Infotainement

De redactie van Ontmoetingen heeft mij de vraag voorgelegd: moet onze school aandacht besteden aan Infotainement. Het antwoord op deze stupide vraag kan simpel zijn: nee, dat moet onze school niet.

Het woord Infotainement is namelijk een samentrekking van de woorden informatie en entertainement. En entertainement, dames en heren, dat weten we allemaal, is een bezigheid die bij voorkeur wordt beoefend door een stel bezopen voetbalsupporters, die het leuk vinden – let vooral op het woordje leuk – om na een voetbalwedstrijd het openbaar vervoer dusdanig te verbouwen dat het hooguit nog geschikt is voor het vervoer van slachtvarkens.

Entertainement is ook synoniem voor variëté, hetgeen zo weet iedereen, thuishoort in een smoezelige nachtclub, met te kleine tafeltjes en stoeltjes, en te dure champagne. Het is het soort amusement waarbij poedeltjes door hoepels springen, goochelaars duiven uit hoge hoeden toveren en fraai gevormde dames zich, met uitzondering van een paar kwastjes aan hun tepels, tergend langzaam uitkleden.

Met informatie heeft infotainement geen ene moer te maken; of het moest de onthutsende ontdekking zijn dat honden kunnen springen, goochelaars kunnen goochelen en stripteasedanseressen zich kunnen uitkleden. Welnu, dat is het soort kennis van de categorie: als het regent, word je nat.

Misschien is er nu een slimmerik die roept: ja, maar als je onder een paraplu staat, word je niet nat. Degeen die dat roept, is mijns inziens buitengewoon geschikt voor de journalistiek en mag hier op school blijven.

De anderen, de infotainers dus, geef ik het dringend advies om naar de poedeltjes, goochel, striptease of circusschool te gaan. Want daar leer je voor infotainer.

  1. Nog geen reacties

  1. Nog geen trackbacks