Ik ben onderweg

Aan teruggekeerde vakantiegangers wordt altijd gevraagd: ‘Wat heb je gedaan?’ Die vraag roept de wedervraag op of je wat zou moeten doen op een vakantie. Is een vakantie juist niet de uitgelezen gelegenheid om niets te doen? Iets (soms veel, soms te veel) kun je altijd nog de rest van het jaar doen.

Ik ben terug van een verblijf van een kleine twee maanden in Thailand. Oorspronkelijk gepland als vakantie, kreeg het abrupt een ander karakter door het overlijden van mijn broer in het land van de glimlach, zoals de folders Thailand afficheren. Hij heeft een mooie uitvaart gekregen, geheel volgens boeddhistisch gebruik. Met een beschrijving daarvan zou ik mijn column het hele jaar kunnen vullen.

Een bekend gezegde luidt dat de geest met de snelheid van een paard reist. De jumbo mag me dus in elf uur naar Nederland hebben gebracht, maar mijn geest is bij lange na nog niet gearriveerd in Vlaardingen. Lezers die vandaag een cynische, hilarische, desnoods saaie column over Vlaardingen van mij verwachten, moet ik dus teleurstellen. Sorry: ik ben nog onderweg,

Behalve mijn broer uitgeleide doen naar een volgend leven, heb ik natuurlijk wel meer gedaan. Thailand telt dertigduizend tempels. Staan ze niet in hun volle glorie te schitteren in de zon, dan zijn ze wel in aanbouw. Ik heb er dankzij mijn Thais reisgezelschap zelfs één op het platteland bezocht, die niet in de bekende Lonely Planet reisgids staat. Gebouwd in een veelhoek, drie verdiepingen hoog, heeft hij de afmetingen van de Doelen. Het casco is klaar; inrichting, decoratie en tuin pas voor een klein deel. Indrukwekkend in de overtreffende trap.

Andere hoogtepunten waren bezoeken aan deels gerestaureerde tempelruines uit de Khmertijd (9e tot 13e eeuw), vergelijkbaar met de bekende Angkor Wat in Cambodja. De Khao Phra Wihan (bouwtijd twee eeuwen, ingang op Thais grondgebied, tempel in Cambodja, omgeven door nog niet geruimde mijnenvelden uit de tijd van Pol Pot) vergde een stijle klim van 120 meter over ruwe rotsblokken. Eenmaal boven, met uitzicht op Thailand, Cambodja en Laos, betreurde ik het nooit gestopt te zijn met roken en nimmer aan aerobic te hebben gedaan.

Dus mocht u uw vakantie willen misbruiken om toch ‘iets’ te doen, dan adviseer ik: stop met roken en ga op aerobic. Tenzij u niet geïnteresseerd bent in tempels, maar dan kunt u net zo goed in Vlaardingen blijven. Daar kun je ook niets doen.

  1. Nog geen reacties

  1. Nog geen trackbacks