Eindredactie

Het hart van de printmedia wordt gevormd door de eindredactie. Daar ondergaan de artikelen de laatste bewerkingen alvorens ze naar de opmaakredactie en de drukkerij gaan. De eindredacteur brengt het artikel desgewenst op lengte, hij controleert of de tekst accuraat is, en verbetert tekst (zowel qua structuur, stijl als spelling) en kop zonodig.

Roofvogels
Waarom roofvogels? Voor Wilma van Rixel, één van de eigenaren van het roofvogelcentrum in Schoonrewoerd, bestaat er geen moeilijkere vraag. ‘Waarom kies je die kleur sjaal en niet die andere?’, vraagt ze zich af.
Valkenier Ron Rommers weet de vraag ook niet te beantwoorden. ‘Roofvogels zijn mijn lust en mijn leven.’
Schoonrewoerd is binnenkort een roofvogelcentrum rijker. Sjef en Wilma van Rixel waren al jaren vogelliefhebbers en grepen de kans om dit centrum te beginnen.
De familie van Rixel hoopt uiteindelijk ruim 500 vogels te hebben, waaronder gieren en valken. Ze willen ze gaan fokken. ‘We hebben geen idee wat er gaat gebeuren. Je weet het natuurlijk nooit, net als met mensen’, aldus Van Rixel.
‘Het probleem is, dat de meeste vogels pas bij drie jaar geslachtsrijp zijn’, vertelt Rommers. ‘De vogels die wij hebben zijn relatief jong.’
Rommers is van jongs af aan gefascineerd door roofvogels. Hij leeft voor de vogels. ‘Zij bepalen of ze willen trainen of niet, als zij niet willen houdt het op.’
De vogels zijn niet bang voor mensen. Tijdens de trainingen worden ze zoveel mogelijk op hun gemak gesteld. Het is een kwestie van wennen vertelt Rommers.
De valkenier bouwt een vertrouwensband met ze op, zodat ze altijd terug willen komen als het fluitsignaal gegeven wordt.
Hiervoor moeten ze echter wel elke dag trainen. ‘Een vogel is nooit uitgetraind.’
Met het centrum hopen de eigenaren het publiek meer te interesseren voor de vogels. Ze willen dat hun hobby ook de hobby van andere mensen wordt.
Voor het publiek gaan ze demonstraties geven. Door middel van voer lokken ze de vogels naar zich toe, zodat het publiek ze van dichtbij kan bekijken. De tribune en het ‘podium’ zijn al klaar.
Sjef en Wilma van Rixel openen het centrum op 2 mei. Ze hebben al wat vertraging opgelopen, onder andere door het weer, maar dat mag de pret niet drukken.
Alle vogels die in het centrum komen zijn geregistreerd. Rommers benadrukt dat alles absoluut legaal gaat. ‘Geen enkele vogel komt van de wildvangst. Dat mag absoluut niet.’
Het liefst willen ze dat over een paar jaar hun vogels over de hele wereld vliegen. ‘Maar we verkopen ze natuurlijk niet aan Jan en alleman’, vertelt Rommers.
Een favoriet heeft Rommers niet. ‘Elke vogel is mooi’, vertelt hij met gepaste trots.

Taak 1: Schrijf een kritiek van 300 woorden op dit artikel. Welke vragen roept het op? Wat vind je van de alinea-indeling, citaten, stijl, enzovoort?

Taak 2: Herschrijf het artikel.

Taak 3: Bedenk een kop, streamer en schrijf een ankeiler voor de voorpagina.

  • Geen Trackbacks
  • Reacties (0)
  1. Nog geen reacties