Genres

In een krant, tijdschrift en internetkrant treffen we een grote variatie aan verhalen aan: nieuwsberichten, interviews, achtergrondverhalen, enzovoort. We spreken van journalistieke genres, waarbij elk genre een specifieke vorm en doelstelling heeft. Alhoewel genres in de media soms (vaak?) mengvormen zijn, is het toch handig ze te benoemen. Want:

  • De genre-indeling vergemakkelijkt de communicatie op de redactie. De auteur weet wat hij moet schrijven, de (eind)redactie weet wat ze kan verwachten.
  • De vorm van het verhaal volgt automatisch uit de inhoud. Een debat leent zich voor een verslag, de nieuwe wereldkampioen schaatsen voor een interview, een oorlog voor een achtergrondverhaal of nieuwsanalyse.
  • De lezer is gewend dat de printmedia het nieuws op een herkenbare manier brengen. Hij verwacht in een nieuwsverhaal geen commentaar, in een commentaar geen ellenlange citaten.
  • Genres zorgen voor variatie: niet alleen per uitgave, maar ook per onderwerp. Als een zaak wat langer in het nieuws is, is het interessant om die in verschillende genres te belichten.

We zetten de belangrijkste genres op een rijtje:
* stopper, kortje
* nieuwsbericht
* nieuwsverhaal
* verslag
* interview
* reportage
* achtergrondverhaal
* nieuwsanalyse
* persoonsbeschrijving (profiel, portret, necrologie)
* recensie
* opinieverhaal
* commentaar
* rubriek, column
* persspiegel
* brief, briefwisseling
* dagboek
* reactiekolom
* vraag en antwoord
* samengestelde productie

  • Geen Trackbacks
  • Reacties (0)
  1. Nog geen reacties