Thais nieuws dinsdag 26 september

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van 16-31 augustus en 1-25 september zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand.

 

Opinie: Yingluck’s vlucht lijkt op een soap

26 september – De vlucht van Yingluck begint kenmerken van een soap te vertonen, schrijft Veera Prateepchaikul in zijn wekelijkse rubriek Think Pragmatic in Bangkok Post. Woensdag is de Dag des Oordeels voor haar. Dan vonnist de afdeling voor politieke gezagsdragers van het hooggerechtshof of ze zich schuldig heeft gemaakt aan plichtsverzuim als toezichthouder op het hypotheeksysteem voor rijst, het populistisch speeltje van haar partij dat destijds een klinkende verkiezingsoverwinning opleverde.

Vice-premier Prawit zei na zijn terugkeer van een trip naar Engeland dat hij geen informatie over Yingluck’s verblijfplaats heeft. ‘Persoonlijk’ denkt hij dat ze opnieuw verstek laat gaan in het Hof, wat op 25 augustus de reden was waarom het Hof de uitspraak uitstelde.

Prawit, die verantwoordelijk is voor ’s lands veiligheidszaken, schrijft Veera, moet een idee hebben of ze al dan niet komt en over haar verblijfplaats. Zijn commentaar en bezoek aan Engeland, waar Thaksin ook was, hebben speculaties gevoed dat hij in het geheim Thaksin heeft ontmoet en een politieke deal heeft gesloten, wat hij [natuurlijk] ontkent.

logo Veera PrateepchaikulVeera voelt aan zijn water dat ze niet terugkeert om het vonnis te vernemen. Dat zou onlogisch zijn. Waarom terugkeren als ze niet weet of ze schuldig wordt bevonden? Is de gevangenisstraf van 42 jaar voor voormalig minister van Handel Boonsong wegens fraude met G2G-rijstdeals niet angstaanjagend genoeg? Vergeet niet dat ook Thaksin vluchtte toen hij werd berecht voor machtsmisbruik bij een grondtransactie van zijn toenmalige echtgenote.

Er zijn lieden die menen dat Yingluck voor een grote verrassing kan zorgen, zoals de verrassing door twee dagen voor de zitting van het Hof te vluchten. Door een verrassende comeback te maken, zonder vrees het Hof tegemoet te treden, het vertrouwen van haar supporters te herwinnen en de lof te verwerven van haar tegenstanders. Maar is dat het risico waard, vooral voor een vrouw die gewend is aan een leven in luxe?

Veera vervolgt zijn bijdrage met een relaas over de drie politieagenten, die haar geholpen zouden hebben, en de vlucht(wagen), informatie die ik bekend veronderstel. Hij noemt de verklaring van adjunct-hoofdcommissaris Srivara over de strafbaarheid van de drie agenten ‘verbazingwekkend’. Ze hebben niet de wet overtreden, aldus Srivara, want pas op 25 augustus werd een arrestatiebevel voor Yingluck uitgevaardigd.

Bovendien, schrijft Veera, kan geen disciplinaire actie tegen hen worden ondernomen zolang het niet bewezen is dat ze hun plicht verzaakten bij hun begeleiding van Yingluck naar de grens met Cambodja in de provincie Sa Kaeo. ‘Dat betekent dat ze voor het moment zo onschuldig zijn als een pasgeboren baby, alhoewel ze wel zijn overgeplaatst.’

‘Ik sta sprakeloos over de verklaring van Srivara. Wat gebeurt er als andere agenten een criminele verdachte helpen voor arrestatie te vluchten of verdachten tippen voor een aanhouding? Wordt dan gezegd dat ze niets verkeerds hebben gedaan? Wanneer agenten niet verantwoordelijk kunnen worden gehouden, wat is dan het punt om op zoek te gaan naar de mastermind, een gepensioneerde politiegeneraal? Deze hele affaire lijkt op een grote farce. Ik vraag me af: wie schreef het script?’ (Bron: Bangkok Post, 25 september) (Zie verder alle voorgaande berichten op de pagina The Great Escape)

The Great Escape: Hoofd onderzoekscommissie vervangen

26 september – Het panel dat gevormd is om een disciplinair onderzoek te doen naar de drie politieagenten die Yingluck hebben geholpen naar de grens met Cambodja te vluchten, heeft een nieuw hoofd. Nog voordat het panel bijeen is gekomen, is Kiattipong Nala, adjunct-hoofd van de Divison 5 van de gemeentepolitie van Bangkok (MPB), vervangen. Dit heeft tot gevolg dat het panel dinsdag, een dag later dan gepland, met zijn werkzaamheden begint.

De vervanging is een reactie op kritiek dat het panel tandenloos zou zijn wanneer het geleid wordt door een politieofficier met dezelfde rang al een van de drie. MPB adjunct-hoofdcommissaris Panurat geeft dit ook toe. Het onderzoek concentreert zich uitsluitend op de vraag of de drie officieren hun taak hebben overschreden.

Zoals bekend nam Yingluck twee dagen voordat het hooggerechtshof zou vonnissen in de rijsthypotheekzaak de benen. Ze is in een Toyota Camry naar Sa Kaeo gebracht, een grensprovincie met Cambodja. Vermoed wordt dat ze via Cambodja naar Singapore is gevlucht om daar het vliegtuig te nemen naar Dubai, waar haar grote broer Thaksin sinds 2008 woont.

De Cambodjaanse regering heeft al enkele malen ontkend dat ze door Cambodja heeft gereisd. Maar gezien de wame banden van de Shinawatra’s met het buurland mag die ontkenning met een korreltje zout worden genomen.

Wanneer Yingluck schuldig wordt bevonden (op 27 september weten we dat) is ze de eerste politicus voor wie de verjaringstermijn niet verloopt, een recente wetswijziging die geldt voor politici berecht door de afdeling voor politieke ambtsdragers van het hooggerechtshof. (Bron: website Bangkok Post, 25 september) (Alle voorgaande berichten op de pagina The Great Escape)

Luchtschip

Miskoop luchtschip: Pheu Thai jaagt op Abhisit

26 september – De aanschaf van het luchtschip Aeros 40D S/N 21 (bijnaam Sky Dragon), een zeppelin 8 jaar geleden gekocht voor het lieve bedrag van 350 miljoen baht en onlangs afgeschreven, vormt voor voormalig regeringspartij Pheu Thai aanleiding om partijleider Abhisit (Democraten) die destijds premier was, en zijn ministers te attaqueren.

Een PT-advocaat heeft de NACC gevraagd onderzoek te doen naar de aanschaf. Volgens hem is ten onrechte geld gebruikt dat bestemd was voor noodvoorzieningen. Het project was ook niet eerder door het kabinet in principe goedgekeurd, hetgeen wel had gemoeten omdat het om een uitgave van meer 100 miljoen baht ging.

De NACC wees eerder een petitie af van de Association to Protect the Thai Constitution om onderzoek te doen naar Suthep Thaugsuban, die toestemming verleende voor de aanschaf, omdat die te duur zou zijn. De advocaat vindt dat Abhisit, Suthep en toenmalig minister van Defensie Prawit ter verantwoording dienen te worden geroepen.

Het hoofd van de Rekenkamer zegt dat de Rekenkamer doorgaat met haar onderzoek naar de aanschaf, alhoewel hijzelf gisteren met pensioen ging. De adjunct directeur-generaal neemt de functie waar. De NACC zegt bereid te zijn onderzoek te doen om te voldoen aan het verzoek van minister Anupong (Binnenlandse Zaken), destijds legercommandant.

Voorgaande berichten:
19 september: NACC eist nieuw bewijs in aanschaf zeppelin
18 september: Onderzoek naar fiasco met luchtschip
17 september: Abhisit verdedigt aankoop luchtschip
16 september: Luchtschip fiasco; minister Anupong geeft leger de schuld
15 september: Leger dumpt Sky Dragon; betrokkenen heten Haas

Pattaya: Taxi- en Uberbestuurder slaan aan het matten

26 september – Ordinaire broodnijd van een taxichauffeur in Pattaya. Gisteren raakte een taxichauffeur slaags met een automobilist die voor Uber werkt, een taxidienst waarbij de klanten via een application een wagen bestellen. De knokpartij op het parkeerterrein van Makro in Noord-Pattaya werd bekend door twee videoclips op de social media.

Op de ene video zegt de filmer ‘Deze bestuurder overtrad de wet.’ Te zien is hoe een vermoedelijk Aziatische toerist in een witte auto stapt, maar de wagen wordt door de filmer tegengehouden. De bestuurder en de filmer krijgen ruzie en de bestuurder probeert het mobieltje van de filmer af te pakken.

Op de andere video stompen en schoppen de twee mannen elkaar. De bewakers van Makro komen tussenbeide en scheiden de vechtersbazen. De Uber-bestuurder hield aan het incident een bloedneus over.

Het incident is een illustratie van de animositeit tussen taxibestuurders en Uber-rijders in Pattaya. Al enkele malen zijn die slaags geraakt. Uber is formeel in overtreding omdat ze gebruik maakt van particuliere wagens en de bestuurders geen speciaal rijbewijs hebben. Maar de dienst wordt nog steeds gedoogd, alhoewel de politie de bestuurders wel beboet wanneer ze gepakt worden. (Bron: website Bangkok Post, 25 september)

Vier monniken

Tempelschandaal: Vier monniken en 23 tempels verdacht

26 september – Vier monniken worden verdacht van betrokkenheid bij de verduistering van gelden uit het onderhoudsfonds voor tempels. En dat zijn niet de minsten: het gaat om twee abts, een assistent abt tevens secretaris van een lid van de Sangha Supreme Council en een hoofdmonnik.

De Counter-Corruption Divison (CCD) van de politie verdenkt hen van overtreding van drie artikelen van de strafwet die betrekking hebben op plichtsverzuim, misbruik van hun gezag bij de toe eigening van fondsen en medeplichtigheid. Eén abt wordt bovendien verdacht van het vervalsen van overheidsdocumenten.

De CCD heeft de Sangha Supreme Council en het National Office of Buddhism op de hoogte gebracht van haar bevindingen. Vorige week deed de CCD invallen op veertien locaties in zeven provincies. 23 tempels en 19 personen bleken verwikkeld te zijn in het schandaal. Van de 19 hebben 6 zich al gemeld bij de CCD: een voormalige directeur van het NOB, de directeur van de kloostersectie, een technicus, de directeur van een provinciaal NOB-kantoor, een academicus en een voormalige NOB-medewerker.

Vandaag licht de CCD de NACC in over de 23 tempels. Eerder ontdekte de CCD onregelmatigheden in 12 en later 11 tempels waaraan de vier nu genoemde monniken zijn verbonden. In totaal gaat het gesjoemel om 140 miljoen uit het tempelfonds. (Zie verder de pagina Corruptie 3)

Verkiezingsdatum nog steeds onduidelijk

26 september – Als premier Prayut aan de macht wil blijven, zal hij moeten deelnemen aan de verkiezingen. Met die uitspraak van vice-premier Prawit opent Bangkok Post vandaag de krant. Het is de eerste keer dat Prawit iets zegt over Prayut’s vooruitzichten.

Feitelijk kan hij zich niet meer kandidaat stellen want de grondwet schrijft voor dat hij binnen 90 dagen na inwerkingtreding van de grondwet op 5 juli had moeten aftreden. Politieke partijen hebben aangedrongen op zijn deelname aan de verkiezingen om te voorkomen dat hij als ‘outsider’ premier wordt. Die mogelijkheid doet zich voor wanneer politieke partijen geen kandidaat-premier uit eigen gelederen kunnen nomineren.

Gevraagd naar de resultaten van een peiling waarin de respondenten zeiden niet zeker te weten of de verkiezingen in de tweede helft van volgend jaar worden gehouden, zei Prawit gehoord te hebben dat de mensen niet willen dat verkiezingen plaatsvinden. [Uit angst voor terugkeer van de problemen die tot de coup hebben geleid?] Niettemin wil de regering vasthouden aan de roadmap die voorziet in verkiezingen volgend jaar.

Het bericht verwijst verder naar het seminar zaterdag van de TJA waarop Pheu Thai lid Sudarat kritiek had op de regering omdat ze enkele keren de verkiezingsdatum heeft uitgesteld. Prawit zegt dat details van de verkiezingen duidelijk worden wanneer de organieke wetten zijn aangenomen door het parlement. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Kort nieuws dinsdag 26 september

– Het Royal Irrigation Department (RID) bereidt zich voor op een toename van de hoeveelheid water in de Chao Phraya in de eerste week van volgende maand. De piek wordt verwacht in Nakhon Sawan waar de Sakae Krang rivier voor nog meer water zorgt.

Alle twaalf wateropslaggebieden in de Central Plains met een capaciteit van 15 miljard kubieke meter water gaan gebruikt worden om de gevolgen te beperken. De gebieden staan nu voor 20 procent vol. Het RID verwacht het waterpeil op sommige plaatsen met 25 cm tot 1 meter te kunnen verlagen.

Deze week wordt op veel plaatsen in het Noorden, Isan en de Central Plains zware regenval verwacht, nadat ze vorige week al getroffen zijn door de tropische storm Doksuri.

RID adjunct-hoofd Thongplew zegt dat water uit het Noorden niet zal leiden tot overstromingen in Bangkok. Overstromingen zijn alleen te verwachten wanneer het in de hoofdstad regent.

– Vijfhonderd dorpelingen in Chaiyaphum hebben gisteren de Administrative Court in Nakhon Ratchasima in een petitie gevraagd het plan voor een nieuwe kolencentrale te blokkeren, nadat onregelmatigheden bij de milieu-effectrapportage zijn ontdekt. Zelfs wanneer het bedrijf besluit over te stappen op biomassa zijn ze tegen. ‘Niemand wil kolen of biomassa’, zegt een bewoner. Als de centrale het groene licht krijgt, moeten tweeduizend huishoudens een zware last dragen, zegt hij.

De bewoners betwijfelen of het bedrijf, Asean Potasch Chaiyaphum Plc, rekening zal houden met de openbare hoorzittingen die zijn gehouden. In juli werd een hoorzitting gehouden over de wijziging van brandstof, maar de dorpelingen zeggen dat velen de toegang is geweigerd. (Zie ook de pagina Kolencentrales)

– Ruim drieduizend gedetineerden worden behandeld tegen tuberculose om de verspreiding van de dodelijke bacterie in 142 gevangenissen tot staan te brengen. Uit een recente controle is gebleken dat 310.000 gevangenen bloot staan aan besmetting. Bij het onderzoek zijn 24.436 verdachte gevallen gevonden, 3.368 leven met TB, zegt hoofd Jedsada van het Disease Control Department.

Het hoofd van het Corrections Department zegt dat het aantal patiënten ‘erg hoog’ is vergeleken met het aantal patiënten buiten de gevangenis. De geïnfecteerde gevangenen worden voor onmiddellijke behandeling gescheiden van de overige gedetineerden. De regering heeft zich voorgenomen Thailand TB-vrij te maken.

– Gouverneur Aswin van Bangkok (BMA) heeft gisteren het Klong Sam Wa ziekenhuis officieel geopend. Het stadsziekenhuis gaat uiteindelijk duizend personen in de oostelijke districten bedienen. Thans beschikt het alleen nog over een polikliniek. Daar komen vijf gebouwen bij, zodat het ziekenhuis volledig geïntegreerde medische zorg kan verlenen. De bouwkosten worden geschat op 1,4 miljard baht. Over twee jaar kan met de bouw worden begonnen.

Het oosten van de hoofdstad kampt met een gebrek aan gemeentelijke medische faciliteiten. De BMA heeft plannen voor meer ziekenhuizen om de medische zorg meer gelijkmatig over de stad te spreiden. (Zie ook de pagina Gezondheidszorg)

– De immigratie autoriteiten in Zuid-Korea blijven strenge regels hanteren voor Thai die naar het land komen in de hoop er (illegaal) werk te vinden. De afgelopen drie jaar is het aantal illegale werkers verdubbeld. Thans bevinden 100.000 Thai zich in het land. Vermoed wordt dat de helft illegaal werk doet, zoals het plukken van fruit. De werkers zijn bereid het risico van ontdekking te nemen omdat ze een aantrekkelijk salaris verdienen van meer dan 30.000 baht per maand en de straf licht is. In het ergste geval worden ze teruggestuurd naar Thailand en mogen ze Zuid-Korea nooit meer in.

Ambassadeur Sawan waarschuwt dat het leven van illegalen niet gemakkelijk is, zelfs wanneer ze niet ontdekt worden. Als ze ziek worden, moeten ze de rekening zelf betalen, die behoorlijk hoog kan uitvallen.

Thaise toeristen maken zich zorgen over de strenge grenscontrole. Ze krijgen een visa entry, maar worden wel gecontroleerd of ze een hotel hebben geboekt en een retourticket hebben. Sommigen vinden dat het land visumaanvragen moet terugbrengen. Volgens de ambassade reizen jaarlijks 400.000 tot 500.000 Thai naar Zuid-Korea. Daarvan worden 20.000 geweigerd.

– De aanleg van de Thai-Sino hogesnelheidsspoorlijn tussen Bangkok en Nakhon Ratchasima begint in november, verwacht staatssecretaris Pichit (Transport). Hij zei dit na de voorlopig laatste vergadering over het project in Tianjin (China). Een eerste groep van Chinese technici heeft een training gekregen en examen gedaan om hun kennis van de Thaise wet, ethische beroepscode en hun technische know-how te testen. In totaal worden vierhonderd technici getraind en getest. (Zie de pagina Spoorwegen 2)

Srivara– De Democratische partij heeft zich geërgerd over de opmerking van RTP adjunct-hoofdcommissaris Srivara (foto) dat de drie aangehouden politieagenten die Yingluck hebben geholpen bij haar vlucht, de wet niet hebben overtreden. Juridisch expert Wiratana vermoedt dat een campagne wordt gevoerd om de bevolking in verwarring te brengen, nadat de media een bron bij Justitie hebben geciteerd die ten gunste van de politie sprak. Volgens Srivara hebben de agenten niets onoorbaars gedaan omdat pas twee dagen na haar verdwijning tegen haar een arrestatiebevel is uitgevaardigd.

Wiratana is het daar niet mee eens. Hij haalt een geval uit 1996 aan waarbij een agent schuldig werd bevonden die een verdachte, vrij op borgtocht, had geholpen te vluchten. Yingluck was vrij op borgtocht onder voorwaarde dat ze niet het land zou verlaten zonder toestemming van de rechtbank. Haar helpen om die voorwaarde te negeren is duidelijk een overtreding, zegt hij.

Adjunct-partijleider Nipit vindt zelfs dat zij en de agenten zich schuldig hebben gemaakt aan minachting van het Hof. Srivara zegt dat de agenten alleen vervolgd kunnen worden voor het gebruik van een valse kentekenplaat op haar vluchtauto. CDC-voorzitter Meechai vindt dat het onderzoekspanel (zie het bericht The Great Escape: Hoofd onderzoekscommissie vervangen) moet nagaan of ze zich schuldig hebben gemaakt aan een ernstig disciplinair vergrijp. In dat geval kunnen ze ontslagen worden. (Zie verder alle voorgaande berichten op de pagina The Great Escape)

– Anti-corruptie actievoerder Veera Somkwamkid vraagt Amlo onderzoek te doen naar CDC-voorzitter Meechai wegens zijn mogelijke betrokkenheid bij de controversiële leningen in 2003 en 2004 door de Krungthai bank verstrekt aan de dochterbedrijven van vastgoedbedrijf KMN. Meechai was van 1992 tot 2012 president van KMN. Meechai geeft toe er gewerkt te hebben maar hij zegt geen bemoeienis te hebben gehad met de leningen.

Veera vroeg eerder de DSI de twee KTB-leidinggevenden die niet zijn veroordeeld voor de fraude, alsnog te vervolgen. Hij zegt dat tweehonderd personen erbij betrokken waren. In 2015 zijn 24 personen veroordeeld door het hooggerechtshof. (Zie verder Kort Nieuws van woensdag 20 september en de pagina Corruptie 3)

Reacties niet mogelijk