Gek op onderzoeken

Ik ben gek op onderzoeken. Opinie-onderzoek, enquête, monitor: ik kan er niet genoeg van krijgen. Lees ik weer in de krant dat zoveel procent van de Nederlanders zich wel eens onveilig voelt. Of dat zoveel procent van de Nederlanders te dik is. Of dat zoveel procent van de Nederlanders te weinig beweegt. Of dat zoveel procent van treinreizigers tussen Hoek van Holland en Rotterdam tevreden is over de dienstregeling.
En nu hebben we ook een onderzoek in Schiedam en Vlaardingen. Het prestigieuze TNO Leiden onderzoekt het beweeggedrag van kinderen. Mocht u het niet weten – ik moest het ook even opzoeken – TNO staat voor Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek. De Leidse vestiging daarvan houdt zich bezig met Preventie en Gezondheid. TNO in mijn stad: ik begin werkelijk te zwellen van trots. Dat is nog eens wat anders dan het jaarlijks bezoek van Sinterklaas.
De leerlingen van twee scholen in Schiedam en een in Vlaardingen zijn proefkonijn. Leerlingen van groep 3 dragen tot januari een bewegingsmeter om hun middel, leerlingen van groep 4 tot en met 7 houden een bewegingsdagboekje bij. Ze worden ook nog gewogen en gemeten en dat alles heeft tot doel om vast te stellen hoeveel kinderen bewegen. Hetzelfde gebeurt in vier andere steden en dat levert dan weer boeiend vergelijkingsmateriaal op.
Het leukste van onderzoeken vind ik dat ze, overgoten met een wetenschappelijk sausje, meestal bevestigen wat ik allang dacht. Dat zoveel procent van de Nederlanders zich wel eens onveilig voelt, verbaast me bijvoorbeeld helemaal niet. Ten eerste: wat wordt bedoeld met ‘onveilig’? Daar heeft iedereen een andere associatie bij. En dat ‘wel eens’ is al helemaal potsierlijk. Elk mens met gezond verstand zal zich in zijn leven ‘wel eens’ onveilig voelen.
Ongetwijfeld lezen we volgend jaar in de krant dat de Vlaardingse en al die andere kinderen, die aan dit onderzoek meedoen, ‘te weinig’ bewegen. Want TNO weet natuurlijk precies hoeveel kinderen idealiter moeten bewegen. Directeur Mooij van de Vlaardingse school weet nu de uitslag al. ‘Kinderen bewegen steeds minder’, zegt hij. Jammer dat zijn school het geld niet krijgt, dat voor dit onderzoek is uitgetrokken. Zou hij een heleboel speeltoestellen voor kunnen kopen.

  1. Nog geen reacties

  1. Nog geen trackbacks