Thais nieuws donderdag 28 december

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van december zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand. Ouder nieuws onder het kopje Buitenland.

 

Dakloze bij Victory Monument, stevig ingepakt tegen de koude

’t Is geen lolletje om dakloos te zijn en al helemaal niet deze dagen, want het is koud. Deze dakloze bij Victory Monument heeft zich stevig ingepakt, dus hem kan niets gebeuren. Zou er geen daklozenopvang in Bangkok zijn?


 

Person of the Year 2017

Dark-side social media houden de vinger aan de pols

28 december – Waar gáát dit over, was mijn hardop uitgesproken eerste gedachte bij de openingskop van Bangkok Post vandaag. De krant kopt boven het vierkoloms artikel Dark-side’ social media win the day. Nou weet ik wel wat social media zijn, maar wat zijn social media met een duistere kant?

BP noemt ze waakhonden. Ze stellen machtige personen aan de kaak. Zetten functionarissen onder druk en bieden een uitlaatklep voor burgers om stoom af te blazen. Soms worden ze aangeduid als ‘dark side pages’ vanwege hun toon, anonimiteit en soms waakzame inhoud.

‘Om het aantal pageviews op te krikken, zijn ze niet vies van sensatie; hun anonimiteit en hun op Batman lijkende waakzaamheid kan een dubbelzijdig zwaard zijn. Maar het is onbetwistbaar dat hun activiteiten de samenleving door elkaar hebben geschud en de traditionele praktijken van journalisten hebben verstoord.’

Bangkok Post koos deze social media-pagina’s tot Person of the Year 2017 uit de volgende kandidaten: de liefdadigheidsmarathon van Toon Bodyslam, anti-coup actievoerder Pai Dao Din (al een jaar gevangen op beschuldiging van majesteitsschennis), vice-premier Somkid (de economische tsaar van het kabinet), de vrijwilligers die bezoekers aan het crematorium op Sanam Luang hielpen en Wisakil Wangek, tweemaal WBC supervlieggewicht bokskampioen.

De krant schrijft: De vasthoudendheid en onconventionele benadering wordt het beste geïllustreerd door de in de VS gevestigde pagina CSI LA, die vice-premier Prawit op zijn huid zat vanwege het bezit van luxueuze horloges. De pagina wordt gevolgd door 700.000 personen, een aantal waar Nederlands grootste krant, de Telegraaf, een puntje aan kan zuigen met een betaalde oplage die vorig jaar onder de 400.000 zakte. Prawit komt trouwens nog een keer terug op pagina 3 want hij is nu gesignaleerd met een Rolex Cosmograph Daytona, een klokje dat 554.000 baht kost. Waar betaalt die man dat allemaal van?

De afgelopen maand hebben de grote kranten en webpagina’s, waaronder Bangkok Post, de affaire aangezwengeld door CSI LA, gevolgd. BP: ‘Alhoewel nog geen conclusie kan worden getrokken, is de onthulling een van de grootste nieuwsverhalen van 2017 en een die direct de geloofwaardigheid van dit doorgaans onaantastbare lid van de NCPO ondergraaft.’

BP concludeert dat de zwarte pagina’s de relatie tussen de media, de bevolking en de machthebbers hebben geherdefinieerd. ‘Dat gebeurt in een tijd waarin de samenleving wordt geconfronteerd met een vacuüm gecreëerd door onbetrouwbare officiële instituten, van de politie tot rechtbanken en de regering, en door het feit dat de traditionele media niet altijd de windvaan van de sociale temperatuur zijn.’

Het artikel gaat verder nog in op de onderzoekspagina E-Jan die 5 miljoen volgers heeft. In juni verwierf die bekendheid door haar publicaties over de gruwelijke moord op Varisara, gastvrouw in een karaokebar in Khon Kaen, wier lichaam werd verminkt. Ook wordt de Maam Po Dam pagina genoemd (3 miljoen volgers), die een platform is geworden voor mensen die klagen over een trage juridische rechtsgang of onbillijke behandeling.

NGV-bussen gaan dit jaar de weg op

28 december – Na een jaar lijken dit jaar nu eindelijk de 489 door aardgas aangedreven bussen door het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok (BMTA) in gebruik te kunnen worden genomen, alhoewel je nooit in Thailand weet wie weer roet in het eten kan gooien.

De vertraging is te wijten aan de importeur die bij de eerste honderd bussen probeerde de importheffing te ontduiken, de ontbinding van het contract door de BMTA omdat de overige bussen te laat werden geleverd en de nieuwe aanbestedingsprocedure die moeizaam verliep omdat geïnteresseerde bedrijven die het contract wilden overnemen, de mediaanprijs te hoog vonden.

Gisteren kwam daaraan een einde. De BMTA tekende het contract van 4,26 miljard baht met de joint venture SCN-CHO die als enige uit de nieuwe aanbestedingsprocedure rolde. Het bedrijf neemt de bussen ook 10 jaar in onderhoud.

Nadat bekend was geworden dat de joint venture het contract zou krijgen, klom het People’s Network Monitoring Corruption in the State Sector in de pen met een petitie aan de RvB van de BMTA, waarin het klaagde dat de prijs hoger was dan in voorgaande biedingen. Maar de RvB heeft die naast zich neergelegd.

Er loopt overigens nog een rechtszaak aangespannen door een bedrijf dat in 2015 een later geannuleerd contract won, maar laat ik daar maar over zwijgen. De gang van zaken is zo al ingewikkeld genoeg.

Minister Arkhom (Transport) toonde zich opgelucht bij de ondertekening. ‘Zoals bekend heeft de aanschaf meer dan 10 jaar geduurd. Iedereen heeft al die tijd moeten wachten op de nieuwe bussen.’

Volgens CEO Suradech van Cho Thavee Plc, een van de twee bedrijven die de joint venture vormen, worden de eerste honderd bussen in maart geleverd, 120 over 100 dagen, nog eens 120 over 120 dagen en de rest over 180 dagen. Of met die 100 de bussen worden bedoeld waarop de douane beslag heeft gelegd wegens de ontduiking door de importeur, vermeldt het bericht niet.

Wat nog meer in BP?

28 december – Bangkok Post telt vandaag tien nieuwsberichten c.q. -verhalen op drie nieuwspagina’s. Pagina 2 bestaat weer uit een oudejaarsoverzicht, ditmaal de top five city stories van het jaar. U mag raden welke stad daarmee wordt bedoeld.

In de intro schrijft de krant dat 2017 zal worden herinnerd als een ongewoon jaar voor de hoofdstad omdat veel tijd werd besteed aan de voorbereidingen voor Bhumibol’s crematie. Politiek gezien was het jaar ongebruikelijk omdat het de eerste keer in 30 jaar was dat de gouverneur niet democratisch werd gekozen maar benoemd nadat de vorige aan de kant was geschoven wegens vermeende onregelmatigheden.

De krant zet de bouwplannen voor een observatietoren van 459 meter, die wordt ontwikkeld door de Bangkok Observation Tower Foundation, op de tweede plaats. Geen NGO, zoals de naam doet vermoeden, maar gelieerd aan de vastgoedsector van de Charoen Pokphand groep.

Begin dit jaar ging de nieuwe centrale bibliotheek open, een initiatief van Bangkok’s vorige gouverneur Sukhumbhand Paribatra in het jaar 2013 toen de hoofdstad door Unesco was uitgeroepen tot World Book Capital. ’t is een mooie bibliotheek, maar de collectie is nog verre van compleet.

Op 3 Bangkok’s straatvoedsel, door CNN voor het tweede achtereenvolgende jaar beoordeeld als het beste ter wereld. Het leek er aanvankelijk op dat de gemeente alle straatverkopers van de straat wilde weghalen, maar dat schijnt mee te vallen. Khao San Road en Yaowarat Road fungeren als model. Dit jaar neemt de gemeente maatregelen in Bang Khunthian, op de drijvende markt in  Taling Chan en op de Thonglor Road in Sukhumvit.

Verder op 4 de mooie maar controversiële lichtshow Bangkok light of Happiness tijdens het nieuwsjaarsfestival 2016 bij het gemeentehuis. De NACC heeft vastgesteld dat vier ambtenaren zich schuldig hebben gemaakt aan corruptie; ze zijn door de gemeente ontslagen.

Hekkensluiter is het Aetas gebouw dat in strijd met de bouwverordening is gebouwd. Het is te hoog in verhouding tot de breedte van de straat waaraan het staat. Gouverneur Aswin belooft dat het [eindelijk] in februari wordt gesloopt. De sloop van het New World warenhuis in Bang Lamphu is eerder gestopt nadat het gebouw tijdens de sloop was ingestort. De begane grond is nu een visvijver. (Zie voor de overige berichten de rubriek Kort Nieuws hieronder)

Prawit met Rolex Cosmograph Daytona

Kort nieuws donderdag 28 december

– Ik meldde het al in het openingsverhaal van NuT van vandaag: Vice-premier Prawit is weer gesigaleerd met een peperduur horloge, inmiddels het elfde. Volgens een bericht op Facebook gaat het om een Rolex Cosmograph Daytona van 554.000 baht (foto). De andere zijn horloges van het merk Richard Mille, Rolex, Patekke Philippe en Audemars Piguiet. De duurste zijn de Richard Mille horloges: die kosten tussen 1,5 en 3,1 miljoen baht. Ze zouden allemaal ontbreken op zijn (voor kabinetsleden en topambtenaren verplichte) vermogensverklaringen. Prawit wil er niets over zeggen. (Zie verder de pagina Corruptie 5)

– Omwonenden, architecten en milieuactievoerders verzetten zich tegen de plannen van de Spoorwegen(SRT) om het Makkasan raildepot commercieel te ontwikkelen. Gisteren kwamen ze bijeen om alternatieven te bespreken voor het terrein van 500 rai. De SRT wil de grond te gelde maken omdat het zwaar onder de schulden gebukt gaat.

Een vertegenwoordiger van de bewoners van Makkasan zegt dat het gebied historische en culturele waarde heeft. Het huisvestte een onderhoudscentrum voor locomotieven, passagiers- en vrachttreinen en fungeerde als studieobject voor onderwijsinstellingen en organisaties die geïnteresseerd zijn in spoorwegtechnologie. Maar eind jaren tachtig kwam de klad erin.

Volgens hoofd Pongkwan van het Urban Heritage Centre is het depot, het eerste in Zuidoost-Azië, nog in goede staat en dient het behouden te worden en doorgegeven aan de volgende generatie. De autoriteiten dienen bij hun plannen voor commerciële ontwikkeling meer rekening te houden met het publieke belang, zegt ze.

– Het ministerie van Transport wil het aantal verkeersongelukken en -doden dit jaar met 5 procent terugbrengen. Minister Arkhom (Transport) zei gisteren dat de autoriteiten strenge maatregelen nemen om dit doel te bereiken. Op wegen waar veel ongelukken gebeuren, geldt een maximumsnelheid van 90 km. Auto’s moeten overdag hun grootlicht aanzetten. Bestuurders die bij een ongeluk zijn betrokken, moeten blazen. De vorige nieuwjaarsvakantie telde 3.919 ongelukken met 487 doden.

Inmiddels is de vakantiedrukte op sommige plaatsen al begonnen. Het spoorwegstation van Hat Yai (Songkhla) liep gisteren vol met toeristen die arriveerden en bewoners die vertrokken. De derde klas diensten zijn met extra rijtuigen verlengd. De eerste en tweede klas van treinen naar Bangkok zijn al tot 5 januari volgeboekt.

In Tak nam het aantal reizigers van en naar Myanmar met 15 tot 20 procent toe, aldus Immigration van de grenspost in Mae Sot. In Pichit meldde de SRT dat de eerste en tweede klas treindiensten naar Chiang Mai via die provincie tot 2 januari waren volgeboekt en naar Bangkok tot 3 januari.

De politie verwacht dat in Bangkok de exodus morgen begint. Om files te voorkomen kunnen automobilisten beter vandaag vertrekken.

– Het ministerie gaat Toon Bodyslam vragen ‘ambassadeur’ voor sport te worden. Permanent secretaris van het ministerie maakte dit gisteren bekend [neem ik aan] toen hij Toon bedankte voor zijn krachtsinspanning.

Toon is nog niet teruggekeerd naar Bangkok. Het medisch team heeft hem geadviseerd enkele dagen rust te nemen, omdat hij last heeft van numbness (gevoelloosheid, verstijving) aan de linkerkant van zijn lichaam, maar zijn arts zegt dat het geen ernstige kwetsuur is.

Een legervliegtuig staat stand-by om hem naar de hoofdstad te brengen. Zoals gemeld heeft de marathon 1,2 miljard baht opgeleverd. Dat geld gaat naar elf staatsziekenhuizen. Tot 31 mei kan nog gedoneerd worden.

– Onze anti-alcohol campagne is een succes zegt de Thai Health Promotion Foundation. Het aantal nieuwjaarscadeaus met alcohol is afgenomen van 30,5 procent in 2008 naar 7 procent dit jaar. De stichting lanceerde in dat jaar haar campagne onder de slogan Hai Lao Taokap Chaeng (Giving liquor as a gift is to put an curse on the receiver, resulting in their injury or death), maar die had toentertijd weinig succes.

Nog niet gebleken is dat minder bestuurders onder invloed achter het stuur kruipen of op de motorfiets zitten. 37 procent van de verkeersongelukken is te wijten aan dronkenschap gevolgd door 30 procent aan te snel rijden. Vorig jaar bedroeg het aantal ongelukken tijdens de nieuwjaarsvakantie het dubbele van het gemiddelde over het hele jaar.

– Twee verdachten van de verkoop online van een mix van hoestsiroop en kratom sap zijn dinsdag aangehouden bij een inval in een appartement in Bang Na en een apotheek in Prawet (beide Bangkok). De politie nam 469 flesjes van de mix, 160 verse kratom bladeren en een groot aantal postpakketten in beslag. De mix, die door jongeren veel wordt gebruikt als recreatieve drug, staat op de lijst van type 5 narcotica.

Nieuws van de website in 1 regel

• Levenslang voor moordenaar van twee kinderen en hun tante
• Pheu Thai stapt naar Constitutionele Hof over procedure voor partijleden
• Noord-Zuid hardloper plant zijn laatste marathon
• Familie van acht uit Zimbabwe al 7 maanden gestrand op Suvarnabhumi|
• Phang-Nga Park op Fodor’s stay-away list

Reacties niet mogelijk