Thais nieuws vrijdag 11 augustus

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van 16-31 juli en 1-15 augustus zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand.

 

Uitwijzingsverzoek Boss klaar, maar waar is hij?

11 augustus – Nog drie weken en dan verloopt de verjaringstermijn wegens het doorrijden na een dodelijk ongeluk voor Red Bull erfgenaam Vorayudh ‘Boss’ Yoovidhya. De verjaringstermijn wegens overtreding van de maximumsnelheid is al verlopen. Blijf over: roekeloos rijgedrag met een dode als gevolg.

De volgende fase in deze tragikomedie is de uitwijzing van Boss uit het land waar hij verblijft. Het OM heeft inmiddels het door de politie opgestelde uitwijzingsverzoek ontvangen, maar éen belangrijk gegeven ontbreekt: het land.

Vorayudh Yoovidhya en zijn Ferrari‘Dus kunnen we niet doorgaan’, zegt Amnat Chotchai, hoofd Foreign Affairs van het kantoor van de procureur-generaal. ‘Zodra de politie ons zegt waar hij is, nemen we contact op met het land indien het een uitleveringsovereenkomst met Thailand heeft. Indien dat niet het geval is, zijn er andere kanalen om hem terug te brengen.’

Vorayudh is voor het laatst in Singapore gesignaleerd. Hij heeft daar zijn privejet achtergelaten en is naar een onbekende bestemming vertrokken. De familie heeft een huis in Londen, waarvoor verslaggevers van AP hem een keer aantroffen, maar hij hield zijn lippen stijf op elkaar. Zijjn Thaise paspoort is ingetrokken.

Velen menen dat hij nu tot 2027 zal wachten, want dan verloopt de verjaringstermijn van de laatst overgebleven aanklacht. Vorayudh reed met zijn Ferrari op 3 september 2012 op Sukhumvit Road (Bangkok) een motoragent dood. Hij stopte niet om hulp te verlenen, zoals wettelijk verplicht, maar sleepte het slachtoffer enkele honderden meters mee. Alcoholgebruik kon niet bewezen worden; hij zou pas later na de fles hebben gegrepen.

Boss werd uiteindelijk in mei in staat van beschuldiging gesteld, nadat hij zeven maal een oproep van de politie had genegeerd. Hij was of ziek of had het te druk. Het uitleveringsverzoek werd vertraagd door een gebrek aan vertalers, maar donderdag belandde het uiteindelijk bij het OM. (Bron: website Bangkok Post, 10 augustus) (Zie verder de pagina De zaak Vorayudh e.a.)

Arrival card voor Thai vervalt niet op 1 oktober

11 augustus – Het bericht van gisteren dat Thai vanaf 1 oktober geen aankomstkaart meer hoeven in te vullen, wordt vandaag al gecorrigeerd in Bangkok Post, de krant die je volgens haar motto kunt vertrouwen maar vaak het tegendeel demonstreert.

Op 1 oktober neemt het Immigration Bureau een nieuwe aankomst/vertrekkaart met een barcode in gebruik; het schrappen van de kaart voor Thai vereist een wijziging van de Immigration Act. Buitenlanders blijven verplicht de kaart in te vullen.

Nathathorn Prousoontorn, hoofd van het Immigration Bureau, kon gisteren niet garanderen dat het debacle van vrijdag op Don Mueang met wachttijden van vier tot vijf uur zich niet zal herhalen. Een foto van de situatie op Suvarnabhumi, woensdag genomen door een toerist, bood ook al weinig hoop (zie de homepagina). De Immigration Division 2 gaf daarvoor gisteren een verklaring: tussen 15 en 16 uur landden twintig toestellen met 4.600 passagiers. Alle counters waren bezet, de vertraging duurde 57 minuten.

Verder meldt het bericht dat in de toekomst buitenlanders de kaart online kunnen invullen [geen details] en volgend jaar wordt biometrische apparatuur geïnstalleerd.

Voorgaande berichten:
10 augustus: Aankomstkaart blijft voor buitenlanders
10 augustus: Minister Kobkarn kletst uit haar nek
10 augustus: Commentaar: Grove incompetentie en smoesjes
8 augustus: AoT zwicht voor woedende reizigers
7 augustus: Don Mueang: vier extra vluchten te veel voor Immigration
6 augustus: Don Mueang: 4 uur in de rij voor Immigration

Mensenhandel; pleidooi voor samenwerking in Mekong sub-regio

11 augustus – Twee berichten op de website van BP, ‘Nieuw VN-rapport belicht mensenhandel naar Thailand’ en ‘Kinder webcam sekscentra verhuizen van Filipijnen naar Thailand’ worden in het openingsverhaal van vandaag in de krant samengevoegd onder de kop ‘Govt tackles trafficking head-on’. Het verschil is opvallend: zou de krantenredactie chauvinistischer zijn dan de websiteredactie?

De krant meldt dat het Human Trafficking Prevention and Suppression Committee gisteren een actieplan heeft goedgekeurd, dat gebaseerd is op het Trafficking in Persons from Cambodia, Lao PDR and Myanmar to Thailand rapport. Het rapport is samengesteld door het UN Office on Drugs and Crime (UNODC) en het Thailand Institute of Justice.

De commissie verwacht voor het einde van het jaar resultaten, zegt Defensie-woordvoerder Kongscheep. ’De huidige regering hecht belang aan pogingen om mensenhandel te voorkomen en onderdrukken’, citeert Kongcheep commissievoorzitter vice-premier Prawit. De vice-premier wil tastbare resultaten zien, met name juridische actie tegen ambtenaren die betrokken zijn bij mensenhandel.

Het rapport, niet te verwarren met het jaarlijkse Trafficking in Persons rapport van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, bevat veel aanbevelingen, maar harde cijfers ontbreken, want ‘in Azië is het ontbreken van gegevens en informatie een van de grootste uitdagingen mensenhandel te bestrijden’, aldus het rapport.

UNODC regionaal vertegenwoordiger Douglas zegt dat de landen in de Mekong sub-regio dienen samen te werken door informatie te delen, zodat netwerken kunnen worden geïdentificeerd en mensenhandelaren effectiever bestreden. ‘We adviseren sterk een regionale taakeenheid te vormen, gericht op de Mekong sub-regio om sneller en actiever informatie uit te wisselen.’

Verder meldt het bericht dat vier personen uit Australië, Syrië en Thailand zijn aangehouden. Ze worden ervan verdacht in Bangkok een vrouw uit Marokko tot prostitutie te hebben gedwongen. Later zijn voor nog eens vijf personen arrestatiebevel aangevraagd door het Anti-Human Trafficking Centre van de DSI. Twee zijn inmiddels gearresteerd.

Het krant zegt niets over de kinder webcamseks, waarover de website meldt dat de vraag naar seks met kinderen een belangrijke oorzaak is (geworden) van de mensenhandel in de Mekong regio. De vraag overstijgt volgens een onderzoekster van het UNODC  het aanbod. Volgens Douglas verhuizen  webcam centra van de Filipijnen naar Thailand omdat de grond er te heet onder hun voeten wordt.

BTS-station Saphan Taksin Project on Track

1 mld baht voor uitbreiding BTS-station Saphan Taksin

11 augustus – In december 2019 moet het leed geleden zijn. Dan is een belangrijke knelpunt in de Sukhumvitlijn verdwenen: het BTS station Saphan Taksin heeft dan twee sporen in plaats van het huidige enkelspoor. Het station wordt uitgebreid en ook de brug over de Chao Phraya naar Thon Buri.

Volgende maand begint het ontwerp- en planningsproces, volgend jaar februari beginnen de werkzaamheden. De Taksin brug, die ook bekend staat als Sathorn brug, wordt aan beide zijden uitgebreid met een rijstrook van 1,8 meter. Punt van aandacht bij de planning is de verkeersafwikkeling, want nu al staat het verkeer tijdens de spitsuren regelmatig vast bij het station op de Bang Wa-National Stadium route.

De Sathon Pier is een populaire opstapplaats voor forenzen die overstappen op de Chao Express Boat veerdienst en er vertrekken boten naar Asiatique the Riverfront. Tijdens de bouw, die 1 miljard baht kost, is het station gesloten. Passagiers worden met een shuttlebus van en naar het dichtstbijzijnde station vervoerd. (Zie verder het eerste bericht in Kort Nieuws van maandag)

Californië: Berging lichamen studenten nog niet begonnen

11 augustus – Nog steeds zijn de lichamen van de twee studenten die op 26 juli in het King Canyon National Park in Californië met hun auto in een 150 meter diep ravijn stortten, niet geborgen. Een groep Thai gaat maandag een petitie overhandigen aan burgemeester Garcetti van Los Angeles met het verzoek de berging te versnellen. Daarna houden ze een rally bij het kantoor van de Highway Patrol in Fresno en gaan naar de rampplek om de studenten de laatste eer te bewijzen.

De oom van een van de slachtoffers heeft op de Amerikaanse ambassade in Bangkok een visumaanvraag gedaan voor een Thaise reddingsploeg, maar dat was volgens hem ‘een symbolisch gebaar’. De ambassade heeft aan de families visa verleend. Eén familie arriveerde al zaterdag.

Woordvoerder Busadee van BuZa zegt dat de berging wordt bemoeilijkt door het slechte weer, de terreincondities en de sterke stroom van de rivier waarin de auto terecht is gekomen.

Gebogen hek beter dan paaltjes

Kort nieuws vrijdag 11 augustus

– Lijkt me het spreekwoordelijke ei van Columbus: een halfrond hek in plaats van paaltjes die dicht bij elkaar staan. De paaltjes zijn door de gemeente Bangkok op enkele plaatsen neergezet om te voorkomen dat het voetpad door motorrijders, meest motortaxibestuurders, wordt gebruikt om tegen het verkeer te kunnen inrijden.

Palen op voetpad hinderen rolstoelgebruikersMaar voor rolstoelgebruikers vormen ze een onneembare barrière. En niet alleen voor hen, ook voor ouders met een kinderwagen, blinden en dikkerdjes. De paaltjes staan onder andere in Watthana, Din Daeng en op de Asok kruising en Narathiwat Ratchanakarin Road.

Voorzitter Manit van Transport for All vindt dat ze weggehaald moeten worden. De gemeente dient zich te concentreren op voorlichting en controle. Maar de gemeente zegt dat ze kampt met een tekort aan tessakit (stadsinspecteurs).

– Een Italiaan die vorig jaar augustus gewond raakte bij een bomaanslag in Hua Hin (Prachuap Khiri Khan) is op uitnodiging van gouverneur Yuthasak van de Tourism Authority of Thailand voor een vakantie van twee weken in Hua Hin teruggekeerd. Tazzioli kreeg bij aankomst een warm welkom van een Thaise delegatie, geleid door de directeur van het Provincial Tourist Information Centre, de voorzitter van de Hua Hin/Cha-Am Tourist Association en de burgemeester van Hua Hin.

Tazzioli zei gisteren dankbaar te zijn voor de hulp die hij van Thais had gekregen en hij prijst de medische staf van het San Paulo Hua Hin ziekenhuis. Morgen viert hij zijn verjaardag. Ook de andere zeven buitenlanders, waaronder een Nederlander, zijn uitgenodigd voor een bezoek aan Thailand, aan een bestemming naar eigen keuze. Ze werden destijds gewond toen een bom buiten een bierbar ontplofte. Daarbij kwamen twee personen om het leven en raakten twintig gewond.

– De Russische minister Sergey Lavrov van Buitenlandse Zaken was gisteren in Bangkok, waar hij sprak met premier Prayut en minister Don (Buitenlandse Zaken). Afgesproken is de bilaterale handel tot 2020 te vervijfvoudigen. Die bedraagt nu US$ 2 miljard. Het bericht somt netjes op wat er allemaal besproken is, maar dat ga ik niet herhalen.

Volgende maand hoopt Prayut de Russische president Poetin te spreken tijdens de BRICS Summit, een top van de leiders van Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika, in China. In mei bracht Prayut een officieel bezoek aan Rusland ter gelegenheid van 120 jaar diplomatieke relaties tussen beide landen.

– Quatar schrapt de visumverplichting voor reizigers uit tachtig landen. Thais mogen 30 dagen blijven met de mogelijkheid van een verlenging van 30 dagen. Anderen, meest Europeanen, krijgen een visumvrijstelling van 90 dagen.

Quatar werd twee maanden geleden getroffen door een verbod van vier buurlanden op het gebruik van het luchtruim en scheepvaartroutes. Ze zeggen dat Quatar extremisten steunt en ze ergeren zich aan de banden met Iran. Quatar ontkent dat het terroristengroepen steunt.

– Tien Thaise vrouwen zijn in de Indiase staat Maharashtra gered uit een spa, waar ze als prostituee moesten werken. De politie in Pune stuitte tijdens twee invallen op de vrouwen. Ze zijn ondergebracht in een opvangcentrum en worden beschouwd als slachtoffer van mensenhandel. Personeel van het Thaise consulaat in Mumbai heeft de vrouwen op 21 juni en 6 augustus bezocht en gesproken met hun familie in Thailand. Volgens woordvoerder Busadee van BuZa hebben de Indiase autoriteiten de strijd tegen mensenhandel, met name van kinderen en kinderen, opgevoerd, wat geleid heeft tot een serie arrestaties in spa’s.

– Ingewikkelde rekensom over de berekening van het aantal zetels dat politieke partijen in het parlement krijgen op basis van hun landelijke lijst. Het komt erop neer dat partijen in alle 350 kiesdistricten moeten meedoen om meer kans te hebben op een zetel. Kleine partijen gaan daarom hun krachten bundelen om de verkiezingen te overleven. De nieuwe regels zijn vastgelegd in de organieke wet op de verkiezing van parlementsleden en de organieke wet op politieke partijen. (Zie de pagina Verkiezingsnieuws 2)

– De regering beslist na de crematie van koning Bhumibol of het verbod op politieke activiteiten wordt opgeheven. Prayut zei gisteren dat er geen concrete plannen bestaan het verbod nu op te heffen. De premier wordt wekelijks geïnformeerd over de veiligheidssituatie.

Over 25 augustus, de dag waarop het hooggerechtshof in de Yingluck-zaak uitspraak doet, zei hij supporters niet te verbieden naar het gerechtsgebouw te komen om Yingluck een hart onder de riem steken, mits ze zich aan de wet houden. Ze mogen niet betaald worden om te komen. Op de dag zelf gaan agenten dat controleren.

– Zo’n 1.200 ongedocumenteerde gastarbeiders zijn in de eerste ronde van de procedure om een werkvergunning en visum te bemachtigen afgevallen. Ze voldoen niet aan de eisen. Maandag was de laatste dag waarop werkgevers hun werkers konden aanmelden.

Aanvragen zijn gedaan voor 772.270 migranten. Vermoed wordt dat er nog miljoenen illegale werkers in Thailand zijn, alhoewel een groot aantal al vertrokken is naar Cambodja en Myanmar om een forse boete ontlopen.

De afvallers zijn door de mand gevallen tijdens interviews door functionarissen met 61.303 gastarbeiders. Velen zouden te jong zijn om legaal aan het werk te kunnen. De werkgevers is gezegd dat ze botmassa moeten laten controleren om hun werkelijke leeftijd vast te stellen. Kinderen jonger dan 15 jaar mogen niet werken, kinderen van 15 tot 18 jaar mogen alleen banen hebben waarin ze geen risoco op ongelukken lopen. (Zie verder de pagina Migranten 2)

Reacties niet mogelijk