Oom Agent heeft beet

De politie is vaak in het nieuws. Pepperspray, kogelvrije vesten, dienstpistool, gezagscrisis, oorvijg, detectivebureaus, enzovoort. Je zou bijna vergeten dat ze ook nog haar werk moet doen – en dat doet ze ook, getuige het volgende voorbeeld.
Op zekere dag wordt de politie getipt dat er een palingfuik in de Vlaardingse Vaart hangt. Omdat fuiken er niet vanzelf komen, maar door iemand worden gezet, gaat ter plaatse een politieman posten om de boosdoener in zijn nekvel te grijpen. De man wacht van 17 tot 24 uur, maar er gebeurt niets, doch hij geeft het niet op.
De volgende ochtend is hij om 5 uur al weer present en jawel: om 7 uur heeft hij beet. Een 17-jarige Vlaardinger komt de fuik ophalen en dat had hij beter niet kunnen doen. Want Oom Agent houdt hem aan, neemt de fuik in beslag en slingert hem op de bon. Voorwaar een fraai voorbeeld van plichtsbetrachting.
Laten we deze gebeurtenis eens analyseren. Een agent kost gemiddeld 40 gulden per uur, exclusief overheadkosten. Als ik die ook op 40 gulden stel (dat lijkt me geen overdreven bedrag) heeft deze operatie 9 x 80 gulden is 720 gulden gekost, een bedrag dat ongetwijfeld hoger zal zijn dan de boete die de jongeman krijgt. Maar daar zal ik niet over zeuren, want bij het handhaven der wet moeten we niet gierig zijn.
Wat deze knaap heeft misdaan, is niet mis. Hij heeft de Visserijwet overtreden, het Reglement binnenvisserij en het Reglement minimum maten en gesloten tijden van 1985. In de fuik bevonden zich twee baarsjes van 8 cm en volgens het laatste reglement dienen die minimaal 22 cm te zijn. Maar dat wisten de arme beestjes ongetwijfeld niet, toen ze er nietsvermoedend in zwommen.
Op wat voor wijze de politieagent heeft gepost, wil de sympathieke politievoorlichtster, die mij deze gegevens verstrekte, niet onthullen. We willen dezelfde methode ook in de toekomst blijven gebruiken, zegt ze ferm. Op mijn plagerige doorvraag of hij wellicht in de struiken heeft gelegen, gaat ze niet in. Dat kan ik billijken, want ik zou het niet op mijn geweten willen hebben dat ze door mij haar baan verliest.
Dus blijf ik met tal van vragen zitten. Heeft de agent in een boomhut gepost of lag hij met een snorkel in het water? Heeft hij zijn gezicht zwart gemaakt om niet op te vallen? Had hij een thermoskan met koffie bij zich en heeft hij wel om zes uur warm gegeten? Zo ja, hoe dan? Heeft zijn vrouw wellicht een pannetje met soep gebracht (Een beetje van – piep – en een beetje van jezelf)? En tenslotte: heeft hij een complimentje gehad van de politiecommissaris?

  1. Nog geen reacties

  1. Nog geen trackbacks