Dit leest nog steeds geen hond

IMG_0001

Dit leest geen hond
Man bijt hond is een bekende uitdrukking sinds de Vlaamse BRT en NCRV het gelijknamige televisieprogramma uitzenden. Voluit luidt de uitdrukking ‘Als een hond een man bijt, is dat geen nieuws; maar als een man een hond bijt, is dat nieuws’. Redacteuren van de New Yorkse krant The Sun bedachten die definitie al in 1882 en nog steeds is de hond hot in de media: als held, slachtoffer en dader.

Dick van der Lugt knipt al jaren ‘hond bijt man’-berichten uit kranten. Uit zijn verzameling van meer dan vierhonderd berichten selecteerde hij de meest opvallende, ontroerende, maar ook afschuwelijke berichten. De wereld mag dan geteisterd worden door natuurrampen, oorlogen en andere ellende; onze huisvriend neemt tussen al dit belangrijke nieuws in de media een prominente plaats in. De opgenomen berichten spreken boekdelen: geniet of gruw ervan.

(Bron: achterplat Dit leest geen hond, ISBN 90 5594 499 8, Scriptum, Schiedam)

Dit leest nog steeds geen hond
Nog steeds verzamel ik ‘hond bijt man’-berichten. Ik ben inmiddels de tel kwijtgeraakt hoeveel het er zijn. Onder de titel Dit leest nog steeds geen hond ga ik een vervolg op mijn boekje maken. Opnieuw: opvallend, hilarisch en gruwelijk.

Dat is niet voor de poes
Evenals de hond haalt ook de poes de media, zij het veel minder vaak dan de hond. Als ik genoeg poezen-berichten heb verzameld, ben ik van plan ze te bundelen onder de titel Dat is niet voor de poes. Maar voorlopig telt mijn verzameling nog te weinig berichten voor zo’n boekje. Nog even geduld dus.

Sorry
Geachte Bas, Wim, Martine en M. Janssens,
Zoals ik in het voorwoord schrijf, gaat Dit leest geen hond over de hond in de media. Het is geen hondenboek en pretendeert dat ook niet te zijn. Niettemin horen illustraties te kloppen; dat ben ik met u eens.
Ik betreur het dat de illustratie op pagina 88 uw toorn heeft gewekt. Misschien een kleine troost voor U: er komt geen vervolg, want ik verzamel al lang geen hondenberichten meer.
In ieder geval: bedankt voor de correctie.
Dick van der Lugt

 • Geen Trackbacks
 • Reacties (4)
  • m. janssens
  • 23 mei 2014 2:29pm

  Geachte heer van der Lugt,van een vriendin kreeg ik uw boek “dit leest geen hond”. Een gepast kadootje voor een hondenliefhebber. Met plezier ben ik aan uw uitgave begonnen tot ik de foto op pagina 88 zag. Bij het hoofdstuk “een gevaarlijke hond” en een uitgebreide tekst over de gevaren van pitbulls zet u een foto van een engelse bull terrier.Bent u zich bewust van de ellende die u daarmee afroept op engelse bull terrier bezitters? Een bull terrier is in tegenstelling tot een pitbull een respactabel ras. De Engelse prinses Anne heeft er bijvoorbeeld al jaren twee. Met een uitgave over honden mag toch van u verwacht worden dat u de moeite neemt om niet ten onrechte een lief en gezins vriendelijk ras aan de schandpaal te nagelen.

  • Wim Nieuwenhuijsen
  • 23 mei 2014 2:41pm

  Ook de namen kloppen niet: met pitbull wordt de American staffordshire terrier bedoeld. Een bull terrier is geen pitbull. Daar waar pitbulls een heel kort lontje hebben (dat kort wordt gehouden door het ras voortdurend te mengen met nieuw agressief bloed), is een bull terrier een oud ras dat juist gekenmerkt wordt door een hoge tolerantiegrens. Je kunt een baby rustig in de mand bij een bull terrier leggen, dat kun je beter niet doen bij een pitbull.

  • Martine
  • 28 mei 2014 8:49pm

  Geachte Mr Van der Lugt, vorige week kregen wij uw boek ‘Dit leest geen hond’ in handen bij een massale boekenverkoop. Als hondenliefhebbers en -eigenaars, hebben wij ons erover verbaasd dat iemand met een respectabele journalistieke achtergrond zich vergrijpt aan onvolledig en incorrect onderzoek.
  Zoals de Heren Janssens en Nieiuwenhuysen terecht opmerken is een pitbull geen Engelse Bull terrier. Bovendien is het karakter van een hond vaak de afspiegeling van het karakter van de meester(es). Het is een feit dat de meeste incidenten met bijtende honden zich niet voordoen met de zogenaamde gevaarlijke honden maar wel met labradors, chiwawa’s, …De voornaamste reden hiervoor is dat een hond, net als een kind, een opvoeding nodig heeft en de kwaliteit van die opvoeding weerspiegelt de kwaliteit van de opvoeder.
  Door publicaties als de uwe worden vooroordelen in de hand gewerkt tegen mogelijk een van de trouwste, betrouwbaarste en verdraagzaamste hondenrassen die er bestaan. Foute informatie, Mr Van der Lugt, is een gevaarlijk wapen, als journalist zou u dat moeten weten.
  Wij hopen er dan ook op dat u in uw nieuwe boek niet soortgelijke fouten zult maken. Meer nog we zouden het erg op prijs indien u in dat boek een verwijzing maakt naar ‘dit leest geen hond’ en dit misverstand rechtzet, dan zijn uw lezers meteen op de hoogte van het feit dat er nog een boek bestaat.
  Bij voorbaat dank om dit in overweging te willen nemen.
  Met vriendelijke groeten
  Martine

  • Bas
  • 28 mei 2014 10:35pm

  geachte heer van der lugt,

  Ook ik heb de foto en het verhaaltje gezien en maak me er verschrikkelijk kwaad over! U weet blijkbaar niet wat u aanricht bij ons (bull-terriër eigenaren en liefhebbers), maar in elk geval mij. Hoe vaak wij wel niet te horen krijgen ” dat is een gevaarlijke, lelijke of enge hond” dat wilt u niet weten!
  Terwijl onze honden pas geleden nog tot het liefste en betrouwbaarste GEZINS honden zijn verkozen, welke heel goed met kinderen overweg kan!!
  Net nou we heel erg ons best doen om dit bevooroordeelde ras juist bij het grote publiek en onwetende Nederlanders en belgen in te laten zien dat het inderdaad de meest lieve honden zijn ter wereld, publiceert u dit boekje!
  U en de uitgever had beter onderzoek moeten doen naar de geplaatste foto! En niet klakkeloos aan moeten nemen of oordelen dat de hond op de foto weleens een gevaarlijk ras zou kunnen zijn! Kijkt u zelf eens op facebook en zoek eens een groep op over de engelse bull terriër, dan zult u zien hoe gevaarlijk ze zijn!!
  Een aantal van die groepen zijn openbaar, dus kunt u alles bekijken!! 1 daarvan heet : Bullies
  En er zijn twee rasverenigingen waar u/jullie ook terecht hadden gekund om na te gaan of dit ras wel gevaarlijk is!! In de url die bovenaan dit schrijven van mij staat, staat een stukje zomaar van het internet geplukt waar iets over het karakter wordt geschreven van de bull terrier. In de eerste vier zinnen kom je er al achter dat de foto die jullie geplaatst hebben totaal niet past bij het verhaal van u.
  Rectificeren en excuses aanbieden!! Dat is wat ik graag wil!! En ik hoop dat u, maar ook de uitgeverij in het vervolg terdege onderzoek doen om dit soort grove misverstanden uit te sluiten!!!!
  Een reactie uwerzijds lijkt me ook vriendelijk en menselijk.
  met vriendelijke groet verblijf ik.
  Bas