Thais nieuws vrijdag 14 juli

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Het nieuws van 1-6 juli staat op de pagina Thais nieuws 1-15 juli.

Het nieuws van vrijdag 7 juli staat op de pagina Thais nieuws vrijdag 7 juli.

Het nieuws van zaterdag 8 juli staat op de pagina Thais nieuws zaterdag 8 juli

Het nieuws van zondag 9 juli staat op de pagina Thais nieuws zondag 9 juli

Het nieuws van maandag 10 juli staat op de pagina Thais nieuws maandag 10 juli

Het nieuws van dinsdag 11 juli staat op de pagina Thais nieuws dinsdag 11 juli

Het nieuws van woensdag 12 juli staat op de pagina Thais nieuws woensdag 12 juli

Het nieuws van donderdag 13 juli staat op de pagina Thais nieuws donderdag 13 juli

 

Buri Ram Boeren hangen rubber vellen te drogen

Rubberprijs 40 pct gezakt, boeren houden rally

14 juli – Vierhonderd boeren hebben gisteren bij het Provinciehuis van Songkhla gedemonstreerd voor regeringsingrijpen in de rubberprijs, die dit jaar al 40 procent is gezakt. Ze zeggen dat de spanning met regionale rivalen ondraaglijk begint te worden. Ook in buurprovincie Nakhon Si Thammarat gingen boeren de straat op.

De boeren eisen dat de regering in overleg treedt met Malesië en Indonesië, ’s werelds andere grootste rubberproducerende landen, om de prijs van latex op 70 baht per kilo te brengen, wat het break-even point is voor de rubberproductie.

Vertegenwoordigers van de drie landen kwamen begin deze maand al in Maleisië bijeen in de International Tripartite Rubber Council om de problemen te bespreken. Premier Prayut gaf eerder de Rubber Authority of Thailand (RAT) de opdracht samenwerking met beide landen te zoeken. Maar de RAT zei dat de andere twee Thailand de prijsval verwijten.

En die mededeling is verkeerd gevallen bij de rubberboeren; ze vragen zich af waarom zij de schuld krijgen, zegt voormalig parlementslid Chaiwut Phongphaew voor Songkhla, tevens hoofd van de Federation of Songkhla Farmers.

‘De minister van Landbouw moet dit maar eens uitleggen. We proberen niet de rubberprijs als politiek instrument  in te zetten. De gedaalde prijzen hebben niets te maken met politiek, maar de regering kan ze beïnvloeden. Ik vind het moeilijk te geloven dat Maleisië zo’n beschuldiging heeft geuit.’

De federatie heeft de DSI gevraagd onderzoek te doen naar de rubberhandel op futures markten om na te gaan of pogingen worden gedaan de rubberprijs te manipuleren. Veel Thai zijn op die markten actief. Ook heeft ze de DSI gevraagd de overheidsvoorraden te controleren om te zien of er rubber voor de verkoop uit gesmokkeld is. Dat kan ook de prijs hebben beïnvloed.

Ten slotte pleit de federatie voor de vorming van een organisatie van vertegenwoordigers van het TDRI, universitaire docenten en vertegenwoordigers van de boeren om de rubberprijzen te volgen. Andere suggesties zijn al eerder genoemd, zoals een groter gebruik van rubber door overheidsdiensten. Zie verder bijgaand kader voor de ontwikkeling van de rubberprijs van 2001 tot 2014.

Nieuwe rechtszaak tegen King Power

14 juli – Voor de tweede keer stapt Charnchai Issarasenarak, vice-voorzitter van de sub-commissie anti-corruptie van de nationale hervormingsraad (NRSA), naar de rechter om King Power International aan te klagen.

Vorige week beschuldigde hij de exploitant van de belastingvrije zone op luchthaven Suvarnabhumi ervan de Thaise regering 14 miljard baht door de neus te hebben geboord, deze keer luidt de aanklacht machtsmisbruik zonder rekening te houden met de schade aan het publiek en aandeelhouders, die volgens hem 17 miljard baht bedraagt.

King Power, eigendom van miljardair Vichai Srivaddhanaprabha en zijn familie, kreeg in 2006 bij de opening van Suvarnabhumi het alleenrecht de belastingvrije zone te exploiteren. Oorspronkelijk zou King Power 15 procent van de verkoop op de luchthaven afdragen aan de overheid, maar later maakte de raad van bestuur van Airports of Thailand er 3 procent van [jaartallen ontbreken], wat tot het geschatte verlies heeft geleid.

Charnchai zegt dat achttien leidinggevenden en functionarissen van Airports of Thailand en de King Power Group hierbij hebben samengespannen. De rechtbank beslist op 25 juli of ze de eerste zaak in behandeling neemt. (Bron: website Bangkok Post, 13 juli) (Zie verder het voorgaande bericht van 6 juli: AoT en King Power liggen onder vuur)

Organieke wet maakt afrekening met Thaksin mogelijk

14 juli – De organieke wet op strafrechtprocedures voor politieke gezagsdragers, die gisteren het groene licht kreeg van de NLA (National Legislative Assembly, benoemd parlement), betekent dat vijf rechtszaken tegen oud-premier Thaksin, die zijn aangehouden, kunnen worden hervat.

De wet voorziet in berechting in absentia van verdachten die naar het buitenland zijn gevlucht waar ze wachten totdat de verjaringstermijn verloopt. Ze geldt ook voor zaken die al in behandeling zijn bij de rechtbank, maar zijn aangehouden omdat de verdachte niet kwam opdagen op zittingen van de afdeling voor politieke gezagsdragers van het hooggerechtshof.

Thaksin's lawVolgens critici is de wet alleen maar bedoeld om Thaksin te kunnen vervolgen. Thaksin is al veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2 jaar wegens machtsmisbruik bij een grondtransactie van zijn toenmalige echtgenote. Maar voordat het hof uitspraak deed, ontvluchtte hij het land. Sindsdien woont hij in Dubai, van waaruit hij nog steeds in voormalig regeringspartij Pheu Thai de lakens uitdeelt.

De zaken die zijn aangehouden, betreffen een lening van de EXIM Bank aan Myanmar, de twee en drie-cijfer loterij, wijziging van contracten voor satelliet en mobiele telefonie, een lening van de Krung Thai Bank aan de Krisda Mahanakorn Group en een smaadaanklacht van het leger. Tegen Thaksin lopen zes arrestatiebevelen, waarvan één voor de grondtransactie. NLA woordvoerder Somchai ontkent echter dat de wet op één bepaalde persoon is geschreven, ze richt zich op alle gezagsdragers die van corruptie worden verdacht.

Enkele NLA-leden die in een parlementscommissie de wet na de eerste lezing onder de loep hebben genomen, menen dat de wet in strijd is met de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens van de VN en mogelijk in strijd met de geest van de nieuwe grondwet. Ze hebben tevergeefs geprobeerd het absentie-artikel te schrappen. Ze vinden het artikel niet billijk. Bovendien vereist het de medewerking van het buitenland bij de deportatie wanneer de persoon is veroordeeld.

Andere landen kunnen medewerking weigeren, zegt commissielid Athikhom, secretaris-generaal van de Court of Justice. Hij pleit voor andere opties, zoals bevriezing van de verjaringstermijn of verbetering van de opsporing van gevluchte verdachten. Niettemin nam de NLA het wetsvoorstel unaniem aan. (Voor meer over de geschorste zaken tegen Thaksin, zie de pagina De zaak Thaksin)

Moordzaak Krabi: Politie volgt geldsporen

14 juli – Alhoewel andere motieven niet worden uitgesloten, concentreert de politie zich thans in het onderzoek naar de gruwelijke moorden in Krabi op de relatie tussen dorpshoofd Worayut en de eigenaren van een bedrijf dat steenslag produceert, eerder een steenfabriek genoemd.

Het bedrijf kreeg in 2012 een concessie van 10 jaar maar stuitte op tegenstand van bewoners. In 2015 vroeg Worayut namens het bedrijf een nieuwe concessie aan. Mogelijk heeft hij van het bedrijf steekpenningen ontvangen.

RTP adjunct-hoofdcommissaris Chalermkiat, die gisteren in Krabi arriveerde, zegt dat het onderzoek goede vorderingen maakt. Ook hoofdcommissaris Chakthip is naar Krabi afgereisd. Een bron zegt dat de politie nieuwe informatie heeft over de wagen waarmee de verdachten naar het huis van Worayut reden. In tegenstelling tot het bericht van 13 juli is in dit bericht de Toyota Yaris nu toch weer eigendom van Worayut. Na de moorden stalen de verdachten de wagen.

Voorgaande berichten
13 juli: Getuige van gezinsmoord onder getuigenbescherming
12 juli: Krabi:  Familie van acht vermoord; drie zwaargewonden

Kort nieuws vrijdag 14 juli

– Het Engineering Institute of Thailand en het Thailand Institute of Occupational Safety and Health leggen de laatste hand aan een veiligheidshandboek voor de aanleg van spoorwegen. Aanleiding zijn enkele ongevallen, onder andere in april bij de aanleg van de metrolijn Bang Sue-Rangsit. Daarbij kwamen drie arbeiders om het leven.

‘We willen geen ongelukken meer meemaken. Het handboek biedt arbeiders een praktische gids hoe ongelukken te vermijden. Het is noodzakelijk het vertrouwen van de bevolking te vergroten, die de route in Bangkok en verder gebruiken, waar de werkzaamheden plaatsvinden. En we moeten het veiligheidsbewustzijn bevorderen’, aldus  EIT-president Thanes gisteren op een seminar over veiligheidseisen. (Zie ook de pagina Spoorwegen 2)

– Thailand en Maleisië slaan de handen ineen in de strijd tegen grensoverschrijdende drugshandel. Ze gaan verbindingsofficieren uitwisselen om de drugsbendes beter te kunnen bestrijden. De officieren worden gedetacheerd op beider ambassades. De samenwerking, die al van 1981 dateert, is een uitvloeisel van een 10-jaren plan van Asean dat ‘de gemeenschap tegen illegale drugs moet beschermen’.

De nieuwe afspraak is gemaakt tijdens de 38e Thai-Malaysian bijeenkomst over de vorderingen die bij drugsoperaties worden gemaakt. Ook werd informatie uitgewisseld over verschillende soorten drugs, waaronder kratom bladeren, die in het Zuiden van Thailand populair zijn. De plant wordt van daaruit naar Maleisië gesmokkeld.

Vorig jaar namen de autoriteiten van Maleisië dankzij de bilaterale samenwerking 55 ton bladeren in beslag, aldus het hoofd van het Maleisische Narcotics Crime Investigation Department. Tussen januari en juli is dit jaar 19 ton onderschept.

– Tijdens een drugsparty in een vakantieverblijf in Hat Yai (Songkhla) heeft de politie zes personen gearresteerd. Een had zijn 1-jarig zoontje meegenomen omdat er geen oppas voor hem was. De verdachten gebruikten methamphetamine en crystal methamphetamine.

– De terugtrekking van de VS uit het klimaatakkoord van Parijs 2015 heeft weinig gevolgen voor de financiële hulp die Thailand van ontwikkelde landen krijgt om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Dit zegt secretaris-generaal Raweewan van het Office of Natural Resources en Environmental Policy and Planning. De subsidiëring komt weer ter sprake op de volgende conferentie van de COP23 landen in Bonn van 6 tot 17 november.

Raweewan zegt dat het Green Climate Fund slechts marginaal wordt gedupeerd door het Amerikaanse besluit. Bovendien verhoogt China zijn bijdrage. Thailand heeft als doelstelling de uitstoot in 2030 te hebben teruggebracht met 20 tot 25 procent. Daarvoor moeten de transport sector, afvalbeheersector en industrie zorgen.

– In de noordelijke provincie Pichit zijn gisteren zestig huizen onder water gelopen door water afkomstig van een bergketen in buurprovincie Phetchabun. Velen haastten zich om hun bezittingen  en vee in veiligheid te brengen. Daarbij kregen ze hulp van soldaten. Veel boeren verloren hun vissen omdat ook visvijvers onder water liepen. De autoriteiten hebben hulpgoederen aan de gedupeerde bewoners uitgedeeld.

In Sukothai trad de rivier Yom buiten haar oevers als gevolg van overvloedig water uit Phrae. Ook hier liepen woningen onder water. Om de gevolgen te beperken zijn drie van de vijf stuwen in Ban Had Saphan Prachan gesloten. De autoriteiten waarschuwen voor meer overstromingen

Doejong– De doejong, die vorige week op een strand in Kan Tang (Trat) is gevonden, is later overleden als gevolg van diverse kwalen, aldus dierenartsen van het Phuket Marine Biological Centre. Het is dit jaar de derde doejong die het loodje heeft gelegd. Het dier was circa 50 jaar en woog 300 kilo.

De ingewanden bevatten gas waardoor het dier was opgezwollen en is gaan drijven alvorens dinsdag aan te spoelen. De doejong was niet zwanger, zoals aanvankelijk gedacht. Toen het dier werd gevonden, leefde het nog, maar een operatie van 15 uur bood geen soelaas.

– De echtgenote van de voortvluchtige leider Wichai van de Helmet Gang, ‘s lands grootste geldwoeker netwerk, kan een arrestatiebevel verwachten. Tegen Wichai is in december een arrestatiebevel uitgevaardigd. Vermoedelijk is hij gevlucht naar het buitenland.

De DSI zegt tegen diverse verdachten, waaronder de vrouw, arrestatiebevelen te gaan aanvragen. Ze zouden eerder meermalen naar Macau zijn gereisd om Wichai te ontmoeten in een gokgelegenheid, waarvan hij mede-eigenaar is. Volgend jaar verloopt zijn paspoort. Volgens adjunct permanent secretaris Dussadee van Justitie zijn 2.400 personen betrokken bij het netwerk.

– Ondanks protesten blijft een eigen bijdrage voor bepaalde medische kosten gehandhaafd in het amendement op de National Health Security Act. De commissie die het amendement heeft voorbereid en gisteren goedgekeurd, zegt dat het zogeheten co-payment scheme patiënten met een dikke beurs in staat stelt betere zorg te krijgen. Bovendien komt de eigen bijdrage overheidsziekenhuizen ten goede. Volgende week gaat het wetsvoorstel naar minister Piyasakol (Volksgezondheid). (Zie verder de pagina Gezondheidszorg)

Reacties niet mogelijk