Thais nieuws 1-15 maart

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation. Voor berichten uit 2017 klik hier, uit 2016 klik hier, 2015 klik hier, 2014 klik hier, 2013 klik hier, 2012 klik hier, 2011 klik hier, 2010 klik hier.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.

Voor het nieuws van 16-28 februari, klik hier. Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

 

Droogte in Chai Nat

Droogte slaat hard toe in Chai Nat

13 maart – Boeren in de centrale provincies zien dit jaar af van een derde oogst omdat het droge seizoen eerder dan normaal is begonnen en ze er niet zeker van zijn dat er voldoende water is. Verschillende moerassen en alle kanalen drogen snel op. Duizenden rai aan akkers liggen braak.

In tambon U-taphao (district Manorom) gebruiken de boeren de laatste druppels uit moerassen om hun groentes en andere gewassen van water te voorzien.

Chai NatHet waterpeil in de Chao Phraya achter de Chao Phraya dam staat 29 centimeter onder het operationeel niveau. Vanaf het district Sapphaya zuidwaarts is de rivier ondiep. Op sommige plaatsen steken zandbanken boven het water uit en kunnen mensen lopend de rivier oversteken.

Suchart Charoensri, directeur van het 12th Irrigation Office in Chai Nat, heeft de boeren in zijn gebied gevraagd af te zien van de derde ronde, omdat er geen water voor hen is. Maar dat hebben de boeren zelf al geconstateerd.

Het kantoor heeft hen gevraagd te wachten tot mei wanneer het plantseizoen doorgaans begint. (Bron: website Bangkok Post, 12 maart) (Zie verder de pagina Rijst 3)

N.B. Voor zover ik weet zijn de Central Plains de enige regio waar driemaal per jaar rijst kan worden verbouwd. Tweemaal is normaal en in niet geïrrigeerde gebieden eenmaal.

Weer geen spoor van Dhammachayo

13 maart – Ook de laatste zoektocht naar abt Dhammachayo heeft geen spoor van de voortvluchtige abt opgeleverd. De DSI zocht zondagochtend in het Aram Parisutho gebouw, een gebouw dat eigendom is van een particulier en dat buiten de restricted zone staat, die voor het tempelterrein geldt. Dus was een huiszoekingsbevel nodig van de rechtbank van Thanyaburi. Maar de abt was ook daar in geen velden of wegen te bekennen.

De DSI vermoedt inmiddels dat de abt zich verborgen houdt in een van de dependances van de tempel in het land. Daar wordt onderzoek naar gedaan. Uw redacteur acht het niet onmogelijk dat de abt naar het buitenland is gevlucht. Andere monniken zijn hem voorgegaan. Zo meldde de krant op 10 januari dat voormalig tempelwoordvoerder Ong-art met een groep volgelingen en monniken in een Japans restaurant in Frankrijk was gesignaleerd. Dat bleek uit een online foto. De ex-woordvoerder wordt gezocht voor het opstoken van volgelingen.

De politie vermoedde destijds dat hij illegaal via Laos het land had verlaten. Immigration had geen gegevens over zijn vertrek. Wel bleek hij een reislustig persoontje te zijn, want hij reisde vorig jaar al achttien keer naar het buitenland. Sinds dat bericht heb ik er nooit meer iets over gelezen. Had BP wel eens naar mogen informeren. (Bron: website Bangkok Post, 12 maart) (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina KCUC Wat Phra Dhammakaya)

Aram Parisutho gebouw

Update: Zoektocht verplaatst zich naar de grens

13 maart – De krant voegt vandaag weinig toe aan het website bericht en wat ze meldt, is weinig concreet. Immigration functionarissen houden een oogje in het zeil om te voorkomen dat de abt de grens over wipt.

Het Bureau werkt samen met zijn counterparts in andere landen en Interpol en heeft andere diensten [?] gevraagd net zo opletttend te zijn, daar hij zou kunnen proberen via natuurlijke grensovergangen de benen te nemen. Immigration houdt ook personen in de gaten die betrokken zijn bij de affaire en tegen wie een arrestatiebevel is uitgevaardigd.

Aram Parisutho bewakingssysteemTijdens de zoektocht in het Aram Parisutho gebouw dat twee kilometer vanaf Gate 1 en 4 van de tempel staat, zijn enkele documenten in beslag genomen en twee T-shirts met lange mouwen, die identiek zijn aan de shirts die de abt droeg.

Getuigen zeggen dat het er recent ongebruikelijk druk was met monniken die naar binnen en naar buiten gingen. Het gebouw dat vermoedelijk dienst deed als vergaderlocatie, heeft een opvallend uitgebreid veiligheidssysteem. Mogelijk heeft de abt zich er verborgen gehouden. Personeel dat er toezicht houdt, heeft verklaard dat er geen monniken hebben verbleven tegen wie een arrestatiebevel loopt.

Verder wordt Mano Laohavanich geciteerd, die zegt niet te begrijpen waarom de DSI de eigenaar van het Boon Raksa gebouw niet heeft opgeroepen. Dit gebouw, dat op het tempelterrein staat en zwaar bewaakt werd door monniken, werd als laatste door de DSI onderzocht. Mano is voormalig monnik van de tempel en vertrouweling van de abt. Het bericht meldt niets over de defrocking procedure.

Uber en Grab vechten voor erkenning

13 maart – Bangkok Post opent vandaag met een achtergrondverhaal over Grab en Uber, waartegen  het Land Transport Department (LTD) recent streng is gaan optreden omdat ze illegaal zijn. De regering, schrijft BP, ligt over legalisering overhoop met de populaire taxidiensten. Ze zijn populair omdat veel forenzen vanwege onplezierige ervaringen genoeg hebben van reguliere taxi’s. Ze laten liever een Uber of Grab taxi voorrijden, die ze bestellen via een app.

Klanten zijn vol lof over de diensten: ze zijn goedkoper [wat volgens mij niet klopt], comfortabeler en er is geen gedoe. Bestuurders weigeren geen passagiers, proberen ze niet met praatjes te versieren en rekenen niet te veel . Maar de ride-sharing diensten, zoals de krant ze nu noemt en Uber zelf ook, inclusief bezorgdiensten per motorfiets, zijn illegaal en de autoriteiten weigeren ze te legaliseren. Ik hoef dat allemaal niet te herhalen [dat doet BP wel], want ik heb er vaak genoeg over geschreven.

LTD adjunct directeur-generaal Nunthapong zegt dat legalisering out of the question is. Het LTD gaat zelfs niet eens de vraag van diensten om legalisering in discussie brengen. Maar staatssecretaris Pichit (Transport) is minder streng. Hij praat deze week met Uber over de claim dat de Thaise taxiwet verouderd is. Niettemin vindt ook de staatssecretaris dat de dienst illegaal is en het bedrijf de wet en lokale regelingen moet volgen. Wettelijke wijzigingen, zo die er komen, mogen nooit één specifieke groep exploitanten bevoordelen, zegt hij.

Zie verder bijgaand kader met gegevens over beide diensten. Het gehele artikel is te vinden op de website: Uber, Grab still fight for recognition.

Valentina ontbeerde duikervaring in zee

Varvara Namestnikova, de moeder van Valentina13 maart – De Russische Valentina Novozhyonova (23), die sinds medio vorige maand wordt vermist, had nog nooit in zee gedoken, maar alleen in zwembaden in Rusland. Dit heeft haar moeder (foto) verklaard die samen met andere familieleden op Koh Tao is gearriveerd.

Bovendien leed ze aan epilepsie, astma, depressie en angsten en was ze afhankelijk van medicatie, aldus hoofdinspecteur Chokechai Sutthimek van het politiebureau Koh Tao. Die aandoeningen maakten haar feitelijk ongeschikt voor de duiksport.

Intussen blijft in de Chalok Bankao Bay gezocht worden naar de Russin. Vrijdag vonden duikers vierhonderd meter van de kust op een diepte van vier tot vijf meter menselijk weefsel, botten, een duikbril, riempje en een groen hemd. Het weefsel en de botten worden in Bangkok op DNA onderzocht.

Valentina deed aan free diving, waarbij geen gebruik wordt gemaakt van zuurstofapparatuur. Volgens haar moeder hield ze van de natuur, duiken en boswandelingen. (Bron: website Bangkok Post, 12 maart)

Passagiers Suvarnabhumi klagen over beschadigde bagage

13 maart – Het gooi- en smijtwerk met bagage op Suvarnabhumi is reizigers een doorn in het oog. Hoewel buiten zicht blijkt dit uit beschadigde bagage. De politie en directie van de luchthaven gaan er wat aan doen. Ze komen in actie naar aanleiding van een bericht op Facebook waarin een passagiere waarschuwt geen kostbaarheden in gecontroleerde bagage te doen vanwege het risico van diefstal.

Volgens de vrouw is een slotje op haar reistas tijdens een recente trip naar Okinawa verbroken. Maar de autoriteiten zeggen dat de bagage tijdens de verwerking op Suvarnabhumi intact is gebleven. Hoewel de vrouw niets mist, was ze verbaasd een horloge in haar tas te vinden dat niet van haar was. Ze heeft daarover een klacht ingediend bij diverse instanties, waaronder de luchthavenpolitie.

Commissaris Nanthathorn van het Immigration Bureau zegt dat gesproken is met klagers. Hij heeft toegezegd dat zo’n honderd inspecteurs in burger worden ingezet om de beveiliging te verbeteren. Maar hij gelooft niet dat het in het geval van de vrouw om diefstal gaat. Nanthathorn heeft met de Japanse collega’s gesproken en denkt dat de tas voor een inspectie is geopend, hetgeen in diverse landen is toegestaan als bagage er verdacht uitziet.

De directie van Suvarnabhumi heeft de twee bedrijven die verantwoordelijk zijn voor de verwerking van de bagage opgedragen hun personeel te zeggen dat ze de regels dienen te volgen. Thai Airways International en Bangkok Flight Services hebben hetzelfde consigne gekregen op straffe van beëindiging van hun contracten. Ze gaan een dochterbedrijf voor de bagageafhandeling opzetten.

Thibaw

Kort nieuws maandag 13 maart

– De familie van de laatste koning van Myanmar ergert zich aan de Thaise soap Plerng Phra Nang (A Lady’s Flame), die is gebaseerd op een bloedige machtsstrijd aan het hof van koning Thibaw, de laatste koning van Birma. De soap wordt van vrijdag tot zondag op prime time uitgezonden op Channel 7.

Hoewel die over een denkbeeldig koninkrijk gaat, is wel duidelijk dat het om de laatste jaren van de Konbaung dynastie gaat, waarin een koningin en prinsessen honderd mensen lieten ombrengen zodat Thibaw geen rivalen had bij de troonsbestijging in 1878.

De familie vindt dat met twee maten wordt gemeten omdat het Thaise vorstenhuis boven elke kritiek verheven is. ‘We hebben Thais gevraagd of ze het zouden accepteren wanneer een van onze productiebedrijven hetzelfde zou doen met hun land’, zegt Soe Win, de achterkleinzoon van Thibaw. ‘Als er geen actie wordt ondernomen, vragen we het Thaise vorstenhuis om hulp.’

– Ik dacht dat het adviseurschap van hoofdcommissaris Sanit van de gemeentepolitie Bangkok al opgehelderd was met zijn verklaring nooit Thai Beverage Plc te hebben geadviseerd, maar de zaak is nog niet afgerond. De Ombudsman oordeelt morgen op basis van een onderzoek van de NACC of Sanit, tevens lid van het parlement, het reglement van orde van het parlement heeft overtreden.

De zaak is vorig jaar aan het rollen gebracht door de Association for the Protection of the Constitution. De NACC heeft op basis van Sanit’s eigen verklaring van zijn inkomen en schulden (verplicht toen hij parlementslid werd) vastgesteld dat Sanit sinds 2015 50.000 baht per maand vangt voor zijn adviseurschap. Omdat hij zowel parlementslid als politiecommissaris is, is er sprake van een belangenconflict.

Thai Beverage heeft de Ombudsman geschreven nooit van Sanit’s diensten gebruik te hebben gemaakt. Sanit zegt dat door medewerkers een fout is gemaakt bij het opstellen van de eigen verklaring. (Zie verder de pagina Corruptie 2)

–  Tussen 1 en 7 maart zijn door een centrum [geen naam} 120 daklozen en bedelaars in Bangkok opgepakt, waaronder 29 buitenlanders. Sociaal werkers van het Ban Maitree halfway home in Bangkok en een tehuis voor daklozen in Nonthaburi hebben zich over hen ontfermd. De Thai krijgen fysieke en mentale rehabilitatie en beroepstraining, zodat ze werk kunnen vinden en in de samenleving integreren.

Degenen met psychische aandoeningen worden verwezen naar psychiatrische ziekenhuizen. Buitenlanders worden gedetineerd en het land uitgezet. Premier Prayut heeft speciale aandacht gevraagd voor kinderen die bedelen.

– Een Thaise trainer (37) is gisteren in dierentuin Adventure World in Wakayama (Japan) om het leven gekomen toen hij van een olifant aan oplawaai met zijn slurf kreeg, terwijl hij de jumbo aan het wassen was. De politie vermoedt dat het dier om de een of andere reden kwaad geworden was. De trainer stierf in het ziekenhuis.

– De NACC belegt deze week een bijeenkomst over de vorderingen die worden gemaakt bij het Rolls Royce corruptieonderzoek. Voor zover nu bekend hebben 26 voormalige ministers en leidinggevenden van Thai Airways International geprofiteerd van steekpenningen. Gesproken wordt over welk bewijs nog meer nodig is alvorens de betrokkenen voor verhoor op te roepen.

De NACC houdt zich bezig met de corruptie in 2004 en 2005, de zogeheten derde fase, toen de regering Thaksin aan de macht was. Volgens het Britse Serious Fraud Office, dat de corruptie heeft ontdekt, heeft RR tussen 1991 en 2005 in drie fases steekpenningen betaald, in totaal 1,28 miljard baht, waarvan 254 miljoen baht in de derde fase. De ontvangers worden omschreven als ‘agents of the state of Thailand and employees of THAI Airways’. De verjaringstermijn voor de eerste twee fases is al verstreken. (Zie verder de pagina RR Vliegtuigmotoren voor alle voorgaande berichten en de pagina Corruptie 2)

– De politie is op zoek naar Veera Somkwamkid, mensenrechten en anti-corruptie actievoerder, die op zijn Facebook pagina een Facebook-onderzoek heeft bekend gemaakt, waaruit blijkt dat de meeste mensen geen vertrouwen hebben in de regering en de premier. De politie acht dat in strijd met de Computer Crime Act.

Volgens een bron heeft de rechtbank donderdag toestemming verleend voor een arrestatiebevel wegens het verspreiden van valse informatie waardoor schade aan de bevolking, regering en premier  is aangericht.

De Technology Crime Suppression Division zegt dat de resultaten van het onderzoek bestaan uit meningen van een kleine groep mensen. Een bron meent dat ze niet als represantatief kunnen worden beschouwd. Aan het onderzoek werd deelgenomen door 123 Facebook gebruikers. Veera zegt zich woensdag te zullen melden bij de TCSD.


 

Wart Phra Dhammakaya Monniken breken tenten af

Wat Dhammakaya: Regering ongelukkig met einde zoektocht

12 maart – Het besluit van de DSI om de zoektocht naar abt Dhammachayo af te blazen, is bij de regering slecht gevallen. Ze vreest dat het besluit zal terugslaan op de geloofwaardigheid van de dienst.

Vrijdag besloot de DSI de handdoek in de ring te gooien omdat het na drie weken nog steeds niet was gelukt de abt te vinden. De NCPO (junta) vindt dat de DSI de bevolking een toelichting moet geven op het abrupt afbreken van de operatie. De DSI zegt dat ze 15 jaar de tijd heeft om de abt te vinden voordat de verjaringstermijn verloopt.

De dienst krijgt ook kritiek omdat de zoektocht eindigde met een overeenkomst tussen DSI en monniken die een laatste inspectie toestonden onder de voorwaarde dat de operatie werd beëindigd. Die werd gezamenlijk uitgevoerd,maar ook daarbij kwam de abt niet boven water. Velen menen dat de monniken akkoord gingen met de laatste zoektocht omdat ze drommels goed weten dat de abt gevlucht is. Vraagtekens zijn ook gezet achter de enorme kosten van de operatie, waarbij duizenden agenten en soldaten zijn ingezet.

Nanthadej Meksawat, voorheen werkzaam bij het Armed Forces Security Centre, schrijft op zijn Facebook pagina teleurgesteld te zijn. ‘Het publieke geloof in de DSI en minister van Justitie heeft een deuk opgelopen.’ Hij vraagt zich af of de abt wellicht mysterieuze krachten heeft, ‘hoe anders heeft hij kunnen ontsnappen aan de belegering?’

De DSI mag zich dan terugtrekken uit Wat Phra Dhammakaya, waar nog 1.350 manschappen zijn gestationeerd, ze geeft de zoektocht niet op. Tips dat de abt zich schuil houdt in dependances van de tempel worden nagetrokken, waarna huiszoekingsbevelen kunnen worden aangevraagd. DSI-hoofd Paisit denkt dat de abt aan het begin van de zoektocht, die op 16 februari begon, gevlucht kan zijn. Daarop wijst een opening in de de tempelmuur.

Minister Suwaphan (Justitie) zegt dat de DSI nog steeds verplicht is de zoektocht voort te zetten, die is bevolen door de NCPO. ‘De bevolking vraagt zich misschien af wat volgt en wil weten of de zoektocht voorbij is. Maar de zoektocht is niet voorbij.’

Mano Laohavanich, een voormalige vertrouweling van de abt, vindt niet dat het afbreken een mislukking kan worden genoemd. ‘De autoriteiten moeten hun tactiek wijzigen omdat ze voor geweld vrezen. Er waren aanwijzingen dat het geweld zou escaleren wanneer was doorgegaan met de zoektocht. Sommige discipelen deinzen niet terug voor een bloedbad.’ (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina KCUC Wat Phra Dhammakaya)

Foto boven: Monniken breken tenten en andere barricades af. Foto onder: Monniken keren terug naar Wat Phra Dhammakaya.

Wat Phra Dhammakaya Monniken keren terug

Consumentenvertrouwen weer gestegen

12 maart – Voor de derde achtereenvolgende maand is het consumentenvertrouwen toegenomen, maar consumenten laten het geld nog niet rollen, omdat ze bezorgd zijn over de mondiale economische vooruitzichten, die negatief beïnvloed kunnen worden door het Amerikaanse handelsbeleid en Brexit. Ook zijn ze bezorgd over de economische vooruitzichten voor Thailand, hogere kosten van levensonderhoud en prijzen van consumentenproducten.

De University of the Thai Chamber of Commerce (ITCC) maakte vrijdag de nieuwe cijfers bekend. De consumentenindex steeg van 73,7 punten in december en 74,5 in januari naar 75,8 punten in februari, het hoogste niveau in veertien maanden. In juni werd 71,6 punten gemeten, wat het laagste niveau in 25 maanden was.

Het vertrouwen steeg op alle aspecten: algeheel vertrouwen in de economie, baankansen, toekomstig inkomen en aanschaf van nieuwe auto’s en huizen. Consumenten hadden ook meer vertrouwen in de verbeterde export, toerisme en oogsten, vooral van rubber, palmolie en suikerriet, aldus Thanavath Phonvichai, vice-president research.

De mensen hebben volgens hem goede hoop dat de situatie verbetert dankzij de overheidsinvesteringen in infrastructuur en extra uitgaven van 190 miljard baht uit het zogeheten mid-year budget. Dat geld gaat naar de lokale ontwikkeling van achttien industrieclusters in het land. Verder is de verwachting dat de particuliere investeringen toenemen en de werkloosheid afneemt.

Voor dit jaar voorspelt de UTCC een economische groei van 3,5 tot 4,5 procent, een exportgroei van 2 tot 3 procent en een inflatie van 1,5 tot 2 procent. De baht-dollar koers zal gemiddeld op 35,5 baht staan.

De UTCC is het eens met het regeringsbesluit om de BTW op 7 procent te houden. Verhoging op dit moment is niet opportuun omdat de economie nog niet volledig hersteld is. (Bron: Bangkok Post, 11 maart)

Akarakit “Benz Racing” Worarojcharoendet

Pat is ook de pineut

12 maart – Actrice Napapa ‘Patt’ Tantrakul, echtgenote van speed racer Akarakit, de man met de Lamborghini van 20 miljoen baht, wordt evenals hij door het Narcotics Suppression Bureau (NSB) beschuldigd  van het witwassen van geld en samenzwering. Op haar bankrekeningen staat 30 miljoen baht, waarvan de herkomst verdacht is.

Het NSB maakte zaterdag bekend Patt op te zullen roepen voor verhoor op maandag. In totaal is door het NSB 100 miljoen baht gevonden, die vermoedelijk door drugsbaron Xaysana uit Laos in bewaring is gegeven om het kapitaal dat hij heeft vergaard met zijn drugshandel uit handen van Justitie te houden.

Napapa 'Patt' TantrakulDirect na het verhoor gaat het NSB aan de rechtbank toestemming vragen haar in voorlopige hechtenis te mogen nemen. NSB-commissaris Sommai Kongwisaisul zegt dat de politie zich zal verzetten tegen voorlopige invrijheidsstelling. Akarakit (foto boven) is begin deze maand al in staat van beschuldiging gesteld. Hij is vrijgelaten op een borgtochtsom van een half miljoen baht.

Bij de affaire is ook Natthaphol ‘Boy’ Nakkham betrokken, een drugssmokkelaar uit het netwerk van Xaysana. Die werd begin februari aangehouden. Akarakit zou geld van hem geleend hebben als aanbetaling op de Lamborghini. Dit bericht spreekt ook van geld dat door Natthapol aan Akarakit is verstrekt om eigendommen te kopen en bedrijven te voeren. (Bron: website Bangkok Post, 11 maart) (Zie verder de pagina De zaak Akarakit Worarojchroendet)

Update krant: De krant houdt een slag om de arm. Ze schrijft dat Patt vervolgd kán gaan worden. Verder meldt de krant dat Patt en Benz Racing, zoals zijn bijnaam luidt, in november zijn getrouwd. In februari kregen ze een kind. Patt heeft laten weten op donderdag en vrijdag naar het NSB te kunnen komen, maar het bureau houdt vast aan morgen. NSB adjunct-hoofd Chatri noemt het bedrag van 30 miljoen baht niet extreem hoog, omdat ze als actrice veel verdient.

Olifantenprotest in Bangkok gaat niet door

12 maart – Het voor morgen aangekondigde protest met 100 olifanten bij het Government House in Bangkok gaat niet door. De kraal eigenaren uit Ayutthaya geven als verklaring dat ze het verkeer in de hoofdstad niet willen ontregelen, maar volgens mij is dat een smoesje. Het was een loos dreigement dat indien uitgevoerd een ingewikkelde en dure operatie was geworden.

Morgen is National Elephant Day. De eigenaren hadden willen protesteren tegen de manier waarop de DNP DNA-testen verricht. Bij initiatiefnemer Laithongrien, eigenaar van het Ayutthaya Elephant Palace, heeft dat geleid tot de inbeslagname van drie jumbo’s. Volgens  hem zijn ze in gevangenschap geboren, maar de DNP concludeert op basis van de DNA-testen dat ze in het wild moeten zijn gevangen.

Laithongrien zegt dat het onderzoek van de DNP neerkomt op machtsmisbruik. Hij beschuldigt de DNP ervan een sub-standaard methode te gebruiken om het DNA van de dieren vast te stellen. De DNP intussen treft voorbereidingen om hem voor de rechter te slepen.

De regering heeft vorig jaar opdracht gegeven voor de DNA-testen om de illegale overdracht van eigendom tegen te gaan. De bureaucratie viert overigens weer hoogtij, want olifanten in kampen worden door het ministerie van Binnenlandse Zaken gecontroleerd en olifanten die in het wild leven, zijn het pakkie-an van de DNP.

Banenprogramma voor brave boeren

12 maart – Het Royal Irrigation Department trekt 3,5 miljard baht uit voor een banenprogramma ten behoeve van rijstboeren die in tegenstelling tot vele collega’s afzien van de off-season oogst. Ze krijgen een baan in de bouw en onderhoudsprojecten aangeboden. Van het programma kunnen 41.184 boeren profiteren. In Nakhon Ratchasima, Chiang Mai en Sakon Nakhon is het programma al in volle gang.

Boeren in Nakhon Ratchasima, die wel rijst verbouwen, is gevraagd zuinig met water om te springen omdat het waterpeil in het stuwmeer Lam Takhong snel daalt. Het staat nu op 22 procent van de totale capaciteit.

In een watershed gebied in het district Pak Chong is een zandbank van 10 kilometer drooggevallen. In de provincie Chanthaburi zijn vanwege de droogte zeventig olifanten cassave en rubber plantages binnen gedrongen. Ze zijn op zoek naar voedsel en water.

Vrachtschepen kunnen de Moei rivier tussen Tak en Myawaddy (Myanmar) niet meer oversteken omdat het water te laag staat. Een zandbank belemmert de doorvaart. De vracht wordt nu overgeladen op kleinere schepen.

Uit de provincie Si Sa Ket komen gemengde berichten over de droogte. Drie reservoirs bevatten minder dan 50 procent water, maar de watervoorraad in zestien andere is nog adequaat. Volgens de directeur van het Si Sa Ket Irrigation project loopt de landbouw nog geen gevaar. Boven de meest getroffen gebieden wordt geprobeerd kunstmatig regen op te wekken. (Zie verder de pagina Rijst 3)

Vier verdachten met een half miljoen speedpillen

Kort nieuws zondag 12 maart

– Leuke vangst: een half miljoen speedpillen, bestemd voor een dealer in een van de centrale provincies. De vier verdachten, die schuldbewust [?] achter de vangst zitten, werden door de politie in twee afzonderlijke operaties aangehouden.

De drugs waren in geheime compartimenten van een minibusje verstopt, dat vrijdag in een vakantiepark in Nakhon Sawan werd aangetroffen. Daarbij werd één man uit Chiang Mai aangehouden. De overige drie, ook uit Chiang Mai, liepen bij een controlepost tegen de lamp.

De verdachten hebben bekend dat de drugs waren bestemd voor een man in het district Bang Yai (Nakhon Sawan), die ze als Rung aanduidden.

– De studie naar wijziging van de wettelijke regels voor het verwerven en bezit van vermogen door monniken is geschorst, zegt de commissie religieuze zaken van de National Legislative Assembly (benoemd noodparlement). Commissievoorzitter Pichit beschouwt de studie als schadelijk voor het parlement, omdat ze geen rekening houdt met religieuze gevoeligheden, aldus adjunct-voorzitter Arkhom. De voorzitter, zegt Arkhom, is bang dat de studie, indien doorgezet, sociale verdeeldheid veroorzaakt.

De studie richtte zich op twee artikelen in de Civil Code, de wijzigingen beoogden de verwerving en het bezit van vermogen te beperken, want monniken dienen geen wereldlijk bezit te hebben, ook niet indien afkomstig van een erfenis. Het vertrouwen van de mensen in het boeddhisme zou daardoor toenemen, is de gedachte.

Op de wijzigingen was aangedrongen door een voormalig rechter van het hooggerechtshof, tevens lid van het panel dat zich bezig houdt met verbetering van de wet op boeddhisme. Het bericht verwijst niet naar Wat Phra Dhammakaya, de puissant rijke tempel die onder vuur ligt.

– De abrupte overplaatsing van het hoofd van politiebureau Cha-Am houdt geen verband met het onderzoek naar de gruwelijke moord op een student in februari. Dat zegt hoofdcommissaris Chakthip van de Royal Thai Police, maar dat gelooft natuurlijk niemand want enkele daders zijn zoontjes van lokale ‘invloedrijke figuren’. Bovendien is het onderzoek op last van Chakthip overgeheveld van het bureau Cha-Am naar de Crime Suppression Division.

De nabestaanden van de jongen die met een schroevendraaier in zijn hoofd werd gestoken, hadden gevraagd het onderzoek door de CSD te laten doen omdat ze vreesden voor hun veiligheid. Invloedrijke figuren zijn immers tot alles in staat, je weet het maar nooit.

Alle achttien verdachten van het incident, waarbij ook vier andere studenten werden verwond, hebben zich aangegeven bij de politie. Ze gaan vervolgd worden voor moord met voorbedachten rade, inbraak en mishandeling. De verdachten waren naar een slaapzaal gegaan om wraak te nemen vanwege gedoe met een vriendin. Degene naar wie ze op zoek waren, was niet aanwezig. Hij kent geen van de verdachten.

Schildpad aan beterende hand– Het gaat goed met de 25-jarige Om Sin, de schildpad uit wiens maag bijna duizend munten zijn gehaald. Die waren door bezoekers van het Sea Turtle Conservation Centre van de marine in Chon Buri in het bassin gegooid, waarin de schildpad van zijn ouwe dag genoot. De muntjes zouden borg staan voor een lang en gelukkig leven – dat wil zeggen van degenen die ze gaven, niet van de schildpad, want die zou eraan bezweken zijn als niet tijdig was ingegrepen.

Directeur Nantrika van het Aquatic Animal Research Centre, waar de schildpad een maand geleden naartoe was gebracht, maakt het goede nieuws bekend op haar Facebook pagina. Om Sin kan weer normaal zwemmen, met haar flippers flappen en al haar ledematen gebruiken, schrijft ze. ‘Ze ziet er heel, heel erg blij uit dat ze in ons bassin met zeewater kan zwemmen.’ De schildpad heeft nog half jaar fysiotherapie nodig om volledig te herstellen van de operatie.

– Advocaat Pawinee Chumsri, verbonden aan de Thai Lawyers for Human Rights groep, heeft de outstanding mensenrechten onderscheiding ontvangen van het Somchai Naalapaijit Memorial Fund, een fonds vernoemd naar de sinds 2004 vermiste mensenrechten advocaat Somchai.

Gisteren op de dag dat Somchai dertien jaar geleden werd ontvoerd, maakte het fonds de toekenning bekend evenals de toekenning van drie andere onderscheidingen. Ze gaan naar een groep bewoners die zich in Loei inzetten tegen een goudmijn, veertien gastarbeiders uit Myanmar die een rechtszaak zijn begonnen tegen een kippenverwerkingsbedrijf in Lop Buri en student rechten Jatupat ‘Pai Dao Din’ Boonpattararaksa, die al veel in het nieuws is geweest (zie de pagina Majesteitsschennis).

Pawinee is onderscheiden voor haar werk in de drie zuidelijke provincies. Ze heeft ook veel ervaring met gedwongen verdwijningen elders in het land en rechtszaken tegen de coup.


 

Wat Phra Dhammakaya Boon Raksa gebouw

DSI blaast jacht op abt Dhammachayo af

11 maart – Het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) gooit de handdoek in de ring. Na 23 dagen het 400 hectare tellend terrein van Wat Phra Dhammakaya te hebben uitgekamd, geeft het de zoektocht naar abt Dhammachayo op. Ook in het laatste bolwerk, het Boon Raksa gebouw (foto), omschreven als een gebouw voor medische zorg, werd de abt niet gevonden.

DSI-hoofd Paisit maakte gisteren de beëindiging bekend. De DSI gaat het ministerie van Justitie vragen om met de regering te overleggen over opheffing van artikel 44 van de interim-grondwet dat gebruikt is het terrein plus omgeving tot ‘restricted zone’ te verklaren. Monniken mogen het terrein weer op voor religieuze activiteiten, maar ze moeten zich verder gedeisd houden. De autoriteiten blijven wel ter wille van de veiligheid rond de tempel. De volgelingen die zich verzameld hadden op de Klang Klong Luad markt buiten het tempelterrein hebben beloofd te vertrekken.

De DSI beschikt over bewijs, zegt Paisit, dat de abt niet ziek is. Dat was het afgelopen jaar telkens de verklaring waarom de abt oproepen van de DSI om zich te melden heeft genegeerd en zich ook niet heeft gemeld, nadat een arrestatiebevel tegen hem was uitgevaardigd.

De vraag ‘wat nu?’ ligt bij het hoofd van de kloostercommissie die de Central Plains bestrijkt. Aan hem en de commissie de schone taak het proces in gang te zetten om de abt uit de monnikenorde te stoten (defrocking) wegens overtreding van de gedragsregels voor de orde.

De bijeenkomst van de Supreme Sangha Council (SSC) en het National Office of Buddhism (NOB) heeft gisteren weinig opgeleverd. De SSC weet nu dat de abt op bevel van de koning zijn boeddhistische titel kwijt is en het hoofd van de kloostercommissie, Phra Buddha Chinnawong, is door het NOB voorzien van documenten met betrekking tot de Klongchan-zaak (verduistering gelden en donaties aan de tempel). Het NOB heeft Chinnawong gevraagd de defrocking-procedure in gang te zetten.

Hoe lang dat allemaal gaat duren, kan NOB-hoofd Pongporn niet zeggen. Volgens Mano Laohavanich, voormalig vertrouweling van Dhammachayo, die de defrocking heeft voorgesteld, kan het in één dag geregeld zijn. ‘Laten we maar afwachten of de commissie de moed heeft actie te ondernemen.’ (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina KCUC Wat Phra Dhammakaya)

Drie jaar cel voor ex-Groot Kamerheer Jumpol

11 maart – Adjunct politiehoofd Jumpol Manmai is door de provinciale rechtbank van Nakhon Ratchasima veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf wegens illegaal grondgebruik in een bosreservaat. De deconfiture is nu compleet, want eerder verloor hij zijn positie als Groot Kamerheer van het Royal Household Bureau, zijn rang van politiegeneraal en moest hij zijn set onderscheidingen teruggeven aan de koning.

Jumpol Manmai op weg van de CSD naar Nakhon RatchasimaDe rechtbank had dertig minuten nodig om het vonnis voor te lezen. De rechtbank achtte hem schuldig aan overtreding van de bosbeschermingswet en het strafwetsartikel over plichtsverzuim. Jumpol ging de fout in door zes bungalows te bouwen bij een waterweg in nationaal park Thap Lan. Hij nam er 13 rai land in bezit.

Jumpol kocht het land in 2011 van Pongdech Prommichit, voormalig adjunct-hoofd van de Provincial Police Region 5, en zijn echtgenote. Jumpol was toen hoofd van de politieregio die onder andere Nakon Ratchasima bestrijkt. Pongdech was adjunct-hoofd van het politiebureau Wang Nam Khieo (het district waarin het land ligt) en zijn vrouw was assistent-hoofd van de gemeente Thai Samakkhi. Zij verwierven het land in 2008.

Pongdech zegt niets met Jumpol’s overtreding te maken te hebben. Hij, zijn vrouw en vijf anderen worden door de politie verdacht van betrokkenheid bij de affaire. De openbare aanklagers onderzoeken bewijsmateriaal om hen te kunnen vervolgen. Het Department of Corrections beslist of Jumpol gevangen wordt gezet [?]. (Zie ook de pagina Krakers op overheidsland)

Staatssecretaris gaat praten met Uber

11 maart – Waarom het bericht alleen Uber noemt en niet Grab begrijp ik niet want ook die taxidienst zou illegaal zijn, wanneer gebruik wordt gemaakt van particuliere auto’s. Maar te zien aan stickers op taxi’s zijn er ook bij het Land Transport Department (LTD) geregistreerde Grab-taxi’s.

Hoe het ook zij, staatssecretaris Pichit (Transport) wil gesprekken openen met Uber die aandringt op wettelijke wijzigingen zodat ze legaal kan opereren. Uber zegt dat de Thaise wet op openbaar vervoer verouderd is, waardoor haar dienst niet geregistreerd kan worden.

In een recente verklaring naar aanleiding van de jacht op Uber-bestuurders in Chiang Mai en Bangkok wordt nog eens aangedrongen op herziening van de wet. Uber beweert geen taxidienst te zijn, maar een vorm van gedeeld autogebruik (ride-sharing) via een smartphone application en daarvoor bestaan geen regels. Het bericht noemt ook een online campagne met een oproep aan het ministerie van Transport om de diensten die gebruik maken van een app voor het bestellen van een taxi, te legaliseren [geen details].

Pichit lijkt niet bereid te zijn water bij de wijn te doen. Uber is illegaal en regels zijn regels. Eventuele wijzigingen mogen niet een specifieke groep van exploitanten bevoordelen. De staatssecretaris wijst erop dat het LTD bezig is regelingen te veranderen om de kwaliteit van het taxivervoer te verbeteren [weer geen details].

Volgens experts hebben de ride-sharing diensten een enorme populariteit verworven omdat ze een betere service bieden dan reguliere taxi’s. De klachten zijn bekend: passagiers weigeren, de taximeter niet willen aanzetten, de passagiers halverwege de rit uit de wagen zetten, klanten bedonderen met de tarieven en onbeschoft gedrag.

En daaraan kan ik uit eigen ervaring toevoegen: banken met scheuren. En dan zwijg ik nog maar over het feit dat de meeste bestuurders geen Engels spreken, wat toch vreemd is in een land dat drijft op toerisme. (Zie verder het bericht van gisteren: LTD maakt jacht op Uber en Grab)

Khlong Dan waste water treatment project aka Klong Dan

Kort nieuws zaterdag 11 maart

– De continuing story over de afvalwaterzuiveringsinstallatie Klong Dan, een van de grootste corruptieschandalen van Thailand, gaat maar door. Het hooggerechtshof heeft gisteren een lagere rechtbank bevolen een petitie te accepteren van het consortium dat de AWZI in Samut Prakan heeft aangelegd. In de petitie beschuldigt het consortium van zes bedrijven Amlo ervan zijn bankrekeningen en financiële transacties in strijd met de wet te hebben onderzocht.

De zaak kent nog meer losse eindjes want in januari heeft het Pollution Control Department de Central Administrative Court gevraagd de zaak opnieuw te beoordelen. Zie verder de pagina Khlong Dan: Een smerige zaak rond afvalwater.

– Weer wat nieuws: in Chachoengsao wordt met behulp van haviken jacht gemaakt op beschermde vogels. Het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation (DNP) heeft tegen de booswichten aangifte gedaan. De dienst is op de illegale jacht gestuit door een videoclip, waarin de eigenaar van de haviken opschept over de jacht door hem en zijn vrienden.

De DNP vermoedt dat de havik een Harris havik is, die geïmporteerd is. Het bezit daarvan is niet illegaal. De vogel mag gebruikt worden voor recreatieve doeleinden, maar niet voor de jacht op beschermde vogels. Wanneer de jagers schuldig worden bevonden, kunnen ze een gevangenisstraf van 4 jaar krijgen en/of een boete van 40.000 baht.

Een bekende vogelexpert zegt dat het gebruik van een niet-inheemse jager uiterst schadelijk is voor het ecosysteem. Het leidt tot vermindering van andere roofdieren en hun prooi. Dat is geheel in strijd met het concept van wildlife beheer.

– Over drie jaar zijn er geen onverharde wegen meer in Thailand, belooft het Department of Rural Roads. De dienst gaat 10 miljard baht aan de regering vragen om de 1.500 km aan onverharde en gravel wegen te kunnen asfalteren. Verbetering kan volgens directeur-generaal Pisak het aantal ongelukken verminderen en verhoogt het comfort voor weggebruikers. [En nu maar hopen dat ze onderhouden worden]

– De autoriteiten in Pai (Mae Hong Son) willen dat de luchthaven een upgrade krijgt omdat het aantal toeristen in het afgelegen bergachtige gebied toeneemt. De laatste keer dat er geknutseld werd aan de luchthaven was in 2007. Het plan, een initiatief van de Pai Tourism Business Association, is voorgelegd aan het Department of Civil Aviation. Qua financiering wordt gedacht aan een PPP-constructie (Public-Private Partnership).

De luchthaven meet thans 78 rai en heeft een runway van 900 meter. Er is parkeerruimte voor twee kleine toestellen. Vorig jaar bediende de luchthaven 309 vluchten van Kan Air, die tweemaal per dag vanuit Chiang Mai op Pai vliegt.

– De werkzaamheden aan een van de twee runways van Suvarnabhumi hebben tot nu toe nog niet tot belangrijke vertragingen geleid. Vrijdag werd begonnen aan reparatie van de baan. Het werk moet in mei klaar zijn. Wanneer vluchten één tot drie uur worden vertraagd, krijgen de passagiers een snackbox. Bedraagt de vertraging langer, dan krijgen ze een warme maaltijd.

Valentina Novozhyonova– Voor de kust van Koh Tao zijn menselijke resten gevonden, die mogelijk afkomstig zijn van de vermiste Russische free diver Valenina Novozhyonova. Het menselijk weefsel en botten zijn naar het Police General Hospital gestuurd voor DNA-onderzoek. Duikers vonden ook een duikbril, een riempje en een groen hemd. (Zie verder het bericht van 9 maart: Nog geen spoor van free diver Valentina.)

– De National Legislative Assembly (NLA, benoemd parlement) heeft gisteren besloten de International Convention for the Protection of All Persons from Enforced Disappearance te ratificeren. De ratificering betekent dat Thailand officieel erkent dat gedwongen verdwijningen, gepleegd door staatsdiensten, een misdrijf zijn dat valt onder de internationale wetgeving.

Als nu Thailand ook nog een wet krijgt tegen gedwongen verdwijningen, wordt het misschien nog wat. NHRC-commissaris Angkhana dringt erop aan die snel aan te nemen. Zonder binnenlandse wetten, kan er niets worden gedaan tegen verdwijningen, zegt ze. Dat is al gebleken bij de verdwijning in 2004 van haar echtgenoot, een mensenrechten advocaat, en Karen actievoerder Porlajee in 2014.

– Premier Prayut vroeg donderdag tijdens een bezoek aan Prachin Buri de bevolking een offer te brengen door 1 procent meer aan BTW te betalen, maar gisteren was de overheid er als de kippen bij om eventuele onrust de kop in te drukken. De regering is niet van plan de BTW te verhogen, zei NCPO-woordvoerder Winthai. Speculaties daarover komen uit de koker van mensen met kwade bedoelingen.

Volgens Winthai gebruikte Prayut slechts een voorbeeld om aan te geven waarom de regering meer geld nodig heeft. Ook vice-premier Somkid zei gisteren dat de BTW ongewijzigd op 7 procent blijft. (Zie verder het bericht van gisteren: Prayut vraagt bevolking offer: BTW naar 8 pct.)

– Laatste bericht. Tegen voormalige Democratisch parlementslid Pracha, beter bekend als kamnan Sia, is een arrestatiebevel uitgevaardigd omdat hij gisteren niet verscheen bij het hooggerechtshof. Het Hof heeft het voorlezen van het vonnis nu uitgesteld naar volgende maand. De kamnan (74) wordt vervolgd wegens illegaal grondgebruik van 1.000 rai in Kanchanaburi en Ratchaburi. In 2012 werd de zaak voor de rechter gebracht.

Sia had al een arrestatiebevel aan zijn broek hangen omdat hij in januari vorig jaar wegbleef bij het Hof van Beroep, dat hem tot drie jaar gevangenisstraf heeft veroordeeld. Op dezelfde dag vaardigde het hooggerechtshof een arrestatiebevel tegen hem uit omdat hij niet kwam opdagen toen het Hof oordeelde over gesjoemel met bouwprojecten tussen 1999 en 2001 in Kanchanaburi. Het Hof veroordeelde hem toen tot vijf jaar.


 

Defrocking gezochte abt ‘moeilijk en tijdrovend’

10 maart – Het idee om abt Dhammachayo uit de monnikenorde te stoten om zo een eind te maken aan de jacht op hem, is niet het Ei van Columbus. Directeur Pongporn van het National Office of Buddhism (NOB) tempert het enthousiasme over deze aanpak. De procedure is niet gemakkelijk en tijdrovend, zegt hij.

Vliegende schotel tempel met abt DhammachayoVandaag buigt de Supreme Sangha Council (SSC) zich over het verzoek van het NOB na te gaan of de procedure die Nikhahakam heet, in gang kan worden gezet. De SSC oordeelt of hetgeen waarvan de abt wordt beschuldigd, in strijd is met de boeddhistische gedragsregels. Die beschuldigingen zijn heling, het witwassen van geld en illegaal grondgebruik, en hij negeert al bijna een jaar oproepen van de DSI om zich te melden. Tegen hem lopen vier arrestatiebevelen. Een zoektocht naar hem op het tempelterrein heeft geen enkel resultaat opgeleverd.

Mano Laohavanich, een voormalige topmonnik van Wat Phra Dhammamakaya en vertrouweling van de abt, die de suggestie van defrocking heeft gedaan, is ontsteld over de uitspraak van Pongporn dat de zaak misschien vertraagd moet worden. Hij is bang dat de SSC geen acht slaat op het verzoek voor defrocking.

Phra Phayom Kalayano, gerespecteerde abt van Wat Suan Kaew in Nonthaburi, roept de SSC-leden op het boeddhisme te beschermen en op te houden om de abt die al ‘tientallen jaren invloed uitoefent’,  te steunen. ‘Ik wil dat u ten gunste van het boeddhisme handelt en niet bepaalde lieden steunt, die al besmet zijn. Wanneer u ze in de monnikenorde houdt, worden ook uw namen aangetast.’

Het DSI-team dat onderzoek doet naar de verduistering van gelden uit de kas van de Klongchan Credit Union zegt het NOB te hebben geïnformeerd over deze zaak. Zoals bekend heeft de tempel een deel van dit geld als donatie ontvangen. Hij meent dat de acceptatie van de donaties voldoende reden is de abt uit de orde te stoten.

Het Anti-Money Laundering Office (Amlo) heeft gisteren ook het NOB geïnformeerd over de verduistering. Amlo heeft beslag gelegd op vier bankrekeningen van de abt en de tempelstichtingen, waarop 50 miljoen baht staat.

Phra Sanitwong, hoofd van de afdeling communicatie van de tempel, meldde zich gisteren bij de CSD, nadat de rechtbank woensdag toestemming had verleend voor een arrestatiebevel. Hij wordt beschuldigd van belastering van de DSI en opruiing. Hij is vrijgelaten op een borgtocht van 400.000 baht. De advocaat had 600.000 baht aangeboden, maar de rechtbank verlaagde dit bedrag op voorwaarde dat de monnik het werk van de autoriteiten niet hindert.

De adjunct-abt van de tempel is sinds dinsdag zijn titel Phra Thattacheevo kwijt. Hij wordt beschuldigd van onderdak verlenen aan een criminele verdachte [de abt dus] en het investeren van tempelgelden op de effectenbeurs wat in strijd is met de strafwet. (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina KCUC Wat Phra Dhammakaya)

Vice-premier: Behoedzaamheid geboden in belastingzaak Thaksin

10 maart – Vice-premier Wissanu dringt aan op behoedzaamheid in de belastingzaak tegen oud-premier Thaksin. Hij waarschuwt voor overhaaste conclusies over de vraag wie gelijk heeft, daar ‘bepaalde feiten niet openbaar zijn gemaakt en zorgvuldige beoordeling vereisen’. De Belastingdienst krijgt van hem het advies in overleg te treden met de Rekenkamer wanneer ze op problemen stuit.

Zoals gisteren al gemeld kibbelen beide over de verjaringstermijn van een belastingaanslag voor Thaksin, omdat zijn twee kinderen tien jaar geleden een winst van 16 miljard baht hebben gemaakt bij een aandelentransactie. Thaksin verkocht toen zijn telecombedrijf aan een bedrijf in Singapore. Over die kapitaalwinst is destijds geen belasting betaald. Volgens de Central Tax Court waren de aandelen feitelijk eigendom van Thaksin.

Hoofd Pisit van de Rekenkamer heeft de Belastingdienst geadviseerd Thaksin alsnog aan te slaan voor een bedrag van 12 miljard baht. Dat moet snel gebeuren want eind deze maand verloopt de verjaringstermijn van 10 jaar. De Belastingdienst meent echter dat de verjaringstermijn 5 jaar bedraagt, maar Pisit denkt dat die verlengd kan worden naar 10 jaar. De regering heeft de Belastingdienst opdracht gegeven na te gaan of dit mogelijk is, aldus Wissanu.

Minister Apisak (Financiën) heeft de Belastingdienst opgedragen na te gaan of de belastingaangiftes van de twee Thaksin-kinderen met betrekking tot de aandelentransactie opnieuw gecontroleerd kunnen worden.

Een voormalig Democratisch parlementslid vindt dat het hoofd van de Belastingdienst en andere ambtenaren ontslagen moeten worden omdat ze de zaak hebben laten versloffen. Wissanu zegt daarover dat het er vanaf hangt of ze de intentie hadden misbruik te maken van hun positie.

Kortom een heerlijke klus voor fiscaal juristen die alles te maken heeft met de pogingen van de huidige junta een eind te maken aan de invloed van Thaksin op de Thaise politiek en bevolking. (Zie verder de pagina’s De zaak Panthongtae en Pinthongta, en de pagina De zaak Thaksin)

Busongeluk Prachin Buri 2

Bus stort in ravijn: Zes doden

School trips accidents10 maart – Twee leerlingen en vier leraren zijn gisteren om het leven gekomen toen de dubbeldeks bus waarmee ze op een veldtrip waren, in Na Di (Prachin Buri) in een ravijn stortte. 44 anderen raakten gewond. De middelbare-schoolleerlingen waren op weg van Khon Kaen naar Chanthaburi, waar ze het Khung Kraben Bay Royal Development Study Centre zouden bezoeken. Het reisje was een beloning nadat ze eindexamen hadden gedaan.

De bus raakte van de smalle weg af die een helling had van 45 graden. Het is bekend dat dubbeldeks bussen instabiel zijn en in bergachtig terrein dienen bestuurders uiterst behoedzaam te rijden. De bus stortte 20 meter naar beneden. De gewonden zijn opgenomen in twee ziekenhuizen. De 33-jarige chauffeur is gevlucht. Voorafgaand aan de val raakte de bus een voertuig in de andere rijstrook en botste tegen elektriciteitsmasten.

Thanapong Jinvong, programmamanager van de Road Safety Group Thailand zegt dat ongelukken tijdens veldtrips te vaak gebeuren. Omdat het budget beperkt is, worden sub-standaard bussen gehuurd. Om geld te sparen wordt meestal ’s nachts gereden. De bestuurders zijn doorgaans niet bekend met de route en zijn vaak oververmoeid.

Prayut vraagt bevolking offer: BTW naar 8 pct

10 maart – Premier Prayut vraagt de bevolking om een offer te brengen door 1 procent meer aan BTW te betalen. Dat levert de staatskas 100 miljard baht op, geld dat de regering goed kan gebruiken voor alle mooie plannen die ze heeft.

Prayut zei dit gisteren op een bijeenkomst met bewoners in Prachin Buri. Hij wees erop dat de BTW al sinds kort na de introductie 7 procent bedraagt. [Aanvankelijk werd 10 pct geheven] De minister van Financiën stelde de bewoners echter gerust: de BTW-verhoging wordt niet gedurende de huidige regeringsperiode ingevoerd.

Prayut zei dat consumentenproducten nooit te veel mogen kosten als gevolg van de extra BTW. Hij benadrukte dat de regering niet blut is, maar wanneer de regering de inkomsten niet verhoogt dreigt bankroet. Het belastingsysteem heeft dringend behoefte aan herziening.

Volgens Prayut blijven de leningen die de regering afsluit, binnen de limiet en de openbare schulden zijn zelfs verminderd. [Mij niets van bekend] De regering gaat door met investeringsprojecten die het land geen windeieren zullen leggen. Hij noemde de hogesnelheidslijnen en dubbelspoorlijnen. Maar Prayut gaf toe dat sommige projecten niet van een leien dakje gaan vanwege wettelijke beperkingen.

Ruzie over behoud Mahakan buurt terug naar Af

10 maart – De ruzie over het behoud van de buurt bij het Mahakan Fort is weer terug bij Af, nu de gemeente akkoord is gegaan met de vorming van een nieuw panel. Volgens een bron heeft het bestaande tripartite panel van gemeente, bewoners en het leger besloten een nieuw panel te vormen dat bestaat uit experts op het gebied van architectuur en geschiedenis.

Het panel gaat bekijken of de 24 door de Association of Siamese Architects voorgedragen historische huizen de moeite waard zijn om te behouden. Deze 24 zijn dezelfde als de huizen die in 2006 in een studie van docent Chatri van de Silpakorn universiteit als waardevol werden aangewezen. De bron zegt dat inspraak van de bewoners daarbij onontbeerlijk is. Bij overheidsprojecten dient volgens hem altijd gelegenheid te zijn voor inspraak van de bevolking.

Chatri betwijfelt of de methode die de gemeente Bangkok gebruikt om de historische en artistieke waarde van de huizen vast te stellen gangbaar is. Wanneer de gemeente de strenge criteria van het Fine Arts Department overneemt, blijven er slechts zes of zeven over, die ouder zijn dan 100 jaar, en twee die artistieke waarde hebben. (Zie verder de pagina Mahakan Fort)

LTD maakt jacht op Uber en Grab

10 maart – De passagiers zijn enthousiast over de nieuwe taxidiensten Grab en Uber, want gemak dient de mens, maar het Land Transport Department (LTD) gaat ze harder aanpakken. De ambtenaren Dorknoper redeneren, zoals een gezagsgetrouwe ambtenaar betaamt, regels zijn regels en daar moeten deze diensten zich ook aan houden.

Het LTD maakt zich zorgen over de veiligheid en belangen van de passagiers, wat een overbodige zorg is, want de wagens van beide diensten worden via GPS gevolgd. Wel maken de diensten gebruik van de eigen wagens van de bestuurders, waardoor de passagiers niet verzekerd zijn.

Maar het grote pluspunt is dat ze op aanvraag via een app komen, en dat het tarief vastligt. Dit in tegenstelling tot reguliere taxi’s waarvan de bestuurders soms weigeren passagiers op te pikken of de taximeter niet willen aanzetten. Overigens beschouwt Uber zich niet als taxidienst, maar als ride sharing, het delen van ritten. [Leuk bedacht] Ze pleit voor aanpassing van de Vehicle Act.

De hardere aanpak van de LTD is vorige week in Chiang Mai begonnen. Bestuurders worden beboet met 2.000 baht. Ook in Bangkok gaat de LTD er hard tegenaan. Tot gisteren waren 23 bestuurders beboet.

De LTD is niet gekant tegen het gebruik van apps, maar taxibestuurders moeten volgens de wet een speciaal rijbewijs hebben, ze mogen geen strafblad hebben en de wagen moet geregistreerd zijn als taxi. Het bericht meldt dat Grab Taxi [?] en All Thai Taxi aan die eisen voldoen.

De LTD erkent dat sommige bestuurders van conventionele taxi’s er een potje van maken. De dienst zegt dat ze tegen hen optreedt. ‘We nemen de klachten van passagiers serieus’, zegt LTD-hoofd Sanit. ’Maar de meeste van de 100.000 taxi’s die bij ons zijn geregistreerd  bieden goede service.’

Bezoek van Prayut aan gezinskliniek in Prachin Buri

Kort nieuws vrijdag 10 maart

– Premier Prayut neemt ook elke gelegenheid te baat om eigen ideeën te ventileren of regeringsplannen bekend te maken. Gisteren zei hij tijdens een bezoek aan een ziekenhuis in Prachin Buri dat de regering de verkoop van kruidenmedicijnen de komende vijf jaar met 320 miljard wil verhogen en de waarde van kruiden die in zorginstellingen worden gebruikt, met 3 miljard baht.

Het bezochte ziekenhuis is voorloper op het gebied van behandelingen met kruiden. Het fungeert als model, dat wordt aangeduid met de term Abhaibhubejhr Business Model. De regering hoopt dat andere zorginstellingen het model overnemen.

Het 2017-2021 masterplan voor de nationale ontwikkeling van kruidengebruik beoogt de ontwikkeling en productie van kruidenproducten te bevorderen voor zowel binnen- als buitenland, de kwaliteit te verhogen en de marketing te verbeteren zodat die voldoet aan internationale eisen. Vorig jaar lanceerde de regering het plan voor herbal cities in vier provincies.

Het Chao Phya Abhaibhubejhr ziekenhuis exporteert kruidencosmetica naar Japan en Myanmar. Het wil op dit gebied marktleider in Asean worden. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg)

– Het onderzoek naar de gruwelijke moord op een student in Cha-Am, die met een schroevendraaier in zijn hoofd werd gestoken, wordt op bevel van adjunct-hoofdcommissaris Srivara van de Royal Thai Police overgeheveld van de politie van Cha-Am naar de CSD sub-divisie 5. Srivara gaf het bevel nadat hij met de nabestaanden had gesproken die voor hun veiligheid vrezen omdat enkele van de achttien daders zonen zijn van lokale ‘invloedrijke figuren’.  (Zie voor de voorgeschiedenis het bericht van 7 maart: Cha-Am: Student met schroevendraaier vermoord.)

– De BBC heeft de World Service uitzendingen via haar korte-golf zendmast in Nakhon Sawan, die heel Azië bestrijkt, beëindigd. De BBC ziet af van verlenging van het contract met 20 jaar, dat op 31 december vorig jaar afliep. De regering had voorgesteld het contract met 7 jaar te verlengen, maar de BBC reageerde pas tien dagen voor de deadline op het voorstel, te laat voor het kabinet om een besluit te nemen.

De uitzendingen zijn op 1 januari beëindigd, de onderhandelingen die nadien zijn gevoerd, zijn door de BBC zonder opgaaf van redenen afgebroken. Volgens een bericht van het Franse persbureau AFP heeft de Thais-talige dienst de gram gewekt van de regering vanwege een BBC-artikel over de nieuwe koning.

– Narudee Jodsanthia, een leerling van Mathayom 5 in Nakhon Ratchasima, kan weer lachen zonder dat haar gezicht scheef trekt. Haar gezicht heeft een operatie ondergaan waarbij de beschadigde zenuwen zijn hersteld. Die werkten niet meer nadat een leraar in september vorig jaar een mok naar haar had gegooid. Zie het bericht van 15 september: Mok incident: Leraar overgeplaatst; commissie doet onderzoek.

– De NACC heeft een panel van adviseurs gevormd dat gaat helpen bij haar onderzoek naar het Rolls Royce schandaal. Het panel komt te bestaan uit zowel experts uit de eigen organisatie als externen. NACC secretaris-generaal Sansern heeft dit gisteren bekend gemaakt.

Uit een voorlopig onderzoek is gebleken dat Thaise politici en hoge functionarissen in 2004 en 2005 betrokken waren bij het incasseren van door RR betaalde steekpenningen. Wanneer de NACC voldoende bewijs heeft, worden ze voor verhoor opgeroepen, ongeacht hun positie. Veroordeling wegens machtsmisbruik en plichtsverzuim ligt in de rede.

Overigens verloopt het onderzoek naar de corruptie, die plaatsvond in de periode 1991-2005, traag. De Thaise autoriteiten wachten op documenten van het Britse Serious Fraud Office, maar dat lijkt niet erg genegen veel hulp te bieden uit angst dat er in Thailand gelekt wordt, wat de rechtsgang tegen RR in Engeland schaadt. Bovendien bestaan grote bezwaren tegen de doodstraf. (Zie verder de pagina RR vliegtuigmotoren)

– Tien particuliere universiteiten moeten van Ohec binnen een maand hun bachelors en masters programma’s, die kwalitatief onder de maat zijn, verbeteren. Gebeurt dat niet, dan is het einde verhaal voor die programma’s.

Ohec heeft onlangs onderzoek gedaan, nadat geklaagd was over de kwaliteit. De universiteiten nemen meer studenten aan dan is toegestaan. Het gaat om 98 programma’s. Daarvan worden 20 op de hoofdcampus gegeven en de overige op nevenvestigingen. In 90 procent van de gevallen was het aantal gekwalificeerde docenten onvoldoende. Minister Teerakiat (Onderwijs) zegt dat het ministerie de namen niet bekend maakt omdat ze de kans moeten hebben hun leven te beteren.

Eerder deze maand schorste Ohec drie cursussen van de Burapha universiteit. De scripties van de studenten die de afgelopen 5 jaar zijn afgestudeerd, worden gecontroleerd of ze aan de kwaliteitseisen voldoen. (Zie verder de pagina Onderwijs)

– De nieuwe directeur-generaal Atchariya van het National Institute of Energency Medicine (NIEM) gaat zich over klachten buigen dat particuliere ziekenhuizen spoedeisende hulp in rekening brengen, die ze gratis dienen te verstrekken. Volgens de regels dienen ze de eerste 72 uur na opname patiënten gratis te behandelen. Atchariya vermoedt dat ziekenhuis en patiënt de term ‘spoedeisend’ verschillend interpreteren. De NIEM gaat proberen helderheid te verschaffen. Ook het ministerie van Volksgezondheid werkt aan een regeling.

Verder vraagt de NIEM lokale bestuursorganen callcentra op te zetten voor noodhulp. Daarvan zijn er slechts tachtig in het land. Dat is onvoldoende om de vraag te voldoen. Vorig jaar bedroeg het aantal patiënten dat spoedeisende hulp kreeg [vroeg?], 12 miljoen. Vier miljoen van hen waren urgente gevallen. Atchariya verwacht dat het aantal toeneemt. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg)

– Gehandicapten krijgen bij de volgende verkiezingen hulp. Die belofte doet Somchai Srisutthiyakorn, lid van het Office of Election Commission (EC). De EC werkt samen met het Asean Network for Free Elections aan een plan. Somchai zei dat gisteren op een seminar in Bangkok. De hulp richt zich ook op ouderen die moeilijk ter been zijn. De EC gaat warenhuizen vragen ruimte ter beschikking te stellen voor stembureaus die toegankelijk zijn voor gehandicapten. Tijdens het referendum in augustus vorig jaar is al gewerkt met leesapparatuur.

– De Medical Council of Thailand (MCT) heeft een commissie gevormd die procedures voor cosmetische chirurgie gaat opstellen om de veiligheid voor klanten te verbeteren. De commissie moet klare wijn wijn schenken welke ingrepen slechts door gecertificeerde chirurgen mogen worden verricht. Voorzitter Sirachai maakte dat gisteren bekend op het seminar Asean Congress of Plastic Surgery 2017 in Bangkok.

Thailand telt thans 320 gecertificeerde plastisch chirurgen. Elk jaar komen er twintig bij. Veel schoonheidssalons beweren specialisten in dienst te hebben, maar dat liegen ze. Artsen mogen wel kleine cosmetische ingrepen plegen omdat het land een tekort aan specialisten heeft. Sirachai adviseert consumenten goed na te gaan of de behandelaar bevoegd is de ingreep te plegen. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg)

– De permanent secretaris van het ministerie van Justitie gaat met een delegatie naar Genève om maandag en dinsdag het UN Human Rights Committee te informeren over Thailand’s inspanningen op het gebied van civiele en politieke rechten. Kwesties die aan de orde komen, zijn het gebruik van artikel 44 van de interim-grondwet, de doodstraf, berechting van burgers door krijgsraden, marteling, gedwongen verdwijningen , de roadmap to democracy van de regering en de nieuwe verkiezingen. Een vertegenwoordiger van de NHCR houdt een oogje in het zeil.


 

Belegering tempel eindigt over 5 dagen

9 maart – Het kat-en-muis spel tussen de DSI en de Dhammakaya tempel eindigt over vijf dagen, alhoewel de abt nog steeds niet is gevonden. Het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) dat het tempelterrein heeft uitgekamd, legt het moede hoofd in de schoot nu de mogelijkheid zich voordoet dat de abt uit de monnikenorde wordt gestoten, nadat de koning hem zijn religieuze titel heeft ontnomen.

De zogeheten defrocking wordt morgen besproken in een gesprek van regeringsvertegenwoordigers, waaronder minister Ormsin (PM’s Office), de directeur van het National Office of Buddhism en de Supreme Sangha Council.

DSI-woordvoerder Songsak, die dit bekend maakte, zegt: ‘Maandag, of vijf dagen vanaf nu, moet de zaak Wat Phra Dhammakaya afgewikkeld zijn. Gegeven de verlengde situatie zal een besluit worden genomen. De tempel heeft de bevolking misleid door te suggereren dat de poging om de abt te arresteren het boeddhisme heeft geschaad.’ Songsak ontkent dat de DSI gefaald heeft. ‘De zaak was gevoelig en de DSI moest zorgvuldig handelen.’

Zoals bekend begon de zoektocht naar de abt op 16 februari. Het tempelterrein is tot restricted zone verklaard, maar ook dat heeft geen effect gehad. Laatste ontwikkeling: Het Boon Raksa gebouw, dat in dit bericht een gebouw voor medische zorg wordt genoemd, wordt zwaar bewaakt. Volgelingen hebben er een gracht omheen gegraven, waardoor het niet doorzocht kan worden. [Doet me denken aan inspecteur Clouseau die probeert een kasteel in te gaan. Klik hier voor de video]

De Criminal Court heeft gisteren een arrestatiebevel goedgekeurd voor tempelwoordvoerder Phra Sanitwong, die zich al enkele dagen niet vertoont. Hij wordt beschuldigd van uitlokking, computermisdrijven en belediging van de DSI. Sanitwong heeft op zijn Facebook pagina dingen geschreven die als smaad worden beschouwd (artikel 116 van de Strafwet) en een overtreding zijn van de strenge Computer Crime Act.

Phra Palet Seksan Attathamo is door de rechtbank van Thanyaburi (Pathum Thani) vrijgelaten op een borgtochtsom van 200.000 baht. Hij heeft de leiding van volgelingen en monniken die zich verzameld hebben op de Klong Luang markt buiten het tempelterrein. Of die inmiddels hun biezen hebben gepakt, wat hen is bevolen, vermeldt het bericht niet. (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina KCUC Wat Phra Dhammakaya)

Protest van KCUC gedupeerden in februari 2015

KCUC-leden moeten 26 jaar wachten op hun centjes

9 maart – De krant kopt optimistisch dat de Klongchan-zaak voortgang boekt, maar de 50.000 leden van de coöperatie krijgen een koude douche. Het duurt zeker 26 jaar voordat ze al het geld terugzien dat ze hebben ingelegd, bijvoorbeeld als appeltje voor de dorst voor hun oude dag. En die tegenvaller is het gevolg van de verduistering van 15 miljard baht uit de coöperatiekas.

De lange periode van terugbetaling is te wijten aan het feit dat de Klongchan Credit Union Cooperative (KCUC) geen geld kan lenen bij de Government Savings Bank en de Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives. De coöperatie heeft nu haar hoop gevestigd op leningen van andere coöperaties. Daarmee zou 450 miljoen baht per jaar opgehaald kunnen worden.

Adjunct directeur-generaal Pichit van het Cooperative Promotion Department zegt: ‘Zoals iedereen weet, bevindt de credit union zich in ernstige financiële moeilijkheden. Het kan geen verrassing zijn dat de banken weigeren geld te lenen aan Klongchan. De andere coöperaties zullen akkoord moeten gaan met andere leningvoorwaarden omdat ze crediteuren zijn. Als ze Klongchan geen aanvullende gelden geven, is Klongchan niet in staat haar schuld af te lossen.’

De financiering en terugbetaling zijn geregeld in een rehabilitatieplan, dat voorziet in twee uitbetalingen per jaar. Elke crediteur krijgt dan gemiddeld 3 procent van het totaalbedrag aan schuld. De coöperatie verwacht elk halfjaar 600 tot 700 miljoen baht te moeten ophoesten. De coöperatie beschikt thans over 1 miljard baht aan kasgeld, waarvan een deel afkomstig is van de Dhammakaya tempel, die eerder akkoord is gegaan met een minnelijke schikking ter afbetaling van de donaties, die voormalig bestuursvoorzitter Supachai heeft verstrekt. Maar de coöperatie moet nog 3,8 miljard baht van hem zien terug te krijgen.

Supachai en zijn medeplichtigen gebruikten de coöperatie voor een piramideconstructie. Ze haalden 82 coöperaties over om geld te storten bij Klongchan en boden een dividend van 10 procent, 3 procent meer dan wettelijk is toegestaan. De 82 coöperaties stortten bijna 8 miljard baht. Uit een onderzoek is gebleken dat Supachai de donaties aan de tempel gebruikte om belastingaftrek te claimen.

Supachai is nog verwikkeld in de rechtszaak tegen hem. Het Hof van Beroep buigt zich over twee donaties, één aan de tempel en één aan de abt, waarvan Supachai zegt dat ze van leningen kwamen die hij had afgesloten bij de coöperatie. Volgens Supachai zouden die leningen al zijn afbetaald. Supachai ontkent geld te hebben afgeroomd van de coöperatie en houdt vol dat de controversiële tempel en de abt niets te maken hebben met het schandaal.

Pichit noemt de Klongchan-zaak een harde les. De autoriteiten zullen maatregelen moeten nemen om de belangen van de leden beter te beschermen. Een mogelijkheid is het vormen van een noodfonds. Thailand telt 1.400 spaarcoöperaties en 500 kredietcoöperaties. (Bron: Bangkok Post, 8 maart) (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina KCUC Wat Phra Dhammakaya; zie ook onderstaand kader waarin de wirwar van alle geldstromen in beeld is gebracht)

Foto: Demonstratie van gedupeerde Klongchan leden  in februari 2015.

KCUC The money trail

Update: Verbeterplan voor coöperaties

9 maart – Het kabinet heeft dinsdag een verbeterplan goedgekeurd voor spaar- en kredietcoöperaties. Het plan, voorgesteld door het ministerie van Financiën, beoogt het systeem meer transparant en efficiënt te maken. Leidraad worden de richtlijnen uit 1988 van het Basel Committee on Banking Supervision.

De richtlijnen, die ook wel 1988 Basel Accord worden genoemd, zijn voornamelijk gericht op kredietrisico’s en gepaste risicoweging van vermogen. Coöperaties met een vermogen van meer dan 5 miljard baht dienen aan dezelfde eisen te voldoen als die voor commerciële en staatsbanken gelden.

Ze mogen niet minder dan drie directeuren hebben en managers dienen expert te zijn in financieel management en boekhouding. Deze coöperaties moeten ook interne accountants hebben die zijn goedgekeurd door de beurscommissie. De unit die kredieten goedkeurt moet onafhankelijk opereren van de unit die analyses maakt. Het uit te keren dividend mag niet meer bedragen dan 80 procent van de nettowinst.

De boekhouding dient te voldoen aan de Thai Accounting Standards en Financial Reporting Standards. Leden moeten geïnformeerd worden over alle rekeningen. Volgens assistent-minister Kobsak van het PM’s Office worden de investeringen door de nieuwe regels beperkt tot een maximum van 10 procent van de aandelenwaarde.

Thans hebben coöperaties in totaal een vermogen van 2,61 biljoen baht. Er zijn 1.448 spaarcoöperaties en 588 kredietcoöperaties. De spaarcoöperaties beheren 2,06 biljoen baht. 113 hebben een vermogen van meer dan 5 miljard baht tegen één kredietcoöperatie. Het vermogen van kredietcoöperaties bedraagt 55 miljard baht. (Bron: Bangkok Post, 8 maart)

Nog geen spoor van free diver Valentina

Valentina Novozhyonova9 maart – Een onderwater team is er gisteren niet in geslaagd de Russische Valentina Novozhyonova (23) te vinden, die op 16 februari vermist raakte en een fervent beoefenaar van free diving was. Dertien duikers zochten drie kwartier op een diepte van 22 tot 25 meter op diverse duiklocaties in de Chalok Bankao baai bij het hotel op Koh Tao waar ze logeerde. Het gebied waarin gezocht wordt, gaat nu uitgebreid worden.

Intussen zoeken de lokale en provinciale politie naar aanwijzingen op het vaste land en wordt de bevolking gevraagd of ze haar gezien heeft. De lokale politie onderzoekt ook haar Facebook pagina, waarop ze heeft geschreven haar record te willen verbreken. Onderzoek van haar telefoongesprekken heeft geen bijzonderheden opgeleverd.

Adjunct-hoofd Anuchon van de provinciale politie neemt aan dat ze verdronken is. Het lichaam kan bekneld geraakt zijn tussen rotsen of meegesleurd zijn naar zee omdat het ten tijde van haar verdwijning flink stormde.

THAI en Airbus ontwikkelen onderhoudscentrum

9 maart – Het chauvinisme viert hoogtij bij Bangkok Post, want de krant opent niet met de KCUC-affaire, ook niet met de belastingaffaire van Thaksin’s kinderen, waarover later meer, maar over de samenwerking van Thai Airways International (THAI) en Airbus. Zij gaan samen een MRO-centrum (maintenance, repair, overhaul) op U-tapao International Airport bouwen dat hét onderhoudscentrum voor de luchtvaart in de regio Azië-Pacific moet worden.

Vice-premier Somkid kan zijn geluk niet op: ‘Het besluit van Airbus om gezamenlijk in Thailand te investeren betekent veel voor het land. Het laat zien hoeveel vertrouwen de Europese vliegtuigfabrikant heeft in Thailand’s capaciteit.’ Somkid woonde gisteren in het hoofdkantoor van THAI het ondertekenen van het contract bij [of misschien tekende hij zelf].

Somkid gaat nog even door met zijn lofzang op eigen land: ‘Velen hebben misschien in het verleden de ambitie van Thailand om een regionaal luchtvaartcentrum in Azië en de Pacific te worden, gezien als een droom. Maar nu Airbus Thailand heeft gekozen voor het MRO-centrum en THAI als partner, laat dit duidelijk zien dat Thailand definitief een echt centrum in de regio is.’

Somkid houdt maar niet op, maar dat mag u zelf lezen: THAI, Airbus strike investment deal. Daar vindt u ook een schattige foto van premier Prayut die samen met Fabrice Bregier van Airbus een vliegtuigmodel vasthoudt. Minpuntje: Geen lachje kan er vanaf. En omdat mijn lezers Nederlanders zijn, meld ik nog wel even dat de investeringskosten 20 miljard baht bedragen.

Rekenkamer over Thaksin-belasting: Dokken!

9 maart – Follow-up op het bericht van gisteren Thaksin’s kinderen ontsnappen aan belastingaanslag. President Pisit van de Rekenkamer dringt er bij de Belastingdienst op aan haar best te doen om 12 miljard baht aan niet betaalde belastingen te innen van Thaksin, wiens kinderen Panthongtae en Pinthongta tien jaar geleden met een slimmigheidje een enorme winst maakten met een aandelentransactie.

Auditor-General Pisit LeelavachiropasPisit vindt dat de fiscus de verjaringstermijn moet verlengen van vijf naar tien jaar, zodat de kinderen [dus eigenlijk Thaksin zelf] alsnog een belastingaanslag kunnen krijgen. Over die termijn bestaat verschil van mening: de Belastingdienst meent dat verlenging niet mogelijk is.

De zaak is behandeld geweest in de Central Tax Court. Volgens de rechtbank waren de aandelen in werkelijkheid eigendom van vader Thaksin, de in 2008 gevluchte oud-premier die in Dubai woont. Hij verkocht destijds zijn telecombedrijf Shin Corp aan een bedrijf in Singapore zonder belasting te betalen op de winst. Dat hoefde hij ook niet want als premier had hij de regels ten aanzien van kapitaalwinst eerder aangepast.

Het lijkt ingewikkeld maar is in feite simpel: Thaksin wordt ervan beschuldigd zijn vermogen verborgen te hebben gehouden toen hij premier werd. Daarvoor is hij veroordeeld door het hooggerechtshof. (Zie verder de pagina’s De zaak Panthongtae en Pinthongta, en de pagina De zaak Thaksin, maar ik waarschuw u: het is een mer à boire)

Tegenstanders diepzeehaven: Regering blijf weg

9 maart – Tegenstanders van de diepzeehaven Pak Bara in de provincie Satun vragen de autoriteiten af te zien van een hoorzitting over het project volgende week donderdag. Leden van het People’s Network for following up Development Plan verzamelden zich gisteren bij het ministerie van Milieu en overhandigden een brief met dat verzoek.

In de brief schrijven ze dat het project niet transparant is en de stem van tegenstanders negeert. Volgens hen zijn alleen voorstanders van de aanleg opgetrommeld. Het is duidelijk, zeggen ze, dat de autoriteiten het project doorzetten om de target van de regering voor uitbreiding van de petrochemische industrie in het Zuiden te steunen.

Het netwerk pleit voor herziening van de milieu- en gezondheidseffect rapportage. [Dat hebben we vaker gehoord] ‘Als die rapportage betrouwbaar is, gaan we niet meer protesteren’, zegt coördinator Sombun. Op een seminar pleitte hij ervoor meer aandacht te besteden aan publieke participatie, toegang tot informatie en het recht om een tegengeluid te laten horen. De tegenstanders vrezen voor ernstige gevolgen voor het milieu, de lokale visserij en het toerisme wat belangrijke inkomstenbronnen zijn voor de bewoners.

Taxichauffeur in Phitsanulok toont nieuw prijslijstje

Kort nieuws donderdag 9 maart

– In 32 provincies is het taxitarief verhoogd van 30 naar 40 baht. Bangkok en belangrijke toeristische provincies als Chiang Mai, Phuket, Khon Kaen en Surat Thani vallen buiten de boot. Adjunct-hoofd Cherdchai van het Land Transport Department (LTD) zegt dat de kosten van levensonderhoud de doorslag hebben gegeven bij de selectie.

Het tarief van 30 baht is al 20 jaar ongewijzigd en blijft achter bij de stijgende kosten van levensonderhoud. Volgens Cherdchai is dit de reden waarom taxibestuurders passagiers weigeren of de meter niet willen aanzetten.

De verhoging gaat niet onmiddellijk in want circa duizend taximeters moeten daarvoor worden aangepast. Het LTD maakt van de gelegenheid gebruik het interieur van de wagens te controleren op uitrusting, properheid en air-conditioning. Als die niet in orde zijn, wordt de meter niet aangepast.

Het bericht legt niet uit waarom het tarief van de taxi’s in de overige 45 provincies niet wordt verhoogd, want die rijden niet allemaal in toeristische provincies.

Pheu Thai delegatie arriveren bij de commissie verzoening– Voormalig regeringspartij Pheu Thai heeft de verzoeningscommissie voorgesteld een onafhankelijk orgaan te vormen dat uit alle betrokkenen en vertegenwoordigers van de media en burgergroepen bestaat, met als taak eenheid en verzoening te bevorderen. [Ach ja, waarom niet. Thailand bulkt al van de commissies. Die ene kan er nog wel bij.]

Gisteren maakte een zware delegatie van PT-ers (foto) haar opwachting bij de commissie nationale verzoening die een gespreksronde van drie maanden leidt. Daaraan nemen politieke partijen, politieke groepen, academici en burgergroepen deel. De gesprekken met politieke partijen schieten al op, want die worden in alfabetische volgorde gevoerd. Zie verder het bericht: Pheu Thai pushes for unity body to be set up.

– Nog meer verzoening. Partijleider Anutin van de Bhumjaithai partij zegt dat zijn partij niet voornemens is aan te dringen op amnestie als deel van het verzoeningsproces. De partij ligt onder vuur omdat Anutin en coupleider Sonthi van de coup tegen Thaksin in 2006 vijf jaar geleden een bezoek aan Thaksin brachten. Dat is onthuld door een lid van de Democratische partij (zie Kort Nieuws van gisteren, een na laatste bericht).

De Democraat bracht het bezoek in verband met een controversiële amnestiewet tijdens de regeringsperiode van Yingluck, ingediend door Sonthi, de Matubhum partij en de voorzitter van de toenmalige verzoeningscommissie. Bhumjaithai steunde destijds het voorstel, maar denkt er nu anders over. Anutin: ‘De politieke situatie is veranderd.’

– Je kunt ze kopen op Khao San Road in Bangkok: nagemaakte diploma’s voornamelijk van buitenlandse universiteiten om de herkomst enigszins oncontroleerbaar te maken. Maar of ze in dit geval daar gekocht zijn, vermeldt het bericht niet. In ieder geval gaat het om valse diploma’s die door docenten bij hun sollicitatie zijn overlegd. Daarover heeft het Coordinating Centre For Public Higher Education geklaagd.

De onderwijs waakhond sprak gisteren voor de tweede maal met de DSI en overhandigde aanvullende informatie over de fraude, na op 16 januari de zaak aanhangig te hebben gemaakt.

Oprichter Weerachai overhandigde een lijst met 300 namen van mensen in Cambodja die op een website hun diensten aanbieden om een doctorale thesis te schrijven.Tien van hen doceren in Thailand. Weerachai veronderstelt dat ze ook de baan hebben gekregen door een vals diploma te overleggen.

De Nakhon Phanom University Council stelt een onderzoek in naar de eigen rector. Hij zou plagiaat hebben gepleegd door researchpapers van anderen in zijn thesis te verwerken. (Zie verder de pagina Onderwijs)

– Directeur Somchai van het Tak Bai ziekenhuis in Narathiwat is uitgeroepen tot outstanding rural doctor in 2016. Hij is de 43ste arts die deze onderscheiding krijgt van de faculteit Medicijnen van de Mahidol universiteit aan het Siriraj ziekenhuis. Er waren tien genomineerden. Somchai heeft al 29 jaar de leiding van het ziekenhuis. Alhoewel hij in een gevaarlijk gebied werkt, scherpt hij zijn vaardigheden, past technologie toe en bereidt personeel voor op zorg voor minder bedeelden, aldus de deken van de faculteit die zijn verkiezing gisteren bekend maakte. Werken in het Zuiden vereist dat een arts probeert de lokale bevolking te begrijpen, die voornamelijk bestaat uit moslims, en tegelijkertijd boeddhisten bedient. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg)

BTS Soi Bearing– De openingsdatum 1 april van de verlengde Green Line tussen Bearing en Samrong wordt waarschijnlijk niet gehaald vanwege gekibbel over het budget. Het beheer is door de gemeente Bangkok overgenomen van de MRTA, die de lijn aanlegt, maar onenigheid bestaat over de kosten van de transfer.

De MRTA vraagt 8 miljoen baht per maand, maar het is onzeker of de gemeente daarmee akkoord gaat. Eerder vroeg de MRTA 3 miljoen, maar de raad van bestuur van de MRTA vond dat bedrag te laag. De overname kampt al met problemen sinds de gemeente heeft laten weten de lijn te willen exploiteren.

Het tracé van 12,8 km op een verhoogd spoor maakt deel uit van de verlenging die uiteindelijk in Samut Prakan eindigt.

– Het National Anti-Corruption Network [ken ik niet] vraagt premier Prayut om een onderzoek naar vermeende prijsopdrijving bij de aanschaf van bewakingscamera’s voor scholen in het Zuiden. Hiervoor was een bedrag van 577 miljoen baht uitgetrokken, maar daarvan is slechts 405 miljoen baht gebruikt voor 6.624 camera’s in 1.104 scholen.

Het project, dat bekend staat als Safe School Zone, ging in 2014 van start. Vanwege onregelmatigheden is een deel van het budget naar andere projecten gesluisd en het budget werd teruggebracht naar 405 miljoen baht. Het Network vraagt om een onderzoek naar Obec en vier bedrijven die de camera’s hebben geïnstalleerd. Volgens secretaris-generaal Mongkolkit hebben ze nagelaten die te verbinden met de mobieltjes van veiligheidspersoneel. (Zie verder de pagina Corruptie 2)

– Laatste bericht. Het kabinet heeft een decreet goedgekeurd dat voorziet in wijziging van twee wetten met betrekking tot Thaise schepen en navigatie. De wijziging heeft onder andere tot doel IUU-visserij beter te kunnen bestrijden (Illegal, Unreported and Unregulated fishing, een regeling van de EU). Het gaat om de Act on Thai ships van 1938 en de Act on navigation through Thai waters van 1913. Voor de visserij perikelen zie de pagina De vis wordt duur betaald.


 

Lamborghini Huracan Performante

8 maart – Nee, dit is niet de Lamborghini van Akarakit, de speed racer die met de verkeerde mensen is omgegaan. Want hij is niet alleen zijn Lamborghini van 20 miljoen baht kwijt, maar wordt ook nog eens vervolgd voor het witwassen van geld en samenzwering vanwege zijn vermeende banden met drugsbaron Xaysana  uit Laos.

Dit is de nieuwe Lamborghini Huravan Performance die op de autobeurs van Genève het levenslicht zag. Het is de opvolger van de Gallardo met een exterieur en interieur dat hem de schijn van een racewagen geeft, hij heeft meer motorvermogen, weegt minder en heeft meer focused driving manners, wat dat dan ook moge betekenen. De spoiler aan de achterkant past zich aan de snelheid aan en de uitlaatpijpen zijn hoger geplaatst wat bijdraagt aan een agressieve aanblik.

De wagen wordt later dit jaar geïntroduceerd in Thailand tegen een prijs van om en nabij de 25 miljoen baht, wat een heleboel geld is, circa 760.000 euro. (Bron: website Bangkost Post, 7 maart)


 

Wat Phra Dhammakaya Vraagtekens over gracht

Nieuw idee: ‘Rechtbank’ om abt uit de orde te stoten

8 maart – Premier Prayut heeft er genoeg van om telkens vragen te moeten beantwoorden over de zoektocht naar de abt van Wat Phra Dhammakaya en uw redacteur begint er genoeg van te krijgen om er weer over te moeten schrijven. En wie weet, misschien verzuchten mijn lezers: Wat nou, weer die tempel?

Bangkok Post meldt vandaag in haar openingsartikel dat de regering en de Supreme Sangha Council wellicht een ‘rechtbank voor de geestelijkheid’ gaan vormen, die tot taak krijgt te bepalen of de abt uit de monnikenorde wordt gestoten (defrocked). Het idee voor zo’n instantie is geopperd door de assistent abt van de Ratchathiwat tempel in Bangkok. De ‘rechtbank’ zou moeten nagaan of de abt de boeddhistische gedragsregels heeft overtreden. Minister Suwaphan ((Justitie) steunt het voorstel. ‘Dat is de correcte manier om het probleem op te lossen.’

Intussen zijn twijfels gerezen over het doel van een recent gegraven gracht (foto) rond het Boon Raksa gebouw dat zes verdiepingen telt en eigendom is van particulieren. Er staan achttien olievaten van 200 liter elk en mannen in mannen in oranje pijen [zo formuleert de krant het] voorzien van walkie-talkies houden er de wacht in een legertent.

De tempel zegt dat de gracht tot doel heeft ’een groep gewapende vreemdelingen’ tegen te houden; de olievaten zouden schaduw bieden en tegen stof beschermen. Maar woordvoerder Woranan van de DSI gelooft niets van die verklaring. ‘Nonsens’, zegt hij kort en krachtig, want soldaten beschermen het gebied.

‘De olievaten zijn 1 meter lang. Hoe kunnen ze schaduw bieden tegen het zonlicht? Dan moeten de mensen die er schaduw zoeken, wel erg kort zijn.’ Woranan vraagt zich af waarom zoveel mensen zich rond het gebouw hebben verzameld. ‘Als er niets belangrijks is, waarom moeten ze dan zo’n streng veiligheidssysteem instellen?’

De DSI heeft de eigenaren van het gebouw opgeroepen voor verhoor evenals de eigenaren van 96 op het tempelterrein geparkeerde voertuigen om ze te kunnen verwijderen. (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina KCUC Wat Phra Dhammakaya)

Nok Air worstelt met verliezen

8 maart – Nok Air heeft vorig jaar een verlies geleden van 3,28 miljard baht, 1,62 miljard baht meer dan het in het jaar ervoor. Nok Air was de enige in Thailand beursgenoteerde luchtvaartmaatschappij die rode cijfers schreef; Thai Airways International, Bangkok Airways en Asia Aviation, het moederbedrijf van Thai AirAsia, maakten winst.

Directeur Patee verwacht niet dat Nok kans ziet het tij dit jaar te keren, gezien de omvang van de problemen, maar hij zou al blij zijn wanneer het lukt quitte te spelen, wanneer het herstelplan van het bedrijf goed werkt en zich geen onverwachte ontwikkelingen voordoen.

‘Laat me het als volgt zeggen. Nok Air verkeerde in een minder gelukkige situatie dan de andere vanwege onverwachte factoren waarmee we op vele fronten werden geconfronteerd en waarop we geen greep hadden.’

De maatschappij heeft een herstelplan gemaakt dat zich concentreert op inkrimping van de vloot, verbetering van het gebruik van toestellen en beperking van de kosten. De maatschappij kampt met een overcapaciteit en moet ruwweg 5 procent snijden om haar netwerk en frequentie in evenwicht te brengen. Dit jaar wil Nok drie of vier Boeings 737-800 van haar vloot van 32 toestellen verhuren en de gebruiksduur van de toestellen vergroten van acht naar tien uur per dag.

Vorig jaar werden vijf nieuwe toestellen gekocht, wat bijdroeg aan de problemen. Tevens werd het bedrijf in februari en maart geconfronteerd met werk weigerende piloten, waardoor vluchten moesten worden geannuleerd. Met name de onderhoudskosten deden het bedrijf de das om. Die worden dit jaar strenger in de gaten gehouden zonder concessies te doen aan de veiligheid, zegt Patee.

De omzet liep vorig jaar op jaarbasis met 2 procent terug als gevolg van mindere binnenlandse vluchten en lagere ticketprijzen, veroorzaakt door een moordende prijsconcurrentie. Nok Air zelf maakte een verlies van 2,8 miljard baht, zusterbedrijf NokScoot 473,48 miljoen baht.

Dit jaar hoopt het bedrijf evenveel passagiers te vervoeren als vorig jaar: 8,56 miljoen. De cabinebezetting wil ze boven de 80 procent handhaven. Enkele slecht presterende binnenlandse routes worden geschrapt en de frequentie van winstgevende routes wordt verhoogd. In oktober begint Nok met een vlucht naar Phnom Penh; ook op enkele Indiase steden gaat gevlogen worden. (Bron: Bangkok Post, 7 maart)

Luchthavens Airport Commitment

Thailand heeft hoge ambities voor luchtvaart

8 maart – Thailand heeft grootste plannen voor de luchtvaart. Het land moet hét luchtvaartcentrum in de regio worden en het wil ook een werkplaats openen voor onderhoud, reparaties en renovaties van vliegtuigen. Dat gaat de komende tien jaar een investeringsbedrag van 406 miljard baht kosten, maar daar staat tegenover dat het aantal passagiers van 139 miljoen per jaar stijgt naar 277 miljoen baht.

Het mini-kabinet [bestaand uit de economische ministers] gaf maandag het groene licht voor alle voornemens die zijn vastgelegd in een hervormingsplan. Het gaf ook toestemming de plannen gezamenlijk met de particuliere sector te financieren oftewel gebruik te maken van de PPP-constructie (Public-Private Partnership). Buitenlandse bedrijven worden aangezocht voor het management van luchthavens en krijgen toestemming om meer dan de helft van de aandelen in bezit te hebben.

En Thailand zou Thailand niet zijn als er ook niet een nieuwe commissie wordt gevormd, in dit geval het National Policy on Aviation Development Committee met vice-premier Somkid (bijnaam de economische tsaar) als voorzitter.

Het hervormingsplan voorziet niet alleen in de upgrade van de drie grote internationale luchthavens Don Mueang, Suvarnabhumi en U-tapao, maar ook de 36 provinciale vliegvelden worden aangepakt.

Voor de vestiging van een commercieel MRO-centrum (maintenance, repair, overhaul) gaat Thai Airways International een Memorandum of Understanding afsluiten met Airbus. Naar verwachting komt het over drie jaar in bedrijf.

Kobsak Phutrakul, assistent-minister op het PM’s Office, meent dat Thailand de potentie heeft om het luchtvaartcentrum van Zuidoost-Azië te worden, omdat vanuit het land 193 routes over de hele wereld worden bediend. Het aantal buitenlandse bezoekers stijgt naar verwachting van 30 miljoen nu naar 53 miljoen in 2023.

Ook het vrachtvervoer krijgt de nodige aandacht in het hervormingsplan. Enkele wetten zullen veranderd moeten worden om het transport van luchtvracht te vergemakkelijken. Thans wordt 1,3 miljoen ton per jaar vervoerd, de target is 3 miljoen ton.  (Bron: Bangkok Post, 7 maart)

Oude stadswijken solidair met bewoners Mahakan buurt

8 maart – Een netwerk van oude wijken heeft gisteren solidariteit betuigd met de bewoners van de buurt bij het Mahakan Fort, de veelbesproken buurt die de gemeente Bangkok (BMA) wil slopen voor de aanleg van een saai stadspark. Het netwerk, waarin ook de oude wijken in Bang Lamphu en leden van de Association of Siamese Architects (ASA) zijn vertegenwoordigd, stelt voor dat de gemeente het duurzaam ontwikkelingsinitiatief van wijlen koning Bhumibol toepast om de buurt te sparen.

Het netwerk zegt dat de buurt teruggaat tot het begin van het Rattanakosin tijdperk (1782-1932) en bestaat uit een ‘uniek cultureel en architectonisch erfgoed’. ‘De buurt is bewoond geweest door generaties bewoners die hebben geholpen bij de groei van de stad.’

Het netwerk kritiseert de houding tegenover moderne ontwikkelingen, waarbij de nadruk ligt op economische factoren en de historische waarde wordt veronachtzaamd. Daardoor bevinden de oude wijken zich in slechte staat. Het netwerk roept de gemeente op de buurt te behouden en te verbeteren.

Docent architectuur Chatri stelt voor dat de BMA een tripartite commissie vormt met de bewoners en de ASA om een oplossing te zoeken, waarbij park en bewoning worden gecombineerd. In de commissie zouden ook vertegenwoordigers moeten zitten van andere oude wijken, advocaten, antropologen en experts op het gebied van geschiedenis en architectuur. (Zie verder de pagina Mahakan Fort)

Thaksin’s kinderen ontsnappen aan belastingaanslag

8 maart – De kinderen van oud-premier Thaksin, zoon Panthongae en dochter Pinthongta, hoeven waarschijnlijk niet een belastingaanslag van 12 miljard baht te betalen wegens de verkoop van telecombedrijf Shin Corp, destijds eigendom van Thaksin, in januari 2006 aan Temasek Holdings in Singapore. De verjaringstermijn van vijf jaar is inmiddels verlopen. Een belastingcommissie van Financiën heeft dat bekend gemaakt.

De zaak is weer actueel geworden omdat de Rekenkamer de Belastingdienst heeft gevraag de belasting verplichtingen van de twee kinderen opnieuw te bepalen. In tegenstelling tot de commissie meent de Rekenkamer dat de verjaringstermijn door de minister van Financiën kan worden verlengd.

Thaksin Shinawatra, zoon Panthongtae en dochter PinthongtaDe kinderen boekten destijds een forse winst door aandelen te kopen voor 1 baht per stuk en die te verkopen aan Temasek voor 49,25 baht. Daarmee incasseerden ze 16 miljard baht, waarover geen belasting hoefde te worden betaald. De zaak is behandeld geweest door de Central Tax Court, die in hun voordeel vonniste. Tegen het vonnis is de Belastingdienst niet in beroep gegaan.

Voorzitter Prapas van de commissie zegt dat het besluit van de commissie niet specifiek betrekking heeft op de Shinawatra’s, maar op alle belastingbetalers. De zaak is nogal ingewikkeld want de verjaringstermijn bedraagt weliswaar 10 jaar, maar bij een heronderzoek dient de Belastingdienst betrokkenen binnen 5 jaar te dagvaarden. In het geval van de Shinawatra kinderen verloopt de termijn op 31 maart van dit jaar. (Zie ook de pagina De zaak Panthongtae en Pinthongta)

Britse gezant: Schone kolen zijn niet schoon

8 maart – Een kolencentrale bouwen is niet de juiste keuze voor Thailand in een tijdperk waarin gestreefd wordt naar vermindering van koolstofuitstoot. ‘Schone kolen zijn niet schoon’, zegt Sir David King, Special Representative for Climate Change van het Britse Foreing Secretary.

Volgens King worden door de energieproductie met kolen nog steeds gassen uitgestoten die schadelijk voor de gezondheid zijn. King zei dat vorige week in een lezing over ‘Climate Risks and Oppertunities in the Transition to a Low-Carbon Economy’.

De UK als voorbeeld nemend, zei King dat energie en klimaatverandering niet gescheiden kunnen worden en ze zijn direct gerelateerd aan nationale veiligheid. In Engeland werken 260.000 personen in 11.500 bedrijven aan de nieuwe low-carbon economie. King vertelde dat in 2014 meer centrales zijn gebouwd die werken op duurzame energie dan op fossiele brandstoffen.

Thailand kan als groot rijst producerend land niet het probleem van klimaatverandering negeren, aldus King. Hij wijst op een Chinese studie waaruit bleek dat drie rijstoogsten mislukten door de stijgende temperatuur. Voorts hield hij een pleidooi voor Mission Innovation, een initiatief van 22 landen en de EU om investeringen in schone energietechnologie te bevorderen. (Zie verder de pagina Rijst 3 en de pagina Kolencentrales)

Martelingen in het Zuiden: Isoc schrapt smaadaanklacht

8 maart – Follow-up op het artikel over martelingen van 6 maart: The Big Issue: Thailand heeft een cultuur van martelingen. Daarin worden drie mensenrechten activitisten genoemd die 54 gevallen van marteling in het diepe Zuiden hebben gedocumenteerd en wegens smaad waren aangeklaagd door het Internal Security Operations Command (Isoc).

Isoc heeft besloten de aanklacht in te trekken en samen met hen de zaken te onderzoeken. Gisteren maakten de activisten de overeenkomst bekend. Volgens een woordvoerder van Isoc Region 4 was al besloten de aanklacht in te trekken, nog voordat met de activisten was gesproken. Beide partijen gaan een commissie vormen die de klachten onderzoekt en ‘mechanismen’ creëert ter voorkoming van toekomstige martelingen.

Mensenrechten advocaat Somchai, een van de auteurs van het rapport over martelingen, zegt dat in de toekomst eerst wordt overlegd met het leger alvorens nieuwe gevallen openbaar worden gemaakt. ‘We willen niet dat ons rapport door welke partij dan ook wordt gebruikt voor politiek voordeel.’

Adjunct-hoofd Shinawat van Isoc zegt dat NGO’s het recht hebben rapporten te schrijven over marteling. De bereikte overeenkomst is geen poging zulke rapporten te censureren. ‘Als een zaak wordt bewezen, moeten we die repareren, de daders berechten, compensatie verlenen en voorkomen dat het weer gebeurt.’

330 kilo ivoor uit Malawi onderschept

Kort nieuws woensdag 8 maart

– Geen misselijk vangst: 300 kilo ivoor uit Malawi. De douane wist het ivoor op 3 en 4 maart op luchthaven Suvarnabhumi te onderscheppen en arresteerde een man uit Gambia (West-Afrika), die het kwam ophalen. De vangst bestaat uit 422 slagtanden ter waarde van 17 miljoen baht. Ze kwamen het land binnen op twee vluchten van Ethiopian Airlines.

De douane kreeg argwaan omdat de toestellen waren vertrokken vanaf luchthaven Lilongwe in Malawi, een berucht verzamel- en distributiepunt van illegaal ivoor. De slagtanden waren verborgen tussen stenen. Thailand is een populaire bestemming voor illegaal ivoor omdat het hier vakkundig bewerkt kan worden. Vanaf 2015 tot heden zijn 3.027 slagtanden onderschept en 24 personen gearresteerd.

– De politie in Uthai Thani verzamelt bewijs om een arrestatiebevel te kunnen aanvragen tegen een voormalig Pheu Thai parlementslid en een kamnan van tambon Lam Sak, die betrokken waren bij twee moordzaken in de provincie. Zij kwamen in beeld nadat gisteren drie mannen zijn gearresteerd, die de twee hebben beschuldigd.

De drie verdachten werden tijdens een speciale operatie van tweehonderd CSD-agenten en soldaten aangehouden. De operatie, waarbij invallen werden gedaan op 22 locaties, was gericht op huurmoordenaars, nadat de provincie de afgelopen tijd door een serie misdrijven was geteisterd.

Het parlementslid wordt gezocht wegens een aanval tijdens een uitvaart in februari waarbij drie personen om het leven kwamen. Het doelwit van de aanslag was een assistent kamnan, maar die wist ternauwernood te ontsnappen. De politie weet nog niet wat het motief was, mogelijk politiek of financieel. Tijdens de operatie zijn talrijke vuurwapens in beslag genomen.

Yossawaris Chuklom– Het hooggerechtshof heeft de gevangenisstraf van twee jaar voor roodhemdleider Yossawaris wegens majesteitsschennis bevestigd. Hij kreeg die straf vanwege een speech in maart 2010, die beledigend werd geacht voor de monarchie. Hij viel daarin Privy Council president Tinsulanonda aan omdat die de toenmalige regering Abhisit had gesteund bij haar besluit het Huis van Afgevaardigden niet te ontbinden. De Privy Council is het adviesorgaan van de koning.

– Voormalig legercommandant Sonthi die de coup tegen Thaksin in 2006 leidde, bracht enige tijd nadien een geheim bezoek aan Thaksin. Dit heeft de Bhumjaithai partij gisteren bevestigd.  De ontmoeting is aan het licht gebracht door een lid van de Democratische partij, die het een trade-off van politici noemt.

Partijleider Anutin en Sonthi bezochten destijds Thaksin om het toenmalige politieke conflict op de lossen. Volgens secretaris-generaal Supachai vond het bezoek ‘lange tijd geleden’ plaats nadat Sonthi de coup had gepleegd.

– Vandaag is Internationale Vrouwendag, dus een goede gelegenheid om een pleidooi te houden voor verbetering van vrouwenrechten.  De Women Workers Unity Group roept de regering op de Conventie over zwangerschapsverlof van de ILO te ratificeren. Die komt het welzijn van moeders en kinderen ten goede.

Vrouwen in Thailand hebben thans recht op 90 verlofdagen en 45 dagen salaris. Voorzitter Nilaimon pleit voor verlenging naar 90 tot 120 dagen met behoud van volledig salaris. Het vaderschapsverlof dient volgens haar verlengd te worden van 15 naar 30 dagen.

Nilaimon pleit ook voor een gezinsplanning programma voor werknemers. Veel echtparen willen volgens haar kinderen maar maken zich zorgen over hun inkomen dat niet genoeg is om kinderen groot te brengen. Voorts vraagt de groep de regering om in het hele land kinderdagverblijven te vestigen, waar de kinderen kunnen verblijven als de ouders werken.

’Het leven is momenteel moeilijk. Veel werkers leven van de hand in de tand. Dus besluiten veel paren geen kinderen te nemen. Echtparen met kinderen moeten overwerk maken om hun gezin te onderhouden.’


 

Matsuura Power Plant

Schonere kolen: Hoop voor Krabi?

7 maart – Een kolencentrale op het Japanse eiland Kyushu, die gebruik maakt van de USC-technologie (zie kader onder), bewijst dat ze geen gevaar oplevert voor milieu en de bevolking. Deze conclusie trekt Areepong Bhoocha-Oom, permanent secretaris (hoogste ambtenaar ) op het ministerie van Energie na een bezoek van een delegatie aan de Matsuura warmtecentrale (foto). De emissie van CO2 en andere vervuilende stoffen kan aanzienlijk worden teruggebracht door het gebruik van butimineuze en niet-butimineuze kolen in combinatie met deze technologie.

Dat is goed nieuws voor Egat, het landelijke elektriciteitsbedrijf, en het ministerie van Energie die de bouw van de controversiële centrale sterk promoten. Maar of ze ook de tegenstanders weten te overtuigen is nog maar de vraag, want die pleiten voor het gebruik van duurzame energiebronnen.

Het antwoord komen we ook niet te weten want het artikel waaraan ik deze informatie ontleen, rept met geen woord over de tegenstanders. Nog erger: de delegatie die een kijkje ging nemen, bestond uit topambtenaren van Egat, het ministerie en de pers. Waarom niet ook tegenstanders die zich verenigd hebben in het Save the Andaman from Coal netwerk?

De enige kritische noot die ik in het artikel tegenkom, betreft de keuze om naar Japan te gaan, terwijl de centrale door Chinezen gebouwd gaat worden. Maar adjunct-gouverneur Boonyanit voor corporate and social affairs van Egat vindt dat geen bezwaar omdat de toe te passen USC-technologie overal op de wereld hetzelfde is.

Het artikel gaat vrij uitgebreid in op alle technische facetten van de centrale, maar daarvoor moet u het artikel maar zelf lezen, dat ik als pdf heb opgeslagen: Cleaner coal: Hope for Krabi?  Eén ding is zeker: de technologie zal ongetwijfeld een belangrijke rol spelen in de nieuwe milieu- en gezondheidseffect rapportage die door de regering is toegezegd.

Want het Zuiden, dat thans afhankelijk is van energie geleverd door de Central Plains, stevent af op een energietekort, omdat de vraag naar elektriciteit snel toeneemt onder invloed van het groeiend toerisme. Bovendien wil de regering het gebruik van aardgas terugdringen, want de aardgasbronnen in de Golf van Thailand raken eens op. Vraagje: Hebben kolen dan het eeuwige leven? (Bron: Bangkok Post, 6 maart) (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Kolencentrales)

Supercritical & Ultra-supercritical technology
Conventional coal-fired power plants, which make water boil to generate steam that activates a turbine, have efficiency of about 32%.

Supercritical (SC) and ultra-supercritical (USC) power plants operate at temperatures and pressures above the critical point of water, i.e. above the temperature and pressure at which the liquid and gas phases of water coexist in equilibrium, at which point there is no difference between water gas and liquid water. This results in higher efficiencies – above 45%.

Supercritical (SC) and ultra -supercritical (USC) power plants require less coal per megawatt-hour, leading to lower emissions (including carbon dioxide and mercury), higher efficiency and lower fuel costs per megawatt. (Bron: GreenFacts)

Wat Dhammakaya: Pleidooi om abt uit de orde te stoten

7 maart – Boeddhistische wetenschappers vinden dat abt Dhammachayo uit de monnikenorde moet worden gestoten nu de koning hem zijn religieuze titel heeft ontnomen omdat hij zich verborgen houdt voor Justitie. Ze doen een beroep op het National Office of Buddhism deze procedure in gang te zetten door de Supreme Sangha Council (SSC) te vragen de kwestie in overweging te nemen.

Phra Dhammachayo 2Mano Laohavanich, docent boeddhisme en voormalig discipel van Wat Phra Dhammakaya, verwijst hiervoor naar een brief van de vorige Supreme Patriarch uit 1999 die al het advies bevatte de abt uit de orde te stoten wegens ernstige schendingen van de boeddhistische gedragsregels en het vermogen dat de abt persoonlijk had verworven, zoals land en geld. De abt deed in 2006 afstand van het land, waarna het OM besloot hem niet te vervolgen.

Eerlijk gezegd begrijp ik niet helemaal wat deze ‘ouwe koe’ met de huidige impasse te maken heeft, nu er al meer dan twee weken door duizenden agenten en soldaten op het tempelterrein is gezocht naar de abt. Mano zegt dat de regering alles heeft gedaan, wat in haar vermogen ligt. ‘Thans ligt de bal bij de SSC.’

Mano vindt ook dat de autoriteiten de menigte die zich bij de tempel heeft verzameld, zo snel moeten verspreiden en arrestatiebevelen moeten uitvaardigen voor monniken die bevelen negeren. Daarna kan de tempel grondig doorzocht worden.

Een andere boeddhistische wetenschapper, Santisuk Siphonsiri, die de oproep steunt, pleit er ook voor het vermogen van degenen die verantwoordelijk zijn voor het management van de tempel en de tempelstichting, te bevriezen. Zijn pleidooi heeft betrekking op hun persoonlijk vermogen en niet het vermogen van de tempel, want dat wordt al als het eigendom van de staat beschouwd.

Santisuk zegt: ‘Het wordt tijd om naar individuen te zoeken, want zij schuiven met vermogen. De monniken die verantwoordelijk zijn voor de financiën moeten verwijderd worden en hun persoonlijk bezit dient onderzocht te worden.’

De nieuwe directeur Pongporn van het NOB, onlangs door Prayut benoemd, wil niet zeggen of het NOB aan het verzoek van de boeddhisten voldoet. Hoofdcommissaris Chakthip denkt dat het werk van de autoriteiten wordt vergemakkelijkt nu de abt zijn titel kwijt is. De tempel heeft geen commentaar geleverd op het schrappen van de titel [misschien omdat het een besluit is van de koning?].

Volgens assistent-directeur Nopporn van het bureau communicatie van de tempel, heeft de overheid inmiddels 60 tot 90 miljoen baht besteed aan de zoektocht. En dat voor een zaak waarop volgens hem een boete van 500 baht staat.

De menigte op de Klong Luang markt buiten het tempelterrein lijkt wat geslonken te zijn, meent een monnik. Zoals al gemeld hebben de volgelingen en monniken die zich daar verzameld hebben, het bevel gekregen hun biezen te pakken. (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina KCUC Wat Phra Dhammakaya)

Mahakan Fort sloop maandag van vier huizen

Mahakan Fort: En de sloop gaat door

7 maart – Er helpt geen moedertje lief aan, de bewoners hebben jarenlang gestreden voor behoud, ze kregen de steun van wetenschappers en actievoerders voor het behoud van erfgoed, maar de gemeente Bangkok zet haar plan door om de wijk bij het Mahakan Fort met de grond gelijk te maken voor de aanleg van een keurig stadspark.

Gisteren ging de sloophamer in vier woningen, waaronder een honderd jaar oude woning. Academici en burgergroepen protesteerden fel tegen deze barbaarse daad, want de gemeente heeft toegezegd dat huizen van historische waarde gespaard zouden worden.

Docent architectuur Chatri, die in 2006 een onderzoek deed naar behoud van de wijk als living museum, vraagt zich af hoe oprecht de gemeente is door de zorgen van experts te negeren. Alhoewel verschil van mening bestaat over het aantal te sparen woningen (Association of Siamese Architects: 24, gemeente: 16) waren de twee partijen het er wel over eens dat de 100 jaar oude woning gespaard diende te wordennen. Chatri zegt dat de gemeente een smoesje ter verklaring had [geen details].

Michael Herzfeld van de Harvard universiteit die de wijk al 20 jaar volgt, vraagt zich af of sommige partijen wellicht een financieel belang hebben bij de sloop. Hij zegt: ‘Als de gemeente de plicht begrijpt om het publiek te dienen, moet deze gemeenschap bewaard worden. De gemeenschap is een waardevolle plaats.’ (Zie verder de pagina Mahakan Fort)

Cha-Am: Student met schroevendraaier vermoord

7 maart – Alle achttien verdachten van de gruwelijke moord op een student van de Silpakorn Universiteit op 25 februari en ernstige verwonding van vier andere studenten, hebben zich inmiddels aangegeven. De laatste meldde zich gisterochtend op het politiebureau van Cha-Am.

De 24-jarige student werd in een slaapzaaltje op de Phetchaburi campus met een schroevendraaier in zijn hoofd gestoken. Als motief voor de daad noemt de politie ruzie over een vriendin die van partner was gewisseld. De aanvallers waren op zoek naar een van hen, maar konden hem niet vinden, dus vielen ze zijn vrienden aan.

Een van de slachtoffers zegt dat enkele knapen uit een elitegezin van invloedrijke figuren komen, waaronder een hoge politieofficier en een maffiafiguur in de provincie. Volgens de moeder van de vermoorde jongen was hij een hardwerkende student, die zijn bachelor’s graad over twee maanden zou halen. Ze maakt zich zorgen over het onderzoek vanwege de relatie met de invloedrijke figuren. De politieofficier is bedroefd over het gedrag van zijn zoon,maar hij vraagt niet om hulp. ‘Het recht moet zijn loop hebben.’

Adjunct hoofdcommissaris Srivara van de landelijke politie zegt dat de nabestaanden hulp kunnen vragen aan de Royal Thai Police, wanneer ze het onderzoek van de lokale politie niet vertrouwen.

Benz Racing verdacht van witwaspraktijken

7 maart – Het Narcotics Suppression Bureau (NSB) gaat onderzoek doen naar vermeende geldwitwaspraktijken van speed racer Akarakit Worarokchroendet aka Benz Racing waarbij zijn lieftallige echtgenote, de actrice Napapa, bijgenaamd Patt, niet buiten schot blijft.

Akarakit is gisteren in staat van beschuldiging gesteld voor het witwassen van geld en samenzwering  vanwege zijn vermeende banden met drugsbaron Xaysana. De politie zegt over bewijs te beschikken dat er een verband is tussen de financiële transacties van Akarakit en de ‘baron’, aldus NSB-hoofd Sommai.

Akarakit kwam gisteren op het matje bij het NSB, maar hij weigerde iets te zeggen. Zijn advocaat geeft als verklaring dat hij alles al heeft gezegd in eerdere verhoren en alle van belang zijnde documenten heeft overhandigd.

Ondanks het pleidooi van het NSB Akarakit borgtocht te weigeren omdat hij getuigen zou kunnnen beïnvloeden, stelde de Criminal Court hem in vrijheid op een borgtochtsom van 500.000 baht. Het bericht kauwt verder oud nieuws na, maar dat kunt u lezen op de pagina De zaak Akarakit Worarokchroendet.

Zeeschildpad met munten in zijn maag

Kort nieuws dinsdag 7 maart

– Dierenartsen van de Chulalongkorn universiteit hebben 915 munten met een gewicht van 5 kilo uit de maag van een ziekelijke zeeschuldpad gehaald. De 25 jaar oude schildpad, die in een bassin van het Sea Turtle Conservation Centre van de marine in Chon Buri geniet van haar oude dag, had de munten ingeslikt, waardoor ze moeilijkheden met ademhalen kreeg. Ze is nu herstellende van de operatie van vier uur waarbij de munten werden verwijderd. Thai hebben de gewoonte munten in het bassin te gooien. Dat zou bevorderlijk zijn voor hun geluk.

– Het Thai Meteorological Department voorspelt dat dit jaar koeler wordt dan 2016. Het schat dat de maximum temperatuur 42 à 43 graden bedraagt, lager dan vorig jaar. Vrijdag begon volgens het TMD de zomer, die tot midden mei duurt. Het baseerde dat op een wijziging van de windrichting en temperatuurstijging tijdens de dag. De noordoostelijke moesson is vervaagd en nu heeft Thailand te maken met de zuidoostelijke moesson.

Vorig jaar werd de hoogste temperatuur van het land gemeten in Mae Hong Son: 44,6 graden. Dit jaar worden het Noorden en het Noordosten het warmst, de temperatuur in Bangkok zal rond de 40 graden schommelen.

Het Noorden heeft weer te maken met smog. De concentratie schadelijke stofdeeltjes heeft de veiligheidslimiet al op diverse plaatsen overschreden. De smog wordt veroorzaakt door bosbranden en doordat boeren oogstresten verbranden.

– De ouders van een Chinese vrouw, wier lichaam in januari 2013 in een vijver op het eiland Koh Samui werd gevonden, hebben het ministerie van Justitie gevraagd de zaak opnieuw te laten onderzoeken. Ze ontmoetten gisteren adjunct permanent secretaris Dusadee, dezelfde man die zich inzet voor de onderwijzeres in de geruchtmakende hit-and-run zaak (zie de pagina De zaak Jomsap).

Het Chinese echtpaar is thans op vakantie in Thailand. Ze geloven niet dat hun dochter verdronken is. Ze vermoeden dat de echtgenoot, die inmiddels in China woont en werkzaam is bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, haar gedood heeft. Volgens de autopsie overleed ze aan verstikking en had ze vlekken op haar nek. De man wordt ook gezocht door de Zweedse politie, die hem verdenkt van de moord op zijn toenmalige Zweedse vrouw.

– Follow-up over het omstreden wetsvoorstel ter regulering van de media. De eerste twee jaar, waarin de wet van kracht is, krijgt een tijdelijk panel het toezicht op de media. Het gaat journalisten registreren, maar het mag geen vergunningen intrekken. Dat mag alleen de gewraakte mediaraad die daarna aantreedt. De panelleden worden geen lid van de mediaraad, want dat zou een belangenconflict opleveren. Voorzitter Kanit van de NSRA-commissie mediahervormingen heeft dat gisteren bekend gemaakt.

De media hebben sterke kritiek op de wet omdat die de vrijheid van de pers aan banden legt. Het parlement heeft het voorstel nog niet behandeld. Wat het nut is van dat tijdelijk panel ontgaat me. De NRSA is de nationale hervormingsraad.

Chinese onderzeeër Yuan klasse– De Royal Thai Navy wil dokken aanleggen voor de drie onderzeeërs die in China gekocht gaan worden, aldus een bron bij de marine. Als locatie wordt gedacht aan de Mahidol Adulyadej Naval Dockyard in Chon Buri. Minister Prawit (Defensie) bracht er gisteren een bezoek. Andere dokken zijn gepland voor de kust van Sattahip en in de Andaman zee.

De aanschaf van onderzeeërs is een lang gekoesterde wens van de marine. Verwacht wordt dat het kabinet deze maand toestemming geeft voor de aankoop van de eerste, een S26T onderzeeër. In 2011 wilde de marine zes Duitse tweedehandjes kopen, maar dat plan werd getorpedeerd door de toenmalige regering Yingluck. De drie Chinese boten kosten 36 miljard baht. Ze worden gestationeerd in de Golf van Thailand en de Andaman zee. Volgens critici is de Golf van Thailand te ondiep voor de boten.

– Boeren in de Central Plains zijn een eigenwijs volkje want in weerwil van waarschuwingen hebben ze meer rijst in het off-season geplant dan is toegestaan. Hoofd Bowdaeng van het Ayutthaya Irrigation Project zegt dat velen weigeren samen te werken met de autoriteiten. Uit een onderzoek is gebleken dat 5,3 miljoen rai is beplant, 2,7 miljoen rai meer dan het RID kan voorzien van water.Op veel plaatsen is de rijst twee maanden oud. Eind april wordt ze geoogst.

Alleen al in Ayutthaya is 570.000 rai beplant. De provincie heeft genoeg water voor 340.000 rai, zegt Bowdaeng. Hij verwacht dat het watertekort de productie benadeelt en gevolgen heeft voor de verkoopprijs. Het bemoeilijkt ook het provinciaal watermanagementplan, daar boeren wanhopig op zoek zullen gaan naar waterbronnen, wat kan leiden tot conflicten.

De boeren in Chai Nat zijn verstandiger. Zij zijn overgestapt op minder dorstige gewassen. Een zegt nu pinda’s te kweken en daarmee verdient hij zelfs meer dan met rijst. Wanneer hij ze buiten een tussenpersoon om direct aan de verkopers verkoopt, verdient hij nog meer. De pinda’s kunnen na zestig dagen geoogst worden. (Zie verder de pagina Rijst 3)

– Duikers en reddingswerkers gaan vandaag op vijf duiklocaties in de Chalok Bankao baai bij Koh Tao op zoek naar de sinds twee weken vermiste Russische Valentina Novozhyonova (23). De politie vermoedt dat ze tijdens het duiken een ongeluk heeft gehad en is verdronken. De Russin beoefende free diving, een duiktechniek waaraan geen zuurstofflessen te pas komen. Volgens een bericht met foto van haar duikhorloge op Facebook wilde ze haar record van 22,3 meter breken. Zie verder het bericht van 6 maart: Vermiste Valentina nog steeds spoorloos.

– Bestuurders van de iconische rode song taew taxi’s (vernoemd naar de twee banken die tegenover elkaar in de omgebouwde laadruimte staan) in Chiang Mai hebben een team van tweehonderd bestuurders gevormd dat foto’s gaat maken van Uber en Grab taxi’s, die ze oneerlijke concurrentie verwijten. De foto’s gaan naar het lokale kantoor van het LTD, het kantoor zegt er al meer dan dertig ontvangen te hebben. De bestuurders worden opgeroepen om een boete van 2.000 baht te betalen.

De actie valt samen met een online campagne op change.org, in vier dagen al getekend door 8.100 personen. Ze dringen aan op betere regulering van de rode songtaew in Chiang Mai, die een armzalige service bieden. Sommigen steunen de twee taxidiensten die gebruik maken van een app om een wagen te bestellen.

In Chiang Mai rijden 2.800 songtaew. De voorzitter van de coöperatie erkent dat sommige bestuurders onbeschoft zijn, maar geprobeerd wordt hun service door trainingen te verbeteren.

Onderscheiding voor vrouwen activisten– Acht vrouwen en groepen die zich inzetten voor vrouwenrechten, hebben van de Human Rights Commission een onderscheiding gekregen voor hun werk. Gisteren werden ze uitgereikt, vooruit lopend op International Vrouwendag morgen. De gelukkigen zijn onder andere een groep die zich inzet voor transgenders en een groep die zich verzet tegen de bouw van een kolencentrale in Thepa (Songkhla). Volgens NHRC-commissaris Angkhana worden vrouwelijke verdedigers van mensenrechten bedreigd en gediscrimineerd.

– Het Land Transport Department (LTD) gaat twee vrachtdepots in Nakhon Phanom en Chiang Khong (Chiang Rai) aanbesteden (kosten 3,5 miljard baht). In totaal wil het LTD 19 depots vestigen: 11 in grensstreken en 8 in provinciale centra. De aanbestedingsprocedures beginnen respectievelijk in oktober en februari. Beide depots worden via een PPP-constructie gefinancierd (Public-Private Partnership).

– De Spoorwegen (SRT) verwachten morgen het programma van eisen klaar te hebben voor de aanleg van vijf dubbelspoorlijnen. De projecten hebben vertraging opgelopen nadat de zogeheten superboard opdracht had gegeven de terms of reference te herzien wegens vermeende onregelmatigheden.

De superboard die onder leiding staat van voormalig Bank of Thailand gouverneur Prasarn, heeft het toezicht op staatsprojecten. Eerder schoof premier Prayut SRT-gouverneur Wutichart en de gehele raad van bestuur aan de kant. Morgen mag de raad zich buigen over de nieuwe versie van het programma van eisen.


 

Koh Tao moorden De twee veroordeelde gastarbeiders

The Big Issue: Thailand heeft een cultuur van martelingen

6 maart – The Big Issue, de rubriek op zondag waarin de krant terugblikt op een grote zaak van de afgelopen week  – vaak op ironische toon, maar nu niet – is deze week gewijd aan de moord op de twee Britse toeristen in september 2015 op het vakantie-eiland Koh Tao. Het Hof van Beroep bevestigde woensdag de doodstraf die de 22-jarige (legale, schrijft de krant veelbetekenend) gastarbeiders uit Myanmar Zaw Lin en Win Zaw Htun op kerstavond 2015 van de rechtbank hadden gekregen voor moord en verkrachting.

Thailand heeft een cultuur van martelingen, zegt Ravina Shamdasani, lid van de United Nations Human Rights Council. De voormalige journaliste uit Hong Kong wijst erop dat Thailand niet alleen geen wet tegen marteling heeft, maar ook een regering die schaterlacht wanneer er sprake is van marteling. Niet alleen wijst ze de verantwoordelijkheid voor marteling af, maar de ‘persoonlijke’ wetgevende macht van de junta heeft de plannen geschrapt om een wet aan te nemen tegen marteling. Is dat geen bewijs van marteling?

‘Het is schandelijk dat Thailand hen de doodstraf heeft gegeven’, zegt Phil Robertson, adjunct-directeur voor Azië van Human Rights Watch, waar de Big Issue aan toevoegt dat hij ook andere dingen over het besluit zei, maar die lenen zich niet voor publicatie.

Het defensieteam had verwacht dat de zaak geseponeerd zou worden omdat die veel onregelmatigheden bevat, zegt de Britse actievoerder Andy Hall, lid van het team en zelf verwikkeld in een conflict over misbruik van migranten door een ananasbedrijf.

Hij wijst erop dat Zaw Lin en Win Zaw Htun twee weken na de moord op het eiland zelf voor een team van politieondervragers moesten verschijnen, waarvan de competentie wordt betwist en die bekend staan om hun wreedheden.

Ze tekenden een schuldbekentenis en kregen pas enkele dagen later toegang tot advocaten, bij wie ze onmiddellijk hun bekentenis introkken en die ze een opvallend eender verslag gaven van wat gebeurd was in de verhoorkamer.

Het volstaat te zeggen, schrijft BP, dat ze getekend hadden om een eind te maken aan de pijn en wilden voorkomen dat de hoofdondervrager zijn dreigementen zou uitvoeren, zoals amputatie en dood. Ze beschreven hun ruwe behandeling door de politie en de tolk en lieten beeldend zien hoe er plastic zakken over hun hoofd werden getrokken om de lucht af te snijden.

Het lijdt geen twijfel dat er gemarteld wordt in Thailand. Drie prominente mensenrechten activisten hebben vorig jaar in een rapport 54 gevallen van marteling door agenten in het Zuiden van Thailand gedocumenteerd. Het leverde hen een vervolging op, waardoor ze vele jaren achter de tralies kunnen belanden.

Maar de phu yai (elite) tot op het hoogste niveau kan het niets schelen. Ze zijn niet met afschuw vervuld over de beschuldigingen van marteling. Ze zijn niet woedend op degenen die martelen en maken niet hun excuus voor de seriële martelingen. Ze zijn daarentegen kwaad dat details bekend zijn geworden, kwaad dat de beschuldigingen bekend zijn geworden en kwaad omdat ze ontmaskerd zijn.

Om met een eigen observatie te eindigen. Thailand het Land of Smiles? Ammehoela, Thailand is het land van de grimlach. Ik zou bijna oproepen tot een boycot. (Bron: Bangkok Post, 5 maart)

Eerder berichten:
2 maart: Doodstraf voor Zaw Lin en Win Zaw gehandhaafd
2 maart: Update krant: Bewijs is solide, zegt Hof van Beroep
3 maart: Kort Nieuws

Wat Dhammakaya: Titel abt afgenomen door koning

6 maart – Abt Dhammachayo naar wie al twee weken tevergeefs wordt gezocht door een duizendkoppige macht van agenten en soldaten, is zijn religieuze titel kwijt. De koning heeft die van hem ingetrokken, aldus een publicatie in de Royal Gazette op zondag.

De maatregel betekent niet dat de abt uit de monnikenorde is gezet (defrocked), want dat kan alleen de Supreme Sangha Council doen en die lijkt zich afzijdig te houden van de zoektocht naar de abt.

Naar de abt wordt sinds 16 februari gezocht op het uitgestrekte tempelterrein van Wat Phra Dhammakaya in Pathum Thani. Het terrein plus directe omgeving is op grond van artikel 44 van de interim-grondwet uitgeroepen tot restricted zone. Alleen monniken verbonden aan de tempel mogen er verblijven.

Wat Phra Dhammakaya foto van de abt die midden vorig jaar werd verspreidZoals al talloze malen gemeld wordt de abt verdacht van heling en het witwassen van geld dat is verduisterd uit de kas van de Klonchan Credit Union Cooperative. Tegen de abt lopen vier arrestatiebevelen, waarvan drie wegens illegaal grondgebruik door meditatiecentra van de tempel elders in het land.

De abt is vorig jaar al ettelijke malen door de DSI opgeroepen, maar hij heeft alle oproepen genegeerd omdat hij te ziek zou zijn om te reizen. Ten bewijze daarvan verspreidde de tempel midden vorig jaar de hier afgedrukte foto. (Bron: website Bangkok Post, 5 maart) (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina KCUC Wat Phra Dhammakaya)

Fatale aanval niet het werk van Mara Patani

6 maart – Bangkok Post richt vandaag haar blik op het Zuiden en meldt in het openingsartikel dat Mara Patani ontkent verantwoordelijk te zijn voor de fatale aanval op donderdag in Narathiwat waarbij een gezin van vier werd vermoord. De politie verdenkt twee andere groepen, maar dat is dan ook alles wat de krant over de vermoedelijke daders meldt.

Geheel in de traditie van BP wordt herhaald wat al eerder werd vermeld, namelijk dat de aanslag geen verband zou houden met de vredesgesprekken tussen Mara Patani, een paraplugroep van zuidelijke verzetsgroepen, en de regering. Premier Prayut ontkent enig verband, maar dat is speculatie. Dinsdag bereikten beide partijen overeenstemming over de instelling van veiligheidszones.

De veiligheidszones zijn gepland in één district van Pattani, twee in Yala en twee in Narathiwat. De Joint Workgroup Peace Dialogue Process on Southern Thailand heeft een framework vastgesteld voor de instelling van de veiligheidszones. In één district wordt met een proef begonnen. Wat er zo veilig is aan die zones, meldt de krant niet. BP is wel consequent in het weglaten van informatie waar je als lezer wat aan hebt.

Het bericht vervolgt daarna met informatie over het triangle city model, oud nieuws maar ja de krant moet vol en misschien is de redactie nog wat slaperig na gisteren te zijn uit geweest. In Engeland zijn auto’s berucht die op maandag zijn geproduceerd.

Het driehoeksstadsmodel beoogt de levenskwaliteit van de mensen in de betrokken districten te verbeteren en economisch groei te bevorderen. De krant noemt zelfs al een bedrag: 2 miljard baht of meer in elk district.

In Betong (Yala) komen twee wijkelektriciteitscentrales die gestookt worden op biomassa, diesel of waterkracht. Verder worden er nieuwe toeristische attracties ontwikkeld die te maken hebben met de lokale keuken. In 2019 krijgt het district een luchthaven.

Het Japanse keizerpaar bewijst wijlen koning Bhumibol de laatste eer

Wat biedt de voorpagina nog meer?

6 maart – De voorpagina van BP biedt verder twee artikelen: een over het privébezoek dat het Japanse keizerpaar aan Thailand brengt om wijlen koning Bhumibol de laatste eer te bewijzen en een artikel over een nieuwe aanpak van daklozen die zich in leven houden met bedelen.

Over keizer Akihito en keizerin Michiko wordt gemeld dat ze logeren in het Mandarin Oriental hotel. Hun vliegtuig landde op de RTAF luchthaven, waarmee wel het militaire deel van Don Mueang zal zijn bedoeld, waar ze begroet werden door vice-premier Somkid en twee hoge ambtenaren, paleisfunctionarissen en een erewacht van de Royal Guards.

In de Dusit Maha Prasat Throne Hall van het Grand Palace legden ze een krans , wat erop neerkomt dat een ander de krans draagt en zij hem even aanraken. In die hal bevindt zich de urn met het stoffelijk overschot van de geliefde monarch, een status die zijn opvolger [rest van de zin gesneuveld onder zelfcensuur].

Akihito en Michiko tekenden vervolgens in het kantoor van His Majesty’s Principal Private Secretary het condoleanceregister en ze werden later ontvangen door de nieuwe (nog niet gekroonde) koning Rama X, maar over die ontvangst wordt niets gemeld. Dat valt onder het Geheim van Soestdijk, zouden wij vroeger zeggen. Vandaag keren ze terug.

Zie verder het bericht van gisteren: Japans keizerpaar bewijst Bhumibol de laatste eer en de pagina Koning Bhumibol. En mocht u zich afvragen waarom ik dit in extenso meldt: u wilt toch wat te lezen hebben vandaag, niet waar? Het daklozenverhaal laat ik schieten, want het bevat weinig hard nieuws.

Vermiste Valentina nog steeds spoorloos

Valentina Novozhyonova6 maart – Van de Russische Valentina Novozhyonova (23) die al meer dan twee weken vermist wordt, geen spoor. Inmiddels is bekend geworden dat ze aan free-diving deed en mogelijk psychische problemen had. Dat heeft de politie van Koh Tao gehoord van een Rus, die de vrouw heeft ontmoet omdat hij ook aan free- diving deed.

Adjunct-hoofd Napha van het politiebureau Koh Tao zegt dat Valentina via Line advies heeft gevraagd aan een psychiater omdat ze leed aan een onverklaarbaar angst. In haar tas vond de politie vooralsnog onbekende medicatie.

In de kamer ontbrak de gebruikelijke uitrusting van een free diver, zoals een verzwaarde riem, zwemvliezen, zwembril en een handdoek. Politie, vrijwilligers en lokale leiders zoeken op duiklocaties naar de handdoek. (Bron: website Bangkok Post, 5 maart)

Mini wordt midi; plannen vorderen

6 maart – In het plan om minibusjes te vervangen door midibusjes begint schot te komen. Naar verwachting keurt de Central Land Transport Control Board [nooit van gehoord] later deze maand een voorstel goed met technische en veiligheids specificaties. Busvervoerder Transport Co gaat er 55 aanschaffen.

Het ministerie van Transport streeft ernaar voor het einde van het jaar alle interprovinciale minibusjes te vervangen door de groter variant, die veiliger zou zijn. Onder een concessie van Transport Co rijden 6.400 busjes. Vanaf 1 juli moeten ze geleidelijk van de weg verdwijnen.

Het Land Transport Department gaat in Bangkok en omliggende provincies een proefproject beginnen om de minibusjes uit te bannen. De autoriteiten bespreken hoe ze kleine vervoerders kunnen bewegen zich samen met andere te registreren als rechtspersoon. Dat zou handhaving van de wet vergemakkelijken, aldus staatssecretaris Pichit (Transport).

Aanleiding zijn enkele tragische ongelukken, zoals een aanrijding in Chiang Rai waarbij zeven passagiers en de bestuurder om het leven kwamen en een aanrijding in Chon Buri tussen een minibusje en een pickup truck waarbij 25 personen om het leven kwamen. Het bericht bevat verder veel details over de plannen, maar die sla ik over.

Kort nieuws maandag 6 maart

– De bewoners van het district Muang in de provincie Lampang hebben het advies gekregen een mondkapje te dragen om zichzelf te beschermen tegen de smog, die evenals voorgaande jaren weer genadeloos toeslaat. Intussen proberen de autoriteiten met man en macht een eind te maken aan bosbranden bij Doi Phra Bath, die verantwoordelijk zijn voor de verstikkende rook.

De bewoners is tevens geadviseerd af te zien van openlucht activiteiten. Wie ademhalingsproblemen heeft of rode ogen of hoest, dient een arts te raadplegen. In het district Mae Mo wordt de veiligheidslimiet van 120 microgramma per kubieke meter zwaar overschreden. In tambon Bandong bedraagt die 166 u/cg en in tambon Pgra Nath 144. De bosbranden braken twee dagen geleden uit.

– Thai Airways International (THAI) gaat haar kaartverkoopsysteem verbeteren om gebruikers van mobieltjes en de website beter te bedienen. Het systeem is verouderd, het is al 15 jaar in gebruik en dat is klanten niet ontgaan, die erover geklaagd hebben. Thans wordt een ontwikkelaar gezocht voor het nieuwe systeem, New Website and Mobile Platform.

Vice-president Teerapol verwacht dat de online kaartverkoop dit jaar met 30 procent kan toenemen, zodra het nieuwe systeem is geïnstalleerd. De vernieuwing maakt deel uit van THAI’s hervormingsplan om het bedrijf dat de afgelopen jaren forse verliezen heeft geleden, gezond te maken.

Teerapol zegt dat het huidige systeem gebruiksvriendelijk is, maar het heeft beperkingen. In het nieuwe systeem wordt informatie toegevoegd over reisverzekeringen, huurauto’s, vroege boekingen en wijziging van de klasse. Wanneer een en ander zijn beslag krijgt, is nog niet bekend.

– Is dat alles vandaag in Nieuws uit Thailand. Ja, beste mensen. Wat sloeg ik over? Een kader over de twee Isra Amatakul Awards die BP heeft gewonnen met foto’s genomen door dezelfde fotograaf. Minpuntje: zijn naam wordt niet eens genoemd. Verder een achtergrondje over de belegering van Wat Phra Dhammakaya. Agenten die van elders zijn gehaald, missen hun gezin dat ze al achttien dagen niet hebben gezien.

Op pagina 3 een halve pagina over de aanloop naar de verkiezingen en een achtergrondje over het politiebureau Thong Lor dat een nieuwe benadering van diefstallen door gauwdieven heeft bedacht. Ten slotte gaat de gehele pagina 4 over de gevaren die voetgangers lopen in Ratchadaphisek Soi 36.


 

Wat Phra Dhammakaya Phra Sanitwong

Wat Dhammakaya: Hoofd communicatie gezocht voor opruiing

5 maart – De DSI heeft tegen Phra Sanitwong, directeur van het bureau communicatie van Wat Phra Dhammakaya, aangifte gedaan wegens opruiing en het verspreiden van valse informatie op internet. Sanitwoning (foto) treedt in de voetsporen van de tempelabt, die zich aan Justitie onttrekt, want hij heeft tweemaal een bevel van de DSI genegeerd om zich te melden.

De dagelijkse persbriefings worden nu door een andere monnik verzorgd. De DSI heeft hem gewaarschuwd dat hij het risico van vervolging op dezelfde gronden loopt als hij niet voorzichtig is. Opruiing is een zwaar vergrijp dat een maximum gevangenisstraf van zeven jaar kent; het verspreiden van valse informatie vijf jaar en/of een boete van 100.000 baht.

De DSI zoekt sinds 16 februari naar de abt, die wordt verdacht van heling en het witwassen van geld dat was ontvreemd uit de kas van de Klongchan Credit Union Cooperative. Naar verluidt zou de abt te ziek zijn om te reizen, maar betwijfeld wordt of dit het geval is. Volgens de DSI is nog niet het gehele tempelterrein doorzocht, dat 2.300 rai meet, omdat monniken hen tegenhouden.

Maar Sanitwong heeft dit ontkend, volgens hem heeft de DSI elke steen omgekeerd. Hij heeft de DSI opgeroepen met de zoektocht te stoppen nu ze de abt niet heeft gevonden. Bovendien is het verleende huiszoekingsbevel verlopen, maar de DSI zegt nog steeds te mogen blijven zoeken omdat artikel 44 van de interim-grondwet van kracht is.

Een netelige kwestie is het feit dat de abt niet gevangen kan worden gezet, daarvoor dient hij eerst uit de monnikenorde te worden gezet (in het Engels defrocked). De tempel heeft als voorwaarde voor de overgave van de abt gesteld dat hij borgtocht krijgt, maar die garantie willen de autoriteiten niet geven. (Bron: website Bangkok Post, 4 maart) (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina KCUC Wat Phra Dhammakaya)

Nog meer Dhammakaya: Strijd verplaatst zich naar markt

5 maart – In het kat-en-muis spel tussen tempel en de DSI hebben monniken en volgelingen een tweede front geopend op de Khlong Luang markt tegenover Gate 5 en 6 van de tempel.  Ze bivakkeren daar omdat ze het tempelterrein niet op mogen.

Wat Phra Dhammakaya Khlong Luang marketDe DSI heeft er grote plakkaten opgehangen met het bevel van de hoofdmonnik van Pathum Thani de markt te verlaten. Alle monniken die niet zijn verbonden aan de tempel, dienen terug te keren naar hun eigen tempel in het land.

Om het bevel kracht bij te zetten heeft de politie van Khlong Luang de monnik die er de leiding heeft, Phra Palad Seksan Attanamo, opgeroepen om zich woensdag te melden voor verhoor wegens het negeren van het bevel van de NCPO, waarbij het tempelterrein plus omgeving is verklaard tot ‘restricted zone’.

Palad zei vrijdag dat hij en zijn supporters niet van plan zijn te vertrekken. ‘We zijn allemaal bereid te sterven als we gedwongen worden te vertrekken. Dat is de vastbeslotenheid van alle monniken en discipelen van Wat Phra Dhammakaya.’

De autoriteiten probeerden vrijdag de tenten op de markt weg te halen, maar dit mislukte omdat monniken en discipelen er mediteerden. De verhuurder heeft erin toegestemd de tenten te verwijderen, maar dat zal ook wel niet lukken. (Bron: website Bangkok Post, 4 maart)

Democraten steunen kritiek Thirayuth op hervormingen

5 maart – Bangkok Post opent vandaag met politiek, niet mijn meest geliefde onderwerp omdat ik het meeste geneuzel vind, mierenneuken op de vierkante centimeter. Talk about talk, zoals een van mijn favoriete auteurs over journalistiek veel politiek nieuws vindt.

De krant meldt dat voormalig oppositiepartij Democraten de aanval van Thirayuth steunt op de pogingen van de regering om hervormingen te realiseren. De ‘social critic’ zegt dat de regering gefaald heeft (zie het bericht van gisteren: Thirayuth: Regering pakt kernproblemen niet aan).

Adjunct partijleider Ong-art Klampaiboon (Democraten) vindt dat de regering moet luisteren naar Thirayuth, hoe wrang zijn meningen ook mogen zijn. ‘Wanneer de regering zijn meningen zorgvuldig overweegt, vindt ze nuttige manieren om haar werk te verbeteren. Ze dient zijn opmerkingen te zien als een spiegel van de problemen waarvoor het land wordt gesteld. Ten aanzien van hervormingskwesties  hebben de mensen tot nu toe geen tastbare resultaten gezien.’

Regeringswoordvoerder Sansern wuifde Thirayuth’s kritiek gisteren weg. ‘Hij had praktische oplossingen voor de problemen moeten bieden in plaats van te preken over theorieën en principes. […] De premier heeft benadrukt dat elke opinie van belang is voor de hervormingen. Daarom heeft de regering kanalen opgezet om meningen te verzamelen en ze op te nemen in het hervormingsplan. Echter, de meest bruikbare opinies bieden een praktische benadering.’

Sansern zegt dat de regering tussenbeide is gekomen om een crisis op te lossen en het land er doorheen te helpen zodat het voorwaarts kan gaan. ‘Het is niet gemakkelijk de door haar gewenste resultaten in zo’n korte tijd te bereiken omdat veel van de problemen van het land lange tijd onopgelost zijn gebleven.’

En daarmee ben ik tot halverwege het openingsartikel gekomen en verwijs mijn trouwe (en niet trouwe) lezers naar de website voor de volledige tekst (Democrats back attack on reforms). Veel wijzer word je er niet van. Inderdaad, het is talk about talk.

Akarakit Worarojchroendet arriveert bij het NSB

Lamborghini gekocht met drugsgeld, Benz Racing is de pineut

5 maart – Je hebt een Lamborghini van 20 miljoen gekocht – oké op afbetaling, maar dan toch – en je verdient niet genoeg om je zo’n schatje te kunnen veroorloven. Je winkel in auto-accessoires heeft trouwens de deuren moeten sluiten omdat die verliesgevend was. Dus is de vraag: hoe flik je dat?

Voor het Narcotics Suppression Bureau (NSB) is dat geen vraag meer. Het gaat speed racer Akarakit alias Benz Racing vervolgen voor het witwassen van geld en samenzwering omdat hij niet kan aantonen waar het geld vandaan komt. Het NSB meent te kunnen bewijzen dat de wagen in werkelijkheid eigendom is van drugsbaron Xaysana die zo zijn vermogen uit de handen van Justitie wilde houden.

Morgen moet Akarakit bij het NSB komen. Wanneer hij niet komt, krijgt hij een tweede dagvaarding en wanneer hij dan nog niet komt, vraagt het een arrestatiebevel aan.

LamborghiniHet NSB nam vorige maand de wagen in beslag evenals twee zware motorfietsen toen ze een inval in zijn winkel en woning deed. Akarakit kwam in beeld nadat twee drugssmokkelaars uit het netwerk van Xaysana waren aangehouden en verteld hadden dat hun baas zijn vermogen had ondergebracht bij hi-so en celebs in Bangkok.

De Lamborghini en motorfietsen gaan geveild worden. Het wachten is op toestemming van de rechtbank. Wat Akarakit bij eerdere verhoren als verweer heeft gezegd, laat ik onvermeld. Het staat allemaal op de pagina De zaak Akarakit Worarokchroendet.

Japans keizerpaar bewijst Bhumibol de laatste eer

5 maart – De Japanse keizer Akihito en keizerin Michiko arriveren vandaag in Thailand om wijlen koning Bhumibol de laatste eer te bewijzen. Het echtpaar brengt een privé bezoek aan Thailand nadat het voor een staatsbezoek in Vietnam is geweest

Minister Don van Buitenlandse Zaken beschouwt het bezoek als een ‘significante gebeurtenis’. ‘Het keizerlijk bezoek weerspiegelt niet alleen de bijzonder band die de twee vorstenhuizen hebben, maar de keizer is ook het eerste staatshoofd dat wordt ontvangen door de nieuwe koning.’

De laatste keer dat de twee vorstenhuizen tijdens de periode Akihito elkaar troffen was in 1963, toen Bhumibol en Sirikit een bezoek aan Japan brachten. Een jaar later gingen de toen kroonprins Akihito en prinses Michiko namens de keizer naar Thailand.

Akihito besteeg de troon in 1989 en bracht als eerste in 1991 een bezoek aan Thailand tijdens zijn Zuidoost-Azië tour. In 2006 woonde de keizer de feestelijkheden bij ter gelegenheid van de zestigste herdenking van de troonsbestijging van Bhumibol. Na diens overlijden nam het keizerlijk echtpaar een rouwperiode van drie dagen in acht.

De minister herinnert zich dat de keizer tijdens zijn bezoek aan Thailand het raampje van de auto naar beneden draaide om naar de vele Thai te wuiven die langs de weg een glimp van hem wilde opvangen. De minister werkte toen als verbindingsofficier op Buitenlandse Zaken.

Verder meldt het bericht dat de tilapia in 1965 door de keizer in Thailand is geïntroduceerd, een overigens vrij smakeloze vis. Hij wilde de ondervoeding van Thais op het platteland helpen verbeteren. Tilapia bevat veel proteïnen. De eerste pogingen om de vis in Thailand te kweken mislukten, maar Bhumibol lukte het wel in zijn paleisvijver. Don: ‘Pla nil is een symbool van de humaniteit die de twee koninklijke families aan het land hebben bijgedragen.’  (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Koning Bhumibol, maar deze pagina is niet compleet)

VS steunt Thaise strijd tegen handel in wilde dieren

5 maart – De steun van Amerika voor anti-dierenhandel maatregelen blijft geconcentreerd op Thailand’s westelijke grens met Myanmar, want dat is het belangrijkste handelspunt voor wilde dieren die uit Zuid-Azië komen. Dit zegt Daniel Foote, US Deputy Assistant Secretary van het Bureau of International Narcotics and Law Enforcement Affairs vanuit Washington DC in een gesprek met Bangkok Post ter gelegenheid van World Wildlife Day vrijdag.

De grensstreek is het grootste resterende tropisch bos gebied in Zuidoost-Azië. Het is de habitat van tijgers, Aziatische olifanten, otters, gaurs en zes soorten hornbill. Tussen 2014 en 2016 zijn 180 Thaise ambtenaren door de VS getraind om dierenhandelaren beter op te sporen.

Gevraagd of de terugtrekking van de VS uit het Trans-Pacific Partnership, dat straffen bevatte voor handelaren in wilde dieren, gevolgen heeft voor de inzet van de VS, zegt Foote dat Trump transnationale misdaadorganisaties, waaronder dierenhandelaren, harder gaat aanpakken.

Foote vraagt om een grotere inzet van andere landen in de strijd tegen de illegale dierenhandel . ‘We moeten internationaal samenwerken.’ Hij noemt drie pijlers: betere wetshandhaving, verminderen van de vraag naar producten van wilde dieren en uitbreiding van de internationale samenwerking.

Sloop huizen Mahakan buurt

Kort nieuws zondag 5 maart

– Nog steeds is niet duidelijk voor de Association of Siamese Architects (ASA) – en ook voor  mij – hoe rigoureus de gemeente Bangkok (BMA) te keer wil gaan in de Mahakan buurt. De vereniging heeft voorgesteld 24 historische huizen te sparen. Ze bestrijken een lange periode die qua architectuur van belang is.

Acht huizen van hout en cement, gebouwd tijdens het bewind van koning Rama IX (Bhumibol) lopen gevaar, zegt vice-voorzitter Sudjit. Morgen gaat de sloophamer in acht huizen, waarvan één nog ouder is. Zoals al talloze malen gemeld, wil de gemeente er een stadspark aanleggen.

Vrijdag noemde de BMA een nieuw plan dat voorziet in het handhaven van 16 woningen, maar dit zou ook een tactische zet kunnen zijn om de sociale druk te verminderen, oppert Chatri Pakitnonthakan van de Silpakorn universiteit, die in 2006 een studie heeft gedaan naar de huizen. (Zie verder de pagina Mahakan Fort)

– Veertien hoge ambtenaren van het ministerie van Werkgelegenheid zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen van 100 tot 245 jaar wegens prijsopdrijving tussen 2000 en 2002 bij renovatieprojecten. De nieuwe Criminal Court for Corruption and Misconduct Casese laat met deze veroordeling zien dat er met haar niet valt te spotten. De straffen komen er overigens op neer dat ze maximaal 50 jaar gevangen zitten.

De zaak is in 2015 aangebracht door de NACC, die veertig ambtenaren verdacht van corruptie bij renovatie van gebouwen, landschappen en de aankoop van bomen. Alle contracten tezamen hadden een waarde van 311 miljoen baht. Contracten werden verleend aan bedrijven die daarvoor niet behoorlijk waren gekwalificeerd, waarbij het ontbrak aan transparantie. Ook werden documenten vervalst. De veertien verdachten zitten sinds midden vorige maand gevangen; hun verzoeken om vrijlating op borgtocht zijn geweigerd. (Zie verder de pagina Corruptie 2)

– Het eerste regionaal centrum in Asean, dat de strijd gaat aanbinden tegen grensoverschrijdende misdaad, kan volgend jaar in bedrijf zijn, aldus adjunct directeur-generaal Suriya van het Department of Asean Affairs van het ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren op een persbriefing. Het centrum is een initiatief van Thailand, de VS en het United Nations Office on Drugs and Crime. Doel is de informatie-uitwisseling tussen de 26 ledenlanden van het Asean Regional Forum (ARF) en de EU te verbeteren.

Maandag en dinsdag komt de oprichting ter sprake tijdens een workshop van het Concept Development of the ARF Transnational Threats Information-sharing Centre in Bangkok. De oprichting duurt een jaar waarna twee jaar nodig is om een framework op te stellen. Een locatie voor het nieuwe centrum is nog niet vastgesteld.

Suriya zegt dat er tien prioriteiten zijn bij de bestrijding van de transnationale dreigingen, waaronder terrorisme, narcotica, mensenhandel, wapensmokkel, piraterij op zee en smokkel van hout en mensen. De daders profiteren van de verbeterde verbindingen tussen de Asean-landen.

– Het geweld in het Zuiden van Thailand gaat onverminderd door, wat eigenlijk overbodig is te zeggen. Gisterochtend werd in Muang (Yala) de voorzitter van de gemeenteraad van Porcheng doodgeschoten, toen hij het hek van zijn woning wilde sluiten. Twee mannen op een motorfiets maakten met vijf pistoolschoten een eind aan zijn leven.

De moord is een van de laatste gewelddadige incidenten die de afgelopen week zijn opgelaaid. Het Buddhist Network in Yala heeft onlangs de regering gevraagd om betere bescherming en financiële steun voor de familie van de slachtoffers.

Driehonderd supporters van het netwerk hebben het Southern Border Provinces Administration Centre gevraagd om 7 miljoen baht in compensatie voor elke getroffen familie [datum en plaats ontbreken]. Om welke incidenten het gaat, meldde ik al eerder (zie het bericht van 4 maart: Massaprotest tegen oplaaiend geweld in Zuiden).

– De Russische toeriste Valentina Novozhyonova (23) wordt sinds twee weken vermist op het vakantie-eiland Koh Tao. Familie en de eigenaar van Koh Tao Hostel vragen de politie om naar haar op te zoek gaan. Valentina checkte op 11 februari in en zou op 16 februari vertrekken, maar ze leverde haar sleutel niet in. In haar kamer heeft de exploitant haar paspoort, mobieltje en camera gevonden. De politie heeft de kamer geïnspecteerd en de eigenaar gevraagd om een lijst met gasten die ten tijde van haar verdwijning in het hostel verbleven.

– Ten slotte een misser van de krant over de beer die uit een helikopter is gevallen tijdens het vervoer naar de jungle (zie Kort Nieuws van 1 maart, laatste bericht). De krant meldt dat de dood het resultaat kan zijn van de druk van het toerisme op het gedrag van dieren en hun habitat. Maar enige toelichting op deze nogal raadselachtige verklaring ontbreekt. Wel wordt het bericht van woensdag herkauwd. Waarvan akte.


 

Rueso (Narathiwat) protest tegen geweld

Massaprotest tegen oplaaiend geweld in Zuiden

4 maart – Ruim duizend bewoners en regeringsfunctionarissen van het district Rueso in Narathiwat hebben gisterochtend gedemonstreerd tegen het geweld in het Zuiden. Op de foto leerlingen die zich bij het protest hadden aangesloten wegens een aanslag donderdagochtend in Rueso, waarbij hun vriendjes waren omgekomen.

Het lijkt erop dat het geweld deze week is opgelaaid als reactie op de overeenkomst die Mara Patani, een paraplugroep van verzetsgroepen, en regeringsvertegenwoordigers dinsdag in Kuala Lumpur sloten over de vorming van vijf veiligheidszones in Narathiwat, Pattani en Yala. Want niet alle verzetsstrijders steunen de vredesgesprekken. Maar vice-premier Prawit ziet dat verband niet. De gruwelijkheden kunnen volgens hem te maken hebben met persoonlijke conflicten. ‘Ik denk niet dat er een verband is, maar we onderzoeken de zaak.’

Alleen al op donderdag vonden drie incidenten plaats in Narathiwat en Pattani. Op een vlooienmarkt in Mayo (Pattani) werden drie onderofficieren doodgeschoten en een postbeambte en dorpeling verwond. De 80-jarige grootmoeder van de postbeambte overleed later aan een hartaanval toen ze hoorde dat haar kleinzoon was beschoten. Eveneens in Mayo werd een bewaker uit Yala gedood.

Het meest gruwelijke incident meldde ik gisteren al (zie het bericht Narathiwat: Brute moord op gezin van vier). Volgens dit bericht kwamen allen om het leven: een vader, moeder, schoonzuster en twee kinderen.

De autoriteiten zeggen dat de verzetsstrijders een nieuwe tactiek gebruiken door in twee teams te opereren: een bepaalt de target, het andere voert de operatie uit. In dit geval overviel het eerste team de pickup truck met het gezin en wachtte het tweede team 40 meter verder. Zij doodden de inzittenden van korte afstand nadat de wagen in een greppel was beland.

Op dinsdag, de dag van de onderhandelingen, vond de politie bij een grenspolitiepost in Thepha (Songkhla) een pickup truck, die was volgestouwd met explosieven. De wagen was gestolen van een echtpaar, wier zwaar toegetakelde lichamen woensdag in de Thepha rivier werden gevonden. EOD-personeel heeft de bommen onschadelijk gemaakt. (Bron: website Bangkok Post, 3 maart, aangevuld met gegevens uit de krant)

Zwanenzang Mahakan buurt gaat beginnen

4 maart – De zwanenzang van het buurtje bij het Mahakan Fort begint vandaag met de sloop van één huis, waarvan de bewoner toestemming heeft verleend, en wordt maandag voortgezet met de sloop van acht huizen. De gemeente Bangkok (BMA) is vastbesloten de buurt te slopen zodat er een stadspark kan worden aangelegd.

De Association of Siamese Architects (ASA) heeft het voorstel gedaan 24 huizen te sparen, die een historische waarde hebben. Daarvan zou de gemeente 16 willen handhaven als ik het bericht goed snap, want erg duidelijk is het niet. Het bericht noemt ook niet hoeveel woningen er nog staan.

Het ASA-voorstel dat tot doel heeft van de buurt een levend museum te maken, kreeg deze week de goedkeuring van een sub-commissie van het Committee on Conservation of Rattanakosin and Old Towns, het comité dat in 1992  de aanzet gaf tot de sloop. De commissie, die onder voorzitterschap staat van vice-premier Prawit, heeft de BMA en de vereniging gezegd het conflict samen met protesterende bewoners op te lossen. In bijgaand kader het ASA-plan. (Zie verder de pagina Mahakan Fort)

Wat Phra Dhammakaya Phra Maha Tossaporn Punyangguro, Phra Sanitwong Wuttiwangso

Wat Dhammakaya: Hoofd communicatie blijft weg bij DSI

4 maart – Hoofd communicatie Phra Sanitwong Wutthiwangso heeft zich voor de tweede maal niet gemeld bij de DSI en liet ook gisterochtend verstek gaan bij de dagelijkse persbriefing. De monnik riskeert nu een arrestatiebevel.

Sanitwong is een van de veertien monniken die door de DSI voor verhoor zijn opgeroepen om zich te verantwoorden voor hun rol bij de zoektocht van de DSI naar de abt. Sanitwong wordt door de DSI beschuldigd van het uitlokken van onrust, wat in strijd is met artikel 116 van de strafwet.

Behalve de veertien monniken heeft de politie ook dertig anderen opgeroepen, waaronder bewakers van vroegere politieke demonstraties die zich hebben aangesloten bij het verzet van monniken en discipelen tegen de zoektocht.

Gisteren is de markt Khlong Luang tot restricted zone verklaard [het tempelterrein is dat al]. Iedereen, inclusief de marktverkopers en de tempelvolgelingen die er verblijven, dienen hun biezen te pakken. Het tentdoek dat er opgehangen is als bescherming tegen de zon, moest worden verwijderd. Maar ’s ochtends verzamelden veel monniken zich er toen ze hoorden dat soldaten en DSI-ers de tenten zouden weghalen. Later haalden de verhuurders van de tenten ze weg na een gesprek met functionarissen.

De dagelijkse persbriefing werd gisteren verzorgd door Phra Maha Tossaporn Punyangguro (foto). Op het stuk karton naast hem een schets van Sanitwong. (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina KCUC Wat Phra Dhammakaya)

Thirayuth: Regering pakt kernproblemen niet aan

Thirayuth Boonmi4 maart – Bangkok Post opent vandaag met de kritiek van Thirayuth Boonmi, door de krant omschreven als ‘well known social critic’, op de regering. De docent aan het College of Interdisciplinary Studies van de Thammasat universiteit zegt dat het militair bewind gefaald heeft de fundamentele oorzaken van ’s lands problemen op te lossen alhoewel ze toch al bijna drie jaar aan de macht is. De huidige hervormingspogingen schieten te kort.

Thirayuth verwacht dat ‘deze structurele problemen’ zullen terugkeren zodra de regering de macht heeft overgedragen aan een burgerregering. Hij zegt: ‘De afgelopen jaren was Thailand blij met een nieuwe premier die een fun guy is. De regering heeft vorderingen geboekt door dingen te regelen, maar ze heeft gefaald de kernproblemen aan te pakken.’

Thirayuth spuide zijn kritiek gisteren tijdens een bijeenkomst van de Kiesraad. Hij vindt dat de pogingen die de regering nu in het werk stelt om de problemen op te lossen, geen hervormingen mogen worden genoemd. ‘Het oplossen van basiskwesties staat niet gelijk aan hervormingen. Ik voorspel dat 60 tot 70 procent van de dingen die deze regering heeft geregeld, teruggaan naar de oude situatie, wanneer het regime terugtreedt.’

‘Deze problemen hebben alleen te maken met bevordering van de efficiëntie; elke fatsoenlijke regering kan dat doen. Het land vervalt ongetwijfeld in conservatisme met weinig hoop voor structurele veranderingen. Hervormingen zullen op tegenstand stuiten van ambtenaren die er het meest op achteruit gaan wanneer hervormingen worden doorgevoerd.’

Ik laat het hierbij. Wie wil weten wat Thirayuth nog meer heeft gezegd, moet het zelf maar lezen: Thirayut blasts govt over reform.

BTS-station Ratchadamri Gouverneur Aswin maakt proefrit

Vier BTS-stations uitgerust met liften, nu nog 15

4 maart – Eindelijk, zullen veel gehandicapten verzuchten voor wie enkele BTS-stations ontoegankelijk waren omdat liften ontbraken. Maar sinds gisteren kunnen ze de lift nemen op de stations Ratschadamri, Phromg Pong, Thong Lor en On Nut. Aan de installatie van liften in de resterende 15 stations wordt nog gewerkt. Er komen ook hellingbanen en andere faciliteiten voor rolstoelgebruikers. Naar verwaching is 90 procent van het werk aan de resterende liften in augustus klaar.

De verbeterde toegang tot de stations is te danken aan een vonnis van het Supreme Administrative Court uit 2015, dat de gemeente (BMA) heeft bevolen voor liften te zorgen op de stations die er nog geen hadden. In januari van dit jaar stapten honderd gehandicapten naar de Civil Court omdat er maar geen schot kwam in de werkzaamheden. Ze eisten onmiddellijke actie van de gemeente en dienden een schadeclaim in van 361.000 baht per persoon wegens gemaakte reiskosten.

Het Traffic Policy and Transport Department van de BMA heeft de aannemer toestemming gegeven om rond de klok te werken. Tot nu toe mocht alleen gewerkt worden buiten de dienstregeling. De vertraging was ook te wijten aan constructieve ruimteproblemen, maar of die opgelost zijn, meldt het bericht niet.

Foto: Gouverneur Aswin van Bangkok maakt een testrit op het station Ratchadamri.

Jumpol’s echtgenote geeft zichzelf aan

4 maart – De echtgenote van Jumpol Manmai, de Groot Kamerheer van het Royal Household Bureau die in ongenade is gevallen, heeft zichzelf aangegeven. Thanakorn Manmai (59), die evenals vier anderen waaronder haar man wordt verdacht van encroachment op een stuk land in een bosreservaat in Nakhon Ratchasima, maakte een gespannen indruk.

Thanakorn weigerde iets te zeggen tegen verslaggevers toen ze arriveerde bij het kanroor van de Natural Resources and Environmental Crime Suppression Division. Ze werd daar opgewacht door adjunct hoofdcommissaris Srivara die haar meenam voor verhoor. Hij sprak drie uur met haar. Thanakorn ontkende iets verkeerds te hebben gedaan en verstrekte nuttige informatie, waaronder informatie over een derde partij die de politie nog gaat ondervragen, aldus een bron.

Na een borgtochtsom van 200.000 baht te hebben gesteld, mocht ze weer naar huis. Haar man is donderdag door de CSD in Bangkok ondervraagd en beschuldigd van de illegale bouw van zes vakantiebungalows op 13 rai land in nationaal park Thap Lan. Vijf personen waren daarbij betrokken en allen hebben zich aangegeven. Drie zijn vrijgelaten op borgtocht.

Het ontslag van Jumpol als Groot Kamerheer wijst erop dat er meer aan de hand is dan alleen de bouw van de bungalows, maar daarover zwijgt de krant in alle talen. (Zie ook de pagina Krakers op overheidsland)

Sai Daeng Resort Koh Tao illegale waterglijbaan

Kort nieuws zaterdag 4 maart

– Sai Daeng Resort op het vakantie-eiland Koh Tao moet deze reuze waterglijbaan ontmantelen omdat er geen vergunning voor is verleend. Wonder boven wonder heeft de manager beloofd zich aan het bevel te houden. Het Royal Forestry Department had bij het districtskantoor en de gemeente Koh Tao aan de bel getrokken omdat ze vermoedde dat de glijbaan alsmede het in 2014 gebouwde hotel  (49 kamers) illegaal waren geconstrueerd. Naar de bouw van het hotel wordt nog onderzoek gedaan. De glijbaan kronkelt zich als een slang van de top van de heuvel naar beneden en komt uit in een zwembad bij de zee.

– De vlucht Stockholm-Phuket-Bangkok is gisteren vertraagd omdat de Stockholm Arlanda Airport autoriteiten een bomdreiging hadden ontvangen voor het toestel van Thai Airways International. Het vliegtuig werd tegengehouden toen het de bay area verliet. Een zoektocht leverde niets verdachts op. Hoe lang de vertraging duurde, meldt het bericht niet.

– Niet alleen de regering maakt zich sterk voor nationale verzoening [met een gespreksronde van drie maanden, weet u wel], maar ook de gouverneurs van 21 provincies in de Central Plain willen een steentje bijdragen. Gisteren vergaderden ze met commandant Apirat van het Eerste Legerkorps, de hoofden van alle eenheden en vertegenwoordigers van Isoc over hun initiatief om opinies te verzamelen in hun provincie.

De legerhoofden gaan dienst doen als supporter en coördinator bij het uitnodigen van targetgroepen voor rondetafelgesprekken. Die targetgroepen zijn lokale politici, academici, overheidsfunctionarissen, buurtleiders en NGO’s. Ze praten over dezelfde tien onderwerpen die in de gespreksronde van de regering aan de orde komen, zoals voorstellen om politieke problemen op vreedzame wijze op te lossen, manieren om gelijkheid tussen mensen te bevorderen en de strijd tegen corruptie.

Apirat zegt dat snel moet worden gewerkt, zodat de provinciale gesprekken binnen een maand kunnen worden afgewerkt. Hij maakt zich geen zorgen over het proces, alhoewel er rivaliserende politieke groepen in de betrokken provincies zijn. Wanneer de gesprekken zijn afgerond, gaan de resultaten naar een landelijk panel dat geleid wordt door de permanent secretaris van Defensie.

– Een soldaat heeft zichzelf aangegeven in verband met een schietpartij, woensdagavond in een restaurant in Taling Chan (zie Kort Nieuws van gisteren, laatste bericht). Hij was een van de vijf mannen die vier klanten aanvielen, vermoedelijk omdat een van hen per abuis tegen het tafeltje had gestoten, waaraan ze zaten. De slachtoffers raakten zwaar gewond. De soldaat zegt dat hij dronken was; hij heeft bekend geschoten te hebben.

– Voor het districtskantoor van Sai Noi (Nonthaburi) heeft een man zichzelf doodgeschoten nadat hij zijn vrouw, hun 5-jarig zoontje en zijn schoonvader had gedood. Het echtpaar zou in het kantoor hun scheidingspapieren tekenen. De man en zijn schoonvader overleden in het ziekenhuis, de anderen stierven ter plaatse. Volgens getuigen kregen de echtelieden op het parkeerterrein van het kantoor een felle ruzie, waarna de man een pistool trok en begon te schieten.

De vrouw had donderdag tegen haar man aangifte gedaan wegens huiselijk geweld. Volgens haar was hij jaloers en werd hij gewelddadig wanneer ze ruzie hadden. Alhoewel ze gescheiden woonden, voelde ze zich niet veilig omdat hij haar volgde en probeerde de breuk te herstellen.


 

It’s Now or Never voor loan sharks

3 maart – Premier Prayut gaat korte metten maken met loan sharks (geldwoekeraars), lieden die geld uitlenen en daarvooor torenhoge rentes rekenen tot wel 20 procent per maand. Maar de regering biedt hen een uitweg: wanneer ze zich aansluiten bij het systeem van picofinanciering worden ze niet vervolgd voor hun illegaal bedrijf. De verleende leningen blijven evenwel van kracht, maar de rente dient te worden aangepast.

Picofinanciering is een systeem om de minima toegang te verlenen tot financiële bronnen, omdat ze door banken worden geweigerd. De financiering wordt verleend door bedrijven die zijn goedgekeurd door het ministerie van Financiën. Voorwaarden zijn dat ze een gestort kapitaal hebben van 5 miljoen baht en in één provincie opereren. Leningen mogen niet 50.000 baht te boven gaan en de maximum rente bedraagt 36 procent per jaar.

Sinds de inschrijving op 1 december is geopend, zijn 107 aanvragen gedaan, meest uit het Noordoosten, en zes goedgekeurd in Bangkok en de provincies Kamphaeng Phet, Yasothon, Phichit, Trang en Buri Ram.

Prayut zegt: ‘Iedereen weet dat loan sharking een belangrijke kwestie is in de Thaise samenleving. Het is geen economisch probleem, maar het schaadt het leven van mensen en is een belangrijke oorzaak van sociale problemen, alhoewel voorgaande regering geprobeerd hebben het probleem aan te pakken.’

Behalve de huidige informele kredietverleners, zoals ze formeel heten, waarschuwt Prayut ook agenten en soldaten die betrokken zijn bij het informele circuit, bijvoorbeeld omdat ze zelf geld uitlenen of als geldloper werken. Ze worden voor de rechter gesleept en ontslagen.

Prayut maakte de nieuwe harde aanpak woensdag bekend tijdens een conferentie over de maatregelen van de regering om het probleem van niet-formele leningen aan te pakken. Tevens ging het systeem van picofinanciering officieel van start. Het bericht zegt niet hoeveel tijd de ‘haaien’ nog hebben om hun leven te beteren. (Bron: Bangkok Post, 2 maart)

Afpersing Russische toeristen op Koh Phangan

Russisch echtpaar afgeperst door agent en z’n maatjes

3 maart – Een Russisch echtpaar zegt op Rin Beach (Koh Phangan) opgelicht te zijn door een politieagent en vier van zijn maatjes. Ze beschuldigden de Russen van drugsbezit en persten hen onder bedreiging geld af, waarna ze de beschuldiging introkken. Ook stalen ze persoonlijke eigendommen.

Het incident speelde zich dinsdagavond af, nadat het echtpaar een nachtzaak op Rin Beach had bezocht. Ze werden aangesproken door twee mannen die illegale drugs te koop aanboden, maar het echtpaar weigerde. De booswichten boden vervolgens aan hen met een taxi naar hun kamer te brengen, een aanbod dat ze accepteerden [hoe dom].

Op weg naar de taxi doken drie mannen op, die beweerden politieagent te zijn. Ze werden geboeid en bevolen in de taxi in te stappen. Ze eisten geld in ruil waarvoor ze de beschuldiging wel wilden laten varen.

Toen de vrouw zei dat ze geen geld bij zich hadden, stompte een van de mannen haar in het gezicht. Ze stalen haar iPhone 6 en andere kostbaarheden, in totaal ter waarde van 30.000 baht. Nadat ze achtergelaten waren, kregen ze hulp van omstanders die hen naar het politiebureau brachten om aangifte doen. Woensdag kwamen ze terug om verdere informatie te geven.

De politie heeft alle verdachten geïdentificeerd, waaronder een agent van het politiebureau Koh Phangan. De rechtbank gaf woensdag toestemming voor hun arrestatie. Drie verdachten meldden zich vrijwillig bij de politie.

Eén ontkende elke betrokkenheid, twee bekenden dat ze drugs hadden aangeboden, maar volgens hen waren het geen drugs doch pijnstillers. De vrouw zou niet gestompt zijn. Wanneer de agent schuldig wordt bevonden, wordt tegen hem disciplinaire actie ondernomen. (Bron: website Bangkol Post, 1 maart)

Commentaar: Verbeter de BRT, schrap ‘m niet

3 maart – ‘Stadsbestuurders dienen te beseffen dat openbare diensten, inclusief openbaar vervoer, niet beginnen en eindigen met geld maar dat ze helpen de levenskwaliteit van mensen te verbeteren. Om deze reden heeft de gemeente Bangkok (BMA) de plicht, niet alleen om het systeem te handhaven, maar ook om de dienst te verbeteren.’

Met die conclusie eindigt het hoofdredactioneel commentaar van Bangkok Post van donderdag, dat gewijd is aan de Bus Rapid Transit (BRT), een snelbus op een vrije busbaan van 16 km tussen Sathon en Tha Phra in Thonburi.

Zoals bekend wil de gemeente de bus schrappen omdat die verliesgevend is, te weinig passagiers zou trekken en bijdraagt aan de verkeerscongestie door een rijstrook bezet te houden. Maar vice-premier Prawit stak er een stokje voor en de BMA kwam hem – en natuurlijk de reizigers – tegemoet door de Kasem Bundit universiteit opdracht te geven voor een opiniepeiling.

De uitslag daarvan heeft u al kunnen lezen in Nieuws uit Thailand (zie Kort Nieuws van woensdag). Een ruime meerderheid van de 3.500 respondenten is voor handhaving en heel verrassend zelfs 70 procent van de ondervraagde automobilisten vindt dat. Ze menen dat het schrappen van de dienst niet leidt tot verbetering van de verkeerssituatie.

Het wachten is nu op een beslissing van gouverneur Aswin. De resultaten van de peiling en de mening van de vice-premier zouden voldoende moeten zijn voor de BMA om van gedachten te veranderen, aldus de krant.

BP besluit: Het is jammer dat de peiling geen vragen bevatte over hoe de dienst verbeterd kan worden om het aantal passagiers te verhogen of hoe de dienst voor de huidige gebruikers te verbeteren, want ze leveren een belangrijke bijdrage aan vermindering van de verkeerscongestie. Ik zou zeggen: Gouverneur, beter dan ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald. (Bron: Bangkok Post, 2 maart)

Jumpol Manmai op weg van de CSD naar Nakhon Ratchasima

Ex-Groot Kamerheer Jumpol bekent schuld

3 maart – Ex-Groot Kamerheer en ex adjunct politiecommissaris Jumpol Manmai, beschuldigd van het bezit van zes vakantiebungalows, illegaal gebouwd in nationaal park Thap Lan in Wang Nam Khieo (Nakhon Ratchasima), heeft gisteren schuld bekend tijdens een verhoor in Bangkok door de Crime Suppression Division van de politie.

De politie bracht hem daarna in een politievliegtuig naar Nakhon Ratchasima om de provinciale rechtbank toestemming te vragen voor verlenging van zijn voorarrest en hem terug te brengen naar Bangkok voor verder verhoor. Die toestemming werd verleend. Jumpol heeft niet om vrijstelling op borgtocht gevraagd.

Jumpol ManmaiBij de encroachment zaak zijn vijf personen betrokken, waaronder de voormalige adjunct-commissaris van de Provincial Police Region 5, die onlangs is ontslagen. Vier hebben zich aangegeven, een is nog in het land en zou dat binnenkort ook doen.

De zaak is blijkbaar dermate belangrijk dat Bangkok Post er vandaag mee opent, maar ik vermoed dat alleen insiders weten waarom de 66-jarige (kaalgeschoren) ex-politieman zoveel aandacht krijgt. Het eerdere bericht van 1 maart over zijn ontslag als Groot Kamerheer (Jumpol ontslagen als Groot Kamerheer) bevatte een formulering, die wellicht de sleutel vormt.

Volgens het ontslagbevel, getekend door premier Prayut, was hij in politieke zaken verwikkeld op een manier ‘schadelijk voor de veiligheid en het vertrouwen van Zijne Majesteit’. Dat zal de krant weerhouden om niet alles wat ze weet, te publiceren.  (Zie ook de pagina Krakers op overheidsland)

Narathiwat: Brute moord op gezin van vier

3 maart – Een gezin van vier, waaronder een 8-jarige jongen, is gisteren in Rueso (Narathiwat) op bruto wijze doodgeschoten. De vader, assistent-hoofd van het dorp Ban Sri Pinyo, moeder, zijn schoonzuster en twee kinderen waren op weg naar school toen ze in hun pickup truck onder vuur werden genomen door verzetsstrijders. Eén kind is met zware verwondingen in het ziekenhuis opgenomen, het andere kind overleefde ook de aanslag, de overigen kwamen om het leven.

De National Human Rights Commission heeft de aanslag sterk veroordeeld. NHRC-lid Angkhana meent dat het vermoorden van onschuldige mensen tot doel heeft angst onder de bevolking en wantrouwen tussen boeddhisten en moslims op te wekken.

Regeringswoordvoerder Sansern zegt dat premier Prayut de veiligheidsdiensten heeft opgedragen hun pogingen om de daders te pakken te krijgen, moeten intensiveren. Hij heeft de familie gecondoleerd en de lokale autoriteiten gevraagd de familie te helpen. Prayut ziet geen verband met de vredesgesprekken, die volgens hem oplossingen bieden voor het zuidelijk geweld.

In Yala heeft een gerespecteerde moslimleider moslims gevraagd voor onschuldige mensen te bidden. Hij heeft ook de familie gecondoleerd. Hij noemt het incident een tegenslag voor de vrede en veiligheid van de lokale bevolking, die geleidelijk verbeterd zijn door de vredesgesprekken.

Verder meldt het bericht dat de provinciale rechtbank van Songkhla de vier daders van een serie bomaanslagen in mei 2014 op een politiebureau en kruidenierswinkel in Hat Yai elk veroordeeld heeft tot een gevangenisstraf van 38 jaar.

Wat Phra Dhammakaya Lijkkist met overleden vrouw

Wat Dhammakaya: Regering geïrriteerd over nepnieuws

3 maart – De regering gaat juridische actie ondernemen tegen lieden die onjuiste informatie over de zoektocht in Wat Phra Dhammakaya verspreiden. Ze dringt er bij de media en de bevolking geen geloof te hechten aan dit nepnieuws.

De regering reageert met deze waarschuwing op het overlijden van een vrouw aan een astma-aanval. Ze overleed woensdag in een flat op het tempelterrein. Haar dood zou te wijten zijn aan de blokkade door de DSI, maar die zegt dat de vrouw toen ze door de ambulance werd gevonden, al vijf uur dood was. Verder ligt de nieuwe directeur van het National Office of Buddhism onder vuur en de voorgenomen wijziging van de Sangha Act die tot doel heeft tempeleigendommen te kunnen controleren.

Premier Prayut  vindt dat de media zich niet moeten laten misbruiken voor het verspreiden van valse informatie. Ze zijn geïnformeerd over wat er met vrouw is gebeurd en dienen de feiten te publiceren. Hij roept de tempel op geen misbruik te maken van het geloof van volgelingen, waardoor ze de zoektocht hinderen.

Een oudere zuster van het slachtoffer geeft de schuld van haar zusters dood aan het afsnijden van de telefoon- en internetverbindingen. Wanneer dat niet was gebeurd, had ze gered kunnen worden, zegt ze. (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina KCUC Wat Phra Dhammakaya)

Watertekort dreigt; tweede oogst te groot

3 maart – 7,2  miljoen rai is momenteel beplant met zogeheten off-season rijst (tweede oogst) en dat is 4 miljoen rai meer dan gepland. Die oppervlakte is gebaseerd op de beschikbare wateraanvoer. Het ministerie van Landbouw houdt zijn hart vast voor watertekorten volgende maand tijdens de zomer.

Thans is de hoeveelheid water in 34 reservoirs en stuwmeren met 21 miljard kubieke meter water, oftewel 63 procent van de capaciteit, nog toereikend, maar het Department of Disaster Prevention and Mitigation (DDPM) heeft al gewaarschuwd dat deze en volgende maand misschien gestopt moet worden water naar de akkers te leiden wanneer de temperatuur sterk stijgt.  Als eerste wordt het water voor agrarische doeleinden afgesneden om drinkwater te behouden en water ter bescherming van de ecologie.

Het DDPM vraagt de boeren af te zien van het planten van rijst in april, en vraagt bewoners en andere partijen om zuinig om te springen met water. Verder worden mogelijk in vier provincies centra geopend voor het kunstmatig opwekken van regen.

De droogte heeft al toegeslagen in Chai Nat en Suphan Buri. Het water in het Khlong Makham Thao-U Thong kanaal, dat de belangrijkste bron is voor de boeren daar, staat laag. De directeur van het RID in Chai Nat is bang dat de droogte de komende tijd genadeloos toeslaat omdat het areaal aan rijstvelden aanzienlijk is uitgebreid. Ook in Si Sa Ket is het droge seizoen vroeg begonnen. (Zie verder de pagina Rijst 3)

DNA-testing van olifanten

Kort nieuws vrijdag 3 maart

– Het ministerie van Milieu is niet onder de indruk van het dreigement van de eigenaar van het olifantenkamp Ayutthaya Elephant Palace om met honderd olifanten te gaan demonstreren bij het Government House. Minister Surasak zegt dat de provinciale gouverneur met hem gaat onderhandelen.

De man is kwaad omdat hij er er door de DNP van beschuldigd wordt met de herkomst van drie olifanten te hebben geknoeid. Dat zou gebleken zijn uit DNA-testen, maar de eigenaar noemt die ondeugdelijk. De drie jumbo’s zijn door de DNP in beslag genomen.

Gisteren kregen verslaggevers een rondleiding op het laboratorium waar het DNA is onderzocht. De minister zegt dat het verzamelen van DNA van gedomesticeerde olifanten voldoet aan de richtlijnen van de Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES). Een bron zegt dat het ministerie de man voor de rechter wil dagen.

– De familie van David Miller heeft de Thaise autorieiten opgeroepen niet de doodstraf te voltrekken in de zaak tegen de twee gastarbeiders uit Myanmar die zijn veroordeeld voor de moord op de Britse Miller en zijn vriendin in mei 2014 op het vakantie-eiland Koh Tao. Die straf is woensdag bevestigd door het Hof van Beroep.

De familie dringt aan op mildheid. Ze meent wel dat het Hof het correcte besluit heeft genomen hen schuldig te achten aan de moord, iets waar anderen aan twijfelen omdat het bewijsmateriaal betwistbaar is. Zie verder de berichten van gisteren Doodstraf voor Zaw Lin en Win Zaw gehandhaafd en Update krant: Bewijs is solide, zegt Hof van Beroep.

– Het ministerie van Onderwijs gaat openbare hoorzittingen houden om meningen te verzamelen over het plan het Higher Education Office op te waarderen tot ministerie van Hoger Onderwijs. De commissie die thans werkt aan een wetsvoorstel, is benieuwd of de bevolking meent dat dit het universitaire onderwijs ten goede komt.

Ze is ook benieuwd naar suggesties hoe de problemen in het hoger onderwijs op te lossen, zoals een gebrek aan goed bestuur, interne conflicten in sommige universiteitsraden en ondermaatse cursussen die sommige universiteiten aanbieden of waarvoor geen toestemming is verleend. De hoorzittingen worden in maart en april gehouden in Bangkok, Khon Kaen en Chiang Mai. Als het parlement zijn goedkeuring verleent, kan het ministerie er in april 2018 zijn.

– De Civil Aviation Authority of Thailand (CAAT) is door de minister van Transport opgedragen de kostenstructuur die gebruikt wordt bij het berekenen van de prijs van vliegtuigtickets, te herzien. De huidige structuur dateert van 2010 en geeft geen getrouw beeld meer dan de kosten.

Nog steeds wordt een plafond van 13 baht per kilometer gehanteerd ongeacht of het gaat om een vlucht met of zonder in-flight diensten. Wanneer daarmee wel rekening wordt gehouden, kan volgens CAAT-directeur Chula de prijs van tickets van budgetmaatschappijen omlaag. Naar verwachting wordt het prijsplafond voor budgetmaatschappijen midden dit jaar bekend gemaakt.

De minister heeft de CAAT ook opgedragen er bij de maatschappijen op aan te dringen de brandstoftoeslag niet te scheiden van de ticketprijs, maar er in op te nemen. De minister is tevreden over de recente verhoging van 150 baht per stoel wegens verhoging van de brandstofaccijns.

Tunnel in Chiang Mai ingestort– Twee jonge geologen, werknemers van Italian-Thai Development Plc, zijn gisterochtend om het leven gekomen in een pas gebouwde tunnel in Mae Taeng (Chiang Mai). Vermoedelijk werden ze geraakt door een rots van 1 bij 3 meter. Enkele anderen raakten gewond. De geologen moesten de tunnelwand inspecteren om te zien hoe die het best afgewerkt kan worden.

De tunnel, die wordt aangelegd door Italian-Thai Development Plc, is een van de tunnels in een project van het RID om water om te leiden van de Mae Taeng Dam naar het Mae Ngat Dam reservoir en vandaar naar het Mae Kuang Dam reservoir.

– Bewoners in Sa Kaeo verzetten zich tegen de vestiging van een afvalstortplaats in Aranyaprathet. Ze hebben bij het Department of Industrial Works een petitie ingediend met het verzoek ervan af te zien omdat tweeduizend bewoners in achttien dorpen door de dump worden gedupeerd.

Voor de stortplaats is al een vergunning verleend aan World Tech Management Co, maar er zijn nog geen werkzaamheden verricht. Er gaat 15 ton aan afval van luchthaven Suvarnabhumi op gestort worden. Gouverneur Klangnaron, die de petitie persoonlijk in ontvangst heeft genomen, zegt dat gesprekken plaatsvinden tussen dorpelingen en functionarissen. Volgens het Sa Keao Industrial Office voldoet het bedrijf aan alle eisen. Het bedrijf was volgens de krant onbereikbaar voor commentaar.

– Voormalig DSI-hoofd Tarit Pengdith, een man die als een van de weinigen de regeringswisseling van Democraten naar Pheu Thai overleefde, en de voormalige adjunct permanent secretaris van Justitie zijn door het Hof van Beroep veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar wegens de onbillijke overplaatsing van een hoge DSI-functionaris in 2012 naar een lagere post. Beiden waren beschuldigd van een ambtsmisdrijf. In 2015 veroordeelde de rechtbank Tarit tot 2 jaar gevangenisstraf en sprak de secretaris vrij, maar het Hof van Beroep dacht er anders over. Het overwoog daarbij dat ze nooit eerder waren veroordeeld. De secretaris weet nog niet of hij in beroep gaat.

– Het Agricultural Land Reform Office gaat korte metten maken met vakantieparken en -bungalows, die illegaal op Koh Phayam (Ranong) zijn opgetrokken. Het gaat om 38 percelen Sor Por Kori land, dat is bestemd voor uitgifte aan landloze boeren om er landbouw op te bedrijven. Twaalf percelen waren al uitgegeven aan boeren, de overige nog niet. Wanneer eigenaren onwillig zijn medewerking te verlenen, stapt Alro naar de rechter. Het eiland Phayam is een steeds populairder wordende toeristische bestemming. (Zie ook de pagina Krakers op overheidsland)

– De uitvaart en crematie van koning Bhumibol is door prinses Sirindhorn vastgesteld op vijf dagen: vermoedelijk van 25 tot 29 december. De prinses zei dit woensdag tijdens een vergadering van de regeringscommissie die de uitvaart regelt en haar gevraagd had de commissie van advies te dienen. Het gaat om een voorlopig tijdschema, dat nog de goedkeuring behoeft van de koning.

Op de tweede dag wordt de urn met het lichaam van Bhumibol naar Sanam Luang gebracht waar een crematorium in aanbouw is. Op de vijfde dag gaat de urn met de stoffelijke resten naar de Chakri Maha Prasat Throne Hall in het Grand Palace. De overige dagen zijn bestemd voor ceremonies. (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Koning Bhumibol, maar deze pagina is niet compleet)

– De politie is op zoek naar vijf mannen, die woensdagavond in een restaurant in Taling Chan (Bangkok) vier bezoekers ernstig verwond hebben door hen te beschieten. Volgens getuigen droegen ze legerkleding. De schietpartij volgde op een ruzie nadat een bezoeker per ongeluk tegen het tafeltje stootte waaraan de aanvallers zaten. Na de schietpartij gingen ze er op een motorfiets en in een auto vandoor.

Volgens een bron zijn ze de bodyguards van een voormalige hoge legerofficier die nu zakenman is. De politie heeft al twee van de schietgrage lieden geïdentificeerd, maar aanhoudingen zijn nog niet verricht.


 

Thai-Belgian flyover deels heropend

Door brand beschadigde flyover deels open

Thai-Belgian flyover Fiery Fiasco2 maart – De zogeheten inbound helft (richting Silom) van de Thai-Belgian Bridge op de Rama IV Road is heropend. De openstelling geldt alleen voor kleine voertuigen en lijkt weinig verschil te maken voor de doorstroming van het verkeer.

De brug werd dinsdagochtend beschadigd door een brand in een vuilnisopslag van het districtskantoor van Pathumwan onder de flyover. Daardoor werden enkele stalen draagbalken over een lengte van 25 van de 300 meter lange flyover beschadigd. De balken waren krom getrokken toen er water op gespoten werd om het vuur snel te blussen.

De linker rijstrook van dat deel gaat maandag weer open, maar de rechter rijstrook blijft dicht totdat de reparatiewerkzaamheden voltooid zijn, vermoedelijk over een maand. Het Engineering Institute of Thailand heeft geadviseerd extra steun aan te brengen. De brand inspireerde de gemeente om niet gebruikte vuilnisvaten onder andere bruggen weg te halen. (Bron: website Bangkok Post, 1 maart)

Waarschuwing voor illegaal massagewerk in Quatar

2 maart – Pas op voor tussenpersonen die gouden bergen beloven voor werk in Quatar, want het komt er meestal op neer dat het gaat om illegaal werk als ‘masseur’. Het Department of Employment waarschuwt Thaise mannen voor deze praktijk, nadat het door de ambassade in Quatar in Doha is geïnformeerd over advertenties op een Facebook pagina, genaamd Chaichan, waarop ‘dubieuze’ banen worden aangeboden.

Thaise mannen zouden met een toeristenvisum in Quatar kunnen werken als masseur. Maar dat is in strijd met de wet in het land, die stelt dat toeristenvisa alleen voor toeristische doeleinden kunnen worden gebruikt, zegt adjunct permanent secretaris Waranon van het ministerie van Werkgelegenheid.

Waranon maakt zich zorgen, dat die belofte de legale tewerkstelling kan hinderen. Bovendien lopen de slachtoffers het risico dat ze het land niet uit mogen. Buitenlandse werkers mogen alleen met toestemming van hun werkgever naar het buitenland gaan. Deze regel maakt het moeilijk voor Buitenlandse Zaken om hulp te bieden.

‘Dus geloof deze tussenpersonen niet’, zegt Waranon klip en klaar. Hij wijst ook op een foto op Chaichan met een vliegtuigticket van een werker, die vertrouwen moet wekken.

Thailand en Quatar hebben een overeenkomst afgesloten over gastarbeid. Wie er wil werken, dient de procedure te volgen die daarin is vastgelegd. (Bron: Bangkok Post, 1 maart)

Doodstraf voor Zaw Lin en Win Zaw gehandhaafd

2 maart – De doodstraf voor de twee gastarbeiders uit Myanmar, veroordeeld voor de moord op twee Britse toeristen op het vakantie-eiland Koh Tao in september 2014, blijft gehandhaafd. Het Hof van Beroep waarbij ze in beroep waren gegaan, hechtte woensdag geen belang aan het betoog van de verdediging  dat de politie tijdens haar onderzoek slordig te werk was gegaan.

Koh Tao Zaw Lin en Wai Phyo achter de traliesVolgens de familie van het tweetal, hun advocaten en mensenrechten actievoerders zijn Zaw Lin en Win Zaw, die de moord ontkennen, zondebok. De politie ontkent dit ten stelligste. Gezien de herzieningsverzoeken die onlangs in het nieuws waren, lijkt het niet onaannemelijk dat de echte daders nog vrij rondlopen, mogelijk omdat het om invloedrijke personen gaat.

Een Australische DNA-deskundige beoordeelde destijds het DNA-bewijs als niet overtuigend. Zie hiervoor de pagina Archief: Grote twijfel aan DNA-bewijs in Koh Tao-moorden. (Bron: website Bangkok Post, 1 maart)

Update krant: Bewijs is solide, zegt Hof van Beroep

2 maart – Bangkok Post opent vandaag met de uitspraak van het Hof van Beroep. Het Hof oordeelt dat het ontbreken van sommig bewijs geen reden is vraagtekens te zetten achter het politieonderzoek. Volgens het Hof was het onmogelijk om alle stappen in de zaak vast te leggen, zoals het fotograferen van de plaats delict, en de gehele procedure te documenteren of foto’s van te maken.

Het feit dat het OM geen foto’s had overlegd van de seksuele organen, het rectum en tepels van het vrouwelijk slachtoffer was niet genoeg om het politieonderzoek te betwisten. ‘Het Hof heeft al het bewijsmateriaal van het OM beoordeeld en vindt het solide en sterk met elkaar verbonden. [Het Hof] is er zeker van dat door de aangeklaagden een criminele daad is verricht.’

Ten aanzien van het DNA bewijs zegt het Hof dat DNA weefsel direct voor onderzoek is overhandigd. Het Hof zegt dat de autopsie tijdig en op professionele wijze is verricht, een mening die dus door de Australische expert wordt bestreden.

Het hoofd van het defensieteam zegt in beroep te zullen gaan bij het hooggerechtshof na een grondige studie van het vonnis dat 104 pagina’s telt. Het verweer van het defensieteam dat meer dan 100 pagina’s telt, stelt dat het bewijs van het OM ongebruikelijk is. De Lawyers Council of Thailand komt op 8 maart bijeen om het vonnis te bespreken.

Wat Phra Dhammakaya Ontbijt op de grond

Wat Dhammakaya: Tweede dode

2 maart – De Slag om Wat Phra Dhammakaya, zoals ik de zoektocht van de DSI naar de abt oneerbiedig noem, heeft een tweede leven geëist. Maar dit sterfgeval heeft niets te maken met de blokkade van de tempel, alhoewel de tempel zelf het tegendeel beweert.

Het gaat om een vrouw van 48 die gistermiddag een astma aanval kreeg in een flat op het tempelterrein. Nadat  familie de tempelstaf om een ambulance had gevraagd, arriveerde die onder begeleiding van de assistent directeur van het bureau communicatie. Uit forensisch onderzoek ter plaatse bleek dat de vrouw al vijf uur dood was.

Volgens een bericht op Facebook zou het meer dan een uur hebben geduurd voordat de ambulance er was, maar de DSI zegt dat er slechts 10 minuten waren verstreken. De ambulance zou tijd verspild hebben bij het zoeken naar Gate 7, de enige ingang die de autoriteten hebben toegestaan.

Inmiddels is een tweede functionaris op een zijspoor gerangeerd. Eerder ging de leiding van de zoektocht in andere handen over, ditmaal is het hoofd van de politie in wier werkgebied de tempel ligt, overgeplaatst en door een ander vervangen. Naar verluidt zou de man een discipel van de tempel zijn, maar woordvoerder Krissana van de Royal Thai Police weigert op die bewering commentaar te leveren.

Op de foto ontbijten monniken na hun ochtendronde op de grond, nadat hen de toegang was geweigerd via Gate 5 en 6. Soldaten zeiden dat ze alleen Gate 7 mochten gebruiken. En ik zou bijna vergeten het te melden: De eerste dode was een man die zich had opgehangen in een toren op het tempelterrein. (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina KCUC Wat Phra Dhammakaya)

Kolencentrale Krabi: Regering wil volledige inbreng van bewoners

2 maart – De regering heeft een maand uitgetrokken om de bevolking voor te lichten over de nieuwe milieu- en gezondheids rapportage (EHIA) voor de geplande kolencentrale in Krabi. Ook binnen maand moeten openbare forums worden gehouden, zegt legerwoordvoerder Sirichan over de deadline die is bepaald door vice-premier Prawit. Met de voorlichting zijn de ministeries van Energie en Milieu belast, alsmede legercommandant Chalermchai, die secretaris-generaal  is van een commissie bestuurlijke sturing en hervormingen.

Zoals bekend heeft premier Prayut deze week bevestigd dat de EHIA terug bij Af is, de oude uit 2013 is ingetrokken. Prayut moedigt bewoners in de betrokken gebieden aan volledig deel te nemen aan publieke forums die belegd gaan worden.

In Chana (Songkhla) verzamelden woensdag leden van een groep, genaamd homeland conservation group, zich voor een school waar ze dachten dat een hoorzitting voor lokale functionarissen zou worden gehouden over de bouw van een biomassa energiecentrale door Chana Green Co, maar niemand van het bedrijf kwam opdagen. In november werd een soortgelijke hoorzitting afgeblazen toen bewoners de locatie van de hoorzitting belegerden.

Volgens de protestleider zijn de dorpelingen bereid te luisteren naar wat het bedrijf te vertellen heeft, maar het moet hen niet buitensluiten door alleen met de lokale overheid te praten.

Ook op woensdag actie in Satun. Bewoners dienden bij de provincie een petitie in met de eis een openbaar forum op 16 maart over de aanleg van de Pak Bara diepzeehaven uit te stellen. Ze stellen de provincie voor een oplossing te zoeken tussen supporters en tegenstanders, zodat het meningsverschil niet ontaardt in geweld. Ook pleiten ze voor een professionelere aanpak van de EHIA. Die mag niet dienen om alleen handtekeningen van supporters te verzamelen. (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Kolencentrales)

Voorstel: Geen beroep voor gezagsdragers die vluchten

2 maart – Het hooggerechtshof heeft het voorstel gedaan politieke gezagsdragers die tijdens een berechting vluchten, het recht van beroep te ontnemen. Dat zou geregeld kunnen worden in een van van de tien organieke wetten waarover de grondwetcommissie (CDC) zich thans buigt.

Volgens het Hof is dit noodzakelijk omdat de nieuwe grondwet politieke gezagsdragers meer mogelijkheden voor beroep geeft in een poging aan te sluiten bij wat internationaal gebruikelijk is.

Het gaat om twee artikelen. Artikel 63 zegt dat een verdachte die niet gedetineerd is, in persoon in beroep moet gaan. Zo niet, dan wordt het beroep afgewezen. Artikel 33 zegt dat de verjaringstermijn wordt geschorst als een verdachte de benen neemt.

De CDC mag een en ander regelen. CDC-voorzitter Meechai heeft bedenkingen bij het schorsen van de verjaringstermijn. ‘Klinkt goed, maar als we te lang wachten, kunnen bewijs en getuigen verdwijnen, waardoor verdachten uiteindelijk bij gebrek aan bewijs worden vrijgesproken.’ Een mogelijke optie om dit te voorkomen, zegt hij, is berechting in absentia. (Zie ook de pagina Grondwetwijziging 2 en Verkiezingsnieuws 2)

Kort nieuws woensdag 2 maart

– Alhoewel beide taxidiensten al tijden worden gedoogd, heeft het Land Transport Department (LTD) in Chiang Mai de strijd aangebonden tegen Uber en Grab, waarbij klanten via een app een wagen bestellen. Internetgebruikers zijn laaiend; ze zeggen dat deze diensten een behoorlijk alternatief bieden voor de conventionele taxi’s [die passagiers weigeren of de taximeter niet willen aan zetten].

De strijd is opgelaaid door een videoclip op Facebook, waarin een ambtenaar in een undercover operatie een Uber-bestuurder aanhoudt en wil meenemen zijn kantoor. De bestuurder  krijgt ter plaatse een boete.

Het LTD verdedigt de actie. Beide diensten zijn illegaal en dienen te verdwijnen. Als het LTD niets doet, kan ze beschuldigd worden van plichtsverzuim. Gisteren werden vijf bestuurders aangehouden, ze moesten elk 2.000 baht betalen. In Chiang Mai rijden 300 Uber en Grab wagens en 400 gelegaliseerde taxi’s. Honderd bestuurders zijn door het LTD opgeroepen, maar slechts acht zijn gekomen. De dienst overweegt de registratie van de wagens en het rijbewijs van de andere bestuurders te confisqueren wanneer ze hun jaarlijkse registratie verlengen.

Bangkok Post besteedt er altijd veel aandacht aan: wie komt in aanmerking voor een vacante leidinggevende positie? Ze worden met naam en functie genoemd plus hun kans op benoeming. Pagina 2 opent vandaag met de benoemingsprocedure van een nieuwe tijdelijke president bij Thai Airways International. De krant noemt negen kandidaten, waarvan vier waarschijnlijk gediskwalificeerd worden.

BP tipt Pratana Mongkolkul, groot aandeelhouder van Mc Group Plc, dinsdag benoemd in de raad van bestuur waar een plaats was vrijgevallen. Maar zelf heeft ze zich teruggetrokken uit de race, naar verluidt omdat ze vindt niet over de juiste kwalificaties te beschikken. De termijn van de vorige president eindigde op 9 februari. Thans neemt Usanee Sangsingkeo het presidentschap waar, maar haar termijn eindigt in mei. Leuk hè, zo’n Thaise stoelendans.

– De vakbond van de Spoorwegen vindt het geen goed idee om twee dochterondernemingen op te zetten voor de dienstregeling en onderhoud van het materieel. De vakbond pleit voor samenvoeging van de twee dochters, maakte staatssecretaris Pichit (Transport) gisteren bekend na een vergadering met de vakbond. De vakbond meent dat dit economisch gezien en qua coördinatie meer voor de hand ligt.

Verder eist de vakbond betrokken te worden bij de besluitvorming. Ze steunt wel het idee om de twee taken van de SRT te scheiden: de operationele en regulatorische functie, en de vorming van een aparte eenheid die het vermogen van de SRT moet gaan beheren. De SRT bezit 36.302 rai aan grond, die jaarlijks 2 miljard baht oplevert, hetgeen als weinig wordt beschouwd. (Zie verder de pagina Spoorwegen)

– De Civil Aviation Authority of Thailand (CAAT) overweegt het gebruik van toestellen te verbieden door in Thailand geregistreerde luchtvaartmaatschappijen die soms de bedrijven niet betalen waarvan ze de toestellen leasen. De maatregel heeft tot doel langdurige rechtsprocedures te voorkomen tussen de bedrijven en luchtvaartmaatschappijen. De luchtvaartmaatschappijen stappen naar de rechter zodat ze de huurtermijn zonder te betalen kunnen verlengen totdat de rechter vonnist wijst.

Het probleem dat al enkele jaren speelt, schaadt niet alleen het image van de Thaise luchtvaartindustrie, zegt CAAT-directeur Chula, maar ook van het rechtssysteem omdat de bedrijven grote moeite hebben hun toestellen terug te vorderen wanneer de contractvoorwaarden worden overtreden.

– Het Royal Forest Department (RFD) heeft besloten amnestie te verlenen aan dorpelingen die bosgrond teruggeven dat voor juni 2014 illegaal in gebruik is genomen (encroachment). Ze worden niet voor de rechter gesleept. De amnestie geldt niet voor bedrijven, maar alleen voor dorpelingen die onopzettelijk land hebben bezet voor landbouwdoeleinden. Dorpelingen die weigeren de grond te retourneren, worden beoordeeld aan de hand van de boswetgeving.

De RFD zegt in Chiang Rai, Nakhon Ratchasima en Tak 7.000 rai aan bosgrond te hebben opgeëist [Sinds wanneer?]. Dankzij de amnestie komt daar dit jaar naar verwachting nog eens 100.000 rai bij.

Op Koh Tao (Surat Thani) hebben dorpelingen en toeristen aan de RFD een petitie overhandigd, waarin ze zeggen dat een vakantiepark op de top van een berg illegaal is aangelegd. De RFD doet onderzoek. (Zie ook de pagina Krakers op overheidsland)

– De commissie nationale verzoening die meningen verzamelt over verzoening en hervormingen heeft de afgelopen drie weken met dertig politie partijen gesproken. Ze verwacht eind deze maand dit onderdeel van de gespreksronde te kunnen afsluiten. Volgende maand komen politieke groepen, bedrijven, academici en het maatschappelijk middenveld aan de beurt.

Voormalig regeringspartij Pheu Thai maakt op 8 maart haar opwachting. Het UDD (roodhemden) komt op 15 maart, het PDRC vrijdag. Isoc maakte gisteren bekend in het hele land bijeenkomsten te beleggen over verzoening. De eerste in Chiang Mai en Nan zijn al gehouden. In Chiang Mai zijn zes forums gepland.

Partijleider Sonthaya van de Phalang Chon partij zei gisteren na een sessie van drie uur met de commissie dat zijn partij heeft voorgesteld alle juridisch zaken die te maken hebben met politiek, gelijk te behandelen. Voor de volgende verkiezingen dienen ze behandeld te worden. Op de vraag wat dit betekent voor het hete hangijzer amnestie ging hij niet in. Phalang Chon wil ook duidelijke straffen voor groepen die nieuwe conflicten in de samenleving uitlokken.

– Het Buddhist Network for Peace in het Zuiden heeft voorgesteld de speciale veiligheidswetten in de regio te versoepelen nu een overeenkomst lijkt te zijn bereikt tussen verzetsgroepen en regering over het vormen van veiligheidszones. Ik zeg het wat voorzichtiger dan de krant, want die schrijft op gezag van Mara Patani dat beide partijen het eens zijn geworden over veiligheidszones in vijf districten van de drie meest zuidelijke provincies. Mara Patani is een paraplugroep van verzetsgroepen, waarmee Thailand overlegt tijdens (nog steeds) informele vredesgesprekken.

Netwerk-hoofd Rukchart zegt dat het in de veiligheidszones niet alleen draait om veiligheid, maar ook om ontwikkeling. De zones lopen volgens hem nog steeds het risico van geweld, omdat niet alle verzetsgroepen de gesprekken steunen.

Intussen gaat het geweld door. In Thepha (Songkhla) is een echtpaar gedood in een rubberplantage, waarna de lichamen in de rivier Thepha werden gedumpt. Hun ogen waren met tape afgeplakt en hun armen achter hun rug vastgebonden. De verwondingen wijzen erop dat ze dood geknuppeld zijn. De pickup truck van het echtpaar, geladen met twee gasflessen explosieven, is  gevonden bij een post van de grenspolitie.

– In alle zestien districten van Ayutthaya wordt een project uitgevoerd waarbij ondiepe moerassen en braak liggende openbare gronden worden omgezet in wateropvanggebieden, zonder dat dit de centrale overheid ene cent kost. Het project, Earth for Water geheten, ging gisteren van start in het district Nakhon Luang, waar het moeras Nong Rahan (300 rai, capaciteit 500.000 kubieke meter water) de nieuwe bestemming krijgt. De provinciale gouverneur gaf het startschot. Het geld komt uit de verkoop van de afgegraven grond uit de braak liggende plaatsen. Bedrijven mogen een bod doen, de startprijs bedraagt 26 baht per kubieke meter.

– FTA-Watch, de Aids Access Foundation en het Thai Network of People Living with HIV/Aids dringen er bij de regering op aan het plan te laten varen om middels artikel 44 van de interim-grondwet 10.000 aanvragen voor medicijnpatenten versneld goed te keuren. Ze zijn bang dat hierdoor de monopolieperiode wordt verlengd omdat veel bedrijven de Patent Act op tactische wijze gebruiken. Ik laat het maar hierbij want het is een knap ingewikkeld verhaal. Klik hier voor het bericht: Drug patent plan worries health groups. (Link nog niet beschikbaar) (Zie verder de pagina Gezondheidszorg)

– Follow-up op het bericht over de zeven parlementsleden, die spijbelen bij stemmingen (zie Kort Nieuws van zaterdag). De Association for the Protection of the Constitution heeft de NACC gevraagd de parlementsvoorzitter en secretaris-generaal van de Senaat aan de tand te voelen over de goedkeuring van 5.836 verzoeken in één jaar van de spijbelaars. De vereniging beschuldigt beiden van plichtsverzuim.

Eerder diende ze een klacht in bij het secretariaat van de Senaat, maar dat heeft de klacht afgewezen. Parlementsleden mogen bij dwingende redenen wegblijven. De vereniging wilde weten of dit het geval was. Dus nu mag de NACC het uitzoeken.

Sira Jenjaka, voormalig lid van de NRC (de voorloper van de huidige nationale hervormingsraad) zegt dat leden die niet voldoende tijd hebben om hun plicht te vervullen, beter ontslag kunnen nemen en de ontvangen vergoedingen dienen terug te geven.

– Het Office of the Vocational Education Commission heeft in samenwerking met particuliere bedrijven een gratis trainingsprogramma opgezet om het land aan meer geschoold personeel te helpen. Het programma met de fraaie naam Education to Employment Vocational Boot Camp duurt drie maanden.

De 82.000 deelnemers krijgen een intensieve training voor een zelf gekozen beroep, variërend van spoorwegoperaties en onderhoud, onderhoud van koopvaardijschepen en vliegtuigen  tot schoonheidstherapie en reparaties van kleine elektronische apparaten. Ze krijgen ook les in Engels, intermenselijke contacten en ethiek. In de aanbieding zijn 26.000 cursussen.


 

Suvarnabhumi

Suvarnabhumi kraakt in zijn voegen

1 maart – Reizigers die vertrekken vanaf luchthaven Suvarnabhumi of er aankomen moeten vanaf vrijdag rekening houden met vertragingen omdat een deel van de oostelijke runway en een taxiway dicht gaan voor onderhoudswerkzaamheden. Mogelijk worden ook vluchten omgeleid naar U-tapao International Airport in Rayong. De werkzaamheden duren tot 5 mei.

De start/landingsbaan kan nog wel gebruikt worden door lichtere toestellen, althans volgens het websitebericht want de krant zegt door alle toestellen, inclusief de Airbus 380. De baan kan normaal 34 vluchten per uur aan, maar dit aantal bedraagt nu 26. De westelijke runway functioneert als normaal.

De luchtvaartmaatschappijen is gevraagd het bruto gewicht van toestellen te verminderen, maar aankomende toestellen dienen meer brandstof te hebben omdat ze mogelijk moeten wachten alvorens te kunnen landen.

Bij Immigration dat vertrekkende passagiers bedient, zijn de wachttijden de laatste twee maanden sterk opgelopen omdat het aantal passagiers met 10 procent is toegenomen. De luchthaven bedient momenteel 200.000 passagiers en 1.000 vluchten per dag. Geklaagd is over lege balies, met name ’s ochtends wanneer veel toestellen vertrekken. [Zwakke blaas?]

General manager Sirote zegt dat staf is ingezet om passagiers te helpen hun aankomst- en vertrekkaart in te vullen. ‘Het aantal passagiers op Suvarnabhumi blijft dramatisch stijgen.’

Aan alle ellende komt pas in 2019 een einde wanneer een nieuwe terminal klaar is, waardoor de capaciteit van de luchthaven toeneemt van 45 miljoen passagiers per jaar naar 75 miljoen.

Plan voor kolencentrale in Krabi terug bij Af

1 maart – Premier Prayut heeft gisteren na het wekelijks kabinetsberaad bevestigd dat een nieuwe milieu- en gezondheidseffect rapportage voor de geplande kolencentrale in Krabi nodig is. De bevolking krijgt daarbij inspraak. Ook de in december 2015 gevormde tripartite commissie dient bij de besluitvorming betrokken te worden. De oude rapportage uit 2013 wordt ingetrokken.

Volgens adjunct-directeur Saharath van Egat, het landelijk elektriciteitsbedrijf, gaat het hele proces tweeënhalf jaar in beslag nemen. Dat betekent, zegt hij, dat de centrale in Krabi pas in 2024 in bedrijf kan komen tegen de oorspronkelijk geplande datum van 2019. Het ministerie van Energie moet volgens hem beslissen of de centrale gestookt wordt op kolen of LNG.

Prayut zegt dat alle sectoren op forums de kans moeten krijgen een bijdrage te leveren. Hij heeft de ministeries van Energie en Milieu opgedragen samen aan een beter begrip bij de bevolking te werken welke brandstof in de toekomst het meest geschikt is voor het land. Om te voorkomen dat de forums in ruzie ontaarden, dienen ze zich niet te concentreren op kwesties die te maken hebben met de controversiële kolencentrale.

Prayut zegt: ‘Een nieuwe energiecentrale moet gebouwd worden, maar hoe? We moeten kijken wat goed en veilig is en ter voorkoming van energietekorten voor energieveiligheid kan zorgen. Er moet een balans zijn tussen fossiele brandstoffen en duurzame energie. Werp geen nieuwe kwesties op. Er is veel informatie. Laten we kijken wat waar en niet waar is om conflicten te vermijden. Ik probeer vertrouwen op te bouwen tussen overheidsfunctionarissen en de particuliere sector.’ (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Kolencentrales)

Brand Thai-Belgian brug 2

Thai-Belgian brug maand dicht na brand

1 maart – Automobilisten in Bangkok, maak uw borst maar nat, want het verkeer in de hoofdstad wordt minstens een maand een nachtmerrie, omdat de Thai-Belgian brug op de Rama IV Road zo lang dicht gaat. De brug werd dinsdagochtend beschadigd door een brand in afvalbakken onder de flyover. Een voorproefje van de nachtmerrie kregen automobilisten tijdens de ochtendspits van gisteren al.

Bij de brand werd de stalen constructie van de brug, een cadeautje van de Belgen die in één dag is aangelegd, ontzet. De duur van de reparatiewerkzaamheden wordt geschat op 45 dagen, maar gouverneur Aswin van Bangkok zegt er een maand van te willen maken.

Tien van de stalen balken zijn beschadigd. Ze worden vervangen door balken van de gesloopte flyovers op de Ratchayothin en Kasetsart kruising. De gemeente treft samen met de politie maatregelen om het verkeer zowel op de Rama IV weg als omliggende wegen zo goed mogelijk te regelen.

De vuilnisvaten waren eigendom van het districtskantoor Pathumwan dat er in een ruimte afgezet met een hek vuilnis opslaat. Alles wordt nu verwijderd. Andere flyovers worden geïnspecteerd op afval en daklozen. De politie denkt niet aan brandstichting, geprobeerd wordt de verantwoordelijken van de brand op te sporen.

Jumpol ontslagen als Groot Kamerheer

1 maart – Jumpol Manmai, betrokken bij een geval van encroachment in een bosreservaat in Wang Nam Khieo (Nakhon Ratchasima), is ontslagen als Groot Kamerheer van het Royal Household Bureau. Volgens het ontslagbevel, getekend door premier Prayut, heeft hij zijn positie voor persoonlijk gewin misbruikt, hetgeen een ernstige disciplinaire overtreding is.

Jumpol ManmaiMaar dit is waarschijnlijk niet de werkelijke reden, want het bevel zegt dat hij in politieke zaken verwikkeld was op een manier ‘schadelijk voor de veiligheid en het vertrouwen van Zijne Majesteit’, hetgeen erop kan wijzen dat hij in ongenade is gevallen bij de koning.

Jumpol, tevens adjunct commissaris van de Provincial Police Region 5, is door de Crime Suppression Division opgeroepen om morgen een toelichting te geven op het akkefietje in Nakhon Ratchasima. Waarschijnlijk wordt hij dezelfde dag door de provinciale rechtbank in staat van beschuldiging gesteld.

De zaak draait om een stuk grond van 13 rai in het beschermd bosgebied waar illegaal zes vakantiebungalows zijn gebouwd. Drie verdachten waren daarbij betrokken. Eén, Pongdech Prommichit, is eerder ontslagen uit het politiekorps. (Zie ook de pagina Krakers op overheidsland)

Internationale waakhond hekelt slechte staat Thaise gevangenissen

1 maart – De International Federation for Human Rights zegt dat Thaise gevangenissen niet voldoen aan internationale richtlijnen. Gevangenen worden regelmatig geketend, ze worden in overvolle cellen gepropt en gedwongen onder hardvochtige omstandigheden te werken.

In een rapport rekent de federatie voor dat Thailand in Zuidoost-Azië het hoogste aantal detenties telt met 425 gedetineerden op 100.000 inwoners. 260.000 gedetineerden zitten in 148 gevangenissen die een capaciteit hebben van 120.000.

De condities worden verergerd omdat er een groot verloop van gevangenbewaarders is, waardoor gevangenissen moeten terugvallen op een kleine overwerkte staf. Die weten de knuppel vaardig te hanteren, sluiten gevangenen in een isoleercel op en ketenen hen voor weken, wat in strijd is met het besluit van de regering in 2013 om het ketenen te stoppen.

Voorzitter Dimitris Christopoulos zegt: ‘De bewering van de Thaise regering dat de gevangenissen voldoen aan internationale eisen, is lachwekkend. De gevangeniscondities zijn in strijd met verschillende VN-verdragen, die marteling verbieden en minimum rechten voorschrijven voor gevangenen. Die zijn tientallen jaren geleden door Thailand geratificeerd.’

Zoals bekend zitten de meeste gevangenen vast wegens drugsvergrijpen. Dat is de erfenis van de war on drugs, die Thaksin heeft ontketend. Daarbij zijn tallozen gearresteerd of dood geschoten. Thailand zit evenwel niet stil. Gewerkt wordt aan herziening van de drugswetgeving en stimulering van afkickprogramma’s .

De Hoge Commissaris voor Mensenrechten zegt teleurgesteld te zijn dat het wetsvoorstel tegen gedwongen verdwijningen en martelingen nog steeds niet is behandeld is door het parlement, alhoewel het kabinet het vorig jaar mei had willen laten ingaan.

Wat Phra Dhammakaya Waarschuwing van NOB

Wat Dhammakaya: We gebruiken geen geweld, zegt DSI

1 maart – De directeurswisseling van het National Office of Buddhism (NOB) heeft al gelijk geleid tot een betere medewerking van het NOB aan de zoektocht naar abt Dhammachayo. Bij  Gate 7 is een spandoek opgehangen met een waarschuwing aan monniken en novieten om de zoektocht niet te hinderen. De DSI maakt bekend dat bij het doorzoeken van sommige gebouwen op het immens grote tempelterrein geen geweld wordt gebruikt alhoewel veel mensen die ruimtes bezet houden door er te mediteren.

Tempelmonniken verzetten zich tegen de zoektocht. Ze zijn volgens dit bericht bang dat de autoriteiten het gemunt hebben op de schatten van de tempel. Volgens een inlichtingenrapport aan de DSI zouden ze meer mensen mobiliseren en die ’s nachts binnenloodsen.

De DSI heeft veertig personen voor verhoor opgeroepen, die een sleutelrol spelen bij de protesten. De gouverneur van Pathum Thani is gevraagd lokale ambtenaren die de zoektocht tegenwerken, te zeggen dat ze zich moeten melden bij de autoriteiten. De ID-kaarten van monniken op het terrein worden strenger gecontroleerd om te zien of ze echt monnik zijn. (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina KCUC Wat Phra Dhammakaya)

Particuliere scholen zitten op de schopstoel

1 maart – Particuliere scholen moeten steeds vaker de deuren sluiten bij gebrek aan studenten. De afgelopen jaren zijn al 43 scholen gestopt, aldus het Office of Private Education Commission (Opec). Secretaris-generaal Payom verklaart de problemen uit het lage geboortecijfer en de brain drain. Veel meer scholen lopen daardoor het risico te moeten sluiten, zegt ze.

Vooral kleine particuliere scholen hebben last van leraren die er de brui aan geven. Ze twijfelen aan hun baanzekerheid en vinden het salaris plus toelagen te laag in vergelijking met overheidsscholen. Payom zegt: ‘Als scholen recruteringsproblemen hebben, moeten ze de salarissen verhogen, maar sommige vinden het moeilijk financieel gezond te blijven nu het aantal studenten al jaren afneemt.’

Opec blijft niet werkeloos toekijken. Ze gaat de regering vragen de subsidies te verhogen, zodat de salarissen omhoog kunnen. Dat vereist 4 miljard baht. Opec gaat ook het ministerie van Financiën vragen de scholen vrij te stellen van de nieuwe grond- en onroerend-goedbelasting.

Thailand telt 3.845 particuliere scholen. Daarvan zijn minder dan 1.000 vrij bekend. Andere factoren die een rol spelen bij de sluitingen: Veel huidige eigenaren zijn tweede of derde generatie kinderen van de oprichters. Sommigen hebben geen belangstelling de school te leiden. De hoge grondprijzen in Bangkok en andere grote steden verleiden sommigen de grond te verkopen. (Zie verder de pagina Onderwijs)

Bus Rapid Transit system

Kort nieuws woensdag 1 maart

– De Bus Rapid Transit krijgt de steun van 80 procent van de respondenten in een onderzoek naar de zwaar verliesmakende snelbusdienst, die de gemeente Bangkok wil opheffen. Die 80 procent zijn voornamelijk huidige gebruikers en automobilisten, ze noemen de snelle reistijd van de bus en het goedkope kaartje als pluspunten.

De steun van de automobilisten kan verrassend worden genoemd omdat ze ook geklaagd hebben over de vrije busbaan waar ze met jaloerse ogen naar kijken als ze er langs rijden. Maar ze zeggen in de peiling dat openstelling geen effect zal hebben op de verkeerscongestie. De buspassagiers die zijn ondervraagd hebben geen moeite met verhoging van het tarief. (Zie verder het bericht van 19 februari: Bus Rapid Transit (snelbus) zit op de wip.

– De Rekenkamer (OAG) gaat samen met het Narcotics Suppression Bureau (NSB) van de politie onderzoek doen naar drugsbaron Xaysana uit Laos, die in januari is aangehouden op Suvarnabhumi en zijn vermogen zou hebben ondergebracht bij hi-so en celebs in Bangkok, waaronder de man met de Lamborghini van 20 miljoen baht.

Volgens het politieonderzoek heeft de ‘baron’ zich schuldig gemaakt aan ‘illegale daden (ik neem aan drugshandel c.q. -smokkel) in Laos, een grenspost in Nong Khai, Nakhon Ratchasima, Chumphon en Hat Yai (Songkhla). Na Xaysana’s arrestatie volgde een serie invallen en aanhoudingen van mensen die betrokken zouden zijn bij zijn drugsnetwerk. (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina De zaak Akarakit Worarojchroendet)

Sanit Mahathavorn 2– Waar of niet waar, maar in ieder geval een trage reactie op de beschuldiging dat hoofdcommissaris Sanit van de gemeentepolitie Bangkok maandelijks 50.000 baht ontvangt als adviseur van bierbrouwer Thai Beverage Plc  [In december vorig jaar zijn daarover meerdere berichten verschenen].

Secretaris-generaal Raksagecha van het kantoor van de Ombudsman, dat onderzoek heeft gedaan, zegt dat volgens Sanit door zijn staf een fout is gemaakt bij de opgave van zijn vermogen en schulden. Hij heeft nooit als adviseur voor ThaiBev gewerkt. Dat wordt bevestigd door de bierbrouwer.

Sanit zegt dat hij niet eerder kon reageren wegens drukke werkzaamheden. De Association for the Protection of the Constitution trok destijds aan de bel bij de Ombudsman. (Zie verder de pagina Corruptie 2)

– Plannen om het aantal lesuren Engels in de klassen 1 en 3 van het basisonderwijs te verhogen  van 40 naar 200 per jaar, stuiten op het probleem dat er een tekort is aan leraren Engels en lesmateriaal, zegt minister Teerakiat (Onderwijs). Hij vreest dat het ministerie de plannen op sterk water moet zetten. Alleen scholen met voldoende leraren en lesmateriaal mogen doorgaan.

De minister zei dit bij een bezoek aan een Boot Camp ontwikkelingsproject op een school in Phitsanulok. Dit programma, in maart vorig jaar opgezet door het ministerie en de British Council, beoogt de didactische vaardigheden van leraren Engels te verbeteren, methodologisch en communicatief.

Aan het programma in Phitsanulok is deelgenomen door 75 leraren Engels van basis en middelbare scholen. Dit jaar nemen 1.500 leraren deel. De minister streeft naar 50.000 leraren in de komende jaren. Ook leraren van particuliere scholen en beroepsopleidingen worden aangemoedigd deel te nemen. (Zie verder de pagina Onderwijs)

– Een Aziatische zwarte beer is tijdens zijn verhuizing naar de jungle diep in nationaal park Khao Yai midden vorige maand om het leven gekomen toen het net hangend aan een helikopter waarin het verdoofde dier vervoerd werd, losraakte. Dat gebeurde nadat de helikopter in een luchtzak hoogte verloor. Vermoedelijk was de ring waaraan het net hing, defect.

De beer was vorig jaar gevangen nadat hij dorpelingen die bij het park wonen, lastig viel. De DNP verwacht nog tien dagen nodig te hebben voor haar onderzoek. ‘Dit mag niet weer gebeuren’, zegt hoofd Wirat van het Protected Area Regional Office 1 in Prachin Buri. Een tweede beer die in een boomgaard aan bananen peuzelde, gaat ook terug naar de jungle. Hij wordt nu behandeld aan parasieten in zijn bloed.

Reacties niet mogelijk