Thais nieuws 16-30 november

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van 1-15 november zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand.

 

Parade op de openingsdag van de International Fleet Review 2017 in Pattaya

Vandaag in Bangkok Post

20 november – Bangkok Post bevat vandaag dertien nieuwsartikelen waarvan twee op de voorpagina. De krant opent met het bericht dat de regering van plan is 100 miljard baht te verstrekken aan lokale bestuursorganisaties om de economie volgend jaar op grassroots level  (basisniveau) te stimuleren.

Het besluit is een reactie op kritiek dat de regering faalt bread-and-butter problemen van de bevolking op te lossen alhoewel de export en het bruto binnenlands product zijn verbeterd. [Wat kent het Engels toch leuke uitdrukkingen, die in één oogopslag duidelijk zijn]

De financiële injectie werd door vice-premier Somkid bekend gemaakt tijdens de jaarvergadering van de kamers van koophandel in Surat Thani, waarover ik gisteren al schreef. Daar ik van mening ben dat plannen geen nieuws zijn (Geen woorden maar daden!) sla ik dit artikel over. U mag het zelf lezen: Govt eyes B100bn grassroots lift.

Verder op de voorpagina CDC defends proportional vote system. Ook daarop is kritiek, want het zou de positie van grote partijen ondergraven ten gunste van kleine partijen. Politici vrezen dat alleen nog coalitieregeringen gevormd kunnen en die worden als politiek instabiel beschouwd. Maar de grondwetcommissie (CDC) uit wier koker het voorstel komt, verdedigt het vanzelfsprekend. CDC-voorzitter Meechai zei gisteren dat het systeem de bedoeling heeft elke stem te laten tellen.

Verder in vogelvlucht: Tien agenten in Phuket zijn overgeplaatst op verdenking van het aannemen van steekpenningen, de eigenaar van een bedrijf in zonnepanelen is vermoord, een vermeende mensenhandelaar is in Nakhon Si Thammarat aangehouden op een trawler en met de bewaker die door een arts werd aangereden, gaat het de goede kant op: zijn bloeddruk is weer normaal en zijn koorts is gezakt.

Op de foto de parade die marinekorpsen uit de Asean-landen hielden ter gelegenheid van de International Fleet Review 2017 in Pattaya. Vandaag vindt een vlootschouw plaats van veertig marineschepen. Hopelijk is het niet hetzelfde beestenweer als gisteren.

De zaak Jomsap: Twee mannen onder vuur wegens valse claims

20 november – Wie zat achter het stuur van de pickup truck die in maart 2005 in Nakhon Phanom een fietser dodelijk verwondde en geen hulp verleende? Voor de politie en het hooggerechtshof is dat geen vraag: toenmalig onderwijzeres Jomsap, die tevergeefs om heropening van haar zaak heeft gevraagd.

Of zat er een man achter het stuur, zoals twee vrouwen hebben verklaard die getuige waren van de hit-and-run? Dat zou Prasert Roopsa-ard kunnen zijn geweest die in december 2013 opdook of Sap Wapee die in november 2014 heeft verklaard dat hij de wagen bestuurde. Suriya Nualcharoen, een vriend van Jomsap, kwam met beiden op de proppen

De politie heeft op drie politiebureaus tegen Sap en Suriya een klacht ingediend. Ze verdenkt beiden ervan de politie misleid te hebben, aldus hoofd Suchiwarn van de provinciale politie van Nakhon Pathom. De bureaus waren alle drie betrokken bij het onderzoek naar de aanrijding.

Toen beide mannen in beeld kwamen, was Jomsap inmiddels al vrijgelaten uit de gevangenis dankzij een royal pardon. Van de opgelegde straf van drie jaar en twee maanden zat ze achttien maanden achter de tralies.

De politie wil aantonen dat er een netwerk bestaat dat valse getuigen en/of zondebokken levert in de hoop te kunnen profiteren van de compensatie die aan ten onrechte veroordeelde verdachten wordt uitgekeerd.

Zoals eerder gemeld wees het hooggerechtshof het verzoek om heropening van de zaak af. Het hof achtte het bewijs en de nieuw ingebrachte getuigen niet betrouwbaar en merkte op dat er waarschijnlijk een netwerk was dat zondebokken levert. (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina De zaak Jomsap)

restant van gestroopte dode gaur

Korat: Vandaag overleg over verhuizing gaurs

20 november – Dit lieten stropers over van een gaur in nationaal park Khao Phaeng Ma (Nakhon Ratchasima). Ze verwijderden het vlees want daar valt geld mee te verdienen. Vandaag vergaderen de parkstaf, experts, functionarissen en dorpelingen over verhuizing van de dieren naar een 8 km verderop gelegen bosreservaat.

Gouverneur Wichian zei vorige week tijdens zijn bezoek aan het park dat volgens de lokale bevolking de gaur populatie is toegenomen tot 250 tot 300 dieren. Op het gebied van 5.000 rai vinden ze niet meer voldoende voedsel, dus plunderen ze akkers van boeren. Wichian zei dat het probleem elk jaar steeds nijpender wordt.

Het verhuizen van de gaurs zal overigens geen gemakkelijke opgave zijn want tussen nationaal park en reservaat liggen akkers. Dus daarvoor mogen ze vandaag een oplossing bedenken. Het bosreservaat wordt als een ideale locatie beschouwd. Er is voldoende water en voedsel voor de dieren. (Bron: website Bangkok Post, 19 november)

Kudde gaurs in nationaal park Khao Phaeng Ma

Reshuffle laatste kans voor regering om te inspireren

20 november – De komende kabinets reshuffle is de laatste kans voor het regime om te bewijzen of het verdere publieke steun kan verwerven. Dat zegt adjunct-deken Suriyasai van het Social Innovation College van de Rangsit universiteit en voormalig coördinator van de PAD (geelhemden).

Suriyasai is een van de politieke waarnemers die steeds meer hun mening geven sinds premier Prayut bekend heeft gemaakt dat de kabinetssamenstelling wordt gewijzigd, maar geen namen heeft genoemd.

Suriyasai vindt dat de stoelendans niet voldoende is . De regering dient haar benadering van ’s lands problemen te veranderen en met name de natie voor te bereiden op een nieuwe regering. Hij vindt dat Prayut de neiging heeft zich te bemoeien met het werk van ministeries, maar dat vertraagt de vooruitgang. Het is onduidelijk welke vorderingen worden geboekt bij de hervorming van het land, alhoewel veel commissies zijn gevormd. En nog belangrijker is volgens hem dat de regering samenwerking dient te zoeken met andere organisaties dan staatsdiensten en hun bureaucraten.

Adjunct-partijleider Ong-art (Democraten) vindt dat de regering haar beleid moet aanpassen om ’s lands economie op grass-roots niveau te verbeteren. De regering dient te accepteren dat de voorbije economische stimuleringsmaatregelen op dat niveau niet voldoende effect hebben gehad. Als voorbeeld noemt hij de campagne Shop for the nation die voorziet in een aftrekpost voor de inkomstenbelasting, maar daarvan profiteren gewone mensen niet. Voornaamste probleem van hen zijn de lage prijzen voor landbouwproducten, zoals voor rubber, rijst, palmolie ‘en nog veel meer’. Zonder belangrijke verbetering van deze prijzen, krabbelt de grassroot economie nooit op.

Noppadon Pattama, voormalig minister van Buitenlandse Zaken en prominent lid van Pheu Thai, vindt dat de regering drie prioriteiten moet nastreven: verzachting van de economische tegenspoed, bevordering van de nationale eenheid en herstel van de democratie.

Brug van het Australische fregat HMAS Melbourne

Kort nieuws maandag 20 november

– De Australische marine blijft nauw samenwerken met de strijdkrachten van Thailand en andere Aseanlanden om de maritieme veiligheid te beschermen, terrorisme en piraterij te bestrijden en hulp te bieden bij natuurrampen.

De marine werkt ook samen bij de strijd tegen illegale visserij en illegale exploitatie van natuurlijke hulpbronnen, zegt de commandant van het fregat HMAS Melbourne dat vandaag deelneemt aan de International Fleet Review 2017 in Pattaya.

Australië en Thailand hebben de afgelopen jaren al enkele gezamenlijke oefeningen gehouden. In de toekomst willen beide marinekorpsen informatie gaan uitwisselen over illegale activiteiten.

De Fleet Review wordt gehouden ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de Association of Southeast Asian Nations, doorgaans aangeduid als Asean. Aan de vlootschouw nemen 25 marineschepen uit 19 landen deel alsmede 14 van de Royal Thai Navy. Op de foto de brug van HMAS Melbourne.

– Nog meer Fleet Review. De marinecommandanten van negen Aseanlanden en vertegenwoordigers uit Laos hebben gisteren vergaderd over hun samenwerking. Ze hebben afgesproken de krachten te bundelen bij de strijd tegen bedreigingen van de veiligheid en het milieu, tegen piraterij, bij bescherming van de maritieme ecologie en bij rampenbestrijding.

– Minister Prawit (Defensie) woonde gisteren bij de opening van de Fleet Review in het Dusit Thani Pattaya hotel een receptie bij. Sinds dinsdag had hij zich niet meer vertoond. De minister zag er slecht uit, werd ondersteund door bewakers en antwoordde traag op vragen van verslaggevers. Maar hij zei dat hij in goede gezondheid was en enkele dagen verlof had genomen.

– Het bedrag werd al eerder genoemd: 100 miljoen baht. Dat zouden agenten in Phuket aan steekpenningen hebben geïncasseerd. Tien zijn overgeplaatst naar het RTP Operation Centre nadat een onderzoekscommissie bewijs van omkoping had gevonden. Het geld zou maandelijks zijn geïncasseerd van lokale ondernemers, buitenlandse toeristen en gastarbeiders.

Onlangs is op de social media een lijst met namen, data en bedragen variërend van 1.000 tot 5.000 baht verschenen. Onder de ‘gulle gevers’ zijn migranten, die zo voorkwamen dat ze door de politie zouden worden overgedragen aan het Immigration Bureau om het land te worden uitgezet, aldus een bron. Vorig jaar werden 2.415 migranten gearresteerd, maar slechts 685 werden aan het IB overgedragen. (Zie ook de pagina Corruptie 5)

– Het King Mongkut’s Institute of Technology Ladkrabang (KMITL) heeft goede hoop Thailand’s eerste digitale universiteit te worden dankzij de steun van het Chinese bedrijf Huawei, waarmee in september een Memorandum of Understanding is afgesloten. Het KMITL ontvouwde woensdag zijn ambitieuze plannen voor het upgraden van zijn digitale capaciteit en online programma’s.

De samenwerking van drie jaar behelst onder andere de installatie van een 100 gigabite campus kernnetwerk met een supersnelle datatransmissie van 100 Gb per seconde en drieduizend WiFi toegangspunten, een onderwijskundig cloud datacentrum en een software-defined netwerk [?].

Vice-president informatietechnologie Kamol zegt dat studenten in moderne universiteiten niet meer gebonden zijn aan klaslokalen maar overal kunnen leren waar ze toegang hebben tot studiebronnen. De nieuwe technologie vergroot de mogelijkheid voor het KMITL om buitenlandse studenten te werven en de vergrote online capaciteit leidt tot kostenbesparingen.

– Een groep directeuren van overheids wijkziekenhuizen heeft de regering opgeroepen de Nuclear Energy for Peace Act 2016 die vorige maand van kracht is geworden, te herzien. De wet heeft volgens hen negatieve gevolgen voor de medische dienstverlening en budgetten. De groep verzet zich omdat ziekenhuizen worden verplicht radiologische specialisten in dienst te nemen, maar de wet houdt geen rekening houdt met de manier waarop radiologische apparatuur in ziekenhuizen wordt gebruikt.

Thailand telt 793 wijkziekenhuizen. In 380 werken radiologische technici. Het bericht noemt dit niet, maar eerder hebben tandartsen geprotesteerd tegen de strenge eisen die de wet stelt.

Nieuws in 1 regel

• Kopstaart botsing in Chai Nat tussen pickup en vrachtwagen: 1 dode
• Lichte aardbeving in Phayao van 3,0 op schaal van Richter
• Suan Dusit peiling: 41 pct vindt het tijd worden voor nieuwe politieke partijen


 

Vandaag in Bangkok Post

19 november – Bangkok Post telt vandaag 8 nieuwsartikelen: 2 op de voorpagina en 6 op pagina 3. Pagina 2 bevat zoals gebruikelijk de rubrieken The Big Issue, Milestones, Losers and winners en The week ahead plus een kolom met opmerkelijke uitspraken die afgelopen week zijn gedaan. En pagina 2 is een fotopagina onder de titel 1000 words, wat een verwijzing is naar de uitspraak dat 1 foto meer zegt dan 1.000 woorden.

Qua onderwerpkeus vind ik het openingsverhaal van pagina 3 het meest interessant. Het gaat over de Jomsap-zaak, de vrouw die vrijdag de kous op de kop kreeg doordat het hooggerechtshof haar verzoek om heropening van de zaak afwees. Ik heb met die vrouw te doen. Ze is het slachtoffer van de tunnelvisie van de politie waardoor ze werd veroordeeld voor een hit-and-run ongeluk dat ze niet veroorzaakt heeft en haar baan als onderwijzeres verloor. Vandaag slaat de politie terug, zie het artikel verderop.

Opening krant is een pleidooi dat gouverneur Veerathai van de Bank of Thailand hield op het jaarlijks seminar van de kamers van koophandel in Surat Thani. Het midden- en kleinbedrijf moet zich aanpassen en reageren op veranderingen, stelt hij. Het moet meer gebruik maken van technologie om de productiviteit te verhogen. Geen artikel dat mijn bloeddruk verhoogt.

Ook op de voorpagina: Premier Prayut roept de media op te stoppen met kritiek op de nieuwe line-up van het kabinet. Geen verrassend geluid want Prayut heeft lange tenen en houdt niet van kritiek op hem en de NCPO (junta). Hij vindt dat de media te weinig aandacht besteden aan al het goeds dat hij voor het land doet.

Het enige artikel dat er verder vandaag uitspringt is gewijd aan de welfare card, een e-card bedoeld om arme mensen te helpen, maar het People’s Network Moving for Welfare State zegt dat de kaart faalt om het armste deel van de bevolking te helpen.

Jomsap is nog niet van de politie af

19 november – De politie gaat een onderzoekscommissie vormen die tot taak krijgt juridische actie voor te bereiden tegen een groep lieden die geholpen zouden hebben valse getuigen te leveren van de hit-and-run aanrijding waarvoor Jomsap Saenmuangkhot gevangen heeft gezeten. Vrijdag wees het hooggerechtshof het verzoek van de voormalige onderwijzeres af om de zaak te heropenen. Belangrijkste argument: het Hof achtte de nieuw ingebrachte getuigen niet betrouwbaar.

De niet nader aangeduide lieden zijn al eerder door de politie genoemd. Ze zouden getuigen en/of zondebokken leveren, die de schuld op zich nemen, en azen op een deel van de compensatie die wordt verstrekt aan ten onrechte veroordeelde verdachten.

Persoonlijk denk ik dat dit een fabeltje is om te verhullen dat de politie slordig recherchewerk heeft geleverd. Toegeven dat je gefaald hebt, betekent gezichtsverlies en dat proberen Thai op alle mogelijk manieren te voorkomen. Ik wijs in dit verband ook op de uitspraak van een Britse lijkschouwer die het politieonderzoek naar de dood van een Britse toerist in februari van dit jaar ‘middeleeuws’ noemt (Zie het bericht UK coroner: Phangan death investigation ‘mediaeval’)

In een notendop de zaak Jomsap: In maart 2005 werd een fietser in Nakhon Phanom dodelijk verwond bij een aanrijding door een pickup truck. Volgens de politie werd de wagen bestuurd door Jomsap. In augustus 2006 veroordeelde de rechtbank haar tot drie jaar en twee maanden gevangenisstraf. Het Hof van Beroep sprak haar in mei 2009 vrij, het vond dat het bewijs te veel vragen opriep. In februari 2013 vernietigde het hooggerechtshof de vrijspraak. Jomsap draaide de gevangenis in en kwam na 18 maanden dankzij een royal pardon vrij.

In 2014 riepen familieleden van Jomsap de hulp in van het ministerie van Justitie. Ze verzochten om heropening van de zaak omdat ze nieuw bewijs hadden dat haar onschuld bewees. Het ministerie vormde een onderzoekscommissie en in 2015 vroeg Jomsap om heropening. In januari 2017 deed de politie de bewering over de hierboven genoemde groep lieden. Op 17 november wees het hooggerechtshof Jomsap’s verzoek af.

Hoofd Suchiwarn van de provinciale politie van Nakhon Phanom zei gisteren dat de onderzoekscommissie het vonnis van het hooggerechtshof diepgaand zal bestuderen en bewijs zal verzamelen om vast stellen wie lid was van het vermeende netwerk. ‘In deze fase kan ik niet zeggen tegen wie juridische actie wordt ondernomen en waarvan ze beschuldigd worden. Maar ik kan wel verzekeren dat de politie juridische actie onderneemt. Dit is een echt een grote zaak die zich al tien jaar voortsleept.’

Advocaat Pongsa van het ministerie van Justitie die zich met de zaak heeft beziggehouden, zegt dat het ministerie het rehabiliteringsproces voor Jomsap heeft beëindigd nu het hooggerechtshof het heropeningsverzoek heeft afgewezen. Jomsap kan alsnog vervolgd worden, afhankelijk van het bewijs dat de onderzoekscommissie vindt. En dat zou wel erg wrang voor haar zijn. (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina De zaak Jomsap)

De lange tenen van Prayut

Prayut vraagt de media af te zien van kritiek op line-up nieuw kabinet19 november – Zoals al genoemd in het artikel Vandaag in Bangkok Post heeft premier Prayut de media gezegd dat ze moeten stoppen met kritiek te leveren op de nieuwe samenstelling van het kabinet, die volgens een eerder bericht pas volgende maand bekend wordt gemaakt. Maar blijkbaar wordt er weer uitgebreid gelekt want BP noemde de namen al gisteren en wat de Thaise media en tv hebben onthuld, weet ik niet.

Alhoewel de premier volgens regeringswoordvoerder Sansern begrijpt dat de media slechts proberen hun taak uit te oefenen vindt hij dat de gepubliceerde artikelen en opinies geen enkele partij goed doen en gebaseerd zijn op speculatie. Enkele ministers zouden door die speculaties ontmoedigd kunnen raken en het image van de regering kan geschaad worden. ‘Alles wat ik er op dit moment over kan zeggen is dat Prayut zijn besluiten baseert op hun kwalificaties en geschiktheid [van de kabinetsleden], gegeven de huidige situatie van de regering.’

Sansern dringt er bij de media en de bevolking op aan te wachten op de officiële bekendmaking. De regering belooft met volle kracht aan het werk te gaan wanneer het kabinet officieel benoemd is, want ‘ze is zich bewust van de verantwoordelijkheid de vele problemen van het land op te lossen’, aldus Sansern.

Voormalig regeringspartij Pheu Thai heeft geen hoge verwachtingen van de nieuwe line-up. Volgens woordvoerder Anusorn heeft de reshuffle alleen tot doel interne conflicten binnen de regering op te lossen. Ze leidt niet tot verbetering van de taakuitoefening van de regering. Hij beschrijft de reshuffle als een proces waarin kabinetsportefeuilles worden beschouwd als assets (bezit, activa) die van de een naar de ander worden doorgeschoven.

Verbeteringen op het gebied van economie, rechten en vrijheid van meningsuiting zijn niet te verwachten. Degenen die kritiek durven hebben op het regime, lopen nog steeds het risico onderworpen te worden aan een attitude adjustment. Sinds de coup van mei 2014 hebben al tallozen daarmee kennis gemaakt, soms inclusief enkele dagen cel. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

welfare card 3

Welfare card is unfair voor de armen’

19 november – De elektronische welfare card ligt weer onder vuur, ditmaal van het People’s Network Moving for Welfare State. Coördinator Seerurat zei gisteren tijdens een seminar dat de kaart de allerarmsten niet helpt. Hij drong er bij de regering op aan de kaart te schrappen voordat meer schade wordt aangericht.

Seerurat zei: ‘De welfare card is selectief welzijnsbeleid gebaseerd op het geloof dat de regering met een welzijnsprogramma moet komen omdat ze niet voldoende geld heeft. Maar wij menen dat de regering alleen maar in beter en meer gelijk welzijn kan voorzien wanneer ze de politieke moed heeft drastisch beleid te voeren.’

Seerurat noemde het heffen van hoge belastingen op rijke en bevoorrechte groepen en beëindiging van het verlenen van ruime belastingvoordelen en grondconcessies aan investeerders om hen te bewegen in special economic zones te investeren zonder dat ze ooit de garantie krijgt dat ze leiden tot slimme en innovatieve technologie.

Vertegenwoordiger Chuti-orn van het Four Regions Network betoogde op het seminar dat veel armen worden uitgesloten van de welzijnsvoordelen omdat hun inkomen en profiel niet voldoen aan de eisen van de overheid. Sommige buurtleiders die namen gebruiken in gezamenlijke bankrekeningen voor sociale en buurtprojecten, zijn volgens hem niet bevoegd de kaart te gebruiken hoewel ze minder dan 30.000 baht per jaar verdienen [?]

Actievoerder Ranong, die ijvert voor een beter welzijnsbeleid, zegt dat vele armen hebben ontdekt dat de prijzen in de zogeheten Thong Fah winkels 1 tot 3 baht hoger zijn dan in andere winkels. Vaak zijn de winkels die geacht worden artikelen tegen gereduceerde prijs te verkopen, ver verwijderd van de gemeenschappen die ze nodig hebben. Dat betekent dat het voordeel wegvalt tegen de transportkosten. Ranong vindt dat de regering zich beter kan richten op het creëren van gelijke basispensioenen en het verkleinen van de inkomenskloof.

Het seminar werd besloten met het aannemen van een gezamenlijke verklaring met twee aanbevelingen aan de regering: Stop met selectief welzijnsbeleid en stop bij de besluitvorming met het beperkt gebruik van economische gegevens. De verklaring dringt erop aan gebruik te maken van duurzame groei indicatoren om ’s lands ontwikkelingsbeleid te bepalen. (Zie verder onder ander het bericht van 8 november: Welfare card: Chaos alom)

Kort nieuws zondag 19 november

– De Crime Suppression Division (recherche) heeft gisteren voor een coffeeshop in Prawet (Bangkok) twee Maleisische mannen aangehouden op verdenking van banden met een transnationale call centre bende. In beslag genomen zijn zeven ATM-passen, 61.000 baht aan contant geld, twee mobieltjes en vier bonnen met het opgenomen bedrag.

De arrestatie is een uitvloeisel van een onderzoek naar een bende die bestaat uit tien Thai, Maleisiërs en Taiwanezen. De bende gebruikt Taiwan als basis en licht mensen op door hen geld te laten overmaken naar hun bankrekening.

Eén slachtoffer zegt gebeld te zijn door iemand die zei een hoge politieofficier te zijn. Hij kreeg te horen dat de politie onderzoek naar zijn bankrekening doet omdat die verbonden zou zijn aan een drugshandelaar. Het slachtoffer maakte 2,7 miljoen baht over en kwam er later achter dat hij opgelicht was, waarna hij aangifte deed bij de CSD. Onderzoek leidde naar de twee nu aangehouden verdachten. Ze hebben verklaard dat hun enige rol was geld op te nemen. De bendeleider en leden hadden ze nooit ontmoet.

– Morgen begint in Myanmar de dertiende Asia-Europe Meeting (Asem). Thailand gaat er pleiten voor harmonisering van investeringsregels op het gebied van maritiem milieu en promotie van people-centered groei. De bijeenkomst wordt bijgewoond door minister Don (Buitenlandse Zaken). Ze heeft als thema Strengthening Partnership for Peace and Sustainable Development. Deelnemers zijn vertegenwoordigers van 30 Europese en 21 Aziatische landen, de Europese Unie en het secretariaat van Aean. Asem werd in 1996 opgericht. Volgend jaar oktober wordt in Brussel vergaderd.

– Een Thaise vrouw en een man uit Zuid-Korea zijn door de DSI aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een bende die Thaise vrouwen in Zuid-Korea tot prostitutie dwingt. Het duo behoort tot tien verdachten, drie Thai en zeven Zuid-Koreanen, tegen wie arrestatiebevelen wegens sekshandel zijn uitgevaardigd. Ze kwamen in beeld dankzij een tip van een NGO. Naar aanleiding daarvan deed de Zuid-Koreaanse politie eerder een inval in een bordeel, arresteerde acht Koreanen en bevrijdde de Thaise vrouwen die er werkten.

De aangehouden Thaise vrouw wordt beschouwd als hoofdverdachte; zij wierf de Thaise vrouwen. Op de social media bood ze banen als masseuse in traditionele Thaise massage aan met een hoog salaris, goede welzijnsvoorzieningen en onderdak. Maar dat viel dus knap tegen toen de vrouwen in Zuid-Korea arriveerden. Hun paspoort werd ingenomen, ontsnappen was niet mogelijk omdat ze scherp in de gaten werden gehouden en de bordelen in buitenwijken waren gevestigd. Het bericht zegt ook dat ze anale seks moesten toestaan.


 

Politie hoort uitbater: Hit-and-run arts had zwaar gedronken

18 november – De arts die vorige week vrijdagavond een bewaker van het ministerie van Volksgezondheid in Nonthaburi met zijn wagen ernstig verwondde, had ’s middag enkele uren in een restaurant zitten drinken.

Dat heeft de uitbater van het etablissement Pu Ya Ta Yai, gelegen aan de Rattanathibet Road bij de Chao Phraya, verklaard. Hij zegt dat Yorn Chiranakhon, die er vaste klant was, van vier tot half acht in het gezelschap van een vrouw aan Bacchus heeft geofferd. De politie heeft berekend dat hij minstens twaalf glazen sterke drank achterover moet hebben geslagen.

Het ongeluk gebeurde om half negen. Yorn ramde met zijn Honda Amaza het hek waardoor de bewaker, Somchai Yamdee (22), die bezig was het hek te sluiten, tegen de grond werd geslagen en bekneld raakte onder de wagen. Na een korte stop, waarin volgens een eerder bericht Yorn probeerde het lichaam weg te trekken, reed hij door en sleurde de bewaker zo’n 20 meter mee totdat hij niet verder kon rijden. Wat er daarna gebeurde, vermeldt het bericht niet.

In tegenstelling tot wat eerder werd gemeld werd Somchai vrijdag nog kunstmatig beademd. Hij heeft een longinfectie en hoge koorts, aldus staf van het Pranangklao ziekenhuis. In een eerder bericht zei de chirurg die twee hersenoperaties heeft verricht, dat hij weer zelfstandig kon ademen. (Bron: website Bangkok Post, 17 november)

Update krant:  Yorn Chiranakhon, die werkzaam is bij de Health Centre Region 12 en het toezicht heeft over het Zuiden, is overgeplaatst naar het Health Technical Office, zodat hij een onderzoekscommissie niet voor de voeten kan lopen, meldt de krant. Dat is gisteren bekend gemaakt door de permanent secretaris van het ministerie. De politie heeft inmiddels tien getuigen gehoord, waaronder de uitbater van het restaurant.

De commissie wordt geleid door inspecteur-generaal Natthawut, hetgeen zorgen heeft opgeroepen omdat Natthawut en Yorn beiden een C-10 functie hebben. Natthawut wuift de zorgen echter weg. Hij zegt een uitvoerende functie te bekleden die hoger wordt beschouwd dan de functie van Yorn. Natthawut verwacht een week nodig te hebben voor het onderzoek. Aan de hand van de resultaten wordt bepaald of een disciplinair onderzoek volgt.

Voorgaande berichten:
17 november Aangereden bewaker kan weer op eigen kracht ademen
16 november Aanrijding bewaker Nonthaburi was hit-and-run
15 november Arts die bewaker aanreed, beschuldigd van poging tot moord
14 november Kort nieuws, eerste bericht

Verzoek heropening proces ‘zondebok’ Jomsap afgewezen

18 november – Het proces tegen Jomsap Saenmuangkhot (55) wordt tot grote teleurstelling van de voormalige onderwijzeres niet heropend. Het hooggerechtshof acht de verklaringen van de twee nieuwe getuigen niet betrouwbaar. De twee vrouwen (51 en 61) hebben gezegd dat de wagen die in 2005 in Nakhon Phanom een man van 75 dodelijk verwondde, bestuurd werd door een man.

Jomsap heeft van meet af aan gezegd dat ze door de politie zondebok is gemaakt. De wagen die bij het ongeluk was betrokken had hetzelfde kenteken als haar wagen, maar was geregistreerd in een andere provincie. Twee mannen hebben later bij verschillende gelegenheden tegen de politie verklaard dat zij de wagen bestuurden.

Jomsap werd in 2013 door het hooggerechtshof veroordeeld tot drie jaar en twee maanden. Het Hof achtte haar evenals de rechtbank schuldig in tegenstelling tot het Hof van Beroep dat haar eerder had vrijgesproken. Van de straf zat ze dankzij een royal pardon achttien maanden uit. Het verzoek om heropening, ondersteund door het ministerie van Justitie, was het eerste sinds de wet dit in 1983 mogelijk maakte.

De politie die in deze zaak is beschuldigd van slordig onderzoek, laat het er niet bij zitten. Het hoofd van de politie Nakhon Phanom zegt dat juridische actie wordt ondernomen indien blijkt dat bewijs is gefabriceerd om het verzoek om herziening te ondersteunen. (Bron: website Bangkok Post, 17 november) (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina De zaak Jomsap)

Jomsap Saenmuangkhot na uitspraak hooggerechtshof

Verzoek heropening proces ‘zondebok’ Jomsap afgewezen (2)

18 november – Bangkok Post opent vandaag over 5 kolom met de teleurstellende uitkomst van Jomsap’s verzoek om heropening van haar zaak. Enkele gegevens wijken af van de website-versie. De krant noemt slechts één nieuwe getuige: Sap Wapee op wie de familie van Jomsap in 2014 de politie attent maakte. Hij heeft gezworen dat hij achter het stuur zat. Maar het Hof achtte zijn getuigenis niet betrouwbaar.

Sap heeft bij de politie verklaard dat hij die avond met zijn pickup truck eucalyptus hout ging kopen, maar het Hof vond dit onwaarschijnlijk daar houthandelaren normaal op dat tijdstip geen hout kopen. Hij kwam ook niet opdagen bij een zitting van het Hof van Beroep dat zich in eerste instantie over het herzieningsverzoek boog. Het Hof zag dat als een poging ondervraging door de openbare aanklagers te vermijden.

Een andere getuige die zegt de aanrijding te hebben gezien, gaf volgens het Hof tegenstrijdige verklaringen op drie zittingen. Zij heeft verteld dat ze op weg was naar huis, op een motorfiets bestuurd door haar vriendin. Maar die vriendin heeft dat niet bevestigd bij de politie, dus achtte het Hof de getuige onbetrouwbaar.

De politie heeft eerder beweerd dat Sap lid was van een netwerk dat tegen betaling zondebokken huurt voor misdrijven die ze niet hebben gepleegd. Van dat netwerk zou ook een vriend(in) lid zijn die geholpen heeft bij het herzieningsverzoek. Als gevolg van de uitspraak heeft Jomsak geen recht op compensatie, een tweede herzieningsverzoek is niet mogelijk.

De Teachter’s Council of Thailand gaf in september Jomsap’s onderwijsvergunning terug, die eerder was ingetrokken. Volgens de raad was Jomsap’s vermeende misdrijf onopzettelijk hetgeen niet in strijd is met de criteria die de TCT hanteert voor een vernieuwing [van een vergunning].

Maar of ze de ambtenarenstatus terug krijgt en wordt herbenoemd als onderwijzeres hangt af van drie instanties, aldus de secretaris-generaal van de TCT. Volgens de secretaris-generaal van het Office of the Teacher Civil Service and Educational Personnel Commission kan onderwijzend personeel alleen opnieuw worden aangesteld als ze jonger dan 50 jaar zijn. Jomsap is nu 55 jaar.

Mijn commentaar:  De veroordeling van Jomsap is volgens mij te wijten aan de zogeheten tunnelvisie van de politie. Op het moment dat ze meent een verdachte te pakken te hebben, concentreren de onderzoekers zich op het vinden van gegevens die de schuld bevestigen. Ook Nederland heeft enkele zaken gekend, waarin daarvan sprake was.

De Rotterdamse hoofdcommissaris Jan Blaauw legt dat uit in de boeken die hij na zijn pensionering over enkele geruchtmakende moordzaken schreef. Wat onderzoekers moeten doen is ontlastend bewijs zoeken, betoogt hij. Als dat niet gevonden kan worden, is het aannemelijk dat de verdachte de dader moet zijn.

Voor zover ik de zaak ken, heeft de Thaise politie in dit geval slordig recherchewerk geleverd en zich in enkele merkwaardige bochten gewrongen om Jomsap’s schuld te bewijzen. Ik zal de details niet noemen, het staat allemaal op de pagina De zaak Jomsap.

De rechtbanken in Thailand hebben de neiging meer geloof te hechten aan wat de politie en OM aan bewijs leveren dan wat de verdediging er tegenin brengt. Dus strikt genomen kan niet gesproken worden over een gerechtelijke dwaling, maar een dwaling van de politie.

Reshuffle kabinet giet oan; Prawit mag blijven

18 november –  Aan alle speculaties over een ophanden zijnde reshuffle van het kabinet is een eind gekomen. Premier Prayut heeft gisteren bevestigd dat de samenstelling van het kabinet wordt gewijzigd en daaraan direct toegevoegd dat zijn vice-premier [en trouwe makker] Prawit, tevens minister van Defensie, en minister Anupong (Binnenlandse Zaken) niet worden vervangen. Hij ontkent berichten dat hij de post van minister van Defensie overneemt.

Minister Chatchai van Landbouw mag ook blijven en dat zal zijn supporters die kort geleden voor zijn aanbijven hebben gedemonstreerd bij het ministerie van Landbouw deugd doen, maar verderop in het bericht staat dat hij mogelijk het ministerie van Handel gaat leiden. Legercommandant Chakthip schuift niet op naar een kabinetspost, waarover ook geruchten de ronde doen. Prayut vindt dat niet nodig omdat hij al loffelijk werk verricht in zijn huidige functie. De nieuwe line-up wordt volgende maand bekend gemaakt.

Chatchai en Prawit hebben veel kritiek te verduren, Chatchai wegens de bedroevend lage prijs van rubber en Prawit vanwege enkele controversiële wapenaankopen en de aankoop van peperdure speed guns, mobiele apparaten waarmee de snelheid van voertuigen kan worden vastgesteld.

Naar verluidt worden tien kabinetsposten gewisseld. De krant noemt enkele namen. Gezien de auteur van het bericht, de verslaggeefster militaire zaken, zullen die wel kloppen.

Regime waarschuwt Democraten: misbruik rubberproblemen niet

18 november – De regering heeft de Democratische partij gewaarschuwd de benarde situatie van rubberboeren, die te kampen hebben met dalende rubberprijzen, niet te misbruiken voor politiek gewin. Regeringswoordvoerder Sansern zei gisteren dat de Democraten beter advies kunnen geven hoe hen te helpen in plaats van de regering  af te kraken.

Sansern’s commentaar is een reactie op kritiek van de Democraten dat de regering faalt de rubberprijzen op te krikken. Tevens dat ze de vrijheid van meningsuiting heeft geschonden door vorig weekend enkele leiders van netwerken van rubberboomkwekers in een legerkamp te hebben onderworpen aan attitude adjustment, wat de reden was waarom een aangekondigde rally in Bangkok is afgeblazen.

Maar Sansern zegt dat ze alleen zijn ‘uitgenodigd’, niet ‘aangehouden’ en niet zijn bedreigd. De regering houdt nooit mensen tegen hun mening te geven maar wijst er alleen op dat daarvoor aangewezen kanalen bestaan zoals het regeringsklachtencentrum Damrongtham, dat in elke provincie een vestiging heeft, aldus Sansern.

Woordvoerder Mallika van de Democraten noemt de oproep een onjuiste benadering. ‘Dit lost geen problemen op en schaadt het image van de regering. De rubberboeren moeten naar Bangkok reizen wanneer ze met de beslissers willen praten. De kwekers hadden al eerder tevergeefs geklaagd op Damrongtham centra.’

Dat de partij geen suggesties levert, wordt door Mallika bestreden. Een jaar geleden hebben twintig voormalige parlementsleden in een brief een aantal suggesties gedaan hoe de problemen met de rubberprijzen op te lossen. Daarmee is niets gedaan, zegt ze. ‘De regering is niet effectief bij het aanpakken van de rubberprijzen. Ze moet stoppen de problemen onder het tapijt te vegen, want dat is niet constructief.’

Bewoners in 19 provincies gewaarschuwd voor overstromingen

18 november – Het DDPM heeft de bewoners van negentien provincies in het Oosten, het zuidelijk deel van de Central Plains en het Zuiden gewaarschuwd voor overstromingen en run-off, die de komende zes dagen zijn te verwachten. De boosdoener is een storm die boven de Golf van Thailand in kracht toeneemt en zorgt voor zware regenval en windvlagen.

Het bericht maakt melding van de bekende voorzorgsmaatregelen, zoals versterking van waterreservoirs en het inrichten van noodopvang. De bewoners dienen rekening te houden met evacuatie.

Phichit en Ayutthaya staan nog steeds onder water. In Phichit zijn 18.000 personen die in laaggelegen gebieden in zeven districten wonen, gedupeerd, waaronder de hoofdstad Phichit. Drie van de zeven zijn ernstig getroffen, zegt het provinciale DDPM. Het water staat gemiddeld tussen de 30 en 50 cm en op sommige plaatsen 1 meter hoog. De afvoer van het water naar kleine kanalen en waterwegen verloopt traag omdat die nog vol staan. Verwacht dat de situatie over twee weken weer normaal is.

In Ayutthaya hebben bewoners van twee districten gevraagd de drainering van water uit hun akkers, die als wateropvanggebied dienst doen, te versnellen. In Ban Rong staat het water al drie maanden 2,5 meter hoog.

Onderscheiden toilet

Kort nieuws zaterdag 18 november

– Het Department of Health heeft een toilet in het Wichirabenchathat park in Bangkok uitgeroepen tot het meest uitmuntende openbaar toilet. Het is schoon en toegankelijk voor rolstoelgebruikers. De toekenning van de onderscheiding maakt deel uit van een campagne om aandacht te vragen voor World Toilet Day morgen.

– De politie in Chiang Mai is op zoek naar een man die een dakloze vrouw gisteren heeft aangevallen en verkracht. Hij sneed ook haar linkerhand af en twee vingers van haar rechterhand. Reddingswerkers vonden haar naakt en buiten bewustzijn bij een verlaten hotel in Tha Ton. Ze was bedekt met bloed en had ook snijwonden op haar hoofd.

De vrouw is opgenomen in het Nakornping Hospital, waar geprobeerd wordt de hand en vingers er weer aan te hechten. Bewoners zeggen dat ze geestelijk gestoord is. [Ik zou eerder zeggen dat de verdachte dat is] De politie vermoedt dat de verdachte er vandoor ging omdat hij meende dat ze dood was. Maar ondanks de ernstige verwondingen overleefde de vrouw de aanval en riep de hulp in van voorbijgangers.

– Het Department of Rights and Liberties Protection vraagt de VN zes gevallen van gedwongen verdwijningen in Thailand uit haar database te verwijderen omdat de Thaise autoriteiten hun lot en verblijfplaats hebben vastgesteld. De zes maken deel uit van tachtig zaken die geregistreerd zijn door de UN Working Group on Enforced or Involuntary Disappearances. Naar die zaken is door de dienst onderzoek gedaan met als resultaat dat zes opgelost zijn. Details zijn niet verstrekt, behalve dat sommige personen dood zijn en anderen nog in leven zijn.

De regering heeft een commissie gevormd met de minister van Justitie als voorzitter die onderzoek doet naar klachten nadat Thailand twee internationale overeenkomsten tegen verdwijningen en martelingen heeft geratificeerd. Gewerkt wordt aan wijziging van de eigen wet tegen verdwijningen en martelingen. Een van de wijzigingen heeft betrekking op de bescherming van getuigen die nu geïntimideerd worden.

Bekende vermiste personen zijn moslim advocaat Somchai Neelapaijit (sinds 2004 spoorloos) en Karen-actievoerder Porlajee ‘Billy’ Rakchongcharoen (sinds april 2014).

– Huawei Technologies Co uit China gaat haar voornaamste cloud data centrum in de Eastern Economic Corridor (EEC) bouwen met een aanvangsbudget van US$ 10 miljoen. Het bedrijf, bekend van smartphones, zegt dat het besluit de regering en lokale bedrijven ondersteunt bij het Thailand 4.0 beleid.

Over de steun is gisteren een Memorandum of Understanding afgesloten tussen Huawei en het ministerie van Digitale Economie en Samenleving. Het MoU voorziet ook in consulting diensten bij het ontwikkelen van een groot eco datasysteem.

– De regering dient een voldoende budget ter beschikkking te stellen aan districts autoriteiten om het aantal verkeersslachtoffers te verminderen, zegt de Road Safety Policy Foundation. Volgens de stichting zijn de oorzaken van dodelijke verkeersongelukken een gebrek aan financiële investeringen in de veiligheid op wegen, zwakke wetshandhaving en flash-in-the-pan (ad hoc) veiligheidscampagnes, zoals tijdens Songkran en de jaarwisseling. Maar de doden die dan vallen, vormen slechts 4 procent van het totaal aantal verkeersdoden.

De stichting schat dat 260 miljoen baht nodig is voor voorlichting over verkeersveiligheid. 880 districten dienen jaarlijks elk 300.000 baht te krijgen om de verkeersveiligheid het hele jaar te promoten. Vorig jaar kwamen 15.000 personen in het verkeer om het leven en hielden 5.000 een handicap of verlamming over aan een verkeersongeluk.


 

Vandaag in Bangkok Post

17 november – Vandaag sla ik het grootste deel van Bangkok Post over en dat komt niet vaak voor. De krant besteedt veel aandacht aan het Bangkok Post Forum dat dit jaar gewijd is aan Asean. Begrijpelijk, de krant is trots op deze jaarlijkse gezaghebbende bijeenkomst met prominente sprekers, maar het onderwerp is nauwelijks interessant voor mijn lezers. Ik noem enkele koppen:
logo Bangkok Post forum• Growth ‘vital for Asean success’
• Regional ties ‘key to global prosperity’
• Asean ‘needs a regional fund’
• Bloc poised to ramp up trade further
• Innovation tech seen as twin engines

En dat is niet eens alles, want pagina 2 is een fotopagina en het Business katern bevat ook de nodige artikelen over het forum. Dus waarde lezers en lezeressen, ik neem u gelijk mee naar pagina 4, die opent met de sin tax en onder andere meldt dat Yorn Chiranakhon, de arts die vrijdagavond een bewaker schepte, gisteren alle beschuldigingen tegen hem ontkende toen hij op het matje moest komen op het politiebureau van Nonthaburi. Zal hem wel zijn ingefluisterd door zijn advocaat.

Hij weigerde ook een verklaring af te leggen alhoewel hij maandag wel heeft toegegeven de bewaker te hebben aangereden. Maar ontkennen heeft m.i. weinig zin, want alle feiten zijn bekend en het bewijsmateriaal is ijzersterk.

Verder aandacht voor de gaur in nationaal park Khao Paeng Ma, waar deze maand drie dode gaurs zijn gevonden: één dood geschoten op een tapioca akker en twee vermoedelijk door stropers. Overwogen wordt ze te verhuizen naar het Khao Phu Luang Wildlife Sanctuary, waar ze geen kwaad kunnen aanrichten op akkers.

Botsing tussen bus en pickup truck

Schoolreisje eindigt in een drama: 3 doden, 55 gewonden

17 november – Een uitstapje van leerlingen en leraren van een school in in Phu Khieo (Chaiyaphum) naar het koninklijke crematorium op Sanam Luang is in een drama geëindigd. Op de terugweg botste de bus woensdagavond op een kruising in Nakhon Ratchasima tegen een pickup truck, belandde in een greppel en kantelde. Drie personen, waaronder een meisje van 9, kwamen om het leven en 55 anderen raakten gewond.

De bus die op de kruising zou afslaan, werd onverwacht gesneden door de pickup truck. De bestuurder zag geen kans tijdig te remmen waardoor de rit in de greppel eindigde. Uit de GPS gegevens van de bus is gebleken dat die 86 km per uur reed. De overledenen zijn behalve het meisje de busbestuurder en een lerares. De gewonden zijn naar twee ziekenhuizen in Nakhon Ratchasima gebracht. Twaalf zijn opgenomen op de intensive care.

Gouverneur Wichian zei donderdag dat de weg waar het ongeluk gebeurde, onlangs is verbreed van twee naar vier rijstroken. Sindsdien wordt er veel te hard gereden en vinden er tal van ongelukken plaats, op woensdag alleen al vijf. Hij heeft toegezegd dat de kruising wordt beveiligd met verkeerslichten. (Bron: website Bangkok Post, 16 november)

Commentaar: Bustragedies kunnen vermeden worden

17 november – Dubbeldeks bussen, er is al vaak genoeg op gewezen, horen niet thuis op bochtige bergwegen. Omdat ze instabiel zijn en de bestuurders te hard rijden, raken ze gemakkelijk van de weg af en kantelen. Dat gebeurde dit weekend in Phetchabun met een bus die met een groep ouderen op weg was naar Khao Kho. De droomvakantie eindigde in een nachtmerrie met één dode en 20 gewonden waaronder drie ernstig.

Bij een eerste onderzoek schreven de autoriteiten het ongeluk toe aan falende remmen, maar dat doen ze altijd, schrijft Bangkok Post in haar hoofdredactioneel commentaar van donderdag. ‘Maar ze vergaten één belangrijke vraag te stellen: waarom koos de touroperator een dubbeldeks bus voor een route in een dergelijk ruw terrein? Een andere vraag die aan de aandacht van de autoriteiten ontnapte is of de bus, immers een openbaar vervoermiddel, behoorlijk was onderhouden.’

De krant betoogt: ‘Wanneer de autoriteiten niet dezelfde vragen [blijven] stellen, zal die nalatigheid alleen maar tot meer tragedies leiden. De crash in Phetchabun roept deze vraag op, evenals een crash in maart met middelbare-schoolleerlingen die zes levens eiste. […] Dubbeldeks bussen zijn populair bij touroperators ondanks hun veiligheidsproblemen. Iedere crash leidt tot talrijke slachtoffers en een verwrongen wrak en tot verontwaardiging van de bevolking en veel beloftes door overheidsdienaren om het gebruik van dit type voertuigen te reguleren, omdat een onmiddellijk verbod onmogelijk wordt geacht.’

Premier Prayut was destijds zo verontrust over het hoge aantal ongelukken dat hij het LTD opdracht gaf een plan te maken busfabrikanten te dwingen om de productie af te bouwen. Het is onduidelijk of hij dat nog steeds wil. Een van de maatregelen die genomen dient te worden, schrijft BP, is ze te weren van bepaalde routes, zoals twee beruchte snelwegen in Prachin Buri en Phetchabun. De noodzaak is urgent gezien het grote aantal ongelukken vorig jaar. Maar uit de ongelukken dit jaar in beide provincies blijkt dat de beloftes van de autoriteiten om het gebruik te reguleren loze woorden zijn. (Bron: Bangkok Post, 16 november)

Parlement akkoord met 2 pct sintax naar pensioenuitkering

17 november – De belasting heet sin tax, ze wordt geheven als opcenten op de accijns op alcohol en tabaksproducten, want die gebruiken zijn blijkbaar ‘zondige’ handelingen. Tot nu toe ging 2 procent van de accijns naar de Thai Health Promotion Foundation, 1,5 procent naar de publiekszender Thai PBS en 2 procent naar het National Sports Development Fund. Het parlement heeft er een vierde bestemming aan toegevoegd: het Elderly Fund. Het fonds krijgt ook 2 procent, hetgeen neerkomt op 4 miljard baht per jaar.

Polawat Siridom, voorzitter van de parlementscommissie die het wetsvoorstel onder de loep heeft genomen, zegt dat het geld bestemd is voor ouderen van 60 jaar en ouder die een inkomen hebben van niet meer dan 100.000 baht per jaar, mits ze geregistreerd zijn bij het overheids armoedebestrijdings programma. Een nationale commissie gaat nog andere criteria vaststellen en het bedrag van de toelage vaststellen. (Bron: website Bangkok Post, 16 november)

Update krant: Onder de kop NLA passes bill to have sin tax help elderly poor opent de krant pagina 4 met de Thaise variant van de katholieke aflaat. Het artikel volgt grotendeels de website tekst. De nationale commissie heeft nu een naampje: National Committee for the Elderly.

Over de vergrijzing meldt het bericht dat in 2025 20 procent van de bevolking ouder is dan 60 jaar. Thans is dat 14 procent oftewel 10 miljoen personen. 8 miljoen zijn afhankelijk van de Thaise AOW: een maandelijkse uitkering van 600 (60-69 jaar) tot 1.000 baht (90 jaar en ouder). Dat kost de overheid 70 miljard baht per jaar.

Slang ontweken, auto aan gort

Automobilist ontwijkt slang en botst tegen tegenligger

17 november – De bedoeling was goed: automobilist Sorayuth zag in Muang (Buri Ram) een slang op het wegdek liggen en wilde die ontwijken, maar die manoeuvre leidde tot een ongeluk waarbij hij en twee anderen ernstig gewond werden en zijn auto zwaar beschadigd raakte, alleen nog goed voor de sloop.

Een vrouw die achter hem reed zegt dat hij abrupt remde, de macht over het stuur moet hebben verloren en met zijn wagen op de tegenovergestelde rijbaan tegen een pickup truck botste. De vrouw zegt geen andere keuze te hebben gehad dan over het reptiel te rijden, maar ze weet niet of hem dat fataal is geworden, want toen ze uitstapte zag ze hem niet meer.

De bestuurder van de pickup truck en een passagier zijn in een ziekenhuis in Krasang opgenomen, de dierenvriend zat aanvankelijk bekneld en is opgenomen in het Buri Ram ziekenhuis. Over hun verwondingen zegt het bericht alleen dat ze ernstig waren. (Bron: website Bangkok Post, 16 november)

Aangereden bewaker kan weer op eigen kracht ademen

17 november – Goed nieuws uit het Pranangklao ziekenhuis waar de vorige week aangereden bewaker Somchai (22) van het ministerie van Volksgezondheid in Nonthaburi wordt verpleegd. De chirurg die twee hersenoperaties verrichtte, zegt dat hij op eigen kracht is begonnen te ademen en niet meer beademd hoeft te worden.

De arts die hem aanreed, zegt hem elke dag bezocht te hebben. Hij kreeg gisteren van de politie in Nonthaburi te horen waarvan hij wordt beschuldigd en dat is een hele waslijst: roekeloos rijgedrag dat ernstig gevaar en schade aan anderen heeft veroorzaakt, rijden onder invloed, weigering van een blaastest, poging tot moord en wat kernachtig in het Engels heet hit-and-run oftewel na de aanrijding het slachtoffer geen hulp verlenen en de politie waarschuwen.

Dat laatste deed een ooggetuige, die zegt dat hij een rood gezicht had en wankelend naar zijn wagen was gelopen. Na de aanrijding stapte de verdachte uit en probeerde het slachtoffer van onder zijn wagen weg te trekken, maar dat lukte niet. Vervolgens vervolgde hij zijn weg.

De arts is vrijgelaten op borgtocht met als voorwaarde dat hij niet mag spreken met getuigen. Hij weigerde op het politiebureau een verklaring af te leggen. Ik lees dat wel vaker over verdachten. Ik vermoed dat ze meer vertrouwen hebben in de rechtbank dan in de politie.

Update: Volgens een websitebericht van gistermiddag werd Somchai vrijdag nog steeds kunstmatig beademd. Hij heeft een longinfectie en hoge koorts, aldus ziekenhuisstaf. Dit bericht zegt dat de man werd aangereden toen hij het hek sloot van het ministerie van Volksgezondheid in Nonthaburi, maar BP kennende misschien schrijft de krant morgen dat hij het hek opende. BP neemt de feiten niet altijd even nauw.

Eerdere berichten:
16 november Aanrijding bewaker Nonthaburi was hit-and-run
15 november Arts die bewaker aanreed, beschuldigd van poging tot moord
14 november Kort nieuws, eerste bericht

Plan gelanceerd om gaurs een nieuw thuis te geven

17 november – Of de gaurs er blij mee zijn, weet ik niet, maar de boeren zullen er niet rouwig om zijn wanneer de gaurs in nationaal park Khao Paeng Ma worden verhuisd naar de 8 kilometer verderop gelegen Khao Phu Luang Wildlife Sanctuary, want daar kunnen ze geen schade op akkers aanrichten.

De provinciale autoriteiten in Nakhon Ratchasima gaan dat idee volgende week voorleggen aan lokale boeren en experts. Gouverneur Wichian zegt dat de verhuizing wordt gezien als de meest waarschijnlijke en praktische optie.

Het overleg is een reactie op de vondst eerder deze maand van drie dode gaurs. Eén werd door een boer dood geschoten op een tapioca farm, waar het dier aan het foerageren was; de twee andere zijn vermoedelijk gedood door stropers. Van één ontbrak al het vlees, de ander was nog in tact. De gaur populatie in het nationaal park is de laatste tijd sterk toegenomen, waardoor hun habitat niet meer voldoende voedsel bevat voor alle dieren.

Khao Phu Luang heeft recent de status reservaat gekregen. Wichian zegt dat het een ideale locatie is: er is voldoende water dankzij het reservoir Lam Phra Phloeng en het bestaat uit weelderig bos. Maar het plan dient grondig bestudeerd te worden om de gevolgen voor de dieren te bepalen. De verhuizing moet nog uitgevogeld worden want tussen nationaal park en reservaat liggen akkers. Een soortgelijk probleem met olifanten in nationaal park Khao Yai in Nakhon Ratchasima is in studie, aldus Wichian.

Onderzoek naar drie corruptiezaken door NACC bijna afgerond

17 november – De National Anti-Corruption Commission (NACC) rondt binnenkort drie corruptie-onderzoeken af, die ze nieuw leven heeft ingeblazen, en legt de resultaten voor aan het hooggerechtshof. Twee hebben betrekking op oud-premier Thaksin: een lening van 4 miljard baht, door de Exim-bank verstrekt aan Myanmar, en de twee- en drie cijfer loterij. De derde betreft brandweerwagens, -boten en ander blusmaterieel, in 2006 door de gemeente Bangkok gekocht van Steyr-Daimler-Puch Specialfahrzeug AG in Oostenrijk.

De zaken tegen Thaksin kunnen opnieuw in behandeling worden genomen dankzij een nieuwe organieke wet. De wet biedt de mogelijkheid voor berechting in absentia door de afdeling voor politieke ambtsdragers van het hooggerechtshof van politici die gevlucht zijn. Tot nu toe werden die zaken geschorst.

NACC-voorzitter Watcharapol weet niet of een zaak tegen voormalig premier Abhisit en vice-premier Suthep Thaugsuban opnieuw in behandeling wordt genomen. Daarop is door het UDD (roodhemden) aangedrongen. Die zaak heeft betrekking op de hardhandige beëindiging van het roodhemdprotest in 2010. Watcharapol zegt dat dit afhangt van de vraag of nieuw bewijs beschikbaar is. In december 2015 sprak de NACC beiden vrij van een ambtsmisdrijf. (Zie verder de pagina Corruptie 5 en de zaak Thaksin)

Kort nieuws vrijdag 17 november

– In de haven van Laem Chabang heeft de douane 36,1 miljoen sigaretten in beslag genomen, die vermoedelijk nagemaakt zijn. De sigaretten zijn gevonden in containers bestemd voor Maleisië. 21,6 miljoen van het merk SAAT zouden geproduceerd zijn in Vietnam en zijn via Singapore geïmporteerd in Thailand. 14,5 miljoen sigaretten van het merk U2 zouden in de VAR zijn geproduceerd.

Alle sigaretten zijn geïmporteerd via de belastingvrije zone in Songkhla, grenzend aan Maleisië, waardoor ze in aanmerking zouden komen voor vrijstelling van de importheffing voor bepaalde merken bij her-export. Dat zou de overheid 300 miljoen baht aan inkomsten hebben gescheeld.

– De amendementen op de zes wetten die betrekking hebben op lokale verkiezingen, worden voor commentaar voorgelegd aan betrokken overheidsdiensten, maar de tijd is te kort om ze dit jaar van kracht te laten worden, zegt vice-premier Wissanu.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken houdt thans forums om feedback te verzamelen van onder andere de Provincial Administration Organisation Council of Thailand, de Tambon Administration Organisation Association of Thailand en de National Municipal League of Thailand.

De amendementen zijn opgesteld door de Raad van State. De wetten dienen veranderd te worden om ze in overeenstemming te brengen met de nieuwe grondwet, aldus Wissanu. Tijdens een vergadering gisteren is ook gesproken over de status van lokale bestuurders die geschorst zijn vanwege vermoedens van corruptie. Partijleider Abhisit (Democraten) heeft erop aangedrongen onderzoeken tijdig af te ronden zodat degenen die onschuldig zijn, zich kandidaat kunnen stellen.

Zoals al enkele keren eerder gemeld heeft Wissanu de mogelijkheid geopperd dat lokale verkiezingen gehouden kunnen worden voordat de kiezers in november 2018 naar de stembus gaan om het Huis van Afgevaardigden te kiezen. Hij suggereerde ook dat het verbod op politieke activiteiten tegen die tijd wordt opgeheven c.q. versoepeld. Politieke partijen dringen daar al op aan sinds de organieke wet op politieke partijen vorige maand van kracht is geworden. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

– Politieke partijen zullen niet in staat zijn kandidaten voor de verkiezingen in het veld te brengen of moeten zich in allerlei bochten wringen, wanneer het regime niet snel enkele wijzigingen in de organieke wet op politieke partijen aanbrengt.

Kiesraadcommissaris Somchai zegt dat dit de gevolgen kunnen zijn wanneer de wet op politieke partijen niet gewijzigd wordt of wanneer de junta weigert het verbod op politieke activiteiten op te heffen dan wel de deadline niet uitstelt voor het stroomlijnen van hun databases met het ledenbestand. Thans kunnen partijen vanwege het verbod hun databases niet updaten.

Somchai zegt dat inmiddels 40 dagen zijn verstreken sinds de organieke wet van kracht werd. Hij vreest dat geen enkele partijen in staat zal zijn de deadline te halen. Wanneer de databases niet in orde zijn, kunnen partijen niet voldoen aan de eisen die gesteld worden aan de kandidatenlijst, wat gevolgen kan hebben voor hun status. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)


 

Drie rijkste Thai

Drie Thaise Dagobert Duck’s op Forbes lijst van rijkste families

16 november – Dit zijn de drie rijkste Thai. De Dagobert Duck’s staan op de Forbes lijst 2017 van 50 rijkste Aziatische families. Twee hebben hun positie gecontinueerd:  Chearavanont, eigenaar van de CP groep, met een vermogen van 36,3 miljard US$ en Chirathivat, eigenaar van de Central groep, met een vermogen van 19,3 miljard dollar. De Yoovidhya familie van de Red Bull energiedrank is nieuw binnengekomen op plaats 22 met een vermogen van 13,1 miljard dollar.

De lijst wordt voor het eerst aangevoerd door een Indiase familie die een netto vermogen heeft van 44,8 miljard dollar. Gezakt naar de tweede plaats is de Zuid-Koreaanse familie Lee, maar hun vermogen is wel met 11,2 miljard dollar toegenomen naar 40,8 miljard dollar. 45 procent van haar vermogen komt uit Samsung Electronics.De meeste rijke stinkerds wonen in India: 18, gevolgd door 9 uit Hong Kong.

De lijst wordt samengesteld aan de hand van beursgegevens en wisselkoersen met als peildatum 3 november 2017. De waarde van niet-beursgenoteerde bedrijven is afgeleid van vergelijkbare bedrijven die in het openbaar handelen. (Bron: website Bangkok Post, 15 november)

Schandaal met schandknapen Nan: Adjunct-abt gevlucht

16 november – Zijn Thaise monniken heilige boontjes die zich strikt aan de regels houden? Misschien de meesten wel, maar deze drie in ieder geval niet. Ze worden verdacht van seks met twee minderjarige jongens. Twee zijn uit de monnikenorde gezet, een derde, de adjunct-abt van Wat Phayawat in de provincie Nan, is gevlucht. Tegen hem is een arrestatiebevel uitgevaardigd.

Phrakhru Sirinanthawit, hoofd van het kerkdistrict waartoe de tempel behoort, zegt dat een panel met hem als voorzitter is gevormd dat onderzoek doet naar de beschuldigingen. Blijkbaar zijn de resultaten daarvan niet afgewacht, want twee monniken hebben hun pij al mogen inleveren. Ze zijn overgedragen aan de politie en vrijgelaten op borgtocht.

De zaak is aan het licht gekomen dankzij berichten op de social media, waarna de gouverneur van de provincie Nan een onderzoek gelastte. Volgens de politie hebben de monniken seks gehad met twee broers van 15 en 19 jaar. De oudste had hen ontmoet toen hij 13 jaar was. Hij zou vier tot vijf keer voor zijn diensten zijn betaald, en de jongste toen hij 12 was.

Phrakhhru  zegt dat de verdachten de reputatie van het monnikendom in Nan ernstig hebben geschaad en het geloof van boeddhisten hebben ondermijnd. De politie wacht nog op een rapport van een team van psychologen en sociaal werkers over de twee schandknapen. (Bron: website Bangkok Post, 15 november)

re-enactment aanrijding van bewaker 2

Aanrijding bewaker Nonthaburi was hit-and-run

16 november – De arts die woensdagavond bij het verlaten van het Bamrasnaradura Infectious Diseases Institute van het ministerie van Volksgezondheid in Nonthaburi een bewaker aanreed en ernstig verwondde, kan zijn verdere loopbaan wel op zijn buik schrijven. Want aan de eerder genoemde overtredingen is hit-and-run toegevoegd (na een aanrijding geen hulp verlenen aan een slachtoffer). Dat is gebleken uit de tweede reconstructie gisteren.

Bovendien vermoedt de politie dat hij de bewaker moet hebben gezien, want nadat hij hem geraakt had, was de wagen gestopt. Een ooggetuige heeft gezien dat hij uit de wagen stapte en geprobeerd heeft het slachtoffer van onder de wagen weg te trekken.

Dat het donker was, zoals zijn verweer luidde, klopt evenmin. De verlichting was voldoende.  Dat is gebleken uit de eerste reconstructie op dinsdagavond. De bewaker droeg een wit shirt en het zicht was 100 meter.

De wagen ramde het hek en het slachtoffer viel op de grond. Hij raakte bekneld onder de buikpan van de wagen en werd 20 meter meegesleurd. Volgens de eerdere berichten was de bewaker bezig het hek te sluiten, in het bericht van vandaag opent hij het. Van de 20 meter is 30 meter gemaakt. (Bron: website Bangkok Post, 15 november en de krant vandaag)

Eerder berichten:
15 november Arts die bewaker aanreed, beschuldigd van poging tot moord
14 november Kort nieuws, eerste bericht

re-enactment aanrijding van bewaker

Anti-coup elementen in ’t vizier

16 november – Bangkok Post opent vandaag met een soort verhaal waarvan ik me altijd afvraag wat er van waar is. Want om hun macht te continueren hebben dictaturen altijd de neiging een externe vijand te construeren; in Thailand zijn dat ‘anti-coup elementen’. Kan het nog vager?

Staatssecretaris Udomdej (Defensie) en minister Prawit (idem) hebben veiligheidsdiensten opdracht gegeven deze ‘elementen’ in de gaten te houden. Ze zouden van plan zijn verdeeldheid te zaaien en onrust te stoken omdat er een reshuffle van het kabinet zit aan te komen. Naar verluidt ligt de lijst met de nieuwe kabinetssamenstelling al bij de koning ter ondertekening.

De Royal Thai Police heeft een circulaire verspreid met instructies over surveillance van ‘bepaalde politieke groepen’. Ze zouden hun achterban mobiliseren om tegen de regering te gaan demonstreren en wanneer ze voldoende steun hadden verworven in actie willen komen.

Maar adjunct-hoofdcommissaris Srivara relativeert de circulaire. Soortgelijke circulaires worden vaker verspreid. ‘Attent blijven op bedreigingen van vrede en orde is deel van het normale politiewerk’, zegt hij. ‘Prayut en Prawit hebben alleen maar de noodzaak benadrukt om de openbare veiligheid te verzekeren.’

Tot nu toe is de RTP nog niet gestuit op verdachte activiteiten van de leiders van die geheimzinnige anti-coup elementen. Velen zitten trouwens gevangen. Maar een hoge bron binnen het korps zegt dat anti-coup groepen binnen Thailand en in het buitenland proberen de stabiliteit van de regering te ondermijnen door verschillende online en andere media te gebruiken om valse informatie naar lokale gemeenschappen en dorpen te sturen. Deze groepen wachten tot het anti-coup sentiment dermate wijd verspreid is dat het zin heeft om op te roepen tot demonstraties.

RTP adjunct-hoofdcommissaris Dejnarong heeft namens hoofdcommissaris Chakthip die thans op bezoek is in de VS, een brief aan alle politie-eenheden gestuurd met de opdracht om de leiders van die groepen scherp in de gaten te houden. Topprioriteit hebben netwerken van lieden die ideologische en financiële steun verlenen [aan?]. Aangeschreven eenheden dienen elke veertien dagen aan Chakthip te rapporteren.

Steun voor minister Chatchai van LandbouwKernlid Korkaew van het UDD (roodhemden) zei gisteren dat zijn club, hoewel die kritisch tegenover de regering staat, geen openbare onrust heeft gestookt. De RTP kan beter boerengroepen in de gaten houden die van de regering eisen dat ze hen helpt om de dalende prijzen van gewassen te stoppen. Naar hun zorgen dient geluisterd te worden en er dienen maatregelen te worden genomen om hun lot te verzachten, aldus Korkaew.

Voormalig UDD-voorzitter Tida zet vraagtekens achter de motieven van de regering gezien de timing van het bevel [om de anticoup elementen in bedwang te houden]. Het regime dient zijn greep op de macht te verminderen en niet te versterken alsmede vanwege de verkiezingen in november 2018 het verbod op politieke activiteiten te versoepelen. ‘Ik begin me af te vragen of de verkiezingen zoals beloofd wel worden gehouden.’

Vertegenwoordigers van vissersverenigingen uit 22 provincies zijn gisteren bij het ministerie van Landbouw bijeen gekomen om hun steun uit te spreken voor minister Chatchai, die mogelijk bij de reshuffle het veld moet ruimen (foto). De minister zegt dat hij naar beste kunnen geprobeerd heeft de problemen met IUU-visserij aan te pakken (zie de pagina De vis wordt duur betaald).

Thailand’s internetvrijheid ‘in verval’

16 november – Thailand is voor het vierde achtereenvolgende jaar beoordeeld als ‘niet vrij’ in het laatste Net rapport, dit jaar uitgegeven door Freedom House, een in de VS gevestigde organisatie die aan de hand van drie criteria (toegang tot internet, beperkingen aan de inhoud en schendingen van gebruikers rechten) een ranglijst opstelt van landen die de social media manipuleren en de democratie ondermijnen.

Thailand krijgt een score van 67 (0 betekent de grootste vrijheid, 100 de minste). Het land bungelt onderaan op de lijst van 65 landen en is net zo onvrij als Rusland, China, Myanmar, Iran, Saoedi-Arabië, Egypte, Venezuela en Vietnam. China staat al voor de derde keer helemaal onderaan.

Volgens Freedom House is Thailand’s internetvrijheid sinds de coup in 2014 kleiner geworden. In 2013 was Thailand nog ‘deels vrij’, nu ‘niet vrij’. Vooral na aanpassingen van de al strenge Computer Crime Act is het verder bergafwaarts gegaan.  Ze maken meer controle mogelijk met nauwelijks juridische bescherming.

Thailand is volgens Freedom House ook een van de zes landen die zogeheten backdoor access bieden tot vertrouwelijke informatie. Privé conversaties mogen gevolgd worden zonder dat daarvoor een rechterlijk bevel vereist is.

De regering weigert commentaar op het rapport, de Thai Journalists Association zegt niet verbaasd te zijn dat Thailand’s rating thans het laagste is sinds het leger aan de macht is.

Politie Phuket profiteert van steekpenningen

16 november – De Royal Thai Police (RTP) doet onderzoek naar de bewering dat politieagenten in Phuket hebben nagelaten vorig jaar de arrestatie van 1.700 buitenlanders te melden aan het Immigration Bureau (IB) zodat ze niet gedeporteerd zouden worden. Van de 2.415 gearresteerde buitenlanders zijn slechts 685 naar het IB gestuurd en 1.730 kunnen steekpenningen hebben betaald.

RTP adjunct-hoofdcommissaris Srivara heeft eerder verklaard dat 68 politieagenten zich hebben schuldig gemaakt aan misdragingen. Enkele politiebureaus hebben geknoeid met het aantal buitenlanders die in Phuket overtredingen hebben gepleegd.

Korpschef Thirapol zegt dat de lokale politie verplicht is alle buitenlandse arrestanten voor deportatie aan het IB over te dragen en buitenlandse ambassades te informeren. Maar IB-personeel ziet in sommige gevallen af van deportatie omdat het om kleine overtredingen gaat.

Voorzitter Adul van een steungroep voor familieleden van de slachtoffers van Black May in 1992 zei gisteren informatie te hebben gekregen over agenten die in grote toeristische provincies, waaronder Phuket, steekpenningen aannemen. Hij riep de RTP op om onderzoek te doen ter bescherming van ’s lands toerisme-industrie.

In Phuket zijn al twee hooggeplaatste agenten overgeplaatst naar aanleiding van beweringen dat de toeristenpolitie maandelijks 100 miljoen baht in haar zak steekt van Thaise burgers, buitenlandse toeristen en gastarbeiders. Berichten daarover zijn verschenen op de Facebook-pagina Spotlight Phuket. (Zie ook de pagina Corruptie 5)

Kort nieuws donderdag 16 november

– De aanleg van het eerste deel van 3,5 km van de Thai-Sino hogesnelheidslijn in Nakhon Ratchasima is vertraagd omdat de EIA (environmental impact assessment, milieu-effectrapportage) nog niet is goedgekeurd. De EIA, de zevende tot nu toe, moet nog het groene licht krijgen van het Environmental Impact Evaluation Bureau. Het ministerie van Transport en betrokkenen hebben al overleg gevoerd over versnelling van de procedure.

De 3,5 km loopt van het station Klang Don naar het station Pang Asok in Nakhon Ratchasima. De gehele lijn wordt in twee fases aangelegd: Bangkok-Nakhon Ratchasima en Nakhon Ratchasima-Nong Khai aan de grens met Laos. Daarmee wordt in 2018 begonnen. De lijn moet in 2022 klaar zijn. De volgende stap is de aanleg van een verbinding met Laos dat over vier tot vijf jaar met hulp van China een eigen hogesnelheidslijn van 414 kilometer construeert, die door werelderfgoedstad Luang Prabang loopt.

Het ministerie heeft een projectmanagement commissie gevormd, die verantwoordelijk is voor administratieve zaken en het opzetten van een R&D-centrum voor spoorwegtechnologie. Verder voor transitsystemen die de spoorlijn aansluiten op steden, waarbij gebruik wordt gemaakt van provinciale shuttlebussen, alsmede initiatieven om dichtstbijzijnde eigendommen te commercialiseren.  (Zie ook de pagina Spoorwegen 2)

– Een sub-panel van de commissie politiehervormingen heeft geadviseerd de benoeming van een nieuwe hoofdcommissaris van politie in handen te leggen van de Police Commission. De vertrekkende hoofdcommissaris mag drie voordrachten doen. Het RTP-bestuur, thans verantwoordelijk voor de benoeming,  zou zich moeten beperken tot toezicht op het beleid.

De wijziging heeft tot doel politieke inmenging tegen te gaan, zodat onafhankelijkheid en transparantie zijn gegarandeerd. Het voorstel wordt op 28 november voorgelegd op een openbare hoorzitting.

Volgens commissielid Manich gaan 29 artikelen van de politiewet gewijzigd worden wanneer alle voorstellen door de regering worden goedgekeurd. Volgende maand buigt de regering zich erover. De benoeming van het midden en lagere kader wordt het pakkie-an van twee panels, opgezet door de RTP en een lokaal justitieel bureau.

– Vijf zuidelijke provincies zijn dinsdagavond en -nacht getroffen door zware regenbuien die tot overstromingen hebben geleid. In Krabi liepen vanaf 3 uur in drie tambons in het district Khao Phanom zeven wegen, veertig huizen en 500 rai aan akkers onder water.

In Surat Thani werden in drie districten woongemeenschappen aan de voet van bergen getroffen. Enkele wegen en vijftig huizen overstroomden. In Songkhla moesten twee scholen twee dagen de deuren sluiten. In Phatthalung moesten bewoners geëvacueerd worden als gevolg van run-off (bergwater) uit nationaal park Khao Pu-Khao Ya. In Yala werden twee districten getroffen door run-off van de Labu en Nai bergketen. Gisteren liepen er 500 huizen onder water.

In de Central Plains is de situatie aan het verbeteren. Het waterpeil van de Chao Phraya in Ang Thong stond gisteren op 23 cm, ver onder het kritieke niveau van 6,5 meter. Maar de bewoners van het district Pamok, dat al vier maanden onder water staat, kunnen hun normale leven nog steeds niet hervatten. Een boer zegt dat hij zijn 38 koeien niet kan laten grazen omdat het gras op zijn weide met smerig overstromingswater en modder is bedekt.

– Het Anti-Money Laundering Office (Amlo) bindt in samenwerking met commerciële banken en internetproviders de strijd aan tegen illegale callcentra. Gisteren is een centrum geopend, waarin 36 commerciële banken, vijf telecomoperators, telecom waakhond NBTC en de Credit Card Club samenwerken. De afgelopen jaren zijn steeds meer callcentra geopend met geen ander doel middels allerlei slinkse methodes mensen geld uit de zak te kloppen.

De schade die ze hebben veroorzaakt, bedroeg de afgelopen vier jaar 100 miljoen baht, wat Amlo secretaris-generaal Romsit een conservatieve schatting noemt. Sinds 2013 hebben 149 personen geklaagd bij Amlo. Het nieuwe centrum, waarop de DSI en de politie een beroep kunnen doen, kan met name helpen bij meer complexe vormen van oplichting. Voor de bevolking is de hotline 1710 beschikbaar. Burgers die op verzoek van bendes een bankrekening openen waarop de slachtoffers geld storten, kunnen maximaal 10 jaar achter de tralies belanden.

– Naar verwachting begint de gemeente Bangkok in februari met de sloop van het Aetas hotel dat in strijd met de bouwvoorschriften is gebouwd. Het hotel is te hoog in verhouding tot de breedte van de straat waaraan het staat. De Supreme Adminstrative Court heeft al in 2014 de sloop van de twee gebouwen (hotel en serviced apartments) bevolen, nadat bewoners hadden geklaagd.

De sloop kost 200 miljoen baht, een bedrag dat op de eigenaar wordt verhaald. Gouverneur Aswin verwacht dat de eigenaar naar de rechter stapt, omdat het districtskantoor destijds toestemming heeft verleend voor de bouw.

– Gerelateerd bericht. Acht buurten in het district Phaya Thai (Bangkok) hebben de Ombudsman gevraagd onderzoek te doen naar overheidsdiensten die toestemming hebben verleend voor de bouw van torenflats in hun buurt.

Volgens vertegenwoordiger Phumrat van de Phaya Thai Conservation Group wordt het levensgeluk van ruim honderd bewoners in enkele straten aan de Phahon Yothin Road geschaad door de bouw van deze woontorens. Twintig projecten zijn in uitvoering, vijf in voorbereiding. Phumrat wijst erop dat in straten die smaller zijn dan 10 meter, de maximale bouwhoogte 23 meter of acht verdiepingen bedraagt.

De bewoners hadden in het begin van de bouw last van herrie en soms vallende objecten en sindsdien is het verkeer toegenomen wat de toegang van brandweerwagens belemmert. Er zijn ook problemen met de riolering.

– Het ministerie van Onderwijs gaat met de particuliere sector een partnerschap vormen in een proef die volgend jaar begint. Per provincie wordt één overheidsschool gekozen voor een nieuw beheersmodel dat gesteund wordt door particuliere organisaties. Gehoopt wordt dat de staatsscholen profiteren van de ervaring van de organisaties. Volgens sommige bronnen wordt nagedacht over belastingvoordelen om de particuliere sector te stimuleren om mee te doen. (Zie ook de pagina Onderwijs 2)

Reacties niet mogelijk