Woordgebruik in de kop

Voelen en woede, dát wil men weten!
Bezoekers van de site
http://nu.nl  blijken zich aangetrokken te voelen tot artikelen waarin ’affectieve werkwoorden’ in de titel staan. Zoals hekelen of vrezen. En bijvoeglijke naamwoorden als woedend en blij. Emotie-neutrale woorden scoren slecht. Dat blijkt uit onderzoek naar het leesgedrag van site-bezoekers door Eelco Snip, aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.
Het artikel ‘Balkenende voelt solidariteit bij EU-collega’s’ stond in de top tien meest aangeklikte berichten. Voelen, daar willen lezers meer over weten. En woede werkt al helemaal, zo blijkt uit Snips onderzoek. Nummer één in de top tien, zonder concurrentie, was de kop: ‘Wilders woedend op Balkenende na bedreigingen’. Snip: ‘Maar daar zit dan ook echt alles in: woede, bedreigingen en het onverslaanbare wild van Wilders.’
(Bron: NRC Handelsblad, 21 september 2009)

IMG_0001Taak: Bedenk aantrekkelijker koppen qua woordgebruik bij de volgende nieuwsfeiten.
1 Autoverkoper maakt somber jaar mee
BRUSSEL ‑ De autoverkoop stevent af op een matig jaar. De registratie van nieuwe personenwagens in de Europese Unie is tot en met november 0,5 procent lager dan een jaar geleden. Nederlandse dealers zitten zelfs 3,1 procent in de min.

2 Anonieme misdaadlijn al erg vaak gebeld
NIJVERDAL ‑ Bij de gisteren geopende tiplijn Meld Misdaad Anoniem zijn reeds tweehonderd misdaadzaken gemeld.

3 Tandartsenpraktijken worden leeggeroofd
ROTTERDAM ‑ Nederlandse tandartsen worden steeds vaker het slachtoffer van gespecialiseerde dieven die het op hun apparatuur hebben voorzien.

4 Burgemeester Patijn legt functie op 1 januari neer
AMSTERDAM ‑ Burgemeester Patijn legt functie op 1 januari neer, ruim een half jaar eerder dan was verwacht.

5 Plannen gemeentebestuur voor komende twee jaar
ROTTERDAM ‑ Extra wijkonderhoud, schoner en veiliger straten, meer werkgelegenheid, meer lessen Nederlands voor nieuwkomers in de stad en versterking van het cultuurbeleid. Het gemeentebestuur belooft de Rotterdammers dit de komende twee jaar te zullen realiseren.

6 Stafchef van Nixon overleden
SANTA BARBARA ‑ Bob Haldeman, de stafchef van het Witte Huis onder president Nixon, is gisteren op 67‑jarige leeftijd aan kanker overleden. Haldeman was een van de hoofdrolspelers in het Watergate‑schandaal.

7 Poppenspeler Tom Brugman overleden
AMSTERDAM ‑ In Amsterdam is woensdag op 62‑jarige leeftijd Tom Brugman overleden.

8 Inbraak in seksshop
WARCHAU ‑ In de Poolse stad Bydgoszcz (Bromberg) zijn twee politieagenten betrapt bij een inbraak in een seksshop.

9 Dronken chauffeurs alleen doordeweeks in auto
BRUSSEL ‑ De Belgische verkeersminister Landuyt gaat maatregelen nemen om dronken chauffeurs alleen in het weekeinde de rijbevoegdheid te ontzeggen.

10 Tientallen gewonden bij drinkgelag Spanje
MADRID ‑ Een massaal drinkgelag in Spanje is in een aantal steden volledig uit de hand gelopen. In Barcelona en Salamanca vielen in de nacht van vrijdag op zaterdag tientallen gewonden toen dronken jongeren en de politie slaags raakten.

11 Vertrekpremie voor werknemers GM
WASHINGTON ‑ De Amerikaanse autofabrikant General Motors (GM) biedt een eenmalige vertrekpremie tot 140.000 dollar aan meer dan 110.000 van zijn werknemers.

12 ROC’s hebben enorme financiële reserves
AMSTERDAM ‑ Veertien van de veertig ROC’s hebben een groter eigen vermogen dan het ministerie van Onderwijs acceptabel vindt. Bij de vakscholen is dat zelfs de helft. Dat blijkt uit onderzoek van de onderwijsvakbond AOb.

13 Man achter stuur in slaap gevallen
ANTWERPEN ‑ Een 51‑jarige man uit Antwerpen is gisternacht gewond geraakt nadat hij achter het stuur van zijn auto in slaap was gevallen. Op de A27 reed hij met volle vaart tegen een voor hem rijdende vrachtwagen.

14 Minister vindt kritiek op huurbeleid onterecht
DEN HAAG ‑ Sommige partijen in de Tweede Kamer mogen dan vinden dat minister Dekker van VROM de huurders in Nederland veel te hard aanpakt, zelf denkt ze daar heel anders over. De kortingen op de huurtoeslag vallen volgens Dekker best mee en veel verhuurders passen niet de maximale huurverhoging van 3,2 procent toe.

15 Mishandeling
VLAARDINGEN ‑ De politie heeft woensdagnacht een 28‑jarige Vlaardinger opgepakt voor het mishandelen van een 17‑jarige vrouw en een 25‑jarige man op de Westhavenkade. Hij was daar eerder die avond uit een café gezet.

16 Sekteleider gezocht
De FBI heeft een leider van een sekte, Warren Jeffs, op de lijst van tien meest gezochte figuren geplaatst. Jeffs (50) leidt als zelfverklaarde profeet 10.000 personen die zich Fundamentalistische Heiligen der Laatste Dagen noemen. Hij wordt gezocht wegens seksueel misbruik en verkrachting.

17 Koeien produceren minder melk
BRUSSEL ‑ Nederlandse melkkoeien hebben het afgelopen quotumjaar minder melk geproduceerd dan mag van de Europese Unie.

18 Fietsaandeel in ritten tot 7,5 km neemt toe
DEN HAAG ‑ Op korte ritjes tot 7,5 kilometer is het aandeel van de fiets vorig jaar gestegen tot 34,7 procent. Dit blijkt uit de Nationale Mobiliteitsmonitor 2006 van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Het fietsaandeel in deze ritten neemt sinds 2002 langzaam maar gestaag toe.

19 Vrouwen willen vaker scheiden dan mannen
Vrouwen willen vaker scheiden dan mannen. Dat blijkt uit onderzoek onder advocaten. Kyra Pijls, vice‑voorzitter van de Vereniging van Familierechtadvocaten en Scheidingbemiddelaars, wijt het verschil tussen man en vrouw aan maatschappelijke ontwikkelingen.

20 Hoger collegegeld bij uitloop hbo‑studie
Hbo‑studenten bij wie de studie twee jaar uitloopt, moeten straks niet zoals nu 1500 euro betalen, maar een bedrag variërend van 4000 tot 8000 euro. Volgens bestuursvoorzitter Marcels Wintels van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen kunnen de instellingen niet anders als in 2010 de rijksbijdrage voor trage studenten stopt.

21 Peijnenburg praat over overname
GELDROP ‑ De Nederlandse koekproducent Peijnenburg komt mogelijk in handen van de Belgische branchegenoot Lotus Bakeries. Het voornemen tot deze krachtenbundeling hebben de bedrijven vandaag bekendgemaakt.

22 Hof wijst verzoek om vrijlating af
DEN HAAG ‑ Ook de zoveelste poging om de vermeende valiumverkrachter Johan S. op vrije voeten te krijgen, is afgewezen. Advocaat Cees Korvinus betoogde gisteren dat alle getuigen zijn gehoord en dat er dus geen belemmeringen meer zijn om de 26‑jarige S. met elektronisch toezicht te laten gaan. Het gerechtshof wees zijn verzoek af.

23 Huisartsenbezoek loopt terug
Mensen gaan steeds minder met alledaagse klachten naar de huisarts. Dankzij betere voorlichting hebben ze een realistischer beeld van klachten die vanzelf overgaan. Dat blijkt uit het proefschrift van Frans Brongers, dat hij op 6 november aan de Radboud Universiteit Nijmegen verdedigt.

24 Aantal strafzaken tegen meisjes fors gestegen
In minder dan tien jaar is het aantal strafzaken tegen meisjes ruim drie keer zo hoog. In 1995 spande justitie 2200 strafzaken tegen meisjes aan, in 2008 waren ter er 6800, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

25 Champagneverkoop schiet omhoog in VS

  1. Nog geen reacties

  1. Nog geen trackbacks