Thais nieuws 1-15 juni

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation. Voor de betrouwbaarheid steek ik mijn handen niet in het vuur.
Op de pagina Dossiers 2019 geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op themapagina’s. Dat zijn pagina’s waarop alle berichten over een bepaald onderwerp zijn gebundeld. Alle themapagina’s staan opgesomd op de pagina Leeswijzer.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van 2019 klik hier: Thais nieuws 1-15 januari 2019, Thais nieuws 16-31 januari 2019, Thais nieuws 1-15 februari 2019, Thais nieuws 16-28 februari 2019, Thais nieuws 1-15 maart, Thais nieuws 16-31 maart, Thais nieuws 1-15 april, Thais nieuws 16-30 april, Thais nieuws 1-15 mei en Thais nieuws 16-31 mei. Voor ouder nieuws zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Buitenland.

 

Vlnr senator Porntip Rojanasunan, Pannika Wanich en parlementslid Parina Kraikup.

De roep om bloed moet in de kiem worden gesmoord
‘Wat begon als een kinderachtige ruzie tussen twee vrouwelijke politici in de twee tegengestelde kampen zal een niet zo prettig einde krijgen gezien de roep om bloed van de kant van rechtse ultra-royalisten.

Eerst dacht ik dat het een storm was in een glas water. Natuurlijk is het teleurstellend te zien hoe vrouwelijke pro junta politici een nieuw gezicht pesten als jaloerse schoolmeiden. Maar nadat de herrie rond kledingvoorschriften ontaardde in een bloeddorstige majesteitsschennis heksenjacht werden onze ergste angsten sneller werkelijkheid dan we dachten.’

Dit is het begin van een opinieverhaal van Sanitsuda Ekachai maar aanleiding van wat ik noem de Operatie Sloop Future Forward. Sanitsuda legt haarfijn uit wat boeddhisme wel is en wat het niet is. Klik hier voor het artikel.


 

Commentaar: Bestrijd vuur niet met vuur

14 juni – De actie van Future Forward parlementsleden om 41 collega’s van andere partijen te beschuldigen van verboden aandelenbezit in mediabedrijven, krijgt niet de handen op elkaar van Bangkok Post. In het hoofdredactioneel commentaar van vrijdag schrijft de krant dat je vuur niet met vuur moet bestrijden. Laat ik het uitleggen.

De FFP-ers baseren zich op een uitspraak van het hooggerechtshof, dat in maart FFP-kandidaat Phubet Henlod in Sakon Nakhon diskwalificeerde omdat hij aandelen bezat in Mars Engineering and Service Partnership Ltd. In werkelijkheid was dat geen mediabedrijf, maar het zogeheten memorandum of association, een document voor de registratie bij het ministerie van Handel, noemt tal van bedrijfsactiviteiten, inclusief media.

Dat is een normale praktijk in het bedrijfsleven omdat bedrijven dan gemakkelijker kunnen uitbreiden naar andere activiteiten zonder de gebruikelijke rompslomp te moeten doorlopen. De rechtbank hield zich echter aan de letter van de wet zonder te kijken naar de feitelijke bezigheden van het bedrijf.

Future Forward vraagt in een petitie die door House Speaker Chuan is doorgestuurd naar het Constitutionele Hof om gelijke behandeling voor de 41 parlementariërs. Terzijde: Chuan kon niet anders want de petitie was ondertekend door een voldoend aantal parlementsleden.

Het is duidelijk, maar dit schrijft BP niet met zoveel woorden, dat de actie een wraakactie is voor de jacht op partijleider Thanathorn. Ook hij zou, toen hij zich kandideerde, aandelen in een mediabedrijf hebben gehad, maar die zaak concentreert zich op het tijdstip van zijn aandelentransfer.

Thanathorn zegt de aandelen tijdig van de hand te hebben gedaan, maar de Kiesraad die de zaak bij het Hof aanhangig maakte op verzoek van lastpak Srisuwan baseert zich op de inschrijvingsdatum van het ministerie. Het desbetreffende bedrijf had trouwens toen al zijn mediawerkzaamheden beëindigd. Zoals al gemeld, heeft het Hof de zaak geaccepteerd en vooruitlopend op de behandeling Thanathorn geschorst als parlementslid.

De krant constateert: Wanneer de 41 parlementsleden worden gediskwalificeerd, verliest de regering haar smalle meerderheid, waardoor haar stabiliteit wordt aangetast. Maar wanneer ze worden vrijgesproken, roept dat vragen op over meten met twee maten.

Waar het au fond om moet draaien, zegt BP, is de bedoeling van de wet. Het verbod op media-aandelen heeft tot doel te voorkomen dat kandidaten het bedrijf gebruiken om stemmen te werven of hun rivalen aan te vallen. En dat is door alle betrokkenen niet gebeurd.

Dus zeg ik als juridische leek dat vrijspraak het meest voor de hand ligt, ook in de zaak Thanathorn die sterk politiek gemotiveerd lijkt of in mijn woorden deel uitmaakt van de Operatie Sloop Future Forward. Ja, beste lezers, lieve lezeressen, politiek kan een smerig bedrijf zijn. (Bron: BP, 14 juni)

Nieuws van de website 14-15 juni

• Politiek getinte bloemstukjes op wai khru ergeren Prawit
• 18 hongerige illegale migranten uit Myanmar in een bos in Sadao (Songkhla) ontdekt; hadden 4 dagen niet gegeten
• Wutthiphum Jurangkool benoemd tot CEO van Nok Air, nam de functie al sinds augustus waar
Zangeres/actrice Butsaran donderdagnacht overleden aan hersenoedeem
• THAI hervat na 14 jaar vluchten naar Sendai (Japan), driemaal per week
• Al 1,2 miljoen baht gedoneerd voor jongen (12) die zijn opleiding een jaar wilde onderbreken om te zorgen voor vier kinderen, terwijl zijn grootouders worstelen om het gezin te onderhouden
• GLO biedt beloning van 1.000 baht voor info over lotenverkopers die te veel rekenen
• Bij inval in twee fabrieken in Samut Sakhon voedselsupplementen gevonden met verboden stoffen

Commotie over wai kru

15 juni – Ik heb vanochtend meesmuilend moeten lachen bij het verweer van schoolhoofd Phiphat over een van de bloemstukjes dat een leerling had gemaakt om haar leraar/lerares te bedanken, een jaarlijks gebruik dat bekend staat als wai kru.

Het bestond uit een balans met op de ene schaal ‘250 votes’ en op de andere ‘several million votes’. Gevraagd waarom de schaal met de 250 stemmen het zwaarst was, zei hij dat dit het gevolg was van ‘poor glueing during its making’.

Het was de tweede keer dat ik moest lachen want vice-premier Prawit had eerder gezegd dat iemand de ‘creative mastermind’ van de bloemstukjes was (het andere bekritiseerde exemplaar toont een soldaat voor het Democracy Monument).

‘Ik geloof dat enkele mensen erachter zaten. Zij moeten dit [de politieke boodschap] bedacht hebben voor de leerlingen.’ Niettemin benadrukte hij dat ‘we de vrijheid van meningsuiting van de kinderen dienen te respecteren’.

De school in Nong Khai kreeg gisteren bezoek van de politie, volgens het schoolhoofd op verzoek van de school om ervoor te zorgen dat de wai kru ceremonie soepel zou verlopen. [Gelooft u het? Ik niet] Prawit zei niet op de hoogte te zijn van het politiebezoek dat volgde op publicatie van foto’s op de sociale media. Het leger gaf het bevel de foto’s te verwijderen, maar die worden nog steeds gedeeld.

Partijleider Thanathorn (Future Forward) noemt het bezoek van de politie een ‘bedreiging’ van de democratie en een aanslag op de vrijheid van meningsuiting. Hij zei dat de partij de kwestie in het parlement aan de orde zal stellen. En ik zeg: Het schoolhoofd en Prawit zijn rijp voor het gekkenhuis.

Senaatsselectie: Wissanu krijgt de wind van voren

15 juni – Critici hebben gisteren uitgehaald naar vice-premier Wissanu vanwege zijn opmerking dat de bevolking niet alle details hoeft te weten van de selectie van de Senaat. Hij verdedigt dit door erop te wijzen dat de order van de NCPO waarbij het selectiepanel van tien leden werd ingesteld, geen wet was en dus ook niet in de Royal Gazette hoefde te worden gepubliceerd met vermelding van de namen.

Wissanu zei dat de namen geheim zijn gehouden om te lobbying te voorkomen. Ze werden pas woensdag aan de openbaarheid prijsgegeven en riepen direct kritiek op omdat alle panelleden banden hebben met de NCPO en zes van hen benoemd zijn in de Senaat.

Phichai Ratnatilaka Na Bhuket, docent politicologie aan het Nida, noemt Wissanu’s verklaring uiterst zwak omdat voorgaande orders van de NCPO wel zijn gepubliceerd in de Royal Gazette. Hij zegt dat de order gebaseerd is op de grondwet en derhalve beschouwd dient te worden als wet. Phichai verwacht dat de Senaat een no-confidence crisis tegemoet gaat omdat de vorming omstreden is. ‘Degenen die geloven in good governance, dit respecteren en hun waardigheid willen behouden, dienen af te treden.’

Lastpak Srisuwan, secretaris-generaal van de Association for the Protection of the Constitustion, mengde zich gisteren ook in de discussie. Hij zegt dat Wissanu het desbetreffende artikel in de grondwet niet heeft begrepen. Dit stelt dat de NCPO een politiek neutrale commissie dient te benoemen. Toen de namen werden achtergehouden, kon de bevolking niet beoordelen of dat was gebeurd.

Srisuwan stapt naar de NACC en eventueel naar de bestuursrechter met de vraag onderzoek te doen naar het besluit om de namen aanvankelijk niet bekend te maken. Hij vindt dat het secretariaat van het kabinet zich schuldig heeft gemaakt aan plichtsverzuim. De panelleden beschuldigt hij van een belangenconflict. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2019)

Volksgezondheid bindt de strijd aan tegen dengue fever

15 juni – Het ministerie van Volksgezondheid dreigt met strenge straffen voor eigenaren van eigendommen die nalaten broedplaatsen van muggen te verwijderen. Het ministeriepersoneel gaat elke vrijdag op pad om de bevolking te dwingen hulp te bieden bij het voorkomen van de potentieel dodelijke virusziekte dengue fever. Wie in gebreke blijft, riskeert een gevangenisstraf van maximaal drie jaar en/of een boete van 25.000 baht.

Gisteren maakte het ministerie bekend dat een nationale dengue ‘uitbraak’  is uitgebroken nadat het aantal doden en in ziekenhuizen opgenomen patiënten het ‘acceptabele niveau’ had overschreden. Het Department of Disease zegt dat het aantal patiënten tussen 1 januari en 1 juni is toegenomen naar 28.785, anderhalf keer meer dan in dezelfde periode vorig jaar. 0,15 procent van de patiënten (43 personen) is overleden. Verwacht wordt dat het aantal gevallen dit jaar stijgt naar 100.000.

De belangrijkste broedplaatsen van muggen bevinden zich in dichtbevolkte wijken en tempels met vijvers. Ook buurlanden kampen met een toename van de knokkelkoorts, zoals dengue fever in het Nederlands heet. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg 2019)

Kort Nieuws zaterdag 15 juni

– De King’s College School Wimbledon vestigt haar derde Aziatische campus in Thailand. De krant bralt in de opening van pagina 2 dat een van de topscholen in Engeland onderwijs van wereldklasse naar Thaise studenten brengt. De campus heeft ook al een naam: King’s College International School Bangkok of King’s Bangkok.

Directeur Thomas Banyard zegt dat de school studenten de beste kans biedt om toegelaten te worden tot universiteiten in Thailand. Maar omdat ouders het beste willen voor hun kinderen, denken velen internationaal en willen ze dat hun kinderen naar de beste universiteiten in de wereld gaan.

Circa 25 procent van de eindexamenklassen van de middelbare school studeert thans in Oxford en Cambridge. Kings’s College Wimbledon bereikt een score van 90 procent met leerlingen die naar universiteiten van hun eerste keuze in Engeland en de VS gaan, waaronder Harvard, Princeton, Stanford en Yale. Meer weten? Lees: UK’s King’s College comes to capital.

– Pagina 2 kan ik verder overslaan want bevat de rubriek In Brief met vijf kortjes, waarvan twee al bekend zijn uit Nieuws van de website (lotenverkopers en voedingssupplementen), evenals twee berichten (de donaties die binnenstromen bij jongen van 12 en de nepkaart die alle ziektes geneest).

De politie is op zoek naar de booswichten die in Khon Kaen de Thaise variant van Haarlemmerolie verkopen voor gemiddeld 1.500 baht. Op de kaart zelf staat niets over het heilzaam effect, maar dat krijgen de kopers mondeling te horen.

De verkopers zijn tussen 7 en 9 juni getraind. Zij kochten de kaarten in voor 1.100 baht. De verkoop is in strijd met de Consumer Protection Act. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg 2019)

– Als laatste pagina 3 met twee nieuwe berichten, want Nieuws van de website meldde al de aanhouding van achttien hongerige migranten, de mysterieuze dood van actrice-zangeres Numtarm en de benoeming van een CEO bij Nok Air. Ook de opening behandelde ik al (kritiek op Wissanu).

– De National Human Rights Commission maakte gisteren bekend een petitie waarin het aftreden van mensenrechtencommissaris Angkhana Neelapaijit wordt geëist, af te wijzen en niet door te sturen naar de NACC.

De petitie was in april ingediend door politiek activist Surawat Sangkharuek nadat Angkhana naar het bureau van de TCSD was gekomen waar secretaris-generaal Piyabutr (Future Forward) op het matje moest komen voor verhoor over computervergrijpen en minachting van de rechtbank. Volgens Surawat getuigt haar aanwezigheid van politieke vooringenomenheid.

De NHRC zegt dat het verzoek van Surawat niet binnen haar bevoegdheid ligt. Hij moet zijn verzoek direct aan de NACC richten die vervolgens, wanneer ze de klacht gegrond acht, deze kan doorsturen naar het hooggerechtshof. Behalve Angkhana togen vertegenwoordigers van diverse ambassades naar het bureau om de gang van zaken te observeren.

– Allerlaatste bericht. Een 15-jarige jongen uit Tak is overleden aan een gescheurde milt die hij had opgelopen tijdens zijn voorbereiding aan een tutorial school op toelating tot een militaire academie. Dat zegt de autopsie, maar zijn vader vermoedt dat zijn dood te wijten is zware mishandeling bij een disciplinaire straf. Een tutor zegt daarentegen dat hij gewond werd tijdens een ruw spelletje rugby met vrienden.

De vader zegt vernomen te hebben dat zijn zoon ook aan zijn hoofd werd gewond en een gebroken arm had. Hij vindt het verdacht dat de school het mobieltje van zijn zoon had afgepakt en hem pas naar het ziekenhuis bracht nadat hij was flauwgevallen.


 

Nieuws van de website 13-14 juni

• De zeven WOII bommen die in de Mae Klong rivier (Ratchaburi) zijn gevonden, worden onder water onschadelijk gemaakt met een jet cutter en daarna in het arsenaal van de Royal Thai Army Ordnance Division vernietigd. Het werk begint volgend jaar. Tijdens de werkzaamheden worden de bewoners geëvacueerd.
• Power Cards die alle ziektes kunnen genezen, worden voor 1.100 tot 1.500 baht in Khon Kaen verkocht. Een man die 5 kaarten kocht voor 4.400 baht kocht, beweert dat zijn chronische rugpijn voorbij was nadat hij een kaart erop had gelegd. ‘Ik vertelde het mijn vriend en verkocht hem een kaart.’
• TAT gaat in samenwerking met start-ups toerisme naar Scandinavië bevorderen door het gebruik van online platforms
• Expedia: VS grootste voedingsmarkt voor Thaise hotels, China haalt Japan, Hong Kong en Zuid Korea op de tweede plaats in
• Internationale druk op Hong Kong neemt toe; update: 79 personen gewond, van wie 2 ernstig;
pro-Beijing leider Carrie Lam wijkt niet: ‘Protesten zijn georganiseerde rellen’; Demonstranten gaan zondag weer de straat op
Vrouw (26) krijgt levenslang voor smokkel van 5.731 ecstacy pillen uit Nederland; in maart vorig jaar op Suvarnabhumi aangehouden
• FTI dringt bij de nieuwe regering aan op economische stimuleringsmaatregelen om investeerders vertrouwen te steunen
• Zangeres Butsaran opgenomen in ziekenhuis met zeldzame symptomen; verloor bewustzijn en kotste bloed
• Rechtbank akkoord met uitwijzing Canadees naar VS om terecht te staan voor moord
• Bangkok: Nep botox, rimpelvullers en stamcelproducten ad 800 mln baht in 12 winkels en loodsen in beslag genomen
• Grab heeft belangstelling voor online financiële dienstverlening
• Politie gaat kapitein en bemanning van gestrande boot met Rohingya vluchtelingen vervolgen wegens mensenhandel
• Fransman maakt na bezoek van politie excuses voor clip met parodie op door Prayut gecomponeerd lied
• Consumentenbond vraagt FDA registratie 10 gevaarlijke dieetpillen in te trekken en producenten te straffen die levensbedreigende chemicaliën in hun producten verwerken
• Subsidie op gasohol en biodiesel wordt binnen drie jaar afgebouwd; huidige structuur verstoort stabiliteit brandstofprijzen
• OM in beroep tegen vrijspraak voor demonstranten tegen kolencentrale in Thepha (Songkhla)

Nieuwe aanklacht tegen FFP-woordvoerder Pannika

14 juni – Wat Future Forward woordvoerder Pannika Wanich in 2010 voor vreselijks heeft gedaan waardoor haar politieke toekomst aan een zijden draadje hangt, is me nog steeds niet duidelijk. Ze heeft tijdens de uitreiking van haar bachelor’s graad een ‘inappropriate’ (ongepast) gebaar gemaakt naar een foto van koning Bhumibol.

Maar wat deed ze dan? Stak ze haar midddelvinger op, een gebaar dat ik nog nooit heb zien maken in Thailand en waarvan ik me afvraag of het wel bekend is. Of is er een Thaise variant van de middelvinger?

Maar wat doet het ertoe? Pannika is het laatste doelwit in de operatie Sloop Future Forward, dus opponenten van de partij die aan de status-quo knabbelt, zullen op elke slak zout leggen om de partij, partijleider Thanathorn, secretaris-generaal Piyabutr en nu dus ook Pannika politiek kalt te stellen.

De laatste juridische actie tegen Pannika is genomen door Cynthia Iamsa-ard en Techa Thabthong. Gisteren dienden ze vergezeld van een groep supporters een klacht in bij de Technology Crime Suppression Division van de politie. Techa wordt door de krant omschreven als een sociaal activist, Cynthia is een leider van de Khon Thai Poo Rak Chart partij (Thais who love the nation).

Het is inmiddels de derde charge op Pannika, want eerder vroeg de bekende lastpak Srisuwan Janya, secretaris-generaal van de conservatieve Association for the Protection of the Constitution, de NACC al om onderzoek te doen naar het vermeende ongepaste gebaar en parlementslid Parina (Palang Prachararth) heeft Pannika ook beschuldigd, maar het bericht vermeldt niet of ze verdere actie heeft ondernomen. Ook is door een senator kritiek geuit op haar kleding, maar dat schreef ik al.

Pannika keerde gisteravond terug uit Myanmar waar ze een forum bijwoonde en het woord voerde over ‘The influence of the military in democratic elections: Lessons from Thailand and Myanmar’. (Zie voor voorgaande berichten over de operatie Sloop Future Forward de pagina Verkiezingsnieuws 2019)

Prawit ziet af van vermoeiende ministerspost

14 juni – Vice-premier Prawit, die beschouwd wordt als de Big Brother van het kabinet, heeft signalled (woordkeus krant) dat hij niet als minister terugkeert in het nieuwe kabinet, maar adviseur wordt van de premier. Dit zegt een source en close associate van Prawit.

Maar politieke waarnemers menen dat hij nog steeds een grote invloed blijft houden en op de achtergrond zijn politieke macht zal uitoefenen op politie en leger. Volgens defensiewoordvoerder Kongcheep maakt hij vandaag zijn besluit bekend.

Van Prawit, inmiddels met zijn 73 jaar ook niet meer de jongste, is bekend dat hij sukkelt met zijn gezondheid. Volgens de bron heeft het werk als minister en NCPO-lid, de afgelopen 5 jaar, hem uitgeput. Twee jaar geleden onderging hij in Zwitserland een hart bypass operatie. Hij nam niet de tijd voor herstel, maar ging direct weer aan het werk. Na de operatie verloor hij 10 kilo. Elke zes maanden reist hij voor controle naar Zwitserland.

Verder meldt het openingsartikel dat Palang Pracharath, nadat de nieuwe regering is ingezworen, een algemene ledenvergadering houdt om Prayut als partijleider te kiezen. Thans wordt de partij geleid door voormalig minister Uttama, die ook weer in het nieuwe kabinet terugkeert. Prayut moet dan wel even lid worden van PPRP, wat hij nu niet is.

Volgens de bron wil de partij Prayut positioneren als fully-fledged politicus om de kritiek te pareren dat hij zich aan de macht wil vastklampen. Prayut moet ook lastige facties binnen de partij in toom houden, zoals de Sam Mitr groep in het Noordoosten, een groep die eerder de landbouw portefeuille eiste. Overigens tevergeefs want die is naar de Democraten gegaan. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2019)

ACT: Strijd tegen corruptie moet nationale prioriteit zijn

14 juni – De particuliere Anti-Corruption Organisation of Thailand (ACT) roept de regering op ervoor te zorgen dat de voortgaande pogingen ter bestrijding van corruptie een nationale prioriteit blijven. En bij oppositiepartijen dringt ze erop aan een actieve rol te spelen bij het controleren van de regering ‘om transparantie te verzekeren’.

ACT-voorzitter Vichien Phongsathorn zegt dat de formatie van de nieuwe regering voor alle partijen een goede gelegenheid is om hun inzet te herbevestigen bij het uitbannen van corruptie. Hij vindt dat het beleid van de nieuwe regering meer tastbare maatregelen tegen corruptie en voor good governance dient te bevatten. ‘Corruptie beïnvloedt niet alleen de duurzaamheid van ’s lands ontwikkeling maar ook de stabiliteit van de regering.’

De ACT doet enkele voorstellen, die sinds 2017 zijn verzameld bij de bevolking. Ze behelzen meer deelname van de civiele sector bij de strijd tegen corruptie, openbaarmaking van aanbestedingsprocedures van de overheid en controle op overheidsactoren zodat hun bezigheden transparant zijn.

De leider van de nieuwe regering dient leden van haar coalitiepartners strikt in bedwang te houden om corruptie van hun kant te voorkomen. ‘Wanneer ze schuldig worden bevonden, dienen ze gestraft te worden en onmiddellijk verwijderd van hun positie.’ (Zie verder de pagina Corruptie 5)

Idee: Ondergrondse ‘apenwangen’ tegen overstromingen

14 juni – De gemeente Bangkok moet een voorbeeld nemen aan Japan en twee ondergrondse kaem ling (wateropslaggebieden) aanleggen als lange-termijn oplossing voor overstromingen in Bangkok. Rector Suchatvee van het King Mongkut’s Institute of Technology Ladkrabang opperde deze oplossing gisteren op een forum aan het instituut, gewijd aan overstromingen.

Hij wijst erop dat het grondgebied van Bangkok lijkt op dat van enkele Japanse steden, dus de daar gebruikte technieken kunnen ook in de hoofdstad worden toepast. De hoofdstad ligt in een laag gebied, 2 meter onder de zeespiegel. Sommige streken in Japan liggen zelfs drie meter lager.

Suchatvee zei de huidige maatregelen, zoals het pompen van water naar de Chao Phraya, te steunen maar de hoofdstad dient zich te wapenen met andere methodes om overstromingen te voorkomen. De twee gebieden die volgens hem in aanmerking komen voor de apenwangen (letterlijke vertaling van kaem ling) zijn Ploenchit en Chatuchak Park. De opslag dient op een diepte van 15 tot 20 meter te komen en een capaciteit te hebben van 100.000 kubieke meter water.

Wanneer Bangkok (weer) getroffen wordt door een wolkbreuk stroomt het water dankzij de zwaartekracht naar de kaem ling. In het droge seizoen kan het daaruit gepompt worden.

Kort Nieuws vrijdag 14 juni

– Zangeres en actrice Butsarun ‘Namtarn’ Thongchiew (28) ligt in coma in het Siriraj ziekenhuis. De artsen gaven gisteren een toelichting op haar conditie (foto), maar de oorzaak hebben ze nog niet kunnen vaststellen. Butsarun werd dinsdag met zware bloedingen uit haar mond en neus in het ziekenhuis opgenomen.

Uit een tomografy (CT) scan is gebleken dat ze dunne bloedvaten heeft, waardoor bloed haar longen is ingestroomd, die als gevolg daarvan geen zuurstof konden opnemen. Namtarm bleek ook te lijden aan cerebraal oedeem, een overmatige ophoping van vocht in de intracellulaire ruimtes van de hersenen.

– Pheu Thai is op zoek naar een juridisch kanaal om het selectieproces van senatoren te bestrijden. De partij zegt dat de leden van het benoemingspanel politiek niet neutraal waren. Pheu Thai juridisch expert Chousak meent dat het panel van negen leden in strijd met de grondwet is gevormd.

De grondwet vereist volgens hem dat het panel bestaat uit experts op verschillende gebieden en dat ze een politiek neutrale achtergrond hebben. De leden hadden banden met de NCPO en waren dus niet politiek neutraal, aldus Chousak. Vermoedelijk dient de partij een petitie in bij het Constitutionele Hof.

De namen van de panelleden werden woensdag bekend gemaakt, nadat PT er al herhaalde malen om had gevraagd. Zes van hen werden door het panel voorgesteld en belandden in de Senaat. Aanvankelijk bestond het panel uit 10 leden, maar Pornpetch moest vertrekken toen hij Senaatsvoorzitter werd.

– Het zal wel de laatste keer zijn dat premier Prayut artikel 44 van de interim-grondwet, het zogeheten dictator’s artikel, gebruikt want in zijn ‘nieuwe’ functie als premier heeft hij deze bevoegdheid niet meer die hij zichzelf heeft gegeven [zoals het een dictator betaamt].

Prayut gebruikt het artikel nu om een stokje te steken voor de selectie van nieuwe leden voor de NBTC. Eerst moeten de nieuwe regels van kracht zijn voor de telecommunicatiewaakhond. Leden die dienen af te treden als ze 70 jaar worden, mogen tot dat moment aanblijven. Voorzitter Sikit is 69 jaar, een ander lid 68.

– De Spoorwegen (SRT) gaan door met de aanleg van een brug over de Mae Klong rivier. De plannen werden even in de wachtstand gezet nadat ongeëxplodeerde bommen uit de WOII in de rivier waren gevonden. De brug kan er nu toch komen omdat het een hangbrug wordt die geen pijlers vereist. Zoals al gemeld in Nieuws van de website wordt pas volgend jaar begonnen met het onschadelijk maken van de bommen.

– Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Kasit Piromya vindt dat Thailand als voorzitter van Asean de 34e Asean Summit en het Asean Regional Forum (ARF) moet gebruiken als een gelegenheid om vrede te stichten op het Koreaans schiereiland. De Aseantop wordt later deze maand gehouden, in de ARF kunnen de VS en Noord-Korea de kwestie bespreken. Kasit noemt ook de Algemene Vergadering van de VN in september als mogelijkheid om vrederechter te spelen.

Kasit zei dit gisteren bij de herdenking van 44 jaar jaar diplomatieke betrekkingen tussen Thailand en Noord-Korea in het Bangkok Art and Culture Centre. ‘Ik roep op voor een vredesverdrag om de vijandschap tussen de VS, Zuid-Korea, Noord-Korea en Japan te verminderen. Tevens vind ik dat de Veiligheidsraad het Koreaans schiereiland moet uitroepen tot kernvrije zone.’

– Laatste bericht. Prayut wil blijkbaar op de valreep nog even goede sier maken met doortastend gedrag gebaseerd op artikel 44 van de interim-grondwet. Ik noemde al zijn interventie bij de NBTC, dit bericht zegt dat hij het artikel gebruikt om 20.000 illegale hotels en accomodatiediensten [?] onder beter staatstoezicht te stellen en de veiligheid van gasten te verbeteren.

In zijn order wordt opgemerkt dat veel mensen hun gebouwen, huizen en appartementen op dezelfde manier verhuren als een hotel, maar zonder toestemming of behoorlijk beheer. De accommodaties moeten 1 brandblusapparaat per 200  vierkante meter hebben en tenminste twee op elke verdieping. De lokale autoriteiten zijn verplicht hotels regelmatig te controleren. Onregelmatigheden dienen binnen 30 dagen te worden gecorrigeerd.

Persoonlijke noot: In het hotel waar ik verblijf, hangt in het trappenhuis één beschimmelde brandslang. Brandblusapparaten ontbreken.


 

Commentaar: Heksenjachten moeten stoppen

13 juni – Woordvoerder Pannika Wanich is het nieuwe doelwit in de operatie Sloop Future Forward (FFP, Future Forward Party). De verwijten die de populaire FFP-er gemaakt worden, zijn te gek voor woorden.

Bangkok Post somt ze op in haar hoofdredactioneel commentaar van woensdag onder de veelzeggende kop Witch-hunts must end – meervoud omdat ook op partijleider Thanathorn en secretaris-generaal Piyabutr, de twee oprichters van de partij, wordt gejaagd.

Op een Facebookpost van 2010 met foto’s van de graduatie van haar en vriendinnen zou ze een beledigend gebaar hebben gemaakt naar een foto van toenmalig koning Bhumibol. Althans volgens een eerder bericht, want volgens het commentaar wees een vriendin naar een foto op de kaft van een boek en keek Pannika toe.

Royalisten en junta-supporters noemen Pannika’s gedrag van destijds ‘onbehoorlijk’. Een parlementslid van Palang Pracharath beschuldigt haar zelfs van majesteitsschennis, een vergrijp waarop een maximum gevangenisstraf van 15 jaar staat.

Vorige week kreeg Pannika de wind van voren van senator Porntip omdat ze in het parlement geen zwarte kleding droeg uit respect voor wijlen Privy Council voorzitter Prem Tinsulanonda. Ze was gekleed in zwart en wit. De senator ging nog verder, door in een tv-interview te beweren dat de kleding een uiting was van haar anti-monarchie gevoelens.

BP maakt zich ernstig zorgen over al deze zaken en trekt een vergelijking met hetzelfde soort beschuldigingen die vooraf gingen aan de massaslachting van oktober 1976, waarbij minstens 41 personen om het leven kwamen. De krant schrijft: ‘Vandaag is het zorgwekkend om dezelfde tactiek te zien die wordt toegepast op Future Forward en Pannika.’

De krant vervolgt: ‘Het gebruik van de lèse majesté wet als politiek middel vindt doorgaans plaats op het hoogtepunt van een langdurig politiek conflict. Na de massaslachting van 1976 nam het gebruik wat af, maar in de aanloop naar de coup van 2006 en in de jaren erna nam het weer toe – deze maal tegen Thaksin en de roodhemden. Na de coup van 2014 werd een groot aantal anti-leger activisten geconfronteerd met dezelfde beschuldigingen. Velen zijn beland in de gevangenis.’

Tot besluit doet de krant een beroep op de politie om voorzichtig om te gaan met deze zaak en ervoor te zorgen dat politieke sentimenten geen rol spelen. ‘Anti-monarchie heksenjachten veroorzaken alleen maar meer problemen voor ’s lands chronisch politiek conflict, en ze bieden geen oplossing. Deze heksenjachten moeten stoppen, anders vergroten ze de haat tussen mensen met tegengestelde politieke ideologieën.’ (Bron: BP, 12 juni)

Zangeres Nathathai ‘Faii Amfine’ Saengphet meldt zich op het politiebureau Pathumwan

Nieuws van de website 12-13 juni

• Weer twee idolen op ’t matje bij politie ivm hun promotie van ondeugdelijke Magic Skin producten
• Op Koh Libong gestrande baby doejong krijgt survival training voor terugkeer naar zee
• Voormalige politieagent betrokken bij wapens, gevonden in Si Sa Ket en Surin; identiek aan wapens gebruikt bij roodhemd demonstraties
• Krabi: Duitse toerist (40) dood aangetroffen in hotelkamer met plastic zak over zijn hoofd
• Overleg over toevloed van visproducten uit buitenland; Thaise vis duurder door IUU-regeling
• FPO schat jaarlijks 100 mln baht nodig voor welzijnsprogramma’s
• Chiang Rai: 2 mln speedpillen en 11 kilo crystal meth onderschept na wilde achtervolging pickup truck
• Wereldkampioenschappen vrouwenvoetbal: Thais team met 13-0 verslagen door Amerikanen
• Goedkope rijst uit China bedreigt Thaise export, met name naar Afrika
• House Speaker stuurt petities FFP over verboden aandelenbezit 41 parlementsleden door naar Constitutionele Hof
• Trat: Brit (45) dood aangetroffen bij zwembad voor zijn hotelkamer op Koh Chang
Siraphop, beschuldigd van majesteitsschennis, na 5 jaar cel vrij op borgsom van 500.000 baht
• Nida Poll: 53 pct twijfelt aan claim van 13 FFP-ers dat hen geld is aangeboden voor steun aan Prayut

Protesten in Hong Kong worden grimmig

13 juni – De kop boven het websitebericht luidt nog vrij neutraal dat duizenden in Hong Kong een rally hielden tegen de Chinese uitwijzingswet, maar de krantenkop geeft de sitiatie beter weer met de kop HK protests turn violent. Met traangas, rubber kogels en een waterkanon heeft de politie de naar schatting miljoen demonstranten gisteren geprobeerd te verspreiden, waardoor minstens 22 personen gewond zijn geraakt.

De krant besteedt ruime aandacht aan het protest: bijna de gehele voorpagina en twee artikelen verderop in de krant. Ze schrijft dat de voorgestelde wet die voorziet in uitwijzing van verdachten naar mainland China, een lightning rod (letterlijk bliksemafleider, donderroede) is geworden over grotere Chinese controle en ondermijning van civiele vrijheden in het semi- autonome Hong Kong.

Ik kan zo gauw geen Nederlands equivalent bedenken, misschien heeft een lezer een suggestie. Omdat mijn nieuwsoverzicht Nieuws uit Thailand heet en niet Nieuws uit Hong Kong, laat ik het artikel verder onbesproken. Ik neem aan dat de Nederlandse media de nodige aandacht aan het protest besteden.

Het Royal Thai Consulate-General in Hong Kong heeft Thais geadviseerd het gebied waar geprotesteerd wordt te mijden. Verwacht wordt dat de rellen aanhouden.

Klik hier voor een video met beelden van de chaos. Klik hier voor een verslag van Reuters.

SRT verklaart budget luchtvaartmaatschappijen de oorlog

13 juni – De State Railway of Thailand (SRT) gaat de strijd aan met de budget luchtvaartmaatschappijen waaraan ze klanten heeft verloren vanwege de goedkope tickets en kortere reistijden. De verouderde dieseltreinen worden op routes naar populaire toeristische bestemmingen vervangen door nieuwe elektrische, airconditioned treinen met meer comfortabele stoelen.

Ze worden om te beginnen ingezet binnen een straal van 300 km om Bangkok. De ouwetjes verhuizen naar de lange-afstandsroutes. De eerste drie routes die aan de beurt komen, lopen van Bangkok naar Nakhon Sawan, Nakhon Ratchasima en Hua Hin (Prachuap Khiri Khan). In het ontwikkelingsplan van de SRT heten dat ‘strategische bestemmingen’.

In de volgende fase worden de elektrische treinen ingezet op drie routes buiten de 300-km straal: Nakhon Sawan-Phitsanulok, Nakhon Ratchasima-Khon Kaen en Hua Hin-Surat Thani.

SRT gouverneur Worawut, die de plannen gisteren bekend maakte, zei niet wanneer een en ander zijn beslag krijgt. (Zie verder de pagina Spoorwegen 2)

Regering zwicht voor druk; namen keuzepanel bekend gemaakt

13 juni – De NCPO (junta) is gisteren gezwicht voor de politieke druk en heeft de samenstelling bekendgemaakt  van het tien leden tellende panel dat de 250 senatoren heeft gekozen. Zes leden van het panel hebben een plaats gekregen in de Senaat, maar vice-premier en panellid Wissanu zegt dat ze niet zichzelf nomineerden. Toen het panel zich boog over hun kwalificaties, verlieten ze de vergaderruimte.

Op de bekendmaking was door de anti-regime alliantie, geleid door Pheu Thai, maandag in een petitie aan de NCPO aangedrongen, nadat panelvoorzitter Prawit sinds het panel was gevormd al die tijd niet wilde zeggen wie deel uitmaakten van het panel, zogenaamd om lobbying te voorkomen. De alliantie vermoedde dat er sprake was van nepotisme en belangenverstrengeling. Het panel bestond aanvankelijk uit 10 leden, maar voormalig NLA-voorzitter Pornpetch verliet het panel later omdat hij Senaatsvoorzitter werd.

Behalve de lijst van 250 senatoren heeft het panel twee reservelijsten met 50 namen elk opgesteld. Van de 250 senatoren zijn 50 gekozen uit een shortlist van 200 kandidaten, gekozen door diverse sociale en beroepsgroepen. 194 zijn gekozen door de NCPO en zes plaatsen worden bezet door de commandanten van de drie strijdmachtonderdelen, de opperbevelhebber, de permanent secretaris van Defensie en de politiehoofdcommissaris. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2019)

Prayut bevestigt afgesproken line-up van kabinet

13 juni – De Democraten kunnen gerust ademhalen: aan de afgesproken verdeling van kabinetsposten wordt niet getornd. Premier Prayut heeft de partij verzekerd dat ze de acht kabinetsposten krijgt, waar ze om gevraagd heeft. Dat heeft vice-partijleider Nipon gisteren bekend gemaakt, nadat Prayut had gezegd met de coalitiepartners gesprekken te zijn begonnen over de verdeelsleutel.

Prayut zegt dat de nieuwe regering spoedig zal worden gevormd. Alhoewel hij bevoegd is zelfstandig te besluiten wie deel gaan uitmaken van het kabinet, vindt hij het toch verstandiger om met de coalitiepartners te overleggen.

‘Ik kan niet zoals in het verleden eenzijdig beslissingen nemen. Ik kan me niet veroorloven om me voor hen [de coalitiepartners] doof te houden. Als we niet samenwerken, kunnen we niet vooruit gaan.’ Of Prayut de portefeuille van Defensie gaat beheren, zoals gemeld door de media, wilde hij niet zeggen.

Nog even om het geheugen op te frissen. De Democraten leveren de ministers van Landbouw, Handel en Sociale Zaken, en ze krijgen vier staatssecretariaten: Onderwijs, Volksgezondheid, Binnenlandse Zaken en Transport.

Nipon wil niet zeggen of hij kandidaat-staatssecretaris Binnenlandse Zaken is, hij bevestigt wel dat partijleider Jurin minister van Handel en vice-premier wordt.

Kort Nieuws donderdag 13 juni

– In augustus vorig jaar protesteerden vissers in Songkhla al tegen de strenge regelgeving (foto) en nu opnieuw dreigen ze in actie te komen. De National Fisheries Association of Thailand dreigt met protesten in de hoofdstad als de nieuwe regering haar eis negeert om de regels die gelden voor trawlers en bemanning te versoepelen.

Voorzitter Mongkol zegt dat ze voor het ministerie van Landbouw een kamp opslaan, wanneer de regels niet worden veranderd. Die regels leiden tot een tekort aan bemanningen, waardoor veel werkgevers hun bedrijf hebben moeten beëindigen.

De vereniging vergadert op 28 juni op de groothandelsvismarkt Talay Thai in Samut Sakhon over de problemen waarmee ze de afgelopen vijf jaar kampten sinds de regering is begonnen de IUU-regeling van de EU strikt toe te passen om te voorkomen dat Thailand wordt getroffen door een importverbod van de EU.

Thailand kreeg in 2015 een gele kaart van de EU, maar die is op 8 januari ingetrokken omdat het land aanzienlijke vorderingen had geboekt bij het bestrijden van de IUU-visserij. Volgens directeur-generaal Adisorn van het Department of Fisheries zijn de strenge regels noodzakelijk om de visserijsector te laten overleven.

Zoals al gemeld in Nieuws van de website, maar nu anders geformuleerd, kopen visserijoperators visproducten in het buitenland, waar ze het (nog) niet zo nauw nemen met de IUU-regels.

– Prayut zingt de lof over de ‘actieve investeringen’ van de regering in waterbeheer. Op het seminar Knowledge Creation, Communication and Water Management in Rainy Season gisteren vertelde hij de achthonderd aanwezigen dat de regering succes heeft geboekt bij het beperken van schade als gevolg van droogte en bevolkingsgroepen heeft gered van overstromingen in het regenseizoen. ‘De regering hecht groot belang aan het toekennen van budgetten voor waterbeheersprojecten.’

Die projecten behelzen de voorziening van voldoende drinkwater aan dorpen, verbetering en ontwikkeling van waterbronnen ten behoeve van de landbouw en de industriële sector en het ontwikkelen van nieuwe waterbronnen voor special economic zones.

Volgens Prayut profiteren daarvan 4,35 miljoen huishoudens op 3,14 miljoen rai. Het aantal dorpen dat te lijden heeft van droogte, is verminderd van 30.085 in 2013 naar 235 in 2018. Als gevolg daarvan hoefde de regering minder geld uit te trekken voor compensatie bij droogte en overstromingen. Van 2011 tot 2014 kostte dat de overheid 89,76 miljard baht; van 2014 tot 2018 nog maar 18,57 miljard baht.

– De gemeente Bangkok (BMA) gaat in de begroting voor 2020 de nadruk leggen op verbetering van vijf aspecten van het welbevinden van haar inwoners: netheid, gemak, veiligheid, levenskwaliteit en zelfvoorziening. Voor het begrotingsjaar 2020 dat van 1 oktober tot 30 september volgend jaar loopt heeft de stad een bedrag van 83 miljard baht gevraagd. Het budget gaat naar de 50 districten en gemeentelijke diensten.

Gemeenteraadslid Pas Passasatta vindt dat de gemeente moet gaan nadenken over het delen van faciliteiten door scholen omdat het aantal leerlingen op de 437 gemeentescholen aan het teruglopen is. Desondanks bereiken de gemeente veel verzoeken om nieuwe scholen te bouwen. ‘We moeten voorzichtig zijn’, waarschuwt hij, ‘want in het verleden zijn er klachten geweest en beschuldigingen van corruptie bij de bouw van scholen.’

De gemeenteraad bestaat uit 29 raadsleden. De komende 45 dagen besteden ze aan de behandeling van de begroting. Het district Nong Chok heeft om het hoogste bedrag gevraagd (589 miljoen baht), Samphanthawong om het laagste (208 miljoen baht).

– Het aantal vaste commissies van het Huis van Afgevaardigden wordt vergroot om ervoor te zorgen dat alle partijen hun deel van commissievoorzitters krijgen. Gisteren hield een speciale commissie die tot taak heeft het vergaderreglement op te stellen, haar eerste vergadering om haar voorzitter en vice-voorzitters te kiezen. De commissie heeft 20 dagen de tijd om het reglement op te stellen.

Het Huis telt thans 35 vaste commissies. Hoeveel het er worden, is nog niet bekend. Enkele leden van de speciale commissie pleiten voor 38.

– Een gecombineerde eenheid van veiligheidsofficieren, lokale ambtenaren en personeel van de belastingdienst heeft [wanneer?] een inval gedaan in een groep van 23 luxe villa’s op een heuveltop op Koh Samui, die illegaal als vijfsterren hotel worden geëxploiteerd. Het hotel ging al in 2011 open en bestaat uit 89 kamers. Elke villa heeft tussen de drie en acht kamers. Ze kosten 30.000 tot 130.000 baht per nacht.

De autoriteiten hebben de eigenaar gedagvaard; hij wordt beschuldigd van de illegale exploitatie van het hotel en wijziging van de gebouwen zonder toestemming.

– Het Department of Thai Traditional and Alternative Medicine heeft acht formules van traditionele medicijnen op basis van cannabis goedgekeurd en één afgekeurd. De formules dienen nog te worden goedgekeurd door twee commissies en door de Food and Drug Administration.

Een van de goedgekeurde formules is ontwikkeld door Daycha Siripatra, voorzitter van de Khaokwan stichting die al drie jaar gratis cannabisolie extracten verstrekt aan kankerpatiënten. Zijn formule is een van de 68 traditionele formules met cannabis als ingrediënt die door traditionele genezers bij het departement zijn ingediend voor goedkeuring.

Adjunct-hoofd Pramote zegt dat enige zorgen bestaan over Daycha’s formule omdat die cannabis als belangrijkste ingrediënt bevat. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg 2019)

– De raad van bestuur van Airports of Thailand buigt zich volgende week woensdag over de uitkomst van de veiling van de concessies voor de belastingvrije winkels op Suvarnabhumi, Hat Yai, Phuket en Chiang Mai.

Het bericht noemt nu ook een afzonderlijke concessie voor de ontwikkeling van commerciële ruimte op Suvarnabhumi, die in drie contracten is verdeeld. Lees ik voor het eerst. Waarop die contracten betrekking hebben, vermeldt het bericht niet. Zoals al eerder gemeld heeft de King Power Group alle concessies in de wacht gesleept.

– Laatste bericht. Serena Lillywhite, hoofd van Transparency International Australia (TIA), adviseert regeringen in de regio Asia-Pacific lonen en andere toelagen voor overheidspersoneel te verhogen om corruptie te verminderen. Dat zei ze op het seminar The Responsible Business and Human Rights Forum in Bangkok.

Volgens onderzoek, waarvoor TIA opdracht heeft gegeven zijn laagbetaalde werkers het meest vatbaar voor het aannemen van steekpenningen om hun salaris aan te vullen. Corruptie, blijkt uit het onderzoek, komt vooral voor in de bouw, infrastructuur, telecom en transport industrieën.


 

Nieuws van de website 11-12 juni

• 64 Rohingya vluchtelingen gestrand op strand van Koh Rawee (Satun); brandstof en voedsel opgeraakt
• 1 jaar cel voor aannemer Premchai wegens omkooppoging boswachters
• Bhumjaithai (levert minister) en Democraten (staatssecretaris) delen ministerie van Transport
• Surat Thani: Vrouw bekent verhaal over ontvoerde baby gefantaseerd te hebben
• Actrice Kwan en zanger-acteur Typhoon op het matje bij politie in Magic Skin zaak
• Prayut bij Koninklijk Besluit benoemd tot premier; belooft voor de koning en het volk te werken
• Pheu Thai vecht benoeming senatoren aan, omdat namen benoemingspanel niet bekend zijn gemaakt
• Eerste twee digitale tv-kanalen gaan 16 aug op zwart en krijgen 1,18 mld baht compensatie
• FTI gaat nieuwe regering aansporen SME Innovation Fund te steunen
• Negendaagse beurs Otop Midyear 2019 zaterdag van start met als thema: Otop Signature
• Chinese staatsmedia melden: Panchen Lama bezocht in mei diverse evenementen in Thailand
• Ministerie van Digitale Economie pleit voor aanstelling data protection officers bij organisaties
• Overleg over Brexit en FTA op 14e vergadering Thailand-EU Meeting Group op 14 juni
• Meth stroomt vanuit Myanmar via Laos Thailand binnen middels drones, boten, scouts en arme vissers

Washington Post: Thailand verdient geen Amerikaanse hulp

12 juni – Thailand’s crude mockery of democracy means it doesn’t deserve US Aid, kopt de gezaghebbende Amerikaanse krant Washington Post boven een commentaar over de terugkeer van Prayut als premier. De krant schrijft:

For five years, the country’s military has been denied US aid because of the coup it carried out against a democratically-elected government. The leader of the resulting junta […] has now managed to have himself installed as the prime minister of a nominally elected civilian government, and his regine and some in the Pentagon are hoping for a full restoration of relations. They shouldn’t get it.’

Het zijn ware woorden, maar minister Don (Buitenlandse Zaken) relativeert ze als ‘slechts een opinie van een Amerikaans mediakanaal’. Hij zegt dat het editorial niet de officiële visie van de Amerikaanse regering verwoordt en wijst erop dat ‘several countries’ Thailand geluk hebben gewenst met zijn terugkeer naar democratie. ‘Opiniestukken van buitenlandse media zijn vaak gebaseerd op biased (bevooroordeelde) informatie, geleverd door opponenten van de Thaise regering.’

Don denkt ook niet dat het commentaar invloed zal hebben op wat andere landen over Thailand denken, want die ‘hechten geen belang aan stemmen die in het geheel niet constructief zijn’.

Big Brothers houden hun baantje

12 juni – Met groot genoegen las ik het commentaar van Washington Post, dat natuurlijk in het verkeerde keelgat is geschoten van minister Don (dus van Thailand). Hopelijk verslikt hij zich erin.

Het commentaar en Don’s reactie staan in een kader bij het openingsverhaal dat over de poppetjes gaat die het nieuwe kabinet vormen. Het belangrijkste nieuws  is dat Prayut’s steun en toeverlaat Prawit (minister van Defensie en vice-premier) en Somkid (vice-premier economische zaken, bijgenaamd de economische tsaar van het kabinet), die beiden beschouwd worden als de Big Brothers van Prayut, hun ministersposten behouden.

Ook minister Anupong van Binnenlandse Zaken keert terug op zijn huidige post. Prayut ontfermt zich over de defensieportefeuille, een post die Prawit in het huidige kabinet bezet, maar die man wordt een dagje ouder: hij wordt vice-premier voor veiligheidszaken, wat waarschijnlijk een minder inspannende bezigheid is.

Wat mij betreft had de kop boven het openingsverhaal mogen luiden: Er verandert niets in Thailand. En daarom besteed ik verder geen woord aan het openingsverhaal dat de gehele voorpagina beslaat. Lees het zelf maar als u een sterke maag heeft:  ‘Big Brothers’ keep their jobs. Dat het voor een deel uit oud nieuws bestaat, hoef ik niet te zeggen, want daar staat BP om bekend. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2019)

Wissanu doet of zijn neus bloedt

12 juni – De krant bevat vandaag nog drie berichten die niet bepaald bevorderlijk zijn voor mijn ochtendhumeur. Dat wil zeggen als ik zo’n humeur bij het opstaan zou hebben, maar dat valt alleszins mee, want de zon schijnt en het is aangenaam koel.

Pagina 2 opent met een reactie van vice-premier Wissanu op het verzoek van de door Pheu Thai geleide anti-regime alliantie de namen bekend te maken van het panel dat de senatoren heeft benoemd. Wissanu zegt dat ze niet gepubliceerd zijn (in de Royal Gazette) om lobbying te voorkomen en senaatsvoorzitter Pornpetch zegt dat het Constitutionele Hof een petitie van de Ombudsman heeft afgewezen over de rechtsgeldigheid van de benoeming van het panel.

Het was de tweede keer dat de Pheu Thai-alliantie de NCPO gevraagd heeft open kaart te spelen en zich niet schuldig te maken aan nepotisme. Dat de namen niet gepubliceerd zijn, noemt Pheu Thai woordvoerder Ladawan ongebruikelijk. Normaal worden documenten waarvan de bevolking kennis dient te nemen in de Royal Gazette gepubliceerd. Ze zegt: ‘Wissanu heeft voortdurend gezegd dat ze zouden worden gepubliceerd, maar dat is niet gebeurd.’

Ladawan dringt er bij het Huis van Afgevaardigden op aan de kwestie snel te bespreken omdat het een ‘nationaal probleem is dat ernstige schade kan veroorzaken’. De verkiezing van Prayut tot premier is volgens haar in strijd met de wet, maar Wissanu wuift die kritiek weg. De grondwet en de organieke wet op de verkiezing van parlementsleden en senatoren stellen publicatie niet als eis.

Op naar pagina 3
Voor de twee andere berichten moeten we zijn op pagina 3. De Senaat heeft gisteren een commissie gevormd die de vergaderregels gaat opstellen voor de 25 (!) senaatscommissie, belast met de uitwerking van het nationaal strategie- en hervormingsplan.

Daarmee zal wel bedoeld zijn het 20-jaren strategieplan dat veel kritiek heeft opgeroepen omdat het toekomstige regeringen aan handen en voeten zou binden, maar die kritiek is nu krachteloos omdat het nieuwe kabinet het huidige regeringsbeleid zal gaan voortzetten.

Het andere bericht gaat over het verzoek van Srisuwan aan de NACC om onderzoek te doen naar een vermeende controversiële post van woordvoerder Pannika (Future Forward) op Facebook. Weten we al.

1 jaar cel voor Premchai wegens omkooppoging
En omdat ik nu op pagina 3 ben, noem ik maar gelijk de opening, die meldt dat aannemerstycoon Premchai een tweede maal veroordeeld is voor zijn illegale jacht met drie kompanen in de Thungyai Naresuan Wildlife Sanctuary (Kanchanaburi) in februari 2018.

De rechtbank van Kanchanaburi veroordeelde hem in maart al tot 16 maanden gevangenisstraf wegens de jacht en de Criminal Court for Corruption and Misconduct Cases Region 7 in de provincie Samut Songkhram doet er nu een jaar bij omdat hij geprobeerd had boswachters om te kopen zodat ze zouden afzien van zijn arrestatie.

De veroordeling in Kanchanaburi krijgt nog een staartje want het OM gaat in beroep omdat hij is vrijgesproken van het doden van een zwarte panter. Hij kreeg de straf alleen voor illegaal bezit van een dode fazant en wapens en steun verlenen aan het stropen.

Overigens heeft Premchai nog geen seconde van zijn straf uitgezeten, want hij is vrijgelaten op borgtocht en kan de zaak nog eindeloos traineren door in beroep te gaan. (Zie voor de voorgeschiedenis de pagina Stroperssage)

Kort Nieuws woensdag 12 juni

– Terug naar pagina 2, waarvan ik de opening, Wissanu’s reactie op de senaatsbenoeming, al noemde. De autoriteiten beloven hun pogingen om overstromingen in Bangkok te voorkomen te zullen opvoeren. Dat heeft minister Anupong (Binnenlandse Zaken) gisteren bekend gemaakt na een vergadering met betrokken diensten over de overstromingen van vrijdag.

Nou, da’s mooi, hoewel voornemens uitspreken in Thailand in het algemeen niet betekent dat ze worden uitgevoerd. Ook dit bericht staat weer bol van oude informatie, zoals dat de overstromingen te wijten waren aan stroomuitval in de watertunnel van Bang Sue.

Anupong pleit voor een reserve stroombron; in voorkomende gevallen gaat het plaatselijk elektriciteitsbedrijf gevraagd worden te assisteren. Voorts worden verkeerspolitie, vrijwilligers, soldaten en studenten naar de getroffen gebieden gestuurd om het verkeer in goede banen te leiden.

133.000 kinderen doen gevaarlijk werk
Verder op de 2 meldt het ministerie van Werkgelegenheid dat 133.000 kinderen in gevaarlijke banen werken. Dat is gebleken uit een onderzoek in 2018 van het ministerie, ILO en het National Statistical Office. Ze vormen 32 procent van alle 409.000 minderjarige werkers.

Directeur-generaal Wiwat van het Department of Labour Protection and Welfare maakte de cijfers gisteren bekend op World Day Against Child Labour. De gevaarlijke banen bestaan uit het dragen van zware voorwerpen, bloot gesteld worden aan chemicaliën, radioactiviteit en voetzoekers en ’s nachts werken of op hete, heel koude en luidruchtige plaatsen.

Ruim 65,1 procent (266.000) werkt voor hun familie zonder de bijbehorende beloning. Ze doen dat uit dankbaarheid dat ze het familiebedrijf kunnen steunen. 128.000 zijn in dienst van een particulier bedrijf, zij verdienen gemiddeld per maand 5.351 baht.

Vorig jaar zijn 83 gevallen van illegale kinderarbeid ontdekt. De meeste kinderen waren jonger dan 15 jaar, bijna allemaal waren Thai, slechts 1,4 procent kwam uit andere landen.

– Pagina 4 opent met een bericht over de continuing story rond de goudmijn Chatree in Pichit, die op last van de regering twee jaar geleden is gesloten. Het Australische moederbedrijf Kingsgate Consolidated Ltd laat het er niet bij zitten en eist een schadevergoeding. Het is een arbitrageproces tegen Thailand begonnen in het kader van de Thailand-Australia Free Trade Agreement.

De (nieuwe) regering en het bedrijf moeten in november verschijnen op een hearing in Singapore, maar Kingsgate gaat de nieuwe regering om onderhandelingen vragen om de zaak in der minne te schikken. Arbitrage kost een duit geld en de uitspraak is bindend.

Directeur Siroj van Akara Resources, Kingstate’s dochter die de mijn exploiteerde, acht het mogelijk dat het bedrijf zijn werkzaamheden voortzet wanneer de nieuwe regering een nieuwe vergunning verleent. Maar dat lijkt niet erg waarschijnlijk gezien de protesten van omwonenden tegen de milieuvervuilende en gezondheid bedreigende mijn die op 1 januari 2017 is gestopt met het delven van gouderts. Van 1 juli 2017 tot 30 juni 2018 beperkte het bedrijf zich tot de verkoop van machinerie en kantooruitrusting.

Het bedrijf heeft nu nog 30 werknemers in dienst voor onderhoud. Het bericht zegt niet hoeveel het bedrijf aan schadevergoeding eist, wel dat maandelijks een verlies wordt geleden van 10 miljoen baht en dat de schuldenlast is opgelopen naar 288 miljoen baht.

– De aanleg van de luchthaven HSL Don Mueang-Suvarnabhumi-U Tapao wordt mogelijk vertraagd omdat de Spoorwegen (SRT) niet weten wat ze aan moeten met de 288 resterende pijlers van het in 1997 gestopte Hopewell project (een verhoogde snelweg en spoorbaan).

De Spoorwegen zijn nog in gesprek met aannemer Hopewell over de door de Supreme Administrative Court bevolen schadevergoeding van 37 miljard baht wegens verbreking destijds van het contract.

Vrijdag overlegt de SRT met het door de Charoen Pokphand Group geleide consortium over de overdracht van gronden voor de aanleg van de HSL. De palen zullen gesloopt moeten worden, maar het is onzeker wie voor de kosten, geschat op 175 miljoen baht, opdraait. Van de 1.109 oorspronkelijke palen zijn al circa 800 gesloopt. (Zie verder de pagina Spoorwegen 2)

– Transport Co, de exploitant van interprovinciale busdiensten, gaat haar informatiesysteem koppelen aan de database van de Royal Thai Police teneinde de veiligheid voor haar passagiers te vergroten.

De koppeling stelt het bedrijf in staat achtergrondcontroles uit te voeren op passagiers en criminelen uit de bussen te weren. Voordat de passagiers instappen, dienen zij zich te identificeren.

Transport Co gaat ook haar drie busterminals (Mor Chit 2 Northern Bus terminal, Southern Bus terminal en Ekkamai Eastern Bus terminal) opwaarderen naar smart terminals met geavanceerde informatieschermen, nieuwe passagierszones, een bagagevolgsysteem en een nieuw systeem voor e-tickets.

– In Rangsit is ’s lands eerste bussimulator in gebruik genomen. Kostte 12 miljoen baht om te ontwerpen en te bouwen. Doet me denken aan mijn eerste verhaal voor Shell Venster over Hydraudyne in Boxtel, een bedrijf dat vliegtuigsimulatoren bouwt en dito kermistattracties en legertanks.

– Laos gaat in principe akkoord met de verstrekking van gegevens aan Thailand over waterbronnen en beheersplannen met betrekking tot de Mekong. Aan de hand daarvan kunnen de Thaise autoriteiten beter het risico inschatten van overstromingen in de acht noordelijke provincies en voorzorgsmaatregelen nemen.

De gegevens betreffen de regenval in Laos, de geplande wateruitstroom uit reservoirs en hydro-elektrische ontwikkelingen in het stroomgebied van de rivier. Ze vormen een aanvulling op de bestaande samenwerking in de Mekong River Commission, een (overigens tandenloos) intergouvernementeel orgaan van de Mekonglanden.

Later dit jaar komt de 1.285 MW Xayaburi dam in bedrijf, waarvan de elektriciteit door Thailand wordt afgenomen. (Zie ook de pagina Mekong: Brood uit het water)

Vorige week tekenden Thailand en China een MoU over de uitwisseling van gegevens van watervoorraden tussen juli en oktober [geen details].

– Laatste bericht. Het Department of Thai Traditional and Alternative Medicine zegt dat het niet nodig is cannabisolie snel toe te voegen aan de kernmedicijnindex van het National Health Security Office. Prioriteit hebben thans de 16 goedgekeurde traditionale recepten, die nader onderzocht worden op veiligheid en effectiviteit.

Thans gebruiken drieduizend patiënten medische cannabis. De resultaten van hun behandeling dienen eerst onderzocht te worden alvorens cannabisolie voor te dragen voor de index en voor te leggen aan de nationale commissie medicijnontwikkeling. Op de index staan 50 Thaise volksrecepten, sommige al 10 jaar. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg 2019)


 

Nieuws van de website 10-11 juni

• Waarom regent het in Bangkok altijd in de avondspits? Lees: Evening rush-hour in Bangkok…always
Partijleider Jurin (Democraten): Afgesproken verdeling kabinetsposten ongewijzigd
• NESDC akkoord met investeringsplannen ad 15,4 mld baht van PWA en MEA
• King Power wint ook concessie voor belastingvrije winkels op Hat Yai, Chiang Mai en Phuket
• Zwangere Chinese toerist overleeft val van 34 meter vanaf een klif in nationaal park Pha Taem
• Blok van 10 partijen met 1 zetel die PPRP steunen, vertoont tekenen van scheuring
• Plan voor dubbelspoor Chumphon-Ranong door thesaurier uitgesteld wegens zorgen over economische uitvoerbaarheid
• Nederlander wint World Food Prize 2019 voor ’t veredelen van ziektebestendige groentezaden
• Woordvoerder Pannika volgende doelwit in de jacht op Future Forward; zou Bhumibol op oude foto beledigd hebben met gebaar
• Thailand en Guangdong (Chinese provincie) sluiten overeenkomst over samenwerking op velerlei gebieden

De stille moordenaar, dengue fever, slaat toe

11 juni – ‘The Silent Assassin’ kopt Bangkok Post vandaag boven het openingsartikel van het Life-katern. De eerste zes maanden van dit jaar zijn al 26.000 dengue fever besmettingen gediagnosticeerd met 41 doden, meer dan twee keer zoveel als vorig jaar toen het land 14.900 besmettingen telde en 19 doden. Zelfs in 2016 toen de bekende acteur Thrisadee ‘Por’ Sahawong aan dengue fever overleed, telde het land het hele jaar 18.000 besmettingen en 16 doden.

Gezien de tot nu toe bekende cijfers kan gerust gesteld worden dat de uitbraak dit jaar ernstig is. Viroloog Kriengsak van het Department of Tropical Paediatrics (Mahidol universiteit) legt uit dat dengue fever een vast patroon heeft van grote uitbraken elke twee tot drie jaar.

Hij zegt: ‘Wanneer gedurende het droge seizoen dat aan het regenseizoen vooraf gaat het infectiecijfer hoog is, betekent dit mogelijk dat een dengue fever epidemie valt te verwachten. Meer regen betekent meer muggen. Wanneer er veel infecties zijn voordat het regent, zal de ziekte zich gemakkelijk verspreiden.’

Thailand is niet het enige land dat dit jaar een verontrustende stijging van infecties meemaakt. Volgens wereldgezondheidsorganisatie WHO is het aantal gevallen in 2017-2018 over de hele wereld gezakt, maar dit jaar is het sterk gestegen, vooral in Australië, Cambodja, China, Laos, Maleisië, Filipijnen, Singapore en Vietnam.

Recent meldde de WHO een grote uitbraak op het populaire toeristeneiland Le Reunion, waar 22.000 personen de ziekte hebben opgelopen tegen 6.900 vorig jaar.

Kriengsak meent dat de stijgende trend van de laatste jaren het gevolg kan zijn van betere controletechnologie. Sinds kort wordt de test Dengue NSI gebruikt waarbij vaak het virus wordt ontdekt zonder dat de persooon veel symptomen heeft.

Verder zegt hij dat dankzij de media de Thaise bevolking zich meer bewust is van de ziekte en haar ernst. Een infectie kan zelfs bij gezonde mensen dodelijk zijn, kort na de besmetting. ‘Gezien deze angstige feiten dienen bepaalde bevolkingsgroepen extra waakzaam te zijn om zichzelf en hun familieleden te beschermen nu het regenseizoen is begonnen.’

Ondanks een beter begrip van de ziekte, waar geen effectief geneesmiddel tegen bestaat, ontbreken nog enkele puzzelstukjes bij de bestrijding. Zo is dengue fever ondanks jaren van campagnevoeren nog steeds een grote-stadsziekte. Ze maakt meer slachtoffers in grote steden dan op het platteland.

Kriengsak zoekt de verklaring in het feit dat het platteland krachtige vrijwilligersnetwerken heeft met vrijwilligers die samen met streekziekenhuizen broedplaatsen onschadelijk maken, wat de meest effectieve vorm van preventie is.

Maar in grote steden hebben inwoners afstandelijke relaties. Ze weten vaak niet wanneer een buur is besmet en dringen daarom niet aan op het sproeien van de omgeving. Vooral in Bangkok met zijn wolkenkrabbers en hoogbouw is het bijna onmogelijk om te sproeien.

Kriengsak noemt als tweede handicap het vaccin debacle. In december 2016 kwam een vaccin beschikbaar dat een vermindering van de ernst van de ziekte beloofde met 93 procent en een vermindering van 80 procent voor ziekenhuisopnames.

Maar Dengvaxia wordt niet meer bevolkingsbreed gebruikt in Thailand omdat het alleen effectief is bij mensen die eerder besmet zijn geweest. Mensen die nooit dengue fever hadden gehad en gevaccineerd zijn, worden later bij besmetting ernstiger ziek. De vaccinatie wordt nu alleen gegeven wanneer dat gepast is, aldus de viroloog.

De beste manier om muggenbeten te voorkomen zijn enkele eenvoudige maatregelen, zoals het dragen van beschermende kleding, gebruik van mosquito repellent en het verwijderen van stilstaand water. Verder adviseert Kriengsak een bezoek aan het ziekenhuis wanneer symptomen als een koorts van 39-40 graden, lichaamspijn en pijn aan de ogen zonder gehoest, een zere keel en loopneus in twee dagen niet stoppen.

Opening BP meldt nieuws dat geen nieuws is

11 juni – Het openingsverhaal van Bangkok Post kan me vandaag gestolen worden; het gaat weer over de verdeling van de kabinetsposten, waarover de krant al tot vervelens toe heeft geschreven. Het enige nieuws dat de krant meldt, kan nauwelijks nieuws worden genoemd, want dat Prayut vandaag door de koning wordt bevestigd als premier, is een pure formaliteit. BP zet het zelfs in de kop: Prayut gets royal mandate.

Het artikel gaat vergezeld van een foto waarop Prayut, gebrild en gekleed in khaki uniform, de hand schudt van Li Xi, secretaris van de Chinese communistische partij voor de provincie Guangdong. Met die provincie heeft Thailand een overeenkomst gesloten over samenwerking, wat ik al aanstipte in Nieuws van de website.

King Power valt weer in de prijzen
Dat geldt ook voor het voorpaginabericht over de concessie voor de exploitatie van de belastingvrije winkels op de luchthavens van Phuket, Hat Yai en Chiang Mai. And the winner is de huidige concessiehouder op Suvarnabhumi, de King Power groep, die ook de nieuwe concessie voor Suvarnabhumi heeft gewonnen.

In beide gevallen bracht de groep het hoogste en meest voor AoT gunstige bod uit. Of het allemaal zuivere koffie is, waag ik te betwijfelen, vooral ook omdat AoT heeft afgezien van concessies per branche, zoals op omliggende luchthavens, die veel meer geld opbrengen en gunstiger voor consumenten zijn. King Power moet machtige beschermheren hebben.

Nu is Pannika aan de beurt
Het derde bericht op de voorpagina meldt dat de RTP een onderzoek is begonnen naar woordvoerder Pannika Wanich van Future Forward. Ze zou controversiële posts op de sociale media hebben geplaatst.

Eén wordt met name genoemd: een post uit 2010 waarop zij en haar vriendinnen tijdens hun graduatie, gekleed in toga met zo’n raar hoofddeksel op hun hoofd, naar een foto van wijlen koning Bhumibol wijzen, hetgeen schrijft de krant algemeen wordt gezien als ‘hoogst onbehoorlijk’.  Het zou zelfs een overtreding kunnen zijn van het strafwetartikel op majesteitsschennis. Snapt u wel? Ik niet.

Lastpak Srisuwan is ook weer op het oorlogspad. Hij dient vandaag een klacht in bij de NACC met het verzoek na te gaan of Pannika de ethische gedragscode voor parlementsleden heeft overtreden.

Nadat de controverse uitbarstte, plaatste Pannika een bericht op Facebook, waarin ze erkende dat de post onbehoorlijk was en ze haar excuses aanbood. [Zeker bang voor haar hachie]

Politiewoordvoerder Piya zegt dat de TCSD niet alleen de posts van Pannika onder de loep neemt, maar ook die van anderen om te zien of ze in strijd zijn met de Computer Crime Act, ook al zo’n draconische wet die vaak misbruikt wordt om opponenten de mond te snoeren.

Piya ontkent dat het onderzoek ‘politiek gemotiveerd’ is, maar dat is natuurlijk gelul, ben ik zo vrij om op z’n Rotterdams op te merken. FFP moet hangen: dat is al lang duidelijk uit de jacht op Thanathorn en Piyabutr, de twee oprichters van de partij. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2019)

Parlementsleden FFP geld aangeboden voor stem op Prayut

11 juni – Geloof maar dat het waar is, maar het bewijs zal wel nooit gevonden kunnen worden. De Kiesraad heeft een petitie van lastpak Srisuwan in behandeling genomen over claims van dertien FFP-parlementsleden dat hen 30 tot 120 miljoen baht is aangeboden om voor Prayut als premier te stemmen.

De Kiesraad gaat nu bepalen of er voldoende gronden zijn om er een onderzoek tegenaan te gooien. Voorlopig zijn nog geen feiten vastgesteld, zegt Kiesraadvoorzitter Ittiporn. Gevraagd of de zaak kan leiden tot ontbinding van de FFP als de claims vals blijken te zijn, zegt Ittiporn dat het nog te vroeg is om te zeggen wat er kan gebeuren.

Zoals al eerder gemeld heeft geen enkel parlementslid van Future Forward voor Prayut gestemd. Prayut had de stemmen niet eens nodig want de stemmen van de Senaat en pro-regime parlementsleden in het Huis van Afgevaardigden waren voldoende om hem zijn rentree te laten maken.

Breuk in blok van kleine partijen gelijmd
Ik noem maar gelijk de andere twee politiek getinte berichten op pagina 3. De dreigende breuk in het blok van tien kleine partijen die de PPRP-coalitie steunen, is alweer gelijmd. Eerder dreigde de leiding van twee partijen over te stappen naar het Pheu Thai kamp, maar daarvan hebben ze toch maar afgezien.

’s Ochtends zei partijleider Mongkolkit (Thai Civilised Party) nog dat hij wilde overlopen, maar ’s middag slikte hij die woorden al weer in. Het was zijn persoonlijke mening geweest, niet van zijn partij, luidde zijn verklaring. Hij had ermee gedreigd om PPRP onder druk te zetten het blok te belonen met kabinetsposten.

Foto: In de krant zijn het er tien, het websitebericht toont vijf van hen. De tien kleine partijen beloofden maandag op een persconferentie trouw aan PPRP.

Senator: Verandering grondwet niet aan de orde
In het derde bericht zegt senator Wanchai dat het nog te vroeg is om de grondwet te veranderen, iets waarop Future Forward heeft aangedrongen. FFP gaat een motie indienen om twee artikelen te schrappen: het artikel dat de coupplegers vrijwaart van vervolging en het artikel met de bepaling dat de Senaat meestemt bij de keuze van een premier. Dat laatste is van belang omdat het Huis een zittingsduur van 4 jaar heeft en de Senaat 5 jaar.

Wanchai zegt dat beide artikelen ongemoeid moeten worden gelaten omdat ze niet te maken met hulp aan de NCPO om haar greep op de macht te behouden, zoals FFP beweert. Wanchai zegt dat FFP er alleen maar op uit is politieke ontwrichting te veroorzaken. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2019)

Kort Nieuws dinsdag 11 juni

– Het Comptroller General’s Department (mijn woordenboek vertaalt het als: ongev. thesaurier) heeft aan de noodrem getrokken voor de aanleg van de dubbelspoorlijn Chumphon-Ranong. Zoals al gemeld in Nieuws van de website twijfelt het departement aan de economische uitvoerbaarheid van het project,

Het project van 40 miljard baht is het geesteskind van vice-premier Somkid, de economische tsaar van het kabinet, die droomt over een spoorwegverbinding tussen de Golf van Thailand en de Andamanzee ter ondersteuning van de Eastern Economic Corridor (EEC), het economisch paradepaardje van de regering.

Oorspronkelijk was het project gepland voor dit jaar, aldus een kabinetsbesluit van augustus vorig jaar. Een bron bij de Spoorwegen (SRT) denkt dat het project vermoedelijk over 2 tot 3 jaar terug op de agenda komt. Volgens een studie van de SRT is de lijn belangrijk omdat er geen spoorverbinding is met Ranong, een van ’s lands second-tier toeristische provincies.

De SRT blijft er een warm voorstander van, maar een studie van het OTTP heeft roet in het eten gegooid: de lijn is pas na 2034 economisch uitvoerbaar. (Zie verder de pagina Spoorwegen 2)

– Een 13-jarige leerling uit Chiang Mai neemt volgende maand deel aan Google’s Science Fair in Californië met een door hem ontwikkeld gehoorapparaat. Hemawit Varith ontdekte toen hij televisie keek terwijl hij gitaar speelde dat het gitaargeluid luider en duidelijker werd als hij met zijn kin de gitaar raakte.

Hij voerde ook gesprekken met slechthorenden en ontdekte dat ze te zacht praatten en vaak nauwelijks gehoord konden worden. Toen hij zangles nam, leerde hij zijn diaphragm (middenrif, tussenschot)  te gebruiken om krachtig te kunnen zingen, een stemtraining die bekend staat als DVTE.

Om een lang verhaal kort te maken: dat alles leidde tot de combinatie van het gehoorapparaat en DVTE om de levenskwaliteit van slechthorenden te verbeteren.

– In twee delen van de Golf van Thailand wordt de visvangst gedurende drie maanden verboden zodat de visstand zich kan herstellen. Het verbod geldt van 15 juni tot 15 augustus voor de kust van Prachuap Khiri Khan, Phetchaburi, Samut Songkhram en Samut Sakhon, en voor de kust van Bangkok, Samut Prakan, Chachoengsao en Chon Buri van 1 augustus tot 30 september.

Ook vorig jaar gold een visbeperking; volgens het Marine Department is die effectief gebleken. Na de sluiting namen de vangsten toe van gemiddeld 2.471 kilo per dag naar 2.863 kilo. Teleurstellend was dat de visstand aan pla thu (makreel) zich niet volledig herstelde, hetgeen te maken heeft met hun migratiegedrag.

– Als laatste in de rubriek Nieuws uit Thailand resteren nog drie berichten op pagina 3.
1 Dorpelingen van Thap Sakae (Prachuap Khiri Khan), waar de ‘kannibaal’ Si Quey eens leefde, hebben gisteren de NHRC gevraagd te helpen zijn gebalsemde lichaam naar zijn geboortedorp te brengen voor een ordentelijke uitvaart. Een campagne op change.org drong daar al eerder op aan.

Het lichaam wordt thans geëxposeerd in het museum van het ziekenhuis. NHRC-commissaris Angkhana zegt dat de NHRC zal bekijken of ze in de zaak bevoegd is.

Si Quey kreeg de doodstraf wegens zeven moorden en werd beschuldigd van het eten van organen van zijn slachtoffers. Hij werd in 1958 door een vuurpeleton gedood. Volgens een eerder bericht zou het ziekenhuis de resultaten van de destijds verrichte autopsie bekend maken, maar ik heb nooit een follow-up gelezen.

2 De beveiliging van de Asean Summit volgende week in Bangkok wordt versterkt als gevolg van de wapenvondsten de afgelopen vijf dagen in Si Sa Ket (eerder gemeld) en Surin (niet eerder gemeld). Het is een voorzorgsmaatregel want er zijn geen aanwijzingen voor mogelijke risico’s.

Adjunct-commissaris Srivara zegt dat meer personeel wordt ingezet op controleposten in en buiten Bangkok. ‘Ik kan de verzekering geven dat niemand met bommen de hoofdstad in komt en er chaos kan veroorzaken.’

3 Laatste bericht. Op de summit maakt de regering ’s lands eerste juridische kader bekend voor de bescherming van mensenrechten bij zakelijke transacties, aldus vice-premier Wissanu gisteren op een forum, getiteld AICHR Interregional Dialogue: Sharing Good Practices on Business and Human Rights. De afkorting AICHR staat voor de organisator, de Association of Southeast Asian Nations Intergovernmental Commission of Human Rights.


 

Nieuws van de website 9-10 juni

• Suan Dusit Poll: Meerderheid denkt regering maakt termijn van 4 jaar niet vol
• Kanchanaburi: Twee tieners (17, 18) op motorfiets omgekomen bij botsing tegen elektriciteitspaal
• Nida Poll: Gemengde reacties op verkiezing Prayut tot nieuwe premier; 26 pct blij, 24 pct teleurgesteld
• Douane gevraagd scherp te controleren op smokkel van kleefrijst uit Vietnam; doet hoge prijs in Thailand
• Drugssmokkelaars verleggen routes; Provincial Police Region 5 (noordelijke provincies) onderschept afgelopen zeven maanden 1,96 miljoen meth pillen
• Nationaal park Thap Lan (Nakhon Ratchasima): 240 boswachters, soldaten en rangers 3 maanden in actie tegen illegaal vellen beschermde phayung bomen
• Ratchaburi: Beren uit Phachee River Wildlife Reserve plunderen akkers met ananas en cassave
• Chiang Rai: Twee mannen met 962.000 methamphetamine pillen aangehouden
Future Forward doet in 20 provincies mee aan lokale verkiezingen
• Pattaya: Iraniër aangehouden die vals 500 euro biljet wisselde voor baht

O Democraten, let op uw saeck*

10 juni – Het is stikken of slikken voor de Democraten die vandaag vergaderen over de vraag welke personen ze zullen voordragen voor de door Palang Pracharath gesmede coalitie. Want de pro-regime partij lijkt terug te willen komen op haar verdeelsleutel en wil alle belangrijke kabinetsposten in eigen hand houden.

Zoals eerder gemeld heeft PPRP de ministeries van Landbouw, Handel en Sociale Zaken aan de Democraten beloofd en Transport aan Bhumjaithai in ruil voor hun steun aan de terugkeer van Prayut als nieuwe premier.

Maar er gaan binnen PPRP stemmen op Landbouw in eigen hand te houden. Een groep parlementariërs, opererend onder de naam Sam Mitr, uit het Noordoosten zou op die post azen en die zou zelfs al aan hen beloofd zijn.

Ook zou de partij het ministerie van Handel willen houden onder druk van vice-premier Somkid, de ‘economische tsaar’ van het huidige kabinet, die dit als voorwaarde heeft gesteld voor zijn toetreding tot het nieuwe kabinet.

Over het ministerie van Transport rept het artikel niet, maar gezien de vele infrastructurele projecten die in voorbereiding zijn, is dit ook een kernministerie waarmee goede sier valt te maken bij het stemvee.

In het openingsartikel komen weer tal van pundits (letterlijk een geleerde Hindoe, maar in dit verband ironisch gebruikt, laat ik het vertalen als wijsneuzen) aan het woord. Maar ze werpen weinig licht op de zaak.

Het enige zinnige commentaar wordt m.i. geleverd door politicoloog Tawee van de Sukhothai Thammathirat Open University. Hij vindt dat de regering zo snel mogelijk moet worden geformeerd nadat Prayut de zegen heeft gekregen van de koning (mijn woordkeus, in het Engels royally endorsed) om verwarring te voorkomen en het publieke vertrouwen te herstellen.

Tawee voorspelt dat de multi-party regering geplaagd zal worden door ruzietjes tussen de vele coalitiepartners, zelfs wanneer PPRP niet terugkomt op de door haar beloofde verdeelsleutel. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2019)

* O Nederland, let op uw saeck is een lied uit Valerius’ Gedenck-Clanck (1626). Het is een waarschuwing tegen Spaans bedrog in de Tachtigjarige Oorlog. Zeer toepasselijk voor de huidige Thaise politieke situatie.

Klachtenpanels medische kosten in de maak

10 juni – De nieuwsberichten in Bangkok Post roepen vaak meer vragen op dan ze beantwoorden. Neem het bericht Panels to deal with hospital price gripes vandaag op de voorpagina. De regering wil panels vormen die klachten van patiënten in behandeling nemen over ongebruikelijk dure medische behandelingen, zodat tarieven van particuliere ziekenhuizen op een redelijk niveau komen.

Regeringswoordvoerder Werachon die dit gisteren bekendmaakte, vertelde dat de panels gelokaliseerd worden in Bangkok en in het land.  Maar om hoeveel panels het gaat, lees ik niet. Ook niet wat ze met die klachten doen, wat hun bevoegdheden zijn, wie ervan deel uitmaken, wanneer ze aan het werk gaan, om enkele nogal voor de hand liggende vragen op te werpen.

Het bericht zegt dat tot nu toe via de hotline 1569 van het ministerie van Handel klachten kunnen worden ingediend, maar dit is tijdrovend gebleken, aldus Werachon. Wat de vraag oproept: waarom, en waarom zouden de panels effectiever werken?

Zoals eerder gemeld zijn particuliere ziekenhuizen sinds kort verplicht medicijn- en behandelingskosten te publiceren, zodat patiënten kunnen beoordelen of ze niet getild worden [mijn woordkeus]. Een prijsmaatregel hangt als zwaard van Damocles boven de particuliere ziekenhuizen, maar als ik het allemaal goed begrijp is het zover nog niet gekomen.

Wat ik wel begrijp is dat patiënten de door de ziekenhuisarts voorgeschreven medicijnen niet hoeven te kopen in de ziekenhuisapotheek, maar in een andere apotheek kunnen kopen waar ze vaak goedkoper zijn.  (Zie verder de pagina Gezondheidszorg 2019)

Inwoners Ratchaburi moeten wijken voor bommen

10 juni – Inwoners van de stad Ratchaburi zullen binnenkort hun huis tijdelijk moeten verlaten daar de autoriteiten zeven ongeëxplodeerde bommen uit de Tweede Wereldoorlog die op de bodem van de Mae Klong rivier zijn gevonden, onschadelijk gaan maken.

De eerste bommen zijn gevonden door spoorwegwerkers die tussen Nakhon Pathom en Chumphon aan een dubbelspoorlijn werken. Een andere bom was begraven tussen twee spoorwegstations in Pran Buri (Prachuap Khiri Khan). Mogelijk worden nog meer bommen gevonden, want het werk verplaatst zich nu naar het gebied tussen Chumphon en Songkhla.

Volgens SRT-gouverneur Worawut kan een ontploffing schade veroorzaken aan gebouwen binnen een straal van 2 kilometer rond het epicentrum. Daar bevinden zich legerkampen, tempels, markten, scholen, het gemeentehuis en talrijke woningen. Vrijdag valt een besluit over de beste aanpak. Experts uit Duitsland gaan de Thaise EOD assisteren. Volgens de gouverneur is de beste manier om ze onderwater onschadelijk te maken.

Vanwege de vondst wordt een hangbrug boven de rivier geconstrueerd in plaats van een brug met pijlers. Worawut zegt: ‘Dit is de eerste spoorweghangbrug in het land en een nieuw landmark in Ratchaburi.’

Kort Nieuws maandag 10 juni

– Nog meer spoorwegnieuws. De opening van pagina 2 meldt dat de State Railway of Thailand (SRT) 90 miljard baht gaat uittrekken voor het verdubbelen van de huidige enkelspoorbaan naar het diepe Zuiden. Het project wordt geïntegreerd in de werkzaamheden die thans aan de gang zijn in Chumphon.

Van de upgrade gaan reizigers profiteren die op weg zijn naar en van Surat Thani (foto), Songkhla en de Maleisische grensplaats Padang Besar. De reistijd naar de vakantieplaatsen langs de zuidelijk kust wordt aanzienlijk bekort, wat hoopt SRT-gouverneur Worawut het aantal treinreizigers zal vergroten. Thans duurt een treinreisje Bangkok-Chumphon acht tot negen uur, wanneer het werk erop zit vijf uur.

De treinreis naar Hua Hin gaat twee tot drie uur duren. Over de weg duurt de reis vier tot vijf uur en Worawut hoopt dan ook dat meer toeristen, met name buitenlanders, voor de trein zullen kiezen. Hij zegt dat 90 procent van de passagiers die van Bangkok naar Chumphon reizen, buitenlanders zijn. Naar verwachting is het project in 2022 afgerond. (Zie verder de pagina Spoorwegen 2)

– Lastpak Srisuwan Janjya, secretaris-generaal van de conservatieve Association for the Protection of the Constitution en, lees ik nu, ook voorzitter van de Stop Global Warming Association, gaat bij de politie een klacht indienen over aannemers die langs het Lat Phrao kanaal in Bangkok dammen en woningen bouwen en over enkele districtshoofden.

Srisuwan stelt ze verantwoordelijk voor de overstromingen na de wolkbreuk van vrijdag, omdat de aanemers hun afval in de khlong flikkeren en de districtshoofden hebben nagelaten het kanaal behoorlijk te onderhouden. De foto vormt het treffende bewijs. Door de regen heeft al het afval zich opgehoopt bij het 11th Infantry Regiment in Bang Khen.

Srisuwan wijst erop dat gouverneur Aswin alleen maar de overstromingen in Laksi, Bang Khen, Sai Mai en Huai Khwang heeft toegeschreven aan een stroomstoring in de Bang Sue watertunnel, maar hij zei niets over de aannemers. Volgens Srisuwan hebben districtshoofden en aannemers de Public Cleanliness Act overtreden en dienen ze daarvoor vervolgd te worden.

Adjunct-gouverneur Jakkraphan zegt niet op de hoogte te zijn van klachten over aannemers die hun bouwafval in het kanaal gooien. Hij vraagt de districtshoofden een onderzoek in te stellen.

– Het Department of Highways (DoH) wacht nog steeds op goedkeuring door het kabinet voor een aanvullend krediet van 8 miljard baht om de aanleg van de 96 kilometer lange snelweg Bang Yai-Kanchanaburi te versnellen. Het project heeft al een jaar vertraging opgelopen door problemen met het onteigenen van gronden.

Grondeigenaren verzetten zich met hand en tand tegen de geboden bedragen want die zijn gebaseerd op taxaties zeven jaar geleden, maar intussen zijn de grondprijzen meer dan verdubbeld.

DoH-hoofd Anon zegt dat inmiddels nieuwe taxaties zijn verricht op basis waarvan het departement een aanvullend krediet heeft gevraagd. Tot nu toe is slechts 25 procent van de grond nodig voor de aanleg door de DoH aangekocht. Anon hoopt dat de huidige regering het krediet goedkeurt, zodat de aanleg niet langer wordt vertraagd, wanneer gewacht moet worden op de nieuwe regering.

– Leuk ideetje, maar werkt het? Palang Pracharath (PPRP) denkt van wel want het is eerder vertoond in het noorden van China: een reuzen Air Purification Tower. Dat is volgens de partij, die de nieuwe regering aan het formeren is, het ei van Columbus voor de luchtverontreiniging in Bangkok.

In de Chinese provincie Shaanxi heeft het Earth Environment Institute van de Chinese Academy of Sciences een experimentele toren van 100 meter gebouwd die de lucht zuivert. Cao Junji, hoofd van het instituut vertelde dat woensdag op een forum aan de Mahidol universiteit ter gelegenheid van World Environment Day.

Het Kasikorn Research Centre heeft berekend dat de luchtverontreiniging met PM 2,5 stofdeeltjes in Bangkok in december en januari een schade heeft veroorzaakt van 2,6 miljard baht. Om dat probleem te lijf te gaan heeft PPRP vier beleidsplannen: toepassing van de Clean Air Act, gebruik van schone technologie, betere meetsystemen en bestrijding van open vuren in openbare bossen en op akkers.

– Als laatste vandaag komt pagina 4 aan bod. De opening meldt dat het Internal Trade Department zich zorgen maakt over de smokkel van ongepelde kleefrijst uit Vietnam. Handelaren willen profiteren van de hoge prijzen in Thailand: 12.000 baht per ton, 4.000 baht hoger dan in de buurlanden.

Het ITD heeft de douane gevraagd de grenscontroles te verscherpen. De rijst arriveert in Thailand via de grens in Sa Kaeo, Chanthaburi en Buri Ram uit Cambodja. De smokkel is vooral winstgevend omdat momenteel doerian en mango’s worden geoogst, die in combinatie met een kleefrijst een populair gerecht vormen. De hogere prijzen worden ook toegeschreven aan de droogte, waardoor het aanbod is verminderd.

Verder op de 4 de rubriek In Brief met zoals gebruikelijk vijf kortjes (sla ik over), een bericht over de uitbraak van chikungunya in het district Suan Phung (Ratchaburi) en over het treinkaartje.

Het Department of Disease Control heeft een medisch team naar het district gestuurd, nadat veertien studenten en hun docent uit Singapore er tijdens een werkbezoek besmet waren geraakt met de virusziekte, die wordt overgebracht door muggen.

Het Thailand Development Research Institute verricht een studie naar treintarieven op nieuwe routes in aanleg. Ze probeert na te gaan wat tarieven zijn die forenzen zich kunnen veroorloven. Gemiddeld kost een treinkaartje 28,3 baht, maar lage-inkomensverdieners kunnen zich slechts 11,7 baht permitteren en de midden-inkomens 20,3 baht.

De TDRI vreest dat de tarieven aanzienlijk kunnen stijgen wanneer er geen maatregelen worden getroffen ze in de hand te houden. Een treinreisje van Bang Yai naar Bang Na of van Bang Yai naar Ekamai zou zelfs meer dan 100 baht kunnen gaan kosten, rekent directeur Sumet van de afdeling Logistiek en Transportbeleid van de TDRI voor. (Zie ook de pagina Spoorwegen 2)

– Nieuws uit Thailand is vandaag opnieuw vertraagd omdat ik mij niet lekker voelde en even ben gaan liggen.


 

Nieuws van de website 8-9 juni

• Nakhon Ratchasima: Politie vindt 600 kilo samengeperste marihuana in verlaten pickup truck
• Future Forward dient (kansloze) motie in ter wijziging van de grondwet t.a.v. amnestie voor coupplegers en stemming over premier
• Man veinst voor modellenbureau te werken en krijgt toekomstige pretties uit de kleren
• Surat Thani: Dief breekt in 10 huizen in; in 1 gekleed in zijn ondergoed
• 1.400 kilo varkensvlees onderschept in On Nut, herkomst onbekend, angst voor varkenspest
• Ministerie van Transport vraagt bestuursrechter uitstel van betaling compensatie aan Hopewell
• Acht vissers op drie Vietnamese vissersboten aangehouden, die in Thaise wateren visten

Dems niet bang voor verlies ministeries

9 juni – De uitdrukking ‘Een man een man, een woord een woord’ geldt wat de Democraten betreft voor de afspraken die al voor de stemming over de premierkeuze zijn gemaakt. De Dems zijn niet bang dat Palang Pracharath (PPRP) zal terugkrabbelen en aan Democraten en Bjumjaithai toegezegde kabinetsposten zal terugeisen, zoals sommige berichten suggereren. In plaats van Handel zouden de Dems dan Onderwijs krijgen.

Zoals gisteren gemeld gaan stemmen in PPRP op om de belangrijkste ministeries in eigen hand te houden, zodat ze haar verkiezingsbeloftes kan realiseren [welke eigenlijk?]. Vice-premier Somkid zou als eis hebben gesteld dat alle economische ministeries bij PPRP terecht komen als voorwaarde voor zijn toetreding tot het nieuwe kabinet. Somkid leidt in het huidige kabinet het economisch team.

Eerder pleitte een groep parlementsleden uit het Noordoosten, genaamd Sam Mitr, voor het ministerie van Landbouw, dat beloofd is aan de Democraten.

Over het ministerie van Transport dat aan Bhumjaithai is beloofd, rept het artikel niet, waaraan ik bovenstaande informatie ontleen. Ook een kernministerie gezien de vele infrastructurele plannen. Dus wat Bhumjaithai als troostprijs zou krijgen, weet ik niet. Volksgezondheid gaat in ieder geval naar Bhumjaithai vanwege haar wens het cannabisbeleid verder te liberaliseren.

Secretaris-generaal Chalermchai (Democraten) zegt dat het dispuut over de verdeling van de kabinetsposten een interne zaak van PPRP is en niet van de Democraten. ‘De PPRP moet dit probleem zelf oplossen.’

Morgen vergaderen de Dems over de poppetjes die ze voor de afgesproken posten zullen voordragen. Ik ben benieuwd of Prayut als nieuwe premier daarmee akkoord gaat want die heeft de eindbeslissing over de samenstelling van het kabinet.

De tien kleine partijen die PPRP aan een meerderheid hebben geholpen in het Huis van Afgevaardigden eisen twee kabinetsposten.

In alle berichtgeving is tot nu toe het ministerie van Defensie niet genoemd, wat toch merkwaardig is want het heeft de afgelopen jaren het meest geprofiteerd van het militaire regime. Het staat qua budget op de derde plaats, na Onderwijs en Binnenlandse Zaken. Wie weet komt Prawit weer terug als minister van Defensie; tenslotte zijn hij en Prayut twee handen op één buik. (Zie ook de pagina Verkiezingsnieuws 2019)

In beslag genomen wapens en munitie van invloedrijke figuren in Nakhon Pathom.

Pief poef paf in Thailand

9 juni – Bovenstaand verhaal vormt niet de opening van Bangkok Post vandaag, maar ik ben er toch mee begonnen om te voorkomen dat mijn lezers, en ik trouwens ook, last krijgen van ontwenningsverschijnselen. Bovendien spreekt het onderwerp van BP’s opening me minder aan, want dat is een achtergrondverhaal over het wapenbezit in Thailand.

Het wordt door de krant zwaar aangezet met de paginabrede kop in vette kapitalen GUNNING FOR FIREARMS. Aanleiding zal wel zijn dat onlangs een voorraad wapens en munitie zijn gevonden in een irrigatiekanaal in Si Sa Ket, dus zal de redactie gedacht hebben: Kom, laten we daar eens over schrijven, leuk onderwerp voor de zondagkrant.

Geschat wordt dat 10.342.000 wapens in omloop zijn in Thailand. Daarvan zijn 6.221.180 geregistreerd. Dit betekent dat 15,1 procent van de bevolking over een wapen beschikt en 6,02 procent in het bezit is van een niet-geregistreerd vuurwapen.

Een hele voorpagina en een grote overlees op pagina 2 over wapenbezit ligt wel erg zwaar op de maag deze zondagochtend, zeker voor uw redacteur die dienst geweigerd heeft. Van wapens heb ik de ballen verstand en ik heb ze nooit in mijn handen gehad met uitzondering van het water- en klappertjespistool. De schiettent op de kermis is ook niet aan mij besteed.

Maar laat ik het onderwerp niet ridiculiseren. U mag het verhaal zelf lezen, ik pas. Klik hier.

Kort Nieuws zondag 9 juni

– Het overige nieuws van vandaag behandel ik in de rubriek Kort Nieuws. Veel is het trouwens niet, deels heb ik het al vermeld in Nieuws van de website en deels is het onbegrijpelijk als je de plattegrond van Bangkok niet paraat hebt.

Dat geldt bijvoorbeeld voor de opening van pagina 2 over de plannen van de Spoorwegen voor de Airport Rail Link, de light-rail verbinding tussen Suvarnabhumi en station Phayathai. Vanaf dat station komt een skytrain lijn naar Hua Lamphong en tussen Hua Lamphong en Bang Sue wordt de Dark Red Line aangelegd.

De Spoorwegen hebben daarvoor een bedrag van 40 miljard baht nodig maar of de kredietaanvraag door het huidige of toekomstige kabinet wordt behandeld, is nog niet bekend.

Het bericht noemt nog drie andere verlengingen van skytrain-lijnen, maar ook daarvoor is kennis van plattegrond van de hoofdstad een vereiste. Ik zal u er niet mee vermoeien.

Ten slotte bevat het bericht gegevens over de leverancier van de treinen en de mededeling dat de ondertekening van het contract voor de aanleg van de luchthaven HSL is uitgesteld omdat de MER nog niet is goedgekeurd door de National Environment Board. Het contract zou op 15 juni getekend worden, de volgende  bestuursvergadering is op 24 juni maar of dan spijkers met koppen kunnen worden geslagen, meldt het bericht niet. (Zie verder de pagina Spoorwegen 2)

– Het Department of Fisheries heeft samen met de RTP onlangs in Pattaya de eerste workshop van een serie gehouden om werkgevers in de visserij voor te lichten over de eisen ten aanzien van de traceerbaarheid van vangsten, zodat kopers er zeker van kunnen zijn dat ze niet het resultaat zijn van IUU-vispraktijken (Illegal, Unreported and Unregulated fishing).

De workshop werd bijgewoond door 206 personen uit de visserijsector, inclusief eigenaren van fishing piers, vertegenwoordigers van visserijverenigingen en ambtenaren. Doel was hun kennis bij te spijkeren over het proces van traceerbaarheid van visproducten vanaf de vangst tot consumptie en export.

De volgende workshops worden gehouden in Prachuap Khiri Khan en Songkhla en daarna in andere regio’s. Een van de praktijken waaraan een eind dient te komen zijn vervalste of incorrecte wegingen die vrij gebruikelijk zijn op verschillende fishing piers. Het land telt 800 van die pieren, waarvan alleen al 200 langs de Andaman kust. (Zie verder de pagina De vis wordt duur betaald)

– Het onderzoek naar de oorzaak van de brand op een containerschip in de haven van Laem Chabang kan maanden in beslag nemen, zegt staatssecretaris Pailin (Transport) in een van de vijf kortjes van de rubriek News Bites, op weekdagen In Brief geheten. [De overige kortjes sla ik over]

De Port Authority of Thailand heeft informatie over het schip inmiddels voor verder onderzoek overgedragen aan het Central Investigation Bureau. De PAT is nu bezig het schip te verleggen en 3.500 ton met chemicaliën vervuild water weg te pompen.

In de ochtend van 25 mei explodeerde op het schip, de KTMC Hong Kong, een container en vlogen diverse containers in brand. 228 personen moesten in het ziekenhuis worden behandeld aan brandwonden, geïrriteerde ogen en ademhalingsmoeilijkheden.

– Leuke foto op pagina 2 van twee kinderen met duikbril en badmuts in een zwembad gevuld met lege plastic flessen. Ze namen deel aan de Plastic Ocean Swimming Challenge, georganiseerd door de Bangkok Prep School ter gelegenheid van World Oceans Day gisteren. Kan de foto niet laten zien want die staat niet op de website omdat het een fotobericht is en fotoberichten plaatst BP nooit op de website.

– De overige nieuwspagina’s 3 en 4 kan ik overslaan, want de opening van de 3 kent u al (Dems zijn niet bang enz) en de twee andere berichten noemde ik al in Nieuws van de website (motie Future Forward en mogelijk besmet varkensvlees). Op de foto boven de kop Kort Nieuws zondag 9 juni maken FFP supporters het drievinger gebaar tijdens het verjaardagsfeestje.

Pagina 4 is een fotopagina met negen foto’s van honderd door zeventig Thaise kunstenaars gemaakte quilts. Enige haast is wel geboden als u ze wil zien want de tentoonstelling JHIA Thailand Quilt Art 2019, die vorige maand begon, eindigt op 13 juni. Quilting is vooral populair in de VS. De techniek bestaat uit het combineren van stukken kleurrijk textiel tot een ‘schilderij’. Klik hier voor enkele foto’s van de geëxposeerde quilts.

– Tot slot noem ik de pagina Urban Life, die alleen op zondag verschijnt. Inwoners van Bangkok ergeren zich aan de reparaties van voetpaden, die nooit lijken te eindigen. Uw redacteur maakte er ook op de Surawong, Sukhumvit en Rama IV Road kennis mee, maar ik ergerde me niet want ze zijn opnieuw betegeld en je kunt er eindelijk lopen zonder te struikelen.

Het verhaal meldt dat er zelfs een groep is die op Facebook actie voert voor goede trottoirs. De groep denkt er verstand van te hebben want schrijft dat voetpaden die nog in goede conditie zijn, gesloopt worden zoals bij het JW Marriot Hotel in het district Nana (zie foto). De beste stuurlui staan aan wal, denk ik dan maar.


 

Commentaar: Dit is geen democratie

8 juni – Het machtsvertoon bij de gezamenlijke parlementaire stemming voor een nieuwe premier woensdag doet vermoeden dat dit slechts het begin is van een nachtmerrie voor degenen die vrezen dat de leden van de Senaat zich uiteindelijk zullen gedragen als brave vertegenwoordigers van het militaire regime. Dit schrijft Bangkok Post in haar hoofdredactioneel commentaar van vrijdag dat treffend wordt samengevat in de kop This is not democracy.

Met de stemmen van het pro-junta politieke kamp in het Huis van Afgevaardigden is hun doel nu bereikt. Generaal Prayut blijft Thailand’s premier. Maar dit is niet hun enige machtige rol. De onder invloed van de junta geschreven grondwet van 2017 maakt van hen de beslissende factor op andere terreinen van wetgeving. Dit betekent dat hun bestaan gedurende de komende vijf jaar een existentiële bedreiging vormt voor ’s lands al kreupele democratie.

Gegeven het feit dat de NCPO (junta) haar bondgenoten, collega’s en familieleden benoemd heeft in de Senaat, koesterde slechts een handjevol waarnemers de hoop dat de senatoren onafhankelijk zouden zijn. Ze zagen het verkeerd.

De stemming van woensdag toonde aan hoeveel invloed de 250 senatoren kunnen hebben op de meerderheid van de 500 leden van het Huis. Met 249 stemmen van de Senaat (de voorzitter onthield zich van stemming) had Prayut slechts 127 stemmen nodig om de victorie te kraaien. En het zal hetzelfde liedje worden bij andere wetgevende taken van de Senaat, met name wijzigingen aan de grondwet en nationale hervormingen.

Het commentaar legt vervolgens uit hoeveel stemmen daarvoor vereist zijn, maar het voert te ver om dat allemaal te noemen. Ik volsta met de constatering dat het opschonen van de grondwet een welhaast onneembare horde is voor de politieke partijen die de ondemocratische trekjes van de grondwet willen schrappen. Ook wetgeving op het gebied van nationale hervormingen, zal niet eenvoudig te wijzigen zijn.

BP stelt dat deze regels veranderd dienen te worden omdat ze niet de wil van het volk in het parlement vertegenwoordigen. De 500 leden van het Huis vertegenwoordigen 37 miljoen kiezers die bij de verkiezingen hun stem uitbrachten. Maar de senatoren werden gekozen door een kleine groep van 15 NCPO leden. This is not democracy.

Het is een mooi pleidooi dat BP houdt, maar gevreesd moet worden dat de krant een roepende in de woestijn is. Het is al eens eerder gezegd: Er verandert niets in Thailand. (Bron: BP, 7 juni) (Zie ook de pagina Verkiezingsnieuws 2019)


 

Nieuws van de website 7-8 juni

• Grote hoeveelheid wapens en munitie gevonden in irrigatiekanaal Si Sa Ket
• Bewoners Thalang (Phuket) gewaarschuwd voor overstromingen en modderstromen
• Lastpak Srisuwan vraagt Kiesraad om onderzoek naar omkooppoging van FFP-parlementariërs
• Consumentenvertrouwen in mei gezakt naar diepste punt in 19 maanden
• Oezbeekse vrouw aangehouden in Bangkok na 8 jaar op de vlucht te zijn geweest
Siam First Tour stopt met passagiersvervoer naar Noorden wegens concurrentie budget luchtvaartmaatschappijen; alleen vracht expresvervoer blijft over
• Pheu Thai moet leider wisselen, want Viroj Pao-in is geen parlementslid en kan niet optreden als oppositieleider
• Dierenklinieken en -ziekenhuizen moeten inzicht in kosten geven op straffe van prijsmaatregel
• Zeven risicogroepen in Bangkok kunnen gratis een anti-griepinjectie krijgen
• Stortbui vrijdagmiddag zorgt voor overstromingen en verlamt verkeer Bangkok
• Donderdag: Thaise aandelen leven op met 0,3 pct nav Prayut’s verkiezing

Kabinetsformatie strompelt voort

8 juni – Bangkok Post maakt het me vandaag erg moeilijk met de opening over de verdeling van de sleutelposten in het nieuwe kabinet. Als één ding duidelijk is, is het dat niets nog duidelijk is en de stoelendans om de ministeries van Landbouw en Handel, beloofd aan respectievelijk de Democraten en Bhumjaithai in ruil voor hun steun aan de Palang Pracharath coalitieregering nog niet ten einde is.

Hoe lang die nog doorgaat, weet ik niet: een jaar zoals in België een kabinetsformatie eens heeft geduurd, zal het wel niet worden. Deken Pichai van de School of Social Environmental Development van het National Institute of Development Administration meent dat de strijdbijl spoedig wordt begraven [mijn woordkeus] want de nieuw gekozen politici willen niet op korte termijn nieuwe verkiezingen. Maar de problemen kunnen wel over zes maanden of een jaar terugkeren en leiden tot ontbinding van het Huis van Afgevaardigden, zegt hij.

Pichai is de enige die met naam wordt geciteerd in het openingsartikel. De rest is gebaseerd op wat een bron zegt en bestaat uit oude informatie. Voor BP is het belangrijkste nieuws dat vice-premier Somkid, bijgenaamd de economische tsaar van het kabinet, wellicht afziet van een ministerspost indien het Palang Pracharath niet lukt alle economische portefeuilles in eigen hand te nemen.

In dat geval beschikt hij niet over de ‘mechanismen’ die nodig zijn om economische problemen op te lossen, waarbij de krant aantekent dat vier PPRP leidinggevenden al lid waren van het door Somkid geleide economisch team. Dat zijn partijleider Uttama, die voordat hij zich aansloot bij PPRP minister van Industrie was, voormalig minister Sontirat (Handel), voormalig minister Suvit (Wetenschap en Technologie) en voormalig minister Kobsak (PM’s Office). (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2019)

Future Forward viert 1-jarig bestaan

7 juni – Ik blijf nog even op de voorpagina, alvorens door te stomen naar pagina 2 en 3 – meer pagina’s trekt BP vandaag in het eerste katern niet uit voor het binnenlands nieuws. De voorpagina toont drie foto’s van de ‘deluge’ (zondvloed, wolkbreuk) die Bangkok gisteren teisterde en zoals ik op Facebook schrijf voor het eerst ook het straatje met mijn hotel onder water zette.

Volgende week geeft Future Forward een toelichting op haar rol als oppositiepartij, meldt de krant in het tweede voorpagina-bericht. Daaraan voorafgaand wordt het 1-jarig bestaan gevierd aan de Thammasat universiteit, campus Tha Prachan.

De partij houdt een forum, getiteld ‘Walk with me, talk with me’, er wordt muziek gemaakt, er worden fondsen geworven, nieuwe leden gerekruteerd en partijleider Thanathorn en secretaris-generaal Piyabutr voeren het woord. De partij verwacht enkele duizenden belangstellenden.

In de rest van het artikel wordt oud nieuws recyceld – ja, daar gaan we weer – iets wat met plastic valt aan te bevelen, maar bij nieuws een armoede bod is. Maar het vult lekker en de redacteur hoeft er alleen maar de commando’s copy and paste voor te geven.

Als laatste meldt de krant dat Thailand tijdens de komende vergadering van het Asean Smart Cities Network (ASCN) in augustus Bangkok, Phuket en Si Racha zal voorstellen als smart city. Verklaring: Als toeristische bestemming kan Phuket een voorbeeld zijn van een smart city die innovatie gebruikt om toerisme te bevorderen; Sri Racha (Chonburi) wordt een centrum van innovatie en in Bangkok wordt station Bang Sue ontwikkeld tot mobiliteits middelpunt.

‘Ondanks uiteenlopende focusgebieden delen deze smart cities hetzelfde doel om het milieu te beschermen’, zegt president Nuttapon van het Digital Economy Promotion Agency. Hij zei dat gisteren aan het eind van een tweedaagse ASCN Roundtable Meeting in Bangkok.

De conferentie werd bijgewoond door vertegenwoordigers van 26 steden in Asean. Ze had tot doel voorstellen te formuleren om digitale informatie te gebruiken bij het oplossen van grote-stadsproblemen, zoals het toenemend aantal inwoners, alsmede bij verbetering van publieke dienstverlening, ontwikkeling van handel en bescherming van het milieu. De voorstellen worden van 22 tot 24 augustus voorgelegd aan de ASCN Conference and Exhibition.

Hoogleraar: Hennep extract is een goed substituut voor pot

7 juni – Hoogleraar Thiravat , hoofd van het Centre for Emerging Diseases van het King Chulalongkorn Memorial Hospital, dringt er bij de regering op aan kanchong (hennep extract) voor medische doeleinden te gebruiken daar het aanbod aan marinuana-olie tekort schiet om aan de vraag te voldoen.

Thiravat’s advies is een reactie op de deal die Thaise traditionele genezers woensdag hebben gesloten met de National Farmers Council over de levering van marihuana-olie. ‘De regering dient te overwegen om kanchong te gebruiken; dat heeft vele positieve medische eigenschappen en wordt op veel plaatsen onder een proefproject geplant.’

Thiravat verzet zich ook tegen de import van cannabis en hennep. ‘Als we ganja (marihuana-olie) willen importeren, dienen we daarvoor goede redenen te hebben, maar die zie ik niet.’

Thans wordt onder toezicht van het Highland Research and Development Institute in zes provincies kanchong verbouwd voor wetenschappelijk doeleinden. Maar de overheid promoot hennep niet voor medisch gebruik.

Behalve door het gebruik van kanchong zijn er andere manieren om het aanbod van medicinale olie te vergroten, zoals het verbouwen van meer marihuanaplanten of het gebruik van extracten uit in beslag genomen cannabis, maar die vereisen strikte controle en de tweede methode levert te weinig op.

Thiravat waarschuwt dat de regering wellicht een deal zal sluiten met buitenlandse farmaceutische bedrijven die van plan zijn hun marihuana extracten in Thailand te patenteren. Vorig jaar deden ze al pogingen door te dringen op de Thaise markt, maar hun aanvragen zijn onder druk van protesten afgewezen. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg 2019)

Kort Nieuws zaterdag 8 juni

– De Australische autoriteiten hebben 1,6 ton methamphetamine in de haven van Melbourne onderschept, die was verborgen in vanuit Bangkok verscheepte stereospeakers. Het is de grootste vangst die in het land tot nu toe is gedaan. Ook is 37 kilo heroïne in beslag genomen. De drugs hebben een straatwaarde van respectievelijk A$1,2 miljard (26 miljard baht) en A$19 miljoen. De politie heeft nog geen arrestaties verricht.

Australië is steeds meer in trek bij drugskartels omdat de prijzen er hoog zijn. Australiërs zijn blijkbaar bereid veel te betalen voor illegale drugs. Tot nu toe bleef het drugsprobleem beperkt tot grote steden, maar het gebruik van ice (crystal meth) dringt nu ook door tot het platteland.

– Dierenartsen ontfermen zich over een baby-olifant en een doejong die gescheiden zijn van hun – laat ik het maar noemen – ouderlijk milieu. De olifant werd aangetroffen in een bos in Chachoengsao en de vier maanden oude doejong is eind april op een strand in Krabi gevonden.

Een veterinair team heeft het olifantje onderzocht en geconstateerd dat het weliswaar mager was maar het was in goede gezondheid. Het kalf bleef een maand op dezelfde plaats in de hoop dat zijn moeder hem zou vinden. Het zou gescheiden zijn van de kudde toen dorpelingen die wegjaagden van hun akkers.

– Fotobericht: Een grootmoeder barst in tranen uit bij een 1 jaar oude baby die door haar stiefvader doodgeslagen zou zijn. De oma en de moeder haalden het kind gisteren op voor de crematierites. Verdere gegevens ontbreken.

– Pagina 3 bevat vier berichten en de rubriek In Brief met vijf kortjes. Twee hebben betrekking op de politiek: Pheu Thai partijleider Viroj Pao-in moet aftreden omdat hij geen parlementslid is en niet in het parlement kan optreden als oppositieleider.

Het andere kortje zegt dat Abhisit geruchten ontkent als zou hij een nieuwe partij willen oprichten. Abhisit gaf woensdag zijn parlementszetel op, omdat zijn partij besloten had Prayut te steunen als nieuwe premier. De voormalige partijleider van de Democraten blijft zijn partij wel trouw.

– BP opent de pagina met een uitgebreid bericht over de wolkbreuk vrijdagmiddag in Bangkok, waardoor straten onder water liepen tot wel 20 cm hoog, het verkeer in de knoop raakte, zowel in Bangkok als op omringende plaatsen.

Het hardst getroffen werd het district Pathumwan, waar 115,5 millimeter regen werd gemeten. De veerdienst op het Saen Saep kanaal moest tijdelijk worden onderbroken omdat de veerboten door de stijging van het water niet onder sommige bruggen door konden. Het elektriciteitssysteem in de watertunnel van Bang Sue, een van de grootste watertunnels van de hoofdstad, viel enkele uren uit en kwam pas om 18 uur op gang.

– De wapens die woensdag in een irrigatiekanaal in Si Sa Ket, 40 km vanaf de grens met Cambodja, zijn gevonden, bevinden zich in goede staat. De politie vermoedt dat ze gebruikt zijn bij het politieke geweld tussen 2010 en 2014. Vermoedelijk gaat het om wapens van Russische makelij. Gevonden zijn 27 rocket-propelled granaten, 24 granaten voor een M79 granaatlanceerder, 700 munitiepatronen voor AK geweren en 48 detoneringshoedjes.

– Een schoolhoofd in Ubon Ratchathani is overgeplaatst nadat zes maanden weinig vorderingen waren geboekt in een onderzoek naar de vermeende verkrachting van een 5-jarig kindergarten meisje door twee jongens. Functionarissen van onderwijszone 3 zouden het onderzoek hebben laten versloffen.

Functionarissen van Obec zijn donderdag naar de school gegaan om uit de eerste hand gegevens te verzamelen. Advocaat en mensenrechtenactivist Ronnarong, die Obec heeft gevraagd het onderzoek te  versnellen, vindt dat een nieuw team uit Bangkok het onderzoek moet overnemen. Hij zegt: ‘We zijn bang dat er geprobeerd is in het onderzoek in te grijpen om iemand buiten schot te houden.’

– Het laatste bericht gaat over de aangehouden Oezbeekse vrouw (62), al genoemd in Nieuws van de website. Zij runde een bordeel in het zuiden van Oezbekistan en vluchtte in 2011 naar Thailand.

In hetzelfde bericht schrijft de krant dat twee buitenlanders op Suvarnabhumi zijn aangehouden omdat ze bij hun transit een vals visum van een derde land gebruikten.

In Chon Buri zijn twee Amerikanen aangehouden die op 29 mei in een dronken bui in Bangkok particuliere eigendommen vernielden, wat ze bekend hebben. Een derde buitenlander die had meegedaan, had het land al verlaten.


 

Nieuws van de website 6-7 juni

• Verlengde Blue Line Hua Lamphong-Tha Phra gaat officieel op moederdag (12 aug) open,
een maand later tot het laatste station Lak Song (foto: station Sanam Chai)
• Premier Prayut bedankt de parlementsleden die voor hem stemden
• FDA beschuldigt 37 idolen van misleidende promotie voor Magic Skin producten;
politie heeft al 13 opgeroepen voor verhoor
Bhumjaithai parlementslid onthield zich van stemming voor Prayut wegens belofte aan kiezers
• Thaksin krijgt 2 jaar cel voor illegale 2 en 3 cijfer loterij van 2003 tot 2006
• Zwakke economische groei eerste uitdaging voor nieuwe regering

Weer gekissebis over verdeling kabinetsposten

7 juni – Een storm in een glas water of een serieuze horde bij de vorming van het nieuwe kabinet? Het hangt er maar vanaf wie je gelooft. Want de partijleiders van de Democraten en Bhumjaithai zeggen dat harde afspraken zijn gemaakt in ruil voor hun steun aan de coalitieregering onder leiding van Palang Pracharath (PPRP) met Prayut als premier, maar in PPRP gaan weer stemmen op de belangrijkste kabinetsposten in eigen hand te houden.

Het gaat om het ministerie van Landbouw dat beloofd is aan de Democraten en het ministerie van Transport dat naar Bhumjaithai gaat. Alhoewel bestuursleden van PPRP zich niet over de verdeling hebben uitgelaten, zeggen sommige parlementsleden van PPRP dat de partij die ministeries zou moeten beheren om haar verkiezingsbeloftes waar te kunnen maken.

Een groep PPRP-ers uit het Noordoosten, opererend onder de naam Sam Mitr, pleitte al eerder voor Landbouw. Naar verluidt zou het partijbestuur het ministerie al beloofd hebben aan de groep. De Democraten hechten daarentegen sterk aan Landbouw omdat ze dan hun eerder door de regering Abhisit toegepaste prijsgarantieregeling voor de rijstverbouw van stal kunnen halen. Als het niet lukt om alle neuzen in dezelfde richting te laten wijzen, zal Prayut als nieuwe premier de knoop moeten doorhakken, zegt PPRP-parlementslid Somsak Thepsuthin.

Het artikel waarmee de krant opent, bevat nog meer citaten maar die komen allemaal op hetzelfde neer. Palang Pracharath dient de sleutelministeries in eigen hand te houden, zodat [mijn woorden] ze daarmee goede sier kan maken bij de bevolking. Behalve voor Landbouw geldt dat ook voor Transport, want op infrastructureel gebied wachten veel projecten op uitvoering die door de nog huidige militaire regering zijn geïnitieerd.

Althans, dat schrijft de krant, want volgens een Thailandkenner zijn die projecten initiatieven van de Pheu Thai-regering, die door de junta in mei 2014 aan de kant is geschoven. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2019)

BP in vogelvlucht

7 juni – Bangkok Post bevat vandaag drie binnenland pagina’s in het eerste katern. Op de voorpagina het kissebis-verhaal en twee berichten met nieuws dat al genoemd is in Nieuws van de website.  Prayut bedankt voor de steun die hij heeft gekregen van leden van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. Hij belooft zijn best te zullen doen voor het land, de monarch, het volk en alle religies.

Het andere bericht gaat over Siripong Angkasakulkiat, het Bhumjaithai parlementslid dat zich als enige in zijn partij van stemming onthield toen gestemd werd over Prayut’s kandidatuur voor de post van premier. Inmiddels heeft hij partijleider Anutin zijn verontschuldigingen aangeboden en uitgelegd dat hij tijdens de verkiezingscampagne had beloofd dat de enige persoon op wie hij zou stemmen Anutin was.

‘Ik heb geen andere keuzes dan me aan mijn woord te houden. Ik respecteer de kiezers en mezelf, dus ik koos ervoor af te zien van stemmen. Ik benadruk dat ik een man van mijn woord ben. Dat is helder en simpel. En nu ik dit gedaan heb, zet ik me schrap voor welk gevolg van mijn daad dan ook.’

Nieuwe fabrieken lappen milieuregels aan hun laars

7 juni – Op pagina 2 valt vooral de vierkoloms foto bij het openingsverhaal op. Het toont de rotzooi die in Klong Lat Phrao onder de Ram Intra expressway drijft. Het kanaal is op verschillende plaatsen bezaaid met rommel die ervoor verantwoordelijk is dat het riool in het district verstopt is. Waarover dan weer bewoners klagen omdat regenwater niet snel genoeg wordt afgevoerd, maar dat hebben ze aan zichzelf te wijten.

Nieuwe fabrieken lappen milieuregels aan hun laars, meldt de opening. Ze beginnen al met hun werkzaamheden voordat de verplichte MER is afgerond, wat in veel gevallen geleid heeft tot milieuproblemen voor omwonenden. Dit zei gisteren directeur Penchom van Ecological Alert and Recovery Thailand (Earth) op een seminar, een dag na World Environmental Day.

Behalve de MER (milieu-effectrapportage, in het Engels Environmental Impact Assessment, EIA) zijn bedrijven ook verplicht een Environmental Health Impact Assessment  (EHIA) te laten uitvoeren en een Environmental Site Assessment en deze ter goedkeuring voor te leggen aan het Office of the National Resources and Environmental Policy and Planning (Onep). Fabrieken met een kleine productie zijn daarvan vrijgesteld.

Penchom zei dat bedrijven gebruikmaken van mazen in de wet om aan deze verplichtingen tijdig te voldoen en alvast van start gaan. ‘Geen enkele wet verbiedt dat en straft ze’, aldus Penchom. Ze legt uit dat Onep, die verantwoordelijk is voor de EIA, en lokale autoriteiten die toezien op het ontwikkelen van gronden, verschillende regelingen hanteren en zich onttrekken aan hun verantwoordelijkheid om wettelijke actie te nemen tegen de eigenaren.

De informatie over het milieu is niet openbaar. Omwonenden moeten het bedrijf vragen deze te verstrekken, wat vaak niet gebeurt. Zolang de EIA niet is afgerond, kunnen ze niet in beroep gaan en ze kunnen ook niet inschatten wat de gevolgen zijn van de nieuwe fabriek voor de omgeving.

Verder op pagina 2
Verder bevat pagina 2 een bericht over Thaksin’s veroordeling, de ingebruikname van de verlengde Blue metrolijn, beide al gemeld, en de rubriek In Brief, die ik zoals gewoonlijk oversla. Nieuw zijn twee berichten.

Het ONCB waarschuwt voor contaminatie van marihuana-extracten. Het heeft in 22 ton in beslag genomen cannabis pesticides en cadmium gevonden. Een klein deel, zeven kilo, kan naar ziekenhuizen gaan, de rest wordt vernietigd.

Het andere bericht meldt dat bewoners van het district Phimai (Nakhon Ratchasima) de volgende slachtoffers van de langere droogte zijn nu het water in een lokaal reservoir met 50 procent is gezakt in vergelijking met vorig jaar.

Hoewel het deze week heeft geregend, blijft het waterpeil onder het vereiste niveau. De bewoners van vier tambons zijn al de dupe. Ook het waterpeil in de rivieren Moon en Mas is gedaald.

Het DCC heeft 35 dorpen in drie andere districten uitgeroepen tot drought-hit. In enkele grote waterreservoirs staat het water te laag: het Lam Takhong reservoir bevat 54 procent van de totale capaciteit, het Lam Phra Phloeng reservoir 14 procent.

Twitter geeft af op premierkeuze met #RIPTHAILAND

7 juni – Als laatste vandaag pagina 4, die opent met het bericht dat veel twitteraars hun teleurstelling uiten over de verkiezing van Prayut tot nieuwe premier. Ze maken gebruik van de hashtag #RIPTHAILAND. Nou, die laat aan duidelijkheid niets te wensen over.

Enkele uren nadat Prayut was verkozen, was de hashtag al de meest populaire hashtag; om 2 uur afgelopen nacht telde die 457.000 tweets. Thais en Engels sprekende twitteraars gebruikten ook de hashtag #lueknayok (#Select a prime minister) en #NotMyPM.

In een reactie op al die afkeurende geluiden zei vice-premier Prawit dat die niet afweken van wat gebruikelijk is in de politiek. Hij hoopt dat de bevolking niet te veel aandacht besteedt aan het parlementaire proces ter verkiezing van de premier, want gedane zaken nemen geen keer [mijn formulering].

Thanathorn, die door het anti-regime kamp kandidaat was gesteld en verslagen werd, zei na afloop dat hij beroofd was van zijn overwinning. Prawit wilde er niets over zeggen.

In een andere ontwikkeling, zoals de krant schrijft, belooft de Student Union of Thailand te vechten tegen wat ze noemt de poging van het militaire regime zich aan de macht vast te klampen. ‘De SUT is diep teleurgesteld door het besluit van het parlement generaal Prayut te kiezen als nieuwe premier.’

Volgens de SUT mist Prayut de kwalificaties die hem geschikt maken voor de post van premier. Hij heeft een oogje dichtgeknepen bij beschuldigingen van corruptie gepleegd door enkele van zijn naaste medewerkers en basisrechten geschonden zoals vrijheid van meningsuiting, inclusief die van student-activisten.

De SUT zegt meer dan bereid te zijn mee te werken aan pogingen om Prayut en zijn maatjes tegen te houden nog langer aan de macht te blijven. De studenten vragen alle partijen om zich bij die strijd aan te sluiten.

En hiermede besluit ik vandaag Nieuws uit Thailand, later dan gebruikelijk omdat ik mij niet lekker voelde en een tijdje ben gaan liggen.


 

Commentaar: Actievoerders worden ernstig bedreigd

6 juni – Van de laatste barbaarse aanval op anti-junta activist Sirawith Seritiwat lopen de koude rillingen over je rug want gegeven de huidige Thaise gepolariseerde politiek moet het ergste waarschijnlijk nog komen, schrijft Bangkok Post in haar hoofdredactioneel commentaar van woensdag en dat is geen overdreven constatering.

Ja New, zoals zijn bijnaam luidt, werd ernstig mishandeld nadat hij in Ratchadaphisek handtekeningen had verzameld voor zijn campagne de 250 door de junta benoemde senatoren te bewegen niet mee te stemmen in de gezamenlijke vergadering van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat waarin de nieuwe premier zou worden gekozen.

De aanval op Ja New lijkt sterk op soortgelijke aanvallen op twee andere activisten. Anti-coup Ekachai is zevenmaal aangevallen, zijn auto is in brand gestoken en hij is met de dood bedreigd. De andere, Anurak, is dit jaar tweemaal aangevallen, de tweede maal zo gewelddadig dat hij ernstig hoofdletsel opliep. Op twee na zijn de aanvallers ondanks de beschikbaarheid van CCTV-beelden en getuigen niet geïdentificeerd of gearresteerd.

Volgens de Thai Lawyers for Human Rights, die deze zaken heeft gedocumenteerd, zijn de aanvallen op de drie activisten steeds systematischer geworden en lijken ze op elkaar. Bij iedere nieuwe aanval zijn meer personen betrokken die motorhelmen dragen en de kentekenplaat van hun motorfiets hebben verwijderd. De serie aanvallen wordt door sommigen gezien als een poging ze te bedreigen en ervoor te zorgen dat ze met hun activiteiten stoppen.

De THLR groep waarschuwt dat de trend van fysieke aanvallen zich kan verbreden tot andere activisten en zowel in frequentie als ernst kan toenemen. Dit type georkestreerd geweld is verontrustend en zorgelijk gezien het feit dat er sinds de coup van mei 2014 andere vormen van intimidatie door de overheid zijn geweest, zoals aanklachten indienen, arrestaties door veiligheidspersoneel en ‘huisbezoeken’ door soldaten voor attitude adjustment.

Sommige dissidenten zijn naar het buitenland gevlucht, maar ook daar zijn ze niet veilig. Sinds december zijn zes Thaise bannelingen die naar Laos waren gevlucht, onder dubieuze omstandigheden verdwenen.

Vier zijn waarschijnlijk dood, de lichamen van twee zijn in de Mekong gevonden, verzwaard met beton in hun ingewanden (foto).

Alhoewel er geen bewijs is dat overheidselementen voor de aanvallen op het drietal verantwoordelijk zijn, geeft het gebrek aan vooruitgang dat de politie bij haar onderzoek boekt, te denken. BP besluit met de oproep dat de politie snel de daders voor de rechter moet brengen. Anders zal het klimaat van vrees alleen maar erger worden. Het gebrek aan actie kan door deze aanvallers en anderen gezien worden als een licence to escalate their campaigns of violence or even to kill. (Bron: BP, 5 juni)

Nieuws van de website 5-6 juni

• Abhisit treedt af als parlementslid omdat Democraten Prayut steunen als nieuwe premier
• VN organisaties dringen aan op strengere maatregelen tegen illegaal vissen;
Thaise trawlers registreren zich elders om de nieuwe Thaise wetten te omzeilen
• Prawit dringt er bij de VN op aan: Maak IUU-visserij een milieumisdrijf
• Particuliere sector vraagt nieuwe regering economische stimuleringsmaatregelen te nemen
• Thanathorn, voorafgaand aan stemming: Ik ben de premier van verandering
• Pathum Thani: Man in loods gearresteerd met 1,49 ton crystal meth en 91 kilo ketamine
• Overstroming en grondverschuiving blokkeren weg in Chalerm Phrakiat (Nan)
• Studenten en leraar uit Singapore besmet met chikungunya tijdens werkbezoek in Ratchaburi
• Ondernemer uit Myanmar koopt fietsen van oBike uit Singapore op voor arme kinderen
• Studie National University of Singapore: 210.000 mannen hebben seks met mannen
• Geen verrassing: Prayut met 500 stemmen gekozen tot Thailand’s nieuwe premier;
Thanathorn heeft het nakijken met 244 stemmen

Mijn God, heb medelijden met dit arme volk

6 juni – Prayut beats off rival for PM kopt Bangkok Post vandaag boven het openingsartikel. Alsof dat een prestatie was, want hij hoefde er geen enkele moeite voor te doen. Het was allemaal al bekokstoofd bij het schrijven van de nieuwe grondwet in 2017. Die bepaalde dat de Senaat zou meestemmen met het Huis van Afgevaardigden, wat Prayut automatisch een voorsprong van 250 stemmen gaf.

Een betere kop zou dan ook zijn: Prayut steelt de post van nieuwe premier. Of wat dacht u van: Democratie in Thailand definitief ten grave gedragen. Of: Mon Dieu, ayez pitié de mon âme et de ton pauvre peuple.

Dit waren de laatste woorden van prins Willem van Oranje, nadat hij getroffen was door het moordende schot van Balthasar Gerards. Met als verschil natuurlijk dat Prayut nog springlevend is, maar pauvre peuple geldt zeker voor Thailand. Geldt trouwens al vijf jaar sinds de coup in mei 2014.

Het was gisteren kat in ’t bakkie: 500 parlementsleden stemden op Prayut en 244 op zijn rivaal Thanathorn. Drie leden onthielden zich van stemming, 1 was ziek en de stem van Thanathorn onbrak omdat hij door het Constitutionele Hof geschorst is als parlementslid.

De parlementsleden uit de door Pheu Thai geleide zeven-partijencoalitie die kritische noten kraakten over Prayut’s rol als couppleger hadden net zo goed hun mond kunnen houden, want enig verschil maakte het niet.

Parlementsleden van Palang Pracharath, de partij die hem voorgedragen had, hadden zelfs de brutale moed Prayut in bescherming te nemen; ze zeiden dat hij nu door ‘democratische middelen’ de macht verwierf. Wat een gotspe!

Ik schreef het vandaag ook al in mijn Facebook column: Alle politici zijn leugenaars. De enige uitzondering is Abhisit die zich aan zijn belofte hield Prayut niet te zullen steunen als nieuwe premier. Hij stelde zijn functie als parlementslid ter beschikking en verliet de vergaderzaal.

Ik beperk mij tot een enkel citaat uit de beraadslagingen.
– Parlementslid Suthin uit Maha Sarakham (Pheu Thai) zei dat Prayut de ethische eigenschappen ontbeert die vereist zijn van een premier. Hij pleegde een coup en gaf zichzelf vrijstelling van vervolging. Suthin vergeleek dat met iemand die een tempel in brand steekt en daarna tot abt wordt benoemd.

– Secretaris-generaal Piyabutr (Future Forward) kritiseerde Prayut’s veelvuldig gebruik van het dictatoriale artikel 44 van de interim-grondwet dat hem absoluut macht verleende, en zijn herhaalde pogingen om aan de macht te blijven. Hij zei dat wijziging van de grondwet moeilijk is, wat erop duidt dat het regime zijn greep op de macht wil continueren. Tevergeefs deed hij een beroep op de senatoren niet deel te nemen aan de stemming.

– Senator Seree maakte zich kwaad over de aanval van Pheu Thai en Future Forward parlementsleden op Prayut. Hij verdedigde de coup want die was gerechtvaardigd omdat het land diep verdeeld was en wijdverspreid geweld aan de horizon opdoemde.

‘Als ik voor generaal Prayut stem, baseer ik mijn beslissing niet op eenzijdige informatie. Ik heb ook research gedaan naar de FFP-leider om te bepalen of hij geschikt is het land te leiden. Wat ik ontdekte was schokkend. De grondwet van de partij bevat geen enkele verwijzing naar de constitutionele monarchie, terwijl andere partijen dat wel doen. Ik ben gek op dictatorial democracy maar geen fan van quasi-democratie.’

Intussen hield Thanathorn buiten de vergaderzaal een persconferentie. Hij zei: ‘Coups leiden Thailand alleen maar naar een dead end. We moeten van het parlement een plaats van honour maken, niet een plaats waar het geloof van mensen sterft.’ (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2019)

Abhisit houdt zich aan zijn woord

6 juni – Na 28 jaar als parlementslid voor de Democratische partij waarvan 14 jaar als partijleider is voor Abhisit Vejjajiva een eind gekomen aan zijn politieke loopbaan. Gisteren kondigde hij zijn vertrek aan omdat zijn partij besloten had zich aan te sluiten bij de Palang Pracharath coalitie met Prayut als premier. Abhisit zei tijdens zijn afscheidsspeech in het parlement dat hij het besluit respecteerde, maar zijn commitment to the public good was groter.

Enkele weken voor de verkiezingen van 24 maart had Abhisit al gezegd Prayut niet te zullen steunen als premier. Hij trad als partijleider af nadat de partij een gevoelige verkiezingsnederlaag had geleden. Niettemin stemden bijna 4 miljoen kiezers op de Democraten, die zijn standpunt kenden, en die wilde hij niet verraden [mijn woordkeus].

Abhisit verwees naar een uitspraak van Gandhi die zeven zonden in de samenleving onderscheidde; één daarvan is politiek zonder principes. ‘Gedurende mijn gehele politieke loopbaan heb ik me gehouden aan mijn idealen en principes. Dit is geen triviale zaak. Ik geloof dat alleen politiek die gebaseerd is op idealen en principes de natie op de lange termijn ten goede kan komen.’

Dit ter aanvulling op het bericht in Nieuws van de website, waarin ik zijn vertrek al noemde. BP besteedt er op de voorpagina een lang 1-koloms bericht aan.

PCD: Pogingen gebruik plastic te verminderen hebben succes

6 juni – Ik heb er persoonlijk nog niets van gemerkt, maar Bangkok Post heeft als motto ‘The newspaper you can trust’, dus het moet wel waar zijn [knipoog]. De pogingen om het gebruik van plastic te verminderen zijn ‘een succes’, kopt de krant boven de opening van pagina 2.

Dat wil zeggen volgens het Pollution Control Department (PCD) in een terugblik op het eerste jaar van de anti-plastic campagne. Adjunct directeur-generaal Suwanna zegt dat vermindering nog op vrijwillige basis gebeurt, maar ‘we received strong cooperation’.

Hij noemt als succes de afname met 80 procent van het gebruik van plastic ringen om waterflessen mee af te sluiten. Dat is te danken aan de medewerking van vijf bedrijven. Verder constateert hij dat consumenten vrijwillig afzien van het gebruik van single-use plastic zakken en dat de wet met betrekking tot plastic afval management beter wordt gehandhaafd.

De Food and Drugs Administration werkt intussen aan een plan om het gebruik van microbeads uit te bannen. Dat zijn minuscule plastic deeltjes, kleiner dan een millimeter, die in cosmetica worden gebruikt. Een panel van het ministerie van Milieu doet zijn uiterste best een eind te maken aan het gebruik van plastic rietjes, plastic boodschappentassen, plastic bekers en piepschuim etensbakjes.

Met het recyclen van plastic afval worden nog weinig vorderingen geboekt. Slechts 0,5 miljoen ton van de 2 miljoen ton die jaarlijks wordt gegenereerd, is vorig jaar gerecyceld. De nationale roadmap heeft als doelstelling dat al het plastic tegen 2027 volledig hergebruikt wordt.

Gisteren was World Environment Day, maar het bericht meldt niets over activiteiten.

De vis wordt nog steeds duur betaald

6 juni – Vice-premier Prawit heeft gisteren een beroep gedaan op de VN om de zogeheten IUU-regeling strenger toe te passen en er een milieumisdrijf van te maken. Meldde ik al even in Nieuws van de website.

Op een forum over de IUU-visserij (Illegal, Unreported, Unregulated) zei hij dat Thailand trots is op het succes dat het land geboekt heeft bij het aanpakken van IUU. ‘We hopen verdere internationale samenwerking te zien. We willen ook dat de VN niet alleen gevallen van vernieling aanpakt, maar ze ook beschouwt als een misdrijf waarvoor de daders bestraft moeten worden. Als voorzitter van Asean maakt Thailand van het uitbannen van IUU een prioriteit.’

Een van de stappen die gezet dienen te worden, is de vorming van een Aseanbreed regionaal orgaan om IUU te onderdrukken en informatie uit te wisselen, aldus Prawit. Thailand zal de Asean-landen aanmoedigen de Port State Measure Agreement over te nemen om illegale trawlers uit te bannen.

De FAO, ILO en de International Organisation for Migration wijten de uitputting van de maritieme rijkdommen aan de IUU-praktijken. Volgens een gezamenlijke verklaring leidt die jaarlijks tot een verlies van US$5 miljard (156 miljard baht). De organisaties beschouwen ze als grensoverschrijdende misdaad, samen met piraterij, mensenhandel en drugssmokkel.

Eliminering van IUU visserij zal ervoor zorgen dat de toekomstige voedselveiligheid verzekerd is, dat bestaansmiddelen en de visstand worden beschermd, duurzaamheid bevorderd wordt, werkomstandigheden verbeteren en dat voorzien wordt in een bloeiende blauwe economie.

Kort Nieuws donderdag 6 juni

– Het grootste deel van pagina 2 wordt in beslag genomen door een fotoimpressie van wat de krant een new era noemt. Dus nu weet ik dat voormalig House Speaker Chai Chidchob, lid van Bhumjaithai, in een rolstoel arriveerde en Thaopipob van Future Forward op zijn motorfiets kwam, dat zo te zien een nogal oud exemplaar is.

Verder bevat de 2 twee berichten. Een legertrainer die zijn leven opofferde tijdens een oefening in het gooien van granaten in het Infantry Centre in Prachuap Khiri Khan, wordt geloofd als held. De 32-jarige sergeant majoor eerste klasse rukte een unpinned granaat uit de handen van een kadet die geschrokken leek en het ding niet wilde weggooien. De kadet verloor zijn rechterarm, de trainer overleed.

Voor zijn opoffering heeft het leger hem een zevenvoudige promotie gegeven tot luitenant-kolonel. Vrienden vertellen dat hij een wees was en bij zijn 78-jarige adoptieve moeder, zijn vrouw en zijn dochter woonde. Ze beschrijven hem als een gerespecteerd iemand in zijn woonplaats in Chumphon, die graag mensen hielp wanneer hij maar kon.

Het tweede bericht meldt dat de gemeenteraad van Bangkok akkoord is gegaan met de afvalwaterheffing die in 2004 veranderd is, maar nooit geïncasseerd is; waarom vermeldt het bericht niet. Als grondslag wordt 80 procent van het watergebruik door particulieren en bedrijven gehanteerd. Normale huishoudens betalen 2 baht per kubieke meter, die naar schatting resulteert in een maandelijkse rekening van 50 baht; commerciële gebouwen betalen 4 baht en industrieën 8 baht.

Volgens de voorzitter van een panel dat de regeling onder de loep heeft genomen, is uit een onderzoek gebleken dat 80 procent van een steekproef van 1.111 inwoners het eens is met de heffing. Wanneer de gouverneur het groene licht geeft, wordt de heffing als eerste in de 21 districten geheven, waar het afvalwater in acht faciliteiten wordt behandeld. Bangkok telt 50 districten. De gemeente verwacht jaarlijks 500 miljoen baht te kunnen incasseren.

– Pagina 3 bevat zes berichten en de rubriek In Brief met vijf kortjes. Aan de opening, de IUU-visserij, besteedde ik al in een apart bericht aandacht. Verder op de pagina:

1 Tal van intrastructurele transportprojecten in het Noordoosten zijn in voorbereiding om verbindingen te leggen tussen Thailand en Laos, aldus minister Arkhom (Transport), maar bij welke gelegenheid hij dit zei, vermeldt het bericht niet. De krant somt ze netjes met alle details op; ik beperk me door ze alleen kort te noemen.

Als eerste de zesde Thai-Lao Friendship brug die Ubon Ratchathani verbindt met Salawan. Het kabinet heeft daarvoor dinsdag toestemming verleend. Het tweede project is een vierbaansweg van 139 kilometer tussen Udon Thani en Bung Kan. De aanleg begint in 2021. Nummer drie is een vierbaansweg langs de Mekong in Nong Khai, Nakhon Phanom, Mukdahan en Amnat Charoen.

De minister noemde verder een spoorlijn van Thailand naar Vietnam via Laos tussen een diepzeehaven in Vietnam en Laem Chabang. [De krant schrijft spoorlijnen en lokaliseert ze in de Eastern Economic Corridor, maar dat begrijp ik niet goed]

2 Tenminste vijf leden van de New Dems groep hebben hun lidmaatschap van de partij opgezegd uit onmin dat de Democraten besloten hebben zich aan te sluiten bij de Palang Pracharath coalitieregering met Prayut als premier. Van één, Parit ‘Itim’ Wacharasindhu, een parlementslid voor Bangkok, meldde ik al dat hij geschreven had op Facebook de partij de rug te zullen toekeren. Evenals Abhisit had hij tevergeefs gepleit voor een oppositierol. De groep bestaat nu nog uit dertig leden.

Het vertrek heeft wisselende reacties opgeleverd. Een docent economie aan de Thammasat universiteit zegt: ‘Als je vertrekt omdat je niet het feit kunt verdragen dat de echte wereld anders dan verwacht, is dat alleen maar je ego dat spreekt.’ Maar een activist prijst Itim: ‘Bedankt dat je je waardigheid bewaart en de mensen respecteert.’

3 Universitaire graduates krijgen toestemming als bedrijfsarts te werken om ondernemers te helpen die kampen met een tekort aan experts in arbeidsveiligheid. De Workplace Health and Safety Commission heeft dit besluit genomen ondanks eerder geuite bezwaren van wetenschappers en arbeidsvoorvechters. De toestemming, die wordt vastgelegd in een wet, geldt voor graduates die minstens 5 jaar ervaring hebben en 222 uur aan training in het veld volgen.  Succesvolle kandidaten krijgen voor 5 jaar toestemming.

4 en 5 kan ik overslaan, want zijn al bekend: de geblokkeerde weg in Nan, gemeld in Nieuws van de website, en het eerder vermelde verbod op naem nueang in de handbagage van vliegtuigpassagiers. Elk pakje bevat 400 milliliter, terwijl 100 het maximum is.


 

Nieuws van de website 4-5 juni

• ITD doet aangifte tegen ziekenhuis dat 30.000 baht rekende voor behandeling tegen diarree
• Samut Prakan: Vrachtwagen met 100 aardgascilinders vat vlam en explodeert onder expressway
• Thai National Shippers Council vermindert verwachting exportgroei van 3 naar 1 pct
• Enkele FFP parlementsleden elk 30 tot 120 mln baht aangeboden als ze voor Prayut stemmen
• Touwtrekken om winnend lot van 30 mln baht geëindigd; agent is rechtmatige eigenaar, zegt rechtbank
• PPRP maakt coalitie bekend met 6 kleine partijen, tezamen 130 van de 500 Huis-zetels
• FFP vraagt schorsing van 30 parlementsleden vnl van PPRP wegens verboden aandelenbezit
• Anti-legeralliantie draagt Thanathorn (Future Forward) voor als premier
• Democraten (53 zetels) sluiten zich na lang aarzelen aan bij Palang Pracharath
• Oogartsen Siriraj ziekenhuis boeken succes met stamceltransplantatie bij (half) blinde patiënten

Democraten steunen ondemocratische Prayut

5 juni – Democraten steunen Prayut als premier, kopt Bangkok Post vandaag pontificaal boven haar openingsartikel. Om maar gelijk met een persoonlijke noot te beginnen. De partij maakt een lachertje van haar naam want de afgelopen 5 jaar is wel gebleken dat Prayut niets moet hebben van democratie; zijn recente verwijzing naar Animal Farm vormt daar een treffende illustratie van.

De beslissing van de Democraten om zich aan te sluiten bij de coalitie die geleid wordt door Palang Pracharath, gisteren bekend gemaakt door partijleider Jurin Laksanavisit, vormt een fraai voorbeeld van handjeklap, want het is de Dems gelukt de kabinetsposten Landbouw en Handel in de wacht te slepen. Ook haar eis de grondwet te wijzigen, is door FFP ingewilligd, maar hoe ingrijpend de Dems het mes in de ondemocratisch geachte grondwet willen zetten, heb ik nog nooit gelezen.

De ‘dertig zilverlingen’ die de Democraten hebben ontvangen, bestaan verder uit het ministerie van Sociale Zaken, een post als vice-premier en vier staatssecretariaten (Onderwijs, Volksgezondheid, Binnenlandse Zaken en Transport). De partij heeft ook de functie van House Speaker mogen leveren om haar naar het pro-regime kamp te lokken.

De partij vergaderde gisteren vijf uur over aansluiting bij PPRP die met 61 tegen 16 stemmen en 2 onthoudingen het groene licht kreeg van het partijbestuur en de parlementsleden. Voormalig premier Abhisit lukte het niet zijn partijgenoten te overtuigen van hun ongelijk. Volgens een bron was hij een uur aan het woord waarin hij uitlegde dat de Democraten beter in de oppositie konden gaan.

Na de stemming zegde voormalig Kiesraadcommissaris Somchai zijn lidmaatschap op en ook een lid van de Jonge Democraten schreef op zijn Facebook-pagina dat hij onmiddellijk zijn politieke rol beëindigde.

De door PPRP geleide coalitie steunt nu op een meerderheid van 254 zetels in het Huis van Afgevaardigden. Omdat  alle parlementsleden van de Democraten hebben beloofd vandaag voor Prayut als nieuwe premier te zullen stemmen, en de 250 door de junta benoemde senatoren uit dankbaarheid dat ook zullen doen, is het voor hem kat in ’t bakkie. Zoals een commentaar al eens eerder luidde: Er verandert niets in Thailand.

Het enige wat verandert is dat Prayut geen gebruik meer kan maken van het dictatoriale artikel 44 in de interim-grondwet maar hij kan altijd de hulp van de Senaat inroepen om zijn zin door te drijven. Bovendien zijn de Kiesraad en NACC als was in zijn handen, omdat ze ook door de junta zijn benoemd.

Prayut zei na de kabinetsvergadering van gisteren dat degenen die zich bezig houden met de vorming van een nieuwe regering er zeker van dienen te zijn dat het een stabiel bestuur is, iets waaraan critici sterk twijfelen gezien het grote aantal coalitiegenoten. ‘De volgende regering behoort tot geen enkele politieke partij maar behoort tot het volk’, aldus Prayut.

Hij zei ook te geloven dat de parlementsleden en senatoren volwassen genoeg zijn om hun taak vandaag uit te voeren bij de stemming over een nieuwe premier. En hij zei te hopen dat ze zich houden aan de agenda en hem niet kritiseren. Daarvoor kunnen House Speaker Chuan en senaatsvoorzitter Pornpetch zorgen, die volgens Prayut heel goed in staat zijn de orde te bewaren tijdens de gezamenlijke vergadering. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2019)

En toen was er weer koffie

5 juni – Evenals gisteren onderbreek ik weer de samenstelling van Nieuws uit Thailand voor mijn ochtendritueel: tanden poetsen, ontbijten en in alle rust de krant scannen. Hoewel het niet extreem heet is, transpireer ik als een otter. De boxershort die ik aan heb, plakt aan mijn lijf en mijn handen zijn klam. Dat zal wel komen door de hoge luchtvochtigheid. Een verfrissend regenbuitje zou wonderen doen – mag ook een stortbui zijn, want ik hoef voorlopig niet naar buiten.

Voordracht Thanathorn ergert Pheu Thai-ers in Noordoosten

5 juni – Inclusief het openingsverhaal bevatten de vier pagina’s binnenlands nieuws in het eerste katern van BP vier politieke berichten – wat mij betreft te veel van het goede [beter gezegd: het kwade]. De zogeheten bovenop (bovenopening) meldt het succes met de stamceltransplantatie. Het artikel legt uit dat een techniek is gebruikt die bekend staat als Slet (Simple Limbal Epithelial Transplant), waarbij de beschadigde hoornvliezen worden hersteld.

De methode werd voor het eerst vijf jaar geleden gebruikt en heeft een succespercentage van 83 procent tegen 77 procent wanneer de conventionele techniek wordt gebruikt. Tot nu toe zijn op 86 ogen van 75 deels en volledig blinde patiënten transplantaties verricht.

Het derde artikel op de voorpagina meldt dat enkele Pheu Thai parlementsleden ontevreden zijn met de nominatie door de partij van partijleider Thanathorn (Future Forward) als kandidaat-premier. De schorsing als parlementslid door het Constitutionele Hof vormt daarvoor geen beletsel.

Een PT-lid uit Maha Sarakham, een provincie in het Noordoosten, zegt dat 84 van de parlementsleden uit het Noordoosten mevrouw Sudarat steunen, voorzitter van PT’s strategiecommissie die overigens zelf heeft verklaard geen trek te hebben in de functie. Ook twee andere kandidaten hebben het nakijken.

PT secretaris-generaal Phumtham zegt dat de partij Thanathorn moest steunen om de uit zeven partijen bestaande coalitie samen te houden zodat ze gezamenlijk tegen de poging van het regime kunnen vechten om zijn macht te verlengen.

Thanathorn zei gisteren bereid te zijn om zijn visie uiteen te zetten, wanneer het Huis daarvoor toestemming verleent, ongeacht of Prayut aanwezig is of niet. ‘De mensen dienen te weten hoe de volgende premier het land wil leiden.’

Thanathorn drong er ook bij de Democraten en Bhumjaithai op aan af te zien van aansluiting bij Palang Pracharath, de kruiwagen van Prayut. Volgens hem was het nog niet te laat ‘het juiste besluit te nemen de poging van de NCPO te stoppen om zich aan de macht vast te klampen. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2019)

Future Forward zint op wraak

5 juni – Future Forward heeft de House Speaker in een petitie gevraagd het Constitutionele Hof te verzoeken na te gaan of dertig parlementsleden, de meesten van Palang Pracharath, de regels ten aanzien van aandelenbezit hebben overtreden. Volgens secretaris-generaal Piyabutr is de House Speaker verplicht de petitie door te sturen omdat die door meer dan een tiende van alle afgevaardigden is ingediend.

Dit moet wel een wraakactie zijn voor de jacht op partijleider Thanathorn, die door de Kiesraad van hetzelfde wordt beschuldigd en geschorst is als parlementslid totdat het Hof een uitspraak doet. Piyabutr vindt dat de dertig ook geschorst moeten worden, want: Gelijke monniken, gelijke kappen.

FFP heeft nog meer kritische noten op zijn zang, want eist ook dat het Huis van Afgevaardigden de kwalificaties van de premier-kandidaten onderzoekt alvorens er over te stemmen. Lijkt me een poging om Prayut’s kwaliteiten eens kritisch tegen het licht te houden, zonder het gevaar van vervolging te lopen.

Verder meldt het bericht, ‘in een andere ontwikkeling’ zoals de krant schrijft, dat geprobeerd is FFP-parlementsleden om te kopen om vandaag Prayut’s verkiezing als premier te steunen; ze zouden zelfs met de dood zijn bedreigd. In totaal is een bedrag van 120 miljoen baht aangeboden, maar door wie vermeldt het bericht niet.

FFP voorlichter Pannika waarschuwt dat partijen die zich bezig houden met het losweken van overlopers uit andere partijen ontbonden kunnen worden wanneer partijbestuurders zich eraan hebben schuldig gemaakt. Het is ook mogelijk juridische actie tegen de zogeheten cobra’s te nemen op grond van de organieke wet op politieke partijen.

Jatuporn serveert mosterd voor de maaltijd
Ik ben inmiddels op pagina 3 beland die met dit bericht opent. Het tweede bericht meldt dat UDD voorzitter Jatuporn (roodhemden) gisteren op een forum van de steungroep voor nabestaanden van de 1992 Black May protesten er bij de Democraten en Bhumjaithai op aandrong zich aan hun belofte te houden en zich niet aan te sluiten bij de Palang Pracharath-coalitie. [Oh ja, hebben ze dat beloofd?]

Jatuporn gaat ervan uit dat premier Prayuth wordt gekozen als premier van de nieuwe regering. Hij zei dat Prayut uiteindelijk een minderheidsregering zou gaan leiden, maar dat is inmiddels al door de gebeurtenissen achterhaald. Een gevalletje van mosterd voor de maaltijd.

Kort Nieuws woensdag 5 juni

– De politie bereidt een petitie voor tegen partijleider Thanathorn en twee anderen die door oprichter Rachen van de New Alternative Party zijn beschuldigd van belediging van de onlangs overleden Prem Tinsulanonda, voorzitter van de Privy Council, het adviesorgaan van de koning. Rachen heeft daarover gisteren bij de Technology Crime Suppression Division een klacht ingediend.

‘Prem was een vertegenwoordiger van de koning. We dienen hem met respect te behandelen’, zegt Rachen namens zijn groep Khon Rak Pa (People who love Pa, de bijnaam van Prem). Hij vermoedt dat de vermeende beledigingen het begin zijn van pogingen de Privy Council en het leger te vernietigen. ‘Dat kunnen we niet accepteren en we laten het nooit gebeuren.’ Wat voor vreselijks Thanathorn en de anderen hebben gezegd, vermeldt het bericht om begrijpelijke redenen niet.

– Drie organisaties hebben in een Memorandum of Understanding met het Department of Thai Traditional and Alternative Medicine beloofd 10 ton cannabis aan het departement te leveren voor de productie van traditionele medicijnen met cannabis ingrediënten. De drie leveranciers zijn het Office of the National Farmers Council, Kasetsart universiteit campus Chalermprakiat in Sakon Nakhon en de Rajamangala University of Technology Isan. Behalve over de leverantie zijn ook afspraken gemaakt over research en ontwikkeling.

De National Farmers Council verwacht deze maand te kunnen beginnen met het planten van cannabis na een vergunning te hebben gekregen van de FDA. In oktober kan de marihuana geoogst worden.

‘We planten organisch en met binnenlandse soorten, bestuderen de productiekosten, opbrengst en kwaliteit op de proefvelden, zodat we een kostenberekening kunnen maken om aan de autoriteiten te overleggen voor gebruik op gebieden waar commercieel wordt geplant door een community enterprise’, zegt secretaris Sompoon.

De raad gaat in vier regio’s marihuana planten en de opbrengst naar regionale ziekenhuizen sturen. Per rai kunnen 400 cannabisstruiken worden geplant. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg 2019)

– Het Doejong jonkie dat in april op een strand in Krabi is gevonden en gered is door dierenartsen wordt na genezing in de komende zes maanden naar zee terug gebracht.

Het 1 jaar oude zoogdier dat haar moeder was kwijt geraakt, is aan het herstellen alhoewel uit het laatste onderzoek is gebleken dat ze te mager is voor haar leeftijd.

Momenteel wordt er voor haar gezorgd in Point Dugong, een populaire plaats op Koh Libong om dujongs te observeren. Elke dag wordt ze gevoed met 1 tot 2 liter melk, vitamines en mineralen. Ze wordt ook aangemoedigd te zwemmen om haar in een goede fysieke conditie te houden en haar stress te verminderen.

De plaatselijke bevolking heeft haar Mariam gedoopt, een Arabische naam die ‘lady of the sea’ betekent.

– Van de vijf kortjes in de rubriek In Brief noem ik er twee. De provinciale rechtbank van Krabi heeft haar beslissing over het beroep van de zes ter dood veroordeelde mannen tot volgende maand uitgesteld. Het zestal kreeg de doodstraf voor de moord op een dorpshoofd en zeven familieleden in juli 2017. De rechtbank besloot tot uitstel omdat een van de verdachten die was vrijgelaten op borgtocht, niet kwam opdagen.

Een 55-jarige man heeft in winkelcentrum CentralWorld een dodelijke val gemaakt van de zesde verdieping. Hij kwam op de tweede verdieping terecht. Een familielid heeft de politie verteld dat ze dichtbij het hek foto’s aan het nemen waren, toen een van hen plotseling viel.

– Kleine aanvulling op het bericht in Nieuws van de website van gisteren over de aanval op politiek activist Sirawith Seritiwat. Vice-premier Prawit geeft de verzekering dat de politie de mishandeling zal onderzoeken. De politie bekijkt thans videobeelden van bewakingscamera’s in de buurt van de aanval. De krant brengt de aanval in verband met het lobbyen door Ja New, zoals zijn bijnaam luidt, bij senatoren om niet te stemmen voor Prayut als nieuwe premier. Sirawith heeft nog geen verklaring afgelegd bij de politie.

– Nog drie bedrijven azen op de concessie om de belastingvrije winkels op Phuket, Chiang Mai en Hat Yai te exploiteren. De vierde, Central Department Store, is afgevallen. Volgende week maandag maakt AoT bekend wie de gelukkige winnaar is. De concessie voor Suvarnabhumi is door de King Power Group gewonnen, die het hoogste bod uitbracht.

– Feestvierders die een bang fai vuurpijl afschieten, kunnen voortaan via een app toestemming aan de autoriteiten vragen. De app is ontwikkeld door het Geo-Informatics and Space Technology Development Agency. Het afschieten van de levensgrote vuurpijlen is met name populair in de Isaan.

– En hiermee besluit ik Nieuws uit Thailand vandaag, want pagina 4 opent met een bericht dat ik al noemde in Nieuws van de website. De genoemde ex-politieagent is door de provinciale rechtbank van Kanchanaburi als rechtmatige eigenaar aangewezen van de lootjes waarop in november 2017 de hoofdprijs van 30 miljoen baht viel.

Maar in tegenstelling tot wat het websitebericht suggereert, gaat het touwtrekken door. De verliezer, een gepensioneerde onderwijzer, gaat in beroep en de winnaar bereidt een civiele zaak tegen hem voor wegens valse beschuldigingen.

Verder bevat de pagina een achtergrondverhaal over de vergrijzende bevolking. De kop meldt dat ouderen onder een toenemende last gebukt gaan. Oudere vrouwen lopen het risico de enige broodwinnaar te worden en onder de armoedegrens te moeten leven. Meer weten? Lees: Elderly face increasing burden


 

Nieuws van de website 3-4 juni

• Politiek activist Ja New mishandeld, wil aanvallers laten vervolgen voor poging tot moord
• Plai Ekachai (33) erkend als witte olifant, eerste onder het bewind van Rama X
• Explosie in transformator vermoedelijke oorzaak brand Chatuchak markt
• Nieuwe beperking op handbagage in vliegtuig: Verbod op Vietnamese gegrilde varkensvleesworstjes want bijgeleverde saus overschrijdt maximum
• Khon Kaen: Busbestuurder beboet, vervoerde te veel passagiers
• Centrale bank: Banken mogen biometrische gegevens (gezichtsherkenning en vingerafdrukken) gebruiken bij openen bankrekening

Prayut sluit visie speech uit

4 juni – Tijdens de verkiezingscampagnes weigerde Prayut al in discussie te gaan met de overige premier-kandidaten en nu weer wil hij niet deelnemen aan een debat met zijn rivalen wanneer het parlement morgen bijeenkomt om de nieuwe premier te kiezen.

Hij zegt zijn ‘visie’ de afgelopen 5 jaar gegeven te hebben. ‘Is dat niet genoeg?’, antwoordde hij toen hem gevraagd werd of hij gehoor zou geven aan de oproep van academici en politici om zijn plannen uiteen te zetten.

Een van de politici die vinden dat de kandidaten hun visie moeten toelichten is partijleider Wan Muhammad Nor Matha (Prachachat). Hij steunt de door Pheu Thai gevormde coalitie, hoewel die nog niet bekend heeft gemaakt wie ze voordraagt als premier. Hij zei dat hoewel er geen wettelijke eisen voor zo’n toelichting zijn, is het ook niet verboden.

Senaatsvoorzitter Pornpetch vreest dat de vergadering van morgen wel eens heel erg lang kan duren. Voorafgaand aan de stemming zullen parlementsleden willen debatteren, waarbij ze ook kunnen ingaan op de kwalificaties van Prayut die door Palang Pracharath is voorgedragen en gezien de stemmenverhoudingen de meeste kans maakt premier te worden.

House Speaker Chuan Leekpai, die de gezamenlijke vergadering van Huis en Senaat voorzit, zegt geen tijdlimiet te zullen stellen aan het debat daar sommige leden van het Huis van Afgevaardigden ook het woord willen voeren over de selectie van de senatoren [door de junta]. Kandidaat-premiers zullen vermoedelijk ook het woord willen voeren.

Naar verwachting maakt Palang Pracharath vandaag de samenstelling bekend van de door haar gevormde coalitie. Volgens een bron bestaat die uit Action Coalition for Thailand (mede opgericht door volksmenner Suthep), Chartpattana, People’s Reform Party, Rak Pheunpa Praphet en de Thai Local Power Party, die samen 14 zetels hebben.

Of Bhumjaithai, Democraten en Chartthaipattana zich daarbij aansluiten is nog steeds niet bekend. Vandaag nemen de Democraten (53 zetels) daarover een besluit. De Democraten azen op drie kabinetsposten: Landbouw, Handel en Sociale Zaken.

Volgens een eerder bericht zouden enkele PPRP-ers, opererend onder de naam Sam Mitr groep, Landbouw opeisen en volgens dit bericht wil PPRP alleen een staatssecretariaat voor Handel afstaan en niet de ministerspost. Een bron zegt dat dit gunstiger is voor de Democraten want dan zwaaien ze de scepter over het Internal Trade Department.

PPRP zou ook Onderwijs hebben aangeboden, aldus de bron, want die post past mooi bij het partijbeleid van de Dems om human resources (personeelsbeleid) te ontwikkelen en armoede aan te pakken.

De Democraten stellen drie eisen aan PPRP: ze moet akkoord gaan met wijziging van de grondwet, ze moet het agrarisch prijsbeleid van de Democraten onderschrijven en ze moet kabinetsposten aanbieden waardoor de partij haar verkiezingsbeloftes kan realiseren. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2019)

Prayut heeft een droom

4 juni – Premier Prayut is toch minder eendimensionaal – laat ik het eufemistisch zeggen – dan ik altijd heb gedacht, want hij bleek eerder de klassieker Animal Farm  te hebben gelezen en nu stelt hij de Engelse Cotswolds met zijn glooiende heuvels ten voorbeeld bij de ontwikkeling van Klong Mu Muang Derm en Klong Lord, twee kanalen in Bangkok’s oudste wijk Rattanakosin IsIand.

Prayut ontvouwde zijn droom toen vele honderden vrijwliigers gisteren klaar stonden om ter gelegenheid van de verjaardag van de koningin beide kanalen een grote schoonmaakbeurt te geven. Op pagina 3 staat een 4-koloms foto van alle Miepen Kraak, maar die kan ik niet tonen want het is een fotobericht. Een indrukwekkend gezicht, vooral door de eenvormigheid want ze droegen allemaal een geel shirt en een blauw petje. Op de foto steken ze hun rechterarm met gebalde vuist omhoog.

Permanent secretaris Nat van Defensie licht een tipje van de sluier op van de plannen. Langs de kanalen worden gele starflowers (Trientalis borealis, volgens Wikipedia heeft die witte bladeren) geplant, oude gebouwen worden gerenoveerd en krijgen een lichtgeel verfje. De renovatie is een voortvloeisel van de ‘succesvolle’ opknapbeurt voor het Lat Phrao kanaal.

Verder op de voorpagina

4 juni – Bangkok Post telt vandaag elf nieuwsberichten c.q. -verhalen op de drie binnenlandpagina’s van het eerste katern alsmede de rubriek In Brief met vijf kortjes. Op de voorpagina staat een grote foto van een portret van koningin Suchida gekleed in traditionele zijden outfit met premier Prayut en echtgenote ervoor die gisteravond een candle light ceremonie leidden op Sanam Luang.

Verder op de voorpagina een bericht over het voornemen het vakantie-eiland Phuket te ontwikkelen tot een centrum van Mice-activiteiten, een afkorting die staat voor Meetings, Incentives, Conferences  en Exhibitions.

Tal van infrastructurele werken en ontwikkelingen zijn de komende tijd te verwachten om dat plan te realiseren, zegt voorzitter Thapana van de Thai Association for Town Planning. De boom wordt mogelijk gemaakt door de nieuwe stadsontwikkelings blueprint, die het grondgebruik en infrastructurele ontwikkelingen beter reguleert. Inmiddels is de blueprint al tweemaal in een hoorzitting aan de stadsbevolking voorgelegd en heeft een uitgebreide feedback gekregen.

De blueprint, nu nog een ontwerp, is nog niet klaar want het ministerie van Binnenlandse Zaken is verplicht meer hoorzittingen en reviews te houden om er zeker van te zijn dat het plan voorziet in de behoeftes van de inwoners en bedrijven en geen negatieve gevolgen heeft voor het milieu.

Naar verluidt zou het Department of Town Planning zich zorgen maken over de gevolgen voor het kust ecosysteem, daar het plan voorziet in de bouw van hoogbouw direct langs de kust tot 15 verdiepingen hoog en 25 verdiepingen landinwaarts.

Als eerste worden in Patong vier conferentiecentra gebouwd met elk een maximale capaciteit van 3.000 personen (kosten 1 miljard baht). In de komende vijf jaar wordt gewerkt aan de ontwikkeling van een Mice district bij het strand van Patong met voetgangersvriendelijke wegen. De wegen naar de luchthaven worden verbeterd en het aantal bussen wordt vermeerderd.

Phuket krijgt een tweede luchthaven en een trambaan tussen de huidige en nieuwe luchthaven. Voorts staat de bouw van 70.000 appartementen op het verlanglijstje. De economie krijgt daardoor een oppepper, maar de grondprijzen stijgen wel twee- tot driemaal, aldus Thapana.

En toen was er koffie

4 juni – Alvorens door te stomen naar pagina 2 en 3 gaat deze jongen eerst loungen met een kop koffie en een koekje. Het is weer warm en mijn handen zijn al bezweet wat het typen bemoeilijkt. De eerste boterham belegd met tonijn heb ik al verorberd. Als ik klaar ben met Nieuws uit Thailand volgt de lunch met brood en een hardgekookt ei. Snufje zout erop voor de smaak.

Kort Nieuws dinsdag 4 juni

– ‘Ik meen dat Thailand de potentie heeft om een middelpunt te worden voor internationale start-ups, daar het land geografisch gezien een toegangspoort naar Zuidoost-Azië is’, zegt Wongsamran, directeur van het Start-Up Thailand initiative van het National Innovation Agency (NIA), in het openingsverhaal van pagina 2.

Het citaat geplaatst in een zogeheten uitgelicht kader met een vettere letter, maakt gelijk duidelijk wat wordt bedoeld met de term unicorn in de kop, letterlijk een mytisch dier uit de Oudheid met een spiraalvormige hoorn op zijn voorhoofd. De term heeft betrekking op een startup bedrijf, volgens Wikipedia met een waarde van meer dan $1 miljard. Ze werd in 2013 door de venture capitalist Aileen Lee bedacht.

Als tweede grootste economie in Asean heeft Thailand de afgelopen jaren grote sprongen gemaakt met als resultaat dat het NIA binnenlandse startups zal aanmoedigen binnen- en buitenlands venture kapitaal aan te trekken om tussen de $10 en $100 miljoen te investeren in Thaise start-ups. Het aantal opstartbedrijven is aanzienlijk toegenomen, grote bedrijven verhogen hun investeringen in opstartbedrijven en het totaal aan investeringen door venture capitalists is significant toegenomen, zegt het NIA.

Ik laat het hierbij want het is een nogal technisch verhaal. Meer weten? Klik hier: Searching for the next ‘unicorn’.

– De juridische vereniging van de Thammasat universiteit gaat de regering, de Spoorwegen (SRT) en het ministerie van Transport in een petitie vragen het rechtbankbevel aan te vechten om 58 miljard baht te betalen aan Hopewell Holdings in Hong Kong wegens verbreking van het contract in 1997 voor de aanleg van een gecombineerde verhoogde snelweg en spoorlijn tussen Don Mueang en het stadscentrum.

Voorzitter Somsak van de TU’s Law Association maakte dat zaterdag bekend op een door de vereniging georganiseerd forum. Hij zei dat het Hopewell dispuut een case study is in het nemen van maatregelen om fouten te voorkomen wanneer juridische ruzies uitbreken tussen de overheid en een particulier bedrijf. Somsak vindt dat de regering een nieuwe rechtszaak moet beginnen, hetgeen de wet met betrekking tot de bestuursrechtbank mogelijk maakt.

Het bericht kauwt weer de gehele voorgeschiedenis na, maar ik volsta met de mededeling dat het contract niet voorzag in verbreking van het contract door de overheid, wat in een vorig bericht werd gemeld. (Zie verder de pagina Spoorwegen 2)

– Niet 30 winkels, zoals eerder gemeld, zijn zondagavond beschadigd bij de brand op de Chatuchak markt, maar 110. De gemeente Bangkok (BMA) heeft besloten de eigenaren een jaar lang vrij te stellen van het betalen van huurpenningen. Verder krijgt elke winkelier een vergoeding van 10.000 baht, er worden tenten neergezet zodat ze hun bedrijfje kunnen voortzetten en de reparatiekosten worden vergoed. Nou, daarvoor mogen ze in hun handjes knijpen, dunkt me.

– Sri Lanka heeft een Culinary Tourism campagne gelanceerd om reizigers en voedselliefhebbers vanuit de hele wereld, inclusief Thailand, naar de Parel van de Indische Oceaan te trekken, zoals het land bekend staat. Met de campagne hoopt de regering het vertrouwen in de toerismesector te herstellen dat ernstig is geschokt door de terroristische aanvallen in april waarbij 250 personen werden gedood. Sindsdien is het aantal hotelboekingen dramatisch ingezakt.

Vijf landen, waaronder Duitsland en Zwitserland, hebben inmiddels hun negatief reisadvies omgezet in een waarschuwing. Thailand heeft geen reisadvies gegeven maar alleen contactadressen bekend gemaakt voor degenen die door de aanvallen zijn gedupeerd.

Minister Amaratunga (Toerisme, Wildleven en Christelijke Zaken) zegt: ‘Wees er alsjeblieft zeker van dat het land nu veilig is voor toeristen. We verwelkomen ze met ons voedsel en culturele promotiecampagnes’.

– De Crime Suppression Division van de politie heeft vorige maand een onderhandelingsteam voor gijzelingen gevormd, het eerste in zijn soort in het land, meldt BP in de opening van pagina 3. Het team dat bestaat uit 20 mannelijke en vrouwelijke agenten, heeft al een workshop van vijf dagen gevolgd, genaamd Talk to Me: The CSD Hostage Negotiation Team. Ze maakten zich vertrouwd met de laatste onderhandelingstechnieken, die zijn ontwikkeld in Europa en de VS, maar die wel zijn aangepast zodat ze beter aansluiten bij de Thaise cultuur en condities. Tijdens de workshop hebben de deelnemers gijzelingen nagespeeld.

CSD commissaris Jurabhop zegt dat in een crisissituatie elke seconde telt: ‘Vaak moeten beslissingen over leven of dood worden genomen. Dat is de belangrijkste reden waarom de CSD een professionele eenheid heeft gevormd die kan voldoen aan de internationale eisen bij crisis onderhandelingen.’

‘Ondanks dat ze in Hollywood films worden voorgesteld als spannend, kan de werkelijkheid van de job tot extreme stress leiden. De onderhandelingen nemen vaak 10 uur in beslag om een beëindiging te bereiken die niet altijd gelukkig is. Als ze desastreus eindigen, lopen de onderhandelaars zelf het risico post traumatic stress disorder te ontwikkelen.’

– Verder op de 3 het bericht dat het Royal Forest Department begonnen is aan de tweede fase van zijn plan om een oude zinkmijn in Tak, die niet meer in bedrijf is, te ontwikkelen tot een voorlichtingscentrum over bosecologie. De mijn, 2.077 rai groot, bevond zich enkele jaren in een bosreservaat en is door de exploitant aan de overheid teruggegeven toen de concessie verliep.

Bij het herbebossingsproject wordt gebruik gemaakt van adviezen van tuinbouwkundige Rachel Warmington, die een verlaten kleimijn in Cornwall heeft getransformeerd tot een beroemd ecologisch park.

Tevens wordt de methode Miyawaki gebruikt, die afwijkt van de gebruikelijke benadering van de RFD bij herbebossing. De methode is vernoemd naar de Japanse botanicus Akira Miyawaki en kenmerkt zich door het promoten van ecologische diversiteit. Op 1 vierkante meter worden tussen de drie en vijf inheemse boomsoorten geplant, wat neerkomt op 20.000 tot 60.000 jonge boompjes per rai. Normaal plant de RFD 200 tot 400 op een rai. De grotere dichtheid helpt de vegetatie om te overleven.

– Laatste bericht. De regering is in principe akkoord met een voorstel om de internal security law te wijzigen zodat degenen in het Zuiden tegen wie een arrestatiebevel is uitgevaardigd en zichzelf aangeven, kunnen deelnemen aan een trainingsprogramma en uiteindelijk worden vrijgelaten. Begonnen wordt de opstandelingen door te zagen over de veiligheid van de regio, waarna ze een beroepstraining krijgen en 2 jaar voorwaardelijk worden vrijgelaten. Na die 2 jaar vraagt het leger de PG de strafrechtzaken tegen hen te seponeren.


 

Nieuws van de website 2-3 juni

• School van dertig zeldzame zwarte zwaardwalvissen gesignaleerd bij Koh Tao
• Nakhon Sawan: Vrachtwagenbestuurder gedood en passagier gewond bij botsing met trein op spoorwegovergang
• Nida Poll: 32,8 pct zegt verlies Democraten bij verkiezingen te wijten aan politieke strategie
• Amateur gewichthefster (16) ernstig gewond tijdens training; koning vergoedt medische kosten
• Twee Chinezen aangehouden wegens diefstallen van reizigers op Suvarnabhumi
• Palang Pracharath verwacht binnenkort nieuwe regering te kunnen aankondigen
• Suan Dusit Poll: Meerderheid ontmoedigd door voortgaande strijd om vorming nieuwe regering
• 30 winkels beschadigd en 2 personen gewond bij brand zondagavond op Chatuchak markt

Verjaardag koningin is kassa voor Bangkok Post

3 juni – Het eerste katern van Bangkok Post lijdt vandaag aan obesitas, want telt 14 pagina’s. Daarvan zijn 7 advertentiepagina’s met felicitaties voor de koningin (niet Sirikit, maar Suthida*) die vandaag haar 41e verjaardag viert. Bovendien staan er ook nog enkele kleine advertenties met gelukwensen in de krant. Ik ken de advertentietarieven van BP niet, maar al die annonces moeten een lieve duit hebben opgeleverd.

Ook het redactionele gedeelte besteedt aandacht aan haar verjaardag met vier foto’s die gedownload kunnen worden van de website van het Public Relations Department, waaronder een foto van haar militaire training en een met de koningin gekleed in een wit militair uniform; de krant kopt A picture of happiness.

De krant zat vandaag ingevouwen in een full colour glossy met artikelen over haar militaire loopbaan en de zijde-industrie en ook weer met veel foto’s. Op één, door de krant stunning genoemd, is ze gekleed in een traditionele zijden outfit. De foto heb ik al op diverse plaatsen in Bangkok gezien, onder andere bij een 7-Eleven aan de Surawong Road.

Voor het binnenlandse nieuws blijven de voorpagina, twee halve pagina’s en een driekwart pagina over. Op de voorpagina een paginagroot verhaal over de economische malaise die ook de luchtvaart treft, één halve pagina’s opent met een verhaal over de Black May groep die ideeën heeft over de politieke situatie en de andere met een achtergrondverhaal over de taaie strijd tegen drugssmokkel, en de driekwart pagina opent met een achtergrondverhaal over daklozen.

* Voluit Suthida Bajrasudhabimalakshana. Probeer dat maar eens correct uit te spreken. Ik hoop dat ik het goed heb gekopieerd uit de krant.

Meer verjaardagsfoto’s in bijgaand fotoalbum.

Luchtvaart: Sterke tegenwind vertraagt groei

3 juni – Thaise luchtvaartmaatschappijen opereren behoedzaam daar de IATA verwacht dat de revenuen afnemen wegens stijgende kosten, sterke concurrentie en een substantiële krimp van de wereldhandel. Dat meldt BP verslaggever Kamolwat Praprutitum vanuit Seoel waar hij (zij?) de 75e IATA Annual General Meeting and World Air Transport Summit bijwoonde. [Ja, als verslaggever kom je nog eens ergens.]

De vooruitzichten voor de luchtvaartsector zien er somber uit: directeur-generaal Alexandre de Juniac zei te verwachten dat de winst dit jaar naar 28 miljard dollar zakt, aanzienlijk minder dan de voorspelling van 35,5 miljard dollar in december 2018. De sector kampt over de gehele linie met stijgende kosten: brandstofprijzen, arbeidskosten en infrastructuur. De sterke concurrentie tussen maatschappijen zorgt ervoor dat de opbrengsten niet kunnen stijgen.

Naar verwachting stijgen de totale kosten in 2019 met 7,4 procent zodat ze de omzetstijging van 6,5 procent voorbijstreven. Als gevolg daarvan daalt de netto marge naar 3,2 procent tegen 3,7 procent in 2018. De winst per passagier daalt van $6,85 naar $6,12. De return on invested capital van 7,9 procent in 2018 zakt naar 7,4 procent. Dat is meer dan de gemiddelde kapitaalkosten, die geschat worden op 7,3 procent. ‘De marge is uiterst dun’, aldus De Juniac.

Maar De Juniac wanhoopt niet, want de teruggang is aan het verminderen; van een diepe crisis is geen sprake meer. Niettemin waarschuwt hij dat gezien de huidige omstandigheden het normale niveau aan winstgevendheid risico’s loopt.

Tot zover mijn samenvatting van het nogal lijvige artikel. Meer weten? Klik hier: Strong headwind slows growth.

Kort Nieuws maandag 3 juni

– De overige drie pagina’s bevatten zeven nieuwsberichten c.q. -verhalen. Pagina 3 telt drie politieke berichten. De opening stipte ik al even aan, de andere twee gaan over de Democraten en de lokale verkiezingen.

De Democraten relativeren de uitslag van de Nida Poll, waarin 32,8 procent zei dat de verkiezingsnederlaag van de Dems te wijten was aan haar armzalige politieke strategie. De meesten respondenten zeiden dat de politici van die partij niet in staat zijn to walk the talk (hun woorden waar te maken).

Over de huidige rol waren de respondenten verdeeld in twee kampen. Eén kamp zei dat de Dems ‘te verdeeld’ zijn waardoor ze niet in staat zijn snelle beslissingen te nemen. Het andere kamp zei dat de partij alleen maar bij de verdeling van de kabinetsposten een politiek spelletje speelt.

Woordvoerder Rames zei gisteren dat de partij de uitslag accepteert, maar die hoeft niet het algemene sentiment weer te geven, omdat de uitslag is gebaseerd op een kleine steekproef [van 1.261 respondenten].

– De Kiesraad vraagt alle provinciale kiescommissies om voorbereidingen te treffen voor de plaatselijk verkiezingen die voor 1 september dienen plaats te vinden. Verkiezingen worden verwacht voor de voorzitter van de PAO’s (Provinciale Staten), burgemeestersposten, de voorzitter van TAO’s (tambon administration organisation), de gouverneur van Bangkok en de burgemeester van Pattaya.

Black May group backs ‘Third Force’  kopt BP boven de opening van pagina 3. De steungroep voor slachtoffers van het politieke protest in mei 1992 zeggen de zogeheten ‘Third Force’ te steunen, een coalitie van middengrote en kleine partijen, zoals de Democraten, Bhumjaithai en Future Foward.

‘Als deze groep 320 stemmen bij elkaar kan brengen, is het volledig gerechtigd een meerderheidsregering te vormen’, zegt voorzitter Adul. De grote partijen Pheu Thai en Palang Pracharath zouden dan het nakijken hebben. Adul meent dat de bevolking zijn groep steunt en hij roept senatoren op dat ook doen.

De groep hoopt dat de Third Force de grondwet herschrijft, want die is sterk beïnvloed door de junta. Over de verkiezing woensdag van de nieuwe premier door Huis en Senaat zegt Adul nieuwe conflicten te verwachten. De gezamenlijke stemming is duidelijk bedoeld om het regime langer aan de macht te laten blijven en Prayut in staat te stellen terug te keren als premier.

Adul uitte gisteren ook kritiek op Palang Pracharath, die bezig is een coalitieregering te vormen. Weliswaar heeft ze meer stemmen gescoord dan Pheu Thai, maar minder zetels (116 tegen 136). (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2019)

– De serie Crime Track, waarin wordt teruggeblikt op (opgeloste) misdaadzaken, schrijft in de opening van pagina 6 over de strijd tegen drugssmokkel. De Patrol and Special Operation Division, die beter bekend staat als de ‘191 Police’, heeft in een operatie tegen drie grote drugsnetwerken die in Bangkok en omgeving opereren, 7 miljoen methamphetamine pillen in beslag genomen, 1 kilo crystal meth, zeven auto’s, drie motorfietsen en 3,7 miljoen baht in contanten.

Het artikel vermeldt niet over welke periode invallen zijn gedaan. Wel stelt het vast dat de vondsten erop wijzen dat de autoriteiten op het goede pad zijn. Maar ze laten ook zien dat deze plaatsen nog steeds door drugssmokkelaars worden gebruikt als transitpunt. De meeste drugs komen uit het Noorden en Noordoosten en worden in Bangkok opgeslagen in afwachting van een gunstig tijdstip ze te verkopen.

– De Europese Unie staat Thailand toe te onderhandelen over de exportquota voor 31 producten, aldus het Department of Trade Negotations. Dat verzoek was in december gedaan door Thaise handelsvertegenwoordigers.

Het gaat om pluimvee producten, rijst, zoete aardappels, cassave producten, vis en garnalen en gemaksvoedsel. De onderhandelingen zijn belangrijk want in 2017 kocht de EU de producten voor een bedrag van $1,4 miljard (44 miljard baht).

Een soortgelijk verzoek heeft Thailand aan Engeland gedaan, dat in 2017 $627,6 miljoen van deze producten afnam.

– De rubriek In Brief bevat vandaag 3 kortjes. Laat ik ze maar eens noemen.
 1 Mensen die een groot risico lopen op influenza wordt sterk geadviseerd in overheidsziekenhuizen een gratis injectie te halen. Tot nu toe zijn 145.972 gevallen van influenza gediagnosticeerd. Risicogroepen zijn kinderen tussen 2 en 6 jaar en mensen met chronische ziektes.

2 Bewoners en bedrijven in Nakhon Ratchasima klagen dat particuliere aannemers al bijna 2 jaar een weg in aanleg hebben verlaten, hekken en rommel achterlatend. Ze zeggen dat daardoor het verkeer wordt gehinderd en het levensonderhoud van winkeliers wordt bemoeilijkt. Zaterdag demonstreerden ze op de weg.

3 Een lokale toerisme operator in Songkhla roept de autoriteiten op een campagne te lanceren om het toerisme te stimuleren. Hij vreest dat de dure baht buitenlandse toeristen afschrikt om naar Thailand te komen. De Thaise munt is ten opzichte van de valuta van Singapore en Maleisië duurder geworden. Het Zuiden van Thailand moet het voornamelijk hebben van toeristen uit die landen.

– Pagina 9 opent met een Special report (achtergrondverhaal) over daklozen. Het ministerie van Sociale Zaken heeft begin dit jaar een project gelanceerd, genaamd One Night Count, om een beeld te krijgen van het aantal daklozen in het land en te proberen hun problemen en noden op te lossen.

Vijfhonderd vrijwilligers zijn in het hele land de straat opgegaan om de dakloze bevolking in kaart te brengen. Later deze maand maakt het ministerie de resultaten bekend.

Volgens directeur Poranee van het Office of Vulnerable Populations, een onderdeel van de Thai Health Promotion Foundation, betekenen meer en betere gegevens dat de doelgroep een betere toegang heeft tot welzijnsvoorzieningen en onderdak.

– Het tweede bericht op de 9 gaat onder andere over de daklozenopvang Suwit Watnoo Homeless Centre in Taling Chan (Bangkok), een van de eerste opvanghuizen. Er verblijven 60 tot 70 daklozen. In 2017 kwam er een tweede bij aan de Putthamonthon Sai 2 Road. Die biedt onderdak aan 20 personen. De daklozen wordt geleerd zichzelf te onderhouden door het verzamelen en verkopen van materialen die recycled kunnen worden.

Meer weten? Lees: Activist welcomes ‘One night Count’. Einde Nieuws uit Thailand van vandaag.


 

Nieuws van de website 1-2 juni

• Tankwagen met 6.000 liter LPG gekanteld in Samut Prakan; niets gelekt, verkeer ontregeld
• Inval in twee pubs in Pattaya: 155 klanten betrapt op drugsgebruik, ook wapens gevonden
• Twee jonge parlementsleden stellen geen familie aan maar plaatsen advertentie voor assistent
• Senator en lid Huis: Minderheidsregering kan bij belangrijke wetsvoorstellen Senaat laten meestemmen
• Verhuurder aangehouden voor oplichting, nam de benen met borgbetalingen ad 2,5 mln baht
• Dems vergaderen dinsdag over premierkeuze, een dag voor stemming in parlement
• Pheu Thai weet nog niet wie ze wil voordragen voor de functie van premier
• District Chana (Songkhla) opgenomen in 4-jaren economisch ontwikkelingsplan, krijgt o.a. zeehaven
• Kamnan Bua Yai (Nakhon Ratchasima) beschuldigd van gebruik bagger uit openbare vijver voor z’n boerderij
• Tiener (17) gewond door bomscherven bij aanval op politiepost in Banning Sata (Yala)
• Zevende editie verschenen van THAI in-flight magazine Prestige over Otop-producten

Vertrouwen in veiligheidsnormen Laem Chabang ernstig geschokt

2 juni – Wat springt in het oog in het achtergrondverhaal over de ontploffing en brand aan boord van een containerschip in de haven van Laem Chabang een week geleden, waarmee Bangkok Post vandaag opent? Ik noem enkele feiten puntsgewijs.

1 Wanneer het incident in de haven van bestemming in Samut Prakan had plaatsgevonden, was de ramp niet te overzien geweest, want daar zijn grote oliedepots.

2 Het vertrouwen van de bevolking in de veiligheidsnormen die in Laem Chabang gelden, is ernstig geschokt want de havenautoriteiten wisten niet dat het schip gevaarlijke chemicaliën vervoerde.

3 Aanvankelijk zeiden ze dat de containers geladen waren met poppen en speelgoed; pas dagen later erkenden ze dat 13 containers gevuld waren met het potentieel uiterst brandbare calcium hypochlorite, een anorganische chemische stof die gebruikt wordt bij de behandeling van water.

4 De bevolking werd wantrouwend toen de autoriteiten een ‘rode zone’ met een straal van 15 km instelden, wat normaal alleen in noodsituaties gebeurt. De verwondingen wezen er ook al op dat het om iets anders dan speelgoed ging.

5 De brandweer had 18 uur nodig om het vuur te bestrijden; 228 personen werden behandeld in het ziekenhuis aan brandwonden, geïrriteerde ogen en ademhalingsmoeilijkheden; velen anderen liepen lichtere verwondingen op waardoor het totaal slachtoffers uitkwam op 1.225.

6 Naar schatting bedraagt de schade 100 miljoen baht omdat onder andere de werkzaamheden in de haven werden gehinderd.

7 Het schip heeft nagelaten de havenautoriteiten te informeren over de gevaarlijke inhoud van de 13 containers, hetgeen ook bij doorvoer verplicht is.

8 Een vertegenwoordiger van de rederij zegt dat de containers niet zijn aangegeven toen ze werden geladen. De rederij gaat de eigenaren van de containers aansprakelijk stellen voor de schade. Vermoedelijk hebben ze dat opzettelijk nagelaten omdat de kosten van het verschepen van gevaarlijke goederen driemaal hoger is dan van niet-gevaarlijke lading.

9 Het schip dat onder Zuid-Koreaanse vlag vaart, vervoerde 676 containers waarvan 463 in Laem Chabang werden gelost. De overige waaronder de 13, waren bestemd voor een haven in Samut Prakan.

10 Het schip was vertrokken uit Zuid-Korea en had onderweg de havens van Shanghai en Hong Kong aangedaan. Over de bemanning lees ik niets, behalve dat volgens een bron de kapitein van het schip behoort te weten wat hij vervoert; hij kan zich niet veroorloven verboden goederen of contrabande te vervoeren. Wanneer het schip in een haven aanmeert, dienen de ladingpapieren te worden overlegd.

Ter inleiding op de krant van vandaag

2 juni – De krant werd vandaag stipt om 6 uur bezorgd dankzij de medewerking van de weergoden. Het had flink gehoosd, maar inmiddels was de regen gestopt en druppelde die, net als een oude man bij het plassen, nog wat na. In 7-Eleven was het personeel nog druk bezig de schappen bij te vullen en de artikelen waarvan de houdbaarheidsdatum was verlopen, weg te halen. Normaal gebeurt dat ’s nachts.

De krant trekt de gehele voorpagina uit voor het bovengenoemd achtergrondverhaal. Het zwartepieten zal nu wel beginnen, want wie is aansprakelijk voor de geleden verliezen en schade: de verlader, de rederij of de havenautoriteiten van Laem Chabang? De eerste lijkt de kluit te hebben bedonderd, de andere twee hebben steken laten vallen.

Pagina 2 is een advertentiepagina en pagina 3 bestaat voor de (bovenste) helft uit foto’s van de – zoals de krant kopt – majestic celebration of Her Majesty’s birthday. Morgen wordt Suthida 41 en op talrijke plaatsen in de stad worden panden en woningen versierd met een portret van haar en paarse en gele linten.

De gemeente Bangkok organiseert ’s ochtends een merit-making ceremonie waarbij 410 monniken en novieten door gelovigen worden verwend met giften en voedsel. In het Sala Sahathai Samakhom Pavilion in het Grand Palace kunnen bezoekers tussen 9 en 17 uur een gelukwens pennen in een felicitatieboek. ’s Avonds wordt een candle-lighting ceremonie gehouden op Sanam Luang.

Het overige nieuws op pagina 3 en 4 behandel ik in Kort Nieuws.

Kort Nieuws zondag 2 juni

– Pagina 3 opent met het bericht dat de Democraten (Dems) dinsdag vergaderen over de vraag hoe ze woensdag stemmen wanneer in een gezamenlijke vergadering van Huis van Afgevaardigden en Senaat gestemd wordt over de nieuwe premier. De partij heeft nog steeds niet gereageerd op de uitnodiging van Palang Pracharath (PPRP) om zich bij haar coalitie aan te sluiten. De partijen zouden het niet eens kunnen worden over enkele kabinetsposten.

De Democraten (53) bevinden zich in een riante positie want zonder hen heeft de PPRP-coalitie geen meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. Wanneer de Dems zich niet aansluiten, verliest PPRP ook de steun van Bhumjaithai (51 zetels), want die heeft gezegd geen minderheidsregering te zullen steunen.

Het bericht meldt voorts dat Pheu Thai nog geen besluit heeft genomen over haar premier-kandidaten. Die vergadert ook op dinsdag. Dat Prayut dankzij de steun van de Senaat de grootste kans heeft om zijn rentree te maken als premier, weten we nu wel.

Verder op de 3 de rubriek News Bites met twee kortjes en een bericht over het district Chana in Songkhla dat is opgenomen in het economisch ontwikkelingsplan voor het Zuiden. Noemde ik al in Nieuws van de website evenals het bericht over de Dems. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2019)

– Pagina 4 bevat drie berichten. Van de opening snap ik niet veel. Gemeld wordt dat de Securities and Exchange Commission (SEC) en de Stock Exchange of Thailand (SET) een one-stop service centre gaan vormen om redundancy (overtolligheid, dubbel werk?) bij het werven van fondsen en beursnoteringen te verminderen. Ook gaan ze samenwerken bij macro-economische research naar lange termijn beleid voor de kapitaalmarkt.

Doel daarvan is de concurrentiepositie van de Thaise kapitaalmarkt te ontwikkelen door het bevorderen van connectivity en accessibility als steun voor het 20-jaren strategieplan dat door de junta is gemaakt. Wie het snapt, moet zijn vinger opsteken.

– De twee andere berichten snap ik wel. Een meldt dat het ministerie van Milieu een commissie gaat vormen om een klacht te onderzoeken over vermeende corruptie gepleegd door vijf ambtenaren bij een herbebossingsproject in nationaal park Kaeng Krachan (Phetchaburi). Aanleiding is een eerder onderzoek door de DSI en PACC waarbij onregelmatigheden zijn geconstateerd.

Onderzocht wordt of de scheuten (jonge bomen) geplant zijn, of ze op het door de DNP aangewezen gebied zijn geplant, of het planten in overeenstemming was met het contract en of er sprake is geweest van samenzwering bij het bieden op het project van 15 miljoen baht.

Het project behelsde het beplanten van 4.200 rai in 2012 en 2013 met als doel de gevolgen van klimaatverandering te verminderen en de voedselbronnen voor olifanten te vermeerderen zodat de jumbo’s niet meer akkers van boeren hoeven te plunderen.

– Houd u even vast. Het laatste bericht gaat over de Meeting on Workforce Development and Training Strategies for Poor and Underprivileged Adults in Digital Age: Experiences and Lessons Learnt from Estonia. Op de bijeenkomst die vorige week werd gehouden [waar?] hield Supakorn Buasai, manager van het Equitable Education Fund, een warm pleidooi voor levenslang leren.

Supakorn zei dat het EEF Estland’s ervaringen bestudeert bij het motiveren van diverse sectoren de armen en niet bevoorrechte klasse te versterken om de onderwijskloof van het land te overbruggen. Het land gebruikt belastingvoordelen om werkers aan te moedigen door te leren of zich te herscholen en het geeft bedrijven stimulansen om werkers met betaald verlof te sturen zodat ze dit kunnen doen.

Estland staat bekend als de Silicon Valley of Europe en is binnen 30 jaar opgeklommen van een arm naar een ontwikkeld land. Vorig jaar heeft `19,7 procent van de bevolking zich laten omscholen, aanzienlijk meer dan het Europese gemiddelde van 11,1 procent. Het Estonia 2020 National Reform Programme heeft als doelstelling dat tegen 2020 20 procent terugkeert naar de schoolbanken.


 

Nieuws van de website 31 mei-1 juni

• Laem Chabang: Reder vrachtschip waarop brand uitbrak, gaf niet alle lading op waaronder gevaarlijke chemicaliën
• King Power wint 10-jarige concessie voor belastingvrije winkels op Suvarnabhumi,
opbrengst voor AoT het hoogste van alle drie bieders
• Sam Mitr groep leider Somsal ontkent gerucht dat hij met 30 PPRP-ers overloopt naar Pheu Thai coalitie als ze het ministerie van Landbouw niet krijgen, geëist door de Democraten
• Bestuursrechter begint online procedure voor petities
• OM seponeert zaak tegen zes leden Peu Thai en Puea Chat wegens verboden bijeenkomst
• Huis en Senaat stemmen woensdag over nieuwe premier; voorzitter is House Speaker Chuan
• Target exportgroei teruggebracht van 8 naar 3 pct, o.a. als gevolg van vertragende wereldeconomie
• TAT campagne mmv 13 bedrijven in regenseizoen beoogt 220 mln baht aan inkomsten uit binnenlands toerisme te genereren
• Phrae: Doodstraf voor drie mannen die Britse expat (64) en z’n Thaise vrouw (61) in september vermoordden
• Trang: Man die zijn vriendin (14) wurgde en haar lichaam verbrandde heeft bekend, was jaloers
• Man (40) uit Hong Kong maakt dodelijke val van derde verdieping condo in Huai Khwang (BKK)

Ter inleiding op het nieuws van vandaag

1 juni – Behalve dat ik veel te weten kom over Thailand (maar ook veel niet) leert de krant mij nieuwe woorden, vaak Amerikaans Engels. Vandaag is dat cagey in de openingskop Dems cagey ahead of PM vote. Zo op het eerste gezicht herken ik het woord cage (hok) en dat ken ik wel.

Mijn woordenboek, dat door veelvuldig gebruik bijna van ellende uit elkaar valt, vertaalt het als (fam.) voorzichtig, niet bloot gevend. Fam. betekent familiaar, gemeenzaam. Mijn digitale woordenboek Bab.la noemt: teruggetrokken, achterdochtig, argwanend, behoedzaam, gesloten.

Dus de Democraten geven zich nog niet bloot; of ze argwanend zijn, weet ik niet, maar dat zou best kunnen. De opening – ik kom er later nog op terug – meldt dat de druk op Palang Pracharath en de Democraten toeneemt om hun meningsverschillen bij te leggen en een deal te sluiten over de vorming van een coalitieregering voordat woensdag Huis en Senaat stemmen over de premierkeuze. Dat hangt af van de verdeling van de kabinetsposten met name Landbouw.

Bangkok Post bevat vandaag tien nieuwsberichten c.q. -verhalen op de drie binnenlandpagina’s van het eerste katern. Da’s niet veel, zeker voor de zaterdag. En het zijn niet eens drie volle pagina, want pagina 3 bestaat voor de helft uit een advertentie van de Bangkok Pattana School met de namen van alle geslaagden. 450 studenten van hen hebben een aanbod gekregen om in het buitenland te studeren aan een van de 192 universiteiten en colleges.

Ik noem nog even snel de openingen van pagina 2 en 3. De 2 opent met een bericht over de brand en explosie op een vrachtschip in de haven van Laem Chabang, die volgens de autoriteiten een schade heeft veroorzaakt van 100 miljoen baht.

De opening van pagina 3 citeert uit een nieuw rapport van het Asian Forum for Human Rights and Development dat repressie in Thailand en Azië rampant is (algemeen heersend, buitensporig). Verdedigers van mensenrechten hebben te maken met tegenwerking, gevangenis en zelfs de dood. 164 zaken in Azië betreffen fysiek geweld, waarvan 64 in de dood eindigde.

Democraten hebben hun zinnen gezet op Landbouw

1 juni – Zoals al hierboven gemeld neemt de druk op Palang Pracharat (PPRP) en de Democraten (Dems) toe om een afspraak te maken over de nieuwe regering, want de tijd dringt omdat woensdag de nieuwe premier wordt gekozen.

De Dems laten echter nog niet het achterste van hun tong zien. De partij stelt als eis dat ze het ministerie van Landbouw krijgt, maar ook parlementsleden van PPRP die bekend staan als de Sam Mitr groep (Three Allies), azen op die kabinetspost. PPRP heeft de 52 zetels van de Democraten nodig voor een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. [53 sinds de herverkiezingen in Chiang Mai]

Dems partijleider Jurin Laksanavisit zei gisteren dat Landbouw en wijziging van de grondwet voor de partij de twee belangrijkste voorwaarden zijn om zich aan te sluiten bij de PPRP-coalitie. Wijziging van de (ondemocratische) grondwet zal echter niet gemakkelijk zijn omdat daarvoor meer dan de helft van de leden van Huis en Senaat en tenminste 20 procent van de leden van de oppositie vereist zijn.

Landbouw is een belangrijk ministerie, dat is wel gebleken bij de vorige verkiezingen toen Pheu Thai met haar belofte alle rijst van de boeren op te kopen (middels het hypotheeksysteem voor rijst) tegen een bovenmarktprijs een klinkende verkiezingsoverwinning behaalde. De Democraten streven een prijsgarantieregeling na, waarmee ze haar gedeukte image na het grote verkiezingsverlies kan herstellen.

Somsak Thepsuthin, leider van de Sam Mitr groep, ontkende gisteren berichten dat dertig PPRP-parlementsleden onder zijn leiding overwegen naar het andere kamp over te lopen als ze Landbouw niet krijgen. Naar verluidt zou de PPRP-leiding de post al aan hen hebben beloofd. Gevraagd of de post van staatssecretaris voldoende is, zei Somsak niet te streven naar een staatssecretariaat.

Somsak heeft trouwens al enkele partijen ‘versleten’. Hij ging de politiek in door lid te worden van de Social Action Party, waarvan hij lang lid was. ‘Toen ik me aansloot bij Thai Rak Thai [de partij van Thaksin] was ik erbij totdat die werd ontbonden. Nu ik bij Palang Pracharath ben, komt het niet in me op om weg te lopen.’ (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2019)

Kort Nieuws zaterdag 1 juni

– Als tweede meldt BP op de voorpagina dat King Power, de huidige concessiehouder van de belastingvrije winkels op Suvarnabhumi, de strijd om de verlenging met 10 jaar van de twee andere gegadigden heeft gewonnen. Ze garandeert de hoogste opbrengst voor Airports of Thailand (AoT), zelfs hoger dan de huidige revenuen, wat bij mij de vraag oproept of het allemaal wel zuivere koffie is.

De twee verliezers zijn een joint venture van Bangkok Airways Plc en Lotte uit Zuid-Korea, en een joint venture van Royal Orchid Hotel (Thailand) Plc (ROH) en zijn Engelse partner.

CEO Vitavas van de grootste aandeelhouder in ROH zegt: ‘Ik ben bedroefd en het is jammer dat ons bod niet heeft gewonnen. We hebben een kans verloren om iets goeds te doen voor Thailand en de AoT.’

Hij zei AoT te zullen vragen een toelichting te geven op de berekening van de scores aan de hand waarvan King Power 90 punten scoorde en zijn bod op 70 procent uitkwam. Het andere consortium scoorde 80.

– Nog meer Suvarnabhumi op pagina 2. AoT gaat voor een bedrag van 11 miljard baht een airport city op Suvarnabhumi ontwikkelen. Het project, dat PPP wordt gefinancierd (Public-Private Partnership), bestaat uit een terrein van 900 rai (Zone A) en 723 rai (Zone B).

Volgens AoT- hoofd financiën Pattanapong heeft de Chinese Alibaba Group belangstelling een loods te bouwen daar de reus constateert dat in Thailand en Asean de e-commerce toeneemt. Omdat op online gekochte producten goedkoper dan 1.500 baht geen importheffing behoeft te worden betaald, is dit een kans voor transport op kleine schaal. Pattanapong verwacht dat de city binnen vier tot vijf jaar op stoom is.

Pattanapong vertelt verder dat AoT binnenkort een Memorandum of Understanding tekent met een luchthaven in België voor een faciliteit om agrarische producten te controleren en te certificeren op basis van de Europese eisen. ‘Wij zijn de eersten om die dienst te verlenen’, zegt Pattanapong. Begonnen wordt met rozen die in Thailand worden gekweekt en naar China worden geëxporteerd.

– Ik noemde het al: pagina 2 opent met het bericht dat de schade van de ontploffing en brand vorige week zaterdag op een vrachtschip in de haven van Laem Chabang wordt geschat op 100 miljoen baht.

Staatssecretaris Pailin (Transport) beschouwt het incident waarbij gevaarlijke chemicaliën vrijkwamen, als een les om grote zeehavens beter te beheren. ‘Betere veiligheidsmaatregelen zijn nodig daar de regering vaart zet achter het ontwikkelingsplan voor de derde fase van de uitbreiding van Laem Chabang ten behoeve van de Eastern Economic Corridor (EEC).

Bij een onderzoek naar de lading van het schip zijn onregelmatigheden geconstateerd. Het schip vervoerde 672 containers uit China en loste in Laem Chabang 460. De overige waren bestemd voor Samut Prakan en Vietnam. Gebleken is dat 13 containers 325 ton bleaching agent bevatte, bestemd voor Samut Prakan.

De PCD die watermonsters heeft onderzocht, zegt dat het calcium hypochlorite was, een gevaarlijke stof die bij brand chlorine gas verspreidt en gemengd met water hydrochloric acid wordt. De druppels daarvan zijn uiterst schadelijk voor de gezondheid. Pailin zegt dat de havenautoriteiten niet zijn geïnformeerd over de inhoud van de 13 containers.

– Thailand en Myanmar verwachten dat vanaf september op drie routes tussen beide landen vrachtvervoer uit het andere land is toegestaan. Elk land krijgt honderd vergunningen voor transportondernemingen waardoor ze 100 km in het andere land mogen afleggen.

Daardoor worden in Myanmar Yangon en een haven bij de Thilawa Special Economic Zone bereikbaar en in Thailand Bangkok en de haven van Laem Chabang. Thans onderzoekt het Land Transport Department de kwalificaties van de transporteurs.

Een zelfde cross-border transportovereenkomst bestaat al tussen Thailand en Laos en Vietnam.

– Een delegatie van legerofficieren uit Myanmar heeft gisteren in Wat Benchamabophit de laatste eer bewezen aan Prem Tinsulanonda. Ze bezochten ook het kantoor van de Privy Council, waarvan Prem voorzitter was, om een condoleanceregister te tekenen.

Min Aung Hlaing, opperbevelhebber der strijdkrachten in Myanmar, die de delegatie leidde, zei Prem te beschouwen als een vaderfiguur. Hij roemde zijn karakter, wijsheid en gevoel voor humor.

– Actievoerders die zich inzetten voor de bescherming van wildleven, vragen de nieuwe wet van het ministerie van Handel, die de export van olifanten naar buitenland toestaat, te schorsen.

Directeur Nikorn van het Chartthaipattana partijkantoor die zich bij de campagne heeft aangesloten, zegt dat de mensen in verwarring zijn waarom de wet is veranderd nadat de export voor meer dan 10 jaar was verboden. De verhuizing zal tot gevolg hebben dat olifanten terecht komen op plaatsen die niet voor hen geschikt zijn, vreest hij.

Datzelfde vreest campagnemanager Somsak van World Animal Protection Thailand. Hij zegt dat ze lijden doordat ze in een omgeving belanden waarmee ze niet vertrouwd zijn en waar ze niet goed verzorgd worden.

De nieuwe regels voor de export gaan op 23 juni in. Export is toegestaan wanneer die diplomatieke relaties versterkt of bijdraagt aan research of studie. De importeur moet 5 miljoen baht per jumbo betalen en slechts zes olifanten mogen jaarlijks het land verlaten.

Een vertegenwoordiger van de DNP zegt dat in het buitenland veel belangstelling bestaat voor Thaise olifanten, met name in Japan dat de oudste wijfjesolifant die kortgeleden is overleden, wil vervangen. Somsak vindt dat niet nodig want Japan heeft 57 olifanten.

– Als laatste de halve pagina 3. De opening stipte ik al aan. Een enkele toevoeging. Sejin Kim, programmamanager van Forum-Asia zegt dat de schendingen van mensenrechten steeds extremer worden en dat de veilige plaatsen waar mensenrechtenactivisten kunnen werken steeds minder zijn geworden. Dat vertelde hij op een bijeenkomst van de Foreign Correspondents Club of Thailand.

Benny Agus Prima, ook van het forum, vertelde: ‘Het kan heel simpel zijn doordat de autoriteiten zeggen: Wanneer je niet stopt met te praten over mensenrechten, gaan we je vervolgen. Vanaf dat moment kan het snel erger worden.’

Meer weten? Klik hier: Thai activists face risk of ‘jail, death’.

– Partijleider Thanathorn (Future Forward) heeft gisteren beloofd zich sterk te maken voor wijzigingen van de visserijwet en dito regelingen met inspraak van visserij operators en experts. Thanathorn deed die belofte op een forum van groepen in de visserijsector, waarop ze hun ongenoegen uitten over de nieuwe strenge regels.

Thanathorn zei dat FFP de Fisheries Act artikel voor artikel zal doornemen om te bepalen wat veranderd kan worden. Maar wijzigingen mogen niet ten koste gaan van de visstand en de rechten van bemanningen, zowel Thai als migranten. (Zie verder de pagina De vis wordt duur betaald)

– Laatste bericht. Volksgezondheids functionarissen zijn vastberaden de ‘eindeloze campagnes’ tegen roken voort te zetten, nu is gebleken dat ruim 10 miljoen Thai roken, waaronder minderjarige kinderen. Alhoewel de overheid al het nodige heeft gedaan, vinden ze dat meer moet worden gedaan. Het ministerie vraagt vrijilligers daarbij te helpen. Het doel is dat iedere vrijwilliger op drie verstokte rokers inpraat om te stoppen. Dat zei minister Piyasakol (Volksgezondheid) gisteren op World No-Tobacco Day. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg 2019)

Reacties niet mogelijk