Thais nieuws maandag 13 november

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van begin november en 16-31 oktober zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand.

 

23 provincies in 2017 overstroomd


 

Klopjacht op buitenlandse bendes; tot nu toe 300 arrestaties

13 november – Sommige Engelse woorden zijn van een grote schoonheid. Ik zou ze het liefst willen inlijsten en aan de muur hangen, zodat ik er elke dag even naar kan kijken. Dat geldt bijvoorbeeld voor het woord crosshairs* dat vandaag in de openingskop van Bangkok Post wordt gebruikt. De krant kopt: Foreign gangs in govt crosshairs, waarmee gedoeld wordt op de jacht die de overheid heeft geopend op buitenlandse bendes.

Inmiddels hebben driehonderd arrestaties plaatsgevonden van personen wier visum is verlopen en die verdacht worden van diverse criminele activiteiten. Dat is, zo schrijft de krant, wat de politie ‘denkt’. De arrestanten maken deel uit van een groep van tenminste 100.000 buitenlanders die illegaal in Thailand verblijven.

Vice-premier Prawit heeft het leger, politie en bestuursfunctionarissen opdracht gegeven een tandje bij te zetten om samen met overheidsdiensten lieden die verdacht worden van banden met transnationale criminele netwerken aan te houden, met name misdadigers die op een toeristenvisum het land zijn binnen gekomen, aldus defensiewoordvoerder Kongcheep. De Royal Thai Police moet ze opsporen, aanhouden en vervolgen. Volgens Prawit gaat het om honderdduizend personen. Hij heeft ook functionarissen gewaarschuwd die misbruik maken van hun status [lees: een oogje dichtknijpen in ruil voor betaling].

Konghcheep zegt dat in Bangkok overvallen zijn uitgevoerd in Nana (een bekende buurt met veel ‘gastvrouwen’), Phra Khanong, On Nut en Ramkhamhaeng, alsmede in grensstreken en grote steden in het land. Daarbij zijn enkele netwerken ontdekt die zich bezighouden met drugs-, wapen- en mensenhandel, prostitutie, het vervalsen van paspoorten en creditcards, online gokken, de verkoop van nep diamanten en fraude met call-centra. De overvallen hebben geresulteerd in driehonderd arrestaties en inbeslagname van grote hoeveelheden bewijs. ‘Deze illegale netwerken hebben de economie en reputatie van het land aanzienlijke schade berokkend’, aldus Kongcheep.

Adjunct-commissaris Surachate van het Tourism Police Bureau (TPB) zegt dat de invallen deze week worden voortgezet en met name gericht zijn op personen die hun visum hebben laten verlopen. De operaties corresponderen met het beleid van de regering en RTP hoofdcommissaris Chakthip om de openbare veiligheid te verzekeren en het vertrouwen van toeristen te vergroten.

Hij zegt dat een groot aantal, met name Afrikanen, zich voordoen als taaldocent, geestelijke of voetballer. Alhoewel sommigen geen werk hebben, storten ze regelmatig bedragen op hun bankrekening van een half tot 1 miljoen baht. Aangenomen wordt dat ze betrokken zijn bij romance oplichting, fraude met call-centra, drugshandel en diverse vormen van oplichting. Vandaag opent de jacht in Khon Kaen, op donderdag voortgezet op plaatsen waar vermoedelijk criminelen actief zijn.

Eén bende licht mensen op via een call-centrum, een ander verhandelt via de post vuurwapens. Zowel Thai als buitenlanders zijn daarbij betrokken, aldus Surachate. Ze maken een omzet van meer dan 1 miljard baht. Tegen 87 personen die in call-centra werken is een arrestatiebevel uitgevaardigd. Het gaat om Thai, Chinezen, Europeanen en Afrikanen.

Het TPB en het Immigration Bureau vragen eigenaren van appartementen en andere accomodaties binnen 24 uur, zoals de wet voorschrijft, opgave te doen van buitenlanders die er verblijven. Als ze buitenlandse criminelen onderdak verlenen, worden ze bestraft.

Hoofdcommissaris Chantape van de gemeentepolitie Bangkok heeft zijn dienders opgedragen de plaatsen te lokaliseren waar buitenlandse criminele verdachten zich schuilhouden en hen voor verhoor en controle van hun documenten aan te houden.

In Phuket zijn onlangs bij invallen 95 buitenlanders ontdekt wier visum was verlopen. Naar hen wordt nader onderzoek gedaan, zegt commissaris Suthipong van het Immigration Bureau.

* In mijn papieren woordenboek ontbreekt het woord crosshairs, mijn internetwoordenboek zegt dradenkruis en de Free Dictionary vertaalt In the crosshairs als: in een positie waarin andere mensen graag kritiseren of aanvallen. Ik vertaal de kop als: Regering heeft buitenlandse bendes in het vizier.

Lokale verkiezingen pas mogelijk na wijziging 5 wetten

13 november – Lokale verkiezingen kunnen pas worden gehouden nadat vijf wetten die betrekking hebben op lokale bestuursorganen, zijn gewijzigd. Woordvoerder  Chartchai van de grondwetcommissie (CDC) heeft daar gisteren op gewezen. Die wetten dienen in overeenstemming te zijn met wat de nieuwe grondwet over lokale bestuursorganen voorschrijft. Vandaag vergadert de CDC om de zaak recht te zetten.

Over lokale verkiezingen wordt sinds kort druk gespeculeerd nadat vice-premier Wissanu de mogelijkheid heeft geopperd dat ze gehouden kunnen worden voordat de kiezers in november 2018 naar de stembus gaan om het Huis van Afgevaardigden te kiezen. Hij suggereerde ook dat het verbod op politieke activiteiten tegen die tijd wordt opgeheven c.q. versoepeld. Politieke partijen dringen daar al op aan sinds de organieke wet op politieke partijen vorige maand van kracht is geworden.

Chartchai zegt dat het aan de regering is om het groene licht voor lokale verkiezingen te geven. Sinds de coup van mei 2014 zijn die niet meer gehouden. Vacante plaatsen zijn middels benoeming opgevuld.

De vijf wetten bevatten voorschriften voor de verkiezing van tambon-, gemeente- en provinciale raden alsmede voor speciale bestuurseenheden als Pattaya en Bangkok. Verder regelen ze hun bevoegdheid, de heffing van lokale belastingen en ze bevatten regels voor het personeel. Het is de taak van de NLA (National Legislative Assembly, benoemd parlement) de wetten te wijzigen.

Dat zal tot een race tegen de klok leiden, zegt Chartchai, want de NLA heeft het al druk genoeg. Woordvoerder Jate van de parlements whips verzekert echter dat de wijziging de parlementaire behandeling van de laatste twee organieke wetten niet zal vertragen. Daarover buigt de NLA zich eind deze maand. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Kort nieuws maandag 13 november

– In een bos in Wang Nam Khieo (Nakhon Ratchasima) zijn twee dode gaurs gevonden, een rundersoort die voorkomt in de bossen van India en Zuidoost-Azië. De staf van het reservaat waar ze gevonden zijn, heeft aangifte gedaan. Vermoed wordt dat ze gedood zijn door stropers. Van één dier was alleen de kop in tact, het vlees was verwijderd. De andere gaur was nog compleet.

Het is de tweede keer deze maand dat gaurs zijn gedood. Begin deze maand werd in een tapioca akker een gaur doodgeschoten, vermoedelijk door een boer omdat het dier zijn akker had geplunderd.

De politie onderzoekt de overblijfselen van de gaurs. De politie heeft de personen gehoord die de karkassen hebben gevonden. Ze probeert de daders te achterhalen. Gouverneur Wichian zegt dat de dieren op akkers foerageren omdat ze niet voldoende voedsel in hun habitat kunnen vinden. De provincie, bewoners en de parkstaf hebben vergaderd over maatregelen zoals het plaatsen van laagspannings afscheidingen of bijenkorven.

– Een zakenman in Nakhon Si Thammarat heeft 16 miljoen gedoneerd aan Toon Bodyslam die een liefdadigheidsmarathon van 2.191 km loopt om geld in te zamelen voor elf noodlijdende ziekenhuizen. Het is de grootste gift die Toon heeft ontvangen sinds hij 12 dagen geleden in Yala is begonnen aan zijn krachtsinspanning. Tot nu toe is de opbrengst 180 miljoen baht.

De zakenman, eigenaar van de Jimmy Shop, de grootste kledingwinkel van de provincie is een van de rijkste mensen in de provincie. Maar hij blijft bescheiden. ‘De donatie is niet mijn geld of het geld van de familie, maar het geld van alle mensen in de provincie.’ De cheque met de 16 miljoen is overhandigd door de gouverneur, zelf bleef de man op de achtergrond. (Zie verder de homepagina)

– Een meerderheid van de respondenten in een peiling van het National Institute of Development Administration, vindt dat het kabinet gewijzigd moet worden, met name de leiding van de ministeries van Landbouw en Handel dient vervangen te worden. De meerderheid van 68,1 procent zegt dat het huidige kabinet niet in staat is de problemen op te lossen. Slechts 16,8 procent is tegen een reshuffle, want die hindert regeringsbeleid. 15,9 weet niet wat beter is.

Gevraagd welke ministeries in aanmerking komen voor wijziging, noemde 20,3 procent Landbouw en 16,3 procent Handel. Financiën, Onderwijs en Binnenlandse Zaken werden genoemd door minder dan 10 procent van de respondenten.

Het bericht besteedt ook nog aandacht aan de zes vragen over nieuwe politieke partijen die premier Prayut aan de bevolking heeft voorgelegd. Adviseur Panitan van vice-premier Prawit steunt de vragen. Ze zijn bedoeld als directe communicatie tussen de premier en de bevolking ter voorbereiding van de laatste fase van de roadmap to democracy, zegt hij. De vragen zijn niet bedoeld om begrip te kweken voor de oprichting van een politieke partij door het leger, zodat de junta haar macht kan continueren, hetgeen critici beweren.

– Twee nieuwe luchtvaartmaatschappijen hebben een aanvraag gedaan voor een Air Operators Certificate (AOC). Ze gaan op binnenlandse bestemmingen vliegen. De CAAT verwacht drie maanden nodig te hebben om hun aanvraag te beoordelen.

De CAAT heeft het druk want enkele andere maatschappijen gaan ook een AOC aanvragen en van negen maatschappijen moet de AOC nog herzien worden. Hun vluchten zijn in de tussentijd geschorst door de CAAT. De schorsing van Thai VietAir is woensdag opgeheven. Twaalf in Thailand geregistreerde luchtvaartmaatschappijen zijn al in het bezit van een nieuwe AOC.

Begin vorige maand streek de ICAO de rode vlag voor Thailand, die in mei 2015 was gehesen omdat de luchtvaart niet voldeed aan alle internationale veiligheidseisen. (Zie verder de pagina Luchtvaartdienst onder vuur 2)

– De autoriteiten gaan een nieuw centrum vormen, Thai Maritime Enforcement Centre geheten, dat tot taak krijgt operaties op het gebied van maritieme veiligheid, mensenhandel en visserij te versterken en samenwerking tussen diensten te vergroten, zoals de marine, douane, het Department of Marine and Coastal Resources en de Marine Police Division.

Het centrum neemt de taken over van het Centre for Combating Illegal Fishing, een speciale taakeenheid die in 2015 werd gevormd nadat de EU een gele kaart had getrokken voor de Thaise visserij. Die is nog steeds van kracht. (Zie verder de pagina De vis wordt duur betaald)

– Follow-up op het bericht over de pseudo cosmetisch chirurg in wiens kliniek een transgender vrouw (22) na een borstvergrotings operatie is overleden. Hij heeft de nabestaanden van haar beloofd hen te compenseren. Gisteren nam de politie hem mee naar zijn kliniek voor een re-enactment van de operatie.

De man werd dit weekend in Pattaya aangehouden nadat hij zich twaalf dagen verborgen had gehouden. Hij heeft toegegeven geen vergunning te hebben voor het verrichten van cosmetische operaties. De Divine Clinic beschikt evenmin over een vergunning. (Zie verder het bericht van 12 november Pseudo-cosmetisch chirurg aangehouden na dood transgender)

– Geen verrassend nieuws, want het was al lang bekend. Overgewicht en obesitas zijn twee van de grootste gezondheidproblemen waarmee Thaise kinderen kampen. Dat wordt andermaal bevestigd door een onderzoek van het National Statistics Office en de NESDB. In 2015 en 2016 verdubbelde het aantal dikkertjes jonger dan 5 jaar naar 10,9 procent. Thailand loopt daardoor het risico niet te voldoen aan de UN Sustainable Development Goals (SDG).

Volgens een onderzoek van de FAO is het aantal kinderen onder de vijf jaar met overgewicht in de hele wereld in 2014 toegenomen met 6 procent. Als de huidige trend zich voortzet, worden de SDG doelen in 2030 niet gehaald. (Zie ook de pagina Gezondheidszorg 2)

Reacties niet mogelijk