Thais nieuws dinsdag 21 november

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van november zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand.

 

Vlootscouw in Pattaya

Vandaag in Bangkok Post

21 november – Bangkok Post tel vandaag dertien artikelen. De meeste aandacht krijgen de gevangenisuitbraak in Songkhla (opening voorpagina), de aanleg van de Pink metrolijn (opening pagina 2) en de Jomsak-zaak (opening pagina 3). Prominent op de voorpagina een foto van de Vlootschouw gisteren in Pattaya waaraan veertig oorlogsschepen uit negentien landen deelnamen. De foto toont drie schepen waarvan het voorste een Thais oorlogsschip. Sta mij toe dat ik even een muzikaal uitstapje maak:

Er was er eens een oorlogsschip, er was er eens een oorlogsschip. Dat was al op een duimpje na gezonken op een klip. Dat was al op een duimpje na gezonken op een klip.
En er was er eens een oude vrouw, en er was er eens een oude vrouw. Die nam dat hele oorlogsschip en stak het in haar mouw. Die nam dat hele oorlogsschip en stak het in haar mouw.
(Meezingen!)

Ook op de voorpagina: De BEM, exploitant van de Blue Line (Ta Poon-Hua Lamphong) heeft in één rijtuig 14 zitplaatsen verwijderd om meer ruimte te scheppen. BP peilde reacties van reizigers, maar niet van uw redacteur. Verder noem ik nog een foto op pagina 2 van een gekantelde bus in Phitsanulok. Was uit de bocht gevlogen, dus de bestuurder zal het gaspedaal wel diep hebben ingedrukt. Balans: 1 dode en 8 gewonden.

Zeven personen verdacht van meineed in Jomsak-zaak

21 november – De politie laat er geen gras over groeien om aannemelijk te maken dat in de zaak Jomsak meineed is gepleegd, lees: om haar eigen straatje schoon te vegen. Niet twee personen, zoals gisteren gemeld, maar zeven personen worden verdacht van meineed.

Zij hebben verklaringen afgelegd ter ontlasting van voormalig onderwijzeres Jomsak die gevangen heeft gezeten voor een hit-and-run aanrijding in 2005. Jomsak die zich beschouwt als zondebok is het niet gelukt de zaak te laten heropenen door het hooggerechtshof. Het hof achtte het nieuw ingebracht bewijs en de nieuwe getuigen onbetrouwbaar.

De zeven personen zijn de eerder genoemde Sab Wapee, die heeft verklaard dat niet Jomsap de pickup truck bestuurde maar hij, zijn echtgenote, drie familieden, Jomsap’s hartsvriendin en lerares Suriya en een 61-jarige vrouw, getuige van de aanrijding, die heeft verklaard dat de wagen werd bestuurd door een man. Volgens hoofd Suchiwan van de politie Nakhon Phanom was Suriya de regisseur van de misleiding.

De politie heeft op de drie politiebureaus, die betrokken waren bij het onderzoek naar het ongeluk, aangifte gedaan. (Bron: website Bangkok Post, 20 november) (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina De zaak Jomsap)

Octopus

Samut Prakan: Kermisattractie Octopus ingestort, 15 gewonden

21 november – ’t Is een ingewikkeld ding, de Octopus (inktvis) met  vijf tentakels, waaraan elk vier wagentjes hangen. Ze biedt plaats aan veertig passagiers per rit, maar voor vijftien passagiers in twee wagens eindigde zondagavond de rit in het ziekenhuis nadat een hydraulische steunconstructie was gebroken. Einde kermispret op de jaarlijkse Phra Samut Chedi kermis in Samut Prakan.

De meeste slachtoffers verstuikten hun enkel en liepen bloeduitstortingen op, één persoon brak zijn enkel. De eigenaar (60) en een technicus zijn verhoord door de politie, de eigenaar gaat vervolgd worden voor onachtzaamheid. Hij heeft verklaard dat de rit bijna ten einde was toen de wagens vielen. Hij drukte onmiddellijk de noodstopknop in.

De gouverneur van Samut Prakan heeft Gemeentewerken opgedragen alle attracties te inspecteren op hun veiligheid. Attracties die tekenen van slijtage of verwaarlozing vertonen worden gesloten. (Bron: website Bangkok Post, 20 november)

Op de foto boven de Octopus nog in tact, beneden inspectie van de ravage.

Octopus met gebroken hydraulisch systeem 2

20,9 pct meer toeristen in oktober

21 november – In oktober moet het extra druk zijn geweest op luchthaven Suvarnabhumi, want het aantal buitenlandse toeristen dat in Thailand arriveerde, sprong met 20,9 procent omhoog, vergeleken met een jaar geleden.

2,72 miljoen buitenlanders, voornamelijk uit Oost-Azië, zetten een voet op Thaise bodem om hier van hun vakantie te genieten, aldus een verklaring van het ministerie van Toerisme en Sport. De Chinezen vormden de grootste groep, gevolgd door toeristen uit Maleisië en Laos. De big spenders waren respectievelijk Chinezen, Russen en Maleisiërs.

Van januari tot oktober arriveerden 28,8 miljoen buitenlanders in Thailand, 6,7 procent meer op jaarbasis. Voor het hele jaar verwacht het ministerie 33 tot 34 miljoen buitenlandse bezoekers, eerder voorspelde het 35 miljoen. Van januari tot september zorgden de toeristen voor een omzet van 695,2 miljard baht, 6,3 procent meer dan vorig jaar.

2016 was een topjaar voor het toerisme met 32,6 miljoen buitenlandse bezoekers die samen goed waren voor 12 procent van ’s lands economie. (Bron: website Bangkok Post, 20 november)

Vandaag besluit over vervolging Thaksin in absentia

21 november – Vandaag maakt het kantoor van de procureur-generaal bekend of wordt overgegaan tot heropening van twee zaken tegen oud-premier Thaksin die zijn geschorst omdat hij het land ontvluchtte. Thaksin kan nu in absentia veroordeeld worden sinds de wet op de rechtsvervolging van politici door de afdeling voor politieke ambtsdragers van het hooggerechtshof is gewijzigd.

De eerste zaak betreft leningen in 2003 en 2004 van de Krungthai staatsbank aan een dochter van een vastgoedbedrijf, toen Thaksin premier was. Het bedrijf stond te boek als wanbetaler. Vermoed wordt dat de bank onder politieke druk is gezet om de leningen van 10 miljard te verstrekken.

Het hooggerechtshof heeft in deze zaak in 2015 zestien personen veroordeeld tot gevangenisstraffen van 12 tot 18 jaar omdat ze een ambtsmisdrijf begingen. Drie voormalige KTB-leidinggevenden kregen 18 jaar.

De tweede zaak heeft betrekking op juridische wijzigingen, waardoor telecom concessiehouders afgedragen accijns van hun concessiesom konden aftrekken. De schade hiervan wordt geschat op tientallen miljarden baht.

Beide zaken werden geschorst toen Thaksin in 2008 het land ontvluchtte, kort voordat de rechtbank hem veroordeelde tot 2 jaar cel wegens machtsmisbruik bij een grondtransactie in 2003 van zijn toenmalige echtgenote. (Zie verder de pagina De zaak Thaksin)

20 Uighur vluchtelingen ontsnapt uit detentiecentrum Songkhla

21 november – Hoe zouden ze die gemaakt hebben? Twintig Uighur vluchtelingen zijn zondagnacht via twee gaten in een betonnen muur ontsnapt uit een detentiecentrum in Sadao (Songkhla) bij de grens met Maleisië, vijf zagen geen kans tijdig de benen te nemen voordat de politie de uitbraak ontdekte.

immigration police centre in Songkhla's Sadao districtDe 25 Uighur werden in 2015  aangehouden en in het centrum gedetineerd in afwachting van bevestiging van hun nationaliteit. De Uighur zeggen niet terug te willen naar China, want daar zijn ze hun leven niet veilig.

De gaten met een doorsnede van 30 cm zitten 3 meter boven de grond. De Uighur lieten zich langs dekens naar beneden zakken. De dekens gebruikten ze ook om ongeschonden over het ijzerdraad aan de voet van de muur te klauteren.

De politie probeert ze met honden op te sporen. Lokale rubbertappers hebben gezegd hen niet gezien te hebben omdat het regende en ze thuis waren gebleven

Uighur zijn een etnische moslim minderheid die in de Chinese provincie Xinjiang wonen. Ze streven naar een onafhankelijke staat. Sommigen zouden de Turkse nationaliteit hebben. Thailand deporteerde in 2016 109 Uighur naar China, hetgeen internationaal veel kritiek opriep. De bomaanslag bij de Erawan Shrine zou daarvoor een wraakactie zijn geweest. (Bron: website Bangkok Post, 20 november)

Update krant: Zes agenten van het Immigration Bureau in Sonkhla inclusief het bureauhoofd zijn overgeplaatst. De zoekzocht naar de gevluchte Uighur heeft nog geen resultaat opgeleverd. Gezocht wordt door dertig agenten van het Immigration Bureau en de Border Patrol politie alsmede door soldaten, waarbij honden de weg wezen naar de grens met Maleisië, circa 500 meter van het detentiecentrum. Een grensafscheiding bleek op drie plaatsen te zijn doorgeknipt. Onderweg zijn enkele kledingstukken gevonden.

De uitbraak werd om 2 uur ’s nachts ontdekt door bewakers die de beelden van bewakingscamera’s in de gaten hielden. Ze zagen dat de Uighur zich naar de grond lieten zakken. Maar tegen de tijd dat ze iets konden doen, waren twintig al gevlogen.

De Immigration 6 Division heeft opdracht gegeven voor een onderzoek. De vraag is: hebben de bewakers een steek laten vallen of hebben ze wellicht een handje geholpen? De vijf achtergebleven Uighur worden ondervraagd.

In de Blue Line zijn zitplaatsen weggehaald om meer ruimte te scheppen voor passagiers.

Kort nieuws dinsdag 21 november

– Als regelmatige passagier van de Blue Line (Tao Poon-Hua Lamphong) kan ik het besluit van exploitant BEM om zitplaatsen weg te halen, alleen maar toejuichen. Het gaat trouwens maar om veertien zitplaatsen in één van de negentien rijtuigen. Vooral tijdens de spits zal dat soelaas bieden, maar het is wel een druppel op de gloeiende plaat.

BP peilde gisteren op de eerste dag de reacties en stuitte op voor- en tegenstanders. Ook op de social media zijn de reacties gemengd. Kantoorbediende Witthaya, alhoewel voorstander, vindt dat de BEM de passagiers wel eerder had mogen informeren. Hij denkt dat vooral passagiers die op de drie drukke stations Sukhumvit, Rama IX en Phetchaburi instappen, er het meeste profijt van hebben. Nadelen ziet hij niet want voor ouderen, gehandicapten en zwangere vrouwen zijn er gereserveerde zitplaatsen.

Facebook gebruiker Som is tegen. ‘Wat een ondoordacht besluit. De BEM kan beter meer rijtuigen inzetten. De last wordt nu bij de passagiers gelegd, die moeten staan.’ Overigens hoopt de BEM tegen 2019 zestien extra rijtuigen te kunnen inzetten, dus de klagers moeten nog even geduld hebben.

– Zoals al gemeld opent pagina 2 met een verhaal over de aan te leggen Pink monorail, een metrolijn van 34,5 km met dertig stations tussen Khae Rai en Min Buri. De lijn gaat overstapmogelijkheden bieden op de Red Line (Bang Sue-Rangsit), Green Line (Mo Chit-Saphan Mai-Khu Khot), Purple Line (Khlong Bang Pai-Tao Poon) en de Orange Line (Min Buri-Taling Chan).

Sinds gisteravond zijn twee rijstroken van de Tiwanon Road afgesloten, zodat grondbelastingstesten kunnen worden gedaan. Het artikel somt verder alle andere nog te nemen verkeersmaatregelen op en concludeert in de kop dat opstoppingen zijn te verwachten. De aanleg is drie maanden vertraagd als gevolg van problemen bij het onteigenen van land.

– Leuke woordspeling in de kop: Residents not sweet on new sugar factory. Bewoners van het district Muang in Phetchabun verzetten zich fel tegen de vestiging van een suikerfabriek, de derde in de provincie. Ze maken zich zorgen over hun gezondheid en het milieu.

Gisteren maakten ze van hun hart geen moordkuil op een panelbijeenkomst, belegd door het parlement. Burgemeester Seksan wees erop dat de huidige twee suikerfabrieken in Bung Sam Phan en Si Thep al de nodige overlast veroorzaken. Ergerlijk is de zogeheten ‘zwarte sneeuw’, een asregen veroorzaakt door het verbranden van afvalproducten. Hij betoogde ook dat suikerriet geen belangrijk kasgewas is, want dat zijn zoete tamarinde en tabak. Bovendien is Phetchabun een belangrijke toeristische bestemming; de suikerfabriek zou het toerisme kunnen schaden.

– Nog meer bezwaren, nu in Udon Thani. Daar dringen bewoners erop aan de twee rubberfabrieken te dwingen om zich aan de regels te houden. Volgens hen wordt hun gezondheid geschaad door gasemissies. De autoriteiten hebben de fabrieken gisteren tijdens een inspectie stil gelegd. Ze moeten eerst wat aan de stank doen en hun deodorisation systemen verbeteren.

– Het Department of Airports (DOA) wil het beheer van de luchthavens Tak en Udon Thani overdragen aan Airports of Thailand (AoT). Volgens DOA directeur Darun komt dat de efficiëntie, infrastructuur en stabiliteit ten goede. De DOA wil zich concentreren op het ontwikkelen van de bedrijfsterreinen op de luchthavens.

De Kasetsart universiteit doet onderzoek. De studie stelt voor de particuliere sector uit te nodigen om te investeren in de luchthavens en ze mede te beheren middels een PPP-constructie (public-private partnership). Daarvoor zijn de luchthavens van Lampang, Phetchabun, Nakhon Ratchasima en Chumphon geschikt. Het idee wordt deze maand voorgelegd aan de minister van Transport.

De DOA beheert thans 28 luchthavens, AoT zes, Bangkok Airways heeft drie luchthavens in bezit en de strijdkrachten beheren één voor openbaar gebruik. De luchthaven van Udon Thani maakt jaarlijks een winst van 100 miljoen baht. Vanwege de nabijheid van Laos ziet de toekomst er zonnig uit.

– Bewoners in Phitsanulok vragen premier Prayut een onderzoek naar de vermeende ongebruikelijke praktijken van goudmijn Akara Resources te versnellen. Coördinator Arom van het Network of Gold and Natural Resources zegt dat de premier moet nagaan wat de betrokken overheidsdiensten zoals de DSI en de National Counter Corruption Commission (NCCC) aan actie hebben ondernomen. Het netwerk ziet geen enkele voortgang.

De bewoners dienden in 2015 een klacht in bij de DSI. Ze eisten een onderzoek naar de illegale uitbreiding van de mijn en in bezit krijgen van illegale landrechten documenten. Ze willen ook dat het bedrijf overheidsdiensten betaalt voor het verlies van natuurlijke grondstoffen, zoals goud, als gevolg van illegale mijnbouw in die niet-goedgekeurde gebieden.

In 2014 dienden de bewoners een klacht in bij de NCCC over een voormalige politicus die het bedrijf geholpen zou hebben met landdocumenten en een concessie voor het delven van goud in het district Noen Maprang.

De goudmijn van Akara Resources is in januari 2016 door de regering stil gelegd. Het Australische moederbedrijf Kingsgate heeft de zaak voorgelegd voor internationale arbitrage. Volgens de moeder is het besluit in strijd met de Thailand-Australië vrijhandelsovereenkomst.

– Veertien archeologische artefacten die in het bezit zijn van het Honolulu Museum of Art in Hawaii zijn afkomstig uit Thailand, zegt minister Vira (Cultuur). Dat is vastgesteld door Thaise experts nadat de US Homeland Security autoriteiten Thailand hadden gevraagd onderzoek te doen naar zeventien voorwerpen, die vermoedelijk uit Thailand zijn gesmokkeld.

Vier van de voorwerpen vertonen duidelijke fysieke verschijningen, waaronder een bronzen bel die 1.500 tot 2.000 jaar oud is en normaal wordt gevonden in de Central Plains en het Noordoosten. Een ander is een beeldje van een staande Boeddha die vergiffenis verleent, dat in de midden Ayutthaya periode 300 jaar geleden is gegoten. Het bericht noemt er nog meer, maar die sla ik over.

De regering gaat het US Homeland Security vragen ook andere artefacten te retourneren, die vermoedelijk in de VS zijn, zoals twee vaker genoemde lintels uit tempels in Buriram en Sa Kaeo.

– Voorzitter Anek van de hervormingscommissie politiek verwacht binnen 5 jaar ‘substantiële’ resultaten wanneer de politieke hervormings blueprint klaar is. Hij zei gisteren dat politici nog worden uitgenodigd om hun mening te geven omdat ze na de verkiezingen een belangrijke rol gaan spelen als de democratie is hersteld.

Eind volgende maand wordt de eerste versie voorgelegd aan een bijeenkomst van de elf sub-commissies, die zich elk over een ander aspect van de gewenste hervormingen buigen. Als de plenaire vergadering het groene licht geeft, wordt het concept begin volgend jaar voorgelegd aan de nationale strategiecommissie die onder voorzitterschap van premier Prayut staat, het kabinet en het parlement. De eindversie wordt verwacht in april.

Met blueprint wordt volgens mij gedoeld op het 20-jaren strategieplan dat al vaker in het nieuws is opgedoken. Het plan is wettelijk bindend voor overheidsdiensten. Als ze zich er niet houden, moeten ze voor straf in de hoek staan. Critici vinden dat het plan toekomstige regeringen geen enkele beleidsruimte meer laat.

– De Belastingdienst gaat alle 40.000 Thaise tempels een tax record identication number verstrekken dat ze kunnen gebruiken bij het ontvangen van donaties online, aldus het National Office of Buddhism. Donaties zijn daardoor gemakkelijk te traceren, wat nu niet het geval is.

De e-donaties zijn gisteren besproken tijdens een vergadering van de Supreme Sangha Council, het hoogste gezagsorgaan van de boeddhistische monnikenorde. De e-donaties zijn ook handig voor de donateurs want ze hoeven bij hun aangifte voor de inkomstenbelasting geen kwitantie meer mee te sturen. De tempels, zegt de RD, hoeven geen belasting te betalen op de donaties omdat ze niet belastingplichtig zijn.

In onderzoek is nog de verduistering van gelden uit het tempelfonds door functionarissen van het NOB. Het onderzoek naar Wat Phanan Choeng in Ayutthaya is afgerond. Het resultaat is voorgelegd aan het OM. In deze zaak worden een voormalige NOB-directeur en zijn adjunct verdacht. In totaal zijn 30 tempels bij de verduistering betrokken.

– Binnen 45 dagen nadat de zes wetten die betrekking hebben op lokale verkiezingen van kracht zijn, kunnen lokale verkiezingen worden gehouden, zegt vice-premier Wissanu. Maar wanneer dat is, kan hij niet zeggen. Wissanu reageert op de zorg van Kiesraad-commissaris Somchai dat de wetten niet op tijd klaar zijn voor de lokale verkiezingen in mei. Wissanu zegt dat de regering nooit die maand heeft genoemd, het is een schatting van enkele diensten. (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Reacties niet mogelijk