Thais nieuws dinsdag 26 december

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van december zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand. Ouder nieuws onder het kopje Buitenland.

 

Toon Bodyslam Het is volbracht

Mager nieuwsaanbod in BP van vandaag

26 december – Elke dag is weer de vraag: waar zal ik Nieuws uit Thailand eens mee beginnen, want ik volg niet automatisch de keuze van Bangkok Post. Die heeft andere interesses dan ik en een ander lezerspubliek. Maar vandaag opent de krant niet met politiek nieuws, dus valt weer mee. Het nieuwsaanbod is mager.

Pagina 2 is een oudejaarsoverzicht gewijd aan de top vijf misdaadverhalen van dit jaar en pagina 4 is een fotopagina die in tien foto’s een mooi beeld geeft van de kerstdecoraties in Bangkok. Ja, in de hoofdstad, want de rest van het land schijnt soms niet te bestaan voor de redactie van BP.

Ik begrip dat wel: daarvoor moet je je air-conditioned kantoor uit. Of het illustreert het dedain dat de BP-redactie voor de rest van Thailand heeft. Overigens krijgt in Nederland de Randstad de meeste aandacht van de landelijke kranten, dus de pot en de ketel zijn beide zwart.

Bangkok Post opent vandaag met een verhaal over de veiligheidsmaatregelen die zijn getroffen om ‘revellers’ (feestvierders) te beschermen. De politie concentreert zich op de bekende hotspots, waar wordt afgeteld naar het nieuwe jaar, beter bekend als count down: CentralWorld [als één woord gespeld, hoe creatief], Khao San Road (het Mekka van de backpackers met weinig geld), Asiatique aan de oever van de Chao Phraya (alleen te bereiken met een veerbootje vanaf BTS-station Saphan Taksin) en het Crystal Design Centre [ken ik niet].

Luchthaven Suvarnabhumi ontbreekt logischerwijs in dit rijtje, maar ook daar wordt extra gecontroleerd; snuffelhonden mogen laten zien hoe scherp hun neus is om drugs en andere contrabande op te sporen. Een driekoloms foto laat een hond zien, die snuffelt aan een bagagewagentje. In de hoofdstad zijn 155 controleposten opgezet, vier politiebureaus zijn uitgerust met infrarood camera’s, en in het hele land werken 50.000 soldaten, agenten en vrijwilligers samen om de veiligheid te garanderen.

Verder op de voorpagina een foto van Toon Bodyslam op de finishlijn in Chiang Rai van zijn liefdadigheidsmarathon. Op de 55e dag na 2.215 km hardlopen van Betong in Yala staat de teller op ruim 1,1 miljard baht, 400 miljoen meer dan de target. De krant schat dat hij door vierduizend personen werd opgewacht. Morgen brengt het leger hem per vliegtuig naar Bangkok.

De opbrengst kreeg de laatste dag nog een injectie van 676.000 baht, verdiend met een kunstveiling, en 4,4 miljoen overhandigd door een van de elf ziekenhuizen die delen in de opbrengst.

De tyfoon Tembin die op de Filipijnen dood en verderf zaaide, krijgt een kadertje op pagina 3. Vandaag bereikt ze, inmiddels ‘afgezwakt’ tot een tropische storm het Zuiden van Thailand, met  zware regenbuien als gevolg.

Ik eindig dit overzicht met een link naar mijn column van vandaag op Facebook voor degenen die geen toegang hebben tot mijn FB-pagina. Sommige FB-ers proberen zoveel mogelijk vrienden te scoren; ik niet. Alleen mensen die ik ken en/of een band met Thailand hebben, worden door mij in de adelstand verheven. Lees over Boxing Day.

Tropische storm Tembin

Vuilspuiterij taboe in verkiezingscampagnes

26 december – Een panel van de grondwetcommissie (CDC) dat zich buigt over de organieke wet op de verkiezing van parlementsleden, heef een artikel geschrapt over mudslinging (vuilspuiterij). Volgens de oorspronkelijke tekst zouden pogingen om kiezers aan te moedigen ‘Nee’ te stemmen niet beschouwd worden als mudslinging, maar het panel heeft daar bezwaren tegen. [In Thailand kunnen kiezers nee stemmen; Nederlandse kiezers kunnen alleen het stembiljet ongeldig maken]

Het nieuwe artikel [geen details] heeft als doel campagnes zuiver te laten verlopen en kandidaten aan te moedigen hun sterke punten te benadrukken in plaats van tegenstanders af te kraken, gaf een woordvoerder van het panel gisteren als toelichting. CDC-lid Jade Donavanik zegt dat het in het algemeen oké is om mensen te vertellen niet op kandidaten te stemmen, maar meningen over bepaalde kandidaten kunnen strafbaar zijn. Hoe de nee-stemmen worden verwerkt in de uitslag, is nogal ingewikkeld. Soms zijn nieuwe verkiezingen nodig.

Het parlement houdt tot morgen openbare hoorzittingen over het wetsvoorstel. Wanneer het is aangenomen, evenals de in discussie zijnde organieke wet op de benoeming van senatoren, zijn op twee na alle voor de verkiezingen vereiste organieke wetten klaar. Eerder kregen de organieke wetten op de Kiesraad en politieke partijen het groene licht. Over die laatste is weer gedoe ontstaan omdat nieuwe partijen zouden worden voorgetrokken ten nadele van bestaande. Never a dull moment in Thailand. (Meer op de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Kort nieuws dinsdag 26 december

– De Thaise veiligheidsautoriteiten staan paraat naar aanleiding van de arrestatie van een Maleisische man in een toestel van Thai Airways International op luchthaven Jinnah International in Karachi. De man, die mogelijk banden met IS heeft, had vier pistolen, acht munitiemagazijnen en zeventig kogels verborgen in zijn bagage en schoenen. In Bangkok zou hij overstappen op een vlucht naar Maleisië.

Een legerbron relativeert het gevaar voor Thailand omdat hij alleen maar in transit zou zijn. Wel is Thailand door Maleisië gewaarschuwd voor mogelijke IS aanvallen rond de kerst, maar die waarschuwing had niet specifiek betrekking op Thailand.

Een functionaris van THAI vraagt zich af hoe de man gedacht kan hebben met zoveel vuurwapens en kogels door alle controles onderweg te komen.

– Zoals in mijn vorige bericht al genoemd bestaat pagina 2 uit een overzicht van de meest in het oog springende misdaadzaken. BP zet de moord op een medewerkster van een karaokebar in Khon Kaen en verminking van haar lichaam op plaats 1. Hoofdverdachte Preeyanuch plaatste bijgaande foto op haar FB-pagina. Lijkt me een steekje aan los te zitten.

Verder noemt de krant de moord op een dorpshoofd en zijn gezin in Krabi, wat een wraakactie was voor een gronddeal; de zaak Akarakit, de man met de Lamborghini van een drugsverdachte die zo zijn drugsgeld probeerde te maskeren; oplichting van klanten door WealthEver, een bedrijf in voedselsupplementen, die op Suvarnabhumi strandden toen de beloofde en door hen betaalde trip naar Japan niet doorging.

Ten slotte de zaak Jomsap, de voormalige onderwijzeres wier herzieningsverzoek door het hooggerechtshof werd verworpen. Elf personen zijn beschuldigd van meineed.

– Drie politieagenten in Kanchanaburi worden door de DSI beschuldigd van een ambtsmisdrijf en mensenhandel. Ze waren betrokken bij een schandaal in 2015 rond een karaokebar waar zeven minderjarige meisjes van de etnische groep Tai Yai werkten.

De agenten hielpen de verdachten, de eigenaar en twee medewerkers, die hen hadden gevraagd de zaak als prostitutie te beschouwen en niet als mensenhandel. Tegen betaling uiteraard hetgeen is gebleken uit de in beslag genomen boekhouding. De zaak wordt nu verder door de NACC behandeld.

De Paveena Hongsakul Foundation for Women and Children heeft dit jaar 8.567 klachten ontvangen, waarvan 123 over prostitutie en mensenhandel. Sins de oprichting van de stichting in 1999 heeft de stichting zich gebogen over 129.885 klachten.

– Laatste KN-bericht. 40 procent van de inwoners van Bangkok heeft zich voorgenomen to make merit om het nieuwe jaar te vieren. [In Nederlandse termen om te biechten (rk) of naar de kerk te gaan (protestants) om daar op oudejaarsavond te zingen Uren, maanden, dagen, jaren.]

83,8 procent zegt met de jaarwisseling de hoofdstad te verlaten en andere regio’s te bezoeken voor familiebezoek of bezoek aan een tempel. Anderen gaan winkelen en uit eten (20,8 pct), sightseeing in andere provincies (17 pct), blijven thuis (16,2 pct) of gaan naar het buitenland (1,3 pct).

De respondenten maken zich het meest zorgen over verkeersopstoppingen, ongelukken en 34,4 pct mijdt drukke toeristische plaatsen.

In het Dusit paleis wordt vanmiddag een gebedsdienst gehouden voor koning Bhumibol en koningin Sirikit. De Supreme Patriarch en 275 leiden de gebeden.

Tankwagen met 42.000 liter in brand

Nieuws van de website in 1 regel

• Tankwagen gekanteld en in brand gevlogen, bestuurder komt om
• Tekort aan slots, Thai AirAsia wil langere toestellen
• Bezoekers aan Phu Thap Boek gewaarschuwd voor fileleed
• Marathon Toon zit erop: opbrengst 1,1 miljard baht
• Voorstel voor kinderaftrek tweede kind
• M.i.v. medio 2018: Glaasje op bestraft met elektronische enkelband
• Geen reset voor huidig NACC-bestuur
• Tropische storm Tembin nadert Zuid-Thailand

File op de weg naar Phu Thap Boek

Reacties niet mogelijk