Thais nieuws 16-30 juni

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation. Voor de betrouwbaarheid steek ik mijn handen niet in het vuur.
Op de pagina Dossiers 2019 geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op themapagina’s. Dat zijn pagina’s waarop alle berichten over een bepaald onderwerp zijn gebundeld. Alle themapagina’s staan opgesomd op de pagina Leeswijzer.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van 2019 klik hier: Thais nieuws 1-15 januari 2019, Thais nieuws 16-31 januari 2019, Thais nieuws 1-15 februari 2019, Thais nieuws 16-28 februari 2019, Thais nieuws 1-15 maart, Thais nieuws 16-31 maart, Thais nieuws 1-15 april, Thais nieuws 16-30 april, Thais nieuws 1-15 mei, Thais nieuws 16-31 mei en Thais nieuws 1-15 juni. Voor ouder nieuws zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Buitenland.

 

Nieuws van de website 29-30 juni

• FFP-parlementslid heeft CCTV beelden van mishandeling Sirawith; de activist liep een oogholtebreuk, blauwe ogen en gebroken neus op; ‘Hij wordt nooit meer de ouwe’, zegt zijn moeder
• Surat Thani Twee mannen, beschuldigd van de dood van een politieagent bij een (mislukte) undercover drugsoperatie hebben zich bij de politie aangegeven
Touringcar in Chiang Mai gekanteld in de bocht van een weg die bekend staat als ‘the curve of 100 corpses’: 14 Chinese toeristen gewond, van wie 3 ernstig
• Premier Prayut: EU bereid banden met Thailand te normaliseren, nu ‘het land is teruggekeerd naar democratie’ [wat een gotspe]
• Cabinepersoneel Eva Airways beëindigt staking van 10 dagen, waardoor 392 vluchten zijn uitgevallen (verlies US$56 miljoen)
• Prayut beveelt politie snel de vier mannen aan te houden die Sirawith hebben mishandeld
Commoner Band maakt lied voor Sirawith; trad zaterdag op tgv Siamese revolutie in 1932

Wat u gisteren ‘gemist’ heeft

30 juni – Vanwege enkele lichamelijke ongemakken (geen details) was ik gisteren niet in staat Nieuws uit Thailand te maken. De geplaatste rubriek Nieuws van de website had ik al eerder gemaakt, dus u was niet helemaal verstoken van het nieuws. Wat heeft u gemist? Ik noem de items puntsgewijs.

– Op de voorpagina staan vijf foto’s van premier Prayut in het gezelschap van regeringsleiders van de landen van de G20, die gisteren vergaderde. Hij schudt de Russische president Putin en de Duitse kanselier Angela Merkel de hand en staat op de andere foto’s naast de Amerikaanse president Trump, de Italiaanse premier Conte, de Japanse premier Abe, premier Lee Hsien Loong van Singapore en de Chinese president Xi Jinping.

De foto’s kan ik niet laten zien, wel een foto van de drie belangrijkste regeringsleiders. Op alle foto’s heeft Prayut die irritante grijns op zijn gezicht, die zijn handelsmerk lijkt te zijn. Alsof hij wil zeggen: Kijk mij eens, ik ben een belangrijk persoon op het wereldtoneel.

– De opening meldt dat er gemorreld wordt aan de kabinetssamenstelling. De Sam Mitr groep (Three Allies), een groep van dertig politici uit het Noordoosten, dreigt met Palang Pracharath (PPRP) te breken als ze niet de gewenste posten krijgt. Twee vooraanstaande figuren spraken dinsdag met een prominent PPRP-figuur over de (her)verdeling van posten. De groep wacht op antwoord van Prayut alvorens een definitief standpunt te bepalen.

– De Expressway Authority of Thailand gaat een panel vormen om de klachten over de aanbestedingsprocedure voor de aanleg van een expressway, die de Rama III Road verbindt met Dao Khanong en de western outer ring road, te bekijken. Bestuursvoorzitter Surong zegt dat het bestuur de uitgebrachte biedingen heeft geaccepteerd, maar het wil dat juridische experts beoordelen of de bieders in aanmerking komen voor de aanleg. De aanleg van de 18,7 kilometer lange weg kost 29,15 miljard baht.

– De bekende activist en kampioen petities indiener Srisuwan Janya heeft een petitie ingediend bij de Ombudsman waarin hij vraagt onderzoek te doen naar het regeringsprogramma om grondaktes terug te geven die gebruikt zijn als onderpand bij het lenen van geld bij loan sharks (geldwoekeraars). Hij maakt er bezwaar tegen dat de haaien vrijuit gaan en niet vervolgd worden voor de torenhoge rentes die ze rekenen. Dat wordt nagelaten omdat ze de aktes (vrijwillig?) teruggeven.

De zaak kwam al eerder in het nieuws door een Facebook-bericht van adjunct-partijleider Nipit (Democraten) die vraagtekens zette achter de ceremonies, bijgewoond door vice-premier Prawit, waarop de aktes werden teruggegeven. Nipit vermoedt dat het allemaal nep was en dat agenten ze hadden opgezet om een wit voetje te halen bij hun superieuren teneinde promotie te maken.

– De VS heeft zijn banden met Thailand herbevestigd, maar waarschuwt dat de klachten over de verkiezingen (24 maart) grondig en transparant dienen te worden onderzocht.

De banden tussen beide landen zijn al 200 jaar oud en sinds 70 jaar zijn ze bondgenoten, memoreerde de Amerikaanse zaakgelastigde Peter Haymond onlangs tijdens een receptie ter gelegenheid van de Amerikaanse Independence Day, die donderdag wordt gevierd. Hij bracht ook een toost uit op de koning ter ere van zijn kroning en huwelijk met de koningin.

– De politie wil het ‘Pattaya model’ in andere toeristische provincies introduceren nadat in Pattaya goede ervaringen zijn opgedaan met misdaadpreventie. Het model, geïntroduceerd door de toeristenpolitie van Pattaya, gebruikt een mix van high-tech surveillance camera’s en maatregelen ter bestrijding van misdrijven in gebieden met veel misdaad zoals Pattaya Bay. Op de foto wordt een boot geïnspecteerd.

De genomen maatregelen hebben sinds vorig jaar tot mei dit jaar geleid tot 1.305 zaken, waaronder diefstallen en fysieke aanvallen. 1.120 verdachten worden door de politie vervolgd.

– Drie vermeende buitenlandse criminelen, die in eigen land werden gezocht, zijn door de politie aangehouden. Het gaat om een Chinese, Tsjechische en Finse man. De gevluchte Chinees was betrokken bij een illegale goksite waarin 2 miljard baht omging. Hij maakte deel uit van een groep van 18 personen, die al in China zijn aangehouden.

De Tsjech werd gezocht voor diverse berovingen, onder andere van cadeauwinkels. De Fin, die werkte als een gewichts trainingscoach, werd gezocht voor het bezit van narcotica, de verkoop van verboden hormonen en het verbouwen van stimulerende middelen.

– Nog meer aanhoudingen. Een gecombineerde taakeenheid van honderd agenten en functionarissen heeft onder leiding van het Narcotics Suppression Bureau op 17 plaatsen in twee districten van Kanchanaburi een inval gedaan en daarbij vier personen gearresteerd. De targets hielden verband met een drugsbende die bekend staat als Ra-u network.

In beslag genomen werden bezittingen ter waarde van 31 miljoen baht, bestaande uit onder andere vijf huizen, acht pickup trucks, twee auto’s en twee vrachtwagens. Ook werden vier geweren en munitie gevonden.

– Tachtig slachtoffers van een zogeheten Ponzi scheme (piramideconstructie) hebben gisteren bij de DSI aangifte gedaan tegen een bedrijf waardoor ze een schade hebben geleden van minstens 1 miljard baht. Het bedrijf beloofde hen dividenden tot 15 procent voor investeringen in diverse activiteiten, zoals financiële dienstverlening, import, export, vastgoedbeheer en direct sales, en beweerde banden te hebben met hoge legerofficieren. Wie meer dan 1 miljoen baht investeerde, zou een aandeel in het bedrijf krijgen. Maar het was allemaal nep.

Persoonlijke noot: Ik heb geen medelijden met de slachtoffers: ze lieten zich verblinden door hun hebzucht. Een dividend van 15 procent is schier onmogelijk. Lezen ze de krant niet? Want deze vorm van oplichting is al vaker voorgekomen.

Asean ratificeert papieren tijger tegen plastic afval in zee

30 juni – Ben ik cynisch door bovenstaande kop te zetten boven mijn bespreking van het paginagrote achtergrondverhaal waarmee BP vandaag opent? Lees de eerste zin: ‘De 34e Asean Summit heeft vorige week geculmineerd in de ratificering van twee groene initiatieven that should bode well (die veel goeds beloven) voor de toekomst van de planeet.’

De krant vervolgt: ‘De Bangkok Declaration on Combating Marine Debris en het Asean Framework of Action on Marine Debris hebben tot doel de regionale samenwerking te versterken om het maritieme milieu te beschermen.’

Jatuporn Buruspat, hoofd van het Department of Marine and Coastal Resources, een afdeling van het ministerie van Milieu, zegt dat de uitwerking van deze documenten in juli ter sprake komt op een bijeenkomst van de Asean Senior Officials on the Environment. ‘Dan wordt nagegaan welke actie elke ondertekenaar neemt tegen maritieme verontreiniging.’

Thailand, ’s werelds zesde vervuiler, kan dan vertellen dat vanaf 2021 de import van plastic afval verboden is. In april van dit jaar keurde het kabinet de Plastic Waste Management Roadmap 2018-2030 goed. Die voorziet in het uitbannen van drie types plastic in 2019, vier in 2022 en het gebruik van gerecycled plastic in 2027.

‘We kunnen niet onmiddellijk het gebruik van plastic verbieden omdat bedrijven tijd nodig hebben om zich aan te passen en alternatieve materialen te zoeken’, zegt Jatuporn.

Rest nog te vermelden dat Thailand tijdens de G20 bijeenkomst in Osaka heeft voorgesteld om een mainland marine pollution centre te vormen, te vestigen in Thailand. Meer wil ik er niet over zeggen, want vooralsnog zijn het allemaal voornemens. Meer weten? Lees: Curbing the waste crisis en beoordeel zelf of mijn cynisme terecht is.

Adembenemende kunstwerken tentoongesteld

30 juni – Verreweg de mooiste pagina vandaag is pagina 2, die negen foto’s bevat van de tentoonstelling ‘Arts of the Kingdom Museum’, georganiseerd door het Sirikit Institute, in het Koh Koet Arts and Crafts Centre in Phra Nakhon Si Ayutthaya. De krant kopt Priceless artistic classics en noemt in de tekst de geëxposeerde kunstwerken astounding works (verbazingwekkend, verbijsterend). En dat zijn geen overdreven kwalificaties.

De kunstwerken, gemaakt door 500 studenten van het Chitralada Arts and Craftsmanship Centre, zijn geselecteerd als nationale artefacten. Ze werden voor speciale gelegenheden gecreëerd, maar de voorbeelden die de krant noemt, zeggen me niets. De meeste indruk op mij maakt een paneel met een houtsnijwerk van het Himavan Forest en ‘Santhong’, twee mythische plaatsen die in de Thaise literatuur voorkomen (foto boven).

De foto rechts toont een ‘Sivikakarn’, een overdekte palankijn die gebruikt werd om vrouwelijke leden van de koninklijke familie te vervoeren. Maar die laten zich er al lang niet meer in rondsjouwen. Zo heb ik prinses Sirindhorn al tweemaal in een Chevrolet gezien toen ze op de Rama IV Road in een lange kolonne passeerde, waarbij al het verkeer werd stilgelegd en de wachtenden bij een bushalte moesten staan.

Ook vandaag partijpolitiek nieuws

30 juni – Hiep hoi! Er staat vandaag ook partijpolitiek nieuws in de krant, want zonder is Bangkok Post niet Bangkok Post. Een sleutelfiguur van de Sam Mitr groep (Three Allies), een groep van 30 politici uit het Noordoosten heeft een beroep gedaan op premier Prayut om Suriya Jungrungreangkit te handhaven als minister van Energie en niet te vervangen door Palang Pracharath parlementslid Anucha.

Anucha zei gisteren he doesn’t mind wanneer hij wordt uitgesloten van de line-up. Hij vraagt de premier geen veranderingen in andere posten aan te brengen, met name die van Suriya, een kernlid van de Sam Mitr groep, want die verdient volgens hem de energie portefeuille. ‘Als de premier iemand wil laten vallen, laat het mij zijn, alleen mij’, aldus Anucha die getipt wordt als staatssecretaris van Financiën.

In het vervolg van het bericht raak ik al snel de draad kwijt, maar of dat aan mij ligt of aan de schrijver weet ik niet. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2019)

Druk neemt toe om aanvallers van Ja New te arresteren

30 juni – De druk op de politie neemt toe om haar onderzoek te versnellen naar de brute aanval op politiek activist Sirawith Seritiwat, bijgenaamd Ja New. Minister Prawit (Defensie) maakt zich ernstig zorgen over het incident en roept de autoriteiten op politieke activisten beter te beschermen. Hij doet ook een beroep op degenen die zich daaraan schuldig maken, af te zien van provocaties en hate speech.

Een groep die zich Police Watch noemt, eist dat de politiecommissaris verwijderd wordt wanneer niet binnen zeven dagen resultaten bij het onderzoek worden geboekt. In een open brief aan premier Prayut eist de groep dat de RTP het onderzoek snel afrondt, niet alleen naar de aanval op Sirawith maar ook op anti-coup activist Ekachai Hongkangwan en anderen.

De National Human Rights Commission heeft zich aangesloten bij de protesten tegen het geweld en de oproep aan de politie om snel resultaten te boeken. Ze dringt er bij de bevolking op aan elkaars meningen te respecteren en zelfbeheersing te tonen. House Speaker Chuan heeft vice-premier Wissanu laten weten zich zorgen te maken over het politiek geweld.

Adjunct-hoofd Thiti van de gemeentepolitie Bangkok zegt dat de politie beeldmateriaal verzamelt van camera’s langs de ontsnappingsroute van de aanvallers omdat de beelden van de aanval zelf niet duidelijk genoeg zijn om hen te identificeren. De krant plaatst vier foto’s, waarvan ik er één heb overgenomen boven Nieuws van de website.

De moeder van het slachtoffer zegt zich zorgen te maken over de verwondingen aan haar zoon’s ogen. De artsen moeten nog beslissen over een behandelingsplan. Vooralsnog blijft hij op de IC van het ziekenhuis.

Kort Nieuws zondag 30 juni

– De rubriek News Bites, op werkdagen In Brief geheten, bevat vandaag vijf kortjes. Ik licht er één uit want die gaat over de etnische Karen jongen (16), over wie ik eerder schreef. Het leger heeft voor hem een bamboebrug gebouwd, zodat hij niet meer door een kreek hoeft te waden op weg naar school. De brug is 1,5 meter breed en 35 meter lang.

De kreek heeft nu ook een naam en heet Bong Ti creek. Tijdens het regenseizoen stroomt die vol met water, het bericht meldt niets over de situatie in het droge seizoen. Zie verder het bericht van 28 juni: Thanongsak gaat elke dag naar school, ondanks ontberingen.

– Tijdens een gisteren gehouden event [?], genaamd Seas of Change, hebben 42 visverwerkende bedrijven zich aangesloten bij een campagne voor billijke lonen, maar 200.000 kinderen van migrantenouders  die onder andere werkzaam zijn in de visserijsector ontberen nog lager onderwijs. Dat zegt Plan International Thailand (PIT), die samen met de stichting Labour Rights Promotion Network (LPN) en partners uit Zweden en Finland het event organiseerde. Behalve voor billijke lonen ijvert het project Net to Napkin voor verbetering van de leefomstandigheden van de werkers en toegang van kinderen van migranten tot het onderwijs.

Thailand telt 3,9 miljoen migranten werkers, waarvan 392.000 in de visserijsector werkzaam zijn. 36 procent is onverzekerd en heeft geen toegang tot gezondheidsvoorzieningen, 200.000 kinderen gaan niet naar school.

PIT programmadirecteur Yupaporn hoopt dat de regering het probleem begrijpt en een programma biedt dat voorziet in onderwijs voor de desbetreffende kinderen. LPN directeur Sompong zegt dat alhoewel de regering hard bezig is de IUU-visserij te bestrijden, het probleem nog steeds bestaat.

– Als laatste pagina 4 met een paginagroot achtergrondverhaal over het seksueel misbruik van kinderen en het gebruik van poppen bij het verhoren van kinderen. Doet me denken aan de Bolderkar affaire in Vlaardingen waar een therapeute op basis daarvan verregaande (en foutieve) conclusies meende te kunnen trekken over misbruik. Vooral het stellen van leading questions leidt tot foutieve conclusies. Ik moet het artikel nog grondig lezen, dus volsta met deze vermelding.


 

Nieuws van de website 28-29 juni

• Politiek activist Sirawith opgenomen in IC ziekenhuis na mishandeling met honkbalknuppel door vier mannen; tweede keer in één maand
• Naakte buitenlander verwijderd van kruispunt in Pattaya
• 2.000 vissers en anderen uit de visserij-industrie gaan vrijdag op een vismarkt in BKK demonstreren tegen de strenge regels
• Surat Thani: Politieagent tijdens undercover operatie gedood door drugshandelaar
• FPO voorspelt zwak economisch herstel in tweede halfjaar
• Fans veroorzaken chaos bij afscheid van K-pop jongensband op Suvarnabhumi, stonden op bagagetrolleys; luchthaven neemt maatregelen

Nieuws uit Thailand van 29 juni verschijnt vandaag niet.


 

Nieuws van de website 27-28 juni

• Nieuwe weg van 114 km van de grens naar Luang Prabang verkort de reistijd van 9 naar 5 uur
• Chiang Mai: Bergplaats met 5 mln speedpillen en 185 kilo crystal meth gevonden in grot bij grens
• Somkid: Vertraging vorming regering drukt GDP groei
• Fuji Xerox sluit recycling fabriek in Thailand agv importverbod op elektronisch afval
Stateloze Karen jongen (16) overwint vele obstakels om elke dag naar school te gaan
• Prawit wil strijd tegen loan sharks voortzetten, mocht hij terugkeren als minister
• Kanchanaburi: Bus op schooluitstapje raakt van de weg, duikt 10 meter naar beneden in een greppel; 30 leerlingen, leraren en ouders gewond, van wie één ernstig
• Palang Pracharath parlementsleden vragen Constitutionele Hof om uitspraak over bezit media-aandelen van 33 oppositieleden, de meesten van Future Forward
• Hof van Beroep handhaaft vrijspraak voor Thaise vrouw wegens betrokkenheid bij de moord op haar Japanse echtgenoot in 2003, maar ze blijft gevangen wegens de moord op een andere Japanner

Hof krijgt steun; aandelenzaken zijn niet identiek

28 juni – Evenals gisteren opent Bangkok Post vandaag met de aandelenzaken waarin partijleider Thanathorn (Future Forward) en 32 parlementsleden van de coalitie zijn verwikkeld. De krant laat drie academici aan het woord die het besluit van het Hof om de 32 niet te schorsen – dit in tegenstelling tot Thanathorn – kunnen billijken.

Ze vinden niet dat het Hof met twee maten meet omdat beide zaken verschillend zijn. De zaak tegen Thanathorn is aangedragen door de Kiesraad die op basis van eigen onderzoek bewijs zou hebben gevonden dat Thanathorn nog aandelen bezat in een mediabedrijf toen hij zich kandidaat stelde voor het parlement.

Maar de zaak tegen de 32 (aanvankelijk 41, maar over 9 zei het Hof dat er geen gronden waren om de beschuldigingen te staven) bereikte het Hof via de House Speaker; ze was aangespannen door parlementsleden van de oppositie maar enig onderzoek door een dienst of bewijs ontbrak.

Het hof besloot daarom de 31 niet te schorsen. De geciteerde academici wijzen er evenwel op dat ze niet ‘out of the woods’ (buiten gevaar) zijn. Ze kunnen later alsnog geschorst worden wanneer uit onderzoek van het Hof blijkt dat er voor de beschuldigingen gerede gronden zijn.

In een reactie op het besluit van het Hof heeft secretaris-generaal Piyabutr van Future Forward de bevolking opgeroepen de zaak tegen de 31 parlementsleden scherp in de gaten te houden.

De drie geciteerde academici zijn juridisch expert Jade Donavanik, voormalig adviseur van de grondwetcommissie; Wanwichit Boonprong, politicoloog aan de Rangsit universiteit, en Satithorn Thananitichote, directeur van het Office of Innovation for Democracy, een onderdeel van het King Prajadhipok Instute.

Zij wijzen op de verschillen tussen beide zaken, maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat er sprake is van een juridisch slimmigheidje om te verhullen dat er wel degelijk met twee maten wordt gemeten. Immers: De aandelenzaak is niet de enige zaak die tegen Thanathorn is aangespannen. Thanathorn moet hangen, want vormt een gevaar voor de status-quo. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2019)

Thanongsak (16) gaat elke dag naar school, ondanks ontberingen

28 juni – Het mooiste en indrukwekkendste verhaal vandaag op de website en de krant is het bericht over de stateloze etnische Karen jongen Thanongsak (16), die elke dag om 5 uur opstaat en door een kreek waadt om de schoolbus te nemen die hem over 30 km hobbelige wegen naar school brengt. Een trip van 2 uur en geen dag slaat hij over.

Thanongsak woont in Kanchanaburi met zijn ouders en jongere zus in een gammele woning, ver van de bewoonde wereld zonder elektriciteit en leidingwater. Een boek moet hij bij kaarslicht lezen. Maar hij klaagt niet, hij zegt dat hij ondanks zijn zware leven zijn droom wil realiseren om soldaat te worden.

Zijn lerares van Mathayom 4 en collega’s, die nauwelijks een idee hadden wat voor moeite hij zich moet getroosten om naar school te gaan, bezochten onlangs de woning. De lerares plaatste foto’s van de trip op de sociale media, ze leidden ertoe dat de school en lokale groepen zich hebben voorgenomen een brug over de kreek te bouwen. Veel mensen die het verhaal lazen, hebben al laten weten geld te willen doneren.

BP in vogelvlucht

28 juni – Bangkok Post bevat vandaag 15 nieuwsberichten c.q. -verhalen op de vier binnenlandpagina’s van het eerste katern. Daarvan kan ik exclusief het openingsverhaal vijf overslaan omdat ze over nieuwsitems gaan die al genoemd zijn in Nieuws van de website en twee zijn een follow-up op een bericht van gisteren (zie verder in Kort Nieuws). De rubriek In Brief bevat vandaag vier kortjes.

Pagina 2 opent met een bericht over een nieuwe commerciële luchtvaartregeling die momenteel wordt besproken op het ministerie van Transport. De regeling voorziet in de verstrekking van vergunningen voor vluchten anders dan geplande passagiersdiensten, zoals privé sightseeing en het sproeien van chemicaliën. Ze biedt commerciële luchtvaartmaatschappijen de mogelijkheid vergunningen aan te vragen ‘die het toerisme bevorderen’, aldus minister Arkhom (Transport).

De minister zat gisteren een vergadering voor van het Commercial Aviation Committee dat zich boog over de ontwerp-regeling. Hij zei na de vergadering dat er een toenemende vraag is naar vluchten ten dienste van specifieke behoeftes van bedrijven en gemeenschappen. Meer weten? Lees: New aviation licences in the works.

Pagina 3 opent met een follow-up over het besluit van de gemeente Bangkok True Corporation een leasecontract te verlenen voor de aan te leggen ondergrondse kabelleidingen. Zes telecom bedrijven zeggen in een petitie aan premier Prayut dat het besluit ‘fair competition’ in de internet en kabelcommunicatie industrie belemmert. De premier moet ervoor zorgen, dat alle operators toegang hebben tot het netwerk van 2.450 kilometer aan pijpleidingen. Ook dit bericht moet u verder maar zelf lezen: Six telecoms decry True cable lease.

Ik ben er al talloze malen langs gereden op weg naar metrostation Huai Khwang: de massagesalon Little Duck in het pand van een voormalige fleshpot die in 2016 gesloten is omdat er minderjarige en buitenlandse vrouwen seksuele diensten verrichtten.

De salon, die nog in aanbouw is, kreeg onlangs bezoek van de autoriteiten. Volgens de politie heeft de nieuwe eigenaar een vergunning aangevraagd, maar die kan niet verleend worden omdat de NCPO de voorgaande salon voor 5 jaar heeft gesloten in afwachting van een besluit van het Anti-Money Laundering Office. Het districtskantoor van Huai Khwang heeft tegen het bedrijf aangifte gedaan.

Kort Nieuws vrijdag 28 juni

– De voorpagina bevat vandaag vier berichten. Het openingsverhaal kent u al en de opening van de nieuwe snelweg naar Luang Prabang noemde ik al in Nieuws van de website. Het derde bericht is gewijd aan een forum van Forbes Thailand. Gemeld wordt dat de erfgenamen van miljardairs en tycoons waarschuwen voor threats and challenges to digital disruption changes and workforce management when transferring operations from fathers to sons. Daar ik geen idee heb wat daar concreet mee wordt bedoeld, laat ik het bericht verder onvermeld. Het Business katern besteedt er ruime aandacht aan. Mag u zelf lezen op de website: Billionaires on digital changes and death.

Het vierde bericht is een follow-up op het eerdere bericht over Suban Mahachanon, voormalig parlementskandidaat voor Seri Ruam Thai, die op 15 juni is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij drugssmokkel door een Taiwanese bende naar de Filipijnen. Het Narcotics Suppression Bureau zegt over voldoende bewijzen te beschikken.

– Chanchai Isarasenarak, voormalig vice-voorzitter van de commissie corruptie van de opgeheven National Reform Steering Assembly, heeft een voorwaardelijke gevangenisstraf gekregen wegens smadelijke opmerkingen over King Power Co en vier andere bedrijven in de groep.

Op een persconferentie in juni 2016 beschuldigde hij King Power Suvarnabhumi Co ervan een ‘ongeldig’ contract met Airports of Thailand te hebben getekend, wat geresulteerd had in een verlies van 20 miljard baht. Waarom het contract volgens hem ongeldig was, is nogal ingewikkeld, dus laat ik onvermeld.

– De zes maanden oude doejong (zeekoe) Mariam die gevonden is aan de kust van Koh Libong (Trang), wordt een superster want gaat rond de klok gevolgd worden op Facebook Live. Volgens het Department of Marine and Coastal Resources wordt het ’s werelds eerste case study in de verzorging van het zeldzame zeezoogdier.

– Laatste bericht. Een vorkje prikken of een consumptie gebruiken op Suvarnabhumi is behoorlijk aan de prijs, maar er is nu een alternatief. De luchthaven heeft een gids samengesteld van restaurants die goedkope maaltijden serveren vanaf 50 baht. De gids is verkrijgbaar bij de informatiebalie van de luchthaven of kan via een QR worden gedownload.


 

Nieuws van de website 26-27 juni

• Een subtiele vorm van tbc achter de voorhoofdsholte heeft geleid tot de zeldzame en fatale bloeding van wijlen zangeres Numtarn The Star 5, zegt het Siriraj ziekenhuis. Dat is gebleken uit een kijkoperatie die een abnormale kleuring en bloeding van het weefsel aantoonde.
• Ontslagen IB-hoofd Surachate, aka Big Joke, benoemd tot burgerlid van een politiecommmissie.
• Centrale bank: Beleidsrentevoet gehandhaafd op 1,75 pct, prognose economische groei verlaagd van 3,8 naar 3,3 pct, export: geen toename
• Benoeming voormalig IB-hoofd Surachate in politiecommissie al weer teruggedraaid oiv druk
• Ministerie van Hoger Onderwijs vraagt universiteiten ontgroeningsrituelen in de gaten te houden
• Twee verdachten gearresteerd in verband met drugsvangst vorige week in Uttaradit
• Aandelenzaak: Constitutionele Hof accepteert petities tegen 32 parlementsleden, geen schorsing, tegen 9 afgewezen
• Nieuwe special economic zones gepland ter ondersteuning van de defensie-industrie
• Jaarlijks onderzoek van ThaiPAN vindt in 41 pct van de onderzochte groentes en fruit hoge concentraties giftige stoffen
• 30 verzwakte konijntjes gevonden in bos Songkhla, de meeste met gebroken poten, 3 dood

Aandelenzaak: Geen schorsing voor parlementsleden

27 juni – De gedachte dat in de zaken tegen Thanathorn en de 41 door de oppositie beschuldigde parlementsleden met verschillende maten wordt gemeten, ligt voor de hand, maar hem hard maken valt niet mee, want het Constitutionele Hof zegt op basis van ingeleverde documenten dat beide zaken niet vergelijkbaar zijn.

Bangkok Post opent vandaag met het bericht dat het Hof besloten heeft de 41 parlementsleden niet te schorsen als parlementslid – dit in tegenstelling tot Thanathorn, de partijleider van Future Forward, die wel geschorst is. Negen ontspringen zelfs de dans want die gaan volgens het Hof vrijuit. Dus blijven 32 over waarover het Hof zal beslissen of ze de regels ten aanzien van aandelenbezit in mediabedrijven hebben overtreden.

De krant geeft de motivering van het Hof uitgebreid weer, maar die moet u zelf maar lezen als u wil weten in welke juridische bochten het Hof zich wringt om het verschil in behandeling te onderbouwen (klik hier).

Ik durf wel te gissen dat uiteindelijk de 32 worden vrijgesproken en Thanathorn wordt veroordeeld , want zijn partij wordt door supporters van de door Palang Pracharath gevormde coalitieregering met Prayut als premier gehaat en zelfs beschuldigd van communistische sympathieën en majesteitsschennis. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2019)

BP in vogelvlucht

27 juni – Bangkok Post bevat vandaag 15 nieuwsberichten c.q. -verhalen op de vier binnenlandpagina’s van het eerste katern; twee zijn halve pagina’s want die bestaan voor de helft uit een grote advertentie. Aan (partij) politiek nieuws tel ik drie berichten, dus dat valt weer mee.

Een vierde bericht over een partijlid van Seri Ruam Thai is een twijfelgeval, want dat meldt de reactie van partijleider Sereepisuth op berichten over de arrestatie van een van zijn partijleden wegens drugshandel (foto). ‘Ben ik niet voor verantwoordelijk. Is een persoonlijke kwestie.’

Hij erkent dat bij de selectie van parlementskandidaten niet is nagegaan of ze een strafblad hebben. Het desbetreffende lid stond op een onverkiesbare plaats op de partijlijst.

De openingen van pagina 3 en 4 gaan over onderwerpen die ik al noemde in Nieuws van de website: De benoeming van voormalig IB-hoofd Surachate, bijgenaamd Big Joke, als burgerlid van een politiecommissie is al weer teruggedraaid onder invloed van public pressure (pagina 3), en de universiteiten zijn gewaarschuwd voor wantoestanden tijdens de ontgroening van eerstejaars (pagina 4). Die ontgroening, uitgevoerd door ouderejaars, wil nog wel eens uit de hand lopen.

Intelligent smelling shirt
Het onderwerp van de opening van pagina 2 is nieuw. Het Thailand Science and Research Innovation [instituut] heeft dertien research- en innovatieprojecten onderscheiden, waaronder een shirt dat aan de hand van iemands lichaamsgeur kan bepalen hoe gezond die persoon is, en een computer 3D-model dat kan helpen historische plaatsen te restaureren.

TSRI-directeur Suthipun zei bij de uitreiking: ‘De prestigieuze onderscheidingen zijn een bewijs dat research diverse doelen kan dienen voor commercieel, sociaal en publiek beleid. Deze onderscheidingen bevestigen dat Thailand zich bevindt op het pad naar creatieve economie.’

Het intellgent smelling shirt is ontwikkeld door een groep researchers van de Mahidol universiteit. Het shirt bevat een molecular-based sensor, die de gezondheidstoestand vaststelt aan de hand van een analyse van iemands lichaamsgeur.

Het leger is geïnteresseerd in het idee, dus ontwikkelt het team nu een legeruniform met de sensor die ook de mate van vermoeidheid kan aangeven. ‘Op deze wijze kunnen verwondingen van soldaten tijdens training worden beperkt’, zegt projecthoofd Thara.

De uitvinding is al gepatenteerd en heeft onderscheidingen gewonnen in China en België. Thans wordt met een Amerikaans bedrijf samengewerkt om het shirt te ontwikkelen als commercieel product. De volgende stap van het team bestaat uit het ontwikkelen van een shirt voor diabetes patiënten.

Computer 3D-model
Het computer 3D-model, genaamd Historic Site Restoration for the Foundation of Sustainable Conservation, is ontwikkeld door een groep van de Thammasat University. Er is vijf jaar gewerkt aan de ontwikkeling van software en een driedimensionale scanning-machine om de 3-D structuur en technische condities van oude gebouwen te zien.

Het systeem kan bijvoorbeeld vaststellen of een gebouw het risico loopt in te storten. ‘Dat kan het Department of Fine Arts helpen oude plaatsen te behouden’, zegt projectleider Nakorn. De groep werkt momenteel in het Ayutthaya Historical Park, dat de werelderfgoed status heeft, en belangrijke tempels zoals Wat Ratchabophit in Bangkok.

‘Hervormingsplan is pleister op een houten been’

27 juni – De oppositiepartijen hebben gisteren tijdens een debat in het Huis van Afgevaardigden geen spaan heel gelaten van het nationaal hervormingsplan. De regering kan niet duidelijk maken, zeggen ze, hoe het plan ten goede komt aan de bevolking, nadat de afgelopen vijf jaar 1,7 miljard is uitgegeven. Sommige projecten waren niet meer dan het ‘routinewerk’ van overheidsdiensten; ze waren geen nieuwe pogingen om het land te ontwikkelen. De bulk van het geld is besteed aan de vorming van twee hervormingsraden en elf hervormingscommissies.

De partijen noemen de hervormingspogingen window dressing, waarvoor ik als vertaling vond: politieke show, decoratie, rad voor de ogen, praatjes, pleister op een houten been, flattering. Nou, daar is geen woord Spaans bij. Het plan werd op 6 april vorig jaar gelanceerd en wordt aldus secretaris-generaal Thotsapon van de NESDC momenteel aangepast, voordat verdere actie wordt ondernomen. Polici, waaronder ook uit het regeringskamp, schudden hun hoofd in teleurstelling toen ze dit hoorden.

Pheu Thai parlementslid Chonlanan uit de provincie Nan zei dat 14.685 banen op elf ontwikkelingsterreinen, zoals politieke, economische en sociale kwesties, helderheid en voortgang missen hoewel er al vijf jaar over gebrainstormd is. Hij zei gehoord te hebben dat de regering consultants wil huren om wetten te veranderen, wat hij geldverspilling noemde omdat het werk ook door ambtenaren kan worden gedaan.

Verder diende Chonlanan met de steun van 101 parlementsleden een petitie in bij de House Speaker met het verzoek het Constitutionele Hof te vragen om te oordelen over Prayut’s geschiktheid als premier. Chonlanan meent dat Prayut’s status als NCPO-hoofd in strijd is met de grondwet.

Kort Nieuws donderdag 27 juni

– Behalve het vertrek van Big Joke uit een politiecommissie en bovenstaand onderwerp bevat pagina 3 nog een berichtje over Bhumjaithai parlementslid Weerasak. Hij zegt naar aanleiding van berichten dat Prayut hem ongeschikt acht als kabinetslid, dat hij wel degelijk gekwalificeerd is voor een kabinetspost.

Weerasak, die getipt wordt als staatssecretaris van Handel, zegt dat hij is vrijgesproken van de beschuldiging als zou hij illegaal gebruik hebben gemaakt van Sor Por Kor land, gronden die exclusief bestemd zijn voor uitgifte aan landloze boeren.

Bhumjaithai steunt hem. Wanneer hij niet gekwalificeerd zou zijn, had partijleider Anutin hem niet voorgedragen voor de functie, zegt Weerasak. Anutin meent dat de Bhumjaithai kandidaten voor kabinetsposten niet door de premier zullen worden afgewezen, omdat de partij hun achtergrond grondig heeft gecontroleerd. ‘Niettemin heeft de premier het laatste woord’, aldus Anutin. De partij heeft zeven personen voorgedragen, maar wie dat zijn, is niet bekend gemaakt.

– Nog meer politiek geneuzel. Een bron bij Palang Pracharath zegt dat de partij mogelijk een kabinetszetel afstaat aan de Chartpattana partij. Naar verluidt zou partijleiderTewan, die is getipt voor de functie van staatssecretaris van Industrie, geen kans maken op de functie omdat hij verwikkeld is in de aandelenzaak.

– Het project van de gemeente Bangkok (BMA) om alle bovengrondse kabels te verhuizen naar ondergrondse pijpleidingen opent de deur voor een handelsmonopolie in de telecom industrie, zegt voorzitter Sakon van de Trade Competition Commission die ressorteert onder het Office of Trade Commission Competition (OTCC).

De concessie voor 30 jaar verleend aan True Corporation creëert volgens hem markt- en onderhandelingsmacht. ‘The concession will affect access to service, market and costs related to the use of underground cable pipes in the long run.’

Het OTCC onderzoekt momenteel het project en is in gesprek met telecomwaakhond NBTC over de vraag hoe een monopolie te voorkomen. Het stadsbestuur kwam dinsdag onder vuur te liggen nadat het een MoU had afgesloten met de NBTC om de kabels binnen 2 jaar te verhuizen, een project dat geschat wordt op 20 miljard baht. De BMA ontkent dat True een monopoliepositie heeft omdat ze alleen maar de leidingen least en niet het hele systeem exploiteert.

True onderhandelt momenteel over een contract met Krungthep Thanakom, de maatschappij van de gemeente voor publieke investeringsprojecten, om 80 procent van de leidingen te huren.

– Als laatste vandaag pagina 4 met vier berichten, al genoemd in Nieuws van de website (ontgroening, verontreiniging groente en fruit, in een bos gevonden huisdier konijntjes en arrestatie van twee drugshandelaren in Uttaradit), de rubriek In Brief met vier kortjes en twee nieuwe berichten.

1 Het Department of Mineral Resources (DMR) heeft 1.084 tambons en 332 districten in 54 provincies gewaarschuwd voor ‘dodelijke’ modderstromen in het regenseizoen. De oorzaak verschilt per regio. In het Noorden bijvoorbeeld worden ze onder invloed van de zuidwest moesson tussen mei en september veroorzaakt door run-off (water dat van de bergen stroomt), het Zuiden kan van september tot december modderstromen en grondverschuivingen verwachten onder invloed van de noordoost moesson.

Het Oosten en Noordoosten lopen minder risico. Het DMR maakt zich met name zorgen over bewoners die bij bergen en rivieren wonen. Het dringt er bij de lokale bestuursorganen op aan voorbereidingen voor evacuatie te treffen.

2 Laatste bericht. Het ministerie van Defensie en de strijdkrachten hebben van minister Prawit (Defensie) de opdracht gekregen juridische actie te ondernemen tegen de verspreiding van nepnieuws op de sociale media. Prawit maakt zich aldus woordvoerder Kongcheep zorgen over verdraaide informatie die tot doel heeft geweld in de samenleving te ontketenen en haat te zaaien. Ook de reguliere media maken zich soms schuldig aan het brengen van nepnieuws, zegt Kongcheep.

Gisteren vond een seminar plaats over de rechten en privacy en rollen van de media. Voormalig opsteller van de grondwet Phattara pleitte er voor de vorming door burgers van een media watch netwerk.


 

Nieuws van de website 25-26 juni

• Democraten twijfelen of hulp aan schuldenaren van loan sharks echt is; Prawit in zijn wiek geschoten
• Sinds mei zijn 3,04 miljoen welfare cards verstrekt aan vnml gehandicapten, ouderen en bedlegerigen
• Nieuwe treindienst tussen Bangkok en grensplaats Ban Klong Luk in Sa Kaeo 1 juli van start, viermaal daags
• Samut Prakan: Student (24) pleegt suïcide na recente breuk met zijn vriendin; vrienden verijdelden eerdere poging
• TCT verwacht dit jaar 40,05 mln buitenlandse toeristen (4,65 pct meer dan vorig jaar)
• Isoc benadrukt noodzaak SIM kaart registratie in Zuiden om bomaanslagen af te wenden
• Afdeling accijnzen studeert op belastingheffing providers van online games, films en muziek
• NACC beveelt disciplinaire actie tegen DNP-hoofd die zijn vrouw maximum salarisverhoging gaf
• Supreme Administrative Court wijst verzoek om uitspraak over legitimiteit selectie senaat af; ligt buiten haar werkingssfeer

4 juni FFP secretaris-generaal Piyabutr levert petitie in over aandelenbezit.

Aandelenzaak: Vandaag barst de bom – of niet

26 juni – Het Constitutionele Hof beslist vandaag of het de petitie tegen 41 parlementsleden in behandeling neemt, die door de oppositie zijn beschuldigd van overtreding van de regels voor aandelenbezit in mediabedrijven.

Wanneer het Hof consequent is, worden ze net als partijleider Thanathorn (Future Forward) geschorst als parlementslid totdat de zaak voorkomt, maar ik vrees dat de rechters wel een juridisch slimmigheidje zullen vinden om dat niet te doen want dan verliest de nieuwe (nog niet ingezworen) regering haar overigens minieme meerderheid.

Het Hof buigt zich vandaag ook over een verzoek van Thosapol Pengsom, hoofd van het juridisch team dat de (27) PPRP-kandidaten van de 41 verdedigt, om de petitie af te wijzen. Volgens hem is de petitie niet correct opgesteld waardoor ze in strijd is met de procedures van het Hof [geen details].

Secretaris-generaal Piyabutr (Future Forward) zei gisteren dat Thanathorn klaar is om zich te verdedigen alhoewel het Hof geweigerd heeft hem opnieuw uitstel te verlenen voor de voorbereiding van zijn verdediging. Piyabutr meent dat de uitspraak van het Hof in de zaak tegen de 41 een precedent kan scheppen voor Thanathorn’s zaak.

Hij wijst er verder op dat de beschuldiging tegen de 41 gebaseerd is op ‘degelijk bewijs’, dit in tegenstelling tot de petitie van de Kiesraad tegen Thanathorn die slechts gebaseerd is op informatie van een nieuwsagentschap.

Inmiddels liggen ook senatoren onder vuur wegens vermeend verboden aandelenbezit. Vice-premier Prawit die het panel voorzat dat de senatoren heeft gekozen, erkent dat het panel niet heeft gecontroleerd of ze (verboden) aandelen bezaten. Mochten ze gediskwalificeerd worden, dan kunnen ze vervangen worden door kandidaat-senatoren van de reservelijst. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2019)

Rambo Isan gaat vrijuit, maar waarom?

26 juni – Ik maak een hinkstapsprong naar pagina 3 die opent met het bericht dat voormalig roodhemdleider Suporn Atthawong, getooid met de schilderachtige bijnaam Rambo Isan, niet meer vervolgd wordt voor zijn aandeel in de verstoring van de Asean topconferentie in 2009 in Pattaya. Hij ontspringt de dans omdat de verjaringstermijn op 11 april is verlopen.

Naar aanleiding van de kritiek op Suporn’s wonderbaarlijke redding zegt het kantoor van de procureur-generaal dat de openbare aanklagers er alles aan gedaan hebben om hem voor die datum in staat van beschuldiging te stellen, wat bij de zes andere beschuldigde roodhemdleiders wel is gebeurd.

Wat de échte reden is van Suporn’s redding, mag Joost weten. Een indicatie vormt Prayut’s ontkenning dat hij Suporn heeft beschermd omdat hij voor Palang Pracharath aan de verkiezingen heeft deelgenomen.

De Asean Summit moest destijds voortijdig worden afgebroken toen het hotel in Pattaya waar de regeringsleiders vergaderden, werd bestormd door roodhemden. Ze moesten in allerijl geëvacueerd worden, ik meen zelfs met helikopters. De bestorming was een van de acties van het UDD (roodhemden) om de toenmalige regering Abhisit te dwingen vervroegde verkiezingen te houden.

Foto: Suporn bij een van zijn beschadigde verkiezingsposters in Nakhon Ratchasima waar hij kandidaat was voor Palang Pracharath. Hij werd niet gekozen.

Kabinet is bijna klaar, verzekert Prayut

26 juni – Premier Prayut heeft gisteren de verzekering gegeven dat eeen nieuwe regering midden volgende maand gevormd is en in de startblokken staat. Thans wordt het doopceel gelicht van de door de politieke partijen voorgestelde kandidaat-ministers om na te gaan of ze een brandschoon verleden hebben.

Na Prayut’s terugkeer van de G20 top in Japan (27-29 juni) gaat de lijst met 35 namen naar de koning ter ondertekening. Of Prayut partijleider wordt van Palang Pracharath, zoals berichten suggereren, wilde hij niet zeggen. ‘Waarom? Maakt het wat uit of ik het doe of niet doe?’

Een bron in de Chartpattana partij zegt dat partijadviseur Suwat met PPRP-leiders onderhandelt over een ministerspost voor partijleider Tewan. Naar verluidt zou de partij, die drie zetels in het Huis van Afgevaardigden heeft, buiten de boot vallen en zou de desbetreffende post naar de NCPO gaan.

Bhumjaithai partijleider Anutin ontkent berichten dat de partij haar ministeriële line-up heeft gewijzigd. Hij zegt dat alle kandidaten geschikt zijn voor hun post en het beleid van de partij kunnen uitvoeren.

Vice-premier Prawit wil niet zeggen of hij deel gaat uitmaken van het nieuwe kabinet. Naar verluidt zou hij het rustiger aan wllen doen door te opteren voor een adviseursfunctie. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2019)

2e terminal Suvarnabhumi: Ministerie trapt op de rem

26 juni – Het is hoognodig, zoals elke toerist die op Suvarnabhumi aankomt of vertrekt, weet: de uitbreiding van Suvarnabhumi met een tweede terminal om de alsmaar groeiende toeristenstroom te kunnen verwerken.

Maar daar trekt het ministerie van Transport zich geen zier van aan, want dat heeft op de rem getrapt met als verklaring dat het plan geen rekening houdt met alle andere infrastructurele projecten. Het ministerie is het in dit opzicht eens met de NESDB, ’s lands denktank, die eerder vaststelde dat het plan niet alomvattend is.

Het ministerie heeft Airports of Thailand, de beheerder van de zes grote luchthavens, gevraagd de blueprint te herzien en rekening te houden met andere infrastructurele ontwikkelingen zoals de uitbreiding van luchthaven U-Tapao en de luchthaven HSL Don Mueang-Suvarnabhumi-U Tapao. AoT dient ook bij de herziening het masterplan van het Office of Transport and Traffic Policy and Planning voor de ontwikkeling van de luchtvaartindustrie te betrekken.

Permanent secretaris Chaiwat van het ministerie van Transport acht het waarschijnlijk dat de tweede terminal op de volgende vergadering van het AoT-bestuur en de NESDB het groene licht krijgt. Als het ontwikkelingsplan wordt afgeschoten, moet AoT een nieuwe start maken, zegt hij.

AoT dringt aan op goedkeuring want de luchthaven is zwaar overbelast met 70 miljoen passagiers per jaar, aanzienlijk meer dan de capaciteit van 40 miljoen. Als er geen kink in de kabel komt, kan de terminal in 2022 of 2023 in gebruik worden genomen.

Kort Nieuws woensdag 26 juni

– ’t Is de opening van pagina 4, Prayut’s speech die hij gaat houden op de G20 Summit, die op vrijdag en zaterdag wordt gehouden in Osaka, maar ik vind: het zijn maar woorden, dus met een berichtje in Kort Nieuws mag Prayut al lang tevreden zijn.

Prayut gaat er de steun van Thailand en Asean voor rule-based, free and open multitalateral trading herbevestigen. Onderwerpen die hij aansnijdt, zijn duurzame ontwikkeling en afvalbeheer, wat gezamenlijke zorgen zijn van de Asean en de G20-landen. Meer weten? Lees: PM to promote bloc at G20.

– Het Narcotics Suppression Bureau heeft de arrestatie bekend gemaakt van negen verdachten tijdens invallen zaterdag in Kamphaeng Phet en Songkhla. Daarbij zijn vier miljoen methamphetamine pillen in beslag genomen.

In het eerste geval kwamen de drugs uit Chiang Rai en waren bestemd voor Sukothai. De verdachten reisden via wegen in Lampang en Phrae voordat ze op twee locaties in Kamphaeng Phet werden aangehouden. Ze meden hoofdwegen om controleposten te omzeilen, maar die vlieger ging dus niet op.

In Songkhla onderschepte de politie in een appartement niet alleen pillen maar ook crystal meth. Die waren bestemd voor klanten in Songkhla.

– De Railway Workers’ Confederation (RWC) heeft zware kritiek op een ontwerpvoorstel voor transport over het spoor. Ze meent dat die de mogelijkheid biedt voor privatisering van spoorwegdiensten en infrastructuur.

RWC-voorzitter Suwit zegt dat de wet kan leiden tot de overdracht van spoorbanen, stations en andere faciliteiten aan het in april gevormde Department of Rail Transport, dat vervolgens de aanleg en het beheer van spoorlijnen kan overdragen aan de particuliere sector.

Hij trekt een vergelijking met de TOT en TAT, twee telecom operators eigendom van de overheid, die geprivatiseerd zijn maar die het uiteindelijk niet lukte te concurreren met de particuliere sector.

Het voorstel wordt momenteel besproken door de Raad van State. Indien goedgekeurd, gaat het naar het kabinet en daarna naar het parlement.

– Aanvulling op Nieuws van de website, eerste bericht. Vice-premier Prawit heeft uitgehaald naar adjunct-partijleider Nipit (Democraten) naar aanleiding van diens commentaar op de regeringshulp aan slachtoffers van loan sharks. De geldwoekeraars  verstrekken leningen tegen hoge rentes en maken zich meester van onderpanden, wanneer de schuldenaren niet aan hun verplichtingen kunnen voldoen.

Prawit was aanwezig bij een aantal gelegenheden waarop de slachtoffers hun grondaktes die ze als onderpand hadden ingebracht, terugkregen, maar Nipit vermoedt dat dit geënsceneerd is door de politie to please a senior figure in exchange for promotions.

Prawit zei gisteren dat alle teruggegeven grondaktes echt waren en geverifieerd kunnen worden. Nipit moet verantwoording nemen voor zijn commentaar, zei hij toen hem gevraagd werd of hij van plan was juridische actie tegen Nipit te nemen.

– Parlementsleden van de oppositie slijpen hun messen voor de zitting van het Huis van Afgevaardigden vandaag, waarin het voortgangsrapport wordt besproken over de invoering van het nationaal hervormingsplan en het 20-jaren strategieplan.

De whips van zeven partijen hebben besloten elke drie maanden 5 tot 6 uur te besteden aan het rapport, nog afgezien van interpellaties. Pheu Thai claimt 150 minuten, Future Forward 100 minuten en de overige tijd wordt verdeeld onder hun oppositiepartners.

Pheu Thai parlementslid Jirayu zegt dat de oppositie het strategieplan als niets anders dan misleiding ziet en dat het daarom geschrapt dient te worden. Bij de hervormingsvoorstellen wordt onder andere gediscussieerd over rechtspraak en mediavrijheid, twee gebieden waarop geen enkele voortgang is gemaakt, aldus PT woordvoerder Ladawan.

FFP secretaris-generaal Piyabutr zegt dat hoewel het Huis niet stemt over het rapport, parlementsleden de twee plannen, die zonder inspraak van de bevolking tot stand zijn gekomen, scherp onder de loep zullen nemen.

– Laatste bericht, want de rubriek In Brief sla ik over. Het ministerie van Defensie heeft een project gelanceerd om militaire rechtbanken op te waarderen teneinde het publieke vertrouwen erin te vergroten. Dat is al besloten tijdens een vergadering van militaire rechtbank rechters in oktober. Begonnen wordt met een proef in 23 militaire rechtbanken, waaronder de Bangkok Military Court. Daarna volgen de andere. Het project bestaat uit training van personeel en een gemakkelijker toegang bieden aan de bevolking tot de rechtbanken.


 

Nieuws van de website 24-25 juni

• Jeugdvoetbalelftal Wild Boars herdenkt redding uit grot met boeddhistische ceremonie
• LTD wil boete voor cabbies die passagiers weigeren, optrekken van 2.000 naar 5.000 baht
• Postbode gidst ambulance naar adres van patiënt met hartprobleem voor opname in ziekenhuis
• Ayutthaya: Container valt van trailer, verplettert vrouw (34) en twee auto’s
• Verwachting: Centrale bank houdt beleidsrentevoet voor 4e maand constant op 1,75 pct
• Israëliër, in 2004 veroordeeld voor moord op zijn vrouw en in 2013 uitgewezen, aangehouden in Aranyaprathet
• Koh Phangan: Man en vriendin aangehouden die illegale drugs leverden aan vorige week aangehouden zangeres en echtgenoot
Taxichauffeurs in Bangkok putten hoop uit toezegging van Bumjaithai voor steun
• AoT vraagt nieuwe regering 200 mld baht voor geplande ontwikkelingen op luchthavens

Petitie, petitie, petitie

25 juni – Partijleider Thanathorn (Future Forward) krijgt geen verder uitstel van het Constitutionele Hof om zijn verdediging in de aandelenzaak, waarin hij is verwikkeld, voor te bereiden. Volgens een bron heeft het Hof zijn verzoek voor nog eens 15 dagen uitstel afgewezen omdat hij eerder al een uitstel van 30 dagen kreeg.

Time runs out for Thanathorn kopt de krant boven het openingsartikel dat behalve deze vaststelling gewijd is aan alle overige aandelenzaken – het zijn er inmiddels een kleine honderd. De laatste is aanhangig gemaakt door Palang Pracharath (PPRP). De partij beschuldigt 55 parlementsleden van de oppositie van verboden aandelenbezit in mediabedrijven. Dat lijkt een wraakactie voor de eerdere actie van de oppositie die 41 parlementsleden, waaronder 27 van PPRP,  aan de schandpaal heeft genageld.

Wanneer het Constitutionele Hof, zoals het bij Thanathorn heeft gedaan, ze allemaal schorst, leidt dit tot een gevoelige aderlating voor het Huis van Afgevaardigden dat dan bijna honderd van de vijfhonderd parlementsleden mist, maar volgens vice-premier Wissanu kan het parlement normaal blijven functioneren.

Intussen heeft de ruzie over vermeend verboden aandelenbezit nu ook de Senaat bereikt. Pheu Thai juridisch expert Ruangkrai heeft gisteren in een petitie de Kiesraad gevraagd onderzoek te doen naar 21 senatoren. Een van hen heeft al teruggeslagen en aangekondigd Ruangkrai zowel civiel- als strafrechtelijk aan te zullen pakken.

Het is allemaal in maart begonnen met de zaak tegen Phubet Henlod, kandidaat voor FFP in Sakon Nakhon, die door het Constitutionele Hof is gediskwalificeerd vanwege aandelenbezit in Mars Engineering & Service Partnerschip Ltd. Het Hof baseerde zich uitsluitend op de vermelding van media-activiteiten in het zogeheten Memorandum of Association.

Bhumjaithai heeft slappe knieën

25 juni – De demonstratie van dertig van de 80.000 taxichauffeurs die in Bangkok werkzaam zijn, heeft de belofte van Bhumjaithai opgeleverd dat de partij hen compensatie zal bieden vanwege de concurrentie door de ride-hailing service Grab.

Adjunct secretaris-generaal Supachai heeft dat gisteren toegezegd toen ze het hoofdkantoor van de partij bezochten om hun grieven te ventileren.  Maar er zit wel een addertje onder het gras, want voorwaarde is dat Bhumjaithai, die een voorstander is van legalisering, het ministerie van Transport krijgt. Naar verluidt zou partijleider Anutin zowel de post van minister als die van staatssecretaris hebben geëist.

Ik schreef het gisteren al: taxichauffeurs hebben het aan zichzelf te wijten dat Grab het beter doet. Bij die dienst bestellen klanten via een app een taxi. De taxi arriveert op het afgesproken tijdstip, de ritprijs ligt vast en de wagens zijn over het algemeen nieuwer, schoner en in betere conditie. Dit in tegenstelling tot de ‘gewone’ taxi’s waarvan chauffeurs (soms, vaak?) klanten weigeren en de taximeter niet willen aanzetten.

De chauffeurs deponeerden voorafgaand aan hun bezoek aan Bhumjaithai vier eisen bij het Department of Land Transport: 1 compensatie wanneer Grab gelegaliseerd wordt, wat het voornemen van het DLT is, 2 juridische actie tegen de huidige ride-sharing chauffeurs [ook van Uber die met particuliere wagens rijdt?], 3 herziening van het taxi OK-programma dat is opgezet om de concurrentie het hoofd te bieden en 4 verhoging van de tarieven.

Ook motortaxibestuurders kwamen gisteren in actie, want zij worden op de nek gezeten door GrabBike. Ze leverden een brief aan de regering in, waarin ze om verduidelijking van het voorgenomen beleid vragen.

Kort Nieuws dinsdag 25 juni

– Zouden ze allemaal geteld worden: de 13.409 handtekeningen die de afgelopen anderhalf jaar zijn verzameld ter ondersteuning van een initiatief wetsvoorstel om 35 orders van de NCPO in te trekken? Dat is de wens van een netwerk van burgergroepen onder leiding van Internet Dialogue on Law Reform (iLaw). Gisteren werden de dozen met handtekeningen overhandigd aan de House Speaker. Voor een initiatief wetsvoorstel zijn minimaal 10.000 handtekeningen vereist.

Het netwerk zegt over de gewraakte orders dat ze inbreuk maken op de individuele rechten van mensen, vrijheid van pers, rechten met betrekking tot de rechtsgang, gemeenschapsrechten en het milieu schaden. De volgende stap van iLaw is om te lobbyen bij politieke partijen zodat ze het wetsvoorstel steunen.

Future Forward heeft al haar steun toegezegd. Ze gaat een motie indienen met het verzoek een commissie te vormen die alle NCPO-orders en hun gevolgen gaat bestuderen.

– Behalve de opening over Thanathorn bevat de voorpagina twee berichten, waarvan één al vermeld in Nieuws van de website: het ontwikkelingsplan van AOT waarvoor de nieuwe regering een krediet van 202 miljard baht gevraagd gaat worden. AoT wil onder andere in Phuket en Chiang Mai een nieuwe luchthaven aanleggen om de passagierscapaciteit van de bestaande luchthavens te vergroten. Naar verwachting komen ze in 2025 in bedrijf. Ook de al vaker genoemde tweede terminal van Suvarnabhumi maakt deel uit van het plan.

Het andere bericht meldt dat Prayut de CLMVT regio (Cambodja, Laos, Myanmar, Vietnam en Thailand) heeft opgeroepen te innoveren want anders verliezen ze hun concurrentiepositie. Dat zei hij in de openingsspeech van het CLMVT Forum 2019: CLMTV as the New Value Chain Hub of Asia gisteren in Bangkok. En wat hij verder zei, kan me gestolen worden. Lees het zelf maar: PM urges modernisation push for region to stay competitive.

– Pagina 2 opent met de klagende cabbies en bevat drie in Nieuws van de website al genoemde items: de arrestatie van de drugsleveranciers van voormalig zangeres Pookie en haar echtgenoot, de Israëliër die aan de grens met Cambodja is aangehouden, en de postbode die een ambulance hielp een adres te vinden.

Twee nieuwe berichten: 1 Het werk op de bouwplaats waar een kraan omviel tegen een schoolgebouw, is tot maart volgend jaar op bevel van de gemeente stil gelegd.

2 De Food and Drug Administration verdedigt haar ontwerp-regeling over de licensering en advertenties van op marihuana gebaseerde medicijnen. De regeling, al goedgekeurd door het kabinet, bevordert niet buitenlandse farmaceutische bedrijven, zoals voormalig senator Rosana beweert. Dat kan niet eens, zegt FDA secretaris-generaal Tares, want buitenlandse bedrijven hebben momenteel geen vergunning om die medicijnen in Thailand te verkopen.

Volgens de nieuwe regeling dient voor elke advertentie toestemming te worden gevraagd aan de FDA en die mogen geen commercieel doel dienen, ze moeten voorlichtend van aard zijn. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg 2019)

– Chartpattana (3 zetels) wordt mogelijk niet gevraagd in het nieuwe kabinet plaats te nemen, alhoewel directeur Chalitrat, die op 14 juni een bezoek bracht aan het Government House, partijleider Tewan zou hebben voorgesteld. Maar waarom de partij buiten de boot valt, vermeldt het het bericht niet, behalve dat volgens een bron een partij minimaal vijf zetels moet hebben om in aanmerking te komen voor een kabinetspost.

– Het bestuur van Palang Pracharath vergadert vandaag over de vraag of de vijf kandidaten die ze heeft voorgedragen voor een kabinetspost, hun zetel in het Huis moeten opgegeven. Dat mag, maar hoeft niet. Volgens een bron gaat het onder anderen om adjunct-partijleider Nattapol en regeringswoordvoerder Buddhipongse. ‘Het is niet nodig dat ze als parlementslid werken om met de coalitiepartners te overleggen’, zegt de bron.

– Kort Nieuws van gisteren opende er al mee en vandaag vormt het de opening van pagina 3: het bestuur van het Government Lottery Office heeft een panel gevormd dat voorstellen moet doen voor nieuwe vormen van staatsloten. Het panel heeft 30 dagen de tijd voor suggesties, waarna het bestuur een besluit neemt, hoorzittingen worden gehouden en het kabinet het eindvoorstel ter goedkeuring krijgt voorgelegd.

Voorzitter Patchara zegt dat het kan gaan om een twee-, drie-, vier- en/of zelfs een vijfcijfer trekking of een trekking met pictures [?]. Ook is het mogelijk dat meer dan één type wordt voorgesteld aan het bestuur. Patchara is niet bang dat het nieuwe systeem minderjarigen trekt want het is met behulp van smartphone applicaties mogelijk hun leeftijd te verifiëren.

De GLO schat dat ze 50 tot 100 miljard baht kan afsnoepen van de ondergrondse loterijen. Dat is gebleken bij de introductie van een soortgelijke loterij op de Filipijnen. Gokkers vertrouwden die meer dan het door fraude geplaagde ondergrondse zusje.

– Honderd vertegenwoordigers van buurten langs Klong Lat Phrao, die verplaatst zijn, dreigen gouverneur Aswin van Bangkok aan te klagen wanneer hij niet snel de huizen die er nog (illegaal) staan laat verwijderen.

De groep vindt dat strengere maatregelen nodig zijn onwillige huiseigenaren te dwingen hun biezen te pakken, zodat een begin kan worden gemaakt met verhoging van de oevers om overstromingen te voorkomen. Een van de vertegenwoordigers noemt de weigering ‘unfair’ omdat degenen die al vertrokken zijn extra financiële lasten moeten dragen, zoals hogere huren.

Tot nu toe zijn 2.243 van de 6.638 huizen, die aan of in het kanaal staan, gesloopt. 1.198 gezinnen moeten nog laten weten of ze akkoord gaan met hun verhuizing naar het Ban Mankhong project, waarvan de bouw nog niet is voltooid omdat sommigen weigeren te verhuizen.

Gouverneur Aswin vermoedt dat iemand de weigeraars opstookt. Hij zegt dat City Hall probeert hen te overreden om te vertrekken, want de gemeente kan geen extreme maatregelen nemen.

– Ruim twee miljoen leerlingen lopen het risico hun studie voortijdig te moeten beëindigen daar armoede hen noopt broodwinner te worden voor hun familie. Dat is gebleken uit een onderzoek van het ministerie van Onderwijs en het staatsfonds Equitable Education (EEF) onder 430.000 dropouts.

EEF-manager Suphakon maakt zich zorgen want ze werken in laagbetaalde en gevaarlijke banen op bouwplaatsen of verkopen op straat bloemenguirlandes en sommigen zijn nog maar 12 jaar.

De EEF probeert de situatie te verbeteren door de financiële bijdrage voor arme leerlingen in het schooljaar 2019-2020 te verhogen. Doel is 800.000 leerlingen te bereiken tegen 510.000 vorig jaar. Maar huisbezoeken door leraren zijn nog belangrijker, zegt Suphakon.

De EEF heeft een nieuwe campagne gelanceerd, genaamd Chot Mai La Khru (Leave Letters for Teachers), geïnspireerd door brieven van arme leerlingen die gedwongen waren de school te verlaten. Citaat van Mathayom 2 leerling: ‘Ik heb de school verlaten omdat iemand mijn moeder moet helpen. Alhoewel ik geen top leerling ben, wil ik graag teruggaan naar school.’

– Laatste bericht. Openbare forums bedoeld om opinies te verzamelen van bewoners van het diepe Zuiden, zijn gisteren hervat. De forums, een initiatief van het Peace Operations Centre van Isoc Region 4 in het kader van de vredesgesprekken tussen de regering en het zuidelijk verzet, duren tot eind van de maand. Ze worden in alle tambons in Yala, Pattani en Narathiwat gehouden alsmede in vier districten van Songkhla.

Thans worden onder 2,2 miljoen bewoners vragenformulieren verspreid om meningen te verzamelen over vijf belangrijke kwesties: drugsproblemen, veilige shelters, levensstandaard, multiculturisme en wie ze verantwoordelijk houden voor het doorgaande geweld.


 

Nieuws van de website 23-24 juni

• Women’s PGA Minnesota: Australische Green na 3 rondes slechts 1 shot voor op Ariya Jutanugarn
• Nida Poll: Politici hebben na de verkiezingen alleen maar gestreden om kabinetsposten, vindt 46 pct
• Suan Dusit Poll: Somkid aan top van lijst met kandidaat-ministers bij 42,1 pct van de respondenten
• Boeren in Prathai (Korat) kampen al weken met droogte ondanks regenseizoen; rijstoogsten in gevaar
• Pickup truck crasht na beschieting door 2 mannen op motorfiets in Ratchaburi: 1 dode, 4 gewonden
• Prinses Soamsawali benoemd tot UNAids Goodwill Ambassador for HIV Prevention in Asia and Pacific
• Linkerarm visser afgerukt door lier; door reddingsboot naar ziekenhuis gebracht, arm in het water gevallen
• N. Si Thammarat: Man, onder invloed van drugs, doodt zijn zoon (8) en verwondt zijn vrouw met bijl
• Songkhla: Minibusje slipt van de weg, belandt in greppel middenberm; bestuurder en 9 passagiers gewond

Tweedaagse Asean-top eindigt met woordenspel

24 juni – De Association of Southeast Asian Nations (Asean) heeft eindelijk haar eigen versie van de Indo-Pacific Strategy vastgesteld, meldt Bangkok Post als belangrijkste uitkomst van de Summit in Bangkok, die gisteren eindigde. Maar deze samenvatting van twee dagen onderhandelen en mooie toespraken lijkt me meer een woordenspel dan een concreet actieplan.

Ik ben van deze volzin zo geschrokken dat ik teruggegaan ben naar mijn bed om een uur later wakker te worden, denkend: Geef mijn portie maar aan Fikkie. De lezers van Nieuws uit Thailand lezen het openingsartikel zelf maar, ik sla het lekker over.

Maar ik waarschuw u bij voorbaat voor zinnen als ‘De Indo-Pacific regio dient gezien te worden als een regio van dialoog en samenwerking in plaats van rivaliteit, en ze dient gezien te worden als een regio van ontwikkeling en welvaart voor iedereen.’ Dat zijn de woorden van Prayut in een toelichting voor de pers. Meer weten? Klik hier.

Taxichauffeurs zijn verwende blagen

24 juni – Taxichauffeurs gaan vandaag demonstreren bij het Department of Land Transport en het hoofdkandoor van Bhumjaithai tegen legalisering van Grab, een ride-hailing service waarbij klanten een taxi bestellen via een application.

Om er gelijk maar een persoonlijk commentaar aan toe te voegen. De chauffeurs moeten niet zeuren. Als ze nu hun dienstverlening eens zouden verbeteren, klanten niet zouden weigeren, altijd de taximeter zouden aanzetten, dan was er geen vuiltje aan de lucht. Dat heet concurreren.

De legalisering is een voornemen van de DLT en een van de verkiezingsbeloftes van Bhumjaithai. Omdat secretaris-generaal Saksayam van die partij wordt getipt als minister van Transport, beginnen de chauffeurs zenuwachtig te worden.  Ze hebben nog meer noten hun zang, want ze willen ook dat de taxitarieven worden verhoogd.

‘Bestuurders hebben het al erg moeilijk, want de tarieven zijn in meer dan 5 jaar niet verhoogd’, klaagt Withoon Naewpanich, hoofd van het netwerk van taxicoöperaties in Bangkok. ‘Legalisering van Grab heeft een nadelig gevolg voor de meer dan 80.000 taxichauffeurs in de hoofdstad. Als gevolg van de concurrentie door Grab is het inkomen van bestuurders met 20 procent gedaald.’

Grab Thailand, de Thaise eenheid van de in Singapore gevestigde start-up, hoopt dat de nieuwe regering de ride-hailing business legaliseert nadat ze al jaren in bedrijf is.

Binnen Asean is Thailand het laatste land waar het bestellen van een taxi via mobiele apps illegaal is, behalve in Laos dat deze dienst niet kent. Maar ondanks dat ze illegaal is, gaat het GrabCar (20.000 wagens) en GrabBike voor de wind, alhoewel ze zegt dat verdere groei wordt belemmerd door haar illegale status.

Kort Nieuws maandag 24 juni

– Het bestuur van het Government Lottery Office buigt zich vandaag over de voorstellen voor een twee- en driecijfer loterij en een lotto. Vermoedelijk gaan de loten voor de loterij online verkocht worden en via een app.

Met de loterij wil het GLO de concurrentie aangaan met illegale loterijen, die een marktwaarde vertegenwoordigen van 200 tot 300 miljoen baht. Ik meen wel eens gelezen te hebben dat de winkans bij die loterijen groter is dan bij de staatsloterij. Wanneer het bestuur het groene licht geeft, duurt het twee maanden om regels op te stellen en openbare hoorzittingen te houden.

Om te voorkomen dat jongeren loten kopen, dienen ze hun ID-nummer in te vullen. De loterij kent geen vaste prijzen: die zijn afhankelijk van de verkoop in elke ronde en hoeveel personen winnende nummers hebben. Zestig procent van de verkoop wordt besteed aan prijzengeld.

Van 2003 tot 2006 bestond ook al een twee- en driecijferloterij, opgezet door de regering Thaksin. Begin deze maand kreeg Thaksin 2 jaar gevangenisstraf omdat de loterij illegaal was.

– Gouverneur Narongsak van Phayao heeft voorgesteld elk jaar een evenement te houden om de redding van het Wild Boar jeugdvoetbalelftal uit de Tham Luang grot een jaar geleden, te herdenken.

‘Ik wil dat we ons herinneren wat we bereikt hebben. Ik wil herinnerd worden aan de achttien dagen waarin iedereen de kracht van samenwerking toonde’, zei hij gisteren op een bijeenkomst in Mae Sai (Chiang Rai), die werd bijgewoond door een grote menigte waaronder vrijwilligers die hadden meegeholpen bij de redding.

Gisteren was het op de kop af een jaar geleden dat het elftal de grot in ging en er bekneld raakte. Narongsak had destijds de leiding over de reddingsoperatie. De Britse grotexpert Vernon Unsworth die in de grot de leiding had, nam gisteren deel aan een marathonloop en fietsevenement ter gelegenheid van de missie.

– Het oppositieblok onder leiding van Pheu Thai gaat woensdag en donderdag drie ministers van het kabinet het vuur na een schenen leggen in een interpellatiedebat. Dat zijn de ministers Arkhom (Transport), Grisada (Landbouw) en de minister van Onderwijs, die onlangs werd benoemd tot senator. Prayut beslist wie namens hem het woord voert.

Behalve te interpelleren zullen enkele parlementsleden ook moties indienen, onder andere over de ingezakte prijzen voor agrarische producten.

Premier Prayut maakte gisteren bekend dat de samenstelling van het 35 ministers tellende nieuwe kabinet afgerond is en deze maand voor goedkeuring wordt voorgelegd aan de koning.

– Als laatste vandaag de pagina’s 3 en 4. Ja, de oogst is mager op deze maandag, voorheen in Nederland wasdag, maar hier in mijn hotel doen gasten de was op hun vrije dag, meestal zondag.

Pagina 4 is een fotopagina met vijf foto’s van de Summit. Twee tonen culturele voorstellingen waarop de Asean-leiders werden getracteerd, waaronder gisteren een schaduwspel. Eén foto toont een rij kartonnen stoelen – ja, u leest het goed – want de Summit moest een groene vergadering worden. Op de overigens lege stoelen liggen koptelefoons. Erg comfortabel lijken ze me niet. Een andere foto toont zes echtgenotes van leiders, die een bezoek brachten aan het National Museum of Royal Barges in Bangkok.

– Pagina 3 opent met een interview met Thammanat Prompao, voorheen lid van Pheu Thai maar overgelopen naar Palang Pracharath. Hij is de hoofd-onderhandelaar van PPRP. Vorige week was hij in het nieuws omdat Prayut hem gevraagd had met PPRP parlementsleden in het Zuiden en Noordoosten te praten, die ministersposten hadden geëist.

Thammanat toonde zich een bekwaam onderhandelaar. Hij paaide hen met de belofte dat ze een staatssecretariaat zouden krijgen of een adviseurspost van een minister. In het interview vertelt hij dat zijn oefeningen met een hula hoop, die hij elke avond doet, hem helpen problemen te lijf te gaan.

‘Een hoop die rond het lichaam draait zonder te vallen lijkt op de manier waarop we problemen en zorgen in het leven hanteren.’

– Verder op de 3 de rubriek In Brief met vijf kortjes. Ik noem er één. Minister Grisada (Landbouw) wuift de zorgen weg dat Thailand getroffen wordt door de Afrikaanse varkenspest, die momenteel huishoudt in China en Vietnam. Hij zegt dat de grenzen, met name die met Laos, scherp in de gaten worden gehouden.

De import van varkens en karkassen is verboden, maar er zijn natuurlijk altijd snode lieden die van de situatie misbruik willen maken en varkensproducten het land in smokkelen. Het kabinet heeft een bedrag van 148 miljoen baht uitgetrokken om de ziekte in de veeteelt-industrie tegen te gaan. Het geld is bestemd voor quarantaine inrichtingen en controleposten.

– De regering dient gehoor te geven aan de suggesties van parlementsleden alvorens te besluiten of de BEM (Bangkok Expressway and Metro Plc) het recht krijgt drie tolwegen voor meer dan 30 jaar te exploiteren. Dat zegt parlementslid Rawee (New Palangdharma Party). Het bestuur van de Expressway Authority of Thailand heeft het besluit al goedgekeurd; thans wordt het onder de loep genomen door de procureur-generaal. Daarna gaat het naar het kabinet.

Ik schreef er eerder over: de concessie dient ter compensatie van schadevergoedingen, totaal ter waarde van 130 miljard baht, die Exat wegens contractbreuk moet betalen. Rawee en andere parlementsleden hebben een motie bij het Huis ingediend, waarin toestemming wordt gevraagd voor de vorming van een commissie die zich over de zaak buigt.

– Laatste bericht. Kampioen petities indiener Srisuwan overhandigt woensdag een brief aan het secretariaat van het Huis van Afgevaardigden met het verzoek een onderzoek in te stellen naar woordvoerder Pannika (Future Forward) over een controversiële post op Facebook.

Hij zegt dat het reglement van orde voorziet in de vorming van een commissie wanneer een parlementslid zich misdraagt. Het is de tweede keer dat Srisuwan zijn pijlen richt op Pannika, want eerder vroeg hij de NACC een onderzoek in te stellen.

De post uit 2010 toont een foto waarop Pannika tijdens haar graduatie als bachelor toekijkt terwijl een vriendin naar een foto van Bhumibol wijst en dat schijnt een doodzonde te zijn. (Zie de foto’s op mijn startpagina)


 

Nieuws van de website 22-23 juni

• Rocker Ad Carabao hekelt Volksgezondheid: Geef medisch cannabisgebruik volledig vrij
• Samut Prakan: 75 straatracers aangehouden en 267 motorfietsen in beslag genomen
• Zuidoost-Aziatische autoriteiten beschuldigd van ‘handel’ in dissidenten
• Eindstand sponsorloop Toon: 66 miljoen baht
• Asean leiders vastbesloten 3 jaar vertraagde vrijhandelsovereenkomst RCEP dit jaar te activeren
• Kanchanaburi: 5 mannen gearresteerd en 300 kilo crystal meth onderschept twv 340 mln baht
• Ouders eisen strengst mogelijke straf tegen schoolhoofd, die leerling 20 maal met honkbalknuppel sloeg
• Importverbod voor varkens en karkassen uit Laos wegens besmettingsgevaar varkenspest
• Brydevinvis vermoedelijk overleden aan ziekte, zeggen veeartsen, maar andere oorzaak niet uitgesloten
• New Dems groep ontbonden na vertrek van zes leden uit protest tegen aansluiting bij PPRP-coalitie

Asean aast op Fifa World Cup in 2034

23 juni – De tien Asean-landen hebben op de eerste dag van de tweedaagse Summit hun voornemen vastgelegd om in 2034 de Fifa World Cup te organiseren. Bangkok Post meldt het pontificaal in de kop boven het openingsartikel dat in extenso opsomt wat er zaterdag gebeurde en wat er vandaag staat te gebeuren aan vergaderingen.

Ik ga dat allemaal hier niet vermelden, want het is een droge opsomming van commissienamen en gesprekken die Prayut met de regeringsleiders van Vietnam en Indonesië heeft gevoerd alsmede met State Counsellor Aung San Suu Kyi, de de facto leider van Myanmar.

De krant noemt met name het overleg met Indonesië, omdat dit jaar gevierd wordt dat beide landen al 70 jaar diplomatieke betrekkingen hebben. Prayut prees Indonesië omdat het zich heeft aangesloten bij pogingen om een eind te maken aan de IUU-visserij . Met Vietnam wil Thailand zijn ervaringen op dit gebied delen, zei Prayut.

Het naar mijn mening belangrijkste nieuws van de dag komt er wat bekaaid vanaf, want BP noemt het niet eens in de kop en besteedt er pas in de tweede helft van het openingsartikel aandacht aan. Drie jaar is de RCEP al vertraagd, maar nu lijkt het erop dat dit jaar de vrijhandelsovereenkomst van kracht wordt. Thailand als voorzitter van Asean maakt zich er sterk voor.

Het Regional Comprehensive Economic Partnership bestaat uit de tien Asean-landen en de zes geassocieerde landen India, Japan, Zuid-Korea, Australië, China en Nieuw-Zeeland. Het wordt beschouwd als tegenhanger van het Trans-Pacific Partnership, het geesteskind van Obama, waaruit Trump zich heeft teruggetrokken.

De gezamenlijke landen vormen een belangrijke economische macht met een bevolking van 3,56 miljard personen en een handelsvolume van US$10,3 biljoen (328 biljoen baht), oftewel 29 procent van de wereldhandel. Thailand’s handelsvolume met de RCEP-landen bedraagt $290 miljard oftewel 59,7 procent van ’s lands totale handel.

Wild Boars zetten Tham Luang grot op de toeristenkaart

23 juni – Het is vandaag op de kop af één jaar geleden dat het jeugdvoetbalelftal Wild Boars de Tham Luang Cave in de provincie Chiang Rai in wandelde en er bekneld raakte omdat de terugweg was geblokkeerd door regenwater. Een massale reddingsactie kwam op gang en twee weken later werden ze uit het labyrinth van gangetjes en kamers gered door een team van duik- en reddingsexperts van over de hele wereld.

De missie redde niet alleen hun leven, maar veranderde de betrekkelijk onbekende grot in een beroemde attractie en legde de omwonenden geen windeieren. Huizen zijn ingericht als homestay en de koffie die in het gebied wordt verbouwd, is nu bekend en kan concurreren met andere bekende koffiemerken.

Het sterk gestegen aantal toeristen was voor de DNP aanleiding het Tham Luang-Khun Nam Nang Non bos, waarin de grot ligt, op te waarderen tot een nieuw nationaal park. DNP adjunct-hoofd Chongklai zegt dat het departement het park anders wil promoten dan andere nationale parken. ‘Wij willen een boodschap sturen dat dit een plaats is waar vele handen samenwerkten om de reddingsmissie te voltooien.’

Het Protected Area Regional Office 15 van de DNP werkt aan een ontwikkelingsplan voor de bouw van faciliteiten om toeristen te bedienen [geen details]. Nog beslist moet worden of alle achtergelaten reddingsapparatuur waaronder 370 zuurstofflessen uit de grot wordt verwijderd.

Het departement bestudeert ook een veilige route door de 10 km lange grot. Ter wille van de veiligheid mogen toeristen niet verder dan 2,5 kilometer vanaf de ingang de grot in gaan.

Kort Nieuws zondag 23 juni

– BP bestaat verder uit drie pagina’s. Pagina 2 opent met de kritiek van rocker Ad Carabao op het ministerie van Volksgezondheid dat hij tijdens zijn optreden op vrijdag in Muang ‘stupid’ noemde. ‘Het ministerie is dragging its feet door mensen niet toe te staan cannabis voor medische doeleinden te verbouwen.’

Yuenyong, zoals hij eigenlijk heet, is geen onbekende op cannabisgebied want hij deed bij de Khaokwan stichting onderzoek naar het  medisch gebruik. Hij vertelde zijn fans dat zijn perceptie van ganja was veranderd. Ooit zag hij het als een verslavende drug, inmiddels als een plant die ziektes kan verlichten zoals kanker. Zijn eerdere visie legde hij in 1982 vast in een song waarin hij gebruikers waarschuwde, dat ze ‘uiteindelijk onder de ganja boom zullen sterven’.

Verder op de 2 een Special report over dronken bestuurders. De krant kopt dat ze ook voor zichzelf een gevaar vormen. Lijkt me een nogal open deur. Velen schoppen herrie in bars waarna ze aangehouden en gevangen gezet worden. Gevangenisautoriteiten vinden dat ze niet opgesloten dienen te worden, maar als ‘straf’ sociaal werk dienen te doen.

– Pagina 3 bevat drie berichten waarvan twee over politiek, en de rubriek News Bites met drie kortjes. De pagina opent met het bericht dat de Supreme Administrative Court dinsdag oordeelt of een petitie tegen de Senaat in behandeling wordt genomen.

Het verzoekschrift is ingediend door een groep van 34 personen die zich Thai Citizens of the Nation noemen. Ze menen dat het panel dat de senatoren heeft gekozen, illegaal was, omdat de tien leden politiek niet neutraal zijn, zoals voorgeschreven door de wet.

De groep kreeg in maart geen gehoor bij de Central Administrative Court, die zei niet bevoegd te zijn te oordelen over grondwettelijke kwesties. De zaak, oordeelde de lagere bestuursrechtbank, heeft niets te maken met het uitoefenen van bestuurlijke autoriteit of bestuurlijke zaken.

Ook voormalig Thai Raksa Chart lid Ruangkrai heeft de kwestie aangesneden. Hij leverde woensdag een petitie in bij het kantoor van de procureur-generaal (OAG) met het verzoek de senaatsselectie voor te leggen aan het Constitutionele Hof. Zijn kritiek luidt dat de benoeming van het selectiepanel niet bekend is gemaakt middels een publicatie in de Royal Gazette.

Ruangkrai wil ook dat het Hof 194 van de 250 senatoren diskwalificeert. Dat zijn de senatoren die rechtstreeks benoemd zijn door de NCPO. Wanneer het OAG de zaak niet doorstuurt, stapt Ruangkrai zelf naar het Hof.

– Het tweede politieke bericht meldt dat de Chartpattana Patty (3 zetels) de leidende partij van de coalitieregering Palang Pracharath (PPRP) heeft opgeroepen zich aan haar belofte te houden over een kabinetszetel voor de partij.

De partij vreest, aldus berichten, dat partijleider Tewan naast de pot pist en geen staatsscretaris van Industrie wordt met als reden dat hij een van de 41 parlementsleden is, die beschuldigd zijn van verboden aandelenbezit, dus mogelijk geschorst wordt [net als Thanathorn].

Tewan zegt zich geen zorgen te maken omdat hij nooit een mediabedrijf heeft gerund. Secretaris-generaal Dol maakt zich ook geen zorgen. Hij vertrouwt erop dat PPRP de afspraak nakomt, die zal helpen de stabiliteit van de regering te verzekeren. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2019)

– Laatste bericht. Het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok (BMTA) blijft bussen toestaan bij wijze van proef gebruik te maken van de Kanchanaphisek-Chatuchak 515 route alhoewel de dienst nog geen vergunning heeft voor het gebruik van de high speed tolweg.

De BMTA zegt de dienst niet te kunnen opheffen omdat ze veel positieve reacties van reizigers heeft ontvangen. Velen zeggen dat hun reistijd van Central Salaya naar Victory Monument met een uur is bekort. Van de dienst maken thans 700 reizigers per dag gebruik.

Hoofd Phiraphon van het Land Transport Department dringt er bij de BMTA op aan correcte procedures te volgen en toestemming te vragen. Doorgaans wordt die wel verleend voor het gebruik van een snellere expressway. Hij vreest dat andere busdiensten het voorbeeld van de BMTA zullen volgen en verzuimen vooraf toestemming te vragen.

– Pagina 4 kan ik overslaan, want dat is een fotopagina met negen foto’s, geschoten tijdens de Summit.


 

Nieuws van de website 21-22 juni

• Thailand blijft in Tier 2 van TIP rapport 2019; VS vraagt grotere inzet tegen mensenhandel
• Prayut op Bloomberg Asean Business Summit: Thailand is politiek stabiel
• Export in mei met 5,8 pct gedaald door handelsoorlog, sterke baht en economische teruggang
• Witthayu Road dit weekend deels gesloten ivm Asean Summit
• Surat Thani: Slowaakse man aangehouden die illegale spa runde en verlopen visum had
• Miljoenen varkens met varkenspest in China en Vietnam gekuild; VN zet Aziatische landen onder druk
• Op 20 augustus wordt een wet van kracht die roken thuis verbiedt om sterfte door passief roken te verminderen
• Veeartsen verrichten autopsie op brydevinvis die donderdag voor de kust van Chumphon dood is aangetroffen
• Surat Thani: 42 illegale migranten, opgepropt in twee minibusjes, en Thaise chauffeurs  aangehouden. Ze waren op weg naar Maleisië.
• Siriraj ziekenhuis overweegt gebalsemd lichaam van kannibaal-moordenaar uit ziekenhuismuseum vrij te geven voor crematie
• Drugskoerier in Lamphun aangehouden, vervoerde 105 kilo crystal meth in zijn pickup truck.

Aandelenzaak leidt tot wraakacties

22 juni – De leukste kop vandaag luidt Tit-for-tat shares row gathers pace boven het openingsartikel van pagina 3, te vertalen als: leer om leer, oog om oog tand om tand. Het beschrijft de actie van Palang Pracharath (PPRP) het Constitutionele Hof volgende week te vragen om een oordeel over de geschiktheid van 27 PPRP-parlementsleden die de regels met betrekking tot het bezit van aandelen in mediabedrijven zouden hebben overtreden.

De actie kan gezien worden als een wraakactie gericht op Pheu Thai, die daarvan 41 parlementsleden van de coalitiepartijen [waaronder de 27 PPRP-ers] heeft beschuldigd en vorige week het Hof (via de House Speaker) heeft ingeschakeld.

En die actie kan weer gezien worden als een vergeldingsactie voor het besluit van de Kiesraad om partijleider Thanathorn (Future Forward) te beschuldigen van verboden aandelenbezit, toen hij zich kandidaat stelde voor het Huis van Afgevaardigden. De Kiesraad liet er geen gras over groeien en speelde de zaak door naar het Constitutionele Hof, dat Thanathorn heeft geschorst als parlementslid totdat de zaak voorkomt.

Future Forward heeft het Hof gevraagd beide zaken over één kam te scheren: Thanathorn is geschorst, dus de 41 parlementsleden dienen ook geschorst te worden. Maar – let op mijn woorden – dat gebeurt vast niet want in Thailand wordt gemeten met twee maten. Ik heb het al eerder geschreven: Thanathorn en Future Forward moeten hangen en de coalitie onder leiding van Prayut wordt de hand boven het hoofd gehouden. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2019)

En nu ik Prayut heb genoemd, spring ik gelijk maar terug naar de voorpagina met de kop Prayut bullish ahead of summit en een foto waarop hij zijn rechterarm schuin naar boven houdt, een positie die sterk doet denken aan de gehate Nazigroet Heil Hitler. Prayut maakte het gebaar tijdens zijn speech gisteren op de Bloomberg Asean Business Summit. Bullish is een term uit de effectenhandel, die betekent: een stijgende neiging vertonend. Met summit wordt de 34e Asean topconferentie bedoeld die vandaag en morgen in Bangkok wordt gehouden.

Prayut vertelde de bedrijfsleiders van Asean dat Thailand nu politieke stabiliteit heeft en zijn interne conflicten heeft opgelost. ‘We hebben de chronische problemen die economische en sociale ontwikkeling belemmerden uit de weg geruimd, zoals de IUU-visserij en mensenhandel en de business sector bevorderd. […] De nieuwe regering staat klaar om het beleid van het huidige bestuur voort te zetten.’

Oprotten, zeggen leerlingen tegen ‘ondankbare’ landgenoten

22 juni – Thai die hun vaderland en zijne majesteit de koning niet dankbaar zijn, dienen op te rotten [mijn woordkeus], zeggen leerlingen die deelnemen aan het Ror Dor programma, een militaire training die ze tijdens hun schoolopleiding volgen zodat ze worden vrijgesteld van de militaire dienstplicht.

De leerlingen zeiden dat volgens legercommandant Apirat toen hij met 62 leerlingen van 19 scholen in Bangkok en buurprovincies sprak. ‘Dat zijn hun woorden’, aldus Apirat. ‘De Thaise traditie is geworteld in een sterke relatie van de monarch en het volk.’

Alhoewel geen specifieke zaak werd genoemd, is wel duidelijk dat de leerlingen doelden op woordvoerder Pannika van Future Forward die onder vuur ligt vanwege oude foto’s van haar uit 2010, waarop ze naar een foto van koning Bhumibol kijkt, terwijl een klasgenoot naar de foto wijst. Schijnt een doodzonde te zijn. Pannika heeft in het parlement haar excuses aangeboden. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2019)

Kannibaal-moordenaar krijgt ordentelijke crematie

22 juni – Toen ik nog in sinterklaas geloofde, kon ongestraft tegen stoute kinderen gezegd worden dat Zwarte Piet ze in de zak zou meenemen naar Spanje. Tegenwoordig mag dat niet meer, zelfs zijn zwarte kleur is verdacht.

Thailand kent ook een boeman. Ouders zeggen tegen hun stoute kroost: Pas maar op, anders komt Si Quey achter je aan. Si Quey kreeg 60 jaar geleden de doodstraf wegens de moord op zeven kinderen wier organen hij zou hebben opgegeten, maar dat is nooit bewezen. Volgens sommigen was hij een zondebok en het slachtoffer van vooroordelen. Hij werd geëxecuteerd door een vuurpeleton.

Het Siriraj ziekenhuis heeft uiteindelijk besloten tegemoet te komen aan de eis, onder andere geuit op change.org, zijn gebalsemde lichaam dat tentoon wordt gesteld in het ziekenhuismuseum (zie foto), vrij te geven zodat het overeenkomstig de boeddhistische traditie gecremeerd kan worden.

Het ziekenhuis wacht op de vereiste documenten, waaronder zijn overlijdensacte en documenten over de transfer van het lichaam van het Corrections Department, zodat de geplande crematie legaal is en geen aanleiding kan zijn voor controverse.

Kort Nieuws zaterdag 22 juni

– De 93-jarige Maleisische premier Mahathir Mohamad heeft op dezelfde bijeenkomst als waarop Prayut de lof zong van zijn regeringsperiode, gezegd dat Asean geen partij dient te kiezen in het handelsconflict tussen China en de VS. Hij denkt dat de situatie ‘drastisch verbetert’ na de volgende presidentsverkiezingen. ‘Wat Maleisië betreft: wij nemen een vriendelijke houding aan tegen alle naties.’

Alhoewel Mahathir een sterke criticus was van Chinese investeringen in zijn land, erkent hij dat China een economisch powerhouse is, dat kansen biedt.

‘Ik geloof niet dat China de ambitie heeft nummer 1 in de wereld te zijn. Wat er gebeurt is dat China een heel rijk land is dat over veel kapitaal beschikt. Ze gebruiken dat kapitaal om andere landen binnen te dringen. We moeten toegeven dat China een regionale macht is en daarmee dienen we om te gaan. De Asean-landen dienen China’s beleid en strategieën te begrijpen en zich aan te passen om maximaal voordeel uit dit beleid te halen.’

– Alhoewel Thailand zijn positie op Tier 2 van het Amerikaanse Trafficking in Persons rapport heeft gehandhaafd, vragen anti-mensenhandel actievoerders zich af of de nieuwe coalitieregering wel ernst wil maken met de strijd tegen de handel.

Manager Patima van het Labour Protection Network zegt dat de ranking een bewijs is van de vastberadenheid van de Thaise regering bij het oplossen van het probleem, maar ze waarschuwt dat gebrek daaraan de ranking in de toekomst negatief kan beïnvloeden.

‘Hoewel Prayut aanblijft als premier, komen de ministers uit diverse partijen, dus maak ik me zorgen over de continuïteit van het beleid. Het is mogelijk dat enkele goede maatregelen verwaarloosd worden, daar partijen verschillende prioriteiten hebben.’

Het Amerikaanse State Department maakte donderdag het rapport bekend met de Tier 2 positie van Thailand. De status betekent dat het land siginificante pogingen heeft gedaan de mensenhandel te bestrijden; niettemin dringt de VS er bij Thailand op aan op verschillende gebieden meer te doen, zoals wetshandhaving.

Patima zegt dat de autoriteiten liever aangehouden personen terugsturen dan dat ze proberen de misdadigers achter de mensensmokkelbendes te vinden. Meer weten? Lees: Nation retains ‘Tier 2’ status on trafficking.

– De politie heeft de eigenaar van een oliepalmplantage in Tha Sae (Chumphon) aangehouden en er 2.000 marihuanaplanten en 4.000 zaailingen in beslag genomen. De man is beschuldigd van overtreding van de Narcotics Act alhoewel hij zegt zich te hebben geregistreerd bij het regerings amnestieprogramma dat voorziet in de verbouw van marihuana voor medische doeleinden.

Hij heeft verklaard marihuana te verbouwen om er olie aan te onttrekken en te verdelen onder kankerpatiënten. De flesjes met olie-extract kosten 500 of 1.000 baht. Volgens de politie heeft hij ook zaailingen verkocht voor 300 baht per stuk.

– Als laatste pagina 3 die opent met het tit-for-tat bericht [Ik kan maar geen genoeg krijgen van die leuke uitdrukking] en verder vier berichten bevat plus de rubriek In Brief. Twee berichten noemde ik al (thuis roken en Si Quey), de twee andere zijn nieuw.

Pheu Thai gaat proberen bepaalde wetten die van kracht zijn geworden onder het militaire bewind, te veranderen, zegt PT-parlementslid Suthin voor Maha Sarakham. De desbetreffende wetten zijn volgens PT onbillijk. De oppositie gaat amendementen voorstellen en de betrokken ambtelijke diensten vragen de wetten te herschrijven.

Twee wetten die de gram van PT hebben gewekt, zijn de wet die regels bevat voor de NACC en de organieke wet op de verkiezing van parlementsleden. Het lijkt erop, zegt Suthin, dat de nieuwe coalitieregering onder leiding van Palang Pracharath voordeel wil behalen uit deze wetten om op de lange termijn te overleven. Het bericht noemt enkele details, maar die laat ik gemakshalve weg.

– Allerlaatste bericht. Het Department of Land Transport werkt aan een systeem met QR-codes om passagiers te laten klagen over motortaxibestuurders. De codes stellen een passagier in staat om te controleren of zijn bestuurder een vergunning heeft. De code gaat geplaatst worden op de achterkant van de hesjes.

Het idee is een uitvloeisel van de vechtpartij tussen twee rivaliserende groepen bestuurders in het district Bang Na (Bangkok). Een van de twee is illegaal. Eerder meldde de krant dat ze alle twee illegaal waren.


 

Nieuws van de website 20-21 juni

• De politie heeft woensdag in een palmplantage in Sadao (Songkhla) 35 illegale migranten uit Myanmar gearresteerd die wachtten op vervoer naar Maleisië
• Politie arresteert 478 buitenlanders tijdens verrassingsaanvallen op 238 plaatsen: illegale migranten, werkers en personen met verlopen visum
• Buri Ram: Man op zijn cassaveakker doodgetrapt door olifant; zijn vrouw overleefde door stil te blijven liggen
• Gewassen in India, China, Thailand, Indonesië aangetast door legerrups; in Thailand vnml maïs
• Palang Pracharath vraagt Constitutionele Hof mediazaak tegen haar parlementsleden af te wijzen
• Kanchanaburi: Twee mannen bij controlepost aangehouden die 59 kilo crystal meth hadden verborgen in de banden en geheime vakjes
• Italiaan maakt dodelijke val van 5e verdieping winkelcentrum Central Festival Pattaya Beach
• Zweedse man, door VS en Interpol gezocht voor fraude met bitcoin investeringen, aangehouden op Koh Chang
• Twee Laotianen met 100 kilo marihuana aangehouden op de oever van de Mekong
• Kloppartij Bang Na: Leider motorfietstaxigroep heeft zich aangegeven bij de politie
• 23 netwerken maken gebruik van initiatiefrecht om 35 orders van de NCPO te laten intrekken

House Speaker waarschuwt ondeugende parlementsleden

21 juni – ‘Maak het parlement niet te schande en zorg ervoor dat degenen die op je stemden, dat niet betreuren.’ Als een strenge schoolmeester heeft House Speaker Chuan Leekpai gisteren de 500 nieuwe parlementariërs gewaarschuwd zich netjes te gedragen en niet het wangedrag van de wetgevers van het verleden te herhalen.

Zijn waarschuwing gold met name de parlementsleden die in het parlement waren teruggekeerd en zich in het verleden hadden misdragen. Hij zei dat Thai Airways International en Nok Air in brieven aan het parlement hadden geklaagd dat volksvertegenwoordigers bijvoorbeeld te laat bij de gate arriveerden waardoor de vlucht werd vertraagd of hun ticket niet hadden betaald.

Hij noemde ook het feit dat ze hun medewerkers gratis laten reizen op treinen en bussen, alhoewel dit alleen is toegestaan in gezelschap van hun parlementslid. ‘Dit mag niet gebeuren’, sprak Chuan op strenge toon. ‘Wanneer de zittingsperiode van dit Huis is geëindigd, hoop ik dat niemand het parlement zal vragen openstaande rekeningen te betalen.’

Voorts drong Chuan er bij de nieuwe parlementsleden van de coalitiepartijen op aan geen vergaderingen te missen waarop belangrijke wetten worden besproken, zoals de begrotingswet. Dit is van belang omdat de coalitie een kleine meerderheid heeft. ‘De nieuwe regering zal niet overleven wanneer ze stemmen voor deze wetten verliest.’

Als laatste drong hij er bij de parlementariërs op aan de vragen voor een interpellatie zorgvuldig te formuleren. Leden die al vragen hebben ingeleverd, krijgen het verzoek ze te herschrijven. ‘Interpellaties dienen te gaan over belangrijke nationale zaken, niet over lokale problemen want die kunnen door lokale bestuursorganen behandeld worden.’

Schoolhoofd: Ik sloeg hem 20 keer met een honkbalknuppel

21 juni – Zoals de familie al vermoedde, is de 15-jarige leerling Thapakorn Sapsin van de Ban Phi Nat Cadet Tutorial School in Nakhon Sawan overleden aan mishandeling en niet door een ruw spelletje rugby, zoals de school eerder beweerde.

Schoolhoofd Natthapol heeft bekend de knaap meer dan twintig keer te hebben geslagen met een honkbalknuppel omdat hij had gevloekt dat diens schoonmoeder zijn mobieltje niet wilde teruggeven, aldus een bron bij de politie.

Het was niet de eerste keer dat Thapakorn op school met een honkbalknuppel was geslagen. Elke week hield Natthapol een sessie die hij ‘expitation’ noemde. Een van de jongens moest dan met een knuppel iemand slaan die iets verkeerds had gedaan of zomaar iemand. Tijdens die sessies was Thapakorn meermalen geslagen.

De laatste keer zo hard dat hij buiten bewustzijn was geraakt en later in het ziekenhuis overleed. Ook had Natthapol jongens bevolen Thapakorn tegen de grond te drukken en zijn schaamhaar in brand te steken. Jongens die van de mishandeling getuige waren geweest, werden door Natthapol bedreigd. Ze mochten aan niemand vertellen, wat er gebeurd was, ook niet aan de politie. Maar enkelen sloegen tijdens verhoor door.

Volgens de politie mochten de leerlingen hun mobieltje niet gebruiken en moesten ze het inleveren. De ouders dienden een afspraak te maken als ze hun kinderen wilden zien. De gestoorde Natthapol, zijn wijf en gemene schoonmoeder zijn gevangen gezet in de gevangenis van Nakhon Sawan. Ze worden beschuldigd van samenwerking bij de mishandeling en naar ik aannemen ook van dood door schuld.

Uit een onderzoek is gebleken dat de school illegaal was, zegt de gouverneur van de provincie. Op de school werden de leerlingen voorbereid op toetreding tot de militaire academie.

Drie uni’s verbeteren positie op wereldranglijst; Chula blijft aan top

21 juni – Drie van de acht Thaise universiteiten met een vermelding op de QS World University Ranking van consultancybureau Quacquarelli Symonds hebben hun positie op de lijst van 2020 verbeterd. De Chulalongkorn universiteit (foto) blijft voor het zevende achtereenvolgende jaar op kop staan.

De grootste stijger was de Mahidol universiteit die 66 plaatsen omhoog schoot. Chula was een goede tweede met een stijging van 24 plaatsen: van 271 naar 247 en de Chiang Mai University schoof op van de categorie 651-700 naar 601-650.

De overige vijf hebben hun positie gehandhaafd; dat zijn de Thammasat universiteit, Kasetsart universiteit, Khon Kaen universiteit, King Mongkut’s University of Technology Thonburi en de Prince of Songkla universiteit.

QS beoordeelde 1.000 universiteiten aan de hand van zes criteria: academische reputatie, reputatie als werkgever, verhouding faculteit-studenten, citations per faculteit, internationale faculteit verhouding en internationale studenten verhouding. Het Amerikaanse MIT staat aan de top van de wereldranglijst, bij de eerste tien staan geen Nederlandse universiteiten.

Kort Nieuws vrijdag 21 juni

– De Miss Universe Thailand verkiezingen komen er weer aan. Op 29 juni wordt tijdens de finale bepaald wie zich dit jaar met deze felbegeerde titel met bijbehorend prijzenpakket mag tooien en Thailand internationaal vertegenwoordigen. Inmiddels zijn de voorrondes begonnen, in Phuket in het Centara Grand Beach Resort de badkledingronde. Aan de verkiezingen wordt door 57 beauties deelgenomen.

– Pagina 2 opent met een bericht over de verhuizing van bovengrondse kabels in Bangkok naar ondergrondse pijpleidingen. De gemeente Bangkok ontkent beschuldigingen dat ze True Corporation heeft toegestaan het project te monopoliseren.

True least alleen de leidingen, zegt een bron bij de gemeente, maar ze exploiteert niet het hele systeem. De telefoonmaatschappij is momenteel in overleg met Krungthep Thanakom Co, de beheersmaatschappij van de gemeente voor publieke investeringen, over de lease van 80 procent van de kabelleidingen, die zich uitstrekken over 2.450 km in de hoofdstad.

‘Dit is geen concessie contract, maar een lease’, zegt een bron. ‘True was de enige van twintig telecomoperators die belangstelling had voor het project.’

– De twee andere berichten op pagina 2 noemde ik al in Nieuws van de website: de Zweed die is gearresteerd wegens oplichting met bitcoins en de aanhouding van 478 buitenlanders.

Woensdagavond verrichtte de politie de arrestaties bij onderwijsinstellingen, in hotels, uitgaansgelegenheden en bij bedrijven. Het gaat om 295 illegale immigranten, 24 illegale werkers, 26 geregistreerde migranten die hun toegestane werkplek voor een andere hadden verruild en 7 personen wier visum was verlopen. Ook werden 98 Thai aangehouden die buitenlanders huisvestten zonder de autoriteiten daarvan binnen 24 uur in kennis te stellen. De overige 28 werden voor andere overtredingen aangehouden.

– Ook pagina 3 opent met een bericht dat ik al vermeldde in Nieuws van de website. 23 burgergroepen, geleid door Internet Dialogue on Law Reform (iLaw) zijn een campagne begonnen voor de intrekking van 35 orders van het regime, die volgens hen in strijd zijn met de mensenrechten en democratische principes.

Een petitie met dat verzoek hebben ze gisteren overhandigd aan House Speaker Chuan Leekpai. Het verzoek gaat vergezeld van 13.409 handtekeningen, die sinds begin vorig jaar zijn verzameld en maandag worden ingeleverd. Dat aantal is voldoende om gebruik te maken van het initiatiefrecht en een voorstel in het Huis van Afgevaardigden in stemming te brengen de orders te schrappen.

Zondag wordt aan de Thammasat universiteit, campus Tha Prachan, een seminar gehouden om bekend te maken om welke orders het gaat die op basis van artikel 44 van de interim-grondwet zijn gegeven. De politieke partijen Future Forward, Prachachart, Pheu Thai en Seri Ruam Thai ondersteunen de petitie en zijn zondag aanwezig.

– Het Internal Security Operations Command (Isoc) gaat zich met veiligheidszaken bezighouden nadat de NCPO is ontbonden, wanneer de nieuwe regering aantreedt. Isoc is gereorganiseerd en uitgebreid met diverse diensten, zodat initiatieven van de NCPO kunnen worden voortgezet.

De belangrijkste zaken die worden aangepakt zijn loan-sharking (verstrekking van illegale leningen met torenhoge rentes), regulering van motortaxi’s (naar aanleiding van de gevechten tussen twee rivaliserende groepen bestuurders) en het vervoer met minibusjes (waarvan veel bestuurders het niet zo nauw nemen met de verkeersregels, met name de maximumsnelheid).

– De vertegenwoordigers van de Asean-landen, die zaterdag en zondag de 34e Asean Summit bijwonen, en hun eega’s krijgen van Thailand, dat dit jaar voorzitter is van Asean, een fraaie zilveren malai ngoen (garland, guirlande) cadeau. De guirlande is ontworpen door Naruemon Thonchai, die door het Support Arts and Crafts International Centre of Thailand in de categorie metaalwaren is erkend als outstanding teacher of the year.

Het werk is geïnspireerd op de guirlandes van bloemen die bij belangrijke gelegenheden aan monniken worden aangeboden, aan hoge gasten als welkomsgebaar en aan het achteruitkijkspiegeltje van auto’s worden gehangen.

– De Asean-landen hebben afgesproken bij de research en ontwikkeling (R&D) van militaire voertuigen samen te werken. De deal is woensdag gesloten tijdens de Asean Defence Industry Collaboration bijeenkomst. Daarop zijn ook afspraken gemaakt over militaire studie en training, uitwisselingsbezoeken van de defensie-industrie en maritieme samenwerking. Thailand en Myanmar zijn vooral gebrand op samenwerking bij computer engineering.

– Nog meer Asean. Het ministerie van Milieu is voorzitter van de 30e Meeting of Asean Senior Officials on the Environment (ASOEN), die tijdens de top van dit weekend wordt gehouden. Een woordvoerder van het ministerie zegt dat de bijeenkomst een goede gelegenheid voor Thailand is om de kwestie van natuurlijke grondstoffen en milieubescherming aan de orde te stellen en te pogen de Asean-landen hierbij te laten samenwerken.

De afgelopen twee vergaderingen van ASOEN hebben geleid tot de Bangkok Declaration on Combating Marine Debris in the Asean Region, die tijdens de top wordt onderschreven.

– Partijleider Thanathorn (Future Forward) heeft het Constitutionele Hof gevraagd om 14 dagen uitstel voor het indienen van zijn verdediging in de aandelenzaak. Het is de tweede keer sinds hij door het Hof is geschorst als parlementslid dat Thanathorn om uitstel vraagt. BP kauwt de voorgeschiedenis weer na, ik ga ervan uit dat mijn vaste lezers nu wel weten waar de zaak om draait.

– Pheu Thai woordvoerder Ladawan heeft gisteren Palang Pracharath bekritiseerd omdat ze van plan is het Hof te vragen haar 27 parlementsleden die van hetzelfde zijn beschuldigd als Thanathorn, niet te schorsen. Ladawan noemt dat oneerlijk ten opzichte van Thanathorn. Maar PPRP-woordvoerder Thanakorn zegt dat die zaken niet vergelijkbaar zijn. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2019)

– Follow-up over de kraan die tegen het schoolgebouw van de Assumption Convent School in Bang Rak (Bangkok) is gevallen, waarbij tien schoolmeisjes gewond raakten. De politie gaat de toezichthoudende ingenieur van de aanpalende bouwplaats vervolgen wegens nalatigheid; ook is een arrestatiebevel uitgevaardigd voor de Cambodjaanse kraanmachinist.

Het district Bang Rak heeft bij de politie aangifte gedaan tegen zes (onder)aannemers die verantwoordelijk zijn voor de bouw van het River Garden hotel, waar de kraan in gebruik was. De bouw is al op 1 april stilgelegd na vier incidenten waarbij bouwmaterialen op het terrein van de school vielen. Het hoofd van de afdeling gemeentewerken van Bang Rak is na het incident abrupt overgeplaatst omdat hij niet wist dat de bouw was stilgelegd.

– Het Fine Arts Department (FAD) heeft het bevel gegeven de beroemde Elephant Kraal in Ayutthaya te verplaatsen omdat het departement onder toenemende druk staat het historische district dat de World Heritage status van Unesco heeft, op te ruimen. Gouverneur Sujin bevestigt het bevel en zegt dat kraal die er al 20 jaar is gevestigd, binnen 30 dagen moet vertrekken.

Aanleiding is dat Unesco bij het plaatselijke FAD-kantoor heeft geklaagd over verwaarlozing van bepaalde plaatsen in het erfgoed gebied. Eerder hebben verkopers bij Wat Mongkol Borpit hun biezen moeten pakken. Het succes heeft de autoriteiten aangezet het district verder onder handen te nemen.

– Als laatste pagina 4. De opening over het gestoorde schoolhoofd noemde ik al. Er staan verder twee berichten op. De exploitanten van ongeregistreerde hotels en andere accommodaties zijn eraan herinnerd dat ze voor 19 augustus hun bedrijf dienen te registreren zodat het voldoet aan alle wettelijke eisen. Naar schatting telt het land meer dan 20.000 illegale accommodaties. Doel van de operatie is de controle te versterken en de veiligheid van toeristen te vergroten.

Gouverneur  Suebsak van Phetchabun zegt dat in zijn provincie dertig exploitanten illegale accommodaties runnen en wetten en regelingen overtreden op het gebied van stadsplanning en bouwvoorschriften. De order, in juni door de NCPO genomen op basis van artikel 44 van de interim-grondwet, geeft hen een kans dingen recht te trekken.

– Laatste bericht. Diverse civiele groepen, waaronder het Transport for All netwerk (T4A), hebben op een seminar over de veiligheid en toegankelijkheid van het openbaar vervoer, de regering gevraagd openbaar vervoer voor alle mensen convenient  te maken (gemakkelijk, geschikt, passend, doelmatig).

Hoofd Sawang van TWA zei dat Bangkok geconfronteerd wordt met een grote uitdaging om een duurzaam openbaar vervoersnetwerk voor allen toegankelijk te maken. ‘Het openbaar vervoer moet veilige en betaalbare toegang bieden, met name voor kinderen, en het moet geschikt zijn voor forenzen.’

Volgens een vertegenwoordiger van de Thai Health Promotion Foundation is het netwerk thans ongemakkelijk voor ouderen en gehandicapten. Ze zegt ook dat vrouwelijke passagiers op bussen seksueel worden lastig gevallen.


 

Nieuws van de website 19-20 juni

• Woordvoerder Pannika (Future Forward) maakt excuses in parlement voor ‘ongepaste’ foto uit 2010; ze maakt zich zorgen over de hate speech op de sociale media, die haar tot een politiek doelwit heeft gemaakt
• Tien schoolmeisjes van de Assumption Convent School gewond door omgevallen kraan
• Court of Justice sluit deal met Counter Service voor de betaling van boetes bij 7-Eleven
• Onderzoek naar drugssmokkel door grote netwerken naar Taiwan uitgebreid na arrestatie Pooky
• LGBT actievoerders vragen om nieuwe Huis-commissie voor sekse bescherming
• DLT bestudeert legalisering GrabTaxi en GrabBike, waar Bhumjaithai een voorstander van is
• King Power verrast AoT met garantie van 23,5 mld baht uit exploitatie duty-free zone 4 luchthavens
• True Move, AIS en DTAC leveren aanvragen in voor 700 MHz, elk ad 17,58 miljard baht

Asean Summit: Thailand heeft er zin an

20 juni – Thailand revs up for summit kopt de krant vandaag boven het openingsartikel dat gewijd is aan de 34e top van Asean, die zaterdag en zondag wordt gehouden in Bangkok. To rev up betekent letterlijk het toerental opvoeren, wat in dit verband betekent dat Thailand als voorzitter van Asean dit jaar voornemens is ‘duurzaamheid en partnerschap te bevorderen te midden van uitdagingen in de huidige stand van zaken’.

De krant schrijft dat functionarissen van Buitenlandse Zaken en enkele academici optimistisch zijn over Thailand’s rol deze keer. Ze menen dat ‘het harde werk dat het koninkrijk de afgelopen twee jaar heeft gedaan, op het punt staat to pay off en werkelijkheid te worden’.

Daar ik nu al kromme tenen krijg van deze prietpraat – wat bepaald geen aangenaam gevoel is –, laat ik de opening verder onbesproken en verwijs naar onderstaand kader die een samenvatting bevat van de verwachte uitkomst.

Op de foto het mediacentrum dat is ingericht in het Grand Centre Point Hotel. Wie niet bang is voor kromme tenen, vindt het artikel hier. De uitdrukking ‘Ik heb er zin an’ werd in november 2001 door Pim Fortuyn gebruikt nadat hij was gekozen tot lijsttrekker van Leefbaar Nederland.

Wat zijn de highlights vandaag?

20 juni – Bangkok Post bevat vandaag 15 nieuwsberichten c.q. -verhalen op de vier binnenlandpagina’s van het eerste katern. Ik noem alvast de openingen.

Pagina 2 opent  met de voorspelling (want meer is het niet) dat King Power het eerste jaar van haar voortgezette concessie voor de belastingvrije winkels op Suvarnabhumi, Hat Yai, Phuket en Chiang Mai een omzet gaat maken van 23,5 miljard baht, aanzienlijk meer dan de 10 miljard baht die de andere gegadigden verwachtten. Dankzij die voorspelling verleende AoT de concessie aan King Power. Is er something rotten in the state of Denmark?

In de opening van pagina 3 meldt de krant dat House Speaker Chuan het plannetje van de oppositie torpedeert om een debat te wijden aan het controversieel geachte selectieproces voor de Senaat. Hij zegt dat het Huis niet bevoegd is de kwalificaties van de senatoren te onderzoeken.

De opening van pagina 4 gaat in op de klachten van trawler-eigenaren over de strenge regels die de overheid aan de visserijsector heeft opgelegd om te voorkomen dat Thailand wordt getroffen door een importverbod van de EU. Minister Kritsada (Landbouw) heeft het er maar moeilijk mee. Hij zegt: ‘Elke verandering van de regels betekent niet dat we onze principes voor duurzaamheid laten varen.’

De vissers hebben gedreigd vrijdag in Bangkok te zullen demonstreren. Het ministerie werkt intussen aan nieuwe regels, die deels tegemoet komen aan de zorgen van de reders. Ze worden thans door de Raad van State onder de loep genomen.(Zie verder de pagina De vis wordt duur betaald)

Palang Pracharath meet met twee maten

20 juni – Dat meten met twee maten in Thailand eerder regel dan uitzondering is, weten de vaste lezers van mijn rubriek al lang. Wie geld heeft en/of invloedrijke connecties kan zich veel veroorloven en heeft weinig te vrezen.

Een voorbeeld daarvan vormt het bericht dat Palang Pracharath het Constitutionele Hof gaat vragen de 27 PPRP-parlementsleden die door parlementsleden van de oppositie zijn beschuldigd van verboden aandelenbezit in mediabedrijven, niet te schorsen.

Ja, u leest het goed. Ik zou zeggen: gelijke monniken, gelijke kappen, want FFP partijleider Thanathorn is wel geschorst als parlementslid, maar zo lopen de hazen nu eenmaal in Thailand.

De 27 maken deel uit van een groep van 41 die verboden aandelen zouden hebben bezeten toen ze zich kandidaat stelden voor het parlement. De overigens zijn lid van andere partijen.

Volgens Thossapol Pengsom, hoofd van het juridisch team van PPRP, zijn de beschuldigingen tegen de 41 en Thanathorn niet vergelijkbaar. De zaak Thanathorn is door de Kiesraad aan het Hof voorgelegd, nadat lastpak Srisuwan bij de Kiesraad had geklaagd; de onderhavige zaak is vervat in een petitie die via de House Speaker naar het Hof is gestuurd. Nou ja, je moet toch wat om je vriendjes te beschermen.

Dat Thanathorn en zijn partij Future Forward moeten hangen, weten we al lang. De kritiek op woordvoerder Pannika is de laatste strop die in gereedheid is gebracht. Pannika heeft gisteren in het parlement haar excuses aangeboden voor de controversiële foto op Facebook uit 2010.

Ja, ook het verleden van FFP-ers is niet veilig voor de jagers en dat is niet alleen Srisuwan. Op Facebook, het rioolputje van de samenleving, wemelt het van hate speech. De partij zou communistische sympathieën hebben, Pannika is niet langer in welkom in Thailand om twee reacties te noemen. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2019)

Studie naar goedkoper metrokaartje

20 juni – Het Rail Transport Department bestudeert de mogelijkheid om het metrokaartje goedkoper te maken middels subsidies of belastingmaatregelen. Een voorstel wordt voorgelegd aan de nieuwe regering, maar wanneer dat gebeurt kan hoofd Sarawut nog niet zeggen.

Zoals al eerder gemeld betalen passagiers in Bangkok meer dan in Singapore en Hong Kong, blijkt uit cijfers van het TDRI. In Bangkok kost een metrorit gemiddeld 67,4 baht, in Singapore 25,7 baht en in Hong Kong 46,5 baht.

Volgens Sarawut subsidiëren landen met lagere tarieven het openbaar vervoer. Hij stelt voor een speciaal fonds te vormen als bron voor een subsidie. Het geld zou kunnen komen uit de windfall tax die geheven wordt wanneer bewoners dankzij nieuwe spoorprojecten profiteren van hogere grondprijzen. Het geld uit andere bronnen halen, wijst hij af omdat dan iedereen moet meebetalen aan het fonds.

Het Rail Transport Department is een nieuwe, onlangs gevormde dienst die taken van de Spoorwegen (SRT) gaat overnemen. Later dit jaar wordt de wet van kracht waarin de verantwoordelijkheden en rol van het departement worden omschreven. (Zie verder de pagina Spoorwegen 2)

Kort Nieuws donderdag 20 juni

– De truc om familieleden naar voren te schuiven ter vervanging van kandidaat-ministers met een bedenkelijk verleden is van de baan, want in de de kabinetssamenstelling kunnen geen veranderingen meer worden aangebracht. Volgens vice-premier Wissanu buigt de premier zich thans over de lijst met ingeleverde namen. De coalitiepartijen is meegedeeld dat ‘de lijst niet langer wordt gewijzigd’.

Een van de genoemde kandidaat-ministers  was Chada Thaiseth uit Uthai Thani. Hij zou zijn jongere zuster Manaya in zijn plaats hebben voorgesteld als staatssecretaris van Landbouw. Gisteren zei hij tevreden te zijn om te dienen als parlementslid, hij respecteerde de beslissing [?] die de partijleiding had genomen.

Beschuldigingen dat hij een ‘invloedrijk figuur’ is [wat bepaald geen compliment is] wuifde hij weg met ‘Ik ben niet treurig dat ik zo gezien wordt. Dat is het probleem van degenen die me villen, niet mijn probleem.’ (Zie verder het bericht van 18 juni: Rotte appels in kabinet bezorgen Prayut hoofdpijn)

– De rubriek In Brief bestaat weer uit vijf kortjes. Laat ik ze maar noemen zodat u nog iets te lezen heeft.
1 De politie heeft een man gearresteerd die om donaties vroeg voor een doodzieke jongen. Maar die was al in maart overleden. Zijn moeder deed vorig jaar een oproep op de sociale media om bijdragen voor de medische kosten. Nadat ze had ontdekt dat misbruik werd gemaakt van haar zoon’s zaak, deed ze aangifte.

2 Duikers zoeken in de Ping rivier naar vier ontbrekende honkbalknuppels die zo meent de politie gebruikt zijn bij de mishandeling van een 15-jarige leerling aan de Ban Phi Nat Cadet Tutorial School in Nakhon Sawan. Vier andere knuppels werden eerder gevonden door vissers en overgedragen aan de politie. De eigenaar van de school is aangehouden op verdenking van medewerking aan de dodelijke mishandeling van de jongen.

3 De 65 Rohingya vluchtelingen die vorige week met hun boot zijn gestrand op een strand in Satun, zijn gisteren ondergebracht in opvangcentra in Surat Thani en Songkhla.

4 De Nong Ree vijver bij het Nang Rong ziekenhuis in Buri Ram is geen historische site, zegt het Fine Arts Department in reactie op bezwaren van bewoners tegen het plan van het ziekenhuis om een stuk grond te ontwikkelen, waar de vijver ligt. In een brief schrijft het departement geen bewijs te hebben gevonden dat de vijver deel uitmaakte van een oud irrigatiesysteem.

5 Al gemeld in Nieuws van de website: de mogelijkheid om in 7-Eleven winkels boetes te betalen. Het gaat om boetes die borgstellers krijgen indien verdachten die vrij zijn op borgtocht niet komen opdagen wanneer ze in de rechtbank moeten verschijnen.


 

Nieuws van de website 18-19 juni

• Vrouw valt in 3 meter diepe put bij MRT-station Ratchadaphisek; opgenomen in ziekenhuis
• Chinese man aangehouden, die zijn 3 mnd zwangere vrouw van een klif zou hebben geduwd
• Vm zangeres Pooky aangehouden op verdenking ketaminesmokkel 14 jaar geleden; drugs met toebehoren gevonden in haar huis
• Nakhon Sawan: Eigenaar military cadet tutorial school aangehouden ivm dood 15-jarige leerling
• Oppositie vraagt in motie vorming commissie voor onderzoek naar selectie van senatoren
• Aantal start-ups in mei toegenomen met 1 pct in bouw, vastgoed en restaurants
• Bende en hotelier aangehouden wegens fraude met creditcards ad 13 miljoen baht

Prayut roeit met de riemen die hij heeft

19 juni – Premier Prayut geeft toe dat de samenstelling van het nieuwe kabinet mogelijk ‘minder dan perfect’ is omdat hij weinig kan doen aan de door de coalitiepartijen voorgestelde kandidaten. Oftewel: Je moet roeien met de riemen die je hebt, zoals het Nederlandse gezegde luidt.

Maar hij is niet helemaal machteloos, want wanneer kabinetsleden later niet gekwalificeerd blijken, heeft hij een reshuffle (portefeuillewisseling, vertaalt mijn woordenboek) als wapen. Aldus luidt zijn reactie op de kritiek, die de line-up heeft opgeroepen omdat enkele leden een bedenkelijk verleden hebben waardoor het publieke image van het kabinet wordt geschaad.

Prayut reageerde gisteren na het kabinetsberaad op de situatie die ik gisteren schetste in het bericht Rotte appels in kabinet bezorgen Prayut hoofdpijn. Hij zegt zijn juridisch team opdracht te hebben gegeven de kwalificaties van de voorgestelde kandidaten na te gaan. ‘De line-up van het kabinet moet eerst zijn afgerond. Later bekijken we wel wat we kunnen doen.’

Zoals bekend zijn vragen gerezen over de kwalificaties van enkele kandidaten. Sommigen zouden ‘invloedrijke figuren’ zijn [wat geen compliment is] en naar sommigen wordt onderzoek gedaan door de National Anti-Corruption Commission (NACC). Als gevolg daarvan zullen sommige kandidaten familieleden naar voren schuiven om namens hen hun toegekende post te bemannen, aldus een bron.

Het artikel noemt als voorbeeld de Bhumjaithai-kandidaat voor de post van staatssecretaris van Binnenlandse Zaken (zie het bericht van gisteren) en adjunct-partijleider Nipon (Democraten), die zijn positie als PAO-voorzitter in Songkhla destijds zou hebben misbruikt.

Verder worden enkele toekomstige kabinetsleden beschuldigd van verboden aandelenbezit in mediabedrijven. Het artikel noemt twee ministerskandidaten van de Democraten en de Action Coalition for Thailand. Maar beiden zouden hun aandelen al tijdig hebben overgedragen.

De parlementariërs in het Noordoosten en Zuiden die eerder kabinetsposten eisten, roeren zich niet meer sinds hen enkele junior positions zijn beloofd zoals staatssecretaris of ministersadviseur. Het zijn niet alleen kinderhanden die snel gevuld zijn om een bekende uitdrukking aan te halen. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2019)

Voormalig zangeres Pooky aangehouden

19 juni – Wat vindt Bangkok Post vandaag belangrijk nieuws? De paginaopeningen geven een indicatie. Het niet-ideale kabinet, althans in de woorden van Prayut, vormt de opening van de voorpagina.

Pagina 2 opent met de aanhouding van voormalig zangeres Pooky en haar echtgenoot op verdenking van de smokkel van ketamine naar Taiwan, maar dat het om een oude zaak van 14 jaar geleden gaat, zoals het websitebericht schrijft, klopt niet.

Beiden konden worden aangehouden nadat een vermeende Taiwanese drugssmokkelaar was aangehouden in een hotel bij Suvarnabhumi. De politie trof er 5,17 kilo ketamine aan, verstopt in 39 ingepakte asbakken.

In het huis van Pooky en man vond de politie 4 gram ketamine, 98,3 gram crystal meth, 8 speedpillen, 10 ecstasy pillen alsmede chemicaliën en apparatuur die wordt gebruikt bij de productie van narcotica.

Ook werden vier dozen baking soda gevonden, die gekookt wordt met alcohol als deel van een formule om de drugs te kristalliseren waardoor ze onopgemerkt vervoerd kunnen worden.

Pooky heeft verklaard dat ze de ketamine voor 350.000 tot 370.000 bant per kilo had gekocht van een drugshandelaar in Chokechai Si (Bangkok) en die voor 550.000 baht verkocht.

Pheu Thai dringt aan op onderzoek naar Senaat
Pagina 3 opent met het bericht dat de oppositie whips gisteren hebben besloten een ‘urgente’ motie in te dienen met het verzoek een commissie te vormen die onderzoek gaat doen naar het controversiële selectieproces van de Senaat.

De motie is al ondertekend door alle Pheu Thai parlementsleden en wordt nog ter ondertekening voorgelegd aan de andere oppositiepartijen. Pheu Thai secretaris-generaal Phumtham hoopt dat de motie nog deze week kan worden behandeld.

Olie op het vuur is vorige week gegooid door vice-premier Wissanu die heeft gezegd dat de bevolking niet alle details hoeft te weten van het selectieproces. Volgens hem was het niet nodig de vorming van het panel van tien leden plus hun namen te publiceren in de Royal Gazette omdat het panel op basis van een NCPO-order is gevormd en niet een wet. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2019)

De oppositie whips zijn ook van plan premier Prayut het vuur na aan de schenen te leggen tijdens de gezamenlijke vergadering van Huis en Senaat waarop de regeringsverklaring wordt afgelegd. Ze zetten vraagtekens bij zijn geschiktheid als premier.

Duo gearresteerd wegens hotel oplichting
De arrestatie van een Chinees (48) en Thai (38) die met hotelstaf in Udon Thani samenspanden om banken 13 miljoen baht lichter te maken met nep creditcards vormt de opening van pagina 4, de laatste van de vier pagina’s met binnenlandse nieuws in het eerste (nieuws)katern. De hoteleigenaar en twee medewerkers zijn opgeroepen voor verhoor. De politie vermoedt dat vier anderen, die voortvluchtig zijn, ook betrokken waren bij de oplichting.

Het Chinees-Thaise koppel kocht in december en januari in het hotel producten en diensten, totdat een bankmedewerker onregelmatigheden constateerde. Ze maakten gebruik van een methode waarbij kaarthouders niet hun kaart door een lezer hoeven te halen, maar volstaan met het geven van het kaartnummer van 16 cijfers, de vervaldatum en CVV (Card Verification Value) nummer op de achterkant. In totaal  verrichtten ze 144 transacties, de meeste voor het boeken van accommodatie.

De verdachten beweerden dat ze vooruit betaalden voor boekingen van buitenlandse tourgroepen. Ze wonnen het vertrouwen van de hotelstaf door het overleggen van fotokopieën van het paspoort van de tourdeelnemers en boekingsformulieren. Later bleek dat de namen van de gasten waren vervalst.

Kort Nieuws woensdag 19 juni

– De gemeente Bangkok gaat korte metten maken met wat de krant de kabel nachtmerrie noemt. Ze wil alle bovengrondse kabels verhuizen naar pijpleidingen onder de grond, een operatie die 20 miljard baht kost en zeker twee jaar gaat duren, want het gaat om 2.450 km aan straten die opengebroken moeten worden.

Gisteren heeft gouverneur Aswin van Bangkok daarover een Memorandum of Understanding ondertekend met de National Broadcasting and Telecommunication Commission (NBTC), de telecommunicatie en omroep waakhond.

Thans wordt een inventarisatie gemaakt van de plaatsen waar de kabels onder de grond kunnen liggen. Op de foto gemeentewerkers aan het werk die zo te zien een voetpad dat recent herstraat is, openbreken. Over planning gesproken.

– De verbouw van marihuana voor medische doeleinden door de Rajamangala University of Technology Isan, campus Sakon Nakhon, en de Kasetsart University, campus Chaloem Phrakiat, ook in Sakon Nakhon, kon gisteren nog niet beginnen want het papierwerk van het ministerie van Volksgezondheid is nog niet afgerond.

Naar verwachting kan begin volgende week of begin volgende maand begonnen worden met de verbouw. De marihuana is bestemd voor het Phra Achan Fan Acharo ziekenhuis in dezelfde provincie. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg 2019)

– Het Office of Transport and Traffic Policy and Planning heeft in het Motorway Development Masterplan zeven projecten opgenomen voor de aanleg van snelwegen met een totale lengte van 2.796 kilometer ad 1,27 biljoen baht aan aanlegkosten. Het plan wordt ter beoordeling voorgelegd aan het ministerie van Transport. Het bericht somt ze allemaal keurig op, maar daar zal ik mijn lezers niet mee vermoeien. Het gaat om wegen in het Noorden, Noordoosten, de Central Plains en het Zuiden.

– Naar aanleiding van de kloppartij tussen twee rivaliserende groepen motortaxibestuurders, zaterdag in Bang Na (Bangkok), heeft het Department of Land Transport (DLT) bekend gemaakt de standplaatsen beter te gaan beheren en een mobiele applicatie te ontwikkelen met gegevens over de bestuurders. Aan de hand daarvan kan worden vastgesteld of bestuurders zijn geregistreerd bij het DLT. Passagiers die te veel hebben moeten betalen, kunnen klagen via een hotline.

De krant meldde eerder dat de twee groepen er illegaal stonden. Gouverneur Aswin van Bangkok heeft alle districtskantoren opgedragen na te gaan of de bestuurders in hun district behoorlijk zijn geregistreerd.

– Vertegenwoordigers van burgergroepen hebben de leiders van de Asean-landen opgeroepen hen een stem te geven in de regio nadat hun voorstel voor een ontmoeting tijdens de Aseantop in Bangkok vanaf morgen tot zondag is afgewezen. Alleen Thailand, Maleisië en Indonesië honoreerden dat verzoek.

Regionaal coördinator Suntaree van HomeNet Southeast Asia zegt: ‘De afwijzing bewijst dat de komende top de zoveelste ceremoniële talk shop wordt waarop taaie zaken als mensenrechten en democratie niet aan de orde komen.’

De laatste keer dat burgergroepen de gelegenheid kregen hun zegje te doen was in 2015 toen Maleisië voorzitter was. Ze hadden verwacht dat ze een nieuwe kans zouden krijgen nu Thailand voorzitter is van Asean.

Adjunct directeur-generaal Usana van het Department of Asean Affairs zegt dat ‘de deur nog niet is gesloten’. ‘CSO’s (civil society organisations) kunnen verzoeken en voorstellen voor vergaderingen insturen. Deze keer is er een nog een kans tijdens de top later dit jaar. We hopen dat het dan wel kan gebeuren.’

– Het kabinet is akkoord gegaan met het 20-jaren masterplan voor waterbeheer, dat tot doel heeft Thailand’s chronische problemen met droogte, overstromingen en afvalwater op te lossen. Het plan voorziet in de levering van schoon water aan 75.032 dorpen in 2030, bestrijding van overstromingen en droogtes in 66 gebieden met een oppervlakte van 34,6 miljoen rai, de bouw van 541.000 kleine dammen en het herstel van 3,5 miljoen rai aan watershed gebieden.

– Als laatste pagina 4, die opent met de al gemelde hotel oplichting. Het ministerie van Transport dringt er bij busbedrijven op aan routes te openen naar Cambodja, Laos, Myanmar en Vietnam (de zogeheten CLMV-landen) vanwege hun lucratieve handelspotentieel.

Permanent secretaris Chaiwat van het ministerie vindt dat de exploitanten hun niveau aan servicekwaliteit moeten verhogen om te kunnen concurreren met andere transportmiddelen, zoals spoor en luchtvaart, die ook grote spelers op de transportmarkt zijn.

Gevraagd naar berichten over busmaatschappijen die gestopt zijn als gevolg van verliezen, zegt Chaiwat: ‘Ik wil niet dat dit gebeurt. De exploitanten dienen hun service te verbeteren om tegemoet te komen aan de klanttevredenheid. ’

Hij zegt dat het ministerie bereid is hulp te bieden bij het uitbreiden van de Asean routes. In de toekomst zullen de grenzen verder opengaan, waardoor buitenlandse bussen naar Thailand komen. ‘Als Thaise operators zich daarop niet voorbereiden, verliezen ze marktaandeel.’

– Laatste bericht. De exploitant van de BTS Skytrain is bereid de tarieven met 10 tot 15 procent te verlagen in plaats van af te zien van een basistarief wanneer het common ticketing system van kracht wordt (zie het bericht van 16 juni Introductie OV-kaart voor hoofdstad vertraagd).

De metrotarieven in Thailand zijn aanzienlijk hoger dan die in Hong Kong en Singapore, vooral wanneer reizigers overstappen. In die steden bestaat het basistarief niet.


 

Nieuws van de website 17-18 juni

• Somchai Khunplome (82), ‘Peetvader van Chon Buri’, overleden aan kanker
• Transport Co verwacht levering 314 nieuwe huurbussen volgend jaar; 2,2 mld baht gereserveerd voor contract van 4 jaar
• Oppositie zoekt steun van de bevolking voor wijziging grondwet
• Ministerie handhaaft ondanks kritiek oproep aan detailhandel prijzen van palmolie te verhogen
• Man aangehouden die 50 meisjes van 13-18 overhaalde naaktfoto’s te sturen, die hij online verkocht
• Nog eens 4 arrestatiebevelen uitgevaardigd voor kloppartij van motortaxibestuurders
• Min. van Toerisme werkt samen met NSTDA om aantal bezoekers aan natuurgebieden te beperken
• Proef met nieuwe veerdienst BTS-station Bang Wa (Thonburi)-Chang pier (Bangkok); 6 maanden gratis

Rotte appels in kabinet bezorgen Prayut hoofdpijn

18 juni – Cabinet ‘image crisis’ kopt Bangkok Post  vandaag boven haar openingsartikel. Die crisis wordt veroorzaakt door enkele beoogde kabinetsleden die hun post door familieleden willen laten bekleden omdat ze zelf een ‘bedenkelijke’ achtergrond hebben. Hun verleden roept vragen op over het publieke image van het kabinet, waardoor Prayut – schrijft de krant –  is already feeling the heat over de samenstelling van zijn regering.

De krant noemt drie beoogde kabinetsleden die hun familieleden naar voren willen schuiven als proxy (stroman, waarnemer). Het is een nogal ingewikkeld verhaal over hun eigen verleden en dat van relaties die getipt worden om hun post te bekleden.

Ik licht er één voorbeeld uit: Bhumjaithai nomineerde eerder een parlementslid als staatssecretaris van Binnenlandse Zaken, die ervan verdacht wordt twee moordverdachten onderdak te hebben geboden. Hij heeft voorgesteld dat zijn jongere zuster in zijn plaats wordt benoemd. De partij zou daarmee akkoord zijn gegaan. De andere twee zijn parlementsleden voor Palang Pracharath en ook Bhumjaithai.

Afijn, als u van puzzelen houdt, moet u het verhaal maar zelf lezen (klik hier), want ik raakte al snel de draad kwijt. Zware kost als je net uit je bed komt. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2019)

Mysterieuze cure-all kaart is uiterst radioactief

18 juni – De mysterieuze Indonesische power card die in Khon Kaen wordt verkocht voor 1.500 baht per stuk, blijkt uiterst radioactief te zijn. Het Office for Atoms of Peace (OAP) heeft op sommige kaarten een stralingsniveau gemeten van 350 maal de veilige limiet voor jaarlijkse blootstelling. Op één kaart werd zelfs de extreme waarde van 40 microsieverts per uur gemeten.

De kaart, die alle ziektes zou kunnen genezen, bevat een combinatie van uranium en thorium, twee stoffen die uiterst schadelijk voor de gezondheid kunnen zijn. De kaarten bevatten geen informatie over de medische eigenschappen, er staat alleen Kartu Sakti op, dat in Bahasa Indonesia magische kaart betekent.

De kopers krijgen mondeling te horen dat de kaart ‘power’ uitstraalt en de gezondheid bevordert. Ze moeten de kaart op plekken leggen die pijn doen; sommige gebruikers dopen de kaart in water en drinken dat.

Het bedrijf dat de kaarten levert, is gevestigd in Hat Yai (Songkhla). Mogelijk worden de kaarten verkocht via een piramide-constructie. De DSI heeft een petitie ontvangen van een parlementslid voor Palang Pracharath in Songkhla met het verzoek onderzoek te doen. Het OAP doet thans metingen in het gebied om de mate van radioactieve besmetting vast te stellen.

Op de foto doet een medewerker van het OAP onderzoek naar een kaart.

Bananenplantage, maar niet de aangetaste.

Uitbraak van Panama ziekte op bananenplantage

18 juni – Bangkok Post bevat vandaag dertien nieuwsberichten c.q. -verhalen op de vier binnenlandpagina’s van het eerste katern. Ik noem alvast de openingen.

Pagina 2 opent met het bericht dat op een bananenplantage van 2.000 rai in Chiang Rai de Panama ziekte is uitgebroken. Personeel van het Department of Agriculture is ernaar toe gestuurd om aangetaste bomen te vernietigen.

De dienst weet niet zeker of het om de gevreesde ziekte gaat, aldus een bron, maar bekend is wel dat het bedrijf illegaal cuttings (stekken) heeft geïmporteerd.

De Panama ziekte is nooit eerder in Thailand geconstateerd. Volgens de bron blijft de ziekte vooralsnog beperkt tot die ene plantage. Wanneer uit onderzoek blijkt dat het inderdaad om de Panama ziekte gaat, wordt het gehele omringende gebied uitgeroepen tot outbreak control zone en moeten alle activiteiten er stoppen. Overigens zijn al eerder berichten verschenen over ziektes op megaplantages, maar die waren niet erg specifiek en zijn niet bevestigd.

Witoon Lianchamroon, hoofd van Biothai, een organisatie die zich inzet voor duurzame landbouw, waarschuwt dat het overmatig gebruik van chemische pesticides gewassen resistent kan maken waardoor ze meer vatbaar voor uitbraken van ziektes zijn.

Economic Avengers
Pagina 3 opent met het bericht dat de Democraten hun ‘Economic Avengers’ team hebben gelanceerd. Het geesteskind van de nieuwe partijleider Jurin Laksanavisit bestaat uit tien personen met expertise op diverse terreinen zoals internationale economie, start-up bedrijven, beurshandel, sociale marketing en groene landbouw. Het gaat economische strategieën en beleid ontwikkelen voor groei in de e-handel en ter bevordering van hogere prijzen van landbouwproducten.

Op de startbijeenkomst gisteren zei adjunct-partijleider Prinn: ‘We kunnen niet een decent (fatsoenlijke, menswaardige) samenleving kopen, maar we kunnen er wel één bouwen. Dit is de denktank van de partij om de economie in de toekomst vooruit te stuwen.’ Voorts zei hij dat de groep, alvorens haar ideeën aan ministers voor te leggen, de bevolking zal raadplegen.

Een van de prioriteiten van de Wrekers is het bevorderen van e-handel om het inkomen van boeren te vergroten en hen meer concurrerend te maken. Het team gaat boeren coachen bij het zoeken naar nieuwe markten en het verhogen van de waarde van hun producten. Andere werkers worden geholpen om hun vakbekwaamheid te vergroten waardoor eveneens hun inkomen kan toenemen.

Meer arrestatiebevelen
Aan de opening van pagina 4 hoef ik niet veel woorden te besteden. Schreef al in Nieuws van de website dat nog eens vier arrestatiebevelen zijn uitgevaardigd voor de motortaxibestuurders die betrokken waren bij het gevecht zaterdag tussen twee rivaliserende groepen. Tot nu toe zijn zeven arrestatiebevelen uitgevaardigd en zijn twee arrestaties verricht.

Bij de gevechten kwamen twee personen om het leven en werden twee anderen gewond. Zie verder het bericht van 16 juni: Motortaxigroepen op de vuist: 2 doden, 2 gewonden.

Kort Nieuws dinsdag 18 juni

– Ik spring terug naar de voorpagina die verder nog een bericht bevat over de verkiezing van de nieuwe gouverneur en gemeenteraad van Bangkok. Waarschijnlijk gaan de inwoners van de hoofdstad tussen september en december naar de stembus, mogelijk voor beide op dezelfde dag. De Kiesraad heeft de gemeente gevraagd de grenzen van de kiesdistricten te bekijken en een schatting te maken van het aantal kiesgerechtigde inwoners.

– Van pagina 2 resteren nog twee berichten. Eén is al genoemd in Nieuws van de website: de man die vijftig meisje zo gek kreeg naaktfoto’s van zichzelf op te sturen. Hij veinsde een talentenjager te zijn voor een modellenbureau.

Het andere bericht is een follow-up op de dood van de 15-jarige jongen die vorige week overleden is aan de verwondingen die hij had opgelopen op een military cadet tutorial school. De politie heeft gisteren de school bezocht op zoek naar bewijsmateriaal en getuigen.

Zijn ouders vermoeden dat hij is overleden als gevolg van mishandeling bij een bestraffing, maar de school beweert dat hij gewond raakte tijdens een ruw spelletje rugby, waarbij spelers op elkaar springen. De verwondingen wijzen er daarentegen op dat hij met een hard voorwerp tegen zijn rug en benen is geslagen.

Bij een eerste autopsie in het Police General Hospital zijn bloedingen geconstateerd in de buikholte en verwondingen aan enkele organen. De familie heeft de crematierites uitgesteld totdat een volledig post-mortem onderzoek is verricht.

– Lastpak Srisuwan, secretaris-generaal van de Association for the Protection of the Constitution, is weer op het oorlogspad. Wat bezielt die man toch? Hij beschuldigt adjunct-partijleider Nipon ervan dat hij destijds misbruik heeft gemaakt van zijn positie als hoofd van de PAO (Provinciale Staten) van Songkhla. Als dat waar is, komt Nipon niet in aanmerking voor een kabinetspost. Volgens Srisuwan worden enkele zaken al onderzocht door de NACC.

Nipon die door de Democraten is voorgedragen voor de post van minister van Sociale Zaken, ontkent Srisuwan’s beschuldigingen. Hij zegt in de beste belangen van de bevolking te hebben gewerkt. ‘Er was niets verkeerd aan de beslissingen die ik heb genomen.’

– Als laatste pagina 4 met twee nieuwe berichten. De regering is voornemens het Internal Security Operations Command (Isoc) te reorganiseren door het aantal diensten onder het toezicht van het commando te vergroten van 12 naar 18. Volgens een bron zou het idee gisteren voorgesteld zijn door de premier. Prayut zei vorig jaar al dat hij Isoc wil moderniseren. Hij wil, aldus de bron, dat Isoc bestaat uit ambtenaren, politie en soldaten en niet puur uit het leger.

Het andere bericht meldt dat het afnemend aantal toeristen druk uitoefent op luchtvaartmaatschappij THAI. Een bron zegt dat de revenuen in het laagseizoen (derde kwartaal van het jaar) een direct gevolg zullen hebben voor de jaaromzet.

THAI bevestigt dat, alhoewel het land nog steeds de topbestemming van Chinezen is, het aantal Chinese toeristen kan verminderen door zorgen over reisveiligheid en spanningen rond de VS-China handelsoorlog. De teruggang in het aantal Chinese toeristen is al in het eerste kwartaal begonnen. Vergeleken met vorig jaar nam het in dat kwartaal met 1,7 procent af.


 

Nieuws van de website 16-17 juni

• Nederlands vrouwenvoetbalteam door naar laatste 16 in World Cup
• Toon Bodyslam hervatte zondag sponsorloop met 32 miljoen baht in de knip
• 2 olifanten uit nationaal park Khao Yai vernielen huizen en akkers in dorp Korat
• Nida Poll: Respondenten letten als eerste op landbouwminister, daarna Onderwijs en Handel
• Twee gevluchte Italianen aangehouden die naam George Clooney bij oplichting gebruikten
• Nakhon Phanom: Abt verkoopt 200 jr oude payungboom op tempelterrein voor 1,2 mln baht
• Hong Kong: Tienduizenden zondag de straat op ondanks schorsing controversiële wet
• Chon Buri: Twee Chinezen en twee Thai gearresteerd bij container met 985 kilo crystal meth
• MPC-lid centrale bank verwacht handelsellende als Trump wordt herkozen
• 2 motortaxibestuurders, beschuldigd van moord, aangehouden nav kloppartij, 1 voortvluchtig
• Opbrengst sponsorloop Toon minstens 42 miljoen baht, maandag eindstand bekend
• Leger vervoert maandag materieel en personeel voor veldoefening naar Lop Buri

Aandelenstorm bedreigt regering

17 juni – Ik neem vandaag de openingskop van Bangkok Post letterlijk over want een storm is het en geen storm in een glas water. De smalle meerderheid van 4 zetels die de nieuwe regering (nu nog op de tekentafel) heeft, wordt bedreigd, wanneer de 41 parlementsleden beschuldigd van verboden aandelenbezit in een mediabedrijf geschorst, zoals partijleider Thanathorn, of gediskwalificeerd worden.

Die beschuldiging is geuit door parlementsleden van Future Forward (FFP), klaarblijkelijk uit wraak voor de jacht op Thanathorn. De FFP-ers baseren zich op een eerdere uitspraak van het hooggerechtshof waarbij een partijgenoot werd gediskwalificeerd – ook vanwege verboden aandelenbezit.

Het is een fraai staaltje van juridische haarkloverij omdat de desbetreffende parlementariërs alleen de aandelen op papier bezitten en niet in de praktijk. Hoe dat zit, legde ik eerder uit. Het aandelenbezit van Thanathorn is een geval apart, want daarbij gaat het om de vraag of hij ze tijdig van de hand heeft gedaan. Thanathorn zegt dat te kunnen bewijzen, maar de vraag is of de rechter dat bewijs accepteert.

Van de 41 parlementsleden komen 26 uit Palang Pracharath, 11 uit de Democraten en 1 elk uit Bhumjaithai, Action Coalition for Thailand, Chartpattana en Prachaphiwat.

Regering gaat zware tijd tegemoet
Politicoloog Yutthapporn, verbonden aan de Sukhothai Thammathirat Open University, zegt dat de regering een zware tijd tegemoet gaat, wanneer de rechter de petitie van de FFP-ers [waarin de beschuldiging wordt geuit] accepteert en de 41 parlementariërs schorst. [Moet je politicoloog zijn om dat te kunnen bedenken?] Op de foto de FFP-ers met hun petitie.

Hij rekent voor dat de regeringsmeerderheid ineen schrompelt naar een minderheid van 213. Het Huis van Afgevaardigden kan dan geen quorum vormen. Bovendien worden enkelen van de 41 getipt als toekomstig kabinetslid, wat verder de stabiliteit van de regering ondermijnt.

Eventuele vrijspraak voor de 41 levert volgens Yutthaporn geen precedent op voor de zaak-Thanathorn, want die gaat over het tijdstip van aandelentransfer, zoals ik al hierboven schreef. Hij noemt wel drie andere vergelijkbare zaken waarin parlementsleden door het hooggerechtshof werden gediskwalificeerd omdat ze volgens het memorandum of association [zie mijn eerdere uitleg] verboden aandelen bezaten.

Yutthaporn verwacht niet dat het hooggerechtshof de 41 onmiddellijk zal schorsen. ‘Eerst zullen getuigen worden gehoord en bewijs onderzocht. Als de stabiliteit van de regering wordt beïnvloed, gebeurt het niet spoedig.’

Afgezien van de aandelenzaak denkt hij dat de regering minstens 2 jaar zal kunnen functioneren. De grondwet bijvoorbeeld voorziet erin dat de Senaat over de begroting meestemt, wanneer het Huis die niet binnen 150 dagen goedkeurt en een no-confidence vote (motie van wantrouwen) is slechts eenmaal per jaar toegestaan.

Een bron bij Bhumjaithai, een van de coalitiepartijen, zegt zich geen zorgen te maken over de smalle marge van de regering, want ‘a win is a win’. De regerings whips kunnen ervoor zorgen dat alle neuzen dezelfde kant opstaan.

Voormalig regerings whip Witthaya voorspelt dat de whips een zware tijd tegemoet gaan, maar de razor-thin meerderheid van de coalitie zal volgens hem geen instabiliteit veroorzaken. ‘Niemand wil dat het Huis ontbonden wordt. Ze [de parlementsleden] zullen allemaal komen om te stemmen. De regering should be fine het eerste jaar.’ (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2019)

Sponsorloop Toon levert minstens 52 miljoen baht op

17 juni – Bangkok Post is een sportieve krant vandaag want bevat veel foto’s van de Bangkok International Mini Marathon 2019 en een bericht over de sponsorloop van Artiwara ‘Toon Bodyslam’ Kongmalai.

Op de voorpagina staat een grote 4,5 koloms foto van de start en pagina 2 is een fotopagina met 11 foto’s. Het startsein werd gegeven door staatssecretaris Worawut (Toerisme en Sport) die volgens het fotobijschrift heeft meegelopen, maar dat betwijfel ik want daar duidt zijn kleding niet op en op zijn kleding ontbreekt een inschrijvingsnummer. Wel liep voormalig minister van Sport Chadchart mee. Hoeveel deelnemers de marathon telde, ontbreekt.

De liefdadigheidsloop van Toon eindigde op de tweede dag vroeg in de middag. De lopers hadden er toen 187 km op zitten. Ze startten in Nong Khai, overnachtten in Udon Thani en finishten in Khon Kaen.

Om 20.15 uur was 52 miljoen baht opgehaald, aldus de campagnewebsite. Het geld is bestemd voor acht overheidsziekenhuizen in de Isaan.

Het is de tweede keer dat de populaire rocker vergezeld van anderen lopend geld inzamelde voor ziekenhuizen. Het is de bedoeling dat elke regio een keer aan de beurt komt. Toon bedankt de gulle gevers; hij zei niet verwacht te hebben zoveel geld te ontvangen. ‘Als we ons verenigen, tellen kleine donaties op tot grote donaties die levens kunnen redden.’

Analyse: Wat te verwachten van het team Prayut?

17 juni – Pagina 3 opent met een analyse van Wassana Nanuam, redacteur militaire zaken, dus die moet wel over het leger gaan. En dat klopt [als een zere vinger]. Ze schrijft dat de strijdkrachten nog steeds nuttig kunnen zijn bij de bestrijding van foes (vijanden, volgens mijn woordenboek een verouderd woord).

Voor Prayut, als 29e premier van het land, blijft het leger zijn werktuig om een stabiele regering te handhaven en zijn visie voor het land te helpen bereiken. Dat zegt een bron dicht bij de premier. Wanneer Prayut en zijn kabinet zijn ingezworen, wordt de NCPO inclusief artikel 44 van de grondwet, het zogeheten dictator’s artikel, iets van het verleden, maar om dit te compenseren zal Prayut naar verwachting sterk leunen op de eenheid van de strijdkrachten, die de afgelopen vijf jaar een ‘good job’ hebben gedaan door hem te steunen.

De premier wordt dan ook getipt als minister van Defensie, waardoor hij nauw kan samenwerken met het leger en met name met legercommandant Apirat. Meer weten? Lees: What to expect from team Prayut.

Kort Nieuws maandag 17 juni

– Reuring aan het politieke front: twee groepen parlementsleden eisen een zetel in het nieuwe kabinet. In de Isaan eist een groep onder leiding van Ekkarat Changlao, voormalig manager van de Khon Kaen Teacher’s Cooperative tenminste twee posten. De groep wijst erop dat ze in Khon Kaen en Ubon Ratchathani 1,3 miljoen stemmen heeft gescoord die resulteerden in 19 parlementsleden voor de coalitie. Een ministerspost is noodzakelijk, want parlementsleden alleen hebben niet voldoende invloed om de ontwikkeling van het Noordoosten te stimuleren, aldus Ekkarat.

In het Zuiden roert een groep van 13 parlementsleden zich. Parlementslid Nipan uit Trang zegt dat de mensen in het Zuiden op hen stemden ‘omdat ze veranderingen willen’. ‘Tenzij parlementsleden uit het Zuiden deel uitmaken van het landsbestuur, verliezen we supporters [aan andere partijen in het Zuiden] daar Bhumjaithai en Democraten nu zetels in het kabinet hebben.’

De groep noemt ook al een kandidaat: Suchart Chanchotikul, voormalig lid van de National Reform Council. Vandaag opent de groep een kantoor in Bangkok en ’s middags bepaalt ze haar houding. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2019)

– De rubrief In Brief bestaat niet alleen uit kortjes, maar is vandaag ook zelf kort en bevat drie berichtjes. Laat ik ze maar noemen:
1 De autoriteiten in Trang richten bij de kust van Koh Libong een nursing area [geen details] in voor de baby doejong (zeekoe) die in de Andaman zee haar moeder is kwijt geraakt en vorige week is gevonden. Het vermagerde zoogdier is sindsdien gevoed met melk en vitamines.

2 De familie van de 15-jarige jongen uit Nakhon Sawan die is overleden tijdens zijn voorbereiding op de militaire dienst aan een military cadet tutorial school, heeft zijn uitvaartrites uitgesteld totdat een volledig post-mortem onderzoek in Bangkok is verricht. Ze vermoeden dat hij is mishandeld, alhoewel de school zegt dat hij gewond raakte tijdens een ruw spelletje rugby met vrienden.

3 Meldde ik al in Nieuws van de website. De politie heeft twee motortaxi bestuurders aangehouden, die betrokken waren bij de kloppartij zaterdag tussen twee rivaliserende groepen bestuurders. Een derde verdachte is voortvluchtig.

– Ook al gemeld, nu wat uitgebreider: De waterkwaliteit van het Saen Saep kanaal is verbeterd nadat 2 jaar de regels voor de afvoer van afvalwater strikt zijn toegepast. Uit een onderzoek van het PCD is gebleken dat traditionele bronnen van waterverontreiniging, zoals condominiums, warenhuizen en ziekenhuizen hun leven hebben gebeterd. De BOD per dag (Biochemical Oxygen Demand) is verminderd met 2.800 kilo oftewel 49 procent van de capaciteit. Het streven is 70 procent te bereiken.

Het kanaal telt 720 bronnen van verontreinigd water. 253 daarvan riskeren boetes van 2.000 baht per dag totdat het afvalwater behoorlijk is behandeld voordat het geloosd wordt. PCD-directeur Pralong noemt wetshandhaving de sleutel tot succes [daar ontbreekt het vaak aan in Thailand]. De PCD heeft zich voorgenomen dezelfde aanpak te volgen in de sub-kanalen met een slechte waterkwaliteit, die uitkomen op het Saen Saeb kanaal.

– Pagina 4 bevat drie berichten. De opening meldt dat de Rangsit universiteit de onderbemande politie in Muang Ek (Pathum Thani) helpt bij het voorkomen van misdrijven. Ze heeft 15 bewakers getraind om de politie te assisteren in het gebied dat een grote oppervlakte bestrijkt.

Het project dat vorig jaar al is geïntroduceerd, bleek een onmiddellijk succes want het aantal zogeheten grab-and-run straatroven is sterk verminderd en het misdaadcijfer is met 70 procent gezakt.

Thans gaat het project zijn tweede fase in waarbij tien studenten worden gerekruteerd om samen met de bewakers en politie de veiligheid te handhaven. Ze krijgen eerst een observatietraining waarbij hen wordt geleerd verdachte activiteiten te herkennen. Ze houden ook het veiligheidssysteem van de universiteit in de gaten dat bestaat uit CCTV-camera’s en een mobiele applicatie genaamd SU Police. Die wordt gebruikt voor anonieme tips. Voorts bemannen ze controleposten in de wijk.

– De andere twee berichten sla ik over. Dat er problemen zijn bij de grondverwerving voor de luchthaven HSL is oud nieuws en dat twee Italianen zijn aangehouden wegens oplichting stond al in Nieuws van de website. Ze misbruikten de naam van de Amerikaanse acteur George Clooney om slachtoffers geld uit de zakken te kloppen door te investeren in een nep kledingbedrijf.

– En hiermee besluit ik vandaag Nieuws uit Thailand. Ik had nog iets willen schrijven over de commotie rond het broekpak dat woordvoerder Pannika van Future Forward droeg tijdens een parlementsvergadering. Ze kreeg de wind van voren van een collega-parlementslid en een senator (links op de foto) dat ze niet in het zwart was gekleed uit respect voor het overlijden van Privy Council voorzitter Prem Tinsulanonda. Ik beperk me tot de foto.


 

Nieuws van de website 15-16 juni

• Sponsorloop Toon voor 8 ziekenhuizen in Isaan na 1 uur al goed voor 15 miljoen baht
Palmolie boeren kampen met bodemprijzen; detailhandel gevraagd prijzen te verhogen
• Narathiwat: Echtpaar vermoord, moordenaars gevlucht met hun motorfiets
• Democraten keuren 7 nominaties goed voor 8 kabinetsposten (zie foto met vlnr Jurin Laksanavisit, Chalermchai Sri-on, Nipon Boonyamanee)
• Bang Na (Bangkok): 2 rijen motortaxibestuurders raken slaags: 2 doden, 2 gewonden
• Groene partij (2 zetels) dreigt PPRP-coalitie te verlaten omdat ze Milieu niet krijgt
• Khon Kaen: 2.274 arrestaties in 2 weken, wo 650 buitenlanders met verlopen of ontbrekend visum

Palang Pracharath mag gaan goochelen

16 juni – Bangkok Post vergelijkt vandaag het te voeren regeringsbeleid met de hoge hoed van een goochelaar. In een paginagroot achtergrondverhaal maakt de krant de balans op van alle wensen van de coalitiepartners, die – daarover zijn de vijf geciteerde bronnen het eens – een grote aanslag doen op ’s lands financiën.

Het goochelnummer moet tot een resultaat leiden dat alle partijen tevreden stelt. Maar dat zal niet van een leien dakje gaan. De samenwerking in het kabinet kan geplaagd worden door ruzies en het kabinet kan een korte levensduur hebben. Aan Prayut als nieuwe premier de taak het kabinet bijeen te houden waarbij hij als wapen een reshuffle heeft.

‘De premier kan elke vijf tot zes maanden de prestaties van de ministers evalueren onder de dreiging van een reshuffle’, zegt politicoloog Virot van de Thammasat universiteit.

In een kader bij het openingsartikel staan de wensen van de vier grote coalitiepartijen Palang Pracharath, Democraten, Bhumjaithai en Chartthaipattana keurig opgesomd. Dat ontslaat mij van de plicht ze allemaal te noemen. Tenslotte wordt de zondag geacht een rustdag te zijn. Als u moeite heeft het te lezen, kunt u het beeld vergroten met Ctrl+. Een bezoek aan de oogarts valt ook aan te bevelen.

Motortaxigroepen op de vuist: 2 doden, 2 gewonden

16 juni – Het meest opvallende nieuws vandaag is een vechtpartij tussen twee rivaliserende groepen van motortaxibestuurders, die het leven heeft gekost aan twee personen en twee anderen heeft verwond. Het incident vond gisterochtend rond elf uur plaats op Sukhumvit Soi 103 1-2 oftewel Soi Udomsuk in het district Bang Na.

De twee groepen gingen elkaar te lijf met houten stokken, ijzeren staven, messen en vuurwapens, waardooor het doorgaans rustige straatje veranderde in een slagveld met bewoners en voorbijgangers als toeschouwer.

Tijdens het gevecht werd een bezorger van Kerry Express getroffen door een verdwaalde kogel. Hij stierf voor zijn huis aan de soi. Drie anderen zouden ook geraakt zijn; zij werden naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gebracht. Het tweede dodelijke slachtoffer overleed in het ziekenhuis.

Volgens de politie brak het gevecht uit omdat de groep die een standplaats heeft aan het begin van de straat, zich ergerde aan de andere groep die niet ver van hen bij de Siam Commercial Bank op klanten wachtten. Daardoor zou de eerste groep klanten zijn kwijtgeraakt.

Toen de politie en reddingswerkers arriveerden namen de vechtersbazen de benen. De politie gaat voor tien van hen een arrestatiebevel aanvragen. Ze kunnen zelfs van moord worden beschuldigd. Volgens commandant Mongkhol van de gemeentepolitie divisie 5 opereerden de groepen illegaal.

Introductie OV-kaart voor hoofdstad vertraagd

16 juni – De introductie van een OV-kaart voor Bangkok e.o. is opnieuw uitgesteld en valt niet eerder te verwachten dan volgend jaar. Wel kunnen passagiers vanaf september op de Blue Line, Purple Line en Airport Rail Link op één kaartje reizen.

De MRTA, toezichthouder op het OV in Bangkok, moet nog beslissen door wie het systeem wordt ontwikkeld: de MRTA zelf of de staats Krungthai Bank. Op 21 juni vergadert het MRTA-bestuur over deze vraag alsmede over de ontwikkeling van de software en de vorming van een dochterbedrijf om het systeem te beheren.

Het common ticketing system is verdeeld in twee fases: de eerste met de genoemde drie lijnen, de tweede fase gebruikt als betalingsmethode EMV (Europay, Mastercard, Visa), ook te gebruiken op de expressways (tolwegen). Het systeem heeft als doel reizen gemakkelijker te maken doordat passagiers met dezelfde kaart gebruik kunnen maken van metro, bussen en veerboten.

Het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok (BMTA) kan zich nog niet aansluiten bij het systeem, want het ligt in de clinch met het bedrijf dat een e-ticketsysteem op de bussen zou installeren. De geleverde apparatuur voldoet niet aan de eisen en het contract is verbroken. Het bedrijf gaat de BMTA aanklagen en een schadevergoeding eisen. Dus voorlopig moet op de bus nog een kaartje met contant geld worden gekocht.

In het artikel mis ik de term mangmoom (spider card) die is bedacht voor de OV-kaart en waarvoor, zag ik in de metro, nog steeds reclame wordt gemaakt.

Kort Nieuws zondag 16 juni

– Successen in de strijd tegen drugshandel worden altijd in de krant uitgebreid belicht, doorgaans met een foto van de geconfisqueerde drugs en erachter de trotse agenten die ze hebben onderschept. Deze keer ontbreek een foto, maar de drugsvangst vormt wel de opening van pagina 2. Het bericht meldt dat het leger van Myanmar in samenwerking met de lokale politie invallen heeft gedaan in vier dorpen in de deelstaat Shan.

In beslag genomen zijn 4,5 miljoen methamphetamine pillen, crystal meth, ketamine, heroïne, wapens, munitie, voertuigen, precursoren, productieapparatuur en paraphernalia (toebehoren) die door drugsgebruikers worden gebruikt. De drugs waren bestemd om Thailand te worden binnen gesmokkeld. Een dorpeling zegt dat tijdens de invallen diverse jonge mensen de benen namen.

– In Pattani is een man aangehouden tegen wie vier arrestatiebevelen waren uitgevaardigd, waaronder een voor de bomaanslag 2 jaar geleden bij Big C Supercentre in Pattani. De man die op een motorfiets reed, maakte rechtsomkeer toen hij een controlepost zag. Daardoor kreeg het personeel dat de post bemande argwaan en zette de achtervolging in. De man zou de aanslag hebben bekend, die 61 gewonden maakte en waarvoor twee verdachten al een levenslange gevangenisstraf hebben gekregen.

Het bericht meldt ook de moord in Narathiwat, maar die noemde ik al in Nieuws van de website.

– Ook een bericht op de 2 over een seminar gewijd aan corruptie. Maar hé, dat meldde ik al in Kort Nieuws van donderdag 13 juni. Waarschijnlijk, maar dat heb ik niet gecontroleerd, bevat dit bericht nog wat aanvullende informatie.

Op het seminar vertelde Serena Lillywhite, CEO van Transparency International Australia, dat ambtenaren in Azië-Pacific het meest kwetsbaar zijn voor corruptie en dat met name laag-betaalde werkers steekpenningen aannemen om hun loon aan te vullen.

De corruptie vind doorgaans plaats in megaprojecten in de bouw, infrastructuur, telecommunicatie en transport industrieën. Lillywhite pleitte voor verhoging van de lonen en toelages om ze op het rechte pad te houden.

– Als laatste pagina 3 waarop de opening meldt dat de Democraten de laatste hand hebben gelegd aan de lijst van kandidaten die voorgesteld worden voor een kabinetspost. Heeft wel wat voeten in de aarde gehad, want de vergadering waarop de lijst werd samengesteld duurde van 14 tot 23 uur. De lijst ligt nu bij premier Prayut, die het laatste woord heeft. BP heeft goede bronnen want hoewel de namen niet bekend zijn gemaakt, weet de krant al de meeste gelukkigen te noemen. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2019)

– Thailand is door de VN gekozen als lid van de Economic and Social Council (Esosoc) voor de termijn 2020-2022, samen met China, Bangladesh en Zuid-Korea. Thailand kreeg 186 stemmen, de meeste van de vier vertegenwoordigers uit de Azië-Pacific groep. De laatste keer dat Thailand deel uitmaakte van Esosoc was van 2005 tot 2007.

Esosoc telt 54 leden, het is een van de zes belangrijke organen van de VN die zich bezighouden met economische, sociale en milieuzaken om de doelstellingen van de VN voor duurzame ontwikkeling te realiseren.

– Verder op de 3 een bericht over de sponsorloop van rocker Artiwara ‘Toon’ Kongmalai die in de eerste 12 uur 24 miljoen baht bij elkaar heeft geharkt. De loop duurt twee dagen, het geld gaat naar acht overheidsziekenhuizen in de Isaan.

– Laatste bericht. De groene Thai Forest Conservation Party (TFCP) dreigt te breken met de door Palang Pracharath gesmede coalitie wanneer ze niet de post van Milieu mag bekleden.

Volgens partijleider Damrong (links op de foto) is hem door PPRP beloofd dat hij de post zou krijgen zodat de partij haar beleidsdoelstellingen voor goede praktijken bij bosbeheer en steun aan bosgemeenschappen kan realiseren. Volgens sommige berichten zou de post naar partijleider Varawut van Chartthaipattana gaan.

TFCP heeft 2 zetels. Damrong zegt dat meer dan 100.000 kiezers op de partij hebben gestemd in de verwachting dat de partij ’s lands natuurlijke hulpbronnen beschermt en conserveert – wat haar flagship beleid is. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2019)

Reacties niet mogelijk