Dodenkamp

De berichten op deze pagina staan in chronologische volgorde.

Rohingya: Van nachtmerrie naar nachtmerrie

De statenloze Rohingya zijn een van ’s werelds meest vervolgde minderheden aldus de VN. Tienduizenden hebben Myanmar ontvlucht sinds in 2012 tussen hen en het boeddhistische Rakhine geweld uitbrak. Ze zijn het land uit gesmokkeld langs een route die loopt via zuidelijke Thailand, waar ze door smokkelaars werden vastgehouden …. Aldus Christophe Archambault van het Franse persbureau AFP. Lezen!
Verder nog drie links naar achtergrondinformatie over het drama Rohingya.
http://www.bbc.com/news/world-asia-32586865
http://www.bbc.com/news/world-asia-32586865

Een documentaire van Al Jazeera over het begin van de verdrijving van de Rohingya in 2012:
https://www.youtube.com/watch?v=dSkZlgk76-E

From one nightmare to another door Christophe Archambault (AFP).
http://tinyurl.com/mp98zfd

 

Dertig ‘Rohingya’ graven gevonden

2 mei 2015 – Meer dan 30 graven zijn vrijdag ontdekt op een vermoedelijk doorgangskamp van mensenhandelaren in Padang Besar (Songkhla), 300 meter vanaf de grens met Myanmar. De politie verwacht nog zeker 20 graven te zullen vinden. In vijf graven zijn vier lichamen gevonden van vermoedelijk Rohingya vluchtelingen.

Bangkok Post  besteedt er in haar openingsartikel vandaag ruimschoots aandacht aan en begint, nog voor alle details zijn vermeld, te zeuren over de klap die de vondst heeft uitgedeeld aan Thailand’s reputatie op het gebied van mensenhandel.

Thailand werd vorig jaar gedegradeerd van de Tier 2 naar de Tier 3 lijst van het Amerikaanse Trafficking in Persons rapport en als het daar dit jaar op blijft staan, dreigen handelssancties. En dat gaat ten koste van de toch al kwakkelende export. Eind maart heeft het land de Amerikaanse autoriteiten geïnformeerd over de ‘vorderingen’ die zijn geboekt bij de strijd tegen de mensenhandel in de hoop van de vermaledijde Tier 3 lijst af te komen.

Het kamp bestaat uit 26 slaapruimtes en 13 keukens, washokken en een uitkijkpost. Volgens de politie was het kamp oud en moet het lang in gebruik zijn geweest. De begraafplaats met 30 oude en nieuwe graven bevindt zich 50 meter vanaf het kamp.

Op dit moment kan de politie niet met zekerheid zeggen hoeveel lichamen er begraven zijn. Alle lichamen zullen moeten worden opgegraven om de doodsoorzaak vast te stellen. De graafwerkzaamheden zijn opgeschort totdat experts van het Institute of Forensic Medicine, verbonden aan het Police General Hospital, zijn gearriveerd. Tijdens de inspectie werd het lichaam gevonden van een man, die enkele dagen eerder moet zijn overleden, en een zieke man.

De vondst van vrijdag is een uitvloeisel van de arrestatie van Rohingya vluchtelingen in Nakhon Si Thammarat op 11 januari. Naar aanleiding daarvan kwam de provinciale politie van Songkhla in actie. [Lekker vlot.] De zoektocht op het kamp werd uitgevoerd door 100 man van politie en leger alsmede lokale ambtenaren, forensisch experts en reddingswerkers. Opvallend is dat de foto’s in de krant en op de website van AFP en Reuters zijn. Waar waren de Thaise media?

26 lichamen opgegraven in dodenkamp

3 mei – Bijzinnetje in het openingsartikel van Bangkok Post vandaag: het kamp aan de grens met Myanmar waar inmiddels 26 lichamen zijn opgegraven uit ondiepe graven, is kort voor de inval vrijdag ontruimd. Hoe passend is het gezegde: Een goed verstaander heeft maar een half woord nodig.

Twee teenagers die in de buurt van het kamp zijn aangetroffen, hebben verklaard dat minstens achthonderd vluchtelingen in het kamp verbleven. Zij brachten er acht maanden door en werden vastgehouden omdat ze het losgeld niet konden betalen. De twee hebben verklaard dat de meeste vluchtelingen werden geslagen of misbruikt. Voldoende voedsel en water was er niet, douchen kon mondjesmaat. De kampleiding bestond uit acht Rohingya en Maleisiërs.

Het opgraven en vervoer van de lichamen was zwaar werk want het kamp bevindt zich in een dichte jungle bovenop een berg. Hulpverleners moesten in ruw terrein een steile afdaling van een uur maken om de lichamen naar het Songkhlanagarind ziekenhuis te brengen. Dat deden ze in teams van acht personen. De lichamen zullen na een autopsie en DNA testen worden begraven in Ban Phru (district Hat Yai, provincie Songkhla). In de omgeving wordt gezocht naar andere overlevenden.

Chris Lewas, directeur van het Arakan Project dat de Rohingya al meer tien 10 jaar volgt, zegt dat de mensenhandelaren hun werkwijze zijn begonnen te wijzigen. In plaats van naar kampen in de jungle worden de Rohingya en vluchtelingen uit Bangladesh vastgehouden op grote schepen in afwachting van betaling en vertrek naar een derde land, bij voorkeur Maleisië. Hij schat dat 7.000 tot 8.000 vluchtelingen momenteel dit lot ondergaan.

Human Rights Watch roept op tot een onafhankelijk onderzoek in samenwerking met de VN om de onderste steen boven te krijgen.

Kort nieuws zondag 3 mei

– Twee ontvoeringen, beide van neefjes van Royingya mannen. Eén man, die al 20 jaar in Thailand woont, heeft de Lawyers Council of Thailand gevraagd hem te helpen. Zijn twee neefjes zijn ontvoerd. In december deed hij daarvan al aangifte bij de politie van Hat Yai, nadat telefonisch een losgeld was geëist van 60.000 baht. De man is bang dat ze gedood zijn en op de begraafplaats liggen die vrijdag is ontdekt. De ontvoering, vermoedt hij, is het werk van een Rohingya netwerk dat onder leiding staat van een zekere Arhua.

Deze man is woensdag in Nakhon Si Thammarat gearresteerd naar aanleiding van de aangifte van een andere Rohingya, die 95.000 baht moest betalen voor de vrijlating van zijn ontvoerde neefje. Alhoewel hij betaald heeft, is het neefje niet vrijgelaten. Volgens het bericht heeft deze man de politie op het spoor gebracht van het kamp met het massagraf in Songkhla.

Dodenkamp is topje van de ijsberg

4 mei – Het kamp dat vrijdag is ontdekt in Padang Besar (Songkhla) is het topje van de ijsberg. Langs de grens van Thailand en Maleisië liggen zestig van zulke kampen met in elk 150 tot 800 vluchtelingen. De meeste bevinden zich aan de kant van Maleisië. Dit zegt Abdul Kalam, een voormalig voorzitter van de Rohingya Association of Thailand.

Kalam zegt op de hoogte te zijn geweest van het kamp door de verklaringen van twee Rohingya, die kans hadden gezien vorige maand te vluchten. Zij waren enkele jaren geleden in hun woonplaats in de deelstaat Rakhine in de val gelokt en naar Thailand gebracht. In het kamp waren ze geslagen en moesten ze als slaven werken in afwachting van losgeld, op te brengen door hun verwanten in Maleisië.

Op een geluidsopname in het bezit van Kalam zegt een overlevende van het kamp in Songkhla, die is opgenomen in het ziekenhuis, dat hij negen maanden gevangen is gehouden nadat hij in Bangladesh was gekidnapt en per boot naar het junglekamp gebracht. Tijdens zijn verblijf stierven minstens veertig vluchtelingen aan ondervoeding, honger en dorst of omdat ze dood geslagen werden. Zelf was hij meermalen geslagen nadat de mensenhandelaren zijn moeder in Bangladesh hadden gebeld die hen vertelde geen losgeld te kunnen opbrengen.

Een andere man heeft tegen de politie verklaard gezien te hebben hoe een Rohingya met een stok was dood geslagen door een heerschap genaamd Arnua, een bekende mensenhandelaar in het kamp. Arnua had de man ontvoerd en eiste een losgeld van 95.000 baht, maar nadat het geld was betaald, was hij niet vrijgelaten. De oom deed vervolgens aangifte bij de politie van Nakhon Si Thammarat, die Arnua woensdag aanhield.

Gisteren zijn 20 van de 26 opgegraven lichamen begraven op een moslim begraafplaats in Hat Yai. De resterende lichamen zijn in het Songklanagarind ziekenhuis achtergebleven voor autopsie.

Vandaag spreekt Chakthip Chaichinda, adjunct-hoofd van de landelijke politie, die belast is met het onderzoek naar mensenhandel in het Zuiden, met onderzoekers in Hat Yai om na te gaan hoeveel kampen er in het gebied zijn. De commandant van de 4th Army Region gaat Maleisië vragen vaker langs de grens te patrouilleren. Premier Prayut overweegt artikel 44 van de interim-grondwet te gebruiken om de mensenhandel te beteugelen, zegt een regeringswoordvoerder. Hij heeft de minister van Defensie opgedragen naar Songkhla af te reizen om de voortgang van het politieonderzoek na te gaan.

Een persoonlijke noot over het dodenkamp
Toen vrijdag het kamp en de begraafplaats in Padang Besar werden ontdekt, werd gezegd dat hoge politiefunctionarissen inclusief het hoofd van de landelijke politie ervan op de hoogte waren dat het gebied door mensenhandelaren werd gebruikt, schrijft Bangkok Post vandaag in haar hoofdredactioneel commentaar ‘Graves have shamed us’. En als zij het wisten, wisten anderen het ook.

En heel lang, denk ik. Je hoeft niet gestudeerd te hebben om te bedenken dat er bouwmaterialen naar het kamp zijn gebracht en dat regelmatig voedsel moet zijn gekocht. Die koop je niet in no-where land maar in een gemeenschap waar volop nieuwtjes worden uitgewisseld oftewel de radio-trottoir de hele dag aanstaat.

De krant mag dan wel vandaag de regering oproepen een eind te maken aan de mensenhandel; ik zeg tegen de krant: steek je hand in eigen boezem en had er zelf onderzoek naar gedaan. Het is gemakkelijk de zwarte piet naar anderen te spelen, maar ik verwacht van een krant die zichzelf serieus neemt, dat ze wantoestanden bloot legt.

Mijn prognose is: er verandert niets in Thailand. Misschien rollen er een paar koppen, maar verder is het business as usual. Ik mag hopen dat de internationale gemeenschap haar tanden laat zien. Niet alleen rapporten met afkeurende woorden. Harde actie!
Dick van der Lugt

Dodenkamp: Op zoek naar nog meer graven

5 mei – Vandaag gaat 200 meter vanaf het vrijdag gevonden kamp in Padang Besar (Songkhla) de spade de grond in. Vermoed wordt dat ook hier vluchtelingen liggen begraven die zijn bezweken aan ondervoeding en, mishandeling en ziektes.

Tweede interessante nieuwsfeit in het bijna paginagrote openingsartikel van Bangkok Post: niet ver vanaf het kamp bevond zich een post van de grenspolitie. Somyot Pumpunmuang, hoofd van de landelijke politie, zegt dat onderzocht gaat of de agenten banden hadden met het netwerk dat het kamp runde en of ze voordeeltje ontvingen [lees: steekpenningen incasseerden]. Betrokkenen worden gestraft als ze een oogje hebben dichtgeknepen.

En dat hebben ze ongetwijfeld en talrijke anderen ook, gedurende de vele jaren dat het kamp heeft bestaan. Thailand-watchers zullen er niet verbaasd over staan, want de politie is de meeste corrupte overheidsdienst in het land. Van Somyot wordt beweerd dat hij het criminele netwerk van politietopman Pongpat Chayaphan heeft overgenomen, voormalig hoofd van het Central Investigation Bureau. Pongpat werd  vorig jaar samen met medeplichtigen aangehouden op verdenking van corruptie, bedreiging, afpersing en het witwassen van geld. Hij is inmiddels tot een indrukwekkend aantal jaren gevangenisstraf veroordeeld.

Gisteren arresteerde de politie  vier mannen op verdenking van betrokkenheid bij mensenhandel. Het gaat om een gemeenteraadslid van Padang Besar, twee assistent-dorpshoofden en een man uit Myanmar. Die werd woensdag al aangehouden vanwege de afpersing van een Rohingya man. De Myanmarees wordt beschouwd als een grote jongen in de mensenhandel in het Zuiden. Tegen nog eens vier personen zijn arrestatiebevelen uitgevaardigd, waaronder ook twee functionarissen.

Ook bij de politie rollen koppen. Vijf hoge officieren van het politiebureau Padang Besar en de agenten van de grenspolitiepost gaan overgeplaatst worden. Tevens wordt het hoofd van de politie van Satun overgeplaatst.  Satun is een van de vijf kustprovincies waar de Rohingya aan land worden gebracht.

Een uit het kamp gevluchte vrouw is gisteren niet ver vanaf het kamp door dorpelingen ontdekt. Ze is opgenomen in het ziekenhuis. De vrouw bevindt zich in verwarde toestand en kon weinig over haar achtergrond vertellen. Ze zegt vier maanden in het kamp te hebben doorgebracht. Er zouden 400 mensen hebben verbleven, wat erop zou kunnen wijzen dat ze uit een ander kamp kwam omdat getuigen hebben verklaard dat het kamp in Padang Besar een kleine duizend vluchtelingen herbergde.

Volgens een ander, eveneens opgenomen in het ziekenhuis en de enige overlevende van het dodenkamp, moeten er 60 tot 70 kampen in het gebied zijn met vluchtelingen uit Bangladesh en Myanmar. De man, een voormalige directeur van een suikerbedrijf, werd negen maanden geleden ontvoerd uit Bangladesh en verbleef in drie kampen.

Meer jungle graven; VS vraagt snel onderzoek

6 mei – Eén kilometer vanaf het vrijdag gevonden kamp in Padang Besar (Songkhla) waar mensenhandelaren vluchtelingen onderbrachten, is een tweede kamp gevonden. Daar zijn vijf graven aangetroffen, maar lichamen zijn nog niet gevonden.

De VS dringen er bij de autoriteiten op aan een ‘transparant, geloofwaardig en uitgebreid’ onderzoek te doen naar de kampen en de doden en de degenen die ervoor verantwoordelijk zijn, te straffen. De VS staan over de zaak in contact met de VN en de International Organisation for Migration.

In het kamp van vrijdag werden 30 graven gevonden en zijn 26 lichamen opgegraven. Het maandagavond gevonden kamp , één rai groot, telt acht optrekjes gemaakt van hout: slaapruimtes, twee keukens, een toilet en twee bouwsels in aanbouw.

De politie heeft gisteren op zeven plaatsen in Padang Besar invallen gedaan op zoek naar drie verdachten die voortvluchtig zijn, maar die werden niet gevonden. Vier verdachten zijn al aangehouden, één, het dorpshoofd van Moo 8,  meldde zich zelf gisteren.

De broer van een van de gearresteerde verdachten, een assistent-dorpshoofd, gelooft niet dat zijn broer iets te maken heeft met mensenhandel. ‘En als hij het wel heeft, dan is hij alleen maar een kleine vis. De grote spelers zijn nog niet gearresteerd.’

De president van de gemeente Padang Besar heeft zijn adjunct ontslagen, een van de verdachten die nog op vrije voeten is. Dit heerschap was twee jaar geleden als eens betrokken bij de smokkel van Rohingya vluchtelingen, maar hij ontliep toen de dans wegens gebrek aan bewijs. De president zegt geweten te hebben van de mensenhandel in Padang Besar. ‘Maar ik ben niet betrokken bij mensenhandel. Ik kan zeggen dat ik clean ben.’

Het maakt me elke keer woedend als ik functionarissen hoor praten over mensenhandel alsof het alleen maar gaat over gezichtsverlies van het land en de mensenhandel  een dreiging vormt voor de export. Er is een totaal gebrek aan compassie en morele verontwaardiging. Waar is hun hart?
Daarom betwijfel ik of ze zich aan hun belofte houden hard te zullen optreden tegen mensenhandelaren en corrupte ambtenaren.
Sanitsuda Ekachai in haar wekelijkse rubriek Commentary in Bangkok Post.

Premier geeft opdracht voor Grote Schoonmaak

7 mei – Premier Prayut Chan-o-cha heeft de autoriteiten ‘in alle provincies’ en in Songkhla, waar vrijdag in een junglekamp 26 lichamen zijn opgegraven, de opdracht gegeven ‘binnen 10 dagen’ alle kampen te elimineren. Bangkok Post [lees: de Fabeltjeskrant] meldt het vandaag pontificaal onder de kop ‘PM orders camp cleanup’. ‘Slaap zacht meneer de president’, om een bekende songtekst aan te halen.

Het leger heeft een kolonel, commandant van een plaatselijk regiment, overgeplaatst. Hij wordt verdacht van banden met de mensenhandelaren die Rohingya vluchtelingen het land in smokkelen. Ook soldaten die verdacht worden van betrokkenheid, krijgen te maken met onmiddellijke overplaatsing, zegt minister Prawit Wongsuwon (Defensie).

Adjunct-politiecommissaris Chakthip Chaijinda zegt dat tegen legerofficieren die in de fout zijn gegaan, een arrestatiebevel zal worden aangevraagd. De politie is ook op zoek naar een vermeende huurmoordenaar die haar op het spoor zou kunnen brengen van kampen in Satun en een mensensmokkel netwerk. Hij wordt er bovendien van verdacht in een vorig jaar ontdekt kamp [?] twee Rohingya te hebben gedood.

In Hat Yai (Songkhla) gaat een centrum opgezet worden dat het werk van alle betrokken diensten moet coördineren, die belast zijn met het oprollen van netwerken in Ranong, Phangna, Satun, Songkhla alsmede de drie zuidelijke grensprovincies Yala, Pattani en Narathiwat.

De krant meldt verder dat 3 kilometer vanaf het tweede ontdekte kamp zes lichamen zijn opgegraven. Ze zijn ter identificatie naar het Songklanagarind ziekenhuis gebracht.

Verder bericht de krant nog over de arrestatie van twee Thaise mannen en een groep Rohingya op 29 maart door soldaten. Die worden er door hen van beschuldigd losgeld te hebben gevraagd. Het leger onderzoekt de zaak.

Bendes laten vluchtelingen in de steek

8 mei – Nog meer overplaatsingen bij de politie, in de steek gelaten vluchtelingen, nieuwe graven, een topconferentie en woorden, veel mooie woorden om een eind te maken aan de mensenhandel. Dat zijn zo in een notendop de belangrijkste nieuwsfeiten van gisteren.

Overplaatsingen
De meest recente overplaatsingen vonden woensdag plaats toen 38 agenten werkzaam in gebieden waar Rohingya worden gesmokkeld, werden overgeplaatst. Verder hebben 50 agenten een onderzoek aan hun broek hangen. Als ze een oogje hebben dicht geknepen, wordt disciplinair tegen hen opgetreden; wanneer ze direct betrokken waren bij de mensensmokkel worden ze ontslagen en strafrechtelijk vervolgd. Van twee officieren is al bekend dat ze vermoedelijk voor de rechter moeten verschijnen.

In de steek gelaten
In een bos in Songkhla zijn dertien Rohingya aangetroffen. Ze waren verzwakt en hongerig. Ze waren per boot uit Myanmar gekomen en in Satun Thailand aan land gekomen, waar de mensenhandelaren hen dwongen dertien dagen door de bossen te lopen. Wanneer ze eenmaal in een derde land te werk waren gesteld, hadden ze twee jaar zonder betaling moeten werken om hun reis te betalen.

In Hat Yai zoekt de politie naar een groep van 17 Rohingya, die in de steek zijn gelaten en in de bossen moeten zwerven. In het district Rattaphum zijn woensdag 17 Rohingya aangehouden en 29, waaronder kinderen, zwierven in een dorp in Langu (Satun). Ook zij waren uitgehongerd.

Nieuwe graven
In het district Hat Yai heeft de Border Patrol Police [de dienst die een flinke hoeveelheid boter op zijn hoofd heeft] een verlaten moslimbegraafplaats ontdekt met dertig graven. Lichamen zijn nog niet opgegraven.

Topconferentie
Premier Prayut zei gisteren een top over de Rohingya problematiek te willen organiseren met als deelnemende landen Myanmar, Maleisië, Bangladesh en Indonesië. Andere deelnemers waaraan gedacht wordt, zijn de VS, Nieuw Zeeland, Australië, het VN Hoge Commissariaat voor de vluchtelingen en de International Organisation for Migration. Thailand is een belangrijk doorvoerland voor de smokkel maar geen bronland.  De meeste Rohingya willen naar Maleisië.

Woorden
De mooie woorden laat ik onvermeld onder het motto Praatjes vullen geen gaatje. Mijn prognose is dat er een aantal koppen gaan rollen en het daarna weer business as usual is, want te veel mensen zijn erbij betrokken, verdienen eraan of hebben er weet van.

Top over Rohingya: Australië doet mee

9 mei – Australië heeft toegezegd deel te nemen aan de door Thailand voorgestelde top over de smokkel van Rohingya vluchtelingen. En dat schijnt groot nieuws te zijn, want Bangkok Post trekt er vandaag haar openingsartikel voor uit.

De Australische minister van Buitenlandse Zaken heeft dat gisteren tijdens haar bezoek aan Thailand bevestigd. ‘Eén land kan het niet alleen doen. Het moet iets zijn wat op regionale basis wordt gedaan’, aldus Julie Bishop, de eerste Australische regeringsvertegenwoordiger die Thailand sinds de coup bezoekt.

Ook premier Prayut zei dat Thailand het probleem niet alleen kan oplossen. Hij erkende dat de mensenhandel alleen soepel kan verlopen door de hulp van ‘rogue’ ambtenaren en die zullen streng worden gestraft. [Slaap zacht, meneer de president.]

Bishop refeerde in haar verklaring aan het Bali Process on People Smuggling, Trafficking in Persons and Related Transnational Crime, een in 2002 opgerichte organisatie met 45 deelnemende landen. Die houdt zich bezig met mensenhandel, asielzoekers en illegale bewegingen van mensen in de regio. [Of de club ooit iets heeft bereikt, meldt de krant niet.] De bewindsvrouwe zei kennis te hebben genomen van de pogingen van de Thaise regering om tijdig te reageren en een onderzoek aan te kondigen, dat ‘ zo heb ik begrepen – uiterst grondig zal zijn.’

Voor de top die naar verwachting eind deze maand wordt gehouden, worden de landen van herkomst (Myanmar en Bangladesh) en de bestemmingslanden (Maleisië en Australië) uitgenodigd alsmede enkele internationale organisaties.

Ander nieuws
De burgemeester van Padang Besar, de plaats waar het eerste kamp is gevonden, heeft zichzelf aangegeven bij de politie. Hij is een van de 29 verdachten tegen wie de rechtbank een arrestatiebevel heeft uitgevaardigd. Voor nog eens zeven verdachten gaat de politie een arrestatiebevel aanvragen. De politie meent dat de man het brein is achter de mensenhandel, maar zelf zegt hij onschuldig te zijn. [Dat zeggen ze allemaal.] De man is voor verhoor ingesloten.

Verder is het aantal migranten dat het barre verblijf in kampen heeft overleefd, opgelopen tot 96, maar de krant meldt dit alleen in een fotobijschrift. De foto toont zestig migranten die in Rattaphum (Songkhla) zijn aangetroffen.

Nog meer Bishop
In een tweede artikel op pagina 3 zegt Bishop dat Canberra een voorstander is van het herstel van de democratie in Thailand en de verdediging van mensenrechten en fundamentele vrijheden. Ze heeft zich door de minister van Buitenlandse Zaken laten voorlichten ‘wat gebeurd is’ in Thailand en de vooruitzichten voor Thailands politieke toekomst. Verder sprak ze met Prayut en de voormalige premiers Yingluck en Abhisit.

Volgens de woordvoerder van Buitenlandse Zaken heeft de Australische minister beloofd Thailand te helpen bij zijn politieke hervormingen door het sturen van experts. Ook is gesproken over de lancering van het New Colombo Plan, een initiatief waarbij 160 Australische studenten een beurs krijgen om in Thailand te studeren of stage te lopen.

Mensensmokkel: 49 verdachten in beeld

10 mei – Zijn het zondebokken of zijn ze het brein van de mensensmokkel ‘which has shocked the country’ sinds de vondst van het eerste kamp en dertig massagraven, om Bangkok Post te citeren? De politie heeft bekend gemaakt 49 personen te zoeken, die betrokken zijn bij de smokkel van vluchtelingen, voornamelijk Rohingya uit Bangladesh en Myanmar.

Eerder had de politie al arrestatiebevelen verkregen voor 29 verdachten, waaronder lokale politici, dorpshoofden, assistent-dorpshoofden en politieagenten. De 20 die ze nu op het oog heeft, zijn burgers. Van de 29 zijn 11 al aangehouden.

Twee assistent-dorpshoofden uit het district Sadao, dat grenst aan Padang Besar, de locatie van het ‘dodenkamp’, zijn overgeplaatst omdat ze gefaald hebben illegale activiteiten te bestrijden. Naar het districtshoofd, dat pas drie maanden in functie is, wordt onderzoek gedaan.

Een touroperator op het eiland Lipe (Satun) heeft zichzelf aangegeven bij de politie. Hij is een van 29 verdachten en ontkent betrokkenheid bij de mensensmokkel. De man is een familielid van de voormalige voorzitter van Provinciale Staten in Satun en heeft veel invloed in de provincie.

Vrijdag gaf de burgemeester van Padang Besar zich al aan. Een taakgroep van tweehonderd manschappen deed huiszoeking in zijn woning en op vier andere plaatsen, waaronder een vakantiepark van 30 miljoen baht. Zijn vermogen wordt op 100 miljoen baht geschat. Naar zijn betrokkenheid wordt nog onderzoek gedaan. Ook dit boefje ontkent, maar dat doen ze allemaal, dus dat hoef ik verder niet meer te vermelden. Zijn assistent heeft zichzelf ook aangegeven.

De afgelopen drie dagen zijn 117 illegale migranten aangetroffen in het Khao Kaew gebergte dat tussen Hat Yai en Rattaphum (Songkhla) ligt. Ze krijgen hulp en worden naar elders gebracht. Onder hen bevinden zich ook kinderen; ze zijn ondergebracht in een opvangcentrum in Rattaphum. De politie onderzoekt welke vluchtelingen illegaal het land zijn binnen gekomen en wie het slachtoffer zijn van mensenhandel. De eerste groep wordt vervolgd, de tweede krijgt hulp ‘op humanitaire basis’.

Dodenkamp is ’t topje van de ijsberg

11 mei – De kampen en begraafplaatsen die in Padang Besar (Songkhla) zijn gevonden, zijn het spreekwoordelijk topje van de ijsberg. Het optreden van de overheid is weliswaar een goed teken en vormt een aanwijzing dat het de regering ernst is, maar alle mensenhandel netwerken moeten nog worden opgerold.

In een Special Report (achtergrondverhaal) schetst Bangkok Post vandaag op de voorpagina de stand van zaken en de achtergronden. Surapong Kongchantuk, mensenrechten advocaat verbonden aan de Lawyers Council of Thailand, wijst erop dat de mensenhandel ‘epidemie’ veel verder gaat dan alleen Padang Besar, waar het eerste kamp met de dertig graven is gevonden.

De sleutel voor het oplossen van de problemen ligt op zee. ‘Wanneer de regering geen eind eind kan maken aan het vervoer, kan dit chronisch probleem niet worden opgelost. De hoofdverdachten zijn degenen die schepen uit Rayong, Ranong en Phangnga de zee opsturen om migranten uit Myanmar en Bangladesh op te halen’, zegt Surapong. Ook zal de overheid in actie moeten komen in enkele districten van de provincie Ranong, in het district Sungai Kolok (Narathiwat) en Khura Buri (Phangnga).

Gouverneur Suriyan Kanchanasilp van de provincie Ranong zegt dat het eerste geval van mensensmokkel dateert van 1998 toen 104 Rohingya werden aangehouden. Sindsdien is het aantal illegale immigranten continu gestegen.

Dorpelingen wisten ervan
In het BP-verhaal wordt verder ingegaan op de rol van de tussenpersonen (Good and bad brokers), een vrouw wordt uitgebreid geciteerd die zegt getuige te zijn geweest van meer dan honderd sterfgevallen van vrouwen in kampen (Hell on Earth) en een politieman in Songkhla zegt dat er langs de grens van Songkhla en Satun wel tien kampen moeten zijn. Om ontdekking te voorkomen verhuizen de handelaren de slachtoffers van kamp naar kamp.

Twee dorpelingen die aan de voet van het Khao Kheow gebergte wonen, zeggen op de hoogte te zijn geweest van de kampen. ‘Ja, we wisten dat er iets verkeerds gebeurde.’ Ze vertellen pickup trucks met vermoedelijk Rohingya te hebben gezien, die de jungle in reden. En ze kwamen soms migranten tegen die de berg afkwamen op zoek naar hulp.

‘We hebben het gezien, maar we konden niets zeggen. Iedereen hier wil zijn gewone leven leiden. […] Mensenhandel vereist een groot netwerk. Denk je nu werkelijk dat honderden mensen die over zee komen, zich in de jungle kunnen verstoppen zonder dat allerlei functionarissen dat weten? Honderden mensen in een jungle onderbrengen is geen eenvoudige taak. Voorraden en logistiek zijn nodig om hen daar te krijgen. Maar wie wil problemen op zijn hals halen door tussenbeide te komen?’

Op bijgaand kaartje de smokkelroutes.

Jacht op ‘grote baas’ in Satun
In de provincie Satun wordt jacht gemaakt op het brein achter de mensensmokkel. Een lokale politicus is al gearresteerd. Arbu Ha-ura, provincial administrative councillor, [Provinciale Statenlid?] is een van de 49 verdachten waartegen arrestatiebevelen lopen. De man is niet vrijgelaten op borgtocht.

Inmiddels zijn 15 verdachten aangehouden. Twee zijn politieagenten. Zij zijn ontslagen. De grote man achter het netwerk, aangeduid als Sia T, is mogelijk naar het buitenland gevlucht. Tegen hem loopt nog geen arrestatiebevel.

In Sadao, Hat Yai en Rattaphum  (Songkhla) zijn inmiddels 240 zwervende Rohingya aangetroffen. Vermoed wordt dat ze door hun handelaren zijn achtergelaten, toen die gevlucht zijn uit angst voor arrestatie. Vier migranten zijn ingesloten; ze deden dienst als assistent van de handelaren, aldus verklaringen van Rohingya.

In Phatthalung heeft het districtshoofd van Tamot politie, gemeentes, kamnan en dorpshoofden gevraagd op zoek te gaan in gebieden waar mogelijk kampen zijn. Vrijdag wil hij haring of kuit hebben.

Rohingya: Politietopman heeft een ideetje

12 mei – Politiecommissaris Somyot Pumpunmuang kan nooit het buskruit hebben uitgevonden, want hij stelt voor dat de overheid officiële opvangkampen opzet om (gesmokkelde) Rohingya in onder te brengen. Doel? De instroom van migranten te reguleren en korte metten te maken met de mensenhandel. Niettemin erkent hij dat die kampen een aanzuigende werking kunnen hebben.

Het voorstel krijgt de instemming van mensenrechtenadvocaat Surapong Kongchantuk van de Lawyers Council of Thailand, wat merkwaardig is want die verklaarde eerder dat de sleutel voor de oplossing van de smokkel op zee ligt. ‘Wanneer de regering geen eind eind kan maken aan het vervoer, kan dit chronisch probleem niet worden opgelost. De hoofdverdachten zijn degenen die schepen uit Rayong, Ranong en Phangnga de zee opsturen om migranten uit Myanmar en Bangladesh op te halen.’

Surapong noemt de staatsopvangkampen ‘een eerste stap om het Rohingya probleem op een systematische manier aan te pakken. In de kampen kunnen de vluchtelingen worden gedocumenteerd en voorzien van behoorlijke hulp. Maar het moeten, vind hij, tijdelijke kampen zijn en geen ‘vluchtelingenkampen’, want dat leidt tot meer complicaties.

De regering en nationale veiligheidsdiensten distantiëren zich van Somyots ideetje. Anusit Kunakorn, secretaris-generaal van de National Security Council, noemt het migratieprobleem ‘een delicate kwestie’. ‘De regering moet een balans vinden tussen nationale veiligheid en humanitaire hulp. Het opzetten van kampen kan golven migranten aantrekken, wat negatieve gevolgen heeft voor onder andere de nationale veiligheid.’ Verder vindt hij dat de migratie van Rohingya [uit Myanmar en Bangladesh] een internationale verantwoordelijkheid is en niet de zaak van één land.

50 arrestatiebevelen
Inmiddels staat de teller van het aantal aangetroffen Rohingya op 250. Zij zwierven in Sadao, Hat Yai en Rattaphum, drie districten van de provincie Songkhla. Verder bevinden veel Rohingya zich in detentiecentra, maar de krant noemt geen aantal.

Tegen 50 personen is nu een arrestatiebevel uitgevaardigd wegens betrokkenheid bij de smokkel. Nummer 50 is de voormalige voorzitter van de PAO (Provinciale Staten) van Satun. Hij heeft nauwe banden met de burgemeester van Padang Besar (de plaats waar het eerste kamp met 30 graven werd gevonden) die zich vorige week bij de politie heeft aangegeven. Huiszoeking is gedaan in het huis van de voorzitter, die vermoedelijk naar Maleisië is gevlucht, en er is gezocht op enkele andere locaties.

Adjunct politiecommissaris Ake Angsananont heeft geadviseerd nog eens tien agenten uit Satun en Songkhla naar een inactieve post over te plaatsen [lees: te schorsen]. Zondag hadden veertien agenten al een overplaatsing aan hun broek. Van de 50 zijn 17 in hechtenis genomen.

Regering peinst over opvangkampen

13 mei – In tegenstelling tot wat de krant gisteren schreef staat de regering niet afwijzend tegenover het idee van politiecommissaris Somyot Pumpunpuang om officiële opvangkampen voor Royingya en andere zeemigranten in te richten. Maar daarvoor is wel de hulp van andere landen en internationale organisaties vereist om de instroom van migranten aan te kunnen.

Premier Prayut maakte dit gisteren na de kabinetsvergadering bekend, maar hij hield nog wel een slag om de arm. ‘De regering dient verschillende aspecten van het voorstel te bestuderen, zoals de nationale veiligheid.’

En precies dat aspect noemde Anusit Khunakorn, secretaris-generaal van de National Security Council, in de krantt van gisteren als bezwaar tegen Somyot’s voorstel. Vandaag voegt hij eraan toe dat er geen noodzaak is kampen op te zetten omdat de Rohingya Thailand als doorgangsland gebruiken. ‘Maar we moeten ze wel de noodzakelijke humanitaire hulp verlenen.’

Op 29 mei belegt Thailand een international conferentie over de problemen. Daarvoor zijn  vertegenwoordigers van 15 landen (o.a. Australië, Indonesië, Maleisië, Myanmar, Bangladesh en Vietnam) en internationale organisaties (UNHCR, IOM) uitgenodigd. Prayut vindt dat de oorsprong- en bestemmingslanden met Thailand moeten samenwerken om het probleem aan te pakken.

De zoektocht naar verdachten van de mensensmokkel  gaat intussen onverminderd door. Zeker is nu dat de voormalige voorzittter van de PAO Satun (Provinciale Saten) naar Maleisië is gevlucht. Hij is de hoofdverdachte van de smokkel via Satun. Het buurland is gevraagd de man te traceren en uit te leveren. Inmiddels zijn 19 van de 51 verdachten, waarvoor een arrestatiebevel is uitgevaardigd, in hechtenis genomen. De politie heeft de rechtbank om nog eens 10 arrestatiebevelen gevraagd.

Volgens adjunct-politiecommissaris Ake Angsananont zijn 74 [?] kampen gevonden, die mensenhandelaren hebben gebruikt, en 213 illegale migranten en 63 slachtoffers van mensenhandel aangetroffen. [De verdeling lijkt me betwistbaar.] De politie heeft 27 getuigen ondervraagd, waaronder 8 illegale migranten. Dat verhoor heeft ‘bruikbare’ informatie opgeleverd. Het ministerie van Binnenlandse Zaken gaat gevraagd worden foute ambtenaren te ontslaan.

Rohingya: Leger heeft boter op ‘t hoofd
Bij de mensenhandel in Rohingya vluchtelingen zijn absoluut geen legerofficieren betrokken; wel veel politici en politieofficieren, zei legercommandant Udomdej Sitabutr onlangs. Tino Kuis uit Chiang Mai ging als een echte Kuifje op onderzoek uit en ontdekte het tegendeel. Soldaten zijn wel degelijk betrokken bij de smokkel.

Uit Bangkok Post, 7 mei 2015:
De krant meldt dat een kolonel, commandant van een plaatselijk regiment in het Zuiden, is overgeplaatst. Een naam wordt niet genoemd terwijl alle andere arrestanten en overgeplaatsten met naam en toenaam in de krant staan.

Uit Bangkok Post, 19 januari 2013:
Opperbevelhebber van het leger, generaal Prayuth Chan-ocha, heeft toegegeven dat sommige van zijn soldaten in het diepe Zuiden zijn betrokken bij de mensenhandel van Rohingya voordat ze naar Maleisië worden doorgezonden.

Generaal Prayuth zegt dat sommige leden van het Internal Security Operations Command (ISOC) banden onderhouden met de smokkelbendes en belooft hen op te sporen. ‘Deze rotte appels moeten worden gestraft en verwijderd.’ Zijn verklaring kwam nadat een politieonderzoek in de provincie Songkhla wees op betrokkenheid van legerofficieren en plaatselijke politici bij de Rohingya mensenhandel.

Een hoge bron bij de politie verklaart dat deze mensenhandel al verschillende jaren plaatsvindt. Alle activiteiten en handelsroutes zijn in de zuidelijke gebieden die onder controle staan van bepaalde militaire officieren met de rang van majoor tot kolonel. Militaire voertuigen worden soms gebruikt om de Rohingya te vervoeren, volgens deze bron.

ISOC-woordvoeder Dithaporn Sasasamit zei zaterdag dat hij nog geen informatie van de politie had ontvangen over de betrokkenheid van ISOC-leden. ‘ISOC kan op dit moment verder geen informatie geven hangende het onderzoek.’ (Verslaggevers: Wassana Nanuam en Wassayos Ngamkham)

Nieuws uit Thailand, zaterdag 19 januari 2013
– Opperbevelhebber der strijdkrachten Tanasak Patimapragorn vindt dat de internationale gemeenschap Thailand in de kou laat staan bij de opvang van de Rohingya vluchtelingen. Alhoewel internationale organisaties de noodzaak benadrukken om de Rohingya te helpen, verlenen ze onvoldoende directe hulp zodat Thailand gedwongen is de last alleen te dragen.

De afgelopen twee weken zijn in totaal 949 Rohingya aangehouden. Zij zijn uit Myanmar gevlucht omdat ze daar vervolgd worden en door mensenhandelaren Thailand binnen gesmokkeld. Thailand is evenwel geen eindbestemming, want ze willen naar Indonesië of Maleisië.

Premier Yingluck zei gisteren dat het opzetten van opvangkampen geen oplossing is, omdat de Rohingya zich niet in Thailand willen vestigen. De regering gaat met de VN overleggen hoe de instroom van vluchtelingen uit Myanmar kan worden gestopt en in welke landen de Rohingya zich zouden kunnen vestigen.

Vice-minister-president Chalerm Yubamrung, niet de meest tactische persoon in het kabinet, zei zowaar dat de kwestie delicaat is en dat strikte toepassing van de immigratiewetten Thailand in een verkeerd daglicht zou stellen. ‘Als we te streng zijn, zien we er slecht uit in de ogen van de internationale gemeenschap. Maar tegelijkertijd moeten we onze nationale belangen verdedigen.’ Chalerm hield wel de mogelijkheid van een opvangkamp open, maar dat zou afhangen van het aantal vluchtelingen.

– De Thaise bevolking laat zich intussen van haar beste kant zien. Tal van mensen zijn met voedsel, geld en andere benodigdheden de Rohingya te hulp geschoten, die zijn ondergebracht in Narathiwat, Trang, Yala, Songkhla en Pattani.

In het Trang Shelter for Children and Families zijn 12 Rohingya kinderen en een volwassene medisch onderzocht. De meesten bleken ondervoed te zijn en sommigen hadden tijdens hun lange reis verwondingen opgelopen.

In Bang Klam (Songkhla) helpen Rohingya dorpelingen bij het opknappen van een leegstaand deel van het politiebureau, zodat ze daar kunnen verblijven in plaats van in een politiecel.

Nieuws uit Thailand, 20 januari 2013
– Legerofficieren in de rang van majoor tot kolonel zijn al jaren betrokken bij de smokkel van Rohingya vluchtelingen uit Myanmar. De Rohingya komen Thailand over zee in en worden per vrachtwagen, soms zelfs legervoertuigen, naar Songkhla gebracht, waar ze in de bossen worden verstopt.

De betrokkenheid van legerofficieren wordt bevestigd door legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha. Details over de smokkelroute zijn onthuld door een hoge politiebron. Volgens deze bron heeft de politie de 397 Rohingya in een rubberplantage in Padang Besar kunnen aanhouden vanwege een ruzie tussen de legerofficieren, van wie iemand de politie heeft getipt.

De plantage is eigendom van een voormalige vice-burgemeester van Padang Besar. Naar hem wordt nog steeds gezocht. Generaal Prayuth zegt dat het leger de zaak tot de bodem zal uitzoeken. ‘Het zijn slechte legerofficieren, die uitgeroeid moeten worden.’

De afgelopen twee weken zijn 949 Rohingya vluchtelingen aangehouden. Van zeker 900 staat vast dat ze door een mensenhandelsyndicaat Thailand zijn binnengesmokkeld. De Rohingya waren op weg naar Maleisië of Indonesië. Thailand overlegt nog met de UNHCR over de verdere gang van zaken: repatriëring naar Myanmar of asiel in een derde land.

Kampen voor Rohingya: NIMBY

14 mei – Het is een bekende uitdrukking: Not In My Back Yard, afgekort NIMBY, en dat geldt voor de bewoners in het Zuiden die reageren op het idee om staatsopvangkampen voor Rohingya vluchtelingen op te zetten. De regering bestudeert momenteel het plannetje dat is gelanceerd door politiecommissaris Somyot.

Volgens de burgemeester van tambon Cha-uat (Nakhon Si Thammarat) reageren bewoners boos op de mogelijkheid dat er zo’n kamp komt in hun plaats. ‘De gevolgen van kampen zijn onbekend, maar als er problemen zijn, bijvoorbeeld ziektes of de druk op de gezondheidszorg, moeten de bewoners de last dragen’, zegt hij. Hij voorspelt protesten wanneer in zijn gebied kampen worden ingericht.

Zijn loco-burgemeester voegt daaraan toe dat er conflicten kunnen ontstaan tussen het moslimgeloof van de Rohingya en boeddhisten. Hij pleit voor een openbare hoorzitting. ‘We moeten er zeker van zijn dat de migranten geen problemen veroorzaken voor de bewoners bij de kampen.’

De vice-voorzitter van de Phuket Tourism Association omarmt ook het NIMBY-beginsel: geen kampen bij toeristische attracties, en ze moeten tijdelijk zijn.

Alleen Ali Arif, lid van de Council for Humanitarian Networking of Sheikhul Islam Office, prijst het plan, maar internationale organisaties en NGO dienen wel uitgenodigd te worden om samen te discussiëren over ideeën.

Verder bevat het openingsartikel van Bangkok Post vandaag weinig nieuws.

  • In het Khao Kaew gebergte, waar het eerste kamp met de dertig graven is ontdekt, zijn vier nieuwe graven ontdekt. De stoffelijke resten zijn opgegraven.
  • In Phuket heeft de politietop van Thailand met de Maleisische collega’s overlegd over grensoverschrijdende misdaad en de mensenhandel in Rohingya. Maleisië is gevraagd naar het land gevluchte mensenhandelaren uit te wijzen.
  • Het hoofd van de Maleisische politie zegt dat in maart en april van dit jaar 38 mensenhandelaren van zeven netwerken zijn aangehouden en dat 30 miljoen baht in is beslag genomen. Volgens hem is de strijd tegen mensenhandel topprioriteit van de Maleisische regering.
  • Drie dagen voordat tegen hem een arrestatiebevel is uitgevaardigd, is de ex-voorzitter van de PAO (Provinciale Staten) van Satun naar Maleisië gevlucht. Zou de man telepathisch zijn? Volgens adjunct-commissaris Ek is hij de grootste financier van het smokkelnetwerk in Satun, maar mogelijk zijn er nog hogere lieden bij betrokken.
  • Van de 61 verdachten, tegen wie een arrestatiebevel is uitgevaardigd, zijn inmiddels 24 gearresteerd. De laatste drie werden aangehouden voor betrokkenheid bij de smokkel van vluchtelingen naar de kampen in Padang Besar (Songkhla).

Rohingya top wordt ‘n flop. Ja toch?

15 mei – Je hoeft geen waarzegger te zijn om nu al te voorspellen dat de door Thailand belegde top over de Rohingya smokkel op 29 mei een flop wordt. Want het probleem valt in twee woorden samen te vatten: Myanmar en Maleisië.

In Myanmar (deelstaat Rakhine) worden de Rohingya niet als volwaardige burgers beschouwd en door de lokale autoriteiten gebrutaliseerd. Maleisië, de eindbestemming van de meeste Rohingya, is niet bereid zijn grenzen wijd open te zetten.

En zo blijft Thailand als doorvoerland over. Het land kan twee dingen doen, schrijft columnist Mae Look Chan in Thai Rath, de Telegraaf van Thailand (maar nog een graadje erger). Thailand kan een open-deurbeleid voeren, alle Rohingya opnemen en onderdak bieden.  Maar die optie zal lang op het land blijven drukken.

Tweede mogelijkheid: Thailand doet de deur op slot, waarmee het de hoon van de internationale gemeenschap riskeert. ‘Either way brings trouble to Thailand’, aldus Mae Look Chan, die fijntjes opmerkt dat Thailand ook nog eens last heeft van de drugssmokkel uit Myanmar [en de drugsproductie in dat land].

Welke landen deelnemen aan de Rohingya top, zoals de internationale bijeenkomst inmiddels wordt genoemd, is nog niet bekend – althans dat heb ik nog niet in de krant gelezen. Alleen Australië heeft toegezegd. Of de twee ‘booswichten’ Myanmar en Maleisië durven aanschuiven, zal nog moeten blijken. Een belangrijke deelnemer is de vluchtelingenorganisatie UNHCR, want, schrijft Mae Look Chan: ‘Op de lange termijn zal de VN een rol moeten spelen bij het zorgdragen voor deze mensen.’ (Bron: Bangkok Post, 14 mei)

Meer weten over het lot van de Rohingya in Myanmar?
Lees: http://en.wikipedia.org/wiki/Ashin_Wirathu
Lees ook en bekijk het hartverscheurend verslag van BBC-correspondent Jonathan Head over op zee in de steek gelaten Rohingya. Thailand weigert ze op te nemen. http://www.bbc.com/news/world-asia-32733963?ocid=socialflow_facebook

Marine stuurt vluchtelingen verder de zee op

15 mei – Le radeau de la Méduse (Het vlot van de Medusa, 1818) is de titel van een beroemd schilderij in het Louvre. Het is gebaseerd op de schipbreuk van het Franse schip Méduse, waardoor 140 opvarenden om het leven kwamen. De schipbreuk bracht de Franse regering in diskrediet vanwege een onbekwame kapitein en een tekort schietende reddingsoperatie.

Wordt dit de toekomst van de trawler met 300 verhongerde Rohingya vluchtelingen die gisteren door de Thaise marine terug naar internationale wateren is gestuurd, nadat het schip in de Thaise territoriale wateren was aangetroffen? De marine zegt dat ze zelf aangaven de reis, die twee maanden geleden begon, naar Maleisië en Indonesië te willen voortzetten. Ze heeft de vluchtelingen voorzien van hulpgoederen en zou ook zes trawlers opgedragen hebben voedsel en medicijnen te verstrekken. Naar verluidt hebben ook Maleisië en Indonesië de afgelopen dagen duizenden migranten rechtsomkeer laten maken.

Of Thailand het plan doorzet opvangkampen voor Rohingya en andere vluchtelingen in te richten (een suggestie van politiecommissaris Somyot) hangt af van de top die het land op 29 mei belegt. Vertegenwoordigers van 15 landen zouden daaraan deelnemen alsmede van de UNHCR en de IOM [lees: zijn voor de conferentie uitgenodigd].

Panitan Wattanayagorn, adviseur van vice-premier Prawit Wongsuwon (die verantwoordelijk is voor nationale veiligheid), zegt dat Thailand grote omgebouwde schepen met honderden migranten weigert. Die maatregel zou in overeenstemming zijn met de praktijk in Australië en Europa. Maar als het gaat om kleine vaartuigen met 10 tot 15 personen mogen functionarissen naar bevind van zaken handelen.

Myanmar speelt de vermoorde onschuld

16 mei – Het was te verwachten: Myanmar zal waarschijnlijk niet de door Thailand belegde Rohingya top op 29 mei bijwonen. Het land verwijt Thailand de top te misbruiken om de aandacht af te leiden van de eigen problemen met mensensmokkel . Premier Prayut roept nu de internationale organisaties op om met Myanmar in gesprek te gaan over de kwestie van de Royingya vluchtelingen.

‘We accepteren niet dat zij [Thailand] ons uitnodigen om de druk die ze zelf ondervinden te verzachten’, zegt Zaw Htay, directeur van het presidentieel kantoor. ‘De grondoorzaak van de crisis is de toenemende mensenhandel. Het probleem van de graven is niet een Myanmarees probleem. Dat heeft te maken met de zwakke preventie van mensenhandel en de rechtspraak in Thailand.’

Je moet maar durven om de vermoorde onschuld te spelen, want Myanmar is juist de oorzaak van het probleem. Het land erkent de Rohingya, die in de deelstaat Rakhine leven, niet  als etnische groep en maakt hen het leven zuur. Tino Kuis, een van de gastschrijvers van Dick’s blog, spreeekt zelfs over genocide. Als gevolg daarvan slaan de Royingya op de vlucht naar Maleisië of Indonesië, twee moslimlanden waar ze als moslim hopen op een betere behandeling.

Premier Prayut speelt de bal nu naar de internationale organisaties die met Myanmar zouden moeten gaan praten in plaats van druk uit te oefenen op Thailand als enige de verantwoordelijkheid te dragen om voor de migranten te zorgen.

Over de weigering van Myanmar eind deze maand naar Bangkok te komen, zegt hij: ‘We kunnen geen enkel land dwingen om te komen. Elk land heeft zijn eigen waardigheid. Thailand bevindt zich slechts in het midden van de route [van de vluchtroute van de Rohingya]. We hopen alleen maar vrede in de regio te brengen.’

Voor de top eind deze maand zijn 15 landen uitgenodigd, maar tot nu toe hebben alleen Australië en de VS hun komst bevestigd. Over de suggestie van politiecommissaris Somyot om opvangkampen voor Rohingya op te zetten, zegt Prayut dat hij opdracht heeft gegeven gebieden te zoeken die zich hiervoor lenen. Maar de kampen dienen een tijdelijk karakter te hebben, benadrukt hij. Prayut zegt dat Thailand bereid is humanitaire hulp te verlenen, ‘alhoewel ons budget ervoor beperkt is’.

[Een opmerking die wat vreemd aan doet want de marine heeft een boot met 300 verhongerde vluchtelingen deze week terug de zee opgestuurd. Zie het bericht Marine stuurt vluchtelingen verder de zee op van 15 mei.]

De zaakgelastigde van de VS lijkt Thailand te steunen. De problemen van de mensenhandel en de vluchtende Rohingya zijn kwesties van regionale zorg en niet de last van één bepaald land. De VS zijn bereid, zegt hij, pogingen te steunen om het probleem op te lossen. Hij bevestigt dat Amerikaanse vertegenwoordigers de Rohingya top zullen bijwonen.

Rohingya crisis sleept zich voort

17 mei – De toekomst voor de naar schatting 8.000 verhongerde en dorstige Rohingya die in schepen op zee dobberen, ziet er somber uit. Maleisië en Indonesië waar ze zich graag zouden vestigen, houden de schepen tegen en Singapore weigert vluchtelingen op te nemen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft Thailand gevraagd humanitaire hulp aan de vluchtelingen te verlenen, een verzoek waarover Panitan Wattanayagorn, adviseur van de minister van Defensie, zegt: ‘Het zou Thailand en de Asean lidlanden helpen als de VS haar eigen woorden ondersteunt met echte hulp, hetzij financiële of technische assistentie.’

Volgens Panitan is Thailand bereid tijdelijk voor de Rohingya te zorgen, maar ‘dit is niet alleen Thailands kwestie. Het land is alleen maar een transit punt’. Gisteren bleek van die bereidheid nog niets, want de marine stuurde bij het eiland Lipe een schip met 300 vluchtelingen verder de zee op. Het werd later door Maleisië onderschept.

Het Rohingya-drama kende gisteren nog een aanvaring tussen Maleisië en Myanmar. De Maleisische regering drong er bij Myanmar op aan de de catastrofe te helpen oplossen; immers: de Rohingya ontvluchten de deelstaat Rakhine waar ze vervolgd worden. Myanmar reageerde als door een wesp gestoken. ‘Wij accepteren niet de beschuldigingen van sommigen dat Myanmar de bron van het probleem is’, zei Maj Zaw Htay, directeur van het presidentieel kantoor. ‘Het is bezien vanuit een humanitair standpunt triest dat deze mensen door sommige landen de zee worden opgestuurd.’

Van de regionale top die Thailand op 29 mei in Bangkok heeft belegd, mag dus – het nieuws overziend – weinig worden verwacht. Myanmar heeft laten doorschemeren thuis te blijven; alleen de VS en Australië hebben al toegezegd te komen. Uitgenodigd zijn 15 landen en internationale organisaties. Maar meer dan mooie woorden lijkt de top niet te zullen opleveren.

HRW: Asean en Westen, voer druk op Myanmar op

18 mei – Human Rights Watch vindt dat Asean en het Westen meer druk moeten uitoefenen op Myanmar, dat weigert de Rohingya als etnische groep te erkennen. HRW signaleert dat verschillende landen hun houding tegenover Myanmar hebben versoepeld en het land hebben geprezen voor zijn economische en politieke hervormingen, sinds in 2011 een eind kwam aan het militair bewind. [Nou ja, formeel dan]

Volgens Sunai Phasuk, HRW-vertegenwoordiger in Thailand, nemen de zorgen over de mensenrechten in Myanmar toe. Hij verwijst naar een rapport van HRW, waarin geconstateerd wordt dat de Rohingya in strijd met de internationale rechtsregels in Myanmar worden vervolgd. Sunai vindt dat Thailand de VN Hoge Commissaris voor de Vluchtingen moet vragen in Thailand tijdelijke opvang op te zetten, daar de organisatie ervaring heeft met het screenen van vluchtelingen en ze naar andere landen te sturen. Op die manier hoeft Thailand niet als enige de last te dragen.

Diarree van woorden
Dat is eigenlijk het enige belangrijke nieuws vandaag in de diarree van woorden die over de krantenlezer wordt uitgestrooid. Bangkok Post vindt het belangrijker om pontificaal in haar openingsartikel te melden dat VN secretaris-generaal Ban Ki-moon het initiatief van Thailand steunt om op 29 mei een regionale top over de Rohingya ellende te beleggen. De krant meent nu al weten dat ‘waarschijnlijk’ 15 landen de top zullen bijwonen.

Premier Prayut heeft Ban gezegd dat de regering de urgentie van een oplossing erkent. De landen in de regio en internationale organisaties moeten volgens de premier samenwerken om het probleem op te lossen. De VN zou daarbij een coördinerende rool moeten spelen. Prayut verwacht dat de top een demonstratie zal zijn van ‘de eenheid en de verantwoordelijkheid jegens de medemens van de Asean-landen’.

Op zee heeft de marine haar patrouilles opgevoerd. Ze voorziet de migranten van voedsel en water en zorgt voor reparaties, zodat ze hun reis kunnen voorzetten, aldus regeringswoordvoerder Sansern Kaewkamnerd. Rohingya die voet op Thaise bodem zetten, worden beschouwd als illegale migranten en berecht, zegt hij, maar het land is wel bereid hen humanitaire hulp te verlenen.

Overleg tussen ministers
Op pagina 5 komt BP nog een keer terug op de kwestie Rohingya. De krant meldt dat de Maleisische minister van Buitenlandse Zaken vandaag zijn Indonesische counterpart ontmoet en later deze week een gesprek heeft met Thailands minister van BuZa. Gisteren sprak hij al met zijn collega uit Bangladesh.

Volgens het artikel zouden 3.000 migranten gered zijn of naar de kust van Indonesië, Maleisië en Thailand zijn gezwommen, maar bij deze mededeling ontbreekt een bron. Ze vertellen grimmige verhalen over mensen die op zee sterven door honger, ziektes of verdrinking wanneer gammele bootjes zinken. Actievoerders [?] vrezen dat er nog duizenden rond dobberen.

Australië
De Australische premier zegt geen kritiek te hebben op landen die de schepen met vluchtelingen terug de zee op sturen. Sinds de conservatieve regering in 2013 aan de macht kwam doet Australië dat zelf ook of de vluchtelingen worden op de Pacific eilanden en Naura geïnterneerd. Een eind maken aan de smokkelschepen is cruciaal om de golf van migranten te beteugelen. ‘We moeten humaan en fatsoenlijk zijn, maar uiteindelijk moeten we de boten stoppen.’

Indonesië
Indonesisch voormalig president Susilo Banbang Yudhoyono roept landen op om een oplossing te zoeken in plaats van elkaar de schuld te geven. Hij waarschuwt: ‘Honderden levens staan op het spel. De situatie vraagt om een urgente regionale reactie en niet om eindeloos met de vinger naar elkaar te wijzen. Het is niet eerlijk om de schuld alleen op Indonesië, Maleisië en Thailand te schuiven. Myanmar en Bangladesh kunnen niet hun handen in onschuld wassen.’

Politie: Hoge legerofficier betrokken bij smokkel

19 mei – Bangkok Post doet vandaag weer eens een groot beroep op het vertrouwen dat de lezers hebben in de betrouwbaarheid van de krant, want het openingsartikel is gebaseerd op een anonieme bron. Volgens deze Deep Throat zou een majoor-generaal van het leger betrokken zijn bij de mensensmokkel in het Zuiden. De politie zou er bewijs voor hebben, maar schroomt actie te ondernemen, want ‘Je weet natuurlijk wel wie aan de macht is? Wie zou niet bang zijn?’.

Legercommandant Udomdej Sitabutr zegt dat het leger bereid is onderzoek te doen alhoewel het niet kan bevestigen wie de verdachte is. [Aan het begin van het artikel staat dat geen enkele legerofficier direct betrokken is bij illegale activiteiten, maar dat is dus in strijd met wat Udomdej zegt.] Volgens de bron zou de verdachte bij de laatste militaire reshuffle (overplaatsings- en promotieronde) zijn gepromoveerd tot luitenant-generaal.

Het leger heeft vorige maand ‘several’ [BP, waarom niet een precies aantal?] militairen weggehaald uit gebieden waar mensen worden gesmokkeld, maar hun schuld aan smokkel moet nog bewezen worden.

De bron wijst erop dat er tal van controleposten van leger en politie zijn langs de grens tussen Ranong en Padang Besar [waar het eerste opvangkamp en de graven werden gevonden]. ‘De mensenhandelaren krijgen de migranten altijd langs deze posten. Vraag je je wel eens af hoe dat kan?’

Ander nieuws
Premier Prayut reageerde gisteren op de vraag naar de verdachte met de wedervraag: ‘Wie is hij? Wat is zijn naam? Vertel ’t me.’ Hij vertelde wat hij telefonisch had besproken met VN secretaris-generaal Ban Ki-moon, die heeft bevestigd dat de VN de geplande top op 29 mei bijwoont. Prayut gaat er vooralsnog van uit dat Myanmar de top bijwoont, alhoewel eerdere berichten het tegendeel suggereren.

In Bangkok heeft de voormalige PAO-voorzitter van Satun, Pajjuban Angchotiphan, bijgenaamd Ko Tong, zich aangegeven. [Een PAO is vergelijkbaar met onze Provinciale Staten.] Hij is een van de hoofdverdachten in het gesleep met Rohingya, maar hij ontkent. De man wilde zichzelf niet in zijn eigen provincie aangegeven uit angst voor zijn veiligheid. Tegen drie andere verdachten lopen arrestatiebevelen.

In totaal zitten nu 30 personen in voorarrest van de 65 die gezocht worden. De grote vraag is natuurlijk: Zijn dat allemaal kleine vissen of zitten ook de Godfathers erbij? De vraag stellen is haar beantwoorden.

Woensdag 20 mei

– Het aantal verdachten van betrokkenheid bij de smokkel van Rohingya vluchtelingen is inmiddels opgelopen van 65 naar 71. Wie de zes nieuwe zijn, wil de politie niet zeggen. 33 zitten al in voorarrest. De bekendste van hen is Ko Tong, zoals zijn bijaam luidt, voormalig voorzitter van de PAO van Satun [vergelijkbaar met onze Provinciale Staten].

Ko Tong is een nacht lang ondervraagd, maar hij weigert het achterste van zijn tong te laten zien, behalve dan dat hij zegt onschuldig te zijn. Getuigen laten er echter geen twijfel over bestaan dat hij aan het hoofd stond van een mensenhandel syndicaat dat zich bezig hield met het smokkelen van Rohingya. De politie werkt in deze zaak samen met Amlo zodat zijn bezittingen kunnen worden geconfisqueerd. Zijn strafrechtelijk vervolging is in voorbereiding.

In de provincie Satun zijn gisteren tegen hem en zeven anderen arrestatiebevelen uitgevaardigd wegens het kraken van land.

De woordvoerder van de landelijke politie weigert commentaar op de mediaberichten van gisteren dat een majoor-generaal van het leger zich bezig heeft gehouden met de smokkel van Rohingya. Er zijn volgens hem geen arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen legerofficieren.

Hulp aan Rohingya helpt bij opsporing

21 mei – Hoe kunnen we zo gul zijn zijn voor de slachtoffers van de aardbeving in Nepal dat ver weg ligt, en zo harteloos jegens de Rohingya die wanhopig op onze deur om hulp kloppen, vraagt Sanitsuda Ekachai zich af in haar wekelijkse rubriek in Bangkok Post. Want de reacties op de Facebook-pagina van de krant liegen er niet om: Rohingya zijn agressieve moslims, ze zijn alleen maar goed in het fokken van kinderen, de vijandschap tegen hen is begonnen nadat ze boeddhistische vrouwen hadden verkracht. De regering moet ze terug de zee opsturen.

Dat staat gelijk aan laten sterven, zegt Sanitsuda. Nee, we moeten ze helpen omdat ze het slachtoffer zijn van mensenhandel. Als we de slavenhandel willen stoppen, hebben we hun getuigenissen nodig en kunnen we de smokkelnetwerken ontmantelen. Door de boten te voorzien van voedsel en water om de reis te vervolgen, helpen we de smokkelaars.

Sanitsuda noemt een geval uit 2008 waar dat eerste gebeurd is. De regering nam een groep vluchtelingen op. De Lawyers Council of Thailand ondervroeg hen en kwam de namen van de smokkelaars en de routes te weten. Ze hielp hen ook terug te keren naar Banghladesh. Het volgende jaar kelderde het aantal bootvluchtelingen dat Thailand probeerde te bereiken van 5000 naar 90.

Helaas was het daarna weer business as usual. De boten kregen weer voedsel en water, de netwerken breidden zich uit en het aantal slachtoffers steeg, totdat het probleem explodeerde. (Bron: Bangkok Post, 20 mei)

Thailand verleent hulp, geen onderdak aan Rohingya

21 mei – In tegenstelling tot Maleisië en Indonesië die hun grenzen hebben opengesteld voor de Rohingya, is Thailand niet bereid de vluchtelingen tijdelijk onderdak te bieden.

Premier Prayut is streng [hardvochtig?]: ‘Thailand ligt halverwege, dus we hebben meer problemen dan andere landen. Uit een oogpunt van beleid zijn we bereid te helpen, maar alles staat ter discussie. Het land verleent hulp aan ongeregelde [?] migranten , maar ze krijgen geen toestemming op Thaise bodem te blijven.’

Gisteren kwamen de ministers van buitenlandse zaken van Maleisië en Indonesië tijdens een gesprek, waarbij ook Thailand aanwezig was, overeen de vluchtelingen tijdelijk onderdak te verlenen ‘onder voorwaarde dat de herhuisvesting en repatriëring in één jaar door de internationale gemeenschap wordt gedaan’. [Addertje onder het gras?]

‘De internationale gemeenschap dient haar verantwoordelijkheid te nemen en de last te delen van de hulpverlening, met name financiële hulp te verlenen voor de tijdelijke opvang en humanitaire assistentie. […] In de tussentijd nodigen we andere landen in de regio uit om zich bij onze inspanning aan te sluiten.’ [Bron van deze quote niet aangegeven.]

Udomdej: Thailand doet zijn best
Ook legercommandant Udomdej deed gisteren een duit in het zakje. Hij riep de internationale organisaties en andere landen op om de mensenrechten bescherming voor Rohingya te verzekeren. ‘Thailand doet als transitland zijn best om de situatie te hanteren. De critici dienen mee te helpen. […] Als migranten in Thaise wateren komen, doen we onderzoek en voorzien hen van benodigdheden. Migranten die niet naar een derde land willen, worden ingesloten en volgens de Thaise wet beschouwd als illegale migranten. Dat is geen schending van de mensenrechten.’

Volgens de legerchef heeft Thailand de vluchtelingen niet terug de zee op gestuurd, zoals eerder gemeld en vastgesteld door buitenlandse verslaggevers. ‘We worden in de gaten gehouden door bepaalde bureaus, die de situatie wellicht niet begrijpen.’

Myanmar: Geen conflict in Rakhine
De VN Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen zegt bereid te zijn om samen met de landen in de regio naar oplossingen te zoeken, zoals mensen vrijwillig laten terugkeren naar hun thuisland wanneer de omstandigheden dit toestaan.

Myanmar zegt dat het ‘serieuze pogingen’ in het werk stelt om de Rohingya exodus uit de deelstaat Rakhine te voorkomen. De semi-militaire regering ontkent dat er in Rakhine sprake is van een intern conflict. Het gaat om mensenhandel, aldus het ministerie van BuZa.

Het land heeft inmiddels toegezegd de door Thailand belegde top op 29 mei te zullen bijwonen. Eerder leek Myanmar te aarzelen omdat het ontkende de bron van de crisis te zijn. ‘We moeten allemaal in de regio rond de tafel gaan zitten en bekijken hoe we dit probleem oplossen, want het gaat om mensen’, aldus de Myanmarese staatssecretaris van Buitenlandse Zaken.

Rohingya: Thailand blij met steun VS

22 mei – Thailand prijst het besluit van de VS om Rohingya op te nemen.* ‘De Rohingya crisis vereist een internationale inspanning, ze is niet de last van één bepaald land’, aldus Anusit Kunakhon, secretaris-generaal van de National Security Council. Hij zal bedoelen: internationale inspanning exclusief Thailand, want het land weigert zonder enig mededogen de vluchtelingen toe te laten of hen in [tijdelijke] kampen onder te brengen. [Leve de hypocrisie!]

De woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde gisteren het Amerikaanse aanbod, waarvan Anusit zich weer afvraagt of de VS zich aan hun woord zullen houden. Marie Harf zei dat de VS bereid zijn een leidende rol te spelen in elke poging van landen om de meest kwetsbare vluchtelingen te herhuisvesten; dit onder de organisatie van de vluchtelingenorganisatie UNHCR. De reddingsoperatie moet een ‘multi-country effort’ zijn. ‘We kunnen het vanzelfsprekend niet alleen. Maar we zijn bereid een leidende rol te spelen.’

De harde houding van Thailand staat in schril contrast met die van Indonesë en Maleisië. Beide landen, die in eerste instantie de boten met hongerige en dorstige vluchtelingen terug de zee op stuurden, gingen woensdag door de knieën voor de internationale druk en besloten de vluchtelingen tijdelijk onderdak te verlenen onder voorwaarde dat de internationale gemeenschap hen binnen een jaar herhuisvest en repatrieert. Harf prees het besluit.

Thailand houdt zijn poot stijf. Er komen geen opvangkampen in het land en vluchtelingen die toch naar binnen glippen, worden berecht als illegale migranten tenzij ze slachtoffer zijn van mensenhandel. Ze worden opgesloten in ‘holding centres’ van Immigration. Premier Prayut zegt dat het land ‘doorgaat’ humanitaire hulp te verlenen, maar ‘de regering zal alles wat in haar vermogen ligt, doen om de belangen van het land te beschermen’. [Een goed verstaander heeft genoeg aan een half woord.]

Zoals altijd kregen de critici er weer flink van langs. ‘Degenen die vinden dat mijn regering meer moet doen, dienen naar zee te migreren en van plaats met hen te ruilen’, aldus Prayut volgens het Franse persbureau AFP. Een soortgelijke opmerking maakte hij in het parlement, waar hij een toelichting op de nieuwe begroting gaf. ‘Wie het idee steunt om de bootvluchtelingen te accepteren, willen die alsjeblieft 1 baht per dag bijdragen of ze in hun huis opnemen wanneer hun zaak in behandeling is.’ [Over empathie gesproken.]

De regeringswoordvoerder ontkent berichten [van het Amerikaanse persbureau AP] dat de Thaise marine vorige week bij Koh Lipe gedreigd heeft op een boot vuur te openen, wanneer de vluchtelingen niet snel maakten dat ze weg kwamen. ‘De regering heeft een helder beleid geen enkele vorm van geweld toe te passen en houdt zich aan de internationale regelgeving op het gebied van humanitaire hulp.’ [Maar ja, wie gelooft een woordvoerder?]

* Deze formulering van Bangkok Post lijkt me niet juist. Zie wat de Amerikaanse BuZa-woordvoerder precies heeft gezegd.

Rohingya crisis: Lakmoesproef voor Asean

25 mei – Een regionale benadering van de vluchtelingen crisis is de oplossing maar wordt gehinderd door de lakse houding van Asean op het gebied van de mensenrechten, schrijft Chananthorn Kamjan vandaag in Bangkok Post. Asean moet laten zien of het in staat is de crisis te bedwingen voordat nog meer vluchtelingen op zee omkomen.

Naar verluidt zouden nog zevenduizend Rohingya en vluchtelingen uit Bangladesh op zee rondwerven, vaak in gammele boten en in de steek gelaten door de smokkelaars. Eveneens naar verluidt [want de bron van die aantallen wordt niet aangegeven] hebben honderden bootvluchtelingen al kans gezien de vaste wal te bereiken in Thailand, Maleisië en Indonesië. Die twee laatste landen zijn voor de internationale druk gezwicht en laten vluchtelingen nu toe.

Thailand verleent slechts humanitaire hulp. Vrijdag wordt in Bangkok een regionale top gehouden over de crisis, waarvoor vertegenwoordigers van 17 landen en internationle organisaties zijn uitgenodigd. Na een aanvankelijke weigering neemt ook Myanmar deel, de bron van alle ellende omdat het land de Rohingya niet erkent. En nog erger, sinds 2012 zijn ze er hun leven ook niet meer veilig.

Vorige week bezocht de Amerkaanse staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Myanmar om de kwestie te bespreken. Amerika heeft toegezegd een ‘leidende rol’ [quote van de woordvoerder van het Amerikaanse State Department] te zullen spelen, alhoewel de krant nu weer schrijft dat de VS bereid zijn vluchtelingen op te nemen.

Volgens de Amerikaanse adviseur oceaanbeleid is de Amerikaanse hulp aan de Rohingya niets nieuws. ‘We houden ons al jaren bezig met vluchtelingen en werken samen met de landen in de regio. We hebben ook een migrant operation centre, maar we moeten er zeker van zijn dat ze humaan behandeld worden tot ze beslissen waar die migranten naar toe gaan: terug naar eigen land of herhuisvesting in een derde land.’
Thailand’s gereserveerde houding noemt hij ‘begrijpelijk’, daar het land al eerder te maken heeft gehad met vluchtelingen. Niettemin dient het redden van mensenlevens in een tijd van crisis belangrijker te zijn.

Directeur Fariq Dossani van het Rand Centre for Asia Pacific Policy noemt de Rohingya crisis een ‘leerervaring’ voor Asean. Ze is een test of Asean collectief het probleem kan aanpakken met steun van landen buiten Asean, inclusief de VS. Dossani vindt dat Asean moet nagaan hoeveel humanitaire hulp ze kan bieden. ‘Van een land kan niet verwacht worden zijn grenzen open te gooien, vooral uit angst dat nog veel meer vluchtelingen komen.’

Coördinatie tussen de regionale landen moet volgens hem prioriteit hebben ondanks de zwakke houding van het blok op het gebied van de mensenrechten. ‘De meeste landen waren 30 jaar geleden niet eens democratisch. En zelfs nu is de rol van groepen in de burgersamenleving zwak.’

Ook massagraven in Maleisië

25 mei – De graven van vermoedelijk honderd Rohingya en vluchtelingen uit Bangladesh zijn in Maleisië dichtbij de grensovergang Wang Kelian (Maleisië) – Wang Prachan (Satun, Thailand) ontdekt. Over de vondst zijn nog geen details bekend, behalve dan de Maleisische minister van Binnenlandse Zaken ‘shocked’ was, aldus de Maleisische krant The Star.

De kampen waar de graven zijn gevonden, waren verlaten toen de politie ze vorige week vond. De minister vermoedt dat de kampen er al vijf jaar geweest kunnen zijn en dat Maleisische burgers er een hand in hebben gehad.

Voor de Thaise autoriteiten is de vondst aanleiding om de voor mensenhandel de 46 Thais, die in voorarrest zitten (van in totaal 77 personen die van betrokkenheid worden verdacht), nu ook te beschuldigen van het plegen van een transnationaal misdrijf. Eerder werden ze in staat van beschuldiging gesteld voor mensenhandel, hulp aan buitenlanders bij illegale binnenkomst in Thailand alsmede het vasthouden en kidnappen van hen voor losgeld.

Indonesië
De Indonesische president Joko Widodo heeft vrijdag opdracht gegeven een zoek- en reddingsoperatie te beginnen naar gestrande boten met vluchtelingen. ‘We zullen de migranten redden en hen naar het vasteland brengen’, zegt de woordvoerder van het leger. Sinds zondag zijn geen nieuwe boten gesignaleerd. Eerder hielpen Indonesische vissers honderden gestrande vluchtelingen aan wal.

Myanmar
Mensenrechtengroepen [?] zeggen dat een nieuwe bevolkingswet op stapel zet, die de regionale autoriteiten in het land toestaat maatregelen op het gebied van gezinsplanning te nemen teneinde het geboortecijfer naar beneden te brengen.

‘Dat zal in ernstige mate de etnische en religieuze spanningen doen toenemen’, reageert Phil Robertson, directeur Human Rights Watch Asia. ‘Te verwachten valt dat de moslim Rohingya in de deelstaat Rakhine het eerste doelwit van die wet zijn.’

Myanmar beweert dat de Rohingya illegale immigranten uit Bangladesh zijn en onthoudt de meesten daarom het staatsburgerschap. Vrijdag zei de marine voor het eerst een boot te hebben gered met 208 vluchtelingen, de meesten uit Bangladesh.

Marineschip als Florence Nightingale

26 mei – De HTMS Ang Thong, een amfibisch transportschip, gaat in de Andaman zee humanitaire hulp verlenen aan rond dobberende vluchtelingen. Aan boord van het schip is een ziekenboeg, een kleine operatiekamer en een tandartsenruimte. Nadat de vluchtelingen de vereiste zorg hebben gekregen, ‘faciliteert de marine de reis van de bootvluchtelingen naar tijdelijke opvang in Maleisië en Indonesië’, aldus premier Prayut.

Thailand houdt ondanks aanzienlijke kritiek vast aan haar beleid geen vluchtelingen toe te laten. Vorige week besloot het land zich niet aan te sluiten bij Maleisië en Indonesië, die onder druk van de internationale kritiek besloten de vluchtelingen tijdelijk onderdak te verlenen. Migranten die in Thaise wateren worden aangetroffen en ziek of gewond zijn, kunnen in Thaise ziekenhuizen worden behandeld, maar ze worden beschouwd als illegale immigranten en berecht. ‘Aan hen de keuze’, zegt Prayut.

De VS voeren herkenningsvluchten uit, maar die mogen niet vanaf het vliegveld in Phuket opereren. De marine heeft dat verboden. De VS had gevraagd na het einde van de anti-onderzeeër oefening Guardian Sea met een toestel op Phuket te mogen blijven. De weigering, zo veronderstelt een bron, heeft te maken met Thailand’s irritatie over de druk van de VS op het land om het mensenhandelprobleem op te ruimen.

Het bericht maakt ook melding van een bevel van Prayut aan de luchtmacht om vanaf vandaag boven de Andaman zee te patrouilleren. Marinehoofd Kraisorn zegt dat het luchtmachtdeel van de luchthaven van Phuket gebruikt gaat als grondbasis voor de operatie. Daaraan nemen twee Dornier toestellen deel en een tweede schip van de HTMS-klasse.

De VS schatten dat nog 2.000 vluchtelingen in vaak slecht bevoorrade boten op zee zijn, in de steek gelaten door mensenhandelaren. Ruim 3.500 Rohingya en vluchtelingen uit Bangladesh zouden op Thaise, Maleisische en Indonesische bodem zijn aangekomen.

139 graven, 28 kampen in Maleisië

26 mei – De ontdekking maandag van massagraven en kampen in Maleisië dichtbij de grens met Thailand bewijst volgens Bangkok Post dat zowel Thailand als Maleisië boter op hun hoofd hebben. Zo verklaarde de Thaise politie dat alle kampen in het Zuiden, waar vluchtelingen werden ondergebracht, zijn opgerold en de Maleisische autoriteiten ontkenden herhaaldelijk dat er geen kampen op hun grondgebied waren.

De Maleisische politie maakte maandag bekend dat ze 139 graven en 28 verlaten kampen heeft gevonden met een capaciteit van 20 tot 300 vluchtelingen. Ze is begonnen lichamen op te graven, maar weet nog niet hoeveel er liggen. Post-mortem onderzoek moet de doodsoorzaken vaststellen. Van één lichaam is al bekend dat het zich in verregaande staat van ontbinding bevond.

Aegile Fernandez van de Maleisische arbeids- en migrantenrechtengroep Tenaganita zegt er zeker van te zijn dat de grensautoriteiten op de hoogte waren van wat er in het gebied gebeurde en wie de misdadigers zijn. ‘Ik weet zeker dat de politie de criminele syndicaten kent. Het gaat er nu om of ze de wilskracht heeft er een eind aan te maken.’

Volgens anti-mensenhandel groepen staat de grensregio bij Wang Kelian [waar de kampen en graven zijn gevonden] algemeen bekend als transitpunt op een route die gebruikt wordt om de migranten uit Myanmar en Bangladesh naar Maleisië en verder te brengen.

De Maleisische politie-inspecteur Khalid weigert antwoord te geven op de vraag hoe het mogelijk is at al die kampen zijn gebouwd zonder dat de autoriteiten ervan op de hoogte waren. Eerder zei Khalid dat de kampen en graven zich op onherbergzame plaatsen bevinden, die pas na een trektocht van uren te bereiken zijn.

Evenals Thailand staat Maleisië op de Tier 3 lijst van het Amerikaanse Trafficking in Persons rapport. Op die lijst staan landen waarvan ’de regering niet voldoet aan de minimum eisen om het probleem te lijf te gaan en geen significante pogingen in het werk stelt om dat te doen’.

Rohingya top: Veel gepraat, maar weinig actie

30 mei – Een pleister op een gapende wond: zo noemt Phil Robertson van Human Rights Watch Asia de top van 17 landen en internationale organisaties over de bootvluchtelingen, die gisteren eindigde met een verklaring waarin het woord ‘Rohingya’ niet voorkomt.

Charles Santiago, voorzitter van de Asean Parliamentarians for Human Rights en parlementslid in Maleisië, omschrijft de bijeenkomst als ‘veel gepraat met weinig echte inhoud of een besluit om wat voor actie dan ook te nemen’.

Maar gastheer Thailand was in zijn nopjes: de gesprekken waren ‘heel constructief’ en eindigden in een verklaring waarin de deelnemers beloofden humanitaire hulp te verlenen, zowel aan de 2.500 vluchtelingen die nog op zee ronddobberen als aan de duizenden die de kust van Thailand, Maleisië en Indonesië hebben bereikt. Verder verklaren ze de problemen bij de wortel aan te pakken door te proberen de leefomstandigheden van de moslim Rohingya in Myanmar te verbeteren.

Hoe ze dat denken te bereiken, is onduidelijk. Immers: Myanmar erkent de Rohingya niet als officiële minderheid, reden waarom het woord niet in de verklaring voorkomt. Robertson: ‘Hoe kun je over mensen praten als je ze niet noemt?’ Maar volgens Norachit Sinhaseni, permanent secretaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken, verwelkomt Myanmar het initiatief dat ertoe zal bijdragen dat de leefomstandigheden van mensen in risicogebieden helpt te verbeteren.

‘Vruchtbare discussies’
Anne Richard, Assistant Secretary of State for Population, Refugees, and Migration, die de VS als waarnemer vertegenwoordigde, noemt de bijeenkomst ‘succesvol met serieuze en vruchtbare discussies’. Ze zei dat de VS vorig jaar al 20.000 vluchtelingen hebben opgenomen en de meeste Rohingya hebben ontvangen die in Thailand en Maleisië leefden.

‘We beschouwen herhuisvesting niet als de eerste stap bij het oplossen van de huidige crisis. Wij kijken naar manieren om levens te redden, veranderen de bron zodat ze niet vertrekken en hun toevlucht nemen tot criminele bendes. We zoeken ook naar manieren voor duurzame lange-termijnoplossingen.’

Weinig concrete beloftes
De Indonesische delegatie was teleurgesteld dat weinig concrete beloftes zijn gedaan voor onmiddellijke herhuisvesting. Dicky Komar, directeur van het directoraat human rights and humanitarian affairs van het ministerie van Buitenlandse Zaken, zei dat zijn land al 1.800 bootvluchtelingen onderdak heeft verleend, van wie 40 procent wil terugkeren naar Bangladesh.

‘Repatriëring naar Bangladesh kan eenvoudig plaatsvinden, maar herhuisvesting is voor ons een moeilijke zaak omdat we geen langdurig proces willen. Wij willen dat de internationale gemeenschap helpt om de verantwoordelijkheid te dragen, helpt om herhuisvesting sneller te laten verlopen en de quota vermeerdert.’

Zwartepieten helpt niet
De erkenning dat Myanmar de oorzaak is van de bootvluchtelingen, noemt Komar een urgent vereiste. ‘Er is geen oplossing zonder de oorzaken aan te pakken.’ Maar die opmerkingen schoot in het verkeerde keelgat van Myanmar. Delegatieleider Hitn Lynn (foto): ‘Zwartepieten helpt niet om de problemen op te lossen. Begrip voor de kwestie is van het grootste belang, anders kunnen we niet de juiste oplossing vinden. Het zijn geen vluchtelingen.’

Hoge legerofficier toch betrokken bij smokkel

2 juni – Bangkok Post had het al gemeld op basis van een anonieme bron en nu blijkt inderdaad een hoge legerofficier te zijn betrokken geweest bij de smokkel van Rohingya vluchtelingen. De provinciale rechtbank van Songkhla heeft een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd.

De verdachte is luitenant-generaal Manus Kongpan, senior-adviseur van de Royal Thai Police. Hij is tot nu toe de hoogste militair in rang, die sinds de ontdekking van de massagraven op 1 mei verdacht wordt van mensenhandel en -smokkel.

Inmiddels zijn van de 82 verdachten, die een arrestatiebevel aan hun broek hebben hangen, 51 in hechtenis genomen. De overigen zijn op de vlucht of moeten zich nog aangeven, inclusief Manus. Hij heeft wel al contact met de politie opgenomen om een afspraak te maken over zijn overgave.

Manus (58) was vanaf 2007 tot zijn benoeming als adviseur in april werkzaam in het Zuiden. Hij was commandant van de 42nd Military Circle in de provincie Songkhla en hij was als legercommandant verantwoordelijk voor de provincie Chumphon.

Legercommandant Udomdej, die eerder heeft gezegd dat het leger brandschoon was, zegt door de politie op de hoogte te zijn gebracht dat ze zijn ondergeschikte verdenkt. ‘Het arrestatiebevel kwam niet als een verrassing.’ Udomdej geeft de politie de vrije hand om Manus te verhoren. Volgens een legerbron hebben ook premier Prayut en minister Prawit van Defensie het groene licht gegeven. Het ministerie van Defensie is voornemens Manus te schorsen en te ondervragen, aldus de bron.

Zie het eerdere bericht Politie: Hoge legerofficier betrokken bij smokkel van 19 mei.

Rohingya protest in detentiecentrum

3 juni – Royingya vluchtelingen in een detentiecentrum in Surat Thani hebben maandag geprobeerd deuren open te breken en ramen in te slaan. De vlam sloeg in de pan omdat ze geen toestemming kregen om Laylat al Baraat (Nacht van de Lotsbezegeling) te vieren, een van de heiligste nachten in de islam. Volgens de autoriteiten was het protest ook gericht tegen het voornemen om hen te repatriëren naar de VS en niet naar Maleisië, waar ze de voorkeur aan geven.

De politie had twee uur nodig om het protest onder controle te krijgen. Bij het doorzoeken van de slaapruimtes vond de politie, die 80 man sterk was, enkele plastic zakken met kleine steentjes, vermoedelijk bedoeld om de ramen te vernielen en naar bewakers te gooien. Tevens werd een grote hoeveelheid voedsel gevonden.

Nadat de rust was weergekeerd, werd prikkeldraad om het gebouw gespannen en meer verlichting aangebracht. De bewaking werd uitgebreid tot 30 man.

Van de 94 Rohingya die in het centrum verblijven, worden 35 beschouwd als slachtoffer van de mensenhandel en de rest als illegale immigranten. Die hadden el eerder enkele keer geprobeerd het centrum te ontvluchten.

De 14e nacht van de islamitische maand Sja’baan wordt Lailat-ul-Baraat genoemd. Allah stelt in deze nacht vast wie er in het komend jaar zullen sterven en wie er geboren zullen worden. Het is een nacht van gebed en meditatie, vergeving van zonden en bepaling van het lot. Deze gebeurtenis wordt ook wel ‘nacht van de vergeving’ genoemd, er wordt aan Allah gevraagd de gestorven hun zonden te vergeven. In de moskee wordt ook druk gebeden ter voorbereiding van de Ramadan die twee weken later begint. (Bron: Wikipedia)

VS: Lof voor arrestaties in mensenhandel

5 juni – De Amerikaanse zaakgelastigde W Patrick Murphy zwaait Thailand in een tweet lof toe voor de voortgang die wordt gemaakt in de strijd tegen de mensenhandel in het Zuiden. In een tweede tweet schrijft hij: ‘We continue to engage with the Government of Thailand to strengthen its efforts to combat migrant smuggling and human trafficking.’

Maar Human Rights Watch is gereserveerd.  ‘Als het Thailand ernst is, moet het iedereen die erbij betrokken is, ongeacht rang of verwantschap, onderzoeken, arresteren en vervolgen. Het is goed dat ze actie hebben ondernomen tegen generaal Manas, maar laten we hopen dat het niet bij deze ene actie blijft, maar het begin is van een grotere inspanning’, zegt Phil Robertson, adjunct-directeur HRW Azië.

Geen borgtocht voor Manas
De provinciale rechtbank van Na Thawi (Songkhla) heeft het verzoek van Manas Kongpan om vrijlating op borgtocht afgewezen. De top militair, tegen wie een arrestatiebevel was uitgevaardigd, meldde zich woensdagochtend bij de Royal Thai Police in Bangkok. Hij ontkent betrokken te zijn geweest bij de smokkel van Rohingya vluchtelingen.

Minister Prawit van Defensie noemt de berichten dat hij Manas de hand boven het hoofd zou willen houden, uit de lucht gegrepen. Hij zegt de verdachte niet persoonlijk te kennen. Woensdag zei Prawit dat Manas tijdens zijn loopbaan veel had bijgedragen aan het land.

Intussen wordt met enige spanning uitgekeken naar het nieuwe Amerikaanse Trafficking in Persons rapport, waarin Thailand vorig jaar op de Tier 3 lijst werd gezet van landen die onvoldoende doen tegen de mensenhandel. Het rapport van dit jaar bestrijkt de periode tot eind maart, aldus de woordvoerder van de Amerikaanse ambassade.

Drie-sterrengeneraal boef eerste klas

8 juni – De drie-sterrengeneraal Manas Kongpan, die is aangehouden op verdenking van mensensmokkel, gaat vervolgd worden voor een tiental vergrijpen: mensen- en kinderhandel, ontvoering van illegale buitenlanders, afpersing van illegale migranten, het doden van sommigen en verbergen van hun lichamen in massagraven.  En dit is nog slechts een selectie uit de waslijst van beschuldigingen.

In een overzichtsartikel blikt Bangkok Post terug op ’s mans militaire loopbaan. Daarbij springen twee incidenten in het oog. Bij de aanval op de Krue Se moskee (Pattani) in april 2004, waar 32 moslims dachten veilig te zijn voor de aanvallen door het leger, bevond Manas zich in de voorste linie. Na de moskee zeven uur belegerd te hebben, trokken de soldaten naar binnen en doodden alle 32 moslims.

Vier jaar later bood de toenmalige regering haar excuses aan en oordeelde de provinciale rechtbank van Pattani dat Manas en de zijnen verantwoordelijk waren voor wat velen ‘moorden’ noemden. En daar bleef het bij; ook de regering Abhisit stelden de mannen niet in staat van beschuldiging.

Rohingya bootvluchtelingen
In hetzelfde jaar werkte Manas aan het probleem van de Rohingya bootvluchtelingen. Op bevel van Manas sleepte de marine een krakkemikkige boot met Rohingya uit de Thaise wateren naar internationale wateren. Zonder voedsel, water of de hoognodige brandstof, aldus ooggetuigen. Alle Rohingya kwamen om het leven; veel lichamen spoelden aan op Indiase eilanden.

In het parlement legde Manas een verklaring af. De verhalen waren onzin. De ooggetuigen hadden het mis, de media waren leugenaars. Persoonlijk, beweerde hij, had hij ervoor gezorgd dat de Rohingya bevoorraad werden met proviand en brandstof. Manas was de enige die deze versie van de gebeurtenissen gaf. De regering Yingluck liet de zaak de zaak.

Het verhaal van Manas, schrijft de krant, zorgt voor een klein barstje in het mysterieuze bastion, genaamd Internal Security Operations Command (Isoc). De arrestatie is bijzonder, omdat politiecommissaris Somyot het heeft aangedurfd de man te laten aanhouden. Niet eerder heeft het ‘bruine corps’ dat gedurfd.

Maar misschien ontspringt hij wel de dans. Zo verklaarde de minister van Defensie kort na Manas’ arrestatie dat hij ‘een goede man was, die veel voor het land had gedaan’. Later nuanceerde hij zijn uitspraak en zei dat het recht zijn loop moet hebben.

Te hopen valt dat nog meer koppen bij Isoc gaan rollen, want er zullen ongetwijfeld medeplichtigen zijn. Maar dat zal een ijdele hoop blijken, denk ik zelf. Zoals de uitdrukking luidt: TIT oftewel This is Thailand. (Bron: The big issue,website  Bangkok Post, 7 juni)

Nog meer schurkenstreken

8 juni – De ‘broederschap van het leger’ sluit de gelederen rond drie-sterrengeneraal Manas Kongpan, maar Manas kan nog een lange strijd tegemoet zien, schrijft Wassana Nanuam, redacteur militaire zaken vandaag in Bangkok Post.

‘Controverse is Manas niet vreemd’, aldus Wassana die enkele schandalen oprakelt uit de tijd toen hij een speciale taakeenheid leidde in Ranong. Hij was toen verantwoordelijk voor illegale migranten die probeerden de territoriale wateren van Thailand binnen te dringen en hij moest toezien op Thaise gokkers die heen en weer over de grens met Myanmar gingen naar casino’s in Victoria Point, dat in Thailand bekend staat als Koh Song. Niet lang na 2006 begonnen twijfels aan hem te rijzen. [Verdere details ontbreken]

In 2007, nadat Manas een aanstelling had gekregen voor de drie zuidelijke provincies, leidde hij een inval in het huis van een drugsdealer. Hij zou er 30 miljoen baht, verstopt in PVC-pijpen, hebben gevonden, maar later bleek dat twee pijpen ontbraken en dat het om 70 miljoen baht ging. Manas werd ondervraagd, maar wegens gebrek aan bewijs ontsprong hij de dans.

In 2013 volgde een promotie tot commandant van de 42nd Military Circle in Songkhla, een invloedrijke post. Wie die functie bekleedt, heeft als bijnaam the boss of Hat Yai of the boss of Songkhla. Manas werkte er tot april van dit jaar, toen hij legerspecialist werd gemaakt na beschuldigingen van betrokkenheid bij mensenhandel.

Vorige week woensdag gaf Manas zich aan bij de politie. Zijn borgtocht werd geweigerd uit vrees dat hij zou knoeien met bewijsmateriaal en getuigen zou intimideren. Maar misschien doen zijn legervriendjes dat wel voor hem, want die staan als één man achter hem. Zijn klasgenoten van de Armed Forces Preparatory School hebben alleen maar goede woorden voor hem.

‘Hij werkt hard hard en is recht door zee,’ zegt een klasgenoot. Ook anderen zijn sceptisch. Ze kunnen niet geloven dat hij zijn naam te grabbel zou gooien door betrokken te raken bij illegale activiteiten.

[In het artikel wordt Manas consequent luitenant-generaal genoemd. In het bericht van gisteren heeft hij de rang van drie-sterrengeneraal.]

Rohingya: Asean moet Myanmar onder druk zetten

11 juni – Alhoewel Asean het principe van niet-inmenging hanteert, dienen de Asean-landen een balans te zoeken tussen dit principe en de mensenrechten met betrekking tot de Rohingya, zegt Jaran Maluleem, hoofd van de afdeling International Relations van de Thammasat universiteit.

‘We moeten een uitweg vinden. Asean kan voor de migranten economische en educatieve voorzieningen treffen als deel van de oplossing van het probleem op de lange termijn. Het is noodzakelijk dat Asean haar mensgerichte principe gestand doet terwijl het op weg is naar de Asean Community.’

Maar Myanmar is de enige speler, die de crisis echt kan oplossen, aldus Jaran. ‘Asean zal het niet lukken de kwestie Rohingya op te lossen tenzij Myanmar er volledig instapt en een leidende rol gaat spelen. Rohingya dienen niet beschouwd te worden als statenlozen, daklozen of bootvluchtelingen maar als burgers van Myanmar.’

Van Aung San Suu valt niets te verwachten, nu de verkiezingen in Myanmar in aantocht zijn, vermoedelijk eind oktober of november. Jaran: ‘Ze is bang de steun te verliezien van de boeddhische meerderheid als ze zich uitspreekt over de benarde situatie van de moslim minderheid. Ook de regering van Myannmar doet er het zwijgen toe.’

Myanmar: Anti-Rohingya protesten laaien weer op

15 juni – Radicale boeddhisten hebben met steun van monniken zondag in Sittwe, de hoofdstad van de deelstaat Rakhine in Myanmar, gedemonstreerd tegen de hulp aan wanhopige Rohingya vluchtelingen die in wankele boten op zee dobberen. Een protestleider zegt dat ook in tien andere steden in Rakhine gedemonstreerd gaat worden.

Het protest richt zich op de reddingsoperatie van de marine van Myanmar, die in actie kwam na toenemende internationale druk. Ze bracht 900 migranten naar Rakhine, van wie inmiddels zo’n 150 zijn gerepatrieerd naar Bangladesh. De overigen worden vastgehouden in grenskampen, terwijl Bangladesh en Myanmar hun nationaliteit vaststellen.

De demonstranten willen dat alle Rohingya, van wie velen al generaties in Myanmar wonen,  worden uitgewezen. Het anti-moslim sentiment is sinds 2012 toegenomen onder invloed van radicale monniken die waarschuwen dat het boeddhisme wordt bedreigd door de islam. Sindsdien wonen velen in concentratiekampen en tienduizenden hebben Rakhine ontvlucht.

De exodus kwam internationaal in de aandacht toen Thailand doorgangskampen ontdekte en een jacht opende op mensenhandelaren. Die lieten de vluchtelingen in de steek, zowel op land als op zee. Naar schatting zijn sindsdien 4.500 Rohingya in de regio aan land gekomen. De VN schatten dat nog zo’n 2.000 op zee zwerven. Naar schatting wonen 1,3 miljoen Rohingya in Myanmar. Ze hebben geen recht op het Myanmarees staatsburgerschap en hebben te maken met beperkingen op reizen, gezinsgrootte en toegang tot banen.

Mensenhandel: Thailand blijft in beklaagdenbank

18 juni – De recente acties van de Thaise overheid in de strijd tegen mensenhandel komen te laat om te worden opgenomen in het Amerikaanse Trafficking in Persons rapport dat begin volgende maand verschijnt. Thailand blijft op de Tier 3 lijst staan van landen die onvoldoende actie ondernemen tegen mensenhandel.

Een woordvoerder van de Amerikaanse ambassade zegt dat de nieuwe editie van het rapport de periode tot maart 2015 bestrijkt. ‘Dus daarop volgende ontwikkelingen worden in het rapport van volgend jaar opgenomen. […] Alhoewel de periode is afgesloten, moedigen we Thailand aan met de strijd door te gaan.’

Een functionaris van het Government House, betrokken bij de strijd tegen mensenhandel, vindt dat niet terecht. ‘Het rapport zou de meest actuele informatie erbij moeten betrekken.’ Hij wijst op de ontdekking van Rohingya massagraven en detentiekampen, de arrestatie van verdachten, inclusief een topmilitair, nieuwe wetgeving, het opzetten van een database, de focus op het aanhouden van de hoofdspelers en de komende aanhouding van trawlereigenaren.

Thaise diplomaten [geen details] zeggen dat de deadline van maart tot een oneerlijke beoordeling van de prestaties van de regering leidt. ‘De wet toepassen voor mensenhandel neemt tijd in beslag. Thailand is een van de meest actieve landen bij het gevecht tegen mensenhandel. De VS zou een positief  signaal moeten uitzenden van begrip, aanmoediging en steun. Door een verstandig besluit te nemen over Thailands score in het TIP-rapport heeft de VS een betere kans haar belangen in Zuidoost-Azië te bevorderen.’

Donderdag 18 april 2016
– Veertien Rohingya vluchtelingen, door smokkelaars in de steek gelaten, zijn in een bos in Chumpon aangetroffen. Ze waren via Kanchanaburi het land binnen gesmokkeld, een veel noordelijker punt dan smokkelaars normaal gebruiken, maar die zoeken sinds de jacht op hen vorig jaar mei nieuwe routes.

  • Geen Trackbacks
  • Reacties (0)
  1. Nog geen reacties