Thais nieuws 16-30 november

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan andere bronnen. Voor de betrouwbaarheid steek ik mijn handen niet in het vuur.
Op de pagina Dossiers 2019 geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op themapagina’s. Dat zijn pagina’s waarop alle berichten over een bepaald onderwerp zijn gebundeld. Alle themapagina’s staan opgesomd op de pagina Leeswijzer.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van 2019 klik hier: Thais nieuws 1-15 januari 2019, Thais nieuws 16-31 januari 2019, Thais nieuws 1-15 februari 2019, Thais nieuws 16-28 februari 2019, Thais nieuws 1-15 maart, Thais nieuws 16-31 maart, Thais nieuws 1-15 april, Thais nieuws 16-30 april, Thais nieuws 1-15 mei, Thais nieuws 16-31 mei, Thais nieuws 1-15 juni, Thais nieuws 16-30 juni, Thais nieuws 1-15 juli, Thais nieuws 16-31 juli, 1-15 augustus, Thais nieuws 61-31 augustus, Thais nieuws 1-15 september, Thais nieuws 16-30 september, Thais nieuws 1-15 oktober, Thais nieuws 16-31 oktober en Thais nieuws 1-15 november. Voor ouder nieuws zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Buitenland.

 

Pink Martini – Una notte a Napoli. https://youtu.be/by67NOZLPWI

Pink Martini is een muzikale groep die werd opgericht in 1994 door pianist Thomas Lauderdale in Portland, Oregon. Leden van de band noemen het een klein orkest dat de genres van klassieke muziek, klassieke pop, Latin-muziek en jazz doorkruist. De co-lead vocalisten voor Pink Martini zijn China Forbes en Storm Large.


 

Kom, a five-year-old buffalo, is returned to her owner on Friday, after she was stolen by a debt-ridden man from a field in Nang Rong district of Buri Ram province on Thursday.

Nieuws van de website 29-30 november

• Een man in Buri Ram heeft bekend dat hij een buffel heeft gestolen, eigendom van een dorpshoofd, om zijn schuld te kunnen afbetalen op een lening bij een loanshark (geldwoekeraar)
• Songkhla: Dode vrouw (29) met talloze steekwonden gevonden in haar wagen, politie verdenkt haar ex-lover. Getuigen hebben gezien hoe die twee ruzie maakten, hij haar dood stak en daarna naar de geparkeerde wagen droeg
• Update: Dader, een 26-jarige leraar, heeft zich vrijdag gemeld bij de politie en bekend haar vermoord te hebben
• Legercommandant Apirat, voorzitter van Army United Football Club, schorst het voetbalteam vanwege voortdurend slechte prestaties
• UTCC: Huishoudschulden zijn dit jaar gestegen met 7,4 procent en bedragen nu gemiddeld 340.053 baht per huishouden tegen 316,623 baht een jaar eerder die toen 5,8 procent waren gestegen
• Thailand heeft een koutje gevat maar is niet op de rand van een recessie, zegt minister Uttama (Financiën). Het land groeit slechts met een tragere snelheid door de VS-China handelsoorlog en ingezakte wereldeconomie
• Min. van Toerisme adviseert reiswereld producten te te leveren voor gehandicapten en ouderen. Geschat wordt dat Thailand 2 miljoen gehandicapten telt, waarvan de helft oud is en gebonden aan een rolstoel
• Soldaten bewaken sinds woensdag de grenspost Three Pagodas pass (Kanchanaburi) om te voorkomen dat de gevechten tussen Myanmarese troepen en Mon rebellen doordringen tot Thailand. Migranten mogen wel de grens over, de strijdende partijen hebben inmiddels een ‘ongemakkelijke’ wapenstilstand gesloten
• Royal Forest Department doet maandag aangifte tegen parlementslid Pareena die illegaal op bosgrond in Ratchaburi een kippenboerderij heeft. Donderdag verrichtte de RFD landmetingen, waaruit dit is gebleken
• Generaal Wanlop Rugsanaoh, de vorige maand nieuw benoemde delegatieleider voor de vredesgesprekken in het Zuiden, roept ‘alle groepen met verschillende opinies’ op, inclusief de extreme verzetsgroep BRN, naar de onderhandelingstafel te komen voor een nieuwe ronde gesprekken
• Chon Buri: Een sportleraar en zijn echtgenote, lerares wiskunde, die beiden les gaven aan een particuliere school in Rayong zijn donderdagmiddag dood in hun huis gevonden met talloze steekwonden. De politie heeft hun gestolen motorfiets gevonden in een plaatselijke winkel. De eigenaar en personeel worden verhoord. Tegen de hoofdverdachte (22), geïdentificeerd dankzij CCTV-beelden, is een arrestatiebevel uitgevaardigd voor moord met voorbedachten rade en diefstal
• De Criminal Court heeft Philip Morris (Thailand) veroordeeld tot een boete van 1,22 miljard baht wegens ontduiking van de importheffing op Marlboro en L&M uit de Filipijnen tussen 2003 en 2006 door de waarde te laag op te geven. Het bedrijf gaat in beroep, want bestrijdt dit
• De export van tapioca blijft dit jaar achter bij de target van 8,5 miljoen ton door de zwakke wereldvraag en lager aanbod door het wijdverspreide mozaïekvirus

Mozaïekvirus is een verzamelnaam voor een groep zeer schadelijke en wijdverbreide plantenvirussen. Mozaïekvirussen kunnen niet worden samengebracht onder één taxon en hebben hun verzamelnaam slechts te danken aan het mozaïekpatroon dat zij op hun gastheer achterlaten. (Bron: Wikipedia)

 

Hong Kong Chief Executive Carrie Lam, left, meets Prime Minister Prayut Chan-o-cha at Government House.

Liefde tussen Thailand en Hong Kong bloeit op

30 november – De NRC wordt gelezen door mensen die het land regeren, de Volkskrant door mensen die het land willen regeren en dan heb je nog de Telegraaf-lezers die het niet interesseert door wie het land wordt geregeerd, mits ze maar tieten hebben.

Toen ik vanochtend de krant zag, moest ik denken aan deze uitdrukking, want de halve voorpagina is gewijd aan het bezoek van Carrie Lam, Chief Executive van Hong Kong, aan Thailand en de afspraken die door beide landen zijn gemaakt.

De uitdrukking laat zich overigens moeilijk 1 op 1 overzetten naar Thailand, waar de televisie voor het grootste deel van de bevolking het enige nieuwskanaal is en de meeste tv-kanalen in handen van de overheid zijn met uitzondering van Thai PBS. Maar ik durf wel te stellen dat Bangkok Post wordt gelezen door mensen die het land willen regeren. Dat blijkt uit de commentaren en columns, en uit de keuze van de openingen.

De opbloeiende liefde tussen Thailand en Zuid-Korea kan me verder gestolen worden. Mag u zelf lezen: Govt eyes HK free trade deal. Twee andere artikelen interesseren me meer.

Op de voorpagina de ‘aanval’ van Future Forward op het defensiebudget en op de 3 de oproep van minister Anutin (Volksgezondheid) aan de National Hazardous Substances Commission om een eind te maken aan de verwarring over wat de commissie woensdag nu precies heeft besloten over het verbod op de drie chemische bestrijdingsmiddelen.

Future Forward eist openheid over Defensiebudget

30 november – Future Forward partijleider Thanathorn heeft een stortvloed aan vragen gesteld over de rijkdom van het ministerie van Defensie en vele generaals in een artikel op Facebook, dat gaat over de vergadering van de parlementscommissie die de defensiebegroting ad 3,2 biljoen baht onder de loep heeft genomen.

Thanathorn was lid van die commissie, maar zei gisteren de commissie te verlaten met als verklaring ‘Sommige mensen willen niet dat ik hier werk’ [omdat hij geschorst is als parlementslid in verband met zijn aandelenzaak].

De vragen van Thanathorn hebben betrekking op wat de krant noemt een dubieus off-budget van 18,6 miljard baht. Hij eist dat het ministerie meer details geeft over dit bedrag. Legercommandant Apirat heeft de commissie verteld dat het geld deels afkomstig is van revenuen van door het leger gerunde ziekenhuizen.

Thanathorn heeft ook zijn pijlen gericht op de weelde van 81 generaals, die eerder lid waren van de National Legislative Assembly, het door de NCPO benoemde parlement [van jaknikkers]. Uit hun vermogensopgaven is gebleken dat ze gemiddeld 12,7 miljoen baht per jaar verdienen en dat hun vermogen 78 miljoen baht bedraagt. Dat geld zou afkomstig zijn van boks- en paarderace bedrijfsactiviteiten.

Generaal Pornpipat, hoofd van de strijdkrachten, zegt dat die tot doel hebben de vaardigheden van jongeren te bevorderen en het welzijn van afgezwaaide soldaten te steunen. ‘Maar als je me vraagt of het betamelijk is dat het leger deze bedrijven runt, is mijn antwoord dat het al heel lang gebeurt. Het is aan de regering om te beslissen wat ermee te doen.’

Anutin wil haring of kuit hebben over NHSC-besluit

30 november – ’t Is de opening van pagina 3, maar had wat mij betreft de opening van de krant moeten zijn, want tenslotte gaat het om de gezondheid van boeren en consumenten en de schadelijke gevolgen voor het milieu en de voedselketen.

Minister Anutin (Volksgezondheid), voorstander van het verbod op de drie controversiële chemische bestrijdingsmiddelen die in de land- en tuinbouw worden gebruikt, vraagt de NHSC een toelichting te geven op de verwarring die is ontstaan over haar besluit woensdag het eerder aangekondigde verbod op glyphosate te schrappen en het verbod op de andere twee, paraquat en chlorpyrifos, zes maanden uit te stellen.

Volgens NHSC-voorzitter en minister van Industrie Suriya stemde de NHSC woensdag ‘unaniem’ voor het uitstel van het verbod op paraquat en chlorpyrifos en beperking van het gebruik van glyphosate.

Enkele leden van de commissie, waaronder voorzitter Jiraporn van de Pharmacy Council of Thailand, bestrijden dat echter. De commissieleden is niet gevraagd over elk punt van het besluit te stemmen, maar slechts door de voorzitter gevraagd of iemand bezwaren had. Na de vergadering gaf Suriya een persconferentie waarop hij het ‘unanieme’ besluit bekend maakte. Jiraporn, die uit protest de commissie heeft verlaten, meent dat het op 22 oktober genomen besluit de drie giftige stoffen te verbieden, nog steeds van kracht is.

Anutin suggereert dat de commissie wellicht het advies aan juridische experts moet vragen welk van de twee besluiten, dat van 22 oktober of 27 november, van kracht is.

Suriya heeft Anutin verteld dat stemming niet vereist was omdat niemand bezwaar had gemaakt. Gevraagd of het ministerie van Volksgezondheid formeel gaat protesteren tegen het NHSC besluit, zegt Anutin eerst de notulen van de vergadering van 27 november te willen bestuderen.

‘Ik denk dat Suriya de kwestie misschien zal herzien [nu zijn bewering wordt bestreden]. Wat gebeurt er wanneer iemand een klacht indient tegen de NHSC? De NHSC-leden dienen hun besluit te verdedigen.’

Gevraagd naar het bericht dat zijn partij Bhumjaithai overweegt het [rebelse] Department of Agriculture aan minister Chalermchai (Landbouw) van de Democraten over te doen, zegt hij dat zijn partij geen conflict heeft met de Democraten.

Kort Nieuws zaterdag 30 november

– Met bovenstaande drie artikelen hebben we het belangrijkste nieuws uit de krant van vandaag wel gehad. Het overige nieuws is al grotendeels aan de orde geweest in Nieuws van de website. Ik noem de nieuwe berichten en geef nog wat aanvullende informatie over enkele bekende.

– De Criminal Court, die Philip Morris (Thailand) een boete heeft opgelegd omdat ze de waarde van de uit de Filipijnen geïmporteerde Marlboro en L&M sigaretten tussen 2003 en 2006 te laag heeft opgegeven, heeft zeven personeelsleden die tevens terecht stonden, wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken.

Gerard Margolis, managing director van Philip Morris International voor Thailand en Indochina, feliciteerde hen na afloop. Hij zegt dat het bedrijf in beroep zal gaan omdat wereldhandelsorganisatie WTO eerder bepaald heeft dat Philip Morris zich gehouden heeft aan de Thaise wetten ten aanzien van prijzen en declarering van importbelasting.

– Het Highways Department maakt bekend dat een deel van de nieuwe tolweg Ayutthaya-Nakhon Ratchasima gedurende Songkran volgend jaar op proef open gaat. De aanleg van de sectie Lam Ta Klong is klaar, maar er zijn nog steeds veiligheidsrisico’s die het departement moet evalueren. Automobilisten hadden gehoopt dat het deel al met de Nieuwjaarsvakantie zou open gaan, ook een periode die gekenmerkt door lange files, maar dat zit er dus niet in.

De gehele route (kosten 84,6 miljard baht) wordt in 2022 in gebruik genomen. Die begint op de Bang Pa-in intersection en eindigt op de Nakhon Ratchasima bypass.

– De dragende plaat op pagina 2 toont tientallen actievoerders die bij het standbeeld van koning Rama V op straat liggen met borden waarop gepleit wordt voor serieuze actie tegen opwarming van de aarde. De actie maakte deel uit van de Global Climate Strike. Het gaat om een fotobericht (foto met uitgebreid bijschrift), dat ik niet kan laten zien omdat BP nooit fotoberichten op de website zet.

– Pagina 2 bevat verder twee nieuwe berichten, de rubriek In Brief met vijf kortjes en drie al bekende (oproep delegatieleider bij vredesgesprekken, sluiting Three Pagodas Pass in Kanchanaburi en bekentenis van leraar die zijn ex-vriendin heeft doodgestoken).

De gemeente Bangkok ontkent bij de plannen voor de Chao Phraya Riverside Promenade geen rekening te hebben gehouden met meningen van omwonenden. Hoofd Gemeentewerken Thaiwut zegt dat bezoeken zijn gebracht aan wijken en dat vierhonder gesprekken zijn gevoerd. Ook is via diverse mediakanalen informatie verspreid. Volgens Thaiwut is de input van bewoners en autoriteiten in het ontwerp verwerkt om het project een ‘new look’ te geven.

Thaiwut reageert op kritiek van Friends of the River, een groep die de gemeente ervan beschuldigd heeft de negatieve gevolgen van het wandel- en fietspad weg te moffelen en participatie van de bevolking te negeren. Aan de belangrijkse kritiek is echter tegemoet gekomen: een deel van de rivieroever blijft ongemoeid op aandringen van het National Committee of Rattanakosin Island and Old Town Conservation.

Het andere nieuwe bericht meldt dat vermogen ad 600 miljoen baht in beslag is genomen van de Mae Manee Ponzi constructie en het Forex-3D programma. Het gaat om vastgoed, waaronder huizen, land, gebouwen en condominiums, alsmede auto’s en motorfietsen. Voorts zijn eigendommen van de direct bij de fraude betrokken personen geconfisqueerd. Het aantal slachtoffers van beide zaken heeft inmiddels de tienduizend overschreden.

Mae Manee Ponzi (piramide) was een initiatief van Wantanee Tippaveth aka Mae Manee. Ze verleidde slachtoffers geld te investeren in een verliesmakend project. Forex-3D werd geleid door Apiruk Kothi. Hij verleidde mensen te investeren in vreemde valuta en beloofde een hoog rendement.

– Als laatste pagina 3 met vier al bekende nieuwsitems en drie nieuwe. Bekend zijn Anutin’s vraag om helderheid over het NHSC besluit, Prayut’s ontkenning van een breuk in de coalitie omdat de regeringspartijen bakzeil haalden bij de stemming over een motie ingediend door FFP, de aangifte van de RFD tegen parlementslid Pareena, van de kippenboerderij weet u wel, en de jacht op een man die een leraarsechtpaar heeft vermoord.

Nieuw is een follow-up op het gedoe over de bouw van een tweede terminal op luchthaven Suvarnabhumi. AoT president Nitinai zegt dat de blueprint voor een tweede terminal elke 5 jaar veranderd kan worden.

Maar dat begrijp ik niet want de RvB heeft al een besluit genomen over die terminal en die in afwijking van het oorspronkelijke masterplan op een andere plaats gepland, dichter bij de hoofdterminal en daarmee verbonden door een 500 meter lange monorail. Het bericht kauwt de voorgeschiedenis na, wat ik dus niet doe. En wat ik niet begrijp, kan ik ook overslaan.

– Hoofdcommissaris Chakthip van de RTP heeft in een brief leidinggevenden op het hart gedrukt hun personeel ‘relevante steun’ te bieden. Wanneer ze dat achterwege laten en ondergeschikten de hand aan zichzelf slaan, volgt een pittig onderzoek.

Hij adviseert alle eenheden een panel te vormen dat de levenskwaliteit van agenten en hun gezin moet verzekeren. Het Police General Hospital heeft de opdracht gekregen de panelleden te trainen. Dit jaar hebben negentien agenten suïcide gepleegd, volgens de RTP voornamelijk vanwege stress op het werk.

– Laatste bericht [zucht van verlichting]. Minister Anutin (Volksgezondheid) heeft het voorstel gedaan individuele boeren toe te staan om cannabis voor medische doeleinden te verbouwen in een programma samen met de overheid. Hij heeft een ontwerp-regeling opgesteld die beoordeeld gaat worden door de Raad van State en daarna aan het kabinet wordt voorgelegd.

Het voorstel van Anutin’s partij om mensen toestemming te verlenen thuis maximaal zes cannabis planten te verbouwen, moet nog behandeld worden door het Huis van Afgevaardigden.


 

Lullaby of Birdland – Andrea Motis Joan Chamorro Quintet & Scott Hamilton

“Lullaby of Birdland” is a jazz standard and popular song composed by George Shearing with lyrics by George David Weiss (under the pseudonym “B. Y. Forster”). George Shearing wrote “Lullaby of Birdland” in 1952 for Morris Levy, the owner of the New York jazz club Birdland. Shearing stated in his autobiography that he had composed “the whole thing […] within ten minutes.”


 

Nieuws van de website 28-29 november

• Thailand weer gekozen in het World Heritage Committee van Unesco. De commissie neemt volgend jaar een besluit over Thailand’s voorstel Kaeng Krachan Forest Complex (foto) en Phu Phrabat Historical Park als werelderfgoed te erkennen
• Vier Chinezen aangehouden die in Bangkok bedelden en elk dagelijks 2.500 baht opstreken met zielige verhalen
• Verwarrend nieuws: Topambtenaren van Volksgezondheid ontkennen dat de NHSC het verbod op de drie chemische bestrijdingsmiddelen heeft uitgesteld c.q. versoepeld, zoals minister Suriya (Industrie) bekend heeft gemaakt
• Het recent goedgekeurde Baan Dee Mee Down, een programma met kortingen van 50.000 baht, zal vermoedelijk weinig helpen de vastgoedmarkt te stimuleren, daar het voordeel beperkt is en wisselend, zegt het Thailand Development Research Institute
• Premier Prayut verwijt Thanathorn de ‘verkeerde campagne’ te voeren door op te roepen voor afschaffing van de dienstplicht. ‘Dit houdt de bevolking tegen actief te participeren in de nationale veiligheid.’
• Nonthaburi: FDA werkneemster ontsnapt aan de dood doordat haar splinternieuwe wagen bijna van de derde verdieping van de FDA parkeergarage stortte. Bij het achteruit rijden in het parkeervak ramde de wagen de betonnen rand, maar die bleef gelukkig hangen (foto). Vorig jaar viel een pickup truck van het dak
• De gemeente Bangkok (BMA) gaat het kabinet voorstellen de concessie contracten voor de BTS skytrain met nog eens 40 jaar te verlengen en het tarief te maximeren op 65 baht per rit
• Mon burgers vluchten via de grens in Kanchanaburi naar Thailand om te ontkomen aan gevechten tussen Myanmarese troepen en rebellen, die woensdag zijn begonnen. Meer dan 700 leden van de etnische Mongroep zijn al gevlucht. Het Rode Kruis verleent humanitaire hulp aan de vluchtelingen

Opinie: We blijven nog een tijdje vergif eten

Verbod op chemicaliën ontspoord door ‘4 krachten’

29 november – ‘Het laatste besluit over het verbod van de drie gevaarlijke chemicaliën is zelfs giftiger dan de chemicaliën zelf’, schrijft redacteur Ploenpote Atthakor in een cynisch commentaar op de opiniepagina. Het ‘besluit’ woensdag het verbod op paraquat en chlorpyrifos zes maanden uit te stellen en glyphosate het groene licht te geven noemt ze ‘schandalig’.

‘Het toont alleen maar aan dat de NHSC zich schaamteloos niet houdt aan haar belofte dat ze voedsel in Thailand veiliger zal maken door deze gevaarlijke stoffen uit te bannen die al in een groot aantal landen zijn verboden. Eigenlijk komt  de sterke liefde voor deze gifitige chemicaliën niet als een verrassing: de agro giganten die ze produceren, zijn erg machtig. Niettemin, nu dit besluit is genomen, is een nieuw blik met wormen open gedwongen.’

Let wel: ik heb het woord ‘besluit’ opzettelijk tussen aanhalingstekens gezet, want de National Hazardous Substances Commission (NHSC) heeft helemaal geen formeel besluit genomen. De commissieleden is niet gevraagd te stemmen; ze worden geacht het besluit in het algemeen te hebben gesteund. Voorzitter Suriya, minister van Industrie, heeft alleen maar gevraagd of leden bezwaar hadden tegen alle onderdelen van het besluit.

Dat is de reden waarom voorzitter Jiraporn van de Pharmacy Council of Thailand haar ontslag heeft genomen uit de commissie. En degenen die het ministerie van Volksgezondheid in de commissie vertegenwoordigen, handhaafden hun verzet tegen de chemicaliën wat volledig in strijd is met wat Sirayai beweert. Zie ook de reactie van deze vertegenwoordigers in Nieuws van de website.

Biothai (Biodiversity & Food Sovereignty Action Thailand), die actie heeft gevoerd voor het verbod, schrijft op Facebook dat opheffing van het verbod het werk was van ‘4 forces’: een Thaise producent van dierenvoedsel, een groep herbicide producenten en twee politieke partijen in samenspanning met Amerikaanse entities.

Ook minister Suriyai (Industrie) van de regerende partij Palang Pracharath speelde een sleutelrol. Hij zei op 1 november al nadat hij voorzitter was geworden van de NHSC dat hij zou streven naar herziening van het verbod.

BioThai richt eveneens haar pijlen op minister Chalermchai (Landbouw) van de Democraten die in een brief het Department of Agriculture heeft gezegd het besluit van de NHSC te volgen om het gebruik van de chemicaliën te beperken [een eerder besluit van de NHSC]. Maar Chalermchai ontkent dat en hij ontkent ook dat hij een conflict heeft met zijn staatssecretaris Mananya, die onvermoeibaar heeft gepleit voor een verbod.

Premier Prayut houdt zich verre van dit wespennest. Hij zei gisteren dat hij prioriteit geeft aan de gezondheid van burgers, maar dit is niet meer dan lippendienst, want hij heeft geen probleem met het besluit van de NHSC. Hij ontkent dat de affaire geleid heeft tot scheurtjes in de coalitie. Daar maakt de machtsbeluste (ex?)-dictator zich meer zorgen om.

Minister Anutin (Volksgezondheid), evenals Mananya een pleitbezorger voor een verbod, zegt dat zijn partij overweegt het (rebelse) Department of Agriculture, waarvoor nu Mananya verantwoordelijk is, te geven aan minister Chalermchai (Landbouw).

Prayut pleit voor eenheid na nederlaag

29 november – U mag eenmaal raden waar Bangkok Post vandaag de krant mee opent: bovenstaand verhaal of Prayut’s reactie op de ‘shock defeat’ van de regeringspartijen die hebben geprobeerd de vorming van een panel te voorkomen dat het gebruik van het draconische artikel 44 door de vorige regering [lees: Prayut) onder de loep neemt.

Inderdaad: het parlementaire geneuzel doordat zes parlementsleden van de Democraten de motie voor de vorming, ingediend door oppositiepartij Future Forward, steunden waardoor de motie met 4 stemmen verschil werd aangenomen.

Maar de coalitie legde zich daarbij niet neer en vroeg om een hertelling van de stemmen, wat leidde tot het demonstratief vertrek van de oppositie parlementsleden uit de vergaderzaal. Omdat het quorum daarna ontbrak, kon over het verzoek om hertelling niet gestemd worden.

Het artikel gaat uitgebreid in op deze affaire, maar daar heeft deze jongen toevallig helemaal geen zin in. Mag u zelf lezen, klik hier: Prayut calls for unity after defeat.

Deputy Prime Minister Somkid Jatusripitak shares a joke with executives at a Hong Kong business seminar in Bangkok on Thursday.

Thailand en Hong Kong slaan de handen ineen

29 november – Thailand en Hong Kong openen een nieuwe fase in hun samenwerking, waarin de handels- en investeringen banden worden uitgebreid, de samenwerking op de kapitaalmarkt wordt vergroot en enkele productiebases uit Hong Kong naar Thailand verhuizen.

Vice-premier Somkid, de economische tsaar van het (vorige) kabinet genoemd [maar die bijnaam lees ik nooit meer], heeft dat bekend gemaakt tijdens zijn keynote speech, gisteren op een seminar over investeringen in Bangkok, dat werd bijgewoond door tweehonderd bedrijven uit Hong Kong en Thailand (foto).

Vandaag hanteren Somkid en Carrie Lam, Chief Executive van Hong Kong, samen de voorzittershamer op de eerste vergadering van het Hong Kong-Thailand High-Level Joint Committee (HJLC). Het HLJC is een permanent mechanisme, gevormd om de samenwerking tussen de twee economieën te versterken.

Somkid zegt dat Lam’s bezoek op het juiste tijdstip komt, gezien de staat van de wereldeconomie en voortgaande handelsconflicten. Hij hoopt dat het handelsvolume in beide richtingen volgend jaar naar US$ 20 miljard stijgt (604,5 miljard baht) tegen dit jaar 15 miljard dollar. De samenwerking die nu beperkt blijft tot handelswaar wordt ook uitgebreid naar nieuwe gebieden, zoals technologie en de dienstensector.

Voorts verwacht Somkid dat bedrijven uit Hong Kong naar Thailand zullen verhuizen gezien de handelsoorlog tussen de VS en China. Hij zegt dat Thailand een ‘geschikte’ locatie is en dat de regering via de Board of Investment steunt verleent door voordelen en andere prikkels te bieden.

Kort Nieuws vrijdag 29 november

– Bovenstaande drie artikelen plus een luchtfoto van de uitbreiding van de skytrain Green Line tussen Ha Yaek Lat Phrao en Kasesart University vormen de voorpagina. De lijn gaat op 14 december open. ’t Is een fotobericht met een bijschrift van 1 regel, dus meer valt er niet over te melden.

– Pagina 2 opent met de naar Thailand gevluchte etnische Mon, al bekend van Nieuws van de website, en dat geldt ook voor de spectaculaire ontsnapping aan de dood van een FDA-werkneemster in de parkeergarage van de FDA. Die vrouw moet een beschermengel hebben of een sterk Boeddha amulet.

– Nieuw zijn drie berichten waarvan één over het verduisteringsschandaal bij de Klongchan Credit Union Cooperative (KCUC), een onderwerp dat al lang niet in het nieuws is geweest. Slachtoffers hebben het Office of the Attorney General (OAG, procureur-generaal) gevraagd een vastgoed magnaat te vervolgen die zou hebben geholpen gestolen fondsen wit te wassen.

Voormalig voorzitter van Land and Houses Plc, Anant Asavabhokin, zou hebben samengespannen met Supachai Srisupa-akorn, destijds voorzitter van de KCUC, die thans achter de tralies zit, om 321 miljoen baht te witten. De details laat ik maar weg, die zijn alleen van belang voor de rechtsgang. Het Department of Special Litigation weigerde eerder Anant aan te pakken omdat zijn betrokkenheid niet voldoende was voor een vervolging.

OAG-woordvoerder Prayut Phetkun die gisteren een petitie van de slachtoffers in ontvangst heeft genomen, zegt dat de OAG thans wacht op een mening van de DSI en desnoods zelf actie in de zaak neemt.

– Het tweede nieuwe bericht op de 2 meldt dat Opec het beheer overneemt van het Bangkok Christian College (BCC) om de onrust de kop in te drukken die is ontstaan door vermeend misbruik van fondsen en het ontslag van de leiding. Opec heeft de school ook bevolen gedetailleerde overzichten van haar vermogen te verstrekken aan een panel benoemd door het ministerie van Onderwijs.

Studenten en ouders hebben kritiek op het gebruik van interne fondsen om een school in de provincie Bueng Kan te kopen en het ontslag door de BCC van de directeur en manager. Gisteren protesteerden ze in zwarte kleding bij de school waarna de lessen werden geschorst.

Opec secretaris-generaal Attapon toog naar het voetbalveld waarop de demonstranten zich hadden verzameld en vertelde hen dat Opec de zaak in onderzoek heeft. De ouders en leerlingen eisen dat de directeur en manager in ere worden hersteld, maar volgens Attapon was het ontslag in overeenstemming met de regels van de school. Of hun vervangers voor hun taak berekend zijn, zal nog moeten blijken, aldus Attapon.

– Het derde bericht meldt dat staatssecretaris Thaworn (Transport) een stokje heeft gestoken voor de overname door Airports of Thailand (AoT) van de regionale luchthavens in Udon Thani, Tak en Buri Ram, die thans worden beheerd door het Department of Airports (DOA). AoT wil ze overnemen om haar eigen inkomsten te vergroten.

Maar Thaworn zegt dat DOA heel goed in staat is haar eigen boontjes te doppen. Ook azen enkele particuliere bedrijven op de luchthavens, maar onduidelijk is of dit wettelijk is toegestaan; bovendien zou het kabinet daarvoor toestemming moeten verlenen.

– Pagina 3 telt drie artikelen en een grote foto van prinses Sirindhorn met een kat die gisteren in de Phufa winkel in winkelcentrum Siam Paragon de katten tentoonstelling Maeo oei maeo miao heeft geopend van producten door kinderen en dorpelingen gemaakt in het kader van een koninklijk initiatief om ambachtelijk werk te bevorderen.

De opening meldt dat de regering het zogeheten BCG-model voor economische ontwikkeling heeft omarmd om haar ambitieuze doel van verhoging van Thailand’s GDP (bruto binnenlands product) de komende 5 jaar met 1 biljoen baht te verhogen. BCG betekent Bio, Circular en Green. Het model, dat is ontwikkeld door het ministerie van Higher Education, Science, Research and Innovation, wordt omschreven als een ‘drie-dimensionaal model’ voor economische ontwikkeling. Meer weten? Lees: ‘BCG model’ to raise output.

– Verder op de 3 Prayut’s ongenoegen over de campagne van Future Forward en haar partijleider Thanathorn voor de afschaffing van de dienstplicht. Volgens FFP volstaat een vrijwilligersleger en daar is de premier die tevens minister van Defensie is, het niet mee eens.

Ik noemde Prayut’s ergernis al in Nieuws van de website en dat geldt ook voor het derde bericht op de pagina over Thailand’s toetreding tot het World Heritage Committee van Unesco. De regering hoopt dat dit haar kansen vergroot om het Kaeng Krachan Forest Complex en Phu Phrabat Historical Park erkend te krijgen als werelderfgoed.

Officials check the land ownership legitimacy of the controversial chicken farm of Palang Pracharath Party MP Pareena Kraikupt in Ratchaburi province on Thursday.

– Laatste pagina is de 4 die opent met het zoveelste bericht over de mogelijk illegale kippenboerderij van parlementslid Pareena (Palang Pracharath) in de provincie Ratchaburi. Landmeters hebben gisteren twee percelen opgemeten om na te gaan of ze zich inderdaad schuldig heeft gemaakt aan encroachment. Lees het zelf maar in Pareena has new survey of land plots.

– Het tweede bericht meldt dat een bende drugshandelaars is opgerold die onder leiding stond van een 60-jarige voormalige politieofficier. Nadat de politie was getipt over een drugstransport werden ze onlangs in Sukothai betrapt met 520 kilo crystal methamphetamine. De drugskoeriers waren gehuurd door een leverancier in het Noorden om de narcotica naar klanten in de Central Region te brengen.

– Laatste bericht. Voor de herverkiezingen in kiesdistrict 7 van Khon Kaen hebben op de eerste dag van de registratie kandidaten zich opgegeven van Pheu Thai en Palang Pracharath. Zoals eerder gemeld verwacht PT te winnen met haar kandidaat Thanik Maseepitak. ‘Ik heb tot nu toe veel mensen ontmoet’, zegt hij. ‘Ik weet hoe ze te benaderen en met hen te communiceren.’


 

Wat u gisteren (niet) gemist heeft

28 november – Gisteren is Nieuws uit Thailand niet verschenen. Alleen op de startpagina stond een, overigens niet compleet, overzicht van het nieuws van de website. Ik meldde ‘dat bezigheden elders’ mij verhinderden de rubriek te maken. Ik moest mijn visum verlengen, wat betekende vroeg opstaan en lange wachttijden bij het Immigration Bureau.

Het is allemaal gelukt en ik kan weer een jaar vooruit. Maar na terugkomst in mijn pied à terre, onderbroken door een afspraak met een kennis, had ik geen puf meer NuT te maken. En ook vandaag haal ik de ‘schade’ niet in met uitzondering van twee illustraties: het kader bij de opening krant over de stimuleringsmaatregelen ad 144 miljard baht die de regering heeft genomen en een foto van het dode hert dat in nationaal park Khun Sathan (provincie Nan) is gevonden. In zijn maag is 7 kilo plastic afval en ondergoed aangetroffen.

Ook noem ik de opening van pagina 3 over de tweede rally van boze boeren die willen blijven spuiten op hun land en de opening van pagina 4 over de gruwelijke moord op een moeder (42), wier lichaamsdelen zijn gevonden in een freezer in een huis in Bang Khunthian (BKK).

Van de rally staat alleen in de krant een actuele foto en niet bij het websitebericht. Dus die kan ik niet laten zien. Hoeft ook niet, want demonstraties en rally’s zien er doorgaans hetzelfde uit met deelnemers die spandoeken of borden dragen en hun ongenoegen uitschreeuwen.

De demonstranten verzetten zich tegen het aangekondigde verbod per 1 december van de chemische bestrijdingsmiddelen paraquat, glyphosate en chlorpyrifos.

Belangrijkste bezwaar, eigenlijk het enige dat hout snijdt, is dat dit ten koste gaat van hun portemonnee. Ze vragen om een studie, uitstel en compensatie voor de meerkosten. Ben benieuwd hoe lang deze strijd nog doorgaat en wie aan het langste eind trekt.

De politie, zo meldt de opening van pagina 4, verdenkt de zoon (20), een tweedejaars student computertechniek aan de Rajamongkhol Bangkok universiteit, van de moord op zijn moeder. Hij werd in de woning gevonden, liggend op de vloer met een schotwond in zijn hoofd en een pistool naast hem. Hij leefde nog, maar overleed later in het ziekenhuis.

Het vermoeden dat hij zijn moeder heeft vermoord, is gebaseerd op het feit dat ze het hele weekend de enigen in het huis waren totdat twee buren, vrienden van de vrouw, maandagochtend een kijkje gingen nemen omdat ze de telefoon niet opnam. Een van hen werd begroet door de zoon die zei dat ze niet thuis was en niet naar binnen mocht. Maar ze liet zich niet afpoeieren, keek rond en zag dat de koelkastdeur op een kier stond. Toen ze die opende, zag ze de lichaamsdelen van de moeder.

De politie zegt dat een hamer en een mes zijn gebruikt bij de moord, die vermoedelijk zondagavond plaatsvond. Zichtbare bloedsporen zijn niet gevonden op het mes, maar nader forensisch onderzoek kan uitwijzen of het inderdaad om het moordwapen gaat. De vriendin die de gruwelijke ontdekking deed, zegt geen idee te hebben wat de zoon dreef zijn moeder uit de weg te ruimen. Wat ze na de gruwelijke ontdekking deed vermeldt het bericht niet.

 

Industry Minister Suriya Juangroongruangkit walks to a press conference at his ministry in Bangkok on Wednesday to announce that the new National Committee on Hazardous Substances has countermanded the total ban on three farm chemicals due to take effect on Sunday.

Nieuws van de website 27-28 november

• De National Hazardous Substances Commission (NHSC) in nieuwe samenstelling heeft woensdag besloten het aangekondigde verbod op de drie chemische bestrijdingsmiddelen die in de land- en tuinbouw worden gebruikt, zes maanden uit te stellen. Verstandig of slappe knieën nadat boze boeren twee dagen hebben gedemonstreerd tegen het verbod?
• Silom, Yaowarat en Khao San Road worden volgende maand op bepaalde uren van de dag voetgangersgebied in een poging het toerisme en de lokale economie te bevorderen
• Automobilisten kunnen volgend jaar op tolwegen de tol contactloos betalen met hun creditcard. In januari start een proef op de Kanchanapisek expressway
• Budgetmaatschappij Norwegian Air Shuttle beëindigt na de winter vluchten van Kopenhagen en Stockholm naar Thailand en de VS wegens technische problemen met de Rolls Royce motoren op de Boeing 787 en lage vraag
• Chiang Mai: Op weg naar school is een 17-jarige jongen om het leven gekomen toen hij met zijn nieuwe Honda CBR650F motorfiets moest uitwijken voor een minibusje en frontaal op een tegenligger botste
• Parlementscommissie corruptie kibbelt over de scherp van de tongriem gesneden voorzitter Sereepisuth, het gebruik van mobieltjes tijdens de vergadering en de verdeling van de plaatsen
• Oppositie verlaat parlement uit protest tegen verzoek van coalitie om hertelling van de stemmen (coalitie verloor met 4 stemmen) over vorming commissie die de orders van de NCPO op basis van artikel 44 gaat bestuderen. Daar quorum ontbrak stemming uitgesteld tot donderdag.

Industry Minister Suriya Jungrungreangkit, chairman of the National Hazardous Substances Committee, announces the results of the meeting on Wednesday

NHSC maakt knieval voor chemiereuzen en domme boeren

28 november – ‘En weer kraait de victorie voor landbouw chemiereuzen en een groep overheidsfunctionarissen die het gebruik van drie extreem giftige stoffen, namelijk paraquat, chlorpyrifos en glyphosate, steunen. De U-bocht op het verbod illustreert wederom dat de machtige chemie reuzen zowel de staatsmandarijnen als politici in hun zak hebben.’

‘Ze spreekt ook boekdelen over de onwetendheid van onze boeren die ervoor kiezen geld voor hun gezondheid en voor het milieu te laten gaan. Ze trotseren eigenwijs studieresultaten die erop wijzen hoe residuen van de giftige chemicaliën in de voedselketen en ons spijsverteringsstelsel terecht komen en hoe die residuen kunnen worden doorgegeven van moeder op baby’s.’

Goedemorgen, beste lezers en lezeressen van Nieuws uit Thailand. Bangkok Post wijdt vandaag een keihard commentaar aan het besluit van de National Hazardous Substances Commission (NHSC) om terug te krabbelen op het voor 1 december aangekondigde verbod op het gebruik van de drie giften, een besluit dat op 22 oktober is genomen. De commissie besloot gisteren het verbod op paraquat en chlorpyrifos, twee onkruidverdelgingsmiddelen, zes maanden uit te stellen, en het gebruik van de pesticide glyphosate slechts te beperken.

‘Het is een teleurstelling’, zegt minister Anutin (Volksgezondheid), die bakzeil heeft gehaald, terwijl ook al stemmen opgaan om staatssecretaris Mananya (Landbouw) te wippen, die ‘moedig’ [woordkeus krant] heeft aangedrongen op een verbod ondanks tegenwerking van ambtenaren van het Department of Agriculture, nota bene een dienst van haar eigen ministerie.

Welke overwegingen en argumenten een rol hebben gespeeld bij het controversiële besluit zal ik niet allemaal noemen. Ik licht er één uit: Hoewel het ontkend wordt, heeft het onder meer te maken met druk vanuit de VS om glyphosate toe te staan, dat daar volop gebruikt wordt. Het zou Thailand’s import van agrarische producten uit de VS ‘ernstig schaden’, aldus een brief uit Washington die via de Amerikaanse ambassade naar de regering is gestuurd.

Verder verwijs ik naar het openingsartikel Uproar at ban delay en het commentaar Ban needs a backbone.

Parlementslid Pareena nog niet buiten gevaar

28 november – Iedereen die Palang Pracharath parlementslid Pareena Kraikupt, die beschuldigd wordt van illegaal in gebruik genomen land in Ratchaburi, probeert te helpen could end up in hot water (kan ’t aan de stok krijgen) en samen met haar verdrinken, waarschuwt voormalig RFD-hoofd en partijleider van de Forest Conservation Party Damrong Pidech.

Zijn waarschuwing is een reactie op geruchten dat enkele ‘invloedrijke’ figuren in de regering proberen ervoor te zorgen dat ze vrijuit gaat. ‘Stop met praten over het land-reform gebied. Dat is niet de kwestie hier. Het is heel goed mogelijk dat ze de wet heeft overtreden door enkele percelen in een bosreservaat te gebruiken.’

Vervolgens legt Damrong uit hoe de vork in de steel zit, namelijk of het formeel gesproken gaat om bosland, beheerd door het RFD, of om grond bestemd voor landloze boeren, beheerd door het Agricultural Land Reform Office, maar dat is een nogal technisch verhaal dat ik amper begrijp.

In ieder geval wordt ze verdacht van encroachment, zoals de Engelse term luidt voor wat wij in Nederland kraken noemen en alleen kennen bij leegstaande panden. Ze houdt er kippen op, wat gezien de vermogensverklaring die ze als politica heeft moeten overleggen aan de NACC, een behoorlijk winstgevende business is. Maar het gaat dan ook om een perceel van 691 rai en daarop kun je heel wat kippen houden.

Kort Nieuws donderdag 28 november

Bangkok Post telt vandaag drie binnenlandpagina’s in het nieuwskatern: de voorpagina en de pagina’s 3 en 4. Pagina 2 is een advertentiepagina waarin winkelcentra reclame maken voor Black weekend met aantrekkelijke kortingen. Het weekend is een uitbreiding van Black Friday, een dag die wij in Nederland niet kennen.

– Behalve het openingsverhaal over het ingetrokken verbod op spuiten, bevat de voorpagina drie berichten: een over Pareena, de andere over het bezoek dat Carrie Lam, chief executive van Hong Kong, aan Thailand brengt en de reuring in het parlement die ertoe leidde dat de oppositie de vergaderzaal verliet.

Het doel van Lam’s bezoek is de economische banden te versterken en mogelijk de basis te leggen voor een vrijhandelsovereenkomst. Ze ontmoet vice-premier Somkid op een seminar over investeringen, georganiseerd door de Board of Investment en bezoekt later een business-matching bijeenkomst met 60 Thaise firma’s en 50 uit Hong Kong.

Verder woont ze een vergadering bij van het Hong Kong-Thailand High-Level Joint Committee waarop Somkid en zij een van de zes MoU’s over vrije handel ondertekenen en ze brengt ’s avonds een beleefheidsbezoek aan Prayut.

Die glorieert trouwens bovenaan de voorpagina op een grote vierkoloms foto’s van hem en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in, genoment tijdens een persconferentie gisteren over de eerste Mekong-Republic of Korea Summit in de Koreaanse havenstad Busan. Tijdens de top spraken ze af de samenwerking te versterken.

– Pagina 3 opent met het besluit van het partijbestuur van de Democraten om voormalig partijleider Abhisit niet voor te dragen voor lidmaatschap van de parlementscommissie grondwetwijziging. Woordvoerder Ramate zegt dat de regerings whips onzeker zijn over Abhisit’s eventueel voorzitterschap.

De partij heeft daarom vier anderen genomineerd. Eerder gaf de partij de voorkeur aan Abhisit als voorzitter, die zoals bekend is een fervent voorstander is van wijziging van de ondemocratisch geachte grondwet.

Partijleider Jurin zegt dat het verspilde moeite zou zijn Abhisit te nomineren als vertegenwoordiger van de Democraten. Hij ontkent dat het besluit Abhisit niet te nomineren een concessie is om ervoor te zorgen dat het wijzigingsproces kan doorgaan.

Zoals bekend was wijziging van de grondwet een van de voorwaarden voor de Democraten om zich aan te sluiten bij de coalitie. Wijziging van de grondwet is ook een van de twaalf prioriteiten van de regering.

– Nog meer over de top in Busan. Tijdens de Mekong-Republic of Korea Commemorative Summit heeft Prayut gezegd uitwisselingen op onderwijs en cultureel gebied te willen stimuleren door toename van het aantal studenten in uitwisselingsprogramma’s.

Hij zei dat mensen centraal dienen te staan bij de ontwikkelingsplannen voor het stroomgebied van de Mekong, die de landen Cambodja, Laos, Myanmar, Thailand en Vietnam omvat. ‘Al deze landen geven hun volledige steun aan sociale ontwikkelingsagenda’s in de regio op een duurzame manier’, aldus Prayut.

– Geen wereldschokkend nieuws, want volgens mij al lang bekend, maar nu wel onderbouwd met cijfers. Thaise jongeren besteden gemiddeld per dag drie tot vijf uur aan het spelen van online games, wat in Bangkok in het weekend zelfs kan oplopen tot meer dan acht uur. Dat blijkt uit een studie onder 3.056 leerlingen van middelbare scholen en beroepsopleidingen.

Sommige ondervraagden hebben ook toegegeven te gokken op online games. Ze besteden daaraan gemiddeld 1.000 baht per maand. Sommige games worden in verband gebracht met agressie en stemmingswisselingen van spelers, zoals Starcraft 2, Takken 7, Mobile Legends en Fifa Online.

– Een bomexplosie heeft gisterochtend vroeg 1 meter van de spoorrails tussen de stations Sungai Padi en To Deng in de provincie Narathiwat vernield. Het treinverkeer naar het Zuiden raakte daardoor gestremd. Gestrande passagiers zijn per bus vervoerd.

De politie schrijft de aanslag toe aan zuidelijke opstandelingen. Personeel van Isoc Forward Command en de EOD zijn naar de PD gestuurd om onderzoek te doen naar de bom en andere aanwijzingen. Dat dient zeer voorzichtig te gebeuren, zegt Isoc woordvoerder Kiattisak, daar er misschien nog andere bommen in de buurt zijn verstopt.

– Als laatste pagina 4. De opening kennen we al: een proef op Silom, Yaowarat en Khao San Road die volgende maand op bepaalde uren van de dag een exclusief voetgangersgebied worden. Ook bekend: contactloos betalen bij kassa’s van tolwegen. Als eerste komt de Kanchanphisek expressway in januari aan de beurt. Voorts bevat de pagina de rubriek In Brief met drie kortjes.

Nieuwe berichten:
– Botsing in Pattaya, waarbij een 74-jarige Brit om het leven kwam toen een auto tegen zijn motorfiets botste.

– Het King Mongkut’s Institute of Ladkrabang gaat samen met het Japanse National Institute of Information and Communications in Chumphon een radarstation bouwen. Doel is het weer te observeren om beter om te kunnen gaan met een fenomeen in de ionossfeer dat gevolgen heeft voor het vliegverkeer, omschreven als equatorial plasma bubbles. Die verstoren GPS systemen. De bouw op een gebied van 7 rai kost 30 miljoen baht; begin volgend jaar is het station klaar.

– Het Department of Skill Development heeft gisteren werkgevers opgeroepen trainingen voor hun personeel te organiseren om de productiviteit te vergroten en hun bedrijven meer concurrerend te maken. Wettelijk zijn bedrijven met meer dan 100 werknemers verplicht skill training te organiseren; tenminste 50 procent van het personeelsbestand dient daaraan deel te nemen.

Dit jaar hebben 5,2 miljoen werknemers aan zo’n training deelgenomen. 391 bedrijven hebben van het Skill Development Fund een lening gekregen voor 61.000 stafleden. In het fonds zit thans 1 miljard baht, deels van de regering en deels van bedrijven die niet aan de eis voldoen.

Het departement zegt zelf slechts 200.000 werknemers per jaar te kunnen trainen, wat een druppel op een gloeiende plaat is gezien de totale omvang van de beroepsbevolking van 10 miljoen.

– Laatste bericht. Het kabinet gaat door met het door de vorige regering in de zuidelijke grensprovincies begonnen pracharath schoolproject. Het project voorziet in basisonderwijs aan behoeftige kinderen en wezen die het slachtoffer zijn van het zuidelijk geweld.


 

Mayra Andrade – Rosa (live @Bimhuis Amsterdam). https://youtu.be/d4WzCaRrOMU

Mayra Andrade is een Kaapverdische zangeres die woont en registreert in Lissabon, Portugal. Vaak wordt Andrade, in vergelijking met Cesária Évora, geprezen om haar moderne interpretatie van de traditionele Kaapverdische morna-muziek.


 


Profit with purpose
kopt de krant boven het openingsartikel van Asia Focus, een katern dat gisteren aan de krant werd toegevoegd. Ik weet niet of dit op vaste dagen gebeurt. Ik ontleen er trouwens zelden tot nooit berichten aan. Het artikel, of eigenlijk de infographic trok deze keer mijn aandacht en wil ik u niet onthouden.

Ik deed trouwens een onverwachte ontdekking: via Chrome lukte het niet het artikel te vinden, via Firefox wel. Goed om te weten als ik weer eens iets zoek. Het artikel beschrijft dat duurzaamheid thans de kern vormt van zakendoen door grote en kleine bedrijven. Meer weten? Klik op de kop.

Ook aanbevolen: de expositie Belle Douleur met werk van de Thais-Duitse Melanie Greis. Belle Douleur betekent Mooi lijden, een toepasselijke titel voor haar werk, waarin ze haar ervaringen met de strijd tegen hernia en depressie heeft verwerkt. Op de foto staat ze voor de etsen Dark Paradise en Freckles Girl. Nog meer werk in het artikel Beautiful Pain.

Nieuws van de website 25-26 november

• Het Belgische cruiseschip  La Belle Des Océans met 80 passagiers en 70 bemanningsleden heeft met zware slagzij de haven van Phuket veilig bereikt na ’s nachts in de Andaman zee voor de kust van Krabi een rif te hebben geraakt. Het schip was onderweg van Singapore naar Phuket. De kapitein was niet bekend met de route en op zeekaarten ontbraken de riffen
• Economen verwachten dat de centrale bank volgend jaar de beleidsrentevoet verder verlaagt. BoT gouverneur Veerathai heeft daarop gehint tijdens een uitstapje met verslaggevers naar Vientiane. Hij zei bereid te zijn te handelen wanneer de vooruitzichten verslechteren, maar de rente mag niet onder de nul uitkomen
• Pokin Polakul, voormalig parlementsvoorzitter en Pheu Thai-strateeg, wordt getipt als voorzitter van de parlementscommissie grondwetwijziging. Maandag vergaderen de zeven oppositiepartijen over zijn nominatie
• Nederlander (27) bedankt bestuurder van minibusje die zijn vergeten portefeuille heeft teruggegeven. De bestuurder reed daarvoor speciaal naar Suvarnabhumi. Onze landgenoot kwam van Khao Sok National Park in Surat Thani. Hij belooft in de toekomst weer terug te keren naar het Zuiden
• In een koelkast in een huis in Thonburi (Bangkok) zijn vijf lichaamsdelen gevonden van een vrouw en liggend op de vloer haar zoon met een pistoolschot in zijn hoofd en een pistool naast zijn lichaam. Hij is later overleden in het ziekenhuis
• Thaise piloten hebben na afstuderen grote moeite werk te vinden ondanks de grote vraag in de luchtvaartindustrie. Volgens president Piya van het Civil Aviation Training Centre voldoen ze niet aan internationale eisen
• Chiang Mai: De FDA heeft bij een online verkoper duizend producten met cannabis ad 10 miljoen baht in beslag genomen: gel, cosmetica, voedselsupplementen en vape oil [?] met cannabidiol
• Asean-leiders en 14.000 gasten zijn in Busan (Zuid-Korea) gearriveerd voor een regional top en conferentie om de banden aan te halen. De Cambodjaanse premier Hun Sen is verhinderd ivm de gezondheid van zijn schoonmoeder
Panthongtae Shinawatra is door de Central Criminal Court for Corruption and Misconduct Cases vrijgesproken van het witwassen van geld. Het OM heeft volgens de rechtbank niet aannemelijk kunnen maken dat hij op de hoogte was van de bron van een cheque van 10 miljoen baht voor een lening die hij van een vriend had ontvangen. Dat geld kwam uit een controversiële lening van de Krungthai bank

Leuk spelletje: Koppen snellen

26 november – Het binnenlands nieuws staat vandaag op vier pagina’s. Dat betekent werk aan de winkel voor uw redacteur en dat komt slecht uit want het grootste deel van de ochtend kan ik in verband met bezigheden elders niet besteden aan de krant. Laat ik ditmaal eens beginnen met koppensnellen, een manier van kranten lezen niet geheel onbekend bij lezers.

Twee opvallende koppen op de voorpagina: Luchtvaartmaatschappijen halen hun neus op voor Thaise piloten en premier Prayut maakt Zuid-Koreaans ‘geld’ het hof. Mag u zelf raden welke van deze twee koppen boven het openingsverhaal staat. Inderdaad: Prayut.

De krant brengt de moord op zijn moeder en verminking van haar lichaam door een 20-jarige man uiterst bescheiden op pagina 2. Ik zag het item ook in het journaal en dat besteedde er erg veel aandacht aan. De lichaamsdelen had hij in een freezer (koelkast of diepvrieskist?] opgeborgen, iets wat we bij andere moorden ook al zijn tegengekomen.

De kop is niet bijzonder: Cops seek motive in freezer murder case. Het zal wel toeval zijn want pal onder het bericht staat een foto van premier Prayut die de opening bijwoont van de 3rd Asean-Republic of Korea Commemorative Summit in Busan.

Pagina 3 opent met de strijd om de voorzittershamer van de parlementscommissie grondwetwijziging. De strijd ‘heats up’ schreeuwt de kop, maar het bericht valt tegen als je opwinding verwacht. Er wordt gewoon vergaderd.

Verder: Het Belgische cruiseschip heeft de Andaman scrape ‘overleefd’ en minister Anutin (Volksgezondheid) ‘vecht’ tegen uitstel van het verbod op de drie chemische bestrijdingsmiddelen.

Tot zover mijn introductie op de krant.

Kort Nieuws dinsdag 26 november

– Wat krijgen we nou: nu al Kort Nieuws, is er geen nieuws dat een eigen bericht verdient? Laat ik de pagina’s een voor een doornemen, dan zult u zien dat geen enkel bericht zo’n ereplaats verdient. De omvang is niet altijd een aanwijzing voor de nieuwswaarde, want BP heeft er een handje van berichten op te pompen met de voorgeschiedenis.

Voorpagina
De krant opent met de flirt van premier Prayut in de Zuid-Koreaanse havenstad Busan waar hij de 3rd Asean-Republic of Korea Commemorative Summit en de 1st Mekong-Republic of Korea Summit bijwoont. Tijdens bilaterale gesprekken met de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in on the sidelines van de conferenties (in de wandelgangen) nodigde Prayut Zuid-Koreaanse bedrijven uit om te investeren in Thailand, met name in de Eastern Economic Corridor (EEC), aldus regeringswoordvoerder Narumon.

De vrijspraak voor Panthongtae Shinawatra krijgt ook veel aandacht, maar dat artikel kauwt de voorgeschiedenis na. Leuk als je nog nooit over het KTB schandaal hebt gelezen, maar voor trouwe lezers van BP en mijn rubriek overbodig.

Het derde artikel gaat over de moeilijkheden die afgestudeerde Thaise piloten ondervinden om een baan te vinden. De reden is simpel: ze zijn niet goed genoeg. President Piya van het Civil Aviation Training Centre hoopt dat daarin verandering komt wanneer in de EEC een ‘city of aviation’ is gevestigd. Hij vindt dat de ICAO van de VN een centre of excellence moet opzetten, dat ook buitenlandse studenten kan inschrijven.

Pagina 2
Pagina 2 meldt in de opening dat het Royal Forest Department (RFD) parlementslid Pareena Kraikupt van de regeringspartij Palang Pracharath beschuldigt van encroaching (kraken oftewel illegaal in gebruik nemen) van 46 rai nationaal bos in Ratchaburi. Ze blijkt ook een perceel van 691 rai te hebben ‘gekraakt’ dat bestemd is voor arme landloze boeren. Daarop houdt ze kippen. Volgens staatssecretaris Thamanat (Landbouw) zag ze de bui al hangen want voorafgaand aan een inspectie door de RFD heeft ze de kippen weggehaald.

Ruime aandacht ook voor de operatie van de FDA die in Chiang Mai 1.000 producten heeft geconfisqueerd die cannabis bevatten. De krant noemt jelly sweets (snoepjes), cosmetica en vape oil [wat dat is, weet ik niet]. Het Department of Medical Sciences moet nog vaststellen of ze tetrahydrocannabinol (THC) bevatten.

THC produceert een euforisch gevoel. Oftewel je wordt er high van, en je krijgt een verhoogde sensorische perceptie. Sommige producten bevatten volgens het etiket CBD, een natuurlijk bestanddeel van cannabis en hennep, maar daar word je niet high van.

De verkoper heeft bekend dat hij de producten via scheepsagenten in de VS heeft gekocht en ze online verkoopt. Hij doet dat al 2 jaar en verdient 1 miljoen baht per maand. Heel fijn, maar het mag niet. Cannabis is alleen toegestaan voor medische doeleinden en research.

Voorts op de pagina de rubriek In Brief met vier kortjes, een bericht over de koelkastmoordzaak en een bericht over ouderen die volgens een onderzoek van de NBTC en de Thammasat universiteit hun traditionele mediaplatforms trouw blijven en niet digitaal gaan.

Als laatste op deze pagina noem ik de follow-up over het uitbreidingsplan van AoT voor Suvarnabhumi. Minister Saksayam (Transport) die als eerste moet oordelen over het plan, dat de nodige kritiek heeft opgeroepen vanwege de lokatiekeuze van een nieuwe terminal, wil meer info, vooral over de hogere kosten.

Pagina 3
Vier bekende onderwerpen: de strijd om de voorzittershamer van de parlementscommissie grondwetwijziging (opening), de averij die La Belle des Océans in de Andaman zee heeft opgelopen, het pleidooi van vice-premier Prawit om de dienstplicht te handhaven, want wanneer die wordt afgeschaft heeft Thailand niet genoeg soldaten om het land te beschermen, en het verzet van minister Anutin (Volksgezondheid) tegen uitstel van het verbod op de drie chemische bestrijdingmiddelen. ‘Ik zie geen reden voor uitstel. We maken ons vooral zorgen over de gezondheid van mensen.’

Het enige nieuwe bericht meldt dat het Automobile Labour Congress of Thailand, omschreven als een vakbond, de regering vraagt 66 miljard baht die ze verschuldigd is aan het Social Security Fund, terug te storten, zodat het geïnvesteerd kan worden en in het beste belang van de SSF-verzekerden kan worden beheerd.

Pagina 4
Pagina 4 telt drie berichten. De opening bevat weer eens een plannetje van het ministerie van Onderwijs, een ministerie dat heel goed is in het bedenken van ideeën die nooit worden uitgevoerd. Ditmaal zegt het ministerie dat het beroeps en technische cursussen gaat herzien om de kwaliteit van graduates te verbeteren en meer studenten aan te moedigen voor specifieke carrières te trainen. Minister Nataphol heeft dat gisteren bekend gemaakt op het forum ‘CP All Education 2020’. Het plan komt tegemoet aan zorgen van buitenlandse investeerders in de EEC over de geschiktheid van Thaise werknemers en nieuwe graduates.

Vertegenwoordigers van woonwijken langs de Chao Phraya ontkennen dat zij verantwoordelijk zijn voor de rotzooi die in de rivier drijft. Ze roepen de gemeente Bangkok (BMA) op meer personeel in te zetten om de rommel op te ruimen. De kwestie kwam gisteren aan de orde tijdens een seminar bij de BMA, georganiseerd door het management committee of Rattanakosin Island. Volgens een bewoner van Prok-Arun achter Wat Arun zijn de pier operators verantwoordelijk voor de watervervuiling; ze openen zelden waterstuwen om het afval te laten wegstromen.

– Laatste bericht. Pheu Thai weet zeker dat het de herverkiezingen in kiesdistrict 7 van Khon Kaen gaat winnen. Ze brengt Thanik Maseepitak in de strijd. De partij zegt dat hij het beste geschikt is voor de opengevallen parlementszetel omdat hij in nauw contact met de kiezers staat. Thanik heeft er zin an. ‘Khon Kaen is al lang een Pheu Thai bolwerk. We kunnen ons niet veroorloven te verliezen.’


 

Jacques Brel -Voir un ami pleurer. https://youtu.be/QMJvUUyXDhc

Jacques Romain Georges Brel (1929-1978) was een Belgische zanger, componist en tekstschrijver die in de vroege jaren zestig uitgroeide tot een internationale beroemdheid. Na zijn afscheid van het podium in 1967 was hij enige tijd actief als filmacteur en -regisseur.


 

Nieuws van de website 24-25 november

• Suan Dusit Poll: Respondenten bezuinigen op niet-noodzakelijke uitgaven als reizen, winkelen, party’s en luxe goederen. Ze brengen meer tijd thuis door, koken zelf en houden hun uitgaven bij
• Bang Lamung (Chon Buri): Man, vrouw, jongen gedood en jongen (5) licht gewond toen de auto, waarin ze zaten, tegen een lichtmast slipte, in de middenberm in een greppel belandde en in brand vloog
• Kanchanaburi: Jaarlijks River Kwai Bridge Festival en Red Cross Fair zaterdag begonnen. Hoogtepunt is een licht- en geluidsshow over de geschiedenis van de beroemde brug. Festival en beurs duren tot 2 december
• Britse man (33) dood aangetroffen in de badkamer van een woning in Ubon Ratchathani. De man was getrouwd met een Thaise vrouw, had een zoon en woonde al 10 jaar in Thailand. Volgens zijn vader was hij depressief
• Man (33) uit trein gevallen, lichaam gevonden onder een spoorwegbrug in Phun Phin (Surat Thani)
• De laatste Sumatraanse neushoorn in Maleisië zaterdag gestorven. De kleinste soort rhino’s die ooit algemeen voorkwamen in Azië, is alleen nog in kleine aantallen te vinden, voornamelijk in Indonesië
• Ratchaburi: Khao Son Farm, eigendom van parlementslid Parina (Palang Pracharath), deels in beslag genomen op verdenking van illegaal gebruik van een nationaal bos
• DSI heeft nieuwe Swat eenheid gevormd ter vervanging van een commando eenheid die onder bevel van de koning is gesteld voor bescherming van de leden van het Koninklijk Huis (klik hier voor een foto van de nieuwe eenheid)
• Herverkiezingen in kiesdistrict 7 van Khon Kaen vermoedelijk op 22 december omdat het gekozen parlementslid is veroordeeld wegens moord en zijn zetel heeft moeten opgeven

Staatssecretaris Mananya is verbijsterd

25 november – Gezagsgetrouw als Bangkok Post is, opent de krant vandaag met de verwachte stimuleringsmaatregelen van de regering ad 50 miljard baht voor de sukkelende economie, maar het m.i. belangrijkste nieuws krijgt slechts een bescheiden plaatsje als opening van pagina 2.

De krant meldt dat staatsecretaris Mananya (Landbouw), de grote voorvechtster van een verbod op het gebruik van drie chemische bestrijdingsmiddelen in de land- en tuinbouw, ‘perplex’ is dat het Department of Agriculture gevraagd heeft om een uitstel van zes maanden.

Ze zegt de afgelopen maanden talloze malen met het departement te hebben gesproken en ook provinciale kantoren te hebben bezocht, maar geen enkele keer werd uitstel voorgesteld. Afgelopen donderdag stelde het departement evenwel plotseling voor om de deadline van 1 december een half jaar uit te stellen.

De staatssecrataris ergert zich ook aan de constant veranderende cijfers van het Department of Agriculture and Cooperatives [dat is dus een andere dienst van het ministerie van Landbouw] over de hoeveelheid chemicaliën die nog in voorraad zijn bij de boeren en de handel, het aantal boeren en het verlies dat confisquering oplevert.

‘De ene keer is het 38.000 ton, de volgende dag 28.000. […] Het departement geeft slechts een ballpark figure (schatting) van 32 miljard baht voor de financiële verliezen, maar geeft geen details over de getroffen boeren.’

De plotseling knieval van het Department of Agriculture zal wel te maken hebben met het aangekondigde protest van tegenstanders van het verbod, betrokken boeren en chemicaliën handelaren. Zij trekken morgen naar het ministerie van Landbouw om een hartig woordje te spreken met minister Chalermchai. Alsof dat nodig is, schrijft de krant dat het om een ‘vreedzaam’ protest gaat.

De National Hazardous Substances Commission, die het verbod na lang dralen heeft afgekondigd, vergadert woensdag. Voorzitter en minister van Industrie Suriya heeft olie op het vuur gegooid door een onderzoek [geen details] aan te halen waaruit zou blijken dat 75 procent van de 48.000 ondervraagde personen tegen het verbod is.

Rice growers are the target of new economic stimulus measures.

Injectie van 50 mld verwacht voor sukkelende economie

25 november – Wat is van belang om te noemen over de opening van de krant van vandaag: alle maatregelen die de overheid wil treffen om de economische groei dit jaar, na een teleurstellend derde kwartaal, op te krikken of volstaat het om te melden dat het kabinet morgen een voorstel van het ministerie van Financiën behandelt voor een pakket van 50 miljard baht?

Ja, als u mocht denken dat ik de berichten in Nieuws uit Thailand uit mijn mouw schud, dan heeft u het mis. Zo simpel is het niet, elke keer is de vraag: hoeveel informatie zal ik geven, wat is relevant voor mijn lezersgroep?

In het onderhavige geval kies ik voor de beperking, indachtig het adagium In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister, een uitspraak van Goethe. Dus als u wil weten welke maatregelen de regering in petto heeft, moet u het maar zelf lezen. Klik op Govt preps B50bn for stimulus.

‘Oak’ loopt niet weg voor witwas vonnis, zegt Pheu Thai

25 november – Oak (eikenboom) is de bijnaam van Panthongthae Shinawatra, zoon van oud-premier Thaksin die zijn dagen in zelfgekozen ballingschap doorbrengt met als uitvalsbasis Dubai, maar of hij net zo sterk zal blijken als eikenhout wanneer vandaag de Central Criminal Court for Corruption and Misconduct cases vonnist in de KTB-zaak moet nog blijken.

Ondanks speculaties dat hij in de voetsporen zal treden van zijn vader en tante Yingluck door naar het buitenland te vluchten, zal hij samen met familieleden voor de rechters verschijnen, want zegt prominent Pheu Thai-lid Wattana: ‘Hij kan altijd nog in beroep gaan wanneer hij verliest.’

Panthongtae wordt verdacht van het witwassen van geld, dat afkomstig is uit een lening die ten tijde van de regering Thaksin verstrekt is door de Krungthai Bank (KTB). De staatsbank had die lening nooit mogen verstrekken want de ontvanger was een dochter van een insolvabel moederbedrijf. Dat dit toch gebeurd is, is te danken [wijten?] aan een ‘invloedrijk persoon’, nooit genoemd door de krant en nooit bewezen maar het is een publiek geheim wie dit geweest kan zijn.

Beslag gelegd op deel van Pareena’s kippenboerderij

25 november – Ik zou wel eens willen weten hoeveel kippen rondscharrelen op de kippenboerderij van parlementslid Pareena Kraikupt (Palang Pracharath) in Ratchaburi en hoeveel eieren die beesten leggen. Of misschien worden ze in een legbatterij gehouden, dat zou ook kunnen.

Maar daar gaat het bericht niet over; het meldt dat op 40 rai van het 690 rai (!) tellend perceel beslag is gelegd op verdenking dat het zich bevindt in het Pachi River Forest Reserve. Directeur-generaal Attapol van het Royal Forest Department (RFD) zegt dat de rest van het gebied ook geconfisqueerd kan worden wanneer blijkt dat het zich eveneens in het reservaat bevindt.

De Khao Son Farm maakt deel uit van een totaal van 1.700 rai, eigendom van Pareena, en ook naar dat gebied doet het RFD onderzoek. Wanneer het illegaal gebruik (encroachment in het Engels) is bewezen, kan het parlementslid bestraft worden met een boete van 150.000 baht en/of een gevangenisstraf van 15 jaar.

Pareena reageerde gisteren niet op de actie van de RFD. Eerder zei ze dat ze het recht heeft om het land te gebruiken, ten bewijze waarvan ze noemt dat ze de lokale Por Bor Thor 5 belasting betaalt.

De zaak is aanhangig gemaakt door Ruangkrai Leekitwattana, voormalig lid van de opgeheven partij Thai Raksa Chart, die beweerd heeft dat delen van Pareena’s bezit zich op Sor Por Kor land bevinden, grond die gereserveerd is voor uitgifte aan landloze boeren. Hij kwam achter haar bezit omdat ze op haar (voor parlementsleden verplichte) vermogenverklaring aan de NACC een vermogen van 169,7 miljoen baht had opgegeven. Winstgevende business, dat houden van kippen, dunkt me.

Vrouwelijke migranten kwetsbaar voor misbruik en uitbuiting

25 november – Vrouwelijke gastarbeiders in Thailand lopen het risico op misbruik en uitbuiting en moeten vaak lange uren maken in de meest toughest sectoren zoals de bouw, landbouw en visserij, om een armzalig loon te verdienen. Doorgaans krijgen ze minder loon dan mannen die hetzelfde werk doen. Sommigen, met name degenen die illegaal werken, krijgen nog minder dan het wettelijk minimumloon.

Die trieste situatie werd gisteren geschetst door Patima Tungouchakul, mede-oprichter van het Labour Protection Network, op een forum van het UN Entity for Gender Equality and the Empowerment of Women (kortweg UN Women). Ze schreef dit toe aan culturele normen die vrouwen secondaire waarde toekennen waardoor de beschikbare mogelijkheden voor hen worden beperkt om toegang te verkrijgen tot vakkundig, veilig en goed betaald werk.

Vrouwelijke migranten werkers, betoogde ze verder, lijden onder discriminatie en staan bloot aan seksueel, fysiek, psychologisch en economisch geweld in eigen land voordat ze migreren, tijdens hun migratie en na terugkeer. Het maakt geen verschil of ze langs reguliere of ongeregelde kanalen via  tussenpersonen door werkgevers in dienst worden genomen, en ze worden ook belaagd door partners en anderen. Meer weten? Klik hier: Forum hears of migrants’ plight.

Kort Nieuws maandag 25 november

– Eigenlijk blijft er weinig over voor de rubriek Kort Nieuws want het overige nieuws bestaat uit twee achtergrond interviews, de rubriek In Brief met vier kortjes, waarvan drie al bekend, drie eveneens al bekende berichten (Suan Dusit Poll, nieuwe SWAT-eenheid, verkiezingen in Khon Kaen) en zegge en schrijven 1 nieuw bericht.

– Staatssecretaris Niphon (Binnenlandse Zaken) is er vroeg bij want hij heeft zaterdag al het startschot gegeven voor de jaarlijkse campagne tijdens de jaarwisseling, die bekend staat als de Seven dangerous days.

Tijdens een bezoek aan het Road Safety Operations Centre in Nakhon Ratchasima, de provincie met hoogste aantal verkeersdoden vorig jaar, zei hij dat de regering dit jaar nieuwe verkeersregels gaat introduceren en strengere straffen gaat uitdelen. ‘We moeten er zeker van zijn dat de lokale bestuursorganen op de hoogte zijn van het beleid en klaar staan om actie te ondernemen.’

Nieuw is dat op 19 december een systeem met punten wordt geïntroduceerd, waardoor motoire overtreders van de verkeersregels een rijverbod krijgen. Tevens worden op alle interprovinciale snelwegen controleposten ingericht waarin minibusjes worden gecontroleerd.

– Van de rubriek In Brief noem ik het nieuwe kortje, waarin gemeld wordt dat een copyright agent (eigenlijk vertegenwoordiger) die vorige maand een 15-jarig meisje heeft opgelicht door krathongs met cartoon figuren te bestellen, is aangehouden. Hij heeft verschillende personen opgelicht en was op de vlucht nadat de affaire met het meisje bekend werd. De politie zegt nog zestig zaken in onderzoek te hebben.

– Van de twee interviews gaat een over de plannen voor de uitbreiding van het metronetwerk en een over de ontwikkelingen in het rechtssysteem. Ik geef de links: Govt moving ahead with rail plans en Let humans judge, not AI.


 

Maréchal, nous voilà! https://youtu.be/LmsdHnQ7RD8

“Maréchal, nous voilà!” is a French song dedicated to Marshal Philippe Pétain. The song was performed on many official occasions in France and Algeria during Vichy France.


 

Nieuws van de website 23-24 november

• Thai Sweet Museum, in 2009 geopend in Amphawa, biedt bezoekers een stap terug in de tijd met een rondleiding door de geschiedenis van Thaise desserts oftewel khanom
• Beheerder (24) van kinderpornosite aangehouden in zijn flat in Chiang Mai. Drie mobiele telefoons, een laptop computer, twee externe harde schijven, enkele bankboekjes en ATM-kaarten in beslag genomen
• Tien bedrijven lanceren volgend jaar groene obligaties, zowel beursgenoteerde als niet-beursgenoteerde bedrijven. TMB was in juni 2018 de eerste bank die ze uitgaf, gevolgd door vijf andere banken
• Economische ministers eensgezind dat stimuleringsmaatregelen nodig zijn om de groei van het GDP dit jaar boven de 2,6 procent te brengen. De maatregelen worden mogelijk later deze maand gelanceerd
• Deelcontract 2.3 voor HSL Bangkok-Korat (253 km, kosten 50 miljard baht) wordt betaald in dollars op advies van China. Centrale bank akkoord mits de regering leningen in dollars afsluit. Kabinet beslist dinsdag
• Prachuap Khiri Khan: Truckers in alle staten omdat collega met 1 speedpil is gearresteerd. Demonstratie op dinsdag gepland voor politiebureau Sam Roi Yot. Het gerucht gaat dat de pil is geplant door de politie
• Bank of Thailand overweegt regels mbt tot de wisselkoersen en internationale reserves te versoepelen zodat ze meer mogelijkheden heeft om de dure baht in toom te houden, want de beleidsrentevoet kan niet verder verlaagd worden
Warong Dechgitvigrom, die dinsdag de Democratische partij heeft verlaten, sluit zich aan bij de Action Coalition for Thailand, die geleid wordt door Suthep Thaugsuban. Zijn taak wordt het opzetten van lokale afdelingen. De 58-jarige gynaecoloog verwierf bekendheid omdat hij het hypotheeksysteem voor rijst van de regering Yingluck aan de kaak stelde toen de Democraten in de oppositie waren
• Chon Buri: Chauffeur (33) van minibusje om het leven gekomen bij botsing tegen achterkant vrachtwagen op de snelweg naar Bangkok. Zes passagiers gewond: 1 student en 5 middelbare-schoolleerlingen, allen meisjes

Ruzie over chemicaliën verbod lijkt te escaleren

24 november – Als u gedacht mocht hebben of nog steeds denkt dat de boeren zonder slag of stoot akkoord gaan met het verbod op de drie controversiële chemische bestrijdingsmiddelen, die in de land- en tuinbouw worden gebruikt, heeft u het mis.

De Federation of Safe Agriculture heeft een demonstratie tegen het verbod aangekondigd, dinsdag bij het ministerie van Landbouw, en daarna gaan de boeren naar het Government House voor een ontmoeting met de premier. Ze eisen een overgangsperiode van 2 jaar waarin gezocht kan worden naar alternatieven.

De boeren weigeren de chemicaliën die in hun bezit zijn, af te staan, want zegt voorzitter Sukan Sangwanna: ‘We hebben ze met ons eigen geld gekocht toen ze nog legaal waren.’

Vorige week zijn de autoriteiten begonnen aan de recall want op 1 december gaat het verbod in op het gebruik, de import en de verkoop van paraquat, glyphosate en chlorpyrifos. De BioThai Foundation die het verbod steunt, schrijft op haar Facebook pagina er geen bezwaar tegen te hebben wanneer het verbod tot eind van de maand wordt uitgesteld.

De grote vraag is natuurlijk wat de National Hazardous Substances Commission die na lang dralen het verbod heeft afgekondigd, gaat doen. Buigt de commissie voor de eisen van de boeren of houdt ze haar poot stijf? Woensdag  vergadert de commissie.

Voorzitter en minister van Industrie Suriya heeft gezegd dat 75 procent of meer van 48.000 personen die in een onderzoek zijn ondervraagd het oneens is met het verbod. Dat is onlangs op een openbare hoorzitting bekend gemaakt, maar details over het ‘onderzoek’ en de hoorzitting meldt de krant niet, dus hoe hard dat cijfer is weten we niet en of het enig gewicht in de schaal zal leggen ook niet.

Suriya weet niet zeker of het verbod op tijd op 1 december kan ingaan. ‘Ik moet overleggen op de vergadering’, is alles wat hij erover zegt. Witoon Lianchamroon, directeur BioThai, voorspelt: ‘Als de commissie [NHSC] haar beslissing herziet, zal de regering niet pleased zijn.’

BoT-baas geeft toe: Baht is te duur

24 november – De krant opent vandaag met de erkenning [of is het een bekentenis?] van de gouverneur van de centrale bank dat de baht te duur is geworden met een snelheid die de economische fundamentals overschrijdt. Hij zegt dat renteverlagingen met langer het ‘sterke medicijn’ zijn die dit kunnen ‘genezen’.

De uitspraak van Veerathai Santiprabhob heeft m.i. een hoog open-deurgehalte – net zoiets als wanneer het hoofd van de meteorologische dienst zou toegeven dat je nat wordt wanneer het regent. Maar ik ben niet erg thuis op monetair en economisch gebied, dus misschien is de uitspraak wel dermate bijzonder dat Bangkok Post er terecht mee opent.

Veerathai deed zijn bekentenis gisteren tijdens het jaarlijkse uitstapje van de Bank of Thailand (BoT) met een groep verslaggevers naar Vientiane. Hij zei: ‘Het is moeilijk te voorspellen of de baht zwakker of sterker wordt. Het kan beide kanten opgaan als gevolg van geopolitieke risico’s. De munt kan een drastische ommekeer maken wanneer externe omstandigheden veranderen.’

Maar waarschijnlijker is volgens hem dat de baht in de toekomst meer volatile (wispelturig, veranderlijk) wordt. ‘De particuliere sector moet in staat zijn de risico’s te beheersen die voortkomen uit de onvoorspelbare wisselkoersen in de mondiale buitenlandse wisselmarkt. […]’

‘In het verleden werd verlaging van de policy rate (wat ik altijd vertaal met beleidsrentevoet, het tarief dat banken betalen wanneer ze geld lenen bij de centrale bank) van 3 naar 1,25 procent gezien als sterk medicijn tegen economische problemen maar dat is niet langer het geval.’ Meer weten? Lees: BoT boss admits baht too high.

Pope Francis on Thursday arrives in his ‘popemobile’ to cheering crowds at the National Stadium.

Franciscus wint de harten van vele Thais

24 november – Het pausbezoek, door Bangkok Post uitgebreid gevolgd in tekst en foto’s, druppelt vandaag nog na, want de krant stelt in een Special report (achtergrondverhaal) vast dat Franciscus indruk heeft gemaakt. Ze kopt op de voorpagina Pope’s compassion, humility wins over many Thais en boven de overlees op pagina 2 Pope wins hearts.

Nu neem ik formuleringen in de krant als many Thais altijd met een flinke korrel zout, want hoe weet de krant dit? Als ‘bewijs’ worden zes leken en enkele kerkelijke gezagsdragers geciteerd, maar misschien vertolken die wel de mening van de many Thais uit de kop. Dus ik doe er niet moeilijk over, het zou toch wel gek staan als de krant kopte six Thais.

Het artikel mag u zelf lezen (klik hier), ik beperk me tot één citaat. Mensenrechten advocaat en boeddhist Surapong Kongchantuk, zegt dat hij zijn hart verloren heeft aan Il Papa zoals de paus liefdevol wordt genoemd.

‘Paus Franciscus is de meest invloedrijke persoon in de wereld, waarlijk van wereldklasse, numme 1 VIP. Maar wat Thais de afgelopen drie dagen hebben gezien was een man die heel erg down-to-earth is.’

Kort Nieuws zondag 24 november

– Wat biedt BP vandaag nog meer aan nieuws? Niet veel tenzij de katernen Business en Life en de cartoon-bijlage worden meegeteld.

Op de 2 een Special interview met de adjunct-directeur van de London School of hygiene and tropical medicine. Anne Mills looft het Universal Healthcare Coverage scheme (UHC) dat als sinds 2001 bestaat zonder dat het ingestort is, hetgeen ze ‘ongebruikelijk’ noemt.

Het wat ik noem Thaise ziekenfonds werd 5 jaar na de financiële crisis van 1997 gevormd toen Thailand een lower-middle-income land was en gevreesd werd dat een gratis gezondheidsprogramma de regering bankroet zou maken. Maar dat is niet gebeurd, hoewel uitdagingen in het verschiet liggen gezien de vergrijzing van de bevolking.

Meer weten? Lees: Success of UHC scheme wins praise of UK expert but challenges lie ahead.

– De al in Nieuws van de website gemelde overstap van Warong Dechgitvigrom van de Democraten naar de Action Coalition for Thailand (ACT) schijnt erg belangrijk te zijn, want BP opent er pagina 3 mee en ziet zelfs kans er een bericht van vijf kolommen aan te wijden.

Warong die bekend werd als ‘Dr Rice’ voor zijn rol in het bloot leggen van het rijsthypotheek schandaal, kreeg zo meldt het chapeau (bovenkop) van het artikel een warm welkom van de ACT partijleden. Maar hij gaat de partij niet leiden, zoals sommige media menen te weten.

– Verder op de 3 de rubriek News Bites met vier kortjes, een bericht over de betaling in dollars van de HSL Korat-Bangkok en de arrestatie van de beheerder van een kinderpornosite, beide al bekend, en één nieuw bericht dat de DSI 100 miljoen baht aan vermogen in beslag heeft genomen van degenen die beschuldigd zijn van oplichting met de Forex-3D website.

– Als laatste noem ik pagina 4 met zeven foto’s van het pausbezoek en pagina 5, de zondagpagina Urban Life, ditmaal gewijd aan de luchtverontreiniging, voornamelijk in Bangkok. Het artikel gaat vergezeld van een foto van een inwoner van Bangkok met een mondkapje en drie infographics. Ik neem ze alle drie over.


 

El día que me quieras – Carlos Gardel. https://youtu.be/ndKi5z-FHsQ

Rodolfo Mederos (Bandoneonista). II Festival Internacional de Música de Cámara en Cali. Universidad Javeriana – Cali. Octubre 1 – 2012

Carlos Gardel (born Charles Romuald Gardès; 11 December 1890 – 24 June 1935) was a French Argentine singer, songwriter, composer and actor, and the most prominent figure in the history of tango.

Rodolfo Mederos (1940) is an Argentine bandoneonist, composer and arranger. He lived in Cuba and France; in Argentina, he founded the cult group Generación Cero. As a young man he was an admirer of fellow bandoneonist Ástor Piazzolla. He played with Piazzolla for several years before joining the Osvaldo Pugliese Orchestra, alongside other young musicians.


 

Nieuws van de website 22-23 november

• Manop Khereephuwadol, die de vrijgevallen parlementszetel van Thanathorn overneemt, zegt zich te zullen inzetten voor minderheden
• Zeven vrachtwagenladingen met gesmokkeld rijst (300.000 ton) onderschept in Mae Sot (Tak). De rijst was afkomstig uit Myanmar en zou verkocht worden als Thaise rijst
• Nakhon Pathom: Paus roept priesters, nonnen en gelovigen op nieuwe manieren te vinden ‘to spread the word, ways that are capable of mobilising and awakening a desire to know the Lord’
• Phuket: Duitse toerist (63) overleden aan ernstige verwondingen door schroef van een boot toen hij buiten het als veilig gemarkeerde gebied voor het Kamala strand zwom
• Onder het motto Gelijke monniken, gelijke kappen richt Future Forward haar pijlen op parlementslid Watanya Wongopasi (Palang Pracharath) wegens verboden aandelenbezit toen ze werd geregistreerd als kandidaat-parlementslid. FFP vraagt Kiesraad onderzoek te doen
LGBT activisten vragen Constitutionele Hof de wet te veranderen die alleen een huwelijk tussen man en vrouw toestaat. Volgens hen is dat in strijd met de grondwet die zegt dat ‘all persons are equal before the law, and shall have rights and liberties and be protected equally under the law’
• Vanaf volgend jaar gelden minimumprijzen voor tourpakketten om prijsoorlogen te voorkomen en substandaard reisagenten uit te bannen
Airport Rail Link wil volgend jaar buiten de spits een eenheidstarief van 20 baht rekenen waardoor naar verwachting het aantal passagiers zal toenemen naar 100.000 per dag
• Trang: Politie zoekt senior-politieagent en drie medeplichtigen die illegaal grond in gebruik hebben genomen in nationaal park Hat Chao Mai. Ze hebben hun belofte gebroken zich vrijwillig te melden en ook een dagvaarding genegeerd. Tegen het viertal zijn door de rechtbank arrestatiebevelen verleend
Fotoalbum Grand Holy Mass (13 foto’s): Holy Mass at the 109-year-old Assumption Cathedral on Friday is the highlight of Pope Francis’ final day in Thailand

Paus Franciscus: Geef het evangelie een Thais gezicht

23 november – ’t Is weer voorbij, het bezoek van paus Franciscus aan Thailand. Woensdag zette hij voet op Thaise bodem, vandaag vliegt hij naar Japan waar hij een pleidooi zal houden voor nucleaire ontwapening. Ook vandaag besteedt Bangkok Post weer ruime aandacht aan het bezoek met een stevig artikel op de voorpagina, voorzien van een foto met de eucharistieviering tijdens een mis in de Assumption Cathedral en een fotopagina op de 2 met zes foto’s en citaten uit zijn preek. Op de website staat een Fotoalbum met dertien foto’s.

Het voorpagina-artikel is gewijd aan het bezoek dat de paus bracht aan de St Peter’s Church (Petrus in het Nederlands) in het district Sam Phran, waar hij priesters, nonnen en gelovigen opriep nieuwe manieren te zoeken om het Evangelie te verspreiden. Hij noemde ze ‘manieren die in staat zijn een verlangen te mobiliseren en op te wekken om de Heer te kennen’.

De paus toonde zich ‘bedroefd’ om te constateren dat voor veel Thaise mensen het christendom ‘een buitenlands geloof [is], een religie voor buitenlanders’. Hij drong erop aan dat het woord Evangelie wordt ingeprent zodat het een ‘Thais gezicht en vlees’ heeft.

Op de fotopagina staat een verslag van de Heilige Mis in de Assumption Cathedral in Bang Rak (ook Bangkok). Daar richtte hij zich met name tot jongeren. Ik geef zijn woorden in het Engels weer, zodat er niets verloren gaat.

Technology and globalisation are homogenising young people around the world to the point where their uniqueness and cultural individuality are becoming endangered species. Hold on to the cultures handed down by your ancestors and cherish their roots.
[The pope decried] a growing tendency to discredit local values and cultures by imposing a unitary model for values on young people. This produces a cultural devastation that is just as serious as the disappearance of species of animals and plants.

I urge you to maintain your joy and to look to the future with confidence. Rooted in Christ, view all things with the joy and confidence born of knowing that the Lord has sought us out, found us and loved us infinitely. Friendship cultivated with Jesus is the oil needed to light up you path in life and the path of all those around you: your friends and neighbours, your companions at school and work, including those who think completely unlike yourselves.
In the face of problems and obstacles like the suffering of our loved ones, or our own helplessness before apparently hopeless situations, unbelief and bitterness can take over and silently seep into our dreams, making our hearts grow cold.
Have faith in your families and teachers who suffered, but learnt that the secret to a happy heart is the security we find when we are anchored, rooted in Jesus.

 

A train passes a column of foundation pillars, left, from the 1990 Hopewell project that was terminated in 1998.

SRT vindt een uitweg voor de Hopewell claim

23 november – Het ministerie en de Spoorwegen menen een nieuwe uitweg te hebben gevonden om geen 25 miljard baht te hoeven betalen aan aannemersbedrijf Hopewell voor beëindiging van het contract in januari 1998 voor de aanleg van een 60 km lange verhoogde snelweg en spoorbaan tussen Don Muaeng en het stadscentrum.

De zaak is al uitentreuren aan de orde geweest in de krant, dus wat er zo bijzonder aan is dat Bangkok Post  er vandaag de krant mee opent, ontgaat me eerlijk gezegd. Dat beide op zoek waren naar mazen, is immers al eerder bericht. Maar goed, het lijkt erop dat het deze keer wel gaat lukken onder de geëiste compensatie uit te komen die in april door de Supreme Administrative Court is bevolen.

Een eerdere poging om de compensatie te ontlopen, leed schipbreuk maar deze maal – als ik het goed begrijp – meent een panel een nieuwe uitweg te hebben gevonden. Ik laat de details maar weg, want het is allemaal knap ingewikkeld. Maar de kern van de zaak is simpel: ministerie en SRT hebben geen zin te dokken. Meer weten? Lees: SRT finds Hopewell ‘loophole’.

Future Forward slaat terug met aandelen aantijging

23 november – Ik meldde het al in Nieuws van de website en eigenlijk valt er niet veel meer dan dat over te zeggen. Pannika Wanich, parlementslid voor en woordvoerder van Future Forward, heeft de Kiesraad gevraagd na te gaan of parlementslid Watanya Wongopasi (Palang Pracharath) aandelen had in een mediabedrijf toen ze zich registreerde als kandidaat-parlementslid.

Het verzoek lijkt een wraakactie nadat FFP partijleider Thanathorn zijn parlementszetel is ontnomen door het Constitutionele Hof vanwege vermeend media aandelenbezit. Dat is wettelijk verboden met als achtergrond dat parlementsleden als aandeelhouder via de media invloed zouden kunnen uitoefenen.

Pannika zegt dat alhoewel Watanya haar aandelen in de Nation Multimedia Group aan een derde partij had overgedragen, het bedrijf pas in september, zes maanden na de verkiezingen, wijziging van de aandeelhouders meldde aan het Business Development Department van het ministerie van Handel.

Om dezelfde reden achtte het Hof Thanathorn schuldig. Zijn aandelentransfer werd pas op 21 maart geregistreerd bij die dienst. Zijn verweer dat hij tijdig zijn aandelen had overgedragen aan zijn moeder overtuigde de rechtbank niet, want daarvan was geen bewijs.

Het verzoek van Pannika komt een dag nadat Watanya aangifte wegens smaad tegen haar heeft gedaan. Volgens Watanya heeft Pannika valselijk beweerd dat zij [Watanya dus] de berichtgeving van de Nation Multimedia Group over oppositiepartijen heeft beïnvloed. Watanya ontkende ook in de smaadaangifte dat zij of haar echtgenoot, toen ze zich registreerde als kandidaat, media aandelen bezaten. Leuk hè: twee ‘kijvende’ wijven (excusez le mot)?

Het bericht vervolgt met een nieuwe actie van de bekende lastpak Srisuwan. Hij heeft de Kiesraad gevraagd het onderzoek naar Thanathorn te versnellen en hem strafrechtelijk aan te pakken. Hij heeft ook het Constitutionele Hof gevraagd te beoordelen of Thanathorn’s commentaar op zijn veroordeling beschouwd kan worden als minachting van de rechtbank.

Ten slotte meldt het bericht dat een lid van Palang Pracharath, de leidende coalitiepartij, zijn partijgenoten in de parlementscommissie corruptie heeft gevraagd een onderzoek te doen naar voorzitter Sereepisuth , partijleider van de oppositiepartij Seriruamthai. Toen hij politiechef was, zou er gesjoemeld zijn met de aanschaf van motorfietsen. Opnieuw: leuk hè, al dit gekissebis.

Construction of the new parliament building, named Sappaya-Saphasathan, is under way despite it being partly in use by legislators. The building sits by the Chao Phraya River and covers 300,000 square metres of land.

Controversiële Chao Phraya promenade in vier stukken gehakt

23 november – Zou er na een jaar ‘radiostilte’ dan eindelijk een eind komen aan de controverse over de aanleg van een promenade langs de Chao Phraya met een voetgangers- en fietspad? Het lijkt er wel op want de gemeente Bangkok heeft het controversiële project in vier stukken geknipt. Adjunct-hoofd Chiradeth van Gemeentewerken zegt dat de meeste obstakels zijn opgeruimd en dat de aanleg kan beginnen zodra de regering met 8,3 miljard baht over de brug komt.

Gisteren leidde Chiradeth gemeenteraadsleden op een bezoek aan delen van de beoogde 14 kilometer lange promenade. Het ei van Columbus is gevonden door het deel tussen de Rama VII en Pin Klao brug te schrappen, nadat het National Committee of Rattanakosin Island and Old Town Conservation erop had aangedrongen dit deel in de oorspronkelijk staat te behouden. De vier secties noem ik niet, want daarvoor moet je de situatie ter plaatse kennen.

Tegen de promenade is eind vorig jaar geprotesteerd door Friends of the River, een groep die geleid wordt door landschapsarchitect Yossapon. Ze zeggen dat de 10 meter brede promenade de waterstroom, bootreizen en rivieroeverbewoning bedreigt, want die wordt [geheel of gedeeltelijk, dat weet ik niet] boven het water aangelegd.

Kort Nieuws zaterdag 23 november

– De oppositie staat te trappelen om de regering het vuur na aan de schenen te leggen in het aangevraagde zogeheten censure debate (zoiets als een interpellatie in Nederland). Ze gaat de regering aanpakken omdat die het laat afweten op economische gebied, beleid voert waarvan alleen grote bedrijven profiteren en overheidsdiensten zich schuldig (zouden) maken aan corruptie.

Hoofd strateeg mevrouw Sudarat (foto) van Pheu Thai lichtte gisteren alvast een tipje van de sluier op. Ze zegt dat enkele ministers er van langs zullen krijgen [mijn woordkeus] maar de oppositie moet nog bepalen wie ze op de slachtbank leggen.

Bekend is al wel dat Prayut wordt ‘gegrild’ over de economische problemen omdat hij voorzitter is van het ministersteam dat zich bezighoudt met economische zaken. Over de beschuldiging van corruptie zegt Sudarat dat grote bedrijven daarvan in diverse projecten van de Eastern Economic Corridor hebben geprofiteerd.

Naar verwachting vindt het debat volgende maand plaats. Meer weten? Lees: Opposition to target economy, corruption in censure debate.

– Premier Prayut stapt weer eens op het vliegtuig; die man boft toch maar en zijn vrouw ook, want die gaat [altijd, meestal?] mee. Morgen vertrekt hij naar Zuid-Korea om samen met de Koreaanse president Moon Jae-in de Asean-ROK Commemorative Summit voor te zitten, een bijeenkomst over de richting van samenwerking in de komende dertig jaar. Vergaderd wordt in de havenstad Busan.

Gedurende het bezoek van vier dagen vindt ook een conferentie plaats over de duurzame ontwikkeling van het Mekong stroomgebied. Experts maken zich momenteel grote zorgen over het extreem lage waterpeil van de rivier, dat de ecologie kan schaden. Als oorzaken worden genoemd de klimaatverandering en de dammen in de rivier.

– Het hooggerechtshof heeft gisteren de vrijspraak van voormalig premier Thaksin bevestigd die beschuldigd was van een ambtsmisdrijf door het ministerie van Financiën toe te staan toezicht te houden op een rehabilitatieplan van Thai Petrochemical Industry. Een panel van negen rechters zegt geen bewijs te hebben gevonden om de beschuldiging van de NACC te onderbouwen dat Thaksin’s actie close associates [?] in staat stelde persoonlijk gewin te maken. Knap ingewikkeld, dus laat het hierbij.

– Pagina 3 bevat verder de rubriek In Brief met vijf kortjes, onder andere een over het LGBT protest. Nieuw is een bericht dat gisteren in een vuurgevecht twee verdachten van de dodelijke aanval eerder deze maand op een controlepost in Yala, bemand door dorps defensievrijwilligers, zijn dood geschoten. Ze werden ook voor andere vergrijpen gezocht. De soldaten handelden volgens hoofd Piyapong van de Pattani special taskforce uit zelfverdediging.


 

Carlos Gardel – Melodía de arrabal – Tango. https://youtu.be/MRGa58KCZPI

Carlos Gardel (born Charles Romuald Gardès; 11 December 1890 – 24 June 1935) was a French Argentine singer, songwriter, composer and actor, and the most prominent figure in the history of tango. Gardel’s baritone voice and the dramatic phrasing of his lyrics made miniature masterpieces of his hundreds of three-minute tango recordings. Together with lyricist and long-time collaborator Alfredo Le Pera, Gardel wrote several classic tangos.

Gardel died in an airplane crash at the height of his career, becoming an archetypal tragic hero mourned throughout Latin America. For many, Gardel embodies the soul of the tango style. He is commonly referred to as “Carlitos”, “El Zorzal” (The [Song] Thrush), “The King of Tango”, “El Mago” (The Wizard), “El Morocho del Abasto” (The Brunette boy from Abasto), and ironically “El Mudo” (The Mute).


 

Nieuws van de website 21-22 november

• Paus Franciscus heeft een oproep gedaan migranten zich welkom te laten voelen in hun gastland en vrouwen en kinderen te beschermen tegen uitbuiting, geweld, misbruik en slavernij
• Petchabun – Provinciale autoriteiten zijn overeengekomen dat hotels die illegaal gevestigd zijn in openbare bossen, kunnen doorgaan om te voorkomen dat de lokale economie instort. Het kabinet gaat om toestemming gevraagd worden
• De dienst Accijnzen stelt voor dat binnenlandse luchtvaartmaatschappijen de frequentie van hun vluchten naar second-tier provincies verhogen om het toerisme te bevorderen. In ruil daarvoor kan de accijns op kerosine verlaagd worden
• Aardbeving van 6,1 op de schaal van Richter donderdag, met het epicentrum 10 km onder het aardoppervlak, op de grens van noordwest Laos en noordelijk Thailand. Hoge gebouwen in Bangkok zwiepten licht. Geen grote schade
• Aardbeving van 6,4 donderdagochtend om 7 uur in Laos veroorzaakt schade in de provincie Nan: scheuren in muren en ingestorte daken. Epicentrum 3 km diep. Hoge gebouwen in Bangkok zwaaiden licht [Het verband tussen beide berichten is mij niet duidelijk]
• Twee drones, elk met 10 liter chemicaliën per trip, een week lang op proef ingezet in Zuiden om schimmelziekte pestalotiopsis in rubberbomen te bestrijden
• Phuket: Vijf Chinese forex makelaars gearresteerd bij inval in gehuurde kantoorruimte. 5 laptops, 15 mobieltjes en transactieoverzichten in beslag genomen
• Bang Lamun (Pattaya): Gewonde black killer whale (orca of zwaardwalvis) aangespoeld op strand en gered. Gebracht naar het Sea Turtles Conservation Centre van de marine in Sattahip voor behandeling
• National Doping Control Centre in Thailand mag zes maanden geen monsters testen wegens non-conformities [?] die tijdens inspecties zijn gevonden door het World Anti-Doping Agency in Montreal
• Min. van Transport buigt voor eisen van personeel van openbaarvervoersbedrijf Bangkok (BMTA) dat donderdag demonstreerde voor het ministerie. 3.000 nieuwe bussen worden gekocht, voorstel om meer diensten te franchisen aan particulieren is van de baan
• Ratchaburi: Veera Somkwamkid, secretaris-generaal van het People’s Network Against Corruption, doet aangifte tegen parlementslid Pareena (Palang Pracharath) die illegaal land bezit in beschermd bos dat ook Por Bor Tor 5 grond is
• Export in oktober afgenomen met 4,5 procent op jaarbasis naar US$20,8 miljard, waardoor de krimp in de eerste tien maanden van dit jaar uitkomt op 2,35 procent
• Thalang (Phuket): Drie bouwvakkers om het leven gekomen en anderen bekneld geraakt door ingestort kantoorgebouw in aanbouw donderdagmiddag. Oorzaak nog onduidelijk

His Holiness Pope Francis has an audience with Their Majesties the King and Queen at the Ambara Villa in Dusit Palace on Thursday.

Paus pleit voor de behoeftigen

22 november – Paus Franciscus heeft gisteren tijdens de heilige mis in het Supachalasai stadion zijn zorgen uitgesproken over de benarde situatie van degenen die lijden onder mishandeling. Hij zei bezorgd te zijn over vrouwen en kinderen, die vaak het slachtoffer zijn van prostitutie en mensenhandel (citaat 1), en zei zich zorgen te maken over migranten zonder thuis en familie die zich verlaten voelen evenals uitgebuite vissers en bedelaars (citaat 2). Dit zei hij respectievelijk:

1 [They are] humiliated in their essential human dignity. I think of young people enslaved by drug addiction and a lack of meaning which makes them depressed and destroys their dreams.

2 Let us not deprive our communities of seeing their faces, their wounds, their smiles and their lives. Let us not prevent them from experiencing the merciful balm of God’s love that heals their wounds and pains.

Bangkok Post besteedt vandaag ruime aandacht aan het pausbezoek met een vierkoloms dragende plaat [journalistiek jargon voor foto] prominent bovenaan de voorpagina van het bezoek dat Franciscus bracht aan de koning [nee, bij de koning kom je niet op bezoek, je wordt in audiëntie ontvangen], een lel van een openingsartikel plus pagina 4 die bestaat uit negen foto’s en een verslag van zijn bezoek aan het St Louis Hospital, dat dit jaar 120 jaar bestaat. Hij hield er een toespraakje voor de zevenhonderd stafleden [nee, pausen houden geen toespraken, ze houden preken].

Wat de paus gezegd heeft tegen de koning, meldt de krant [helaas] niet. Persoonlijk had ik de hoop dat de paus de koning de biecht zou afnemen, want ZM heeft wel het nodige op te biechten. Nog niet zo lang geleden zette hij zijn maîtresse aan de kant en de familie van zijn vorige vriendin zit nog steeds gevangen om twee smetjes te noemen op zijn blazoen. Maar te zien aan de foto zal er wel over ditjes en datjes gebabbeld zijn of misschien heeft de prelaat toch in bedekte termen iets gezegd over de levenswandel van de koning.

Tijdens zijn bezoek [geen audiëntie] aan premier Prayut in het Government Housen sneed de paus het lot van migranten aan. Dit zei hij, en ik neem weer de Engelse tekst uit de krant over, zodat er niets verloren gaat:

The crisis of migration cannot be ignored. Thailand itself, known for the welcome it has given to migrants and refugees, has experienced this crisis as a result of the tragic flight of refugees from neighbouring countries.
Once more, I hope that the international community will act with responsibility and foresight, that it will work to resolve the issues that have led to this tragic exodus, and that it will promote safe, orderly and regulated migration.
May every nation devise effective means for protecting the dignity and rights of migrants and refugees, who face danger, uncertainty and exploitation in their quest for freedom and a decent life for their families. It is not just about migrants; it is also about the face we want to give to our societies.

Ik sluit af met de 19-eeuwse Engelse hymne Onward, Christian soldiers. Lijkt me wel passend, want het pausbezoek is toch een soort veldtocht in een land waarmee van alles mis is.

Einde niet in zicht voor Amerikaans-Chinese slobkous

22 november – No end in sight for US, China spat kopt de krant boven het tweede artikel op de voorpagina, een groot omkaderd verhaal over de Amerikaans-Chinese handelsoorlog.

Dat ik kop slobkous is een plaisanterie want zo vertaalt mijn digitale woordenboek het woord spat – ook trouwens als wielkap. Mijn papieren woordenboek [o wat ben ik blij dat ik het heb meegenomen naar Thailand, ik kocht het toen ik naar de HBS ging] kent het wel. Het is Amerikaans Engels voor kibbelpartij.

Supachai Panitchpakdi, voormalig directeur van wereldhandelsorganisatie WTO, zegt dat de handelsruzie tussen China en de VS vermoedelijk volgend jaar doorgaat want gesprekken tussen Trump en de Chinese president Xi Jinping hebben nog niet geresulteerd in een overeenkomst tussen beide landen.

Maar Supachai ziet het conflict niet als handelsoorlog: ‘Wat ik zie is de toename van protectionisme, het opkomen van een deglobalisation poging die we moeten proberen te voorkomen en proberen tegen te vechten.’

Dat zei hij op het Bangkok Post International Forum 2019 over ‘ASIA 2020: Trade Wars, RCEP and Economic Trends’, gisteren gehouden in het Centara Grand & Bangkok Convention Centre in CentralWorld.

‘Dit wordt niet opgelost in 2020… zelfs wanneer president Xi naar Iowa wordt uitgenodigd waar ze misschien een overeenkomst tekenen. Die gaat niet de hele kwestie oplossen. De onbalans in wereldhandel, met name het Amerikaanse handelstekort tegen China dat Trump door middel van tarieven probeert te repareren, is niet de oorzaak van de vertraging in de wereldhandel. In feite is de oorzaak het achteruitzetten van multilateralisme wat de wereld de afgelopen tientallen jaren heeft gezien.’ Meer weten? Klik op de kop.

BMTA blijft in overheidshanden

22 november – Het openbaarvervoersbedrijf van Bangkok (BMTA) blijft in overheidshanden en wordt niet geprivatiseerd. Met die toezegging heeft Suchart Chockchaiwattanakorn, assistent van de minister van Transport, de kou uit de lucht gehaald tijdens een bijeenkomst met de BMTA-vakbond, nadat honderden vakbondsleden tegen privatisering hadden gedemonstreerd bij het ministerie.

De geruststelling vormt de opening van pagina 2, een kloek 4-koloms artikel naar aanleiding van het protest. Het personeel was in de hoogste bomen geklommen vanwege het herstelplan van de BMTA voor het sterk verouderde wagenpark. Volgens dit plan zouden particuliere bedrijven worden gecontracteerd om busdiensten te verzorgen en zou mogelijk het plan geschrapt worden om nieuwe bussen aan te schaffen. Volgens de vakbond kwam dit in feite neer op privatisering.

Suchart benadrukte in zijn gesprek met vakbondsvertegenwoordigers dat het ministerie van Transport de BMTA niet zal dwingen ruimte te maken voor particuliere operators. Hij zei: ‘De BMTA is een sleutel openbaarvervoers systeem dat de regering dient te steunen.’

Derhalve gaat de BMTA door met de aanschaf van 3.000 bussen om de dienstverlening te verbeteren. Maar het is volgens Suchart nog te vroeg om te zeggen hoeveel routes bij de BMTA blijven. De vakbond eist dat het er minstens 137 zijn.

In het gesprek kwamen ook de tarieven ter sprake. De vakbond verzet zich tegen verlaging daar die de financiële last van de BMTA verder vergroot, die al gebukt gaat onder een schuldenlast van 110 miljard baht. Mogelijk introduceert de BMTA een ‘one day pass’ ad 30 baht om de financiële last van forenzen te verlichten. Ook werkt het ministerie aan de lang vertraagde benoeming van het BMTA-bestuur.

Vakbondsvoorzitter Boonma vertrouwt het niet. Hij zegt dat het ministerie de BMTA onder druk zet de tarieven te verlagen, zodat het bedrijf verder in schulden wordt gestort en uiteindelijk gedwongen wordt te sluiten. De vakbond gaat de oppositie vragen het BMTA herstelplan te onderzoeken daar ze van plan is minister Saksayam (Transport) tijdens het gevraagde no-confidence debat hard aan te pakken. De krant heeft het zelfs over een motie van wantrouwen tegen hem.

Aardbeving in Laos treft noordelijke provincies

22 november – De krant maakt een eind aan mijn verwarring over de twee websiteberichten die een  aardbeving beschrijven. Pagina 3 opent met het bericht dat een aardbeving in Laos van 6,1 op de schaal van Richter kort voor 7 uur gisterochtend aanzienlijke schade heeft veroorzaakt in de grensprovincie Nan. Gemeld zijn scheuren in muren en ingestorte daken, met name in de districten Bo Klua en Chalerm Prakiat. Het epicentrum van de beving lag op een diepte van 3 kilometer en circa 19 km ten zuidoosten van het dorp Nam Chang in Nan.

Bewoners in tal van provincies in het Noorden en Noordoosten werden gewekt doordat de grond bewoog. In Bangkok zwaaiden hoge gebouwen licht. In Laos werd personeel van de Xayaburidam in staat van paraatheid gebracht om eventuele schade in de gaten te houden.

Het bericht meldt verder onder andere dat het dak van een school in Bo Klua deels instortte en dat scheuren zijn gevonden in de muur aan de voorkant en in dienstwoningen. De school is een dag dicht gegaan. Ook zijn scheuren gevonden in een muur van de ordination hall van een 500 jaar oude tempel die op een heuveltop staat. De abt vertelt dat de monniken en novieten de grond voelden schudden en naar buiten vluchtten.

Verder was de schade beperkt of nihil. Uit Phayao is geen schade gemeld, in Phitsanulok bleef de Kwai Noi Barung Daen dam ongedeerd. En in Khon Kaen werden als voorzorgsmaatregel patiënten van het Ratchaphreuk ziekenhuis geëvacueerd naar het parkeerterrein.

Kort Nieuws vrijdag 22 november

– 170 Thais die in Cambodja zijn aangehouden omdat ze een illegale goksite beheerden, zijn gisteren vrijgelaten en via de provincie Sa Kaeo teruggestuurd naar Thailand. Ze zijn door de Cambodjaanse autoriteiten op de grenspost Khlong Luek in Aranyaprathet overgedragen na succesvolle onderhandelingen in twee rondes in Poipet, geleid door de gouverneur en adjunct-gouverneur van Sa Kaeo.

Aan de vrijlating waren volgens het Immigration Bureau geen voorwaarden verbonden. Het bureau gaat na of ze beschikten over een legale werkvergunning voor Cambodja.

– Vice-premier Prawit heeft partijleider Thanathorn (Future Forward, FFP) die woensdag door het Constitutionele Hof is gediskwalificeerd als parlementslid [moet ik nog uitleggen waarom?], gewaarschuwd geen straatprotesten te ontketenen.

Hij zei dat toen hem gevraagd werd wat hij vond van de voortgaande campagnes van FFP, zoals de oproep om de militaire dienstplicht af te schaffen en de druk om de grondwet te wijzigen. ‘Laat hem campagne voeren zolang het niet tegen de wet is’, reageerde een laconieke Prawit.

Thanathorn herhaalde gisteren dat hij onschuldig is in de media-aandelenzaak. Hij zal binnenkort zijn interpretatie van het vonnis geven. Geruchten dat hij zich kandidaat zou stellen voor de post van gouverneur van Bangkok ontkende hij. Voorts zei hij door te zullen gaan de FFP te versterken, kandidaten voor de lokale verkiezingen te begeleiden, campagne te voeren voor grondwetwijzigingen en afschaffing van de militaire dienstplicht.

Op een seminar over politieke leiders en Thailand’s toekomt, georganiseerd door het Political and Electoral Development Institute van de Kiesraad, waarvoor hij was uitgenodigd, deed hij het voorstel voor wat hij noemde ‘Thailand 3D’: herstel democratie, beperking van de rol van het leger en beëindiging van de machtsconcentratie in Bangkok door overdracht van bevoegdheden aan lokale bestuursorganen.

– Lastpak Srisuwan, actief indiener van petities [hij heeft het er maar druk mee], zegt vandaag de rechtbank in een petitie te zullen vragen of Thanathorn zich schuldig heeft gemaakt aan minachting van de rechtbank met zijn commentaar op het vonnis van het Constitutionele Hof. Thanathorn zei woensdag na het verlaten van de rechtszaal: ‘De redenen die het Hof gebruikte […] waren alleen maar aannames zonder enige wetenschappelijke feiten.’

– Laatste bericht. Een Duitse viroloog en een Britse wetenschapper hebben dit jaar de Prince Mahidol Award gewonnen voor hun werk op het gebied van geneeskunde en volksgezondheid. Ze zijn gekozen uit een totaal van 66 genomineerden.

De viroloog is onderscheiden vanwege zijn werk over de levenscyclus van het hepatitis C virus, waardoor een basis is gelegd voor de ontwikkeling van effectieve en veilige specifieke virusremmers.

De wetenschapper werd onderscheiden voor zijn werk op het gebied van volksgezondheid. Hij bestudeert al 30 jaar trachoma (trachoom), de meest voorkomende oorzaak van blindheid. Zijn research leidde ertoe dat de WHO een wereldwijd programma lanceerde ter bestrijding van de ziekte.

Het artikel vermeldt niet wanneer de prijzen worden uitgereikt. Meestal gebeurt dat door prinses Sirindhorn.


 

Jacques Brel – Le plat pays. https://youtu.be/rzeZcdW4Pbo

Jacques Romain Georges Brel (1929-1978) was een Belgische zanger, componist en tekstschrijver die in de vroege jaren zestig uitgroeide tot een internationale beroemdheid. Na zijn afscheid van het podium in 1967 was hij enige tijd actief als filmacteur en -regisseur.


 

Commentaar: Barbertje moet hangen en hij hangt

21 november – Het is simpel. Als je iemand wil weg hebben, hoef je alleen maar te wachten tot hij/zij een fout maakt en dan sla je genadeloos toe. De idealistische partijleider Thanathorn van de frisse nieuwe partij Future Forward is het slachtoffer geworden van een vendetta tegen hem. Want een partij die voorstelt het mes te zetten in het defensiebudget en het aantal militairen met de rang van generaal alsmede de dienstplicht af te schaffen, kweekt tegenstanders in dit land dat nog steeds een dictatuur is maar nu met een democratisch vernisje.

Het Constitutionele Hof diskwalificeerde hem gisteren als parlementslid. Toen hij zich aanmeldde als parlementslid zou hij nog aandelen in een mediabedrijf hebben gehad en dat is verboden.

Zijn verweer dat hij de aandelen tijdig aan zijn moeder had overgedragen, overtuigde het Hof niet – ook niet dat het bedrijf onschuldige bedrijfsmagazines maakte en inmiddels was opgeheven. Het enige dat telde was dat de aandelentransfer pas later (te laat) was geregistreerd bij het Business Development Department.

De hele motivatie van het Hof kan me eigenlijk gestolen worden want het is juridische haarkloverij op de vierkante centimeter. Sinds de oprichting van de partij en het verrassend grote aantal van 5,3 miljoen met name jonge kiezers dat ze bij de verkiezingen wist te trekken, liggen de partij en haar leiders voortdurend onder vuur. Behalve de media-aandelenzaak zijn er nog meer die voldoende dynamiet bevatten om een eind te maken aan Future Forward.

Conservatief Thailand kan tevreden zijn: de status-quo is niet in gevaar gekomen. De eerste aanval op deze luis in de (politieke) pels is gelukt. Om met Sjef van Oekel te spreken in de woorden van Wim T Schippers: Ik word niet goed.


Nieuws van de website 20-21 november

• Paus Franciscus woensdag gearriveerd in Thailand voor zijn driedaags bezoek. Op de foto wordt hij begeleid door zijn nicht, zuster Ana Rosa Sivori die in Thailand woont en als tolk zal dienst doen
• Hooggerechtshof handhaaft doodstraf voor Spanjaard (40) wegens moord met voorbedachten rade op een landgenoot in 2016, wiens lichaamsdelen zijn gevonden in de Chao Phraya
• Maleisische man (63), die bekend staat als David, king of fake liquor, aangehouden in Bangkok. Hij heeft bekend al 30 jaar illegaal whisky te stoken en merknamen te hebben vervalst. Hij werd aangehouden toen hij op een parkeerterrein whisky afleverde aan een klant. Zijn visum was verlopen
• Partijleider Thanathorn (Future Forward) met 7 tegen 2 stemmen door Constitutionele Hof gediskwalificeerd als parlementslid voor bezit aandelen in mediabedrijf toen hij zich aanmeldde als kandidaat-parlementslid. Kiesraad moet nu verdere actie nemen bij hooggerechtshof wat kan leiden tot een gevangenisstraf van maximaal 10 jaar, een dito boete van 200.000 baht en een politieke ban van 20 jaar
• Songkhla: Hond die 2 weken geleden is gevallen van een voertuig, wacht aan de kant van de weg op zijn baasje
• MoU over grenstransport door Thailand en Myanmar getekend tijdens Greater Mekong Subregion (GMS) conferentie in Phnom Penh
• Nieuwe economische maatregelen later dit jaar verwacht om tegenvallend derde kwartaal te compenseren
• Nakhon Si Thammarat: Vader schiet de echtgenoot van zijn dochter dood die 3 jaar geleden niet kwam opdagen op de bruiloft maar haar in plaats daarvan meenam naar een ander district
• Thai Industries Sentiment Index (TISI) in oktober gezakt naar laagste niveau in 17 maanden. Bedrijven zijn onder andere bezorgd over minder orders in provinciale gebieden, de VS-China handelsoorlog en de verwachte schorsing Amerikaanse GSP-preferenties
• Highways Department haalt vanaf september volgend jaar barricades bij loketten tolwegen weg om verkeersstroom te versnellen
• Buri Ram: Rural Road Office waarschuwt boeren die zakken om straatlantaarns binden om hun rijstoogst te beschermen. Het licht zou de groei van de aren vertragen

Future Forward Party leader Thanathorn Juangroongruangkit leaves the Constitutional Court.

Thanathorn wacht nieuw juridisch gevecht

Section 151 stipulates that those who apply to be MPs despite realising that they fail to qualify under the law could face a jail term of up to 10 years, a fine of between 20,000 and 200,000 baht, and also may have their voting rights suspended for 20 years.
Kiesraad secretaris-generaal Jarungvith Phumma

The 24 March election was not the only battlefield. The FFP is a journey. We will continue to run for other elections. Most importantly, I still retain the prime ministerial candidate status. Don’t worry. The court ruling will not culminate in the party dissolution.
Thanathorn Juangroongruangkit, partijleider Future Forward

21 november – ‘Maak je geen zorgen, het vonnis van de rechtbank zal niet culmineren in de opheffing van de partij.’ Met die woorden stak partijleider Thanathorn de supporters van Future Forward een hart onder de riem, nadat het Constitutionele Hof hem gisteren de status van parlementslid had afgenomen.

Ik weet niet of dit wishfull thinking is dan wel een realistische voorspelling, maar het illustreert wel dat Thanathorn niet het (moede?) hoofd in zijn schoot legt. Conservatief Thailand is voorlopig nog niet van hem en zijn partij af en dat blijkt al uit de campagne die FFP op Siam Square is begonnen voor afschaffing van de dienstplicht [geen details, heb wel op de tv gezien dat Thanathorn er foldertjes uitdeelde].

Jade Donavanik, voormalig adviseur van de grondwetcommissie, is bezorgd dat de campagne uitdijt tot een politiek en straatprotest, maar Thanathorn neemt die zorg weg. ‘De campagne heeft alleen tot doel de mensen bewust te maken, niet om protest te ontketenen’, zei hij gisteren in een media interview.

Wat er verder gaat gebeuren met Thanathorn hangt af van de Kiesraad. De raad kan hem strafrechtelijk laten vervolgen. Zie bovenstaand kader waartoe dit kan leiden. Kiesraad secretaris-generaal Jarungvith zegt dat een commissie die de zaak onderzoekt [hij zal bedoelen die de mediazaak heeft onderzocht en naar het Hof verwezen] het vonnis van het Hof zal betrekken bij het verdere traject.

Directeur Stithorn van het Office of Innovation for Democracy, een onderdeel van het King Prajadhipok Institute, zei gisteren te verwachten dat het vonnis van het Hof het begin markeert van een nieuw proces tegen de FFP-leider. ‘Ik denk dat het niet lang duurt totdat de Kiesraad Thanathorn beschuldigt van overtreding van artikel 151’ [dat de strafmaat voor de overtreding bevat].

Jade Donavanik komt nog een tweede keer aan het woord. Hij zegt dat het bestuur van Future Forward vervolgd kan gaan worden omdat het Thanathorn als kandidaat-parlementslid heeft ingezet. Wordt allemaal ongetwijfeld nog vervolgd.

AoT-bestuur houdt vast aan noordelijke uitbreiding

21 november – Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald, is een uitdrukking die niet besteed is aan Airports of Thailand (AoT), want het bestuur heeft eigenwijs besloten vast te houden aan het controversiële noordelijke uitbreidingsplan van luchthaven Suvarnabhumi. Het gaat nu voorgelegd worden aan het ministerie van Transport, het kantoor van de NESDC en het kabinet, dus wie weet steken die er nog een stokje voor.

‘AoT heeft alles met transparantie gedaan’, zegt president Nitinai ter verdediging van het besluit. ‘We hebben rekening gehouden met de input van alle zijden, inclusief de belanghebbenden van Suvarabhumi, passagiers en internationale luchtvaartorganisaties. Alle partijen zijn het erover eens dat het destijds opgestelde masterplan [dat in een andere locatie voor de tweede terminal voorziet] gewijzigd kan worden. Ze hebben zich achter het project gesteld dat de congestie op de luchthaven kan verminderen.’

De critici daarentegen zeggen dat de uitbreiding op de noordelijke locatie weinig doet om de overschrijding van Suvarnabhumi’s capaciteit te verlichten. Er is ook kritiek op het ontwerp van de tweede terminal. De critici [de krant noemt ze experts] vinden dat de tweede terminal in het zuiden van de luchthaven moet worden gebouwd, zoals ook aangegeven in het masterplan, in plaats van uitbreiding van de huidige terminal.

Volgens hen is de noordkant niet geschikt voor additionele faciliteiten. De zuidelijke locatie biedt meer ruimte om op de lange termijn het groeiend passagiersaanbod te verwerken en is gemakkelijker bereikbaar. Maar Nitinai stelt daar tegenover dat de noordelijke locatie 40 miljoen extra passagiers per jaar kan verwerken.

De bouw van de tweede terminal (kosten 42 miljard baht) neemt vier jaar in beslag. Er komen veertien nieuwe luchtbruggen voor langeafstandsvluchten en twee Automated People Mover systemen, die een verbinding vormen tussen de hoofdterminal, de noordelijke uitbreiding en het City Garden gebouw [?].

In reactie op de kritiek zegt Nitinai dat AoT niet de mogelijkheid uitsluit van de bouw van een zuidelijke terminal. Die is opgenomen in het uitbreidingsplan 2025-2030. Dat plan voorziet ook in een vierde startbaan, waardoor de luchthaven 120 vluchten per uur kan verwerken en de capaciteit toeneemt naar 150 miljoen passagiers per jaar. Thans heeft Suvarnabhumi twee startbanen, de aanleg van de derde wordt niet genoemd in het artikel.

Twee moordzaken op pagina 2

21 november – Pagina 2 opent met een oude moordzaak uit 2007 toen in het Sukhothai Historical Park een Japanse toeriste werd dood gestoken. Minister Somsak (Justitie) zegt dat het een maand duurt om een verdachte aan de moord te koppelen nadat uit laboratorium testen is gebleken dat het DNA van familieleden van de verdachte overeenkomt met sporen op de kleding van het slachtoffer.

Het onderzoek moet definitief vaststellen wie Tomoko Kawashita heeft vermoord alhoewel de op haar kleding gevonden DNA-sporen niet compleet zijn. De verdachte van de moord is in beeld gekomen doordat zijn vriend de politie heeft verteld dat hij tijdens een drinkgelag had verteld over de moord. De verdachte is in 2010 vergiftigd, door wie en hoe meldt het bericht niet.

De DSI, die de zaak onderzoekt, heeft geen DNA kunnen afnemen van de verdachte omdat zijn lichaam is gecremeerd, maar beschikt wel over twee DNA-monsters van zijn twee zusters en zijn zoon. Die gaven de DSI nieuwe hoop dat de zaak rond gemaakt kan worden. Somsak zegt: ‘We kunnen de zaak vandaag niet sluiten, maar we gaan zover als we kunnen.’ Meer weten? Klik hier: Sukhothai probe closes in on target.

Voor de andere zaak heb ik minder woorden nodig, want ik meldde al in Nieuws van de website dat het hooggerechtshof de doodstraf heeft gehandhaafd voor Artur Segarra Princep (40), de Spanjaard die zijn compatriot David Bernet (41) in 2016 heeft vermoord en diens lichaamsdelen heeft verspreid in de Chao Phraya in Bangkok, Nonthaburi en Pathum Thani. Princep had 734.940 baht opgenomen met behulp van Bernet’s betaalkaarten. Dat geld moet hij aan de nabestaanden restitueren. Meer weten? Klik hier: Spaniard to be executed for grisly kill.

Kort Nieuws donderdag 21 november

– Ik spring even terug naar de voorpagina die behalve aan de Thanathorn-zaak ruime aandacht besteedt aan het gisteren begonnen pausbezoek. De foto van de paus en zijn nicht plaatste ik al, een tweede foto toont leerlingen van een katholieke school die een mascotte van de paus een hand geven terwijl ze wachten op de aankomst van de paus bij de Holy See’s ambassade aan de Sathon Road.

Het derde bericht meldt dat premier Prayut geen plannen heeft de samenstelling van het kabinet te wijzigen of veranderingen aan te brengen in het economisch team van het kabinet. De premier wil alleen dat het team zijn pogingen versterkt om de plattelands economie te verbeteren, conform het 20-jaren nationale strategieplan, het nationale reform plan [ken ik niet] en de beleidsverklaring van de regering, zegt regeringswoordvoerder Narumon. Ze geeft deze toelichting naar aanleiding van opmerkingen van Prayut tijdens een persconferentie op dinsdag waarop hij het team opdracht gaf zijn werk te verbeteren.

Het bericht meldt verder dat de Federation of Thai Industries de regering heeft opgeroepen met economische stimuleringsmaatregelen te komen, de onderhandelingen over de Thai-EU FTA (free trade agreement) te versnellen en te proberen de aangekondigde schorsing door de VS van de GSP-preferenties te voorkomen. De oproep is een duidelijke reactie op het bericht dat de TISI in oktober is gezakt naarr het laagste niveau in 17 jaar (zie Nieuws van de website).

– Is dat een nieuw mantra in de Thaise politiek? Vice-premier Somkid vroeg de bevolking eerder niet te praten over economische problemen want dat zou het investeerdersvertrouwen kunnen schaden en vandaag waarschuwt marinecommandant Ruechai de bevolking haar kop te houden over het plan om een tweede onderzeeër in China te laten bouwen ad 12 miljard baht.

Hij zegt dat de eindbeslissing over de aanschaf aan het Huis van Afgevaardigden moet worden overgelaten. ‘De zaak is gevoelig nu de begroting 2020 door het Huis wordt behandeld. De marine discussieert niet in de media over aanschafprojecten.’ Vragen van verslaggevers beantwoordde hij met: ‘Als je wil weten of de aankoop van de tweede onderzeeër doorgaat of niet, moet je dat aan het Huis vragen.’

– De Vlootschouw op 12 december op de Chao Phraya, het laatste onderdeel van de kroningsceremonies, wordt op verzoek van de koning uitgebreid met een zogeheten rab yat foot processie. Die begint onmiddellijk nadat de vlootschouw is afgelopen vanaf het Rajakij Winitchai Pavilion bij Tha Ratchaworadit (Ratchaworadit steiger) waar de koning en koningin en anderen leden van het koninklijk huis debarkeren.

Vanaf het paviljoen rijdt de koning gezeten op de koninklijke palankijn Budtan Thong in een optocht geleid door soldaten van de First Army Region naar het Grand Palace en vandaar per auto naar de Ambara villa in Dusit Palace.

– Pagina 3, de laatste van vandaag, bevat een fraaie foto van Miss Universe Thailand 2019 die het kostuum toont dat ze in de VS op de finale draagt. Zo te zien een nogal ingewikkeld ‘bouwwerk’ van veren, geïnspireerd op gewaden die gedragen worden tijdens het Phi Ta Kon ghost festival.

– Laatste bericht. De Senaat heeft besloten geen vertegenwoordiger te sturen naar de parlementscommissie grondwetherziening. Senator Kamnoon, tevens woordvoerder van de senaatswhip, zei gisteren dat de commissie alleen maar de herziening ‘bestudeert’ dus ‘er is niets te doen met het wijzigingsproces’.

Het besluit maakt een eind aan zorgen over deelname van senatoren daar ze een belangenconflict hebben [lees: Gezien de in de grondwet geregelde macht van de Senaat ligt het voor de hand dat ze elke verandering zullen tegenhouden, die knibbelt aan hun eigen positie].


 

“La Milonga De Buenos Aires”. Eleonora Kalganova and Michael Nadtochi with “Solo Tango Orquesta”. https://youtu.be/fJQyDhwsEKU

Milonga is een Argentijnse, Uruguayaanse en Zuid-Braziliaanse muziekvorm en dansstijl. Ook wordt de naam gebruikt voor het aanduiden van gelegenheden waar tango en milonga wordt gedanst. De milonga is grofweg onder te verdelen in de milonga campera en de milonga urbana, waarbij uit de laatste de tango is ontstaan.


 

Nieuws van de website 19-20 november

• Vrouw (76) beschuldigt dochter (53) en vier werknemers van de Kasikorn bank van diefstal van 250 miljoen baht van haar twee bankrekeningen, terwijl ze was opgenomen in het ziekenhuis. Ze heeft een civiele procedure aangespannen bij de Phra Khanong Civil Court
• Kiesraad vraagt opnieuw aanvullende documenten over lening die Thanathorn aan zijn partij heeft verleend
• Ministerie laat land van PPRP parlementslid Pareena in Ratchaburi opmeten, omdat de grenzen onduidelijk zijn. Pareena wordt ervan verdacht Por Bor Tor 5 grond te hebben gekraakt, dat bestemd is voor landloze boeren
• Gemeente Bangkok werkt samen met civiele groepen om de verhoogde fietsbaan tussen Lumpini park en Benjakitti park (1.300 meter) te verbeteren naar aanleiding van klachten over gevaarlijke blinde plekken. Veel lampen zijn gestolen
• Ook het fietspad Phra Pok Klao Skypark over de Chao Phraya en Klong Ong Ang krijgt een opknapbeurt
• Twee Vietnamese zakkenrollers aangehouden die tijdens Loy Krathong in Chiang Mai een Japanse familie hadden bestolen. Ze waren eerder al eens aangehouden voor hetzelfde vergrijp en het land uitgezet, maar waren teruggekeerd
• De Mekong River Commission waarschuwt Cambodja, Laos, Thailand en Vietnam voor extreme droogte tot januari, die de agrarische productie bedreigt (Foto: Mekong op 8 oktober in Nong Khai)
Zangeres Suteewan en echtgenoot hebben bij de DSI verklaard geen banden te hebben met de  frauduleuze Forex-3D makelaar. Tot nu toe hebben 8.000 mensen die gedupeerd zijn voor een totaal bedrag van 20 miljard baht, aangifte gedaan
• Oprichter en voorzitter Major Cineplex droomt van Tollywood. Hij wil Thaise filmproducenten steunen films voor een internationaal publiek te maken
• Nok Air verwacht halvering verlies van 2,7 miljard vorig jaar naar 1,4 miljard baht dankzij kostenreductie en opheffing verliesgevende routes

Zonder tekst

20 november – Geen tekst, wat krijgen we nou? Ja, inderdaad, bovenstaande illustratie en onderstaande statistieken plaats ik zonder commentaar. Ze zijn ontleend aan het achtergrondverhaal The slowdown hits home over de economische verwachtingen. Ik volsta met een korte introductie.

De verwachtingen zijn somber: 2019 was al een slecht jaar voor bedrijven en beleidsmakers, in 2020 wordt de situatie erger. Er zijn aanwijzingen dat een economisch herstel nog lang op zich laat wachten. De werkloosheid zal toenemen, de fabrieksproductie neemt af en de export, goed voor 70 procent van Thailand’s GDP (bruto binnenlands product), stagneert als gevolg van de dure baht, de handelsruzie tussen de VS en China en technologische disruption [?].

Met name de industriële en de service sector voelen de druk van de verzwakkende economie. Ze hebben kostenbesparende maatregelen moeten nemen om de negatieve gevolgen te weerstaan. (Bron: BP, 18 november)

Tot zover mijn samenvatting. Meer weten? Klik op de titel van het verhaal.

Premier optimistisch ondanks banenverlies

20 november – PM upbeat in spite of job losses, kopt de krant vandaag boven het openingsartikel. Mijn digitale woordenboek vertaalt upbeat als vrolijk, happy, uitgelaten maar dat lijkt me gezien het banenverlies geen correcte vertaling, dus houd ik het op optimistisch.

Dat komt: weliswaar zijn de afgelopen elf maanden 1.391 fabrieken gesloten, waardoor 35.533 arbeiders hun baan hebben verloren, maar in dezelfde periode zijn aanvragen gedaan voor 2.889 nieuwe fabrieken en banen gecreëerd voor 84.033 mensen. De cijfers zijn eerder verstrekt door woordvoerder Krichanont van het ministerie van Industrie.

Na de kabinetsvergadering van gisteren zei Prayut zijn ministers te hebben opgedragen met maatregelen te komen ter verbetering van de grassroots economie, alsmede boeren en arbeiders assistentie te verlenen, zowel financieel als bij verbetering van hun vakbekwaamheid.

De economische ministers dienen binnenlandse en buitenlandse investeringen te bevorderen en in het bijzonder overheids investeringsprojecten. Voorts benadrukte hij het belang van online trading en uitbreiding van het gebruik van digitale technologieën om de efficiëntie in het bedrijfsleven te verbeteren.

Krichanont zegt dat veel fabrieken nog steeds werkers nodig hebben. Sommige willen hun werkzaamheden uitbreiden en zijn bereid 431 miljard baht investeringsgeld van de overheid uit te geven, wat 36,6 procent meer is dan vorig jaar.

Minister Chatu (Werkgelegenheid) zegt dat er nog zo’n 79.000 vacatures zijn, hetgeen een indicatie is van de grote vraag naar personeel. Hij heeft er vertrouwen in dat de infrastructurele ontwikkelings- en openbaarvervoersprojecten de komende jaren meer geld in de economie zullen injecteren.

Voorts gaat het artikel in op verhoging van het minimumloon, maar dat lijkt er een beetje met de haren bijgesleept. De nieuwe tarieven, voorgesteld door provinciale commissies, worden vandaag voorgelegd aan een tripartite commissie van werkgevers, werknemers en regering. Wanneer goedgekeurd, gaan ze naar het kabinet. Naar verwachting kunnen ze dan eind dit jaar van kracht wordt als Nieuwjaars gift.

De verhogingen variëren van 2 tot 10 baht, wat bepaald geen vetpot is. Voorzitter Suthep (Future Forward) van de parlementscommissie werkgelegenheid vindt dat het minimumdagloon in het hele land moet worden opgetrokken naar 400 baht gezien de huidige hoge kosten van levensonderhoud.

A priest from the Vatican rehearses a religious rite that will form part of Friday’s Mass at Assumption Cathedral in Bangkok’s Bang Rak district during the four-day visit to Thailand by Pope Francis.

Veel paus in de krant

20 november – Alhoewel er slechts 300.000 katholieken in Thailand zijn, besteedt Bangkok Post vandaag op de eerste dag van het pausbezoek aan Thailand, veel aandacht aan het eerste bezoek sinds 1984 toen paus Johannes Paulus II het land bezocht. De krant meent te weten dat Thaise katholieken thrilled (blij, opgewonden, enthousiast) zijn door het bezoek van paus Franciscus.

De krant zit ingevouwen in een special publication, gedrukt op eenvoudig krantenpapier en niet zoals gebruikelijk bij advertentiesupplementen full colour op glossy papier; op de voorpagina een artikel over de bijeenkomst op vrijdag met andere religies, wegafsluitingen en politie-inzet (6.500 man) en het Life-katern opent met een achtergrondverhaal over de tremendous invloed van de katholieke kerk in Thailand dankzij een netwerk van scholen en ziekenhuizen.

NB Het fotobijschrift moet geschreven zijn door een niet-katholiek, die blijkbaar niet weet dat de priester met een wierookvat zwaait.

Wierookvat
Een wierookvat is een vat waarin wierook verbrand wordt. Meestal bestaat het uit een schaal met deksel. Aan de schaal zijn drie kettingen bevestigd, waarmee het wierookvat kan rondgedragen worden tijdens de eredienst of opgehangen worden aan de standaard. Een vierde ketting is bevestigd aan het deksel.

Boeren willen hulp wanneer verbod op chemicaliën toeslaat

20 november – Boerengroepen hebben een plan opgesteld om boeren te helpen die gedupeerd worden door het verbod op gebruik van drie chemische bestrijdingsmiddelen tegen onkruid en plantenziektes dat op 1 december van kracht wordt. Zo’n honderd leden van 860 netwerken voor duurzame landbouw riepen gisteren op een persconferentie in het Chulabhorn Research Institute in Bangkok de regering op hun voorstellen over te nemen.

Het actieplan voorziet in een nultarief voor de import van machinerie in plaats van de huidige importheffing van 5 à 20 procent, een nieuwe wet voor duurzame landbouw en de vorming van twee fondsen: een om boeren te helpen over te stappen op alternatieve methoden en een om duurzame landbouwpraktijken te steunen.

Tussanee Verakan van het Alternative Agriculture Network zegt: ‘We zijn nu op weg naar goede landbouwpraktijken met minder chemisch gebruik. Deze maatregelen helpen ons om echt onze reputatie van Kitchen of the World waar te maken.’

Thailand telt thans 150 miljoen rai aan landbouwgronden, op 3,3 miljoen rai vindt duurzame landbouw plaats. Wanneer het nationaal economisch en sociaal ontwikkelingsplan succes heeft, bedraagt dat areaal in 2021 5,5 miljoen rai. [Nog niet veel als u het mij vraagt]

Het artikel bevat verder een oproep van directeur Witoon van de Biothai Foundation aan de regering om vast te houden aan het verbod op paraquat, glyphosate en chlorpyrifos. Hij wijst erop dat zowel internationale als binnenlandse studies de giftigheid van die middelen hebben aangetoond. Dat de productie van suikerriet door het verbod wordt gehalveerd van 134 naar 67 miljoen ton is volgens hem niet waar.

Kiesraad ontkent Thanathorn’s bewering

20 november – Dat veel nieuws talk about talk is, zoals mijn favoriete schrijver van The language of News Media schrijft, blijkt vandaag maar weer eens uit de reactie van de Kiesraad op de beschuldiging van partijleider Thanathorn (Future Forward) dat de raad zich er met een Jantje van Leiden heeft afgemaakt bij het onderzoek naar zijn vermeende aandelenbezit in een mediabedrijf toen hij zich kandidaat stelde voor het parlement.

De raad heeft die zaak zonder gedegen onderzoek voorgelegd aan het Constitutionele Hof, zegt Thanathorn, maar de Kiesraad verdedigde gisteren zijn handelwijze. Eigenlijk kun je dit geen nieuws noemen; het zou pas nieuws zijn als de raad schuld bekende.

In een gisteren uitgegeven verklaring zegt de Kiesraad ‘in overeenstemming met de grondwet’ te hebben gehandeld en ontkent dat er een politieke agenda achter het besluit zat [om het Hof in te schakelen]. De Kiesraad zegt dat het onderzoekspanel Thanathorn de gelegenheid heeft gegeven zich te verdedigen en bewijsmateriaal in te leveren. Het Constitutionele Hof neemt vandaag een besluit.

Thanathorn heeft de zeven commissarissen van de Kiesraad van plichtsverzuim beschuldigd, dus die zaak zal nog wel een staartje krijgen. Mijn voorspelling: Thanathorn wordt veroordeeld en verliest definitief zijn parlementszetel die thans geschorst is. Misschien sleurt hij zijn partij wel in de val mee. Dan hebben de huidige machthebbers hun zin: een irritante luis in de pels is kalt gestelt.

Het artikel noemt ook een andere zaak waarin Thanathorn is verwikkeld, namelijk de lening die hij aan de partij heeft verstrekt toen ze nog niet voldoende financiën had voor haar verkiezingscampagne. De raad heeft om aanvullende informatie gevraagd.

Kort Nieuws woensdag 20 november

– De politie heeft in Kanchanaburi een man (29) gearresteerd die ervan verdacht wordt een drugssmokkel bende te leiden nadat vorige maand bij een controlepost in Chiang Rai 3,03 miljoen methamphetamine pillen waren onderschept.

Het Immigration Bureau was destijds getipt over de smokkel van de pillen via Mae Sai en Chiang Saen (Chiang Rai) naar Thailand. Naar aanleiding daarvan zette de politie een controlepost op. De bestuurder van een pickup truck dacht die te kunnen ontwijken, maar de politie schoot de banden lek, waarna de wagen van de weg slipte en hij weg vluchtte. In de wagen werden elf zakken met de pillen gevonden en 40 kilo crystal meth oftewel ya ice.

De gearresteerde bendeleider werd aangetroffen in een vakantieverblijf in Kanchanaburi waar hij samen met vrienden verbleef.

– Premier Prayut noemt de berichten dat hij van het Social Security Fund een nieuwe bron van leningen wil maken ’distorted’. Hij zegt dat hij alleen maar manieren wil vinden om optimaal gebruk te maken van de ingelegde premies. ‘Ik zal nooit SSF geld uitgeven wanneer de wet dit niet toestaat.’ Ik laat het hierbij want zijn verweer is al eerder genoemd door de regeringswoordvoerder.

– Het Conditional Cash Transfer programma [nooit van gehoord], dat onderdeel is van het Equitable Education Fund, beweert 98 procent van arme leerlingen te hebben geholpen om zich te concentreren op leren in school waardoor ze gelijke toegang tot het onderwijs hebben verkregen. Dankzij het programma wordt er minder gespijbeld door arme kinderen. Assistent secretaris-generaal Thanu van Obec zegt dat slechts 2 procent van de kinderen die geholpen worden, niet voldoet aan de aanwezigheidsplicht van 80 procent.

In het huidige schooljaar hebben 700.000 behoeftige leerlingen in 27.512 lagere scholen en de eerste drie klassen van het middelbaar onderwijs financiële steun gekregen op voorwaarde dat ze regelmatig naar school gaan. Ze krijgen 3.000 baht per semester voor reiskosten en kosten van levensonderhoud.

– Als laatste pagina 4 met bekend en nieuw nieuws. In Nieuws van de website meldde ik al dat Nok Air verwacht het verlies te kunnen halveren, dat een moeder haar dochter en bankmedewerkers beschuldigd heeft van diefstal en dat fietspaden opgeknapt worden. De pagina bevat ook de rubriek In Brief, die ik zoals gewoonlijk oversla.

Blijf over de opening: de Amerikaanse zaakgelastigde Micheal Heath heeft bevestigd dat de VS steun verleent aan Corporate Social Responsibility (CSR) activiteiten als deel van de Amerikaanse ‘soft diplomacy’ om de banden met Thailand te versterken. Hij heeft ook benadrukt dat Amerikaanse bedrijven in Thailand zich houden aan duurzame zakenpraktijken.

CSR heeft betrekking op sociaal wenselijke activiteiten van bedrijven en scholen. Amerikaanse bedrijven hebben bijvoorbeeld de bouw van hekken in nationale parken betaald om wildleven te beschermen, ze hebben plastic afval uit rivieren gehaald, mangrove bomen aan de kustlijn geplant en gehandicapten steun verleend.

CSR wordt wel eens vergeleken met maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) in Nederland maar dat is niet hetzelfde. Voorbeelden van CSR activiteiten in Nederland ken ik niet.

– Laatste bericht. Het ministerie van Milieu gaat een ‘preliminary environmental checklist’ gebruiken om voorstellen te beoordelen voor de bouw van seawalls (golfbrekers) om kusterosie te voorkomen. De checklist komt in de plaats van de Environmental Impact Assessment (EIA, milieu effect rapportage) wat een nogal tijdrovende procedure is.

Het ministerie redeneert dat erosie van de kust een direct effect heeft op het levensonderhoud van bewoners; daarom moeten projecten zo snel mogelijk worden beoordeeld en goedgekeurd [of afgekeurd, neem ik aan als ze niet deugen].

Kusterosie is een ernstig probleem in Thailand, lijkt me dus een lovenswaardig initiatief. Voor zover ik weet kunnen de zeemuren bestaan uit een rij palen waardoor de branding wordt gebroken of mangrove bomen.


 

Oumou Sangaré – Fanta Ni Mone (La souffrance des pauvres). https://youtu.be/rTlUgsoseSg

Oumou Sangaré (1968) is een Malinese zangeres. Sangaré komt uit een oude griotfamilie uit de regio Wassoulou in het zuidwesten van Mali waarin de kunst van het zingen al eeuwenlang van moeder op dochter en van vader op zoon wordt overgeleverd.


 

The leatherback turtle lays eggs on the beach, south of Khao Lampi-Hat Thai Muang National Park, in Thai Muang district of Phangnga province on Sunday.

Nieuws van de website 18-19 november

• 58 eitjes van een lederschildpad verplaatst van strand naar nationaal park in Phangnga, waar ze veilig zijn. Het is het tweede jaar dat de schildpadden eitjes leggen aan de kust van de Andaman zee na afwezigheid van tien jaar
• Samut Prakan: Man (34) verlaat zijn vrouw (29) met winnend lot van 6 miljoen baht alhoewel ze hadden afgesproken het bedrag te delen. Ze heeft aangifte gedaan bij de politie
• Dasta introduceert nieuwe toeristische routes in Pattaya door authentieke dorpen
• Groei GDP in derde kwartaal gezakt naar 0,1 procent, de laagste groei in 5 jaar. Regering past groeiprognose aan van 2,7-3,2 naar 2,6 procent
• Tarieven particuliere ziekenhuizen begin volgend jaar openbaar gemaakt op website Internal Trade Department en te raadplegen via een QR-code
• Chaiwat Limlikit-aksorn, voormalig hoofd van nationaal park Kaeng Krachan, is overgeplaatst naar een post in de zuidelijke provincie Pattani. Chaiwat is de hoofdverdachte voor de moord op Karen-activist Porlajee. Volgens het ministerie houdt zijn overplaatsing geen verband met de zaak; de post is vrijgekomen omdat de huidige man is overgeplaatst naar Yala
• Aziatische luchtvaartmaatschappijen schrappen vluchten naar Hong Kong omdat onrust escaleert. In oktober 13 procent minder passagiers
• Importeurs van drie giftige landbouwchemicaliën, die vanaf 1 december zijn verboden, stappen naar de bestuursrechter om de regering aan te klagen. Ze zeggen dat de regering de verantwoordelijkheid moet nemen voor de economische gevolgen van het verbod en eisen dat de National Hazardous Commission het verbod intrekt
• Partijleider Thanathorn (Future Forward) neemt juridische actie tegen de zeven commissarissen van de Kiesraad. Hij beschuldigt hen van plichtsverzuim omdat ze zijn media-aandelenzaak zonder gedegen onderzoek hebben voorgelegd aan het Constitutionele Hof dat woensdag vonnist in de zaak
• Onderzoek NBTC: De helft van de bevolking kijkt de komende 10 jaar tv-programma’s via traditionele tv-sets, vooral ouderen
• Criminal Court keurt arrestatiebevelen goed voor twee mannen die worden verdacht van seksueel misbruik van een 13-jarig meisje dat later suïcide pleegde door van een flat in Ramkhamhaeng (BKK) te springen
• Pattaya: Motorfietser grist twee gouden kettingen ter waarde van 55.000 baht van de nek van een Russische vrouw terwijl ze zich voorover boog om voor haar 3-jarig dochtertje te zorgen.

‘Houd je mond over de economie’

19 november – Amazing Thailand is een van de slogans waarmee Thailand zich positioneert als vakantieland. Ook ik verbaas me over Thailand, maar niet omdat het land parelwitte stranden heeft en een azuurblauwe zee om enkele clichés te citeren, maar vanwege de onzin die soms [vaak?] door autoriteiten en andere bobo’s wordt uitgekraamd.

Vice-premier Somkid, de ‘economische tsaar’ van het kabinet, heeft er gisteren bij de bevolking op aangedrongen Thailand’s economische problemen niet al te vaak te noemen, want dat kan een psychologisch effect hebben op het investeerders vertrouwen.

Ja, beste mensen, hij heeft het echt gezegd. En dat niet alleen maar Bangkok Post opent zelfs de krant vandaag met dit rare advies. Alsof investeerders zich iets gelegen laten aan wat Jan met de pet, die met moeite de eindjes aan elkaar kan knopen of niet aan elkaar kan knopen, over de economie vindt bij hun investeringsbeslissingen.

Somkid lijkt te zijn geschrokken van de laatste prognoses voor de economie. De NESDC heeft zijn voorspelling voor de groei van het GDP (gross domestic product, bruto binnnenlands product) dit jaar teruggeschroefd van 2,7-3,2 procent naar 2,6 procent naar aanleiding van het groeicijfer in het derde kwartaal dat 2,4 procent bedroeg.

De regerings denktank heeft ook haar prognose voor de export verlaagd; die krimpt niet met 1,2 procent zoals eerder voorspeld maar met 2 procent.

Somkid zegt dat de Thaise economie voornamelijk afhankelijk is van de export en dat externe factoren significante gevolgen hebben voor de binnenlandse economie.

‘Ik denk niet dat de kwestie iets is waarover we moeten klagen. Het belangrijkste is vertrouwen. Als we erover blijven praten, maakt dit dat goede dingen er slecht uitzien, zoals wijlen voormalig premier Kukrit Pramoj placht te zeggen, hetgeen grote repercussies heeft.’

Overigens is Somkid geen zwartkijker, want hij zegt ook dat buitenlandse investeerders elke week arriveren voor gesprekken omdat ze nog steeds geloven dat de Thaise economische fundamenten solide zijn. Hij relativeert ook de prognose van de NESDC: ‘De cijfers zijn bevredigend gezien de wereldwijde economische malaise.’

Het artikel laat tsaar Somkid nog een tijdje aan het woord, maar ik vind dat hij nu maar eens zijn snavel moet houden. Wilt u toch weten wat hij verder nog gezegd heeft, klik hier: ‘Don’t mention the economy’.

Wat vindt BP verder belangrijk?

19 november – Als ik de krant scan, kijk ik altijd al eerste naar de pagina-openingen want die geven een indicatie van het belang dat de krant aan het desbetreffende nieuws hecht.

Pagina 2 opent vandaag met de overplaatsing van Chaiwat Limlikit-aksorn, voormalig hoofd van nationaal park Kaeng Krachan en hoofdverdachte in de Billy-zaak oftewel de moord op Karen activist Porlajee aka Billy, naar de zuidelijke provincie Pattani.

Jatuporn Buruspat, permanent secretaris van het ministerie van Milieu zei gisteren toestemming te hebben verleend voor de overplaatsing die verzocht was door het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation (DNP).

Hij zei dat de overplaatsing urgent was maar niets te maken had met de zaak tegen Chaiwat. De post was vacant en moest opgevuld worden. Zou het waar zijn? Ik betwijfel het, het is toch heel toevallig dat hij moet moven nadat hij kort tevoren door de DSI als verdachte werd aangemerkt.

Pagina 3 opent met de rechtszaak die partijleider Thanathorn (Future Forward) heeft aangespannen tegen de zeven commissarissen van de Kiesraad omdat ze nagelaten hebben gedegen onderzoek te doen alvorens de media-aandelenzaak voor te leggen aan het Constitutionele Hof. Hij beschuldigt ze van plichtsverzuim. Thanathorn wordt ervan beschuldigd aandelen te hebben gehad in het bedrijf V-Luck Media toen hij zich kandidaat stelde als parlementslid en dat is verboten.

Ik durf wel te stellen dat het om een politieke vervolging gaat, want dat bedrijf produceerde bedrijfsmagazines, een vrij onschuldige bezigheid, terwijl het verbod op media-aandelen als doel heeft te voorkomen dat politici invloed uitoefenen op het nieuws. Bovendien was het al opgeheven toen Thanathorn zich kandidaat stelde.

Morgen wordt de teerling geworpen. Het Hof heeft de keuze tussen zich rigoureus aan de letter van de wet te houden of rekening te houden met de intentie van het verbod. In het eerste geval wordt Thanathorn veroordeeld en moet hij zijn geschorste parlementszetel opgeven; in het tweede geval is hij vrij man en kan hij terugkeren naar het pluche.

Zo, nu weet u wat BP belangrijk vindt. Het overige nieuws behandel ik in Kort Nieuws. Nog even geduld. Eerst maar eens ontbijten, mijn tanden poetsen en me wassen.

Kort Nieuws dinsdag 19 november

– De aanschaf van een tweede in China te bouwen onderzeeër is ‘still on’ (gaat nog steeds door) zegt vice-premier Prawit in reactie op berichten over een mogelijke vertraging. Gevraagd naar het bericht dat de marine de aanschaf wil schrappen en in plaats daarvan minder dure fregatten wil kopen, zei hij gisteren: ‘Waar komt dat gerucht vandaan? Het plan is niet veranderd. Alles blijft hetzelfde.’

Ook marinecommandant Ruechai Ruddit wuift de geruchten weg, maar hij houdt wel een slag om de arm en zegt dat de aankoop wordt bepaald door ‘veel factoren, vooral geld’. ‘We moeten nagaan of we voldoende geld hebben. Alles kan flexibel zijn. We kunnen hem het niet simpel kopen omdat we het willen. We moeten de situatie beoordelen.’

Zoals bekend heeft de vorige regering in 2016 in principe besloten in China drie onderzeeërs van de Yuan Class S26T ad 36 miljard te bestellen, een besluit dat door velen is bekritiseerd vanwege de kosten en het feit dat de Golf van Thailand [en/of de Andaman zee?) te ondiep is.

De aanschaf van onderzeeërs staat al jaren op het verlanglijstje van de marine. De eerste onderzeeër is in aanbouw en wordt volgend jaar afgeleverd. In 2011 werd een plan om zes tweedehands Duitse onderzeeërs te kopen door de toenmalige regering Yingluck afgewezen.

– Goed nieuw voor metroreizigers. Het bestuur van de Mass Rapid Transit Authority of Thailand (MRTA) buigt zich over het voorstel het kaartje op de Blue Line, Purple Line en Airport Rail Link 40 procent goedkoper te maken. Het tarief gaat dan omlaag van maximaal 42-45 baht naar 25 baht.

Indien goedgekeurd, gaat de verlaging volgende maand in als New Year’s gift. Ze geld alleen voor een maandkaartje en trips buiten de spitsuren. Begonnen wordt met een proef van 1 tot 3 maanden.

Het ministerie van Transport denkt dat de verlaging mensen kan aanmoedigen gebruik te maken van het OV-systeem. Het ministerie overweegt ook het kaartje in air-conditioned bussen te verlagen naar 10 of 15 baht ongeacht de afgelegde afstand.

– Pagina 2 opent, ik meldde het al, met de Billy-zaak en bevat verder vijf berichten (waarvan twee al bekend: verplaatsing van de eitjes van een lederschildpad en de gang naar de rechter door importeurs van bestrijdingsmiddelen) plus de rubriek In Brief met vijf kortjes.

Het grootste artikel gaat over de overplaatsing van de zelfmoord rechter Khanakorn Pianchana die begin oktober op zichzelf schoot en zich verwondde nadat hij vijf verdachten van een beschieting in juni vorig jaar in Bannang Sata (Yala) had vrijgesproken. Hij zou onder druk zijn gezet hen te veroordelen, maar hij achtte het bewijs niet overtuigend.

Khanakorn wordt overgeplaatst naar Chiang Mai, wat volgens een bron bij het hooggerechtshof geen demotie is, maar is ingegeven door de wens hem te vrijwaren van stress. Volgens de bron biedt de nieuwe baan hem de gelegenheid te leren ‘hoe checks and balances werken’.

Het bericht noemt ook nog het incident in de rechtbank van Chanthaburi waarbij drie personen werden dood geschoten. De RTP doet onderzoek, de War Veterans Organisation of Thailand is gevraagd de bewaking van rechtbanken te versterken. De Provincial Police Region2 onderzoekt hoe een juridisch medewerker van de advocaat van de plaintiff het vuurwapen van een court marshall wist te bemachtigen.

– De NACC belooft voor het eind van volgend jaar vijftien corruptiezaken af te ronden. Secretaris-generaal Warawit zegt dat enkele highly controversial zijn zoals een zaak over overstromingen in 2013, G2G rijstdeals (government to government), verduistering van tempelgelden, het Rolls-Royce omkoopschandaal en het Uea Arthorn Housing project.

Warawit zei op een persconferentie naar aanleiding van het 20-jarig bestaan van de NACC dat in enkele van deze zaken aanzienlijke vorderingen zijn geboekt en dat enkele 80 tot 90 procent klaar zijn. Sinds 2016 is het aantal zaken in behandeling gedaald van 85,24 procent naar 75,55 procent. ‘De NACC zal geen enkele zaak onopgelost laten ongeacht waar die heeft plaatsgevonden.’

In de Rolls-Royce zaak heeft de NACC besloten 10 van de 26 betrokken personen te laten vervolgen, maar daarbij zijn geen politici.

– Tambon Bang Ban in Ayutthaya wil een recent ontdekt antiek bos van 18 rai ontwikkelen tot een botanische tuin met een sky-walk (loopbrug). Het plan dient ter bescherming van het milieu, met name grote bomen, waaronder 150 jaar oude rubberbomen, en zeldzame kruiden en vogels. De voorgestelde sky-walk biedt de bezoekers een blik op het gebied in vogelvlucht.

– Als laatste pagina 3, een halve pagina want de andere helft is een advertentie. De opening kent u al, Thanathorn’s aanval op de Kiesraad. De pagina bevat verder een bericht over het pausbezoek en het gedoe rond de grondwetwijziging.

Het kabinet heeft zes experts van buiten de regering genomineerd om zitting te nemen in de parlementscommissie grondwetwijziging. De commissie gaat bestaan uit 49 leden, van wie 18 coalitie parlementsleden en 19 van de oppositie. De resterende zes plaatsen worden bepaald door de regeringswhip.

– Laatste bericht. De gemeentepolitie van Bangkok staat in de startblokken om vanaf morgen wanneer de paus arriveert, het verkeer te regelen en voor zijn bescherming te zorgen. Een beperkt aantal wegen wordt afgesloten. Het bezoek duurt tot zaterdag.


 

Rokia Traoré – Projet Roots au 104. https://youtu.be/xB_EEFcM6TE

Rokia Traoré (1974) is een met prijzen bekroonde Malinese zangeres, tekstschrijfster en gitaarspeelster. Traoré is geboren in Mali als lid van de Bambara bevolkingsgroep. Haar vader was diplomaat, met als gevolg dat ze gedurende haar jeugd veel heeft gereisd, onder andere naar Algerije, Saoedi-Arabië, Frankrijk en België.


 

Nieuws van de website 17-18 november

• Chai Nat: Gehuurde bus met 46 personen op de terugweg van een bruiloft volledig uitgebrand, geen gewonden. De brandweer had 45 minuten nodig om de brand te blussen
• 380.000 methamphetamine pillen zondagochtend onderschept in grensdorp in Chiang Mai. De smokkelaars namen de benen toen ze de soldaten in het oog kregen die hen opwachtten dankzij een tip. Ze vluchtten met achterlating van drie zakken met de pillen
• Nida Poll: 59,1 pct van de respondenten geeft de voorkeur aan een onafhankelijke voorzitter van de parlementscommissie grondwetherziening
• Suan Dusit Poll: Kosten van levensonderhoud voor 65,5 pct van de respondenten grootste zorg. Voorgestelde oplossingen: Prijscontrole, lagere brandstofprijzen en harde actie tegen oplichters
• Met 18-21, 21-13, 13-21 heeft Ratchanok Intanon gisteren in de finale van het Hong Kong Open badmintontoernooi verloren van haar rivale Chen Yufei. Yufei heeft dit jaar zes titels gewonnen
• In het Khlong Saeng Wildlife Research Station in Ban Ta Khun (Surat Thani) zijn meer beschermde en zeldzame dieren gevonden. Cameravallen hebben foto’s gemaakt van nevelpanters, Aziatische goudkatten, zwarte tijgers en luipaarden

Thaise Hom Mali rijst weer niet bekroond

18 november – De rijsthandel vraagt het ministerie van Landbouw de ontwikkeling en verbetering van rijstsoorten prioriteit te geven nadat Thailand’s paradepaardje, Thai Hom Mali, voor het tweede achtereenvolgende jaar niet World’s Best Rice onderscheiding heeft gewonnen. Vorig jaar ging de prijs naar Malys Angkor, de jasmijnrijst van Cambodja, en dit jaar is het Vietnamese ST24 bekroond.

Chookiat Ophaswongse, honorair president van de Thai Rice Exporters Association, zegt dat tweemaal de onderscheiding achter elkaar mislopen, betekent dat Thailand’s rivalen continu hebben gewerkt aan ontwikkeling van hun product.

Voor zover hij weet is Vietnam’s ST24 nooit als beste beoordeeld. Hij noemt dat zorgelijk omdat de rijst bijna de helft kost van Thaise rijst. Wanneer Thailand niets doet aan kwaliteit, verwacht hij dat Thaise rijst binnen vijf jaar iets van het verleden zal worden, omdat kopers voor een goedkopere versie zullen kiezen wanneer er geen groot verschil is.

Hoofd Kirati van het Foreign Trade Department probeert de zorgen van de rijsthandel weg te nemen want zegt dat de meeste importeurs nog steeds waardering hebben voor de kwaliteit van Thaise rijst. Maar hij geeft toe dat de autoriteiten die dienen te handhaven en verbeteren.

De jaarlijkse rijstcompetitie wordt uitgevoerd door een panel van internationale chefs die het aroma, de smaak, textuur en vorm van de rijskorrels beoordelen. Thaise jasmijnrijst won de prijs in 2009, 2010, 2014, 2016 en 2017.

Prime Minister and Defence Minister Prayut Chan-o-cha and US Secretary of Defense Mark Esper shake hands at a ceremony to sign the Thai-US Joint Vision Statement 2020, held in Bangkok on Sunday.

Kort Nieuws maandag 18 november

– De Thaise nederlaag is eigenlijk het enige nieuwsitem van belang, vandaag in de krant. Om er een persoonlijke noot aan toe te voegen: Ik vind het wel goed dat het arrogante Thailand eens de deksel op zijn neus krijgt. De gemiste prijs illustreert ook de passiviteit van betrokkenen.

BP opent vandaag met een onderwerp dat iets zegt over de preoccupatie van Thailand met defensie. Is dat niet raar want het land wordt niet bedreigd door vijanden en heeft nooit behalve in het verre verleden enige oorlog gewonnen?

De opening meldt dat Thailand en de VS een gezamenlijke visieverklaring over defensie hebben ondertekend waarin ze het belang van duurzame samenwerking op defensiegebied inclusief onderwijs en training, capacity-building, interoperability en modernisering van het defensieapparaat en veiligheidsinstituten erkennen om de Thai-VS defensie-alliantie te versterken. Tevens zijn Memorandums of Understanding over samenwerking op defensiegebied getekend met Japan en China.

Om met Shakespeare te spreken: Words, words, words (Hamlet, 1603). Wilt u meer weten, maar dat verwacht ik niet, klik dan hier: Govt nails down ‘vision’ with US.

De voorpagina bevat nog meer legernieuws, want in een kader wordt gemeld dat de zoon van Rowan Atkinson, de acteur van Mr Bean, gesignaleerd is bij de Engelse troepen die deelnemen aan de drill-code Panther Gold 2019 van Thailand en het Verenigd Koninkrijk.

Op de sociale media circuleert een foto van Atkinson junior met een python op zijn schouders. De foto is vermoedelijk genomen tijdens een survival training waarin soldaten leren hoe giftige dieren te herkennen. De gemeenschappelijke oefening is van 11 tot 17 november gehouden in Nakhon Ratchasima.

– Gisteren was World Day of Remembrance for Road Crash Victims. Slachtoffers van verkeersongevallen in rolstoelen hielden een ogenblik stilte bij het kantoor van de VN aan de Ratchadamnoen Avenue. En tijdens een bijeenkomst pleitte secretaris-generaal Tairjing van de Don’t Drive Drunk Foundation voor strengere gevangenisstraffen voor dronken automobilisten en motorrijders die anderen dood rijden. De huidige straf van 3 tot 10 jaar vindt hij te laag, die moet verhoogd worden naar 12 tot 15 jaar.

Op het veroorzaken van ongelukken die leiden tot gewonden staat thans een maximumstraf van zes jaar en/of een boete van 120.000 baht. Tevens wordt het rijbewijs van de bestuurder 2 jaar of langer geschorst.

Het artikel, waarmee BP pagina 2 opent, bevat verder grotendeels bekende achtergrondinformatie en het relaas van een student die 25 jaar geleden verlamd raakte bij een ongeluk. Hij vertelde gisteren wat hem was overkomen. Als hij zijn helm niet had gedragen, zou hij het ongeluk niet hebben overleefd. De bestuurder van de pickup truck die hem aanreed, was dronken.

– Pagina 2 bevat verder de rubriek In Brief met vier kortjes (sla ik over), twee berichten al genoemd in Nieuws van de website (Zeldzame dieren gefotografeerd, meth pillen Chiang Mai) en drie nieuwe berichten, waarvan één een achtergrondverhaal over de kathin ceremonie, waarbij monniken een nieuwe outfit krijgen. Het ritueel is deel van de Asian way of life, schrijft de krant. In 1995 begon de ceremonie in boeddhistische tempels in drie landen, inmiddels zijn het er twaalf landen.

– Het Office of Natural Water Resources vraagt het ministerie van Landbouw maatregelen te treffen om de jaarlijkse rijstoogst veilig te stellen zonder het waterbeheersplan 2019-2020 voor het droge seizoen te benadelen.

De maatregelen zijn nodig voor 1,27 miljoen rai aan boerderijen nadat het plan voor dit regenseizoen niet ging zoals gepland omdat boeren circa 1,35 miljard kubieke water gebruikten. Tevens hebben boeren in de acht centrale provincies het advies gekregen af te zien van een tweede oogst als gevolg van onvoldoende water.

– De derde fase van Chim, Shop, Chai (taste, shop, spend), een steunprogramma voor senioren, is traag van start gegaan. Belangstellende ouderen zeggen dat het programma te gecompliceerd is voor hun leeftijdsgroep. De registratie moet gedaan worden via een smart phone, waarover een 72-jarige inwoonster van Nakhon Ratchasima zegt: ‘Mijn kinderen zijn druk met hun gezin en werk. Kan de regering niet met iets eenvoudigers komen?’

Voor de derde fase komen drie miljoen personen in aanmerking, van wie 500.000 senioren. Ze krijgen cash rebates (kortingen) bij handelaren in het hele land en de eigen thuisprovincie die aan het programma deelnemen. Deelnemers die zich al geregistreerd hebben, komen niet langer in aanmerking voor de 1.000 baht die eerder werd verstrekt. Volgens deelnemers is dit de reden waarom de derde fase niet meer mensen trekt.

De zoon van de hierboven geciteerde vrouw zegt dat zonder de stimulans van 1.000 baht mensen niet geprikkeld worden zich op te geven. ‘En het was ook heel moeilijk om te registreren. Ik heb het in de eerste en twee fase geprobeerd, maar het is me niet gelukt.’

– Als laatste pagina 3 met twee nieuwe onderwerpen en één al bekend (Nida Poll). De opening meldt dat buitenlandse uitzendbureaus het ministerie van Werkgelegenheid hebben gevraagd de regels voor online advertenties te herzien. Thans zijn advertenties alleen toegestaan nadat de vacante posities zijn onderzocht en geverifieerd door het ministerie van Buitenlandse Zaken om fraude te voorkomen. De bureaus willen de mogelijkheid hebben de vacatures eerder bekend te maken.

– Laatste bericht. De NHRC adviseert de regering maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat contractwerkers in de publieke sector dezelfde salarissen en toelagen ontvangen als vast overheidspersoneel. De NHRC reageert op klachten van het tijdelijk personeel over inferieure beloning en toelagen alhoewel ze even lang werken en hetzelfde werk doen als het vaste personeel.


 

Les Filles De Illighadad Live @ Vooruit Ghent – 26/11/2016. https://youtu.be/_XyUuEd4KiI

Les Filles de Illighadad are a Tuareg band founded by Fatou Seidi Ghali in Illighadad, a village in the Sahara Desert in Niger. Ghali, it is claimed, is the first Tuareg woman to play guitar professionally.

Ghali taught herself to play on her brother’s guitar; while women did perform music among her people, they didn’t play guitar; rather, they played a style of music called tende, centered on a drum made with mortar and pestles, a style that influenced Tuareg guitar playing but isn’t generally part of the music played by Tuareg men. Les Filles de Illighadad incorporate tende with guitar playing, “asserting the power of women to innovate using the roots of traditional Tuareg music”. Ghali usually plays with her cousin, Alamnou Akrouni.

Ghali and the Filles recorded an album with Christopher Kirkley, for his series “Sahel Sounds”. Recordings were made in the open air, and consisted of recordings of Ghali in the daytime, and the Filles playing in the village at night. Following the release of the album, the Filles did a short European tour, and Ghali used her earnings to buy more cattle. Mariama Salah Aswan left the group to begin a family; she was replaced by the second Tuareg woman guitarist, Fatimata Ahmadelher.


 

Nieuws van de website 16-17 november

• Geen borgtocht voor aunt Louise die beweert een extra-zintuigelijke blik te hebben, en goedgelovige Thai heeft opgelicht voor 500 miljoen baht
• Gevluchte man (27) aangehouden die in 2012 in Kanchanaburi een meisje van 12 aanrandde. Ze woonden destijds in hetzelfde dorp
• Minister Jurin (Handel) toont zich een goed handelsreiziger want heeft tijdens zijn reis naar Turkije deals gesloten voor Thaise producten ad 15,5 miljard baht: rijst, tapioca en voedsel; voor rubber kussens bestond de meeste belangstelling
• Onderzoek reiswebsite Skift: Een vakantie in een populaire strandplaats in Thailand kost evenveel of meer dan in Griekenland, Italië, Turkije, Spanje en Egypte, waardoor het moeilijker wordt Europese toeristen te trekken
• Paus Franciscus noemt Thailand een inspiratie voor wereldvrede en harmonie, in een boodschap voorafgaand aan zijn bezoek volgende week
• Ratchanok Intanon voor het tweede achtereenvolgende jaar door naar finale Hong Kong Open badminton toernooi. Zondag speelt ze tegen Chen Yu Fei, die ze al eens in 12 matches heeft verslagen, maar niet in de laatste drie
• Bangkok Poll: Overgrote meerderheid (95,7 pct) steunt legalisering ride-hailing taxidiensten [Grab, Uber], voornamelijk om veiligheidsredenen
• Pattani: Echtpaar gedood en kleindochter gewond bij beschieting door passerende opstandelingen op motorfiets. Ze waren de ouders van een agent, werkzaam op het provinciaal politiekantoor van Yala
• Vice-premier Somkid heeft Min. Financiën opgedragen maatregelen te treffen om zich voor te bereiden op de wereldwijde economische onzekerheden volgend jaar
• Een brief van premier Prayut waarin hij het Social Security Office vraagt te overwegen leningen te verstrekken aan leden [eigenlijk verzekerden] van het Social Security Fund was slechts een suggestie, zegt regeringswoordvoerder Narumon. De brief heeft kritiek opgeroepen omdat het SSF na pensionering voor velen de enige inkomstenbron is; het mag niet gebruikt worden voor het door Prayut gesuggereerde doel, luidt de kritiek
• Enkele operators van digitale tv overwegen de sector te verlaten en hopen compensatie te krijgen daar de revenuen inzakken, zegt televisiewaakhond NBTC

Is paus Franciscus de weg kwijt?

17 november – Bangkok Post opent vandaag met een achtergrondverhaal over een ambitieus project van de Port Authority of Thailand voor 2.300 rai langs de Chao Phraya, grenzend aan de haven van Klong Toey. De krant kopt in vette kapitalen (2,2 cm hoog) PORT CAUGHT IN A STORM, wat al aangeeft dat niet iedereen staat te juichen.

Kom er later op terug en citeer eerst paus Franciscus die in een videoboodschap Thailand ‘een inspiratie voor wereldvrede en harmonie’ heeft genoemd, vooruitlopend op zijn bezoek aan Thailand volgende week. De krant trekt de zogeheten bovenop (artikel boven de opening) uit voor de ‘wijze’ woorden van de paus. Ik citeer een deel van zijn boodschap, dan mag u zelf beoordelen hoe wijs de paus is. Dit zei hij:

‘In this world that too frequently experiences discord, division and exclusion, Thailand has shown commitment to work hard to promote harmony and a peaceful coexistence. That commitment can serve as an inspiration for all the people around the world who are working to promote a great, true development of our human family in solidarity, in justice and in living in peace.’

Het artikel meldt dat het bezoek van Franciscus het eerste pausbezoek is aan Thailand in bijna veertig jaar. De laatste keer was in 1984 toen paus Johannes Paulus II het land bezocht. Het bezoek vestigt de aandacht op de vorming van het Apostolic Vicariate of Siam in 1669 toen de katholieke kerk zich in Thailand vestigde.

Het artikel somt verder het programma van de paus op met als religieus hoogtepunt twee missen en noemt het bezoek dat de paus brengt aan de koning en de Supreme Patriarch. Het programma plaatste ik al een keer in Nieuws uit Thailand. Klik hier als u het nog eens wilt bekijken.

Siam Gate: Bewoners, vakbond en bedrijven morren

17 november – De uitdrukking Schoenmaker blijf bij je leest lijkt niet te zijn besteed aan de Port Authority of Thailand (PAT) want die ontwikkelt een project, Siam Gate geheten, dat omschreven wordt als een mixed-use project dus weinig te maken heeft met de kernfunctie van de PAT: het beheer van de havens.

Het project hanteert als voorbeeld het in november geopende Iconsiam, een complex met een luxueus winkelcentrum en dure woonruimte. Maar de PAT doet er nog een schepje bovenop: in Siam Gate zijn ook een warenhuis, belastingvrije winkel, hotel, condominium en conventiecentrum gepland en natuurlijk krijgt het ook een logistieke functie.

De PAT heeft hoge verwachtingen van de te bebouwen 2.300 rai ad 492 miljard baht, aansluitend op de Klong Toey haven op de oever van de Chao Phraya. PAT assistent directeur-generaal Somchai zegt: ‘We willen een wereldklasse haven worden, zoals de Port of Busan in Zuid-Korea, gemengd met een complex detailhandelszaken, woningen en een recreatief gebied, verbonden door een light rail systeem.’

Rim Khlong Wat Saphan community is one of 26 communities in the Klong Toey area set to be relocated to pave the way for the Port Authority of Thailand’s 492-billion baht complex.

Maar de PAT vakbond, bewoners en zakenlui hebben grote bezwaren. Er zullen minstens een miljoen bewoners van voornamelijk achterbuurten in Klong Toey voor moeten verhuizen. De vakbond vreest dat het project alleen investeerders ten goede komt en niet de havenwerkers en de bewoners. En zakenmensen vragen zich openlijk af of het geflirt met vastgoed wel tot de kerntaak van de PAT behoort. Oftewel: Schoenmaker blijf bij je leest.

Tot zover mijn samenvatting. De rest moet u maar zelf lezen. Klik hier: Port caught in a storm.

Chamnian Chaemsri, 76, who has lived in Rim Khlong Wat Saphan community for more than 50 years, said she isn’t looking forward to relocating.

Kort Nieuws zondag 17 november

– Het achtergrondverhaal over het luchtkasteel [mijn woorden] van de Thaise havendienst neemt het grootste deel van de zondagkrant in beslag: de gehele voorpagina en de halve pagina 2. Voor het overige nieuws blijft maar betrekkelijk weinig ruimte over: een halve pagina 2 en pagina 3. De nieuwsitems behandel ik in Kort Nieuws.

– Een netwerk van organisaties heeft een ‘risicokaart’ gemaakt met 611 plaatsen in Bangkok waar vrouwen het risico lopen seksueel te worden lastig gevallen. De kaart waarschuwt vrouwen voor mogelijke gevaren en vormt een aansporing voor de overheid om actie te ondernemen. Op de  gemarkeerde plaatsen hebben eerder aanvallen en aanrandingen plaatsgevonden.

De organisatie Safe Cities for Women vraagt de bevolking  om foto’s en informatie te verstrekken over plaatsen waar ze zich onveilig voelen. Dat kan via de Line applicatie Team Pueak.

– Het gezaghebbende Chinese tijdschrift Business Traveller China heeft Bangkok gekozen als ’s werelds meest populaire toeristische bestemming. Bangkok heeft in de finaleronde Tokio en Shanghai verslagen.

De resultaten van de 2019 Favourite Leasure City in the World, die gebaseerd is op een onderzoek onder lezers, werden vrijdagavond bekend gemaakt op de 2019 Business Traveller China Awards Ceremony  in het New World Beijing hotel.

Wat de lezers zo aantrekkelijk vinden van Bangkok, meldt het artikel niet. Het springt over op wat minister Phiphat (Toerisme en Sport) heeft gezegd toen hij de China International Travel Mart 2019 in Kunming bezocht.

De minister zei dat de regering maatregel gaat treffen om de last, veroorzaakt door de dure baht, te verlichten voor buitenlandse toeristen. Doel is de bezoek- en verblijfskosten terug te dringen. De maatregelen worden voor het eind van het jaar bekend gemaakt.

Naar verwachting bezoeken dit jaar 40 miljoen internationale toeristen Thailand en volgend jaar 42 miljoen. Thaise toeristen worden al in de watten gelegd, zei hij, met een douceurtje van 1.000 baht en de programma’s Chim, Shop, Chai (taste, shop, spend) en Go Everywhere for One Hundred Baht.

– Een nieuw plattelands proletariaat doemt op, zeggen experts die gisteren hun licht lieten schijnen over de commodificatie* van het platteland. De benarde positie van boeren zal daardoor verergeren en een ‘agrarisch proletariaat’ scheppen onder het mom van ontwikkeling.

Geschiedenis lector Attachak aan de universiteit van Chiang Mai zei tijdens een forum bezorgd te zijn over het beleid van de regering plattelands gebieden te tranformeren tot particulier eigendom voor special economic zones. Daardoor worden boeren uitgezet.

‘Ik heb informatie dat in Chachoengsao 90 procent van de boeren die land huren, uitgezet worden om ruimte te maken voor de Eastern Economic Corridor (EEC). Dit zal de ongelijkheid in grondeigendom verergeren en grote bedrijven in staat stellen infrastructuur ontwikkelingsgebieden te domineren.’ Meer weten? Lees: Land plan will leave farmers ‘in limbo’

* Commodificatie (tot-waar-making, van het Engels commodity, verhandelbaar goed) is het proces waarbij steeds meer aspecten van het menselijk handelen en de resultaten daarvan worden uitgedrukt in een geldwaarde in plaats van de intrinsieke of inherente waarde. Het begrip werd geïntroduceerd door Karl Marx.

– Pagina 3 opent met de beschieting van een echtpaar vrijdagavond in Mae Lan (Pattani). De krant trekt er vijf kolommen voor uit, waarin het incident in detail wordt beschreven. Ook bevat het artikel informatie over de brute aanval op een controlepost in Yala, bemand door dorps defensievrijwilligers maar dat is voornamelijk oud nieuws.

Elf verdachten zijn inmiddels aangehouden en in drie legercentra ondervraagd. Bij de aanval, die aan 15 personen het leven kostte en vijf verwondde, waren veertig personen betrokken. Tegen drie zijn al arrestatiebevelen aangevraagd.

Het leger vraagt de bewoners de handen ineen te slaan in het gevecht tegen de Barisan Revolusi Nasional door het geven van tips. De autoriteiten hopen daardoor toekomstige aanvallen te voorkomen.

– Partijleider Thanathorn (Future Forward) heeft gisteren de bevolking opgeroepen zich niet bedreigd te voelen door veranderingen, nu de partij de campagne Yu Mai Pen (not knowing how to live) is begonnen.

Hij zei tijdens de lancering van de campagne in JJ Mall bij Chatuchak Market, die werd bijgewoond door tweeduizend supporters: ‘Kijk om je heen. Zie je snelle technologische vooruitgang? Zie je armoede? We hoeven niet bang te zijn voor snelle veranderingen. Waar we bang voor moeten zijn is de angst voor veranderingen.’

Zijn critici, die de partij als ‘agressief’ zien en bang zijn dat de drang van de partij voor snelle verandering de samenleving zal verzwakken en vernielen, hield hij voor: ‘Word wakker en realiseer je dat voor ontwikkeling drastische veranderingen nodig zijn.’

FFP secretaris-generaal Piyabutr legde uit dat de slogan Yu Mai Pen het doel van de partij samenvat om het heersende systeem van Yu Pen uit te dagen. ‘We kunnen niet langer genoegen nemen met de manier waarop dingen gaan. We moeten de kracht hebben om veranderingen tot stand te brengen. De partij gaat door met Yu Mai Pen alhoewel de grondwet gemaakt is om veranderingen te blokkeren.’

– De moeder van een 13-jarig meisje dat vrijdagavond suïcide pleegde door van de elfde verdieping van een flatgebouw in Ramkhamhaeng (Bangkok) te springen, zegt dat haar dochter door een groep jongens seksueel is misbruikt, waardoor ze een ernstige depressie kreeg.

Het meisje werd vorige week enige tijd vastgehouden in een huis in het district Klong Tan (ook BKK).  Ze werd bevrijd door de politie die tot nu toe slechts twee verdachten heeft aangehouden. De moeder heeft haar lichaam gisteren opgehaald in het Police General Hospital. Binnen 24 uur wordt ze begraven, wat traditie is bij moslims.

De politie onderzoekt de zaak, bestudeert CCTV beelden en zal de moeder opnieuw ondervragen. De politie weet alleen dat moeder en dochter een fikse ruzie hebben gehad. Tevens wordt nagegaan of het meisje drugs gebruikte.

Een vriend van de moeder denkt dat de ruzie de aanleiding was voor de dochter om een eind aan haar leven te maken. De moeder rende uit haar kamer op de vijfde verdieping naar de elfde om haar te redden, maar kwam te laat.

Een vriendin van het meisje zegt een afscheidsbericht te hebben ontvangen en een foto van haar op het balkon van de bovenste verdieping.

– Ik schiet op: nog één bericht en de rubriek News Bites, maar die sla ik over. Pagina 4, althans de halve, kan ik ook overslaan want bevat foto’s van de voorbereidingen voor het pausbezoek.

– Laatste bericht. De regering moet meer stimulansen en leningen verstrekken om huishoudens aan te sporen gebruik te maken van zonne-energie. Decharut Sukkumnoed, docent economie aan de Kasetsart universiteit, zegt dat de groei van huishoudens met deze energiebron veel groter kan zijn als de staat betere financiële prikkels biedt, zoals een hogere prijs voor geleverde elektriciteit aan het netwerk en leningen voor de installatie van zonnepanelen.


 

Isabelle Boulay – Le garçon triste (Clip officiel). https://youtu.be/oDI1Tcq8OZI

Isabelle Boulay (1972) is een Canadese zangeres. Als kind droomde ze al van een muzikale carrière. Ze luisterde veel naar Gilles Vigneault, Edith Piaf en Jacques Brel uit haar ouders platencollectie. Aan het einde van de jaren 80 studeerde Isabelle literatuur in Quebec alwaar ze haar passie voor dichtkunst ontdekte.


 

Nieuws van de website 15-16 november

• Mazda 3 wint 2019 Thailand Car of the Year onderscheiding. De wagen wordt geroemd om zijn stijlvolle uiterlijk en sportieve wegligging
• Zwitser (85) verdronken voor het Mai Khao strand in Thalang (Phuket), 500 meter vanaf het hotel waar hij en zijn vrouw verbleven
• De uit de rechtbank van Pattaya gevluchte Amerikaan die bij zijn arrestatie op zichzelf en zijn Thaise vrouw schoot, is in het ziekenhuis overleden. De politie ontfermt zich over de vrouw
• Thai Airways International en dochterbedrijven hebben in de eerste negen maanden van dit jaar een nettoverlies geleden van 10,91 miljard baht
• Weer brand in Montien hotel aan de Surawong Road. Gasten geëvacueerd, geen gewonden. Vuur binnen 45 minuten bedwongen. De brand brak uit op de vijfde verdieping die gerenoveerd wordt. In oktober brak een kleine brand uit op de tweede verdieping. Die was binnen 15 minuten geblust
• Chiang Mai: Amerikaan (75) aangehouden voor obsceen gedrag in het openbaar. Hij masturbeerde in augustus buiten een school voor een meisje van 13, waarbij hij zijn gezicht had bedekt
• BTS (skytrain) boekt een nettowinst van 1,131 miljard baht in tweede kwartaal van 2019/20, plus 36,3 pct
• Hoofdverdachte Wantanee ‘Mae Manee’ Tippaveth in Mae Manee Ponzi schandaal is zwanger. Inmiddels hebben 5.000 slachtoffers aangifte gedaan van oplichting

BP gaat de goede kant op met voorpagina

16 november – Jawel, een pluimpje voor Bangkok Post vandaag die op de voorpagina vijf (!) nieuwsitems  bevat, aanzienlijk meer dan de gebruikelijke één of twee onderwerpen. Vergeleken met Nederlandse kranten zijn dat er nog weinig, maar het gaat de goede kant op.

Bovendien is één van de vijf een fotobericht met een foto van mijn geliefde prinses Sirindhorn, dus de krant kan al helemaal niet stuk bij me. De prinses, altijd onvermoeibaar op pad, bracht gisteren aan bezoek aan de Rode Kruis beurs in Lumpini park. De jaarlijkse beurs duurt tien dagen, tot 24 november. Wat daar te zien en te doen is, vermeldt het bijschrift niet, maar ja dat is te veel gevraagd voor een krant die geilt op autoriteiten.

Wilt u natuurlijk weten waaraan BP de eer van een pluimpje van mij te danken heeft, want ik heb vaker kritiek op de krant dan dat ik mijn trouwe ochtendgenoot loof. De krant opent met de zorgen over recente bedrijfssluitingen, personeel dat moet afvloeien of op verplicht verlof wordt gestuurd met name in sectoren die afhankelijk zijn van de export. Minister Uttama (Financiën) heeft de zogeheten specialised financial institutions (SFI’s)  gevraagd maatregelen te nemen om hun sukkelende klanten te helpen.

Het qua lengte tweede bericht meldt dat de Ombudsman het Constitutionele Hof gaat vragen of de uitnodiging – de krant noemt het een summons (dagvaarding) –  van de parlementscommissie corruptie in strijd met de grondwet is. De commissie heeft premier Prayut gevraagd een toelichting te geven op de onvolledige eedaflegging voor de koning en vice-premier Prawit op zijn rol bij het samenstellen van de begroting. Beiden stuurden eerder vertegenwoordigers, maar daar gaat de commissie niet mee akkoord.

Het derde bericht meldt dat vice-premier Wissanu berichten ontkent over een ‘bevel’ dat de premier heeft gegeven aan het Social Security Office om leningen van het SSF aan subscribers [?] te verlengen wat schadelijk zou zijn voor het fonds en pensioenuitkeringen. Wissuna zegt: het was geen bevel maar ‘slechts een idee’. De premier heeft het SSO gevraagd alle opties te bekijken en het kabinet te informeren.

Het vierde onderwerp krijgt een 1 koloms bericht. Staatssecretaris Thamanat (Landbouw) zegt dat land van parlementslid Pareena (Palang Pracharath) en haar familie in beslag wordt genomen als blijkt dat de 900 rai met een kippenboerderij ‘land reform’ grond is, land dat bestemd is om te worden uitgegeven aan landloze boeren. Maar Pareena zegt dat ze er al sinds 1946 wonen, voordat de grond werd overgedragen aan het Agricultural Land Reform Office.

Zo, dat was de voorpagina, waarlijk een prestatie van BP om zoveel gevarieerd nieuws te presenteren op de belangrijkste pagina van de krant.

Vrouw met ‘mystieke krachten’ licht duizenden op

16 november – Een vrouw van 66 die beweerde bovennatuurlijke krachten te bezitten, is erin geslaagd duizenden volgelingen in totaal 500 miljoen baht lichter te maken. Maar aan haar lucratieve handeltje is een eind gekomen: de vrouw en tien online recruiters voor het Ponzi systeem Louise zijn gearresteerd wegens fraude en het witwassen van geld.

Pantipa ‘Na Louise’ Naiyathip maakte misbruik van de goedgelovigheid van haar volgelingen door op de sociale media groepen van elk 500 personen te vormen, die door haar partners werden beheerd. De leden werd gevraagd 1.000 baht te investeren. Ze zouden elk een winst maken van 4 miljoen baht, een belofte die ondersteund werd met vervalste documenten van de Bank of Thailand.

Thailand zou geld van de Wereldbank hebben ontvangen voor de financiering van ontwikkelingsprojecten, maar extra geld was nodig voor de projecten die gericht waren op arme mensen. Dus of ze maar even 1.000 baht wilden storten. Leuk verhaaltje, maar allemaal fantasie hetgeen ze pas later met schade en schande ontdekten.

De slachtoffers kwamen uit het hele land. De recruiters zijn gearresteerd in Chachoengsao, Nakhon Ratchasima, Si Sa Ket, Samut Prakan en Nonthaburi. De politie probeert het geldspoor te traceren. Tot nu toe zijn door de politie op elf locaties tweehonderd bewijsstukken gevonden. Het Anti-Money Laundering Office gaat het witwassen onderzoeken en proberen het resterende vermogen te achterhalen.

De Bank of Thailand zegt dat de handtekening van de gouverneur en de BOT-lettering vervalst zijn in het document dat gebruikt werd om deelnemers te trekken. De bank maakt op haar Facebook pagina bekend dat ze geen beleid heeft om mensen rechtstreeks te informeren over verdachte transacties. Ze adviseert informatie altijd zorgvuldig te controleren alvorens geld te investeren en in geval van twijfel de hulplijn 1213 te bellen.

Kort Nieuws zaterdag 16 november

– Het ministerie van Volksgezondheid gaat in 21 staatsziekenhuizen een proef nemen met het splitsen van ER rooms (ruimtes waar spoedeisende hulp wordt verleend) in twee gescheiden zones om conflicten tussen artsen en patiënten te voorkomen. Patiënten die ernstig ziek zijn en/of spoedeisende hulp nodig hebben, worden gescheiden van andere patiënten.

De maatregel is een reactie op toenemende ruzies tussen patiënten en medische staf. Veel patiënten maken stennis omdat ze niet behandeld worden, maar volgens de staf is hun conditie niet dermate ernstig dat snelle hulp geboden is.

Het ministerie wil het aantal ziekenhuizen met gescheiden ER zones binnen twaalf maanden uitbreiden naar 34. Het NHSO-bestuur heeft het groene licht gegeven voor een budget van 157 miljoen baht om in 2020 de medische zorg na kantooruren te verbeteren, inclusief de zorg in de spoedeisende hulp.

Minister Anutin (Volksgezondheid) zegt dat het budget weliswaar de financiële last voor de regering vergroot, maar daar staat tegenover dat het zal helpen de drukte in ER te verlichten en dat de betaling aan de staf kan worden verhoogd.

– Follow-up op de berichtgeving over copyright agenten, lieden die beweren namens een bedrijf copyright overtredingen tegen te gaan. Het Department of Intellectual Property (intellectuele eigendomsrechten) zegt een QR-code te zullen creëren die mensen kunnen gebruiken om na te gaan of een agent een oplichter is of legitiem namens een bedrijf werkt.

Wie het Thaise nieuws op de voet volgt, begrijpt al dat dit een reactie is op de afpersing van een 15-meisje in Nakhon Ratchasima dat krathong had gemaakt met de afbeelding van (beschermde) cartoon figuren. Ze kreeg een boete van 5.000 baht, wat tot tal van protesten op de sociale media leidde.

– Een 64-jarige Chinese beoefenaar van Falung Gong is in Loei aangehouden omdat zijn visum 5 jaar was verlopen. De man was in februari 2014 gearriveerd op een toeristenvisum, geldig voor 60 dagen. De politie was getipt door een huisbaas die zei dat een Chinese man zijn huis in Chiang Khan jaren huurde zonder een baan te hebben of inkomstenbron.

Uit onderzoek is gebleken dat de man lid was van Falun Gong, een in China vervolgde beweging, en China was ontvlucht om aan vervolging te ontkomen. Hij had de vluchtelingenstatus en bescherming aangevraagd van de UNHCR, maar Thailand is geen lid van de 1951 Convention of het 1967 Protocol Relating to the Status of Refugees. Derhalve had hij de immigratieregels van Thailand overtreden. De man heeft de politie gesmeekt hem niet terug te sturen naar China.

– Als laatste vandaag pagina 3 met de vrij overbodige opening dat partijleider Thanathorn (Future Forward) volhoudt onschuldig te zijn in de aandelenzaak waarover het Constitutionele Hof op 20 november een besluit neemt. Thanathorn zegt dat de partij ongeacht de uitkomst zal doorgaan met haar ‘reis om de democratie te herstellen in een land dat al tientallen jaren wordt geteisterd door coups’.

– Phra Alongkot Tikkapanyo, abt van Wat Phrabatnampu in Lop Buri, is door de NHRC onderscheiden met de 2019 Human Rights Award. De abt verleent al 20 jaar zorg aan HIV/Aids patiënten. Thans zorgt de tempel voor 150 patiënten en duizend weeskinderen.

Alongkot is een van de zeven personen die dit jaar de prijs ontvangen. Ze worden uitgereikt op 10 december, International Human Rights Day. De overige winnaars worden ook in het bericht genoemd (klik hier: Senior monk among NHRC prize winners).

– President Sumeth van Thai Airways International (THAI) zegt dat de netto-verliezen die de maatschappij in het derde kwartaal (4,68 miljard baht) en de eerste negen maanden van dit jaar (10,91 miljard baht) heeft geleden ‘normaal zijn voor luchtvaartmaatschappijen gezien de felle concurrentie en het dumpen van prijzen om klanten te trekken’. ‘Meer dan twintig maatschappijen in de hele wereld zijn recent opgeheven, waaronder grote.’

– Airports of Thailand, de beheerder van Thailand’s zes grote vliegvelden, verwacht dat haar netto-winst in 2021 toeneemt naar 40 à 50 miljard baht dankzij de revenuen van nieuwe contracten die King Power in de wacht heeft gesleept voor de belastingvrije winkels op de luchthavens van Phuket, Chiang Mai, Hat Yai en op Suvarnabhumi.

AoT verwacht dat in het huidige begrotingsjaar (1 oktober 2019-30 september 2020) de winst met 6 procent stijgt oftewel 25 miljard baht, ongeveer evenveel als vorig jaar. De toename is te danken aan een hoger dan verwacht aantal toeristen uit China en India.

– Laatste bericht. De National Anti-Corruption Commission (NACC) speelt met het idee hoger personeel van de Belastingdienst en onderzoeksorganisaties te verplichten hun vermogen op te geven, zoals ook ministers, politici en hoge ambtenaren moeten doen.

Voorzitter Watcharapol heeft dat bekend gemaakt in een speech ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van de NACC. Hij beloofde dat de waakhond de komende twee jaar alle achterstallige zaken zal wegwerken en de komende drie jaar meer agile (snel en flexibel) zal worden.

Reacties niet mogelijk