Thais nieuws 1-15 oktober

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan andere bronnen. Voor de betrouwbaarheid steek ik mijn handen niet in het vuur.
Op de pagina Dossiers 2019 geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op themapagina’s. Dat zijn pagina’s waarop alle berichten over een bepaald onderwerp zijn gebundeld. Alle themapagina’s staan opgesomd op de pagina Leeswijzer.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van 2019 klik hier: Thais nieuws 1-15 januari 2019, Thais nieuws 16-31 januari 2019, Thais nieuws 1-15 februari 2019, Thais nieuws 16-28 februari 2019, Thais nieuws 1-15 maart, Thais nieuws 16-31 maart, Thais nieuws 1-15 april, Thais nieuws 16-30 april, Thais nieuws 1-15 mei, Thais nieuws 16-31 mei, Thais nieuws 1-15 juni, Thais nieuws 16-30 juni, Thais nieuws 1-15 juli, Thais nieuws 16-31 juli, 1-15 augustus, Thais nieuws 61-31 augustusThais nieuws 1-15 september en Thais nieuws 16-30 september. Voor ouder nieuws  zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Buitenland.

 

Tourists experience sunrise on Pha Mor E-Daeng cliff in Si Sa Ket province on Sunday. The Meteorological Department has announced the beginning of winter this Thursday.

Nieuws van de website 14-15 oktober

• Donderdag begint Thailand’s winter. De regen stopt in het noordelijk deel en blijft aanhouden in het Zuiden
• Met toestemming van de koning hebben dierenartsen van de Kasetsart universiteit via KI acht puppy’s ter wereld gebracht die afstammen van Bhumibol’s lievelingshond Khun Thong Daeng
Karkas van derde in waterval Haew Narok verdronken olifant uit het water van een kanaal gehaald, nog acht te gaan
• Hua Hin: Noorse man (47) aangetroffen die zich had opgehangen op de loggia van zijn huurhuis
• Na uren van regenval overstromingen in centrum Chiang Mai en Muang (Prachuap Khiri Khan)

Brrr in Bangkok, rijp in ’t Noorden

15 oktober – De Thaise ‘winter’, die officieeel donderdag begint, brengt dit jaar lagere temperaturen dan vorig jaar. Het Meteorological Department verwacht dat de gemiddelde temperatuur tussen de 20 en 21 graden uitkomt tegen vorig jaar 21,9 graden.

In Bangkok zakt het kwik tegen het eind van het jaar zelfs naar 15 tot 17 graden en in het Noorden (Chiang Rai, Nan, Nakhon Phanom, Sakon Nakhon) worden temperaturen van 7 tot 8 graden verwacht. Op de bergtoppen kan in december en januari rijp liggen. De winter duurt tot midden februari.

Het koelere weer is niet ongunstig voor het binnenlands toerisme, vooral in de bergachtige gebieden van het Noorden. Dit weekend stroomden toeristen weer in groten getale naar populaire plekken zoals Doi Inthanon (Chiang Mai) en Phu Thap Boek (Phetchabun). Nationaal park Phu Thap Boek verwachtte 10.000 bezoekers in de drie vakantiedagen, naar schatting goed voor 10 miljoen baht aan revenuen.

Ook een populaire plaats is Ban Nam Juang in Phitsanulok. Bezoekers vergapen zich er aan de deken van mist die om een berg ligt, ze bewonderen de terrasrijstvelden en het royal dam project.

Het bericht meldt verder dat enkele uren regen gisteren zorgden voor overstromingen in Chiang Mai en Prachuap Khiri Khan, maar die noemde ik al in Nieuws van de website. Deze week blijft het regenen in het Noorden en het noordelijke deel van het Zuiden. Vanaf vandaag neemt de regen af, het gaat harder waaien en de temperatuur zakt met 2 tot 3 graden.

Op de foto vermeien toeristen zich op schommels opgehangen tussen oude palmyra palmbomen, een nieuwe attractie in het dorp Tat Hai (Phetchabun?).

Begrotingsbehandeling: Oppositie slijpt de messen

15 oktober – Nee, de Thaise winter wordt niet openingswaardig geacht door BP, hoewel het wel een fors artikel plus foto op de voorpagina krijgt. De krant opent met het ‘nieuws’ dat de parlementsleden zich voorbereiden op de behandeling van de begroting 2020, donderdag in eerste termijn.

Bij de zeven oppositiepartijen staan 90 sprekers (!) in de rij, waarvan 60 Pheu Thai-ers. Elke spreker krijgt 7 à 8 minuten, partijleider Sompong bij het spits af, hij mag 30 minuten spreken. In totaal krijgt de oppositie 20 uur.

Gevraagd wat Pheu Thai gaat doen om te voorkomen dat afvallige parlementsleden de regering steunen door voor de begroting te stemmen zegt oppositie hoofd-whip Suthin dat de partij deze zogeheten cobra’s niet kan straffen, maar dat mogen de kiezers doen. Volgens Suthin zijn er geen afvallers in Pheu Thai en staan alle neuzen dezelfde kant op.

Vandaag vergaderen de regerings- en oppositiepartijen over wat ze te berde gaan brengen. De leiders van twee kleine partijen die de coalitieregering hebben verlaten en zich ‘onafhankelijke oppositie’ noemen, gaan de House Speaker om 5 tot 10 minuten spreektijd vragen.

Partijleider Mongkolkit (Thai Civilised Party) zegt zijn pijlen te zullen richten op de Defensiebegroting. Hij bepleit minder wapenaankopen en vindt dat het leger geld kan besparen door rechtstreeks bij fabrikanten oorlogstuig te kopen in plaats van gebruik te maken van tussenpersonen. Dat scheelt 30 tot 40 procent, zegt hij.

Hoewel de regering op een flinterdunne meerderheid van 7 zetels rust (251-244) valt niet te verwachten dat de begroting sneuvelt met als risico dat het Huis van Afgevaardigden wordt ontbonden of dat de regering aftreedt.

Parlementslid Sugart (Palang Pracharath) is vol vertrouwen dat alle coalitie parlementsleden voor de begroting stemmen. De regerings whips zorgen ervoor dat ze allemaal aanwezig zijn wanneer er gestemd wordt.

Zoals al gemeld neemt na de eerste termijn een ad-hoc commissie de begroting onder de loep. Die mag nog wijzigingen aanbrengen. De tweede en derde termijn zijn in januari gepland.

Staatssecretaris verwacht verbod op landbouwchemicaliën

15 oktober – Het derde artikel op de voorpagina krijgt een 1-koloms bericht. Het meldt dat staatssecretaris Mananya (Landbouw) verwacht dat de National Hazardous Substances Commission (NHSC) tijdens haar eerstkomende vergadering zal besluiten de drie gevaarlijke in de landbouw gebruikte chemische bestrijdingsmiddelen te verbieden. In ieder geval stemmen de vier landbouw vertegenwoordigers in de 29 leden tellende commissie voor een verbod.

‘Er is niets om ons zorgen over te maken’, zegt Mananya die eerder een panel vormde met vertegenwoordigers van regering, boeren en consumenten, dat zich op verzoek van Prayut over de kwestie boog (foto).

Ze stemden met 9-0 unaniem voor een verbod. Let wel: de chemische industrie die aan de bestrijdingsmiddelen dik verdient, woonde de panelvergadering niet bij.

De NHSC heeft zich tot nu toe verzet tegen een verbod, maar gepleit voor een beperkt gebruik – een doekje voor het bloeden, want we weten allemaal dat in Thailand regels er zijn om te worden overtreden, samengevat in de kernachtige uitdrukking TIT (This is Thailand), oftewel met geld is alles te koop.

Daarop duidt ook de opmerking van de staatssecretaris die heeft gezegd dat wanneer de NHSC een verbod afwijst, dit kan betekenen dat enkele leden ‘iets hebben ontvangen wat hen van mening heeft doen veranderen of beïnvloed heeft’.

Dat een verbod urgent is, blijkt onder andere uit willekeurige bloedonderzoeken in Trang tussen 2017 en nu. Van de 13.764 onderzochte personen bevatte het bloed van 2.972 (22 procent) onveilige hoeveelheden van de bestrijdingsmiddelen.

Vaak wordt ook het milieu genoemd, maar daarover ben ik nog nooit harde cijfers tegengekomen. Grondwater bijvoorbeeld moet toch ook behoorlijk vervuild zijn, want er wordt zwaar gespoten in de Thaise landbouw. Wel lees ik soms berichten over groentes op versmarkten en in supermarkten die verontreinigd zijn.

Kort Nieuws dinsdag 15 oktober

– Om de behandeling van de voorpagina af te ronden noem ik nog de 4,5 koloms brede foto boven aan de pagina van de koning en zijn charmante echtgenote, koningin Suthida, die eruit ziet als om door een ringetje te halen. De (gebrilde) koning in burgerkleding opende op het terrein van het Chitralada paleis een melkinrichting.

Het fotobericht meldt geen details, dus ik weet niet of het alleen om een melkfabriek gaat of dat er ook koeien staan. Als ze er staan, zullen we wel niet door de koning gemolken worden, want die vertoeft liever in Duitsland.

– Het eerste katern bevat verder drie binnenlands pagina’s. Pagina 2 opent met het bericht dat het aantal daklozen in Bangkok dit jaar omhoog geschoten is naar 3.492 wat 10 procent meer is dan vorig jaar. Dit jaar zijn er 363 bijgekomen, zegt secretaris-generaal Atchara van de Issarachon Foundation.

‘Dat aantal mag triviaal lijken, maar dit betekent dat honderden mensen meer een gevaarlijk leven op straat leiden en dat onze pogingen het probleem op te lossen, hebben gefaald.’

Atchara schrijft de toename toe aan het beleid van de gemeente om de openbare ruimte en daklozen te reguleren. ‘Dakloze mensen van straat halen en ze in opvangcentra plaatsen lost het probleem niet op.’

Ook hekelt ze het beleid om straatverkopers te verjagen van de straat en oude wijken te slopen, waardoor arme mensen banen verliezen en veroordeeld worden tot dakloosheid. ‘Voorheen boden de voetpaden hen een plaats om te handelen, nu is hen die mogelijkheid ontnomen; waardoor ze banen en inkomen hebben verloren.’ Meer weten (want het is een lang artikel)? Lees: BMA blamed for surge in homelessness.

– Boeren die witte rijst en Pathum Thani rijst met een vochtigheidsgehalte van 15 procent verbouwen beginnen vanaf vandaag te profiteren van het garantiesysteem voor rijstprijzen. Minister Jurin (Landbouw) zegt dat de BAAC de boeren compenseert wanneer de prijs van hun oogst in de markt onder een vooraf vastgesteld niveau zakt.

Boeren die witte rijst verbouwen, ontvangen 2.469 baht per ton en de anderen 783,45 per ton. De garantieprijzen zijn respectievelijk gesteld op 10.000 baht per ton (met een maximum van 30 ton per huishouden) en 11.000 baht (max 25 ton). De minister geeft in het district Lat Bua Luang (Ayutthaya) het startschot.

De andere drie rijstsoorten waarvoor het systeem geldt, hebben geen steun nodig want ze brengen in de markt hogere prijzen op dan de garantieprijs. Maar als de prijzen beginnen te zakken, worden ze ook in het systeem opgenomen.

A woman points at a picture of her relative who lost his life during the popular uprising on Oct 14, 1973 as a commemoration activity was held at the Oct 14 Memorial at Khok Wua intersection on Ratchadamnoen Avenue in the capital on Monday. She also held up a placard reading ‘Democracy never dies’.

– Ik ken het niet, ben er nog nooit geweest, dus plaats behalve de krantenfoto met de wijzende vrouw ook een foto die ik gevonden heb op internet van het Oct 14 Memorial op de Khok Wua kruising van de Ratchadamnoen Avenue (waar ik wel eens geweest ben). Daar werd gisteren een herdenking gehouden van de opstand in 1973 tegen de toenmalige dictatuur van Thanom Kittikachorn.

Nabestaanden van de doden legden er kransen en politici en politieke actievoerders betoogden dat de opstand een les voor de bevolking en de machthebbers dient te zijn om duurzame democratie na te streven. Meer weten? Lees: Oct 14 memorial prompts reflection.

– Ben inmiddels op pagina 3 die opent met de herdenking en verder drie berichten (één over de berging van de olifant) en de rubriek In Brief met vijf kortjes bevat.

Drie zogeheten thetsakit, gemeente-inspecteurs, van Bangkok zijn geschorst en worden onderworpen aan een disciplinair onderzoek omdat ze steekpenningen hebben aangenomen van een fruitverkoper op de Asoke Montri Road in Klong Toey. Op een videoclip is te zien hoe ze vrijdag geld ontvingen van de man die bij BTS station Asok staat, waar dat niet is toegestaan.

De verkoper beweert dat hij er ingeluisd is door de thetsakit; hij stond er alleen maar om uit te rusten. Nadat hij dat had uitgelegd, kochten ze fruit voor 120 baht en betaalden met een bankbiljet van 500 baht. Toen hij het wisselgeld wilde geven, zouden ze gezegd hebben het te houden, aldus de verkoper. De thetsakit zeggen dat hij het fruit gratis had gegeven.

– De gemeente Bangkok en het ministerie van Volksgezondheid hebben voorbereidingen getroffen voor de vorming van een speciaal medisch serviceteam dat op 24 oktober tijdens de royal barge ceremony (vlootschouw) op de Chao Phraya wordt ingezet. Ook worden plaatsen ingericht waar ze toeschouwers eerste hulp kunnen verlenen. De teamleden komen uit zes ziekenhuizen. Ze staan op verschillende plaatsen langs de route.

One of the Boromarajonani College of Nursing’s buildings is seen at the corner of Yothi Road in the capital as the area, near Victory Monument, is developed into the Yothi Medical Innovation District.

– Als laatste pagina 4 met twee nieuwsverhalen. De opening meldt dat de Yothi buurt (Bangkok) een belangrijke makeover krijgt om de buurt voor zowel de lokale bevolking als anderen een ‘vriendelijker’ aanblik te geven.

De buurt in het district Ratchathewi staat bekend als het middelpunt van de gezondheidszorg in de hoofdstad vanwege het grote aantal medische faciliteiten dat er gevestigd is. Langs de 1 km lange Yothi Alley staan tientallen ziekenhuizen, gespecialiseerde medische diensten, medische opleidingsinstituten en researchcentra met meer dan 11.000 medisch personeel en staf.

De makeover, genaamd Yothi Medical Innovation District Initiative, bestaat uit het opknappen van wegen, voetpaden en andere openbare plaatsen, verbetering van verlichting en drainagesystemen, de introductie van shuttle busdiensten en aanleg van meer parkeerruimte.

– Laatste bericht. Minister Suriya (Industrie) verzekert Japanse investeerders dat hun investeringen veilig zijn in Thailand, hoewel de regering op een flinterdunne meerderheid steunt en het risico loopt te moeten aftreden wanneer de begroting wordt afgeschoten.

Suriya bezocht Tokio en Toyama eind september voor overleg met bedrijven en autoriteiten. De verzekering lijkt overbodig want volgens hem maken Japanse investeerders zich geen zorgen over ’s lands politieke instabiliteit.

‘Ze kennen onze echte situatie. Ze hebben betrouwbare informatie omdat ze niet alleen sensationeel nieuws op de sociale media lezen.’


 

Siriraj Hospital is lightened up on Sunday in remembrance of His Majesty King Bhumibol the Great, who passed away there on Oct 13, 2016.

A colourful light show was held at Sanam Luang on Sunday night in remembrance of His Majesty King Bhumibol Adulyadej the Great.


 

Nieuws van de website 13-14 oktober

• Tweede Thai-Myanmar Friendship Bridge over de rivier Moei gaat 30 oktober open
• Bij de afdaling van een heuvel in Phetchabun is een pickup gekanteld, waardoor een moeder en kind om het leven zijn gekomen en de bestuurder is verwond
• Suan Dusit Poll: Meerderheid respondenten (70,38 pct) meent dat begroting door het parlement zeilt
• Nida Poll: 46,82 pct meent dat de 3 maanden oude regering niet in staat is gebleken de problemen van het land effectief op te lossen, 23,41 pct zegt dat parlementsleden vervallen in oude-stijl politiek door de andere partij daarvan de schuld te geven
• Nakhon Si Thammarat: Vrouw (51) om het leven gekomen en twee personen gewond toen een pickup met een rotvaart negen geparkeerd staande auto’s ramde
• Voormalige roodhemdleider Suporn alias Isan Rambo steunt de tirade van Apirat over politici en anti-regeringselementen, die hij ‘communisten’ noemde
• Buri Ram: Ziekenhuis verwisselt twee lijken, maar gelukkig wordt de fout op het nippertje ontdekt
Fotoalbum (9 foto’s) For King Bhumibol: Mourners throng Siriraj Hospital on Sunday to show their respect to His Majesty King Bhumibol the Great, who passed away there on Oct 13, 2016.

Pheu Thai: Prayut, kom met je billen bloot

14 oktober – De insinuerende opmerkingen van legercommandant Apirat dat tal van politici en academici crypto-communisten zijn, echoën nog even na. Oppositiepartij Pheu Thai eiste gisteren van  premier Prayut de verzekering dat de regering niet achter Apirat’s tirade staat.

Woordvoerder Anusorn vraagt zich zelfs af of ijzervreter Apirat door iemand uit de regering is geïnstrueerd om zo tekeer te gaan om de aandacht van de bevolking af te leiden van de afnemende populariteit van de regering.

Anusorn zegt: ‘Prayut moet een panel vormen om de zaak te bekijken en de bevolking de verzekering te geven dat de regering het leger niet heeft gebruikt als politiek middel. En dat het leger niet probeert de regering zodanig te steunen waardoor het zijn neutraliteit verliest.’

Naar aanleiding van de woordenstrijd tussen Apirat en Thanathorn riep premier Prayut gisteren alle partijen op om zich te concentreren op constructieve politiek. Hij zei: ‘Zonder constructief engagement, kan politieke hervorming niet doorgaan. […] De mensen kunnen nu onderscheid maken tussen goed en verkeerd. Als we samenwerken, kan het land aanzienlijk en duurzaam vooruit gaan. Zowel de oude en nieuwe generatie politici moeten hand in hand samen bewegen, alhoewel iemand zijn eigen land lijkt te kritiseren, hetgeen neerkomt op het kritiseren van zichzelf.’

Als u begrijpt wat Prayut daarmee bedoelt, bent u een knappe jongen, want ik kan er geen chocola van maken tenzij met die ‘iemand’ de gehate partijleider Thanathorn van Future Forward wordt bedoeld, die door Apirat, zonder diens naam te noemen, is beschuldigd van banden met de protestbeweging in Hong Kong.

Inmiddels is ook lastpak Srisuwan in actie gekomen. Hij gaat vandaag de NACC vragen een ethisch onderzoek naar Thanathorn te doen. Aanleiding is de verklaring van de Chinese ambassade dat een Thaise politicus contact zou hebben gehad met de protestbeweging.

BP opent vandaag pagina 3 met de oproep van Pheu Thai, waarop Prayut nog niet heeft kunnen reageren. Het artikel kauwt verder de voorgeschiedenis na, maar die mag ik bekend veronderstellen of u zou vorige week op vakantie zijn geweest – ik noem een zijstraat – op de Noordpool om een frisse neus te halen.

Arme Thanathorn. Je laat je samen met actieleider Joshua Wong fotograferen en je wordt gelijk tot volksvijand nummer 1 gebombardeerd. Maar dat was hij al, want Barbertje Thanathorn moet hangen.

Oppositie dreigt met gang naar Constitutionele Hof

14 oktober – Wanneer de regering nalaat details te verstrekken over geplande begrotingsuitgaven, stapt de oppositie naar het Constitutionele Hof met het verzoek te vonnissen over de legaliteit van de begrotingswet.

Dat dreigement uitte hoofd-whip Suthin, tevens parlementslid voor Maha Sarakham, gisteren na bestudering van de begroting voor 2020, waarvan de behandeling in eerste termijn donderdag plaatsvindt en de tweede en derde termijn in januari. Suthin zegt dat enkele begrotingsuitgaven niet voldoen aan de eis van de grondwet precies aan te geven waaraan het geld wordt besteed.

Politieke waarnemers merken op dat indien het Hof het verzoek in behandeling neemt, de uitvaardiging van de begrotingswet wordt vertraagd totdat het Hof een uitspraak heeft gedaan met als gevolg dat het land niet kan functioneren. Bovendien komt premier Prayut onder druk te staan, die kan besluiten het Huis te ontbinden of zelfs kan aftreden.

Suthin heeft nog meer noten op zijn zang, want hij vindt dat een groot deel van het geld naar ministeries gaat, die belast zijn met de veiligheid, zoals Defensie en Binnenlandse Zaken. In vergelijking daarmee zijn de bedragen uitgetrokken voor verbetering van de economie en welzijn, waaronder de UHC-ziektekostenverzekering, klein. Ook wordt veel geld uitgetrokken voor nooduitgaven, maar ook daarvoor geldt dat details ontbreken, zegt Suthin.

De grazige weiden* van Koh Libong

14 oktober – Welk woord schiet u te binnen als ik ‘gras’ zeg? Niet over nadenken, spontaan reageren. Tien tegen één dat u ‘weiland’ zegt en niet ‘zeegrasweiland’, het onderwerp van een interessant achtergrondverhaal op de voorpagina vandaag.

Het gaat over het zeegrasweiland om het eiland Koh Libong, 12.000 rai groot, waar 180 van de 200 doejongs die Thailand telt, verblijven want zeegrassen (er zijn zestig soorten) vormen hun favoriete voedsel.

Koh Libong staat bekend als de hoofdstad voor de doejong. Elf van de dertien soorten die in Thailand voorkomen, worden er gevonden. De status van de doejong populatie en de grootte van de zeegrasweilanden in een gebied kunnen gebruikt worden als indicatie van de gezondheid van het ecosysteem.

‘Doejongs en zeegras zijn afhankelijk van elkaar om te overleven. Wanneer doejongs grazen, wordt sediment losgewoeld dat gemengd met hun uitwerpselen het zeebed verrijkt’, vertelt Suthep Kanchai, een bewoner van het eiland en oprichter van de Dugong Conservation group op het eiland.

‘Intussen zorgen de weilanden voor een habitat en paaigrond voor vissen, wat de belangrijkste voedsel- en inkomstenbron van de eilandbewoners is. Alles is met elkaar verbonden in een cyclus. Dus het redden van doejongs betekent het redden van onszelf.’

In de afgelopen jaren heeft de groep samengewerkt met een researchteam van Thailand Research and Innovation om de doejongs te bestuderen en een manier te vinden het zoogdier en zeegrasbronnen te redden. Voorheen waren vistuig, waarin ze verstrikt raakten, en aanvaringen met boten de belangrijkste doodsoorzaak van doejongs, tegenwoordig is dat plastic.

De afgelopen negen maanden zijn 21 doejongs bezweken, met als bekendste Marium, de baby die in Krabi haar moeder was kwijtgeraakt en naar Koh Libong is gebracht. In haar ingewanden is veel plastic gevonden dat geleid heeft tot ernstige gastritis en bloedvergiftiging. Het hoge aantal is zorgwekkend want hun vruchtbaarheidscijfer is laag en doejongs zijn lang zwanger en zorgen lang voor hun welpjes. De doejong kan ook niet in gevangenschap worden gefokt.

‘De dood van Marium is een bewijs van de serieuze dreiging van plastic in de oceaan en herinnert ons eraan dat we geen afval in de zee moeten storten’, zegt Khanitta Junbon van het researchteam. ‘Het afval in zee is een belangrijke uitdaging om aan te pakken daar de zone waar Marium werd verzorgd ook plastic afval bevatte.’

De vrijwilligers op het eiland die voorheen speurden naar vistuig, verzamelen nu plastic dat vaak vastzit in zeegras (foto). Om de situatie te verbeteren, heeft Thailand onlangs het ‘Marium Project’ in het leven geroepen, dat tot doel heeft de doejong populatie binnen 10 jaar met de helft te vermeerderen. Het project wordt als eerste toegepast rond Koh Libong en later uitgerold naar andere habitats van doejongs met veel zeegras.

Dat Thailand’s inspanningen niet onopgemerkt zijn gebleven, blijkt uit het  recente besluit Mu Ko Libong Reserve uit te roepen tot Asean Heritage Park (zie Kort Nieuws van 11 oktober).

* Naar Psalm 28: De HEERE is mijn Herder, mij zal niets ontbreken. Hij doet mij nederliggen in grazige weiden…

ACT ook tegen gebruik chemische bestrijdingsmiddelen

14 oktober – De particuliere Anti-Corruption Organisation of Thailand (ACT) haakt aan bij de voorstanders van een onmiddellijk verbod op het gebruik van paraquat, glyphosate en chlorpyrifos in de land- en tuinbouw. De krant kopt ACT joins chemical ban bandwagon, maar de correcte uitdrukking luidt jumps on the bandwagon.

De ACT dringt er bij premier Prayut op aan [waarom Prayut? Hij is nu dictator af, maar gekozen premier, oftewel primus inter pares] zich uit te spreken voor een verbod en de National Hazardous Substances Commission (NHSC) te gelasten haar besluit tijdens de eerstkomende vergadering toe te lichten.

In een gisteren vrijgegeven open brief roept de ACT de bevolking op de premier in de gaten te houden, alhoewel niet hij maar de NHSC als enige bevoegd is een verbod uit te roepen, iets wat de commissie tot nu toe categorisch heeft geweigerd. De commissie beweert dat er geen geschikte alternatieven zijn, hetgeen niet waar kan zijn omdat 50 landen, waaronder China en Vietnam, paraquat [de gevaarlijkste van de drie] hebben verboden.

De brief zegt: ‘De samenleving dient te volgen hoe onze premier in deze zaak handelt. Zal hij verantwoordelijkheid tonen en de gezondheid en veiligheid van Thais beschermen? Of zal hij alleen maar de hete aardappel doorschuiven naar de NHSC?’

Ook nu weer vult BP het artikel aan met de voorgeschiedenis en oud nieuws. Tja, de krant moet vol of is de redactie ‘een beetje lui’ om een bekende uitdrukking van Máxima te parafraseren?

Kort Nieuws maandag 14 oktober

– De open brief van de ACT vormt de opening van pagina 2, die voor een groot deel bestaat uit foto’s van het eerbetoon aan koning Bhumibol. Verder de rubriek In Brief met drie kortjes waaronder een over de aanhouding van een Indiër wiens visum 958 dagen was verlopen. Da’s niet alleen goed voor een boete maar ook voor een levenslang verbod terug te keren naar Thailand.

De verwisseling van twee lijken meldde ik al, de voorspelling van Thai Airways International (THAI) die dit jaar een groei van 8 procent van het passagiersaanbod verwacht, is nieuw. Nou, dat zou mooi zijn want de nationale luchtvaartmaatschappij gaat gebukt onder zware schulden. THAI is optimistisch omdat ze van plan is nieuwe routes te openen. Moet ze wel opschieten, want het einde van het jaar nadert met rasse schreden.

Nond Kalinta, vice-president Sales, vertelde de media gisteren dat de schuldenlast zal verminderen tot onder de zes miljard baht dankzij de gestage groei van het aantal passagiers. De afgelopen negen maanden vlogen 4 à 5 procent meer reizigers met THAI dan vorig jaar. Voor het vierde kwartaal verwacht hij een groei van 8 procent.

De nieuwe routes worden aan het eind van het jaar geïntroduceerd. Het zijn Bangkok-Wenen, Bangkok-Brussel en Bangkok-Parijs. Voor het eerste kwartaal van volgend jaar zijn al boekingen verricht. Daarnaast worden meer routes naar Japan geopend, want de Japan route is de laatste tijd in opmars.

– Pagina 3 telt drie berichten. Opening is de oproep van Pheu Thai aan Prayut om afstand te nemen van de tirade van legercommandant Apirat. Weten we al. Nieuw is het bericht dat de zestien landen die de beoogde RCEP vormen zich voorgenomen hebben dit jaar de besprekingen, die zich al sinds 2012 voortslepen, af te ronden en de vrijhandelsovereenkomst op de rails te zetten.

Dat zegt minister Jurin (Handel). Hij denkt dat in november spijkers met koppen kunnen worden geslagen op de topconferentie van Asean-leiders. Nou, ik wens hem veel succes want elk land probeert natuurlijk zijn eigen belangen veilig te stellen.

Het andere bericht meldt dat het National Health Security Office verwacht dat de laatste dertien publieke gezondheidsfondsen zich spoedig zullen aansluiten bij het National Clearing House systeem (NCH), zodat het hun database kan gebruiken om betere strategieën voor toekomstig beleid te formuleren.

Thailand telt in totaal 128 fondsen waarvan 115 al zijn aangesloten bij de NCH. De belangrijkste zijn het Government Welfare Fund, Social Security Fund en het National Health Security Fund, die 65 miljoen burgers bestrijken. De laatste dertien zijn kleine fondsen. Het NCH systeem bewaakt de toegang tot gezondheidsuitgaven door alle fondsen.

– Als laatste pagina 4. In de rubriek Inquiry Lines komt de man achter het Thailand 4.0 beleid aan het woord. Kittiphong Phromwong, een wetenschaps en technologie strateeg aldus de krant, denkt dat het niet moeilijk is voor Thais om meer te verdienen en rijker te worden.

Zelfs de boeren, die vaak moeten worstelen om op de socio-econmische ladder omhoog te komen, kunnen hun financiële zorgen de komende vijf jaar kwijt raken. Mag u zelf lezen: High-tech plans for a better future.

– De pagina opent met de belofte van de Crime Suppression Division van de politie de bevolking beter tegen cybercrime te beschermen. Dat zegt Neti Wongkulap, hoofd CSD’s divisie 3, die in Singapore heeft gesproken met vertegenwoordigers van Facebook.

De CSD vraagt de bevolking anonieme tips te geven of aanwijzingen die onderzoekers kunnen helpen bij onderzoeken naar misdrijven zoals terrorisme, ontvoering en seksueel misbruik van kinderen en mensenhandel. Mag u ook zelf lezen: Cops ask Facebook for help with cybercrimes.


 

Habib Koité – Wassiye. https://youtu.be/h5_HfjcjR_M

Habib Koité (1958) is een internationaal bekende Malinese zanger en gitarist. Zijn band, Bamada, bestaat verder uit verschillende West-Afrikaanse talenten, waaronder balafoon-speler Kélétigui Diabaté.


 

Enige gedachten over Thailand

13 oktober – Gelukkig schijnt de zon in Thailand en heb ik niets te vrezen van de politie of het leger. Ik neem braaf de leugens over uit Bangkok Post met een enkele keer een cryptische opmerking waaraan een goede verstaander genoeg heeft.

Ik schreef het eerder: dit land is nog steeds een dictatuur, vermomd als democratie. Het wordt geleid door een stelletje psychopaten (nee, namen noem ik niet) en de tirade die legercommandant Apirat vrijdag hield tegen wat hij noemde ‘communisten’ bevestigt dat alleen maar.

Op Twitter en Facebook krijgt de Rode Buffel, zoals zijn bijnaam luidt, de wind van voren. Ik licht er één citaat uit: Who the fuck let this traumatized soldier become a god damn general?

Van Apirat is niet veel bekend, wat trouwens voor alle generaals geldt, meldt mijn deep throat die uit walging Thailand heeft verruild voor Nederland. Hij liet mij weten dat op internet een video uit 2010 circuleert waarop te zien is hoe Apirat schiet op een groep ongewapende roodhemden.

Ik ben blij geen Thai te zijn. Ik ben blij geen Thaise journalist te zijn, die uit lijfsbehoud niet schrijft wat hij allemaal weet. Want de radio trottoir – in Suriname mofi korante geheten – oftewel de verhalen die mensen elkaar vertellen, heeft geen last van (zelf)censuur. De enige beperking is dat je moet oppassen wie je vertrouwt, want verraders zijn er overal.


 

Nieuws van de website 12-13 oktober

• Algenbloei gesignaleerd in de Ao Prachuap baai en nationaal park Hat Nawakorn (Prachuap Khiri Khan) plus enkele kleine dode vissen, is natuurlijk verschijnsel dat over enkele dagen verdwijnt
• Trang: Twee broers gedood bij botsing met trein op onbewaakte spoorwegovergang, auto werd 800 meter meegesleept door de trein
• Thanathorn zegt tegen Apirat en andere critici: Stop met het creëren van boemannen in je hoofd
• Minister Anutin (Volksgezondheid, Bhumjaithai) zegt dat hij en partijgenoot staatssecretaris Mananya (Landbouw) aftreden wanneer ze de autoriteiten niet kunnen overtuigen van een verbod op de veelbesproken drie gevaarlijke pesticiden
• Vier Zuid-Koreanen aangehouden in flat BKK, die als basis fungeerde voor een goksite met een maandomzet van 900 mln baht

Chemisch bestrijdingsmiddel
Chemische bestrijdingsmiddelen, pesticiden of biociden zijn stoffen die worden gebruikt om ziekten, plagen of onkruiden in de landbouw te bestrijden of organismen te bestrijden die hinderlijk of schadelijk zijn. Men onderscheidt: gewasbeschermingsmiddelen en biociden. (Bron: Wikipedia)

 

A portrait of His Majesty King Bhumibol Adulyadej The Great is erected at Sanam Luang in front of the Grand Palace as the government prepares to hold a ceremony to commemorate the passing of the late King today.

Het blijvend appèl van Rama IX (Bhumibol)

13 oktober – Dit zegt Munchisa Udomvir (45), de eigenaresse van de Na Siam Gallery over koning Bhumibol, die op 13 oktober 2016 is overleden. ‘Het is niet nodig voor hem als koning om hard te werken. Niettemin sloot hij nooit zijn ogen voor zijn onderdanen en hun problemen. Zijn ijver motiveert me om in mijn persoonlijk leven en bedrijf te excelleren.’

Bangkok Post lijkt vandaag op een hagiografie*, want trekt de gehele voorpagina plus eenderde van pagina 4 uit voor een lofzang op de geliefde monarch. Kopt op de voorpagina: Rama IX’s lasting appeal (Het blijvende appèl van Rama IX) en op pagina 4: Late King’s suffiency farming concept takes root in today’s rural youth.

Knasnan Apiwanasbordee, 14, a student at Ban Nong Phai school and a member of the school’s farm club says she can make 2,500 baht a year selling organic eggs. The school in Nakhon Sawan province is famous for farm projects which follow His Majesty King Bhumibol Adulyadej The Great’s SEP.

De krant jubelt dat Thais de herinnering aan hem en zijn grootse nalatenschap koesteren. Die nalatenschap bestaat uit 4.700 projecten waarvoor hij het initiatief heeft genomen. Ze omvatten landbouw, milieu, gezondheid, wetenschap, onderwijs, werkgelegenheid en buurtbedrijven. In het hele land hebben gemeenschappen, publieke en particuliere instituten zijn Suffiency Economy Philosophy (SEP) overgenomen.

De term werd door Bhumibol voor het eerst gebruikt in 1974 in een toespraak voor studenten van de Kasetsart University en de Khon Kaen University. Tijdens de financiële crisis van 1997 kreeg SEP een impuls, toen de koning op de televisie de kijkers adviseerde hoe te midden van de crisis te overleven.

Meer weten? Klik op de koppen van de genoemde artikelen en er gaat een wereld voor u open. Ik doe er verder het zwijgen toe. Niet uit desinteresse, maar als nuchtere Ollander hanteer ik het principe: Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg. Dus hagiografieën zijn niet aan mij besteed.

The sufficiency economy is a method of development based on moderation, prudence and reason, with the aim of creating social immunity and sustainable development.

* Een hagiografie, heiligenleven of (heiligen)legende is de biografie van een heilige. Daarnaast verwijst ‘hagiografie’ naar heiligenlevens als literair genre. Het woord is ontstaan uit de samenvoeging van de Griekse woorden ἅγιον (hagion), heilig en γράφειν (grafein), schrijven.

Bhumjaithai kabinetsleden dreigen met aftreden

13 oktober – Hat zal mij benieuwen of minister Anutin (Volksgezondheid) zich aan zijn woord houdt dat hij en zijn partijgenoot staatssecretaris Mananya van Landbouw aftreden, wanneer de National Hazardous Substances Commission (NHSC) het gebruik van de omstreden chemische bestrijdingsmiddelen in de landbouw niet verbiedt.

Mijn journalistieke voorbeeld I.F. Stone had als adagium dat alle politici leugenaars zijn, waaraan hij overigens toevoegde: tenzij het tegendeel blijkt. Of in dit geval het tegendeel blijkt, is dus een belangrijke lakmoesproef (doorslaggevende test). Ik durf de uitslag niet te voorspellen, maar hoop dat beiden hun rug recht houden.

Hun partij, Bhumjaithai, heeft immers in de verkiezingscampagne beloofd dat ze een een eind zal maken aan het verderfelijke gebruik. Nu inbinden betekent kiezersbedrog. Anutin, tevens partijleider van Bjumjaithai, zei gisteren: ‘We moeten gaan omdat falen betekent dat we geen macht hebben om te regeren.’

Beiden hebben de beweging geleid het gebruik van paraquat, glyphosate en chlorpyrifos te laten verbieden – Mananya heeft gezegd voor het eind van het jaar – omdat ze schadelijk zijn voor het milieu en de gezondheid van de boeren die ze gebruiken. Gezondheidsvoorvechters wijzen op research van de Mahidol universiteit waaruit is gebleken dat paraquat zelfs overgebracht kan worden van moeder op foetus in de baarmoeder.

De zaak kwam in een stroomversnelling nadat premier Prayut zijn bezorgdheid had geuit over de kwestie. Naar aanleiding daarvan vormde Mananya een panel met vertegenwoordigers van regering, boeren en consumenten dat later unaniem met 9 tegen 0 stemmen voor een verbod stemde. De bedrijven die verdienen aan het spul, bedankten voor de eer om zitting te nemen in het panel; die zagen de bui waarschijnlijk al hangen.

Anutin zegt dat hij niet uit is op een gevecht met de chemische reuzen. Zijn houding is gebaseerd op zijn intentie om de gezondheid van de bevolking te beschermen.

Greenpeace Thailand herhaalde gisteren haar oproep aan de regering de chemicaliën te verbieden. Rattanasiri Kittikongnaphang, coördinator voedsel en ecofarming campagnes, zegt: ’Het wordt tijd voor de regering een eind te maken aan de op chemie gebaseerde landbouw en organische en duurzame landbouw te promoten. We moeten de richting van de landbouw veranderen naar veiligheid.’

Zoals bekend heeft de NHSC besloten het gebruik te beperken totdat alternatieven beschikbaar zijn, maar een verbod afgewezen. De Ombudsman heeft gewaarschuwd voor ernstige consequenties [denk aan rechtszaken wegens verzuim] indien de commissie een verbod blijft afwijzen.

De NHSC bestaat uit 29 leden en vergadert later deze maand. Ze heeft het laatste woord: kabinet en parlement komen er niet aan te pas, wat op mij een vreemde indruk maakt. Thailand is toch een democratie? In een democratie beslist de volksvertegenwoordiging, niet?

Kort Nieuws zondag 13 oktober

– Eerst maar even vertellen waarom BP en ik dus ook de eigenaresse van de Na Siam Galery aan het woord laat. Dat komt: de galerie organiseert elk jaar rond de sterfdatum van Bhumibol een aan hem gewijde tentoonstelling. Ook dit jaar gebeurt dat weer. Tot morgen worden ruim honderd schilderijen, sculpturen en andere kunstwerken getoond. De krant toont in een fotobericht een schattig klein gipsen [?] beeldje van de koning die zich buigt over een geknield liggende vrouw die hem lotus bloemen aanbiedt. De foto is helaas niet beschikbaar op de website.

– De 10 jaar oude Bhumjaithai partij heeft gisteren op een bijeenkomst in Phatthalung beloofd 22,4 miljard baht uit te willen geven aan 98 ontwikkelingsprojecten in de veertien zuidelijke provincies, waaronder de bevordering van het lokaal toerisme. De partij trok met zeven ministers en 51 parlementsleden naar de provincie om te praten met dorpelingen en naar hun klachten te luisteren.

Het Zuiden is traditioneel een bolwerk van de Democraten, maar partijleider Anutin ontkent dat zijn partij de confrontatie zoekt met andere partijen. ‘Ons bezoek is geen tour. We willen alleen maar in het belang van de mensen werken. Maar als we kunnen zorgen voor bevredigende resultaten, zullen de mensen ons een kans geven.’

– Als laatste vandaag pagina 4 (de 3 evenals andere pagina’s is een advertentiepagina met een In Memoriam van een bedrijf, da’s dus kassa voor de krant). Het Immigration Bureau zegt maatregelen te hebben genomen om de drukte te hanteren die verwacht wordt door vertraagde en geannuleerde vluchten vanuit Osaka, Nagoya en Tokio wegens de tyfoon Hagibis.

Gisteren zijn tien vluchten uit die drie steden geannuleerd en vijf kwamen met vertraging aan. Voor kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en gehandicapten zijn speciale balies ingericht. Hagibis gaat ook vandaag tekeer.

– De rubriek News Bites bevat drie kortjes. De aanhouding van de Zuid-Koreanen meldde ik al. Nieuw zijn twee berichtjes.

1 Na zeven jaar op de vlucht te zijn geweest is gisteren de laatste van zeven verdachten aangehouden, die in juli 2012 een gewapende overval pleegden op een snookerclub in Suphan Buri.

2 Een dorpshoofd in Chon Buri is aangehouden omdat hij een gepantserd voertuig aan een drugshandelaar had verkocht. De aanhouding is een uitvloeisel van de arrestatie van een drugshandelaar in september 2016 in Chiang Rai. Die maakte gebruik van een voertuig waarvan de ruiten vier inch dik waren en de carrosserie versterkt was.

– En daarmee komt een eind aan Nieuws uit Thailand. Ik kan er niet meer van maken.


 

Aamir Kangda – Aaja Bahon Me (Arabic Version). https://youtu.be/681kSNLqO9Q


 

Nieuws van de website 11-12 oktober

• Anti-nepnieuws centrum gaat volgende maand open met 40 personeelsleden. Centraal staat de uitleg van de waarheid achter deze berichten. Het centrum heeft niets te maken met vervolgingen en arrestaties, zegt minister Buddhipongse Punnakanta
• Chinese ambassade hekelt Thaise politicus die Hong Kong actievoerders heeft ontmoet. De ontmoeting blijkt uit een foto van protestleider Joshua Wong met partijleider Thanathorn van Future Forward
• Concentratie PM 2,5 vrijdagochtend licht onveilig in districten Bang Kholaem and Bang Phlat (BKK)
• Verkoop en consumptie alcohol zaterdag verboden op laatste dag boeddhistische vastentijd en ter nagedachtenis aan koning Bhumibol
• Uitgebreide ceremonies op King Bhumibol Adulyadej’s Memorial Day (zondag): kranslegging, 489 monniken die giften ontvangen op Sanam Luang, schoonmaakwerkzaamheden van kanalen door vrijwilligers, candle-lighting ceremonie en 89 seconden stilte in Wat Thammaphirataram, muziekuitvoeringen enzovoort
• Mu Koh Ang Thong National Marine Park verwacht toestroom toeristen nu het uitgeroepen is tot Asean Heritage Park
Video: Power of love. A programme has been created in Songkhla to create happiness at home, not outside. Engels ondertiteld
• Brand in residentie op terrein Indonesische ambassade. Vuur binnen een uur onder controle, geen gewonden
• Legercommandant Apirat houdt emotionele lezing van een uur in het  Kittikachorn auditorium van het Royal Thai Army hoofdkwartier. Zegt monarchie, leger en het volk zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden voor gehoor van 500 personen, wo journalisten
• Milieuactievoerders waarschuwen voor uitsterven helmneushoornvogel als gevolg van stropen. Thailand telt nog minder dan 100 vogels
• Tyfoon Hagibis hindert dit weekend vliegverkeer THAI van en naar Japan
• Lichaam van 1 verdronken olifant benedenstrooms van waterval Haew Narok uit water gehaald en ontleed te midden van zware regen
• Amerikaan (77) in Pathum Thani gearresteerd, die in de VS wordt gezocht voor bezit en verspreiding van kinderpornografie
• Volgend jaar biedt het Office of the Non-Formal and Informal Education weer een cursus medische cannabis

Legerhoofd geeft ‘communisten’ ervanlangs

12 oktober – Leger is de vergrotende trap van leeg: daaraan moest ik denken toen ik het openingsverhaal van BP doornam, een uitgebreid verslag van de lezing over nationale veiligheid die legerhoofd Apirat gisteren in het legerhoofdkwartier gaf voor een gehoor van vijfhonderd personen, waaronder studenten, lectoren, lokale leiders en binnen- en buitenlandse journalisten.

Het was een emotioneel betoog waarin Apirat als een wildeman tekeer ging tegen politici, academici en ‘oude communistische elementen’ die hij beschuldigde van een ‘hybrid warfare’ om het land en de high institution (monarchie) te ondermijnen.

Leeghoofd – pardon legerhoofd – Apirat lijkt me een gevaarlijk man die zich bedient van het principe ‘Heeft u geen probleem, dan maken we er één’ oftewel ‘Heeft u geen vijanden, dan maken wij ze wel’, een beproefd recept van machthebbers. Bewijzen zijn niet nodig, verdachtmakingen zijn voldoende, het woord ‘communisten’ doet wonderen.

Apirat sprak met bewondering over koning Vajiralongkorn, toentertijd kroonprins, die in 1976 naar Loei ging om daar tegen de communisten te vechten. ‘Zijn Majesteit at en sliep met de andere soldaten. Hij bezocht de lokale bevolking, gaf morele steun en vocht schouder aan schouder met dappere soldaten. De koninklijke institutie heeft altijd de Natie beschermd. Gevechten zijn lange tijd doorgegaan tot de Communistische partij zich in 1988 overgaf. Maar de oude communisten zijn politici en academici geworden en ze hebben nog steeds hun geïmplanteerde communistische chips.’

Wat Apirat heeft bewogen om zo tekeer te gaan, weet ik niet, of het moest de verklaring van de Chinese ambassade zijn die een (niet bij naam genoemde) Thaise politicus ervan beschuldigd heeft contact te hebben gehad met een een groep die verantwoordelijk is voor de doorgaande protesten in Hong Kong.

Apirat noemde niet zijn naam maar toonde een foto van studentenactivist Joshua Wong en een andere persoon wiens beeld was verwijderd. Op de Facebook pagina van Wong is te zien dat die persoon Thanathorn is, de door de Thaise machthebbers gehate partijleider van de dito gehate partij Future Forward.

Thanathorn heeft al gereageerd op deze vuige stoot onder de gordel van Apirat. Hij zegt door The Economist te zijn uitgenodigd op een forum te spreken, getiteld ‘Inside the Minds of Asia’s Next Gen Politicians’, afgelopen zaterdag. Wong was geen spreker, Thanathorn kwam hem na afloop tegen en poseerde voor een foto.

‘Dat was de eerste en enige keer dat ik Joshua Wong heb ontmoet. Ik heb nooit enige betrokkenheid gehad met politieke groepen in Hong Kong. Mijn missie en die van de partij is te bouwen aan democratie en de vooruitgang van het land. Sommige groepen, waaronder de legerleider, proberen me in verband te brengen met de onrust in Hong Kong om haat in de samenleving te creëren’, aldus de getergde Thanathorn die daaraan toevoegde dat de bevolking naar alle invalshoeken van het nieuws dient te te kijken.

Meer weten? Klik hier: Army chief: Monarchy, military, people inseparable, maar dit is niet de tekst zoals die in de krant staat. Dit is de krantenversie: Army chief lashes ‘communists’.

Foto: Apirat maakt van zijn hart geen moordkuil voor een levensgrote foto van Vajiralongkorn op het slagveld van Loei.

Apirat: Thaksin provoceerde opstandelingen

12 oktober – Na dit retorisch geweld dacht ik even verlost te zijn van ijzervreter Apirat, maar potjandosie c.q. potverdriedubbeltjes kom ik hem weer tegen op pagina 3. Hij beschuldigt de toenmalige regering Thaksin ervan het zuidelijke verzetsprobleem te hebben gecompliceerd.

Apirat zegt: ‘De zuidelijke onrust werd in 2002 intensiever toen de regering Thaksin het Southern Border Provinces Administrative Centre (SBPAC) ontmantelde. Dit centrum speelde een sleutelrol in de sociale, politieke en economische ontwikkeling in de door geweld geplaagde provincies.’

Naar verluidt zou Thaksin dat gedaan hebben om de bestuursmacht te centraliseren. Na de SPBAC  de nek te hebben omgedraaid, gebruikte Thaksin, aldus Apirat, de term chon krachok (small-time crooks) om opstandelingen aan te duiden, een term die olie op het vuur gooide.

Sindsdien hebben de afscheidingsbewegingen hun aanvallen op de autoriteiten geïntensifieerd, waaronder de gewapende overval en slachting van het 4th Development Battalion in Cho Airong (Narathiwat) in 2004. ‘Dat was het begin van een nieuwe ronde geweld’, aldus Apirat.

Apirat sneed de zuidelijke situatie aan in dezelfde speech als hierboven beschreven.  Hij zei dat kritiek op de regering als zou ze niet in staat zijn het zuidelijk geweld te beëindigen, onbillijk is. ‘Dat zijn de woorden van politici of degenen met gevestigde belangen. Ik dring erop aan te kijken naar de bredere geschiedenis van het jarenlang conflict.’

De SBPAC werd in 2006 gereanimeerd door de regering Surayud en soldaten uit andere regio’s kregen het bevel het Vierde Leger te helpen. Volgens Apirat verbeterde de situatie in 2014 toen de militaire regering Prayut aan de macht was. Soldaten uit andere regio’s mochten terugkeren naar hun thuisbases.

‘Maar om de een of andere reden laaide de onrust dit jaar weer op na de verkiezingen van 24 maart.. Een belangrijk incident van deze intensivering waren de bommen, begin augustus op verschillende plaatsen in Bangkok. Ik laat deze boeven niet vrij rondlopen.’

Het artikel maakt geen melding van de vredesgesprekken die onder de regering Yingluck zijn begonnen met het zuidelijk verzet, maar al tijden stagneren. Er vinden wel informele gesprekken plaats. Overigens de laatste tijd niets over gelezen.

HSL-consortium gaat nu echt tekenen

11 oktober – De Charoen Pokphand groep (CP) die het consortium leidt dat de aanleg van de luchthaven hogesnelheidslijn in de wacht heeft gesleept , gaat nu echt het contract tekenen op 25 oktober, zegt een bron bij het ministerie van Transport.

De deadline was eerder tien dagen uitgesteld omdat het voltallige bestuur van de Spoorwegen (SRT) was afgetreden. Ook daarvoor kampten de onderhandelingen met vertragingen omdat CP aanvullende eisen aan het Request for Proposal stelde en zich zorgen maakte over onteigenings en uitzettingsproblemen.

De groep verwacht dat de SRT zich strikt houdt aan het afgesproken tijdpad. De SRT is verplicht binnen twee jaar na de uitgifte van het onteigeningsdecreet 10.000 rai over te dragen en dit binnen één jaar na het tekenen van het contract te melden in een Notice to Proceed. Wanneer er vertragingen optreden, mag het consortium uitstel van de opleverinsgdatum vragen, maar het heeft geen recht op compensatie.

De SRT betaalt het consortium 117 miljard bah voor de aanlegkosten zodra de lijn operationeel is, naar verwachting in 2024. Het consortium mag 50 jaar grond bij stations en langs de lijn commercialiseren tegen betaling van 50 miljard baht.

Het ministerie van Transport waarschuwde eerder het consortium zich te houden aan de ondertekenings deadline, want niet tekenen betekent dat het consortium en alle daarin participerende bedrijven op de zwarte lijst worden geplaatst van bedrijven die zijn uitgesloten van overheidsprojecten.

Premier belooft 2 miljard baht voor slachtoffers overstromingen

11 oktober – Premier Prayut verzekert de slachtoffers van de overstromingen dat de regering hen niet in de kou laat staan. De regering heeft een bedrag van 2,09 miljard baht uitgetrokken voor hulp. Dat zei hij gisteren in het overheidprogramma Government Weekly op de Thai Khu Fa Facebookpagina. Hij waarschuwde en passant functionarissen geen pogingen in het werk te stellen om geld af te romen.

Prayut deed de belofte toen hij een entourage leidde in Ubon Ratchathani, de door de overstromingen zwaarst getroffen provincie. Hij inspecteerde er de herstelwerkzaamheden.

Eveneens gisteren inspecteerden 175 technici beschadigde gebouwen en woningen in de provinciehoofdstad en het nabijgelegen district Warin Chamrap. Ze waren opgetrommeld door de Council of Engineers Thailand (CET). Een woordvoerder zegt dat veel structuren grote reparaties en reconstructie nodig hebben, zoals scholen, woongebouwen en ernstig beschadigde bruggen.

Het team inspecteerde gisteren zes buurten en deelden gidsen uit met aanwijzingen voor de controle op schade. 14.000 huishoudens hebben hulp en technische steun nodig. Donderdag werden al 1.600 huizen geïnspecteerd.

De CET heeft voor de zwaar getroffen provincie aanbevelingen gedaan voor lange termijn preventiemaatregelen. Er is bijvoorbeeld behoefte aan betere apparatuur om in real time het waterpeil van de rivier Moon te meten. De oever dient verhoogd te worden boven vier meter zodat de rivier meer run-off kan verwerken. Tevens dient een ondergrondse watertunnel te worden aangelegd om de rivier te verbinden met een kaem-ling (wateropvanggebied). De CET heeft deze plannen met de premier besproken.

Bosbranden: DNP staat in de startblokken

11 oktober – Het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation (DNP) is goed voorbereid op de verwachte bosbranden in het Noorden.  Woordvoerder Sompoj zegt dat de DNP dit jaar meer personeel en brandweerlieden naar de hot spots gaat sturen die de afgelopen drie jaar in kaart zijn gebracht.

Als target heeft het ministerie van Milieu op bevel van de regering dit jaar zero hot spots in kwetsbare provincies. Dat betekent dat tussen 15 maart en 30 april, het hoogseizoen voor bosbranden, enkele hot spots brandvrij dienen te zijn. De kwetsbare provincies zijn Chiang Mai, Chiang Rai, Mae Hong Son, Phrae, Nan, Phayao, Lamphun, Tak en Lampang.

De bosbranden, die de belangrijkste bron vormen van PM 2,5 fijnstofdeetjes, beginnen doorgaans eind van het jaar en duren tot maart [moet dat niet april zijn?]. Ze zorgen voor een ernstige luchtverontreiniging en vernieling van duizenden rai bos.

Tussen oktober vorig jaar en april dit jaar zijn 7.607 bosbranden in het Noorden geblust. Ze veroorzaakten schade aan 167.543 rai.

In Bangkok steeg de concentratie PM 2,5 gisteren op sommige plaatsen tot iets boven het veiligheidsniveau.

Kort Nieuws zaterdag 12 oktober

– Een vrouw heeft gisteren een klacht ingediend bij de Crime Suppression Division over een dokter en een particulier ziekenhuis in Bangkok die ze verantwoordelijk houdt voor de dood van haar 45 jaar oude echtgenoot, die enkele uren nadat hij medische hulp had gezocht, overleed. In de klacht beschuldigt Kingkan Muenharn (38) beide van nalatigheid.

De echtgenoot, Supachai Athiphak, ging op 6 oktober naar het ziekenhuis. Hij klaagde over borstpijn, een zwakke linkerarm, vermoeidheid en ademhalingsmoeilijkheden. Supachai kreeg te horen dat de symptomen vermoedelijk werden veroorzaakt door maagzweren. Hij kreeg medicijnen, werd een uur geobserveerd waarna hij mocht vertrekken alhoewel zijn conditie niet was verbeterd.

Later die nacht kreeg hij een hartstilstand en overleed voordat nooddiensten arriveerden, zegt Kingkan. In het Thammasat ziekenhuis in Rangsit (Pathum Thani) is bij een autopsie vastgesteld dat hij was overleden aan een ischemische hartziekte. Kingkan schrijft de dood toe aan nalatigheid. Ze heeft het ziekenhuis om het medisch dossier van haar man gevraagd. Ze kreeg te horen dat het een week zou duren om haar verzoek te verwerken.

– Behalve dit (nieuwe) bericht, de opening over de begrotingsbehandeling en drie al bekende nieuwsitems bevat pagina 3, de laatste van vandaag, de rubriek In Brief met vijf kortjes waarvan ik er twee noem.

1 Vanaf middernacht 24 uur wordt morgen streng gecontroleerd op naleving van het verbod op de verkoop en distributie van alcoholische dranken.

2 De minister van Justitie geeft toe dat de onderzoeken naar zogeheten Ponzi oftewel piramide constructies traag verlopen. Dit komt deels omdat slachtoffers na het indienen van een klacht geen verklaring afleggen. Dat zei hij bij de opening van een juridisch hulpcentrum In Songkhla. Sinds 1997 zijn al meer dan 10.000 personen het slachtoffer geworden van Ponzi-constructies.

– De opening sla ik grotendeels over. De regerings en oppositie whips zijn overeen gekomen dat de eerste termijn van de begrotingsbehandeling drie dagen duurt, van donderdag tot zaterdag. Beide zijden krijgen elk 15 uur, premier Prayut 2 uur. Lees het verder zelf maar: Rivals agree to budget meet’s length.


 

Elsa Esnoult – Tu m’as donné. https://youtu.be/IWab6YmS2hA

Elsa Esnoult est une actrice et chanteuse française née le 25 septembre 1988 à Neuilly-sur-Seine. Connue pour ses rôles dans les téléséries Les Mystères de l’amour et Dreams : 1 rêve, 2 vies, elle a à son actif, en tant que chanteuse, quatre albums dont trois disques d’or.


 

Nieuws van de website 10-11 oktober

• Leuk initiatief van de Spoorwegen: een speciale weekenddienst Bangkok-Pa Sak Jolasid Dam in Lop Buri. Van 16 november tot eind januari vertrekt elke zaterdag en zondag een trein om 7.10 uur op station Hua Lamphong die om 11.32 arriveert bij de dam. De retourrit begint om 15.30 uur. De rit kost 290 baht voor kinderen en volwassenen in de derde klas rijtuigen en 490 baht in de air-conditioned tweede klas rijtuigen. De trein stopt onderweg bij elf stations en eindigt bij Rodfai Loynam floating railway uitzichtpunt van het station bij de dam
• 1.500 personen hebben petitie getekend tegen ontslag BACC directeur Pawit Mahasarinand, ze eisen openbaarmaking van vermeend negatief functioneringsrapport
• Minister Phiphat Ratchakitprakarn (Toerisme en sport) is het rijkste kabinetslid met een netto vermogen van 5 miljard baht, aldus zijn opgave aan de NACC
• Software Alliance (BSA) roept Thaise bedrijven op te stoppen met het gebruik van ongelicenseerde software om data beter te beschermen
• Prayut maant overheidsfunctionarissen haast te zetten achter ontwikkeling Thailand Digital Valley in Sri Racha (Chon Buri). Tijdens een bezoek aan het Digital Economy Agency zei hij dat de valley een belangrijk ontwikkelingscentrum moet worden voor binnenlandse startups in sectoren als landbouw-, onderwijs-, gezondheids- en regeringstech
• Thai Union Group, grote mondiale leverancier van vis en ’s werelds grootste producent van tonijn in blik, een van de eerste bedrijven in 2016 met een ethisch recruteringsbeleid, geholpen door het Migrant Worker Rights Network, een NGO die migranten helpt hun schulden te reduceren (lees hier achtergrondverhaal Titans of Thai fishing collaborate to tackle slavery)
• Hooggerechtshof veroordeelt ex-minister Surapong (Buitenlandse Zaken) tot 2 jaar voorwaardelijke gevangenisstraf omdat hij Thaksin zijn in beslag genomen paspoort teruggaf
• Bank of Thailand maakt zich ernstig zorgen over dure baht en gaat de regels voor kapitaaluitstroom binnen 1 à 2 maanden versoepelen
• Bangkok: Bestuurder van bus 8 ontslagen die door een rail barrier [spoorbomen of een hek dat met de hand wordt geplaatst?] was gereden op de Saowanee kruising van de Si Ayutthaya Road
• Pattaya wil zich transformeren van strandbestemming naar Neo Pattaya, een nieuw internationaal zakencentrum ter voorbereiding van de EEC in een poging de economie te spreiden
• Alcohol Watch Network en het Youth Network of New Face Drinker Prevention vraagt gouverneur Aswin om juridische actie tegen alcoholproducenten die reclame maken, hetgeen in strijd is met de wet. De reclames bestaan uit grote teksten, billboards en lichtkasten bij diverse restaurants, cafés en bars
• Badminton World Federation spreekt Ratchanok Intanon vrij van doping, ze had besmet vlees gegeten
• 24 zeldzame maar ernstige ziektes toegevoegd aan volksverzekering UHC (Thais ziekenfonds)
• Suphan Buri: Drugsverdachte op de vlucht van een brug over de Tha Chin rivier gesprongen en uit het water gehaald, nadat de politie in zijn wagen 132 kilo crystal meth en 5 kilo ketamine had gevonden
• Zware regen en onstuimig weer tot 15 oktober verwacht in Noorden en Noordoosten, temperatuur zakt met 2 tot 3 graden
• UNHCR juicht pogingen Thailand toe om staatloosheid kinderen te verminderen, van recente revisie richtlijn kunnen 60.000 kinderen profiteren als ze ervoor in aanmerking komen

Moordzaak Porlajee: Onderzoek vordert maar nog geen verdachten

11 oktober – Wat heeft DSI directeur-generaal Paisit Wongmuang verteld aan Pinnapa Pruksapan, de weduwe van de in 2014 vermoorde Karen activist Porlajee Rakchaongcharoen aka Billy, die hij gisteren bezocht? Hij bracht haar op de hoogte van de vorderingen die in het onderzoek zijn gemaakt, maar meer dan ‘We voeren onze pogingen op om meer bewijs te vinden’ en ‘We hopen het onderzoek in december af te ronden’ kreeg de weduwe niet te horen.

Het enige wat de krant meldt over het onderzoek is dat gisteren een luchtverkenning is uitgevoerd boven zes locaties in nationaal park Kaeng Krachan. En dat de DSI (de Thaise FBI) een rapport heeft ontvangen van de Public Sector Anti-Corruption Commission over het verhoor van boswachters van Kaeng Krachan die zeggen Porlajee op 17 april van dat jaar te hebben aangehouden omdat hij wilde honing had verzameld in het bos.

Het rapport bevat forensisch bewijs, beeldmateriaal van camera’s en communicatie informatie op de dag van Porlajee’s verdwijning. De boswachters lieten na Porlajee over te dragen aan de politie, wat in dit geval de geëigende procedure zou zijn geweest. Ze zeggen dit niet gedaan te hebben omdat Porlajee ‘at odds’ was (op gespannen voet stond ) met de lokale politie en onderzoekers van de PACC. Dat de PACC toen al in beeld was, lijkt me sterk dus dat begrijp ik niet.

De DSI heeft ontdekt dat de getuigen tegenstrijdige informatie hebben gegeven, wat de aanleiding was PACC divisiehoofd Siripong Sritula op te roepen voor verhoor. Het was tevens de aanleiding voor de DSI om de Royal Thai Police te vragen met een helikopter zes locaties in het park te verkennen om de verklaringen te controleren.

Het bericht gelezen hebbend – het is slechts een tweekoloms bericht op de 3 – kan ik niet zeggen dat we (en de weduwe) veel wijzer zijn geworden. Eerder meldde de krant trouwens dat parkhoofd Chaiwat Limlikitasorn Porlajee had aangehouden en als laatste had gezien. Dat er boswachters bij waren betrokken, ontbrak in die berichten.

Wanneer het lukt de daders aan te houden van de moord op Porlajee, zou dat een unicum zijn want de meeste of misschien wel alle vermissingen, dat weet ik niet, hebben niet geleid tot aanhoudingen en veroordelingen. Wat Porlajee’s zaak anders dan andere maakt, is dat verbrande botjes zijn gevonden waarvan het DNA overeenkwam met dat van zijn moeder. Daardoor veranderde het onderzoek naar Porlajee’s vermissing in een moordonderzoek.

Dat Porlajee de Karen bewoners uit het bos, wier hutten en silo’s op last van Chaiwat in brand waren gestoken, hielp mag ik bekend veronderstellen. Volgens Chaiwat woonden ze illegaal in het nationaal park, alhoewel hun voorouders er al woonden voordat het bos de status nationaal park kreeg.

Op de foto brengt DSI-hoofd Paisit een bezoek aan Porlajee’s weduwe in Ban Padeng (Phetchaburi).

THAI moet huiswerk overmaken

11 oktober – Thai Airways International (THAI) heeft van staatssecretaris Thaworn de opdracht gekregen binnen dertig dagen haar financiële herstelplan te herzien en een nieuw businessplan te maken.

Deze plannen moeten duidelijke doelstellingen bevatten de uitgaven te verminderen, alsmede aanpassing van vluchtroutes en een meer efficiënte informatie technologie om meer inkomsten te genereren voor de maatschappij die gebukt gaat onder een schuldenlast van ruim 100 miljard baht. De aanwijzing van Thaworn is een reactie op het recente besluit van het THAI-bestuur de aanschaf van 38 nieuwe toestellen ad 156 miljard baht zes maanden uit te stellen.

Thaworn zegt dat het internationale ‘open skies’ beleid van de luchtvaartsector geen voordeel voor THAI op haar concurrenten oplevert. Dit beleid biedt buitenlandse luchtvaartmaatschappijen onbeperkte toegang tot het luchtruim en luchthavens van de ondertekenaars. Eerder klaagde de maatschappij dat hoewel Thailand zijn luchtruim opent voor buitenlandse lijnen, enkele landen daar niets tegenover stellen, wat oneerlijk is voor Thaise maatschappijen.

Thaworn meent dat het verlies van THAI niet al te moeilijk is om aan te pakken, maar de maatschappij dient meer te doen om het tij te keren. Vorige week zei hij dat het vorig jaar opgestelde financiële herstelplan niet lijkt te werken. Hij vroeg zich ook af hoe serieus de staf omgaat met de verslechterende financiële situatie. ‘Het is huiswerk voor het bestuur. Ik heb ook verantwoordelijkheid jegens de bevolking en het Huis van Afgevaardigden.’

Meer weten? Klik hier: THAI told to revamp rehab plan.

Netwerk dringt aan op afschaffing doodstraf

11 oktober – Gisteren was World Day Against the Death Penalty dus dat was een uitgelezen gelegenheid om een forum te beleggen en te pleiten voor afschaffing van de doodstraf. Dat deed het Network for the Abilition of the Death Penalty op een forum aan de Chulalongkorn universiteit.

Vertegenwoordiger Gothom drong er bij het land op aan het Second Optional Protocol to the International Convenant on Civil and Political Rights te aanvaarden. Dit protocol heeft tot doel een eind te maken aan de doodstraf.

Maar hij erkende dat een definitief eind maken aan de doodstraf in Thailand een moeilijke taak is vanwege het algemene geloof in de samenleving dat een schuldig persoon zijn of haar karma niet kan ontlopen: wanneer iemand een gewelddadige daad verricht, verdient hij gewelddadige gevolgen.

‘Geloofd wordt dat wanneer er geen doodstraf is, veroordeelden in de samenleving zullen terugkeren en weer kwaad zullen doen. Ik denk dat het proces om te komen tot afschaffing van de doodstraf in Thailand uiterst tijdrovend zal zijn’, aldus Gothom. Hij wees op een onderzoek van de Mahidol universiteit waaruit gebleken is dat 41 procent van de respondenten de doodstraf wil handhaven, 51 procent het niet weet en slechts 8 procent afschaffing steunt.

Gothom zei dat hoewel Thailand waarschijnlijk niet in staat is een onmiddellijk eind te maken aan de doodstraf, het land wel kan voldoen aan het protocol dat ledenlanden toestaat geleidelijk het aantal misdrijven waarop de doodstraf staat, te veranderen in levenslang.

‘Wanneer Thailand de doodstraf handhaaft, dient het alle noodzakelijke maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat die beperkt blijft tot de meest ernstige misdrijven, zoals daden die uitgevoerd worden met het doel te doden. Thailand behoort nu tot de landen waar de doodstraf staat op drugs-, corruptie- en omkoop overtredingen, maar dat zijn niet de meest ernstige misdrijven.’

Atcharapan Jaraswathana, hoogleraar criminologie aan de Mahidol universiteit, betoogde tijdens de bijeenkomst dat er geen bewijs is van de afschrikwekkende werking van de doodstraf. Dus de bewering van de overheid dat de straf de misdaad vermindert, is misplaatst.‘De doodstraf is uiteindelijk een wrede, inhumane en mensonterende straf die geen snelle oplossing biedt voor problemen waarmee de autoriteiten worden geconfronteerd.’

Huisvestingsplan voor laagstbetaalden krijgt impuls

11 oktober – Volgens bovenstaand bericht was gisteren Werelddag tegen de doodstraf, maar volgens een ander bericht was het [ook?] World Habitat Day 2019. Dit bericht meldt dat de regering het 20 jaren housing development master plan (2017-2036) doorzet om in huisvesting te voorzien voor de laagstbetaalden. Dit zei vice-premier Jurin gisteren bij de opening van een evenement ter gelegenheid van de habitatdag.

Het masterplan, opgesteld door het ministerie van Sociale Zaken, is al in september 2017 in principe door het kabinet goedgekeurd. Het voorziet in het oplossen van huisvestingsproblemen van 3 miljoen laagstbetaalden.

Volgens het plan is de National Housing Authority verantwoordelijk voor het ontwikkelen van koop- en huurwoningen voor 2 miljoen huishoudens via projecten als de Baan Ua-Athorn woonwijk en het Community Organisations Development Institute (Codi), een publieke organisatie, is verantwoordelijk voor steun aan 1 miljoen minima om een dak boven hun hoofd te krijgen.

Een van belangrijkste projecten van Codi is het Baan Mankong programma. Dit programma heeft al gezorgd voor huisvesting van 100.000 huishoudens en het instituut heeft ook geholpen de woningen van 40.000 huishoudens op het platteland te repareren. Drie buurten zijn in Bangkok, Chiang Mai en Khon Kaen verrezen om onderdak te bieden aan daklozen. In aanbouw is een project in Pathum Thani.

Jurin heeft niets dan lof voor het Baan Mankong programma. Hij zegt dat het succes te danken is aan de samenwerking van alle betrokken partijen. Lijkt me een mooi moment om u verder te verwijzen naar het websitebericht Govt to press ahead with housing plan.

Tourists enjoy snorkeling at the Hat Chao Mai National Park in Trang province.

Kort Nieuws vrijdag 11 oktober

– Voor de rubriek Kort Nieuws blijft vandaag weinig nieuws over, want veel is al hierboven en in Nieuws van de website gemeld. Op de voorpagina meldt de krant dat twee maritieme parken in het Zuiden op de 15th Asean Ministerial Meeting on the Environment in Siem Raep (Cambodja) zijn erkend als Asean Heritage Parks.

Het gaat om nationaal park Hat Chao Mai en Mu Ko Libong Reserve in Trang en Ang Thong Marine National Park in Surat Thani, die beide worden beheerd door de DNP. Het zijn de 45ste en 46ste Asean Heritage Parks. Drie andere nieuwe liggen in Vietnam en Myanmar.

Goedkeuring als erfgoedpark is gebaseerd op criteria als uniciteit, diversiteit, uitmuntende waarden en beheersplannen. De reservaten in Trang staan bekend om hun biodiversiteit en als habitat voor bedreigde doejongs. Het park in Surat Thani bestaat uit 42 kleine eilandjes die bekend staan vanwege hun stranden, grotten en koraal formaties.

– Van pagina 2 hoef ik alleen één nieuw bericht te noemen. Vice-premier Prawit heeft gisteren richtlijnen voor de beheersing van luchtverontreiniging gegeven om de autoriteiten in het Noorden te helpen zich voor te bereiden op de verwachte smog. De nadruk ligt op het beperken van branden, waarmee gedoeld wordt op het gebruik van slash-and-burn (verbranden van oogstresten) en het platbranden van gronden in bossen om die in cultuur te brengen.

Prawit leidde gisteren een bijeenkomst in Chiang Mai van topambtenaren uit negen noordelijke provincies. Hij drong er bij hen op aan de krachten te bundelen en branden tegen te gaan, die als belangrijkste oorzaak worden gezien van fijnstof emissies. Wanneer de concentratie de veiligheidslimiet overschrijdt dient een verbod te worden uitgevaardigd. De vice-premier zegde steun van het leger toe bij de strijd tegen bosbranden en hij zal medewerking vragen van de buurlanden.

Het ministerie van Landbouw is gevraagd boeren te overreden om binnen drie jaar meer milieuvriendelijk te werk te gaan en de grote bedrijven te vragen geen producten te kopen die zijn verbouwd op illegale bospercelen.

– Verder bevat de pagina de rubriek In Brief met vijf kortjes. Ik noem alleen dat het leger is opgetrommeld om de oevers van de rivier Moon te versterken nadat op negen plaatsen grondverschuivingen hadden plaatsgevonden waardoor bewoners geëvacueerd moesten worden. De grondverschuivingen waren het gevolg van het snel zakken van het water.

– And that’s all for today folks.


 

Chimène Badi – Entre nous. https://youtu.be/y6kVUleBG2c

Chimène Badi (1982) est une chanteuse française. Découverte en 2002 lors de sa participation à l’émission Popstars, elle sort dès l’année suivante son premier album, dont le succès lui permet de devenir une vedette de la chanson française.


 

Nieuws van de website 9-10 oktober

• Boswachters hangen tweede net op benedenstrooms van waterval Haew Narong na vondst nog eens 5 verdronken olifanten
• Twee van de in totaal 11 verdronken olifanten gevonden, maar het is niet gelukt ze uit de rivier te halen
• Levenslang voor Taiwanese man (38) die in april probeerde 5,6 kilo heroïne als prickly heat talkpoeder via Don Mueang het land uit te smokkelen naar Taiwan
• BoT bezorgd over dure baht maar wil monetaire beleidsruimte houden om toekomstige risico’s te kunnen pareren
• Chinese man (53) schiet zijn vriendin (23) per abuis dood toen hij in een auto op de Rama III Road (Bangkok) speelde met het pistool van een zakenvriend
Fotoalbum met 9 foto’s. Festival of worship. Worshippers pack the Mariamman Temple, also known as Wat Khaek Silom, on Tuesday as they attend the Navaratri, a festival dedicated to the worship of the Hindu goddess Durga
• Thailand stelt zich met vier andere Asean-landen kandidaat voor de organisatie van de Fifa World Cup van 2034
• De Ombudsman waarschuwt de NHSC voor de gevolgen wanneer ze het advies negeert van de ad-hoc commissie om drie chemicaliën die in de land- en tuinbouw worden gebruikt, te verbieden; ze moet dan een sound reason hebben
• Divisiehoofd PACC opgeroepen door DSI ivm moord op Karen activist Porlajee. Boswachters zeggen dat ze Porlajee niet mochten overdragen aan de politie wegens het vermeend illegaal verzamelen van wilde honing omdat de politie en de PACC dwars lagen. PACC doet onderzoek naar de boswachters die destijds aanwezig waren toen hij betrapt werd
• Overheidsdiensten worden binnen 3 jaar volledig gedigitaliseerd, zegt vice-premier Somkid
• Tweede autopsie op lichaam prettie Lunlabelle gepland op donderdag, de ouders hadden erom gevraagd omdat ze twijfels hebben over de gemelde doodsoorzaak bloedvergiftiging wegens overmatig alcoholgebruik op party
• Thai People Power Party beschuldigt Prayut van een ambtsmisdrijf, ze stelt de premier als hoofd van Isoc verantwoordelijk voor de controversiële aangifte van Isoc tegen 12 personen wegens opruiing tijdens discussie in Pattani over grondwet(wijziging)

BP vandaag: Vuurwerk, vuurwerk en nog eens vuurwerk

10 oktober – De voorpagina van Bangkok Post bevat vandaag het nodige vuurwerk en ook de openingen van pagina 2 en 3 liegen er niet om. De krant opent met de vrees van vice-premier Wissanu dat de toekomst van de regering op het spel staat wanneer de begrotingswet wordt afgeschoten.

Tweede vuurwerk op de voorpagina: activisten die de vrijheid van meningsuiting online verdedigen, slijpen de messen vanwege wat de krant de Wifi rule noemt en ik de Big Brother regel (zie het bericht van gisteren: WiFi eis van minister roept kritiek op). Thai Netizen zegt steun te gaan mobiliseren voor wijziging van de Computer Crime Act, die nu dreigt te worden misbruikt om dissidenten het zwijgen op te leggen.

De opening van pagina 2 is ook niet mis, want de Ombudsman waarschuwt de National Hazardous Substances Commission voor ‘ernstige consequenties’ [lees: onderzoek door de NACC en strafrechtelijke vervolging van de leden) wanneer de commissie de aanbeveling van de ad-hoc werkgroep negeert om een verbod uit te vaardigen op het gebruik van drie giftige chemicaliën die in de land- en tuinbouw worden gebruikt.

En wat dacht u van de opening van pagina 3? Die is ook niet mals. Palang Puang Chon Chao (PPCC), door de krant omschreven als ‘micro oppositiepartij’, heeft gisteren bij de NACC een petitie ingeleverd waarin ze premier Prayut als hoofd van het militair commando Isoc beschuldigt van malfeasance (een ambtsmisdrijf). Dat is geen gering misdrijf, maar welke straf erop staat, wordt niet vermeld in het artikel.

PPCC was een van de partijen die in Pattani deelnamen aan een discussie over de grondwet en gewenste veranderingen. Isoc heeft hen aangeklaagd wegens opruiing, maar PPCC partijleider Nikom Boonwiset noemt de beschuldiging false and unfounded (onjuist en ongefundeerd).

De zaak heeft nog meer staartjes want de oppositie heeft teruggeslagen met een aanklacht wegens smaad tegen de twee legerofficieren die aangifte hebben gedaan. En 51 parlementsleden hebben het Constitutionele Hof gevraagd of de zes oppositie politici die aan de discussie deelnamen, nog wel gekwalificeerd zijn als parlementslid. De parlementscommissie wetgeving, rechtspraak en mensenrechten heeft de juridisch officier van Isoc opgeroepen om een toelichting te geven op de controversiële aangifte.

Kortom: het zal nog wel lang onrustig in de stad blijven, om de titel van een theatershow uit 2006 te parafraseren. Maar ik mag die reuring wel, alhoewel het veel weg heeft van spijkers op laag water zoeken of mierenneuken. Ik houd u op de hoogte van de Thaise politieke soaps.

En nog wat: Mocht u denken dat Thailand sinds de verkiezingen op weg is een volwassen democratie te worden, dan moet ik u uit de droom helpen. Thailand is nog steeds na vijf jaar militair bewind een dictatuur, maar nu vermomd als democratie.

WiFi regel lokt roep om verandering uit

10 oktober – Van de vier hierboven genoemde nieuwsitems besteed ik alleen nog enkele woorden aan de WiFi regel en laat de andere onderwerpen verder buiten beschouwing. Het openingsverhaal over de begroting is alleen interessant voor lezers die in de Thaise polletiek zijn geïnteresseerd. Ik ken er maar één en die kan het op de website van BP lezen. De andere zijn al kernachtig genoemd in Nieuws van de website.

De WiFi regel heeft betrekking op de opdracht die minister Buddhiphongse (Digital Economy and Society) de eigenaren van internetcafés en coffeeshops met WiFi heeft gegeven om hun log file van de afgelopen 90 dagen in te leveren. De gegevens worden door het in augustus gevormde anti-fake news centrum gecontroleerd en onderzocht om mensen op te sporen die in strijd met artikel 26 van de Computer Crimes Act online inappropriate (ongepaste) informatie verspreiden.

Volgens critici is het besluit echter meer bewijs van misbruik door veiligheidsdiensten om politieke dissidenten monddood te maken en burgerrechten te bemoeilijken, dan een middel om computermisdrijven te bestrijden.

Arthit Suriyawongkul, coördinator van Thai Netizen, zegt dat de groep de medewerking zal vragen aan de parlementscommissie telecommunicatie, digitale economie en samenleving om wijzigingen aan de wet in procedure te brengen.

Twee andere artikelen dienen volgens hem ook gewijzigd te worden. Artikel 14 heeft betrekking op informatie die ‘causes damage to the public, creates panic, or causes harm to public infrastructure, national security, public security or economic security’. Artikel 20 behandelt censuur van ‘inappropriate computer data by a computer data screening committee before a court approval’.

Arthit betwijfelt het nut van artikel 26; hij gelooft niet dat het een effectief afschrikkingsmiddel is. ‘Deze wet is bedoeld om slechte mensen te vangen, maar is niet in staat dat te doen omdat criminelen weten hoe ze achter persoonlijke gegevens van anderen kunnen komen en ze gebruiken om het internet op te gaan en slechte dingen te doen. Gelooft de regering werkelijk dat ze slechte mensen op deze manier kan vangen? Of is het alleen maar een manier om mensen te bedreigen met de kennis dat ze in de gaten worden gehouden?’ [Weet u wel: Big Brother is watching you]

Sutawan Chanprasert, coördinator van internet researcher Digital Reach, zegt dat voldoen aan de eis kosten met zich brengt. De maatregel legt een last op zakenmensen die misschien niet weten hoe ze veilig data kunnen opslaan.

‘Het bevel om log files bij te houden is breed en het doel is niet uitgelegd, behalve dat de gegevens worden gebruikt voor controle. De maatregel is gebaseerd op zorgen over de veiligheid en houdt geen rekening met het recht op privacy.’

Volgens politiewoordvoerder Kritsana is de maatregel niets nieuws; het aanleggen van een log file is standaardpraktijk in tal van landen. [Doelt hij op de Stasi in Oost-Duitsland en KGB in de Sovjet-Unie?] Hij benadrukt dat de eis in het openbaar belang is en een middel biedt om toepassing van de wet te helpen bij het opsporen van verdachten in strafrechtelijke onderzoeken zoals naar scams (oplichting). De kosten daarvan worden gedragen door degenen die toegang tot internet verlenen en niet door de gebruikers; die hoeven zich nergens zorgen over te maken.

Omdat ik tranen in mijn ogen krijg van zoveel goedwillendheid, laat ik het hierbij. Bepaal zelf maar wie u gelooft.

Hoe Nederlanders een stroopwafel eten

10 oktober – Het overige nieuws van vandaag kan me gestolen worden. Samenstellen van Nieuws uit Thailand moet een genoegen zijn, geen tantaluskwelling. Dat leek het te worden want ik kon maar niet beslissen welk nieuwsitem met een bericht te belonen. Telkens als ik dacht: dat wordt het, sloeg de twijfel weer toe. Elke eerste zin sneuvelde wanneer mijn vingers het toetsenbord beroerden.

Dus besloot de rubriek te onderbreken om mijn 90-dagen melding op de post te doen. Dronk daarna in café Amazon een kopje koffie (matige kwaliteit) en zag dat ze stroopwafels verkopen. Ik kocht een pakje met een ‘stroopwafel, Dutch caramel waffle, original from Holland, XL size.’ [standaardmaat in Nederland]

De tekst op de verpakking luidt: Enjoy a Dutch tradition and share a real ‘gezellig’ moment with your beloved family and friends together. Share the sweet moments in life with the original sweetchew stroopwafel and celebrate your sweetest moments forever.

Beetje overdreven, maar goed het is een reclametekst en die mag wel opscheppen. Bij de tekst staan twee plaatje waarop getoond wordt how Dutch people eat stroopwafels. Het ene plaatje toont een dampend kopje (koffie of thee?) waarop een stroopwafel ligt, het andere plaatje een stroopwafel waaruit een hap is genomen met het tekstballonnetje Yummie.

Hoe de schrijver van deze wervende tekst erbij komt dat wij zo een stroopwafel eten, is mij een raadsel. Ik in ieder geval niet en ik heb het niemand anders ook zo zien doen. Een kennis die ik ’s avonds trof, zei het gebruik wel te kennen maar hij gaf toe dat het niet algemeen was.

U begrijpt het al, na deze schokkende ervaring zakte ik in een diepe depressie en was niet meer in staat mij te concentreren op het Thaise nieuws. Maar u mist niet veel, want het meeste staat al in Nieuws van de website. De stroopwafel moet ik nog verorberen.


 

Jehro – Continuando. https://youtu.be/Yxys2D3XiJc

Né à Marseille (1965), dans le quartier de la Belle de Mai, Jérôme Cotta grandit dans le quartier du Panier, il est bercé dès son enfance par la musique, issu d’une famille d’Artistes, il écoute souvent son père chanteur auteur-compositeur « Rive Gauche » travailler et interpréter Georges Brassens, Jacques Brel, Léo Ferré, Georges Moustaki…à vingt ans, il quitte les bords de la Méditerranée pour courir son rêve musical outre Manche en partant vivre à Londres.


 

Nieuws van de website 8-9 oktober

• Lampang: Drie leerlingen beroepsonderwijs omgekomen toen het minibusje waarin ze reisden tegen de achterkant van een vrachtwagen botste. Ze waren op weg naar Bangkok om een beurs in ontvangst te nemen. 13 medepassagiers en bestuurder gewond, van wie 6 ernstig
• Zuid-Koreaanse vrouw (25-30) maakt dodelijke val uit flatgebouw in Pattaya. Politie weet nog niet of het gaat om een ongeluk, moord of suïcide
• Drone signaleert nog eens vijf dode olifanten in Haew Narok waterval in nationaal park Khao Yai, waarmee het totaal aantal verdronken olifanten op 11 uitkomt
• Wereldbank: Bank of Thailand heeft slechts een beperkte bewegingsruimte om de baht in bedwang te houden, de waardestijging is een bewijs dat investeerders vertrouwen hebben in ’s lands economie
• Kabinet keurt krediet van 24,6 miljard baht goed voor research en innovatie met als doel het land te ontwikkelen tot een volwaardige op technologie gebaseerde samenleving
• Ondertekening contract luchthaven HSL uitgesteld van 15 tot 25 oktober omdat voltallig SRT-bestuur is afgetreden
• Chiang Mai Zoo: Panda Chuang Chuang (19) overleden aan hartfalen, wijst autopsie uit, waarbij Chinese experts assisteerden
• Engineering Institute of Thailand heeft vrijwilligers naar Ubon Ratchathani gestuurd om door de overstromingen beschadigde huizen en gebouwen te inspecteren
• Minister beveelt herziening investeringsvoorstel voor Orange Line (Thailand Cultural Centre-Bang Khun Non in Thon Buri)
• Minister Buddhipongse (Digital Economy and Society) vraagt koffieshops met WiFi een overzicht te verstrekken van de browsing geschiedenis van klanten over de afgelopen 90 dagen om nepnieuws op te sporen
• Jongeman (25) aangehouden wegens vermeende kritiek op stil leggen verkeer in Bangkok voor een colonne met een koninklijke hoogheid, maar zijn advocaat zegt dat zijn internetpost over het gebruik in andere landen gaat
• Songkhla: Politieagent en zoon van lokale leider aangehouden in een huis te midden van illegale drugs en een vuurwapen

WiFi eis van minister roept kritiek op

9 oktober – Minister Buddhiphongse Punnakanta (Digital Economy and Society) heeft de eigenaren van coffeeshops met WiFi gelast hun log file over de afgelopen 90 dagen te overleggen. De minister zei gisteren op een persconferentie dat de gegevens worden gebruikt om nepnieuws te traceren dat rifts en disunity (scheidslijnen en onenigheid) kan veroorzaken.

De eigenaren van internetcafés, met name kleine, zijn er niet gelukkig mee, want de maatregel jaagt hen op kosten inclusief server uitgaven. De arrestatie van pro-verkiezings actievoerder Karn Pongpraphapan wegens ‘inappropriate tweets’  doet trouwens vermoeden dat de regering als verborgen doelstelling heeft kritiek op haar eens en voor altijd uit te bannen, een beleid dat doet denken aan Big Brother is watching you uit George Orwell’s roman 1984*.

Karn wordt door de Technology Suppression Division van de politie beschuldigd van overtreding van de draconische Computer Crime Act wat hem op een gevangenisstraf van 5 jaar en/of een boete van 100.000 baht kan komen te staan. Degenen die zijn Facebook pagina delen kunnen een zelfde straf verwachten.

De politie legt een verband met de hashtag @royalmotorcade, een verwijzing naar een recente autocolonne met een koninklijke hoogheid waardoor het verkeer in Bangkok een uur werd stilgelegd en ontregeld werd. Internetgebruikers hebben er geen goed woord voor over.

Maar de advocaat van Karn zegt dat het commentaar van Karn helemaal geen melding maakt van de monarchie of de autocolonnne. ‘Zijn post gaat over de geschiedenis van Rusland, Frankrijk en Duitsland.’ Karn zei na zijn arrestatie dat hij vastbesloten is de serious charge aan te vechten. Hij is vrijgelaten op borgtocht met een zekerheidsstelling van 100.000 baht.

* Big Brother is het almachtige, onfeilbare staatshoofd van Oceania uit de dystopische roman 1984 van George Orwell. Big Brother heeft altijd gelijk en neemt nooit verkeerde beslissingen. In het verhaal wordt beschreven dat zijn ware naam onbekend is en dat niemand zelfs weet of hij wel een persoon is. (Bron: Wikipedia)

Parlementscommissie buigt zich over suïcidepoging rechter

9 oktober – De suïcidepoging van rechter Khanakorn staat vandaag op de agenda van de parlementscommissie wegeving, rechtspraak en mensenrechten. Voorzitter Piyabutr, secretaris-generaal van Future Forward, zal de commissie van informatie en documenten voorzien die de claim van de rechter dat sprake is van beïnvloeding van de rechterlijke macht hout snijdt.

Piyabutr ontkent dat de commissie op de stoel van de rechter gaat zitten. De commissie is gezien haar taken gehouden om de zaak te onderzoeken teneinde de geloofwaardigheid van de rechterlijke macht te verbeteren en te behouden. De commissie zal voorstellen doen ter verbetering van rechterlijke procedures.

Future Forward (FFP) heeft gisteren een overzicht gegeven van de incidenten die leidden tot de zelf-beschieting. De partij zegt informatie te hebben gekregen van personen die in de rechtszaal aanwezig waren. Nadat Khanakorn had geschoten, zouden officieren van het militaire commando Isoc geknoeid hebben met zijn mobiele telefoon en enkele posts op zijn Facebook pagina hebben verwijderd.

FFP heeft ook aangedrongen op openbaarmaking van beeldmateriaal van bewakingscamera’s en beeldmateriaal van Khanakorn’s uitzending op Facebook Live om te zien wat er precies die dag is gebeurd. Een document van 25 pagina’s dat Khanakorn op zijn Facebook pagina heeft geplaatst alvorens hij schoot, is op mysterieuze wijze verdwenen.

Khanakorn loste het veelbesproken schot vrijdagmiddag nadat hij vijf verdachten die terecht stonden wegens de moord op vijf personen in juni vorig jaar in Bannang Sata (Yala) had vrijgesproken. Vermoed wordt dat hij onder druk is gezet om ze vrij te spreken. De vrijspraak was te volgen op Facebook Live.

Chemicaliënverbod: Staatssecretaris Mananya heeft haast

9 oktober – Staatssecretaris Mananya (Landbouw), onvermoeibaar vooorvechtster voor een verbod van de drie chemische bestrijdingsmiddelen [moet ik ze nog noemen?] die in de land- en tuinbouw veel worden gebruikt, dringt er bij de National Hazardous Substances Commission (NHSC) op aan de geplande vergadering van 27 oktober te vervroegen.

Dan buigt de NHSC zich over de aanbevelingen die een ad hoc commissie van vertegenwoordigers van regering, boeren en consumenten heeft gedaan de drie gevaarlijke chemicaliën te verbieden. De krant heeft het over vier partijen, maar de vierde partij, de importeurs van het landbouwgif, ontbraken op de vergadering waarop het besluit werd genomen. Mananya haast zich de aanbevelingen nog deze week aan de NHSC voor te leggen die zich er dan direct over kan buigen.

Maar [leve de bureaucratie] eerst dienen ze goedgekeurd te worden door premier Prayut en de ministers van Landbouw, Volksgezondheid en Industrie.

De ad-hoc commissie heeft 1 december bepaald als deadline, aangenomen dat de NHSC akkoord gaat met een verbod, want die heeft het laatste woord. Wanneer het verbod van kracht is, zijn de verkoop, import en productie van de drie chemicaliën in strijd met de wet. Mananya verzet zich tegen uitstel van de deadline.

Tijdens de vergadering onthulden consumenten vertegenwoordigers dat boeren de drie chemicaliën gratis kunnen kopen ondanks dat ze geklassificeerd zijn als stoffen die streng gecontroleerd worden. Kopers zijn verplicht een licentie aan te vragen bij het ministerie van Landbouw om ze te mogen gebruiken. Deze praktijk bewijst volgens Mananya dat de huidige regels om het gebruik te beperken nutteloos zijn.

Kort Nieuws woensdag 9 oktober

– Niets wordt aan het toeval overgelaten om de royal barge ceremonie op 24 oktober vlekkeloos te laten verlopen. Gisteren werd een trainingsbijeenkomst gehouden voor 500 vrijwilligers die deze dag toeschouwers moeten helpen, op 17 en 21 oktober vinden twee grote repetities plaats en gisteren drong telefoonwaakhond NBTC er bij de telefoonmaatschappijen op aan die dag voor sterke signalen langs de route te zorgen.

De vlootschouw is het laatste onderdeel van de kroningsceremonies. Op 13 oktober begint op de radio en televisie, een website en op de sociale media een serie documentaires over de geschiedenis van de traditie die teruggaat tot de Ayutthaya periode. Er komt een e-boek, een  versie van de documentaire in het Engels en voorafgaand aan de vlootschouw krijgen buitenlandse en binnenlandse media een rondleiding. Daarvoor hebben zich respectievelijk 50 en 130 media opgegeven.

Vice-premier Jurin zegt dat gebieden aan beide zijden van de rivier al in gereedheid zijn gebracht om de verwachte 36.000 belangstellenden een plaatsje te bieden.

– De discussie over de grondwet en gewenste wijzigingen heeft nu ook de gram opgeroepen van parlementslid Sira Janjaka (Palang Pracharath). Hij vindt dat de drie partijleiders van de oppositie en twee parlementsleden die aan de discussie in Pattani op 28 september deelnamen, dienen af te treden.

Sira dreigt bij het Huis van Afgevaardigden een petitie in te dienen waarin gevraagd wordt om een ethisch onderzoek, wanneer ze niet aan hun kuierlatten trekken. Hij gaat ook 50 handtekeningen van parlementsleden verzamelen ter ondersteuning van zijn verzoek aan de NACC een onderzoek te doen omdat ze verandering van artikel 1 van de grondwet bepleitten. Dit artikel stelt dat Thailand één ondeelbaar koninkrijk is.

Sira zegt dat tijdens de discussie verdraaide informatie over de grondwet is gegeven die mogelijk kan leiden tot sociale onrust. Eerder deed Isoc al aangifte en beschuldigde de sprekers van opruiing. De oppositie heeft teruggeslagen met een aanklacht wegens smaad. Vermoeiend hoor, dit gekissebis.

– 25 politieke partijen krijgen radio en televisie zendtijd om tussen 16 en 20 december te vertellen wat ze bereikt hebben. Secretaris-generaal Jarungvith van de Kiesraad heeft dit gisteren bekend gemaakt na een vergadering met de NBTC en overheids radio- en televisiestations.

Daarmee wordt voldaan aan een artikel in de organieke wet op politieke partijen. De Kiesraad dient dit eenmaal per jaar te doen. De lengte van de zendtijd is afhankelijk van het aantal parlementsleden. 22 partijen krijgen 10 minuten, de overige 20 minuten.

Verder meldt het bericht dat het Huis van Afgevaardigden op 17 oktober in eerste termijn de begroting 2020 behandelt en in tweede en derde termijn begin januari. Vice-premier Wissanu zegt dat de negentien kabinetsministers die ook parlementslid zijn, kunnen meestemmen.

Maandag heeft het kabinet een panel van 63 parlementsleden gevormd dat de begroting na de eerste termijn onder de loep gaat nemen en nog veranderingen kan aanbrengen. De begroting voorziet in 3,22 biljoen baht aan uitgaven en sluit met een tekort van 489 miljard baht.

– Als laatste pagina 4. Ik ben er snel mee klaar want die bevat vier nieuwsitems, al genoemd in Nieuws van de website, en de rubriek In Brief met vier kortjes. Ik noem alleen dat de vader van de bruid die voor de gek is gehouden door een ‘miljardair’ geen juridische actie tegen de man zal nemen wanneer hij de kosten van de bruiloft ad 3,5 miljoen baht betaalt en de bruidsschat van 1,6 miljoen baht, die hij verdonkeremaand zou hebben, teruggeeft.

De pagina opent met het verzoek van de Secondary Educational Service Area kantoren in Bangkok aan Obec om de toelatingscriteria voor middelbare scholen volgend schooljaar te versoepelen. Ze vinden dat scholen voorrang moeten kunnen geven aan leerlingen wier ouders vaak donaties aan de school geven. Ook bepleiten ze intrekking van de regel dat scholen 60 procent van hun leerlingen moeten accepteren die uit een gebied van een bepaalde omvang om de school komen.

Obec heeft de toelatingscriteria vorig schooljaar veranderd om een eind te maken aan pae jia oftewel steekpenningen die ouders geven om hun kroost geplaatst te krijgen.


 

Francisco Tárrega – Capricho árabe. https://youtu.be/y_goHl-GuNk

Francisco de Asís Tárrega y Eixea (1852-1909) was an influential Spanish composer and guitarist of the Romantic period.


 

Nieuws van de website 7-8 oktober

• Hoteliers in Chiang Mai verwachten de rest van het jaar lage bezettingsgraad door dure baht, overaanbod van kamers en concurrentie van home-sharing accomodaties (foto: Tha Pae Walking Street)
• Luxe hotel segment in opmars in Bangkok maar ontwikkelaars maken zich geen zorgen over stagnerende kamerprijzen die lager zijn dan in Singapore en Manila
• Telefoonwaakhond NBTC akkoord met eenheidstarief voor operators van 1,62 baht per mobiel nummer, ingaande 1 januari
• Belastingdienst doet onderzoek naar toelagen, aftrekposten en vrijstellingen inkomstenbelasting om de belastingdruk op de middeninkomens te verminderen en voordelen voor de hoge inkomens te beperken
• Centre for Gambling Studies: 700.000 nieuwe gokkers dit jaar met de jongste 7 jaar
• Kabinet geeft groene licht voor begroting 2020: uitgaven 3,2 biljoen baht, tekort 469 miljard baht; eerste termijn begrotingsbehandeling 17-18 oktober, 2e en 3e termijn begin januari
• Onderzoek Stock Exchange of Thailand: Economische groei in tweede helft 2019 vertraagt, in elk bedrijfssegment neerwaartse trend
• DSI roept 20 getuigen op in moordzaak Karen activist Porlajee, boswachters van nationaal park Kaeng Krachan niet opgeroepen, waar hij voor het laatst was gezien
• Thaise man (60), verdacht van beroving juwelier in juli in Khon Kaen, aangehouden in Laos en uitgewezen
• Vanaf 5 december vier nieuwe stations open op de Mo Chit-Khu Kot Green Line (skytrain) naar Kasetsart universiteit, 11 stations gaan later open naar eindpunt Khu Kot in Pathum Thani
• Brydevinvis gesignaleerd voor de kust van Prachuap Khiri Khan, wat Marine and Coastal Resources Department beschouwt als bewijs van overvloed aan voedingsstoffen als plankton en kleine visjes
• Isoc: Aangifte opruiing tegen oppositiewoordvoerders in grondwetdiscussie Pattani is geen politieke repressie
Fotoalbum met negen foto’s van 24e Book Expo Thailand. Tot 13 oktober in Challenger Hall, Impact Muang Thong Thani
• Groot net opgehangen benedenstrooms van zes olifanten karkassen in Haew Narok waterval in nationaal park Khao Yai om te voorkomen dat ze naar het Khun Dan Prakan Chon waterreservoir drijven in Nakhon Nayok en het water verontreinigen. Ze bereiken het net in 4 tot 5 dagen en worden daar uit het water gevist en begraven. De graven worden afgeschermd met gebluste kalk
• Werkgroep met vertegenwoordigers van regering, boeren en consumenten stemt tijdens vergadering op ministerie van Landbouw unaniem voor verbod op paraquat, glyphosate en chlorpyrifos miv 1 december, maar de vergadering werd niet bijgewoond door vertegenwoordigers van chemische bedrijven. Ook Democraten zijn om: partij pleit voor verbod wat past in het partijbeleid organische landbouw te promoten
• Judicial Commission vormt panel dat onderzoek gaat doen naar suïcidepoging van rechter in Yala

Panel stemt voor verbod op chemicaliën

8 oktober – Natuurlijk is het goed nieuws dat een panel met vertegenwoordigers van regering, boeren en consumenten na een discussie van 2 uur gestemd heeft voor een verbod op paraquat, glyphosate en chlorpyrifos, maar de vlag kan nog niet uit. De beslissing daarover ligt bij de Hazardous Substances Commission (NHSC) en die heeft tot nu toe alleen toegestemd in beperkt gebruik totdat goede alternatieven beschikbaar zijn.

Die alternatieven zijn er, maar ze doen er langer over om het hetzelfde resutaat te bereiken, zegt staatssecretaris Mananya (Landbouw) die al ettelijk malen heeft gezegd voor het eind van het jaar een eind te willen zien aan het gebruik van paraquat, een herbicide, en de twee pesticiden. Ze noemt het besluit van het panel een nieuwjaarsgift voor de bevolking, maar ‘de zaak is nog niet rond’. ‘Laten we een paar dagen wachten en we’ll make it our victory.

Het panel dat onder haar voorzitterschap stond, is gevormd op last van premier Prayut. Het besluit wordt aan hem en de 29 leden tellende NHSC voorgelegd. Mananya verwacht dat de op 27 oktober geplande vergadering van de NHSC zal worden vervroegd. Naar verwachting zullen de vertegenwoordigers van de ministeries van Landbouw, Volksgezondheid en Industrie het besluit honoreren.

Directeur Sermsuk van het Department of Agriculture, een onderdeel van het landbouwministerie, zegt dat ze voor een verbod zal stemmen [in de NHSC] daar dit in overeenstemming is met het beleid van de staatssecretaris van Landbouw en de minister van Volksgezondheid en omdat de gevaren van het gebruik evident zijn.

Minister Suriya (Industrie) zei gisteren dat de NHSC, die valt onder zijn ministerie en wordt voorgezeten door de permanent secretaris van Industrie, het voorstelde verbod niet zal traineren.

Een opsteker is de steun die de Democraten hebben uitgesproken voor een verbod. Adjunct-partijleider en hoofd economisch team Prinn zegt dat de partij van meet af aan geen voorstander was van het gebruik.

‘Dat is consistent met ons doel organische en duurzame praktijken in de landbouw te promoten, wat ook de kwaliteit van onze landbouwproducten ten goede zal komen.’

Directeur Vitoon van Biothai (Biodiversity Sustainable Agriculture Food Sovereignty Action Thailand) zei gisteren dat het Department of Agriculture een diepgaand rapport dient te overhandigen aan de NHSC anders zal het gebruikt worden om een verbod verder uit te stellen. ‘Het rapport moet ingaan op gezondheids en milieuvriendelijke alternatieven en maatregelen om de boeren te helpen verhoging van de productiekosten op te vangen.’

Foto boven: Staatssecretaris Mananya informeert de pers over het besluit van de werkgroep.

HSL consortium krijgt de kous op zijn kop

8 oktober – De krant voegt vandaag weinig nieuws toe aan hetgeen al op de website staat. Misschien komt er ooit een eind aan de papieren editie, net als de andere Engelstalige krant The Nation die alleen nog maar in digitale vorm verschijnt.

Ik hoop het niet want het samenstellen van Nieuws uit Thailand wordt dan een stuk lastiger. Niet alleen omdat het nieuws verspreid staat over verschillende pagina’s op de website, maar ik moet dan werken met een splitscreen en voortdurend door artikelen scrollen. Het is veel gemakkelijker werken met de krant naast me .

De voorpagina biedt vandaag drie artikelen: Het besluit van het panel, een bericht over de vorming van een commissie die zich gaat buigen over de suïcidepoging van rechter Khanakorn en de opening van nieuwe skytrain stations op de lijn Mo Chit-Khu Kot. Of we ooit te weten komen wat Khanakorn bewoog op zichzelf te schieten, betwijfel ik. Werd hij bijvoorbeeld bedreigd om in bepaalde zaken verdachten vrij te spreken? En door wie dan?

Pagina 2 opent met het verzoek van de Charoen Pokphand Group om risicodeling bij de aanleg van de 224 miljard baht kostende luchthaven hogesnelheidslijn Don Mueang-Suvarnabhumi-U Tapao. Het ministerie van Transport heeft het verzoek afgewezen. De regering is gehouden aan het juridisch framework dat is vastgelegd in het RFP (request for proposal), zegt minister Saksayam (Transport). Dit stipuleert dat de winnaar van de inschrijvingsprocedure alle risico’s moet dragen. Het framework biedt geen ruimte voor extra investeringscondities.

Het leek er al eerder op dat CP die een consortium leidt, het onderste uit de kan wil halen. De regering heeft er zo langzamerhand genoeg van en eist dat het consortium op 15 oktober het contract tekent, zoals contractueel vastgelegd. Zo niet, dan worden CP en alle consortiumpartijen op een zwarte lijst van bedrijven geplaatst die niet mogen deelnemen aan toekomstige inschrijvingsprocedures van de overheid. Het consortium krijgt dan ook een schadeclaim aan zijn broek.

Ik noem verder alvast de openingen van pagina 3 en 4, maar die komen ook al bekend voor. Isoc verweert zich tegen de kritiek dat het misbruik maakt van zijn macht door de oppositiepartijen aan te klagen voor opruiing. Geen verrassend nieuws, het zou écht nieuws zijn als ze dit zou toegeven.

Pagina 4 opent met de studie naar het gokgedrag van Thai. Thaise mensen zijn gek op gokken. Dit jaar zijn er 700.000 bijgekomen. In totaal gokt 57 procent van de bevolking. De jongste gokker is 7 jaar, wat een vermelding in het Guinness Book of World Records verdient.

World Habitat Day vraagt aandacht voor arme mensen

8 oktober – Thaise mensen zijn niet alleen gek op gokken, ze houden ook van demonstreren. Het viel me ineens vandaag op bij het doornemen van de krant, die op pagina 2 een bericht met foto plaatst van een demonstratie door het Four Region Slums Network (FRSN) en de People’s Movement for a Just Society (P-Move). Demonstreren we in Nederland ook zo vaak als in Thailand of gebruiken we andere kanalen om ons tegen iets te verzetten?

Tweeduizend personen trokken gisteren naar het gemeentehuis van Bangkok, de ministeries van Landbouw en Transport, het VN hoofdkwartier aan de Rachadamnoen Avenue en het Government House. Ze leverden er hun verzoek aan de regering in om de grond- en huisvestingsproblemen aan te pakken waarmee arme mensen in zowel steden als op het platteland kampen. Gisteren was World Habitat Day, dus dat was een uitgelezen gelegenheid om hiervoor aandacht te vragen.

Het netwerk vraagt de regering haar 20 jaren housing development master plan (2017-2036) versneld uit te voeren om tastbare resultaten te boeken. Het vraagt het stadsbestuur zich te richten op daklozen en huizen te bouwen die niet meer dan 150.000 baht kosten. De gemeente kan daarbij gebruikmaken van het Baan Mankong Scheme van de overheid dat gericht is op de laagst betaalden. Het netwerk wil ook dat buurten met minder dan honderd huishoudens in dit programma worden ondergebracht.

Voorts vraagt het FRSN de Spoorwegen (SRT) grond te regelen voor 260 gemeenschappen die dreigen te worden uitgezet van grond eigendom van de SRT om plaats te maken voor spoorwegprojecten. Het doet een beroep op de SRT om te stoppen met juridische actie tegen de bewoners.

P-Move vraagt de regering beleid te ontwikkelen om te voorkomen dat landbouwgronden worden gebruikt, beter gezegd misbruikt, voor andere doeleinden. Ze vraagt om een eerlijke verdeling van grondeigendom, meer rechten voor gemeenschappen om grondstoffen te beheren, land in stedelijke gebieden te bestemmen voor goedkope woningen en te zorgen voor hypotheken met niet meer dan 2 procent rente.

Donderdag nemen buurtleiders uit de hele wereld deel aan een Collective Housing seminar en deze maand organiseert de National Urban Poor Community Federation diverse activiteiten om de bevolking voor te lichten over de problemen van arme mensen.

Kort Nieuws dinsdag 8 oktober

– Pagina 2 bevat verder een bericht over het net dat boswachters in nationaal park Khao Yai gespannen hebben om te voorkomen dat de zes karkassen van de verdronken olifantjes naar het Khun Dan Prakan Chon waterreservoir in Nakhon Nayok drijven. Noemde ik al in Nieuws van de website.

Nieuw is een foto van betonnen palen die versterkt gaan worden om te voorkomen dat de olifanten die in het park leven, een uitstapje maken naar gevaarlijke plaatsen, zoals gebeurd is met de zes die in de Haew Narok waterval zijn verdronken.

– Pagina 3 bevat drie bekende berichten (verweer Isoc over opruiings aanklacht, goedkeuring begroting door kabinet en brydevinvis), de rubriek In Brief met vier kortjes, drie nieuwe berichten en een follow-up over de ‘vuurwapen rechter’.

Om daarmee te beginnen. Een familielid van een van de in juni vorig jaar vijf dood geschoten personen in Bannang Sata (Yala) zegt deeply saddened te zijn door het nieuws dat rechter Khanakorn die de vijf vermeende schutters heeft vrijgesproken, de hand aan zichzelf heeft geslagen. Ze zegt niet te begrijpen waarom hij dit heeft gedaan.

De vrouw zegt geschokt te zijn door het verlies van haar familielid en wil dat recht wordt gedaan aan de slachtoffers. Als de vijf vrijgesproken personen niet schuldig zijn aan de moorden, dienen de echte daders te worden berecht.

– Het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation (DNP) slaat de handen ineen met enkele internationale organisaties om een campagne te lanceren die een eind moet maken aan de handel in wildlife (wildleven, dieren die in het wild leven, wilde dieren zou een verkeerde vertaling zijn).

De campagne, ‘A Good Life is Free of Killing’ geheten, wordt in samenwerking met de Thaise regering, WildAid en de United States Agency for International Development (USAID) gevoerd. De noodzaak is urgent want de illegale handel in wildleven heeft al geleid tot de scherpe afname van het aantal in het wild levende tijgers en olifanten. Beide dieren lopen het risico van uitsterven.

Directeur Somkiat van de DNP divisie Wild Flora and Fauna Protection zegt dat Thailand een transitland is voor handelaren, met name degenen die uit het grensgebied bij Maleisië en Laos komen. ‘Alhoewel Thailand is verwijderd van Cites’ zwarte lijst over ivoorhandel, blijft de illegale handel in tijger delen doorgaan.’

Vertegenwoordiger Nuthatai van WildAid Thailand schat dat de handel in illegaal wildleven jaarlijks 70 miljard baht waard is. Ruim 20.000 Afrikaanse olifanten en 150 tijgers worden elk jaar gedood om alleen al in Azië aan de consumentenvraag te voldoen.

– Dertien buitenlanders die al op de zwarte lijst stonden en verboden was terug te keren naar Thailand, zijn aangehouden op Suvarnabhumi dankzij biometrische screening. Ze kwamen uit Korea, China, België, Egypte, Oezbekistan, Myanmar, India en Syrië.

Wanneer ze zijn aangehouden is niet bekend gemaakt door IB-hoofd Sompong. Op een persconferentie gisteren in Bangkok zei hij alleen dat ze hun namen hadden veranderd en een nieuw paspoort hadden.

Verder maakte hij bekend dat tien personen uit Myanmar zijn aangehouden: vier op verdenking van het produceren van valse paspoorten en vier omdat ze illegaal het land probeerden binnen te komen. Wat de resterende twee op hun kerfstok hebben, vermeldt het bericht niet.

– Het kabinet buigt zich binnenkort over hulpverlening aan boeren die getroffen zijn door overstromingen en droogte. Minister Chalermchai (Landbouw) zei gisteren dat daarvoor een budget wordt uitgetrokken van 5,4 miljard baht.

Door de overstromingen, die zijn veroorzaakt door twee tropische stormen, zijn 419.988 huishoudens in het Noorden en Noordoosten gedupeerd. Ze hebben aan 35 personen het leven gekost. De droogte heeft in 19 provincies een schade van 4,6 miljoen bath berokkend, meest aan rijstvelden van in totaal 398.428 boeren.

Het bericht meldt in detail waaraan het geld wordt besteed, maar het voert te ver om dat allemaal te noemen. Laten we zeggen dat het verstandig besteed wordt. Oké?

– Als laatste pagina 4, die opent met de gokstudie (mag u zelf lezen, klik hier) en twee berichten bevat, waarvan één oud (DSI roept 20 getuigen op in de Porlajee moordzaak) en één nieuw.

Het Anti-Human Trafficking Network (ATN) heef gisteren de minister van Justitie gevraagd onderzoek te doen naar het ‘ongebruikelijke’ besluit van de DSI om de twee hoofdverdachen in de Victoria Secret-zaak niet te laten vervolgen. Eerder had het ATN, een netwerk van dertien vrouwen- en kinderbeschermings organisaties dit al gevraagd in een petitie aan premier Prayut.

Victoria Secret was een massagesalon [lees bordeel], die vorig jaar door de politie is binnengevallen en ontmanteld. Er werkten meer dan tachtig vrouwen, van wie enkelen minderjarig. Ze werden gedwongen om ook seksuele diensten te verrichten. In augustus zijn zes personen veroordeeld voor de prostitutie van de minderjarige meisjes, maar niet voor mensenhandel. De twee hoofdverdachten zouden naar het buitenland zijn gevlucht.


 

Stand By Me. https://youtu.be/pN-U5aE6Rog

Songs Around The World
Playing For Change is a movement created to inspire and connect the world through music, born from the shared belief that music has the power to break down boundaries and overcome distances between people. Our primary focus is to record and film musicians performing in their natural environments and combine their talents and cultural power in innovative videos we call Songs Around The World. (Bron: playingforchange.com)


 

Nieuws van de website 6-7 oktober

• Smart City & Safe City project van Phuket moet vertrouwen in veiligheid toeristen herstellen
• Nida Poll: 58 pct respondenten geeft zich niet op voor Chim Shop Chai project (douceurtje van 1.000 baht) omdat registratie te ingewikkeld is en hun mobieltje de app niet ondersteunt
• Suan Dusit Poll: Kleine meerderheid (51,6 pct) ziet geen verschil tussen Prayut 1 en 2, 41,7 pct vindt huidige regering slechter dan vorige
• Marc Marques bezegelt zijn zesde MotoGP titel in Buri Ram
• Rechter die op zichzelf schoot, uit de IC Yala Hospital en wordt nu verder behandeld (foto Khanakorn in ziekenhuisbed)
• Prachin Buri: Operatie om zes verdronken olifantjes uit waterval te halen zondag begonnen, maar ’s avonds nog niet gelukt
• Drone ingezet om twee olifanten te traceren die val in waterval hebben overleefd
• Secretaris-generaal Asean optimistisch dat het lukt RCEP dit jaar in werking te laten treden ondanks terugtrekking Malleisië en handelsconflict Japan-Zuid Korea
• Oppositiepartijen doen aangifte bij CSD tegen twee legerofficieren wegens smaad en het geven van onjuiste informatie over grondwetdiscussie in Pattani
• Thaise moslim student, in Caïro aangehouden wegens vermeende banden met IS, vrijgelaten en terug in in Yala
• Chiang Rai: 3 miljoen meth pillen en 40 kilo crystal meth onderschept na achtervolging van auto die door controlepost was gebroken

Wat bewoog rechter zichzelf te verwonden?

7 oktober – Gun judge faces flak kopt BP vandaag boven het openingsartikel. Mijn papieren woordenboek kent het woord flak niet en de uitdrukking to face flak ontbreekt eveneens. Mijn digitale woordenboek vertaalt flak als kritiek en to take the flak mikpunt van kritiek zijn, de combinatie met to face ontbreekt.

De krant meldt dat een rapport van de (eerder gemelde) zelf-beschieting vandaag wordt overhandigd aan de Judicial Commission, maar door wie dat rapport is opgesteld vermeldt de krant niet. Op de vraag of naar de rechter, Khanakorn Pianchana, een disciplinair onderzoek gaat worden gedaan, antwoordt Sarawut Benjakul, secretaris-generaal van het Office of the Court of Justice dat het kantoor informatie over het incident verzamelt ter beoordeling van de commissie.

Wat Khanakorn heeft bewogen om een vuurwapen op zichzelf te richten nadat hij een vonnis had voorgelezen, blijft in het vage. Zijn daad zou te maken hebben met vermeende inmenging in de zaak, waarin hij vijf verdachten vrijsprak die terecht stonden wegens beschieting van vijf personen, vorig jaar juni in het district Bannang Sata (Yala).

Khanakorn is gisteren overgebracht van de Intensive Care van het Yala Hospital naar een zaal [eigen kamer?]. Hij is niet geopereerd, zoals eerder gemeld. Hij heeft verwondingen opgelopen aan zijn milt en heeft medicatie gekregen om het bloeden te stoppen.

Tot nu toe is chirurgie niet nodig gebleken, zegt Sarawut, die hem in het ziekenhuis bezocht maar het incident niet ter sprake heeft gebracht. Zijn bezoek had alleen als doel om hem morele steun te verlenen. Met fruitmand.

Gevraagd naar vermeende inmenging in de zaak, zegt Sarawut dat de onafhankelijkheid van rechters is gegarandeerd en dat hun werk wordt geregeld in de wet. Hij wijst erop dat bijna de helft van alle veiligheidszaken in het diepe Zuiden in vrijspraak eindigen en dat die zaken grondig worden behandeld. ‘Ik benadruk hier dat de rechterlijke macht onpartijdig en onafhankelijk is.’

Maar secretaris-generaal Piyabutr van Future Forward, zelf jurist, werpt een ander licht op de zaak. Hij zegt dat Khanakorn in september online contact met hem had gezocht om te overleggen over onafhankelijkheid van rechters en het voorkomen van inmenging. Ontmoet hadden ze elkaar nooit.

Piyabutr zegt soortgelijke zorgen en frustraties van andere rechters te hebben gehoord. Hij vindt het hoog tijd worden dat de huidige procedures over bevoegdheden van de regionale hoofdrechter worden herzien. [Hoe dat precies zit, begrijp ik niet] ‘Gezien het gebeuren is het tijd om uit te zoeken hoe inmenging kan worden voorkomen en tegelijkertijd binnen de geldende richtlijnen kan worden gebleven.’

Parlementslid Sira (Palang Pracharath) zei gisteren de parlementscommissie wetgeving, rechtspraak en mensenrechten, waarvan hij vice-voorzitter is, te zullen vragen een onderzoek naar het incident te overwegen. Niet om zich te bemoeien met juridische zaken maar om de oorzaak van het incident vast te stellen. Wanneer het veroorzaakt wordt door het juridisch proces dient het proces herzien te worden, maar als het veroorzaakt wordt door individuen, dient tegen hen juridische actie te worden ondernomen.

De rechter heeft het advies gekregen een week rust te nemen om er zeker van te zijn dat zich geen complicaties voordoen. Experts op het gebied van geestelijke gezondheidszorg zoeken de rechter later deze week op.

Al met al een curieuze zaak met als hamvraag: wie en hoe bemoeit zich met rechtszaken in het Zuiden en met welk doel?

Jumbo paar ontsnapt aan dodenval

7 oktober – Ik blijf nog even op de voorpagina, die verder twee berichten bevat, waarvan het aardigste over de olifanten gaat die verrast zijn door de sterke waterstroom van de waterval Haew Narok in nationaal park Khao Yai. Zes kleintje zijn verdronken, maar een vrouwtjes olifant en haar kalf hebben kans gezien op eigen kracht zich te bevrijden en zijn gisterochtend teruggekeerd naar het bos.

De boswachters die opgetrommeld waren om ze te redden, hoefden niet eens in actie te komen. Ze volgden het tweetal om er zeker van te zijn dat ze veilig terugkeerden naar hun habitat. Minder aangenaam was hun taak om de zes dode olifantjes te bergen. Zij waren gestorven nadat ze van de top van de waterval waren gevallen en naar de benedenstroom waren gespoeld.

Het team probeert te voorkomen dat de lichamen in het het Khun Dan Prakan Chon waterreservoir in Nakhon Nayok terechtkomen uit angst voor verontreiniging van het water. Maar dat lijkt niet erg waarschijnlijk want het zou zeker vijf dagen duren voordat ze er belanden. Het plan is de dieren met grote netten te vangen en de lichamen met zware apparatuur te ontleden, zodat het gemakkelijker is ze uit het water te halen. Ze worden daarna netjes begraven om te voorkomen dat de rottende karkassen het gebied infecteren.

Aan het tweede bericht hoef ik niet veel woorden vuil te maken, want ik meldde in Nieuws van de website al dat Asean secretaris-generaal Dato Paduka Lim Jock Hoi verwacht dat het dit jaar gaat lukken de RCEP, waarover al zeven (!) jaar wordt onderhandeld, op de rails te zetten. De terugtrekking van Maleisië uit de beoogde vrijhandelsovereenkomst en het handelsconflict tussen Japan en Zuid-Korea vormen volgens hem geen beletsel.

Foto: Een park ranger leidt een verdwaalde olifant terug nationaal park Khao Yai in.

Luchtmacht ontkent te azen op F-35

7 oktober – De Royal Thai Air Force (RTAF) ontkent berichten dat ze van plan is een nieuwe vloot aan te schaffen van high-tech, dure gevechtsvliegtuigen, waaronder het Amerikaanse F-35 multi-role combat toestel.

Maanat Wongwat, die sinds een maand de scepter zwaait bij de luchtmacht,  zegt dat de RTAF alleen defensie en strategische hardware koopt als ze mag deelnemen aan de ontwikkeling van software die wordt gebruikt om de producten te bedienen. De luchtmacht hoopt op deze manier voordeel te kunnen behalen uit de technologie en expertisetransfer.

‘We moeten ook ons eigen hart en ziel kunnen leggen in de wapens en militaire hardware die we gaan kopen. Het is niet dat het airframe niet zo belangrijk is, maar de software is ook belangrijk omdat ze de hersens vormt van een gevechtsvliegtuig. Daarom moeten we deelnemen aan de ontwikkeling ervan.’

Het nieuwe beleid ‘koop en ontwikkel’ is vastgelegd in het Concept of Project Requirements (COPR) dat de komende 3 tot 5 jaar gehanteerd wordt. Een bron zegt dat de luchtmacht voorbereidingen treft  voor de vorming van een commissie om de COPR op te stellen voor de aanschaf van een nieuwe vloot gevechtsvliegtuigen. Zodra de RTAF potentiële leveranciers begint te zoeken, wordt daarover meer bekend gemaakt.

Deze nieuwe gevechtsvliegtuigen dienen om de oude vloot van 102 F-16 toestellen te vervangen, die al meer dan dertig jaar dienst doen. Maar de komende twee jaar worden geen nieuwe toestellen gekocht, zegt de bron. Die tijd is nodig om de COPR te bestuderen en erover te onderhandelen. Alhoewel de F-35 een geavanceerd toestel is, dat alle luchtmachten graag hebben, moet de RTAF rekening houden met de specificaties van het toestel om te zien of het voldoet aan de behoeftes van de Thaise defensiemacht. De bron noemt het gezien de hoge kosten van de F-35 ‘hoogst onwaarschijnlijk’ dat de RTAF het toestel zal kiezen.

Het onderhavige bericht vormt de opening van pagina 2. Alhoewel ik geen enkele affiniteit heb met militaire zaken, vond ik het toch van belang er ruime aandacht aan te besteden. Waarom? Omdat het een indicatie is van de voorkeurspositie van de strijdmacht in Thailand. Die wordt voortdurend in de watten gelegd, wat overigens soms leidt tot miskopen (denk aan het luchtschip en de bomdetectoren).

De prangende vraag blijft: waar is de vijand, beter gezegd: wie is de vijand? Marsmannetjes misschien? En wat moet Thailand met 102 (!) F-16’s. Daarmee kun je heel Europa verdedigen.

Kort Nieuws maandag 7 oktober

– Een verdere verlaging van de beleidsrentevoet door de Bank of Thailand is effectiever voor het stimuleren van de economie dan de 1.000 baht (per persoon) die de regering nu uitdeelt. Dat programma helpt alleen maar op de korte termijn de economie te stimuleren, maar draagt niet veel bij aan het jaarlijkse GDP, zegt docent Yuthana aan de School of Development Economics van Nida. Verlaging van de rentetarieven lijkt de beste handelswijze voor economische stimulering op de lange termijn.

Het douceurtje van 1.000 baht, waarvoor men zich dient te registreren, en een belastingvoordeel maken deel uit van het pakket van 316 miljard baht dat de regering heeft uitgetrokken om de economische groei op minstens 3 procent dit jaar te brengen.

De 1.000 baht moet met behulp van de applicatie Pao Tang binnen twee weken besteed worden in deelnemende winkels in bepaalde provincies terwijl de 15 procent belastingkorting niet gebonden is aan een provincie. Beide cadeautjes kunnen niet gebruikt worden in de eigen provincie.

– Staatssecretaris Mananya (Landbouw), sterk voorstander van een verbod op het gebruik van paraquat, glyphosate en chlorpyrifos, zegt dat het ‘not the time’ is om nu van de regering te eisen dat ze een executive decree (uitvoeringsbesluit) uitvaardigt met een verbod op de drie chemische bestrijdingsmiddelen.

De National Hazardous Substances Commission, die uiteindelijk verantwoordelijk is voor de kwestie, dient het gebruik te verbieden, zoals aanbevolen door experts, en een definitief einde te maken aan de hele kwestie. ‘We moeten de NHSC de kans bieden de zaak grondig te beschouwen’, zegt ze.

Niettemin overweegt ze de regering te vragen een uitvoeringsbesluit te nemen, wanneer de NHSC probeert een verbod uit te stellen. Consumentengroepen willen dat de gevaarlijke chemicaliën voor het eind van het jaar verboden worden.

– Als laatste pagina 3, die opent met de door de oppositie ingezette tegenaanval op de aangifte van Isoc Region 4 dat 12 personen zich schuldig hebben gemaakt aan opruiing tijdens een discussie in Pattani over de grondwet en grondwetwijzigingen. Isoc zegt dat de ideeën die tijdens de discussie geopperd werden, een gevaar vormen voor de nationale veiligheid.

Kernleden en leiders van de oppositiepartijen slaan nu terug met een aangifte gisteren bij de CSD wegens smaad tegen de juridisch officier van Isoc die drie dagen eerder aangifte deed, plus een andere legerofficier. Ze vinden de beschuldiging van opruiing, waarop een zware straf staat, alle perken te buiten gaan.

– De wet is nu het belangrijkste wapen van de overheid om mensen te onderdrukken, was de belangrijkste boodschap van een forum gisteren aan de Thammasat universiteit, gewijd aan de studentenopstand van 6 oktober 1976.

Docent Banjarat aan de Mahidol universiteit zei dat de autoriteiten bang zijn voor mensen met andere denkbeelden en niet hun ideeën willen accepteren. ‘De samenleving heeft niets geleerd van de opstand van 6 oktober. Er zijn geen positieve sociale en politieke veranderingen uit voortgekomen.’

Voormalig minister Surapong van Financiën en destijds student zei dat het internet heeft bijgedragen aan de vorming van een sterke bevolkingsmacht. ‘Mensen kunnen hun mening geven door het gebruik van mobieltjes en in de sociale media. Jonge mensen hebben de potentie Thailand voorwaarts te brengen. Maar verlaat alsjeblieft niet het land om in het buitenland te leven.’

– Van de rubriek In Brief noem ik ten slotte twee kortjes. Een visser heeft in de rivier Moon zestien giant catfish (reuzenmeervallen) met een totaal gewicht van 2,5 ton en een waarde van een half miljoen baht gevangen. Hij heeft de vissen op de markt verkocht.

Vijfhonderd werknemers op driehonderd scholen in de provincie Nan met een tijdelijk contract maken zich zorgen over hun baanzekerheid. Vorige maand eindigde hun jaarcontract, maar dat wordt niet met een jaar verlengd, want Obec heeft besloten het om te zetten in een maandcontract.

Honderd gedupeerden hebben gisteren overlegd met schoolleiders en parlementslid Cholnan voor Nan. Sommigen zeiden dat de nieuwe voorwaarden hen geen recht meer geven te vertrekken of recht op sociale zekerheid. Alhoewel veel nieuwe contracten nog niet zijn getekend, blijven ze werken ondanks de angst dat ze niet betaald worden. Morgen reageert Obec.


 

Mayra Andrade – Vapor di Imigrason (Live aux Bouffes du Nord). https://youtu.be/cVAhHaoNvNs

Mayra Andrade is een Kaapverdische zangeres die woont en registreert in Lissabon, Portugal. Vaak wordt Andrade, in vergelijking met Cesária Évora, geprezen om haar moderne interpretatie van de traditionele Kaapverdische morna-muziek. Bouffes du Nord is een theater bij het Gare du Nord in Parijs.


 

Maritiem ecosysteem herstelt zich

6 oktober – De gele kaart die de EU in 2015 heeft getrokken voor Thailand wegens overtreding van de IUU-regeling (illegal, unreported and unregulated fishing) heeft effect gehad. De visserij is gesaneerd wat voor de EU aanleiding was de waarschuwing begin dit jaar in te trekken, die had kunnen leiden tot een importverbod van Thaise visproducten.

Een van de maatregelen die zijn genomen, is het Vessel Monitoring System van het Fishing Monitoring Centre (foto), een indrukwekkende controlekamer die in 2017 is ingericht om de bewegingen van vissersboten op de voet te volgen. [Rare uitdrukking in dit verband, want ik ken slechts één persoon die over water kon lopen]

Het centrum dat met 30 Port-in Port-out centra samenwerkt, volgt, controleert en voert de surveillance uit van vaartuigen, inclusief waar ze vissen, of ze wettelijke toegestaan vistuig gebruiken, of ze geen ondermaatse vis vangen en of de bemanning aan boord behoorlijk wordt behandeld.

Dat is geen overbodige luxe, want de afgelopen twaalf maanden zijn de eigenaren van 223 kleine vissersboten en 226 grote commerciële vaartuigen betrapt op overtredingen van de IUU-regeling. Of ze beboet zijn, vermeldt het artikel niet.

Dankzij de maatregelen, zoals beperking van het aantal visdagen, begint het maritieme ecosysteem rond Thailand zich te herstellen. De vissers merken dat want ze vangen weer meer. Veel ambachtelijk vissers stonden op het punt hun inkomstenbron te verliezen, maar het tij is gekeerd. Ze hoeven niet langer van de hand in de tand te leven.

Het artikel waaraan ik bovenstaande gegevens ontleen, beslaat een gehele pagina in BP en is absoluut de moeite waard om te lezen. Soms [maar nog te weinig] gebeuren er goeie dingen in Thailand en die mogen ook wel eens voor het voetlicht gebracht worden. Van harte aanbevolen ter lezing: From IUU black spot to clean fishing hub. (Bron: BP, 5 oktober)

Voorgaande berichten over de visserij en visverwerkende industrie vindt u op de pagina De vis wordt duur betaald.

Nieuws van de website 5-6 oktober

• Buri Ram: Stortbui zorgt zaterdag voor vertraging kwalificatieronde MotoGP
• Principal Financial Group: Thailand een van de best presterende markten in Asean, een regio die het goed gedaan heeft in deze tijd van onzekerheid, wisselvalligheid en verhoogde risico’s
• Zware regens en stormachtig weer in Noorden, Noordoosten, Oosten en Central Region voorspeld tot dinsdag
• Zes olifanten zaterdagochtend verdronken in de Haew Narok waterval in nationaal park Khao Yai
• Court of Justice in reactie op rechter die op zichzelf schoot na een vonnis: Er zijn ‘mechanismen’ die de onafhankelijkheid van een rechtsprekende rechter verzekeren
• Suvarnabhumi: Finse man van F6 gevallen [gesprongen?] en beland op F4, in het ziekenhuis overleden
• Modemodel c.q. zakenvrouw (35) aangehouden wegens fraude ad 10 miljoen baht, lichtte slachtoffers op met verhuur van haar twee huurauto’s, waarvan ze de huur niet betaalde, en investeringen in vastgoed
• Marc Marquez crashte weer tijdens kwalificatieronde en start zondag op derde plaats, Fabio Quartararo (Petronas Yamaha) op pole positie

Studie toont aan: Van regen word je nat

6 oktober – Ik begin vandaag maar eens met een kleine plaisanterie in de kop over studies en onderzoeken. Vaak tonen ze aan wat iedereen al lang weet, dus wat hep je eran, zou mijn grootje zeggen. Op pagina 2 wordt zo’n studie vermeld. Passagiers die in de laadbak van een pickup truck zitten, hebben een achtmaal zo’n grote kans om te overlijden bij een verkeersongeluk als degenen die in het voertuig zitten met hun veiligheidsgordel om.

Dat blijkt uit een Amerikaanse studie, waarvan de resultaten door het Thailand Accident Research Centre bekend werden gemaakt tijdens een seminar, georganiseerd door verkeersveiligheids groepen naar aanleiding van het ongeluk vorige week in Samut Prakan, waarbij 17 personen om het leven kwamen toen de pickup truck over de kop sloeg. [Volgens eerdere berichten 13 passagiers waarvan 12 in de laadbak zaten]

Het bericht onthult nog meer ‘verrassende’ feiten: In de meeste gevallen sterven de passagiers omdat ze uit de laadbak vallen wanneer het voertuig abrupt van richting verandert of over de kop slaat. Dat zegt Thanaphong Chinwong, manager van de Road Safety Policy Foundation. Hij legt uit dat de passagiersmortaliteit doorgaans veroorzaakt wordt doordat ze hard op het wegdek terecht komen of op de grond of wanneer ze elektriciteitspalen raken of een harde muur [ik neem de tekst letterlijk vertaald over].

Eén maatregel die kan helpen sterfgevallen en verwondingen te voorkomen bij over de kop slaande pickup trucks, is de publieke awareness (bewustzijn, besef) te vergroten. Dat kan gebeuren door campagnes die de mensen wijst op het belang van het volgen van de verkeersregels, in het bijzonder de regel die het maximum aantal passagiers in de laadbak op zes stelt, aangenomen dat de laadbak ter wille van de veiligheid is uitgerust met solide metalen stangen. Ook dient de maximumsnelheid van 80 km per uur op hoofdwegen in acht te worden genomen.

Bangkok Post heeft als motto The newspaper you can trust, een beter motto lijkt mij: De krant waar je hard om moet lachen, want van dit bericht word ik erg vrolijk. Nimmer zoveel open deuren gelezen. Gelukkig komen de harde feiten uit een Amerikaans onderzoek en niet uit een Belgisch onderzoek (voor de Nederlandse lezers) of uit een Nederlands onderzoek (voor de Belgische lezers) want dan zouden ze aanzienlijk minder betrouwbaar zijn.

Internationale samenwerking nodig in strijd tegen meth

6 oktober – Na dit hilarische begin van Nieuws uit Thailand op naar de ernst van alle dag. De krant opent met een achtergrondverhaal onder de paginabrede openingskop in vette kapitalen CRACKING DOWN ON METH (to crack down betekent bestrijden, hard aanpakken). Aanleiding voor het Special report zijn de grote drugsvangsten eerder dit jaar in Thailand, Australië en Nieuw-Zeeland. Die hebben geleid tot een hernieuwde roep om harde actie, die verder gaat dan deze drie landen.

De drugshandelaren gebruiken Thailand als transitpunt oftewel als slechts één deel van hun totale transportroute, zegt Chinnapat Sarasin, hoofd van het Narcotics Suppression Bureau (NSB). De drugshandel bestrijkt verschillende landen: de gebieden waar de drugs geproduceerd worden, waar ze bewaard worden en verhandeld en plaatsen waar verdachten zich verborgen houden. Daar veel landen betrokken zijn bij dit probleem, ‘kan Thailand het niet alleen oplossen’, zegt hij. ‘We dienen onze pogingen [de handel te bestrijden] internationaal te integreren.’

Myanmar is een van de eerste landen waarmee de NSB samenwerkt om de stroom van methamphetamine uit de Gouden Driehoek naar noord-Thailand te voorkomen. Het overlappende bergachtige gebied van 950.000 vierkante kilometer, gedeeld door Myanmar, Laos en Thailand bij de rivier Mekong, is berucht als een van de belangrijkste regio’s waar drugs worden geproduceerd.

Regionaal vertegenwoordiger Jeremy Douglas van het United Nations Office on Drugs and Crimes verwacht dat de productie van en handel in methamphetamine de komende tijd zal blijven doorgaan. Er zijn enkele verbeteringen geweest in cross-border samenwerking, maar daar de regionale markt en de vraag aanzienlijk zijn uitgebreid, is het onwaarschijnlijk dat die snel opdroogt.

‘De synthetische drug en methamphetamine situatie heeft een crisispunt bereikt – het is moeilijk het anders te beschrijven. De georganiseerde misdaad heeft Oost en Zuidoost-Azië overstroomd met synthetische drugs in wat een doelbewuste strategie lijkt om de markt op te bouwen en dat kunnen ze doen tegen de achtergrond van slechte samenwerking en een grotendeels chaotisch beleid.’

Ik ben nu gevorderd tot halverwege het artikel en eindig mijn samenvatting. U heeft zo al een aardig beeld van de problematiek. De rest van het artikel mag u zelf lezen. Het bevat informatie over de smokkelroutes, de etnische groepen die de drugs produceren en vervoeren, de bestemmingslanden, de anti-drugs campagnes van de overheid en enkele voorbeelden van geslaagde operaties. Klik hier.

Gezondheidswerkers in Si Sa Ket steunen verbod

6 oktober – Begint met Si Sa Ket de victorie nu enkele ziekenhuizen en het Volksgezondheid kantoor in de noordoostelijke provincie pleiten voor een verbod op het gebruik van de chemische bestrijdingsmiddelen paraquat, glyphosate en chlorpirofos? Ze hebben spandoeken opgehangen ter ondersteuning van hun eis en noemen het aantal doden en zieken die het slachtoffer zijn geworden van het gebruik.

De actie is een reactie op een mededeling van minister Anutin (Volksgezondheid) dat hij een campagne gaat leiden voor het verbod. Supporters van het verbod, waaronder staatssecretaris Mananya (Landbouw), willen dat het er voor het eind van het jaar komt. Maar de eindbeslissing rust bij de National Hazardous Substances Commission (NHSC) die het tot nu toe alleen eens is geworden over beperkt gebruik en twee jaar wil wachten tot er alternatieven zijn. Het voorstel om het gebruik te verbieden is al in 2017 gedaan door het ministerie van Volksgezondheid. Het heeft een gezamenlijke commissie gevormd met vertegenwoordigers van Landbouw en de agrarische industrie.

Omdat ik nu ongemerkt begin de voorgeschiedenis te herkauwen, een irritante gewoonte van Bangkok Post, eindig ik met de oproep van researcher Puangrat van de Naresuan universiteit die de contaminatie van de drie chemicaliën heeft onderzocht in fruit en groentes. Ze noemt het beperkt gebruik niet goed genoeg en wijst op onderzoeken van artsen die een verband hebben aangetoond tussen ziektes van boeren en het zwaar gebruik van de chemicaliën op hun boerderij.

‘Het wordt tijd voor de NHSC op basis van deze berichten een beslissing te nemen. Is het niet beter te stoppen met het gebruik? Is het niet beter over te schakelen op organische landbouw? En wat de alternatieven betreft, dat is aan het Department of Agriculture [om voorstellen voor te doen].’

Puangrat is een van de twee academici die door tegenstanders van het verbod zijn bedreigd. Ze zegt de kritiek op haar researchwerk te begrijpen, maar acht het haar plicht de bevolking te informeren over haar bevindingen want de volksgezondheid en veiligheid lopen gevaar.

Meer weten? Klik hier: Health workers back farm chemical ban.

Kort Nieuws zondag 6 oktober

– Follow-up op het bericht over de zes olifantjes die gisterochtend zijn verdronken in de Haew Narok waterval in nationaal park Khao Yai. Hoofd Kanchit van het nationaal park zegt dat meer boswachters en reddingswerkers zijn ingezet om met behulp van touwen twee worstelende volwassen olifanten die in de waterval vast zaten, te redden. Dat is gelukt maar nu moeten ze nog naar het bos terugkeren. Daarmee is vanochtend begonnen. [Morgen correctie op dit bericht]

Een team boswachters werd gisteren gealarmeerd door getrompetter toen ze bezig waren een kudde olifanten van snelweg 3077 in Prachin Buri terug te dringen naar het bos. Ze troffen de dode olifantjes aan op de eerste trap van de waterval en onderaan. Na de vondst is de waterval gesloten voor het publiek.

Haew Narok is de grootste en een van de meest pittoreske watervallen in het nationaal park. Voordat de Prachin Buri-Khao Yai weg werd aangelegd moesten bezoekers zes uur te voet afleggen om de waterval te bereiken.

– Nog een follow-up. Secretaris-generaal Piyabutr van Future Forward ligt onder vuur omdat hij van plan is Burin Thongpraphai, juridisch officier van Isoc Region 4 forward command, op te laten roepen om voor een parlementscommissie een toelichting te geven op het besluit 12 personen aan te klagen wegens opruiing.

Ze hadden alleen maar tijdens een forum in het Zuiden hun mening gegeven over de grondwet (van 2017) en de noodzaak onderstreept die te wijzigen, zegt hij.

Partijleider Rawee (New Palang Dharma, een coalitiepartij) die voorzitter is van de desbetreffende vaste kamercommissie wetgeving, rechtspraak en mensenrechten, vindt dat Piyabutr er beter vanaf kan zien omdat de officier alleen maar zijn plicht deed en niet de wet overtrad of mensenrechten schond. Rawee waarschuwt Piyabutr dat zijn plan neerkomt op bemoeienis met diens taak.

– Het Thais consulaat in Hong Kong heeft reizigers naar de speciale regio van China geadviseerd bepaalde plaatsen te mijden waar vandaag en morgen geprotesteerd wordt. Ze doen er ook goed aan voldoende reistijd uit te trekken in verband met vertragingen.

Vandaag wordt geprotesteerd in het Victoria park in het Causeway Bay gebied van het Hong Kong eiland en morgen bij exit B1 van het MRT Prince Edward station. Updates over de situatie zijn te vinden op de website van het consulaat.

– Laatste bericht want de rubriek News Bites met vijf kortjes met deels bekend nieuws sla ik over. Voorzitter Sungsidh van de regeringscommissie ongelijkheid heeft op een forum de noodklok geluid over de snelle toename van sociale ongelijkheid in Thailand. De kloof tussen arm en rijk verbreedt zich met een hoger tempo dan in andere landen, zoals in Rusland en India.

De cijfers zijn niet nieuw: 1 procent van de bevolking bezit 60 procent van ’s lands weelde en 25 procent van alle grondactes.

Sungsidh zegt dat zijn commissie een sub-commissie zal vormen die zich gaat bezighouden met bread-and-butter kwesties (alledaagse zorgen), waaronder de introductie van meer straatvoedsel ondernemingen, wijziging van watermanagement, hervorming van wetten over het beheer van grond en bossen alsmede verlaging van de kosten van levensonderhoud door bijvoorbeeld enkele accijnzen op energie te schrappen.

Op het forum zei voormalig minister van Energie, Pichai Naripthaphan (Pheu Thai), dat de kloof is verbreed omdat het overheidsbeleid voornamelijk ten goede komt aan grote bedrijven. Premier Prayut weet weinig van economie, zei hij, en heeft gefaald banen te scheppen en levenskansen voor de bevolking. Het GDP is weliswaar een indicatie van de economische groei, maar de rijkdom van het land dient gelijkermatiger te worden verdeeld, aldus Pichai.


 

Nieuws van de website 4-5 oktober

• 170 ton opium papaverzaden ad 24 mln baht, uit Pakistan bestemd voor Myanmar, onderschept in de haven van Laem Chabang
• Pattani: Isoc doet aangifte tegen 12 personen waaronder PT-partijleider Sompong en Thanathorn (FFP) wegens opruiing na een recente openbare discussie in het Zuiden over de grondwet
• Update: Oppositie noemt de beschuldiging een desillusie en dringt aan op intrekking aangifte
Video Songkhla old town heritage over voorstel bewoners de oude stad voor te dragen voor de Unesco werelderfgoed status, Engels ondertiteld
• Suan Luang (BKK): Chinese vrouw aangehouden, die met Thaise ID-kaart 15 jaar als tourgids werkte
• Chiang Mai in trek bij Chinezen voor jaarlijkse Gouden Week vakantie (1-7 oktober): 9,1 procent meer bezoekers dan in 2018
• Buitenlandse pensionado’s kunnen nauwelijks de touwtjes meer aan elkaar knopen door dure baht, retirement visum vereist maandinkomen van 65.000 baht of 800.000 baht op een bankrekening
• BoT versoepelt voor het einde van het jaar beperkingen op kapitaal outstroom ivm dure baht
• ACT steunt verbod op gebruik chemische bestrijdingsmiddelen en pleit voor open stemming over de kwestie
• Buri Ram: MotoGP leider Marc Marquez terug in de race na crash en behandeling in ziekenhuis
• Regering handhaaft prognose van 3 pct GDP groei dit jaar dankzij economische stimuleringsmaatregelen
• Pattani: Rechtbank akkoord met voorlopige hechtenis van vermeende opstandeling die zich 14 jaar verborgen heeft gehouden
• Elektriciteit vrijdag 1 uur uitgevallen in Chiang Mai, Chiang Rai, Lamphun en Phayao door storing in Mae Moh elektriciteitscentrale (Lampang)
• THAI relativeert zorgen staatssecretaris Thaworn (Transport) over liquiditeitsproblemen, THAI-president Sumet zegt: cashflow is gezond, het is business as usual
• Hat Yai: Tuktuk bestuurders protesteren tegen bericht op website over bestuurder die 450 baht per persoon zou hebben gerekend voor een ritje van 2,5 km, ze vragen de webmaster om bewijs en dreigen met aanklacht wegens smaad
• DSI heropent op last van minister van Justitie onderzoek naar onopgeloste moord op Japanse vrouwelijke toerist (27) in Sukhothai in 2007

Thailand blijft amazing

5 oktober – De slogan Amazing Thailand waarmee het land toeristen probeert te trekken, krijgt vandaag wel een bijzondere betekenis want motorracer Marc Marquez is gisteren na een crash tijdens een trainingsronde en behandeling in het ziekenhuis weer op de motor gestapt en in Yala heeft een rechter, nadat hij had gevonnist in een zaak, een pistool getrokken en geprobeerd zichzelf van het leven te beroven. Is er één land in de wereld waarin zoiets kan gebeuren?

De suïcidepoging heeft zorgen opgeroepen over mogelijke inmenging in de zaak, schrijft de krant, maar woordvoerder Suriyan van het Office of the Judiciary hield het gistermiddag op stress. Hij zei dat het kantoor onderzoek gaat doen naar het incident. De als senior judge omschreven rechter is in het ziekenhuis geopereerd aan zijn verwondingen die niet levensbedreigend zijn.

Voordat Khanakorn Pianchana (foto) zichzelf verwondde, had hij een verklaring van 25 pagina’s op Facebook gezet, maar die was gisteren niet zichtbaar. De krant schrijft dat hij een zaak behandelde met betrekking tot nationale veiligheid, die verband hield met secret association, samenzwering en vuurwapen misdrijven. Naar verluidt zou het document duiden op meningsverschil van rechters over het vonnis, want Khanakorn besloot alle vijf verdachten vrij te spreken.

De uitdrukkingen ‘Return the ruling to the judges’ en ‘Return justice to the people’ kwamen driemaal in het document voor. De Court of Justice heeft de authenticiteit van het document bevestigd noch ontkend.

Secretaris-generaal Piyabutr (Furture Forward), voormalig universitair docent rechten, zei gisteren niet te geloven dat de suïcidepoging het gevolg was van stress. Khanakorn had hem sinds begin september informatie gestuurd en hem gevraagd het openbaar te maken. Meer zegt het bericht daarover niet.

Het bericht eindigt met een uitleg over de bevoegdheid van een regionale hoofd rechter en het hoofd van een onderzoekspanel, maar wat dat met de zaak te maken heeft, begrijp ik niet.

Over de crash van vijfvoudig MotoGP winnaar Marquez kan ik kort zijn. Hij viel in een bocht van zijn motor, bezocht het ziekenhuis en werd fit genoeg bevonden om weer op de motor te stappen. Marquez won vorig jaar de eerste MotoGP op het Chang International Circuit en wordt ook als winnaar zondag getipt.

Politieonderzoek heropend naar cold case

5 oktober – Dat een cold case zoals dat in Nederland heet, wordt heropend is niet uniek, vooral als er nieuw bewijsmateriaal opduikt. Dat is onlangs nog gebeurd met het onderzoek naar de vermissing van Karen activist Porlajee nadat botjes van hem waren gevonden die erop wijzen dat hij vermoord is.

Maar dat een onderzoek wordt heropend op verzoek van de minister van Justitie is wel uniek, vooral omdat hij dit alleen heeft gevraagd omdat hij parlementslid is voor de provincie waarin het slachtoffer werd vermoord. Het gaat om de Chinese toeriste Tomoko Kawashita (27) die in 2007 op vakantie ging naar Thailand en op 24 november Loy Krathong in Sukhothai bijwoonde. Zij werd de volgende dag doodgestoken gevonden bij Wat Saphan Hin.

Nadat de politie geen enkele vorderingen had geboekt in het onderzoek, nam de DSI (Thaise FBI) het onderzoek in 2013 over, maar die lukte het ook niet een dader te vinden. De ouders van het meisje brachten driemaal een bezoek aan Thailand om te informeren naar de vorderingen en loofden een beloning uit voor aanwijzingen die zouden kunnen leiden tot de arrestatie van de verdachte. In januari verhoogden ze het bedrag van 1,6 miljoen naar 2 miljoen baht.

Het Central Institute of Forensic Science, evenals de DSI een onderdeel van het ministerie van Justitie, heeft 300 DNA monsters onderzocht, maar ook die hebben niet geleid tot oplossing van de moord.

Minister Somsak (Justitie) zegt dat de onderzoekers hun werkterrein moeten uitbreiden van de PD (plaats delict) naar andere gebieden. Misschien levert dat toentertijd niet ontdekt bewijsmateriaal op. Hij zegt dat de onopgeloste zaak het toeristisch image van het land schaadt [wat overigens niet blijkt uit de gestage toename van het toerisme].

Bangkok Post plaatst het bericht vandaag op de voorpagina. Hoewel ik het incident al noemde in Nieuws van de website, meld ik het opnieuw, nu aangevuld met details.

Ook op de voorpagina een bericht over het protest van de oppositie tegen de aanklacht van Isoc die 12 personen heeft beschuldigd van opruiing, alleen maar omdat ze tijdens een forum in september voor het Provinciehuis van Pattani hun mening hadden gegeven over de (nieuwe) grondwet van 2017 en de noodzaak die te veranderen. BP wijdt er een lange 1-kolommer aan maar die bevat alleen oud nieuws en achtergrondinfo en netjes somt de krant de namen van de twaalf ‘verdachten’ op. Vind ik wel best.

Kort Nieuws zaterdag 5 oktober

– Pagina 2 bevat vijf berichten waarvan twee al bekend (protest tuktuk-bestuurders en aanhouding van een vermeende opstandeling in het Zuiden). De pagina opent met de arrestatie van vier buitenlanders, die worden verdacht van fraude, vervalsingen en mensenhandel. Het gaat om een Chinees, twee Zuid-Koreanen en een Cambodjaan.

Drie hielden zich al jaren verborgen in Thailand, de Chinees werd na een tip van de Chinese autoriteiten aangehouden toen hij probeerde op Don Mueang het land binnen te glippen. Hij wordt in eigen land gezocht voor een frauduleus investeringsprogramma ad 137 miljoen yuan (685 miljoen baht).

Een van de twee Zuid-Koreanen woonde al 25 jaar in Thailand. Hij werd in Pathum Thani aangehouden bij een controle naar visa van buitenlanders. Zijn paspoort was in 1999 verlopen. Hij werd in eigen land gezocht voor het vervalsen van cheques en persoonlijke identificatiekaarten. Die zaken zijn niet verjaard want in Zuid-Korea wordt de verjaringstermijn geschorst wanneer een verdachte naar het buitenland vlucht.

De andere Zuid-Koreaan maakte zich schuldig aan oplichting met investeringen in futures, waarmee hij 500 miljoen baht verdiende. Hij woonde al 2,5 jaar illegaal in Thailand.

De Cambodjaan werd aangehouden wegens mensenhandel. Hij bemiddelde bij de plaatsing van landgenoten in de visserij. Hij is een van de vier Cambodjanen die zijn aangehouden omdat ze illegaal het land waren binnengekomen en op straat bedelden.

– Mahatma Gandhi is nog steeds een inspiratiebron voor velen, kopt de krant boven een bericht op de 2 over de festiviteiten op de Indiase ambassade in Bangkok ter gelegenheid van de geboorte van Gandhi 150 jaar geleden.

Secretaris Armida Salsiah Alisjahbana van Unescap (Economic and Social Commission for Asia and the Pacific) zei dat Gandhi’s pleidooi voor geweldloos verzet vandaag nog steeds relevant is, te gebruiken bij uitdagingen als klimaatverandering, schendingen van mensenrechten, haatmisdrijven, ongelijkheid en armoede.

Thailand’s staatssecretaris Vijavat (Buitenlandse Zaken) drong er bij regeringsleiders op aan toename van geweld te voorkomen, waarbij hij Gandihi’s woorden citeerde: Be the change that you wish to see in the world. Hij pleitte voor een niet gewelddadige denkrichting gebaseerd op tolerantie, coexistentie van geloven, compromissen, inclusiviteit en wederwijds respect van jongeren.

– Verder meldt de 2 dat Prayut gisteren zijn rentree heeft gemaakt in een video van 30 minuten op de Facebook-pagina Thai Khu Fah. Het was de tweede keer dat hij opdook in het programma dat wordt gepresenteerd door regeringswoordvoerder Narumon.

De talkshow Government Weekly ging in op Prayut’s recent bezoek aan de VS waar hij de Algemene Vergadering van de VN bijwoonde, de PM 2,5 crisis en de problemen van boeren. Voorts zei hij dat de inschrijvingstermijn voor de Chim-Shop-Chai campagne (Taste-Shop-Spend) is verlengd [geen nadere toelichting].

– Als laatste pagina 3 met drie al bekende nieuwsitems (pleidooi ACT voor herbicide-verbod, aanhouding Chinese vrouw met Thaise ID en reactie THAI op zorgen staatssecretaris over financiële problemen) en de rubriek In Brief met vijf kortjes.

De zogeheten bovenop (artikel boven de opening) meldt dat de prestigieuze King’s College School Wimbledon een campus opent in Thailand. Tenzij u net zo rijk bent als Dagobert Duck is dat geen school voor uw kinderen, want dan bent u tot de bedelstaf veroordeeld. Het is de derde campus van de school in Azië, de andere twee staan in China.

Het eerste schoolhoofd in Thailand, Thomas Banyard, zei gisteren tijdens de presentatie van de school dat 90 procent van de leeringen die op de school zijn opgeleid worden toegelaten tot universiteiten van hun eerste keus in de UK en VS, zoals Harvard, Princeton, Stanford en Yale. 25 procent van de Wimbledon leerlingen gaan elk jaar naar Oxford of Cambridge.

– Laatste bericht. Het Department of Land Transport heeft gisteren zeven maatregelen bekend gemaakt om de emissies van voertuigen te beperken, die de belangrijkste bron vormen van de smog met PM 2,5 stofdeeltjes. Ze worden door de krant keurig opgesomd. Mag u zelf lezen: 7 measures to slash emissions unveiled.

Sinds oktober vorig jaar heeft de DLT de uitlaten van 122.370 voertuigen gecontroleerd, 3.520 stootten vervuilende stoffen uit. Eigenaren van voertuigen die het PM 2,5 niveau overschrijden, krijgen een boete van 5.000 baht. Een voertuig dat het smogniveau overschrijdt wordt bespoten met een merkteken dat aangeeft dat het niet gebruikt mag worden.


 

Hindi Zahra – Un Jour – Live @ Les Contes du Paris Perché. https://youtu.be/rs2PgcX_sRM

Hindi Zahra (1979) is een Marokkaanse in Frankrijk wonende zangeres met een Engels- en Berberstalig repertoire.


 

Bangkok Post laat een steek vallen

4 oktober – Niet in de nieuwskolommen gelezen, wel in een ingezonden brief in Bangkok Post. Het voltallige bestuur van de Spoorwegen (SRT) is afgetreden. De briefschrijver, wiens naam ik regelmatig tegenkom in de rubriek PostBag, looft het besluit want het huidige bestuur bestaat uit een stel dinosaurus fossielen die absoluut geen visie hebben, geen idee van verbetering van diensten en geen ander idee in hun hoofd hebben dan te zitten op je weet wel wat, terwijl ze wachten op hun pensioen.

Hopelijk, schrijft hij, worden ze vervangen door een nieuw, jonger en meer dynamisch bestuur. ‘Ik zeg: hopelijk, want ik heb geleerd nooit veel te verwachten of mijn adem in te houden wanneer een bestuursverandering van welke aard dan ook plaatsvindt of een andere verandering, waar dan ook.’

Heerlijke brief, maar waarom heb ik er niets over in de krant gelezen? BP laat weer een forse steek vallen. (Bron: BP, 3 oktober)

Programma van het bezoek van de paus aan Thailand

4 oktober – Gisteren werd het door mij beloofde kader met het programma van het pausbezoek pas laat op de website gezet, dus het ontbrak in Nieuws uit Thailand. Hierbij alsnog een overzicht van zijn bezigheden. Tijd om bezienswaardigheden zoals het Grand Palace te bezoeken, heeft hij niet, zo te zien.

Commentaar: Niet de prijs

4 oktober – De Thaise overheid denkt: als we het metrokaartje goedkoper maken, laten automobilisten hun bolide voor de deur staan en nemen ze de metro en komt een einde aan de luchtvervuiling met smog.

Hoe naïef.

De prijs van het kaartje vormt geen enkel beletsel voor mensen die zich een auto kunnen veroorloven, wel het gebrek aan comfort in de spitsuren, waarin de meeste forenzen reizen.

Tegen het comfort van een eigen auto op uiterst korte loopafstand van de deur van je huis (wel zo fijn als het regent) kan geen enkele metro of stadstrein op en dat geldt ook voor de afstand die op de plaats van bestemming moet worden afgelegd naar de werkplek. Voor een auto hoef je niet lang in de rij te staan en je hebt een comfortabele zitplaats; in de metro word je vervoerd als haringen in een ton. Files en langzaam rijdend verkeer neem je op de koop toe.

Het commentaar van BP stelde gisteren: To make Bangkok’s service a real success, the operators must lower ticket prices. Minister Saksayam (Transport) heeft zelfs voorgesteld een eenheidstarief van 15 baht in te voeren. Het tekort zou ten laste van de staatskas moeten komen, maar terecht stelt BP dat het niet redelijk is de hele bevolking van het land te vragen om mee te betalen aan het grootstedelijk vervoer van forenzen.

De krant zegt verder dat de metro te duur is voor de laagstbetaalden. Maar die hebben helemaal geen behoefte aan de metro, want ze reizen per bus wat stukken goedkoper is.

Meestal schrijft BP in haar commentaar verstandige dingen, maar ditmaal slaat ze de plank volledig mis. Iedere expert op het gebied van openbaar vervoer kan dat beamen. Maar net als bij waterbeheer zegt de overheid over buitenlandse adviezen (onder andere van een Nederlander) dat ze haar eigen boontjes kan doppen. Hoe eigenwijs kan iemand zijn. (Bron: BP, 3 oktober)

Nieuws van de website 3-4 oktober

• Buri Ram: Huwelijksfeest van prettie en nep-biljonair kostte geen 3,5 mln baht maar 300.000 baht, zegt bedrijf dat de decoraties verzorgde, maar de totale kosten bedroegen wel 2,6 mln baht
• Investor confidence index 8,64 pct hoger dan in september, maar blijft de rest van het jaar constant
• Voormalige studenten met schulden bij het Student Loan Fund hebben dit begrotingsjaar het recordbedrag van 31 miljard baht afgelost, 20 procent meer dan vorig jaar
• Na 17 jaar is de man (39) gearresteerd die destijds zijn vriendin beroofde en in brand stak omdat ze hem gedumpt had; sindsdien is ze zwaar gehandicapt
• Vice-premier Wissanu wijst verzoek FFP af om bedrijven in Nakhon Pathom te gelasten personeel op 23 oktober vrij te geven zodat ze kunnen stemmen in een herverkiezing
• Minister Anutin (Volksgezondheid) noemt tegenstanders van een verbod op het gebruik van drie giftige chemische bestrijdingsmiddelen ‘lafaards en sukkels’
• Regering optimistisch dat consortium olv de Charoen Pokphand groep het contract voor de aanleg van de luchthaven-HSL op 15 oktober tekent, zoals vereist. Als ze dat niet doet, komen GPH en alle bedrijven in het consortium op de zwarte lijst van bedrijven die geen overheidscontracten krijgen

Waarom weer die drommelse Prayut?

4 oktober – De voorpagina van Bangkok Post is vandaag één en al overheidsnieuws wat mij tot de verzuchting bracht bovenstaande kop te brouwen, die betrekking heeft op de opening krant. Elke scheet die Prayut laat – vergeef me het grof taalgebruik – krijgt altijd veel aandacht in BP alsof wat hij zegt van groot belang is. Het lijkt erop dat de krant, evenals hij zelf, nog niet gewend is dat Prayut nu premier is en geen dictator zoals in de vorige regering.

Goed, de krant kopt PM issues warning over budget. Die waarschuwing is gericht aan de bevolking en met name de boeren. Ze zullen grim (grimmige) gevolgen ondervinden wanneer de crucial (cruciale) begroting van 3,2 biljoen baht voor het begrotingsjaar 2020 in het parlement wordt afgeschoten. Hij zei dat donderdag op een bijeenkomst van de National Farmers Council in Bangkok.

Ja, meneer Prayut, dat is nou democratie. Het kabinet stelt iets voor, het parlement kan het goed- of afkeuren, maar de omhoog gevallen legercommandant kan daar maar niet aan wennen.

Bovendien is hij zelf mede schuldig aan het feit dat de regeringscoalitie op een flinterdunne meerderheid in het Huis van Afgevaardigden rust. Het plannetje om met behulp van de grondwet van 2017 de macht van de NCPO (junta) te continueren is niet voor honderd procent geslaagd. De regering steunt op 251 zetels, de oppositie op 244 zetels. De krant schrijft: De regering loopt het risico gedwongen te worden om af te treden, als ze de stemming verliest. Wat Prayut verder zei, vind ik niet de moeite waard om te citeren. U mag het zelf lezen (klik op de kop).

Lafaards en sukkels
Het openingsverhaal gaat vervolgens in op de controverse over een eventueel verbod op het gebruik van drie giftige chemische bestrijdingsmiddelen in de land- en tuinbouw. Ik citeerde al minister Anutin die de tegenstanders van een verbod ‘lafaards en sukkels’ heeft genoemd. Hij doelt op degenen die academici hebben bedreigd omdat ze een voorstander zijn van een verbod.

Anutin daagt ze uit: ‘Come and have a go at me. Talk to me openly. Don’t hide. What do you get by intimidating academics? Come and threaten Mananya [staatssecretaris van Landbouw] and me.’ Ja, Anutin is kwaad en niet zo’n beetje ook.

Anutin vindt dat Prayut het laatste woord moet hebben over een eventueel verbod. ‘Wanneer de National Hazardous Substances Commission (NHSC) nog steeds tegen het beleid ingaat, moet de premier een besluit nemen. Ik vertrouw erop dat hij achter de bevolking en de boeren staat en dat hun welzijn aan zijn hart ligt.’

Wat de zaak vooral gevoelig maakt is een brief van minister Chalermchai (Landbouw) waarin hij het Department of Agriculture opdraagt het besluit van de NHSC te volgen, die het gebruik nog 2 jaar wil toestaan, maar beperkt. Pijnlijk voor zijn staatssecretaris Mananya die al enkele keren heeft gezegd het gebruik voor het eind van het jaar te willen verbieden. Vele landen hebben dat al gedaan.

Ministerie bezuinigt op studiereizen e.d.

4 oktober – De minister van Onderwijs heeft zijn personeel gevraagd een jaar lang geen studiereizen naar het buitenland te maken en dure trainingsprogramma’s, seminars en grote bijeenkomsten te schrappen. Een panel gaat bestuderen hoe het budget dat hiervoor beschikbaar is, het meest effectief kan worden besteed.

De minister wil voor het eind van het jaar haring en kuit hebben; de resultaten worden gebruikt om een budgetplan te maken voor het begrotingsjaar dat in oktober 2020 begint. Indien mogelijk kunnen seminars en trainingsprogramma’s met behulp van informatietechnologie georganiseerd worden, zoals videoconferenties, waardoor kosten bespaard worden.

De minister maakte nog meer plannen bekend om het werk te stroomlijnen en overlappingen te voorkomen, maar die zijn erg detaillistisch, dus laat ik onvermeld.

Marine bouwt nieuwe residentie annex gastenhuis

4 oktober – Leuk optrekje, vindt u niet: de mansion (lastig te vertalen woord, zoiets als herenhuis, villa) die gebouwd wordt op de Thon Buri zijde van de Chao Phraya. Het gebouw, waarvan de bouw 112 miljoen baht kost, is niet de nieuwe residentie van de marinechef, zoals gesuggereerd op de Facebook-pagina Joh Luek Tua Thai Inside Thailand (Digging deep in Thailand, inside Thailand, revealing secrets).

Een bron zegt dat het gebouw weliswaar op het terrein van de voormalige residentie staat, maar het gaat ook dienst doen als gastenverblijf voor buitenlandse gasten van de marine, gasten van de regering en leiders van buitenlandse strijdmachtonderdelen, zodat voor hen niet meer hotelaccommodatie hoeft te worden geboekt. Daardoor bespaart de marine weer op kosten.

Voorheen verhuisden marinecommandanten naar de residentie, maar de huidige commandant blijft liever in zijn eigen huis in Samut Prakan wonen.

Herstelplan voor THAI faalt, daar verlies toeneemt

4 oktober – Het binnenland nieuws staat vandaag op drie pagina’s van het eerste katern. Pagina 2 opent met het bericht dat het consortium gevormd om de luchthaven HSL aan te leggen faces blacklist, zoals de kop luidt (meldde ik al in Nieuws van de website) en pagina 3 opent met de vrees van staatssecretaris Thaworn (Transport) dat de onder schulden gebukt gaande nationale luchtvaartmaatschappij Thai Airways International (THAI) dit jaar afstevent op een recordverlies van ruim 10 miljard baht.

Thaworn zegt dat het vorig jaar opgestelde financiële herstelplan niet lijkt te werken, want in het eerste halfjaar is al een verlies geboekt van 6 miljard baht. ‘THAI is nu in crisis. Haar financiële status is in een kritieke conditie. De vraag is hoe goed de voorzitter van de raad van bestuur zich bewust is van deze situatie.’

‘Ik vraag me ook af hoe serieus de staf discussieert over de aanpak van de verslechterende financiële situatie. De staf lijkt onvoldoende te reageren op haar taak de financiële zorgen van de maatschappij te verzachten. Er zullen nog heel wat taken moeten worden verricht met betrekking tot de herstel- en investeringsplannen.’

Hoewel de staatssecretaris beloofd heeft THAI uit de modder te trekken, moet hij toegeven de onder de maat presterende functionarissen niet te kunnen ontslaan. Hij waarschuwt ook de maatschappij voor haar plan de regering om een lening van 50,8 miljard baht te vragen voor verbetering van de liquiditeit.

‘THAI moet goed nadenken voor ze zo’n stap neemt met het geld van belastingbetalers. En wanneer dingen scheef gaan, dient iemand daarvoor verantwoordelijk te worden gehouden.’

Het verzoek om een lening is al ingediend bij het ministerie van Financiën. Of het wordt gehonoreerd hangt af van het vermogen van THAI om de schuld af te lossen, zegt een bron. Van het gevraagde bedrag wordt 32 miljard baht bestemd voor werkkapitaal en de rest om de cashflow te verbeteren. De regeringscommissie beheer openbare schulden maakt zich zorgen over THAI’s liquiditeit en nog meer schulden wanneer ze 38 nieuwe toestellen ad 156 miljard baht koopt. De staatssecretaris heeft opdracht gegeven het aankoopplan te herzien.

Kort Nieuws vrijdag 4 oktober

– Het Pollution Control Department (PCD) stelt voor overheidspersoneel te vragen om niet met de auto naar hun werk te gaan als de concentratie PM 2,5 boven 100 microgram per kubieke meter lucht stijgt [dat is dus tweemaal de veiligheidslimiet]. De PCD denkt dat hierdoor de luchtkwaliteit kan verbeteren.

Gisteren belegde het departement een bijeenkomst om de beste maatregelen vast te stellen ter bestrijding van de smog. De bijeenkomst werd gehouden nadat maandag gebleken was dat 45 van de 48 meetstations in en om Bangkok concentraties PM 2,5 te zien gaven van onveilige waarden.

Hoofd Pralong van de PCD zegt dat vrachtwagens tussen 6 en 10 uur en tussen 15 en 21 uur niet in de binnenstad mogen komen. De PCD stelt ook voor meer watersproeiwagens in te zetten. Alle voorstellen gaan naar de commissie luchtverontreiniging en worden daarna voorgelegd aan de National Environment Board. [Leve de bureaucratie!]

– Vandaag arriveren 200.000 liefhebbers van motorraces in Buri Ram om de tweede Buriram Moto GP bij te wonen, die tot zondag duurt. Minister Saksayam (Transport) verwacht geen problemen: de autoriteiten zijn volledig voorbereid op hun komst. De transportdiensten in de provincie staan klaar om de toestroom te verwerken.

Voorts heeft de minister de luchthaven gevraagd voor voldoende veilige en schone toiletten te zorgen. Ja, de minister denkt aan alles. Het aantal luchthaven VIP zones is uitgebreid, een shuttle busdienst is in bedrijf, de Buri Ram Bus Terminal is opgeknapt en 93 politieagenten staan elke dag tijdens de races standby.

– Een commissie van het ministerie van Transport bestudeert het verzoek van Thai AirAsia om een flight check-in systeem met gezichtsherkenning te mogen gebruiken. De commissie die onder leiding staat van adjunct directeur-generaal Somkiat van het Department of Airports mag er tot het eind van de maand haar tanden in zetten.

Ze gaat de RTP, het ministerie van Binnenlandse Zaken en CAAT om advies vragen. Ook wordt nagegaan of de wet zo’n systeem toestaat omdat gebruik wordt gemaakt van persoonlijke gegevens en te maken heeft met veiligheidskwesties. Volgens de budgetmaatschappij halveert het systeem de check-in tijd.

– Het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) heeft sinds de oprichtig 17 jaar geleden 2.947 zaken afgerond. 157 zaken staan nog open. DSI-hoofd Paisit maakte dit gisteren bekend tijdens een ceremonie waarop het 17-jarig bestaan werd gevierd en duizend personeelsleden een eed aflegden om zich verre te houden van corruptie.

Hij zei dat de DSI veel uiteenlopende zaken heeft behandeld en noemde als meest recent voorbeeld de encroachment van 93 rai in nationaal park Sirinart in Phuket. De DSI heeft kans gezien die te verhinderen wat de overheid 800 miljoen baht had kunnen kosten.

De DSI houdt zich voornamelijk bezig met vier soorten wettelijke zaken: economische misdrijven, informatietechnologie en schendingen van intellectuele eigendomsrechten, consumenten- en milieubescherming en internationale misdrijven.

– Laatste bericht. Pheu Thai overweegt niet mee te doen aan de verkiezing van gouverneur van Bangkok wanneer ze geen kandidaat kan vinden die in staat is voormalig partijlid en ex-minister van Transport Chadchart Sittipunt te verslaan. Chadchart heeft besloten zich als onafhankelijke kandidaat in de strijd te werpen.

Pheu Thai adjunct-partijleider Plodprasop roemt Chadchart’s beslissing en noemt hem een man van hoog kaliber. Pheu Thai zal hem nooit als rivaal zien, zegt hij, omdat Chadchart met de partij is opgegroeid en door veel leden wordt gerespecteerd. Meer weten? Lees: Pheu Thai mulls backing Chadchart as city governor.


 

ANA MOURA – QUE DIZER DE NÓS. https://youtu.be/FCUVNkXYGsw

There is no other fado voice like Ana Moura’s. A voice that traipses (slentert) freely through tradition, but that also takes time to flirt elegantly with pop music, to broaden the scope of this Lisbon song form in a highly personal way. But what really sets her apart is not just the deep and sensual timbre that few others can produce, it is her adroitness (bedrevenheid) at instantly transforming into fado any melody she lends her voice to. There is practically no fuse on this emotional explosion, fired unhesitatingly at the listener’s heart. (Bron: website Ana Moura)


 

Nieuws van de website 2-3 oktober

• Politie Pattaya doet grootste drugsvangst in 10 jaar: 1 miljoen speedpillen en 1 kilo crystal meth twv 100 mln baht, 5 arrestaties
• Particuliere sector verwacht geen exportgroei dit jaar
• Thai Federation of Provincial Tourist Associations ziet weinig heil in stimuleringsmaatregelen voor binnenlands toerisme
• Acteur en reddingswerker Bin Bunluerit stopt met geldinzamelingscampagne voor slachtoffers van overstromingen, eindstand 422 miljoen baht
• Paus Franciscus celebreert twee missen tijdens zijn 3-daags bezoek aan Thailand in november en wordt ontvangen door de koning en de Supreme Patriarch
• Kabinet akkoord met ontwerpregeling Amlo die financiële instituten toestaat de geldbron van klanten na te gaan
• Buri Ram: ‘Biljonair’ zadelt zijn bruid, een prettie, op met een schuld van 3,5 miljoen baht voor hun luxueuze huwelijksfeest, cheque met bruidsschat van 1,6 mln baht is verdwenen, de bruidegom is met de noorderzon vertrokken
• FDA roept negen partijen antibioticum Tazocin terug nadat verontreinigde silicone olie in talrijke flacons is gevonden, Ramathibodi Hospital had de FDA gewaarschuwd

Ruzie over herbicideverbod verdiept zich

3 oktober – Een staatssecretaris bedreigd, een wetenschapper die telefonisch en op Facebook beledigd wordt, een wetenschapper die op een luchthaven werd lastig gevallen, waardoor ze een andere vlucht moest nemen, een verzoek aan de universiteit haar te ontslaan en haar researchbeurs in te trekken enzovoort – de (financiële) belangen moeten wel torenhoog zijn dat deze dingen gebeuren om een verbod op het gebruik van drie chemische bestrijdingsmiddelen in de land- en tuinbouw tegen te houden.

Binnen het ministerie van Landbouw is ruzie ontstaan omdat de minister in een brief het Department of Agriculture gezegd heeft het besluit te volgen van de National Hazardous Substances Committee (NHSC) om het gebruik nog twee jaar toe te staan, mits beperkt. Die commissie heeft het laatste woord.

Staatssecretaris Manaya is een fervent voorstander van een verbod, zoals dat ook in andere landen geldt en heeft al meermalen gezegd de drie chemicaliën voor het eind van het jaar te zullen verbieden. Goed nieuws voor milieuactievoerders en academici, zoals gezondheidsspecialisten, die wijzen op de gevaren van het gebruik. Ze ijveren al twee jaar voor een verbod, maar het wil er maar niet van komen, want de lobby van de industrie verhindert dat.

Maandag vergadert een commissie die gevormd is om alternatieven te zoeken. Ze zal de minister van Landbouw en premier Prayut informeren waarna de tegenstribbelende NHSC op de hoogte wordt gebracht van de opties.

De parlementscommissie toxic farm chemical controls is benieuwd naar wat de ministers van vier ministeries over een eventueel verbod vinden. Ze zijn door de commissie voor de volgende vergadering uitgenodigd. Behalve de minister van Landbouw zijn dat de ministers van Handel, Industrie en Volksgezondheid. Van dat laatste ministerie is bekend dat het vanwege de (bewezen) gezondheidsrisico’s een voorstander is van een verbod.

Minister Saksayam heeft een ideetje

3 oktober – Bangkok Post bevat vandaag twaalf nieuwsberichten c.q. -verhalen op de vier binnenland pagina’s van het eerste katern en de rubriek In Brief. Eén berichtje op de voorpagina gaat over de ongeregeldheden in Hong Kong op dinsdag. De politie vuurde 1.400 traangasgranaten af en honderden rubber kogels, een aantal dat de helft vormt van alle salvo’s die in de maanden van protest zijn afgevuurd.

Op de voorpagina ook aandacht voor het bezoek dat paus Franciscus in november aan Thailand brengt. Bij het artikel staat een kader met het programma van het driedaags bezoek, maar dat ontbreekt nog op de website. Dat de paus door de koning en de Supreme Patriarch wordt ontvangen en twee missen celebreert weten we al, de andere afspraken zijn te veel om op te noemen. De paus arriveert op 20 november om 12.30 uur op het militaire deel van luchthaven Don Mueang en vertrekt op 23 november om 9.30 uur naar Japan, zijn volgende reisbestemming.

Pagina 2 opent met een ideetje van minister Saksayam (Transport). Hij oppert de accijns en de registratietarieven voor milieuvriendelijke voertuigen, zoals elektrische en hybride wagens, te verlagen om zo de PM 2,5 smog die Bangkok teistert, te bestrijden. De belasting op voertuigen die door de mand vallen bij testen op hun uitlaat emissies dienen volgens de minister verhoogd te worden.

Op de korte termijn werkt het ministerie samen met het Pollution Control Department (PCD) om strengere emissietests te houden bij bussen en vrachtwagens in Bangkok en vijftien omliggende provincies op plaatsen waar de concentratie PM 2,5 boven het veiligheidsniveau ligt. In Khon Kaen, geen buurprovincie van Bangkok, is zelfs al 101 microgram fjnstof per kubieke meter lucht gemeten, een hoeveelheid die ik voor het eerst in de krant tegenkom. De PCD hanteert als limiet 50, de WHO 25 microgram.

De niveaus in Bangkok en buurprovincies zakten gisterochtend om 9 uur naar 19 tot 52 microgram. De hoogste concentratie werd gemeten langs de Rama III en Charoen Krung Road in het district Bang Kholaem, de laagste in Bang Na. De PCD zei dat de lichte regen van gisteren voor enige verbetering had gezorgd.

Maar de stedelingen kunnen nog niet gerust ademhalen want in november maakt de PM 2,5 een comeback wanneer een hogedrukgebied uit China de noordelijke en centrale regio bedekt. De situatie zal daarentegen beter zijn dan vorig jaar, zegt PCD directeur-generaal Pralong omdat nu meer maatregelen worden genomen zoals controles op vervuilende voertuigen en open vuren, het sproeien met water, kunstmatig regen opwekken en de voorgenomen plaatsing van luchtfilters .

Vader aangehouden student vraagt snellere actie

3 oktober – Pagina 3 opent met een follow-up op de berichtgeving over de Thaise student die vorige maand in Caïro is aangehouden. Volgens eerdere berichten tijdens een demonstratie van studenten die het aftreden van de Egyptische president eisten, maar volgens zijn vriend werd hij vier dagen later aangehouden toen hij met twee vrienden een horlogereparatie winkel bezochten. De politie hield hem tijdens een willekeurige controle aan omdat zijn visum was verlopen.

Gevraagd of Ibrahim Mali zijn banden met IS had bevestigd, zegt de vriend dat dit op een misverstand moet berusten doordat hij slecht Arabisch spreekt. De vader zegt de beschuldiging niet te geloven. ‘Mijn zoon was nooit eerder betrokken bij politieke protesten. […] Hij heeft eerst twee jaar in Soedan gestudeerd maar besloot die studie niet af te maken om verder rechten te studeren aan de Al-Azhar universiteit in Caïro.’

De vader heeft een beroep gedaan op premier Prayut om zijn zoon vrij te krijgen. De vriend roept de media op de feiten te melden: ‘Alle Thaise studenten zijn in Egypte niet betrokken bij IS, ze willen alleen maar studeren.’

Vice-premier Prawit zei eerder dat Ibrahim in Soedan gearresteerd is geweest  en het land had verlaten omdat hij zijn studie er niet mocht voortzetten. Hoe Prawit aan die wijsheid komt, vermeldt het bericht niet.

Kort Nieuws donderdag 3 oktober

– Met bovenstaande berichten zijn de belangrijkste items van het nieuws van vandaag wel genoemd en kan ik doorgaan (en eindigen) met de rubriek Kort Nieuws. Ik begin weer met pagina 2. Behalve het ideetje van minister Saksayam bevat die twee berichten:

1 Het kabinet heeft een krediet van 2,28 miljard baht goedgekeurd voor de reparatie van wegen en andere infrastructuur die vorige maand tijdens twee tropische stormen zijn vernield. Het gaat om 218 wegen en infrastructuur in 24 provincies in het Noorden en Noordoosten.

Van het bedrag gaat 1,37 miljard baht naar het Highways Department om 125 reparaties te verrichten: reparatie van 5 bruggen, herbouw van 1 brug en herstel van schade door grondverschuivingen. Het Rural Roads Department krijgt 908 miljoen voor de reparatie van wegen, bruggen en dergelijke, waaronder een waterdrainage project en een project om erosie te stoppen.

Het RID heeft bekend gemaakt dat het waterpeil in de rivier Moon (Ubon Ratchathani) weer normaal is, maar de Council of Engineers Thailand waarschuwt de bewoners van die zwaar getroffen provincie voorzichtig te zijn, want ‘meer ongelukken kunnen gebeuren wanneer het water zich terugtrekt’.  Die zijn vaak het gevolg van ‘onwetendheid’. Het advies luidt: sluit de elektriciteit af en controleer het dak, vensters en pijpen op barsten. De council heeft ingenieurs werkzaam bij de overheid en in de particuliere sector gevraagd huizen te inspecteren.

2 Yamato, een groot Japans logistiek bedrijf, heeft belangstelling om samen met Thailand te investeren in zogeheten certification hubs voor agrarische producten op luchthavens in beide landen. Dit meldt de International Affairs Division van het ministerie van Transport. Het ministerie heeft ook met de Japanse counterparts gesproken over de ontwikkeling van infrastructuur in Thailand om vijfduizend Japanse bedrijven onderdak te bieden.

Airports of Thailand is al begonnen een certification hub te construeren op Suvarnabhumi waar tal van agrische producten worden geïnspecteerd en gecertificeerd voor export naar andere landen. Het controlecentrum is midden volgend jaar klaar. In Japan gaat het om de luchthavens van Tokyo Narita en Kansai International.

– Pagina 3, weer een halve pagina door een grote advertentie, telt twee berichten en een bericht in kader. De Amlo-regeling en de gearresteerde student kent u al. Het kader meldt dat het Special Branch Bureau (SBB) van de politie, blijkbaar geschrokken van de reacties, afziet van het verzamelen van informatie over moslim studenten. De parlementscommissie wetgeving, rechtspraak en mensenrechten heeft van de SBB de verzekering gekregen dat ze met deze controversiële operatie stopt.

De Muslim Students Federation of Thailand had bij de commissie aan de bel getrokken omdat ze de controles in strijd met de mensenrechten achtte. Volgens de SBB was het doel informatie te verzamelen om veiligheidsredenen, maar ze heeft nu beloofd daarmee te stoppen. De parlementscommissie houdt in de gaten of de SBB zich aan zijn woord houdt.

– Als laatste pagina 4 met twee bekende nieuwsitems (drugsvangst in Pattaya en teruggeroepen antibiotica), de rubriek In Brief met vijf kortjes en een interview. Van de kortjes noem ik dat in Pathum Thani de bouw is begonnen van ‘s lands derde tehuis voor daklozen, tevens opleidingscentrum (kosten 30 miljoen baht). Over een jaar is het klaar. De andere twee bevinden zich in Chiang Mai en Khon Kaen.

Een tweede kortje meldt dat de bekende activist Sirawith Serithiwat aka Ja New de vaste kamercommissie justitie heeft gevraagd onderzoek te doen naar de twee aanvallen op hem in juni, want de politie laat het erbij zitten. Hij werd bij zijn huis in Klong Sam Wa door vier mannen zwaar mishandseld met knuppels.

– Het grootste deel van de pagina wordt ingenomen door een interview met minister Nathapol Teepsuwan (Onderwijs). Hij zegt dat het efficiënt uitgeven van geld de sleutel is voor onderwijshervormingen: ‘Het probleem is niet het geldbedrag dat we hebben, maar het is meer hoe het geld effectief wordt besteed.’

Het ministerie krijgt in het begrotingsjaar 2020 490 miljard baht, het hoogste bedrag van alle ministeries. Wat hij nog meer zegt, mag u zelf lezen in Hunt for savings starts ‘on ground’.

– En hiermede eindigt vandaag Nieuws uit Thailand. Ik ga nu de tekst corrigeren en daarna een dutje doen.


 

Jehro ~ Salima. https://youtu.be/8bumj9pmGiw. Voor de tekst klik hier.

Jehro, de son vrai nom Jérôme Cotta, né le 11 février 1965 à Marseille, est un auteur-compositeur-interprète français.


 

Nieuws van de website 1-2 oktober

• Phetchabun: Phra Khru Wichian Panyaporn, abt van Wat Chom Sri, aangehouden wegens onzedelijk gedrag, omhelsde man en greep hem in zijn kruis
• Inflatie in augustus gestegen met 0,32 pct, minder dan verwacht
• Ayutthaya: De Central Administrative Court heeft de vergunningen ingetrokken voor het lossen van meer dan 500 bruto ton kolen bij aanlegplaatsen aan de Pasak rivier. Omwonenden hadden geklaagd over stof en herrie
• Ook herverkiezingen in kiesdistrict 7 van Khon Kaen wegens veroordeling parlementslid voor moord
• Ministerie van Transport opgedragen voertuigen in Bangkok die zwarte rook uitbraken, van de weg te halen
• Exporteurs verlagen weer exportprognose voor dit jaar, verwachte daling nu 1,5 pct in plaats van 1 pct. Volgend jaar groeit de economie met 0 tot 1 pct zeggen ze
• Gemeente Bangkok gaat een proef doen met een zuiveringstoren van 4 meter in centraal Bangkok om PM 2,5 stofdeeltjes te bestrijden
• Moeder van overleden 18 dagen oude baby schuldig aan onopzettelijke dood. Terwijl ze de baby melk gaf, speelde ze met haar mobieltje en ontdekte te laat dat het kind niet meer ademde
• Concessiehouder MRTA van Blue en Purple Line stelt exploitant BEM voor om kaartjespakketten te introduceren met korting voor forenzen die beide routes gebruiken
• Procureur-generaal vraagt politie beschuldiging wegens computermisdrijf tegen Thanathorn in te trekken
• De echtgenote van aannemerstycoon Premchai vrijgesproken van bezit verboden slagtanden van Afrikaanse olifanten. De slagtanden waren een familie-erfenis en zijn in 2015 gemeld bij de DNP (zie de pagina Stroperssage)

Nieuwe aflevering in Krimi Lunlabelle

2 oktober – De agent van de prettie die zegt aangerand te zijn tijdens een party in Nonthaburi is maandagavond door de politie verhoord en beschuldigd van luring or arranging for someone to be sexually assaulted. Ik neem de Engelse tekst over zodat bij de vertaling niets verloren gaat.

Of dat juridisch in de haak is, waag ik te betwijfelen, want de agent, mevrouw Krittiya Ritmangkon (24, foto), kon toch niet bevroeden toen ze Nong Dear (wat haar professionele naam is) naar de party stuurde om er drankjes in te schenken en gasten te entertainen, dat ze aangerand zou worden. Maar ik ben een juridische leek dus werp het alleen maar als vraag op.

Het bericht waaraan ik dit ontleen, vormt de opening van pagina 3, want de krant opent met de demonstrant die in Hong Kong door een politieagent is doodgeschoten – nota bene op de dag dat het 70-jarig bestaan van de Volksrepubliek China werd gevierd met een militaire parade en veel wapenvertoon. Heb het op de tv gezien: heel eng.

Het verhoor van Krittiya is het enige nieuwsfeitje in het bericht, dat verder zoals Bangkok Post vaak doet de gehele voorgeschiedenis nakauwt. Lekker gemakkelijk, begrijpt u wel, want de redacteur hoeft alleen maar copy and paste te doen.

U zult het mij niet euvel duiden dat ik dit niet doe. En als u eerder niets over de Lunlabelle-zaak heeft gelezen: jammer dan. Raadpleeg de pagina Thais nieuws 16-30 september en zoek op prettie of Lunlabelle en u bent weer helemaal op de hoogte.

Smog: Overheid zit niet bij de pakken neer

2 oktober – ‘Gelukkig zijn de meeste scholen nu dicht [herfstvakantie?] dus de gevolgen van de haze (nevel, mist, ik noem het liever smog) zijn beperkt’, zegt secretaris Kraiserm van de minister van Onderwijs. ‘Maar de situatie kan terugkeren, wanneer de winter begint dus moeten we bij voorbaat maatregelen voorbereiden.’

Die maatregelen bestaan uit de levering van luchtfilters aan openbare scholen in Bangkok en omgeving, maakte hij gisteren bekend op een persconferentie. De komende twee weken krijgen de eerste 37 scholen een air purifier (luchtzuiveraar).

Het ministerie van Onderwijs heeft het Office of the Vocational Education Commission (Ovec), het voor het beroepsonderwijs verantwoordelijke orgaan, opdracht gegeven 10.00 goedkope luchtfilters te ‘produceren’ [bedoeld zal zijn te laten produceren of te kopen] en die te verspreiden in de zwaarst getroffen gebieden. De luchtfilters, die 2.000 baht per stuk kosten, zijn verkrijgbaar in drie types: een op basis van water, een eenheid met een PM 2,5 filter en een luchtfilter voor auto’s.

‘Zodra ze zijn afgeleverd en getest, zullen we andere overheidsdiensten oproepen orders te plaatsen bij Ovec’, zegt Kraiserm.

Het bericht gaat verder over het plan bij BTS station Siam deze maand een air purification tower van 4 bij 1,5 meter te plaatsen (al gemeld in Nieuws van de website). Wanneer die effectief blijkt, worden er meer geplaatst en zal de gemeente Bangkok (BMA) bedrijven, warenhuizen en organisatoren van grote evenementen aansporen er ook één op hun locatie te plaatsen. De toren die 5,3 miljoen baht kost, kan een gebied van 1.000 vierkante meter bestrijken.

Maar dat is nog niet alles. De BMA overweegt ook zes watersproei trucks te kopen, een soort waterkanon ook handig om demonstraties te bestrijden. De gemeenteraad moet voor de aanschaf nog toestemming verlenen.

Om 8 uur gisterochtend werd het hoogste niveau aan PM 2,5 gemeten in Ban Phlat. Het bedroeg 81 microgram per kubieke meter lucht, ver boven de veiligheidslimiet van 50, die de PCD hanteert, en 25 van de WHO.

DNP gaat in beroep tegen vrijspraak voor Premchai en Khanitta

2 oktober – Het websitebericht noemt alleen de echtgenote Khanitta, maar de krant schrijft dat beiden, dus ook haar echtgenoot, aannemerstycoon Premchai, vrijgesproken zijn van het bezit van illegale slagtanden van Afrikaanse olifanten.

Het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation (DNP) laat het er niet bij zitten en gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechtbank. Woordvoerder Sompoch zegt: ‘Het punt is dat ze valselijk bezit van het Afrikaanse ivoor hebben aangegeven en dat is in strijd met de wet.’

Echtgenote Khanitta (65) houdt vol dat de twee paar slagtanden deel waren van een familie-erfenis en zijn gemeld. De rechtbank redeneerde daarom dat het echtpaar niet de intentie heeft gehad het bezit te verdonkeremanen, zoals de aanklacht luidde.

De slagtanden werden in februari vorig jaar gevonden bij een huiszoeking in hun huis in Huai Khwang (Bangkok). Die hield verband met de aanhouding van Premchai (65) wegens illegaal stropen in Thungyai Naresuan Wildlife Sanctuary (Kanchanaburi). Behalve het ivoor vond de politie ook 43 vuurwapens en munitie.

Premchai is in maart veroordeeld voor illegaal stropen en in augustus voor het illegaal bezit van vuurwapens en poging tot omkoping van de boswachters die hem hadden betrapt. Hij is tegen alle vonnissen in beroep gegaan. (Zie verder de pagina Stroperssage)

Kort Nieuws woensdag 2 oktober

– Het kabinet heeft gisteren twee aanvullende maatregels goedgekeurd om het binnenlands toerisme te stimuleren. Het gaat om de campagne Visit Thailand With 100 Baht en Shocking Price Weekday Travel. De twee maatregelen kosten de overheid 116 miljoen baht.

De 100-baht campagne wordt gevoerd in samenwerking met tourbedrijven, hotels, luchtvaartmaatschappijen, spa’s, toeristische bestemmingen en andere betrokken partijen. Ze voorziet in 40.000 reispakketten voor een speciale prijs van 100 baht elk.

De andere campagne richt zich op vermogende reizigers. Ook hierbij wordt samengewerkt met een groot aantal partijen. Ze bieden kortingen tot 70 procent en speciale voordelen en programma’s voor degenen die op weekdagen reizen.

Eerder besloot de regering een douceurtje van 1.000 baht uit te delen en belasting terug te geven aan binnenlandse toeristen. De eerste acht maanden van dit jaar is de toerisme-industrie traag gegroeid: binnenlands toerisme met 1,3 procent en internationale aankomsten met 2,6 procent.

– Het ministerie van Handel is tevreden over de 28e ronde met besprekingen over de RCEP, die van 19 tot 27 september in Danang (Vietnam) zijn gehouden. Over 13 van de 20 hoofdstukken is men het eens geworden. De volgende stap is de negende RCEP ministerial meeting op 12 oktober in Bangkok.

De RCEP is een vrijhandelsovereenkomst van de tien Asean-landen en zes dialoogpartners. De besprekingen slepen zich al sinds de oprichting in 2012 voort. Het streven is nu de overeenkomst uiterlijk eind van het jaar in werking te laten treden.

– Het ministerie van Handel kan zich beter concentreren op verlaging van de kosten van medische behandeling dan wat het nu doet: particuliere ziekenhuizen categoriseren aan de hand van hun prijzen, want daar schiet de bevolking niets mee op.

Secretaris-generaal Saree van de Foundation for Consumers vindt dat het ministerie ‘agressieve maatregelen’ moet nemen om de prijzen te beperken. ‘Veel mensen zijn geruïneerd door de hoge behandelkosten.’

Deze maand begint het ministerie met het categoriseren van particuliere ziekenhuizen als fair, medium of expensive. De maatregel is een reactie op toenemende klachten over dure of te hoog geprijsde behandelingen in particuliere ziekenhuizen.

De eerdere poging van het ministerie de prijzen te beheersen is vastgelopen op bezwaren van de ziekenhuizen. Ze zeggen dat de controles de medische ontwikkeling schaden en het beleid om Thailand als medisch centrum te positioneren.

– De nieuwe commandant van de luchtmacht, Maanat Wongwat, verdedigt de aanschaf van nieuw materieel en het opknappen en repareren van wapens. Later deze maand krijgt het parlement een voorstel voor de aanschaf van wapens op basis van een plan waaraan de afgelopen vijf jaar is gewerkt. Hij denkt de oppositie wel te kunnen overtuigen van de noodzaak.

‘Ja, ik heb genoeg ervaring in het verdedigen van een verzoek om een budget. Een groot deel van het aangevraagde budget wordt besteed aan de upgrade van oude wapens. Daarmee besparen we veel geld vergeleken met het kopen van nieuwe.’

– De rubriek In Brief bestaat weer uit vijf kortjes. Ik noem er twee.
1 Premier Prayut gaat van 21 tot 24 oktober naar Japan om de kroning bij te wonen van keizer Naruhito. In zijn afwezigheid neemt vice-premier Prawit de honneurs waar. De 59-jaar oude keizer besteeg op 1 mei de troon nadat zijn vader Akihito was afgetreden. Akihito was de eerste keizer in twee eeuwen die dit gedaan heeft.

2 Het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok heeft een betalingssysteem met e-kaartjes in gebruik genomen. Op de bussen zijn apparaten geïnstalleerd die betalingen met prepaid kaarten accepteren. Op de kaart die 50 baht kost, kan een tegoed gezet worden van maximaal 1.000 baht. De kaarten bieden ook maand en week passen. [Eerlijk gezegd snap ik dit bericht niet, want ik dacht dat de geïnstalleerde kaartlezers waren verwijderd omdat ze ondeugdelijk waren]

– Als laatste pagina 3, althans de halve pagina want er staat een advertentie van een halve pagina op van Patek Philippe. Lijkt een beetje op mijn Seiko, maar zal wel een graadje duurder zijn.
De opening over de modellenagent kent u al, evenals het nieuws dat het OM heeft besloten Thanathorn niet te vervolgen voor computermisdrijven.

Nieuw is het bericht dat de vaste kamercommissie corruptiezaken vandaag een klacht over een plan van de gemeente Bangkok bespreekt om in het noorden van de stad een stuk grond te kopen voor een te hoge prijs. De klacht is ingediend door voormalig parlementslid Wilas (Democraten). Hij verzet zich tegen de aanschaf van een 4,5 kilometer lange strook tussen de Chaeng Watthana Road en Song Prapha Road. Een openbare hoorzitting en EIA (milieu-effectrapportage) hebben nog niet plaatsgevonden.

Volgens Wilas proberen bepaalde functionarissen van de BMA de landonteigeningswet van 1954 die is ingetrokken, te gebruiken voor de voorgestelde aanschaf. Ze baseren zich op ‘administrative reconciliation’ door het kabinet in 1957 vastgelegd, waardoor land boven de getaxeerde prijs mag worden aangeschaft.

Wilas zegt dat het land is gekocht voor 66.000 baht per vierkante wah (4 vierkante meter), hoewel de officiële taxatie 26.000 baht bedraagt. Hij zegt ook dat de afgelopen zes maanden 35 stukken land voor in totaal 437 miljoen baht aan de gemeente zijn verkocht tegen inflated prijzen, sommige zelfs voor 50.000 baht per vierkante wah.

Volgens de directeur van het Office of Land Expropriation and Acquisition, een onderdeel van Gemeentewerken, heeft de stad niets verkeerd gedaan. De verklaring voert te ver om te vermelden.


 

Le Grand choral de Bernard Lavilliers – Les mains d’or (avec Mino Cinelu). https://youtu.be/WlXWxOw5Bck


 

Verhuizing van Bangkok: Mooi idee, maar realistisch?

1 oktober – ’t Is een idee, al eens eerder gesuggereerd en bestudeerd en nu weer opgedoken omdat Indonesië zijn hoofdstad Jakarta gaat verplaatsen naar East-Kalimantan om verlost te zijn van de luchtverontreiniging en stedelijke congestie in de stad met 10,8 miljoen inwoners.

Premier Prayut opperde het idee onlangs tijdens een seminar van de NESDC, getiteld ‘Connecting Thailand With the World’. Hij zei dat het één mogelijke oplossing is om Bangkok leefbaarder te maken. Een andere optie is verdunning, dus stedelijke gebieden decentraliseren naar de buitenkant van Bangkok.

Maar Prayut benadrukte dat verplaatsing van de hoofdstad op dit moment slechts een ideetje is. Meer research zal gedaan moeten worden om de haalbaarheid en de economische en sociale gevolgen van zo’n verhuizing vast te stellen.

Dat is al eens eerder gebeurd. De regering Thaksin heeft gespeeld met de gedachte om de hoofdstad te verplaatsen naar de provincie Nakhon Nayok, zo’n 100 km ten noordoosten van Bangkok. Die ligt hoger dus loopt geen risico van overstromingen in de toekomst, wat Bangkok wel loopt door stijging van de zeespiegel en inklinking van de grond in delen van Bangkok met 2 cm per jaar.

Er zijn ook studies geweest naar verplaatsing van overheidskantoren naar Chachoengsao, zo’n 80 km ten oosten van de hoofdstad. Maar die plannen zijn allemaal mislukt, waardoor velen zich afvragen of ze ooit veranderen van fictie in realiteit.

Thailand is niet het enige land dat verhuizing overweegt en sommige landen zijn Thailand al voorgegaan (zie bovenstaand kader). Bangkok Post opende gisteren het Business-katern met een uitgebreide analyse onder de titel A capital idea. Aanbevolen ter lezing.

Nieuws van de website 30 september- 1 oktober

• Brand in tijdelijk kantoor van Thai Film Archive in Nakhon Pathom heeft historisch beeldmateriaal slechts licht beschadigd; van alle films zijn kopieën
• Goed nieuws voor de zuiderlingen die last hebben van smog: Indonesië verwacht dat het regenseizoen spoedig een eind maakt aan bosbranden
• Gouverneur BoT: Groeiprognose van 2,8 pct dit jaar onder potentieel, maar van een crisis is geen sprake. Indien de situatie verslechtert, past de bank haar monetair beleid aan
• Concentratie PM 2,5 stofdeeltjes in Greater Bangkok gestegen boven veiligheidsniveau; Bang Kholaem het ergst getroffen (78 microgram per kubieke meter lucht)
• Phetchabun: Gelovigen eisen vertrek monnik nav video waarop te zien is dat hij een man omhelst en zijn kruis aanraakt
• Export in augustus gedaald met 1,2 pct op jaarbasis, maar overschot op betalingsbalans gestegen
• Tientallen winkelwagentjes met boodschappen achtergelaten bij kassa’s Tesco Lotus in Laksi, maar Krunthai Bank zegt dat haar systeem niet was uitgevallen, er waren te weinig kassamedewerkers
• De lichamen van de 13 studenten omgekomen in de horror crash in Samut Prakan teruggebracht naar hun families in Si Sa Ket. De school verleent de families bijstand
• TAT verlaagt prognose aantal buitenlandse toeristen dit jaar van 40,1 mln naar 39,7 mln vanwege zwakke economie en dure baht; geschatte opbrengst verlaagd van 2,13 biljoen naar 1,95 biljoen baht
• BoT verbiedt financiële instituten niet 0 pct rente afbetalings campagnes, maar wil ‘verantwoordelijk lenen’ zien
• Thon Buri: Voorwaardelijke gevangenisstraf en vrijspraak voor mannen die examen verstoorden en leerlingen en leraren belaagden nadat geklaagd was over geluidsoverlast van een inwijdingsceremonie
• Vice-premier Somkid: Financiële stimulansen voor binnenlands toerisme verlengen tot eind van het jaar
• Lichaam 18 dagen oude baby met schedelbreuk gevonden achter badkamer, nadat moeder vijf dagen eerder het kind als gekidnapt had opgegeven
• Si Ratcha (Chon Buri): Eén monnik om het leven gekomen en acht andere monniken en novieten gewond toen de songtaew heuvelopwaarts van de weg slipte en tegen een elektriciteitsmast botste, bestuurder gevlucht
• Markt van functionele dranken krijgt een stimulans door verwachte prijsverlagingen dankzij verlaging accijns van 14 naar 10 pct

Een functionele drank is een drank die typisch bedoeld is om een ​​gezondheidsvoordeel over te brengen, meestal als een wondermiddel of een prestatiebevorderende stof. Sommige bevatten ingrediënten zoals kruiden, vitamines, mineralen, nootropics, aminozuren of extra rauwe groenten of fruit. (Bron: Wikipedia)

 

Hoofdstad stikt onder een dikke laag smog

1 oktober – PM holds urgent haze meeting kopt Bangkok Post vandaag boven het openingsartikel. Nou, als de premier zelf in actie komt, moeten de hogedrukgebieden die verantwoordelijk zijn voor de stagnerende luchtcirculatie wel inbinden.

Dan komt het goed met de hoofdstad die volgens de onderkop chokes as PM2.5 levels spike oftewel: de hoofdstad stikt, dus het mag een wonder heten dat Nieuws uit Thailand verschijnt omdat ik niet gestikt ben. Althans nog niet, laat ik niet te vroeg juichen.

Prayut hield gisteren een video-conferentie met de gouverneurs van Bangkok en vijftien andere provincies, want de hoofdstad is niet het enige gebied waar de smog het veiligheidsniveau heeft overschreden. Directeur-generaal Pralong van de PCD schreef de hoge concentraties PM 2,5 stofdeeltjes behalve aan de stagnerende luchtcirculatie toe aan de mindere regenval tijdens de seizoenswisseling.

Permanent secretaris Sukhum van het ministerie van Volksgezondheid adviseerde – alsof dat nog nodig is – de mensen die in de buitenlucht werken, een mondkapje te dragen en 6 tot 8 glazen water per dag te drinken.

In Laksi en andere districten van Bangkok is begonnen met het sproeien van water om het niveau aan PM 2,5 rond scholen en op grote wegen zoals de Chaeng Watthana Road en Vibhavadi Road terug te dringen. Een operatie die laat zien dat de overheid niet lijdelijk toeziet, maar overigens weinig invloed heeft op de stoute fijnstofdeeltjes.

De inwoners kunnen vandaag een adempauze verwachten [hoe toepasselijk in dit verband], want er is voorspeld dat het gaat miezeren en zoals bekend houden fijnstofdeeltjes niet van regen.

De meeste meetpunten gaven gisteren concentraties van meer dan 50 microgram per kubieke meter lucht aan, zelfs het meetpunt naast het Lumpini park, hetgeen je niet zou verwachten. De hoogste concentratie met 80 milligram werd gemeten op de Kanchanaphisek Road in het district Bang Khunthian.

Onveilige niveaus werden ook gemeten in Nonthaburi, Pathum Thani, Samut Prakan, Samut Sakhon en Nakhon Pathom. Uit gegevens van IQAir Air Visual blijkt dat Bangkok gisteren om 17 uur ’s werelds ergste luchtkwaliteit had van alle grote steden en Hanoi en Chengdu achter zich liet.

Geen nieuws over Lunlabelle zaak, wel over karaoke killers

1 oktober – De overige nieuwsonderwerpen op mijn nieuwsweegschaal gelegd, maar die bewoog nauwelijks. Vandaag geen bericht over de Lunlabelle-zaak, wel over een andere macabere zaak die uit 2017 dateert. Toen werd een ‘gastvrouw’ (22) uit een karaokebar in Khon Kaen vermoord, aan stukken gezaagd en begraven. De drie verantwoordelijke vrouwen hadden haar hoofd bedekt met een plastic zak en haar doodgeslagen.

Het Hof van Beroep heeft gisteren de gevangenisstraffen die de rechtbank had gegeven, overgenomen en de veroordeling van een vierde verdachte verhoogd naar moord. Twee vrouwen kregen 34 jaar, één vrouw 33 jaar en negen maanden en van één die alleen maar had geholpen bij het verbergen van het lichaam, werd de straf verhoogd van 23 jaar, 4 maanden en 20 dagen naar 34 jaar en 6 maanden. Zij bestuurde de wagen waarin het slachtoffer werd aangevallen.

De moord was een wraakactie van de hoofdverdachte (foto). Zij meende dat het slachtoffer informatie had verstrekt aan de politie waardoor haar echtgenoot was aangehouden en veroordeeld in een drugszaak.

’t Is allemaal al een keer gemeld in de krant, dus écht nieuws kun je het niet noemen. De overige nieuwsitems noem ik in de rubriek Kort Nieuws.

Kort Nieuws dinsdag 1 oktober

– Vice-premier Prawit, de Big Brother van het kabinet, in de militaire regering minister van Defensie, mag tweemaal wat zeggen in de krant. Op de voorpagina ontkent hij dat de Islamic State groep invloed heeft in het Zuiden van Thailand, alhoewel in Egypte een student uit Yala is aangehouden op verdenking van banden met IS.

Hij werd vorige maand aangehouden tijdens een demonstratie van honderd studenten die het aftreden eisten van de Egyptische president. In zijn mobieltje zijn plaatjes gevonden die te maken hebben met IS en in een televisie-interviews heeft hij gezegd sympathie te hebben voor IS.

Volgens Prawit is geen bewijs gevonden dat mensen in het Zuiden betrokken zijn bij activiteiten van IS. ‘Maar het is mogelijk dat hij persoonlijke contacten met de groep heeft.’

– Op pagina 3 duikt Prawit weer op, nu om de bevolking op te roepen hun veiligheid serieus te nemen. Naar aanleiding van het gruwelijke ongeluk in Samut Prakan waarbij dertien studenten om het leven kwamen, zegt hij dat de vorige regering in 2016 geprobeerd heeft een verbod uit te vaardigen op personenvervoer in de laadbak van pickup trucks. Maar daar was zoveel bezwaar tegen dat het versoepeld werd tot maximaal zes personen. In de laadbak van de over de kop geslagen pickup truck zaten twaalf personen. Het dertiende slachtoffer zat in de cabine en overleed later in het ziekenhuis.

Het ongeluk heeft geleid tot de roep om betere bescherming. Directeur Prommin van het Accident Prevention Network vraagt het ministerie van Transport als eis te stellen dat om de laadbak een hekwerk van een meter wordt geïnstalleerd om passagiers beter te beschermen. Of daarmee ongelukken als het onderhavige worden voorkomen, waag ik te betwijfelen want de bestuurder reed te hard toen hij wisselde van rijbaan. Daardoor verloor hij de macht over het stuur.

– Ook premier Prayut mag wat zeggen in de krant van vandaag. Hij belooft meer openbaarvervoers verbindingen voor forenzen in de hoofdstad aan te leggen. De premier reageert op het succes van de uitbreiding van de Blue Line van Hua Lamphong naar Lak Song. Tijdens de proef van 2 maanden, waarbij het kaartje gratis was, maakten 2,5 miljoen personen gebruik van de nieuwe route.

Dat de capaciteit van de treinen in de spits volstrekt onvoldoende is, laat hij wijselijk buiten beschouwing. Of dat lange rijen voor de loketten en kaartjesautomaat op MRT-station Sam Yan staan, zoals ik zelf heb kunnen constateren. Of dat metrostation Sukhumvit soms even wordt gesloten om te voorkomen dat mensen elkaar dood drukken.

Volgens de premier zorgen de nieuwe metrolijnen die de komende jaren klaarkomen voor vermindering van de luchtverontreiniging die door het verkeer wordt veroorzaakt. Alsof verstokte automobilisten bereid zouden zijn over te stappen naar metrovoertuigen waarin ze als haringen in een ton worden vervoerd. Bovendien: een eigen voertuig staat voor de deur, naar de metro moet je een zekere afstand overbruggen en op de plaats van bestemming idem naar je werkplek.

Maar ik wil de feestvreugde niet bederven; Prayut heeft het al moeilijk genoeg met een bevolking die voortdurend om geld vraagt, zoals een van zijn klachten luidt, en een pers die zijn goede daden niet breed uitmeet.

– Pagina 2 bevat de rubriek In Brief met vijf kortjes. Ik noem alleen het goede nieuws dat het waterpeil in de rivieren Chi en Mun in Ubon Ratchathani zakt. Binnen twee dagen moet water op het normale peil staan, zegt RID-hoofd Thongplew. In de rivier Mun zijn vier hydroflow pompen geïnstalleerd en 23 zogeheten waterduwers die de stroomsnelheid moeten verhogen. In de stad zijn nog eens veertig duwers aan het werk.

Van de berichten op de 2 zijn drie al bekend (karaoke killers, gekidnapte baby, monnik met losse handjes). Nieuw is een bericht dat mankracht en budget van twee infanterieregimenten deels worden overgeheveld naar de royal security command unit. Die eenheid is verantwoordelijk voor de bescherming van het Koninklijk Huis en koninklijke gasten.

– Als laatste pagina 3, die opent met de aankondiging dat de contracten voor drie grote infrastructurele projecten in de Eastern Economic Corridor (EEC) voor het eind van de maand getekend worden. Het gaat om de aanleg van de luchthaven HSL, de ontwikkeling van een luchtvaartcentrum op U-Tapao en de derde fase van de uitbreiding van de haven van Map Tha Put.

Het contract voor Map Tha Put wordt al vandaag getekend, het voorziet in de uitbreiding van het industrieterrein met 1.000 rai. Naar verwachting komt het in 2023 klaar.

Het contract voor de HSL Don Mueang-Suvarnabhumi-U Tapao wordt getekend op 15 oktober. De lijn wordt aangelegd door een consortium geleid door de Charoen Pokphand groep, al vaak in het nieuws geweest.

Op U-Tapao wordt een aviation city ontwikkeld, maar wat dat precies is, vermeldt het bericht niet. Wel dat het de komende vijf jaar werk gaat bieden aan 475.000 geschoolde arbeiders in tien industrietakken.

– De komende herverkiezingen in vier kiesdistricten kunnen voor de regering ernstige consequenties hebben, wanneer het de oppositiepartijen lukt er te winnen, zegt secretaris-generaal Piyabutr (Future Forward).

Zijn partij breng in ieder geval in kiesdistrict 5 van Nakhon Pathom een kandidaat in het veld, maar over de overige drie in Samut Prakan, Kamphaeng Phet en Khon Kaen moet het partijbestuur nog beslissen. Ik laat de details van het bericht onvermeld, want al die namen zeggen me niets.

In Nakhon Pathom zijn herverkiezingen nodig omdat de winnares is afgetreden als gevolg van verwondingen opgelopen in een auto-ongeluk. Waarom in de andere drie districten de kiezers weer naar de stembus moeten, vermeldt het bericht niet.

– Als laatste noem ik het interview met de nieuwe partijleider Manoon van de New Economics Party. De vraag is of de partij die zes parlementszetels heeft, overloopt naar het regeringskamp. Manoon zegt dat ze vrij zijn naar eigen goeddunken te stemmen, mits het publiek belang wordt gediend.


 

Reacties niet mogelijk