Thais nieuws woensdag 9 augustus

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van 16-31 juli en 1-15 augustus zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand.

 

Opinie: Geweld tussen scholen serieus probleem

9 augustus – In Bangkok kwamen in 2014 10 leerlingen om het leven bij 157 kloppartijen tussen leerlingen van rivaliserende beroepsopleidingen en 75 personen werden gewond. 2008 telde 639 vechtpartijen, 2009 zelfs 2.619 en 2010 881. 

logo Anucha CharoenpoHet laatste slachtoffer viel vorige week toen een 20-jarige leerling van de Rajamangala University of Technology doodgestoken werd door een leerling van rivaal Pathumwan Institute of Technology in het hart van Bangkok. De dader is nog voortvluchtig, zijn moeder zegt hem niet te kunnen bereiken. De knaap is geen lieverdje, want in 2008 was hij op 16-jarige leeftijd betrokken bij een moord, waarvoor hij een straf heeft uitgezeten.

‘Waarom gaat dit geweld tussen beroepsopleidingen door ondanks pogingen van eerdere en de huidige regering het te beteugelen’, vraagt BP-redacteur Anucha Charoenpo zich vertwijfeld af op de opiniepagina van Bangkok Post. Hij verzucht: ‘Inter-school geweld vormt een serieus probleem in de Thaise samenleving en ons onderwijssysteem.’

Anucha stelt nog meer vragen: Welke factoren dragen ertoe bij dat leerlingen betrokken raken bij geweld, soms dodelijk? Hebben de autoriteiten genoeg gedaan het probleem in te perken? En wat nog belangrijker is: Wat kunnen politie, leraren, ouders, de samenleving en het ministerie van Onderwijs doen om van nu af aan toekomstige kloppartijen tussen scholen te voorkomen?

Vorige week vond overleg plaats tussen de politie en de twee instituten. Overeen gekomen werd dat de politie vaker patroulleert rond de scholen in een poging de openbare veiligheid te vergroten en tijdig tussenbeide te komen als gevechten uitbreken. Een gezamenlijke commissie wordt gevormd om de vijandige houding van leerlingen jegens elkaar te veranderen. Binnenkort worden activiteiten georganiseerd om ‘positieve relaties’ te bevorderen. De leerlingen hebben het advies gekregen buiten de campus van de school niet gekleed te gaan in schooluniform.

Anucha schrijft het eens te zijn met deze maatregelen. Hij hoopt dat ze leerlingen beschermen die zich verre houden van de gevechten. Maar ik mis sancties als schorsing van vechtersbazen, nablijven en in sommige gevallen verwijdering van de school. Of durven opleidingen dat niet omdat ze dan inkomsten mislopen? (Bron: Bangkok Post, 8 augustus)  (Zie ook de pagina Onderwijs 2)

Commentaar: Stop misbruik alcohol wetgeving

9 augustus – Bangkok Post zet zwaar geschut in tegen de actie van de politie om acht bekende sterren aan te klagen voor alcohol sluikreclame op de social media. De krant spreekt van een jihad, een onnodige actie die tegen de geest ingaat van de Alcohol Control Act.

Wat vooral de gram van de krant heeft gewekt, aldus het hoofdredactioneel commentaar van dinsdag, is het dreigement van topadviseur Wirachai van de Royal Thai Police om personen te arresteren en vervolgen die een foto plaatsen op de social media waarop een alcoholmerk te zien is.

Wirachai was ook degene die de oproep om tijdens de vastentijd af te zien van alcohol enthousiast ondersteunde. De krant schrijft dat toe aan zijn banden met een tempel in Chon Buri. De oproep van de Thai Health Promotion Foundation kreeg ook de steun van premier Prayut. Hiij deed er nog een schepje bovenop: Ga niet na de vastentijd weer drinken.

Wirachai was in het politiebureau van Nonthaburi aanwezig toen de acht zangers, acteurs en modellen plus een restaurant er werden beschuldigd van overtreding van de alcoholwet. Hij zei dat ze de namen en logo’s van de producten toonden om ze te promoten. Nog eens vijftien beroemdheden komen als volgende aan de beurt.

BP schrijft: Deze ongevraagde en inpopulaire campagne is zo lijkt het een initiatief van één politieofficier. Hoewel goed bedoeld is ze verkeerd en mogelijk illegaal. Ze ontregelt het leven van Thai die zich aan de wet houden, en persoonlijke foto’s op de social media plaatsen. Wanneer de politie weigert te stoppen met de dreigementen, dan dient ’s lands hoogste politiebaas tussenbeide te komen en de officier te stoppen. (Bron: Bangkok Post, 8 augustus) (Zie verder het eerste bericht in Kort Nieuws van zondag 6 augustus)

Sorrayuth Suthassanachinda

Tv-presentator Sorrayuth niet weer veroordeeld

9 augustus – Voormalig presentator Sorrayuth Suthassanachinda van de nieuws talkshow Kui Kui Khao op Channel 9, zijn productiemaatschappij en twee anderen zijn door het Hof van Beroep vrijgesproken van fraude, maar het was het een vrijspraak op formele gronden omdat ze daarvoor al veroordeeld zijn, Sorrayuth tot 13 jaar en 4 maanden gevangenisstraf. Die zaak is in behandeling bij het hooggerechtshof. Sorrayut en de andere verdachten zijn intussen vrij op borgtocht.

De fraude draait om reclame-inkomsten van 138 miljoen baht die Sorrrayuth’s productiemaatschapipij in 2005 en 2006 niet heeft afgedragen aan zendgemachtigde MCOT. Een werkneemster van MCOT verleende daarbij medewerking door met correctievloeistof de reclametijd te verdonkeremanen.

In maart vorig jaar verdween Sorrayuth na zijn veroordeling van de beeldbuis, voor zover ik me kan herinneren onder druk van andere media. Waarom het OM de zaak opnieuw aanhangig heeft gemaakt, is me niet duidelijk. Sorrayuth deed me met zijn wapperende handjes denken aan Andries Knevel. Hij was zelf vaak erg lang aan het woord. (Bron: website Bangkok Post, 8 augustus)

772.000 illegale werkers aangemeld voor registratie

9 augustus – Werkgevers hebben de afgelopen twee weken 772.270 ongeregistreerde werknemers voor registratie aangemeld, zodat ze indien alle documenten in orde zijn, een visum en werkvergunning kunnen bekomen. De operatie houdt verband met de nieuwe wet op gastarbeid, waarvan de inwerkingtreding is uitgesteld tot eind van het jaar omdat duizenden gastarbeiders hals over kop het land verlieten en werkgevers geconfronteerd werden met arbeidstekorten.

De meeste werkers waarvoor registratie werd gezocht, kwamen uit Myanmar (58 procent), gevolgd door werkers uit Cambodja (28,86 procent) en Laos (12,67 pct). Qua beroep kwamen de meesten uit de bouw, gevolgd door de landbouw, voedsel- en drankensector, dienstverlening en huishoudelijk werk.

Woordoerder Anancha van het ministerie van Werkgelegenheid, tevens inspecteur-generaal, zegt dat werkgevers die hebben nagelaten hebben hun werkers te registreren, de laatste kans hebben gemist op soepelheid van de regering. Hun illegale werknemers worden gerepatrieerd en van nu af aan mogen ze alleen nog maar legale migranten in dienst nemen. Bij overtreding krijgen ze een forse boete. De wet voorziet in boetes tot 800.000 baht per werknemer. De krant voegt hieraan toe dat de deadline voor registratie niet wordt verlengd, aldus premier Prayut gisteren.

Dinsdag begon de procedure die moet leiden tot de begeerde werkvergunning. Werkgevers en werknemers worden ondervraagd waarna de nationaliteit van de werkers moet worden geverifieerd door hun land van herkomst. Myanmar heeft daarvoor centra opgezet in Bangkok, Chiang Mai, Chiang Rai, Ranong, Samut Prakan, Samut Sakhon, Songkhla en Tak. Cambodja heeft centra in Bangkok, Rayong en Songkhla. Werkers uit Laos moeten voorlopig een retourtje Laos nemen. (Bron: website Bangkok Post, 8 augustus) (Zie verder de pagina Migranten 2)

Prayut begroet Tillerson met gulle lach

Tillerson begroet door lachende premier Prayut

9 augustus – Natuurlijk is het niet het belangrijkste nieuws van de dag dat premier Prayut kan lachen, maar het valt wel op in de vierkoloms foto die vandaag vergezeld gaat van het openingsverhaal. Want Prayut koestert zorgvuldig zijn image als strenge leider van het land, zelfs tijdens zijn wekelijks tv-praatje op vrijdag kan er geen lachje vanaf. Maar de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson werd gisteren met een gulle lach begroet door Prayut.

Bangkok Post besteedt de halve voorpagina aan het bezoek van Tillerson of eigenlijk meer aan de uitnodiging van Donald Trump voor een bezoek aan het White House. De krant constateert: Het is de eerste keer sinds het telefoontje in april dat Prayut een datum noemt. Hij streeft ernaar Trump in oktober te ontmoeten; de krant meldt het over de volle breedte van de voorpagina.

Reports suggest, oftewel naar verluidt, is Tillerson in Thailand om de regering Prayut onder druk te zetten hardere maatregelen tegen Noord-Korea te nemen. De VS meent dat vooraanstaande Noord-Koreaanse bedrijven in Thailand actief zijn. De Amerikanen willen dat die gesloten worden, aldus Susan Thornton, Assistant Secretary (staatssecretaris?) voor East Asian en Pacific Affairs. De bedrijven opereren vanuit Bangkok en ze veranderen vaak hun naam.

Vorige week stemde de Veiligheidsraad unaniem voor nieuwe sancties tegen Pyongyan als reactie op de lancering van twee intercontinentale raketten vorige maand. Zaterdag eisten de ministers van Buitenlandse Zaken van de tien Aseanlanden van Noord Korea dat het land stopt met oorlogsvoorbereidingen. Ze eisen stopzetting van de lanceringen en nucleaire wapentesten. De uitnodiging van Trump aan Thailand, Singapore en de Filipijnen voor een bezoek wordt gezien als deel van een poging om steun van de Amerikaanse bondgenoten in Azië te verwerven voor isolering van Noord-Korea.

Over de inhoud van het Prayut-Tillerson gesprek meldt de krant alleen dat gesproken is over samenwerking op het gebied van veiligheid, counter-terrorisme, mensenhandel, cyber veiligheid, rampenbestrijding, handel en investeringen. Prayut verzekerde Tillerson dat het land ernst maakt met de bescherming van intellectuele eigendomsrechten en vasthoudt aan de roadmap to democracy.

Ondanks moord op Thawatchai blijft de DSI speuren

9 augustus – Mochten degenen met een vervalste grondakte in Phuket en Phanganga denken dat ze geen risico meer lopen op vervolging dankzij de dood van Thawatchai Anukul, dan hebben ze het mis. Want de DSI laat weten door te gaan met haar onderzoek naar de aktes die met hulp van Thawatchai, toen werkzaam bij het Land Department, zijn verleend. Naar andere verdachten wordt nog onderzoek gedaan, zegt DSI adjunct-hoofd Prawut.

De rechtbank heeft vrijdag vastgesteld dat Thawatchai vermoord is en niet suïcide heeft gepleegd. Hij stierf aan een gescheurde milt en verstikking. Maar de dader ligt nog steeds op het kerkhof of beter gezegd loopt nog vrij rond. De DSI zit aardig in haar maag met Thawatchai’s dood omdat hij overleed in een DSI-cel. Ze werkt met de politie van het bureau Thung Song Hong samen bij het heropende onderzoek naar de dood.

Het lopende onderzoek naar illegaal grondgebruik heeft betrekking op een perceel op La Yan Beach in nationaal park Sirinat en een perceel in de buurt van Le Phang Beach. In de eerste zaak heeft een van de twee verdachten bekend en een gevangenisstraf van 2 jaar gekregen. De tweede zaak is nog in behandeling. De twee percelen hebben een waarde van 970 miljoen baht. Thawatchai was verder nog betrokken bij de uitgifte van valse grondaktes voor vier percelen die later zijn verdeeld in duizend kleinere percelen.

Zakenman Rat moest gisteren bij de DSI op het matje komen om uit te leggen hoe hij aan twee luxueuze vakantiehuizen op een heuveltop komt. Dat gebied maakt deel uit van nationaal bosreservaat Pa Khwan To La en Pa Laem Sam in Phanganga. Een derde huis in de buurt is eigendom van een andere zakenmagnaat. Die heeft het eigendom overgedragen aan zijn vrouw.

Voorgaande berichten:
8 augustus: DSI ruziet met politie over dood Thawatchai
6 augustus: Kort Nieuws
5 augustus: Rechtbank: Het was moord, geen suïcide

Kort nieuws woensdag 9 augustus

Verongelukte wagen 2 Thaise studenten– Het Thaise consulaat in Los Angeles meldt dat vandaag wordt begonnen de lichamen van de twee studenten te bergen, die op 26 juli in nationaal park Kings Canyon in Californië zijn omgekomen toen ze met hun auto in een 150 meter diep ravijn stortten. De lichamen van beiden bevinden zich nog het voertuig.

De berging is vertraagd door de ontoegankelijkheid van het gebied en de snel stromende rivier, waarin de wagen terecht is gekomen. De ouders van een van de studenten arriveerden zaterdag in Los Angeles.

– Premier Prayut wil dat de Immigration politie, het ministerie van Transport en luchthavenbeheerder Airports of Thailand een noodplan maken om ongebruikelijke lange wachttijden op Don Mueang zoals op vrijdagnacht, te voorkomen. Volgens de premier duurt het normaal ‘drie tot vijf minuten’ voor passagiers om Immigration te passeren. Drie mogelijkheden: Prayut kan niet klokkijken, hij heeft nog nooit in de rij hoeven staan of hij denkt de commotie met een smoes te kunnen afdoen.

Het is niet de eerste keer dat geklaagd is over de lange wachttijden, hoewel deze keer extreem lang. Met name tussen 5 en 7 uur en van 15 tot 19 uur lopen de wachttijden op. Slechte beurt voor Thailand dat hecht aan het toerisme vanwege de pecunia die het oplevert.

– Nog meer Prayut [ik word soms moe van die man]. Hij heeft opdracht gegeven deze maand de veiligheidsmaatregelen op te schroeven omdat het 2 jaar geleden is dat een zware bomaanslag bij de Erawan Shrine plaatsvond en een jaar geleden het land werd opgeschrikt door aanvallen in Prachuap Khiri Khan en zes zuidelijke provincies, waarbij vier personen om het leven kwamen en 36 werden gewond. De aanslag bij het Erawan heiligdom kostte aan 20 personen het leven en verwondde 130 anderen.

Vooral Uighur en zuidelijke verzetsstrijders worden in de gaten gehouden. Volgens Prayut is de smokkel van Uighur, een onderdrukte moslim minderheid in China, verminderd. 25 augustus is een spannende dag want dan doet het hooggerechtshof uitspraak in de rijsthypotheekzaak, waarin oud-premier Yingluck terecht staat voor plichtsverzuim.

– Ik blijf nog even bij Prayut. Hij heeft het draconische art 44 [van de interim grondwet] ingezet om het mogelijk te maken dat buitenstaanders de leiding krijgen van staatsuniversiteiten. Het besluit is een reactie op ruzies en rechtszaken over benoemingen op enkele universiteiten. Volgens de art 44-order hebben die een nadelig gevolg voor de pogingen van de regering om het onderwijs te hervormen. De benoemingen hebben betrekking op de functies van rector, vice-rector, assistent-rector, deken en diensthoofd.

– Het werkloosheidspercentage is in juli opgelopen van 1,1 naar 1,2 procent (476.000 personen). Vergeleken met dezelfde maand vorig jaar bedroeg de toename 85.000 personen. Van het totaal aantal werklozen hebben 253.000 een universitaire graad, 99.000 zijn gestopt na Mathayom 3 (middelbare school) en 74.000 hebben een diploma Mathayom 6. 33.000 werklozen hebben niet meer dan een lagere-schoolopleiding. 292.000 hebben nog nooit een baan gehad. Van hen hebben 194.000 een universitaire graad. De Thaise beroepsbevolking telt 38,5 miljoen personen van wie 37,9 miljoen werkloos zijn. Aldus cijfers van het National Statistical Office.

– In voormalig regeringspartij Pheu Thai is geen ruzie uitgebroken over het partijleiderschap, zegt woordvoerder Anusorn. Het is volgens hem nog te vroeg om over de keuze van een nieuwe partijleider te discussiëren omdat de junta politieke bijeenkomsten heeft verboden.

Tot recent had Sudarat Keyuraphan de beste kaarten. Ze had de zegen van Thaksin, de feitelijk leider van Pheu Thai. Maar een concurrent doemt op in de persoon van oud-premier Somchai, Thaksin’s zwager, die vrijgesproken is voor de gewelddadige verspreiding van geelhemden in 2008.

De leiding is sinds midden 2014 in handen van Viroj Pao-in, toen zijn voorganger terugtrad nadat hij geweigerd had zich te melden bij de junta.

– Follow-up op het bericht over de bestuurders van minibusjes die supporters van oud-premier Yingluck naar het hooggerechtshof brachten om haar een hart onder de riem te steken toen de laatste getuigen à decharge werden gehoord (zie het bericht van gisteren: Bestuurders busjes aangeklaagd voor vervoer Yingluck supporters)

Drie hebben gisteren een boete gekregen van 5.000 tot 15.000 baht. De politie zegt dat 21 busjes supporters hebben aangevoerd: 4 die van hun normale route zijn afgeweken (hetgeen zonder toestemming niet is toegestaan) en 17 gecharterde busjes (waarvoor geen contract was afgesloten).

Enkele dagen later, toen Yingluck haar slotpleidooi hield, was de animo om supporters te vervoeren aanzienlijk gedaald. Een zegt misleid te zijn, de passagiers zeiden naar Bangkok te gaan om koning Bhumibol de laatste eer te bewijzen.

– Het is een merkwaardig systeem waarvan het nut mij ontgaat: de uitgifte van (voorlopige) rode kentekenplaten aan kopers van een nieuwe auto. Het Land Transport Department zegt dat ze tot het einde van het jaar 60 dagen de tijd hebben om hun Heilige Koe te registreren en vanaf 1 januari 30 dagen.  Wie de termijn overschrijdt krijgt een boete van 1.000 tot 10.000 baht.

Reacties niet mogelijk