Thais nieuws 16-31 juli

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van 1-15 juli zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand.

 

Commentaar: Maak de bevolking niet monddood

23 juli – Sinds de coup van mei 2014 is in minstens 157 geplande civiele en academische bijeenkomsten ingegrepen of zijn ze verboden door de NCPO (junta), aldus iLaw, een organisatie die wetgeving en wetshandhaving volgt. Veel mensen zijn lastig gevallen, bedreigd, gearresteerd en enkelen zitten nog achter de tralies.

Bangkok Post doet in haar hoofdredactioneel commentaar van zaterdag een hartstochtelijke oproep te stoppen met het monddood maken van de bevolking. Maar het zit er niet in. Een oproep van 176 Thaise en buitenlandse academici om de regels voor meningsuiting en politieke bijeenkomsten te versoepelen is door legercommandant Chalermchai onlangs weggehoond [mijn woordkeus].

Dat komt niet als een verrassing, schrijft BP. Zijn reactie weerspiegelt perfect de onredelijke vrees van het regime voor en de blokkade van ‘andere’ opinies. Dat is teleurstellend want de zogeheten verzoeningspogingen worden daardoor gehinderd.

De oproep [van de 176 academici] werd maandag gedaan tijdens de dertiende International Conference on Thai Studies in Chiang Mai. Ze pleitten tevens voor volledige en vrije toegang tot informatie en vrijlating van gewetens gevangenen: degenen die zijn gevangen gezet vanwege hun religieuze, politieke of andere overtuigingen.

Hun verklaring was goed doordacht, stelt BP vast. Ze illustreert op eerlijke wijze de oorzaken van het politieke rumoer. Ze biedt het militaire regime de kans om de voortdurende politieke polarisatie aan te pakken, zo niet te helen. De NCPO, die beloofd heeft een eind te maken aan jaren van politieke conflicten, zou moeten luisteren naar de oproep en haar draconische wetten moeten versoepelen. Maar Chalermchai gooide donderdag de deur dicht. Activiteiten gerelateerd aan politiek zijn verboden. Die opmerking stuurt een sterke boodschap naar de autoriteiten dat ze hun net van zinloze daden moeten uitbreiden.

De conferentie bood daarvan een voorbeeld. Op de conferentie waren officieren aanwezig, die noteerden wie aanwezig was en wat ze bespraken. Uit protest hielden drie deelnemers een bord omhoog met de tekst ‘An academic conference is not a military barracks’. De adjunct-gouverneur van Chiang Mai beloofde ‘a little chat’ met hen te hebben en hen te vragen te stoppen met hun protest. Bedroevend, vindt BP.

Tot besluit roept de krant de junta op de rechten van Thaise mensen te respecteren om voor zichzelf te spreken en te denken. Wanneer ze de onzinnige jacht op burgerlijke vrijheden niet beëindigt, zal ze erachter komen dat de rustige en geharmoniseerde samenleving die ze kunstmatig heeft geschapen, van korte duur zal zijn. (Bron: Bangkok Post, 22 juli)

Villa van Cazes aan de  Phutthamonthon Sai 3

Blitse wagens van Darknet verdachte wekten verbazing

23 juli – Leuk optrekje, vindt u niet? Het staat aan de Phutthamonthon Sai 3 aan de rand van Bangkok. Een jaar geleden werd het betrokken door de Canadees Alexandre Cazes en zijn Thaise vriendin. De buren verbaasden zich niet zozeer over de kapitale villa, maar vooral over zijn wagenpark: een Lamborghini van bijna 1 miljoen dollar, een Porsche en de Mini Cooper van zijn vriendin. Een opvallende verschijning in een middenklasse wijk, waar de bewoners in een pickup truck rijden en kinderen op plastic driewielers spelen.

De buren dachten dat hij zijn geld verdiende in de hotelbusiness. Maar dat deed hij niet. Cazes was oprichter van AlphaBay, een ‘darknet’ internet marktplaats waarop illegale drugs, vuurwapens en nagemaakte producten werden verhandeld. Toen Cazes op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten werd gearresteerd, had hij een vermogen van 23 miljoen dollar vergaard, aldus rechtbankdocumenten. Maar daarvan kan hij niet meer genieten, want een week na zijn arrestatie hing hij zichzelf op in zijn Thaise cel.

Cazes’ stiefmoeder Kathy Gauthier is verbaasd over de beschuldigingen. ‘We begrijpen niet hoe hij de persoon kan zijn, zoals beschreven door de FBI. Dat is niet zijn persoonlijkheid. Alexander was altijd een goeie jongen zonder problemen in het verleden. Hij was vreedzaam en anti-drugs.We hebben altijd gedacht dat hij zijn geld verdiende met investeringen in cryptovaluta. Hij is door goede ouders in een goed nest grootgebracht. Als het waar is wat de FBI zegt, dan is hij niet de persoon die we kenden. Maar we houden nog steeds van hem en vergeven hem.’

Ten tijde van zijn arrestatie was Cazes bezig een vorstelijke villa te bouwen, 20 minuten verder in een duurdere wijk. Daaraan hing een prijskaartje van ruim 1,1 miljoen dollar. Volgens rechtbankdocumenten bezat hij verder een luxueuze villa in Phuket en een villa in Antigua.

Darknet websites bloeien sinds in 2011 de Silk Road Bazaar ten tonele verscheen. Die werd 2 jaar later uit de lucht gehaald. Kooplieden en klanten houden hun identiteit geheim door encrypted berichten en hulpmiddelen zoals de Tor browser, die anonimiteit garanderen.

Cazes liep tegen de lamp omdat hij slordig begon te worden en per abuis zijn persoonlijk hotmail adres in welkoms mailtjes aan nieuwe gebruikers gebruikte.Toen hij gearresteerd werd, was hij ingelogd op AlphaBay, waardoor onderzoekers toegang hadden tot zijn wachtwoord en andere informatie. AlphaBay is gesloten. (Bron: Associated Press op de website van Bangkok Post, 22 juli) (Zie verder het bericht van 12 juli: Canadese drugshandelaar hangt zich op in cel)

UDD: Laat supporters van Yingluck met rust

23 juli – De roodhemdbeweging UDD roept de regering op supporters van oud-premier Yingluck geen strobreed in de weg te leggen, wanneer ze volgende maand naar het gerechtsgebouw gaan om haar een hart onder de riem te steken, want dat kan tot een confrontatie leiden.

Op 1 (slotpleidooi Yingluck) en 25 augustus (uitspraak) zouden wel eens meer supporters kunnen komen dan de duizend van vrijdag toen de laatste getuigen à decharge werden gehoord door de afdeling voor politieke gezagsdragers van het hooggerechtshof. Yingluck staat daar terecht voor plichtsverzuim in het hypotheeksysteem voor rijst.

Parlementslid Somchai zegt gehoord te hebben dat voormalige parlementariërs van Pheu Thai, lokale politici en leden van Provinciale Staten in het Noorden, Noordoosten en de randprovincies van Bangkok mensen aan het mobiliseren zijn om naar Bangkok te komen. Leiders van politieke groepen zouden ook op de social media een campagne willen lanceren tegen premier Prayut en het justitieel proces. Hij roept de regering op om rond het gerechtsgebouw op het regeringscomplex Chaeng Watthana een ‘no rally zone’ in te stellen van 5 vierkante kilometer.

De spanning loopt op sinds premier Prayut voorafgaand aan vrijdag supporters heeft opgeroepen thuis te blijven. Roodhemdleider Weng Tojirakarn adviseert Prayut mensen niet (opnieuw) te verbieden volgende maand te komen, ‘anders wordt de opkomst groter dan op vrijdag’. ‘Hanteren van de situatie voor het gerechtsgebouw wordt dan moeilijk. Als het fout gaat, veroorzaakt de regering schade voor zichzelf.’

Voormalig PT-parlementariër Somkid voor Ubon Ratchathani zegt dat de supporters alleen naar het gerechtsgebouw zijn gegaan om Yingluck te steunen en niet om de rechtbank onder druk te zetten. Een eventueel verbod kan tot een grotere opkomst leiden. Somkid ontkent dat mensen worden gemobiliseerd.

Intussen zit het leger niet stil. Een bron bij de NCPO zegt dat de NCPO soldaten inzet om bij de plaatselijke bevolking begrip te kweken en hen te vragen de situatie thuis te volgen. Hun komst zou de rechtsgang verstoren en verkeersopstoppingen kunnen veroorzaken. De commandanten van de vier legerregio’s hebben de opdracht gekregen om goed te letten op politieke bewegingen. Als er activiteiten zijn die wijzen op een grote transfer van mensen naar Bangkok, worden soldaten ingezet om hen op andere gedachten te brengen. Ook plaatselijke leiders wordt gevraagd begrip te kweken. (Zie verder de pagina Rijst 3)

Startup voor organische rijst wint prijs in VS

23 juli – Siam Organic Co, een startup die boeren helpt een hogere opbrengst te halen uit de verbouw van organische rijst, heeft in de VS de Chivas Venture gewonnen, een wedstrijd in internationale bedrijfsmodellen waaraan dertig bedrijven deelnamen.

Premier Prayut prijst het bedrijf. Hij zegt dat het als rolmodel voor anderen kan dienen en boeren kan stimuleren om hun houding aan te passen en te streven naar een betere praktijk. De regering doet haar best, zegt hij aldus regeringswoordvoerder Sansern, om startups te bevorderen die kennis, technologie en innovatie gebruiken om producten en diensten te ontwikkelen die de Thaise economie vooruit kunnen helpen. ‘Tegelijk is er een behoefte om de bestaande landbouw naar een moderne vorm te transformeren.’

Volgens Prayut telt het land 17 miljoen boeren, die hoge productiekosten dragen maar een laag inkomen hebben. De kernproblemen zijn de lage kwaliteit van rijstzaden, de lage output en onstabiele markten.

Siam Organic Co stimuleert boeren de organische rijst Jasberry te verbouwen, een ras ontwikkeld door de National Research Council of Thailand en de Kasetsart universiteit. Het bedrijf koopt ook de rijst van de boeren op tegen een prijs het dubbele van jasmijnrijst en garandeert alle rijst te kopen. Boeren worden aangemoedigd hoge kwaliteit kunstmest te gebruiken, een passende hoeveelheid water en voortdurend trainingen te volgen.

Het bedrijf bedient zeshonderd boeren. De afgelopen drie jaar is  de opbrengst met 40 procent gestegen; vorig jaar steeg hun inkomen met 8 miljoen baht. Afnemers van de rijst zijn consumenten uit de upper-class en exportmarkten. (Zie verder de pagina Rijst 3)

24-uurs toezicht voor hoofdverdachte Krabi-moorden

23 juli – De hoofdverdachte van de moorden in Krabi is in de gevangenis onder 24-uurs toezicht gesteld, omdat hij aan zware stress lijdt en belaagd zou kunnen worden door andere gevangenen, waaronder mogelijk familieleden van de slachtoffers. Hij eet slecht en heeft problemen met plassen.

Surikfat (41, rechts op de foto) zit samen met zeven andere verdachten gevangen in de gevangenis van Krabi. Ze worden verdacht van de moord op dorpshoofd Worayut en zijn familie, in totaal acht personen. Daarnaast werden drie personen gewond. De verdachten zijn vrijdag door het leger aan de politie overgedragen.

Gisteren lekte een foto uit waarop te zien is hoe een man in legercamouflagepak een pistool richt op het hoofd van Worayut. De foto moet genomen zijn voordat de overige familieleden werden geëxecuteerd.

RTP adjunct-hoofdcommissaris Suthep, die het toezicht heeft op het onderzoek naar de moorden, zegt het onderzoek zo snel mogelijk te willen afronden zodat de zaak aan het OM kan worden overgedragen.

Voorgaande berichten
22 juli: Krabi-moorden: Leger draagt verdachten over aan politie
20 juli: Krabi-moorden: Gevangenis neemt extra veiligheidsmaatregelen
19 juli: Krabi-moorden: Verdachten vervolgd voor zes misdrijven
18 juli: Krabi-moorden: Ook Surikfat’s vrouw verdacht
17 juli: Krabi moorden: Alle verdachten aangehouden, motief bekend
16 juli: Krabi-moorden: Eén arrestatie, nog geen conclusies
15 juli: Krabi-moorden: Vermoedelijk brein aangehouden
14 juli: Moordzaak Krabi: Politie volgt geldsporen
13 juli: Getuige van gezinsmoord onder getuigenbescherming
12 juli: Krabi:  Familie van acht vermoord; drie zwaargewonden

Kort nieuws zondag 23 juli

– Het goede nieuws is dat de overstromingen in zestien provincies zijn  verminderd, maar het minder goede nieuws is dat delen van vier provincies nog onder water staan: in Nan, Yasothon, Ayutthaya (foto) en Trat. In Kalasin is de stormvlag hesen want vier van de achttien middelgrote waterreservoirs staan boordevol , waardoor geen ruimte overblijft voor run-off die wordt verwacht.

In de noordelijke provincie Nan zijn acht districten getroffen door overstromingen, 67 huishoudens zijn gedupeerd. In Yasothon (Noordoosten) zijn vier tambons in een district overstroomd, waardoor 5.500 rai aan landbouwgrond is beschadigd. 961 huishoudens zijn gedupeerd. In Trat zitten dertig huishoudens in één district met de gebakken peren.

Het Disaster Prevention and Mitigation Department verleent in samenwerking met andere diensten hulp en verstrekt voedsel, drinkwater en andere benodigdheden aan bewoners.

– De tragische dood van een 15-jarige jongen heeft de aandacht gevestigd op de ernstige problemen waarmee de gezondheidszorg kampt. Opgenomen met maagklachten stierf hij in een ziekenhuis in Cha-Am aan een zeldzame aandoening die te laat werd vastgesteld. [Ik laat de details maar achterwege]

De directeur van het ziekenhuis en een provinciearts van Phetchaburi hebben gisteren een toelichting gegeven op de gang van zaken. De jongen stierf aan een aneurisma [?] in zijn borst, een aandoening die moeilijk te diagnosticeren en te behandelen is. Alleen het Siriraj ziekenhuis in Bangkok had dat kunnen doen, maar toen was het al te laat.

De provinciearts bood de familie zijn condoleances aan. Hij zei dat het medisch team zijn best had gedaan, maar de conditie van de jongen ging de mogelijkheden van het ziekenhuis te boven.

– Vanaf 1 augustus kunnen mensen die verwikkeld zijn in een civiele zaak via een app informatie opvragen over de hoeveelheid geld, schulden en andere informatie die betrekking hebben op hun zaak. De app is een initiatief van het Legal Execution Department. Tot nu toe moesten betrokkenen met de afdeling bellen voor informatie.

Het bericht meldt ook dat de dienst een veiling voorbereidt van 24 geconfisqueerde edelstenen ter waarde van 316 miljoen baht voor buitenlanders. Voor de edelstenen bestond bij twee eerdere veilingen wel belangstelling van Thaise kopers, maar ze kochten niets. Hoofd Ruanvadee hoopt op kopers uit de buurlanden, met name Maleisië en Singapore. De veiling wordt aanstaande zaterdag gehouden.

– Nog een app, nu van het King Mongkut’s Institute of Technology University Ladkrabang. De app biedt uitgebreide informatie over het weer in elk land van Azië en Europa alsmede updates op de weersverwachting, elke dag en elk uur, en een voorspelling voor de komende 5 tot 6 dagen. Cyclonen en overstromingen kunnen vijf dagen tevoren worden voorspeld.

Volgens docent Chinnawat is de WMApp de meest betrouwbare weersvoorspeller in Zuidoost-Azië omdat die gebaseerd is op computermodellen en niet op waarnemingsgegevens.

– Staatssecretaris Sonthirat (Handel) heeft op de SME Matching Day 2017 een pleidooi gehouden voor wat hij noemde ‘cross-breed businesses’ oftewel de samenwerking van 20.000 winkels bij het opbouwen van het grootste detailhandels netwerk. Hij riep ook de 2,7 miljoen MKB’s op meer gebruik te maken van technologie. De staatssecretaris noemde samenwerking en technologie de sleutelelementen om nieuwe markten te verkennen, waardoor ‘s lands economie wordt gestimuleerd.

MKB’s wordt aangeraden samenwerking met startups te zoeken, waardoor ze het nadeel van hun kleine maat kunnen ondervangen. Cross-breeding wint aan populariteit. Dit jaar hebben 477 MKB’s een partner gevonden, 19 procent meer dan vorig jaar.

De regering is al een proefproject begonnen om twintig wijkwinkels met elkaar te verbinden en te stimuleren online verkooppunten te openen en verkoopinformatie te delen. De eerste resultaten zijn volgens Sonthirat bevredigend, omdat ze hun verkoop kunnen vergroten.

– Koning Vajiralongkorn heeft ter gelegenheid van zijn verjaardag vrijdag 770.000 zwarte T-shirts ter beschikking gesteld aan vrijwilligers die in het hele land voor de bevolking werken. De shirts zijn gisteren afgeleverd bij de gouverneurs van ’s lands 77 provincies.

De vrijwilligers worden geacht de shirts te dragen wanneer ze sociaal werk doen ten gunste van het publiek en het land, eenheid bevorderen en bij ceremonies op vrijdag, die in het hele land (en buitenland) worden gehouden..

Op de voorkant van het shirt staat de tekst ‘Be in our hearts forever’, een verwijzing naar het overlijden van koning Bhumibol op 13 oktober vorig jaar. Op de achterkant staat een tekening, gemaakt door de koning, met de teksten ‘Bestow upon’ en ‘Oct 13, 2016’.

– Afrika speelt een groeiende rol in de wereldeconomie en ook Thailand speelt daarop in. De afgelopen 10 jaar is het handelsvolume tussen beide toegenomen met 23 procent naar US$ 8,2 miljard in 2016.

Thailand is momenteel Afrika’s grootste handelsnatie van Asean, de grootste leverancier van rijst en de derde grootste investeerder van Asean in Afrika. Verschillende Thaise maatschappijen, waaronder staatsoliebedrijf PTT Plc en voedselgigant CP hebben al in veel sectoren in Afrika geïnvesteerd. Veel Afrikaanse landen hebben hun investeringsklimaat verbeterd.

Dat alles kwam ter sprake tijdens het seminar ‘The Colours of Africa: Opportunity, Friendship and Cooperation’. Vertegenwoordigers van zeven Afrikaanse ambassades voerden er het woord. Volgens de Wereldbank zijn Nigeria, Ethiopië en Mozambique de snelst groeiende economieën ter wereld.

– De politie heeft een man gearresteerd die ervan verdacht wordt de leider te zijn van een bende die oorlogswapens uit Cambodja smokkelt. De politie van Cambodja heeft drie andere verdachten aangehouden. Patchara werd vrijdagochtend in Mae Hong Son aangehouden.

Dinsdag arresteerde de politie al vijf verdachten die in minibusjes granaatwerpers en explosieven smokkelden. Zij wezen Patchara als opdrachtgever van de smokkel aan. Onbekend is wat de bestemming van de smokkelwaar was.

– De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi brengt vandaag en morgen een bezoek aan Thailand. Hij heeft afspraken met premier Prayut en minister Don (Buitenlandse Zaken). Don ontmoette zijn Chinese collega eerder in mei in Beijing en vorig jaar december in Siem Raep.

Het bericht noemt nog tal van andere bijeenkomsten van Asean en noemt een ontmoeting van de Amerikaanse ambassadeur met de secretaris-generaal van de NSC, onder andere ter voorbereiding van Prayut’s bezoek aan Trump, waarvan de datum nog niet is vastgesteld. Mag u zelf lezen: China’s foreign affairs minister pays official visit.


 

Commentaar: De zaak Manas is veel te zeldzaam

22 juli – De veroordeling van luitenant-generaal Manas en anderen begin deze week voor mensenhandel, vormt een belangrijke stap bij pogingen om deze moderne vorm van slavernij te bestrijden. De zaak was de grootste mensenhandelzaak in de geschiedenis van het land. Alle autoriteiten verdienen lof voor dit succes.

Manas KomgpaenDe aanhouding van 103 personen, van wie 40 een gevangenisstraf hebben gekregen – Manas kreeg een straf van 27 jaar – helpt om de Rohingya factor kwijt te raken die het land lange tjd in een slecht daglicht heeft gesteld. Het vangen van een grote vis, zoals Manas en alle andere overheidsfunctionarissen en grote mensenhandelaren is ontegenzeggelijk een zeldzame prestatie, schrijft Bangkok Post in haar hoofdredactioneel commentaar van vrijdag.

Ter vergelijking verwijst ze naar de war on drugs in 2003 van de regering Thaksin die naar schatting aan 3.500 personen het leven heeft gekost, de meesten buitenrechtelijke gedood. Onder de slachtoffers waren bijna geen grote warlords en drug dealers. Velen waren vermoedelijk onschuldig. Tot op vandaag blijven illegale drugs een belangrijk sociaal probleem.

De veroordelingen van deze week zijn toegejuicht door mensenrechten voorvechters. Ze noemen de rechtszaak een mijlpaal die het sterke signaal uitzendt dat ondanks rijkdom en status niemand boven de wet staat. BP wijst er in dit verband op dat kort voor Manas’ veroordeling de EU besloot de gele kaart te handhaven wegens weliswaar verbeterde maar nog altijd onvoldoende pogingen van de overheid een eind te maken aan de IUU-visserij, waaronder het gebruik van illegale migranten.

Het EU-besluit volgde op het besluit van het Amerikaanse State Department om Thailand te handhaven op de Tier 2 Watchlist van het Trafficking in Persons rapport van landen die nog niet volledig voldoen aan de Trafficking Victims Protection Act. Aangenomen wordt dat de EU en VS hun weigering baseren op het feit dat weliswaar honderden arrestaties zijn verricht, maar zaken die tot vervolging leiden, zijn zeldzaam om niet te spreken van veroordelingen.

Dit bewijst één ding, schrijft BP: We kunnen ons niet veroorloven achterover te leunen. De Zuidoost-Aziatische mensenrechten waakhond Forty Rights stelt terecht: ‘Thailand heeft een lange weg te gaan om gerechtigheid te verzekeren voor degenen die geëxploiteerd zijn, gemarteld en gedood door mensenhandelaren.’ Afgezien van Manas en Co moeten er andere grote vissen zijn, die kans hebben gezien zich aan de lange arm van Justitie te onttrekken. Ze moeten opgespoord en berecht worden. (Bron: Bangkok Post, 21 juli)

Voorgaande en gerelateerde berichten:
21 juli: Rohingya-zaak: Praween keert niet terug ondanks veroordelingen
20 juli: Krant: De leiders zijn gevallen in grootste mensenhandelzaak
20 juli: 22 veroordelingen wegens mensensmokkel
19 juli: Visexport naar EU in gevaar
18 juli: Voorspelling: Thailand behoudt gele kaart van EU

Yingluck omringd door supporters

Rechtszaak tegen Yingluck nadert einde

22 juli – Voor oud-premier Yingluck breekt over ruim een maand het uur van de waarheid aan. Dan maakt de afdeling voor politieke gezagsdragers van het hooggerechtshof bekend of ze zich schuldig heeft gemaakt aan plichtsverzuim in het hypotheeksysteem voor rijst. Ze zou waarschuwingen over corruptie genegeerd hebben en niets hebben gedaan tegen de oplopende kosten.

Het proces heeft iets langer dan 2 jaar geduurd, 56 getuigen zijn gehoord, de laatsten gisteren. Zoals elke keer werd Yingluck bij het gerechtsgebouw opgewacht door honderden supporters die haar een hart onder de riem staken. Dat leverde soms emotionele taferelen op, zoals in bijgaand fotoalbum is te zien.

Yingluck houdt op 1 augustus mondeling haar slotpleidooi, maar beide partijen hebben tot 15 augustus de tijd om het schriftelijk in te leveren. En daarna is het wachten op de einduitspraak die is vastgesteld op 25 augustus. De maximum gevangenisstraf voor plichtsverzuim bedraagt 10 jaar.

Het Hof heeft Yingluck’s petitie afgewezen waarin ze het Hof vraagt het Constitutionele Hof te raadplegen of de procesgang in strijd met de grondwet is. Het Hof vindt dat niet nodig want beide partijen hebben alle gelegenheid gekregen extra  getuigen en bewijs in te brengen. (Bron: website Bangkok Post, 21 juli) (Zie verder de pagina Rijst 3)

Bangkok Post: YINGLUCK D-DAY SET

22 juli – Onder de kop Yingluck D-Day set in grote vette kapitalen opent Bangkok Post vandaag de krant met een artikel, voornamelijk gewijd aan de procedure wanneer Yingluck in beroep gaat tegen het vonnis van het Hof. Die mogelijkheid is nieuw en geïntroduceerd in de nieuwe grondwet. Voorheen was daarvoor nieuw bewijs vereist.

De rechters [allemaal?] komen bijeen om te bepalen of het Hof het beroep in behandeling neemt. Vervolgens wordt een nieuwe commissie van rechters gevormd  zonder de leden van de oude commissie. Hoe lang dat gaat duren, valt niet te zeggen. De commissie hoort niet weer getuigen, maar beoordeelt het bewijsmateriaal, de getuigenverklaringen en de argumenten in het beroep.

De krant noemt een aantal van duizend supporters die naar het gerechtsgebouw waren gekomen, het dubbele van de voorspelling van legercommandant Chalermchai. Verder citeert de krant uit de verklaringen van enkele getuigen. NACC commissaris Supa waarschuwde Yingluck destijds dat voornamelijk rijke boeren, molenaars en handelaren van het hypotheeksysteem profiteerden en slechts een handjevol ‘gewone’ boeren.

Voormalig TDRI-president Nipon schatte de schade voor de overheid op 530 miljard baht. Voormalig minister van Financiën Kittiratt zei dat het systeem kosteneffectief was en dat Yingluck zorg had gedragen voor transparantie.

Krabi-moorden: Leger draagt verdachten over aan politie

22 juli – Het leger heeft de acht verdachten van de moorden in Krabi in het politiebureau van Krabi overgedragen aan de politie en de politie maakte er gelijk een publiciteitsoffensief van door ze te laten fotograferen (voor de foto klik hier). De verdachten droegen bij de overdracht kogelvrije vesten en helmen.

Ze werden medisch onderzocht en hun vingerafdrukken werden genomen. Uit veiligheidsoverwegingen werd de re-enactment in het bureau gedaan en niet op de plaats delict, het huis van dorphoofd Worayut. De politie verzet zich tegen borgtochtaanvragen. Het artikel kauwt verder de voorgeschiedenis na.

Voorgaande berichten
20 juli: Krabi-moorden: Gevangenis neemt extra veiligheidsmaatregelen
19 juli: Krabi-moorden: Verdachten vervolgd voor zes misdrijven
18 juli: Krabi-moorden: Ook Surikfat’s vrouw verdacht

Chi rivier in Kalasin

Kort nieuws zaterdag 22 juli

– Rivieren in verschillende provincies van het Noordoosten dreigen over te stromen omdat het waterpeil na zware regens sterk stijgt. De autoriteiten zijn bevreesd voor overstromingen van akkers en verspreiding van besmettelijke ziektes.

De gouverneur van Nakhon Phanom waarschuwt bewoners die langs de Mekong wonen, daar vorige week de waterniveaus in de provincie met 50 cm tot 1 meter zijn gestegen. Het water staat nu drie meter onder het kritieke niveau. Duizend rai rijstakkers staat al onder water.

Minister Ormsin (PM’s Office) bracht gisteren een bezoek aan Ubon Ratchathani, waar de Chi en Mun samenvloeien voordat het water in de Mekong stroomt. Het waterpeil is daar de afgelopen week met 64 cm gestegen.

In Kalasin is het waterpeil van de Chi met 29 cm gestegen (foto). Run-off uit Khon Kaen en Mara Sarakham heeft het waterpeil in de provincie op een kritieke hoogte gebracht. Vermoedelijk verslechtert de situatie daar de komende dagen meer regen wordt verwacht.

– Vier teams van zestien lagere-schoolleerlingen hebben in Hong Kong negentien prijzen met 34 medailles in totaal en negen gouden medailles gewonnen in de Po Lueng Kuk Primary Mathematics World Contest 2017. Leerlingen van een kindergarten die door de organisatie was uitgenodigd, sleepten een Cultural Performance Award in de wacht. Ter voorbereiding had Obec trainingssessies met de leerlingen gehouden. Po Plueng Kuk is een liefdadigheidsorganisatie die de belangstelling van lagere-schoolleerlingen voor wiskunde wil bevorderen en gelegenheid biedt voor culturele en academische uitwisselingen.

– Het Labour Rights Promotion Network heeft de regering opgeroepen om een soepele benadering te hanteren bij de registratie van 1,5 miljoen illegale gastarbeiders, waarvoor vanaf maandag twee weken zijn uitgetrokken. Strenge voorwaarden zouden hen alleen maar afschrikken, stelt het netwerk. ‘De regering moet het voor hen gemakkelijk maken om ze in het systeem te brengen’, zegt LPN-manager Sompong.

Sompong zegt dat in sommige provincies de suggestie wordt gewekt dat gastarbeiders aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen. Zo zou hen verteld zijn dat ze moeten bewijzen zes maanden gewerkt te hebben of loonstrookjes moeten overleggen. Sompong: ‘Dat veroorzaakt verwarring, twijfel en gebrek aan vertrouwen en dat kan hen ontmoedigen om functionarissen te ontmoeten. De regering moet snel alle twijfels verhelderen.’

Voorzitter Mongkol van de National Fisheries Association of Thailand is het eens met Sompong. ‘Onbuigzame voorwaarden houden alleen maar werkers en werkgevers ondergronds.’ (Voor informatie over de nieuwe arbeidswet zie de pagina Migranten 2)

– Lekker vaag bericht over ruimtetoezicht, waarbij Thailand actief betrokken wil zijn. Het Learning Centre for Earth, Science and Astronomy (LESA) organiseerde daarover met steun van de Royal Thai Air Force een seminar, waarop informatie en ervaringen werden uitgewisseld door mensen die zich met ruimteobservatie bezighouden.

Ruimteobservatie is opgenomen in het 20-jaren strategisch plan van de RTAF. Het wordt als een belangrijke zaak beschouwd, zegt luchtmachtcommandant Johm. Als deel van het plan heeft de luchtmacht het LESA en andere organisaties gesteund bij het streven naar de bouw van een nieuwe astronomische telescoop in nationaal park Doi Inthanon (Chiang Mai).

Doel is het luchtruim te controleren en door samenwerking met het internationaal netwerk voor ruimteobservatie te voorkomen dat satellieten ruimteobjecten raken. Verwacht wordt dat de komende twintig jaar het aantal satellieten en andere objecten aanzienlijk zal toenemen.

– De politie heeft gisteren geld en goud ter waarde van 18 miljoen baht overgedragen aan de NACC. Ze is niet langer bevoegd het in bewaring te houden in verband met een zaak die voor het hooggerechtshof dient. De bezittingen werden in beslag genomen nadat inbrekers in november 2011 in het huis van toenmalig permanent secretaris Supoj van het ministerie van Transport hadden ingebroken, terwijl Supoj de bruiloft van zijn dochter bijwoonde.

Supoj vertelde de politie dat ze 5 miljoen baht hadden gestolen, maar de politie trof later bij de verdachten 18 miljoen aan contanten en goud aan. Door de NACC is vastgesteld dat Supoj ‘ongebruikelijk rijk’ was, een uitdrukking die erop wijst dat hij zijn zakken had lopen vullen. (Zie verder de pagina Supoj Saplom)

– De Engelse vertaling van het uitwijzingsverzoek voor Red Bull erfgenaam Vorayudh dat was vertraagd door een gebrek aan vertalers, is klaar. Het is voor goedkeuring naar de Foreign Affairs Division van de RTP en RTP hoofdcommissaris Chakthip gestuurd. Daarna gaat het naar het kantoor van de procureur-generaal.

Onbekend is in welk land Boss verblijft. Interpol Singapore meldde eerder dat hij in april uit Singapore naar een onbekende bestemming was vertrokken en zijn jet had achtergelaten. (Zie verder de pagina De zaak Vorayudh e.a.)

– Donderdag is de laatste van vier hoorzittingen gehouden over het zogeheten unity plan, waaraan sinds februari is gewerkt. Voormalig regeringspartij Pheu Thai heeft besloten het niet te tekenen. Het plan mist publieke inbreng  en zal daarom niet leiden tot nationale verzoening, zegt PT.

Vice-premier Prawit trekt zijn schouders op: PT’s weigering maakt geen verschil voor het verzoeningsproces, want de meerderheid van de bevolking steunt het plan. Hij meent ook dat de vervolging van Yingluck en de gevangenzetting van UDD-voorzitter Jatuporn het proces niet zullen verstoren.

Het eenheidsplan dat uit tien punten bestaat, wordt nog herzien. Prayut suggereerde maandag tijdens de hoorzitting in Bangkok het aan te vullen met 15 punten van hem. Die worden alsnog verwerkt in het plan. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

– Importeur Intarasak, bijgenaamd Boy Unity, is gisteren door de DSI geïnformeerd dat hij wordt beschuldigd van een valse verklaring bij de import in 2012 van een Lamborghini. Intarasak is een van de zestien verdachten die door de DSI zijn opgeroepen. Ze zouden bij de import van luxe wagens de waarde te laag hebben opgegeven om op de (torenhoge) importheffing te besparen.

Intarasak ontkent, hij levert volgende maand aanvullend bewijs in. De DSI heeft nog geen besluit genomen over de overige door hem geïmporteerde wagens. Ze wacht op de originele facturen. In Intarasak’s twee showrooms is vorige maand beslag gelegd op 34 wagens. Sommige zouden in Engeland gestolen zijn.

Naar aanleiding van het beslag heeft Intarasak aangifte tegen de DSI gedaan wegens machtsmisbruik. Hij heeft nog niet berekend hoeveel het beslag hem heeft gescheeld aan inkomsten. Dat weet hij pas als het beslag wordt opgeheven. (Zie verder de pagina Inbeslagname statusblik)

– Politie en leger hebben Myanmar gevraagd 31 Thaise drugsverdachten die zich schuil houden in de grensstad Tachilek aan te houden en over te dragen. Tegen hen zijn arrestatiebevelen uitgevaardigd. Een delegatie van Thaise drugsbestrijders waaronder vertegenwoordigers van het ONCB bracht gisteren een bezoek aan Tachilek voor overleg over bilaterale samenwerking bij de strijd tegen drugssmokkel over de grens.

Volgens commandant Thana van het Derde Legerkorps fungeert Tachilek als schuilplaats voor 300 drugsverdachten. Hij zegt dat Myanmar heeft toegezegd de verdachten te zullen opsporen. Ook wordt binnenkort een grote gezamenlijk operatie gehouden.

– Nog meer drugsnieuws. In Ayutthaya zijn donderdag vier verdachten met bijna 2 miljoen meth pillen gearresteerd. De politie nam in een woning een pistool, honderd kogels, zes kasboeken en twee motorfietsen in beslag.

Dezelfde dag is bij een controlepost in Surin een man aangehouden met 21.900 meth pillen, verstopt in een koffer in het bagagecompartiment van zijn wagen en een kleine zak met marihuana in de bestuurdersstoel.


 

Wirapol Sukphol bij de DSI

Jet-set monnik gevangen gezet

21 juli – Voormalig jet-set monnik Nen Kham, op verzoek van Thailand door de VS uitgewezen, lijkt niet erg onder de indruk van de misdrijven waarvoor hij vervolgd gaat worden. En die zijn toch niet mis: overtreding van de Computer Crimes Act, fraude, witwassen van geld, seks met een meisje jonger dan 15 jaar en ontvoering van een kind.

Woensdagavond arriveerde Wirapol Sukphol, zoals hij weer wordt genoemd, want hij is uit de monniksorde gezet, in Thailand; donderdag bracht de DSI hem naar het OM om in staat van beschuldiging te worden gesteld. Daarna maakte hij zijn opwachting bij de rechtbank, die heeft besloten de aanklachten in twee zaken te splitsen: een die betrekking heeft op zijn seksuele uitspattingen en de andere voor fraude. En vervolgens was het enkele reis Bangkok Remand Prison.

Wirapol zegt onschuldig te zijn en zijn zaak in de rechtbank te zullen bevechten. Hij is in de VS niet in beroep gegaan tegen de uitwijzing omdat hij zijn onschuld in een Thaise rechtbank wil aantonen. [Flauwekul, dat had hij ook vier jaar geleden kunnen doen toen hij Thailand ontvluchtte]

Wirapol’s advocaat die sinds woensdag bij hem was, zegt dat Wirapol geen stress vertoont en zich geen zorgen maakt over de aanklachten. De verdediging vraagt nog geen vrijlating op borgtocht aan omdat ze eerst de aanklachten in detail wil bestuderen.

De Civil Court heeft donderdag op bezittingen ter waarde van 43 miljoen beslag gelegd, eigendom van Wirapol en zeven andere verdachten. Het gaat om een Porsche, huizen en bankrekeningen, waarvan ze niet de bron konden aantonen. Het OM vermoedt dat ze aangeschaft zijn om geld wit te wassen, hetgeen de rechtbank aannemelijk leek.

Zie verder het bericht van 19 juli: Jet-set monnik na 4 jaar terug in Thailand. Daarin is sprake van een beslag van 380 miljoen van zijn vermogen door de DSI, nadat hij in 2013 was gevlucht, maar daarover zegt dit bericht niets. (Bron: website Bangkok Post, 20 juli)

Update krant: De krant geeft een toelichting op de aanklachten met bijbehorende strafmaat en duikt in het verleden van de voormalige abt van bosklooster Khantitham in Si Sa Ket. Wirapol zamelde tussen 2009 en 2013 donaties in voor de constructie van ’s werelds grootste Boeddhabeeld van smaragd. Zeker 29 slachtoffers doneerden 28,649 miljoen baht, maar het project kwam nooit van de grond.

De bezittingen die in beslag zijn genomen, bestaan uit grond, gebouwen, een Porsche, motorfietsen en andere voorwerpen. Ze zijn afkomstig van publieke donaties. De rechtbank acht ze in strijd met de Anti-Money Laundering Act.

Toen Wirapol in Thailand arriveerde, droeg hij zijn monnikspij, maar gisteren was hij gekleed in een witte broek en wit T-shirt. Wirapol zegt niet geweten te hebben dat het NOB hem had uit de monniksorde heeft gezet.

Hooggerechtshof heeft geen genade voor Jatuporn (UDD)

21 juli – De rechtbank en het Hof van Beroep hielden hem nog de hand boven het hoofd, maar het hooggerechtshof had donderdag geen genade voor Jatuporn Prompan, voorzitter van het UDD (roodhemden). Wat hij in 2009 heeft gezegd over toenmalig premier Abhisit (Democraten) was smadelijk en daarvoor moet hij brommen.

Jatuporn beweerde in mei van dat jaar dat Abhisit het leger opdracht had gegeven met scherp te schieten op roodhemd demonstranten, die zich destijds verzetten tegen Abhisit’s regering. Een maand later deed Abhisit aangifte van smaad. Abhisit vond dat Jatuporn’s speech haat had opgewekt en zijn reputatie ernstig had beschadigd. Soldaten mochten alleen schieten uit zelfverdediging, wanneer roodhemden op hen vuurden.

De rechtbank (in 2012) en het Hof van Beroep (2014) wezen Abhisit’s klacht af met als argument dat Jatuporn’s speech beschouwd kon worden als politiek. Er waren geen wettelijke gronden voor smaad.

Maar het hooggerechtshof nam afstand van beide vrijspraken en veroordeelde de roodhemd voorman tot  1 jaar gevangenisstraf. Hij moet tevens de uitspraak zeven dagen in een krant bekend maken. Na de uitspraak werd de arme man in de boeien geslagen en naar de gevangenis in Bangkok gebracht. (Bron: website Bangkok Post, 20 juli)

Prayut waarschuwt Yingluck supporters en hekelt de media

21 juli – Premier Prayut waarschuwt de supporters van oud-premier Yingluck zich gedeisd te houden nu de laatste getuigen à decharge vandaag worden gehoord in de rechtszaak waarin ze terecht staat voor plichtsverzuim in het hypotheeksysteem voor rijst. Tevens haalde hij gisteren weer eens uit naar de pers, die volgens hem te veel aandacht besteedt aan protesten en hem niet citeert.

Prayut vindt dat de media Yingluck’s achterban moeten oproepen thuis te blijven en niet naar het hooggerechtshof te gaan, waar de afdeling voor politieke gezagsdragers de laatste acht getuigen hoort. Tevens wordt vandaag een uitspraak verwacht over Yingluck’s petitie, waarin ze het Hof vraagt het Constitutionele Hof te laten beoordelen of haar vervolging in strijd is met de grondwet. In dat geval dient het hooggerechtshof eerst te wachten op een uitspraak alvorens in de hypotheekzaak te vonnissen.

Vice-premier Wissanu zegt dat Yingluck alle recht heeft voor haar verzoek, dat volgens haar juridisch team niet tot doel heeft de zaak te traineren. ‘Zo gaan de dingen’, zegt Wissanu. ‘Ze staat in haar recht. Niemand dient de schuld te krijgen wanneer de zaak wordt vertraagd.’

Vice-premier Prawit heeft er in tegenstelling tot Prayut geen bezwaar tegen als supporters naar het hooggerechtshof komen om hun geliefde oud-premier een hart onder de riem te steken, mits ze niet in groten getale komen. Legercommandant Chalermchai schat het aantal op ‘slechts’ drie- tot vijfhonderd. ‘Ik geloof dat degenen die komen om haar  morele steun te geven, volwassen genoeg zijn.’

Voormalig minister van Handel Wattana verwacht een ‘gigantisch’ aantal. Hij hekelt Prayut en Prawit. ‘Ze tonen geen respect voor de rechten en vrijheid van het publiek en ze zijn niet bereid democratie te bevorderen. Ze respecteren nog steeds niet de grondwet die ze hebben opgesteld.’

Zie verder de pagina Rijst 3 en bijgaand kader met een samenvatting van de belangrijkste informatie over de zaak.

Rohingya-zaak: Praween keert niet terug ondanks veroordelingen

21 juli – Voormalig hoofdonderzoeker Praween die destijds onderzoek deed naar de smokkel van Rohingya en wegens bedreigingen de wijk nam naar Australië, zegt niet te zullen terugkeren. Hij gelooft dat terugkeer te gevaarlijk is ondanks de veroordelingen. Van de 103 personen, verdacht van de smokkel van de vluchtelingen, zijn 62 gevangen gezet, 40 bij gebrek aan bewijs vrijgesproken en 1 is tijdens de rechtsgang overleden.

Praween heeft de vluchtelingenstatus in Australië. Hij heeft aldus een vriend een aanvraag gedaan voor een protection visa. Dat visum is nodig om de Australische nationaliteit te verwerven, een procedure die 4 jaar duurt. De vriend zegt dat diverse media contact met hem hebben gezocht, maar hij weigert interviews omdat die zijn aanvraag zouden benadelen. De Australische autoriteiten hebben hem ook gevraagd niet over de zaak te praten.

Zoals eerder gemeld is de belangrijkste man achter de smokkel Manas Kongpan, destijds hoofd van Isoc in het Zuiden en nadien adviseur van de RTP. Hij mag 27 jaar achter de tralies zijn zonden overdenken. Manas loodste de mensensmokkelaars langs controleposten. Hij is veroordeeld voor mensenhandel, het accepteren van steekpenningen en grensoverschrijdende misdaad.

Praween ontdekte tijdens zijn onderzoek dat een aantal hoge lokale overheidsfunctionarissen betrokken waren bij smokkelsyndicaten. Veel van de 103 verdachten werkten voor hen, maar Praween heeft niet veel hoop dat ze ooit gepakt worden. Eind 2015 verliet Praween het politiekorps toen hij overgeplaatst zou worden naar het Zuiden en kort daarna verliet hij Thailand.

Behalve Manas kregen drie anderen een gevangenisstraf van 27 jaar, waaronder een politicus. De voormalige burgemeester van Padang Besar kreeg 78 jaar en het ex-hoofd van de PAO Satun (Provinciale Staten) 75 jaar.

De zwaarste straf was voor een Myanmarees: hij mag 94 jaar zakjes plakken. Volgens de autoriteiten was hij een sleutelfiguur achter de junglekampen, waar massagraven zijn gevonden. De Rohingya werden daar ondergebracht in afwachting van verder transport nadat familie opnieuw gedokt had.

Legercommandant Chalermchai zegt dat Manas uit de dienst wordt ontslagen, wanneer de zaak tegen hem is afgerond. Manas was op de Prepatory School van het leger een klasgenoot van hem, maar vragen daarover ging hij uit de weg.

Woordvoerder Busadee van BuZa zegt: ‘Deze zaak toont Thailand’s vastberadenheid aan om een eind te maken aan mensenhandel.’

In bijgaand kader meer informatie over de zaak.

Ziekenhuizen Koh Samui ontkennen oplichting Britse acteur

2 juli – Ziekenhuizen op Koh Samui ontkennen de Britse acteur Paul Nicholls (38) tienduizenden pond in rekening te hebben gebracht voor behandeling van zijn gebroken been, opgelopen tijdens een val van de top van een waterval. De Britse krant The Sun schreef dat het Samui International Hospital 13.000 pond rekende voor een nachtje. Foutje, moest 13.000 baht zijn.

Een ander internationaal ziekenhuis waar hij naar toe was gebracht, gaf gisteren een toelichting op Facebook. Het ziekenhuis had een team gestuurd om Nicholls te redden die al tweeënhalf dagen in het water had gelegen. Hij werd half bewusteloos ontdekt door een dorpeling, die zijn motorfiets had opgemerkt. Zijn knieschijf was gebroken en hij had een open wond aan zijn knie, die op het punt stond te gaan rotten.

Omdat hij de operatiekosten ad 500.000 baht niet kon betalen, werd hij overgeplaatst naar het Koh Samui (overheids)ziekenhuis. De arts heeft daar zijn wond behandeld en voorbereidingen getroffen voor vervanging van zijn knieschijf. Maar ook daarvoor had hij geen geld. Volgende week vliegt Nicholls (bekend van de serie EastEnders) terug naar Engeland.

Kort nieuws vrijdag 21 juli

– De NACC gaat onderzoek doen naar twee voormalige functionarissen en een huidige van het National Office of Buddhism. Ze worden verdacht van de verduistering van 20 miljoen baht, die een bekende tempel in Ayutthaya uit het onderhoudsfonds voor tempels heeft ontvangen.

Een sub-commissie van de NACC heeft vastgesteld dat er gronden zijn om het drietal aan de tand te voelen. De sub-commissie dook in de zaak nadat de Counter-Corruption Division van de politie onregelmatigheden had geconstateerd bij twaalf tempels. (Zie verder pagina Corruptie 3)

– Bijna alle Thaise luchtvaartmaatschappijen hebben nu een nieuw Air Operator’s Certificate. Gisteren werden Thai Lion Air en THAI Smile blij gemaakt met het AOC dat borg staat voor de veiligheid van het luchtvaartverkeer. 84 procent van de Thaise vliegtuigvloot met 97 procent van het totale passagiersvolume is nu in het bezit van een nieuwe AOC.

Directeur-generaal Chula van de Civil Aviation Authority of Thailand verwacht dat dit de ICAO van de VN, die de Thaise luchtvaart in 2015 een rode kaart gaf, gunstig kan stemmen om de kaart eind van het jaar in te trekken. De resterende dertien maatschappijen vormen slechts een klein deel van het verkeer. Volgende maand komen NewGen Airways en Mjets aan de beurt. De audit van de ICAO wordt in september gehouden. Wanneer de rode kaart wordt ingetrokken, vervallen de restricties die enkele landen hebben gesteld op uitbreiding van het luchtvaartverkeer vanuit Thailand. (Zie verder de pagina Luchtvaartdienst onder vuur)

– De Criminal Court heeft gisteren een rechtszaak tegen zes leden van de PAD (geelhemden) niet in behandeling genomen. Het OM had hen beschuldigd van het aanzetten tot publieke chaos in 2008, toen ze demonstranten langs overheidsgebouwen leidden als gevolg waarvan enkele gemeentelijke scholen de deuren moesten sluiten. De rechtbank noemde de aanklacht overbodig omdat ze al zijn veroordeeld voor hun bezetting van het Government House dat jaar waarbij eigendommen werden beschadigd. Drie anderen PAD-leden kregen een voorwaardelijke straf van 2 jaar voor illegale samenscholing.

– Het leger heeft een commissie opgetuigd die de bulk aan klachten, op klachtencentra van het regime ingediend over overheidsfunctionarissen, gaat schiften om te zien zien welke naar betrokken diensten worden doorgestuurd. In de commissie zitten ook vertegenwoordigers van het NACC en het Centre for National Anti-Corruption.

Volgens legercommandant Chalermchai zijn tussen 4 juli en dinsdag 400 klachten ingediend, 53 worden doorgestuurd. Er zijn thans bij regionale legereenheden 74 klachtencentra, die onder toezicht staan van het ministerie van Defensie. Klachten over soldaten gaan direct naar het leger. Een ander klachtenkanaal wordt gevormd door de Damrongtham klachtencentra van de overheid. (Zie ook de pagina Corruptie 3)

– De hele maand november is het crematorium op Sanam Luang, waar wijlen koning Bhumibol op 26 oktober wordt gecremeerd, geopend voor bezichtiging onder leiding van gidsen. Daar worden ook exposities van het Royal Householf Bureau en het Fine Arts Department gehouden met een overzicht van Bhumibol’s koninklijke taken en activiteiten alsmede een overzicht van de bouw. Het ministerie van Cultuur zorgt voor performances. (Zie verder de pagina Koning Bhumibol)

– De verzekering van minister Arkhom (Transport) dat de Thai-Sino hogesnelheidslijn (Bangkok- Nakhon Ratchasima) die 79 miljard kost, zijn geld dubbel en dwars waard is, heeft gisteren niet alle leden van de NLA (National Legislative Assembly, benoemd parlement) kunnen overtuigen. ‘De directe voordelen zijn tijdwinst en besparingen op brandstofkosten’, zei de minister. Hij verwacht ook een afname van verkeersongelukken en stimulering van de economische groei in de regio.

Sommige leden uitten hun zorg over grondonteigeningen, aanleg- en onderhoudskosten en de transfer van technologische know-how [door Chinese ingenieurs]. Ze vroegen de minister om de criteria voor onteigening en compensatiebetalingen. (Zie verder de pagina Spoorwegen 2)


 

studietrip naar Japan van marine-officieren

Opinie: Omstreden studietrips maken comeback

20 juli – ‘Ik heb met ingang van vandaag studietrips verboden. Ik wil niet dat ambtenaren op deze trips gaan, tenzij als vervolg op hun werk of om internationale bijeenkomsten bij te wonen. Als ze iets willen weten, moeten ze een seminar organiseren en experts uitnodigen. Dat is goedkoper.’ Met deze quote van premier Prayut opent Atiya Achakulwisut haar wekelijkse column op de opiniepagina van Bangkok Post.

Prayut zei dat in 2015, waarna het PM’s Office het verbod in een brief bevestigde. Maar het verbod lijkt na 2 jaar verlopen te zijn of er zijn uitzonderingen en die gelden dan voor de strijdkrachten, waarvan officieren van de marine een ‘studietrip’ naar Japan hebben gemaakt voor het bijwonen van een strategiecursus.

logo Atiya AchakulwisutVorige week plaatste de Watch Dog Facebook-pagina van de particuliere Anti-Corruption Organisation of Thailand foto’s van het uitstapje, dat uit een aantal briefings bestond, maar vooral veel gelegenheden om te winkelen. De deelnemers maakten ook een tour langs toeristische bestemmingen, en brachten een bezoek aan een bierfabriek en een ski oord. Volgens de pagina kregen de officieren een zakgeld van 2.100 baht per dag en mochten ze anderen meenemen tegen betaling van 60.000 baht.

Watch Dog zegt dat trainingscursussen van overheidsdiensten vaak worden afgesloten met een overzeese studietrip. ‘Deze diensten zeggen dat ze nodig zijn om buitenlandse gewoontes, beeldende kunst, cultuur, samenleving of milieu te bestuderen. Gewone mensen zijn al lang tot de conclusie gekomen dat de studietrips tours zijn. De diensten hebben van deze praktijk een traditie gemaakt, iets wat normaal is.’

De post van Watch Dog heeft een storm van kritiek opgeroepen met verwijten over verspilling van belastinggelden. Een marine-officier gooide olie op het vuur door te schrijven dat mensen die rustig kunnen slapen in hun huis niet officieren dienen te veroordelen die hen beschermen. ‘De officieren trainen hard en riskeren hun leven. Ze verdienen zo’n uitje.’ De post is inmiddels verwijderd.

Marinewoordvoerder Jumpol verdedigt [vanzelfsprekend] de studietrips, maar hij weigert inzage te geven in het programma. ‘De woordvoerder mist duidelijk het punt’, schrijft Atiya. ‘De mensen begrijpen heus wel dat de marine de trips noodzakelijk vindt, maar ze willen weten hoe ze leiden tot betere marine-officieren. Dat willen ze zelf kunnen beoordelen.’

Met de vraag of overheidsdiensten het verbod van Prayut wel serieus nemen, besluit Atiya haar column over de blazing comeback van studietrips. ‘Of geldt het verbod voor iedereen behalve voor de strijdkrachten? Hoe het ook zij, Prayut’s autoriteit is gebutst.’ (Bron: Bangkok Post, 19 juli)

5.000 baht boete voor Thaise Tijl

20 juli – Nathan Bartling, de presentator en eigenaar van de YouTube account My Mate Nate, heeft een boete van 5.000 baht gekregen voor zijn stunt met muntjes op de spoorrails, maar gezien de media-aandacht die de zaak heeft opgeleverd, zal hij dat geld dubbel en dwars hebben terugverdiend met advertentie-inkomsten. Ook zijn Thaise vriend is met hetzelfde bedrag beboet.

Toch kan Bartling de champagnefles nog niet ontkurken, want hij wordt ook vervolgd voor wreedheid tegen dieren vanwege een video waarin een poes met een schorpioen vecht. Daarop staat een maximum gevangenisstraf van 2 jaar en/of een boete van 40.000 baht. De politie heeft nog 20 dagen nodig om die zaak uit te zoeken. Ze gaat ‘ervaren’ dierenartsen raadplegen over dierengedrag.

Bartling zegt de schorpioen te hebben gekocht van een man op Khao San Road die schorpioenen eet. Hij zag de kat met de schorpioen vechten en nam het gevecht op. Daarna bracht hij de kat, die was gestoken, naar een dierenarts, die het dier gezond verklaarde.

Bartling heeft zijn excuses aangeboden aan de Spoorwegen. Ook op het politiebureau gistermiddag bood hij zijn excuses aan. Hij zegt door te gaan met het maken van video’s en belooft de gevoelens van Thaise mensen voortaan te ontzien. Op change.org wordt een campagne tegen hem gevoerd. De ondertekenaars willen dat hij het land wordt uitgezet. (Bron: website Bangkok Post, 19 juli)

Voorgaande berichten:
19 juli: Thaise Tijl op het matje bij politie
18 juli: Grappenmaker Bartling baart weer opzien

22 veroordelingen wegens mensensmokkel

20 juli – De rechtbank had het gisteren druk, ze heeft 22 personen veroordeeld wegens de smokkel van Rohingya vluchtelingen. In totaal staan 103 personen terecht. De spil in de mensenhandel was Manas Kongpaen, in 2013 benoemd tot hoofd van Isoc in het Zuiden en nadien adviseur van het Royal Thai Army. De zaak kwam in 2015 aan het licht met de vondst van doorgangskampen en graven van 36 omgekomen migranten aan de grens met Maleisië.

Manas KomgpaenDe regering ontkent dat mensenhandel syndicaten nog steeds actief zijn, maar mensenrechtengroepen waaronder Forty Rights, menen dat ze nog grotendeels in tact zijn.

Directeur Amy Smith zegt: ‘Wij denken dat het optreden [in 2015] slechts een verstoring is en dat het netwerk nog steeds functioneert.’ Sunai Phasuk, researcher bij Human Rights Watch, meent daarentegen dat de zware straffen die nu worden uitgedeeld, in de toekomst criminelen zullen afschrikken.

Premier Prayut heeft de bevolking gevraagd alle soldaten in het land niet op één hoop te gooien, doelend op Manas. ‘Er zijn veel mensen betrokken bij dit netwerk.’ Manas had een belangrijke rol. HIj gebruikte zijn positie om bendes langs controleposten te leiden nadat ze met hun ‘handel’ waren gearriveerd op afgelegen stranden op weg naar de junglekampen. Daarmee heeft hij de lieve duit van 14,8 miljoen baht verdiend.

Een ander belangrijk figuur was Pajjuban Aungkachotephan, prominent zakenman en voormalig politicus in Satun. De overige verdachten zijn politieofficieren, lokale politici en Myanmarezen. (Bron: website Bangkok Post, 19 juli)

Update website: Manas heeft een gevangenisstraf van 27 jaar gekregen.

Rescuing the Rohingya

Krant: De leiders zijn gevallen in grootste mensenhandelzaak

20 juli – Kleine correctie in de krant: aan het eind van de middag had de rechtbank 21 personen veroordeeld voor mensenhandel en samenwerking bij grensoverschrijdende  misdaad. Toen de krant sloot [zoals dat heet] las de rechtbank nog steeds vonnissen voor. BP schrijft dat deze zaak als de grootste mensenhandelzaak wordt beschouwd, ooit in een rechtbank berecht.

De rechtbank hechtte geen geloof aan Manas’s bewering dat hij de 14 miljoen had verdiend met gokken en stierengevechten en dat de betalingen voor het Rohingya probleem legaal waren. De in het websitebericht genoemde Pajjuban wordt door de krant niet genoemd, wel de burgemeester van Padang Besar en het ex-hoofd van de PAO van Satun (Provinciale Staten).

De verdachten zijn in juli 2015 in staat van beschuldiging gesteld. Ze worden vervolgd voor 16 overtredingen van de Anti-Trafficking in Persons Act van 2008, de Suppression of Participation in Transnational Networked Criminal Organisation Act van 2003, de Immigration Act en de strafwet. De verdachten pleitten destijds onschuldig, niemand werd vrijgelaten op borgtocht.

De zaak wordt behandeld door de nieuw gevormde rechtbankkamer voor mensenhandel. Een van de verdachten stierf tijdens de behandeling, die 116 zittingen in beslag nam en waarbij 200 getuigen zijn gehoord. Enkele getuigen werden achter gesloten deuren gehoord omdat hun verklaringen de nationale veiligheid in gevaar zouden kunnen brengen. De laatste zitting vond plaats in februari.

Familie, vrienden en de media hadden gisteren geen toegang tot de rechtszaal. Uit veiligheidsoverwegingen werden ze in andere ruimtes met televisieschermen ondergebracht. Het terrein van de rechtbank werd bewaakt door zestig agenten van de CSD. Het politieonderzoek is nog niet afgerond: de politie zoekt verdachten aan de hand van nog eens 45 arrestatiebevelen.

Janepob mag nooit meer autorijden

20 juli – Janepob Veeraporn (37) die vorig jaar met zijn Mercedes Benz twee studenten de dood injoeg, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van tweeënhalf jaar en levenslange ontzegging van zijn rijbevoegdheid. Hij botste destijds op hoge snelheid tegen de wagen met de studenten, die in brand vloog. De studenten die bekneld zaten, kwamen in de vlammen om.

Janepob is vrijgelaten op borgtocht. Zijn advocaat zegt dat hij in beroep gaat. In mei heeft hij de nabestaanden een onbekend bedrag aan smartengeld gegeven. Het OM had hem behalve voor roekeloos rijgedrag en overschrijding van de maximumsnelheid ook willen laten veroordelen voor rijden onder invloed, maar daarvoor achtte de rechtbank het bewijs niet overtuigend.

De zaak Janepob is een van de drie zaken waarbij families met geld zijn betrokken. Critici zeggen dat met twee maten wordt gemeten. Of dat terecht is, kunt u lezen op de pagina De zaak Vorayudh e.a.

Gerelateerd bericht: De NACC heeft een panel gevormd dat onderzoek gaat doen naar zes politieofficieren die mogelijk Vorayudh hebben geholpen in de hit-and-run zaak. De Red Bullet erfgenaam heeft tot nu toe kans gezien uit handen van Justitie te blijven. De officieren zouden hem geholpen bij de beschuldiging van overtreding van de maximum-snelheid (verjaringstermijn verlopen) en rijden onder invloed (kon niet bewezen worden, want hij zou pas thuis na de aanrijding naar de fles hebben gegrepen).

Krabi-moorden: Gevangenis neemt extra veiligheidsmaatregelen

20 juli – De provinciale rechtbank van Krabi heeft arrestatiebevelen goedgekeurd voor acht verdachten van de Krabi-moorden. [Mosterd na de maaltijd want ze zijn al gearresteerd en in voorlopige hechtenis genomen] Ze gaan vervolgd worden voor acht vergrijpen. Twee, hoofdverdachte Surikfar en Khomsan, worden ook vervolgd voor moord met voorbedachten rade. Zij schoten dorpshoofd Worayut en zijn familie dood.

De verdachten worden overgeplaatst van het 15th Infantry Batallion naar de provinciale gevangenis van Krabi. Daar worden ze in aparte cellen, die ruimte bieden aan twee tot drie personen, ondergebracht om te voorkomen dat andere gedetineerden hen belagen. Gevangenbewaarders houden toezicht om te voorkomen dat ze suïcide plegen. De gevangenis wordt extra scherp bewaakt, omdat het om een high-profile zaak gaat.

De politie heeft nog eens vier personen voor verhoor opgeroepen. Ze zouden bij de moorden zijn betrokken, maar details zijn niet bekend gemaakt.

Volgens vice-premier Wissanu zijn mazen in de wet over de verkoop van land in consignatie verantwoordelijk voor diverse problemen, die ook een rol speelden bij de ruzie tussen Surikfar en Worayut.

Voorgaande berichten
19 juli: Krabi-moorden: Verdachten vervolgd voor zes misdrijven
18 juli: Krabi-moorden: Ook Surikfat’s vrouw verdacht
17 juli: Krabi moorden: Alle verdachten aangehouden, motief bekend
16 juli: Krabi-moorden: Eén arrestatie, nog geen conclusies
15 juli: Krabi-moorden: Vermoedelijk brein aangehouden
14 juli: Moordzaak Krabi: Politie volgt geldsporen
13 juli: Getuige van gezinsmoord onder getuigenbescherming
12 juli: Krabi:  Familie van acht vermoord; drie zwaargewonden

Missing link Purple Line

Kort nieuws donderdag 20 juli

– Een jaar nadat de Purple Line in gebruik is genomen, wordt de zogeheten missing link gedicht oftewel het tracé van 1,2 km tussen metrostation Bang Sue en Tao Poon. Vanaf 11 augustus hoeven reizigers dat stuk niet meer per shuttlebus of ander vervoer te overbruggen.

Het kon al die tijd niet gebruikt worden vanwege meningsverschillen over wie het zou gaan exploiteren: de BEM, exploitant van de Blue Line (Bang Sue-Hua Lamphong) of de MRTA, exploitant van de Purple Line (Tao Poon-Bang Yai).

Tot nu toe was de Purple Line niet erg populair. Het aantal reizigers bedraagt 30.000 per dag, ver onder de target van 100.000. Maar daar zal volgende maand wel verandering in komen nu het oponthoud van 40 à 50 minuten vervalt. Op bijgaand kaartje de route van de Purple Line.

– De directeur van de Samsenwittalayai school in Bangkok heeft mogelijk toch 400.000 baht aan tea money aangenomen, alhoewel hij zelf zegt het slachtoffer te zijn van een wraakactie van alumni, wier kinderen niet tot de school zijn toegelaten. Obec zei gisteren dat een fact-finding panel daarvoor aanwijzingen heeft gevonden. Dat zou blijken uit video-opnamen, die door een van de alumni op internet zijn gezet, alsmede uit opnamen van telefoongesprekken.

De opnamen werden gemaakt in een periode waarin scholen van Obec niet aan fondswerving mochten doen. De ouders van het desbetreffende kind kregen ook niet direct een kwitantie. Normaal gebeurt dat op het moment dat ouders geld geven en niet een dag later, zoals beweerd in de video. Op basis van deze twee gegevens is het panel tot zijn conclusie gekomen. Obec secretaris-generaal Karun zegt dat het nog te vroeg is om te zeggen of de directeur, die tijdelijk is overgeplaatst, schuldig is. (Zie verder de pagina Onderwijs 2)

– Zestig gastarbeiders uit Myanmar zijn door hun arbeidsbemiddelaars opgelicht en drie maanden achtergelaten in een appartement in Samut Sakhon. Ze hadden bedragen van 12.000 tot 15.000 baht betaald, maar de beloofde arbeidsplaats bleef uit. De arbeiders waren gemakkelijk te overtuigen omdat een eerdere groep van 57 landgenoten wel werk had gekregen. Bij aankomst in Thailand moesten ze hun paspoort inleveren. Toen het werk maar uitbleef, zochten ze hulp van het Solidarity Committee for the Protection of Myanmar Migrant Workers.

De Labour Rights Promotion Network Foundation doet onderzoek. De stichting en de Thaise autoriteiten zoeken uit om welke tussenpersonen het gaat. De werkers hebben tegen hen aangifte gedaan. De politie gaat alle 118 werkers verhoren. Wie geen werkvergunning heeft, wordt naar Myanmar teruggestuurd. Volgens de nieuwe wet op gastarbeid kunnen de boosdoeners bestraft worden met 3 tot 6 jaar cel of een boete van 600.000 tot 1 miljoen baht voor elke werker. (Zie verder de pagina Migranten 2)

– Follow-up op het bericht over het plan een voetgangers- en fietsersbrug over de Chao Phraya aan te leggen (zie Kort Nieuws van gisteren). Een voormalige gemeenteambtenaar zegt dat het een oude truc van Gemeentewerken is om geld los te peuteren bij City Hall zonder zich af te vragen of het desbetreffende project de investering waard is of dat het nut heeft voor de bevolking. Gemeentewerken incasseerde in die gevallen geld voor een haalbaarheidsstudie, alhoewel het project uiteindelijk geen goedkeuring kreeg.

De bron vindt dat de gemeente eerst moet wachten op de aanleg van de rivierpromenade alvorens een besluit te nemen over de brug. ‘Het project komt uit het niets.’ Vorige week maakte Gemeentewerken het plan bekend en werd ook een derde hoorzitting over het project gehouden. Het kreeg weinig bijval. De bron vindt dat de brug het landschap ontsiert en de kans vermindert dat Rattakosin Island een World Heritage Site wordt.

– In een klooster in nationaal park Khuean Srinagarindra in Kanchanaburi zijn karkassen van herten en andere in het wild levende dieren gevonden alsmede illegaal gekapt hout. Het hout zou bestemd zijn voor een nieuw gebouw. De DNP die was getipt, heeft dat gisteren bij een inspectie vastgesteld. Op internet zijn foto’s te zien van de bouw.

Parkhoofd Theeti hoopt dat het recht van het klooster om in het park te blijven op basis van het Buddha Park Project van de DNP [geen details], wordt ingetrokken. Tegen de abt van het klooster wordt juridische actie ondernomen.

Supporters van het klooster hebben een Facebook-pagina geopend om donaties in te zamelen voor de constructie van een groot Boeddha-beeld en de aanleg van een pier en weg.

– Verslaggever Pravit van Khaosod English krijgt van het Amerikaanse Committee to Protect Jounalists een van de vier International Press Freedom onderscheidingen. Hij neemt de onderscheiding in november in New York in ontvangst. De vier zijn gekozen omdat ze gehinderd worden, bedreigd, aangevallen of gevangen gezet zijn vanwege hun journalistieke werk. De anderen komen uit Kameroen, Mexico en Yemen.

Pravit zegt: ‘Als journalisten te maken hebben met een illegale militaire macht, hebben ze een keuze. Buigen voor de junta of proberen zich op vreedzame wijze te verzetten. De onderscheiding versterkt mijn besluit om de kleine persvrijheid die we nog in Thailand hebben, te steunen. Als we blijven toegeven, blijft er misschien helemaal geen vrijheid over.’

– De nationale hervormingsraad (NRSA) steunt een voorstel om het welzijn van politieagenten te verbeteren, gezien het aantal suïcides als gevolg van stress die het werk oplevert. RTP adjunct-hoofd Worapong heeft een NRSA-bijeenkomst dinsdag verteld dat in de afgelopen drie jaar 113 agenten de hand aan zichzelf hebben geslagen. ‘Ze ondervinden vaak stress in wat een onderbetaalde baan is. Hun salaris dient verhoogd te worden zodat ze zich bewust zijn van de risico’s die ze lopen en vermoeidheid die ze moeten verdragen.’

Volgens Worapong kampt het politiekorps met een tekort aan personeel en voertuigen. Er is ook niet voldoende geld om agenten te betalen die onderzoek doen naar misdrijven. Vaak moeten agenten kosten uit eigen zak voorschieten. Daardoor hebben veel agenten geen zin in onderzoekswerk. Sinds 2013 is volgens hem 729 miljoen baht aan kosten niet vergoed.

Bijna alle NRSA-leden steunden het voorstel om het aantal agenten te vergroten en het salaris te verhogen, maar het bericht geeft daarover verder geen details.

– Nog meer NRSA. De raad heeft een plan goedgekeurd om een aparte rechtbankkamer te vormen voor zaken op het gebied van milieuverontreiniging die gevolgen heeft voor de bevolking, en de achteruitgang van natuurlijke hulpbronnen.

Het plan is een initiatief van de nationale commissie hervormingen wet en rechtspraak. Het gaat binnenkort ter beoordeling naar het ministerie van Justitie en het kabinet. Het plan gaat uit van het principe De vervuiler betaalt.

– De drempel waarboven voor 30 procent conservatoir beslag kan worden gelegd op het salaris van een schuldenaar, wordt verhoogd van 10.000 naar 20.000 baht. Directeur-generaal Rueanvadee van het Legal Execution Department zegt dat de verhoging met ingang van 4 september van kracht wordt. Verhoging wordt redelijk geacht omdat de kosten van levensonderhoud zijn gestegen.

De gewijzigde Civil Procedure Code bevat ook de voorwaarden voor het beslag. Uitgesloten zijn kleding, beddengoed en persoonlijke bezittingen die minder dan 20.000 baht elk waard zijn. Bij spullen die beroepsmatig worden gebruikt, bedraagt dat bedrag 10.000 baht. Op uitkeringen van gehandicapten en ouderen is beslag niet toegestaan. De afgelopen drie kwartalen zijn bezittingen ter waarde van 95,5 miljard baht geconfisqueerd.

– Advocaat Winyat Chatmontri dreigt naar de rechter te stappen omdat volgens hem de DSI de strafrechtelijke zaak tegen 58 leden van de voormalige PDRC, de protestbeweging tegen de regering Yingluck, al meer dan een jaar laat versloffen. De behandeling van de DSI kan beschouwd worden als plichtsverzuim, zegt Winyat. Hij heeft het DSI-hoofd in een brief gevraagd de zaak te versnellen.

De 58 verdachten, waaronder toenmalig leider Suthep Thaugsuban, worden beschuldigd van rebellie en andere vergrijpen wegens de bezetting van regeringsgebouwen in 2013 en 2014. In de zaak heeft het OM de DSI gevraagd aanvullend bewijs te leveren.

Winyat is mensenrechten advocaat, secretaris-generaal van United Lawyers for Rights and Liberty en is vooral bekend as advocaat van UDD-voorzitter Jatuporn Prompan.


 

Plattelands MKB wordt hard geraakt

19 juli – Het midden- en kleinbedrijf op het platteland kan met moeite het hoofd boven water houden vanwege een gebrek aan innovatie en een matige consumentenvraag. Deze MKB’s zijn in kritieke conditie, want ze missen de bedrijfsinnovatie die nodig is om hun performance te verbeteren en de zwakke consumentenvraag strooit nog eens zout in de wonden door de groei af te remmen. Plattelands MKB’s moeten zich aanpassen anders kunnen ze niet overleven.

Thanong Bidaya 2Voormalig minister van Financiën Thanong Bidaya is niet erg optimistisch over de overlevingskansen van het MKB. De bedrijven hebben te maken met kleinere verkoopvolumes terwijl de productiekosten gelijk blijven. Dit in tegenstelling tot de MKB’s in de productieketen, waar groei nog steeds de overhand heeft dankzij de vraag op de wereldmarkt.

Thanong: ‘De particuliere consumptie is nog niet hersteld omdat mensen met een klein inkomen minder consumeren. De huidige economische groeicondities worden hoofdzakelijk afgeleid van vermogende mensen.’

‘Het plattelands MKB’, zegt Thanong, ‘dient zich innovatie, technologische productie en marketing strategieën eigen te maken om hun groei vooruitzichten te vergroten. Ze moeten een voorbeeld nemen aan financiële technologische startups [beter bekend als fintech] die technologie gebruiken om hun bedrijfsprestaties te verbeteren.’

De wankele positie van het MKB is onlangs nog eens bevestigd door de Bank of Thailand. In het eerste kwartaal van dit jaar is het percentage NPL’s (non-performing loans) toegenomen van 4,35 naar 4,48 procent. Assistent-gouverneur Jaturong zegt dat de ‘verzuurde’ MKB-leningen niet afnemen bij gebrek aan concurrentiekracht en ongelijk economisch herstel. (Bron: Bangkok Post, 18 juli)

Jet-set monnik na 4 jaar terug in Thailand

19 juli – Aan het luxueuze leventje van voormalig jet-set monnik Luang Pu Nem Kham komt een einde. Woensdagavond escorteren DSI-agenten en openbare aanklagers hem naar Thailand, waar hij terecht zal staan voor een reeks misdrijven waaronder het witwassen van geld, seks met een minderjarige en fraude. De voormalige monnik, nu weer Wirapol Sukphol geheten, is op verzoek van Thailand door een rechtbank in Californië uitgewezen, een besluit waartegen hij niet in beroep is gegaan.

De monnik vluchtte in 2013 uit Thailand naar Califonië waar hij een villa heeft en zijn luxueuze leventje voortzette. In Thailand liet hij zich vervoeren per privé-jet, zoals op een videoclip is te zien. Hij had een Vuitton tas bij zich en droeg een dure merkzonnebril. Gebleken is dat hij ruim honderd luxe wagens bezat, verschillende stukken land en een berg geld. Na zijn vlucht is hij uit de monniksorde gezet en nam de DSI 380 miljoen baht van zijn vermogen in beslag. (Bron: website Bangkok Post, 18 juli)

Nathan Bartling 2

Thaise Tijl op het matje bij politie

19 juli – Nathan Bartling moet zich vandaag om 14 uur melden op het politiebureau van Prawet (Bangkok). Hij krijgt daar te horen dat hij vervolgd gaat worden voor betreding van verboden terrein (waarop een boete van 100 baht staat) en wreedheid tegen dieren.

De politie moet de Spoorwegen (SRT) nog vragen of ze hem wil aanklagen voor beschadiging van overheidseigendommen [lees: krasjes op de rails)

Bartling [wat een blote-billengezicht heeft die man] plaatste zondag een video op zijn YouTube account My Mate Nate met zijn laatste ‘grap’. Hij legde buitenlandse munten op een spoorwegrail om te zien welke het sterkst was, maar de SRT, politie en veel internetgebruikers were not amused.

Eerder liet hij een poes met een schorpioen vechten en dat beviel poezenliefhebbers niet. En hij testte leerlingen op hun beheersing van de Engelse taal door hen onzinnige vragen te stellen. (Bron: website Bangkok Post, 18 juli) (Zie verder het bericht van gisteren: Grappenmaker Bartling baart weer opzien)

Uitleveringsverzoek voor Boss stagneert

19 juli – Wie gelooft nog dat Red Bull erfgenaam Vorayudh ooit terecht zal staan voor het hit-and-run ongeluk dat hij in september 2012 met zijn Ferrari veroorzaakte, een motoragent de dood injagend? Zeven maal kwam hij niet opdagen bij de politie en pas in april van dit jaar heeft het OM hem in staat van beschuldiging gesteld voor roekeloos rijgedrag en geen hulp verlenen aan het slachtoffer, dat hij honderden meters meesleurde.

Inmiddels is zijn paspoort ingetrokken en is een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd. Maar nu zorgt de vertaling van het verzoek tot uitlevering voor vertraging. De Foreign Affairs Divison van de RTP heeft het document van 33 pagina’s nog niet n het Engels vertaald.

Hoofdcommissaris Manit van de gemeentepolitie Bangkok denkt dat de afdeling vertalers tekort komt en gaat nu opdracht geven een beëdigd vertaler te huren. Hij hoopt dat de vertaling over een paar dagen klaar is.

Manit ontkent dat de politie probeert de zaak te traineren. De trage voortgang is een ‘technisch probleem’. ‘De politie doet haar best Boss [zoals zijn bijnaam luidt] te arresteren.’

En om de vraag in de eerste zin te beantwoorden: Ik niet. (Bron: website Bangkok Post, 18 juli) (Zie verder de pagina De zaak Vorayudh e.a.)

Frontale botsing Watthana Nakhon (Sa Kaeo)

Man na moord op vrouw en kind verongelukt

19 Juli – Een man in Sa Kaeo die dinsdagochtend zijn vrouw en stiefdochter van 11 jaar met een mes had dood gestoken, is kort daarna verongelukt toen hij met zijn wagen frontaal tegen een tankauto botste. De wagen werd verpletterd onder de voorkant van de tankwagen die 20.000 liter gas vervoerde. De chauffeur bleef ongedeerd.

De twee lichamen waren gevonden door zijn zuster, die door de politie was gevraagd naar zijn huis te gaan om de huisregistratie op te halen en naar het ziekenhuis te brengen, waar zijn lichaam naar toe was gebracht. In de slaapkamer kreeg ze de schrik van haar leven toen ze de lichamen ontdekte die met een mes waren bewerkt. Het bebloede mes met enkele plukjes haar is ook in de slaapkamer gevonden.

De man bleek behandeld te zijn geweest in een psychiatrisch ziekenhuis. De zuster zegt dat hij een rustig persoon was. Hij woonde in het huis met zijn vrouw en de stiefdochter. Het echtpaar had twee dochters die in Bangkok wonen. (Bron: website Bangkok Post, 18 juli)

Visexport naar EU in gevaar

19 juli – De export van visproducten naar de EU hangt aan een zijden draadje. Zelfs premier Prayut houdt met de mogelijkheid rekening dat de EU de deur op slot doet omdat het land niet volledig voldoet aan de IUU-regeling. Maar hij zit niet in zak en as, want de EU heeft na een inspectie begin deze maand ook gezegd ‘tevreden’ te zijn met de vorderingen die de regering maakt op arbeids- en milieugebied. ‘De EU is tevreden, maar wil dat we het werk versnellen op gebieden waarop we niet honderd procent van onze targets hebben bereikt’, aldus de premier.

Maandag maakt de EU bekend wat het wordt: voortzetting of intrekking van de gele kaart die in 2015 werd getrokken of een rode kaart, die neerkomt op een exportverbod naar de EU. Het inspectieteam heeft al laten doorschemeren dat Thailand meer moet doen om de IUU-overtredingen uit te bannen. Een rode kaart zou pijnlijk zijn want de Thaise visexport naar de EU levert jaarlijks 200 miljard baht op. Een bron bij de regering verwacht dat de gele kaart wordt gehandhaafd. Een rode kaart acht hij niet waarschijnlijk.

Volgens Prayut worden hervormingen soms bemoeilijkt omdat veranderingen van de wet het levensonderhoud van vissers in gevaar kunnen brengen. Het tekort aan personeel in kustprovincies noopte de regering onlangs op de rem te trappen bij de strijd tegen [illegale] migranten. Hij zegt: ‘Daarom hebben we te maken met vertragingen en soms moeten we een heel proces overdoen. Bijna alles levert problemen op, zoals het opmeten van vissersboten.’

Eigenaren van vissersboten zijn ontevreden met de nieuwe arbeidswet die strenge straffen stelt op illegale arbeid. Ze vinden het niet billijk dat ze verantwoordelijk zijn voor de kosten van registratie omdat de migranten maar korte periodes voor hen werken. Het verbod op destructief vistuig vinden ze eveneens onredelijk. Volgens hen vissen ze alleen maar op kleine vissen, zoals schaaldieren. (Zie verder de pagina’s Migranten 2 en De vis wordt duur betaald)

Krabi-moorden: Verdachten vervolgd voor zes misdrijven

19 juli – De politie vraagt vandaag arrestatiebevelen aan voor de acht verdachten van de gruwelijke moorden in Krabi. Ze gaan voor zes vergrijpen vervolgd worden, onder andere moord met voorbedachten rade. Vier tot vijf personen, inclusief degenen die voor een auto en vuurwapens zorgden, kunnen nog een arrestatiebevel verwachten. De verdachten zitten al  gevangen bij het 15e Infantry Batallion in Khlong Thom.

Hoofdverdachte Surikfat wordt in dit bericht een loan shark genoemd [Eerder een makelaar in auto- en grondhypotheken]. Hij zou de schoonvader van dorpshoofd Worayut hebben bedrogen bij een grondtransactie, wat Worayut noopte naar de rechter te stappen. De twee kregen ruzie die uiteindelijk tot de moorden leidde. Surikfat heeft verklaard dat hij alleen Worayut wilde ontvoeren zodat ze konden onderhandelen over de kwestie.

Voorgaande berichten
18 juli: Krabi-moorden: Ook Surikfat’s vrouw verdacht
17 juli: Krabi moorden: Alle verdachten aangehouden, motief bekend
16 juli: Krabi-moorden: Eén arrestatie, nog geen conclusies
15 juli: Krabi-moorden: Vermoedelijk brein aangehouden
14 juli: Moordzaak Krabi: Politie volgt geldsporen
13 juli: Getuige van gezinsmoord onder getuigenbescherming
12 juli: Krabi:  Familie van acht vermoord; drie zwaargewonden

Overstromingen Brug weggeslagen in Lampang

Kort nieuws woensdag 19 juli

– De tropische storm Talas, die nu midden Vietnam teistert, heeft in het Noorden voor zware regens gezorgd en overstromingen in delen van de provincie Nan. Het waterpeil in de riviertjes die op de rivier Nan uitkomen, is snel gestegen waardoor die buiten haar oevers is getreden. In het district Phu Phiang staat een weg onder een halve meter water. Een school is er tijdelijk gesloten.

In Chiang Rai is het waterpeil van de rivieren Kok, Sai en Mekong sterk gestegen. Het water heeft de rand van de oevers bereikt. Het Noorden, Oosten, de Central Plains en Bangkok zijn gewaarschuwd voor meer zware regens.

Op de foto een brug in Wang Nua (Lampang) die niet bestand was tegen de sterke waterstroom, althans volgens het fotobijschrift want in het bericht wordt gesproken over een ingestorte brug in Mae Charim (Nan).

– De gemeente Bangkok heeft gisteren het plan verdedigd om over de Chao Phraya een voetgangers- en fietsersbrug aan te leggen tussen Tha Phra Chan en Wang Lang. De aanleg maakt deel uit van een masterplan om de gebieden langs de oever van de rivier te verbeteren. Dat plan heeft betrekking op het gebied tussen de Somdet Phra Pinklao brug en de Rama III brug.

Naar de mogelijke milieugevolgen is al een studie gedaan. Volgens directeur Nat van Gemeentewerken Bangkok maakt de brug geen inbreuk op lokale gemeenschappen, historische plaatsen en het landschap. De brug meet 9 meter en krijgt twee dekken, elk vier meter hoog. Ze is ook toegankelijk voor gehandicapten. De gemeente hoopt dat de brug het toerisme ten goede komt en de verkeersdrukte rond het Siriraj ziekenhuis vermindert.

Het bericht zegt dat premier Prayut gisteren geen commentaar wilde leveren op de ‘controverse’, maar wie en waarom bezwaar maken, meldt het bericht niet. Prayut zei dat het nog maar om een concept gaat dat nog niet is voorgelegd aan het kabinet.

– Foutje van de Kiesraad, waardoor de indruk is ontstaan dat de verkiezingen volgend jaar op 19 augustus worden gehouden. De datum wordt genoemd in een document dat per abuis aan de media is vertrekt. De datum is slechts een aanname op basis van het werk dat nog gedaan moet worden, nadat de vereiste organieke wetten klaar zijn, zegt Kiesraadcommissaris Somchai. Tot nu toe is alleen eind volgend jaar genoemd als tijdstip van de verkiezingen. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

– ’t Is een voortdurende plaag die waterwegen verstopt, vooral tijdens het regenseizoen: de waterhyacint. In Pathum Thani wordt volgende week een ‘station’ geopend dat 7/24 de plant in de Chao Phraya te lijf gaat. Het is het eerste in zijn soort en al zes maanden getest.

Tussen oktober en maart is 11,1 miljoen ton waterhyacint verwijderd, alhoewel bij een vorig onderzoek 6,2 miljoen ton was gevonden. Maar de plant vermenigvuldigt zich snel. In 15 tot 20 dagen wordt het volume verdubbeld.

Het project richt zich ook op (delen van) de rivieren Mae Klong, Tha Chin, Noi, Pa Sak, Nakhon Nayok en Lop Buri. Helaas vermeldt het bericht niet wat het unieke van de stations is.

– Follow up op het bericht in Kort Nieuws van 4 juli over president Sirichai van het Hof van Beroep. In dat bericht werd gemeld dat de Courts of Justice (CJ) unaniem zijn nominatie voor de functie van president van het hooggerechtshof heeft afgewezen, alhoewel hij qua dienstjaren en uit hoofd van zijn huidige functie daarvoor het meest in aanmerking komt. Die functie komt op 1 oktober beschikbaar.

Sirichai is in opspraak geraakt wegens enkele rechtszaken. De CJ heeft een commissie gevormd die onderzoek doet, maar Sirichai heeft er blijkbaar genoeg van want hij heeft zijn ontslag aangeboden. Gisteren maakte hij dat bekend op een ‘emotionele’ persconferentie. Hij noemde zijn besluit ‘surrendering his flesh’. Sirichai had ook geen zin in de nieuwe gecreëerde positie van adviseur van het hooggerechtshof, die hem is aangeboden. ‘Die positie kan strijdig met de wet zijn.’

Sirichai voelt zich in de hoek gedreven. ‘Ik ben gewond. Ik heb nooit gedacht dat ik zo zou eindigen na jaren eerlijk te hebben gewerkt om anderen recht te verschaffen.’

– Senior-leden van voormalig regeringspartij Pheu Thai hebben gisteren een verklaring uitgegeven waarin ze bezwaar maken tegen de op 13 juli door het parlement goedgekeurde organieke wet op de berechting van politieke gezagsdragers. De wet voorziet in annulering van verjaringstermijnen en berechting in absentia. Ze vrezen dat vier geschorste zaken tegen premier Thaksin worden hervat.

Partijleider Abhisit (Democraten) noemt de wet acceptabel en wijst erop dat veel Europese landen berechting in absentia toestaan. Hij zegt: ‘Het is logisch dat Pheu Thai het niet eens is met de wet. Maar ik zie niets wat in strijd is met rechtsprincipes.’

De wet heeft tot doel te voorkomen dat politieke gezagsdragers zich onttrekken aan de rechtsgang door naar het buitenland te vluchten. Volgens de PT-ers is de wet in strijd met het kernprincipe van internationale mensenrechten en de grondwet die stelt dat iedereen gelijk is en recht heeft op wettelijke bescherming. Ze menen dat het niet meer mogelijk is betrouwbaar bewijs te leveren in een zaak die is geschorst. De rechtszaak zou eenzijdig zijn omdat de verdachte niet aanwezig is. (Zie verder de pagina De zaak Thaksin)


 

Eten op straat 2

Eetcafés op de wip door uittocht van arbeiders

18 juli – Thailand’s hotel- en restaurantsector, die werk biedt aan miljoenen gastarbeiders, is in een vrije val beland door de nieuwe arbeidswet die op 23 juni van kracht is geworden. Talrijke restaurants hebben de deuren moeten sluiten, omdat hun werknemers zijn teruggekeerd naar eigen land, en veel reisbureaus en busmaatschappijen zijn gestopt illegale werkers te huren, van wie velen bagage afhandelden.

Volgens de Thai Restaurant Association (TRA) hebben meer dan 25.000 illegale gastarbeiders aan hun kuierlatten getrokken, maar miljoenen zijn nog gebleven omdat de wet pas over zes maanden wordt toegepast. Werkgevers die dan nog illegalen in dienst hebben, riskeren een boete van 400.000 baht per illegale werknemer.

Voorzitter Taniwan zegt dat veel eetcafés en food carts hun bedrijf hebben moeten beëindigen als gevolg van het tekort aan arbeidskrachten. Eetcafés die nog open zijn, melden een omzetverlies van 30 procent. Grote voedselketens en financieel robuuste bedrijven hebben daarentegen nergens last van.

Naar schatting telt Thailand 100.000 geregistreerde restaurants. Ze huren 300.000 gastarbeiders, de meesten uit Myanmar (60 cpt), Laos, Vietnam en Cambodja. Een toenemend aantal Filipino’s komt naar Thailand om er te werken in luxe restaurants, hotels en taalscholen. De meesten hebben een werkvergunning. De TRA schat dat er zo’n 3 miljoen geregistreerde gastarbeiders uit een totaal van 10 miljoen in Thailand werken. De meesten werken in de industrie, visserij en landbouw.

Geregistreerde hotels lopen weinig risico
Niet-geregistreerde hotels lopen het meeste risico. Voorzitter Supawan van de Thai Hotels Association (THA) denkt dat de jacht op illegalen weinig gevolgen zal hebben voor geregistreerde hotels omdat ze alleen geregistreerde werkers in dienst nemen. Vele geven trouwens de voorkeur aan lokaal personeel, slechts 5 procent komt uit het buitenland en die hebben allemaal een werkvergunning.

Thailand telt 18.000 hotels waarvan slechts 8.000 een vergunning hebben. De rest met 400.000 kamers opereert illegaal. In Bangkok zijn 300 illegale hotels, waaronder serviced apartmentsguest houses, condominiums, huizen en andere panden die onderdak bieden aan toeristen. Sinds 2014 zijn slechts twintig illegale hotels door de politie vervolgd, alhoewel de THA wel een lijst van exploitanten heeft overlegd die de wet overtreden. Elke exploitant kreeg een boete van 3.000 tot 10.000 baht, sommigen meermalen, maar ze gaan onder een andere naam door.

Restaurants moeten hun marge verhogen
TRA-voorzitter Taniwan verwacht dat op de lange termijn exploitanten, met name restaurants, voor hun personeel een werkvergunning zullen aanvragen en hen tegen ziektekosten zullen verzekeren.

Taniwan zegt: ‘Veel illegale migranten zullen terugkeren, op zoek naar de hogere lonen in Thailand. Het aantal geregistreerde werkers zal ook geleidelijk toenemen. Restaurants zouden er goed aan doen als ze hun marge verhogen, met name in de toeristensector. Hogere winsten zorgen voor hogere lonen en lagere turnover rates [?].’

Ten slotte roept Taniwan de overheid op om de kwaliteit van straatvoedsel te reguleren en meer te jagen op illegale werkers. Dat probleem is te lang verwaarloosd, meent ze.

Het artikel gaat niet in op de campagne van de gemeente Bangkok op sommige plaatsen de verkoop van straatvoedsel te verbieden om het trottoir, zoals de gemeente zegt, ‘terug te geven aan de voetganger’. Yaoworat (China Town) en Khao San Road zijn daarvan vrijgesteld. Eerdere berichten maakten melding van verplichte trainingen om de hygiëne en het afvalbeheer te verbeteren.

Zie voor meer informatie over de arbeidswet de pagina Migranten 2. (Bron: Bangkok Post, 17 juli)

Prayut vult eenheidsplan aan met toelichting

18 juli – De ene keer noemt de krant het unity plan, dan weer social contract en nu reconciliation agreement, maar het gaat om hetzelfde: een document waaraan sinds 14 februari is gewerkt en dat de neerslag is van gesprekken met politieke partijen, politieke groepen, burgers, academici enzovoort. Doel is een eind te maken aan de politieke scheidslijnen die Thailand al vele jaren verlammen. [Alsof politieke verschillen ongewenst zijn]

Het ontwerp-plan is gisteren in Bangkok gepresenteerd. Het bestaat uit slechts 10 punten, wat een magere oogst is na twee maanden van overleg en discussie. Misschien dat daarom premier Prayut er in een appendix 15 aan heeft toegevoegd om ze nader te verduidelijken.

Het document legt de nadruk op schone politiek, toepassing van ’s konings denkbeelden, het oplossen van problemen middels het parlement en naleving van de nationale strategie, een plan dat nog in de maak is en volgens critici toekomstige regeringen aan handen en voeten bindt.

Prayut voegde onder andere aan het document toe dat politici niet hun uitvoerende macht moeten misbruiken om stemmen te winnen. Er moeten mechanismen zijn om politieke partijen ter verantwoording te roepen, wanneer ze verklaringen afleggen, campagnes voeren en beleidsmaatregelen voorstellen die niet uitgebreid zijn geanalyseerd op hun gevolgen, kosteneffectiviteit en risico’s [Een steek onder water naar het hypotheeksysteem voor rijst van de vorige regering].

Het plan wordt verder nog besproken op forums in Nakhon Ratchasima, Phitsanulok en Nakhon Si Thammarat. (Bron: website Bangkok Post, 17 juli) (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Meer weten? Lees: Prayut approves reconciliation agreement [In dat artikel staan alle tien punten opgesomd]

Update krant: De krant voegt nog enkele commentaren aan het websitebericht toe. Secretaris-generaal Chavalit van voormalig regeringspartij Pheu Thai zegt dat de meeste van Prayut’s aanvullingen al in de (nieuwe) grondwet staan. Hij vindt dat het verzoeningsproces moet beginnen met het vaststellen van de oorzaak van de conflicten, maar tijdens het forum is daarover niet gesproken.

UDD-voorzitter Jatuporn hoopt dat verzoening kan worden bereikt. ‘Als dat niet kan, doemen in de toekomst crises op. Vanaf het begin tot het eind zal ik medewerking verlenen. Ik en het UDD (roodhemden) zullen geen belemmering vormen.’ Jatuporn vindt het sociaal contract nog abstract, maar ‘de premier heeft nog genoeg tijd om het concreet te maken.’

Thara Chinawirit, prominent lid van de Democratische partij, leverde geen commentaar op het ontwerp. Hij zei alleen dat hij en de Democraten de vastbeslotenheid van de regering steunen om verzoening tot stand te brengen, waarbij rekening wordt gehouden met de belangen van de mensen.

Pattarada Nong Beam Kaewpong (right) and her mother

Advocaat die Nong Beam oplichtte, aangehouden

18 juli – De voormalige advocaat van Pattarada ‘Nong Beam’ Kaewpong, die 5 miljoen baht aan smartengeld achterover drukte, is door de politie aangehouden. Zijn echtgenote wordt eveneens verhoord. Het meisje, inmiddels 14, liep bij een verkeersongeluk in 2005 ernstig rugletsel op, waardoor ze sindsdien aan een rolstoel is gekluisterd.

De advocaat vertegenwoordigde haar pro deo bij een eis tot schadevergoeding van de eigenaar van de vrachtwagen die het ongeluk had veroorzaakt. Hij zei 1 miljoen baht te hebben ontvangen, maar de moeder ontdekte later dat het bedrijf 5 miljoen had uitbetaald. Nu zegt de verdachte 4 miljoen te hebben ontvangen die hij na aftrek van zijn kosten aan zijn vrouw heeft gegeven.

De familie van het meisje ontving zeven maandelijkse termijnen van 40.000 baht. In 2015 deed de familie aangifte tegen de advocaat. De moeder maakt zich zorgen of ze ooit nog iets van het geld ziet. ‘Als ik een kans krijg om met hem te praten, wil ik hem vragen of dit de hulp was die hij had beloofd.’ De politie gaat het Anti-Money Laundering Office vragen onderzoek te doen naar zijn financiën om te zien of er iets te halen valt. (Bron: website Bangkok Post, 17 juli) Op de foto moeder en dochter.

Voorspelling: Thailand behoudt gele kaart van EU

18 juli – Hopelijk is de bron betrouwbaar want die zegt dat de EU waarschijnijk de in april 2015 getrokken gele kaart wegens overtreding van de IUU-regeling (Illegal, Unreported and Unregulated Fishing) handhaaft. De EU heeft het ministerie van Landbouw vorige week laten weten dat Thailand meer moet doen om IUU-activiteiten de kop in te drukken, alhoewel ze erkent dat de regering de afgelopen drie jaar zich met het probleem heeft beziggehouden.

‘De EU heeft ons geprezen voor de genomen maatregelen die hebben geleid tot positieve ontwikkelingen.’ De krant somt op: grondige controle van trawlers, de vorming van een Command Centre for Combating Illegal Fishing, de verplichting van een Vessel Monitoring System, Port-In, Port-Out controles en een Koninklijk Besluit over visserij in 2015. Tevens werd het almachtige art 44 [van de interim grondwet] van stal gehaald.

Vertegenwoordigers van de EU brachten van 1 tot 16 juli een bezoek aan Thailand. Ze zeiden bezorgd te zijn over de tewerkstelling van illegale werkers, het gebruik van vistuig dat aanzienlijk schade veroorzaakt en het ontbreken van een betrouwbaar controlesysteem op visactiviteiten.

De Federation of Thai Fisherfolk Association heeft de regering gevraagd een artikel van het KB te schrappen, dat onbillijk is voor kleine lokale vissers en de industrie schaadt. Het verbiedt vissers offshore te werken, zoals ze altijd hebben gedaan, maar trawlers mogen het wel met een vergunning van het Department of Fisheries. Het komt erop neer dat kleine vissers slechts in 5 procent van de zee mogen vissen, maar ze vormen wel 80 procent van de industrie, zegt voorzitter Sama-Ae. (Zie verder de pagina De vis wordt duur betaald)

Grappenmaker Bartling baart weer opzien

18 juli – De krant noemt hem een show-off (druktemaker, opschepper, uitslover), ik zou hem liever omschrijven als een soort Tijl Uilenspiegel die van practical jokes houdt. Maar de laatste ‘grap’ van de Amerikaan Nathan Bartling op zijn Facebook-account My Mate Nate is in het verkeerde keelgat geschoten van de Spoorwegen (SRT). Hij wordt beschuldigd van betreding van verboden terrein en beschadiging van spoorrails.

Nathan BartlingWat voor vreselijk misdrijf pleegde hij dan wel? Hij legde muntjes van verschillende landen op de spoorrails om te zien welke het stevigst waren. De video riep kritiek op van velen [wie zijn dat BP?] omdat hij jonge mensen een slecht voorbeeld gaf en vanwege zorgen over de veiligheid. Later verwijderde hij de video en maandag maakte hij zijn excuses aan de SRT (foto).

De spoorwegpolitie heeft op 38 plaatsen krasjes gevonden en een beschadigde 20-cents munt uit Hong Kong. Over drie dagen moet Bartling op het matje komen op het politiebureau van Prawes, het district waar hij woont, om de aanklacht tegen hem in ontvangst te nemen. Het schadebedrag is nog niet vastgesteld.

Het is niet de eerste keer dat de Amerikaan opzien baart. Hij zette een keer Thaise leerlingen te kakken met onzinnige vragen in het Engels, waaruit bleek dat hun beheersing van de Engelse taal ver onder de maat is [wat we al lang weten) – leerlingen kwaad – en hij liet een keer een poes met een schorpioen vechten en daar waren poezenliefhebbers niet van gediend. Schorpioenen hebben blijkbaar geen supporters. Welke munten het best bestand zijn tegen treinwielen vermeldt het bericht helaas niet. (Bron: website Bangkok Post, 17 juli)

Update website:  Op change.org zijn tegenstanders van hem een campagne begonnen om hem uitgewezen te krijgen. Tot maandag middernacht hadden 58.432 personen een petitie aan de regering getekend.

My Mate Nate heeft 3,3 miljoen volgers, de video’s trekken gemiddeld 10 miljoen kijkers en dat is elke keer kassa voor hem, want er staan zeventien advertenties op. Verder verkoopt hij petjes (400 baht), T-shirts (350 baht) en een drone met zijn cartoon (1.990 baht).

Het is onmogelijk zijn inkomen te schatten, maar dat moet meer zijn dan de gemiddelde inkomsten van de duizend best verdienende YouTube kanalen die $ 23.000 bedragen. Zijn Facebook account heeft 1 miljoen volgers. Ook met die site verdient hij geld. Op Twitter en Instagram doet hij niet veel.

Update krant: De politie heeft de ‘beruchte YouTube prankster’ (zoals hij nu heet) maandag korte tijd aangehouden en de immigratie-politie nam hem mee naar het Immigration Bureau voor een controle van zijn verblijfsdocumenten. Bartling heeft een Non-B visum dat hij probeert te verlengen. Tevens wil hij een werkvergunning krijgen om voor My Mate Nate Studio te werken.

De autoriteiten overwegen om hem voor meer aan te klagen. Wanneer blijkt dat zijn daad ernstige schade heeft veroorzaakt, wordt hij vervolgd voor encroaching van overheidsland. In dat geval dreigt een maximum straf van zeven jaar en een boete van 14.000 baht.

SRT adjunct-directeur Thanongsak vindt het belangrijk dat hij de verantwoordelijkheid voor zijn gedrag neemt en de Thaise samenleving genoegdoening verschaft.

Krabi-moorden: Ook Surikfat’s vrouw verdacht

18 juli – Doodsbedreigingen over en weer en een conflict over een grondtransactie, uitgevochten voor de provinciale rechtbank van Krabi, hebben geleid tot de moord op dorpshoofd Worayut en zijn familie op 19 juli, aldus hoofdonderzoeker Itthipol gisteren in een toelichting op de gruwelijke moorden.

Naar verluidt zou de hoofdverdachte Surikfat al enige geschoten hebben, maar ook zijn vrouw zou een belangrijke rol hebben gespeeld. De overige verdachten stonden erbij en keken ernaar.

In totaal zijn negen verdachten aangehouden: de acht die Worayut’s huis binnenvielen en de eigenaar van een Toyota Fortuner, waarmee de verdachten na de moorden vluchtten. Een van de acht is een vrouw die tijdens de executies niet aanwezig was, maar zorgde voor de catering.

Surikfat heeft de politie gezegd dat hij de indruk wilde wekken dat Worayut een zenuwinstorting had gehad en zijn familie had doodgeschoten omdat hij zijn schulden niet kon hanteren. Daarom had hij Worayut’s vuurwapen gebruikt. Hij was door speelfilms op dat idee gekomen.

Een van de verdachten zegt dat Surikfat hem gehuurd had om schulden te incasseren van Worayut. ‘Ik heb nooit gedacht dat zoiets vreselijks zou gebeuren totdat ik het eerste schot hoorde.’

Voorgaande berichten
17 juli: Krabi moorden: Alle verdachten aangehouden, motief bekend
16 juli: Krabi-moorden: Eén arrestatie, nog geen conclusies
15 juli: Krabi-moorden: Vermoedelijk brein aangehouden
14 juli: Moordzaak Krabi: Politie volgt geldsporen
13 juli: Getuige van gezinsmoord onder getuigenbescherming
12 juli: Krabi:  Familie van acht vermoord; drie zwaargewonden

hotline 1299

Kort nieuws dinsdag 18 juli

– De bevolking krijgt een extra kanaal om een klacht in te dienen tegen ‘misdadige’ soldaten en ambtenaren. Een panel wordt gevormd dat klachten over hen onderzoekt om eventuele fouten te voorkomen en indien ze betrouwbaar zijn, doorstuurt naar anti-corruptie diensten.

Indien de klacht betrekking heeft op militairen, doen klachtencentra verbonden aan de regionale legerkorpsen verder onderzoek. Daarvan zijn er 74. ‘Met deze centra hopen we dat de bevolking een groter vertrouwen krijgt in de pogingen van de overheid om corruptie te bestrijden’, zegt NCPO-woordvoerder Sirichan. Het panel vormt een aanvulling op de recent geopende hotline 1299 en de brievenbus.

– De gemeente Bangkok heeft haar districtskantoren opgedragen panels te vormen om een oplossing te zoeken voor straatverkopers en voetgangers die elkaar in de weg zitten. Het besluit wordt gezien als een compromis om een eind te maken aan de continue ruzies over de ruimte die verkopers op voetpaden in beslag nemen.

Gouverneur Aswin heeft dat gisteren bekend gemaakt na een vergadering met verkopers. De panels moeten snel met een oplossing komen, zegt hij. In de tussentijd mogen verkopers niet hun handel voortzetten of terugkeren naar hun oude stek, die ze hebben moeten verlaten. (Zie verder de laatste alinea van het openingsverhaal)

De gemeente heeft verkopers eerder alternatieve locaties aangeboden en financiële steun verleend [?]. Maar veel verkopers kunnen de huur niet opbrengen van die locaties. Volgens een verkoper in het distict Rat Burana zijn veel voetpaden breed genoeg voor verkopers en voetgangers. Vaak gaat het om de voedselverkoop aan arme mensen.

– Nvader, een anti-kinder- en mensenhandel organisatie, vraagt om een onderzoek naar de rechtsgang tegen uitgaansgelegenheden in Saphan Kwai (Bangkok) nadat de aanklachten tegen de hoofdverdachten zijn ingetrokken. Volgens een petitie die gisteren is ingeleverd bij het ministerie van Justitie hebben getuigen onder dwang valse verklaringen afgelegd en is gesjoemeld met rapporten om de hoofdverdachten te helpen.

De zaak heeft betrekking op invallen in twee zaken vorig jaar door personeel van het Department of Provincial Administration en het leger. In beide zaken werkten minderjarige migranten die het slachtoffer waren van mensenhandel. Ze mochten niet vertellen dat ze gedwongen waren tot prostitutie en ze moesten zeggen niet te weten wie de zaken runden.

– Driehonderd werknemers van het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok (BMTA) hebben gisteren gedemonstreerd voor het kantoor van het Land Transport Department (LTD). Ze eisen het exclusieve recht op 138 van de 269 busroutes in de stad gedurende minstens zeven jaar.

De demonstratie was een reactie op het besluit van het LTD om toepassing van art 44 [van de interim-grondwet] te vragen voor het intrekken van alle concessies aan particuliere busondernemingen. Daarna kan het LTD de huidige busroutes efficiënter organiseren en verdelen tussen BMTA en particulieren. Dat is nodig want sommige routes overlappen elkaar en sluiten niet altijd aan op ander openbaar vervoer. De BMTA-vakbond die het protest organiseerde, zegt gehoord te hebben dat de BMTA slechts het alleenrecht op 55 routes krijgt.

– Ik word soms zo moe van al die kluppies die petities indienen of demonstreren. Het lijkt erop alsof de overheid nooit iets goed doet. Nu weer de smart card die vanaf 1 oktober aan ambtenaren wordt verstrekt en die ze bij een ziekenhuisbezoek moeten overleggen. Hat pasje is bedoeld om onregelmatigheden te voorkomen, maar een netwerk dat zich inzet voor medische zorg aan ambtenaren, twijfelt daar aan. Het heeft het Comptroller-General’s Department negen vragen gesteld over de effectiviteit.

Ambtenaren moeten vaak voor hun behandeling betalen en declareren de kosten later. Soms kunnen ze pas declareren als de behandeling geheel is afgerond. Sommigen zouden in diverse overheidsziekenhuizen ‘gewinkeld’ hebben en de overtollige medicijnen verkocht hebben. Het netwerk zegt dat het huidige systeem daaraan nauwelijks een eind kan maken.

Voor de aanschaf van de 4,5 miljoen smart cards is een budget uitgetrokken van 124 miljoen baht. Ook daarbij zet het netwerk vraagtekens. Eerder was sprake van 70 miljoen minder. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg)

– Het tea money schandaal aan de Samsenwittayalai school in Bangkok krijgt nog een vervolg want de oud-voorzitter van de alumnivereniging heeft aan het ministerie van Onderwijs een lijst van 50 toegelaten Mathayom-1 leerlingen overhandigd die niet op de website van de school staan van leerlingen die voor plaatsing in aanmerking kwamen.

Sommigen met lage cijfers in het toelatingsexamen zouden zijn toegelaten en ook personeelsleden van Obec zouden geëist hebben dat hun kind werd geplaatst. In één geval zouden ouders 300.000 baht hebben betaald om hun kind Mathayom 4 binnen te loodsen.

De school kwam vorige maand in opspraak door een video waarop te zien zou zijn dat ouders hadden betaald voor toelating van hun kind tot Mathayom 1. De directeur die is overgeplaatst terwijl onderzoek wordt gedaan, zegt het slachtoffer te zijn van een wraakactie van alumni, wier kinderen niet zijn toegelaten. (Zie verder de pagina Onderwijs 2)


 

Bijenkorf

Foeragerende olifanten afgeschrikt door bijen

17 juli – (vervolg van homepagina) Dararat Sirimaha had al jaren een probleem, evenals haar dorpsgenoten. Hongerige wilde olifanten die in hun habitat niet meer genoeg voedsel konden vinden, plunderden hun gewassen.  De dorpelingen probeerden hen te verjagen met voetzoekers, groeven een kanaal en bouwden zelfs een betonnen muur. Maar niets hielp. Een buurman koos een rigoureuze oplossing door elektriciteitsdraden te spannen, die al enkele olifanten hebben verwond en zelfs gedood.

Voor Dararat was de maat vol toen de dieren haar huis aanvielen en op een nacht haar vader verwondden. Ze had toen al moeten stoppen met het verbouwen van cassave, had haar bananenbomen gekapt en was overgestapt op rubberbomen. Maar ze wilde de olifanten geen pijn doen en zocht naar een humane oplossing.

Het geluk kwam om de hoek kijken toen ze bij toeval hoorde over een project in Afrika, waarbij bijen waren ingezet. Het kostte haar twee maanden om het houden van bijen onder de knie te krijgen aan de hand van een handboek dat ze op internet vond en nam contact op met de auteur, hoofd van Save the Elephants in Kenia. Daarna installeerde ze de 40 bijenkorven en sindsdien heeft ze nooit meer ongewenst bezoek gehad.

Het mes snijdt trouwens aan twee kanten, want Dararat verkoopt de honing en was (voor waskaarsen). De zelfgemaakte bijenkastjes biedt ze te koop aan voor 2.000 baht, maar dorpelingen krijgen ze ook wel cadeau die hetzelfde meemaken als zij heeft meegemaakt.

Dararat’s oplossing is intussen op tal van plaatsen in Thailand toegepast. (Bron: website Bangkok Post, 16 juli)

Krabi moorden: Alle verdachten aangehouden, motief bekend

17 juli – Geen conflict over een concessie voor een steenfabriek, zoals eerder geopperd, maar een langdurig conflict dat gepaard ging met doodsbedreigingen tussen dorpshoofd Worayut en Surikfat Bannopwongsakul, eigenaar van een bedrijf in auto- en grondhypotheken, was het motief van de massamoorden in Krabi.

Worayut had stukken grond met het recht van terugkoop aan Surikfat verkocht, een constructie die bekend staat als kai fak. Toen hij van het recht gebruik wilde maken, weigerde Surikfat (in het websitebericht als Bung Fad aangeduid), naar verluidt omdat de grond al onder dezelfde condities aan een ander was verkocht.

Sindsdien waren ze in een conflict verwikkeld zowel in de rechtbank als daarbuiten. De website meldt dat Bang Fud sinds 2016 driemaal geprobeerd heeft Worayut te doden. De krant noemt een ontvoeringspoging drie maanden voor de moorden.

Krabi-moorden Chakthip verhoort verdachteEn zo komt een week na de gruwelijke moorden die het leven kostten aan zeven personen en drie verwondden, (een baby die lag te slapen, werd gespaard) de zaak redelijk snel tot klaarheid.

Alle verdachten zijn gearresteerd, op diverse plaatsen is bewijsmateriaal gevonden, waaronder de Toyota Yaris van Worayut die in brand was gestoken en de Toyota Fortuner plus eveneens een Toyota Yaris waarmee de verdachten naar het huis van Worayut waren gekomen.

RTP hoofdcommissaris Chakthip legde het gistermiddag op een persconferentie allemaal haarfijn uit en de krant trekt de gehele voorpagina uit voor een terugblik, voorzien van foto’s en een kaartje met locaties ‘waarop het allemaal gebeurde’.

Meer weten?: Klik hier: Cops nab ‘mastermind’ in Krabi Slaying. In bijgaand kader de locaties ‘where it happened’. Een chronologisch overzicht van de gebeurtenissen volgt (misschien) later. Op de foto wordt de hoofdverdachte (op de rug gezien) verhoord.

Voorgaande berichten
16 juli: Krabi-moorden: Eén arrestatie, nog geen conclusies
15 juli: Krabi-moorden: Vermoedelijk brein aangehouden
14 juli: Moordzaak Krabi: Politie volgt geldsporen
13 juli: Getuige van gezinsmoord onder getuigenbescherming
12 juli: Krabi:  Familie van acht vermoord; drie zwaargewonden

Technologie voor het onschadelijk maken van IED's

Kort nieuws maandag 17 juli

– Het Defence Technology Institute werkt aan verbetering van de in gebruik zijnde bomrobots oftewel anti counter-improvised explosive devices (IED). Binnen een jaar moet een verbeterd model volledig operationeel zijn bij anti-IED operaties van leger en politie. De huidige generatie is weliswaar mobiel, maar mist de eigenschappen die ze echt nuttig maken, aldus DTI-directeur Sompong. Volledige integratie van sensoren, motoren en externe bevestigingen is gewenst.

De DSI hoopt in samenwerking met universiteiten, zoals de Chiang Mai universiteit waar ze veel verstand van robots hebben, een beter model te kunnen ontwikkelen. Bij de bomaanslag in april op Big C Supercentre in Pattani zijn al twee IED’s gebruikt. Op de foto technologie voor het onschadelijk maken van IED’s.

– Grise eminence Prem Tinsulanonda (96), president van de Privy Council, het particulier adviesorgaan van de koning, is in goede gezondheid. Hij is niet opgenomen in het ziekenhuis, zoals geruchten [waar ze in Thailand gek op zijn] suggereren. Een medewerker van hem zegt dat hij alleen maar in ziekenhuis Vichaiyut een periodieke controle heeft ondergaan. Inmiddels is hij al lang weer terug in zijn residentie in Si Sao Thewet (Bangkok).

In augustus 2013 is Prem geopereerd aan een ontstoken long, maar daarvan is hij goed hersteld. Prem was van 1980 tot 1988 minister-president en geniet in het land en bij de autoriteiten als president van de Privy Council [een orgaan dat we in Nederland niet kennen] veel gezag.

– In Nederland zou zo’n bericht niet eens de krant halen, maar we zijn in Thailand en daar denken ze er anders over. Ik doel op het bericht Cops close to winding up karaoke girl murder case, waarin gemeld wordt dat het onderzoek naar de moord op Warisara Klinjut volgende maand wordt afgerond, waarna het dossier aan het OM wordt overgedragen. Is dat alles wat valt te melden? Ja, dat is alles, want in de rest van het bericht wordt de voorgeschiedenis nagekauwd en die kunt u lezen op mijn pagina Karaoke-moord.

– Het Thai National Institute of Metrology heeft een systeem gelanceerd om alle klokken van radiostations te standaardiseren. In 42 stations is apparatuur geïnstalleerd voor de ontvangst van de tijdsignalen via een radiofrequentie. Het systeem maakt gebruik van de Coordinated Universal Time standaard, die over de hele wereld wordt gebruikt.

Volgens metrologist Thepbodin kan het ontbreken van standaardisering gevolgen hebben voor de economie en nationale veiligheid, bijvoorbeeld door fouten bij het berekenen van de gespreksduur van telefoontjes. Die kunnen volgens hem het land 400 miljoen per jaar aan inkomsten schelen. Voor dat geld kun je een ziekenhuis of een goede school bouwen, zegt hij.

En nu maar hopen dat Thai op tijd komen, want daar schort het nog wel eens aan (zie het bericht van 15 juli: Rites de passage)

– Pheu Thai ‘zwaargewicht’ Chaturon Chaisang heeft kritiek op het ontwerp-eenheidsplan omdat het niet ingaat op de rol van het leger, wat hij ziet als een cruciale factor voor verzoening. ‘Die rol is nooit in het verzoeningsproces genoemd. Dus is er geen garantie dat de problemen uit het verleden niet herhaald worden.’

Vanaf vandaag tot donderdag wordt het plan besproken tijdens forums in Bangkok, Nakhon Ratchasima, Phitsanulok en Nakhon Si Thammarat. De gehele operatie ging op 14 februari (Valentijnsdag) van start. Politieke partijen, politieke groepen en anderen spraken om beurten met de commissie nationale verzoening en deden suggesties. De commissie heeft die gecomprimeerd tot een rapport van drie pagina’s dat op de forums wordt besproken.

Chaturon gelooft niet dat het sociaal contract [zoals het ook wel wordt genoemd] tot nationale eenheid leidt. Experts in conflictbeheersing kwamen nauwelijks aan bod en onafhankelijke organisaties kregen niet de kans de verzamelde informatie te analyseren. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

– De regering maakt ernst met de jacht op illegale tourgidsen, met name Chinezen, want dat beroep is exclusief voorbehouden aan Thai. In reactie op een nieuwe oproep van de Professional Tourist Guide Association of Thailand het probleem beter aan te pakken, zegt premier Prayut het ministerie van Toerisme hiervoor opdracht te hebben gegeven.

Het ministerie heeft vertegenwoordigers van tourbedrijven en professionele tourgidsen uitgenodigd voor overleg. De minister moet evenwel toegegeven dat ondanks de illegale gidsen het land kampt met een tekort aan tourgidsen. Eind juni stonden slechts 70.655 tourgidsen ingeschreven. Volgens Prayut spreken de meeste geregistreerde tourgidsen Engels en velen spreken ook Chinees en Japans.

– Knap hoor. Hun moeder werd vier jaar bij het Huai Kha Kaeng Wildlife Sanctuary in Uthai Thani gedood, maar haar drie tijgerwelpen, nu vijf jaar oud, leven nog; ze zijn gezond en geslachtsrijp. Dat is vastgesteld door een team van de DNP. Een leeft in het Huai Kha Kaeng Wildlife Sanctuary, de twee andere in nationaal park Mae Wong in Nakhon Sawan.

Na de dood van de moeder besloot de DNP de welpen in het bos te laten blijven in plaats van gevangen te nemen. Tijgerexpert Saksit van de DNP zegt: ‘We wisten niet of ze enige kans op overleven maakten. Het is een wonder dat ze levend zijn gevonden.’ Hij denkt dat het door de DNP geïnstalleerde camerasysteem jagers afschrikt om wilde dieren in het reservaat te doden.

Thailand telt thans 200 tijgers in het wild, het hoogste aantal in de regio Asean. De target voor 2026 is een verdubbeling, waartoe dertien landen zich in 2010 hebben verplicht in het Global Tiger Recovery Programme.

Thailand behoudt de King's Cup

– Thailand heeft zondag de King’s Cup kunnen behouden na een penalty shoot-out van 5-4 tegen Wit-Rusland. Het was de eerste overwinning van de War Elephants onder de nieuwe Servische coach Milovan Rajevac. Midvelder Theerathon Bunmathan werd na de wedstrijd uitgeroepen tot man of the match.

– Een panel van de Silpakorn universiteit doet onderzoek naar een van de docenten die zijn studentes aan de faculteit Decorative Arts gevraagd zou hebben naakt voor hem te poseren tijdens privé sessies. Hij zei te werken aan een project om vrouwelijke personages uit de Thaise traditionele literatuur vast te leggen. Als de docent schuldig wordt bevonden, wordt hij disciplinair en strafrechtelijk gestraft, maar hij is niet geschorst gedurende het onderzoek.

Het schandaal werd op 15 juli op de webboard van Pantip onthuld door de vriend van een van hen. De docent had zijn vriendin gevraagd alleen naar zijn studio te komen. Toen ze binnen was, deed hij de deur op slot. Ze moest zich ontkleden op haar bh en slipje na, maar die moesten later toch uit. De man raakte haar aan en maakte foto’s van haar. Volgens de vriend zijn ook andere studentes het slachtoffer van de docent.

– Het ministerie van Justitie stelt voor donoren aan een fonds dat lage-inkomens verdieners in strafzaken ondersteunt, een belastingaftrek te verlenen van tweemaal het gedoneerde bedrag. Het voorstel heeft tot doel donoren te trekken omdat de bodem van het in 2006 gevormde fonds in zicht komt.

Elk jaar doen 2.000 personen een beroep op het fonds; 30 procent komt niet in aanmerking voor steun. Een deel van het geld is afkomstig van in beslag genomen borgtochtsommen van verdachten die er vandoor zijn gegaan. Het meeste van het jaarlijks budget van 200 miljoen baht is besteed aan borgtochtsommen en advocaatskosten.

Tot nu toe is 430 miljoen baht naar 17.400 personen gegaan. Naar verwachting neemt het aantal aanvragen dit jaar toe naar 3.000 en volgend jaar met 5 procent.

– Een meerderheid van de respondenten in een peiling van het National Institute of Development Administration (Nida) vindt dat premier Prayut art 44 [van de interim grondwet] moet inzetten om de effectiviteit van hervormingen bij de politie te verzekeren.

Het Nida vroeg 1.250 personen van verschillende onderwijsniveaus en beroepen in het hele land naar de hervormingen die een onlangs gevormde commissie mag voorstellen.

61,7 procent toonde zich een voorstander van het artikel dat Prayut absoute macht verleent als ware hij een dictator. Ze achten dat nodig omdat voorgaande pogingen om de politie te hervormen op veel hordes stuitten.

Een veel kleiner deel van de respondenten (27,84 pct) is het niet eens met het inzetten van art 44. Ze zeggen dat het gebruik dictatoriaal is; de hervormingen dienen de gebruikelijk weg te bewandelen.  10,4 procent wist het niet of had geen commentaar.

Over het voorstel om het onderzoekswerk van de politie los te koppelen van het overige politiewerk waren de meningen verdeeld. 50,48 procent zei dat de politie dit werk moet blijven doen omdat ze dicht bij de mensen staat en op dit gebied veel ervaring heeft. 44,24 procent meent dat het werk door andere diensten gedaan moet worden om de werkdruk van de politie te verminderen.


 

Wirapol Sukphol

Jet-set monnik Wirapol uitgewezen uit de VS

16 juli – Een rechtbank in Californië heeft toestemming verleend voor de uitwijzing van ‘jet-set’ monnik Wirapol Sukphol, die in 2013 naar de VS vluchtte, en daar zijn luxueuze leventje voortzette. De DSI is op weg naar de VS om de man op te halen die onder andere wordt beschuldigd van het witwassen van geld, seks met een minderjarige en fraude.

De bijnaam ‘jet-set’ monnik heeft Wirapol te danken aan zijn extravagante levensstijl in Thailand. Zo liet hij zich in een privé-jet vervoeren en had dure merkspullen, hetgeen op videoclips was te zien. Hij bezat honderd luxe wagens en talrijke stukken land. De DSI heeft eerder beslag gelegd op zijn vermogen van 300 miljoen baht.

Wirapol beweerde bovennatuurlijke krachten te bezitten. Hij is in absentia verwijderd uit de monniksorde. In Californië, waar hij sinds zijn vlucht woont, heeft hij een villa. Volgens een bericht uit 2015 wilde hij een nieuwe boeddhistische sekte oprichten.

Luang Pu huis CalifornieDe Thaise autoriteiten vroegen vorig jaar zijn uitwijzing aan naar aanleiding van berichten dat hij een permanente verblijfsvergunning had gekregen. In juli vorig jaar werd hij gearresteerd.

Het team van openbare aanklagers en DSI-personeel dat onderweg is naar de VS, zou wel eens met lege handen kunnen terugkeren, want Wirapol heeft nog enkele dagen de tijd om in beroep te gaan tegen de uitwijzing. De woordvoerder van het team zegt dat de bevolking op de hoogte wordt gehouden van de situatie.

Eenheidsplan gaat laatste fase in

16 juli – Nog één ronde met forums en dan gaat het concept-eenheidsplan ter afronding naar de commissie nationale verzoening. De forums worden vanaf morgen tot donderdag gehouden in Bangkok, Nakhon Ratchasima, Phitsanulok en Nakhon Si Thammarat. Het UDD (roodhemden) en de PDRC, de voormalige protestbeweging tegen de regering Yingluck, hebben toegezegd vertegenwoordigers te sturen.

Het UDD, dat wordt vertegenwoordigd door voorzitter Jatuporn, zegt dat het plan, ook wel sociaal contract genoemd, voor iedereen acceptabel kan zijn omdat het de principes van de sufficiency economy, een stokpaardje van wijlen koning Bhumibol, overneemt en oproept hate speech achterwege te laten.

’Maar het punt is de interpretatie en het gebruik van die principes’, zegt voormalig voorzitter Thida Tavornseth. ‘Het is mogelijk dat het contract wordt gebruikt om protesten te onderdrukken tegen omstreden politieke maatregelen’, doelend op de berechting van oud-premier Yingluck wegens vermeend plichtsverzuim in het hypotheeksysteem voor rijst. Een uitspraak in die zaak wordt spoedig verwacht. Op 21 juli worden de laatste getuigen à decharge gehoord door de afdeling voor politieke gezagsdragers van het hooggerechtshof.

Premier Prayut zegt dat het sociaal contract praktische richtlijnen dient te bevatten, geen abstracte voorstellen. En als het getekend is, mogen er geen politieke conflicten oplaaien zoals in 2014.

De gehele operatie ging op 14 februari (Valentijnsdag) van start. Politieke partijen, politieke groepen en anderen spraken om beurten met de commissie nationale verzoening en deden suggesties. De commissie heeft die gecomprimeerd tot een rapport van drie pagina’s dat op de forums wordt besproken. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Pleidooi voor splitsing in politiewerk

16 juli – De commissie die is gevormd om hervormingen voor het politiekorps voor te stellen, dient afstand te houden van de RTP om de hervormingen effectief te laten zijn. Ze moet onafhankelijk te werk kunnen gaan en de mogelijkheid hebben delen van het politiewerk bij andere diensten onder te brengen.

Dit betoogde ‘prominent’ anti-corruptie researcher Sungsidh Piriyarangsan gisteren op een discussiebijeenkomst aan de Rangsit universiteit, getiteld Direction of the Police Reform. Sungsidh zei dat de macht die nu geconcentreerd is bij de RTP (het landelijke korps) verdeeld en gedelegeerd moet worden aan provinciale korpsen. Dat bevordert een snellere en effectievere rechtsgang.

De deken van het College of Social Innovation van de universiteit pleitte voor de splitsing van onderzoek en andere politiewerk. Onderzoekers, die feiten verzamelen en een rechtszaak opbouwen, zijn de ‘formative dispensers of justice’. Maar hij zei niet of ze overgeplaatst dienen te worden naar het ministerie van Justitie. De bosbouw-, toeristen- en spoorwegpolitie kunnen wel bij andere diensten met de relevante rechtsbevoegdheid worden ondergebracht.  Het feit dat geen van de door de commissie gevormde sub-commissies geleid wordt door een politieofficier wekt verwachtingen voor hervormingen, aldus Sungsidh.

Een andere spreker wees erop dat een complex patronagesysteem bij de politie functioneert, hetgeen de manier waarop officieren werken, beïnvloedt. Onderzoekers moeten onafhankelijk van de RTP kunnen werken, anders heeft het hervormingsproces geen effect. Het besprokene op de bijeenkomst wordt ter kennisneming aan de commissie gebracht.

Krabi-moorden: Eén arrestatie, nog geen conclusies

16 juli – De politie houdt vandaag een persconferentie over de vorderingen in het onderzoek naar de gruwelijke moorden in Krabi. Zoals gisteren al gemeld is één verdachte aangehouden, omschreven als key suspect. Het onderzoek is uitgebreid naar andere provincies, waaronder Trang, Ranong, Chumphon, Phangnga en Nakhon Si Thammarat,  maar wat daar gezocht wordt, vermeldt het bericht niet.

De politie denkt dat de verdachten soldaten of voormalige soldaten zijn. Een bron zegt dat ze mogelijk verbonden waren aan een gewapende groep die palm- en rubberplantages in Krabi en Phangnga beschermt. De manier waarop ze het huis binnenvielen, wijst erop dat ze goed getraind waren.

Een ander verband dat wordt gelegd is met een zaak in april, waarbij een voormalige militaire instructeur en zestien voormalige militaire rangers zijn aangehouden en negentien vuurwapens en duizend kogels in beslag zijn genomen. Ze waren door een plantage-eigenaar in Krabi gehuurd om bewoners weg te houden van zijn plantage. Ze wilden die in gebruik nemen, nadat de vergunning van de eigenaar was ingetrokken.

Voorgaande berichten
15 juli: Krabi-moorden: Vermoedelijk brein aangehouden
14 juli: Moordzaak Krabi: Politie volgt geldsporen
13 juli: Getuige van gezinsmoord onder getuigenbescherming
12 juli: Krabi:  Familie van acht vermoord; drie zwaargewonden

Update website: Alle verdachten zijn aangehouden. De politie zou zondagmiddag een persconferentie houden.

Kort nieuws zondag 16 juli

– De mogelijke uitwijzing van de playboy-monnik vormt vandaag de opening van Bangkok Post, maar ook de herziening van de staatsloterij beschouwt de krant als groot nieuws want dat bericht inclusief foto van een tafel met honderden loten beslaat evenveel ruimte op de voorpagina.

Over de wijzigingen is door de directeur van het Government Lottery Office alleen bekend gemaakt dat een jackpot van 600 miljoen baht wordt geïntroduceerd, aanzienlijk meer dan de huidige hoogste prijs van 6 miljoen baht. Verder zei hij dat kopers meer mogelijkheden krijgen loten met hun lucky number te kopen omdat die door handelaren niet beperkt mogen worden of gereserveerd.

Het bericht zegt dat lage-inkomens verdieners het voorstel toejuichen. Ze zien het als een nieuwe investeringskeuze en vragen het GLO meer details te verstrekken. Over het beoogde doel gokkers weg te lokken van illegale ondergrondse loterijen zegt een motortaxibestuurder: ‘Met gokken in een ondergrondse loterij loop je veel risico’s. Als de verkopers je verneuken, kun je nergens klagen.’

Een ander zegt dat de bookmakers soms weigeren weddenschappen te accepteren of de prijzen halveren wanneer er veel op bepaalde nummers wordt gegokt.

– In het derde bericht op de VP meldt de krant dat prinses Maha Chakri Sirindhorn nog eens 19,2 miljoen baht van haar salaris heeft gedoneerd aan de stichting van de Chulachomklao Royal Military Academy. Twee jaar geleden verblijdde ze de stichting al met 7,4 miljoen baht. Plus rente bedraagt het totaalbedrag 26,9 miljoen baht.

De cheque met 19,2 miljoen baht overhandigde ze aan de academiedirecteur toen hij samen met studenten een bezoek bracht aan Baan Suan Pathum, het privémuseum van de prinses. Sirindhorn doceerde 35 jaar aan de militaire academie. In september 2015 ging ze met pensioen.

– Vier Afrikanen zijn in Nonthaburi aangehouden op verdenking van de oplichting van meer dan twintig slachtoffers. Ze deden zich op enkele Facebook accounts voor als Amerikanen met een hoge functie en vroegen om hulp bij de transfer van geld ten behoeve van arme studenten in Thailand. Volgens de politie hadden ze banden met een internationaal opererend drugsnetwerk.

– Premier Prayut heeft negen overheidsdiensten opdracht gegeven het gebruik van rubber te versnellen om de ingestorte prijs van rubber te ondersteunen. Ze moeten snel een gecombineerd budget van 16,9 miljard baht goedkeuren en het geld gebruiken voor het kopen van rubbervellen en latex, voordat het begrotingsjaar op 30 september eindigt.

De betrokkenen diensten kunnen de rubber voor 23 producten gebruiken, waaronder vloeren in stallen, laarzen en handschoenen. Het RID wil 100 ton rubber gebruiken voor de reparatie van 3.000 km aan landelijke wegen die gemengd wordt met asfalt.

Voorgaande berichten
15 juli: Commentaar: Rubbercrisis vraagt om een plan
14 juli: Rubberprijs 40 pct gezakt, boeren houden rally
11 juli: Regering probeert rubberboeren gerust te stellen
9 juli: Kort nieuws

– De Counter-Corruption Division (CCD) van de politie en het National Office of Buddhism vergaderen deze week over de verdere aanpak van de verduistering van gelden uit het onderhoudsfonds voor tempels. CCD-commandant Kamol zei eerder het onderzoek te willen overlaten aan het NOB omdat het te kostbaar is en te veel personeel vergt. Tot nu toe heeft de CCD onderzoek gedaan bij twaalf tempels. Daarbij is 60 miljoen baht verduisterd. Een tweede groep van 27 tempels wordt verdacht.

Secretaris-generaal Prayong van de Public Sector Anti-Corruption Commission zegt dat geld- en personeelsgebrek een interne zaak is en geen reden mag zijn om af te zien van verder onderzoek. (Zie verder de pagina Corruptie 3)

– Dat kan nauwelijks toeval zijn. Drie dagen nadat een verdachte van de bomaanslag in mei op Big C Supercentre in Pattani is doodgeschoten, is een tweede verdachte neergeknald door veiligheidstroepen. Naar verluidt was hij gevlucht toen hij naar de plaats werd gebracht waar wapens zouden liggen van de verdachten van de bomaanslag. Zijn lichaam werd gevonden in een rubberplantage met bij zijn rechterhand een Smith & Wesson .38 revolver.

De man was woensdagochtend aangehouden. Commandant Jatuporn van de eenheid zegt dat hij verdacht werd van hulp bieden aan zuidelijke verzetsstrijder, wanneer ze onderdoken. Een van hen was de dinsdag aangehouden verdachte.

De man heeft bekend na de aanslag een verdachte met een motorfiets te hebben vervoerd. Hij zei ook wapens voor de groep te hebben begraven. Toen hij de wapens opgroef, pakte hij een revolver en schoot op zijn begeleiders. Daarna rende hij weg, dook in een irrigatiekanaal en zwom naar de overkant. Tijdens zijn vlucht vuurde hij nog twee keer op zijn achtervolgers. (Zie verder Kort nieuws van 13 juli, eerste bericht) (Bron: website Bangkok Post, 14 juli)

– De Canadese man die zich deze week heeft opgehangen in een cel van het Narcotics Suppression Bureau, was een vermeende mede-oprichter van AlphaBay, een van ’s werelds grootste dark web marktplaatsen. AlphaBay werd op de dag van zijn arrestatie gesloten, nadat de Canadese politie de servers had uitgeschakeld. Op de ‘markt’ werden illegale drugs, vuurwapens en gestolen persoonlijke informatie verhandeld. Naar verluidt zou de online drugshandel nu in chaos zijn.

Bij zijn aanhouding op 5 juli in zijn huis in Thawi Watthana (Bangkok) werden enkele miljoenen dollars, vier Lamborghini’s en drie ‘properties’ [?] in beslag genomen. Een uur na zijn ophanging zou hij naar het OM zijn gebracht dat zijn uitwijzing naar de VS regelde. (Bron: website Bangkok Post, 15 juli)

Reacties niet mogelijk