Thais nieuws 1-15 september

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan andere bronnen. Voor de betrouwbaarheid steek ik mijn handen niet in het vuur.
Op de pagina Dossiers 2019 geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op themapagina’s. Dat zijn pagina’s waarop alle berichten over een bepaald onderwerp zijn gebundeld. Alle themapagina’s staan opgesomd op de pagina Leeswijzer.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.d

Voor het nieuws van 2019 klik hier: Thais nieuws 1-15 januari 2019, Thais nieuws 16-31 januari 2019, Thais nieuws 1-15 februari 2019, Thais nieuws 16-28 februari 2019, Thais nieuws 1-15 maart, Thais nieuws 16-31 maart, Thais nieuws 1-15 april, Thais nieuws 16-30 april, Thais nieuws 1-15 mei, Thais nieuws 16-31 mei, Thais nieuws 1-15 juni, Thais nieuws 16-30 juni, Thais nieuws 1-15 juli, Thais nieuws 16-31 juli, 1-15 augustus en Thais nieuws 61-31 augustus.. Voor ouder nieuws zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Buitenland.

 

António Zambujo – Pica Do 7. https://youtu.be/8uNFvtl1hxY

António Zambujo is een Portugese zanger en songwriter. Een van de kenmerkende eigenschappen van zijn muziek is de aanwezigheid van Cante Alentejano, een regionaal genre dat hem beïnvloedde toen hij opgroeide in Beja. Sinds 2004 treedt António Zambujo wereldwijd op.


 

Nieuws van de website 14-15 september

• Voordeeltjes voor Chinese toeristen uit dezelfde clan of met dezelfde naam als Thai-Chinezen; minister Phiphat (Toerisme) heeft nog meer ijzers in het vuur om buitenlanders te trekken
• Karin Buri (Prachin Buri): Interliner botst op truck met oplegger, bestuurder overleden, 33 gewonden
• Sukhothai: 5 agenten overgeplaats na inval in pub waar 154 klanten minderjarig waren
• Ratchaburi: Bestuurder Kerry Express bestelwagen om het leven gekomen bij botsing op onbeveiligde spoorwegovergang
• Phitsanulok: Indochina Intersection Bridge geopend (viaduct tussen East-West economische corridors)
• 86 van de in 2016 147 in beslag genomen tijgers uit de tijgertempel in Kanchanaburi overleden aan laryngeal paralysis (cornage, verlamming van het strottenhoofd); DNP zegt dat ze de symptomen al van meet af aan hadden
• Water zakt in 8 districten Ubon Ratchathani, maar in 5 districten extra bewaking; nog steeds overstromingen in 5 provincies Noordoosten

Luchtfietspad biedt congestievrij vervoer

15 september – Skycycle project heet het, maar als je dat letterlijk gaat vertalen met luchtfietserij doe je het idee van Scira groot onrecht aan. Want het is geen fata morgana, het is al gerealiseerd in Xiamen (China). Het idee is simpel: een verhoogd fietspad parallel aan de Airport Rail Link, 21 kilometer lang.

‘De skyway bicycle lane kan van fietsen een praktisch transport alternatief voor inwoners van Bangkok maken. Het voorziet in een andere optie om naar de stad te reizen; die keuze is goed voor hun gezondheid en het milieu. Het vermindert ook de hoeveelheid gebruikte energie waardoor de luchtverontreiniging afneemt, het promoot gezond leven en zal uiteindelijk de levenskwaliteit van de stadsbewoners verhogen’, zegt Prapatpong Upala, directeur van Scira.

Scira staat voor Smart City Innovative Research Academy. Dat is een denktank over stadsontwikkeling, opererend onder de vleugels van het King Mongkut’s Institute of Technology Ladkrabang. BP trekt vandaag de zondagpagina Urban Life uit voor dit idee dat een mooi alternatief zou bieden voor de verstikkende verkeerscongestie in de hoofdstad.

Ik mag die club wel, want ze denkt, zoals dat in het Engels heet, outside the box (creatief denken). Voor de wateroverlast na elke stortbui heeft Scira bijvoorbeeld de oplossing Underground Floodwater BKK bedacht: de aanleg van grote ondergrondse kaem ling (betonnen watertanks).

Een ander project is een oplossing om de toenemende luchtvervuiling  te bestrijden door in bushaltes detectoren (voor het meten van fijnstof) en ventilatoren te installeren. Meer weten? Lees: ‘Skycycle lane’ offers elevated congestion-free travel.

Bangkok verliest zijn glans

15 september – Aan de prijzenkast van Bangkok mag dan de onderscheiding van ’s werelds beste toeristische bestemming zijn toegevoegd, maar de vraag is: Behoudt de hoofdstad in de komende jaren de kroon?

Bangkok Post opent vandaag met een achtergrondverhaal, waarin critici waarschuwen dat de halcyon days (kalm, vredig, rustig) zouden kunnen vervagen. Alhoewel de hoofdstad traditioneel bekend staat om zijn exotisch straatvoedsel en [volgens de krant] lage kosten van levensonderhoud, is de City of Angels berucht geworden vanwege een reeks problemen, zoals de extreem grote drukte op luchthavens, uitstoot van uitlaatgassen, herrie en trucs van sommige lieden die toeristen oplichten.

Maar deze negatieve zaken hebben Bangkok niet tegengehouden om dit jaar als eerste te eindigen op de jaarlijkse Mastercard Global Destination Cities Index. Voor het vierde achtereenvolgende jaar heeft de hoofdstad haar reputatie behouden op basis van factoren als aantal overnachtingen van buitenlandse toeristen en bestedingen.

Maar functionarissen en zakenlieden zeggen dat de hoofdstad niet zelfgenoegzaam achterover kan leunen gezien de klachten van toeristen en toenemende zorg over het armzalige milieu. Voorzitter Vichit van de Association of Thai Travel Agents zegt dat Bangkok hard moet werken om de toppositie te behouden.

Hij waarschuwt dat slechts de helft van de toeristen die de stad bezoeken repeaters zijn, toeristen die terugkeren. Om ervoor te zorgen dat ze terugkomen, moeten de regering en de toerismesector nieuwe toeristische attracties creëren en bestaan, zoals de oever van de Chai Phraya, opknappen. De stad kan ook zijn historische bebouwing als nieuwe bestemming belichtenn.

Ik laat het hierbij. De rest van het artikel bestaat uit citaten van andere experts, gouverneur Aswin en reacties van willekeurige bezoekers. Aswin zegt dat de stad bezig is 100.000 grote bomen te planten om de groene ruimte, die met 6,8 vierkante meter achterblijft bij de aanbeveling van 9 meter van de WHO, uit te breiden. Hij wijst ook op de aanleg van metrolijnen.

Een Spaans paar (25 en27) dat op Khao San Road getuige was van twee vechtpartijen en een oneerlijke taxichauffeur trof die 600 baht wilde rekenen voor een rit naar de floating market, zegt: ‘Hierop waren we niet voorbereid. We dachten dat Thailand een beetje meer cultuur zou bieden evenals in andere steden.’ Meer weten? Klik hier: Bangkok losing its gloss.

Thamanat trekt ten strijde tegen zijn kwelgeesten

15 september – Staatssecretaris Thamanat, de man van ontkenningen, heeft een war room gevormd om critici te mond te snoeren die op de sociale media informatie over zijn duistere verleden plaatsen en delen. De ‘oorlogskamer’ [een andere vertaling heb ik niet gevonden] wordt bemand door zijn medewerkers die naarstig op zoek zijn naar alles wat er over hem wordt beweerd.

Thammanat zei vrijdag al een lijst van honderd ‘verdachten’ te hebben die hij van plan is voor de rechter te slepen. Hun daden lijken politiek te zijn gemotiveerd en ze zouden tot doel hebben de stabiliteit van de regering te vernietigen, zegt hij. ‘Ik ben alleen maar hun target in de voorhoede.’

De controverse over zijn onderwijsachtergrond ging gisteren door toen de Facebook pagina CSI LA een live uitzending verzorgde buiten de California University FCE, de universiteit waaraan hij zijn PhD zou hebben gehaald. Maar meer dan dit schrijft de krant er niet over.

Nog even ter herinnering. Deze man, staatssecretaris van Landbouw, heeft vier jaar in Australië gevangen gezeten wegens de smokkel van heroïne van Thailand naar Australië. Dit is onthuld door de Sydney Morning Herald op basis van rechtbankdocumenten. Zelf zegt hij na 8 maanden te zijn vrijgelaten omdat hij onschuldig bleek. (Zie verder voorgaande berichten)

Het overige nieuws schuift op naar morgen.


 

Mayra Andrade – Les mots d’amour. https://youtu.be/6Yx3_5ZliLk

Mayra Andrade is een Kaapverdische zangeres die woont en registreert in Lissabon, Portugal. Vaak wordt Andrade, in vergelijking met Cesária Évora, geprezen om haar moderne interpretatie van de traditionele Kaapverdische morna-muziek.


 

Glimschateren over Ig Nobel Prizes

Een studie naar de vraag of een pizza gemaakt in Italië in staat is kanker te genezen – maar je moet hem wel in Italië opeten, en een uitvinder van een machine die luiers verwisselt, zijn dit jaar in de prijzen gevallen bij de 29ste uitreiking van de Ig Nobel Prizes. Ze werden zoals gebruikelijk overhandigd tijdens een hilarische ceremonie donderdag aan de Harvard universiteit.

Misschien heeft u er nog nooit van gehoord, ik kwam enkele jaren geleden achter het bestaan door het tijdschrift The Annals of Improbable Research. Mijn favoriete onderzoek dat daarin beschreven wordt, gaat over de aerodynamische eigenschappen van verschillende merken aardappelchips. Die werden getest in een windtunnel om te zien welk merk de langste afstand aflegde wanneer het gelanceerd werd. Natuurlijk is het allemaal onzin, maar wel leuke onzin, en bedoeld om belangstelling te wekken voor de wetenschap.

Ook Nederlandse wetenschappers zijn in de prijzen gevallen, bijvoorbeeld Kees Moeliker, conservator van het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam. Hij beschreef een observatie van een eend die zich vergreep aan een dode eend. Ook een mannetje dus de eend was niet alleen necrofiel maar ook nog eens homofiel. Meer weten over de parodie-prijzen? Klik hier. Meer weten over de uitreiking van dit jaar? Klik hier. Een interview met Kees Moeliker vindt u hier.

Heroïnesmokkel, nep PhD, verkrachting en moord

14 september – Nog meer over pruimen-Jantje (staatssecretaris Thamanat van Landbouw). Citaat uit de Sydney Morning Herald:
Another serious allegation was levelled against him in 1998, when he was charged over the rape and murder of a gay academic at an office he owned. After another three years in custody, Thammanat was acquitted of those charges. One of his subordinates was convicted.

Reports from 1998 refer to the then supreme commander of the Thai armed forces saying the army had been lax in allowing him to return to the fold given the serious nature of the charges.

Een van mijn lezers voegt daaraan toe dat hij een tijdje een lijfwacht van toenmalig kroonprins Vajiralongkorn was en een niet-genoemde bekende generaal.

Update website: Thamanat bluft dat hij duizend personen voor de rechter gaat slepen die menen dat hij gelogen heeft over zijn verleden.

Persoonlijke noot: Misschien vraagt u zich af hoe het kan dat deze man rustig op zijn post kan blijven en niet met pek en veren wordt besmeurd. Zal ik een hint geven? Hij wordt geprotegeerd, maar door wie mag ik niet zeggen. Zijn naam begint met de 23e letter van het alfabet.

Nieuws van de website 13-14 september

• Niveau fijnstof in Songkhla en Satun, veroorzaakt door bosbranden in Indonesië, overschrijdt veiligheidslimiet. In Hat Yai (foto) en Trang worden mondkapjes uitgedeeld
• Pattaya: Een automobilist kwam er tot zijn schrik achter dat een python in een wiel verward was geraakt; hij dacht in het donker over een tak te zijn gereden
• Een tweede Ultraman/Boeddha schilderij is eveneens naar de veiling gebracht. Vrijdagochtend was er al een 1 miljoen baht op geboden. De opbrengst gaat naar een liefdadig doel. Update: verkocht voor 2 miljoen baht
• Bestuurders van Grab taxi’s zijn gewaarschuwd dat drugdealers steeds vaker van hun diensten gebruikmaken om drugs af te leveren, wanneer ze betrapt worden zijn ze medeschuldig
• Politie doet invallen in kledingfabrieken die voor Starbucks en Bauer Hockey werken nav klachten over onderbetaling
• De weduwe van een taxibestuurder die tijdens het geweld van 2010 is doodgeschoten, heeft bij de Criminal Court een aanklacht ingediend tegen twee legerofficieren; ze beschuldigt hen van samenspanning bij de moord met voorbedachten rade
• Paus Franciscus bevestigt zijn bezoek aan Thailand van 20 tot 23 november; daarna reist hij door naar Japan, waar hij de keizer ontmoet. Het is de vierde trip naar Azië; eerder bezocht hij de Filipijnen, Sri Lanka, Zuid-Korea, Myanmar en Bangladesh. Het laatste bezoek aan Thailand door een paus was in 1984 door paus Johannes Paulus II
Video: Cat library, Wat Pak Nam in Bangkok’s Phasi Charoen district uses the feline to lure book lovers to its temple. Engels ondertiteld
• Centrale Bank Vietnam verlaagt enkele rentetarieven om liquiditeit te vergroten en economische groei te bevorderen die rond de 7 procent wordt verwacht. Ter vergelijking: Thailand blijft steken op minder dan 3 procent
• De toenemende populariteit van online spelletjes, gokken en e-sport bij kinderen en jongeren verontrust kinderbeschermers; jonge gokkers hebben gemiddeld een schuld van 3.500 baht
• Thailand eerste land in Azië dat United Nations Guiding Principles on Business and Human Rights (UNGPs) gaat volgen
• Khon Kaen: Assistent-dorpshoofd beschuldigt vijf agenten van mishandeling; echtgenote weigert aanbod van 10.000 baht om de zaak te sussen, dochter zegt ‘Barbaarse daad’
• Tokio: Voormalig leidinggevende van Mitsubishi Hitachi Power Systems Ltd schuldig aan omkoping Thaise ambtenaar bij energieproject in 2015
• 32.000 winkels hebben zich opgegeven voor steunprogramma binnenlands toerisme met uitkering van 1.000 baht aan reizigers buiten de eigen provincie
• Ubon Ratchathani: Oeverwacht houdt ’s nachts waterpeil Moon in de gaten; overstromingen verwacht in twee districten, waterduwers ingezet om doorstroming te versnellen

Bah, weer de grondwet

14 september – Mijn hobbywerkdag begint vandaag met een vertaalprobleem. Over het voorstel van Palang Pracharath parlementsleden om een commissie te vormen en hoorzittingen te houden over de gewenste wijzigingen van de grondwet, zegt politicoloog Yuttaporn: Now is the time to box, not the time for footwork. Setting up a committee is only a bid to buy time.

Eerst maar eens mijn papieren woordenboek raadplegen. To box wordt vertaald als (fig) alle fasen doorlopen (in politiek, enz) en eindigen waar men begonnen is en footwork als (sport en spel) voetenwerk. De digitale woordenboeken die ik doorgaans raadpleeg, leveren geen betere vertalingen op. Laat ik het maar vertalen als: Nu is de tijd om te incasseren, niet de tijd voor uitstel. Een commissie vormen is alleen maar een poging om tijd te winnen.

Het PPRP vooorstel is vervat in een ‘urgente’ motie die gisteren is aangeboden aan House Speaker Chuan. In de motie wordt erop gewezen dat de grondwet van 2017 is goedgekeurd door 16,8 miljoen kiezers, maar ze bevat enkele controversiële voorzieningen met name de manier waarop de partijlijstzetels worden berekend en toegewezen. Wijziging van de grondwet was een van de twaalf prioriteiten die zijn aangegeven in de afgelegde regeringsverklaring.

Wijziging was ook een campagnebelofte van de oppositie en voor de Democraten voorwaarde om zich bij de coalitie aan te sluiten. Maar hun voornaamste bezwaar heeft betrekking op de rol van de (benoemde) Senaat, waardoor Prayut premier is kunnen worden en over vier jaar herkozen kan worden omdat de Senaat een zittingsduur heeft van vijf jaar.

Yuttaporn zegt dat het niet gemakkelijk zal zijn de grondwet tijdens de eerste termijn van vier jaar van de regering te wijzigen, want het proces vereist veel stappen. Hij zegt: ‘Wanneer de wijzigingen niet de eerste twee jaar hun beslag krijgen, zal de huidige regering, die van de huidige grondwet profiteert, waarschijnlijk aanblijven – voor een tweede of derde termijn.’

Wat dus betekent dat de krant er nog vaak over zal schrijven en mijn bah-gevoel zal versterken. Geen aantrekkelijk vooruitzicht.

Thamanat kan me rug op

14 september – Die Thamanat heeft wel lef, zeg. In Australië gevangen gezeten voor heroïnesmokkel, vermoedelijk in het bezit van een nep PhD-diploma en vervolgd geweest voor verkrachting en moord en nu slaat hij terug met het dreigement honderd personen wegens smaad voor de rechter te slepen, die menen dat hij gelogen heeft over zijn verleden.

‘Ze zullen de gevolgen ondervinden voor wat ze deden. Ik heb gezegd dat ik het serieus zal nemen. Ik maak geen grap. Ik heb mijn advocaat gezegd met deze honderd zaken aan het werk te gaan’, zei hij gisteren, waaraan hij toevoegde dat de media niet behoren tot zijn targets, maar alleen individuen.

BP besteedt aan deze bluf [mijn mening] een lange 1-kolommer op de voorpagina, maar ik wil er verder niets over schrijven. Alles is al gezegd in voorgaande berichten. Die Thamanat kan me rug op.

Paus Franciscus komt als ‘pelgrim van de vrede’

14 september – Na 35 jaar krijgt Thailand weer bezoek van een paus, volgens de rooms-katholieke kerk de opvolger van Jezus’ discipel Petrus, wat toch wel bijzonder genoemd kan worden want het land telt slechts 388.468 rooms-katholieke gelovigen (0,58 van ’s lands bevolking). Maar Franciscus heeft wel landen bezocht met minder gelovigen, zoals de VAR die slechts vier- tot vijfduizend katholieken telt.

Gisteren bevestigde kardinaal Francis-Xavier Kriengsak Kovithavanij op een videopersconferentie, gelijktijdig gehouden in Bangkok, Vaticaan stad en Tokio, dat de prelaat van 20 tot 23 november Thailand bezoekt en daarna afreist naar Tokio, waar hij tot 26 november blijft. Hij zei dat de paus Thailand bezoekt als ‘pelgrim van de vrede’ en om de inter-religieuze dialoog te bevorderen.

De paus zal in Thailand twee missen celebreren: een voor Thaise katholieken en een voor Thaise jongeren. Gezien het te verwachten aantal bezoekers worden ze vermoedelijk in een stadion gehouden. De paus heeft ook een ontmoeting met de Supreme Patriarch, zeg maar zijn boeddhistische counterpart.

Zuster Ana Rosa Sivori, de tweede nicht van de paus die de leiding heeft over een katholieke meisjesschool, vergezelt de paus tijdens zijn bezoek aan Bangkok. Meer details worden later bekend gemaakt.

Het bezoek aan Thailand valt samen met de herdenking van de oprichting van de Mission de Siam 350 jaar geleden door paus Clement IX, die toezicht houdt op het katholieke missonarissenwerk in Thailand. De laatste keer dat een paus het land bezocht was in 1984. Paus Johannes Paulus II had toen een ontmoeting met koning Rama IX en de koningin-moeder. Ben benieuwd of hij Vajiralongkorn (Rama X) bezoekt. Misschien om hem de biecht af te nemen, want die neemt het niet zo nauw met de Tien Geboden.

Kort Nieuws zaterdag 14 september

– Dragende plaat op pagina 3: Premier Prayut kookt bai liang pad kai (fried melinjo leaves with egg), een populair zuidelijk gerecht, tijdens zijn bezoek aan het Phawana Phothikhun Vocational College in Surat Thani. Hij werd er verwelkomd door Suthep Thaugsuban, oprichter van de school, die vergenoegd staat toe te kijken hoe Prayut met schort voor en koksmuts op zijn hoofd het doet. Hopelijk kan hij beter koken dan het land leiden. [Foto niet beschikbaar]

– De pagina opent met het bericht dat de koning zich zorgen maakt over de overstromingen. Hij heeft de regering opgeroepen haar pogingen op te schroeven om de ellende voor de slachtoffers te verzachten, zegt minister Anupong (Binnenlandse Zaken).

Vooral in de stad Ubon Ratchathani is de situatie kritiek. Gisteren deden de weergoden er een schepje bovenop met zware regens ’s ochtends vroeg. Zestig propellerpompen zijn geïnstalleerd in twee districten van de gelijknamige provincie. De pompen hebben tot doel de waterstroom naar de Mekong te versnellen.

Ubon Ratchathani is een van de vijf provincies in het Noordoosten die zijn geteisterd door overstromingen als gevolg van de tropische stormen Podul en Kajiki. Als het niet meer regent, stabiliseert de situatie zich, zegt Anupong.

– Mocht u pagina 2 missen, dat kan kloppen want dat is een advertentiepagina. Verder op de 3 de rubriek In Brief met vijf kortjes. De grensposten hebben de opdracht gekregen op te letten dat roodhemdleiders die recent zijn veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf voor verstoring van de Asean Summit in 2009 in Pattaya, niet het land ontvluchten. Immigration in Aranyaprathet (grens met Cambodja) heeft foto’s van de veroordeelden ontvangen.

– De bekende roodhemdleider Arisman kwam gisteren voor de tweede maal niet opdagen bij de afdeling voor politieke ambtsdragers van het hooggerechtshof waar hij terecht staat voor onregelmatigheden bij een project van goedkope woningen. Hij was ook een van belagers van de top in Pattaya. Het hof heeft een arrestatiebevel voor hem uitgevaardigd en zijn borgsom van 5 miljoen baht in beslag genomen. Zijn advocaat zegt geen contact met hem te kunnen krijgen, hij weet niet waar hij is.

– Naar aanleiding van de vondst van microplastic deeltjes in de maag van makrelen die in de Andaman zee zijn gevangen, waarschuwt premier Prayut de bevolking voor milieuverontreiniging door het onzorgvuldige gebruik van plastic tassen en zakjes.

‘Vergeet niet dat een enkele plastic tas 450 jaar nodig heeft om te ontbinden. Dus waar gaat het plastic afval naartoe? Het komt terecht in onze maag, net zoals het deed in de makreel. Plastic heeft voor- en nadelen. We moeten een manier vinden om het passend te gebruiken.’

Het kabinet keurde vorig jaar een beleid goed om single-use plastic te gaan verbieden, zoals rietjes en bakjes van piepschuim.

– De Ombudsman gaat Prayut een petitie overhandigen met het verzoek vanaf begin volgend jaar het uiterst giftige chemisch onkruidbestrijdingmiddel paraquat te verbieden. In de petitie wordt de premier gevraagd zijn kabinet te vertellen dat het het ministerie van Industrie moet bevelen de desbetreffende regeling te wijzigen, zodat de handel en het bezit verboden worden.

De Ombudsman besloot de hulp van de premier in te roepen omdat het ministerie van Industrie verzuimd heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken te vragen om een verbod uit te vaardigen. [Hoe dat precies zit, begrijp ik niet. Ik dacht dat Industrie zich juist verzette tegen het dreigend verbod]

– Het Central Institute of Forensic Science heeft bekend gemaakt minstens twee weken nodig te hebben om vast te stellen of de overige botjes die zijn gevonden in een waterreservoir in Nationaal Park Kaeng Krachan (Kanchanaburi) afkomstig zijn van Karen actievoerder Porlajee net als het eerste botje dat in een olievat is gevonden. Dat had hetzelfde DNA als Porlajee’s moeder.

Een bloedvlek gevonden in de auto van een functionaris werkzaam in Kaeng Krachan blijkt te klein om te kunnen analyseren, zegt directeur Wannapong, maar verdere forensische en DNA vergelijkingen worden voortgezet.

Wellicht overbodig om te melden. Porlajee verdween in april 2014. De laatste die hem zag was parkhoofd Chaiwat, maar die ontkent elke betrokkenheid bij de moord op Porlajee.

– Als laatste pagina 4. De opening meldt dat kinderbeschermers de noodklok hebben geluid over de toenemende populariteit van online spelletjes, gokken en e-sport. Ze vrezen dat het van kwaad tot erger gaat. Meldde ik al in Nieuws van de website.

Nieuw is het bericht dat het Thai Maritime Enforcement Command Centre (Thai-MECC, nooit van gehoord) zich gaat storten op de IUU-visserij en ’s lands maritieme belangen gaat verdedigen.

Gisteren vergaderde het centrum voor het eerst. Het heeft de leiding over alle zes betrokken overheidsdiensten: marine, marinepolitiedivisie, Marine Department, douane, Department of Fisheries en het Department of Marine and Coastal Resources. Voorzitter is de premier, de marinecommandant is vice-voorzitter.

– Laatste bericht. De aankoop is al gemeld, maar in dit bericht verdedigt de marine de aanschaf van een landing platform dock (landingsplatform), dat in China gebouwd gaat worden ad 6,1 miljard baht. Het amfibie transportschip is nodig voor combat en humanitaire missies, het dient om troepen aan de kust te zetten.


 

Nog meer overpeinzingen bij de affaire Thamanat

Kent u deze uitdrukkingen: Eens een leugenaar, altijd een leugenaar, en Eens een bedrieger, altijd een bedrieger? Ze lijken naadloos van toepassing op staatssecretaris Thamanat, want er zijn nu vragen gerezen over zijn PhD graad.

Aanvankelijk zou hij die gehaald hebben aan de Amerikaanse Calamus International University, maar nadat onderzoekswebsite CSL LA had onthuld dat die niet geaccrediteerd was, dus feitelijk niet bestond, is dat in het cv van Thamanat op de database van het Huis van Afgevaardigden ijlings veranderd in California University FCE en dat is wel een bonafide uni. [Onderzoekswebsite CSL LA is dezelfde site die vorig jaar de horlogeverzameling van vice-premier Prawit onthulde.]

Maar Thamanat heeft er weer een fraaie verklaring voor. Iemand had de database gehackt. Ja, pruimen Jantje (zie mijn vorige overpeinzing) is niet voor één gat te vangen. Hij heeft gisteren zijn PhD diploma getoond aan de media, alsmede zijn dissertatie (illustratie), die een heel lange titel heeft: The Forms of the Local Performance Development and Promotion with Image and Identity in Order to Increase the Value added and Value Creation: A case Study of Phayao.

Colleges in de VS heeft hij nooit gevolgd, want alles ging per correspondentie. Een soort Nederlands Taleninstituut dus, dat op het hoogtepunt van zijn bestaan 750 opleidingen aanbood via afstandsonderwijs. Ik denk dat die hele PhD-graad niets voorstelt en misschien is het diploma wel gekocht op Khao San Road. Daar kun je nep-diploma’s kopen.


 

Nationaal park Tat Mok heeft een van de beste kampeerterreinen in Phetchabun, schrijft redacteur Pongpet Mekloy in zijn reisplakboek van gisteren, waarmee het Life-katern van BP opent. Het terrein Lam Chom Dao biedt sereniteit en een adembenemend uitzicht op het laagland, dat ’s avonds wanneer de bewoners in hun huis het licht aandoen, op een sterrenhemel lijkt. Pongpet beveelt een bezoek aan, ik beveel het ruim geïllustreerde artikel ter lezing aan. Klik hier.

Nieuws van de website 12-13 september

• Leger neemt eerste 10 van 60 in de VS gekochte en cadeau gekregen M1126 Stryker infantry carriers (gepantserde personeelsdragers) in gebruik (foto: Stryker passeert legerhoofdkwartier)
• Thailand’s pogingen economie te stimuleren worden gehinderd door dure munt; in 2019 baht 6 procent gestegen tegenover de dollar
• Legerluitenant oneervol ontslagen wegens verkrachting dochter (14) soldaat
• Times Higher Education: Ma Fah Luang University nieuwkomer in 601-800 categorie, nu samen met Mahidol aan top van jaarlijkse ranglijst; Thailand meest vertegenwoordigde land in Asean met 16 instituten, 2 meer dan vorig jaar
• Gemeente BKK stoft plan voor Grey Line monorail af (Ram Intra-Tha Phra)
• Sa Kaeo: Personenauto botst frontaal op minibusje, aantal doden en gewonden nog niet bekend
• Massale overstromingen vrijdag verwacht in Ubon Ratchathani stad door gezwollen Moon rivier
• Thamanat weer onder vuur, ditmaal vanwege Amerikaanse nep PhD, en weer ontkent pruimen-Jantje; verdachte verandering in zijn cv, nooit een college gevolgd, zegt: alles ging per correspondentie (foto: Thamanat toont ‘bewijs’ van PhD)
• Werkgevers in grensgebieden misbruiken tijdelijke contracten voor seizoenswerk door migranten om sociale lasten te ontlopen
• SRT en consortium olv CP Group tekenen naar verwachting deze maand contract voor aanleg luchthaven HSL
• Somkid: Regering heeft plannen voor hervorming plattelands economie om buffers te kweken voor onvoorspelbare externe schokken

Mae Fah Luang en Mahidol zijn Thailand’s toppers

13 september – De universiteit van Oxford is de beste ter wereld, de top Thaise universiteiten zijn Mae Fah Luang (foto) in Chiang Rai en Mahidol gevolgd door Chulalongkorn, aldus de ranglijst die het gezaghebbende tijdschrift Times Higher Education elk jaar opstelt.

Mae Fah Luang heeft haar positie te danken aan de hoge score voor research citations en haar international outlook. Mahidol presteerde het beste bij het criterium inkomen van graduates.

Thailand doet het beter dan vorig jaar, want in de top-1000 zijn dertien hoger-onderwijsinstituten geplaatst, één meer dan vorig jaar.

De beste Aziatische universiteit en nummer 25 op de wereldlijst is de National University of Singapore.

Debat over onvolledige eedaflegging gaat door

13 september – Het besluit van het Constitutionele Hof een petitie van de Ombudsman over de eedaflegging af te wijzen, heeft geen gevolgen voor het debat dat het parlement daaraan wijdt, zegt House Speaker Chuan.

‘Het besluit van het Hof heeft niets te maken met het Huis, dat de plicht heeft de taakuitoefening van de regering te controleren. In het debat kunnen parlementsleden vragen stellen en suggesties doen als deel van het constitutioneel proces van checks and balances (rechtsstaat, evenwicht tussen de machten).’

Zoals al gemeld nam het Hof de petitie niet in behandeling omdat de eedaflegging een politieke zaak is tussen kabinet en monarchie en daarin mag het Hof zich niet mengen [of durfde niet?]. Het kabinet legde de eed op 16 juli af, maar premier Prayut liet de laatste zin weg die luidt dat degene die de eed aflegt belooft de grondwet te eerbiedigen en na te leven.

Vice-premier Wissanu zei gisteren niet te geloven dat het Hof opzettelijk ten gunste van de regering oordeelde. Hij beschouwt de controverse nu als over. Wissanu acht het ook onwaarschijnlijk dat de zaak aan andere onafhankelijke diensten wordt voorgelegd, gebaseerd op de uitspraak van het Hof.

De oppositie zei gisteren nu de handen vrij te hebben om Prayut eens stevig aan te pakken (in het Engels to grill). Secretaris-generaal Piyabutr (Future Forward) zei dat de uitleg van het Hof er duidelijk op wijst dat de eed gaffe (blunder) aan politieke zaak is, die het Huis de rechtvaardiging geeft om het debat door te zetten. De oppositie moet nog besluiten wie het woord mag voeren en hoeveel tijd elke spreker krijgt. In totaal is 10 uur voor het debat uitgetrokken.

Pheu Thai parlementslid voor Nan, Cholnan Srikaew, zegt dat het debat gelijktijdig kan gaan over Prayut’s kwalificaties voor de post van premier. Het Constitutionele Hof doet op 18 september een uitspraak over een petitie van de oppositie, waarin betoogd wordt dat Prayut destijds als hoofd van de NCPO een overheidsdienaar was en derhalve niet in aanmerking kwam voor een politieke functie. De Ombudsman was eerder van mening dat hij geen overheidsfunctionaris was.

Cholnan zegt: ‘Als het Hof oordeelt dat hij verkiesbaar was voor de post, zullen we hem dat voor de voeten werpen omdat hij altijd heeft gezegd ratthathipat (supreme authority) te zijn. Die opmerking toont zijn gebrek aan respect voor de grondwet en dat willen we aantonen.’

NB Het artikel vermeldt niet wanneer het debat wordt gehouden. Een beetje dom, om een beroemde uitspraak van Máxima uit 2001 aan te halen [die lees ik pas nu ingestudeerd was]. Dat is dus volgende week vrijdag.

Kort Nieuws vrijdag 13 september

– Sondhi Limthongkul (72), oprichter en leider van de People Alliance for Democracy (PAD, geelhemden), zegt nooit meer een straatprotest te zullen leiden. ‘De dagen van straatprotesten zijn voorbij.’

Sondhi werd begin deze maand dankzij een royal pardon (gratie) vrijgelaten na drie jaar gevangen te hebben gezeten. Hij was veroordeeld wegens overtreding van de beurswet door zijn mediabedrijf Manager.

Hij vertelde een groep fans die hem hadden opgezocht in het kantoor van Manager dat de tijd achter tralies hem geleerd had in het heden te leven. ‘Het lukte me te overleven dankzij dharma. Gevangen zitten is niet zo erg als je de werkelijkheid kunt accepteren.’

– Het National Water Resources Committee (NWRC) heeft gisteren drie belangrijke projecten op het gebied van waterbeheer ad 18 miljard baht goedgekeurd en gaat ze nu voorleggen aan het kabinet.

Het gaat om een constructieproject waardoor de productiecapaciteit van drinkwater van de Provincial Waterworks Authority toeneemt, de constructie van een drainagetunnel tussen Khlong Phasi Charoen en Khlong Sanam Chai (Bangkok) om water af te voeren uit het district Thon Buri en een project om de waterafvoer van kanalen in het zuidelijk deel van Phetchaburi naar de Golf van Thailand te verbeteren. De werkzaamheden aan tunnel en afvoer beginnen in 2021 en duren 5 jaar.

Daarnaast is de NWRC begonnen 57.975 plannen te bestuderen die worden opgenomen in het masterplan voor watermanagement. Ze zijn voorgesteld door 28 organisaties en kosten 310 miljard baht. Ten slotte boog de commissie zich over de voortgang van projecten die in 2019 zijn begonnen zoals de aanleg van weirs (dam, waterkering) en ze besloot twee nieuwe beheerscentra te vormen: een ad hoc commissie om crises te beteugelen en een waterbeheers war room.

– De National Security Council overweegt een nieuwe telling te verrichten van staatloze kinderen om hun status vast te stellen en ervoor te zorgen dat ze toegang hebben tot basisrechten als de vrijheid van verplaatsing.

Directeur Veenus van het Bureau of Registration Administration zegt dat het aantal wordt geschat op meer dan 100.000. Velen van hen zijn niet in bezit van registratiedocumenten waardoor ze niet naar het buitenland kunnen reizen.

Veenus reageert op een recent geval van een leerling in Chiang Mai die een nationale competitie won maar vanwege haar staatloosheid niet naar Japan kan reizen. Haar ouders vluchtten uit Myanmar toen ze 2 jaar was.

De zaak wijkt af van de zaak in 2009 toen een etnische Shan jongen bijna de kans miste om aan een competitie met papieren vliegtuigjes in Japan deel te nemen, maar hij was wel geregistreerd en kreeg daarom toestemming van Binnenlandse Zaken om te gaan.

– Regerings whip Wirat Rattanaset maakt zich zorgen over de flinterdunne meerderheid van de coalitie in het Huis van Afgevaardigden, maar hij hoopt dat bij komende herverkiezingen het aantal parlementsleden van Palang Pracharath (PPRP) toeneemt. Die verkiezingen zijn nodig wanneer PPRP parlementslid Waipoj, een van de verdachten van de verstoring van de Asean-top in 2009 in Pattaya, door het hooggerechtshof wordt veroordeeld. Het Hof doet op 10 oktober uitspraak in die zaak.

– Als laatste pagina 4 met vier al bekende nieuwsitems (overstromingen Ubon Ratchathani, misbruik contracten voor seizoensarbeid, baby niet te koop en oneervol ontslag luitenant), twee nieuwe berichten en de rubriek In Brief.

Om daarmee te beginnen: Een van de controversiële Ultraman/Boeddha schilderijen is op een online veiling verkocht voor 600.000 baht. De maakster krijgt 100.000 baht. De verkoop ging door ondanks een verbod van de universiteit waaraan de studente beeldende kunsten studeert.

Update: Een tweede schilderij wordt eveneens geveild. Vrijdagochtend was er al een 1 miljoen baht op geboden. De opbrengst gaat naar een liefdadig doel.

De douane heeft in Bang Phli (Samut Prakan) in een loods een container gevonden met de beschermde houtsoort pradu (Birmees rosewood, Dalbergia bariensis, palissander). Het was het land binnen gesmokkeld om verder geëxporteerd te worden. De 45 blokken zijn 10 miljoen baht waard.

– Zeven diensten hebben gisteren een Memorandum of Understanding getekend over bevordering van gezondheid en welbevinden op werkplaatsen, het voorkomen van beroepsrisico’s en ziektes die aan het werk zijn gerelateerd.

Premier Prayut leidde de ondertekening door de ministeries van Binnenlandse Zaken, Werkgelegenheid, Volksgezondheid en Industrie, de gemeente Bangkok, de Federation of Thai Industries en de Private Hospital Association.

Op het ministerie van Volksgezondheid rust de schone zaak de kar te trekken en in samenwerking met de andere diensten te zorgen voor goede gezondheid van werknemers, een goed inkomen en een lang leven. Uit onderzoek is gebleken dat driekwart van de arbeidsbevolking overlijdt aan NCD (non-communicable diseases) zoals diabetes en hart- en vaatziektes.

– Laatste bericht. De uitslag van de vierde toelatingsronde in het Thai University Central Admission System (toelating tot universiteiten) wordt volgend jaar eerder bekend gemaakt zodat niet-succesvolle kandidaten genoeg tijd hebben om aan de volgende ronde deel te nemen. Vraag me niet het systeem uit te leggen want het is knap ingewikkeld. Vaak lijkt het motto in Thailand: als je het ingewikkeld kunt maken, moet je het niet simpel houden.


 

Overpeinzing bij de affaire Thamanat

Als Jantje die pruimen zag hangen ‘o! als eieren zo groot’ (Kleine gedigten voor kinderen, Hieronymus van Alphen, 1778) een Thai was geweest, had hij ze niet laten hangen, maar geplukt en gezegd dat ze vanzelf uit de boom waren gevallen. Ik moest aan dit stichtelijk gedichtje denken bij de affaire Thamanat, de staatssecretaris van Landbouw die in Australië vier jaar gevangen heeft gezeten voor de smokkel van heroïne.

Nee, Jantje Thamanat heeft de pruimen laten hangen. Hij zegt onschuldig te zijn en na 18 maanden te zijn vrijgelaten, wat bewijs is van zijn onschuld. Hij was destijds toen de politie een inval deed ‘op het verkeerde tijdstip op de verkeerde plaats’. Het is een verklaring die weinigen zullen geloven, maar wie durft te zeggen: Jantje, je hebt de pruimen wel geplukt?

Een politiecommissaris in Pattaya heeft eens zonder met zijn ogen te knipperen beweerd dat prostitutie in zijn stad niet voorkwam. Want: prostitutie is verboden, dus zijn er geen hoeren die bereid zijn hun lichaam voor 1.500 baht (short time) te verkopen. Als ze met je meegaan, is dat alleen maar om je postzegelverzameling te bewonderen – zoiets.

Thailand is een fabeltjesland met Bangkok Post als fabeltjeskrant. Eigenlijk zou deze rubriek niet Nieuws uit Thailand moeten heten, maar Fabeltjes uit Thailand. Leuk om te lezen, maar of het allemaal waar is…..?


 

Nieuws van de website 11-12 september

• Trang: Marine National Park Operation Centre 3 vindt microplastic in de maag van makreel, onderzoek wordt uitgebreid naar schelpdieren en gefileerde makreel (foto: Versmarkt in Trang)
• TCC business confidence index in augustus gezakt naar laagste niveau in 19 maanden. Oorzaken: lage koopkracht, gebrek aan financiële liquiditeit en handelsoorlog VS-China
• Expat Insider 2019 onderzoek door InterNations: Expats beoordelen BKK als 25e beste plaats van 64 plaatsen om te werken en te wonen
• Mastercard Global Destination Cities Index: BKK topbestemming wereldwijd en in Azië-Pacific met jaarlijks 22 miljoen overnachtingen van buitenlanders
• Hoteliers lopen niet warm voor douceurtje om binnenlands toerisme te stimuleren; bijdrage te laag, procedure te complex
• Australiër (49), volledig gekleed, dood aangetroffen in zwembad van resort in Phuket; leed aan bipolaire stoornis en depressies, had al eerder geprobeerd een eind aan zijn leven te maken, aldus de politie
• Palang Pracharath beraadt zich of Thamanat coördinator kan blijven van kleine partijen in coalitie, na zijn beledigende opmerking over apen en bananen
• Prachuap Khiri Khan: Familieleden van 5 maanden oude baby ontkennen dat het meisje op een webpagina te koop is aangeboden; ze willen alleen dat het geadopteerd wordt omdat de moeder doofstom is en de vader gevangen zit [eerder bericht: 2 maanden]
• Constitutionele Hof verwerpt klacht over onvolledige eed, zegt niet bevoegd te zijn over kwesties tussen de uitvoerende macht en de monarchie te oordelen; student had geklaagd dat zijn constitutionele rechten waren geschonden (foto: Prayut off the hook)
• Hooggerechtshof handhaaft gevangenisstraf van 4 jaar voor 12 roodhemdleiders wegens verstoring Asean-top in 2009 in Pattaya
• Suan Phung (Ratchaburi) is nieuwe bestemming voor sportief toerisme; in aanleg is een fietspad van 10 km, aantal sportieve evenementen dit jaar met 20 pct toegenomen
• De koper van een Ultraman-Boeddha schilderij gaat het veilen voor een liefdadig doel, daar conservatieve boeddhisten de maakster willen aanklagen, ze eisen dat de schilderijen vernietigd worden (volgens dit bericht vier, op de foto worden drie getoond)
Dorpelingen langs de Kwai Noi rivier (Kanchanaburi) gewaarschuwd voor overstromingen daar de Vajiralongkorn dam meer water gaat lozen
• Marine koopt Chinees landingsplatform voor 6,5 miljard baht om HTMS Angthong te ontlasten, bouw duurt 3 jaar

Constitutionele Hof brandt z’n vingers niet aan eed kwestie

12 september – Uitgelicht citaat in de opening van BP vandaag: The oath-taking … reflects a ‘specific relationship’ between the cabinet and the King and is considered a political issue.’ Aldus het Constitutionele Hof dat gisteren een petitie van de Ombudsman (namens een student) afwees over de onvolledige eedaflegging op 16 juli, toen premier Prayut de laatste zin wegliet.

Het is duidelijk dat het Hof niet zijn vingers durft te branden door een uitspraak te doen. Had de monarch immers niet zelf in een handgeschreven bericht op 27 augustus het kabinet zijn morele steun verleend en de premier en kabinet gevraagd hun plicht in overeenstemming met de afgelegde eed te verrichten.

Blijft over: het parlementaire debat waarop is aangedrongen door de oppositie, gepland op 25 september. Maar Jade Donavanik, voormalig adviseur van de grondwetcommissie, waarschuwde gisteren dat het debat in strijd kan zijn met artikel 112 van de strafwet over majesteitsschennis, omdat het Hof heeft bepaald dat het om een zaak gaat tussen de koning en het kabinet.

Oppositie hoofd whip Suthin meent dat de afwijzing van de petitie de oppositie heeft bevrijd van zorgen als zou ze niet in staat zijn haar taak tijdens het debat volledig te vervullen.

‘Nu het Hof de petitie heeft afgewezen, kan het debat zonder beperkingen doorgaan. We zullen in staat zijn de zaak nauwgezet onder de loep te nemen en de premier heeft nu geen excuus om het beantwooren van vragen te vermijden. Hij zal een moeilijker tijd hebben om zich te verdedigen en zal de politieke verantwoording moeten nemen voor de eed.’

Microplastic gevonden in maag van makreel

12 september – Voilà! Het bewijs is geleverd. Niet alleen klontert het plastic afval in ’s werelds oceanen samen tot gigantische plastic eilanden, maar het plastic valt ook uiteen in microplastics. Die minuscule deeltjes worden geconsumeerd door vissen en komen uiteindelijk in de voedselketen terecht. Voor zover ik weet is over de schadelijkheid voor de mens nog weinig bekend, maar gezond kan het nooit zijn.

Dit ter inleiding op het bericht dat researchers van het provinciale Marine National Park Operation Centre in de zuidelijk provincie Trang voor het strand van Hat Chao Mai makreel hebben gevonden met microplastic in hun maag.

Ze vonden gemiddeld 78 deeltjes met een omvang van 1 tot 5 millimeter in de maag van elke makreel.

Het centrum gaat het onderzoek uitbreiden naar schelpdieren en makreelvlees (door mij in Nieuws van de website gefileerde makreel genoemd) en andere populaire vissen.

‘Deze research moet de mensen ervan bewust maken hoe afval dient te worden afgevoerd en ook om de huidige staat van onze ecosystemen te onthullen. Zeeafval is een crisis geworden. Iedereen dient te helpen het probleem aan de wortel aan te pakken, met name door de hoeveelheid afval die we dumpen, te verminderen’, zegt research-assistent Saowalak Khaosaeng.

Thamanat ontkent heroïne veroordeling

12 september – Was staatssecretaris Thamanat in 1993 een onschuldige omstander of bluft hij? U mag het zelf beoordelen aan de hand van onderstaand kader. Ik hoef verder niet uitgebreid in te gaan op het artikel, waarmee BP vandaag pagina 3 opent. Alles wat in het kader staat, staat ook in het artikel.

Thamanat ontkent dat hij 4 jaar gevangen heeft gezeten in Australië. Hij ontkent ook schuld bekend te hebben aan de smokkel van heroïne uit Thailand naar Australië. De genoemde 4 jaar bracht hij na 8 maanden cel op verzoek van de rechtbank als getuige vrijwillig in Australië door tot de zaak was beklonken. Dat is zijn versie van het gebeurde, de Sydney Morning Herald (SMH) heeft andere feiten opgediept.

Thamanat zegt blij te zijn na zoveel jaar te kunnen uitleggen hoe de vork in de steel zit, zodat de affaire hem niet meer de rest van zijn leven achtervolgt. Tegen degenen die proberen hem in een kwaad daglicht te stellen, gaat hij juridische actie ondernemen. Wie nog vragen heeft, is altijd welkom om ze direct aan hem te stellen. (Zie verder voorgaande berichten)

Armoede maakt ouderenzorg ‘moeilijk’

12 september – Experts maken zich zorgen over het aantal jonge mensen dat de beroepsbevolking versterkt en de ouderen moeten steunen, maar die weinig onderwijs hebben genoten en in armoede leven. Dat geldt voor 42 procent van de jonge mensen in deze groep, aldus gegevens van een onderzoek dat tussen 2005 en 2016 is uitgevoerd door de NESDC en Unicef. Ze zijn verzameld ter voorbereiding van de Child Multidimensional Poverty Index (Child MPI).

Alhoewel de armoede van kinderen in die periode is gedaald, mag de regering niet op haar lauweren rusten daar een nieuwe uitdaging om de hoek komt kijken, zegt hoofd Monthip van de sectie database and social condition development van de NESDC.

‘Thailand heeft de fase bereikt van een aging society, dus jonge mensen worden beschouwd als een national treasure voor wie gezorgd moet worden zodat ze het land in de toekomst verder kunnen brengen. In 2021 is een op de vijf Thai 60 jaar of ouder. Kinderen zullen harder moeten werken dan hun ouders omdat Thailand kampt met een gebrek aan arbeidskrachten.’

NESDC secretaris-generaal Thosaporn zegt dat Thaise jonge mensen een betere opleiding behoeven zodat ze aan de armoede kunnen ontsnappen. Kinderen van drie jaar of jonger hebben weinig boeken om te lezen [kunnen die al lezen?] en veel oudere kinderen gaan niet naar school, wat blijkt uit cijfers van de Child MPI.

Politiek analist Tomoo van Unicef voegt daaraan toe dat beter onderwijs niet alleen scholing betekent, maar ook gepaard dient te gaan met lesgeven en leren van hoge kwaliteit. Hij zegt: ‘De regering moet een sleutelrol spelen bij hulp aan kinderen om deze doelen te bereiken, zodat ze op eigen benen kunnen staan.’

Kort Nieuws donderdag 12 september

– Pasuk Phongpaichit (2e van links op de foto) en Chris Baker (centrum), die in 2017 werden onderscheiden met de Fukuoka Prize, roepen de regering op de toenemende sociale ongelijkheid aan te pakken. Op een symposium dinsdag ter gelegenheid van de dertigste prijsuitreiking zei Pasuk dat de regering zich er weliswaar van bewust is dat de ongelijkheid in de samenleving toeneemt maar een substantiële oplossing ontbreekt.

‘De toename is wereldwijd al 25 jaar een probleem. Er zijn veel boeken en rapporten over verschenen. Leiders houden speeches en schrijven manifesten waarin ze beloven iets te doen. Ze vragen economen, zoals ik, hen te adviseren en dat doe ik. Maar er gebeurt nooit iets.’

De Fukuoka Prize werd in 1990 in het leven geroepen. Ze gaat naar personen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd op academisch en kunst en cultuur gebied in Azië en naar degenen die vrede en diversiteit hebben bevorderd. Dit jaar ging de prijs naar een Filipijnse socioloog en een Japanse toneelschrijver en regisseur.

– De Provincial Police Region 6 heeft een commissie gevormd die disciplinair onderzoek gaat doen tegen een hoge politieambtenaar die gearresteerd is wegens de handel in 200.000 methamphetamine pillen in Mae Sai (Chiang Rai). De politieman werkt als inspecteur belast met onderzoek bij de Uthai Thani Provincial Police. De provincie Uthai Thani maakt deel uit van Region 6. Tot het onderzoek is afgerond blijft de man geschorst. Hij is gisteren aangehouden bij een politiecontrolepost toen hij in een bus naar Bangkok reisde.

– De regering kan in het uiterste geval gedwongen worden af te treden of het Huis van Afgevaardigden te ontbinden indien het Constitutionele Hof besluit dat de bestuursmaatregel onwettig is waarbij het amendement op de wet gezinsbescherming wordt uitgesteld, zegt vice-premier Wissanu. Maar hij benadrukt dat de bestuursmaatregel legitiem is en voldoet aan de criteria die daarvoor in de grondwet zijn vastgelegd.

De regering trapte in augustus op de rem met als verklaring dat de wet na wijziging ‘onpraktisch’ zou worden. De wet is onder de vorige regering door de NLA goedgekeurd. Ze hevelt onderzoeken naar huiselijk geweld over van politie naar het ministerie van Sociale Zaken. Wat het amendement inhoudt, is me niet duidelijk.

De oppositie heeft de House Speaker gevraagd het Hof in te schakelen omdat volgens haar bestuursmaatregelen alleen genomen mogen worden in zaken betreffende nationale, openbare en economische veiligheid en bij rampen.

Bij het artikel staat een foto van een voormalig parlementslid die een print toont van een seksueel getinte flirt tussen een personeelslid van het secretariaat van het Huis en een ambtenaar. Een petitie is ingediend waarin om een onderzoek wordt gevraagd. [Houdt dus geen verband met het bericht]

– Als laatste pagina 4. Ik houd het kort want heb de door mij zelf opgelegde deadline al overschreden.
De opening meldt dat rivierdorpen in Kanchanaburi zijn gewaarschuwd voor overstromingen omdat de Vajiralongkorn dam in het district Thong Pha Phum meer water gaat lozen.

Het tweede bericht meldt dat het Student Loan Fund een zogeheten Gifted Student Fund voor whizkids heeft gevormd. Het fonds biedt op bepaalde terreinen die het land nodig heeft, hulp aan slimme kinderen.

Laatste bericht. Het ministerie van Werkgelegenheid is bereid de gezinnen te helpen van drie illegale Thaise werkers, die bij een ongeluk in een visverwerkingsfabriek in Zuid-Korea om het leven zijn gekomen. Ze werden dinsdag dood aangetroffen in een opslagtank. Naar verluidt viel een van de mannen toen hij de tank schoonmaakte en haastten de anderen zich om hem te helpen. Ze droegen vermoedelijk geen maskers om hen te beschermen tegen giftige gassen.


 

Nieuws van de website 10-11 september

• Lichaam vermiste visser gevonden in geborgen vissersboot, die was gekapseisd in de monding van de Chao Phraya door de hekgolven van een groot passerend vrachtschip
• Regering wordt niet getroffen door de onthulling dat staatssecretaris Thamanat 4 jaar in Australië gevangen heeft gezeten wegens heroïne smokkel; Prawit zegt: Dat is zijn probleem
• Staatssecretaris Thamanat ontkent dat hij in 1993 betrokken was bij de smokkel van heroïne en spreekt enkele feiten uit onthulling in Sydney Morning Herald tegen, zegt: zat 18 maanden onschuldig gevangen
• Nog meer regen van woensdag tot zondag voorspeld in overstroomde gebieden in Noorden en Noordoosten
• Regering neemt nieuwe stimuleringsmaatregelen voor arme plattelanders, hoopt dat economische groei boven 3 pct uitkomt
• Dienst Accijnzen haalt oud plan uit de kast voor belastingheffing op voedsel met een hoog zoutgehalte, zoals noedels en snacks
• Na een kort vuurgevecht met politie en soldaten in een bos in Chiang Mai zijn tien drugssmokkelaars met achterlating van 1,1 miljoen meth pillen er vandoor gegaan
• Buri Ram: Zwarte Aziatische beer, die vier dagen eerder man aanviel, dood aangetroffen
• Prachatham Thai trekt zich als tweede terug uit de coalitie, want kleine partijen met 1 zetel zijn overgeslagen bij toewijzing voorzittersposten parlementscommissies
• Coördinator coalitie Thamanat beledigt Prachatham: I’m a monkey keeper so I need to keep feeding them bananas all the time. I believe they’re full now, zei hij toen hij dacht de partij binnenboord te hebben gehouden. Maakte later zijn excuses, maar partijleider Pichet houdt voet bij stuk
• Nakhon Ratchasima Rajabhat University verbiedt verkoop controversiële schilderijen van studente waarop de Boeddha wordt afgebeeld als Ultraman
• 269 busroutes in Greater Bangkok krijgen binnen 6 maanden nieuwe nummers; huidige nummering ‘klantonvriendelijk’
• Aantal buitenlandse toeristen in augustus met 5,59 pct gestegen vergeleken met aug vorig jaar, toerisme uit China sterk verbeterd
• Thais voetbalteam War Elephants boekt eerste zege in kwalificatieronde Asian Zone Group G voor World Cup 2022, verslaat Indonesië met 3-0 in Jakarta
• Maleisië sluit 400 scholen wegens ongezonde luchtkwaliteit door rook en as van bosbranden in Indonesië (foto: Petronas Twin Towers in Kuala Lumpur omgeven door smog)

Commentaar: Biecht drugsverleden eerlijk op

11 september – Come clean on drug past (letterlijk: eerlijk opbiechten) kopt BP vandaag boven haar hoofdredactioneel commentaar. De krant schrijft dat iemand die gelogen heeft over belangrijke zaken niet toegestaan mag worden te dienen als bewindsman.

De regering dient onmiddellijk actie te ondernemen om de feiten vast te stellen en uit te zoeken of hij werkelijk geschikt is voor de baan. Wanneer de regering twijfelt aan het nieuwsverhaal, hoeft ze alleen maar haar Australische counterpart te vragen om de informatie te verifiëren.

Hoe kan ze anders verwachten dat Thais de man onvoorwaardelijk hun vertrouwen geven om te helpen het landbouwministerie te runnen, deel uit te maken van het kabinet dat beslissingen neemt die gevolgen hebben voor miljoenen mensen en een liaison is met de coalitiepartijen?

Mocht u nog niet begrepen hebben waar dit over gaat; dit gaat over staatssecretaris Thamanat (Landbouw) die volgens een gedegen publicatie in de Sydney Morning Herald van 1993 tot 1997 onder de valse naam Manat Bophlom in Australië gevangen zat wegens de smokkel van 3,2 kilo heroïne uit Thailand naar Australië. Toen hij in juli benoemd werd tot staatssecretaris wuifde hij vragen over zijn drugsverleden weg met ‘het was een onbelangrijke overtreding’ en ‘ik was op de verkeerde plaats op het verkeerde tijdstip’.

Bangkok Post is m.i. een roepende in de woestijn, want Thamanat heeft rugsteun gekregen, eerder van de vice-premiers Wissanu en Prawit, en gisteren van premier Prayut, die er luchtig over deed. Hij zei: ‘Alle voorgaande regeringen hadden ook flaws (fouten, gebreken). […] Naar alle huidige ministers zijn achtergrond checks gedaan. De critici dienen te kijken of voorgaande regeringen problemen hadden.’

En Thamanat zelf maakt het nog bonter. Gisteren zei hij ervan overtuigd te zijn dat het verhaal in de SMH was geschreven door iemand in Thailand als deel van een poging de regering in diskrediet te brengen. Hij zegt zijn advocaten opdracht te hebben gegeven betrokkenen civiel- en strafrechtelijk aan te pakken. Ook beweert hij slechts 8 maanden gevangen te hebben gezeten, hetgeen volgens hem een bewijs is van zijn onschuld. Meer weten? Lees: Thamanat wins PM’s backing en Come clean on drug past.

Prayut vaag over veranderingen van de grondwet

11 september – Het is te veel PM (Prime Minister) vandaag in BP, want pagina 3 opent met het bericht dat Prayut vaag is over veranderingen van de grondwet. Hij zei niet tegen pogingen te zijn van de oppositie en Democraten de grondwet te wijzigen, maar ze dienen te voorkomen dat mensen de straat opgaan en zo proberen te krijgen wat ze willen.

‘Het is niet de intentie van de regering opponenten tegen te houden om te protesteren. Maar we willen niet dat de kwestie uit de hand loopt.’

Ook vice-premier Prawit tempert het enthousiasme van de opponenten. ‘De regering heeft andere prioriteiten om zich mee bezig te houden zoals de overstromingen. Het is nu niet de tijd om te discussiëren over grondwetveranderingen. De coalitiepartijen moeten eerst praten over de kwestie en de mensen vragen wat ze vinden van veranderingen, daar de grondwet goedgekeurd is in een referendum.’

De lauwe reacties van Prayut en Prawit kunnen geen verbazing wekken, want dankzij de grondwet van 2017 (inderdaad goedgekeurd in een referendum) is Prayut premier kunnen worden en heeft de door de NCPO benoemde Senaat een grote machtspositie verworven. Mijn prognose: Het zal nooit lukken de grondwet te veranderen, behalve misschien op ondergeschikte punten en komma’s. Thailand een democratie? 555 oftewel ha, ha, ha (hinnikend gelach).

Filmhuis verhuist naar betere locatie

11 september – Eigenlijk zou ik het liefst vandaag het hele nieuwskatern van Bangkok Post willen overslaan, want: ach, nieuws is vluchtig en morgen wordt de vis weer in de krant verpakt, zoals de uitdrukking luidt. Maar die klopt niet meer want vis wordt in vetvrij papier verpakt.

Nee, veel liever zou ik willen schrijven over House Rama, ook wel House RCA genoemd, een art-house cinema die 15 jaar geleden door een groep cinofielen werd opgericht en na een sluiting van een maand als House Samyan heropent met meer zalen op een plaats die met het OV beter bereikbaar is.

Het filmhuis, zoals we in Nederland een dergelijk cinematografisch buitenbeentje noemen, heeft onderdak gevonden bij Samyan Mitrtown, een nieuw mixed-use complex op 300 meter afstand van metrostation Sam Yan, het station waar ik altijd uitstap op weg naar mijn favoriete restaurant Sarica aan de Surawong Road (en natuurlijk op de terugweg ook weer instap).

BP trekt de gehele voorpagina van het Life-katern uit voor een achtergrondverhaal, dat ik harte ter lezing aanbeveel (klik hier). Om de heropening te vieren biedt House Samyan van 7 tot 31 oktober een programma met 150 internationale indie films (onafhankelijke films).

Websites bieden baby’s te koop aan

11 september – De politie is een onderzoek begonnen naar websites, waarop baby’s te koop worden aangeboden, die het resultaat zijn van ongewenste zwangerschappen. ‘Wanneer het waar is, is dat een ernstige zaak van mensenhandel’, zegt commandant Mana Klipsattabut van de Anti-Human Trafficking Division van de politie.

Onduidelijk is welke Facebook-pagina is begonnen met de babyhandel. Onderzoekers hebben tenminste één website gevonden die erbij betrokken was, maar die is al weer gesloten. De advertenties zijn onthuld door de Facebook pagina DOKJIK V.10.

De pagina heeft van een andere webpagina foto’s overgenomen van een twee maanden oude baby die ‘geadopteerd’ zou worden nadat ze ‘geboekt’ was door een koper. Het bijbehorende bericht zei ook dat een andere ‘adoptie’ aanstaande was.

In een reactie schrijft een vrouw die drie maanden ongewenst zwanger is: ‘Help me alsjeblieft iemand te vinden die mijn baby kan adopteren. Ik maak me zorgen want abortus is een zonde.’

Minister Chuti (Sociale Zaken) zegt dat dit soort handel strafbaar is met maximaal zes maanden gevangenis en/of een boete van 60.000 baht. Adoptie vereist een strenge achtergrond check van aanstaande ouders.

Kort Nieuws woensdag 11 september

– Pagina 2 opent met het bericht dat een eind is gekomen aan een juridische strijd van 33 jaar (!) tussen de intussen voormalige burgemeester van Krabi, Chuan Pukaoluan, en het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation (DNP). Het hooggerechtshof veroordeelde hem gisteren tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3,5 jaar voor encroachment van 22 rai bosgronden op het eilandje Poda. Hij had daar een octagonaal paviljoen gebouwd.

Chuan’s bewering dat hij gebruik had gemaakt van het land voordat het eilandje onder het beheer kwam van de Hat Noppharat Thara Marine National Park-Phi Phi Archipelago autoriteiten werd door de DNP ontzenuwd nadat hij in eerste instantie was vrijgesproken door de rechtbank.

Uit luchtfoto’s bleek dat voorafgaand aan de statusverandering van het eilandje er geen activiteiten hadden plaatsgevonden. Derhalve veroordeelde het Hof van Beroep hem tot 3,5 jaar gevangenisstraf, die dus nu door het hooggerechtshof voorwaardelijk is gemaakt voor 2 jaar, maar hij moet wel een boete betalen van 80.000 baht en 30 uur community service doen.

De hotelier geworden burgemeester (83) ligt al sinds 1985 in de clinch met de DNP. Een ruzie over een perceel van 51 rai is eerder beslecht in het voordeel van de DNP. Dat land heeft hij moeten ontruimen.

– Het aardigste bericht op de pagina is een kortje in de rubriek In Brief over een afranseling die Pheu Thai parlementslid Yutthaphong heeft gekregen van een collega parlementslid en twee anderen, terwijl hij in het hoofdkantoor van de partij zat te lunchen met partijleider Sompong. Die probeerde tevergeefs een eind te maken aan de aanval. De politie heeft Yutthapong onder bescherming geplaatst. Het incident zou te maken hebben gehad met een ruzie over een expressway project in een recente vergadering van een parlementscommissie.

– Het Royal Irrigation Department gaat proberen meer overstromingen te voorkomen in Ubon Ratchathani daar de provincie het risico loopt op grote hoeveelheden run-off (bergwater). Vannacht stijgt daardoor het waterpeil in de rivier Moon met 3 meter. Het hoogste peil wordt om middernacht verwacht bij de Seri Prachathippatai brug. RID-hoofd Thongplew denkt dat het 10 dagen duurt voordat het water is gezakt.

Ubon Ratchathani is een van de zeven provincies die het hardst zijn getroffen door de tropische stormen Podul en Kajiki. In totaal hebben die in 32 provincies geleid tot overstromingen. Maandag is de rivier in twee districten al buiten haar oevers getreden, waardoor bewoners gedwongen waren hun huis te verlaten en te verkassen naar schuilplaatsen. De lokale autoriteiten noemen de overstromingen de ergste in 17 jaar.

– Pagina 3 bevat een follow-up op de berichtgeving over het onderzoek naar de dood van Karen activist Porlajee. De Public Sector Anti-Corruption Commission heeft gisteren besloten de resultaten van haar onderzoek in de zaak tegen het voormalig hoofd van nationaal park Kaeng Krachan over te dragen aan de DSI, die de moord onderzoekt.

Chaiwat Limlikit-asorn was de laatste die Porlajee levend heeft gezien toen hij hem aanhield wegens het verzamelen van wilde boshoning. Hij zou hem daarna hebben vrijgelaten. PACC secretaris-generaal Wannop zegt dat Chaiwat Porlajee had moeten beboeten voor overtreding van de National Parks Act en hem plus de honing had moeten overdragen aan de politie van Kaeng Krachan. De PACC beëindigde haar onderzoek eind vorig jaar. Ze denkt dat het de DSI kan helpen bij het moordonderzoek.

– Verder nieuw op de pagina het bericht dat werkgelegenheids en veiligheidsfunctionarissen [?] samenwerken om jonge kinderen uit Myanmar weer in de schoolbanken te krijgen nadat in Rayong tien learning centres zijn gesloten. Daar gaven 32 onderwijzers uit Myanmar les, maar die zijn eind augustus gedeporteerd na betaling van 5.000 baht boete omdat ze geen vergunning hadden.

Minister Chatu Mongol (Werkgelegenheid) zei gisteren na een gesprek op het ministerie met de abassadeur van Myanmar dat de ambassadeur zich zorgen maakt over de sluiting, waardoor de kleine kinderen geen les meer krijgen in Birmees, Thais en Engels. Het eerste centrum in Ranong ging in 2006 open. De tien centra bedienden 3.000 kinderen terwijl hun ouders aan het werk waren.

De minister noemt het essentieel dat de kinderen een basisopleiding krijgen. Hij zegt: ‘Thailand heeft migranten werkers nodig, van wie velen kinderen hebben. Wij moeten voor hun kinderen zorgen.’ Als oplossing ziet hij het aannemen van onderwijzers uit Myanmar, specifiek voor de centra. Soortgelijke maatregelen kunnen ook in andere provincies worden genomen, waar grote aantallen migranten werken.

– Als laatste pagina 4 met drie berichten. De pagina opent met de bekendmaking door het Customs Department dat tussen oktober vorig jaar en vorige maand merkartikelen ter waarde van 90 miljoen baht in beslag zijn genomen. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar is dat 50 procent meer, zegt woordvoerder Chaiyut.

Het departement maakte de cijfers bekend nadat een stewardess van THAI was gearresteerd die geprobeerd had onbelaste merkproducten uit Italië te smokkelen, waaronder riemen. Ze had die verborgen onder haar kleren. Meer weten? Klik hier: Customs grab B90m in tax dodge items.

– Staatssecretaris Manaya (Landbouw) zegt dat haar ministerie en het ministerie van Volksgezondheid een verbod overeen zijn gekomen op paraquat en twee andere gevaarlijke chemische bestrijdingsmiddelen die in de land- en tuinbouw worden gebruikt. Dat zei ze gisteren na een vergadering met 686 organisaties die al lang actie voeren ze voor het eind van het jaar te verbieden.

De staatssecretaris verwacht dat het ministerie van Industrie deze maal niet dwars ligt, omdat tegelijkertijd met het verbod door de commissie die de negatieve effecten van het gebruik bestudeert, voorstellen worden gedaan voor alternatieven.

– Laatste bericht. Het Chon Buri Hospital is het eerste ziekenhuis in het land dat een mobiele application heeft waarop patiënten informatie vinden over medische welzijnspakketten van de overheid, een stap die de wachttijd voor patiënten kan bekorten en de drukte in ziekenhuizen kan verminderen. De app kan sinds begin dit jaar geladen worden. Meer weten? Klik hier: New hospital app cuts waiting time.


 

Billy’s death should not be in vain

Last week, the mystery was over.

As it turned out, Karen land rights activist, Porlajee ‘Billy’ Rakchongcharoen, did not go ‘missing’ after he was arrested by the former chief of Kaeng Krachan National Park Chaiwat Limlikhit-aksorn five years ago. He was murdered. His remains were burnt in an oil drum and later dumped in a waterway close to the park office.

For Billy’s wife, Pinnapa ‘Mueno’ Prueksapan, his death was not unexpected. But the intense pain she felt last Tuesday, when she watched a live broadcast of the Department of Special Investigation’s (DSI) press conference on its investigation results, was just as paralysing.

The burnt-up oil drum, wherein Billy’s body was torched. The iron rods to contain his remains from shooting out of the drum as the fire raged. The bits and pieces of bones that could belong to her beloved husband and the father of their five children. She felt a lump in her throat. She could not breathe, she could not speak. She felt as if she was hit hard in the chest.

Then, she exploded in a torrent of tears.

‘How on earth could they possibly do that to Billy? Are these people still humans?’ she asked in pain.

(Bron: Sanitsuda Ekachai, opiniepagina BP, 9 september)

Verder lezen: https://www.bangkokpost.com/opinion/opinion/1745789/billys-death-should-not-be-in-vain


 

Nieuws van de website 9-10 september

• Sakon Nakhon: Boswachters 8 uur bezig om olifant die vast zat in een modderpoel, te bevrijden
• Ministerie stelt plan voor toerismeheffing uit, want zou buitenlanders kunnen afschrikken en de stagnerende sector verder schaden
• Koningin Sirikit opgenomen in Chulalongkorn Memorial Hospital voor periodieke controle, maar blijft langer ter observatie
• TAT stimuleert binnenlands toerisme op weekdagen, streeft naar 30 procent ipv huidige 14 procent van totaal binnenlands toerisme
• Belastingdienst verwacht dat BTW-opbrengst dit jaar tegenvalt; eerste 9 maanden 0,5 pct lager dan target
• Dienst accijnzen verwacht 1,5 miljard baht aan extra inkomsten na verhoging belasting op suikerhoudende dranken miv 1 oktober
• Laos: Waterkrachtcentrale Nam Ngiep 1 (1,6 miljard KWh per jaar) in bedrijf genomen, elektriciteit bestemd voor Thailand en binnenland
• DSI verwacht onderzoek naar Porlajee’s dood binnen de deadline van 3 maanden af te ronden
• Canadese vrouw op Suvarnabhumi aangehouden die op de luchthaven 2 weken geleden bagage had gestolen, stond op het punt het land te verlaten
• EU-ambassadeur optimistisch dat onderhandelingen over FTA Thailand-EU (na de coup gestopt) worden hervat
Sydney Morning Herald onthult dat staatssecretaris Thammanat (Landbouw) heeft gelogen over zijn rol bij de smokkel van heroïne in 1993, hij zat 4 jaar gevangen in Australië

Staatssecretaris Thamanat: Verkeerde plaats, verkeerde tijd

10 september – Gedegen onderzoekswerk van de Sydney Morning Herald heeft aangetoond dat Thamanat Prompow heeft gelogen bij zijn benoeming in juli tot staatsssecretaris van Landbouw. Hij zei toen dat de beschuldigingen van heroïne smokkel tegen hem in Australië ‘minor offences’ (onbelangrijke overtredingen) waren en dat hij ‘simply in the wrong place at the wrong time’ was.

Maar zo onbelangrijk waren die niet want de Australische rechtbank verooordeelde hem tot 6 jaar gevangenisstraf waarvan hij er vier uitzat (1973-1997). Thamanat gebruikte toen een andere naam, maar de twee onderzoeksjournalisten konden bewijzen dat Manat Bophlom Thamanat was.

Volgens Thamanat is hij na acht maanden cel vrijgelaten, wat hij als bewijs ziet van zijn onschuld. Hij moest daarna zes maanden community service doen, begon een bedrijf in tissuepapier totdat hij het land werd uitgezet.

Zijn positie als bewindsman lijkt niet in gevaar te komen, want vice-premier Wissanu zei in juli al toen geruchten over Thamanat’s duistere verleden opdoken dat de zaak geen gevolgen had voor zijn kwalificaties als bewindsman omdat hij niet was veroordeeld door een Thaise rechtbank.

Thamanat is lid van de leidende regeringspartij Palang Pracharath en wordt beschouwd als een vredestichter, die in staat is de morrende kleine partijen in toom te houden. Ooit schepte hij op tegen verslaggevers dat zonder hem de coalitie zou uiteenvallen.

Parlementsleden gewaarschuwd: Let op je woorden

10 september – De parlementsleden van de oppositie die het woord voeren over de onvolledige eedaflegging van het kabinet, zijn door regerings whip Wirach gewaarschuwd dat de parlementaire onschendbaarheid niet geldt voor opmerkingen die beschouwd worden als beledigend voor de monarchie. Daar het debat op aandringen van de oppositie in het openbaar wordt gevoerd, kunnen sprekers aangeklaagd worden voor majesteitsschennis.

Wirach zegt dat Prayut en vice-premier Wissanu zich volgende week woensdag zullen verweren tegen de kritiek. Prayut liet bij de eedaflegging in juli voor de koning de laatste zin weg die vereist dat degene die de eed aflegt de grondwet zal hooghouden en naleven.

Om het debat is door de oppositie gevraagd, nadat Prayut tweemaal verstek had laten gaan om in het Huis van Afgevaardigden een toelichting te geven op zijn gaffe (blunder). Wissanu heeft eerder gezegd dat het gezien de gevoeligheid van het onderwerp en de nationale veiligheid wellicht beter is het debat achter gesloten deuren te voeren, maar de oppositie eist een open debat. Het volk dient te kunnen horen wat de door hen gekozen vertegenwoordigers te zeggen hebben [mijn formulering].

Maar Wissanu houdt nog steeds de mogelijkheid open dat de deuren dichtgaan. ‘Het hangt van hun vragen af. Als ze gevoelig zijn, kan ik op dat moment om een gesloten sessie vragen. Als er niets gevoeligs is en het is wat de bevolking dient te weten, dan kan de vergadering openbaar zijn. We hebben eerder besloten vergaderingen meegemaakt, die totaal normaal zijn. Er zijn criteria voor.’

Het artikel springt vervolgens over naar de door de Democraten nagestreefde grondwetwijziging. De partij heeft een motie ingediend waarin het Huis wordt gevraagd een ad-hoc commissie te vormen om de wijzigingen te bestuderen. Het is onzeker of het kabinet zich vandaag over de kwestie buigt, zegt Wissanu. Wirach zegt dat Palang Pracharath, die de coalitie leidt, vandaag het voorstel bespreekt. Tweede House Speaker Singsuek vindt dat een referendum over de wijzigingen noodzakelijk is.

Thailand’s gezondheidszorg ‘werelds zesde beste’

10 september – Derde artikel op de voorpagina is een lange eenkolommer met het verheugende nieuws dat het Amerikaanse tijdschrift CEOWORLD Thailand op de zesde plaats van een lijst van 89 landen met de beste gezondheidszorg heeft geplaatst.

Thailand behoort tot de weinige Aziatische landen die zijn doorgedrongen tot de top 10, samen met Zuid-Korea (plaats 2) en Japan (plaats 3). De lijst wordt aangevoerd door Taiwan; het land scoorde op de Health Care Index 78,72 van de 100 punten. Venezuela is hekkesluiter met 33,42 punten. Thailand kreeg een score van 67,99.

Minister Anutin (Volksgezondheid) looft de score als indicatie van ’s lands succes de gezondheidssector te ontwikkelen. Maar hij zei gisteren ook dat de regering niet op haar lauweren mag rusten, daar een ranking minder zegt dan hoe goed het ministerie zijn taak vervult.

De Healt Care Index is een statistische analyse van de totale kwaliteit van de gezondheidszorg, gebaseerd op de medische infrastructuur, vakbekwaamheid van artsen, verpleegsters en ander medisch personeel, kosten, beschikbaarheid, toegang tot kwaliteitsmedicijnen enzovoort.

Podul en Kajiki: 27 doden, 16.000 personen verplaatst

10 september – Het zijn kille cijfers die de autoriteiten hebben bekend gemaakt over de chaos die de tropische stormen Podul en Kajiki vorige week hebben veroorzaakt in het Noorden en Noordoosten. Maar voor de 16.000 personen die hun huis hebben moeten verlaten en de nabestaanden van de 16 doden is het de harde realiteit, waarvan ze nog lang de wrange vruchten zullen plukken.

Het Department of Rural Roads heeft bekend gemaakt dat 64 wegen in Roi Et, Maha Sarakham, Ubon Ratchathani, Amnat Charoen, Yasothon en Mukdahan onder water zijn gelopen; daarvan zijn 52 onbegaanbaar. Werkers racen tegen de klok om wegen en bruggen te repareren of tijdelijke Bailey bruggen aan te leggen.

Premier Prayut bracht gisteren een bezoek aan Yasothon en Ubon Ratchathani. Minister Anupong (Binnenlandse Zaken) die hem begeleidde, zei dat evacuees in de twee noordoostelijke provincies zijn voorzien van tijdelijk onderdak en drinkwater. Een khrua phraratchathan (koninklijk geschonken keuken) is opgezet om te koken en maaltijden uit te delen. Ook zijn voertuigen verstrekt, alsmede boten zodat de lokale bevolking op overstroomde plaatsen kan reizen.

Zodra het water is gezakt, wordt de schade geïnspecteerd en vastgesteld en worden maatregelen voorgesteld om de slachtoffers te helpen, zegt Anupong. De regering kan snel gelden ter beschikking stellen uit een noodbudget.

Het artikel eindigt met nog meer cijfers. 178 tempels in 20 provincies kampen met wateroverlast. De monniken hebben grote moeite hun ochtendronde te maken. In totaal zijn sinds 29 augustus 32 provincies getroffen door de twee tropische stormen. Het aantal gedupeerde huishoudens bedraagt 368.918.

Kort Nieuws dinsdag 10 september

– Het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok (BMTA) heeft van het ministerie van Transport het advies gekregen juridisch advies te vragen aan het kantoor van de procureur-generaal en juridisch adviseurs in te schakelen daar het door Cho Thavee Plc is gedaagd voor de bestuursrechter.

Het bedrijf eist van de BMTA 1,5 miljard baht plus rente omdat het contract voor de installatie van cash boxes en e-ticket readers op 2.600 bussen is geschrapt. De BMTA besloot in maart het contract te annuleren, toen al enkele apparaten waren geplaatst, omdat het systeem onbetrouwbaar was.

– Thaise en Japanse wetenschappers hebben malaria parasiet proteïnes de ruimte ingestuurd om een beter begrip te krijgen van hun structuur en betere medicijnen te ontwikkelen. De proteïnes, onttrokken aan parasieten die malaria veroorzaken, hebben aan boord van de Dragon-X capsule een ruimtereis van 30 dagen gemaakt. De capsule is vorige maand geland op de zuidkust van Californië.

Het project is een gezamenlijke onderneming van het Japanse Aerospace Exploration Agency en Geo-Informatics and Space Technology uit Thailand.

– De afdeling Election Cases van het hoogggerechtshof vonnist op 11 oktober of auteur en sociaal criticus Sarinee Achavanuntakul zich schuldig heeft gemaakt aan minachting van de rechtbank. De beschuldiging is gebaseerd op een column die hij heeft geschreven in Krungtheptirakij (Bangkok Biz News), waarin hij commentaar leverde op de diskwalificatie van een verkiezingskandidaat van Future Forward wegens vermeend bezit van aandelen in een mediabedrijf.

– Veel onderwijzers op het platteland are shedding (letterlijk: storten zich op) hun pedagogische benadering nu Thailand probeert Finse onderwijsmethoden over te nemen die zich concentreren op het scheppen van een happy atmosphere op school. Op een workshop over Finse onderwijsmethoden zei directeur-generaal Sutthiphong van het Local Administration Department dat ze in toenemende mate handelen als coaches en ondersteuner van leerprocessen.

De workshop werd bijgewoond door onderwijzers van 14 scholen in het Zuiden. Ze maken deel uit van onderwijzers die sinds eind vorig jaar in het hele land aan workshops deelnemen over verbetering van hun onderwijsstijl door Finse principes toe te passen.

Sutthiphong zei al positieve veranderingen te hebben gezien in scholen. Leerlingen worden gelukkiger en meer weetgierig, daar hun onderwijzers sinds de workshops een minder strenge en intimiderende benadering hebben.

– Van de vijf kortjes in de rubriek In Brief op pagina 2 noem ik dat een Britse vrouw (50) in Phket aan de verbrandingsdood is ontsnapt toen haar SUV van de weg slipte, in een greppel terecht kwam en in brand vloog. Als tweede: Bewoners in Si Sa Ket en Ubon Ratchathani zijn gewaarschuwd voor vallend afval afkomstig van astronautische activiteiten van China’s Aerospace Agency. Het Thaise agenschap Gistda verwacht de ‘regen’ op donderdag tussen 10.20 en 10.56 uur.

– Als laatste pagina 3, die opent met het onderzoek naar Porlajee’s dood. De DSI, ik meldde het al, verwacht het binnen de daarvoor voorgeschreven deadline van drie maanden te kunnen afronden. De onderzoekers zetten een tandje bij om bewijsmateriaal te verzamelen en getuigen te horen.

– P-Move, voluit People’s Movement for a Just Society, dreigt in de buurt van het Government House te blijven kamperen totdat premier Prayut een eind maakt aan de ruzies tussen dorpelingen en de overheid over 160 stukken land. Ze vraagt de premier een commmissie te vormen die de conflicten beëindigt.

Maar tot nu toe lijkt het er niet op dat zo’n commissie er komt, zegt leider Chamnong. De concflicten schrijft hij toe aan economische ongelijkheid en bureaucratisch wanbeheer.

P-Move supporters hebben naast het VN gebouw aan de Ratchadamnoen Avenue tenten opgezet en een geïmproviseerde markt ingericht waarop ze groentes en fruit verkopen uit hun woonplaats. In mei vorig jaar demonstreerden ze ook al een keer tien dagen. De regering beloofde toen een MoU te tekenen om de conflicten tussen dorpelingen en bosbeheerfunctionarissen te beëindigen.

– Laatste bericht. Actievoerders die zich inzetten voor vrouwenrechten hebben gisteren op een forum in Bangkok sterke kritiek geuit op het voorstelde amendement op de wet ter bescherming van gezinnen uit 2007. De veranderingen komen erop neer dat huiselijk geweld door de vingers wordt gezien in plaats van beperkt. Het amendement verzwakt het gezin als institutie, zeggen ze.


 

Nieuws van de website 8-9 september

• Schilderijen waarop de Boeddha is afgebeeld als Ultraman, een Japanse held die de wereld tegen kwaad beschermt, na protesten verwijderd van tentoonstelling in Nakhon Ratchasima; vermaard artist Chalermchai verdedigt de maakster: ‘De schilderijen tonen een moedige creativiteit die de gedachten van de jonge generatie over de Lord Buddha laat zien’
• Zeven provincies in stroomgebied Chao Phraya gewaarschuwd voor waterlozingen door de Chao Phraya dam in Chai Nat
• Minister Somsak (Justitie): Drugsroutes verschuiven van Thailand naar Vietnam
• Nakhon Si Thammarat: Pickup truck botst tegen motorfiets, vrouw gedood, echtgenoot ernstig gewond
Bedlegerige vrouw (82) en man gered uit brandend gebouw in Chaiyaphum
• Nida Poll: 54 pct zegt economie verbetert niet door grondwetwijziging, 38 pct meent van wel
• Suan Dusit Poll: 62 pct bezorgd over hoge kosten levensonderhoud, 35 pct heeft schulden en kan de eindjes niet aan elkaar knopen
• Vrouw (63) aangetroffen in vijver bij haar huis in Kabin Buri (Prachin Buri), vermoedelijk verdronken
• Min. Landbouw wordt streng op encroachment van Sor Por Kor gronden, Alro opgedragen gebruik te controleren
• Duitsland verbiedt plastic tassen m.i.v. volgend jaar

Boeddha als Ultraman: Is dat nou zo erg?

9 september – Oei, oei, oei. Het land is in rep en roer [helaas niet roei, want dan zou het rijmen] omdat een student beeldende kunsten twee schilderijen heeft gemaakt waarop de Boeddha wordt afgebeeld als de Japanse superheld Ultraman. Ze zijn ijlings verwijderd van een tentoonstelling bij Terminal 21 in Nakhon Ratchasima.

Zaterdag heeft ze haar excuses gemaakt aan de hoofdmonnik van Ratchasima, maar ‘renowned national artist’ Chalermchai Kositpipat heeft haar in bescherming genomen. Hij zegt: ‘Veel kids kunnen Lord Buddha schilderen zoals hij meestal wordt afgebeeld, maar hoeveel van hen kunnen think out of the box? Deze student kan dat en heeft niets verkeerds gedaan.’ [National artist is een eretitel]

Zelf zegt ze (in tranen): ‘Ik wilde alleen maar laten zien dat Lord Buddha een held is zoals Ultraman, die kalm kan blijven temidden van de verleidingen die hem omringen en ook mensen kan beschermen tegen kwaad om de wereld in vrede te houden.’

De hoofdmonnik heeft haar de raad gegeven goed na te denken over religieuze kwesties vanwege hun gevoeligheid en inpact op gelovigen. Gouverneur Wichien, die haar begeleidde bij het bezoek aan de monnik, heeft alle onderwijsinstituten in de provincie opgedragen werk van studenten eerst te controleren alvorens het in het openbaar te tonen.

Bangkok Post meldt het vandaag op de voorpagina, maar opent er niet mee want de opening gaat over een bestuurlijk onderwerp, een keuze die BP vaak maakt. De krant lijkt het heerlijk te vinden om een partijtje mee te blazen in het landsbestuur en alles waarmee de regering zich bezighoudt. Of ze daarmee tegemoet komt aan wat haar lezers interesseert en bezighoudt, weet ik niet.

Na 7 jaar onderhandelingen lijkt de RCEP er te komen

9 september – Wishful thinking of realistische afspraak? De tien Asean-ministers van Handel en zes dialoogpartners hebben afgesproken uiterlijk dit jaar de onderhandelingen over het Regional Comprehensive Economic Partnership  (RCEP) af te ronden, zodat de lang vertraagde vrijhandelsovereenkomst volgend jaar van kracht kan worden. Dat hebben ze afgesproken op de 7th RCEP Ministerial Meeting die gisteren in Bangkok werd gehouden.

Gepland is dat de resultaten van de onderhandelingen, die zich al sinds 2012 voortslepen, in november worden voorgelegd aan de Asean Summit. De laatste plooien worden van 19 tot 27 september in Danang (Vietnam) glad gestreken. Dat heeft minister Jurin (Handel) gisteren op een persconferentie bekend gemaakt na een vergadering van de ministers.

‘De Asean en hun dialoogpartners zijn overeengekomen op verschillende gebieden flexibel te zijn, waaronder markttoegang, diensten en investeringen, zodat de besprekingen afgerond kunnen worden. Gegeven de wereldhandelssituatie en onzekerheid, zal de RCEP wanneer die gevormd is, handel en investeringen stimuleren en duurzame economische ontwikkeling voor alle zestien landen bevorderen.’ (Zie verder de pagina Trans-Pacific Partnership, die ook alle informatie bevat over de RCEP)

Kamercommissie duikt in terminal 2-kwestie

9 september – Het controversiële plan om de tweede terminal van Suvarnabhumi ten noordoosten van de huidige terminal te bouwen, is een van de eerste kwesties waarover de vaste kamercommissie Transport zich later deze week buigt.

Partijleider Rawee (New Palang Dharma Party, NPDP), die dit verwacht, dringt er bij premier Prayut en het ministerie van Transport op aan het plan te laten varen alhoewel het de steun heeft van minister Saksayam (Transport).

Er is al veel over geschreven en gezegd en Rawee mengt zich nu ook in de discussie. Hij zegt te hebben overlegd met de Architect’s Council of Thailand, die eerder bepleitte dat AoT, de beheerder van de luchthaven, zich houdt aan het oorspronkelijke masterplan. Het masterplan lokaliseert de terminal ten zuiden van de huidige terminal. De noordoostelijke locatie is volgens Rawee in strijd met het doel van een nieuwe terminal om de capaciteit van de luchthaven te vergroten.

De architectenraad bestudeert momenteel in detail de uitbreiding. De resultaten worden in een easy-to-follow format (hapklare brokken) voorgelegd aan de premier, ministers, politieke partijen, parlementsleden, senatoren en de media. De studie zal duidelijk maken waarom de terminal aan de zuidkant gebouwd dient te worden.

Minister Saksayam is een voorstander van de noordoost terminal omdat die sneller gebouwd kan worden. Het ministerie van Transport heeft van premier Prayut de opdracht gekregen de publieke opinie te peilen, maar hoe dat gaat gebeuren is nog niet duidelijk.

Rawee adviseert de premier en minister snel een team van specialisten te benoemen, bestaande uit architecten en transportexperts, om de regering te adviseren over de locatiekeuze. Wanneer de kamercommissie vergadert, gaat hij een motie indienen over de bouw van de terminal [geen details]. ‘Ik verwacht dat de zaak de eerste kwestie op de agenda is.’

Kort Nieuws maandag 9 september

– De dragende plaat op pagina 2 toont 500 motorrijders op de Civic Plaza die in startblokken staan om de gemeente Bangkok onder de neus te wrijven dat ze gebruik willen maken van tunnels en viaducten. Dat mogen ze nu niet. De motorrijders zijn daardoor veroordeeld tot het gebruik van ‘normale’ wegen, waardoor ze bijdragen aan de verkeerscongestie, zeggen ze. [De foto is niet beschikbaar]

De meeste ruimte op de pagina wordt ingenomen door een verhaal in de serie Crime Track. Doorgaans wordt daarin aandacht besteed aan één zaak die is opgelost, deze maal beschrijft het artikel de moeizame strijd tegen de drugshandel. Op tal van plaatsen is de vraag naar drugs nog groot, maar de strijd ertegen werkt, zegt Piyarata Suparattana, hoofd van de Patrol and Special Operation Division, beter bekend als de 191 politie.

– De pagina opent met de aankondiging dat streng opgetreden gaat worden tegen encroachment van zogeheten Sor Por Kor gronden. Dit systeem werd in 1975 geïntroduceerd in reactie op de noden van landloze boeren. De gronden zijn bestemd voor landbouw, maar veel percelen zijn door de boeren illegaal uitgegeven aan particulieren in ruil voor geld.

Volgens staatssecretaris Thammanat (Landbouw) wachten 800.000 boeren nog steeds op een stukje grond. In totaal is 40 miljoen rai beschikbaar, waarvan 36 miljoen al is uitgegeven. De resterende 4 miljoen moet nog verdeeld worden na verificatie.

Volgens een bron bij Alro (dat de gronden uitgeeft) stagneert de uitgifte vanwege onenigheid tussen verschillende (overheids)diensten. In sommige gevallen zijn de landkrakers zelfs overheidsdiensten, die er illegaal openbare voorzieningen hebben gebouwd.

– Ook op de 2 een bericht over de reshuffle, de jaarlijkse overplaatsings- en promotieronde van het leger in september. Ditmaal vindt de reshuffle van de politie gelijktijdig plaats, wat voor het eerst is. Normaal gaat de legerronde vooraf aan de politieronde.

De militaire ronde heeft betrekking op 871 posities. De luchtmacht krijgt een nieuwe commandant en bij de landmacht is de commandant van de 1st Army region benoemd tot assistent legercommandant. Dat betekent dat hij volgend jaar wanneer Apirat afzwaait zijn functie overneemt.

Bij de politie zijn drie nieuwe adjunct-commissarissen benoemd. Deze reshuffle telt 317 promoties en overplaatsingen.

– Nog steeds op de 2: Het land is niet in recessie, zegt regeringswoordvoerder Narumon. Volgens haar verspreiden sommige lieden inaccurate informatie over de staat van de economie. Dat zeggen civic groups, welke vermeldt het artikel niet.

Van een recessie is sprake wanneer het land twee kwartalen achtereen een negatieve economische groei heeft en dat is niet het geval, legt Narumon uit. Weliswaar blijft de groei achter bij de GDP target, maar de economie breidt nog steeds uit en vormt geen reden voor zorgen. Het artikel noemt verder de resultaten van twee peilingen, de Nida Poll en de Suan Dusit Poll, maar die meldde ik al in Nieuws van de website.

– Als laatste op de 2 een bericht over twee potentiële kandidaten van de Democraten voor de post van gouverneur van Bangkok. Begin volgend gaan de inwoners van de hoofdstad naar de stembus om hun provinciale eerste man (of vrouw) te kiezen. De overige lokale verkiezingen worden eveneens begin volgend jaar gehouden.

Volgens adjunct-partijleider Ong-art maakt van de twee kanshebbers voormalig gouverneur Apirak de meeste kans. De ander is mevrouw Nualphan die altijd veel aandacht van de bevolking krijgt wanneer er gouverneursverkiezingen zijn.

– Als laatste een kort woord over de pagina’s 3 en 4. Op de 3 staat een interview van een halve pagina met voorzitter Stanley Kang van de Joint Foreign Chambers of Commerce in Thailand. Hij praat over de ‘draconische’ TM30-regeling van het Immigration Bureau.

Uitgelicht citaat: ‘Huisbazen zijn nu niet bereid accommodatie aan buitenlanders die hier werken te verhuren omdat het invullen en inleveren van de TM30 formulieren te veel belasting vormen.’ Heb ik al meermalen over geschreven dus de argumenten van Kang tegen deze bureaucratische onzin zal ik niet herhalen.

– Op pagina 4 een paginagroot achtergrondverhaal over de Asean-China Ministerial Meeting van vorige maand. Volgens het artikel maakt Asean vorderingen met de South China Sea code, hoewel recentelijk de maritieme conflicten weer zijn opgelaaid. Meer weten? Lees: Peace pact aims for smoother waters.

Als laatste noem ik de rubriek In Brief waar nog net plaats voor was. Ik noem één kortje. Een 38-jarige dorpeling in Buri Ram is gisteren aangevallen en verwond door een Aziatische zwarte beer toen hij aan het werk was in zijn rubberplantage. Zijn rechterhand werd zwaar verwond en hij liep een botbreuk aan zijn linkerhand op. De autoriteiten zeggen dat aanvallen door beren zeldzaam zijn, maar ze waarschuwen toch de bewoners op hun hoede te zijn.


 

Gedwongen Verdwijningen in Thailand worden nooit bestraft

Ondanks een belofte heeft Thailand nog steeds niet de Internationale Conventie voor de Bescherming van alle Personen voor Gedwongen Verdwijning (International Convention for the Protection of All Persons from Enforced Disappearance, UNCED) geratificeerd hoewel Thailand het verdrag al wel ondertekende in 2012. In maart 2017 beloofde het junta parlement de UNCED te bekrachtigen. Dat gebeurde niet. Een wetsontwerp dat gedwongen verdwijningen en martelingen strafbaar zou maken, werd in 2018 in de koelkast opgeborgen.

Dat betekent dat gedwongen verdwijningen zelden, eigenlijk nooit, worden vervolgd. Alleen de verdwijning van de hieronder genoemde advocaat Somchai in 2004 leidde tot een rechtszaak waarbij echter de personen die hem meenamen, en waar duidelijk video bewijs van was, toch werden vrijgesproken omdat er geen misdaad was gepleegd, er werd immers geen lijk gevonden.

Er is goede documentatie dat er sinds 1980 82 gevallen zijn geweest van gedwongen verdwijningen. Het is heel wel mogelijk dat het er meer zijn want angst voor aangifte en intimidatie zijn steeds aanwezig. Het is slechts een klein deel van alle gedwongen verdwijningen sinds 1950. Het zijn vooral minderheden als de moslim bevolking in het Zuiden en de bergvolkeren in het Noorden die hiervan het slachtoffer zijn.

Een korte opsomming van spraakmakende verdwijningen:
• Op 12 maart 2004 verdween Somchai Neelapaijit, mensenrechtenadvocaat, vice-president van het Mensenrechtencomité van de Law Society of Thailand en president van de Moslim Lawyers Club of Thailand.

• De verdwijning sinds 17 april 2014 van Porlajee (Billy) Rakchongcharoen, een verdediger van landrechten voor de Karen.

(Inmiddels zijn een aantal dagen geleden van Porlajee (Billy) Rakchongcharoen verbrande botfragmenten gevonden in een olievat dat in het water onder een brug was gedumpt. Hopelijk leidt deze vondst tot een vervolging.)

• De gedwongen verdwijningen in Laos van Thaise activisten Itthipol Sukpaenin in juni 2016 en Wuthipong Kachathamakul in juli 2017 blijven onopgelost. Ze zijn hoogstwaarschijnlijk vermoord.

• De verdwijning van politieke activisten Surachai Danwattananusorn, Kraidej Luelert en Chatchan Buphawan eind 2018. Zij waren naar Laos gevlucht. De vermoorde en verminkte lichamen van Kraidej Luelert en Chatchan Buphawan werden eind december 2018 ontdekt in de rivier de Mekong bij Nakhorn Phanom in het noordoosten van Thailand. Surachai Danwattananusorn is spoorloos, hoogstwaarschijnlijk ook vermoord.

• Siam Theerawut, Chucheep Chivasut en Kritsana Thapthai zijn Thaise pro-democratie politieke activisten die in ballingschap leefden in Laos en werden naar verluidt vastgehouden door Vietnamese autoriteiten voor het illegaal overschrijden van de grens tussen Laos en Vietnam begin 2019, en vervolgens overgedragen aan Thaise autoriteiten op 8 mei 2019. Daarna is niets meer over hen vernomen. De Thaise autoriteiten ontkennen elke betrokkenheid. Ze weten van niets.

Tino Kuis

Tino Kuis (75) woonde van 1999 tot 2018 in Thailand. Hij publiceert op andere kanalen regelmatig over de Thaise taal, cultuur en geschiedenis.

Bronnen:
https://www.lrwc.org/thailand-enforced-disappearance-un-statement/
Tyrell Haberkorn, In Plain Sight, Impunity and Human Rights in Thailand, 2018.


 

Nieuws van de website 7-8 september

Laotiaanse activist, in 2017 door de UNHCR geregistreerd als ‘person of concern’, sinds 26 augustus vermist in Bangkok
• Leider van bende die in 2011 en 2012 trailers stal na 7 jaar op de vlucht te zijn geweest, aangehouden
• Suvarnabhumi: Bagageafhandelaar aangehouden op verdenking diefstal van 4.000 baht uit bagage Koreaanse vrouw, geld gevonden in zijn locker
• THAI stewardess aangehouden wegens smokkel van onbelaste merkproducten uit Italië
• Minister Saksayam (Transport) vraagt kabinet mandaat om ruzie BEM-Exat over 137 mld baht op te lossen

Politieke activist uit Laos spoorloos verdwenen

8 september – Politiek activist Od Sayavong (35) uit Laos, die door de UNHCR wordt beschouwd als een person of concern, wordt sinds 26 augustus vermist. Hij ging die dag normaal naar zijn werk als kok in Bangkok, belde zijn vriend nog dat hij op de terugweg naar huis boodschappen zou doen, maar sindsdien is niets meer van hem vernomen. Zijn mobieltje is buiten werking.

Zijn vermissing moet te maken hebben met zijn politieke activiteiten. Recent, toen Asean in Bangkok vergaderde, kritiseerde hij in een online video de regering van Laos. Als lid van een groep dissidenten die in Bangkok wonen, nam hij in juni deel aan een protest waarin werd opgeroepen voor politieke vrijheid en mensenrechten, met name voor mensen die het slachtoffer zijn van door de regering afgenomen grond en ingestorte dammen. Daardoor zijn honderden veroordeeld tot armzalige woonomstandigheden zonder inkomstenbron.

Sayavong heeft ook gepleit voor de vrijlating van drie Laotiaanse arbeiders die in april 2017 lange gevangenisstraffen kregen, terwijl ze in Thailand werkten, en voor een VN-onderzoek naar de nog steeds onopgeloste verdwijning van Sombath Somphone, een expert in plattelandsontwikkeling. Hij verdween in december 2015 nadat de politie hem had gestopt op een controlepost bij Vientiane en hij in een ander voertuig was gezet. Voorafgaand aan zijn ontvoering had hij zich verzet tegen massale gronddeals door de regering, waardoor duizenden dorpelingen dakloos waren geworden en die nauwelijks gecompenseerd werden.

De International Federation for Human Rights en de Lao Movement for Human Rights hebben de Thaise regering op 6 september in een verklaring opgeroepen de verdwijning van Sayavong te onderzoeken. ‘Od zocht bescherming in Thailand, maar het land is in toenemende mate onveilig geworden voor asielzoekers.’ Sinds 2017 toen de UNHCR hem registreerde als person of concern was hij in afwachting van repatriëring naar een derde land.

Politie trekt de digitale touwtjes aan

8 september – Nog steeds lappen veel mensen de verkeersregels aan hun laars; daardoor neemt het aantal verkeersongelukken toe, zegt Ekkarak Limsangkat, hoofd van het Police Education Bureau. Om deze trend te keren, heeft de politie twee ijzers in het vuur: de invoering van een puntensysteem en controle op de betaling van bekeuringen.

Bangkok Post opent vandaag met een paginagroot Special Report (achtergrondverhaal) waarin alle voorgenomen maatregelen in detail worden beschreven. Ik beperk me tot de hoofdpunten. Op 20 september komt de Road Traffic Act 2019 in werking, die bij herhaalde verkeersovertredingen een schorsing van drie maanden van het rijbewijs kent. In voorbereiding is een puntensysteem; nog niet bekend is hoeveel punten bij elke overtreding worden afgetrokken.

Het systeem is afgestemd op e-policing, een initiatief om informatie over bestuurders digitaal op te slaan. De politie kan daardoor zien of boetes zijn betaald. Vorig jaar deelde de politie bekeuringen ad 11 miljoen baht uit, maar daarvan is slechts 1,3 miljoen betaald. In de eerste helft van dit jaar werden 7 miljoen bonnen uitgeschreven, waarvan 5,9 miljoen niet betaald zijn.

Om betaling af te dwingen zijn de databases van politie en Land Transport Department gekoppeld. Wanneer automobilisten niet betaald hebben en hun kentekenvergunning willen verlengen, wat jaarlijks moet gebeuren, krijgen ze een ‘tijdelijke’ vergunning. De boete dient binnen 30 dagen betaald te worden.

Het artikel eindigt met de mening van één weggebruiker, die al 10 jaar achter het stuur zit. Hij is het eens met het boetesysteem, maar vindt dat de politie ook in toom moet worden gehouden. Het image van de verkeerspolitie is lang besmet door enkele oneerlijke agenten.

De man betwijfelt of de wet in alle gevallen op een eerlijke manier wordt gehandhaafd. Misschien laten ze machtige mensen lopen en zijn ze ook vatbaar voor andere soorten wangedrag, zegt hij. ‘Wat gebeurt er als deze corrupte praktijken nog steeds doorgaan wanneer de digitale aftrekpunten worden toegepast?’

Kort Nieuws zondag 8 september

– Pagina 2 bestaat vandaag uit vier berichten en de rubriek News Bites met vier kortjes, Ik noem twee kortjes. Artiwara ‘Toon Bodyslam’ Kongmalai, die eerder forse bedragen ophaalde met zijn marathons, gaat volgende maand een marathon van 300 kilometer van Trang naar Phuket leiden om geld op te halen voor zeven ziekenhuizen in het Zuiden. De deelnemers lopen om beurten 10 km. Verwacht wordt dat de laatste etappe door een record aantal lopers wordt afgelegd.

Het andere kortje meldt dat in de Ayutthaya Elephant Kraal een baby olifant tijdens de geboorte is overleden omdat mama ging zitten op het kalf toen het nog maar voor de helft was geboren. De moeder leek uiterst geagiteerd tijdens de bevalling. Ze trompetterde en bonkte met haar kop tegen een boom. Toen het gehele kalf er lag, ademde het niet. Dierenartsen probeerden het tevergeefs te reanimeren.

– Twee nieuwe berichten op de 2. Eén is een follow-up op de inbeslagname van methamphetamine door de douane van Nieuw-Zeeland (zie Nieuws van de website). Het Office of the Narcotics Control Board vermoedt dat de drugs afkomstig zijn uit de Golden Triangle, dus Thailand is alleen gebruikt als transitland. De motoren waarin de meth was verborgen, waren verscheept in Bangkok en bereikten Nieuw-Zeeland via Singapore. De drugs hebben een straatwaarde van 4,7 miljard baht.

De douane kreeg argwaan door het gewicht van de motoren. Ze vermoedt dat een geraffineerd Canadees drugskartel achter de verscheping zit. Twee Canadezen die naar Nieuw-Zeeland waren gestuurd om de drugs in ontvangst te nemen en te verkopen, zijn samen met een Nieuw-Zeelander aangehouden. Ze kunnen alle drie een levenslange gevangenisstraf verwachten.

– Bhumjaithai, de partij die tijdens de verkiezingscampagne heeft beloofd zich in te zetten voor verdere liberalisering van marihuana, houdt haar woord. Op een forum gisteren zei ze volgende week een wetsvoorstel te zullen indienen dat mensen in de gelegenheid stelt thuis zes planten te kweken. Het forum werd bijgewoond door talloze belangengroepen, waaronder NGO’s, overheidsfunctionarissen, volksdokters en genezers die Thaise traditionele medicijnen voorschrijven. Ze waren enthousiast over het forum, schrijft de krant.

– Als laatste pagina 3, want pagina 4 toont 6 foto’s van het Hopewell project. Weet u wel: De aanleg van een verhoogde spoorlijn en snelweg van luchthaven Don Mueang naar de stad, in 1997 tijdens de financiële crisis stopgezet. Bij het districtskantoor van Laksi staan naast de pilaren dieprode bloemen in bloei en groeien onder de pilaren planten.

De pagina opent met het voornemen van minister Saksayam (Transport) om een eind te maken aan een conflict tussen de Expressway Authority of Thailand (Exat) en Bangkok Expressway and Metro Plc (BEM) over een claim van 137 miljard baht. Meer zeg ik er niet over, want wie van mijn lezers interesseert dat nou?

– Het dieetsupplement dat verantwoordelijk wordt gehouden voor de dood van een 16-jarig meisje vorige week in Lampang, droeg een vervalst etiket, zegt het Public Health Office. Het product was geëtiketteerd als GDM-brand’s blossom jelly lychee flavoured supplement [?].

Artsen hebben als doodsoorzaak acute nieruitval en bloedvergiftiging vastgesteld. Kort nadat ze de pillen had ingenomen, verloor ze haar eetlust. Een maand later begonnen haar voeten op te zwellen. Ze werd opgenomen in het ziekenhuis waar de dodelijke symptomen werden gediagnosticeerd. Ook bleek ze dat ze een auto-immuun ziekte had.

Volgens een functionaris van het kantoor in Lampang is het nog te vroeg om te concluderen dat het supplement het meisje heeft gedood. Maar sommige kruiden kunnen fataal zijn voor mensen met een allergie.Het product is op markten in Lampang van de schappen gehaald.

– Volgende maand wordt het contract getekend voor de derde fase van de uitbreiding van de haven van Laem Chabang. Maar er zijn nog wel enkele hobbels te nemen. Zo is een consortium dat gediskwalificeerd is, naar de bestuursrechter gestapt om de afwijzing ongedaan te maken.

Wanneer de derde fase klaar is, kan de haven 18 miljoen TEU per jaar verwerken (Twenty-Foot Equivalent Units). Thans kan de haven 11 miljoen TEU aan.

– Laatste bericht. Bewoners van laaggelegen gebieden in de provincies Ang Thong en Ayutthaya haasten zich om hun spulletjes in veiligheid te brengen, want ze zijn gewaarschuwd voor grote hoeveelheden water die worden geloosd door de Chao Phrya dam in Chai Nat. Het RID verwachtte dat de rivier Noi gisteravond buiten haar oevers zou treden. Het water kan een hoogte bereiken van 40 tot 50 cm.


 

Twee penissen in studieboek

7 september – Als je studieboeken al niet kunt vertrouwen, dan wordt het natuurlijk nooit wat met het Thaise onderwijs. Hoofdredacteur Pornchai van BP’s vrijdagmagazine Guru geeft in haar redactioneel drie voorbeelden van pijnlijke fouten.

De aardigste gaat over een studieboek dat 54 typefouten bevat. Dat heeft nieuwsagentschap Isara News ontdekt. Het studieboek over duurzame economie is samengesteld door het Non-formal and Informal Education Office.

De meest hilarische typefout is gemaakt in het woord kuabkoo (in het Engels ‘along with’ of ‘together with’) met als gevolg dat er nu in het Thais ‘een paar penissen’ staat. Maar dat is nog niet eens het ergste. De Verantwoording meldt dat de tekst van deze tweede druk door dertien (!) personen is gereviseerd.

Guru besluit met de verzuchting: Wat voor hoop kun je hebben voor onderwijshervormingen als een schoolbestuur er niet voor terugdeinst te frauderen met het schoollunchfonds, de leerlingen een armzalige lunch voor zet, zowel kwantitatief als kwalitatief, en het bespaarde geld in eigen zak steekt. (Guru, BP, 6 september)

Verwachtingen versus Realiteit

7 september – Het omslagverhaal van Guru constateert dat er een discrepantie is tussen wat toeristen verwachten aan te treffen in Thailand en wat ze aantreffen als ze er zijn. Een heel enkele keer vallen verwachting en realiteit samen, bijvoorbeeld bij de verwachting dat het verkeer in Bangkok een puinhoop is. En dat is het ook, want de verkeerscongestie is berucht.

Over berucht gesproken: Bangkok is een van ’s werelds beruchtste seksbestemmingen. Op elke hoek van de straat worden klanten geworven en zijn duistere massagesalons gevestigd. Dat is de verwachting, maar de realiteit is dat op elke hoek een freaking 7-Eleven is gevestigd, soms twee tegenover elkaar. Guru schrijft: We nemen onze behoefte aan gemakswinkels en microwaveable ham en kaas sandwiches serieus.

Persoonlijke noot: Ik heb op loopafstand de keuze uit vier 7-Elevens, een vijfde heeft een tijdje geleden het loodje gelegd.

Guru geeft 14 voorbeelden. Klik hier, maar neem ze niet al te serieus. (Guru, BP, 6 september)


 

Nieuws van de website 6-7 september

• Douane Nieuw-Zeeland onderschept 469 kilo meth verborgen in uit Thailand geïmporteerde elektrische motoren
• Gemeenteraad BKK stelt verhoging afvalstoffenheffing uit tot eind volgend jaar
• Toestel Thai AirAsia op weg naar BKK keert kort na vertrek uit Malediven terug en maakt veilige noodlanding na brand in een motor
• Phuket: Drie autodieven aangehouden, 23 van de 40 verkochte of verpachte auto’s teruggevorderd
• Hat Yai (Songkhla): Aannemer gedood toen hij zijn dochter van 4 naar school bracht; was bedreigd door onderaannemer, zeggen werknemers
• Opknapbeurt voor Tham Luang park rond befaamde grot schiet niet op, alhoewel budgetten door provincie en overheid al zijn toegezegd
• Chiang Rai: Valse 100 dollar biljetten ad 16 mln baht onderschept, vrouw (54) aangehouden
• Palang Prachatham dreigt coalitie te verlaten omdat kleine partijen geen voorzitterspost van parlementscommissies hebben gekregen, coalitie zou daardoor meerderheid verliezen
• Chaiwat komt met geluidsopname op de proppen waarin politieagent een ondergeschikte lijkt over te halen hem aan te wijzen als meesterbrein voor de moord op Billy [ja, een kat in het nauw maakt rare sprongen]
• Nierpatiënten in Yasothon dreigen dialyse vanwege overstromingen mis te lopen, NHSO zegt: voorraden voldoende voor 1 week
• Economisch kabinet keurt Thailand Plus pakket goed met stimulansen om buitenlandse bedrijven te bewegen hun productie naar Thailand te verplaatsen wegens handelsoorlog VS-China
• IB arresteert op verzoek van Interpol twee Zuid-Koreanen die in eigen land werden gezocht voor fraude en drugshandel
• Overstappen op Hua Lamphong voor verlengde Blue Line naar Bang Wa vanaf zaterdag niet meer nodig
• Richtlijnen klaar voor ride-sharing diensten (zoals Grab), worden in maart 2020 gelegaliseerd
• Pech voor voormalig minister Boonsong (Handel): Ging in beroep en kreeg van hooggerechtshof zes jaar extra gevangenisstraf voor frauduleuze G2G rijstdeals
• Nieuwe elektrische bus maakt een proefrit in Bangkok. Klik hier voor een fotoalbum met 14 foto’s
• Consumer Confidence Index in augustus op laagste niveau in 33 maanden; zorgen over politieke stabiliteit, trage economisch groei en wereldwijde economische onzekerheid

Detailhandel e.a. doen plastic in de ban

7 september – Detailhandelaren, plastic fabrikanten en warenhuizen stoppen vanaf 1 januari 2020 met het verstrekken van single-use plastic tassen aan klanten. Dat hebben 26 partijen gisteren afgesproken. Klanten hebben vier maanden de gelegenheid om te wennen aan het idee dat ze voortaan een tas moeten meenemen als ze boodschappen doen.

Minister Varawut (Milieu) die de opvallende afspraak bekend maakte, zei gisteren op een persconferentie dat dit al veel eerder had moeten gebeuren, want Thailand is de zesde grootste vervuiler van de oceaan met plastic afval. ‘We hebben veel tijd besteed aan pogingen om te onderhandelen. Maar uiteindelijk is het gelukt.’

Geschat wordt dat Thais jaarlijks 45 miljard plastic tassen gebruiken. Hiervan is 30 procent afkomstig van warenhuizen en 24-uurs gemakswinkels, nog eens 30 procent van mom-and-pop winkels en de rest van straatverkopers en traditionele floating markten. De afspraak (wanneer iedereen zich er netjes aan houdt) resullteert in een afname met 30 procent.

De volgende stap wordt gezet in 2022: dan worden piepschuim verpakking, rietjes en plastic bekers verboden. De regerings roadmap 2018-2030 voor plastic afval management heeft uiteindelijk als doel om alle plastic materialen en afval in Thailand tegen 2030 te recyclen.

In voorbereiding is een wet die voorziet in vermindering, hergebruik en recycling van plastic materialen en afval – de befaamde drie R’s: Reuse, Recycle, Reduce. De wet schrijft ook voor dat afvalbedrijven afval dienen te scheiden in verschillende groepen voor recycling.

De zaak Porlajee: Een kat in ’t nauw enz

7 september – BP opent vandaag pagina 2 over de volle breedte met het nieuws dat vier stafleden van nationaal park Kaeng Krachan (Phetchaburi) zijn overgeplaatst. Zij waren getuige van de arrestatie van Karen actievoerder Porlajee ‘Billy’ Rakchongcharoen in 2014 door toenmalig parkhoofd Chaiwat Limlikit-asorn.

DNP directeur-generaal Thanya zegt dat de vier zijn overgeplaatst omdat de DSI de verdwijning van Porlajee nu onderzoekt als een moordzaak en niet meer als een vermissing. Chaiwat hoeft niet te worden overgeplaatst want hij werkt nu in Ubon Ratchathani.

Merkwaardigerwijs besteedt de krant slechts één zinnetje en niet eens erg specifiek aan de geluidsopname die Chaiwat in de strijd heeft gegooid om, zo lijkt het, zichzelf vrij te pleiten van (betrokkenheid bij) moord op Billy. De krant schrijft slechts dat Chaiwat namens hem een klacht heeft laten indienen bij de politie van Ubon Ratchathani door een chief legal officer nadat een van zijn ondergeschikten ‘allegedly was intimidated into implicating him in Porlajee’s case’. Dat het om een geluidsopname gaat, noemt de krant niet eens.

In Nieuws van de website schreef ik als commentaar: Een kat in het nauw maakt rare sprongen. Chaiwat wekte eerder twijfel aan het DNA-onderzoek van het gevonden stukje bot. Hij betwijfelde of het werkelijk wel van Porlajee was en nu dan komt hij met een geluidsopname op de proppen waarin een politieagent een van zijn ondergeschikten zou hebben overgehaald to frame Chaiwat. Ik vraag me af: waar komt die opname vandaan, wie heeft hem gemaakt, wanneer, hoe en waarom? Als je het mij vraagt, is die Chaiwat zo schuldig als wat.

DSI hoofd Paisit verdedigde gisteren het DNA onderzoek dat is verricht door het Central Institute of Forensic Science. Het instituut heeft om nog een maand gevraagd om de overige botjes die [in een waterreservoir van het nationaal park] zijn gevonden, te onderzoeken. Paisit verwacht dat de zaak over een paar maanden kan worden afgerond. (Zie verder voorgaande berichten)

Prayut dringt aan op spoedige RCEP deal

7 september – Ik was even in verwarring toen ik het openingsverhaal van BP las en de bijbehorende foto zag. Dacht: Die vergadering was toch vrijdag afgelopen. Maar de opening gaat over een vergadering van de Asean ministers van Economie, terwijl deze week werd vergaderd door de collega’s van Energie. Ook nu weer mocht premier Prayut de vergadering, die tot dinsdag duurt, openen, want Thailand is dit jaar voorzitter van Asean.

Prayut drong aan op snelle inwerkingtreding van het Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP), dat in november 2012 is opgericht en waarover de ledenlanden het maar moeilijk eens kunnen worden. Of het Prayut zal lukken de neuzen in één richting te laten wijzen en de vrijhandelsovereenkomst in november op de rails te krijgen, is nog maar de vraag want elk land verdedigt zijn eigen belangen.

Daar ik niet His Master’s Voice ben, laat ik het artikel verder onbesproken. U mag het zelf lezen op de website: Prayut urges speedy RCEP deal. Alles over de RCEP en het Trans-Pacific Partnership, een speeltje van Obama waaruit Trump zich heeft teruggetrokken, op de gelijknamige pagina. Klik hier.

Rehab kan overvolle gevangenissen ontlasten

7 september – De National Human Rights Commission en het Thailand Insttute of Justice (TIJ) hebben de krachten gebundeld om manieren te zoeken de overvolle gevangenissen te ontlasten. Thailand telt ’s werelds zesde grootste gevangenisbevolking.

‘Alhoewel deze gedetineerden rechtmatig gevangen zitten, moet het land de wet verbeteren en andere maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat ze een behoorlijke rehabilitatie (afgekort rehab, herplaatsing in de burgermaatschappij) krijgen’, bepleit TIJ-directeur Kittipong.

Hij zegt dat China, India en Indonesië grotere bevolkingen hebben, maar minder gevangenen. In de Thaise gevangenissen zitten 300.000 personen gevangen, veel meer dan de capaciteit van 120.000. Elke gedetineerde beschikt gemiddeld over een slaapplaats van 0,7 vierkante meter. ‘Ze kunnen niet eens behoorlijk liggen.’

Kittipong meent dat de overbevolking voornamelijk te wijten is aan tekortkomingen in het rechtssysteem. ‘Door een amendement op de drugswetten belanden meer overtreders achter tralies. Het aantal mannelijke gevangenen is gestegen met 70 procent, het aantal vrouwelijke met 87 procent, waarvan 20 procent gedurende de rechtgang is opgesloten. Als gevolg daarvan is het jaarlijkse budget van het Corrections Department omhoog geschoten naar 12 miljard baht. De recidive is meer dan 30 procent.’

Kittipong zegt dat het probleem niet bij het Corrections Department ligt maar veroorzaakt wordt door de lopsided (eenzijdige, onevenwichtige) vergelding van het rechtsstelsel. In plaats van alleen te focussen op straf, dient de overheid die te combineren met rehabilitatie om ervoor te zorgen dat overtreders schuld voelen en consideratie hebben voor slachtoffers. Ook pleit hij voor meer gebruik van elektronisch toezicht en andere alternatieven voor gevangenzetting.

ACT-campagnevoerders maken stop corruptie gebaar.

Kort Nieuws zaterdag 7 september

– Als laatste pagina 3 met de rubriek In Brief, de opening die over het parlementsdebat gaat, dat gewijd wordt aan de onvolledige eedaflegging, twee bekende berichten (terugkeer van Thai AirAsia toestel naar Malediven, nierpatiënten die gedupeerd worden door de overstromingen) en twee nieuwe berichten.

– Privy Council-lid Paiboon Koomchaya beschuldigt drie groepen corrupte personen ervan verantwoordelijk te zijn voor Thailand’s moeizame worsteling om zich te ontwikkelen. Hij vindt Thailand’s plaats op de Corruption Perceptions Index zorgelijk. Van alle 100 baht die de overheid uitgeeft, vloeit 70 baht weg aan corruptie, in Singapore is dat slechts 15 baht.

De voormalige minister van Justitie, die gisteren sprak op een bijeenkomst van de particuliere Anti-Corruption Organisation of Thailand, schroomde niet om ambtenaren, politieke ambtsdragers en zakenlieden ervan te beschuldigen geld af te romen van overheidsbudgetten. Dat is niet alleen financiële hebzucht maar ook een wens voor niet-financiële voordelen, zoals carrière maken, zei hij. ‘Daarom zijn corruptieproblemen gecompliceerd en moeilijk op te lossen.’

ACT-voorzitter Wichian ziet een lichtpuntje. Hij meent dat Thais corruptie minder beginnen te accepteren sinds de groep haar anti-corruptie activiteiten zeven jaar geleden begon. De bijeenkomst eindigde met een forum waaraan zes nieuwkomers in de politiek van zes partijen deelnamen.

– Tweede en laatste bericht. Premier Prayut dringt er bij Qatar op aan meer te investeren in het economische troetelkindje van de regering, de Eastern Economic Corridor, en hij vraagt het land meer rijst, rubber en palmproducten te kopen. De premier zei dat toen de vertrekkende ambassadeur van het land hem een bezoek bracht.

Prayut dankte Quatar omdat het land Thaise studenten beurzen heeft gegeven om er te studeren en hij toonde zich verheugd dat vele bewoners van het land Thailand kiezen voor medische behandelingen.

Qatar is Thailand’s derde grootste handelspartner in het Midden-Oosten en 24ste op de wereldmarkt. In 2018 bezochten 35.838 Qatari Thailand, de meesten voor medische diensten. Qatar hoopt dat Thaise ziekenhuizen dependances in het land willen vestigen, daar het land zich wil ontwikkelen tot medisch centrum in het Midden-Oosten.


 

Seeking fortune in paradise

People from all over arrive in Narathiwat’s Sukhirin district to pan for gold. But don’t expect large yields

6 september – Locals in Ban Phu Khao Thong in Narathiwat’s Sukhirin district pan for gold in the Sai Buri River. Two found small fragments of gold that look liked grains of shining sand. Visitors are encouraged to experience gold panning if they do not mind wading in the cold stream.

The clear water of the Sai Buri River turned murky. The current was a bit strong due to the heavy rain the night before. However, the unpleasant condition of the river did not stop a group of villagers from Ban Phu Khao Thong in Narathiwat’s Sukhirin district to pan for gold, the traditional prospecting technique that has been practised for more than four decades.

“I have panned for gold since I moved to the village in 2005 from my hometown in Nakhon Ratchasima. I can find gold every day,” said Roam Srisanngam, adding that “it was easy to find gold in the past like 1g per day, but not nowadays”. Today she finds minuscule amounts, collecting the metal in a plastic bottle before selling.

Ban Phu Khao Thong, bordering on Malaysia’s Kelantan state, has been known for gold mining since 1932 when the Societe des Mine d’Or de Litcho from France got a 25-year concession to mine for gold in the forested area. The business was going well until 1941 when the company closed due to World War II. According to a record of the Department of Mineral Resources, the French company dug out 1,951kg of gold during the nine years of mining. (Bron: BP, 5 september 2019)

Lees verder: https://www.bangkokpost.com/life/social-and-lifestyle/1743289/seeking-fortune-in-paradise#cxrecs_s


 

Nieuws van de website 5-6 september

• Kanchanaburi: Karen vrouw met zwangerschapscomplicaties uit afgelegen dorp per legerheli naar ziekenhuis gebracht
Cryptocurrency duivelskunstenaar (48) aangehouden wegens oplichting ad 500 miljoen baht; hij werd gearresteerd op voetbalveld in Huai Khwang
• Waarschuwing voor overstromingen en zware regens in 10 provincies nog steeds van kracht, behalve in Noorden en Noordoosten nu ook in Oosten verwacht
• Hooggerechtshof bevestigt voorwaardelijke gevangenisstraf voor Sondhi’s zoon plus andere leidinggevende wegens illegale uitzendingen via ASTV News 1 satellite TV in 2005 en 2006
• Hooggerechtshof bevestigt vrijspraak voor voormalig tv-anchor Sorrayut, vervolgd voor het vervalsen van documenten, want dupliceert andere zaak
Oppositie vraagt debat over eed te verschuiven van 18 naar 17 september, zodat het niet samenvalt met rechtbankzitting die Prayut wellicht wil bijwonen
12 kleine slangen, verstopt in spaarpotten,  gevonden in postpakketten uit Taiwan, bestemd voor vrouw in Chiang Mai
• Twee hackers aangehouden die online voedselkortingscodes hadden gestolen en verkocht; bedrijf gedupeerd voor 1 mln baht
• Mae Sot: Gastarbeiders in textielfabrieken die voor Starbucks en Bauer Hockey werken, worden onderbetaald, zegt Thompson Reuters Foundation
• Crisis in New Economics Party, nieuwe leider wil bij oppositie blijven, dreigt partijleden te royeren die tegen zijn benoeming zijn
• 5 roodhemdleden vrijgesproken in M79-zaak uit 2014 (afvuren granaten naar PDRC-groep bij Government Complex) wegens onvoldoende bewijs, zeggen dat ze gedwongen werden te bekennen
• NSTDA: 5G, 6G, quantum computing, AI en mobiliteitsdienstverlening hebben de komende 5 jaar de meeste invloed op de bevolking, ze verbeteren het leven van mensen en verkleinen sociale ongelijkheid (klik hier voor artikel)
• Thailand en Vietnam beginnen World Cup kwalificatie met 0-0 gelijk spel; Thailand speelt dinsdag tegen Indonesië
• Informa Markets Thailand: Ondanks trage economie groeit de tentoonstellingssector dit jaar met 10 pct, daar de stabiliteit dankzij nieuwe regering buitenlanders vertrouwen geeft
• Laos, Maleisië en Thailand hebben een tweede overeenkomst gesloten over de levering van elektriciteit door Laos aan Maleisië. De eerste overeenkomst over de levering van 100 MW loopt in december 2019 af, de tweede die is getekend tijdens de 37th Asean Ministers on Energy Meeting in Bangkok, voorziet in 300 MW in 2021

DSI adjunct-hoofd Korrawat Panprapakorn ontmoet Pinnapa Pruksapan in Phetchaburi.

Vind en straf Porlajee’s moordenaars, zegt Prayut

6 september – Dat de moordenaars van Karen activist Porlajee ‘Billy’ Rakchongcharoen ooit gevonden en bestraft worden, lijkt niet erg waarschijnlijk want de afgelopen 15 jaar zijn 80 gevallen van vermissingen en martelingen in Thailand gedocumenteerd. De meeste van die zaken zijn nooit opgelost, aldus een rapport van de VN, waar BP adjunct-redacteur Anchalee Kongrut gisteren in een opinieverhaal op wees.

Premier Prayut heeft de onderzoekers gisteren opgedragen zorg te dragen voor een ‘waterdicht’ onderzoek en Porlajee’s moordenaars voor de rechter te brengen. ‘Overtreders van de wet mogen niet de dans ontspringen [mijn woordkeus]. De dingen moeten de wet volgen.’ Om daar gelijk een eigen kanttekening bij te plaatsen: desnoods worden zondebokken opgevoerd, zoals vermoedelijk ook gebeurd is bij de Koh Tao moorden.

Porlajee’s echtgenote reageerde gisteren op de twijfel die Chaiwat Limlikit-asorn, destijds hoofd van nationaal park Kaeng Krachan, heeft gezaaid over het DNA-onderzoek van het stukje gevonden bot. Hij zei dat het in hetzelfde gebied was gevonden als waar Karen de as van hun overledenen verspreiden. (Zie het bericht van gisteren: De zaak Porlajee: Wordt parkhoofd Chaiwat zenuwachtig?)

Pinnapa Pruksapan wijst er echter op dat Karen hun doden begraven of cremeren maar de as niet verspreiden in rivieren of stromen. [Het desbetreffende stukje bot komt uit een olievat dat is opgedoken uit een waterreservoir in het bos] Alhoewel ze vertrouwen heeft in het onderzoek van de DSI, maakt ze zich zorgen dat ‘invloedrijke figuren’ zich met de zaak bemoeien. Gisteren kreeg ze bezoek van DSI adjunct-hoofd Korrawat Panprapakorn.

Kerdchoke Kasamjongwit, adjunct directeur-generaal van het Department of Rights and Liberties Protection, heeft bekend gemaakt dat het departement overweegt de familie van Porlajee een compensatie van 100.000 baht te verlenen, juridische hulp te bieden en beurzen voor de schoolgaande kinderen te regelen.

House Speaker: Debat over eed op 18, niet 17 september

6 september – House Speaker Chuan Leekpai weigert het verzoek van de oppositie te honoreren om het debat over de onvolledige eedaflegging van het kabinet voor de koning een dag te vervroegen. Het is en blijft 18 september (van 9.30 uur tot middernacht) en het verschuift niet naar 17 september. Ook het verzoek van de oppositie om er twee dagen voor uit te trekken, wees hij eerder af.

De oppositie vreest dat Prayut zich onttrekt aan wat genoemd wordt de grilling door de oppositie omdat op 18 september het Constitutionele Hof vermoedelijk bekend maakt of het een petitie in behandeling neemt met de vraag of Prayut premier kan blijven gezien de onvolledige eed. Wanneer het Hof de petitie accepteert, kan Prayut redeneren dat de zaak onder de rechter is, aldus een politieke bron.

Prayut kwam tweemaal eerder niet opdagen in het parlement om vragen te beantwoorden, zogenaamd wegens ‘drukke werkzaamheden’. Niettemin heeft hij deze maal toegezegd op 18 september van de partij te zijn. Hij heeft dat gisteren nog eens bevestigd.

Hij zei: ‘Wordt er van mij verwacht geen ander werk te doen dan debatvragen te beantwoorden?’, waaraan hij toevoegde dat dat de kwestie door ‘mensen met kwade bedoelingen’ wordt uitgebuit. Hij zei ook dat er wellicht een ‘limiet’ is op welke details hij tijdens het debat kan ingaan. ‘Bepaalde informatie vrijgeven kan gevolgen hebben.’

Vice-premier Prawit heeft de parlementsleden die tijdens het debat het woord voeren, geadviseerd om niets te zeggen wat betrekking heeft op de ‘high institution’, waarmee de koning wordt bedoeld. Die lijkt trouwens Prayut en het kabinet een steuntje in de rug te hebben gegeven door de boodschap, die hij het kabinet heeft gestuurd (zie het bericht van 28 augustus: Koning steekt Prayut c.s. een hart onder de riem).

Kort Nieuws vrijdag 6 september

Bangkok Post opent vandaag weer met de 37th Asean Ministers on Energy Meeting die in Bangkok wordt gehouden. Vandaag is de laatste dag van de vijfdaagse serie van vergaderingen.

De krant meldt dat Thailand en Cambodja zijn overeengekomen de besprekingen over de OCA in de Golf van Thailand te heropenen. De afkorting, voluit overlapping claims area, heeft betrekking op het energierijke gebied dat door beide landen wordt geclaimd.

Vertegenwoordigers van beide landen zijn het erover eens dat de OCA ontwikkeld moet worden op een manier die zowel Thailand als Cambodja ten goede komt. De gesprekken moeten ‘zo snel als mogelijk’ beginnen.

Minister Sontirat (Energie) zegt: ‘We zoeken de beste manier om de discussie te hervatten na enkele tientallen jaren van vertraging. Hoewel er nog geen definitief tijdpad is vastgesteld, zullen we Cambodja informeren zodra we de hordes aan onze kant hebben weggewerkt. Hopelijk kan de discussie dan hervat worden.’

Daar ik nu al tranen in mijn ogen krijg van dit mooie nieuws, verwijs ik verder naar het artikel. Klik hier: Renewed gas field talks eyed.

– Pagina 2 opent met een follow-up op het vermetele plan van de DNP om een safaripad te ontwikkelen aan de rand van de Unesco werelderfgoed Huai Kha Kheng Wildlife Sanctuary (Tak en Uthai Thani). DNP-woordvoerder Sompoch zegt dat lokaal georganiseerd safari toerisme een effectieve manier is om confrontaties tussen dieren die er leven (olifanten, tijgers, bantengs en andere dieren), en mensen en dorpen te verminderen.

‘Geprobeerd moet worden ervoor te zorgen dat de lokale bevolking en alle betrokkenen profiteren van het plan. We zien geen reden om af te zien van het safariproject, dat gebaseerd is op academische studies die op verschillende gebieden zijn verricht. Het is een heel interessant mechanisme om conflicten tussen dieren en mensen te verminderen, die waarschijnlijk in de toekomst erger worden.’

Het departement, zegt Sompoch, beschouwt de ontwikkeling van toerisme als één oplossing van het probleem. Maar het plan wordt eerst op openbare hoorzittingen gepresenteerd alvorens een definitief besluit wordt genomen. Meer weten? Lees: ‘Safari tours’ to cut conflict with wildlife.

– Premier Prayut roept de Asean-landen op om steun te verlenen aan micro-SMEs, bedrijven met minder dan vijf werknemers, dus kleiner dan MKB’s. Ze dienen de eigenaren van die bedrijven op de hoogte te brengen van digitale technologische know-how en ervoor te zorgen dat ze toegang hebben tot financiële bronnen.

Thailand is vorig jaar al begonnen de worstelende bedrijven te helpen door de SME Bank te instrueren haar kredietcriteria aan te passen. Maar geld alleen is niet genoeg, zei Prayut gisteren op een seminar over micro-bedrijven in Asean. Hij benadrukte dat regeringen entrepeneurs moeten helpen volledig gebruik te maken van nieuwe, complexer wordende marketingmiddelen. ‘Entrepeneurs voorlichten over innovaties is een must daar mensen die goed willen zijn in digitaal gebruik over diverse kundigheden dienen te beschikken.’

Thailand telt drie miljoen micro-MKB’s die werk bieden aan 14 miljoen personen. Het ministerie van Werkgelegenheid stuurt experts naar de bedrijven om te helpen de vakbekwaamheid van de werknemers te ontwikkelen en hun productiviteit te vergroten.

– De Chinese e-handelsgigant Alibaba heeft een intensief trainingsprogramma opgezet dat tot doel heeft de concurrentiepositie van Thaise bedrijven in het digitale tijdperk te bevorderen. De trainingsessie van 10 dagen is ontwikkeld samen met het Digital Economic Promotion Agency, National Innovation Agency of Thailand en multinational durfkapitaal firma Gobi Partners. Ze wordt gehouden in het hoofdkantoor van Alibaba in Hangzou. Tot zondag kunnen aanvragen worden gedaan om deel te nemen.

– De oppositie zit bepaaldelijk niet stil, want heeft nu een petitie ingediend over de rechtmatigheid van de bestuursmaatregel (executive decree) het amendement op de gezinsbeschermingswet uit te stellen. House Speaker Chuan heeft de petitie gisteren doorgestuurd naar het Constitutionele Hof, maar hij kan niet garanderen dat het Hof tijdig een uitspraak doet, zodat het amendement nog tijdens de huidige parlementssessie kan worden behandeld.

Het amendement hevelt het onderzoek naar gevallen van huiselijk geweld over van de politie naar functionarissen van het ministerie van Sociale Zaken. Tevens gaat huiselijk geweld beschouwd worden als non-compoundable offence [kan de vertaling niet vinden]. Waarom het kabinet aan de rem heeft getrokken, is me niet duidelijk.

– Ik ben inmiddels beland op pagina 3 die drie bekende en twee nieuwe berichten bevat. Bekend van de website zijn: vondst slangen in postpakket, ruzie in de New Economics Party en vrijspraak voor Sorrayuth. De twee nieuwe berichten zijn nauwelijks de moeite waard van het vermelden.

De Indonesische Vice Minister of Energy and Mineral Resources zegt on the sidelines van Amem  dat de Indonesische olie- en gassector profiteert van de verbeterde condities als gevolg van het besluit af te zien van production sharing contracts en over te stappen op gross-split scheme. [Snapt u wel, ik niet]

Het andere bericht meldt dat de aanbestedingsprocedure voor de aanschaf van 50 diesel-elektrische locomotieven ad 6,5 miljard baht op 16 oktober begint, aldus een bron bij de SRT. Het bericht somt de voorwaarden op waaraan bieders moeten voldoen, maar ik neem niet aan dat mijn lezers een bod doen, dus die laat ik weg. De bron zei ook nog iets over twee contracten voor de aanleg van de HSL [welke?], maar daarvoor geldt hetzelfde.

– Als laatste pagina 4, die opent met het laatste nieuws over de tropische storm Podul. Het Department of Disaster Prevention and Mitigation heeft bekend gemaakt dat de storm in combinatie met een sterke zuidwestelijke moesson in noordelijk Thailand aan zestien personen het leven heeft gekost. Door het extreme weer zijn 102.000 huishoudens in 31 provincies getroffen, 10 provincies kampen nog met overstromingen. In vier provincies zijn 1.400 personen in 15 operaties geëvacueerd.

Het Meteorological Department verwacht dat zware regens aanhouden in het Noordoosten en Oosten met mogelijk overstromingen. De marine laat zich niet onbetuigd, want heeft 25 boten naar Sakon Nakhon gestuurd. Die provincie kampt met een van de ergste overstromingen in het land, zegt schout-bij-nacht Warodom.

– Minister Saksayam heeft gisteren gesuggereerd dat de raad van bestuur van Thai Airways International wordt vervangen vanwege overduidelijke underperformance. Tussen juni vorig jaar en eind juni dit jaar leed de nationale luchtvaartmaatschappij een verlies van 13,5 miljard baht, waardoor de totale schuldenlast nu 245,13 miljard baht bedraagt.

– Het ministerie van Landbouw gaat vakantieparken die illegaal zijn aangelegd op Sor Por Kor land (land gereserveerd voor landloze boeren) in beslag nemen en ze terug verhuren aan de eigenaren. De opbrengst daarvan gaat naar het Agricultural Land Reform Fund, een speciaal fonds om arme boeren te helpen. Het plan wordt gezien als een U-turn van het beleid van de vorige regering die de resorts wilde slopen. Tot nu toe zijn in 80 resorts op 8.00 rai invallen gedaan. Wat er al gesloopt is, vermeldt het bericht niet.

Staatssecretaris Thamanat (Landbouw) die dit gisteren bekend maakte, zegt dat het ministerie het project One Map van stal wil halen. Dit door het ministerie van Milieu bedachte project heeft tot doel problemen op te lossen die veroorzaakt worden door overlappende grenzen. Een commissie is in het leven geroepen die de grenzen moet vaststellen.

– Laatste bericht, want de rubriek In Brief met vier vrij lange kortjes sla ik over. Het World Wildlife Fund (WWF) roept in het 2019 Sustainable Banking Assessment rapport 35 banken in Asean op meer conservation-minded policies te ontwikkelen. Het waarschuwt voor ‘existentiële bedreigingen zoals klimaatverandering en verslechtering van het milieu, die potentieel kunnen leiden tot financiële instabiliteit en sociale onrust’. Het WWF wil dat banken afzien van geld lenen aan ongezonde bedrijven en groene investerings portfolio’s aan hun klanten aanbieden.


 

David Garrett – J.S. Bach’s Air https://youtu.be/E100oGo8d34
David Garrett (David Bongartz) (Aken, 1980) is een Duits-Amerikaanse viool-virtuoos. Hij heeft een plaats in het Guinness Book of Records als de snelste violist ter wereld: hij speelde De vlucht van de hommel van Nikolaj Rimski-Korsakov in 1 minuut, 5 seconden en 26 honderdste. Dat zijn gemiddeld 13 noten per seconde. De onfortuinlijke violist viel in 2007 op zijn zeldzame, dure Guadagnini, gemaakt in 1772, waardoor deze aan splinters ging. Garrett kocht deze viool ooit voor het bedrag van 1,25 miljoen euro.


 

Nieuws van de website 4-5 september

• Verzwakte aarden dijk langs de Yom wordt op negen kwetsbare plaatsen met man en macht versterkt om overstromingen in Sukhothai te voorkomen, twee dorpen dinsdagavond overstroomd nadat de dijk het had begeven
• Echtgenote Abdulloh Esormusor, die na coma van 1 maand is overleden, vermoedelijk als gevolg van mishandelingen door het leger, vraagt Future Forward hulp bij het vinden van de doodsoorzaak
• Moeder dankt twee motorrijders die het leven van haar zoon (2) hebben gered toen hij een stuiptrekking kreeg, terwijl zij vast zat in het verkeer, brachten hem naar het ziekenhuis
• Minister geeft BMTA 1 maand de tijd voor studie naar verlaging tarief van air-conditioned bus
• Nakhon Ratchasima: Vrouw (57) overreden door eigen auto, was vergeten de wagen op de handrem te zetten toen ze het hek van haar woning sloot
Sondhi Limthongkul, voormalig mede-oprichter PAD (geelhemden(), na 3 jaar gevangenis vrij dankzij royal pardon (gratie)
• 58 Chinezen in hotel in Bangkok aangehouden, die landgenoten oplichtten met waardeloze aandelen
• Vrachttrein ontspoord bij station Bua Yai (Korat), treinverkeer Bangkok-Nong Khai omgeleid, vermoedelijke oorzaak defecte wissel
• Lastpak Srisuwan vraagt Kiesraad status Paiboon, die eigen partij heeft opgeheven, voor te leggen aan Constitutionele Hof, en wat te doen met de op de partij uitgebrachte stemmen
• Mastercard Inc: Bangkok met 22 mln overnachtingen voor 4e achtereenvolgende jaar meest bezochte stad voor Parijs en Londen (beide 19 mln)
• House Speaker: Parlementsdebat over onvolledige eedaflegging op 18 september van 9 tot middernacht

De zaak Porlajee: Wordt parkhoofd Chaiwat zenuwachtig?

5 september – Probeert Chaiwat Limlikit-aksorn, voormalig hoofd van nationaal park Kaeng Krachan, zich nu al in te dekken voor het geval hij wordt beschuldigd van (betrokkenheid bij) de moord op Karen actievoerder Porlajee ‘Billy’ Rakchongcharoen? Daar lijkt het wel op, waarom anders zou hij twijfel zaaien aan de DNA-test waaruit is gebleken dat het DNA van het gevonden stukje bot overeenkomt met dat van Porlajee’s moeder.

Chaiwat was de laatste die in 2014 Porlajee heeft gezien, toen hij hem arresteerde wegens het verzamelen van wilde honing in het bos. Hij zou hem hebben vrijgelaten en gewaarschuwd, maar drie getuigen die eerder hadden bevestigd Porlajee nadien gezien te hebben, hebben hun verklaring tijdens verhoor ingetrokken, aldus Traiwit Namthongthai, voormalig hoofd van Provincial Police Region 7. Dat zijn Kasem Luerit, toenmalig hoofd Forest Protection 6 in het nationaal park, en twee studenten.

Chaiwat (foto) heeft er dus alle belang bij vraagtekens te stellen achter bewijs dat Porlajee is opgeruimd omdat hij Chaiwat dwars zat. Toen hij verdween bereidde hij een rechtszaak tegen Chaiwat en parkpersoneel voor, die hutten en graansilo’s van Karen in brand hadden gestoken om hen uit het nationaal park te verdrijven.

De rechtbank heeft later echter Chaiwat c.s. vrijgesproken van moord wegens gebrek aan bewijs. Het juridische probleem was daarbij dat er geen slachtoffer was, hetgeen volgens de huidige wetgeving vereist is.

Bij de conclusie dat het in een olievat gevonden stukje verbrand bot van Billy is, is de DSI niet over één nacht ijs gegaan. Behalve het DNA-onderzoek door het Central Institute of Forensic Science  is ook Porlajee’s familie gecontroleerd, waaruit bleek dat alle verwanten van zijn moeder nog in leven zijn.

DSI-hoofd Paisit vertelde de media gisteren dat de DNA-vergelijking niet het enige bewijs is waarover ze beschikt. Zijn assistent heeft (eveneens gisteren) verklaard dat de onderzoekers wel een idee hebben wie de daders zijn, maar hij wilde daarover verder niets zeggen.

Chaiwat, thans hoofd van het Protected Area Regional Office 9 in Ubon Ratchathani, benadrukte gisteren tegen de pers dat hij niets te maken heeft met Porlajee’s verdwijning en dood. ‘Ik denk dat de DNA-test niet voldoende bewijs is dat het schedelfragment van Billy is. Het is in hetzelfde gebied gevonden waar Karen stammen de as van overledenen verstrooien, dus de schedel hoeft helemaal niet van Billy te zijn.’

Porlajee’s echtgenote Pinnapa Pruksapan vertelde de media gisteren dat hij haar had gezegd dat ‘enkele organisaties not pleased met hem waren’. ‘Als hij verdween, vertelde hij, moest ik me geen zorgen maken of proberen hem te vinden, omdat hij dood zou zijn. Toen hij echt verdween, moest ik aan die woorden denken. Hij heeft me gevraagd niet naar hem te zoeken, maar ik kon mijn belofte niet houden omdat hij een mens is dat verdwenen is.’ (Zie verder de berichtgeving van gisteren)

Foto boven: Pinnapa Pruksapan bij portret van Porlajee.

5 dagen praten over energie

5 september – BP opent vandaag met een artikel over de 37e Asean Ministers on Energy Meeting die gisteren in Bangkok is begonnen. Een verslag kun je het niet noemen, want uit het artikel blijkt niet dat de redactie op de publieke tribune heeft gezeten. Vijf dagen praten de ministers, dialoogpartners van Asean en internationale energie organisaties in diverse bijeenkomsten over energiezekerheid, betaalbaarheid en duurzaamheid in de regio.

Vandaag overlegt Thailand on the sidelines of the ongoing meeting (zoiets als in de wandelgangen) met Cambodja over het overlappende en energierijke gebied in de zee [geen details]. Het Thaise ministerie van Energie praat met Cambodja over samenwerking die beide landen ten goede komt. Nu de economie van Cambodja groeit, neemt de behoefte aan elektriciteit in het buurland toe. Thailand daarentegen heeft een surplus aan elektriciteit.

Minister Sontirat (Energie) zegt dat Cambodja plannen heeft zijn elektriciteits productiecapaciteit in Thailand uit te breiden. Thailand is bereid daarin te investeren. Aanvankelijk wilde Cambodja elektriciteit kopen in Thailand en investeren in een kolencentrale in Koh Kong [?], maar die wordt nu bij de grens gepland, zodat Thaise partijen als Egat en PTT Plc de mogelijkheid tot co-investeren hebben.

Het artikel citeert ook premier Prayut die de openingstoespraak hield. Hij zei dat Asean uitdagingen in de energiesector kan verwachten daar energie cruciaal is voor ontwikkeling. ‘Het energiegebruik en productie worden nu bepaald door hun mogelijkheid zich aan te passen aan de specifieke omstandigheden van hun land.’  [Mooi gezegd hè]

Het artikel gaat vergezeld van de traditionele hand-in-hand foto, die eenheid en overeenstemming moet suggereren, alsof alle neuzen dezelfde kant op wijzen [waar ik niets van geloof]. Ik vraag me bij dit soort foto’s altijd af of er personen tussen staan die zweethandjes hebben of nog erger stinken naar knoflook. Maar dat lees ik nooit. Meer weten? Klik hier.

Bhumjaithai peilt meningen over eigen kweek van cannabisplanten

5 september – Bhumjaithai, de partij die zich tijdens de verkiezingscampagne sterk heeft gemaakt voor verdere liberalisering van marihuana, houdt zaterdag een openbaar forum om meningen te verzamelen over een wetsvoorstel dat de bevolking toestaat maximaal zes cannabisplanten in eigen huis te kweken. Volgende week wil de partij het voorstel indienen bij het Huis van Afgevaardigden.

De partij heeft hoge verwachtingen van cannabis als handelsgewas. Maar tot nu toe staat de regering alleen het kweken van cannabis onder strenge voorwaarden toe wanneer het bestemd is voor medisch gebruik of research doeleinden en toestemming is verleend.

De laatste ontwikkeling in deze continuing story is het besluit om hennep en hennep-extracten te verwijderen van de categorie 5 lijst van de Narcotics Act. Minister Anutin (Volksgezondheid) heeft de huidige secretaris-generaal van de FDA, Tares Krassananairawiwong, benoemd tot directeur-generaal van het Department of Health Service Support. Tares is een uitgesproken voorstander van het liberaliseren van cannabis voor medische doeleinden. Maar of hij ook voor recreatief gebruik is, vermeldt het artikel niet.

Ten slotte is het ministerie tegemoet gekomen aan verzoeken de verhouding THC tot CBD in hennepproducten te verhogen van 0,2 naar 1 procent om kleine entrepeneurs te helpen. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg 2019)

Kort Nieuws donderdag 5 september

– Een Franse rechtbank heeft dinsdag het voormalig hoofd van budgetluchtvaartmaatschappij One-Two-Go, Udom Tantiprasongchai, in absentia veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar en een boete van 75.000 euro wegens een crash in 2007 waarbij 90 personen om het leven kwamen. Volgens de nabestaanden van negen Franse slachtoffers die de zaak aanhangig hadden gemaakt, was de crash op vakantie-eiland Phuket ‘een ongeluk dat erop wachtte om te gebeuren’.

Het ongeluk gebeurde op 16 september 2007. De Boeing met 123 passagiers en zeven bemanningsleden gleed van de landingsbaan en brak in vlammen uit toen het probeerde te landen in de zware regen en felle wind. De nabestaanden zeggen dat de piloten overwerkt waren en dat vluchtlogs vervalst zijn.

Van de doden kwamen 33 uit Thailand en 57 uit het buitenland, voornamelijk toeristen uit Engeland, Israël en Frankrijk. Franse rechtbanken kunnen zaken als ongelukken en aanvallen die waar dan ook gebeuren, in behandeling nemen als er Franse burgers bij zijn betrokken. One-Two-Go en moedermaatschappij Orient Thai bestaan niet meer sinds de crash. Ondanks een internationaal arrestatiebevel voor Udom is hij nooit aangehouden.

– De rubriek In Brief bevat vandaag vier kortjes, de langste over Sondhi die na 3 jaar cel weer vrij man is dankzij de gratie die hem is verleend. Het Constitutionele Hof heeft de schorsing van partijleider Thanathorn (Future Forward) als parlementslid gehandhaafd. De partij was tegen de schorsing in beroep gegaan. Thanathorn wordt ervan beschuldigd dat hij aandelen bezat in een mediabedrijf toen hij zich kandidaat stelde, hetgeen verboden is. Maar hij zegt ze tijdig van de hand te hebben gedaan.

– Pagina 3 opent met het bericht dat premier Prayut alvast een voorschot neemt op het parlementsdebat over de onvolledige eedaflegging voor de koning, waarbij hij één zin niet voorlas.

Nadat hij de overstromingen gisteren in het district Wan Thong (Phitsanulok) had geïnspecteerd (foto), zei hij overeenkomstig de grondwet te hebben gehandeld. Hij zei zich nergens zorgen over te maken, want zijn bedoelingen waren puur. Ook gaf hij de verzekering dat hij het vereiste proces zou volgen, een verwijzing naar het parlementsdebat.

De pagina bevat verder nog twee berichten: Lastpak Srisuwan heeft de Kiesraad om een uitspraak van het Constitutionele Hof gevraagd over de status van voormalig partijleider Paiboon die zijn partij heeft opgeheven, en de op de partij uitgebrachte stemmen. Noemde ik al in Nieuws van de website.

Het derde bericht gaat ook weer over Prayut. In een vergadering van 1 uur met gouverneurs van zeventien noordelijke provincies in Phitsanulok heeft hij de provinciale autoriteiten opgedragen gesprekken te houden met grondbezitters over het gebruik van hun land als wateropvanggebied. Met name in het stroomgebied van de Yom in Phitsanulok en Sukhothai zijn die nodig om water op te vangen in plaats van het naar zee af te voeren. Minister Anupong (Binnenlandse Zaken) legt uit dat het water dan later tijdens het droge seizoen gebruikt kan worden.

– Pagina 4 bevat vier berichten, waarvan drie al bekend (studie naar goedkoper buskaartje in ac-bussen, verzoek van Abdulloh’s echtgenote aan FFP, vrouw dood gereden door eigen auto) en éen nieuw is.

Thailand en Singapore hebben afgesproken de samenwerking bij de bestrijding van cyber aanvallen te versterken. Die afspraak is gemaakt tijdens een beleefdheidsbezoek van de nieuw benoemde ambassadeur van Singapore, Kevin Cheok (links op de foto), aan vice-premier Prawit.

Prawit zegt Singapore’s visie en succes te bewonderen bij het transformeren van zichzelf in een smart natie door gebruik te maken van digitale technologie.


 

Fela Kuti – Colonial mentality
Fela Anikulapo Kuti (1938-1997) was een Nigeriaanse muzikant en politiek activist. Hij ontwikkelde een eigen muziekstijl, die hij afrobeat noemde. Zijn familie behoort tot de Yoruba-stam. Zijn vader en grootvader waren dominee in een protestantse kerk. (Bron: Wikipedia) https://youtu.be/O3zHgktQGDE


 

Nieuws van de website 3-4 september

• Vermoeden van moord op sinds 2014 vermiste Karen-activist Porlajee ‘Billy’ Rakchongcharoen bevestigd. Deel verbrande schedel gevonden in Kaeng Krachan waterreservoir bij zoektocht met onderwater drone, meer botten bij tweede zoektocht gevonden
• Parlementair debat over eedaflegging midden september, Prayut is van de partij, oppositie vraagt 2 dagen, maar dat zit er niet in
• Lokale verkiezingen vermoedelijk begin volgend jaar, 100.000 posities vacant sinds militaire coup
• Chinese vrouw aangehouden die tas van bagagecarrousel Suvarnabhumi had gestolen
• Lichaam Chinese toerist (35), die bij het strand van Kathu (Phuket) was meegesleurd door de golven, gevonden door reddingswerkers op jetski
• DRT overweegt goedkoper kaartje op metro en ARL buiten de spits om aantal passagiers te vermeerderen met 10 pct
• Rechtbank keurt arrestatiebevelen goed voor zes verdachten van overval op juwelierswinkel in Songkhla
• NESDC: Economische groei traag dit jaar (verwachting: 3 pct) maar is geen recessie
• Tropische storm Kajiki brengt meer regen en donderbuien mn in door Podul getroffen Noordoosten

Karen actievoerder Porlajee vermoord

4 september – De vondst van een stukje verbrand bot ter grootte van een duim, het veneuze deel van het slaapbeen, gevonden op de bodem van een olievat, opgedoken uit een waterreservoir in nationaal park Kaeng Krachan (Phetchaburi) heeft het onomstotelijk bewijs geleverd dat actievoerder Porlajee ‘Billy’ Rakchongcharoen in 2014 is vermoord. Het DNA van het stukje schedel komt overeen met het DNA van Porlajee’s moeder.

Vanzelfsprekend opent Bangkok Post vandaag met de schokkende vondst en wijst de krant in het hoofdredactioneel commentaar erop dat dit slechts het begin is. Het is zelfs de vraag of de zaak ooit tot klaarheid wordt gebracht, gegeven het feit dat in tal van zaken van wederrechtelijke executies, verdachte martelingen en gedwongen verdwijningen waarbij overheidsfunctionarissen waren betrokken, nooit iemand veroordeeld is.

Porlajee hielp destijds de Karen, wier huizen en graansilo’s in nationaal park Kaeng Krachan in brand waren gestoken op bevel van parkhoofd Chaiwat. Alhoewel hun voorouders er al woonden voordat het bos de status van nationaal park kreeg, zouden ze er illegaal wonen en het boerenbedrijf uitoefenen. Chaiwat arresteerde hem op 17 april 2014 omdat hij wilde honing had verzameld in het bos, maar hij zou hem hebben vrijgelaten. Sindsdien was Billy spoorloos.

Hoe het verder ging, moet u zelf maar lezen (klik hier). Foto boven: Resultaten van de analyse van de gevonden botten door het Central Institute of Forensic Science. Foto onder: Duikers halen het olievat uit het water. Voor het commentaar klik hier.

Oproep Amnesty: Maak wet tegen marteling en verdwijningen

4 september – De onthulling van Porlajee’s vermissing vestigt nog eens de aandacht op het ontbreken van een binnenlandse wet tegen gedwongen verdwijningen en marteling. Ook is nog steeds niet de door het land in 2012 getekende International Convention for the Protection of All Persons from Enforced Disappearance (ICPPED) geratificeerd.

Piyanut Kotsan (foto), directeur Amnesty International Thailand, doet een dringend beroep op Thailand het wetsvoorstel Prevention and Suppression of the Torture and Enforced Disappearance te herzien en in procedure te brengen.

Ze zegt: ‘Veronachtzaming [de wet te handhaven] betekent dat Thailand een gapende maas in zijn eigen rechtssysteem toestaat. Als gevolg daarvan kunnen burgers het slachtoffer worden van marteling of gedwongen verdwijning en is de staat niet in staat de daders ter verantwoording te roepen.’

Giuseppe Busini, vertegenwoordiger van de EU-delegatie in Thailand, zegt dat de EU een sterk standpunt heeft over het tekenen en ratificeren van de ICPPED en het zetten van juridische stappen. Hij zei op een forum vrijdag ter gelegenheid van International Day of the Disappeared: ‘Overtreders dienen berecht te worden en slachtoffers en hun familie dienen compensatie te krijgen.’

Thans hebben in Azië alleen Cambodja en Sri Lanka de ICPPED geratificeerd. Shui-Meng Ng, vertegenwoordiger van de Asian Federation Against Involuntary Disappearances en echtgenote van de vermiste activist Sombath uit Laos, roept de andere landen in Azië, inclusief Thailand, op de internationale conventie te ratificeren.

Ze zei: ‘Ik vind dat Azië regeringen moet aanzetten die te ratificeren want dat versterkt de juridische bescherming van slachtoffers. Tenzij er een wet is, zal het onmogelijk zijn om gedwongen verdwijningen te criminaliseren.’

Angkhana Neelapaijit, voormalig NHRC-commissaris en echtgenote van mensenrechten advocaat Somchai (ontvoerd door agenten en vermist) zegt dat het ontbreken van zo’n wet een belangrijk probleem was na 10 jaar geijverd te hebben voor gerechtigheid. Het hooggerechtshof heeft besloten dat de familie [van Somchai] hem niet in de rechtbank mag vertegenwoordigen omdat er geen bewijs is dat hij gewond is of gedood.

Zaken betreffende onvrijwillige verdwijningen, zegt ze, stagneren vaak omdat er geen slachtoffers zijn. Bovendien zijn getuigen bang om een verklaring af te leggen omdat ze bedreigd worden. Angkhana roept het ministerie van Justitie op het wetsvoorstel aan het Huis van Afgevaardigden voor te leggen. Ze vindt dat de House Speaker samen met experts het voorstel dient te herzien zodat het voldoet aan de internationale conventie. (Zie verder het artikel: Thailand urged to act on disappearances)

Kort Nieuws woensdag 4 september

– Twee oorlogsschepen uit India, het fregat Sahyadri en de corvet Kiltan, hebben een bezoek van vier dagen gebracht aan de zeehaven van Laem Chabang om de bilaterale banden met Thailand te versterken en de veilige toegang tot de Indische Oceaan te verzekeren. Gisteravond voeren ze uit naar zee om samen met de Thaise marine te oefenen op een veilige passage.

Maandag gaf de Indiase ambassadeur op een persconferentie aan boord van de Sahyadri een toelichting op het bezoek. Enkele jaren geleden tekenden Thailand en India een MoU over samenwerking op defensiegebied. De komende maanden zijn vele bezoeken gepland, aldus de ambassadeur. Over enkele dagen wordt een gecoördineerde patrouille oefening gehouden langs de westkust van Thailand in de Andaman zee. Later wordt samen met Singapore geoefend in de Baai van Bengalen.

– Werknemers die moeten afvloeien en met lege handen naar huis worden gestuurd, hoeven niet bang te zijn dat de overheid hen in de kou laat staan omdat het desbetreffende fonds geen geld meer heeft vanwege de recente toename van de werkloosheid. Hoofd Wiwat Tanhong van het Department of Labour Protection and Welfare noemt berichten daarover onjuist.

‘Het fonds heeft geen liquiditeitsprobleem en geld kan gemakkelijk uitgekeerd worden om financiële hulp te verlenen aan laid-off werkers die niet hun wettelijke vereiste uitkering hebben gekregen van hun voormalige werkgever.’

Sinds het fonds in 2000 werd gevormd, is 400 miljoen baht verstrekt. Vorg jaar kregen 652 werknemers 12 miljoen baht, dit jaar hebben 845 personen een aanvraag gedaan voor 14 miljoen baht. De hoogte van de uitkering is afhankelijk van het aantal gewerkte jaren. De fondscommissie verhaalt de uitkering op de werkgever die in gebreke is gebleven. De meeste werknemers die zijn aangesloten bij het Social Security Fund komen in aanmerking voor een werkloosheidsuitkering wanneer ze hun baan verliezen.

– Premier Prayut zegt weer eens wat. Laat ik het maar noemen alhoewel hard nieuws is het niet. Hij benadrukt dat de bouw van terminal 2 van Suvarnabhumi moet doorgaan ondanks het gekissebis over de exacte locatie. ‘Het is nodig de capaciteit te vergroten zodat ’s lands belangrijkste luchthaven de snelle stijging van verkeer kan bijhouden.’

Zoals bekend heeft het AoT-bestuur besloten af te wijken van het destijds gemaakte masterplan en terminal 2 niet ten zuiden van de huidige terminal te bouwen. De Association of Siamese Architects zei vorige week dat die locatie geen oplossing biedt voor de overbelaste luchthaven. Andere clubs protesteerden eerder. Volgens het bestuur maakt de afwijkende locatie snellere bouw mogelijk.

– De regering gaat de volgende bom tegemoet [woordkeus krant] daar de oppositie het Constitutionele Hof heeft gevraagd een uitspraak te doen over de (weer verlengde) noodverordening voor het Zuiden. De petitie van de oppositie met dat verzoek wordt ondersteund door een voldoende aantal parlementsleden, meer dan één vijfde van de 500 parlementariërs. De petitie is gisteren ingediend bij de House Speaker die hem zal doorsturen naar het Hof.

De noodverordening is verlengd, beter gezegd moest verlengd worden, omdat een amendement op een wet uit 2007, hoewel goedgekeurd door de voormalige NLA, nog niet van kracht is geworden. Deze wet regelt de ontwikkeling en bescherming van families. Het amendement hevelt het onderzoek naar huiselijk geweld over van de politie naar het ministerie van Sociale Zaken.

– Laatste bericht. Thailand en Myanmar zijn overeen gekomen de samenwerking te versterken op het gebied van grensoverschrijdende kwesties, waaronder drugssmokkel, de repatriëring van Myanmarese vluchtelingen en IUU-visserij. Deze kwesties werden gisteren besproken op de 7th Thai-Myanmar High Level (HLC) Committee vergadering in Bangkok.

De in 2010 gevormde HLC vergadert eenmaal per jaar, afwisselend in een van beide landen. Volgens een bron is ook gesproken over samenwerking op onderwijsgebied en militaire training.


 

Camila et Hugo, “La milonga de Buenos Aires”. Démonstration de Camila Danelli et Hugo Daniel, le 10 juillet 2012, à l’école de danse “Tango Libre”, à Montréal (Québec), lors du “Festival International de Tango de Montréal”. La pièce musicale est jouée par l’orchestre de Francisco Canaro, avec la voix de Ernesto Fama; la musique a été composée par Francisco Canaro, et les paroles par Ivo Pelay; enregistrée en 1939. https://youtu.be/s8809XqRfhQ

Milonga is een Argentijnse, Uruguayaanse en Zuid-Braziliaanse muziekvorm en dansstijl. Ook wordt de naam gebruikt voor het aanduiden van gelegenheden waar tango en milonga wordt gedanst. De milonga is grofweg onder te verdelen in de milonga campera en de milonga urbana, waarbij uit de laatste de tango is ontstaan. (Bron: Wikipedia)


 

Nieuws van de website 2-3 september

• Dasta vraagt gemeenschappen zich aan te sluiten bij 1.000 baht stimuleringsprogramma voor lokaal toerisme (foto Tham Luang grot)
• Min van Landbouw wil rubberboeren helpen met subsidie van 26 miljard baht
• Acteur-zanger Sittichai aka Boy AF3 aangehouden wegens betrokkenheid bij fraude met creditcards ad 13 mln baht
• Zoektocht maandag hervat naar Chinese toerist die zondag is meegesleurd met sterke golven bij Freedom strand (Kathu, Phuket)
• Meer regen verwacht daar storm in kracht toeneemt: ma en di in Noorden, wo in Noordoosten
• Eerste marine-oefening VS-Asean maandag in Sattahip begonnen (tot vrijdag, 1.250 manschappen)
• Phitsanulok: Politie vraagt Interpol Chinese man (41), verdacht van moord op Thaise echtgenote, te traceren, vertrok via Suvarnabhumi voordat lijk werd gevonden
• Bedrijven azen op investeringen in cannabis en hennep voor medische doeleinden, hennep ook voor cosmetica, textiel enz
• NESDC luidt de noodklok over stijgende huishoudschulden, in Q1 gestegen met 6,3 pct op jaarbasis
• Thanathorn en 2 bestuursleden Future Forward horen op 1 okt of ze vervolgd gaan worden voor opmerkingen op Facebook Live over NCPO die vm parlementsleden lokte naar PPRP
• CNN Travel: Old Town Phuket op lijst van 13 meest pittoreske steden in Azië
• Danang en Bangkok topbestemmingen voor korte vakantie Zuid-Koreanen volgende week; Japan uit de gratie vanwege handelsconflicten
• Nagekomen: Fotoalbum tropische storm Podul

Prayut maakt Zuid-Koreaanse investeerders het hof

3 september – Evenals gisteren heb ik vandaag de neiging om de opening van Bangkok Post over te slaan. Gisteren ging die over de grenshandel met Maleisië, vandaag staan de handelsbetrekkingen met Zuid-Korea centraal.

De krant kopt PM courts S Korean investment, want ‘Zuid-Korea heeft veel ervaring in het veranderen van het land in een geavanceerde economie, dus ik hoop dat Thailand op de lange termijn kan profiteren van de technologie transfer met Zuid-Korea’, aldus Prayut die gisterochtend de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in ontving op het Government House.

Moon is de eerste Zuid-Koreaanse leider in negen jaar die het land bezoekt, vandaag is de laatste dag van zijn driedaags bezoek. Gisteren leidde hij een economisch team en 500 particuliere bedrijven en investeerders uit zijn land die ’s middags het Thailand-Korea Business Forum bijwoonden, maar veel meer dan dat schrijft de krant er niet over. Ook niet in het Business-katern.

Prayut vertelde ze dat de Thailand 4.0 visie beoogt de economische structuur van het land te veranderen van een op de landbouw gebaseerde economie in een digitale economie gebaseerd op waarde. Hij riep zijn gehoor op te investeren in de Eastern Economic Corridor, die de regering aan het ontwikkelen is ter bevordering van innovatieve en hoog-technologische bedrijven.

Moon zegt dat Thailand een van de belangrijkste partners is voor zijn New Southern Policy, dat tot doel heeft partnerschappen met de Aseanlanden en India te versterken en te verbreden. ‘Thailand is een echte vriend van de Republiek Korea. Het was het eerste land dat hulp bood tijdens de Koreaanse oorlog. Koreanen zullen nooit de toewijding en opoffering vergeten van de Thaise veteranen; ze blijven daarvoor tot op de dag van vandaag dankbaar.’

En zo heb ik ongemerkt er al weer te veel over geschreven, dus verwijs u verder naar de website (klik hier). Maar u mag het verhaal ook overslaan, want het bestaat uit veel mooie woorden, voornemens en beleefdheden.

Nieuwe camera’s betrappen 538 automobilisten

3 september – Dankzij de installatie van nieuwe camera’s zijn zondag op dertig kruispunten in Bangkok 538 automobilisten betrapt op het rijden door rood licht. De nieuwe camera’s kunnen in tegenstelling tot de oude ook als het donker is en bij slecht weer een herkenbare foto van het kenteken maken.

De bekeuringen worden gestuurd naar het adres dat bekend is bij het Land Transport Department, waar elk jaar de voertuigregistratie verlengd moet worden. Op de website van de verkeersdienst kan de gefotografeerde overtreding bekeken worden. De boete bedraagt 1.000 baht, waarvan echter alleen 500 baht wordt geïncasseerd maar er worden wel punten afgetrokken [geen details]. Als alle punten op zijn, wordt het rijbewijs geschorst.

De twee kruispunten waarop zondag tussen middernacht en 3 uur de meeste overtredingen werden gefotografeerd waren Ratchadaphisek-Rama IV (269) en Asok-Phetchaburi (78).

Adjunct-commissaris Chirasan van de gemeentepolitie verwacht dat waarschuwingsborden en een PR-campagne over goed rijgedrag zullen leiden tot minder overtredingen. Hij consteert dat al het eerste succesje is geboekt want op zaterdag werden 948 overtredingen geteld.

Persoonlijke noot: Voor zover ik weet worden de meeste bekeuringen niet betaald, dus er is nog werk aan de winkel voor de Hermandad om achter de wanbetalers aan te gaan. Maar misschien, dat vermeldt het artikel niet, wordt de voertuigregistratie niet verlengd wanneer bekeuringen open staan. Dan is het systeem (zo goed als) waterdicht.

Kort Nieuws dinsdag 3 september

– Met bovenstaande twee berichten hebben we het belangrijkste nieuws van vandaag wel gehad, want pagina 2 opent met een verhaal over de naweeën van de tropische storm Podul, de opening van pagina 3 gaat over het verwachte parlementsdebat, dat gewijd is aan de onvolledige eedaflegging, en pagina 4 opent met het bericht dat de VS-Asean marine-oefening gisteren is begonnen in Sattahip. [Dat heb je met oefeningen: ze beginnen en ze eindigen. Deze duurt tot vrijdag.]

De foto toont snelweg 113 in Phichit, waar gisteren automobilisten en motorrijders door het water moesten ploegen. Het bijbehorende bericht meldt dat de autoriteiten vandaag alle mogelijke moeite doen om massale overstromingen te voorkomen in de provincie Sukhothai als gevolg van water uit de opgezwollen rivier Yom in Phrae door run-off.

RID directeur-generaal Thongplew heeft de autoriteiten opgedragen te voorkomen dat de provincie onder water loopt, nadat hij een noodkreet had ontvangen van minister Chalermchai (Landbouw). De RID is begonnen water uit een deel van de Yom in twee richtingen om te leiden.

Het bericht bevat verder een groot aantal gegevens, waarvan ik alleen noem dat een nieuwe storm in de maak is, genaamd Lingling. Sinds vrijdag zijn 40.000 huishoudens in 26 provincies gedupeerd door overstromingen en grondverschuivingen. Vier personen zijn om het leven gekomen. Tien van de 26 provincies staan nog onder water.

– Minister Saksayam (Transport), de minister van de ideetjes en plannetjes, wil de biedingen op twee contracten voor de aanleg van de Thai-China HSL Bangkok-Nakhon Ratchasima uiterlijk in december afronden. De eerste veiling heeft betrekking op de bouw van een onderhoudsdepot in Chiang Rak Noi (Pathum Thani) ad 6.1 miljard baht. De tweede veiling is voor de aanleg van rails tussen Bang Sue en Don Muang (kosten 10 miljard baht).

Over de luchthaven HSL dient nog overleg gevoerd te worden met het consortium geleid door de Charoen Pokphand groep. Het tracé Bang Sue-Don Muang wordt door beide HSL-en gebruikt. De minister verwacht dat de SRT uiteindelijk een deal kan sluiten met de CP-groep zodat geen vertraging wordt opgelopen.

In totaal is de aanleg van de 253 km lange HSL Bangkok-Nakhon Ratchasima verdeeld in 14 contracten ad 179 miljard baht. Volgens de SRT is de aanleg al begonnen. Beoordeeld worden biedingen voor vijf contracten, op vijf andere wordt de inschrijving geopend. [Met de twee eerder genoemde kom ik op 12?]

– Je kon er vergif op innemen: het voorstel van de DNP om een safaripad aan te leggen in de aangrenzende zone van het Huai Kha Khaeng Wildlife Sanctuary stuit op milieubezwaren van het Royal Forest Department (RFD) en milieuactievoerders. Het reservaat dat zich uitstrekt over de provincies Uthai Thani en Tak werd evenals het Thungyai Naresuan Wildlife Sanctuary (bekend van de stroperssaga) in 1991 uitgeroepen tot Unesco werelderfgoed.

RFD directeur-generaal Atthapon zegt niet op de hoogte te zijn van het plan. ‘We zijn niet betrokken bij de haalbaarheidsstudie’, zegt hij doelend op de studie van de faculteit Bosbeheer van de Kasetsart universiteit, waarvoor de DNP opdracht heeft gegeven.

President Phairat van de National Parks Association of Thailand  verzet zich ook tegen het plan. Hij maakt zich zorgen over de gevolgen voor het gebied. ‘De DNP dient gedegen studies te doen omdat ze besloten heeft het project door te zetten.’

Partijleider Damrong (Thai Forest Conservation Party) meent dat de DNP geen garanties kan geven dat de safarizone geen negatieve gevolgen heeft voor de dieren die er leven.

Secretaris-generaal Phanudet van de Seub Nakhasathien Foundation heeft geen bezwaar mits het geen schade berokkent aan de wildlife sanctuary. En zo doet iedereen een duit in het zakje.

– Future Forward wil de regering morgen interpelleren over de mysterieuze dood van Abdulloh Esormusor, de vermeende opstandeling die overleden is nadat hij een maand in coma had gelegen, mogelijk als gevolg van mishandelingen door het leger.

Woordvoerder Pannika zegt dat het ministerie van Defensie de bevolking een verklaring verschuldigd is. Volgens haar is Abdulloh aangehouden zonder dat er hard bewijs was voor zijn rol in het geweld in Sai Buri (Pattani). Pannika heeft de familie vrijdag bezocht en gezegd hen te steunen in de zoektocht naar de waarheid.

De partij roept ook op de speciale veiligheidswetten die in het Zuiden van kracht zijn, te herzien. Die geven de regering en het leger te veel macht. De partij gaat proberen die te laten afschaffen.

– Als laatste pagina 4 die opent, ik schreef het al, met het bericht dat de eerste VS-Asean marine-oefening gisteren is begonnen. De foto toont USS Montgomery, afgemeerd in marinebasis Sattahip, waar ook de openingsceremonie werd gehouden.

Verder op de pagina de rubriek In Brief met vijf kortjes. Ik noem alleen het kortje dat overwogen wordt de talkshow Meet the People van premier Prayut nieuw leven in te blazen. De show die elke vrijdagavond op alle zenders werd uitgezonden, stopte toen de vorige regering aftrad. Gedacht wordt aan een nieuw format en een nieuwe look.

– Follow-up op het bericht dat de zaden en olie van de hennepplant zijn verwijderd van de lijst met categorie 5 stoffen van de Narcotics Act. Coördinator Panthep van het People’s Civil Network for Cannabis for Medical Treatment noemde gisteren de criteria ‘onrealistisch’; ze zullen geen voordeel bieden voor lokale kwekers, zegt hij.

De verklaring is nogal technisch want heeft te maken met de verhouding tussen CBD (cannabidiol) en THC (tetrahydrocannabinol). De vrijstelling sanctioneert ook het gebruik van gedroogde hennepbast, stengels, vezels en zaden in traditionele medicijnen, voedsel en cosmetica preparaten.

Permanent secretaris Sukhum van het ministerie van Volksgezondheid zegt dat het ministerie Panthep’s suggesties in overweging zal nemen. Meer weten? Lees: Govt hemp exemption ratio called ‘unrealistic’.

– Klikspanen die de politie tips geven over illegale straatraces krijgen een beloning van 3.000 baht. Dat geld komt uit een fonds van 500.000 baht dat gevormd is door donaties van civiele groepen [?]. De identiteit van de tipgevers wordt niet bekend gemaakt. De beloning wordt 10 dagen nadat de racers zijn aangehouden, uitgekeerd.

Sinds de politie twee maanden geleden begonnen is jacht te maken op de snelheidsduivels, is het aantal races afgenomen, zegt assistent-hoofdcommissaris Damrongsak. Maar de RTP meent dat de maatregelen effectiever kunnen zijn als de politie reageert op tips, daar veel automobilisten een dashboardcamera hebben.

– Laatste bericht. De politie gaat een schipper en zijn assistent vervolgen omdat ze vier dolfijnen hebben gedood en die in de zon hebben gedroogd voor voedsel. De dolfijnen behoorden tot een school van dertig dolfijnen die door een trawler, varend onder Maleisische vlag, zijn gevangen in de Maleisische wateren waar de boot op tonijn viste. Enkele dolfijnen liepen een gebroken rug op toen ze op ruwe wijze aan boord werden gehesen. Dode dolfijnen kregen een zeemansgraf. Dat is te zien op een videoclip die felle kritiek van internetters heeft opgeroepen.


 

2 september – Twee gebouwen in Kanchanaburi krijgen een tweede leven: een papierfabriek uit 1936 en de 188 jaar oude voormalige residentie van de gouverneur. De papierfabriek wordt ontwikkeld tot een civic centre (buurthuis?) en de residentie tot een museum, waarin de geschiedenis van de provincie zal worden belicht.

Op de pagina Urban Life van BP een uitgebreid verhaal (klik hier) over de plannen van gouverneur Chirakiat Phumsawat, die sinds vorig jaar de scepter zwaait over de provincie. Hij wil ook nieuwe regels stellen aan de vlotten die langs de oevers van Kwai Yai en Kwai Noi liggen.

Het zijn er zo’n 500 die deels als restaurant of hotel worden geëxploiteerd door 80 operators. Oorspronkelijk waren het woningen, maar de meeste bewoners verkasten midden vorige eeuw naar het vasteland. (Bron: BP, 1 september)


 

Nieuws van de website 1-2 september

• Man (48), zwaar onder invloed van drugs, ernstig verwond nadat hij zijn huis in Nakhon Phanom in brand had gestoken
• Khon Kaen: Man (20) geëlektrocuteerd bij het helpen van buren hun spullen in veiligheid te brengen uit hun huis dat 2 meter onder water stond
Video Saving the Dugong
• Ban Phai (Khon Kaen): Water gezakt, Mitrapap snelweg weer berijdbaar
• Tak: 100 jaar oud boom valt op snelweg en blokkeert verkeer, brug ingestort waardoor leerlingen school niet kunnen bereiken
• Kanchanaburi: Dorpeling ernstig verwond bij zoektocht naar olifant, die eerder was aangereden door een auto
• Tropische storm Podul vertrokken, maar lichtere storm met meer regen tot dinsdag verwacht in Noordoosten

Aliens op Pluto sturen berichten naar Thaise uitverkorenen

2 september – Een snelle scan van de krant van vandaag levert vier verhalen op die wat mij betreft interessanter zijn dan de opening, gewijd aan de handelsbetrekkingen tussen Thailand en Maleisië.

1 Het (niet dagelijks verschijnend) katern Asia Focus schrijft over de ‘urgente uitdaging in Azië’ dat het zeeniveau stijgt, veroorzaakt door klimaatverandering, en steden verzakken.

2 Het Business katern opent met een analyse van het shopping landscape dat ‘drastisch’ verandert rond luchthaven Suvarnabhumi door de opening van Central Village. Volgend jaar gaat een tweede premium outlet winkelcentrum open (zie onderstaande schets).

3 A better life kopt de krant boven de opening van het Life-katern. Dat betere leven wordt nagestreefd door migranten leerlingen, waarvan de meesten ambitieus en volhardend zijn. Scholen in Chiang Mai worden plaatsen waar etnische diversiteit niet langer een barrière is, constateert de krant.

4 Maar de hoofdprijs gaat naar een Special report over een groep ‘uitverkorenen’ in Nakhon Sawan die berichten ontvangt van aliens op Pluto. De berichten helpen hen de mensheid te redden in het geval van een dreigende nucleaire ramp, die zeggen ze waarschijnlijk in 2022 plaatsvindt. De groep gelooft dat de buitenaardse wezens 5.000 Thais hebben gekozen om behulpzame berichten naar toe te sturen.

Nou, da’s toch smullen en heel wat leuker dan te lezen over het voornemen van de regering om de grenshandel met Maleisië te bevorderen door het wegnemen van belemmeringen. Op de foto Wassana Chamsamnuan, een van de oprichters van de UFO Kaokala groep.

‘De mensen staan nu meer open voor aliens’

2 september – Hoe begon het? Somjit Raepeth (60) kreeg een telefoontje van haar vader die vroeg of aliens bestaan. ‘Mijn vader ontving als eerste de energie en stuurde die door naar mij. Het lijkt op de manier waarop we een mobieltje gebruiken. De energie uit Pluto dwong me te waarschuwen voor een komende ramp.’

Ze raakte overtuigd van het bestaan van aliens, haar zuster (47) volgde kort daarna en die kreeg in 1998 het bericht van aliens dat ze de berg Khao Kala in Nakhon Sawan hadden uitgekozen om met mensen te communiceren. Zo ontstond UFO Kaokala, ook bekend met de langere naam Kaokala Coordination for Disasters Warning Group.

De groep bestaat nu uit 50 leden die regelmatig bijeenkomt bij een standbeeld van Boeddha, versierd met de zevenkoppige slang, om te mediteren in de hoop berichten uit Pluto te ontvangen. Sinds de oprichting hebben meer dan duizend personen, waaronder bezoekers uit de VS en andere landen, daaraan deelgenomen.

Het zijn geen wereldvreemde zonderlingen, die de kerngroep vormen, maar voor het grootste deel goed opgeleide professionals, waaronder grafisch ontwerpers, advocaten, consultants en ambtenaren. De meesten wonen niet in Nakhon Sawan, maar in Bangkok en hebben er een autorit van 3 uur voor over om de bijeenkomsten bij te wonen.

De groep kwam vorige maand in het nieuws doordat de politie en personeel van het Forest Department een inval deden op de berg. De groep had in het meditatiecentrum een bijeenkomst belegd om Somjit’s verjaardag te vieren. Volgens de autoriteiten maakten ze zich schuldig aan encroachment oftewel het kraken van overheidsland. Wanneer de groep schuldig wordt bevonden, wordt het centrum ontmanteld, dat al meer dan 60 jaar bestaat en gebouwd werd voordat de berg bekend werd als Thailand’s hottest spot for UFO sightings.

Maar de UFO Kaokala leden zitten er niet mee. Ze volgen de sabai sabai mentaliteit van hun buitenaardse kameraden. ‘Het is gewoon stuff’, zegt Ann Thongcharoen (28), die al negen jaar lid is van de groep. ‘De aliens komen sowieso. Eigenlijk denken we dat het wel goed is, want nu zorgt het Forestry Department voor het land en hoeven wij het niet te doen.’

Ze besluit: ‘De mensen denken dat het crazy is en dat wij het verhaal fantaseren om de samenleving te laten geloven in iets ongeloofwaardigs. Maar ik heb het gevoel dat de mensen nu meer open staan voor aliens.’ (Meer weten? Klik hier: Meditating for aliens)

Grenshandel met Maleisië krijgt impuls

2 september – De verleiding is groot om BP’s openingsverhaal Malaysia trade set for boost (stimulans, duwtje in de rug, opsteker) over te slaan, maar daarmee zou ik de krant onrecht doen. Dus meld ik dat de regering meer gaat doen om de belemmeringen in de grenshandel met Maleisië op te ruimen.

Het ministerie van Handel heeft een business matching event volgende maand gepland voor entrepeneurs uit beide landen. Gisteren sprak minister Jurin (Handel) met vertegenwoordigers uit de particuliere sector over de obstakels in de grenshandel in het district Sadao (Songkhla).

De foto toont de grenspost, die aldus de krant wordt geplaagd door knelpunten, die de stroom goederen en toeristen belemmeren. Alhoewel de post voor een proefperiode van een jaar het gehele etmaal geopend is, verloopt de export van voedsel naar Maleisië traag omdat de FDA alleen tijdens kantooruren geopend is. Tijdens de bijeenkomst werd de suggestie geopperd het aantal douaniers te verdubbelen naar 100 en de toegangsweg te verbreden van vier naar zes rijstroken. In aanbouw is een tweede grenspost.

De regering en het ministerie van Handel hechten groot belang aan het stimuleren van de grenshandel die een belangrijke rol speelt bij het verbeteren van de economie en bestaanszekerheid in het diepe Zuiden. Vorig jaar werd de waarde van de Thai-Maleisische grenshandel geschat op 668 miljard baht en het eerste halfjaar was die dit jaar goed voor 271 miljard baht.

Zo, en nu kan ik u met goed fatsoen verwijzen naar de rest van het artikel. Klik hier.

Ombudsman: Ik ben geen postbode

2 september – Secretaris-generaal Raksagecha Chaechai van het kantoor van de Ombudsman geeft toe dat de Ombudsman steeds meer wordt gezien als kanaal om klachten in te dienen bij het Constitutionele Hof, maar hij ontkent te werken als postbode voor ruziënde politici. Hij en zijn collega’s bekijken elke klacht zorgvuldig alvorens te besluiten verdere actie te ondernemen.

Als bewijs daarvan noemt hij de klacht over premier Prayut, die bij de eedaflegging door het kabinet de laatste zin van de eed wegliet. Vorige maand besloot de Ombudsman de klacht voor te leggen aan het Constitutionele Hof dat op 18 september besluit of Prayut gekwalificeerd was premier te worden na deze blunder.

De Ombudsman verwierp diverse klachten, maar accepteerde slechts één klacht van een student omdat die in rechtstermen het meest zinnig was.

Uit het interview met hem citeer ik nog één aardige uitspraak: ‘Het probleem in ons land is dat veel mensen niet de waarheid vertellen of er slechts delen van bekend maken. Dus het meest gewenste kenmerk van ons werk is hulp bieden aan het vermogen van de samenleving om gerechtigheid te handhaven.’ Meer weten? Lees: Raksagecha an ‘ombudsman, not postman’.

Kort Nieuws maandag 2 september

– Staat niet in de krant, maar alleen op de website. Niettemin noem ik het bericht omdat het mij de gelegenheid biedt de veel besproken welfare card te laten zien, een kaart bestemd voor de minima om de kosten van levensonderhoud te kunnen opbrengen [een soort bijstandsuitkering dus].

Minister Uttama (Financiën) wil de criteria voor een nieuwe registratieronde aanpassen nadat de huidige houders deze maand een extra uitkering krijgen in het kader van het economisch stimuleringspakket. Volgens een bron wil het het ministerie een jaarinkomen van 100.000 baht gaan gebruiken als richtlijn voor een op gezinnen gerichte benadering in plaats van een benadering gericht op individuele inkomens, zodat degenen die werkelijk behoeftig zijn, worden geholpen. Voorwaarde is dat ze niet in het bezit zijn van een auto of een creditcard hebben.

In het kader van de stimuleringsmaatregelen krijgen de huidige vijf miljoen oudere kaarthouders 500 baht extra per maand, alle 14,6 miljoen houders ook 500 baht en ouders krijgen 300 baht per kind. De aanvullingen worden twee maanden gegeven.

– De National Anti-Corruption Commission (NACC) gaat streng toezien op de budgetten die lokale overheden van de centrale overheid krijgen, want die leiden vaak tot problemen [wat mij een eufemisme lijkt voor corruptie]. De grondwet van 2017 stelt de NACC nu in staat zelf het initiatief te nemen om overheidsprojecten te controleren op misbruik en onregelmatigheden.

De commissie gaat zich ook verdiepen in de discrepantie van budgetregels die door verschillende overheidsdiensten worden gehanteerd, zoals het ministerie van Financiën en Binnenlandse Zaken. ‘We moeten de regels gelijk trekken ter wille van eenheid’, zegt commissaris Banyawat.

– Pagina 2 opent vandaag met een groot interview met de minister van Buitenlandse Zaken van Bangladesh, Ak Abdul Momen, over de Rohingya vluchtelingen die zijn land onderdak biedt. Hij zegt dat de vluchtelingen die de deelstaat Rakhine in Myanmar wegens geweldsdaden tegen hen zijn ontvlucht, garanties voor hun veiligheid dienen te krijgen alvorens zij bereid zijn terug te keren. De minister doet een beroep op Thailand om als voorzitter van Asean dit jaar het engagement van het blok te vergroten in het scheppen van een bevorderlijke omgeving in Rakhine nadat de tweede poging om Rohingya moslims te repatriëren vorige maand is mislukt.

Momen vraagt Thailand de 35e Asean Summit in november te gebruiken als platform voor de Aseanleiders om de humanitaire situatie te bespreken en de vorming van een veilige omgeving in Rakhine te bevorderen. Inmiddels is het twee jaar geleden dat de vluchtelingenstroom op gang kwam.

– Verder op de 2 de rubriek In Brief met drie kortjes, het al bekende nieuws dat een man onder invloed van drugs zijn huis in brand heeft gestoken, idem dat aan de ellende veroorzaakt door de tropische storm Podul geen eind komt, want het Noordoosten kan tot morgen meer regen verwachten. De nieuwe storm zal herstelwerk in sommige delen van de Isan bemoeilijken.

– Nieuw is dat het ministerie van Volksgezondheid de zaden en olie uit enkele soorten marihuana planten heeft verwijderd van de lijst met gecontroleerde stoffen in categorie 5 van de Narcotics Act. Komt erop neer dat hennep olie en de zaden gebruikt mogen worden als ingrediënt voor medicijnen, voedsel en cosmeticaproducten.

Hennep wordt door het ONCB gedefinieerd als een cannabis sativa L plant die niet meer dan 0,5 procent THC aan gewicht in bloemen en stengel bevat en niet meer dan 0,3 procent in de zaden. De rest van de uitleg laat ik maar achterwege, want die is erg technisch.

– Het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation (DNP) heeft de faculteit Bosbeheer van de Kasetsart universiteit gevraagd een haalbaarheidsstudie te doen naar een safaripad door het Huai Kha Khaeng Wildlife Sanctuary in Uthai Thani. Het pad loopt niet door het reservaat zelf, want dat heeft de status van Unesco werelderfgoed, maar is gepland op 15.000 rai bufferzone, die bewoond wordt.

De safari bestaat uit rijtoeren, een canopy walkway (een pad van 3 kilometer boven de boomkruinen) en een hotel met winkels waarin ambachtelijke producten worden verkocht. De aanlegkosten bedragen 100 miljoen baht.

De DNP maakte haar plan bekend op een herdenking gisteren ter nagedachtenis van Seub Nakhasathien, voormalig hoofd van het reservaat, die een eind aan zijn leven maakte uit frustratie over bureaucratie en zijn zware taak. De herdenking werd bijgewoond door minister Varawut (Milieu).

– Als laatste pagina 4 dat een lang artikel bevat over Pattani, een van de drie door geweld geteisterde provincies in het Zuiden. De provincie probeert dat image kwijt te raken en positioneert zichzelf als bloeiend viscentrum.

‘Wanneer mensen naar de vissersplaatsen in onze provincie gaan, zullen ze zien dat het leven relatief normaal is’, zegt Sulaiman Sala-Oh, president van de Chao Lay school (Sea Gypsy School of Fishery). En dat lijkt me een mooie positieve opmerking om vandaag Nieuws uit Thailand mee te besluiten.


 

Mayra Andrade – Quim di Santiago/ Kenha ki ben ki ta bai. https://youtu.be/B9yaxJqYsiI
Mayra Andrade is een Kaapverdische zangeres die woont en registreert in Lissabon, Portugal. Vaak wordt Andrade, in vergelijking met Cesária Évora, geprezen om haar moderne interpretatie van de traditionele Kaapverdische morna-muziek.


 

Nieuws van de website 31 augustus-1 september

• Tropische storm Podul gaat tekeer in noordelijk Thailand, in Khon Kaen grote overstromingen (foto)
• Thailand wil banden met Quatar versterken op het gebied van energie, infrastructuur, gezondheidszorg, toerisme, handel en de EEC
• Belastingdienst en thesaurier lanceren blockchain project
• Kanchanaburi: Automobilist ontwijkt overstekende olifant en botst met zijn wagen tegen brugrailing; opgenomen in het ziekenhuis
• Thailand eerste land in Azië dat neutrale verpakking tabakswaren verplicht stelt miv 12 september
• Topman centrale bank verwacht herstel economie en export
Partijleider Sompong (Pheu Thai) oneens met (deel van) debat over eed achter gesloten deuren voeren, ‘We snijden geen gevoelige zaken aan’
• NCB waarschuwt: Kweken of bezit marihuana en hennep nog steeds verboden
• Touwbrug en 2 watervallen in nationaal park Thung Salaeng Luang (Phitsanulok, Phetchabun) gesloten vanwege overstromingen door run-off

Podul geselt Noorden en Isan

1 september – Sommige foto’s van de overstromingen in het Noorden en Noordoosten (Isan) doen denken aan beelden van de watersnoodramp in 1953 in Zeeland, toen bewoners zich veilig moesten stellen op daken van boerderijen.

BP opent vandaag met een bijna paginagroot verhaal over de ravage die de tropische storm Podul heeft aangericht. Het ergst getroffen is de provincie Khon Kaen waar het water op sommige plaatsen een hoogte van 3 meter bereikte.

Ik beperk me tot het plaatsen van enkele foto’s onder het motto Eén foto zegt meer dan duizend woorden. Maar u mag het verhaal ook zelf lezen: Podul slams North, Isan regions.

Minister rolt z’n mouwen op

1 september – Met zo’n minister moet ’t wel goed komen. Gisteren zei minister Jurin (Handel) na een bijeenkomst in Songkhla dat hij klaar staat zijn mouwen op te rollen en handelsreiziger wil worden om de export van Thaise producten te bevorderen. Hij riep de aanwezige Thaise handelsattachés uit de hele wereld en functionarissen van het ministerie van Handel op zijn voorbeeld te volgen.

De nadruk ligt daarbij op het promoten van landbouwproducten als rijst, rubberproducten, cassave, palmolie en fruit in belangrijke markten, zoals China, India, Turkije, Nieuw Zeeland, het Midden-Oosten, de Filipijnen en Japan.

‘Ik neem de rol aan van een handelsreiziger die het land vertegenwoordigt en leidt een delegatie van zakenmensen voor handelsgesprekken. We beginnen in China en gaan daarna door naar India en Irak.’

Jurin heeft de permanent secretaris van het ministerie gevraagd informatie te verzamelen over lokale producten die geregistreerd kunnen worden als GI producten (geographical indication), zodat gemeenschappen unieke inheemse producten kunnen ontwikkelen die er waarde aan toevoegen. Het Department of Intellectual Property stuurt mobiele eenheden naar de desbetreffende gebieden om de registratie te versnellen.

Directeur-generaal Vichai van het Department of Internal Trade heeft bekend gemaakt dat zijn dienst een MoU zal tekenen met Airports of Thailand, luchtvaartmaatschappijen, detailhandels verkooppunten, de Thai Hotels Association en exportbedrijven om de kwekers van longan in vijf zuidelijke provincies te helpen hun producten in het hele land af te zetten.

AoT gaat ruimte inrichten om fruit te etaleren en vier binnenlandse luchtvaartmaatschappijen staan kopers toe gratis fruit op hun vliegtuigen te laden. De output van longan is dit jaar met 30 à 40 procent toegenomen, het MoU helpt 3.000 ton uit de vijf zuidelijke provincies af te zetten.

Aerothai schetst somber beeld van luchtvaart

1 september – Luchtverkeersdienst Aerothai verwacht dat de komende vijf jaar veel budget luchtvaartmaatschappijen het loodje zullen leggen door felle concurrentie en overbelaste luchthavens in Thailand. Als gevolg daarvan zal de binnenlandse luchtvaartindustrie vermoedelijk inkrimpen, zegt president Somnuk van Aerothai (Aeronautical Radio of Thailand).

Somnuk zegt: ‘De downturn (verslechtering) is de uitkomst van trage marktcondities en ’s lands gebrek aan faciliteiten om toestellen te bedienen. De markt zal oververzadigd raken omdat ’s lands twee grootste luchthavens, Don Mueang en Suvarnabhumi, overbelast zijn en niet in staat zijn meer operators onderdak te bieden.’

‘Dit zal budgetmaatschappijen ertoe brengen hun basis en vluchten upcountry te verplaatsen, zoals de noordelijke regio waar de luchtvaartsector groeit. Maar deze diensten en passagiers krijgen er te maken met ongemakken omdat veel provinciale luchthavens niet genoeg parkeerplaatsen hebben voor vliegtuigen. Gemiddeld heeft een luchthaven drie tot vier plaatsen, genoeg om slechts een paar vluchten per uur te managen.’

Somnuk zegt dat buurlanden beter presteren. Vietnam en Myanmar met een bevolking van in totaal 140 miljoen bewoners zijn populaire bestemmingen van de groep CLMV-landen (Cambodja, Laos, Myanmar en Vietnam). Een toename van de vraag in deze landen wordt doorgaans veroorzaakt door verbeterde economische condities. ‘Wanneer mensen meer geld hebben, zijn ze geneigd te reizen’, verwijzend naar de toegenomen vluchten uit Vietnam en Myanmar naar Europa.

Ook de vooruitzichten voor de luchtvaartmarkt in Laos zijn veelbelovend. Het land wil de luchthaven van Vientiane opwaarderen van 100 naar 200 vluchten per dag. Daarentegen is de groei in de Thaise markt gemiddeld slechts 10 procent per jaar, zegt directeur Amdounla van de Air Traffic Services Division van Lao Air Navigation Services. Trips tussen zijn land en China vormen 30 procent van alle vluchten (131.000 per jaar), tussen Laos en Thailand 3.000 vluchten.

Somnuk pleit ten slotte voor uitbreiding en de bouw van luchthavens om te voldoen aan de hogere regionale vraag. ‘Dat stelt Thailand in staat zijn luchtvaartgroei te stimuleren.’

Kort Nieuws zondag 1 september

– Ik begin vandaag Kort Nieuws met het (onvertaalde) fotobijschrift bij bovenstaande foto. Het bijbehorende artikel is een achtergrondverhaal over kinderen van bergstammen in Chiang Rai, maar dat mag u zelf lezen: Green vingers point to a healthier future for Chiang Rai’s hill tribe kids.

Het fotobijschrift luidt:
Taking in the fresh air: Hill tribe people join a folk dance initiated by the Hill Area and Community Development Foundation to encourage them to pay attention to daily exercise and eat only healthy food. The foundation organised a forum at its office on Doi Mae Salong mountain in Mae Fa Luang district of Chiang Rai for project volunteers to share their experiences in taking part.

– Het Thailand Institute of Justice heeft een Memorandum of Understanding getekend met het Corrections Department en Cambodjaanse autoriteiten om de zogeheten Bangkok Rules in de praktijk te brengen.

De Bangkok Rules, in 2010 door de Algemene Vergadering van de VN aangenomen, hebben tot doel het aantal vrouwelijke gevangenen te verminderen en te voldoen aan de specifieke behoeftes van vrouwelijke gedetineerden. Ze zijn opgesteld omdat het grootste deel van de gevangenisbevolking uit mannen bestaat.

De CC2 gevangenis in Phnom Penh, Cambodja’s grootste vrouwengevangenis met 2.443 gedetineerden, is gekozen om het ‘model gevangenis’ project in te voeren in overeenstemming met de Bangkok Rules. Het bericht meldt niet of en waar dit gaat gebeuren in Thailand. Het zegt alleen dat het project streeft naar een beter cross-border partnership voor betere behandeling van vrouwelijke gedetineerden, wier behoeftes wellicht genegeerd worden.

Minster Somsak van Justitie benadrukt het belang van de rol van gemeenschappen bij de rehabilitatie van ex-gevangenen en de rol van vrijwillige reclasseringsstaf. Hij vindt dat het reclasseringssysteem versterkt moet worden als alternatief om gevangenisneming zoveel mogelijk te voorkomen.

– Wat biedt de zondagkrant vandaag nog meer? Op pagina 2 twee foto’s van de opening van het luxueuze winkelcentrum Central Village. Acht leidinggevenden staan met een schaar in hun hand achter een lang lint. Een tweede foto toont consumenten; het lijkt erop dat het druk was.

– Pagina 3 opent met het bericht dat Pheu Thai partijleider Sompong heeft aangedrongen op een open debat over de eedaflegging. Weten we al uit Nieuws van de website. Morgen vergaderen de whips over de motie die de oppositie heeft ingediend met het verzoek om een debat en het voorstel het op 6 september te houden.

De rubriek News Bites bevat vier kortjes. Eén gaat over de vondst van een dode zeeschildpad gisteren bij de Jomtien Beach in Chon Buri. Zijn maag was ongebruikelijk opgezwollen, dus vermoed wordt dat het dier is bezweken aan het oppeuzelen van afval.

Een tweede kortje meldt dat een voormalige universiteits tennisspeler een Facebook pagina heeft gefabriceerd waarop hij de familienaam van Prayut gebruikt om mensen te verleiden een horloge te kopen. Hij is gearresteerd.

– De pagina bevat twee nieuwe berichten. Vice-premier Prawit heeft zijn staf een ultimatum gesteld om functionarissen die betrokken zijn bij mensenhandel, te ontmaskeren. Hij gaf de opdracht tijdens een vergadering van de commissie onderdrukking mensenhandel. Daarop werd gesproken over het laatste Amerikaanse Trafficking in Persons rapport, waarin Thailand voor het tweede achtereenvolgende jaar op de Tier 2 positie staat. Tier 2 betekent: het land doet zijn best, maar het kan nog beter.

– Laatste bericht (want pagina 4 is een fotopagina met 5 foto’s van de overstromingen). Het kabinet heeft 37 miljard baht uitgetrokken voor de financiering van wat de krant noemt een ‘ambitieus’ programma dat de komende acht jaar voorziet in de ontwikkeling van wetenschappelijke research en innovatie (doorgaans aangeduid met R&D). Het programma heeft als doel de concurrentiepositie van Thailand te verbeteren en het land beter voor te bereiden op de vergrijzende bevolking en het aangetaste milieu.

Reacties niet mogelijk