Thais nieuws 1-15 november

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan andere bronnen. Voor de betrouwbaarheid steek ik mijn handen niet in het vuur.
Op de pagina Dossiers 2019 geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op themapagina’s. Dat zijn pagina’s waarop alle berichten over een bepaald onderwerp zijn gebundeld. Alle themapagina’s staan opgesomd op de pagina Leeswijzer.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van 2019 klik hier: Thais nieuws 1-15 januari 2019, Thais nieuws 16-31 januari 2019, Thais nieuws 1-15 februari 2019, Thais nieuws 16-28 februari 2019, Thais nieuws 1-15 maart, Thais nieuws 16-31 maart, Thais nieuws 1-15 april, Thais nieuws 16-30 april, Thais nieuws 1-15 mei, Thais nieuws 16-31 mei, Thais nieuws 1-15 juni, Thais nieuws 16-30 juni, Thais nieuws 1-15 juli, Thais nieuws 16-31 juli, 1-15 augustus, Thais nieuws 61-31 augustus, Thais nieuws 1-15 september, Thais nieuws 16-30 september, Thais nieuws 1-15 oktober en Thais nieuws 16-31 oktober. Voor ouder nieuws zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Buitenland.

 

Foi Deus – António Zambujo. https://youtu.be/3Mx0NFKqeig

António Zambujo is een Portugese zanger en songwriter. Een van de karakteristieke kwaliteiten van zijn muziek is de aanwezigheid van Cante Alentejano, een regionaal genre dat hem beïnvloedde toen hij opgroeide in Beja. Sinds 2004 speelt António Zambujo wereldwijd.


 

Nieuws van de website 14-15 november

• Drie dagen na Loy Krathong drijven nog duizenden krathong in de Ping rivier in Chiang Mai Vrijwilligers helpen gemeentewerkers ze op te ruimen. Dat duurt tot vrijdag
• Regeringspartij Palang Pracharath en coalitiepartijen zijn voorbereid op motie van wantrouwen, zegt minister Buddhipongse. Oppositie gaat regering hard aanpakken
• Chachoengsao: Vrouw (38) die lijdt aan keelkanker en andere ziektes schiet haar echtgenoot, de lokale kamnan, dood en daarna zichzelf
• Koh Samui (Surat Thani): Rus (32) heeft al 2.861 dagen een verlopen visum
• De herverkiezingen in kiesdistrict 7 van Khon Kaen zijn gepland op 22 december. Ze zijn nodig omdat het gekozen parlementslid afgevoerd is wegens zijn veroordeling voor een moord. Pheu Thai verwacht de zetel te kunnen behouden
• Narathiwat: Een lid van een grote drugssmokkelbende is aangehouden nadat de politie was gestuit op zijn geparkeerde wagen met daarin 600.000 speedpillen. De drugs waren bestemd voor de drie zuidelijke provincies
• De DSI heeft zangeres Suteewan ‘Baitoey’ Thaveesin en haar echtgenoot opgeroepen voor verhoor om een toelichting te geven op haar relatie met de eigenaar van Forex-3D, die verdacht wordt van miljarden fraude
• Future Forward dient wetsvoorstel in om dienstplicht af te schaffen, behalve in oorlogstijd. Rekruten mogen niet worden ingezet als houseboy voor officieren
• Vijf grote budget luchtvaartmaatschappijen vragen min. van Financiën accijns op kerosine te verlagen, daar ze financieel worstelen door inzakkend toerisme, kostenstijgingen en dure baht

A man reacts after drawing a black card, which means he will not be drafted, at a recruiting station in Pomprap Sattruphai district, Bangkok, on April 1, 2018.

Twee hot nieuwsitems op pagina 3

15 november – Het belangrijkste en meest interessante nieuws staat vandaag op pagina 3 en niet op de voorpagina, want de krant opent met wat ik – weinig subtiel – (partij)politiek geneuzel noem. De 3 opent met het voorstel van Future Forward (FFP) om de dienstlicht af te schaffen en te volstaan met een vrijwilligersleger.

De jonge frisse partij houdt zich aan haar woord, want heeft dit in haar verkiezingscampagne beloofd en trouwens ook gepleit voor bezuinigingen op het defensiebudget en vermindering van het extreem groot aantal militairen met de rang van generaal. [Ik zou wel eens willen weten hoeveel een generaal verdient]

Ook op de drie reageert het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) op de beschuldiging van Chaiwat Limlikitaksorn, hoofdverdachte van de moord op Karen activist Porlajee ‘Billy’ Rakchongcharoen, dat gefabriceerd DNA-bewijs tegen hem gebruikt wordt. Chaiwat, destijds hoofd van nationaal park Kaeng Krachan, beweert dat een niet bij name genoemde partij probeert hem erin te luizen.

Maandag verstrekte de rechtbank arrestatiebevelen voor Chaiwat en drie anderen, de volgende dag meldden de vier zich bij de DSI, ze werden vrijgelaten op borgtocht en gisteren gaf Chaiwat een televisie-interview waarin hij de absurde beschuldigingen uitte. Zoals ik eerder schreef: Een kat in het nauw maakt rare sprongen.

De DSI zegt voldoende bewijs te hebben verzameld voor Chaiwat’s arrestatie. De verdenking van moord is gebaseerd op de vonds van negen botjes, waarvan het DNA overeenkomt met dat van Porlajee’s moeder. Ze zijn getest met een mitochondrial DNA-test. Aan de hand daarvan kan de verwantschap via de vrouwelijke lijn worden vastgesteld. (Zie de Wikipedia pagina over matrilineality)

Mitochondriaal DNA (Mitochondrial DNA)
Mitochondriaal DNA of mtDNA is klein ringvormig DNA dat zich niet in de celkern bevindt, maar in de mitochondriën. De mitochondriën bevatten ook een eigen type ribosomen. Er zijn honderden mitochondriën per cel en deze bevatten elk vele circulaire chromosomen. (Bron: Wikipedia)

Prayut gaat scheurtjes in de coalitie lijmen

14 november – Het rommelt in de coalitie, zozeer zelfs dat premier Prayut de leiders van de coalitiepartijen bij hem gaat roepen voor wat gezien wordt als een poging hun meningsverschillen bij te leggen voordat het door de oppositie gewenste no-confidence debate wordt gehouden.

Staatssecretaris Buddhipongse, tevens bestuurslid van Palang Pracharath (PPRP), zegt dat de premier nog een datum moet prikken voor het overleg. Hij ontkent dat PPRP, de belangrijkste coalitiepartij, minister Saksayam (Transport) van Bhumjaithai in diens rug heeft gestoken (back-stabbed). Alle coalitiepartijen blijven on good terms.

De regering vertoont barsten nadat Bhumjaithai, de derde grootste coalitiepartner, enkele sleutelfiguren van PPRP ervan heeft beschuldigd dat ze de media hebben opgestookt Saksayam aan te vallen wegens vermeende onregelmatigheden. In reactie daarop heeft Bhumjaithai een rechtszaak aangespannen tegen drie televisiepresentatoren. Bhumjaithai parlementslid Supachai heeft de kwestie ter sprake gebracht in het parlement.

Tot zover mijn (onvolledige) samenvatting van het openingsverhaal, want ik moet bekennen dat ik er weinig van begrijp. Het liefst zou ik helemaal niet schrijven over het gekissebis van politici wier enige drijfveer lijkt te zijn elkaar vliegen af te vangen. Nou, dat doen ze dan maar.

Het no-confidence ook wel censure debat genoemd, wordt volgende maand gehouden. Buddiphongse zegt dat er alles aan wordt gedaan om er zeker van te zijn dat het vereiste quorum aanwezig is, want de coalitie heeft slechts een minieme meerderheid in het Huis van Afgevaardigden.

Luchtmacht ontwikkelt hybride jets

15 november – Omdat ook de luchtmacht op de kleintjes moet letten, koopt ze liever niet nieuwe toestellen in het buitenland, maar herbouwt oude toestellen of geeft ze een face-lift. Luchtmachtcommandant Manat zei dat gisteren tijdens een ceremonie waarop onbemande RTAF U1 toestellen in gebruik werden gesteld (foto).

Het artikel waarmee BP pagina 2 opent, meldt dat het de RTAF gelukt is Gripen fighter jet technologie toe te voegen bij de upgrade van twee oudere toestellen die nu een tweede leven krijgen als Gripen-Thai gevechtsvliegtuigen. In totaal wil de RTAF veertien F5 TH toestellen opwaarderen die al 30 tot 40 jaar dienst doen. Naar verwachting duurt de upgrade, die 5,2 miljard baht kost, tot 2022.

Kort Nieuws vrijdag 15 november

– Jack Ma, mede-oprichter van het e-commerce conglomeraat Alibaba, is uitgenodigd voor de Celebration of Silk, Thai Silk Road to the World 2019, die op 23 november wordt gehouden in de Royal Thai Navy Convention Hall in Bangkok. Aan de gala modeshow nemen 71 ambassadeurs van de 80 ambassades in Thailand deel.

Ze showen zijden kleding die is gemaakt door Her Majesty Queen Sirikit’s Foundation for the Promotion of Supplementary Occupations and Related Techniques. De kleding is ontworpen door 60 ontwerpers van over de gehele wereld.

De Thai Silk Road to the World is het negende in een serie jaarlijkse evenementen gewijd aan de promotie van Thais zijde. De tweede International Thai Silk Fashion Week vindt van 18 tot 22 november plaats in CentralWorld. In deze week worden 27 modeshows gehouden met ontwerpen van 30 Thaise en 42 buitenlandse ontwerpers. Het programma bestaat verder uit een textielshow en een ontwerpwedstrijd voor studenten.

– Het tijdschrift Time heeft een nieuwe lijst geïntroduceerd van honderd rijzende sterren op het gebied van handel, entertainment enzovoort. De eerste editie van de Time 100 Next 2019 lijst bevat drie Thaise namen: zangeres Lalisa van de popband Blackpink, partijleider Thanathorn (Future Forward) en landschapsarchitect Kotchakorn (vlnr).

Het tijdschrift zegt over Thanathorn: ‘Hij wist dat het niet gemakkelijk zou zijn de macht te ontfutselen aan Thailand’s heersende junta. Maar uiteindelijk behaalde zijn partij 17 procent van de stemmen. Niet slecht voor een partij die amper een jaar oud is. Hij slaagde erin jonge Thais nieuwe energie te geven die genoeg hebben van de cyclus van coups en straatprotesten die Thailand al meer dan 80 jaar teisteren.’

– Somchet Thinapong, voormalig president van de opgeheven New Bangkok International Airport Company Ltd, is niet onder de indruk van het dreigement van Airports of Thailand dat ze iedereen voor de rechter gaat slepen, die negatief spreekt over de plannen voor de bouw van de tweede terminal op luchthaven Suvarnabhumi.

Hij zei dat gisteren tijdens het seminar ‘Terminal 2 Copy and Paste’, waarop twijfels werden geuit over de plannen. Somchet zegt dat op academisch niveau wordt gediscussieerd. ‘De uitgewisselde meningen hebben tot doel constructieve input te leveren voor de ontwikkeling van een luchthaven die in het publiek belang is.’

Zoals bekend ligt het voorstel voor Terminal 2 onder vuur van de Council of Engineers en de Architects Council of Thailand. Beide zeggen dat de geplande locatie onpraktisch is en bovendien afwijkt van het in 2003 goedgekeurde masterplan.

– De DSI heeft gisteren invallen gedaan op vijf locaties die banden hebben met de online verkoop van organische pesticides die bestanddelen bevatten van verboden giftige landbouw chemicaliën: paraquat en glyphosate-isopropylammonium. De vijf locaties zijn een winkel en fabriek in Nakhon Ratchasima, twee loodsen in Nonthaburi en een loods in Pathum Thani.

De apparatuur en materialen die in beslag zijn genomen, worden in een laboratorium getest op de twee chemicaliën, wat kan helpen de bron te traceren. Wanneer de testen de contaminatie bevestigen, krijgen de eigenaren te maken met zware beschuldigingen, waaronder overtreding van de draconische Computer Crime Act.

– De politie heeft op de PD in Yala, waar vorige week 15 dorps defensievrijwilligers werden doodgeschoten en vijf verwond, DNA gevonden van een vierde verdachte. Een arrestatiebevel is aangevraagd. Eerder zijn drie arrestatiebevelen aangevraagd. De politie is nog op zoek naar meer getuigen en bewijs.

– Vicha Mahakun, voormalig NACC-commissaris en huidig deken van faculteit Rechten van de Rangsit universiteit, is door het 2019 World Chinese Economic Forum (WCEF) uitgenodigd om de ceremoniële presentatie bij te wonen van de jaarlijkse Libra Award for Exemplary Leadership in Justice and Equality.

De uitreiking vindt op 12 december plaats in een hotel in Hangzhou. Ze wordt bijgewoond door duizend gedelegeerden , waaronder regeringsleiders en captains of industry, om nieuwe bedrijfsmogelijkheden in China en Azië te verkennen. WCEF werd in 2009 gevormd om entrepeneurs in China en elders in contact met elkaar te brengen.

– Het Office of the Judiciary en het Immigration Bureau gaan hun datebases aan elkaar koppelen om IB-personeel te helpen verdachten aan te houden die het land willen ontvluchten. Gisteren is daarover een Memorandum of Understanding gesloten. Het OJ brengt zijn database met rechtbankbevelen in die verdachten verbieden te vluchten, en het IB brengt zijn database in met biometrische gegevens. Elk jaar krijgen 6.000 verdachten het verbod naar het buitenland te reizen, nadat ze tijdelijk zijn vrijgelaten.

– Laatste bericht. Volgens een ambtenaar hoeven premier Prayut en vice-premier Prawit niet in te gaan op de uitnodiging van de parlementscommissie corruptie om een toelichting te geven op de onvolledige eedaflegging voor de koning. De commissie heeft gedreigd met juridische actie wanneer ze niet komen. Gaat volgens mij als een nachtkaars uit.


 

ANA MOURA – QUE DIZER DE NÓS. https://youtu.be/FCUVNkXYGsw

There is no other fado voice like Ana Moura’s. A voice that traipses (slentert) freely through tradition, but that also takes time to flirt elegantly with pop music, to broaden the scope of this Lisbon song form in a highly personal way. But what really sets her apart is not just the deep and sensual timbre that few others can produce, it is her adroitness (bedrevenheid) at instantly transforming into fado any melody she lends her voice to. There is practically no fuse on this emotional explosion, fired unhesitatingly at the listener’s heart. (Bron: website Ana Moura)


 

Overstaand nieuws van woensdag

• Senaat protesteert tegen ‘onrealistische’ verlaging van Equitable Education Fund, dat is bestemd voor verbetering van de toegang tot lager onderwijs voor 4 miljoen kinderen. Het fonds heeft 25 miljard baht per jaar nodig (600 baht per leerling per jaar), heeft 5 miljard gevraagd en krijgt slechts 3 miljard in het begrotingsjaar 2020.

• Het Immigration Bureau heeft drie verdachten aangehouden, een Thai, Chinees en man uit Myanmar, van wie de eerste twee op verdenking van het vervalsen van documenten. De Chinees (45) gebruikte ze om bankleningen te verkrijgen voordat hij naar Thailand vluchtte. Hij werd gezocht door de Chinese autoriteiten. De Thai (25) verkocht vervalste stempels en documenten aan buitenlanders, wier visum was verlopen. De Myanmarees werd in eigen land gezocht voor illegale handel in edelstenen.

• Premier Prayut is het voornaamste doelwit in een zogeheten censure debate, dat de oppositie voornemens is te voeren. De oppositie wil hem interpelleren maar waarover wil Sutin Klungsang, hoofdwhip van de oppositie, niet zeggen. Ze moet ook nog beslissen welke ministers worden aangepakt. Naar verwachting gaat het debat over corruptie, incompetentie, illegale acties, geschiktheid voor een openbare functie en het gedeukte image van het land in de ogen van de internationale gemeenschap. Een censure debate mondt doorgaans uit in een motie van wantrouwen.

• In het Praharuthai Convent in Bangkok zoemen de naaimachines op volle toeren om zijden gewaden te naaien in gouden en rode kleuren voor paus Franciscus en zijn entourage die van 20 tot 23 november een bezoek aan Thailand brengen.

Zuster Sukanya die de leiding heeft, zegt: ‘Ik ben blij en heel trots dat ons convent uitgekozen om de meest eerbiedwaardige taak uit te voeren.’ Zij en haar team werken al twee maanden aan de 200 gewaden. Voor de zusters van het convent is de job een eretaak die ze slechts eenmaal in hun leven meemaken en het biedt een kans om traditionele kleermakerij te tonen.

• Pagina 4 opende gisteren met een bericht over de kippenboerderij in Ratchaburi van parlementslid Parina Kraikup (Palang Pracharath) en haar familie. Mogelijk verliest ze het land omdat gebruik is gemaakt van land, bestemd voor landloze boeren.

In haar vermogensopgave heeft Parina een vermogen opgegeven van 169,7 miljoen baht. Ze meldde 76 percelen te bezitten, waarvan later is vastgesteld dat 1000 rai Por Bor Kor 5 land (no man’s land) is en in gebruik is om pluimvee te houden. Ik vereenvoudig de zaak wat, want het is een nogal ingewikkelde affaire.

• Thai Airways International (THAI) verwacht dit jaar een verlies te maken van 2,2 miljard baht, aanzienlijk minder dan de aanvankelijk verwachte 10 miljard baht. Vorig jaar werd een verlies geboekt van 3,6 miljard baht, dus het gaat de goede kant op. THAI heeft allerlei mooie plannen om haar schulden weg te werken. BP somt ze allemaal op, ik laat het hierbij.

• Een bron bij de marine zegt dat de marine toestemming heeft gekregen voor het opzetten van een tweede Navy Seal eenheid, die militaire operaties gaat verrichten anders dan oorlog (MootWar). De eenheid gaat mensen helpen die in nood zijn, reageren op rampen, inlichtingen verzamelen en deelnemen aan koninklijke geïnitieerde projecten.

De eerste Navy Seal eenheid houdt zich voornamelijk bezig met oorlogsvoering en speciale operaties. De Navy Seals speelden een cruciale rol bij de redding van het voetbalteam dat vorig jaar gevangen zat in de onder water gelopen grot Tham Luang.

De tweede eenheid bestaat uit 800 man, van wie enkelen uit de eerste eenheid komen. Elk jaar doen 140 personen een poging om toegelaten te worden, maar na een zware training van zes maanden slaagt slechts 30 procent.

• Laatste bericht, want de rubriek In Brief met 5 kortjes sla ik over. Een schooldirecteur (54) en een andere man in Krabi zijn aangehouden omdat ze tegen betaling met een 15-jarig meisje hadden geslapen.

Tot besluit een fotobijschrift. 203 werkers van de gemeente Bangkok hebben na afloop van Loy Krathong de te water gelaten ‘bootjes’ in de Chao Phraya opgeruimd. Met veertien vrachtwagens werden de offerandes aan de godin van het water afgevoerd.

Bangkok Post, fabeltjeskrant

14 november – Dat het motto van Bangkok Post, prominent geplaatst onder de titel, een lachertje is, heb ik al vaak geconstateerd en genoemd. Dat motto luidt: The newspaper you can trust. Nou, mooi niet in veel gevallen.

Gisteren werd ik geattendeerd op een treffend voorbeeld van slordige c.q. onduidelijke berichtgeving dankzij het hoofdredactioneel commentaar, dat duidelijk maakte hoe de vork in de steel zat.

BP betoogt dat de copyright wet grote vissen ongemoeid laat – ik zal daar verder niet op ingaan – want belangrijker vind ik wat ik las over het 15-meisje dat erin geluisd was door zogenaaamde copyright agenten omdat ze krathong had gemaakt met de afbeelding van cartoonfiguren. Wat zijn de feiten?

Het meisje werd begin deze maand in Nakhon Ratchasima gearresteerd door de politie, toen ze de bij haar bestelde floats afleverde aan een lokaal warenhuis. De arrestatie vond plaats op verzoek van een van de agenten, waarmee geen politieagenten worden bedoeld maar vertegenwoordigers van het bedrijf dat het copyright bezit, in dit geval San-X. Haar familie betaalde uiteindelijk na onderhandelingen een ‘boete’ van 5.000 baht in plaats van de geëiste 50.000 baht.

Nadat het desbetreffende bedrijf ontkende ooit iemand opdracht te hebben gegeven voor de aanhouding, vroeg de politie een arrestatiebevel aan voor de agenten [lees: vertegenwoordigers], een man en een vrouw, en verbreedde haar onderzoek nadat meer dan dan veertig verkopers zeiden ook slachtoffer te zijn geweest van een soortgelijke afpersing.

Zoals gezegd, laat ik de rest van het commentaar grotendeels schieten, want waar het mij om gaat is dat de gang van zaken zoals beschreven in de nieuwskolommen van geen kant deugde. Het commentaar legt wel de vinger op de zere plek.

Het Department of Intellectual Property (intellectuele eigendomsrechten) heeft geen lijst beschikbaar gemaakt van aangewezen agenten (vertegenwoordigers) van houders van rechten. Dat maakt het lastig voor de politie en de bevolking om erachter te komen of copyright agenten in werkelijkheid oplichters zijn.

Deze week zei RTP adjunct-hoofdcommissaris Wirachai dat de krathongs van het meisje geen copyright hadden geschonden. San-X bevestigde dat de cartoon afbeeldingen op haar floats helemaal niet leken op hun cartoons. Maar zelfs wanneer ze er wel op hadden geleken, zou het meisje eerst twee waarschuwingen hebben gekregen, aldus Wirachai. Deze mededeling is blijkbaar niet doorgedrongen tot de politieagent die het meisje arresteerde en mogelijk menig andere politieagenten.

Conclusie: Het motto van de krant, The newspaper you can trust, geldt alleen voor het hoofdredactioneel commentaar en niet voor de nieuwskolommen. Waarvan akte. (Bron: BP, 13 november)

Freshly harvested rice laid out to dry on netting laid on a road in Phimai district of Nakhon Ratchasima.

Nieuws van de website 13-14 november

• Nakhon Ratchasima: Boeren blijven rijst drogen op het wegdek ondanks een recente fatale botsing van drie pickup trucks en verbod. Bij de botsing kwamen twee personen om het leven en werden twee ernstig gewond. De autoriteiten hebben land ter beschikking gesteld, zoals school-, tempel- en overheidsterreinen om de rijst op uit te spreiden
• Rubberproductie in vier zuidelijke provincies gezakt met 40.000 ton door schimmelziekte pestalotiopsis. De ziekte veroorzaakt bladuitval van de rubberbomen
• Thailand streeft naar vergroting rubberexport sinds beperking is opgeheven. Contracten afgesloten met twee particuliere kopers in China en Hong Kong voor 260.480 ton ad 13 miljard baht
• Phuket: Weer Chinese toerist (50) gered uit zee voor strand Patong. Hij werd door strandwachten uit het water gehaald
• NACC: Vier topambtenaren hebben smeergeld ad 20 miljoen baht geëist van Japans bedrijf dat energiecentrale in Nakhon Si Thammarat gaat bouwen. In ruil daarvoor worden grotere boten toegestaan de haven te gebruiken
• Nok Air, dat onder schulden gebukt gaat, rekruteert piloten en cabinepersoneel en koopt twee nieuwe toestellen om voorbereid te zijn op grote vraag in hoogseizoen. Directeur Wutthiphum zegt herstelplan heeft positieve resultaten
• Dienstdoende politieagent gearresteerd die in de rechtbank van Chanthaburi een voormalige politieofficier heeft doodgeschoten, nadat die de plaintiff en advocaat in een civiele zaak over grond had gedood
• Nakhon Phanom: Vijf drugssmokkelaars aangehouden en 5 miljoen uit Laos afkomstige methamphetamine pillen onderschept uit twee wagens
• Phuket: Twee mannen aangehouden die Duitser (70) in zijn woning hadden vastgebonden en zijn arm gestoken, en er vandoor gingen met contant geld en de ATM-kaarten van hem en zijn Thaise vrouw. Ze zeggen slechts 3.000 baht te hebben opgenomen
• Kabinet verhoogt krediet van 5,22 miljard baht voor onteigeningen grond tbv aanleg snelweg Bang Yai-Kanchanaburi met 12 miljard baht
• Thai Digital Platform Social Enterprise Co lanceert TAGTHAi ter bevordering van toerisme. Samenwerking van 20 overheidsdiensten en 28 particuliere organisaties
• Bank of Thailand verlaagt prognose economische groei dit en volgend jaar op de volgende vergadering van het MPC. Bank zegt dat er voldoende monetaire beleidsruimte is om de economie te helpen

Hij komt, hij komt, die lieve goede paus

14 november – Het bezoek van paus Franciscus aan Thailand werpt zijn schaduw vooruit, want gisteren inspecteerden veiligheidsfunctionarissen van het Vaticaan de Assumption kathedraal in Bang Rak (Bangkok), waar de paus op 22 november een mis zal celebreren, en het pausmobiel waarin hij wordt vervoerd, een pickup truck met opbouw.

BP plaatst van beide inspecties een grote foto op de voorpagina, respectievelijk 4 en 3,5 kolom breed. Of de paus dezelfde politiebescherming krijgt als de regeringsleiders tijdens de Asean Summit, vermeldt het fotobericht niet. Voor de paus ook geen limousine, terwijl er voor de top 200 klaarstonden om de Hoge Heeren en Dames te vervoeren.

De krant opent vandaag twee pagina’s met een misdaadbericht, één pagina met grondwetgezeur en één pagina met een waarschuwing aan automobilisten die, vooral ’s nachts, het risico lopen te worden afgeleid door grote billboards met bewegende beelden. Vele staan binnen de minimaal voorgeschreven afstand van 50 meter van expresswegen, wat het vermoeden van steekpenningen wekt. De constructies zijn niet altijd even stevig.

Een vergelijking wordt getrokken met de VS, waar volgens een studie uit 2015 6 tot 9 procent van de verkeersongelukken wordt veroorzaakt doordat automobilisten worden afgeleid, onder andere door billboards.

Vier topambtenaren verdacht van omkoping

14 november – Het begon in februari 2015 toen drie grote schepen met materialen voor de bouw van een energiecentrale in het district Khanom van Nakhon Si Thammarat werden geweigerd in de haven. De directie van het Japanse bedrijf Mitsubishi Hitachi Power Systems Ltd (MHPS) dat de centrale samen met Thai Engineering and Construction Plc (STEC) bouwde, was bevreesd voor een zware boete van 11 miljoen baht per dag voor vertragingen, dus betaalde smeergeld ad 20 miljoen baht aan drie topambtenaren om de vaartuigen toe te laten.

Dat is in een notendop wat de National Anti-Corruption Commission heeft ontdekt sinds ze in 2017 begon de zaak te onderzoeken in Japan en in Thailand. De vier zijn de directeur van het Nakhon Si Thammarat Marine kantoor, de loco-burgemeester van tambon Thong Nian, het dorpshoofd van Moo 8 in Thong Nian en een inspecteur van de Marine Police 4. Ze kregen steun van twee leidinggevenden van de STEC.

De NACC gaat de zaak voorleggen aan het kantoor van de procureur-generaal zodat de zeven mannen vervolgd kunnen worden. Ze heeft geadviseerd de loco-burgemeester te wippen van zijn post en de drie andere ambtenaren disciplinair te straffen. De STEC en haar twee leidinggevenden dienen strafrechtelijk vervolgd te worden voor de geboden hulp.

De energiecentrale wordt door de krant omschreven als een cycle power plant, oftewel een STEG-centrale. Hoever de bouw is gevorderd en hoeveel die kost vermeldt het bericht niet. Het bericht vormt vandaag de opening van de krant.

Stoom- en gascentrale (Combined Cycle Gas Turbine Plant)
Een stoom- en gasturbine of afgekort STEG-centrale is een elektriciteitscentrale waarbij de tweede turbine wordt aangedreven door de restwarmte van de eerste turbine. Zo wordt een hoger rendement verkregen. De gasturbine wordt aangedreven door het verbranden van aardgas of door vergassing van steenkool en/of biomassa. (Bron: Wikipedia)

Leuke succesjes in strijd tegen drugsspook

14 november – Het tweede misdaadverhaal vormt vandaag de opening van pagina 2. Het verhaalt dat de politie 1.000 kilogram crystal methamphetamine (ook wel ice genoemd) en 5 miljoen speed pillen heeft onderschept in een serie invallen de afgelopen dagen.

De crystal meth werd gevonden toen twee wagens zondag in Pichit werden gestopt die richting Zuiden reden. De drugs zouden in Bangkok en buurprovincies worden verkocht, aldus commandant Chinnaphat van het Narcotics Suppression Bureau. De aanhouding vond een dag voor Loy Krathong plaats. Veel drugsbendes vervoeren vaak narcotica tijdens festivals, zegt hij.

De twee arrestanten (21 en 22 jaar) hebben bekend de drugs te hebben opgepikt van een drugsbaron in het Noorden. Ze waren verborgen in de achterkant van de wagens. Een man uit Myanmar, die in de andere wagen dienst deed als navigator, is tevens in de boeien geslagen.

Voorts onderschepte de politie op luchthaven Don Mueang 8 kilo ice, verborgen in een muurklok (foto). De politie was getipt dat de drugs gesmokkeld zouden worden naar Japan.

Nog meer succesjes in de strijd tegen het drugsspook. In Prachuap Khiri Khan arresteerde de politie een 42-jarige man en vier medeplichtigen, die in het bezit waren van 2 kilo ice, 40.000 speed pillen en 1 kilo marihuana. Volgens de onderzoekers bestelde de bende doorgaans drugs via de sociale media en ontving ze die van koeriers uit Laos.

Als laatste meldt het bericht een drugsvangst in Nakhon Phanom. Daar werden dinsdagnacht vijf smokkelaars aangehouden en 5 miljoen meth pillen onderschept in twee wagens. Ook hierbij was de politie getipt. De wagens werden na een achtervolging gestopt waarna 25 zakken met de pillen werden gevonden.

Kort Nieuws donderdag 14 november

– Nog een succesje, nu van het anti-nepnieuws centrum dat op 11 oktober aan het werk is gegaan. Dankzij het nijvere werk van het personeel is een hacker gearresteerd, die een computerprogramma gebruikte om illegaal verkregen informatie van Linegroep gebruikers te verzamelen.

De man en zijn medeplichtigen vroegen anonieme gebruikers zonder uitnodiging zich aan te sluiten bij groepen en deelden daarna links naar obscene websites met advertenties voor dieetsupplementen. De man is in Yannawa (Bangkok) aangehouden en zijn computerspullen zijn in beslag genomen. Een medeplichtige gaf zichzelf later zelf aan.

Illegale toegang tot een computer is een overtreding van de Computer Crime Act en strafbaar met maximaal zeven jaar gevangenis en/of een boete van 140.000 baht. Op het delen van obscene links staat een straf van vijf jaar en/of een boete van 100.000 baht.

Minister Buddhipongse (Digital Economy and Society) die het succesje bekendmaakte, zegt dat het centrum de afgelopen maand op de sociale media 7.962 berichten heeft gecontroleerd en flagged [?]; 45 bleken te bestaan uit nepnieuws.

– De vaste parlementscommissie corruptie staat erop dat premier Prayut en vice-premier Prawit voor de commissie verschijnen om een verklaring te geven voor de onvolledige eedaflegging van het kabinet bij de koning. De commissie heeft dat gisteren met zes tegen drie stemmen besloten, zegt voorzItter Sereepisuth (Seri Ruam Thai Party).

Het besluit werd genomen nadat Sereepisuth had geweigerd beiden toe te staan een schriftelijke verklaring in te leveren. Ze moeten woensdag op het matje komen. Sereepisuth zegt ook dat ze zich niet kunnen laten vertegenwoordigen; dat is bij wet niet toegestaan. Eerder waren staatssecretaris Chaichan (Defensie) en een assistent van Prawit aangewezen om hen te vertegenwoordigen.

Het lijkt nogal een zinloze exercitie van de commissie want Prayut heeft zich eerder verscholen achter het vonnis van het Constitutionele Hof dat de eedaflegging een zaak was van de monarchie waarin geen enkele organisatie zich niet kon mengen.

– Van pagina 2 noemde ik al de drugsvangsten waarmee de pagina opent. De pagina bevat twee berichten die al genoemd zijn in Nieuws van de website (schietpartij in rechtbank Chanthaburi en aanhouding berovers van Duitser en zijn vrouw), de rubriek In Brief met vijf kortjes (deels al bekend) en twee nieuwe berichten.

– Thailand en zes andere Aziatische landen slaan de handen ineen om de vervuiling van de zee aan te pakken, een besluit dat tegemoet komt aan de toenemende kritiek op het gebruik van plastic in de regio. De zeven landen werken met de EU en Duitsland samen in een project dat heet Rethinking Plastics: Circular Economy Solutions to Marine Litter. De titel klinkt al goed, nu nog het bewijs leveren dat het hen ernst is. Het project beschikt over een budget van 10 miljoen euro (333,2 miljoen baht).

Thailand heeft al enkele besluiten genomen om het gebruik van single-use plastic uit te bannen – ik noemde ze in een eerder bericht. Directeur-generaal Pralong van de PCD zegt het land zich heeft voorgenomen tegen 2027 100 procent van het plastic afval te recyclen.

– Het andere bericht meldt dat Thailand en vijf naties van de Greater Mekong Subregion gisteren begonnen zijn aan een driedaagse vergadering in Bangkok over narcoticaproblemen. Daarbij ligt de nadruk op drugs precursoren, stoffen die gebruikt worden om drugs te produceren.

Secretaris-generaal Niyom van de Narcotics Control Board zegt dat de vergadering zich buigt over manieren om ervoor te zorgen dat deze stoffen niet in de handen belanden van drugsbendes die de stoffen kopen op de legale markt. Als voorbeeld noemt hij acetic anhydride (AA), een stof die bij veel industriële processen wordt gebruikt. Maar AA is ook een gewild bestanddeel bij de productie van heroïne.

– Pagina 3 opent met wat ik noem grondwetgezeur oftewel de vorming van een commissie die zich gaat buigen over wijziging van de grondwet. De oppositie wil op 22 november een motie bespreken die voorziet in de vorming van de commissie en een motie om een commissie te vormen die zich gaat bezighouden met de gevolgen van orders en aankondigingen die op grond van artikel 44 van de interim-grondwet zijn uitgegeven door de NCPO, de militaire junta die het land 5 jaar heeft geregeerd. Wie gezeur interessant vindt, moet het maar lezen op de website: Opposition seeks meeting on charter.

– Verder op de drie een follow-up op de Billy-zaak. Het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) zegt het onderzoek naar de moord op Karen-activist Porlajee aka Billy tijdig te kunnen afronden. ‘We hebben nog tijd’, zegt DSI directeur-generaal Paisit. ‘Dus we gaan door bewijs te verzamelen en de zaak waterdicht maken. We willen geen losse eindjes achterlaten.’

Maandag arresteerde de DSI hoofdverdachte Chaiwat, voormalig parkhoofd van nationaal Park Kaeng Krachan, en drie medeplichtigen. Chaiwat beweert dat hij onschuldig is en dat het DNA-bewijs gefabriceerd is. Hij zegt dat een invloedrijk figuur hem erbij gelapt heeft als wraak voor zijn acties tegen encroachment. Tja, een kat in het nauw maakt rare sprongen.

– De overige twee berichten op de 3 duid ik kort aan. Nawat Tohcharoensuk die veroordeeld is wegens een moord, verliest zijn status als parlementslid voor Pheu Thai met terugwerkende kracht tot 16 oktober.

Nawat heeft eind september de doodstraf gekregen van de Khon Kaen Criminal Court omdat hij zes jaar geleden opdracht heeft gegeven voor de moord op een lokale bestuursambtenaar. Hij moet 300.000 baht betalen voor de begrafeniskosten van de vermoorde man. Zijn verzoek om vrijlating op borgtocht is geweigerd. Nawat liet de man ombrengen omdat hij een affaire had met zijn vrouw.

Het tweede bericht gaat over de vermeende encroachment van Por Bor Tor 5 land door parlementslid Parina (Palang Pracharath) en haar familie waarop ze een kippenboerderij hebben gevestigd. Staatssecretaris Thamanat (Landbouw) springt voor haar in de bres. Hij zegt dat de familie er al woonde voordat het omstreden perceel die status kreeg – laat ik het maar simpel houden.

– Als laatste pagina 4, die opent met de gevaren van billboards met bewegende beelden, een bericht bevat over de schimmelziekte die huis houdt in rubberplantages en een bericht over een nieuwe applicatie gericht op toeristen. Zie Nieuws van de website.


 

Mayra Andrade – Vapor di Imigrason (Live aux Bouffes du Nord). https://youtu.be/cVAhHaoNvNs

Mayra Andrade is een Kaapverdische zangeres die woont en registreert in Lissabon, Portugal. Vaak wordt Andrade, in vergelijking met Cesária Évora, geprezen om haar moderne interpretatie van de traditionele Kaapverdische morna-muziek.


 

Het werk van een prettie is (vaak) niet pretty

13 november – In de berichtgeving over de tragische dood van de prettie Lunlabelle las ik dat Rachadech Wongtabutr aka Nam Oun, een mannelijke model oftewel pretty boy, haar had meegenomen naar zijn flat omdat ze dronken was en bij hem zou kunnen ontnuchteren. Of misschien wilde hij met haar naar bed hoewel hij zelf ook behoorlijk aangeschoten was.

Ze hadden elkaar ontmoet op een party waarvoor Lunlabelle was gehuurd om drankjes in te schenken en gasten te entertainen. De volgende ochtend werd ze dood aangetroffen op een sofa in de lobby van Rachadech’s flat, overleden aan alcoholvergiftiging.

Dat woordje meegenomen klinkt vrij neutraal, maar het dekt niet de lading. Rachadech sleurde haar de flat in. Dat blijkt uit beelden van de bewakingscamera, die op de sociale media circuleren. Veel kijkers die de clip bekeken, waren geschokt door het harteloze en onmenselijke gedrag van de jonge man. Dat weet ik nu dankzij een verhaal in het Life katern van BP was gisteren. De krant sprak met een andere mannelijk model over de risico’s van zijn vak.

Maar deze man is verstandig. Hij mijdt party’s sinds hij eens een vervelende ervaring had toen een vermogende man hem huurde voor zijn verjaardag. Hij zou alleen een verjaardagstaart moeten dragen met ontbloot bovenlijf. Zijn taak hield echter meer in: hij moest eerst met de gasten eten en drinken. Toen hij aangeschoten raakte, vertrok hij met de smoes dat zijn vriendin hem thuis verwachtte. Want wie weet wat er had kunnen gebeuren, wanneer hij was gebleven.

Hij incasseerde de vergoeding van 8.000 baht en tips ad 3.000 baht. Niet eens erg veel want modellen die minder scrupules hebben en laten we zeggen bereid zijn uit de broek te gaan, kunnen aanzienlijk meer verdienen met hun service.

Verhelderend om te lezen wat er zoal omgaat in dit wereldje. Van harte aanbevolen, klik hier: The ugly world of the pretties.

Nieuws van de website 12-13 november

• Het meisje van 15 dat erin geluisd was door zogenaamde copyrights agenten heeft gisteren met de verkoop van de door haar gemaakte krathong 16.000 baht verdiend
• Drama in de rechtbank van Chanthaburi. Een politieagent schoot er een plaintiff en zijn advocaat dood en verwondde twee anderen. Hij werd daarna zelf dood geschoten door de dienstdoende agent. Thanin Chantratip stond terecht in een civiele zaak over grond die zich al 10 jaar voortsleept, hij zou gisteren het vonnis horen
• Een dief die een juwelierswinkel beroofde in Udon Thani ging wel erg grof tekeer want hij brak het glas van vitrines met een steen. De man, die een schort, mondkapje en pet droeg, ging er vandoor met gouden sieraden ter waarde van 1 miljoen baht
• 29 restaurants in Bangkok, Chiang Mai, Phuket en Phang-Nga onderscheiden met 34 Michelin sterren; 5 restaurants met 2 sterren, twee nieuwe kregen 1 ster. Op de foto enkele winnaars, maar of ze gelukkig zijn, weet ik niet want zo’n ster legt een enorme druk op hen. In Nederland hebben onderscheiden koks al hun ster teruggegeven
• Kabinet akkoord met No plastic campagne vanaf 1 januari, vooruitlopend op een verbod van single-use plastic tassen in 2021 en in 2022 onder andere bakjes van schuimplastic, plastic bekers en rietjes
• Surat Thani: Nigeriaan aangehouden wiens visum al zes jaar was verlopen
Chaiwat Limlikit-aksorn en drie anderen, verdacht van de moord op Karen-activist Porlajee vrij op borgtocht, nadat ze zichzelf hadden aangegeven. Ze stortten elk 800.000 baht als zekerheid

Prayut moet in zijn nopjes zijn met BP

13 november – Premier Prayut boft toch maar met een krant als Bangkok Post want elke scheet die hij laat [excusez le mot] krijgt ruimschoots aandacht in de krant. Vandaag opent BP met Prayut’s uitspraak dat hij geen bezwaar heeft tegen wijziging van de grondwet, alhoewel ‘enkele kwesties een publieke raadpleging moeten ondergaan’. De krant kopt over de volle breedte van de pagina PM ‘won’t hinder’ charter bid.

Maar het belangrijkste nieuws lijkt me toch dat Chaiwat Limlikit-asorn, voormalig hoofd van nationaal park Kaeng Krachan, en drie anderen door de DSI beschuldigd worden van moord op Karen-activist Porlajee ‘Billy’ Rakchongcharoen en na verhoor zijn vrijgelaten op borgtocht. BP verbant het nieuws naar pagina 3, weliswaar als opening, maar ook minder belangrijk dan de opening van pagina 2 over het Mae Manee Ponzi systeem. Kom er later op terug.

Chaiwat meldde zich gisterochtend bij de DSI, waar hij te horen kreeg waarvan hij en zijn drie medeplichtigen worden beschuldigd: vrijheidsberoving, beroving, bedreiging van het slachtoffer met een wapen en het verbergen van een lichaam.

Chaiwat, nu hoofd van het Protected Area Regional Office 9 in Ubon Ratchathani, vertelde wachtende verslaggevers dat hij eerst het bewijs van de DSI wilde zien alvorens een verklaring af te leggen. Hij verweet de media dat ze van hem, zijn familie en zijn organisatie in de wereld van de sociale media schurken hebben gemaakt. ‘Ik, als verdediger van bossen – het maakt niet uit hoe belangrijk regeringsfunctionarissen zijn – als ik kan standhouden, zal ik ze zeker allemaal neerslaan.’

De DSI verhoorde het viertal drie uur en nam ze daarmee mee naar de rechtbank om toestemming te vragen voor voorlopige hechtenis, maar de rechtbank liet hen daarentegen vrij op borgtocht nadat ze elk 800.000 baht als zekerheid hadden gestort. Ik vraag me af: zijn het van spaarzaam types dat ze dit bedrag kunnen ophoesten of hebben ze een ‘sponsor’?

Nog even kort: Porlajee die zijn mede-Karen stamgenoten bijstond in een rechtszaak tegen Chaiwat, omdat die hun hutten en graansilo’s in brand had laten steken, raakte in april 2014 vermist.

Chaiwat en boswachters zijn eerder vervolgd voor de verdwijning van Porlajee, maar vrijgesproken bij gebrek aan bewijs.

De DSI heropende de zaak in juni en vond in een olievat in het Kaeng Krachan reservoir verbrande botjes. Het DNA daarvan bleek overeen te komen met dat van Porlajee’s moeder.

Ik zal verder de voorgeschiedenis niet nakauwen, dat laat ik aan BP over, die is daar heel goed in.
Lees: 4 charged with ‘Billy’ murder.

Op de voorpagina ereplaats voor de koning en zijn eega

13 november – Na (fotografische) afwezigheid van [ik gok] twee weken in de krant is koning Vajiralongkorn vandaag weer volop aanwezig met een vijfkoloms foto bovenaan de voorpagina. Hij giet gesmolten goud in een mal (gietvorm) tijdens een ceremonie in de tempel van de Emerald Buddha om munten te slaan met een afbeelding van de Boeddha.

De monarch was vergezeld van zijn eega, die vermoed ik in haar vuistje lacht omdat hij zijn maitresse aan de kant heeft gezet, en prinses Bajrakitiyabha Narendiradebyavati, ook al geen onaantrekkelijke vrouw.

De voorpagina bevat verder een kadertje over de uitreiking van de Michelin sterren, 34 in totaal aan 29 restaurants. Voor het eerst zijn ook restaurants in Chiang Mai beoordeeld, naast de ouwetjes in Bangkok, Phuket en Phangnga. Voor het derde achtereenvolgende jaar behoudt Jay Fai (70), beroemd vanwege haar krab omeletten, haar ster. Na de eerste keer zei ze dat ze direct controle van de belastingdienst kreeg; dat vond ze minder leuk.

De pagina sluit onderaan af met een paginabreed bericht over het drama in de rechtbank van Chanthaburi. Meldde ik al in Nieuws van de website.

Ponzi onderzoeken vertonen sneeuwbaleffect

13 november – Het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) heeft handenvol werk aan de oplichting met het Mae Manee Ponzi systeem en de dito oplichting met de Forex-3D website. Tot nu toe hebben 4.282 slachtoffers van Mae Manee, die een gezamenlijk verlies van 979 miljoen baht hebben geleden, aangifte gedaan en 6.047 in de Forex-zaak die minstens 1,2 miljard baht zijn kwijtgeraakt.

De DSI gaat bij 10 hoofdverdachten van Mae Manee nog eens vermogen in beslag nemen, nadat de Royal Thai Police al vermogen ad 133 miljoen baht had geconfiqueerd, en arrestatiebevelen aanvragen voor 50 verdachten. In de Forex-zaak worden 70 verdachten opgeroepen voor verhoor of ze kunnen een arrestatiebevel verwachten.

Vijftig vermeende slachtoffers van Mae Manee en andere oplichtingen met een piramideconstructie hebben gisteren bij de senaatscommissie corruptie en wangedrag onderzoek en bevordering van goed bestuur een voorstel voor een anti-Ponzi wet ingeleverd. Een wet kan volgens helpen te voorkomen dat mensen het slachtoffer worden voor fraudeurs.

Het voorstel behelst de vorming van een nieuw onderzoekslichaam dat zich speciaal met Ponzi-zaken bezighoudt en een nieuw fonds voor financiële hulp aan slachtoffers, terwijl ze wachten tot juridische procedures zijn afgerond. Ook stellen ze voor de strafmaat te verhogen van 3 tot 5 jaar naar 7 tot 14 jaar.

Het Mae Manee Ponzi systeem en de Forex-3D website beloofden snelle en hoge rendementen – Mae Manee zelfs een rente van 93 procent per maand bij een minimum investering van 1.000 baht per maand.

Het overige nieuws van woensdag verschuift naar de rubriek van morgen.


 

CHIMENE BADI – Viens viens. https://youtu.be/QTYaZ78CcOc

Chimène Badi (1982), est une chanteuse française. Elle devient célèbre en 2002 lors de sa participation à l’émission Popstars, elle sort dès l’année suivante son premier album, dont le succès lui permet de devenir une vedette de la chanson française.


 

Nieuws van de website 11-12 november

• Rechtbank keurt arrestatiebevelen goed voor voormalig hoofd nationaal Park Kaeng Krachan en drie functionarissen ivm de dood van Karen actievoerder Porlajee ‘Billy’ Rakchongcharoen. Ze worden onder andere beschuldigd van moord, beroving en vrijheidsberoving (Foto: Billy’s weduwe bij zijn portret)
Fotoalbum Happy Loy Krathong (10 foto’s): Thais and foreigners in Bangkok float their krathong to celebrate the Loy Krathong festival, which is held across the country on Monday
• Politieonderzoek bijna afgerond naar ‘copyright agenten’ die 15-jarig meisje erin luisde door krathongs bij haar te bestellen met cartoon figuren, haar aanhielden en een boete eisten wegens vermeende copyrightschending. Politie zegt dat ze niet eens erg goed leken. Arrestatiebevelen worden eind deze week aangevraagd (Foto: Meisje aan het werk met andere krathong)
Chakkrit Parapuntakul, adjunct permanent secretaris min Fin, genomineerd als voorzitter RvB THAI. THAI maakte dit jaar al een verlies van 10 miljard baht. Staatssecretaris Thaworn (Transport) is ‘optimistisch’ over toekomst maatschappij [onder diens leiding]
• Nakhon Si Thammarat: Man (27) bekent op het huis van zijn buurman te hebben geschoten, waardoor een meisje van 14 om het leven kwam. Hij was kwaad omdat de vader hem geschopt had nadat hij een softdrink had gejat en dat aan zijn hond gegeven
• Drie mannen aangehouden die zaterdagnacht in de ER van Ang Thong Hospital met elkaar op de vuist gingen

Moord op Billy; DSI geeft politie een lesje in speurwerk

12 november – Natuurlijk is het groot nieuws en uiteraard opent Bangkok Post er vandaag mee: De arrestatiebevelen voor Chaiwat Limkit-aksorn, voormalig hoofd van nationaal park Kaeng Krachan (Kanchanaburi) en drie anderen. Wat de politie jarenlang niet lukte, is de DSI wel gelukt: bewijs vinden voor de moord op Karen activist Porlajee ‘Billy’ Rakchongcharoen, die in april 2014 vermist raakte.

Behalve de opening besteedt de krant er ook het hoofdredactioneel commentaar aan. De zaak mag gerust uniek worden genoemd want tal van personen zijn in Thailand vermist geraakt met als bekendste de mensenrechten advocaat  Somchai Neelapajit, maar nimmer zijn de daarvoor verantwoordelijke personen veroordeeld.

Over de rol van de politie in de Porlajee-zaak schrijft BP streng: Ondanks hun enorme mankracht is het politieapparaat niet tegemoet gekomen aan de verwachtingen van de bevolking, in ieder geval in de zaak Billy en andere activisten die zijn verdwenen. […]

De politie in het bijzonder is de bevolking een uitleg verschuldigd waarom ze gefaald heeft het bewijs te vinden [dat de DSI wel heeft gevonden: verbrande botjes van Billy’s lichaam]. Was het slordig werk, onkunde of een doelbewuste cover-up?

Ik zal de voorgeschiedenis niet uitgebreid herkauwen, dat laat ik aan BP over, maar volsta met de constatering dat Chaiwat van meet af aan verdacht werd van Billy’s verdwijning en dood. Hij en boswachters waren de laatsten die Billy vijf jaar geleden hebben gezien, toen ze hem aanhielden wegens het verzamelen van wilde honing in het bos.

Chaiwat had wel een appeltje te schillen met hem omdat hij bij een rechtszaak zijn mede-Karen hielp wier hutten en graansilo’s op bevel van het parkhoofd in brand waren gestoken. Hoewel de voorouders van de Karen al in het bos woonden voordat het de status van nationaal park kreeg, zouden zij er illegaal wonen en landbouw bedrijven.

Chaiwat is trouwens in 2011 al een keer vervolgd geweest voor de moord op een lokale Karen leider, maar hij werd vrijgesproken wegens ‘gebrek aan bewijs’. Ook voor de verdwijning van Billy hebben hij en boswachters terecht gestaan, maar ze werden eveneens vrijgesproken bij ‘gebrek aan bewijs’.

Porlajee’s echtgenote Pinnapa wil dat alle verdachten bekennen en hun verantwoordelijkheid nemen voor wat ze gedaan hebben. ‘Ze durfden deze misdaad te plegen, dus ze dienen de moed te hebben om te bekennen.’

Ze heeft de minister van Justitie in een petitie gevraagd DSI adjunct-hoofd Korrawat toestemming te geven het onderzoek naar de moord op haar echtgenoot voort te zetten. Vorige maand keurde het kabinet zijn overplaatsing naar de post van inspecteur-generaal op het ministerie van Justitie goed. Het wachten is op de koninklijke goedkeuring voordat hij vertrekt.

‘Ik feliciteer hem met zijn promotie, maar de [Karen] dorpelingen willen dat hij doorgaat met zijn baan totdat het werk erop zit’, zegt Pinnapa.

Foto: DSI-personeel duikt in september een olievat op met verbrande botjes van Porlajee, waarvan het DNA overeenkomt met dat van zijn moeder.

Chaiwat Limlikit-aksorn, former chief of the Kaeng Krachan National Park, centre, listens as an official of the Department of Special Investigation reads out a warrant for his arrest for the alleged murder of Karen rights activist Porlajee “Billy” Rakchongcharoen, at the DSI headquarters in Bangkok on Tuesday morning.

Verder in de krant

12 november – Het overige nieuws in de krant van vandaag verbleekt m.i. bij de hierboven beschreven doorbraak. Eén ding is zeker: de zaak zal zich nog lang voortslepen en ook vele krantenkolommen en tv-zendtijd vullen alvorens de rechtsgang is beëindigd. Of de verdachten worden vrijgelaten op borgtocht weet ik niet, maar het zou me niet verbazen. Of misschien volgt zelfs vrijspraak bij ‘gebrek aan bewijs’.

Om te benadrukken hoeveel belang ik aan deze zaak hecht, behandel ik het  overige nieuws in de rubriek Kort Nieuws. Bovendien heb ik de door mijzelf opgelegde deadline al overschreden, dus eigenlijk zou ik nu NuT kunnen beëindigen, maar uitzonderingen bevestigen de regel, zoals de uitdrukking luidt, zeker als de regel zelf is bepaald. Maar wat moet ik dan de rest van de dag doen? Dus ik ga nog maar even door.

Kort Nieuws dinsdag 12 november

– Een toenemend aantal jongeren, met name studenten, heeft last van trigger fingers en andere problemen met hun spieren. Watzeggie: trekker vingers? Ja, dat zijn dus vingers die je krijgt als je de godganse dag met je smartphone in de weer bent. De waarschuwing is afkomstig van Chutiphon Thammachart, een fysiotherapeut aan de faculteit Physical Therapy van de Mahidol universiteit.

Risico lopen volgens hem degenen die hun mobieltje lange tijd gebruiken, hun nek en ellebogen buigen en met hun vingers lange berichten tikken. Dit kan er zelfs toe leiden dat vingers, polsen, schouders en zelfs nekken vast komen te zitten in één positie met de bijbehorende pijn.

Chutipon’s ervaring is dat de leeftijd van patiënten steeds lager wordt omdat meer en meer tijd wordt doorgebracht op smartphones en computers. De trend is al twee jaar aan de gang, steeds meer jongeren in de leeftijd van 20 tot 22 jaar, meest studenten, zoeken behandeling voor spier en pees ontstekingen aan het Physical Therapy Centre van de universiteit. Da’s een verschil met vroeger, want toen vroegen met name kantoormedewerkers van rond de 40 jaar behandeling voor RSI (repetitive strain injury).

Het artikel noemt ook nog de texting thumb oftewel het syndroom van De Quervain [nooit van gehoord] en de tennis elbow [wel van gehoord] waaraan ik zelf zou willen toevoegen dat violisten op zekere leeftijd vaak last krijgen van hun schouders. Er is meen ik één fysiotherapeut in Nederland gespecialiseerd in behandeling van hun klachten. En als ik zie hoe Yuja Wang tekeer gaat op het klavier, vraag ik me af hoe lang zij dat nog kan volhouden. Ikzelf heb soms last van mijn wijsvingers (waarmee ik tik, tienvingerig tikken kan ik niet). De enige remedie is regelmatig pauzeren.

– Thai International Airways is weliswaar (zwaar) verliesgevend, maar dat geldt niet voor de OTOP producten die aan boord verkocht worden. De afgelopen drie jaar heeft de verkoop van de lokaal geproduceerde kunst, kunstnijverheid en andere producten 273 miljoen baht opgeleverd, wat heeft gezorgd voor een betere economie van de makers in deze dorpen, zegt staatssecretaris Thaworn (Transport).

De staatssecretaris sprak gisteren zijn steun uit voor uitbreiding van de verkoop op luchthavens en in restaurants. Hij heeft 28 luchthavens in het land opgedragen ruimte te reserveren voor Otop producten. Veel luchthavens op het platteland verkopen thans al producten die door dorpelingen uit de buurt worden gemaakt. Thaworn noemt als voorbeeld het succes van huisvlijtproducten zoals textiel op de luchthaven van Khon Kaen en kunstnijverheid in Krabi.

– Pagina 2 opent met het bericht dat de politie arrestatiebevelen gaat aaanvragen voor twee verdachten wier DNA is gevonden op de PD (plaats delict) in Yala, een controlepost bemand door dorps defensievrijwilligers van wie 15 werden gedood en 5 gewond.

Tegen beide verdachten lopen al enkele arrestatiebevelen wegens een aanval in 2017 in Krong Pinang, ook Yala (12 doden) en brandstichting vorig jaar in het regionale kantoor van de PEA in Kabang (Yala).

De politie heeft ook bloedsporen van drie andere verdachten gevonden, maar ze weet niet van wie die zijn. Zaterdag zijn bij invallen in Yala en buurprovincie Pattani zes verdachten aangehouden. Ze worden nog steeds verhoord.

Vice-premier Prawit heeft bekend gemaakt dat de koning giften heeft gestuurd naar de nabestaanden van de slachtoffers. Prawit zei diep geschokt te zijn door de brute aanval op de dorpelingen. Premier Prayut heeft minister Anupong (Binnenlandse Zaken) opgedragen de betrokken families bij te staan.

Verder meldt het bericht dat volgens universitair docent Srisompob instelling van een avondklok in het Zuiden meer kwaad dan goed zal doen. Hij reageert op het recente bericht dat militair commando Isoc toestemming heeft gekregen voor zo’n draconische maatregel. ‘Het instellen van een avondklok komt neer op het formeel toegeven dat de veiligheidssituatie in het Zuiden verslechtert.’

– De 2 bevat verder de rubriek In Brief met vier kortjes. Ik noem er één: De Chulalongkorn universiteit staat transgender studenten toe een unform te dragen dat overeenkomt met hun sekse. De versoepeling is een reactie op de oproep van een groep LGBT studenten die ook in een petitie hadden gevraagd om een onderzoek naar een docent die studenten weigerde wanneer ze niet gekleed waren cf hun sekse, aangegeven op hun geboorteacte.

De pagina bestaat verder uit foto’s van de Loy Krathong festiviteiten. Die kunt u vinden in het fotoalbum, al genoemd in Nieuws van de website.

– Pagina 3 opent met weer een bericht over de te vormen parlementscommissie die voorstellen gaat doen voor wijziging van de grondwet. Over de keuze van de voorzitter is gedoe ontstaan. Pheu Thai strateeg Pokin zegt dat de partij geen problemen heeft met wie dan ook, zolang de kandidaten vastbesloten zijn de grondwet te herschrijven. Meer zeg ik er niet over. Lees het zelf maar: Pheu Thai plays down panel race.

– Minister Chatu (Werkgelegenheid) ontkent dat de werkloosheid in Thailand hoog is, want die bedraagt slechts 1 procent van de beroepsbevolking. Het percentage is al eerder gemeld, dus eigenlijk is het geen nieuws.

Tijdens een bezoek aan Kanchanaburi zei hij dat de meeste mensen die hun baan verlaten dit doen om aan een nieuwe baan te beginnen. De minister verdedigde ook het minimumloon dat volgens hem passend is bij het nationaal inkomen.

Intussen zet het Department of Labour Protection and Welfare alle zeilen bij om 230 werkers te helpen die op straat staan nadat kledingfabriek Knittpoint Co Ltd in Nakhon Pathom, waarbij ze werkten, op 6 november is gesloten. Hoofd Apinya heeft de betrokken ambtenaren opgedragen ervoor te zorgen dat ze hun achterstallig loon krijgen en compensatie. 180 werkers hebben bij het provinciaal kantoor geklaagd en vier vertegenwoordigers benoemd om hun zaak te bepleiten.

Verder meldt het bericht dat Thailand 79.000 vacatures telt. Het departement adviseert de werklozen advies te vragen aan een arbeidsbureau.

– Als laatste pagina 4. PPRP parlementslid Patina Kraikup ligt onder vuur omdat haar familie een kippenboerderij van 1.706 rai heeft die gevestigd is op Sor Por Kor land, grond die bestemd is voor landloze boeren. De krant besteedt er een fors openingsartikel aan; ik volsta met Parina’s verweer dat de familie de wet niet heeft overtreden. Lees de details in PPRP MP Parina under fire for Ratchaburi poultry farm.

– Laatste bericht. Airports of Thailand heeft bekend gemaakt welke bedrijven azen op een belastingvrije concessie op luchthaven Don Mueang. Het kan geen verbazing wekken dat de King Power Group in de race is, de huidige concessiehouder ook op Suvarnabhumi. Verder aast de Mall Group op de concessie.

In september 2022 loopt de huidige concessie op Don Mueang af. De belastingvrije winkels beslaan een oppervlakte van 4.000 vierkante meter.


 

Mayra Andrade – Poc Li Dente E Tcheu. https://youtu.be/b_QaftRlJzg

Mayra Andrade is een Kaapverdische zangeres die woont en registreert in Lissabon, Portugal. Vaak wordt Andrade, in vergelijking met Cesária Évora, geprezen om haar moderne interpretatie van de traditionele Kaapverdische morna-muziek.


 

Nieuws van de website 10-11 november

• Watertekort dreigt in drie districten van Nakhon Ratchasima. Lam Chamuak reservoir, de belangrijkste waterbron, bevat 25 procent van zijn capaciteit
• Huisarrest voor Cambodjaanse oppositieleider Kem Sokha na 2 jaar opgeheven, maar beschuldigingen blijven. Hij mag geen politieke activiteiten ontplooien en naar het buitenland reizen
• EU oefent druk uit op Cambodja de jacht op oppositie te beëindigen en dreigt met intrekken handelspreferenties
• Suan Dusit Poll: Grote meerderheid (70,15 pct) meent dat Thailand heeft geprofiteerd van de Asean Summit
• Kabinet houdt maandag en dinsdag mobiele vergadering in Ratchaburi, Kanchanaburi and Suphan Buri. BP wijdt er een kritisch commentaar aan, kopt: Mobile meetings just for show
• Nida Poll: Plan oppositie voor interpellatie regering krijgt de handen op elkaar van 71,83 pct van de respondenten
• 10.000 lopers namen zondag deel aan de Nakhon Phanom-Khammouane run over de 3rd Thai-Lao Friendship brug (4 afstanden)
• Bangkok Poll: Suggestie om af te zien van te water laten krathong en afval uit rivieren en kanalen te verwijderen door 63,9 pct van de respondenten afgewezen, 36,1 pct vindt het een goed idee

Future Forward Party’s leader Thanathorn Juangroongruangkit, left, and its secretary-general Piyabutr Saengkanokkul

Future Forward hangt aan een zijden draadje

11 november – ‘Future Forward on thin ice’ kopt Bangkok Post boven haar openingsartikel, een analyse over de politieke toekomst van partijleider Thanathorn, de 24 bestuursleden en de partij. In het worst-case scenario komt een eind aan deze frisse partij, die gehaat wordt door het politiek establishment, in het beste geval overleeft de partij en groeit ze uit tot een grote partij, even groot groot of zelfs groter dan Pheu Thai.

De teerling wordt geworpen op 20 november wanneer het Constitutionele Hof vonnist of Thanathorn, toen hij zich begin februari aanmeldde als kandidaat-parlementslid nog aandelen bezat in het mediabedrijf V-Luck Media Co, hetgeen in strijd is met de wet. Thanathorn werd op 23 mei geschorst als parlementslid toen het Hof de zaak in behandeling nam.

Maar de mediazaak is niet de enige die als een zwaard van Damocles boven de enthousiaste nieuwkomer in de verkalkte Thaise politiek hangt. Er zijn nog vijf andere zaken waarvoor Thanathorn en andere FFP-leidinggevenden veroordeeld kunnen worden: Minachting van de rechtbank, overtreding van de draconische Computer Crimes Act, opruiing, illegale donaties en lening en ondermijning van de monarchie.

FFP secretaris-generaal Piyabutr noemt het verbazingwekkend dat tegen de partij zoveel zaken zijn aangespannen, alhoewel ze niet eens aan de macht is. ‘Ik vraag iedereen of ze werkelijk menen dat de partij de wet heeft overtreden of dat dit is omdat de benadering van de partij degenen die aan de macht zijn, van hun stuk heeft gebracht.’

Piyabutr wijst erop dat het verbod in de grondwet op het bezit van aandelen in een mediabedrijf tot doel heeft te voorkomen dat parlementsleden of ministers invloed uitoefenen op de media. In het geval van Thanathorn kan dat niet eens want het bedrijf was geen nieuwsorganisatie maar verzorgde [ik neem aan commerciële] publicaties. Bovendien is het al opgeheven.

Maar voor het Constitutionele Hof speelt dat geen rol, zoals ook gebleken is een eerdere zaak waarin een kandidaat-parlementslid werd gediskwalificeerd. Thanathorn was op papier nog aandeelhouder, alhoewel hij zijn aandelen tijdig had overgedragen aan zijn moeder.

Verder op de voorpagina

11 november – De voorpagina biedt verder een fotobericht over de festiviteiten ter gelegenheid van de geboorte van goeroe Nanak Dev Ji, de eerste Sikh Guru en oprichter van Sikhism. Afgaand op de foto moet het een dolle boel zijn geweest daar op Gurdwara Sri Guru Singh Sabha aan de Chak Pet Road in Bangkok. Maar wat er nou precies gebeurde, kan ik niet eens zien want de foto toont een mensenzee van Sikhs die uit het hele land zijn gekomen.

Voorts op de voorpagina de opheffing van het huisarrest van Kem Sokha (66), mede-oprichter van de Cambodia National Rescue Party. Sokha (foto) werd in 2017 gearresteerd op beschuldiging van samenspanning de regering van Hun Sen omver te willen werpen, een beschuldiging die hij nonsens noemt.

Hij werd naar een afgelegen gevangenis gestuurd en daarna kreeg hij huisarrest. Die is vanwege zjn zwakke gezondheid opgeheven. Hij mag geen politieke activiteiten verrichten en ook niet naar het buitenland reizen.

Politieke partner Sam Rainsy, die sinds 2015 in Frankrijk woont, is nog in Kuala Lumpur. Hij mag terugkeren naar zijn moederland, waar hij veroordeeld is, en probeerde eerder van Parijs naar Bangkok te vliegen, maar werd geweigerd door luchtvaartmaatschappij THAI. Het is onduidelijk wat zijn plannen zijn. Persbureau AFP meldt dat hij deze week enkele Maleisische parlementariërs spreekt.

Het derde bericht gaat over de Dawei Special Economic Zone in Myanmar, een gezamenljik project van Myanmar en Thailand dat uiteindelijk moet bestaan uit een haven, wegen, spoorwegen, energiecentrales, waterwerken, industrieterreinen, telecommunicatietorens en een woongebied. De ontwikkeling daarvan gaat uiterst traag; voor zover ik weet omdat investeerders nog weinig belangstelling tonen.

Het bericht meldt dat de National Economic and Social Deveopment Council het kabinet gaat vragen morgen haar richtlijnen over infrastructurele ontwikkeling goed te keuren, daar de regering in de startblokken staat om te beginnen met de aanleg van een verbinding tussen Dawei en de Eastern Economic Corridor. Eerlijk gezegd snap ik niet veel van het bericht, dus laat het hierbij.

Gebitsscanner wint prestigieuze onderscheiding

11 november – Een door het National Science and Technology Development Agency (NSTDA) ontwikkelde gebitsscanner heeft de Outstanding Technologist Award 2019 gewonnen. De scanner, in  drie modellen ontwikkeld, produceert 3D beelden waardoor tandartsen en chirurgen een betere diagnose kunnen stellen en nauwkeuriger operaties kunnen uitvoeren.

De scanner is ook bruikbaar bij schedel- en hersenonderzoek en het maken van een mammogram. Ze is 4,5 miljoen baht goedkoper dan uit het buitenland geïmporteerde scanners, kan zelfs aan het bed van een patiënt gebruikt worden en stelt de persoon aan minder straling bloot dan de huidige scanningsmethode.

Bangkok Post trekt de halve pagina 2 uit voor een interview met hoogleraar Pairach Thajchayapong, hoofd van het negentien personen tellende researchteam dat de Dentiiscan, Mobiiscan en Miniiscan heeft ontwikkeld. Ze worden al in tal van ziekenhuizen gebruikt.

Een interessant verhaal en ondanks alle technische details goed leesbaar voor leken. Dus wat let u? Klikken: Domestic dentalscanner bags prestigious award.

Oogsten krimpen door opgedroogde reservoirs

11 november – Boeren hebben het toch maar moeilijk, overal ter wereld. In Nederland verrotten de aardappels op het veld als het te veel regent en verdorren ze als het te droog. Ook Thaise boeren hebben altijd wat te klagen. De prijs valt tegen die ze voor hun producten krijgen, ze worden opgelicht door opkopers en de laatste tegenslag is dat ze vanaf 1 december niet meer onkruid en plantenziektes te lijf mogen gaan met chemische bestrijdingsmiddelen.

Dit jaar komt daar de droogte bij. Adjunct-directeur Thaweesak van het RID zegt dat reservoirs te weinig water bevatten voor off-season rijst die normaal in januari wordt geoogst in geïrrigeerde gebieden, de meeste in de centrale regio. De boeren in Ayutthaya en Ang Thong is gevraagd af te zien van de tweede oogst en gewassen te verbouwen die minder water vergen.

De droogte heeft met name hard toegeslagen in Nakhon Ratchasima. In de districten Phimai, Chakarat en Huay Thalaeng staat het waterpeil op een historisch laag niveau. Het Lam Chamuak reservoir (foto boven Nieuws van de website) is bijna droog gevallen. De autoriteiten zijn gestopt water te leveren voor de landbouw. Het resterende water wordt alleen gebruikt om twintig dorpen van drinkwater te voorzien.

Kort Nieuws maandag 11 november

– Van pagina 2 noem ik nog de zogeheten dragende plaat (foto die de pagina domineert) met een verkoopster die de door haar gefabriceerde krathongs toont. Ze zijn gemaakt van brood, want in tegenstelling tot krathongs van piepschuim verteren die in het water. De vrouw verkoopt haar spullen vanavond in Wat Thanyaphol in Pathum Thani.

Voorts op de 2 de rubriek In Brief met vijf kortjes. Eén kortje bevat nieuwe cijfers over verkeersongelukken. Tussen 2015 en 2018 waren 265.946 personen betrokken bij een ongeluk van wie 23.450 het niet kunnen navertellen. Bij 10.672 ongelukken waren voetgangers het haasje van wie 916 om het leven kwamen. De meesten waren ouderen, wat secretaris-generaal Sakchai van het National Health Security Office ‘alarmerend’ vindt.

Een tweede nieuw kortje meldt dat de dierentuin van Khon Kaen een wedstrijd heeft uitgeschreven om een naam te bedenken voor het vorige maand geboren nijlpaardje. De winnaar wordt op 1 januari bekend gemaakt, hij/zij krijgt 10.000 baht.

– Nog even herhalen wat een whip is, een functie wij niet in Nederland kennen en ik ook niet elke keer zal toelichten. De onvolprezen Wikipedia zegt:

Een whip (in het Engels letterlijk ‘zweep’, ten onderscheid heeft men het ook wel over party whip) is een persoon die voorafgaand aan een stemming in het parlement ervoor moet zorgen dat de leden van zijn eigen partij aanwezig zijn en de stem op het juiste voorstel uitbrengen. Deze functie bestaat in de parlementen van het Verenigd Koninkrijk en veel van zijn voormalige koloniën. In België en Nederland bestaat de functie niet maar is er wel fractiediscipline.

De hoofdwhip van de oppositie wordt in de opening van pagina 3 in het zonnetje gezet. Hij oogst allerwege lof voor zijn flair bij debatten in het Huis van Afgevaardigden en wordt beschouwd als een rijzende ster. Maar die lof wuift Sutin Klungsan, parlementslid voor Maha Sarakham, bescheiden weg. ‘Ik ben geen grote naam in de partij, alleen iemand die tussen klein en groot in staat. Ik moet nog steeds veel werk doen voordat ik applaus verdien.’

– Verder op de pagina een bericht over de Orange Line, een metrolijn die mijn bijzondere belangstelling heeft omdat de 35,9 kilometer lange lijn een verbinding gaat vormen tussen metrostation Thailand Cultural Centre, waar ik wel eens in- en uitstap, en Bang Khun Non op de westelijke oever van de Chao Phraya.

De foto toont het begin van de werkzaamheden aan het oostelijk deel in januari, metrobeheerder MRTA gaat het kabinet eind deze maand toestemming vragen voor de aanleg van het westelijk deel, alhoewel de meningen over de constructiemethode en beheersopties verschillen. Ik zal u niet vermoeien met de details.

Het station Thailand Cultural Centre heeft me lange tijd verbaasd omdat het een tussenverdieping heeft tussen hal en perron en ik maar niet begreep waarvoor die bedoeld was. Maar nadat de tunnelbuizen waren aangegeven op de muur, begreep ik dat bij de aanleg van de Blue Line al rekening was gehouden met de Orange Line.

Jawel, regeren is vooruitzien, geldt in dit geval, hetgeen niet van veel projecten in Thailand gezegd kan worden. De Blue en de Purple Line sloten bijvoorbeeld een jaar lang niet op elkaar aan, wat dit stukje de bijnaam The missing link gaf. De rails lagen er al maar geruzied werd wie het tracé zou gaan beheren.

– Dankzij informatie van het Office of the Narcotics Control Board hebben Laotiaanse collega’s vrijdag een vrouw uit Bolivia kunnen aanhouden op luchthaven Wattay in Vientiane. Ze probeerde 3,52 kilo cocaïne het land binnen te smokkelen. Die zat gewoon in haar koffer.

ONCB secretaris-generaal Niyom zegt dat Thaise diensten in toenemende mate samenwerken met collega-diensten in Asean om drugs op luchthavens te onderscheppen. Het project heeft ook al een mooie naam: Airport Interdiction Task Force.

– Als laatste pagina 4 met een dragende plaat waarop twee meisjes in een recreatiecentrum in Samut Prakan zeemeeuwen voederen, die uit Siberië en China naar Thailand zijn gevlogen om te overwinteren. Ja, vogels hebben geen GPS nodig om hun weg te vinden. De meisjes zijn niet bang want de vogels eten uit hun handen.

– De pagina opent met een geruststelling. Apinya Sujarittanan, hoofd van het Department of Labour Protection and Welfare, zegt dat het werkloosheidspercentage op 1 procent van de arbeidsbevolking stabiel blijft en niet iets is om je zorgen over te maken. De meeste werkers verlaten hun baan op vrijwillige basis.

Apinya zegt: ‘De arbeidsmarkt is niet significant veranderd ondanks berichten over bedrijfssluitingen en groeiende zorgen over de gevolgen van economische onzekerheden.’

In het tweede kwartaal bedroeg het aantal werklozen 34.000 minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Thans hebben 377.000 personen van de beroepsbevolking van 38,4 miljoen geen baan.

Volgens cijfers van het SSO namen 139.731 werkers zelf ontslag en moesten 25.802 afvloeien. Het aantal leden van het SSF is toegenomen, wat erop wijst dat de werkgelegenheid toeneemt.

– Laatste bericht want het derde bericht op de 4 kent u al: de marathon in Nakhon Pathom. Het bericht meldt dat het ministerie van Werkgelegenheid gratis lessen in Koreaans biedt zodat degenen die in Zuid-Korea willen gaan werken, er legaal een baan kunnen vinden en geen phi noi worden (kleine geesten), zoals de illegale werkers worden genoemd.

Beheersing van de taal  is een eis die de Koreaanse overheid is gaan stellen, maar slechts 25 procent van de Thaise werkzoekenden is voor de taaltest geslaagd waardoor hen niets anders restte dan de illegaliteit in te gaan. Het ministerie schat dat 170.000 Thai illegaal in het land werken. Slechts 6.000 doen de taaltest om een werkvergunning te kunnen aanvragen. Taalcursussen zijn ook in voorbereiding voor Japans.


 

Boubacar Traoré – Hona. https://youtu.be/wIGU11nopN0

From his new album “M’Balimaou” (Brothers), the splendid blues “Hona” – a collection of images taken in Bamako.

Boubacar Traoré is een Malinese zanger en bluesgitarist. Traoré leerde eind jaren 50 gitaarspelen van zijn oudere broer die in Cuba muziek gestudeerd had. Hij werkte aanvankelijk als kleermaker in Bamako, maar was in de jaren 60 veelvuldig op de radio te horen.


 

Nieuws van de website 9-10 november

• Rijstexporteurs steunen verbod op de drie chemische bestrijdingsmiddelen, want importlanden hebben hun orders verscherpt met het oog op voedselveiligheid
• Duizend yang naa bomen langs de weg Chiang Mai-Lamphun overleven al een eeuw maar ze dreigden onlangs gekapt te worden wegens ziekte, verwaarlozing en het plan de weg te verbreden. Op een workshop zijn ideeën uitgewisseld hoe ze te behouden. (Foto: Reddingsoperatie)
• Oppositieleider Sam Rainsy vrijdag in Parijs op vliegtuig gestapt naar onbekende bestemming
• Vorige maand gestoken Zuid-Koreaan in Pattaya, inmiddels aan de beterende hand, looft 100.000 baht uit voor informatie die leidt tot de arrestatie van zijn belager
• Oppositieleider Sam Rainsy mag terugkeren naar Cambodja, maar hij wordt wel berecht. Rainsy telt zijn knopen in Kuala Lumpur. Independence Day zonder incidenten verlopen
• Chumphon: Drie familieleden, 2 vrouwen en een 13-jarig meisje, doodgeschoten tijdens ruzie over een schuld van 13 miljoen baht die ze een ex-kamnan volgens hem schuldig zijn. De kamnan is aangehouden
• Udon Thani: Nog eens twee verdachten aangehouden ivm Mae Manee Ponzi systeem, waaronder de moeder van hoofdverdachte Wantanee aka Mae Manee. Thans zeven personen in voorlopige hechtenis
• Regen voorspeld volgende week in Oosten en Noordoosten door tropische storm Nakri, temperatuur in noordelijk Thailand zakt met 5 graden
• Zeven verdachten aangehouden voor beschieting twee controleposten in Yala, waarbij 15 defensievrijwilligers zijn omgekomen. Legerwoordvoerder Pramote zegt dat 30 à 40 personen betrokken waren bij de aanvallen [Voorgaande berichten hadden het over één controlepost]

Geen zondagsrust voor BP

10 november – Zes dagen zult gij arbeiden en al uw werk doen. Maar de zevende dag is de sabbat des HEEREN uws Gods; dan zult gij geen werk doen, gij, noch uw zoon, noch uw dochter, noch uw dienstknecht, noch uw dienstmaagd, noch uw vee, noch uw vreemdeling, die in uw poorten is. (Exodus 20: 9-10)

Helaas heeft Bangkok Post geen boodschap aan dit voorschrift, waardoor ook ik op zondag genoodzaakt ben te werken. Maar de werklast valt mee, want de krant bevat vandaag twee grote achtergrondverhalen (die ik doorgaans oversla) en het meeste overige nieuws staat al in Nieuws van de website.

De voorpagina is geheel gewijd aan de verlokking van een snelle verdienste, de meest recente het Mae Manee Ponzi systeem en de Forex-3D website. Beide beloofden snelle en hoge rendementen – Mae Manee zelfs een rente van 93 procent per maand bij een minimum investering van 1.000 baht per maand.

Dat daar nog steeds hordes mensen intrappen, vind ik onbegrijpelijk want de media berichten regelmatig over oplichtingszaken. Ieder weldenkend mens moet toch weten dat voorgespiegelde winsten van boven de zeg maar 5 procent verdacht zijn, zeker gezien de huidige lage rentestand. Maar hebzucht verblindt hun ogen en daar spelen de oplichters slim op in.

Pagina 2, een halve pagina want de andere helft bestaat uit een advertentie, is gewijd aan het verbod op paraquat, glyphosate (twee herbicides) en chlorpyrifos (een pesticide) dat op 1 december ingaat. De boeren zijn wanhopig, kopt de krant, maar een websitebericht meldde gisteren dat de rijstexporteurs het verbod steunen, want buitenlandse importeurs hebben in toenemende mate oog voor voedselveiligheid.

De lokroep van een snelle baht

10 november – ‘Ik bied geen excuses aan. Ik heb niets verkeerds gedaan. Ik heb ze alleen geen rente gegeven.’ Voormalig prettie Wantanee Tippaveth (28) aka Mae Manee, de gewiekste genius achter het Mae Manee Ponzi systeem, is zich van geen kwaad bewust.

Dat ze 4.252 mensen in het financieel verderf heeft gestort, lijkt haar niet te deren. Ze gaat de beschuldiging van oplichting, waarvoor de DSI haar wil laten vervolgen, aanvechten en ze doet nieuwe beloftes dat ze het ingelegde geld zal teruggeven aan de slachtoffers.

Het programma dat ze samen met haar vriend runde – beiden zijn inmiddels aangehouden –  heette Fak Yod Tor Anakhot (savings for the future). De op snelle winsten beluste deelnemers pompten er 1,4 miljard baht in; ze werden gelokt door de belofte dat hun investering een rente van 93 procent per maand zou opleveren.

Een van de slachtoffers, een chauffeur uit Samut Prakan, vertelt hoe hij in de val trapte. Zijn vrouw zei dat anderen grote bedragen verdienden met hun investeringen. ‘Het duurde maanden voordat ik het geloofde.’ Hij raakte overtuigd doordat een neef geld had verdiend met het programma en het profiel van Wantanee op Facebook stelde hem gerust.

De vrouw stortte 60.000 baht van hun spaargeld, ze kregen binnen twee weken 20.000 baht aan ‘rente’ en verhoogden spoedig daarna hun inzet naar 260.000 baht. Enkele weken later viel de droom aan diggelen. Wantanee en haar vriend werden gearresteerd en berichten doken op van investeerders die grote sommen geld hadden verloren. De man hoopt dat hij zijn geld kan terugkrijgen en zegt een pijnlijke les te hebben geleerd, namelijk dat er niet zoiets is als gemakkelijk geld verdienen.

De DSI verwacht twee maanden nodig te hebben om de geldsporen te traceren. Hoofd Piyasiri van het DSI bureau Illegal Financial and Business Crimes zegt niet te kunnen garanderen dat al het geld wordt opgespoord en teruggegeven aan de slachtoffers.

Het artikel gaat ook kort in op de Forex-3D zaak. Een van de gedupeerden, een boekhouder bij een bedrijf in Bangkok, vertelt niet verwacht te hebben dat ze het slachtoffer zou worden van oplichting.

Het bedrijf spiegelde op zijn website een rente voor van 10 procent wat niet de indruk wekte van een Ponzi-constructie. Dus investeerde ze 100.000 baht en ontving snel 25.000 baht. Dat gaf haar vertrouwen dus ze verhoogde haar inleg. Sindsdien heeft ze geen cent meer gezien en ze kon ook haar investering niet terugtrekken.

Zij en meer dan duizend anderen hebben de minister van Justitie gevraagd een onderzoek te laten doen omdat ze vermoeden dat het om een Ponzi oplichting gaat. De DSI moet nog besluiten of ze de zaak in behandeling neemt.

On clearance: A farm chemical shop in Chai Nat province offers big discounts on the herbicides paraquat and glyphosate, and the pesticide chlorpyrifos. These three toxic chemicals will be banned from use, trade or import on Dec 1.

Boeren wanhopig over verbod op chemicaliën

10 november – Het is altijd verhelderend om een probleem aan de hand van één geval te belichten. Dat doet Bangkok Post in het achtergrondverhaal op pagina 2 over het verbod op de drie chemische bestrijdingsmiddelen.

De krant laat Pamorn Sriprasert aan het woord, een boer die al 25 jaar op zijn akker van 300 rai in Nong Bunnak (Nakhon Ratchasima) cassave verbouwt.

De provincie Nakhon Ratchasima is goed voor 25 procent van de totale cassave oogst. Veel consumenten en ook lezers van mijn nieuwsrubriek zullen de wortel niet kennen, maar het zetmeelrijke gewas is een cruciale grondstof voor de voedselindustrie.

Ondanks de onvoorspelbare marktprijzen voor cassave was Pamorn gelukkig met zijn bedrijf totdat de National Hazardous Substances Commission op 22 oktober besloot paraquat, glyphosate en chlorpyrifos te verbieden. Pamorn zegt paraquat en glyphosate te gebruiken om het onkruid op zijn land te verdelgen.

Wanneer dat vanaf 1 december niet meer mag, zullen hij en zijn collega’s gedwongen zijn mankracht te huren om het onkruid handmatig te verwijderen of een machine. Het Department of Agriculture heeft berekend dat in het eerste geval de kosten stijgen van 150 baht per rai naar 1.200 baht en in het tweede geval naar 550 baht.

‘Niets is beter in termen van efficiëntie en kosten dan de verboden chemicaliën. Ik heb geen machines gezien die ons kunnen helpen het onkruid te bestrijden’, zegt Pamorn, waaraan hij toevoegt dat de boeren hun vertrouwen in het ministerie van Landbouw aan het verliezen zijn. ‘We zijn er niet zeker van dat het ministerie kan helpen de negatieve gevolgen voor boeren te verzachten of praktische alternatieven te vinden.’

De boeren, zegt hij, voelen zich met name ‘verraden’ door politici van de Bhumjaithai Party: staatssecretaris Mananya (Landbouw), de sterke kracht achter het verbod, en minister Anutin (Volksgezondheid) die eveneens het verbod steunt.

Pamorn klaagt: ‘De Bhumjaithai Party heeft beloofd de prijs van het gewas te verhogen, maar het verbod heeft de productiekosten verhoogd en landbouwproducten minder concurrerend gemaakt.’

Directeur Witoon van BioThai, een groep die campagne heeft gevoerd voor het verbod, verwijt het ministerie ‘frustratingly idle’ te zijn geweest. Verwacht werd dat het maatregelen zou aankondigen om de gevolgen te beperken voor boeren die handelsgewassen verbouwen, waaronder palm, suikerriet, rijst en cassave, maar het ministerie heeft niets gedaan. Alleen het Cooperative Promotion Department heeft onkruidborstelmachines geleverd aan 71 coöperaties en verwacht er nog meer te leveren.

Het komende verbod heeft een onverwachte rimpeling teweeg gebracht. Volgens de Thai Agricultural Innovation Trade Association, die het gebruik van de chemicaliën steunt, zal Thailand problemen ondervinden met landen als de VS die gewassen bespoten met deze chemicaliën exporteren naar Thailand. Wanneer Thailand de import verbiedt, komt dit neer op een non-tariff barrier, die voor enkele landen aanleiding is een klacht in te dienen bij de WTO.

Maar niet alle commerciële sectoren wijzen het verbod af. Ik meldde het al in Nieuws van de website dat de Thai Rice Exporters Association er wel gelukkig mee is, omdat veel buitenlandse rijstkopers hun maatregelen hebben verscherpt om consumenten te beschermen. De handelssector hoopt dat de boeren zullen gaan overstappen op organische landbouw, waarin chemicaliën taboe zijn.

Kort Nieuws zondag 10 november

– Ongemerkt heb ik toch uitgebreid aandacht besteed aan de twee bovengenoemde achtergrondverhalen, een genre dat ik normaal oversla of met een enkel zinnetje behandel. Maar ik vond ze interessant, ik hoop u ook, dus ze dijden uit.

Hoe ziet de krant er verder uit? Op de voorpagina het bericht dat Cambodja het verbod op Sam Rainy’s terugkeer naar zijn moederland heeft ingetrokken. Of hij dat inderdaad gaat doen, zullen we binnenkort wel te weten komen. De oppositieleider is nu in Kuala Lumpur en beraadt zich op zijn toekomst. Als hij terugkeert, zal hij terecht moeten staan en ongetwijfeld in de gevangenis belanden.

– Pagina 3 opent met het bericht dat nog eens zes verdachten zijn aangehouden van de brute aanval op een controlepost bemand door dorps defensievrijwilligers in Yala. [Het is er nu weer één, op de website zijn het er twee] Ze werden aangehouden tijdens een gecombineerde operatie van 200 militaire rangers en politieagenten op dertien locaties in Yala en het district Khok Pho in buurprovincie Pattani. Twee verdachten werden al eerder aangehouden, anderen zijn nog voortvluchtig.

– In Udon Thani is de administrator van de Facebook pagina van Mae Manee aangehouden. Het aantal arrestaties bedraagt nu zes. De DSI treft voorbereidingen om het onderzoek naar het Ponzi systeem over te nemen, dat meer dan 4.000 slachtoffers heeft gemaakt. Gisteren werden gedupeerden ondervraagd door adjunct-hoofdinspecteur Bamrung van het districtspolitiebueau Muang en dertig agenten van andere politiebureaus.

Tot nu toe hebben 305 slachtoffers aangifte gedaan, die zeggen voor 144 miljoen baht het schip te zijn ingegaan. Velen gaven toe dat hun hebzucht hen in de armen van Mae Manee dreef.

Van de verdachten is vermogen ad 133 miljoen baht in beslag genomen, bestaande uit huizen, kantoorgebouwen, grondactes, auto’s, gouden ornamenten, diamanten, contant geld en bankrekeningen.

– Senator Somjate Boonthanom vindt dat senatoren geen zitting moeten nemen in de parlementscommissie die zich gaat buigen over grondwetwijzigingen. Hij beschouwt het als een zaak voor het Huis van Afgevaardigden.

Somjate ontkende gisteren mediaberichten dat hij een van de zes senatoren is die door de regering worden gekozen als commissielid. Over de anderen zei hij het aan hen over te laten of ze zich aansluiten bij de commissie.

De commissie gaat bestaan uit 49 leden: 18 van de coalitiepartijen, 19 van de oppositie en oorspronkelijk ook 12 kabinetsministers, maar daar heeft vice-premier Wissanu een stokje voor gestoken. Ze zouden het te druk hebben met hun eigen werk om ook nog eens de vergaderingen van de commissie bij te wonen.

De plaatsen gaan nu naar zes senatoren, leden van onafhankelijke organisaties, juridische experts en leden aan te wijzen door de regeringswhip.

In tegenstelling tot Somjate vindt Wissanu de deelname van senatoren wel gewenst omdat veranderingen aan de grondwet zonder de steun van de Senaat kansloos zijn.

Senator Wanchai doet ook nog een duitje in het zakje. Hij zegt dat de vraag naar veranderingen afkomstig is van een groep politici en niet van de bevolking. Degenen die pleiten voor veranderingen zijn politici die bij de verkiezingen hebben verloren; ze willen een herkansing om alsnog aan de macht te komen.

– De rubriek News Bites bestaat vandaag uit vier kortjes: drie al bekend (weersverwachting, vervallen vluchten tijdens Loy Krathong, kamnan die drie personen doodde) en één nieuw. Bewoners in Soi Sukhumvit 101 en 103 hebben gisteren voor een gepland condominium project geprotesteerd. Ze hebben hun buik vol van verontreiniging en verstoring (geluidsoverlast, ook ’s nachts, en vallende materialen) veroorzaakt door de bouw. Onlangs kwam een bouwvakker om het leven toen een mand van een kraan viel. Het project omdat de bouw van negen flatgebouwen van 38 verdiepingen.

– Als laatste noem ik nog kort pagina 4 en 5. De 4 geeft informatie over de tiendaagse tempel fair (ongev kermis, braderie) Ngan Wat Phu Khao Thong bij de Golden Mount, geïllustreerd met zes foto’s. Klik hier: All the Fun of the Fair.

De 5 is de wekelijkse pagina Urban Life, nu gewijd aan straatvoedsel. Twee jaar geleden lanceerde de gemeente Bangkok de campagne Returning Pavements to Pedestrians. Hoe het daarmee staat, kunt u lezen op Capital’s urban caterers receive a helping hand.


 

Charlie Chaplin Sings Nonsense Song (Titine) – Modern Times.
https://youtu.be/2FIt4g9fgcg

A classic scene from Charlie Chaplin’s Modern Times, the first film in which Chaplin’s voice was heard.

Modern Times is een film van Charlie Chaplin die ontstond in de jaren 1933 tot 1936. In de film speelt Charlie Chaplin voor het laatst een arme zwerver, The Tramp, die als werkloze een bestaan probeert te vinden ten tijde van de Grote Depressie.

De film heeft de vorm van een satire, waarin niet alleen de werkomstandigheden van de massa maar ook de geluidsfilm zelf op de korrel worden genomen. De geluidseffecten dienen slechts om geluiden van machines weer te geven, terwijl de film voor de rest de dramaturgie van de stomme film gebruikt, zoals expressieve mimiek en geschreven tussenteksten.

Zelfs wanneer de hoofdfiguur moet zingen, lijkt het alsof hij de tekst vergeten is en komt er slechts een reeks onverstaanbare klanken uit zijn mond, die alleen door de gebarentaal enigszins begrijpelijk wordt. Dit is terug te voeren op Chaplins vrees dat door de opkomst van de geluidsfilm de kunst van de pantomime, die hij als centrale vaardigheid van het acteren aanzag, verloren zou gaan.


 

Nieuws van de website 8-9 november

• Neilson Hayes Library viert haar 150-jarig bestaan met een literatuur festival, het eerste in Bangkok. Gelauwerde binnenlandse en internationale auteurs geven acte de presence met een serie voordrachten, paneldiscussies en declamatie van gedichten. Het festival wordt op 15 en 16 november gehouden op diverse locaties. Meer weten? Klik hier: Book your place
Onderzoek door Mercer Thailand bij 607 bedrijven wijst uit dat salarissen dit jaar met 5 procent stijgen, het hoogst in de automobielindustrie
• Duitser (70) vastgebonden in zijn huis in Phuket en zijn arm verwond met een mes door twee mannen die er vandoor gingen met de twee ATM kaarten van hem en zijn Thaise vrouw
• Bangkok Cable, een bedrijf dat draden en kabels produceert, gaat investeren in een derde productiefabriek in Chachoengsao. Het bedrijf heeft al vestigingen in Samut Prakan en Chachoengsao. De nieuwe fabriek komt in 2020 in bedrijf.
• Budget voor subsidie aan rijstboeren dient met 2,6 miljard baht te worden verhoogd, daar meer boeren dan verwacht zich hebben opgegeven bij de BAAC. 4,4 miljoen boeren profiteren van de subsidie. Wellicht moet het budget verder verhoogd worden omdat de boeren in het Zuiden later oogsten
• De boete voor motorrijders die op voetpaden rijden, wordt verhoogd van 1.000 naar 2.000 baht. Klikspanen krijgen daarvan de helft
• Militair commando Isoc mag in acht districten van vier zuidelijke provincies een jaar lang een avondklok instellen, maar de autoriteiten zeggen dat de maatregel niets te maken heeft met de dodelijke aanval op een controlepost in Yala
• Twee orang oetans worden eind december overgedragen aan Indonesië op basis van de Cites conventie. Het is de tweede keer, in 2015 werden al 14 overgedragen. Eén is een 9-jarig vrouwtje dat geboren is in Thailand, de ander, een mannetje van 7 jaar, is 5 jaar geleden gered van een smokkelaar. Beide apen verblijven in een onderkomen in Ratchaburi.
CNRP vice-president Mu Sochua, die in de VS in ballingschap leeft, roept haar kameraden op zaterdag de straat op te gaan om te demonstreren tegen het bewind van Hun Sen. Ze deed de oproep in Maleisië, waar ze korte tijd is gedetineerd geweest. Zij en andere oppositieleden, waaronder Sam Rainsy, kunnen zaterdag niet aanwezig zijn bij de viering van de Independence Day.
• Seminar: Universiteiten moeten zich snel transformeren om relevant te blijven in het digitale tijdperk. Ze moeten onderwijs bieden aan studenten van alle leeftijden, daar iedereen zich tijdens zijn carrière dient te herscholen.
• Echtpaar met autobandenwinkel in Nakhon Si Thammarat zegt afgeperst te zijn door vijf mannen die beweerden politieagent te zijn. Ze eisten 20.000 baht, de vrouw heeft haar gouden halsketting moeten belenen en kon slechts 18.000 baht lappen.
• Nog eens 90 slachtoffers van zogenaamde ‘copyrights agenten’ hebben aangifte gedaan van oplichting. Greater Bangkok telt nu 300 slachtoffers. De ‘agenten’ beweerden dat ze het copyright op cartoons hadden geschonden die verwerkt waren in krathongs.
• Drie verdachten uit Narathiwat in staat van beschuldiging gesteld wegens bomaanslagen in Bangkok en Nonthaburi begin augustus tijdens een vergadering van de Asean ministers van Buitenlandse Zaken. In december buigt de rechtbank zich over het bewijs en stelt de lijst van getuigen vast

Twee dingen goed begrijpen

9 november – ‘Twee dingen goed begrijpen’, was een gevleugelde uitspraak van de socialistische, vooral bevlogen Joop den Uyl, die van 1973 tot 1977 premier van Nederland was. Twee berichten vielen me vandaag als eerste op toen ik de krant scande, want het meeste nieuws kende ik al van Nieuws van de website.

Op de voorpagina meldt BP dat een man een deur opende van een straalvliegtuig, waardoor de opblaasbare glijbaan zich ontplooide. Gelukkig gebeurde het bij de voorbereidingen voor de start op de luchthaven van Chiang Mai en niet in volle vlucht, want wat er dan zou gebeurd zijn, tonen rampenfilm overduidelijk.

Het tweede bericht dat mijn aandacht trok, of beter gezegd de kop, noemt het bevel dat een ‘poultry tycoon’ in Pattaya heeft gekregen om een deel van de bebouwing op zijn landgoed af te breken omdat ze op publiek land staat en overstromingen veroorzaakt. Een pluimvee magnaat: nee maar, heb je die ook al? Ik ken wel een mediamagnaat (Silvio Berlusconi) en andere magnaten, maar de combinatie met kakelende kippen doet toch vreemd aan.

Ja, beste mensen, het zijn dit soort gedachtekronkels die het samenstellen van Nieuws uit Thailand aangenaam maken te midden van nieuws dat me nauwelijks weet te boeien zoals de opening van pagina 3, gekibbel over het voorzitterschap van de parlementscommissie die zich gaat buigen over de grondwetwijzigingen, c.q. vrijblijvend nieuws, zoals de opening van pagina 2 over een seminar (Words, words, words – Hamlet, 1603).

‘Geen paniek’ over avondklok in Zuiden

9 november – Het is het bekende mantra van autoriteiten wanneer de bevolking in paniek dreigt te raken: Er is geen gevaar voor de volksgezondheid, gaat u maar rustig slapen of zoals in dit geval ‘Geen paniek’.

Dat zegt woordvoerder Pramote van het militaire commando Isoc over de aankondiging in de Royal Gazette dat in acht districten van vier zuidelijke districten een avondklok mag worden ingesteld. Maar dat heeft niets te maken met de recente aanval op een controlepost in Yala, waarbij vijftien dorps defensievrijwilligers werden doodgeschoten, beweert hij. Een andere woordvoerder haastte zich te verklaren dat de avondklok niet wordt ingesteld, maar dat de aankondiging slechts Isoc toestaat dat te doen.

De maatregel is bedoeld, aldus de aankondiging in de Thaise Staatscourant, ‘to prevent, contain, and manage the situation in areas where there are threats to national security in an orderly and effective manner’. Nationale veiligheid: hoe vaak die er niet bij de haren wordt bijgesleept, maar nooit wordt duidelijk gemaakt waaruit die zogenaamde dreigingen concreet bestaan.

BP opent vandaag met de maatregel en trekt er drie volle kolommen van een halve pagina voor uit. Mag u zelf lezen: Curfew mulled for deep South.

Thailand: schoothondje van dictator Hun Sen

9 november – Bangkok Post besteedde er gisteren al een kritisch commentaar aan onder de kop ‘Hun Sen finds a Thai ally’ en vandaag wordt dat nog eens onderstreept op de voorpagina met een artikel dat veiligheidstroepen aan beide zijden van de Thai-Cambodjaanse grens scherp blijven uitkijken naar supporters van Sam Rainsy, alhoewel de Cambodjaanse oppositieleider in Parijs door THAI is tegengehouden naar Bangkok te vliegen.

Politiehoofd Ruangsak van Klong Luek zei gisteren dat hotels worden gecontroleerd om er zeker van te zijn dat Cambodjaanse politici niet in het gebied verblijven. Ook zijn in alle districten van de grensprovincie Sa Kaeo controleposten ingericht die de bewegingen van mensen naar de grens in de gaten houden en in het gebied hangen posters met de namen van 21 Cambodjaanse oppositie politici en een tekst in zowel Thai als Khmer.

De tekst spoort de bevolking aan onmiddellijk de politie van Banteay Meanchey in Cambodja te bellen wanneer ze stuiten op een van de ‘rebellen’.

Dat alles omdat de Cambodjaanse autoriteiten Thailand hebben gevraagd uit te kijken naar rivalen van Hun Sen, die naar verluidt zouden terugkeren om vandaag een volksbeweging te ontketenen die een eind maakt aan het dictatoriale bewind van Hun Sen.

In het hoofdredactioneel commentaar van gisteren noemt BP de bereidheid van de Thaise regering om Hun Sen ter wille te zijn ‘zorgwekkend’. Immers een kardinale regel van Asean-landen is non-interventie in de interne zaken van andere landen, wat bijvoorbeeld overduidelijk is in de Rohingya kwestie. Meer weten? Lees: Hunt on for Rainsy supporters.

Forum: Azië, pak plastic plaag in oceaan aan

9 november – ‘De wereldwijde plastic plaag is met microfibers doorgedrongen tot de maritieme voedselketen. We eten ze en ze are crossing blood-brain barriers [?]. Er zijn ook kunstmest en zware metalen.’ Deze waarschuwing [niet nieuw, maar het kan niet vaak genoeg benadrukt worden] uitte ambassadeur Peter Thomson op een forum tijdens de tweede Asia-Pacific Day for the Ocean in het VN conferentiecentrum in Bangkok.

Thomson, speciale afgevaardigde van de VN secretaris-generaal voor de oceaan, riep op tot snelle actie daar Thailand behoort tot ’s werelds vijf grootste vervuilers van de oceaan: China, Indonesië, Filipijnen, Thailand en Vietnam, aldus de NGO Ocean Conservancy.

Een andere bobo, Mushtaq Ahmed Memon, riep de Thaise regering op concrete actie te ondernemen volgend op het aannemen van de Bangkok Declaration on Combating Marine Debris tijdens de 34ste Asean Summit in juni.

Hij zei: ‘Het is goed dat er een verklaring is omdat die politieke wil aantoont. Ze hebben een basis om dingen te doen. De gegevens zijn er. Ik hoop dat het snel zal gebeuren.’

Memon stelt voor plastic afval te beheren als grondstof in de circulaire economie, daar verschillende soorten plastic op verschillende manieren hergebruikt kunnen worden. ‘Dat zal helpen om van Azië-Pacific een zero-plastic regio in de oceanen te worden.’

Op het forum sprak ook de 12-jarige milieuactievoerder Ralyn Satidtanasarn aka Lilly. Ze vertelde gezien te hebben dat walvissen en doejongs op de kust aanspoelden. ‘Dat deed me voelen dat we de aarde misbruiken. Als we er niet van houden, waarom veranderen we het dan niet?’

Kort Nieuws zaterdag 9 november

– Ik noemde al even de opening van pagina 2 over een seminar aan de Chulalongkorn universiteit. Onder de titel The Smarter Future of Higher Education bogen de aanwezigen zich over de toekomst van het universitair onderwijs. Directeur Patrachart van het Learning Innovation Centre drong bij de Thaise universiteiten aan op een snelle transformatie ‘om relevant te blijven in het tijdperk van digital disruption’.

De universiteit van de toekomst moet een plaats zijn waar studenten van alle leeftijden terecht kunnen om zich tijdens hun carrière verschillende keren om te scholen [want steeds worden nieuwe bekwaamheden vereist]. Patrachart wijst erop dat als gevolg van het drastisch gedaalde geboortecijfer universiteiten niet langer kunnen vertrouwen op middelbare-schoolleerlingen. Terzelfder tijd neemt de levensverwachting toe als gevolg van betere gezondheidstechnologie.

‘De mensen leven langer en werken langer. Dat betekent dat universiteiten hen moeten helpen nieuwe vaardigheden te verwerven. Universiteiten dienen hun curricula te herzien om ze meer flexibel te maken en geschikt voor studenten die in hun eigen tempo willen leren.’

Wat er verder nog gezegd is en door wie, mag u zelf lezen in Unis urged to modernise to stay relevant.

– Ook de opening van pagina 3 noemde ik al even. Ja, weer de grondwetwijziging en weer de vraag wie wordt voorzitter van de parlementscommissie, die zich over dit hete hangijzer gaat buigen.

Ik voorspel dat de krant er nog vaak over zal schrijven. En ik voorspel ook dat het niet zal lukken de grondwet fundamenteel te wijzigen en te ontdoen van haar ondemocratisch karakter. Daarvoor zorgt wel de Senaat die door de NCPO is benoemd. Het is allemaal verspilde moeite; hooguit zullen enkele punten en komma’s verplaatst worden.

Nadat de Democraten voormalig partijleider Abhisit hebben voorgesteld als voorzitter van de commissie zegt minister Nathapol (Onderwijs), tevens vice-partijleider van Palang Pracharath, dat de voorzittershamer dient te gaan naar iemand van zijn partij. Volgens hem vereist de politieke etiquette dat de voorzitter van een parlementscommissie uit een grote regeringspartij komt.

Maar hij denkt niet dat de kwestie een sneeuwbaleffect zal hebben en leiden tot een conflict tussen de twee coalitiepartners –  Democraten en Palang Pracharath. Nou, dat is een geruststellende gedachte, vindt u niet?

– De al eerder genoemde ‘pluimvee magnaat’ heeft zeven weken de tijd gekregen om drie gebouwen op zijn landgoed Sukhawadee House te slopen: een keuken en twee gebouwen die alleen bekend zijn als Building B en C. De krant noemt het herenhuis een toeristische attractie, maar wat er zo attractief aan is, lees ik niet, behalve dan dat het aan de strandzijde van Pattaya staat.

Het landgoed meet 80 rai waarvan 11 rai is herwonnen van de zee. Dat land wordt beschouwd als overheidsland en bouwwerkzaamheden die er hebben plaatsgevonden, worden verantwoordelijk gehouden voor frequente overstromingen in tambon Na Klua.

Er zijn nog meer overtredingen aangetroffen in de buurt van Sukhawadee. Bij de monding van het Nok Yang kanaal zijn 115 huizen illegaal gebouwd, die de waterafvoer naar zee blokkeren. Het kanaal gaat gebaggerd worden en het land wordt herwonnen zodat overstromingswater kan worden afgevoerd. [P.S. Erg duidelijk is het allemaal niet]

– Als één na laatste noem ik de necrologie gewijd aan BP nieuwsredacteur Nauvarat Suksamran, die op 60-jarige leeftijd is overleden aan kanker. Ze kwam in 1992 in dienst van BP na gewerkt te hebben bij The Daily Time en The Nation.

– Laatste bericht. Airports of Thailand waarschuwt naar de rechter te stappen wanneer individuen schade berokkenen aan haar reputatie in de aanloop naar een seminar over de plannen voor een tweede terminal op luchthaven Suvarnabhumi.

De plannen hebben al eerder kritiek opgeroepen van ingenieurs en architecten en nu wordt er op 14 en 15 november een seminar aan gewijd onder de titel Terminal 2 Copy and Paste: Disaster for Suvarnabhumi?, een titel die aan duidelijkheid niets te wensen overlaat. Wat er zo rampzalig aan is, heb ik al eens geschreven: het draait om de plaats waar die terminal wordt gebouwd.


 

https://youtu.be/-jtZhQdE3e4

Kinderen in een weeshuis zingen op Moederdag een lied over Moederdag zonder moeder. Een van de wezen is Mac, inmiddels volwassen, die ik beschouw als mijn geadopteerde zoon. Elke keer als ik naar de video kijk en het lied beluister, krijg ik tranen in mijn ogen. Het lied begint als volgt:

Meester heeft mij gevraagd
een verhaal te schrijven over mijn moeder
Hij zei dat wij het morgen moeten inleveren
en dat is zo vreselijk moeilijk
Ik heb geen moeder meer
wat moet ik dan schrijven?


 

Nieuws van de website 7-8 november

• Dertig verkopers van krathong hebben aangifte gedaan wegens afpersing tegen ‘copyright agenten’ die krathong met cartoons hadden besteld en bij levering een forse boete eisten wegens overtreding van de rechten
• Phuket: Buitenlandse vrouw gered van verdrinkingsdood voor het strand van Patong. Ze was buiten bewustzijn toen ze gevonden werd, reanimatie bracht haar weer tot leven
• Concentratie PM 2,5 stofdeeltjes de afgelopen 24 uur op 14 plaatsen in Bangkok boven veiligheidsniveau gestegen; de districten Phasicharoen and Bang Phlad het ergst getroffen
• Export van edelstenen en sieraden wordt slechts licht benadeeld door schorsing GSP preferenties, zegt Gem and Jewelry Institute of Thailand
• Ministerie van Toerisme werkt aan korte- en langetermijn marketingplannen om buitenlandse toeristen meer geld uit hun zak te kloppen. Eén campagne, Amazing Thailand Grand Sale Passport Privileges, biedt van november tot januari kortingen tot 70 procent in warenhuizen
• Particuliere sector vraagt overheid een nieuwe ad hoc commissie op te tuigen die een oplossing moet zoeken voor de almaar duurder wordende munt. De duurdere baht heeft de exporteurs al 200 tot 300 miljard baht gekost, de baht-dollar koers is het afgelopen jaar met 7 à 8 procent gestegen
• Bank of Thailand heeft regels versoepeld voor opbrengsten in buitenlandse valuta en investeringen in buitenlandse effecten om kapitaaluitstroom te bevorderen en munt in toom te houden
• Cambodja stuurt troepen naar zijn grens en vraagt buurlanden verbannen dissidenten, die een coup zouden beramen, te arresteren
• Amerikaan Bart Allen Helmus en zijn Thaise vrouw Sirinapa Wisetrit (twee van de drie drugsverdachten die op spectaculaire wijze ontsnapten uit het gerechtsgebouw van Pattaya) worden nog behandeld op IC ziekenhuis daar hun gezondheidstoestand kritiek is
• Man (30) aangehouden die volgens Thailand Internet Crimes Against Children (TICAC) Task Force pornografie met minderjarigen op zijn geheime website verkocht en via Twitter klanten wierf
• 151 binnenlandse en internationale vluchten op Chiang Mai verplaatst of geannuleerd ivm lampionnen die tijdens Loy Krathong worden opgelaten
• 7-Eleven winkel in Nakhon Nayok door drie mannen beroofd. Twee zijn aangehouden, hebben verklaard dat ze geld nodig hadden voor online games en gokken
200 taxichauffeurs met 100 wagens demonstreerden donderdag voor min. Transport. Eisen hogere tarieven, langere gebruiksduur wagens (van 9 naar 12 jaar), beëindiging Taxi OK project want de kosten zijn te hoog en toestemming voor individuele taxichauffeurs zich te registreren voor de Taxi VIP service, die hogere tarieven kent
• Populaire website movie2free.com met 3.000 illegale kopieën van films gesloten, beheerder aangehouden, eigenaar woont in buitenland. Verdiende 5 miljoen baht per maand aan advertenties
• Government Savings Bank (GSB) en Siam Commercial Bank (SCB) nemen het voortouw in renteverlaging nav verlaging beleidsrentevoet centrale bank
• Super apps GrabFood en Get verwikkeld in felle concurrentiestrijd op de voedselbezorgmarkt, die bloeit daar de ‘luie economie’ groeit

Cambodjaanse oppositieleider geweigerd op vlucht naar BKK

8 november – Sam Rainsy, de in ballingschap levende oppositieleider van Cambodja, zegt gisteren in Parijs tegengehouden te zijn in te checken op een vlucht van Parijs naar Bangkok. Thai Airways International zou gevraagd zijn hem te weigeren, maar hij laat zich niet afschrikken en gaat opnieuw proberen via Bangkok naar Cambodja te reizen om daar zaterdag een protest te leiden tegen het dictatoriale bewind van Hun Sen.

Maar de weigering wordt ontkracht door een medewerker van THAI, die zegt dat het toestel volgeboekt was en Rainsy’s ticket niet geldig was. Rainsy is nu geboekt op een vlucht morgen. Dat moet een smoes zijn want Rainy heeft op zijn Facebook pagina een foto geplaatst van zijn ticket voor de vlucht van gisteren, dat bevestigd was. De foto toonde ook zijn boekingsreferentie en ticketnummer.

Op luchthaven Charles de Gaulles [volgens het fotobijschrift op luchthaven Roissy) vertelde hij verslaggevers dat THAI gezegd had ‘van heel hoog de instructie te hebben gekregen hem niet aan boord toe te laten’. Dat kan wel kloppen want premier Prayut zei woensdag dat Rainsy geen toestemming zou krijgen Thailand binnen te komen. Ramsy zegt vanuit Bangkok over land naar de grens te willen reizen omdat Hun Sen luchtvaartmaatschappijen heeft bevolen hem te weigeren op vluchten naar Phnom Penh.

De oprichter van de Cambodian National Rescue Party (CNRP), die sinds 2015 in ballingschap leeft om een gevangenisstraf te ontlopen die, zo zegt hij, politiek gemotiveerd is, had gehoopt te kunnen terugkeren in het gezelschap van tal van volgelingen. Ze willen een volksbeweging ontketenen om Hun Sen te wippen.

‘Ik geef niet op’, zegt de 70-jarige Rainsy, die een dubbele nationaliteit heeft, Frans en Cambodjaans. ‘Ik probeer het tot de laatste minuut. Ik vind dat niemand de kant van Hun Sen moet kiezen, want hij is een dictator.’

Morgen is Cambodja’s Independence Day, waarop het land viert zich te hebben bevrijd van het Franse koloniale bewind. De CNRP is eind 2017 door een rechtbank ontbonden, waardoor Hun Sen’s regerende Cambodian People’s Party de verkiezingen van 2018 won.

Politicoloog Panitan Wattanayagorn aan de Chulalongkorn universiteit en voorzitter van Prayut’s adviescommissie voor veiligheidszaken zegt dat Thailand en andere Aseanlanden gehouden zijn Rainsy te arresteren omdat tegen hem een arrestatiebevel is uitgevaardigd. Thailand met name, zegt Panitan, moet niemand toestaan het land te gebruiken als basis om een conflict met buurlanden te ontketenen.

Langs de Thai-Cambodjaanse grens zijn posters opgehangen met een foto van Rainsy en de tekst Wanted. Er staan ook foto’s op van andere tegenstanders van het bewind. Commandant Srey Doek van de Cambodian Armed Forces’ Division 3 zegt dat het leger klaar staat hen te arresteren.

Bangkok Post opent vandaag over de volle breedte van de voorpagina met een vrij fors artikel over Rainsy’s, laat ik het maar zijn droom noemen, want Hun Sen zit stevig in het zadel en laat zich niet zomaar wegsturen.

Of het de lezers van BP allemaal interesseert weet ik niet, de lezers van Nieuws uit Thailand zal het weinig zeggen, maar ja: u moet toch wat te lezen hebben vandaag.

Leger wil strenge veiligheidswetten in Zuiden handhaven

8 november – De vuige aanval dinsdag op een controlepost in Yala, waarbij 15 dorps defensievrijwilligers door opstandelingen werden doodgeschoten, heeft tot tegengestelde reacties geleid.

Commandant Phonsak van het Fourth Army vindt dat de speciale veiligheidswetten in het onrustige Zuiden gehandhaafd dienen te worden, zoals de Internal Security Act en de Noodverordening. Hoewel de regering middels vredesgesprekken probeert een eind te maken aan het geweld, zijn militanten nog steeds actief in de regio, dus dienen de autoriteiten de speciale wetten te blijven toepassen.

Maar anderen maken zich zorgen over de schending van rechten. Partijleider Wan Muhamad (Prachachat Party) bepleit afschaffing en vindt dat de regering de vredesdialoog dient op te voeren. De verantwoordelijkheid voor strengere beveiliging dient te liggen bij de lokale autoriteiten en niet bij het leger, zegt hij. Veiligheidsoperaties in gemeenschappen dienen gevoerd te worden door de politie, grenspolitie en lokale leiders, niet door troepen.

‘De aanvallers willen het vredesproces vernielen, dus de regering moet kijken hoe de dialoog bevorderd kan worden. Speciale veiligheidswetten dienen herzien te worden en veiligheidsoperaties dienen versterkt te worden met de lokale bevolking, niet met het leger.’

Intussen gaat de jacht op de verantwoordelijke opstandelingen door. In de drie zuidelijke provincies en vier districten van Songkhla, die vatbaar zijn voor geweld, zijn de veiligheidsmaatregelen opgevoerd. Een bron zegt dat bewijs zoals bebloede kleding, petten en patronen op de PD verzameld zijn en opgestuurd zijn voor forensisch onderzoek.

Kort Nieuws vrijdag 8 november

– Behalve bovenstaande twee nieuwsitems bevat de voorpagina nog een derde bericht, maar dat kennen we al uit Nieuws van de website: de arrestatie van de administrator van de populaire website movie2free.com met illegaal gekopieerde films. De eigenaar, door de krant pirate-film mogul (magnaat) genoemd, verdiende 5 miljoen baht per maand aan de advertenties. De hoogwaardige uitrusting van de site, die gebruik maakte van een buitenlandse server, maakte het voor de autoriteiten lastig om hem te traceren.

De operatie was een uitvloeisel van een verzoek door de US Motion Picture Association en Hollywood copyright agenten van acht filmbedrijven aan de DSI om onderzoek te doen naar de site die meer dan drieduizend films streamde. De website die in 2014 openging, trok dagelijks 10 miljoen views. De site was een van ’s werelds meest populaire sites met piratenfilms.

– Op naar pagina 2 die een groot wat we in de journalistiek noemen leedverhaal bevat over de naweeën van de vuige aanval op de controlepost in Yala. Een weduwe vat het bondig samen: ‘Ik weet nog steeds niet wat ik met mijn leven aan moet.’

De pagina opent met de rechtszaak die door de CP Group is aangespannen omdat ze gediskwalificeerd is mee te bieden op de ontwikkeling van het Eastern Airport City Project bij de luchthaven U-Tapao. Het gaat om een project van 290 miljard baht, wat wel de moeite waard is om zoals CP heeft gedaan naar de bestuusrechtbank te stappen en te vragen de diskwalificatie ongedaan te maken.

Gisteren legden het door CP geleide consortium en de marinecommissie, die CP heeft uitgesloten van bieden, beide een verklaring af voor de Supreme Administrative Court. Een vonnis wordt binnenkort verwact.

– Verder op de 2 de rubriek In Brief met vier kortjes, die alle vier al bekend zijn van Nieuws van de website.

– Als laatste pagina 3 die drie berichten bevat en een foto van een billboard met paus Franciscus, geplaatst voor het St Louis Hospital, een van de plaatsen die de paus tijdens zijn bezoek aan Thailand van 20 tot 23 november bezoekt.

De opening meldt dat kabinetsministers geen deel zullen uitmaken van de parlementscommissie, die zich buigt over de gewenste grondwetwijzigingen. De commissie die gaat bestaan uit 49 leden, zou oorspronkelijk 12 ministers tellen maar dat is van de baan omdat ze vermoedelijk te weinig tijd zouden hebben om alle vergaderingen bij te wonen. De 12 vrijgevallen zetels worden nu bezet door 6 senatoren, leden van onafhankelijke organisaties en juridische experts en de overige 6 door personen voor te dragen door de regerings whip.

De veranderende samenstelling is bekend gemaakt door vice-premier Wissanu. Hij heeft zich niet uitgesproken over de nominatie door de Democraten van voormalig partijleider en parlementslid Abhisit (Democraten) voor de functie van voorzitter. Daar stemt de commissie over, zegt hij.

– Laatste bericht. Minister Somsak (Justitie) dringt er bij de DSI op aan een zaak tegen een forex bedrijf in behandeling te nemen gezien de grote schade die slachtoffers hebben geleden. Vrijdag deden 100 aangifte waardoor het aantal gedupeerden nu 2.000 bedraagt. Om aangifte doen hoeft alleen maar een QR-code te worden gescand. De slachtoffers zeggen voor 400 miljoen baht het schip te zijn ingegaan. Een van de slachtoffers is de bekende actrice Warapairin. Ze heeft 2 miljoen baht geïnvesteerd en nog geen cent winst ontvangen. De website had in Thailand 30.000 leden en beschikte over een roterend fonds van 40 miljard baht.

Advocaat Ronnarong sprak gisteren de minister en drong er bij hem op aan de DSI te vragen de zaak in behandeling te nemen, net zoals ze gedaan heeft met het Mae Manee Ponzi systeem.


 

Maarten van Roozendaal het lukt ook zonder jou. https://youtu.be/KzfBP0pPhUQ

Maarten van Roozendaal (1962-2013) was een Nederlands zanger en liedschrijver. Hij overleed op 51-jarige leeftijd, na een intens leven vol drank, nicotine en vooral: muziek. Recensent, schrijver en geschiedenisdocent Patrick van den Hanenberg schreef zijn biografie met de treffende titel Het leven heeft geen zin, maar ik wel.


 

Nieuws van de website 6-7 november

• Chumphon: Land bij markttoiletten uitgegraven nadat een man de politie had verteld dat hij daar 2 jaar geleden zijn vrouw had begraven omdat hij geen geld had voor een begrafenis. Nog niets gevonden, politie vraagt de markt toestemming verder te zoeken
• Bank of Thailand verlaagt voor de tweede maal in drie maanden de beleidsrentevoet met een kwart procentpunt naar 1,25 procent om de economie te stimuleren en de almaar duurder wordende munt te beheersen. Het afgelopen jaar is de baht met 9 procent gestegen tov de dollar
• De twee mannen die op het strand van Pattaya een toerist uit Koeweit hebben mishandeld en beroofd, zijn aangehouden. En passant werd in de hotelkamer van de vriend van het slachtoffer crystal meth gevonden
• Prayut: Thailand laat de Cambodjaanse oppositie oprichter Sam Rainsy niet toe. Rainsy die in ballingschap leeft, heeft bekend gemaakt via Bangkok naar zijn thuisland te willen reizen. Hij wil een beweging ontketenen waardoor een eind komt aan Hun Sen’s dictatoriale bewind
• Nakhon Ratchasima: Twee vrouwen beschuldigen mannen die zich voordeden als agenten van de copyright politie van afpersing, dezelfde lieden die een 15-jarig meisje erin luisde door krathongs bij haar te bestellen met cartoon figuren, waarop copyright rust
• Vijftien personen die een controlepost bemanden in tambon Kam Phaya (Yala) zijn dinsdagavond door opstandelingen dood geschoten. Hun wapens zijn gestolen. De aanvallers, minstens tien, naderden te voet via een rubberplantage de post. Twee defensievrijwilligers overleefden de slachting
• Uit de rechtbank van Pattaya ontsnapt drietal aangehouden in Sa Kaeo. Thai gaf zichzelf over. Overspannen Amerikaan schoot bij aanhouding op zichzelf en zijn drie maanden zwangere vrouw
• Prayut roept bevolking op deel te nemen aan het ‘Travel Thailand with 100 baht’ toerismeprogramma om te helpen de economie te stimuleren
• Bangkok: Drie thetsakit (stadsinspecteurs) ontslagen omdat ze een fruitverkoper hadden afgeperst

Rechtbanktrio aangehouden in Sa Kaeo

7 november – De spectaculaire ontsnapping van de drie drugsverdachten maandag uit het gerechtsgebouw van Pattaya is gisteren onverwacht snel geëindigd. De Thaise verdachte Noi gaf zichzelf ’s nachts aan in Ban Khao Chan (Sa Kaeo) en een kilometer verder stuitte de politie op de Amerikaan en diens drie maanden zwangere Thaise vrouw. Noi werd samen met twee vrouwen aangehouden, van wie een zijn vriendin.

Maar Bart Allen Helmus gaf zich niet zonder slag of stoot gewonnen. De duidelijk overspannen Helmus vuurde op zijn belagers, schoot eenmaal op zijn vrouw die hij als dekking gebruikte, maar de kogel schampte haar. Daarna zette hij het pistool tegen zijn voorhoofd en haalde de trekker over. Hij is zwaar gewond opgenomen in het ziekenhuis. De politie vermoedt dat het drietal wilde vluchten naar Cambodja.

Ik schreef eerder dat de ontsnapping goed georganiseerd was omdat bij het gerechtsgebouw een auto klaar stond, waarmee ze de vrijheid tegemoet reden, maar het vervolg wijst niet op een erg gedegen voorbereiding.

Waarom Noi zichzelf aangaf, vermeldt het bericht niet. Kreeg hij spijt of zag hij op tegen de strenge straffen die geëist worden, zoals voor samenspanning in een poging een ambtenaar in functie te vermoorden, omdat Helmus in het gerechtsgebouw een agent had gestoken en beschoten? Daarop staat de doodstraf.

De vraag is trouwens hoe veilig ze geweest zouden zijn in Cambodja, want als ze daar gevonden zouden zijn, zouden ze ongetwijfeld naar Thailand zijn uitgewezen.

Analyse: Grondwetwijziging ‘moeilijke taak’

7 november – Bangkok Post opent vandaag met een analyse van de pogingen de grondwet te wijzigen. Het gaat allemaal niet van een leien dakje, alhoewel in de beleidsverklaring van de regering Prayut grondwetwijziging een van de twaalf prioriteiten is. Laatste [maar zeker niet de allerlaatste] horde: Twee coalitiepartijen kruisen de degens over de keuze van de voorzitter van de parlementscommissie die zich over de gewenste wijzigingen gaat buigen.

De Democraten, voor wie wijziging een voorwaarde was om tot de coalitie toe te treden, dragen voormalig partijleider Abihisit voor, alhoewel hij is teruggetreden als parlementslid. Oppositiepartij Pheu Thai zegt zijn nominatie te zullen steunen.

Vergeleken met de kandidaten van regeringspartij Palang Pracharath (PPRP) is hij het meest gekwalificeerd, zegt Suthin Khlangsaeng, hoofdwhip en Pheu Thai parlementslid voor Maha Sarakham. Abhisit kan werken als een go-between tussen de regering en de oppositie, aldus Suthin.

‘Hoe hard de PPRP zich verzet tegen veranderingen, de partij kan zich niet verzetten tegen eisen van de bevolking en de belofte van de Democraten.’

Abhisit heeft nog niet besloten of hij zich aansluit bij de parlementscommissie. ‘Als de kernpartij [PPRP] bezwaar maakt tegen wijzigingen, heeft het geen zin voor mij om in de commissie aan de slag te gaan.’

Premier Prayut hield zich gisteren wijselijk afzijdig. ‘Het is een zaak van het Huis waarin ik niet kan ingrijpen. De commissie dient in het belang van de bevolking te werken; het is geen klus die je in één dag doet.’

Jade Donavanik, voormalig adviseur van de grondwetcommissie, noemt wijziging van de grondwet een moeilijke taak gezien de tegenstand van enkele regerings parlementsleden en oppositiepartijen. Zonder steun van de regerings parlementsleden en de Senaat lijkt de poging tot verandering schipbreuk te lijden. Bovendien heeft regeringspartij Bhumjaithai zich niet vastgelegd op wijziging.

Kort Nieuws donderdag 7 november

– Het overige nieuws in de krant van vandaag heb ik al vermeld in de rubriek Nieuws van de website of zijn berichten die voor de hand liggen en vrij overbodige informatie bevatten, naar analogie van ‘Een stoplicht springt op rood, een ander weer op groen. In Almelo is altijd wat te doen,’ een uitspraak van cabaretier Herman Finkers in zijn cabaretvoorstelling EHBO is mijn lust en mijn leven uit 1965.

Zo meldt het derde bericht op de voorpagina dat het Vierde Legerkorps doorgaat te zoeken naar de verdachten die verantwoordelijk zijn voor de aanval dinsdagnacht op een controlepost in Yala, waarbij vijftien dorps defensievrijwilligers om het leven kwamen en vijf werden verwond. Het meldt ook dat het leger zich ontfermd heeft over de nabestaanden.

Ja, dat haalt je de koekoek; het zou pas echt nieuws zijn als het leger achterover zou leunen en de soldaten doorgingen met klaverjassen om de verveling te verdrijven.

Vierde Legercommandant Phonsak bezocht gisteren het dorp waar de slachting plaatsvond. Hij zegt: ‘Dit dorp is nooit beschouwd als gevarenzone omdat er geen berichten zijn van eerdere verzetsactiviteiten. Deze laatste aanval wijst op de noodzaak veiligheidsmaatregelen te veranderen waarbij vrijwilligers controleposten bemannen.’

Daar pleit ook premier Prayut voor. Hij zegt dat de dorpsvrijwilligers een nieuw doelwit zijn geworden voor het zuidelijk verzet. Over de vredesgesprekken van de regering met enkele verzetsgroepen zei hij ‘diverse kwesties’ te hebben besproken met zijn Maleisische counterpart; die heeft toegezegd te helpen. Bent u nu veel wijzer geworden? Nou, ik niet.

– Wat biedt pagina 2 vandaag? De opening meldt dat premier Prayut [ja, hem weer] minister Saksayam (Transport) en zijn ministeriestaf heeft opgedragen het meningsverschil over de garantiebepalingen voor de materialen die China levert aan de Sino-Thai hogesnelheidslijn Bangkok-Nakhon Ratchasima ‘zo spoedig mogelijk’ op te lossen.

De premier heeft opdracht gegeven een vergadering te beleggen van het Thai-Chinese Joint Committee om spijkers met koppen te slaan over het deelcontract 2.3 dat betrekking heeft op de aanschaf van rails, een elektrisch systeem, machinerie, voertuigen en training. Over de garantiebepalingen wordt al een jaar onderhandeld.

De interventie van Prayut is te danken [of te wijten, zo u wilt] aan een gesprek van hem met de Chinese premier Li Keqiang in de wandelgangen van de Asean Summit. De aanleg van de lijn kost 230 miljard baht. De lijn wordt later doorgetrokken naar Nong Khai.

– Verder op de twee: De DSI neemt het onderzoek over naar het Mae Manee Ponzi systeem. Het aantal slachtoffers is inmiddels gestegen tot 4.000. Het is weer hetzelfde liedje: ze werden verblind door het hoge rendement dat beloofd werd voor hun investeringen. Naïeve mensen blijven er maar intrappen.

Directeur Piyasiri van DSI’s Bureau of Illegal Financial and Business Crimes zegt dat het onderzoek veel tijd in beslag zal nemen. De slachtoffers zullen niet allemaal al hun geld terug kunnen krijgen. Zijn bureau zal de rechtbank van Udon Thani vragen hoofdverdachte Wantanee ‘Mae Manee’ Tippaveth (28) over te dragen aan de DSI in Bangkok zodat ze daar ondervraagd kan worden.

Wantanee en haar vriend Metee Chinpa (20) werden vorige week in Chon Buri aangehouden, evenals drie personen die voor hen werkten als recruiter. Van hen heeft de politie 5 miljoen baht in beslag genomen, gouden ornamenten en twee diamanten ringen.

– De pagina bevat verder de rubriek In Brief met vijf kortjes en een bericht dat het ministerie van Landbouw de 1,7 miljoen boeren gaat helpen die  vermoedelijk gedupeerd worden door het verbod op de drie chemische landbouw bestrijdingsmiddelen. Ze worden geholpen met landbouwmachines [?] en innovatieve technologie [?]. Ook wordt hulp overwogen ter compensatie van de hogere oogstkosten, die vanaf volgende maand wanneer het verbod in gaat met een factor 10 zullen stijgen.

De hulp gaat naar boeren die de zes economisch belangrijkste gewassen verbouwen: cassave, maïs, palm, suikerriet, fruit en rubber.

– Van pagina 3 en 4 noem ik alleen het nieuws dat niet al in Nieuws van de website heeft gestaan. De 3 bevat een special interview met politicoloog Surachart Bamrungsuk aan de Chulalongkorn universiteit. Hij zegt over de huidige regering: ‘It is still a quasi-NCPO regime. Section 44 may be gone, but everything else is still there.’ En laat ik dit al eens in Nieuws uit Thailand geschreven hebben.

Nieuw op de 3 is een bericht over een inval in een spa in Soi Suan Phlu (Sathon, Bangkok) , die seksuele diensten door mannelijke masseurs verleende. De politie heeft negen mannen, drie Thai en zes buitenlanders, aangehouden. De buitenlandse verdachten zijn naar het Immigration Bureau gestuurd, de Thai zitten in cellen van het politiebureau Thung Mahamek.

De politie kwam de salon op het spoor door een advertentie op de sociale media met een foto van de masseurs zonder T-shirt [sexy!] aan het werk.

– Als laatste pagina 4 met één nieuw nieuwsitem. Een 70-jarige man uit Nieuw-Zeeland en zijn 45-jarige Thaise mannelijk liefje hebben zich opgehangen in hun huis in Surat Thani. De politie vond de lichamen bungelend aan een dakspant. Tevens vond ze een kat die gewurgd was en in een doos met een kunstgebit een briefje met de tekst: Please put my teeth back in so I look handsome again.

Uit een eerste onderzoek is gebleken dat de Nieuw-Zeelander tegen een collega had gezegd te willen sterven omdat hij geldproblemen had en zijn partner gezondheidsproblemen had als gevolg van een hart- en vaatziekte.


 

Isabelle Boulay Mourir d’aimer. https://youtu.be/i2ufFvJa1Tk

Isabelle Boulay (1972) is een Canadese zangeres. Als kind droomde ze al van een muzikale carrière. Ze luisterde veel naar Gilles Vigneault, Edith Piaf en Jacques Brel uit haar ouders platencollectie. Aan het einde van de jaren 80 studeerde Isabelle literatuur in Quebec alwaar ze haar passie voor dichtkunst ontdekte.


 

Nieuws van de website 5-6 november

• Marine koopt volgend jaar twee sets vertical take-off and landing (VTOL) unmanned air systems (UAS) ad 600 miljoen baht
Toerist uit Koeweit maandagnacht mishandeld en beroofd op strand Pattaya
• Minister Wilbur Ross: Goede voortgang gemaakt met fase 1 van handelsovereenkomst VS-China. Hoopt dat het een voorbode is van een meer robuuste overeenkomst
• National Savings Fund, vrijwillig pensioenfonds voor zzp-ers, vraagt verhoging overheidsbijdrage en toestemming voor voordelen om meer deelnemers te trekken
• Egat praat met energieautoriteiten in Cambodja en Myanmar over levering 500 MW elektriciteit
• Khon Kaen: Hof van Beroep handhaaft 2 maanden gevangenisstraf voor vm burgemeester die verslaggever dwong zich te ontkleden. De journalist van Daily News had onthuld dat de (getrouwde) burgervader een relatie had met een minderjarig meisje. Hij is later uit zijn functie gezet
• Thailand voor het derde achtereenvolgende jaar gezakt op de jaarlijkse English Proficiency Index van EF Education First: op een ranglijst van 88 landen van plaats 64 in 2018 naar 74
• Bang Sue-Tha Phra uitbreiding (13 km) van de Blue Line gaat volgende maand open voor openbare testritten
• IMF directeur Kristalina Georgieva: Thailand heeft voldoende begrotings en monetaire ruimte om de economie te steunen
• Kwakzalver-chirurg veroordeeld tot 5 jaar cel wegens borstvergroting die leidde tot de dood  van een patiënt, assistent mag 2 jaar brommen
Vluchtauto van drie drugsverdachten die ontsnapten uit de rechtbank van Pattaya, in Si Ratcha (Chon Buri) gevonden. Vermoedelijk zijn ze op weg naar de grens

China en Thailand zitten in hetzelfde schuitje

6 november – Nee maar, premier Prayut kan lachen en dat is vrij uitzonderlijk want op de meeste foto’s heeft hij een gemelijke blik. De foto waarop dit zeldzame moment is vastgelegd, staat pontificaal op de voorpagina van Bangkok Post van vandaag, vier kolommen breed. Naast hem de Chinese premier Le Keqiang die ook al een lachstuip heeft.

Waarover de twee premiers zich vrolijk maken, vermeldt het fotobijschrift niet. Misschien over de beeldspraak die beiden gisteren gebruikten om hun nauwe band te illustreren. Keqiang zei: ‘China en Thailand roeien in dezelfde boot. We lijken op innige broeders’ en Prayut liet zich niet onbetuigd met: ‘We zijn een groot vaartuig dat net zo snel gaat als een long-tailed boot.’

De olijke ‘tweeling’, hoewel geen tweeling maar wel olijk, spraken elkaar gisteren in het Government House, de dag nadat de driedaagse Asean Summit was geëindigd. Prayut zei na afloop dat ze een scala aan onderwerpen hadden besproken op het gebied van economie, politiek, veiligheid, wetenschap, technologie, innovatie, sociale en culturele kwesties alsmede regionale en mondiale situaties. [Mocht u denken dat Prayut een domme generaal is, dan heeft u het mis. Die man heeft werkelijk overal verstand van – althans meent dat te hebben.]

De twee regeringsleiders hebben afgesproken de handel en investeringen in drie flagship projecten te stimuleren: Thailand’s Eastern Economic Corridor (EEC), de Sino-Thai hogesnelheidslijn en China’s Belt and Road Initiative. Keqiang heeft toegezegd samenwerking te bevorderen op het gebied van de rijsthandel en e-commerce en Prayut heeft China gevraagd zijn investeringen in Thailand uit te breiden en meer Thaise rijst en rubber te kopen. Ook zijn afspraken gemaakt over stimulering van de digitale economie en smart cities in het kader van Thailand’s 4.0 beleid dat beoogt de economie te bevorderen middels innovatie en technologie.

Ter toelichting: De EEC is een strook land over drie provincies, waar industrieën in de watten worden gelegd. De HSL gaat een verbinding vormen tussen Bangkok en Nakhon Ratchasima (eerste fase) en verder Nong Khai (tweede fase). De verbinding  moet verder aansluiten op een route naar China.

De olijke tweeling is een Nederlandse jeugdboekenserie, oorspronkelijk geschreven door Arja Peters. Na haar overlijden werd de serie voortgezet door andere auteurs. Het oudste deel uit de serie is tientallen malen herdrukt.

Twee arrestaties in de Runaway Suspects-zaak

6 november – Natuurlijk is het niet netjes om een politieagent te beschieten en te steken, maar afgezien daarvan kan ik wel bewondering hebben voor de spectaculaire ontsnapping van drie drugsverdachten, maandag uit de rechtbank van Pattaya.

Ze hadden de ontsnapping goed voorbereid, want buiten de rechtszaal stond een vluchtauto klaar, een Isuzu pickup truck. Die spoot weg nadat het drietal enigszins strompelend, want ze droegen enkelketens, naar de wagen waren gerend.

De wagen is gisteren gevonden op een industrietterrein in Si Ratcha (Chon Buri). De vriendin van de man, aangeduid als Max, die de wagen had bestuurd, had hem daar op de motorfiets opgehaald. Op CCTV-beelden is te zien dat Max de wagen daar achterliet.

De politie heeft hen inmiddels verhoord en in de wagen vingerafdrukken genomen. Op wegen die leiden naar grensposten zijn agenten gestationeerd om te voorkomen dat het trio naar het buitenland vlucht. Behalve deze twee zouden nog drie anderen betrokken zijn geweest bij de ontsnapping.

De drie vluchtelingen zijn een Amerikaan en twee Thai: Bart Allen Helmus (hij was degene die de agent verwondde, foto rechts), Sirinapa Wisetrit (Helmus’ echtgenote, foto links) en Noi Nilthes. De politie weet niet hoe Helmus een pistool en mes heeft weten te bemachtigen.

De agent is buiten levensgevaar; hij zou gisteren de IC van een lokaal ziekenhuis hebben verlaten. De drie behoorden tot veertien gedetineerden in de Special Prison in Nong Pla Lai (district Bang Lamung) die voor berechting naar de rechtbank waren gebracht.

Wanneer aangehouden, wordt het drietal vervolgd voor een moordpoging op een ambtenaar in functie, ontsnapping tijdens detentie, bezit wapens zonder vergunning en het dragen van een wapen in het openbaar. Bij elkaar goed voor de doodstraf.

Noi was aangehouden met 229.800 methamphetamine pillen en 100 ecstacy tabletten en de andere twee waren in het bezit van een kilo crystal meth en wapens.

Al met al een ontsnapping die het perfecte materiaal zou opleveren voor een film getiteld The Runaway Suspects naar analogie van de films The Runaway Bride en Runaway Train.

Kort Nieuws woensdag 6 november

– Het derde bericht op de voorpagina geeft aanvullende informatie op het websitebericht over de door de Amerikaanse minister Wilbur Ross genoemde handelsdeal (zie Nieuws van de website). Ross (Handel) zegt ‘redelijk optimistisch’ te zijn over de eerste fase in de besprekingen over een handelsdeal tussen de VS en China.

Ross zei gisteren op een persconferentie dat de geboekte vooruitgang kan helpen de onzekerheid over spanningen tussen ’s werelds twee grootste economieën weg te nemen. Hij noemde het belangrijk vertrouwen tussen de twee landen te herstellen en zei dat meer gevoelige kwesties zoals intellectueel eigendomsrecht en gelijke markttoegang later besproken zullen worden.

Ross vindt het niet juist om de vertraagde wereldhandel uitsluitend toe te schrijven aan de spanningen tussen de VS en China. ‘Er zijn andere factoren zoals fundamentele economische zwakheden in Europa en onzekerheid als gevolg van Brexit.’

– Op naar pagina 2 met een indrukwekkende foto van een Boeddha standbeeld van puur koper dat bij Wat Pak Nam in Phasi Charoen (Bangkok) in aanbouw is. Het gevaarte is 69 meter hoog en 40 meter breed, wat neerkomt op een gebouw van twintig verdiepingen. Zondag vindt in de tempel een thod kathin ceremonie plaats waarbij monniken een nieuwe garderobe krijgen.

– De pagina opent met het pleidooi van het Labour Rights Promotion Network (LPN) om de meer dan honderd ongedocumenteerde vissers uit Thailand en buurlanden die gestrand zijn op Indonesische eilanden naar hun land terug te brengen.

Ze leven daar onder barre condities en willen allemaal zo snel mogelijk terugkeren. Enkelen zijn al overleden en ter plaatste begraven. De vissers wachten op verificatie van hun identiteit door deThaise ambassade, daar hun documenten zijn ingenomen door de booteigenaren die hen jaren geleden in de steek hebben gelaten toen Indonesië jacht maakte op illegale visserij in zijn territoriale wateren.

Het LPN heeft inmiddels al drieduizend Thaise werkers uit Indonesië kunnen redden, maar het ontvangt nog steeds noodsignalen van vissers die er gestrand zijn. ‘De regering dient met een duidelijk beleid te komen hoe ze te helpen’, zegt LPN manager Patima.

– Verder op de 2 de arrestatie van een Keniaanse vrouw zaterdag op Suvarnabhumi die 1,2 kilo cocaïne in haar maag had hetgeen aan het licht kwam door een röntgenfoto. Tevens meldt het bericht dat in een grenspost in Nong Khai een 19-jarige Thaise vrouw is aangehouden die probeerde 3 kilo cocaïne het land in te smokkelen.

– Een groot deel van de pagina wordt ingenomen door een Special report (achtergrondverhaal) maar wat beter een interview genoemd kan worden, want het laat staatssecretaris Vijavat Isarathakdi (Buitenlandse Zaken) van Vietnam uitgebreid aan het woord. Eén quote: ‘Once consumated the RCEP will be the largest economic bloc in the world.’

Vietnam neemt volgend jaar het voorzitterschap van Asean over van Thailand. De voorzittershamer is al door Prayut overgedragen aan de Vietnamese premier Nguyen Xuan Phuc.

– Voorts bevat de pagina de rubriek In Brief met vier kortjes: drie oud en één nieuw. Een taxichauffeur heeft een tas met een geldbedrag van 120.000 baht in euro, Zwitserse franc en baht, drie mobieltjes en zes creditcards teruggegeven aan een Oostenrijkse passagier die de tas in zijn taxi had achtergelaten. De taxi had hem gebracht van een hotel aan Silom Road naar een ander hotel aan Sukhumvit Road. De chauffeur was weggereden, niet wetend dat een hotelmedewerker de tas in de kofferruimte van zijn wagen had geplaatst. Hij ontdekte dat pas later toen hij de wagen terugbracht naar de garage. Via het radiostation FM91 werd de Oostenrijker gevonden.

– Als laatste op deze pagina een bericht over de aanhouding van een 15-jarig meisje dat krathongs had gemaakt met cartoons waarop copyright rust. Ze heeft een boete gekregen van 5.000 baht. Het meisje zegt dat ze normaal krathongs maakt met een bloemmotief, maar een klant had specifiek gevraagd om deze cartoons. Toen ze de krathongs afleverde, beweerde de klant van de copyright politie te zijn en beboette haar.

– Ten slotte pagina 3 met een vierkoloms foto van de ravage nadat een vrachtwagen met vuurwerk was geëxplodeerd en in brand gevlogen was. De brand beschadigde ook een loods aan de Phutthamonthon Sai 4 in Sam Phran (Nakhon Pathom). Is een fotobericht, dus kan de foto niet laten zien.

– De pagina opent met de mededeling dat de oppositie van plan is een zogeheten no-confidence debate (debat dat uitmondt in een motie van wantrouwen) tegen de regering te voeren, voorlopig gepland op 18-20 december.

Oppositie hoofdwhip Suthin zegt dat de oppositie zich ervan bewust is weinig kans te maken om te winnen. Het debat zal verschillen van voorgaande debatten die over vermeende corruptie gingen. Deze keer richt de oppositie haar pijlen op de incompetentie van de regering, die ’s lands geloofwaardigheid heeft geschaad. Mag u zelf lezen: Opposition plots vote to oust coalition.

– Cambodja heeft Thailand gevraagd scherp te letten op anti-Hun Sen groepen die in de grensplaats Aranyaprathet (Sa Kaeo) ruim duizend Cambodjaanse werkers op de Rong Kluae grensmarkt mobiliseren om hun protest te steunen. Ze vragen hen zich aan te sluiten bij een demonstratie tegen Hun Sen op zaterdag.

Hoofd Benjapol van het IB Sa Kaeo zegt dat Thailand geen buitenlandse politieke activiteiten toestaat. Toen agenten een kijkje kwamen nemen op de markt, verspreidden verkopers en werkers zich. Anti-Hun Sen groepen zijn niet gevonden. De politie heeft de aanwezigen op het hart gedrukt zich niet bezig te houden met Cambodjaanse politieke activiteiten. Bezoekers uit Cambodja worden strenger gecontroleerd. Ze moeten hun pet en mondkapje afdoen anders wordt de toegang geweigerd.

– Als laatste een follow-up op de berichtgeving over het Mae Manee Ponzi systeem. In een nieuwe zaak heeft de provinciale rechtbank van Suphan Buri toestemming verleend voor een arrestatiebevel voor een 25-jarige vrouw die 300 personen heeft opgelicht voor 300 miljoen baht. Haar Ponzi systeem heette Nong Prim Pha Ruay (Little Prim maakt je rijk). Op haar bankrekening staat nog 4 baht. Amlo graaft dieper naar haar financiële transacties en geldspoor. Volgens een bron is het geld besteed aan een nieuw huis en auto’s die op naam staan van haar moeder.

Het bericht noemt nog een ander verdacht Ponzi systeem dat slachtoffers 60 miljoen baht heeft gekost. Een verdachte aangeduid als Nong Bua wordt ondervraagd door de politie. Zij wordt verdacht van oplichting met een online spaar en investeringsprogramma.

De provinciale politie regio 6 doet onderzoek in negen provincies. Vijfhonderd personen in het hele land, meest high school studenten, zijn het slachtoffer geworden van deze oplichting, geschat op een verlies van 20 miljoen baht.

De politie in Udon Thani heeft op vijf locaties invallen gedaan, onder andere in een huis van de moeder van Mae Manee. Ze heeft er kwitanties van geldtransfers ad 1 miljoen baht aangetroffen.


 

Cup song collège du Bernstein – Dambach la ville – Alsace. https://youtu.be/e4Mp7G49Yuk

400 élèves ont interprété “Cup song” lors de la fête de la musique, le 21 juin 2014. Tout est chanté et joué par les élèves du collège.

“Cups” is a version of the 1931 Carter Family song “When I’m Gone”, usually performed a cappella with a cup used to provide percussion, as in the cup game. It was first performed this way in a YouTube video by Luisa Gerstein and Heloise Tunstall-Behrens as Lulu and The Lampshades in 2009 (under the title “You’re Gonna Miss Me”). Composition of the song is credited to A. P. Carter and Luisa Gerstein of Lulu and the Lampshades.

The song became popular after it was performed by Anna Kendrick in the 2012 film Pitch Perfect. That version also became the official theme song of the 2013 CONCACAF Gold Cup tournament.

(Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/Cups_(song))


 

Nieuws van de website 4-5 november

• Voormalig Thai-Australische popzangeres Prissana Praisaeng, aka Pookie, die een hit scoorde met Sha-la-la-la-la, en haar echtgenoot hebben maandag in de Criminal Court in Bangkok schuld bekend aan drugshandel en het witwassen van geld. Daarvoor staan ook drie anderen terecht
• Minister Ross (Handel) zegt dat er voldoende tijd is om te onderhandelen over het besluit van de VS GSP preferenties te schorsen ad $1,3 miljard. Indien ze vervallen gaan de importtarieven op die producten met $600 miljoen per jaar omhoog
• VS geërgerd over ‘opzettelijke poging’ van Asean leiders om president Trump in verlegenheid te brengen door het gedeeltelijk boycotten van een US-Asean Summit op maandag
• Minister Jurin (Handel): Onderhandeling over RCEP afgerond
• Update: Hoop definitief vervlogen op RCEP deal voor het eind van het jaar
• Echtpaar dat Mae Manee Ponzi systeem runde, in voorlopige hechtenis genomen, borgtocht geweigerd
• Man (59) die tussen 2011 en 2015 geld witwaste voor mensenhandel bende aangehouden na 4 jaar op de vlucht te zijn geweest in Maleisië en Cambodja, borgtocht geweigerd
• Fiscus wil met een carrot-and-stick benadering 3 à 4 miljoen baht extra aan belastinginkomsten incasseren van individuen en bedrijven
• Gemeente Bangkok gaat nog eens 14 oversteekplaatsen met verkeerslichten uitrusten met voetgangers drukknoppen om ‘de stad leefbaarder te maken voor senioren’
• Drie drugsverdachten met enkelketens, waaronder een Amerikaan, gevlucht uit provinciale rechtbank Pattaya, politieagent beschoten en gestoken

India trekt de stekker uit RCEP

5 november – De 35e Asean Summit is gisteren in mineur [mijn beoordeling] geëindigd, want India besloot zich niet aan te sluiten bij de RCEP. Maar van teleurstelling of kritiek op India is niets te merken. De Aziatische leiders hebben zich voorgenomen de vrijhandelsovereenkomst volgend jaar februari te tekenen, wanneer Vietnam Asean-voorzitter is.

Een uitgegeven verklaring zegt dat alle ‘deelnemende landen samen zullen werken om de [althans voor India] overgebleven kwesties op een gezamenlijk bevredigende manier op te lossen’. ‘India’s definitieve beslissing zal afhangen van de bevredigende oplossing van deze kwesties.’

Om er gelijk maar een persoonlijk commentaar tegenaan te gooien. De houding van India moet een grote teleurstelling zijn voor Thailand dat gehoopt had, nu het dit jaar voorzitter is van Asean, de RCEP waarover al sinds 2012 wordt onderhandeld, dit jaar te kunnen afronden.

India geeft als verklaring zijn boeren en service workers [?] te willen beschermen en bevreesd te zijn dat de markt wordt overstroomd met goedkope Chinese goederen waartegen Indiase ondernemingen niet kunnen concurreren. Dat roept bij mij de vraag op: Geldt dat niet voor de boeren in landen als Laos en Cambodja of voor het midden- en kleinbedrijf in Thailand, dat het al moeilijk heeft het hoofd boven water te houden? Zijn al die landen zo bang voor China dat ze nu geen enkel voorbehoud hebben gemaakt of willen ze de steun die China verleent aan infrastructurele werken niet in gevaar brengen?

Hoe het ook zei, de overige landen mogen het dan eens zijn geworden over de twintig hoofdstukken van de RCEP, het duurt zeker nog anderhalf jaar voordat de overeenkomst van kracht wordt, want die moet door alle landen geratificeerd worden: 16 als India meedoet, 15 als het land definitief breekt met het blok dat dadelijk een derde van de wereldhandel omvat.

Zeven Asean leiders blijven weg bij VS adviseur

5 november – De afwezigheid van Donald Trump bij de Asean Summit is slecht gevallen bij de Asean-leiders van wie zeven, om dat te demonstreren, zijn weggebleven bij een bijeenkomst met Robert O’Brien, de onlangs benoemde adviseur voor veiligheidszaken, die door Trump naar de top is gestuurd.

Dit steekt omdat de Asean-landen allemaal hun minister van Buitenlandse Zaken hebben gestuurd. Maar de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en ook vice-president Mike Spencer zijn niet door Trump afgevaardigd. Alleen Thailand, Vietnam en Laos deden niet mee aan de boycot van de bijeenkomst.

Docent politicologie Pongphisoot aan de Chulalongkorn universiteit noemt het besluit van Trump om een lichtere delegatie te sturen (behalve O’Brien ook Wilbur Ross, minister van Handel) een daad die gelijk staat als een klap in het gezicht.

‘De Asean landen hebben lange tijd getolereerd dat de VS hen zo behandelt. Het sturen van een adviseur is onacceptabel gegeven de diplomatieke cultuur van Oost-Azië die gezichtsverlies probeert te voorkomen en het maken van meer dan symbolische gebaren benadrukt.’

Weer veel Asean nieuws

5 november – Gisteren trok de krant drie pagina’s uit voor Asean nieuws, vandaag zijn het er twee, dus we gaan vooruit. Met een beetje geluk ontbreekt het onderwerp morgen in de krant, maar de voorkeuren van de BP-redactie kennende, vrees ik het ergste.

Op de voorpagina dus de Indiase stekker en de boycot. Het derde bericht, een lange 1-kolommer heeft niets te maken met de summit want gaat over de spectaculaire ontsnapping van drie geketende drugsverdachten uit de rechtbank in Pattaya. Ik denk dat ze niet lang op vrije voeten zullen zijn.

Pagina 2 opent met de belofte van de Japanse premier Shinzo Abe dat het land Asean zal steunen bij haar pogingen de regionale samenwerking te versterken. Dat heeft Abe gisteren gezegd in een gesprek met premier Prayut, zoals dat heet in de wandelgangen.

Prayut heeft hem verteld dat Asean vol verlangen uitziet naar samenwerking met Japan op het gebied van smart city ontwikkeling, financiële inclusion [?], milieubescherming inclusief beheer van maritiem afval en ontwikkeling van menselijk kapitaal.

Verder een exclusive interview met Muhammad Faruk Khan, voorzitter van Bangladesh’s Foreign Affairs Committee over de Rohinghya vluchtelingen in zijn land. Hij zegt: ‘If they are willing to go, they will go. If they are not, we will not force them.’ Mijn prognose: Ze zullen ten eeuwigen dage moeten rotten in vluchtelingenkampen, want in Myanmar zijn ze niet welkom.

Het derde bericht laat de Britse prins Andrew aan het woord die zondag een speech hield op de Asian Business and Investment Summit.

De Duke of York riep de Asean-leiders op een ondernemers klimaat te scheppen dat toekomstige generaties beter voorbereidt op de vierde industriële revolutie. ‘Jongeren dienen vanaf jonge leeftijd ondernemingskansen te krijgen.’

Kort Nieuws dinsdag 5 november

–  Het overige nieuws is te vinden op pagina 3, tevens de laatste binnenlandpagina van het eerste katern. De pagina opent met grondwet-gezeur. Parlementslid Weerakorn (Palang Pracharath, de leidende partij van de coalitie, afgekort PPRP) maakt bezwaar tegen voormalig partijleider Abhisit (Democraten) als voorzitter van de parlementscommissie die gevormd wordt om grondwetwijzigingen te bestuderen.

Zeurpiet Weerakorn zegt niet aan zijn geschiktheid voor de functie te twijfelen, maar de etiquette vereisen dat de post naar iemand van PPRP gaat. Hij noemt drie kandidaten: zichzelf, hoofd regeringswhip Virat en parlementslid Wichian.

Zoals bekend was wijziging van de ondemocratisch geachte grondwet een voorwaarde van de Democraten om tot de coalitie toe te treden. Abhisit trad na de verkiezingen terug als partijleider omdat de partij een gevoelige nederlaag had geleden. Hij verzette zich ook tegen de terugkeer van Prayut als premier.

De Democraten eisen vier zetels in de commissie en hebben Abhisit voorgedragen als voorzitter. Volgende week bespreekt het Huis van Afgevaardigden de samenstelling van de commissie.

– Verder op de 3 de rubriek In Brief met vijf kortjes, een aflevering in de serie Crime track over de aanhouding van de man die vastgoedontwikkelaar Wannee heeft vermoord, haar lichaam verborg in een koelkast en haar bankrekening plunderde, een bericht over voetgangers drukknoppen bij verkeerslichten (zie Nieuws van de website) en een bericht over de dood van een 63-jarige man uit Chiang Mai die illegaal in Japan werkte.

De man wiens identiteit nog moet worden vastgesteld, was ziek geworden, maar hij had geen geld voor medische behandeling. Zijn dood werd door een ander op Facebook bekend gemaakt. Hij zou zwaar werk hebben moeten verrichten en kreeg niet behoorlijk betaald. Minister Chatu (Werkgelegenheid) heeft een onderzoek gelast, onder andere naar de tussenpersoon die hem aan het baantje hielp.

Als laatste noem ik het bericht over GPS apparaten die de minister van Transport verplicht wil stellen voor particuliere voertuigen en motorfietsen. Het ministerie zegt nu dat ze alleen op vrijwillige basis worden geïnstalleerd. Het LTD heeft een jaar de tijd gekregen het plan te bestuderen. Mijn voorspelling: horen we nooit meer iets van.


 

Isabelle Boulay – Parle-moi (Clip officiel). https://youtu.be/4PJaz1_VKp0

Isabelle Boulay (1972) is een Canadese zangeres. Als kind droomde ze al van een muzikale carrière. Ze luisterde veel naar Gilles Vigneault, Edith Piaf en Jacques Brel uit haar ouders platencollectie. Aan het einde van de jaren 80 studeerde Isabelle literatuur in Quebec alwaar ze haar passie voor dichtkunst ontdekte.


 

Nieuws van de website 3-4 november

• Prayut heeft de Amerikaanse minister Wilbur Ross (Handel) gevraagd schorsing GSP preferenties te heroverwegen
• Lotus Express winkel in Tha Chana (Surat Thani) zaterdagnacht beroofd. Man bedreigde personeel dat geld aan het tellen was en in een safe wilde opbergen, en maakte 490.000 baht buit
• Koh Phangan: Brit (36) aangehouden op zijn Harley Davidson met verschillende drugs in zijn bezit die hij aan toeristen verkocht
• 21 dorpen in Nakhon Ratchasima hard getroffen door watertekorten. Gouverneur gelast alle 32 districten maatregelen te treffen
• Nida Poll: Kleine meerderheid respondenten (39,9 pct) oneens met tweede fase Chim-Shop-Chai (eat-buy-spend) economisch stimuleringsprogramma omdat ze het te gecompliceerd vindt; 32,5 pct lukte het niet te registreren, 22,2 pct had al deelgenomen aan fase 1, 5,29 pct lukte het zich op te geven voor fase 2
• Asean hoopt World Cup 2034 te mogen organiseren. Fifa en Asean hebben tijdens de Asean Summit een MoU getekend over samenwerking om de rol van voetbal in de regio te bevorderen
• Twijfels blijven of spijkers met koppen worden geslagen over RCEP. India ligt dwars. Mogelijk utistel tot februari
• Hat Yai (Songkhla): Bewaker hotel die auto had gestolen van gast uit Maleisië, aangehouden. Bewaker (31) heeft bekend, zegt plotseling de aandrang te hebben gehad snel een fortuin te maken
• Tol op verhoogde wegen gaat miv 15 december omhoog met 5 à 15 baht

De klok heit* A.S.E.A.N

4 november – RCEP deal goes down to wire, kopt BP vandaag boven het openingsartikel. Zowel mijn papieren woordenboek, digitale woordenboeken als Google Translate kennen de uitdrukking to go down to wire niet. Laat ik het maar vertalen als RCEP hangt aan een zijden draadje.

’t Is al eerder gemeld: India als een van de zes dialoogpartners van de tien landen tellende Association of Asian Nations (Asean) schroomt de vrijhandelsovereenkomst te tekenen want is bevreesd dat de binnenlandse markt overstroomd wordt door goedkope goederen uit China. De Indiase premier Narendra Modi noemde niet eens de RCEP deal in zijn openingsopmerkingen  op een vergadering van Zuidoost-Aziatische leiders, maar sprak alleen over herziening van de bestaande handelsovereenkomst tussen Asean en India.

Een regeringsbron zegt dat de Thaise delegatie vol vertrouwen is dat een gezamenlijke verklaring bekend wordt gemaakt, maar of dat een conclusie is van 16 landen of van 15 landen-plus 1 is nog twijfelachtig.

Regeringswoordvoerder Narumon zegt dat de ministers van enkele landen vandaag intern beraad willen houden voordat een akkoord bekend wordt gemaakt. Maar zelfs wanneer de besprekingen succes hebben, kan de RCEP niet eerder dan volgend jaar worden getekend nadat elk land het vereist wettelijk proces heeft afgerond.

‘De ministers van handel discussiëren nog steeds over overgebleven kwesties. De ondertekening wordt rond februari volgend jaar verwacht’, zegt ze. Naar verluidt zijn ze het nog steeds niet eens over 2 van de 20 hoofdstukken van de overeenkomst.

De vier binnenland pagina’s van BP zijn vandaag geheel gewijd aan de Asean Summit. Omdat overdaad schaadt en ik mijn lezers niet wil vervelen, ga ik beginnen met een spelletje. Op de foto ziet u de leiders van de Aseanlanden (ik tel 11 personen, dus één hoort er niet bij). Nummer ze van links naar rechts van 1 tot 11 en koppel elk nummer aan een van de volgende personen. Veel succes. Wie ze alle elf goed heeft, ontvangt een toegangskaartje voor het nieuwe Patpong Museum.

• Premier Prayut Chan-o-cha (Thailand)
• Premier Nguyen Xuan Phuc (Vietnam)
• Sultan Hassanal Bolkiah (Brunei)
• Premier Hun Sen (Cambodja)
• Joko Widodo (Indonesië)
• Thongloun Sisoulith (Laos)
• Mahathir Mohamad (Maleisië)
• State Counsellor Aung San Suu Kyi (Myamnar)
• President Rodrigo Duterte (Filipijnen)
• Premier Lee Hsien Loong (Singapore)
• Premier Li Keqiang (China)

* Negen heit de klok was een Nederlands radioprogramma dat van 1948 tot 1954 werd uitgezonden door de KRO.

Het programma werd bedacht door Jan de Cler en Alexander Pola, die ook de belangrijkste medewerkers waren.

In tegenstelling tot andere amusementsprogramma’s haakte het regelmatig in op de actualiteit.

Kort Nieuws maandag 4 november

– Zoals gezegd is het een en al Asean wat de klok slaat in BP. Ik neem de krant globaal met u door, maar verwacht geen uitgebreide samenvattingen.

Op de voorpagina behalve bovenstaande vermelde opening staan nog twee berichten. China heeft zijn commitment (verplichting, toezegging) bevestigd dat het de centrale rol van Asean in de regio steunt. Dat zei premier Li Keqiang gisteren tijdens de 22e Asean-China Summit. Hij prees de relatie tussen Beijing en Asean die teruggaat tot 1991.

‘Gezien de complexiteit van regionale en internationale zaken op het moment hebben we een goede, stabiele en gestructureerde samenwerking die op een positieve manier voorwaarts gaat.’

– Verder op de VP een herhaald pleidooi van VN secretaris-generaal Guterres voor de veilige, waardige en vrijwillige terugkeer van Rohinghya vluchtelingen naar de deelstaat Rakhine in Myanmar. Hij dringt er bij de regering van Myanmar op aan het proces van nationale verzoening actief te promoten en de condities te creëren die nodig zijn voor de vreedzame en vrijwillige terugkeer van de vluchtelingen uit Bangladesh.

– Evenals de RCEP gaat de planvorming voor de aanleg van de Thai-Sino HSL tussen Bangkok en Nakhon Ratchasima niet van een leien dakje. Morgen praat premier Prayut met de Chinese premier Li Keqiang om de laatste hordes op te ruimen.

Minister Saksayam (Transport) is optimistisch over de onderhandelingen, met name over het contract 2.3, die zich al een jaar voortslepen. Dat deelcontract gaat over de kosten en de garantiebepalingen ten aanzien van de aanschaf van rails, een elektrische systeem, machinerie, voertuigen en over training.

Het desbetreffende artikel beslaat de halve pagina 2, die verder een bericht bevat waarin de Indiase premier Modi zegt dat India zijn zinnen heeft gezet op nauwere handelsbanden met Asean via een landroute door Myanmar en Thailand.

– Pagina 2 bevat een exclusive interview met de Japanse premier Sinzo Abe.Hij wil meer regels voor e-commerce. Abe zegt: ‘Internationale regels moeten voldoen aan de noden van de tijd.’ Japan is al 42 jaar een dialoogpartner van Asean.

Het tweede bericht op de 2 meldt dat de VS de deur heeft open gezet voor gesprekken over Trump’s besluit de GSP preferenties voor Thailand in te trekken. Premier Prayut heeft de Amerikaanse minister van Handel Wilbur Ross gezegd zich zorgen te maken over de schorsing die op 1 april van kracht wordt.

Volgens regeringswoordvoerder Narumon begrijpt Prayut de Amerikaanse redening [over mensenrechten die onder andere in de visserij met voeten worden getreden] maar hij hoopt dat Washington als aloude bondgenoot het besluit ongedaan wil maken.

– Als laatste pagina 4. De opening gaat over de Asean Business and Investment Summit (Abis). Minister Jurin (Handel) mocht de bijeenkomst openen. Hij zei te verwachten dat de groei in de digitale economie van Asean de komende zes jaar verdrievoudigt naar US$240 miljard dankzij een uitbreidende middenklasse bevolking, grotere internettoegang en veranderende handelsmodellen.

De digitale economie in Asean is thans goed voor 7 procent van het GDP, in de VS bedraagt het 35 procent. Niettemin ziet de toekomst er zonnig uit volgens studies door Google, Temasek Holding en Ben & Co die het bedrag van 240 miljard dollar voorspellen.

Kalin Sarasin, voorzitter van Thailand’s JSCCIB, maakte gisteren het succesvolle begin bekend van een National Digital Trade Platform dat de blokchain technologie van NTT DATA heeft opgenomen. NTT DATA, dat digitale handels oplossingen in Japan bestudeert, heeft samengewerkt met de JSCCIB in het bestuderen van de haalbaarheid en voordelen van een cross-industry handelsplatform. Doel van het platform is handelstransacties meer kosten-efficiënt te maken en de tijd die ze vereisen, te verkorten door alle processen te digitaliseren.

– Verder bevat de pagina twee berichten. Secretaris Marin Andanar van het Phippines’ Presidential Communications Operations Office roept Asean op zich te verweren tegen China’s groeiend optreden in de Zuidchinese zee en counter-terrorisme pogingen tegen de IS groep in de regio op te voeren.

– Het tweede en laatste bericht meldt dat de Asean regio afstevent op een tekort aan geschoold personeel als gevolg van een mismatch (slecht bij elkaar passend) tussen de kwalificaties van de huidige werkers en de bekwaamheden die nodig zijn om de vierde industriële revolutie tot een succes te maken.

Ingo Imhoff, programmadirecteur van een organisatie met een erg lange naam, zei op Abis dat het tekort ‘aanzienlijke investeringen in skill-based training’ vereist. Dat doel zou meer efficiënt bereikt kunnen worden wanneer regeringen samenwerken met de particuliere sector en onderwijsinstituten.


 

Les Filles de Illighadad – Tende (live @TivoliVredenburg Utrecht). https://youtu.be/HIAOG9nhrt8

Les Filles de Illighadad are a Tuareg band founded by Fatou Seidi Ghali in Illighadad, a village in the Sahara Desert in Niger. Ghali, it is claimed, is the first Tuareg woman to play guitar professionally.


 

Nieuws van de website 2-3 november

• Woedende omstanders bij reconstructie vervloeken verdachte van gruwelijke koelkast-moord en eisen de doodstraf
• Anti-Fake News Centre van start met een budget van 20 miljoen baht. Werkt samen met 200 organisaties en de Police Cyber Taskforce. Informatie wordt binnen 2 uur door het centrum geverifieerd
• Premier Mahathir van Maleisië: Zuidoost-Aziatische landen moeten één front vormen met het oog op de door Trump begonnen handelsoorlog. ‘We willen niet in een handelsoorlog betrokken worden. Maar soms wanneer ze zich tegen ons verenigen, moeten wij ons tegen hen verenigen.’
• Pattaya: Brit (31), gezocht in eigen land voor drugsvergrijpen, op verzoek van de Britse ambassade aangehouden. Hij zegt dat zijn Thaise vrouw hem daarvan beschuldigt, nadat hij met haar had gebroken wegens voortdurende ruzies
• Transfer- en hypotheektarieven voor eigendommen onder 3 miljoen baht 2 maanden aanzienlijk verlaagd om huizenmarkt te stimuleren
• Een populaire pub in Hat Yai is gesloten nadat bij een inval vrijdagnacht meer dan 100 minderjarigen waren aangetroffen, de jongste 14 jaar. De eigenaar en twee anderen zijn gearresteerd
• Hoop op RCEP deal dit jaar vervlogen, daar onderhandelaars zaterdag bleven marchanderen over details; discussie eindigt mogelijk in februari
• Road Accident Victims Protection Co: Aantal verkeersdoden 45 en gewonden 2.523 gemiddeld per dag van januari tot oktober
• THAI-bestuursvoorzitter Ekniti Nitithanprapas treedt af. Geen reden gegeven maar drie directeuren zijn al recent vertrokken. THAI leed in Q2 een verlies van 6,7 miljard baht. Minister Saksayam (Transport) vindt dat alle directeuren van de 15 staatsbedrijven die onder zijn ministerie ressorteren, moeten aftreden

Asean, Asean, Asean…

3 november – Het motto van Bangkok Post dat luidt The newspaper you can trust mag wat mij betreft vandaag luiden: The newspaper you can skip. Want de krant besteedt weer erg veel aandacht aan de Asean Summit, die gisteren onder zware politiebewaking is begonnen. De gehele voorpagina en de pagina’s 2 en 3 staan bol van het Asean nieuws.

En dat niet alleen: de krant van vandaag zat ook nog eens ingevouwen in een glossy supplement met gegevens over de regeringsleiders, Asean, Asean+3 en Asean+6. Tevens was een bijlage toegevoegd met profielen van alle Aseanlanden en dialoogpartners.

Het is allemaal loodzware kost en niet altijd te begrijpen. Zo weet ik nog steeds niet wat nu precies bedoeld wordt met de openingskop Tech disrupters key to regional trade. Het artikel geeft een samenvatting van wat James Wood, hoofd van de regionale Asia-Pacific agenda’s bij het World Economic Forum, heeft gezegd op de Asean Business and Investment Summit.

En wat bedoelt hij met zijn pleidooi dat de Aziatische naties moeten werken aan het vormen van ‘global value chains through new technologies’. Of wat dacht u van dit: ‘Mr Wood urged nations to prepare for emerging disruptive techologies like blockchain and 3D printing and work towards incorporating them into value chains.’

Ik zal niet zeggen dat dit onzin is en van nul en generlei waarde, maar als ik een pet had zou ik het allemaal erin willen gooien.

Asean, Asean, Asean (2)

3 november – Behalve de opening met Wood’s betoog waarin ook anderen, waaronder Prayut, aan het woord komen, bevat de voorpagina twee berichten. Vice-premier Somkid vraagt Japan de RCEP te redden en premier Mahathir Mohamad van Maleisië roept op tot eenheid temidden van de spanning die door de VS-China handelsoorlog wordt opgeroepen.

Ook de pagina’s 2 en 3 zijn een en al Asean. De 2 opent met een interview van een halve pagina met IMF directeur Kristalina Georgieva. Het artikel kopt Don’t shy from structural reform en het uitgelicht citaat luidt: ‘In particular, we need to find ways to lift productivity – I call it the sleeping beauty.’

Verder drie berichten op de 2.
• Secretaris-generaal Kanit van het EEC-Office zegt dat de regering de nadruk legt op het invoeren van een circulaire economie in de Eastern Economic Corridor, een gebied dat over drie provincies loopt en waarvan de regering hoge verwachtingen heeft.

• Thailand en Maleisië zijn overeen gekomen naadloos transport van goederen over de zuidelijke grens te bevorderen, aldus regeringswoordvoerder Narumon. Prayut en Mahathir hebben daarover in de wandelgangen van de Summit afspraken gemaakt.

• Thailand, dit jaar voorzitter van Asean, belooft kinderrechten te beschermen nu – zo schrijft de krant – een zilveren wolk over de regio nadert vanwege het 30-jarig bestaan van de UN Convention on the Rights of the Child (CRC). De CRC is een internationale overeenkomst over de kindertijd die dateert uit 1989 en in 1995 door alle Aseanleden werd geratificeerd. Tot nu is de CDC door 196 landen onderschreven.

Asean is een mensenrechtenramp
Pagina 3 biedt een lijvig interview met de Russische premier premier Dmitry Medvedev. Hij zegt: ‘We are not trying to put pressure on anyone, we are not interfering in other countries’ internal affairs.’

Onderaan de pagina het enige kritische geluid over Asean. Phil Robertson, adjunct-directeur Azië van Human Watch, noemt Asean een ‘mensenrechten ramp’. Hij kritiseert het principe van non-interventie, met name over de Rohingya crisis die geen enkele vermelding zal krijgen in de eindverklaring van de East Asia Summit.

‘Asean functionarissen praten veel over reacties op natuurrampen, zoals cyclonen en aardbevingen. Maar waarom negeren ze mensenrechtenrampen die elke dag gebeuren door een regering in de regio?’, zei Robertson op een persconferentie nadat maatschappelijke groepen voor het eerst in 5 jaar hadden gesproken met de Asean ministers van Buitenlandse Zaken.

Hij wees op de benarde positie van de 740.000 Rohinghya vluchtelingen die de Rakhine deelstaat in Myanmar zijn ontvlucht omdat hun dorpen werden verbrand en tallozen werden misbruikt. Ze zitten nu opeen gepakt in vluchtelingenkampen in Bangladesh, een situatie die hij vergeleek met apartheid.

‘Het is een ramp omdat Aung San Suu Kyi en de regering overwerk maken om de werkelijkheid te verhullen en pogingen te frustreren de veilige en waardige terugkeer van de Rohingya naar Myanmar toe te staan met burgerschap en bescherming.’

Kort Nieuws zondag 3 november

– Voor het overige nieuws moeten we op pagina 4 zijn. De opening is een follow-up op de Mae Menee-zaak (zie Nieuws van de website van gisteren). De twee hoofdverdachten zijn aangehouden, maar ze ontkennen iets verkeerd te hebben gedaan. Ze beweren alleen een investeringsservice te hebben geboden.

Daar denken de slachtoffers van wat ze vermoeden een Ponzi-constructie is, wel anders over. Ze zeggen door het duo (28 en 20 jaar) te zijn opgelicht, in totaal voor 984 miljoen baht. Tot nu toe hebben 3.400 slachtoffers aangifte gedaan. Het duo zegt bezig te zijn de ingelegde gelden te retourneren.

De politie is op zoek naar vermogen dat is gekocht met het oplichtingsgeld. Vermoedelijk is het verborgen in Chon Buri en nabijgelegen streken. Tot nu toe heeft de politie vier auto’s en twee huizen geconfisqueerd.

– Verder op de pagina een reactie van directeur-generaal Jarut van het Land Transport Department (LTD) op het recent bekend gemaakte aantal van 45 verkeersdoden en 2.523 gewonden gemiddeld per dag. Hij zegt dat maatregelen zijn genomen om volgend jaar het aantal doden terug te brengen naar minder dan 10 per 100.000 inwoners.

De maatregelen bestaan uit het opzetten van controlepunten waar minibusjes en rijtijden worden gecontroleerd en bestuurders op alcohol- en drugsgebruik. Alle OV-voertuigen dienen een GPS-systeem te hebben dat verbonden is met een controlekamer. De LTD organiseert ook trainingen in veilig rijden.

– Als laatste de rubriek In Brief met drie vrij forse kortjes. Ik noem er één. Experts en boerengroepen vragen de regering formulieren uit te geven waarop boeren hun mening kunnen geven over het verbod op de drie landbouw bestrijdingsmiddelen. Veel boeren kunnen de huidige online opiniepeiling niet gebruiken omdat ze niet vertrouwd zijn met internet. De internetpeiling sluit op 8 november. Verder wordt er nog een hoorzitting gehouden [geen details].

Zoals al gemeld wordt het verbod pas van kracht nadat het aangekondigd is als ministeriële regeling.


 

The Great Dictator — “Da Banana”. https://youtu.be/lI0TFWJy1Ns

The Great Dictator is een film geschreven en geregisseerd door Charlie Chaplin, die ook de hoofdrol speelt. Het is vooral een satirische kijk op de toenmalige dictator Adolf Hitler, die in de film Adenoid Hynkel heet. Ook is een parodie op de dictator Mussolini te zien, die in de film Napaloni wordt genoemd. Releasedatum: 15 oktober 1940.


 

Bangkok kan tegen 2050 volledig onder water staan, zeggen researchers van Climate Central, een non-profit nieuwsorganisatie die klimaatwetenschap analyseert en rapporteert. De studie waarin deze voorspelling wordt gedaan is dinsdag gepubliceerd in het Britse tijdschrift Nature Communications. Ze is gebaseerd op de analyse van gegevens uit 135 landen.

Meer weten? Lees: Bangkok could be completely underwater by 2050, new report claims.

Lawyer Ronnarong Kaewphet, centre, and complainants who invested in Forex-3d, which purports to be a foreign exchange operation and offers a 10% monthly return, file their complaints at the headquarters of the Department of Special Investigation in Bangkok on Friday.

Nieuws van de website 1-2 november

• 100 personen die geïnvesteerd hebben in een forex bedrijf, vrezen dat het een 40 miljard baht ponzi constructie is, bedrijf beloofde 10 pct rendement per maand, betalingen in april en mei gestopt. Ze hebben aangifte gedaan bij de DSI
• Pattani: Twee opstandelingen gedood in vuurgevecht met leger rangers bij controlepost, later werd verderop een bom van 30 kilo gevonden en onschadelijk gemaakt
• Nog meer Pattani: Bom geëxplodeerd bij politiebureau in district Mai Kaen en aanval op legerbuitenpost in Yarang [geen details]
• Voorzitter Chookiat (Thai Rice Exporters Association): Thailand verliest zijn positie als grootste rijstexporteur zolang de baht duur blijft waardoor de concurrentie wordt bemoeilijkt
• Minister Uttama (Financiën) herhaalt dat hij niet in het monetaire beleid van de BoT tussenbeide komt, de bank heeft een volledig mandaat om de beleidsrentevoet vast te stellen
• Don Nakornthab, directeur monetaire beleid BoT, verwacht dat economische groei in vierde kwartaal aantrekt door consumptieve bestedingen, stimuleringsmaatregelen en particuliere en overheidsinvesteringen
• Hof van Beroep verhoogt sommige straffen naar 82 jaar in Rohingya mensensmokkelzaak, naar aanleiding van de ontdekking 4 jaar geleden van 30 graven van Rohingya bij de grens met Maleisië. Voormalig legeradviseur Manas Kongpan een van de schuldigen
• Noorse man (66) omgekomen bij brand op de achtste verdieping van flat in Pattaya, brand na een uur bedwongen, slachtoffer gevonden liggend op zijn bed
• Inflatie in oktober tegen de verwachtingen in slechts met 0,11 procent gestegen, het laagste percentage in 2 jaar
• Bangkok en Sukhothai toegevoegd aan Unesco lijst van 64 Creative Cities, steden die zich onderscheiden door hun creatieve stadsontwikkeling
Fotoalbum (6 foto’s): Free massages at Wat Pho. Wat Pho, also known as the Temple of the Reclining Buddha, offers free massages until Sunday at the Thai traditional medicine fair
• Minister Jurin (Handel): Inkomensgarantie voor rubberboeren blijvertje tijdens huidige regeringsperiode
• Koelkast-zaak: Verdachte van moord op vastgoedontwikkelaar Wannee heeft bekend, hij gebruikte haar ATM-card om 1,7 miljoen baht op te nemen
• Foreign direct investment (FDI) aanvragen in januari-september toegenomen met 69 procent in weerwil van US-Sino handelsspanningen
• Vier agenten van het bureau Chumpong , waaronder de chef, 90 dagen overgeplaatst na inval in twee pubs op Halloween waar 250 minderjarige feestgangers werden aangetroffen
• Autopsie in het hoofdziekenhuis van Sihanoukville bevestigt dat lichaam, gevonden in de Golf van Thailand, de Britse vrouw (21) is die vermist raakte na een strandparty op Koh Rong, 100 km verder Familie is gearriveerd in Cambodja
• Eerste openingsdag van Tham Luang grot (Chiang Rai) trekt tweeduizend bezoekers; per keer worden 20 toegelaten

Asean Summit: Het driedaags ‘feest’ kan beginnen

2 november – Leaders jet in for summit kopt de krant vandaag boven het openingsartikel. Dus beste lezers, lieve lezeressen, ze zijn per straalvliegtuig gearriveerd en niet komen lopen, op de fiets of met de auto gekomen en ook niet per parachute in Thailand geland. Ja, ditmaal maakt BP haar motto ‘The newspaper you can trust’ volledig waar.

De kop doet me denken aan het commando ‘Beam me up, Scotty’ van captain Kirk, waarbij ik me afvraag hoe hij op de aarde is gearriveerd, want ik ken geen commando ‘Beam me down’.

De opening gaat vergezeld van de foto’s van drie regeringsleiders, van wie één formeel geen regeringsleider is (mag u raden wie dat is; zie bovenstaande foto). Bij aankomst kregen ze een guirlande in hun handen gedrukt.

Verder een kader met de aanbevolen routes in Bangkok en Nonthaburi, maar ambtenaren hebben het plattegrondje helemaal niet nodig want ze hebben drie vrije dagen gekregen, zodat de limousines waarmee de bobo’s worden vervoerd, niet vastraken in het verkeer. Ramptoeristen hebben er meer aan.

En mocht u nu denken dat ik de draak steek met de summit, dan kan ik u gerust stellen. Ja, ik vind het één grote poppenkast met in de hoofdrol Jan Klaassen Prayut. Ik heb wel een vermoeden wie de Dood van Pierlala speelt, maar dat kan ik beter niet schrijven. Ook de agent ontbreekt niet, er zijn 17.000 dienders opgetrommeld om alle poppenkastpoppen te beschermen.

Beam me up
‘Beam me up, Scotty’ is een slogan die zijn weg vond naar een populaire cultuur uit de science fiction tv-serie Star Trek. Het komt van het commando Captain Kirk geeft hoofdingenieur, Montgomery ‘Scotty’ Scott, wanneer hij terug naar de Starship Enterprise moet worden getransporteerd.

Verbod op landbouw chemicaliën is nog niet definitief

2 november – De Central Administrative Court heeft gisteren de petitie verworpen van de fruittelers in zes provincies met het verzoek het verbod op drie landbouw chemicaliën in te trekken of te schorsen. Maar dat is geen reden tot juichen, want de rechtbank zegt niet te kunnen oordelen omdat het verbod nog niet van kracht is en nog bevestigd dient te worden door een ministeriële regeling.

De regeling dient vervolgens openbaar te worden gemaakt en voorgelegd aan de National Hazardous Substances Commission die na lang dralen dinsdag besloot de bestrijdingsmiddelen paraquat, glyphosate en chlorpyrifos te verbieden.

De rechtbank motiveert haar besluit als volgt: ‘The resolution [of the NHSC to ban the farm chemicals] is a preparation process for the Industry Ministry to issue a regulation. It has not yet become a rule, order, or any action that warrants a court ruling.’

In het bericht wordt ook gerefereerd aan de rechtbankzitting van de Administrative Court op woensdag waarop getuigen werden gehoord die zich verzetten tegen een verbod. De rechtbank besloot haar besluit uit te stellen over het verzoek om een dwangmaatregel, ze zei de informatie nader te willen bestuderen, maar noemde geen tijdstip voor het besluit.

Eerlijk gezegd begrijp ik niet goed wat de relatie is tussen de behandeling door beide rechtscolleges. Staan ze los van elkaar of zijn de opponenten na het getuigenverhoor in beroep gegaan?

RCEP: Top of flop?

2 november – Wordt de Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) een top of een flop, om de titel van een voormalig tv-programma te citeren? Dat is de vraag, maar die komt niet aan de orde in de krant van vandaag. Wel op de website met bovenstaande foto.

Het betreft een voorbereidende vergadering die gisteren werd gehouden. De ministers van de zestien Azië-Pacific landen konden het niet eens worden, maar sommigen zijn optimistisch over de kans dat voor het einde van het jaar een deal wordt gesloten.

Een Japanse regeringsfunctionaris heeft de media in Bangkok verteld dat de leiders van de RCEP een ‘gezamenlijke verklaring’ zullen uitgeven na hun summit die gepland is voor maandag. Volgens een andere functionaris die op de hoogte is van wat vrijdag is besproken, hebben de ministers ‘grote voortgang’ geboekt.

Weer een andere bron, nu geciteerd door Kyodo News, zegt dat de zestien ministers zaterdag hun besprekingen voortzetten in een poging de laatste puntje op de i te zetten. ‘Er is optimisme dat de Azië-Pacific naties hun leiders zullen voorstellen op de summit van maandag een overeenkomst bekend te maken.’

Maar dat is waarschijnlijk een  ‘voorlopige’ conclusie omdat er dit jaar nog twee maanden resteren om over de details te onderhandelen. Alle ogen zijn gericht op Indonesië en India, die zich zorgen maken over het drastisch openen van hun markten: Zullen ze concessies doen om de vrijhandelszone mogelijk te maken?

Top of Flop is een Nederlands voormalig muzikaal televisieprogramma van de VARA, waarin recent uitgebrachte pop-singles werden besproken en beoordeeld met ‘top’ of ‘flop’. Het programma liep van 1961 tot 1965 en werd gepresenteerd door Herman Stok.

Het duizelt me

2 november – De berichtgeving over de Asean-top is behalve op de voorpagina te vinden op de pagina’s 2 en 3, waardoor er weinig ruimte overblijft voor het overige nieuws. Het meeste staat trouwens al in Nieuws van de website.

Op pagina 2 laten de Indiase premier Narendra Modi en de Chinese premier Li Keqiang hun licht schijnen over Asean. Modi zegt: ‘Engagement with Asean has been, and will remain, a critical element of India’s Act East policy and strategy.’ Keqiang zegt: ‘The political trust between China and its neighbours has been deepening.’

Op pagina 3 een groot achtergrondverhaal over kinderen van migranten die niet naar school gaan, geen gebruik kunnen maken van gezondheidsvoorzieningen of ten prooi vallen aan mensenhandelaren. Mag u zelf lezen: Protecting Asean’s most vulnerable.

Bij het artikel staat onderstaand kader, maar dat heeft er weinig mee te maken. De deelnemers aan de summit krijgen geen seconde rust, zo te zien. Mij duizelt het. U ook?

Kort Nieuws zaterdag 2 november

– Na al dit geneuzel heeft u waarschijnlijk behoefte aan een opkikkertje, maar ik moet u teleurstellen. Er resteren nog twee berichten die beide negatief nieuws bevatten.

1 Elke 2 uur berooft een Thai zich van het leven en elke 9,55 minuten doet iemand een suïcidepoging. Dat blijkt uit de laatste gegevens over geestelijke gezondheid in Thailand, maar door wie die verzameld zijn vermeldt het bericht niet. Ik neem aan het later in het bericht genoemde Department of Mental Health. Ook niet wordt gemeld of het aantal is toegenomen of verminderd.

Bij de opening van de campagne ‘Mental Health Thailand, No One Must Be Left Behind’ zei regeringswoordvoerder Traisulee dat de cijfers de regering veel zorgen baren. ‘De regering besteedt er veel aandacht aan. We moeten veel meer nadruk op dit probleem leggen. De samenleving dient rond te kijken wie hulp nodig heeft. We mogen niemand achterlaten.’

Suïcide is (de krant schrijft: nu) de tweede oorzaak van een onnatuurlijke dood na verkeersongelukken en overtreft zowel doodslag als moord. De campagne is bedoeld samen te vallen met de National Mental Health Week die elk jaar in de eerste week van november wordt gehouden. Op 2 en 3 november houdt het Department of Mental Health in het The Nine Centre Rama 9 een geestelijke gezondheidsbeurs.

2 Partijleider Thanathorn (Future Forward) is weer het doelwit van lastpak Srisuwan Janya, secretaris-generaal van de door hem opgerichte Association for the Protection of the Constitution. Thanathorn loopt het risico dat zijn partij wordt ontbonden daar zijn vrouw een donatie heeft gedaan die in strijd is met de wet.

Ze heeft 7,2 miljoen baht aan FFP gedoneerd, wat even erg is als hij het gedaan zou hebben, want volgens de Civil and Commercial Codes worden man en vrouw als één persoon beschouwd. Srisuwan heeft de Kiesraad gevraagd onderzoek te doen: niet alleen naar de donatie van Rawiphan maar ook naar de donatie van 10 miljoen baht door Thanathorn, waar op zich niks mis mee is want een persoon mag binnen een periode van 12 maanden maximaal 10 miljoen baht doneren. Maar samengevoegd overschrijden ze het maximum.

De donatie-zaak is de laatste van een serie aanvallen op de FFP. De Kiesraad doet al onderzoek naar een lening van 100 miljoen baht die Thanathorn aan de partij heeft verstrekt. Verder meldt het bericht dat het Royal Forest Department een panel heeft gevormd om te onderzoeken of Thanathorn’s moeder die in Ratchaburi land bezit, zich schuldig heeft gemaakt aan encroachtment (wederrechtelijke ingebruikname, populair gezegd kraken). Het onderzoek volgt op een klacht van de lokale bevolking en een parlementslid van Palang Pracharath voor de provincie.

Het bericht noemt niet eens de mediazaak waarin Thanathorn is verwikkeld en nog wat andere akkefietjes, die allemaal tot doel hebben FFP te slopen en Thanathorn uit de politiek te verjagen.


 

Nieuws van de website 31 oktober – 1 november

• Een hamburger van 6 kilo, bereid door Chris Steaks & Burgers restaurant in Bangkok, is een internetsensatie geworden nadat internetters elkaar uitdaagden het gevaarte bedekt met uienringen, spek en mayonaise te verorberen
Deunden Nikomborirak, TDRI-directeur research, overleden door vallende boom toen ze voor haar huis liep. Deunden publiceerde talloze academische verhandelingen over regelgeving, corruptie, handelsconcurrentie, monopolievorming en internationale en handels investeringen. Ze had een PhD economie aan de McGill University in Canada en een master’s graad aan de Queen’s University, eveneens in Canada [In het bericht wordt haar naam ook gespeld als Duenden. Leeftijd niet vermeld]
Man (38) met strafblad van verkrachting, diefstal en drugsgebruik aangehouden in Nonthaburi na aanval op twee buitenlandse toeristen op Koh Samui en diefstal van geld en kostbaarheden uit hotelkamers
• Gevangenisstraf van 4 jaar door hooggerechtshof gehandhaafd voor drie roodhemd demonstranten die in 2009 vergaderlocatie van Asean Summit in Pattaya bestormden
• Tropische storm Matmo gearriveerd in Vietnam en Cambodja en op weg naar Thailand. Vrijdag en zaterdag zware regenbuien en run-off (bergwater) verwacht in zuidelijk deel Noordoosten, Oosten, zuidelijk deel Central Plains en noordelijk deel Zuiden
Verdachte van moord op vastgoedontwikkelaar, wier lichaam hij verborg in een koelkast, aangehouden. In zijn bezit trof de politie 1,2 miljoen baht aan en een 5-baht weight gouden halsketting. De motorfiets waarop hij reed, had hij voor 160.000 baht gekocht
• Regering bereidt het hoogste veiligheidsniveau voor met 17.000 agenten ter bescherming van de Asean Summit. Regeringsleiders en vertegenwoordigers van Myanmar, Japan en VN logeren in het Athenee Hotel aan de Witthayu Road die tijdens de top is gesloten
• Lichaam van vermiste Britse vrouw (21) door de autoriteiten van Cambodja gevonden drijvend in zee bij Koh Chlam (Shark island) aan de grens met Thailand. Ze was vermist na een strandfeest 100 km verder
• Prayut geeft partijleider Mongkonkit Suksintharanon (Thai Civilised Party) een standje omdat een EOD-agent op zijn verzoek TNT had meegenomen naar zijn kamer in het parlementsgebouw om de door de VS geleverde bomdetectoren te testen. De detector liet het afweten
• Hat Yai (Songkhla): Soldaat en twee defensievrijwilligers aangehouden omdat ze een visverkoper (33) uit Pattani hadden gedood die een urinetest weigerde nadat hij met zijn pickup truck was gestopt. Ze hadden zes maal op hem en zijn wagen geschoten. Klik hier voor een video van het incident.

Buitenwijken van Bangkok stuwen grondprijzen omhoog

1 november – De grondprijzen in Greater Bangkok zijn in het derde kwartaal gestegen met 17 procent, voornamelijk in de buitenwijken van de hoofdstad. De grond in de periferie wordt hoofdzakelijk ontwikkeld voor laagbouw, zoals vrijstaande huizen, herenhuizen en duplexwoningen.

‘Projectontwikkelaars schuiven op naar de laagbouwmarkt daar de verkoop van condo’s traag is sinds nieuwe beperkingen op lenen in april van kracht zijn geworden’, zegt directeur-generaal Vichai Viratkapan van het Real Estate Information Center. Op sommige plaatsen staan dan ook veel condo’s leeg.

Misschien vraagt u zich nu af waarom ik met dit onderwerp open, want is er geen belangrijker en interessanter nieuws te melden? Nee, dat is er niet, want weer wordt het grootste deel van de binnenland pagina’s ingenomen door berichten over de Asean Summit. Een tweede reden is dat ik gek ben op infographics, die net als foto’s zoals een bekende uitdrukking in de journalistiek luidt, meer zeggen dan duizend woorden.

Meer weten? Lees: Bangkok’s outskirts propel land prices.

Blok optimistisch over RCEP deal

1 november – De krant is soms net zo wisselvallig als het weer. Gisteren meldde BP dat de hoop op een doorbraak in de onderhandelingen over de RCEP verbleekt leek; vandaag kopt de krant op de voorpagina dat het blok van tien Aseanlanden en zes handelspartners optimistisch is over een deal voor de vrijhandelsovereenkomst.

Het optimistische geluid noteerde BP uit de mond van minister Jurin (Handel). Hij zei dit ondanks zorgen van de onderhandelaars over India’s weerzin om een deal over de RCEP te accepteren.

India verzet zich al langer tegen de door China gedomineerde vrijhandelsovereenkomst als gevolg van sterke binnenlandse oppositie en de vrees dat het land wordt overstroomd met goedkope Chinese goederen. De Indiase onderhandelaars hebben onlangs de andere onderhandelaars geërgerd door aanvullende eisen te stellen.

Nog steeds moet overeenstemming worden bereikt over zes hoofdstukken van de overeenkomst die uit 20 hoofdstukken bestaat. Ze bevatten concurrentieregels en maatregelen om de negatieve zij-effecten van de RCEP te verzachten.

Het artikel dat het grootste deel van de voorpagina beslaat, bestaat verder uit een gedetailleerd relaas over de voorgeschiedenis die teruggaat tot november 2012 toen de eerste gesprekken over de RCEP plaatsvonden.

Ook noemt het de dertien economische plannen die Thailand als voorzitter van Asean heeft voorgesteld. Thailand streeft ernaar deze plannen, formeel ‘priority economic deliverables’ genoemd, voor het eind van het jaar aangenomen te krijgen.

De krant somt ze allemaal keurig op, en noemt ook en passant dat de economische ministers nog een overeenkomst moeten tekenen over ‘mutual recognition arrangements’ (MRA’s) die betrekking hebben op auto’s en auto-onderdelen.

Misschien begrijpt u nu waarom Nieuws uit Thailand vandaag maar niet opschiet. Dit is allemaal geen nieuws dat m.i. relevant is voor de meeste lezers van BP en zeker voor de lezers van mijn nieuwsoverzicht. Ik neig ertoe om mijn excuses te maken voor de aanslag die ik heb gedaan op uw ongetwijfeld kostbare tijd. Zoals ik hoor wanneer de metro vertraging heeft: We apologize for the inconvenience.

Een weerhuisje is een eenvoudige hygrometer, die de luchtvochtigheid meet. Het is eerder decoratief dan praktisch bruikbaar. Het weerhuisje heeft twee poortjes. Uit het ene poortje kan een mannetje (met een paraplu) naar buiten komen, uit het andere poortje een vrouwtje (met een parasol).

 

Up for laughs: Puppet shows from 13 countries are performed at Siam Paragon World Fascinating Puppets which runs until Sunday at Siam Paragon, as part of the 35th Asean Summit.

Kort Nieuws vrijdag 1 november

– Na de krachtsinspanning die het kostte om mij door de opening van BP te worstelen, blijft er weinig energie over om mij te werpen op het overige nieuws van vandaag. Op één bericht na bestaat pagina 2 ook uit Asean nieuws. De pagina biedt een interview van een halve pagina met David R Stilwell, Assistant Secretary of State for the Bureau of East Asian and Pacific Affairs. Hij zegt: ‘Asean is most effective when it speaks with one voice about pressing political and security issues.’

De pagina bevat vijf foto’s waarvan de grootste een man toont in een soort duikpak die een set – houd u vast – 3DX-RAY draagbare, mobiele en vaste x-ray apparaten draagt tijdens een veiligheidsinpectie in het Athenee hotel in Bangkok. Verder een foto van Prayut die poseert met vrouwelijke Asean CEO’s nadat hij de AWEN Women CEOs Summit had geleid.

Voorts toont een aardig fotootje stukjes chocolade met op de wikkel het Asean logo. Ze werden gisteren uitgedeeld aan gehandicapten tijdens de 27th Meeting of the Senior Officials Committee for the Asean Socio-Cultural Community.

Het niet-Asean bericht meldt dat het hooggerechtshof in Pattaya het besluit heeft uitgesteld over de straf voor drie roodhemden nadat ze op het laatste moment hadden bekend en om een milde behandeling hadden gevraagd. Het bericht is nogal ingewikkeld en strijdig met het bericht op de website, want dat heeft het over handhaving van de door lagere rechtbanken opgelegde straf van 4 jaar. De zaak heeft betrekking op de bestorming op 11 april 2009 van het hotel waar destijds de veertiende Asean Summit werd gehouden.

– Als laatste pagina 3 die opent met Prayut’s standje dat hij partijleider Mongkonkit (Thai Civilised Party) heeft gegeven die een EOD-agent had gevraagd een bom naar zijn kamer in het parlementsgebouw te brengen. De door Amerika geleverde bomdetector liet dat passeren.

Prayut zei: ‘Iedereen, het maakt niet uit wie je bent, moet zorgvuldig nadenken alvorens iets te doen. Acties kunnen ongewenste gevolgen hebben voor andere dingen.’

Prayut zei dat Mongkonkit’s gedrag een zaak is van de autoriteiten om te bepalen wat zijn echte motief was. House Speaker Chuan zei gisteren dat hij juridische experts heeft opgedragen een onderzoek in te stellen om zijn gedrag aan de wet te toetsen. ‘Het parlement moet de bevolking laten zien dat het een model kan zijn om zich aan de wet te houden.’

Verder op de (halve) pagina de arrestatie van de koelkast-verdachte en een kort bericht over weer Prayut. Hij heeft de Defence Council gevraagd het Thaise leger voortaan uit te rusten met in eigen land gemaakte wapens en hardware. Militaire uitrusting die in het buitenland gekocht wordt, dient vergezeld te gaan van pakketten waarin technologie wordt overgedragen en verdere research and development.

Reacties niet mogelijk