Thais nieuws 1-15 juli

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation. Voor de betrouwbaarheid steek ik mijn handen niet in het vuur.
Op de pagina Dossiers 2019 geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op themapagina’s. Dat zijn pagina’s waarop alle berichten over een bepaald onderwerp zijn gebundeld. Alle themapagina’s staan opgesomd op de pagina Leeswijzer.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van 2019 klik hier: Thais nieuws 1-15 januari 2019, Thais nieuws 16-31 januari 2019, Thais nieuws 1-15 februari 2019, Thais nieuws 16-28 februari 2019, Thais nieuws 1-15 maart, Thais nieuws 16-31 maart, Thais nieuws 1-15 april, Thais nieuws 16-30 april, Thais nieuws 1-15 mei, Thais nieuws 16-31 mei, Thais nieuws 1-15 juni en Thais nieuws 16-30 juni. Voor ouder nieuws zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Buitenland.

 

Reverie – Debussy


 

Nieuws van de website 14-15 juli

• Buffelrace in Chon Buri om begin van het zaaiseizoen te vieren
• Lampang: Man in undercover operatie gearresteerd met 1,1 mln meth pillen
• Samut Prakan: 70 straatracers aangehouden, 261 motorfietsen geconfisqueerd
• Suan Dusit Poll: 56,3 pct zegt strijd tegen corruptie dient prioriteit te hebben
• Nida Poll: Grondwetwijziging nodig, maar slechts 37 pct noemt het een urgente taak
Gouverneur Narongsak die de reddingsoperatie van de Wild Boars leidde, ontkent mediaberichten dat PPRP hem verkiesbaar stelt voor gouverneur van BKK
• Kabinet legt dinsdag eed van trouw af voor de koning, gevolgd door eerste kabinetsvergadering
• Waterpeil Mekong (2,60 meter) laagste in 10 jaar, 10 meter onder de oever van 13 meter. Zijrivieren bevatten 20-30 pct van hun capaciteit
• 5 leerlingen van dezelfde school hebben 1 gouden, 3 zilveren en 1 bronzen medaille gewonnen op de International Physics Olympiad in Tel Aviv
• Chiang Mai: Politie vindt in gebouw bij de grens grote hoeveelheden verboden dieetpillen, voedselsupplementen en andere contrabande
• Idem in kantoor koeriersbedrijf huishoudelijke artikelen en muggenspiralen, waarvoor toestemming van de FDA vereist is

Kabinet treft voorbereidingen, maar welke?

15 juli – Cabinet prepares to take oath kopt Bangkok Post vandaag boven haar openingsartikel, maar waaruit die voorbereidingen bestaan, vermeldt het artikel niet. Misschien krijgen de hagelwitte ceremoniële uniformen een extra was- en strijkbeurt, gaan de mannen nog even snel naar de kapper en de (drie!) vrouwen naar de schoonheidsspecialiste om er pico bello uit te zien wanneer ze morgen in de Ambara Villa van het Dusit Palace voor de koning de eed van trouw afleggen.

Een betere kop zou luiden: Oppositie slijpt de messen [voor de parlementsvergadering op 25 tot en met 27 juli over de regeringsverklaring]. De (negentien!) coalitiepartijen hebben een document van 41 pagina’s voorbereid met alle beloftes die tijdens de verkiezingscampagnes zijn gedaan.

Het document moet nog het goedkeuringsstempel van Prayut krijgen. Twee onderwerpen liggen gevoelig: de wens van Bhumjaithai cannabisgebruik verder te liberaliseren en de wens van de Democraten om het mes te zetten in de ‘ondemocratisch’ geachte grondwet.

De oppositie staat te trappelen om te controleren of beloftes worden ingeslikt, of de nieuwe bewindslieden wel geschikt zijn voor hun taak en ze gaat ook de verrichtingen van het vertrekkende kabinet tegen het licht houden  – dat alles ter voorbereiding van een toekomstig no-confidence debat, een debat dat uitmondt in een motie van wantrouwen.

Van het beleidsdocument is al het nodige uitgelekt. Urgente maatregelen hebben betrekking op de sociale ongelijkheid, de welfare card voor de minima, voorgestelde verhogingen van uitkeringen aan ouderen en problemen over grondeigendom. Naar verwachting heeft premier Prayut twee uur nodig om het allemaal uit de doeken te doen – althans in grote lijnen, want ministers gaan in op de details.

Verhoging minimumloon struikelblok voor PPRP

15 juli – De verhoging van het minimumloon is het laatste probleem dat regeringspartij Palang Pracharath (PPRP) op haar bordje krijgt nu de vakbeweging de regering onder druk heeft gezet niet terug te krabbelen op haar verkiezingsbelofte.

Ook de Democraten dringen er bij de regering op aan [waar ze trouwens zelf deel van uitmaakt] zich te houden aan de beloofde inkomensgarantie, die het minimumdagloon biedt, wanneer het zoals toegezegd door PPRP wordt verhoogd naar gemiddeld 400 baht per dag.

Voormalig parlementslid Attavit (Democraten) wijst erop dat PPRP een minimumloon van 120.000 baht per jaar heeft beloofd, wat neerkomt op 329 baht per dag of 400 baht na aftrek van vakanties. Maar er is een groot verschil, zegt hij, tussen het initiatief van de Democraten en de belofte van PPRP.

‘Het beleid van de Democraten is niet het loon te verhogen en de last op de werkgevers te leggen. Wij garanderen het inkomen door de regering het verschil te laten betalen wanneer de garantie voor het jaarinkomen niet wordt gehaald.’

In Singapore, zegt hij, ontvangen de laagst betaalde werkers een ‘top-up’ of ‘workfare’ in aanvulling op hun loon, maar het kan ook op tal van andere manieren gedaan worden, zoals een onderwijssubsidie voor de werknemers of hun kinderen, steun bij het aflossen van schulden en uitgaven voor gezondheidszorg of als spaargeld voor de oude dag.

Attavit: ‘Dit legt geen financiële druk op het midden- en kleinbedrijf (MKB, in het Engels SME) tijdens een economische malaise, maar verhoogt daarentegen het inkomen van werkers.’ [Dus de koopkracht, waarvan het MKB weer profiteert]

Intussen dreigt de vakbeweging naar de bestuursrechter te stappen wanneer de door PPRP geleide regering binnen haar termijn van vier jaar het minimumloon niet naar 400 baht verhoogt. Voorzitter Somporn van het Thai Labour Solidarity Committee zegt dat de vakbeweging heel goed weet dat een eenmalige grote verhoging niet valt te verwachten dus het wachten is op een plan voor geleidelijke aanpassing.’ (Zie verder de pagina Minimumdagloon over voorgaande jaren)

Weer dode doejongs aangespoeld

15 juli – De vondst van twee dode doejongs gisteren op de kust van Krabi en Trang heeft het totaal aantal in vier maanden op vijf gebracht. Deken Thon van de faculteit Fisheries (Kasetsart University) vermoedt dat jacht is gemaakt op de zeekoeien vanwege hun slagtanden waarvan talismannen worden gemaakt. Maar of die bij de gevonden zoogdieren ontbraken, vermeldt het artikel niet.

Het in Krabi gevonden doejong-mannetje meet 2,3 meter en weegt 400 kilo. Het is voor een autopsie gebracht naar de Rajamangala University of Technology in Trang. Over de andere meldt het bericht geen details.

De vondst richt nog eens de aandacht op de twee baby doejongs Mariam en Yamil, die verzorgd worden door het Department of Marine and Coastal Resources. Volgens een eerder bericht kunnen ze op Facebook Live gevolgd worden. Beide waren hun moeder kwijt geraakt en waren ondervoed.

Bewoners eisen nieuwe EIA voor snelweg

15 juli – Het in de journalistiek bekende adagium dat een foto meer zegt dan duizend woorden, wordt treffend geïllustreerd door bovenstaande foto. Bewoners van het district Ban Lat (Phetchaburi) leiden verslaggevers rond in het gebied dat ten prooi valt aan de geplande aanleg van de 109 km lange snelweg tussen Nakhon Pathom en Cha-Am.

Ze willen dat het Department of Highways (DoH) een nieuwe Environmental Impact Assessment (EIA) houdt. Het afgelopen weekend maakten ze op een semimar, getiteld The Future of Phetchaburi and the Motorway to the South, hun bezwaren bekend.

Voorzitter Sumul van de National Resources and Environment Conservation Club in Phetchaburi zei te vrezen dat het project het levensonderhoud van bewoners, niet alleen in Phetchaburi maar ook in Ratchaburi en Samut Songkhram zal schaden.

‘De snelweg snijdt dwars door akkers, waarvan veel lokale bewoners afhankelijk zijn om hun brood te verdienen.’ Voor zover ze weet, zei ze, heeft de DoH het project gelanceerd zonder de bewoners te raadplegen.

Op het forum eisten bewoners een nieuwe EIA omdat de vorige uit 2010 is verlopen daar de Environment Promotion Act stelt dat EIA-resultaten maximaal 5 jaar geldig zijn.

Directeur Satitpong van het 15th Regional Highways Office zegt dat het departement bereid is naar alle opinies te luisteren; hij noemde het project belangrijk om ’s lands logistieke netwerk te versterken. Adjunct-hoofd Somboon van het Survey and Design Office is blij dat de bewoners alleen bezwaar hebben tegen de huidige route, maar niet tegen het project als zodanig.

Rest nog te vermelden dat het district Ban Lat een van de belangrijkste agrarische gebieden van Phetchaburi is. Dankzij efficiënte irrigatie kunnen de bewoners driemaal per jaar (!) rijst oogsten. Het gebied dient tijdens het regenseizoen tevens als wateropvanggebied. De bewoners zijn bang dat de weg de afvoer van water naar zee blokkeert met grote overstromingen als gevolg.

Narongsak weet niets van PPRP-wens, zegt hij

15 juli – Eén van de twee moet liegen: Udon Allson, lid van PPRP’s strategiecommissie, die zegt dat de partij Narongsak Osotthanakorn heeft benaderd om zich verkiesbaar te stellen voor de post van gouverneur in Bangkok bij de volgende verkiezingen, of Narongsak, thans gouverneur van Phayao, die zegt niet te zijn benaderd.

Narongsak, die vorig jaar furore maakte door de reddingsoperatie van het jeugdvoetbalteam Wild Boars uit de Tham Luang grot te leiden, gaat eind september met pensioen. Het gouverneurschap van de hoofdstad zou een mooi bekroning van zijn loopbaan zijn, maar hij zegt van niets te weten en wil er verder niets over zeggen.

PPRP (Palang Pracharath), de leidende partij van de coalitieregering, maakt momenteel potentiële kandidaten het hof (woordkeus krant) om aan de lokale verkiezingen deel te nemen. Andere namen die gelekt zijn, zijn Supachai Panitchpakdi, vierde directeur van de WTO en negende secretaris van Unctad, en Kobsak Pootrakool, voormalig minister van het PM’s Office.

De PPRP overweegt in enkele provincies deel te nemen aan de verkiezing van PAO’s, waaronder Pathum Thani en Prachuap Khiri Khan. De gouverneursverkiezingen in Bangkok en Phuket worden in november of december verwacht. Adjunct-partijleider Nathapol zegt dat de partij niet weet of Narongsak trek heeft in de aangeboden functie. Hij geeft toe dat sommige namen worden genoemd om te zien hoe de bevolking reageert.

Volgens een PPRP bron had de partij aanvankelijk de huidige gouverneur Aswin willen kandideren, maar zijn populariteit is ‘niet veelbelovend’. Als tegenkandidaat van Pheu Thai wordt voormalig minister van Transport Chadchart Sittipunt genoemd. Of de Democraten een gooi doen naar de post, moet de partij nog beslissen.

Kort Nieuws maandag 15 juli

– Over koning Bhumibol is in 2006 een ongeautoriseerde (en verboden) biografie verschenen, getiteld The King who never smiles. Als er ooit een biografie verschijnt over koning Vajiralongkorn, zou een mooie titel The invisible king zijn want ik kom hem zelden in het Thaise journaal tegen. Hij verricht zijn ceremoniële plichten en laat bezoeken aan het land en openingen over aan zijn zuster prinses Sirindhorn.

Mijn geliefde prinses opent donderdag het Songkhla Regional Observatory. Zoals gebruikelijk zal ze de tijd nemen om zich te laten informeren over het derde observatorium dat vergeleken met de andere twee op een ideale plaats staat op een heuvel bij de Golf van Thailand en het Songkhla Lake. Ik zie haar al in gedachten rondlopen, terwijl ze aantekeningen maakt en foto’s neemt.

Het observatorium gaat op 1 augustus open voor het publiek. Het telt 52 zitplaatsen, heeft een telescoop van 0,7 meter en vijf kleinere in de gangen. De toegangsprijs bedraagt 50 baht en 30 baht voor kinderen. Dagelijks worden 500 bezoekers verwacht. Van zaterdag tot maandag is het gesloten.

– Het Tourism Police Bureau (TPB) heeft een team van 40 agenten gevormd die bescherming moeten bieden aan VIP’s. Ze worden ingezet bij 250 bijeenkomsten, die belegd worden omdat Thailand dit jaar voorzitter is van Asean.

Eerder deze week rondden ze bij de Provincial Police Region 7 in Nakhon Pathom hun training van een week af. Voordat ze konden deelnemen, moesten ze een fitness test afleggen. De normale taak van het TPB bestaat uit bescherming van de leden van het Koninklijk Huis. Belangrijke bijeenkomsten vinden in november in Bangkok plaats.

– Het klachtencentrum van de NCPO wordt opgeheven, daar de NCPO ophoudt te bestaan nadat het nieuwe kabinet morgen is ingezworen. Het centrum heeft sinds zijn oprichting in juli 2017 5.073 klachten ontvangen, waarvan 912 over corruptie. Die zijn voor verdere actie doorgestuurd naar de NACC. 842 zaken bleken hout te snijden.

Bekende klachten die in het nieuws zijn geweest, hadden betrekking op de verduistering van gelden uit een fonds voor behoeftige mensen en afpersing van migranten door ambtenaren. 4.651 klachten hadden betrekking op wangedrag van overheidsdienaren en niet-overheids personeel.

Voor klachten dient men zich na morgen te wenden tot de NACC en het publieks servicecentrum van het PM’s Office.

– Laatste bericht, want In Brief sla ik zoals gebruikelijk over. Een panel van de World Trade Organisation (WTO) heeft de Filipijnse claims over de schending van internationale douanewetten door Thailand overgenomen. Het dispuut dat van 2008 dateert, gaat over de export van sigaretten uit de Filipijnen naar Thailand (ik meen Marlboro en L&M). Een functionaris van de WTO vindt het tijd worden dat Thailand alle arresten van drie panels plus de verloren beroepen daartegen accepteert. De details laat ik maar achterwege, dat is iets voor fijnproevers.


 

Mariza – Chuva (Concerto em Lisboa)


 

Nieuws van de website 14 juli

• Indiër op luchthaven van Phuket aangehouden die landgenoot had opgelicht voor 1 mln baht
• Hoofdonderzoeker politiebureau Ban Euam (Lampang) ontslagen wegens drugsbezit
• Colliers: Kantoormarkt BKK blijft robuust: aanbod, vraag en maandhuur stijgen
• Pattaya: Amerikaan (39) en z’n Thaise vrouw aangehouden in undercoveroperatie wegens drugsbezit; pistool met 200 kogels gevonden
• Voormalig minister Watana beschuldigt NACC van manipulatie getuigenverklaringen in zaak van sociale woningbouw project, waarin hij terecht staat
Expositie van bekroonde bewerkte kaarsen bij Iconsiam tgv boeddhistische vastentijd
• Kiesraad: Democraten hebben de meeste leden (132.551), op ruime afstand gevolgd door FFP (44.859) en 84 andere partijen; 28 partijen gediskwalificeerd
• Lichaam van Nederlander (66) gevonden in Deer Cave in Sarawak (Maleisië); overige acht toeristen ontsnapt aan plotselinge overstroming, gids nog vermist

Als het kalf verdronken is, wordt de put (niet?) gedempt

14 juli – Het lijkt erop dat in Thailand een enkel incident nodig is om alarmbellen te laten rinkelen over situaties die al lang bekend zijn. Netizens schreeuwen moord en brand, de media springen er gretig op in, bewindslieden en hoge ambtenaren beloven ‘strenge’ maatregelen, maar wanneer alle commotie voorbij is, geldt het gezegde: Ze dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was.

Vergeef me mijn cynisme [of is het realisme?] bij het openingsartikel van BP vandaag: een paginagroot verhaal over verkeersveiligheid [eigenlijk onveiligheid] naar aanleiding van een botsing in Chiang Mai, veroorzaakt door een knaap van 13 jaar op een 1.000 (!) cc Kawasaki, met een motorfiets waarop een ouder echtpaar reed. De voet van de jongen werd ernstig verwond, het echtpaar raakte licht gewond.

De krant kopt boven de opening in vette kapitalen REVVING UP FOR DANGER met als onderkop Chiang Mai big bike accident brings lack of road safety to light, een vaststelling met een hoog open-deurgehalte. Het incident heeft kritiek opgeroepen op de ouders van de jongen en vragen waarom ze hem toestonden op zo’n zware motor te rijden. Het incident vestigt ook nog eens de aandacht op de careless driving practices die op alle wegen in Thailand gezien kunnen worden, schrijft de krant.

De vader (55) heeft zijn excuses gemaakt en gezegd voor alles wat gebeurd is de verantwoordelijkheid te zullen nemen. ‘Dit is een waardevolle les voor mijn zoon en ik. Hij heeft me verteld dat hij voor de rest van zijn leven stopt met het rijden op zware motorfietsen en dat hij de andere drie zware motoren die in ons huis staan, zal verkopen.’

De zoon is opgenomen in het ziekenhuis met een gebroken linker enkel en een gewonde linkervoet. Gedurende de behandeling en revalidatie kan hij niet naar school. Wanneer hij uit het ziekenhuis is ontslagen, gaat de politie hem vervolgen voor onvoorzichtig rijden, verwonding van anderen, schade aan eigendommen, overschrijding van de maximumsnelheid van 90 km en rijden zonder rijbewijs. De vader gaat vervolgd worden voor overtreding van de Child Protection Act.

Harde maatregelen op komst
Zoals gebruikelijk kondigt de overheid ‘tough actions’ aan. Het kabinet heeft onlangs toestemming gegeven voor een ministeriële regeling waarbij een nieuw rijbewijs voor zware motoren wordt geïntroduceerd. Om zo’n rijbewijs te verwerven, worden rijlessen uitgebreid met training in remmen, gasgeven en bochten nemen en wordt het rijexamen verzwaard.

Het ministerie van Transport gaat het ministerie van Onderwijs vragen verkeersnormen en etiquette op de weg toe te voegen aan de verkeerslessen. Ambtenaren van het ministerie hebben al scholen bezocht om trainingssessies te geven en tests afgenomen bij leerlingen van 15 tot 17 jaar die een lichte motorfiets mogen berijden. 90 procent is geslaagd. Obec heeft al geld gereserveerd om dit programma naar alle 76 provincies uit te rollen.

Volgens het Department of Land Transport zijn de meeste verkeersdoden in het land bestuurders van motorfietsen [en passagiers?]. Van de 20 miljoen geregistreerde motorfietsen is slechts 50 tot 60 procent van de eigenaren in het bezit van een rijbewijs, wat neerkomt op 8 miljoen bestuurders die geen rijbewijs hebben. Van de geregistreerde motorfietsen zijn 167.000 zware motorfietsen.

Bestuurders zonder rijbewijs hebben een tweemaal zo’n grote kans in het verkeer om te komen dan bestuurders met rijbewijs. De afgelopen 5 jaar verloren ruim duizend personen van 15 jaar en lager hun leven bij verkeersongelukken, de helft bereed een motorfiets.

In een kader bij de opening zegt Santikorn Vorawan, adjunct-hoofd van de Highway Police Division, dat het betrappen van bestuurders van big bikes gemakkelijker gezegd is dan gedaan omdat er vaak op hoge snelheid mee wordt gereden. Bovendien nemen de snelheidssensoren van de politie alleen foto’s van de voorkant van voertuigen, maar het kenteken van motorfietsen zit aan de achterkant.

De hoge snelheid en het ontbreken van speciale vaardigheden om zo’n zware motor te berijden, maken de bestuurders vatbaar voor verkeersongelukken. Bij crashes is de schade doorgaans groter dan bij ‘gewone’ motorfietsen [en ik neem aan ook de verwondingen].

De minimumleeftijd voor het berijden van een motorfiets bedraagt thans 15 jaar. In de toekomst wordt die voor zware motoren 18 jaar. Maar dan schrijven we inmiddels eind volgend jaar, aldus Wanlop Sornngam, hoofd van het Land Transport Safety Bureau. Tja, de ambtelijke molens draaien (ook) langzaam in Thailand.

Foto: Leden van een motorclub treffen elkaar op een open terrein waar ze rijlessen geven aan beginnende berijders van zware motorfietsen.

Tweemaal Uttama in the spotlights

14 juli – Uttama Savanayana, partijleider van Palang Pracharath (PPRP) en de nieuwe minister van Financiën, is vandaag de hoofdpersoon van twee pagina-openingen. Op pagina 2 pleit hij voor zorgvuldigheid bij aanpassingen van de inkomsten- en bedrijfsbelasting en op pagina 3 wordt hij uitgedaagd te bewijzen dat hij geen hand had in het KTB-schandaal, waarvoor 24 personen zijn veroordeeld en thans Panthongtae Shinawatra terecht staat.

Het KTB-schandaal, vernoemd naar de Krung Thai bank, kwam gisteren ter sprake op een forum bij  de Thai Journalist Association onder leiding van voormalig minister van Financiën Tirachai. Chaikasem Nitisiri, minister van Justitie in de regering-Yingluck, daagde Uttama uit met bewijs te komen dat hij als lid van de raad van bestuur van de bank in 2003 de omstreden lening van 9,9 miljard baht niet heeft goedgekeurd of er op zijn minst tegen geprotesteerd heeft. Die lening werd verleend aan een insolvabel bedrijf, naar verluidt onder druk van een ‘invloedrijk’ persoon [wie zou daar nou mee bedoeld worden?].

Volgens Chaikasem blijkt uit de notulen van de RvB-vergadering niet dat Uttama bezwaar maakte, alhoewel hij dat wel verklaard heeft bij de rechtbank toen de zaak voorkwam en hij werd vrijgesproken. Chaikasem zegt dat het zonder bewijs moeilijk is te veronderstellen dat hij niets te maken had met het goedkeuringsbesluit.

Wanchai Bunnag, een advocaat die eerder de PG heeft verzocht Uttama te vervolgen, doet er nog een schepje bovenop. Hij zegt dat Uttama lid was van de loan review commissie, maar notulen van die besprekingen wijzen ook niet op Uttama’s vermeende afkeuring. ‘Dus, wat ik vraag is: wanneer gaf Uttama aan dat hij het niet eens was met de goedkeuring?’

PPRP secretaris-generaal Tawee zegt dat hoewel Uttama niet veroordeeld is, de rechtbank wel van mening was dat alle vijf RvB-leden het bedrijf geholpen hebben de lening te verkrijgen zonder de belangen van de bank te beschermen. Drie leden zijn veroordeeld, twee waaronder Uttama gingen vrijuit.

Tawee roept de centrale bank en andere diensten op onderzoek te doen naar de beschuldigingen tegen Uttama of de NACC in te schakelen zijn gedrag als politicus te beoordelen.

Uttama zei gisteren dat hij al talloze malen heeft uitgelegd hoe de vork in de steel zit. Hij maakt geen bezwaar tegen de gestelde vragen maar wel tegen het verdraaien van informatie, want die schaadt zijn reputatie. In dat geval neemt hij juridische actie, dreigt hij. Hij is ook bereid een toelichting te geven wanneer tegen hem in het Huis van Afgevaardigden een motie van wantrouwen wordt ingediend.

Veel woorden, weinig wol
Belastingaanpassingen bracht Uttama ter sprake op een herdenkingsbijeenkomst ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van de Market for Alternative Investment. Hij filosofeerde er over aanpassingen om de tarieven voor de inkomstenbelasting (thans 35 procent) en die voor de bedrijfsbelasting (20 pct) dichter bij elkaar te brengen. Maar erg concreet was hij niet: ‘We moeten heel voorzichtig zijn en er zeker van zijn dat wijzigingen passend en in balans zijn.’

Uttama bracht ook het minimumdagloon ter sprake. Zoals bekend heeft zijn partij voorgesteld het op te trekken van gemiddeld 308 naar 400 baht. Coalitiepartijen gaan in discussie over hoe dit doel geleidelijk te bereiken, zei hij. Maar tegelijkertijd dient de vakbekwaamheid van werkers verbeterd te worden. Voorts verzekerde hij het MKB betere toegang tot financieringsbronnen, maar het bericht zegt niet hoe.

Verdachte aanschaf van 30 ventilatoren voor postkantoor

14 juli – Dertig plafondventilatoren in een ruimte van 60 vierkante meter: is dat niet een beetje veel? Dat vindt de afdeling Pathum Thani van de NACC blijkbaar ook want die is begonnen aan een onderzoek naar de aanschaf en installatie van de ventilatoren in het postkantoor van Khu Kot (district Lam Luk Ka, provincie Pathum Thani).

De vakbond van Thailand Post heeft de zaak op Facebook aan het licht gebracht. Ze schrijft dat 6.000 baht per stuk is betaald voor de ventilatoren, ver boven de referentieprijs van 2.000 baht. Dus ligt het vermoeden van corruptie voor de hand. De aanschaf maakt deel uit van een ingrijpende renovatie van het postkantoor ad 5,38 miljoen baht. Van dit bedrag is 180.000 baht bestemd voor de ventilatoren, die 4.500 baht kosten plus 1.500 voor installatie.

Het budget van 5,38 miljoen baht is goedgekeurd door Thailand Post Co, wat volgens voorzitter Wilert vragen oproept over transparantie bij andere renovaties die zijn goedgekeurd.

Landelijk directeur Samorn zegt dat de leiding de zaak serieus neemt. Hij heeft een onderzoek gelast. De aanschaf van 30 exemplaren is volgens haar een ‘rekenfout’ omdat slechts 12 nodig waren. Ze verdedigt ook een project om een reuzenbrievenbus te bouwen op de Chaeng Watthana Road ad 7,1 miljoen baht. De bus die 14,4 meter hoog is lijkt op de landmark ones [?] in Betong (Yala).

Kort Nieuws zondag 14 juli

– Vanaf volgend schooljaar verandert de toelatingsprocedure voor leerlingen die in de buurt wonen van een openbare school en in aanmerking komen voor een speciale regeling. Obec laat weten dat provinciale onderwijsdiensten de bevoegdheid krijgen om te bepalen welke procedure ze volgen. Dat kan ertoe leiden dat leerlingen die in de buurt van populaire scholen wonen, een toelatingsexamen moeten doen.

De wijziging heeft tot doel de behoeftes van lokale scholen en gemeenschappen beter op elkaar af te stemmen. Thans worden leerlingen die binnen een bepaalde straal om een school wonen, automatisch toegelaten wanneer het quotum dit toelaat. De regeling die voorziet in toelating op grond van vijf redenen, blijft van kracht. Die geldt bijvoorbeeld voor kinderen, wier ouders land doneren aan de school, en achtergestelde kinderen.

Obec overweegt verder het toegestane maximum aantal leerlingen per klas op populaire openbare scholen te beperken tot 40. De gedachte is dat ‘kleinere’ klassen tot betere resultaten leiden, hoewel daarvoor geen enkel bewijs is.

– Jonge mensen dienen een kans te te krijgen om de dynamiek van Asean beter te begrijpen. Dat zei directeur Elain Tan van de Asean Foundation onlangs op de 5th Asean Foundation Model Asean Meeting. ‘De jeugd is onze toekomst. Daar het thema van Thailand als voorzitter van Asean dit jaar duurzaamheid is, dienen we na te denken over de toekomst.’

Sinds 5 jaar probeert de stichting Asean dichter bij jonge mensen te brengen. Ze kunnen Asean ervaren door simulatie conferenties, waarin ze beslissingen moeten nemen. Dit jaar nemen daaraan ook deelnemers uit Australië deel.

– Nog een bijeenkomst met veel mooie woorden: het 9th Social Business Day forum in Bangkok, bijgewoond door 1.500 gedelegeerden uit 58 landen. Woordvoerder Kobsak van Palang Pracharath hield er een pleidooi voor een bottom-up benadering om lokale mensen te steunen.

Hij zei dat de inkomensongelijkheid de afgelopen 50 jaar is toegenomen. ‘De rijken zijn rijker geworden, de rest is achtergelaten. We dienen een nieuw paradigma aan te nemen door lokale mensen te helpen hun echte potentieel te realiseren.’

Als voorbeeld noemde hij hoogleraar Yunus, een pionier in sociale bedrijven en oprichter van de Grameen Bank, die in Bangladesh leningen verstrekt aan arme mensen. De Thaise regering heeft de Social Enterprises Act goedgekeurd, die met belastingstimulansen een stevige basis legt voor sociale bedrijfsactiviteiten.

– Thailand en Laos hebben een overeenkomst gesloten over samenwerking bij luchtvaart zoek- en reddingsacties op grond van de Convention on International Civil Aviation van de ICAO. Vertrekkend minister Arkhom (Transport) zegt dat die het vertrouwen van passagiers op binnenlandse en internationale vluchten in de veiligheidsvoorschriften van beide landen vergroot.

– Zoals gebruikelijk sla ik de rubriek met kortjes over, die in de zondagkrant News Bites heet en op weekdagen In Brief. Ten slotte pagina 4 met een achtergrondverhaal over het Abhaiphubejhr cannabis model, vernoemd naar de farmaceutische afdeling van het Chaophraya Abhaiphubejhr ziekenhuis. In het ziekenhuis wordt een klinische proef gedaan. Mag u zelf lezen. Klik hier. Einde Nieuws uit Thailand, althans vandaag.


 

Marin Marais: Sonnerie de Ste. Geneviève du Mont-de-Paris from La Gamme […] (1723) / J. Savall


 

Nieuws van de website 12-13 juli

• Samut Prakan: Jongen verliest vingertopje doordat automatische deur minibus onverwacht sloot
• Zoological Park Organisation neemt beheer Chiang Mai Night Safari over
• Coalitiepartijen eens over regeringsverklaring; wens grondwetherziening gesneuveld
• Yala: Ontploffing bermbom verwondt drie lokale vrijwilligers die onderwijzers en leerlingen begeleiden
• Chiang Mai: Omgekomen piloot-trainer gebruikte niet zijn schietstoel om te voorkomen dat toestel zou crashen in bewoond gebied; leerling-vlieger licht gewond en veilig dankzij schietstoel
• Myanmarese vrouw (37) aangehouden in Samut Songkhram op verdenking van smokkel migranten naar Maleisië; jaarlijkse cashflow op haar bankrekening bedroeg 4 mlm baht
Sompong Amornwiwat nieuwe leider Pheu Thai; motie van wantrouwen tegen Prayut gepland
• Vut-regeling voor 5.000 conducteurs op stadsbussen BMTA en kaartverkopers in terminals, die de komende 3 jaar overbodig worden door e-tickets
• Man die geld en kostbaarheden stal van slapende Japanner op Suvarnubhumi, na 3 weken aangehouden

Heldhaftige piloot postuum gepromoveerd

13 juli – Squadron leader Naruepol Lueadkusol wist wat hij deed, zegt luchtmachtcommandant Chaiyapruk, toen hij in zijn toestel bleef zitten om te voorkomen dat het zou crashen in een dicht bewoond gebied in Chiang Mai. Hij gaf de piloot die hij trainde, opdracht de schietstoel te gebruiken, maar zelf gebruikte hij die niet. Zijn heldendaad is door de luchtmacht beloond met een promotie tot air marshal.

Het tweezits toestel, een Aero L-39, crashte donderdag in het district Sarapi. Op een hoogte van 1.700 voet, slechts 700 voet boven het bergachtig terrein gaf Naruepol zijn leerling-vlieger Thanawat Khunkhunthod opdracht zijn schietstoel te gebruiken en zich in veiligheid te stellen.

Dat was in afwijking van de normale veiligheidsprocedures want die schrijven voor dat de piloot in de achterste stoel op 2.000 voet (610 meter) als eerste het toestel verlaat wanneer de controle over het toestel wordt verloren. Thanawat overleefde het ongeluk met lichte verwondingen.

Bangkok Post plaatst vandaag op de voorpagina een bijna paginabrede foto van RTAF officieren op Don Mueang die de lijkkist bedekt met de Thaise vlag dragen in een haag van saluerende officieren. De luchtmacht stelt een onderzoek in naar de oorzaak van het uitvallen van de motor. De koning heeft water ter beschikking gesteld voor de rituele wassing.

Klik hier voor een videofilmpje van de aankomst en de erewacht op Don Mueang.

Strijd tegen sociale ongelijkheid prioriteit voor coalitie

13 juli – Alhoewel de hierboven beschreven foto de voorpagina domineert, is de crash niet opening BP. Zoals te verwachten opent de krant met een politiek onderwerp: de afspraak van de coalitiepartijen dat ze bread-and-butter kwesties en de strijd tegen sociale ongelijkheid tot prioriteit van het regeringsbeleid maken.

De regeringsverklaring zal mogelijk niets zeggen over herziening van de grondwet, wat een teleurstelling moet zijn voor de Democraten die het mes willen zetten in de ‘ondemocratische’ grondwet. Voor de Democraten was dat voorwaarde om tot de coalitie toe te treden. De krant laat in het midden of de Democraten alsnog hun zin krijgen. De vergadering van gisteren werd niet bijgewoond door de Democraten, wat al boekdelen spreekt over hun stemming.

Zoals al eerder gemeld bestaat het beleidsdocument waarover de negentien coalitiepartijen het eens zijn geworden uit twee delen: korte-termijn maatregelen die binnen een jaar moeten worden genomen, zoals het oplossen van de alledaagse probleempjes van mensen en het terugdringen van de sociale ongelijkheid, en lange-termijn maatregelen op het gebied van duurzame ontwikkeling.

De partijen hebben als gemeenschappelijk doel de prijs voor landbouwgewassen op te krikken. De details worden tijdens de volgende vergadering besproken. Dan komt ook de vraag aan de orde of de grondwetherziening in de regeringsverklaring wordt opgenomen.

Overeenstemming bestaat over welzijnsvoorzieningen voor moeders en kinderen en de voorgestelde verhoging van het minimumdagloon naar 400 à 425 baht. Maar ook hiervoor geldt dat de details nog uitgewerkt moeten worden, want het beleidsplatform van de regering moet wel betaalbaar zijn. Naar verwachting wordt de regeringsverklaring op 24 of 25 juli afgelegd, een schone taak voor Prayut in zijn ‘nieuwe’ rol als premier.

Liberalisering marihuana: Bhumjaithai heeft geen haast

13 juli – Het kabinet is nog niet ingezworen en de regeringsverklaring moet nog worden afgelegd, maar nu lijkt het erop dat verkiezingsbeloftes al worden ingeslikt. Verbazen doet het mij niet, want – zoals mijn journalistieke voorbeeld I.F. Stone treffend heeft geformuleerd: Alle politici zijn leugenaars totdat het tegendeel is bewezen.

Dit ter inleiding op de opening van pagina 2 die kopt Anutin says no rush over weed plans. Anutin is de partijleider van Bhumjaihai, de partij die tijdens de verkiezingscampagne heeft gezegd het cannabis-beleid verder te willen liberaliseren en naar Californisch voorbeeld de verbouw van marihuana-planten op kleine schaal te willen toestaan.

Maar nu zegt Anutin dat er geen haast is. ‘De bestaande wetten zijn genoeg. We hebben geen nieuwe nodig.’ Maar dat gold blijkbaar niet tijdens de verkiezingen. Anutin heeft de buit binnen, want hij wordt de nieuwe minister van Volksgezondheid [met het bijbehorende riante salaris]. Het enige dat de partij daarvoor hoefde te doen was zich aan te sluiten bij de door Palang Pracharath gevormde coalitie met Prayut als premier.

Anutin wil de komende twee jaar een proef houden met gebruikmaking van volksgezondheid vrijwilligers. Het door Bhumjaithai gewenste beleid wordt geleidelijk ingevoerd met hulp van medische instituten. ‘Ik gebruik niet het politieke apparaat omdat dit ons alleen maar het doelwit maakt van beschuldigingen over gevestigde belangen’, aldus Anutin op een workshop over het gebruik van marihuana voor medische behandeling. Hij benadrukte er dat cannabis alleen gebruikt mag worden voor medische doelen.

‘De autoriteiten dienen nog steeds dorpelingen te controleren en te reguleren die toestemming hebben gekregen om cannabis te verbouwen om er zeker van te zijn dat het niet verontreinigd is en een kwaliteit heeft die het geschikt maakt voor medisch gebruik. Dorpelingen mogen cannabis niet verkopen. Alle producten moeten aan de regering verkocht worden.’

Ik laat het nogal lijvige artikel verder onbesproken, want BP haalt er van alles en nog wat bij, inclusief oud nieuws. Mag u zelf lezen. Klik hier. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg 2019)

ZPO neemt beheer Chiang Mai Night Safari over

13 juli – Nadere toelichting op het bericht dat het beheer van de Chiang Mai Night Safari in andere handen overgaat (zie Nieuws van de website).

De safari wordt beheerd door de Pinkanakorn Development Agency Public Organisation (PDA), een speciaal lichaam in 2013 door de toenmalige Pheu Thai-regering gecreëerd, daar de ZPO (Zoological Park Organisation), die nu weer het beheer overneemt, een overheidsdienst is.

Het kabinet heeft in 2017 besloten de PDA te ontbinden wegens financiële verliezen op al haar projecten en haar vermogen en schulden over te hevelen naar andere overheidsdiensten.

Het bericht meldt dat er zorgen bestaan over de gevolgen van de veranderingen voor de salarissen van de 300 werknemers en de contracten met vier gemeenschapsondernemingen van 500 leden die dierenvoedsel aan de dierentuin leveren. Maar PDA-directeur zegt dat niets verandert als gevolg van de overdracht. Hij verwacht zelfs dat die tot verbeteringen leidt.

De dierentuin telt 1.200 dieren. Gemiddeld bezoeken 2.000 toeristen elke dag de safari. Verwacht wordt dat het aantal Chinese toeristen vanaf deze maand tot oktober toeneemt. Vorig jaar bezochten 600.000 toeristen de safari wat 230 miljoen baht opleverde.

Voorspelling: Kabinet bijt niet voortijdig in ’t zand

13 juli – Naar de mening van enkele academici bijt het nieuwe kabinet niet binnen 4 jaar in het zand, waardoor vervroegde verkiezingen nodig zijn. Dit optimisme is gebaseerd op de samenstelling van het kabinet, waarin verschillende belangen van facties en coalitiepartners elkaar in evenwicht houden.

Directeur Stithorn van het Office of Innovation for Democracy (King Prajadhipok Institute) gelooft dat het Prayut zal lukken de termijn vol te maken ondanks de minieme meerderheid waarop het kabinet in het Huis van Afgevaardigden rust. Maar er zullen wel hiccups zijn omdat de economische portefeuilles verdeeld zijn over verschillende coalitiepartners en niet in één hand zijn [lees: van Palang Pracharath, die de coalitie leidt].

Politicoloog Yutthaporn (Sukothai Thammathirat Open University) gokt dat het kabinet het 2 jaar volhoudt. Wanneer het kabinet in de peilingen goed scoort, is het mogelijk dat het Huis wordt ontbonden en nieuwe verkiezingen worden gehouden. Maar de kans dat de regering ten val wordt gebracht door de oppositie acht hij uiterst klein, want die lijkt haar beperkingen te kennen.

Als derde voorspelt politicoloog Wanwichit (Rangsit University) dat de regering-Prayut ‘for some time’ aan het bewind is. Degenen die bij de kabinetsvorming zijn overgeslagen hebben hun hoop gevestigd op de reshuffle die hij over zes maanden tot een jaar verwacht. ‘Eén ding is zeker’, zegt hij. ‘De premier is Prayut, want die heeft de steun van 250 senatoren. Dus het beste is samen te werken en te proberen het nieuwe beleid vrucht te laten dragen.’

Kort Nieuws zaterdag 13 juli

– De Bank of Thailand (BoT) heeft extra maatregelen genomen om korte termijn speculatieve instromen te beperken, die de waarde van de baht hebben opgestuwd naar het hoogste niveau in zes jaar. Daar ik de ballen verstand heb van monetair beleid laat ik het hierbij, maar dat de baht duur is merk ik elke keer als ik geld opneem uit een betaalautomaat. Toen ik voor het eerst in Thailand kwam, kreeg ik 50 baht voor een euro, enkele weken geleden 37 en nu nog maar 32 baht.

– In een apart bericht meldt de krant dat het toerisme vanuit Europa naar Pattaya een zware klap heeft gekregen door de dure baht. De Entertainment & Tourism Association van Pattaya City zegt dat Europese reizigers de afgelopen maanden nauwelijks naar Pattaya zijn gekomen.

Toeristen lijken te kiezen voor andere landen om op de vakantieuitgaven te besparen. Als gevolg daarvan hebben enkele entertainment gelegenheden hun deuren moeten sluiten.

Secretaris Damrongkiat zegt dat het aantal bezoekers in het laagseizoen met 20 tot 30 procent is gedaald. Ook het aantal Chinese toeristen valt nog steeds tegen als gevolg van de bootramp in juli vorig jaar waarbij 47 Chinezen verdronken.

Damrongkiat heeft zijn hoop gevestigd op de nabijgelegen Eastern Economic Corridor (EEC) die via luchthaven U-tapao kan helpen buitenlandse toeristen naar Pattaya te trekken. Manager Amporn van The Stones House in Walking Street, zegt dat enkele bierbars gesloten zijn omdat Europeanen wegblijven. Maar een lichtpuntje is dat Indiase toeristen de terugval in aantal Europeanen compenseren.

– Follow-up op de berichtgeving over het voorstel van de Expressway Authority of Thailand (Exat) om af te komen van een claim van 4,3 miljard baht door de BEM (Bangkok Expressways and Metro Plc) drie expressways 30 jaar te laten beheren. Vertrekkend staatssecretaris Pailin (Transport) vindt dit de beste manier om van de schuld af te komen.

De State Enterprises Workers’ Relations Confederation verzet zich tegen de gekozen oplossing en demonstreerde eerder bij het ministerie. Ze zegt dat die ongunstig is voor Exat. De regering is een tegenstander van betaling.

Het ministerie heeft het voorstel nog niet voorgelegd aan het kabinet. De eindbeslissing ligt bij het Exat-bestuur en de nieuwe regering. De compensatie van 4,3 miljard is bevolen door de bestuursrechter. De schuld is ontstaan door contractbreuk.

– Laatste bericht want de rubriek In Brief sla ik over; drie kortjes zijn trouwens al genoemd in Nieuws van de website. Het Department of Health Service Support (DHSS) verdedigt het beleid van de regering om medisch toerisme te bevorderen. Het zegt dat dit niet zal leiden tot hogere medische kosten voor Thaise patiënten, hetgeen wordt beweerd door het Thailand Development Research Institute.

TDRI onderzoekers vrezen dat ziekenhuizen voorrang zullen verlenen aan buitenlanders ten koste van Thai. Ze waarschuwen ook voor een brain drain in overheidsziekenhuizen en een stijging van medische en medicijnkosten in particuliere ziekenhuizen.

DHSS directeur-generaal Nattawut is daar niet bang voor, want de overheid heeft maatregelen genomen om de kosten te beperken. Hij dringt er bij de bevolking op aan zich geen zorgen te maken. ’Het medisch toerisme brengt meer geld in het laatje, schept banen en helpt inkomensspreiding.’

Om een brain drain te voorkomen is de Health Facility Act gewijzigd. Die staat particuliere medische faciliteiten nu toe staf te trainen zodat ze geen personeel hoeven af te snoepen van overheidsziekenhuizen.

Voormalig voorzitter Auechart van de Private Hospital Association weet zeker dat particuliere ziekenhuizen Thaise patiënten niet in de steek laten. In ziekenhuizen met veel buitenlanders is het aantal Thaise patiënten altijd nog hoger dan het aantal buitenlanders, zegt hij.


 

‘I have this to say about Bach’s works: listen, play, love, revere – and keep your trap shut.’ Albert Einstein.


 

Nieuws van de website 11-12 juli

• Monnik (59) die in de VS vredesloop hield van 5.013 km in 121 dagen, teruggekeerd in Thailand
• Selfies van THAI-personeel met Thanahorn op sociale media mogen niet, zegt president Sumeth
• Jaarlijkse vergadering Asean Defensie ministers in BKK; Zuid-Chinese zee en Noord-Korea hoog op agenda (foto: bezoek aan Government House)
• 10 jaar cel voor man (43) die in februari 12-jarig meisje in Ramkhamhaeng (BKK) verkrachtte
• FAT bezorgd dat stadions niet op tijd klaar zijn voor het AFC U23 toernooi begin volgend jaar; indien ze niet klaar zijn verliest het land het recht het toernooi te organiseren en kan het Thaise team zich niet kwalificeren voor de OS in 2020
• Record verkopen vier vruchten dit jaar, omzet 7,4 miljard baht, doerian gewild in China
• Citi Thailand: Baht behoudt stevige waarde tot begin 2020 door zwakke dollar en verwachte Amerikaanse monetaire stimulansen
• Phitsanulok: Man (46) aangehouden met in zijn woning een wapenarsenaal van 20 geweren, 17 pistolen, munitie en kogelvrij vest. Zegt verzamelaar te zijn.
Tawandang German Brewery Co opent nieuw restaurant in Ang Sila (Chon Buri); plannen voor 5 zaken in de komende twee jaar (foto: zaak in Bangkok)
• KB in voorbereiding met voorwaarden voor buitenlandse partijen die MRO in Thailand willen opzetten
• Drie leidende verenigingen van bedrijven vragen centrale bank rente te verlagen ter compensatie van de dure baht
• Chiang Mai: Aero L-39 jet trainertoestel neergestort, 1 piloot omgekomen, de ander veilig dankzij schietstoel
• Nieuwe staatssecretaris van Landbouw Thammanat beweert: Ik ben onschuldig – ondanks zijn criminele verleden

Landbouw geleid door vier partijen

12 juli – Het ministerie van Landbouw gaat geleid worden door een minister en drie (!) staatssecretarissen van vier (!) politieke partijen, meldt BP vandaag in haar openingsartikel. Volgens een bron is dat een tactische zet van Prayut om boeren die in de toekomst wellicht protesteren over ingezakte prijzen voor landbouwgewassen, in toom te houden, want zegt de bron: ‘Elke bewindsman heeft zijn eigen onderhandelingskanalen om de lont te verwijderen uit spanningen.’

BP maakt het mij vandaag weer eens moeilijk, want nadat ik het artikel had gelezen, wist ik nog steeds niet wat het nieuws is. De keuze van de staatssecretarissen is ‘under scrutiny’ en ‘has been thrust into the spotlight’ schrijft de krant, maar wat moet ik met die kennis?

Critici zeggen dat de vier mannen elkaar zullen verdringen om de verkiezingsbeloftes van hun partij in praktijk te brengen. Het ministerie is aantrekkelijk voor politici omdat het een kans biedt steun te verwerven van boeren die een belangrijk deel van het kiezerselectoraat vormen. Bovendien beschikt het over een groot budget van 108,5 miljard baht, waardoor het op de zevende plaats van Class A ministeries staat. [Onderwijs krijgt het meeste geld, gevolgd door Binnenlandse Zaken]

Het ministerie gaat geleid worden door een Democraat, de staatssecretarissen komen uit de partijen Palang Pracharath, Bhumjaithai en Chartthaipattana, de vier grootste partijen. Een van de staatssecretarissen is Thammanat Prompao wiens verleden op zijn minst dubieus genoemd kan worden. Dat hij niettemin gehandhaafd wordt, heeft hij te danken aan zijn vermogen conflicterende partijen te kunnen verzoenen. In een apart artikel op de voorpagina verdedigt hij zich tegen de beschuldigingen.

Thammanat doet een boekje open over zijn dubieuze verleden

12 juli – Hij zat in Australië acht maanden in voorarrest op verdenking van betrokkenheid bij drugshandel, moest als alternatieve straf zes maanden sociaal werk doen en zweette in Thailand drie jaar in de bak wegens betrokkenheid bij de moord op een homo. Maar toch zegt Thammanat Prompao, de nieuwe staatssecretaris van Landbouw, onschuldig te zijn.

In het eerste geval logeerde hij bij een vriend in Sydney toen de politie een inval deed, in het tweede geval was hij slechts de eigenaar van het kantoor waar de moord plaatsvond. Andere smetten die aan hem kleven, worden niet genoemd in het artikel.

Zo schreef BP op 9 juli: ‘De man wordt beschouwd als een controversieel figuur vanwege zijn banden met voormalig premier Thaksin en wijlen voormalig legerspecialist Seh Ice. Hij zou ook verwikkeld zijn in diverse ondernemingen, zoals de distributie van staatsloten op de Klong Toey markt waarover hij de scepter zwaaide.’

Partijleider Sereepisuth (Seri Ruam Thai) zegt dat de oppositiepartijen zich beraden over de mogelijkheid een motie van wantrouwen tegen premier Prayut in te dienen, omdat hij verantwoordelijk is voor de benoeming van Thammanat. De oppositie wil ook de Kiesraad aanpakken, die hem heeft geaccepteerd als parlementslid voor Palang Pracharath in weerwil van diens ethische problemen.

Studie: Bubbelthee bevat te veel suiker

12 juli – Bijna alle bubbelthee mengsels die op markten in het hele land worden verkocht, overschrijden de limiet die door wereldgezondheidsorganisatie WHO wordt aanbevolen voor dagelijkse suikerinname, waarschuwt de Foundation of Consumers.

De waakhond die monsters van 25 merken testte, zegt dat slechts twee merken, KOI Thé en TEA 65°, minder suiker bevatten. Maar de test dekte niet de gehele bubbeltheemarkt in Thailand die honderden merken telt.

Bubbelthee is een mix van ijsgekoelde of hete gezoete thee, melk en vaak andere smaakjes. Het mengsel wordt flink geschud, waardoor de voor de drank karakteristieke bubbels ontstaan. Eventueel worden balletjes tapioca of yam zetmeel toegevoegd. (Bron: Wikipedia)

Somkid heeft er zin an

12 juli – Vice-premier Somkid, de economische tsaar van het oude kabinet, die in het nieuwe kabinet terugkeert, heeft vertrouwen in zijn vermogen om met de coalitiepartijen te werken aan de groei van de economie. Hij wil dat de ministers verantwoordelijk handelen en vaart zetten achter hun pogingen megaprojecten te realiseren.

‘Ik geloof dat ik mijn broeders in verschillende ministeries de hand kan reiken. Alhoewel ze van verschillende partijen zijn, kennen we elkaar, met name Anutin Charnvirakul, vice-premier en minister van Volksgezondheid.’

Thans verzamelt Palang Pracharath, die de coalitieregering leidt, de verkiezingbeloftes die elke partij deed voordat ze toetraden tot de regering, om een gemeenschappelijk regeringsbeleid op te stellen. Ook de oppositiepartijen kunnen daaraan een bijdrage leveren, aldus Somkid.

Twee zaken waaraan de Democraten veel waarde hechten, zijn wijzigingen van de grondwet en prijsgaranties voor boeren. Partijleider Jurin vindt het noodzakelijk de grondwet democratischer te maken. Maar dat is niet eenvoudig want het vereist meer dan de helft van de stemmen in een gezamenlijke vergadering van Huis van Afgevaardigden en Senaat. Hij vindt dat de grondwetsherziening een urgent agendapunt dient te zijn en binnen een jaar zijn beslag dient te krijgen. Jurin zegt: ‘Ik vertrouw erop dat het een hoge kans op succes heeft.’

Vertegenwoordigers van de coalitiepartijen staken gisteren de koppen bij elkaar om een gemeenschappelijk regeringsbeleid te smeden. PPRP-woordvoerder Kobsak zegt dat het beleid bestaat uit urgente missies die binnen een jaar moeten worden gerealiseerd en andere taken waarvoor de komende vier jaar worden uitgetrokken.

Urgent zijn het aanpakken van bread-and-butter kwesties, uitbreiding van het welzijnsprogramma en andere urgente zaken zoals de luchtverontreiniging met PM 2,5 stofdeeltjes. Anutin, de nieuwe minister van Volksgezondheid, zegt dat pogingen worden gedaan transportprojecten te versnellen die forensen gemakkelijker maken.

De wens van zijn partij om het gebruik van medische cannabis te promoten wordt door de andere partijen gedeeld. [Ik dacht dat Bhumjaithai cannabisgebruik verder wil liberaliseren en het verbouwen van marihuanaplanten op kleine schaal wil toestaan]

Kort Nieuws vrijdag 12 juli

– De marine heeft alle noodzakelijke voorbereidingen getroffen voor de royal barge procession (vlootschouw) die op 24 oktober wordt gehouden ter gelegenheid van de eerste koninklijke boeddhistische kathin robe-offering, het laatste onderdeel van de kroningsceremonies.

De vlootschouw bestaat uit 52 koninklijke barges (sloepen, platbodems) met 2.200 roeiers. Vier zijn bestemd voor het koningspaar en andere leden van de koninklijke familie. De koning neemt plaats in de Suphannahong Royal Barge.

De tocht begint bij de Wasukri steiger en eindigt bij de Wat Arun Ratchawararam steiger. Voor de processie is al enkele keer geoefend. Thans wordt geoefend met het synchroniseren van de volgorde. In augustus en begin oktober wordt voor het laatst geoefend.

In het National Museum of Royal Barges voerde de marine gisteren een Brahmin rite uit om de beschermgeest Phra Phum en de beschermgodin Mae Na Yang van de barges te vereren.

– De tien ministers van Defensie van Asean hebben op de 13th Asean Defence Ministerial Meeting in Bangkok afgesproken samen te werken om de Zuid-Chinese zee tot een ‘zee van vrede en stabiliteit’ te maken. Minister Prawit (Defensie) die dit bekend heeft gemaakt, zegt dat dit noodzakelijk is voor de veiligheid in de zee – zowel voor de scheepvaart als voor de luchtvaart. Maar hoe dit schone doel valt te bereiken hebben de ministers niet gezegd. Het zal dus wel bij een vrome wens blijven, vrees ik.

De wens wordt vastgelegd in een verklaring die na de vergadering wordt uitgegeven. Daarin roepen de ministers op de ruzie over de zee op vreedzame wijze op te lossen, in overeenstemming met internationale wetgeving. China, Taiwan, Vietnam, Brunei, de Filipijnen en Maleisië maken maritieme en territoriale aanspraken op de zee van 3,5 miljoen vierkante kilometer.

Vorig jaar hielden de strijdkrachten van Asean een gezamenlijke oefening op de zee ter bevordering van vertrouwen en versterking van de militaire banden. Dit jaar neemt de VS aan de oefeningen deel.

– Directeur-generaal Naras van het Corrections Department (gevangeniswezen) ontkent ten sterkste (woordkeus krant) dat de Bangkok Remand Prison enkele VIP gevangenen een voorkeursbehandeling geeft. Dat zei hij op een persbriefing, belegd naar aanleiding van beweringen van enkele co-leiders van de PAD (geelhemdbeweging) dat in de gevangenis verjaardagsfeestjes voor VIP’s zijn georganiseerd. Het bericht lijkt een herhaling van een eerder bericht over verjaardagsfeestjes maar daarin werd niet gesproken over VIP’s.

De gevangenis telt 3.500 gedetineerden, zone 1 waar langgestraften zitten, wordt beschouwd als een VIP faciliteit daar vele bekende figuren er hun straf uitzitten. Er verblijven ook veel ouderen, die op matrassen slapen, een ongekende luxe want gedetineerden krijgen drie dekens waarvan één gebruikt wordt als matras. Verder zijn er zowel zit- als hurktoiletten.

Gevangenishoofd Krit noemt de berichten over verjaardagsfeestjes ongegrond, maar bezoekers kunnen wel in de gevangeniswinkels cakes kopen. De winkels verkopen ook voedsel, dranken en snacks aan gevangenen die elk 300 baht per dag mogen uitgeven van geld, gegeven door familieleden.

– En hiermee eindigt Nieuws uit Thailand vandaag. De rubriek In Brief sla ik zoals gewoonlijk over. Genoten van het nieuws?


 

Mooi hè? Dit is een bloemdecoratie gemaakt door Phiyawat Meephaithoon, getiteld Believe. Hij won er de eerste prijs mee op de prestigieuze Nai Lert Flower & Garden Art Fair. Het was de bekroning van een levenslange ambitie. De passie voor bloem arrangementen ontwikkelde hij als kind en in de loop der jaren koesterde hij zijn talent. Zes jaar geleden opende hij zijn eerste bloemenwinkel en nu is hij de trotse bezitter van de Floral Chandelier. (Bron: BP, 10 juli)


 

Nieuws van de website 10-11 juli

• Voormalig staatssecretaris Chavarin (72) krijgt 2 jaar cel wegens verduistering van 11 mln baht in 2014
• Het hoofd van de provinciale gezondheidsdienst in Phuket gelooft niets van de bewering van het Australisch echtpaar dat het ziek is geworden door het eten van pad thai. Het gerecht wordt op hoge temperatuur bereid waardoor ziektekiemen worden gedood, zegt hij
• Samut Songkhram: PCD en FD eisen 6 mln baht van ethanolfabriek die in 2016 de rivier Mae Klong vervuilde
Tramlijn luchthaven Phuket–Chalong (41,7 km) 10 pct duurder door aanpassingen tbv verkeer
• Nakhon Si Thammarat: 26 gokkers op dobbelspel en hanengevechten aangehouden in bosreservaat
• Disciplinaire actie tegen soldaat in Chiang Mai die (beschermd) luipaard doodde
• JSCCIB pessimistisch over economische groei: prognose gezakt van 3,7-4 pct naar 2,9-3,3 pct
• Twee BoT-commissies: Stijgende huishoudschulden vormen dreiging voor financiële stabiliteit

Geen wittebroodsweken voor nieuwe kabinet

11 juli – Het gisteren bij Koninklijk Besluit benoemde kabinet smaakt niet de luxe van ‘wittebroodsweken’, maar moet onmiddellijk aan het werk want ’s lands economie is er slecht aan toe. Deze oproep om de handen uit de mouwen te steken wordt gedaan door de Thai National Shippers’ Council en de Thai Chamber of Commerce.

Maar ze leggen de nadruk op verschillende aspecten van de economie. TNSC-voorzitter Ghanyapad zegt dat de particuliere sector al sinds de verkiezingen van 24 maart op de nieuwe regering wacht. De exporteurs zeggen: aan het werk, want het land is in de greep van economische problemen.

TCC-voorzitter Kalin wil dat de regering met name de zogeheten bread-and-butter kwesties aanpakt, want daar hebben de mensen in hun dagelijks leven mee te maken. Hij zegt verder: ‘De nieuwe regering dient de uitgaven aan overheidsprojecten die stagneren op te voeren, meer kapitaal te injecteren om de economie te stimuleren en dient door te gaan met infrastructurele ontwikkeling, zoals de uitbreiding van ’s lands wegennetwerk en dubbel-spoorlijn projecten.’

De Royal Gazette (Thailand’s Staatscourant) publiceerde gisteren de line-up van de nieuwe ploeg. Wat valt op? Premier Prayut wordt minister van Defensie, drie vice-premiers keren terug en het meest opvallend: Thammanat Prompao wordt staatssecretaris van Landbouw. Da’s héél opvallend want op 9 juli meldde Bangkok Post pontificaal in de opening dat Prayut hem geloosd had. Niet dus: BP sloeg de plank volledig mis.

Volgens directeur Stithorn van het Office of Innovation for Democracy (King Prajadhipok Institute) heeft hij weliswaar een image probleem, maar hij heeft laten zien dat hij facties die problemen kunnen vormen voor de stabiliteit van de nieuwe regering kan verzoenen [of de mond snoeren?]. Dat is belangrijk omdat de coalitie op een uiterst smalle meerderheid in het Huis van Afgevaardigden steunt. De coalitie kan zich geen uitvallers veroorloven want dat betekent een voortijdig einde aan haar bestaan.

De oppositie heeft intussen de messen geslepen met als eerste de vraag of Prayut wel in aanmerking mocht komen voor de functie van premier omdat hij als NCPO-hoofd een overheidsdienaar is en die mogen geen politieke functie bekleden. 101 parlementsleden van de oppositiepartijen hebben die vraag via de House Speaker doorgespeeld naar het Constitutionele Hof. Als tweede zet de oppositie vraagtekens bij de geschiktheid van enkele ministers, maar de krant schrijft niet welke.

Het artikel zegt ook niet wanneer het kabinet de eed van trouw aflegt voor de koning. Daarna zal Prayut in een gezamenlijke vergadering van Huis en Senaat de regeringsverklaring afleggen, een samenvatting van de verkiezingsbeloftes van de regeringspartijen. (Zie verder het kader op de startpagina met alle poppetjes en de pagina Verkiezingsnieuws 2019)

TDRI geeft regering Prayut slechte rapportcijfers

11 juli – Het Thailand Development Research Institute (TDRI) heeft de werkzaamheden van het kabinet Prayut over de afgelopen vijf jaar geëvalueerd, een periode waarin het met weinig checks and balances [door het parlement) zijn gang kon gaan. Het is een hele waslijst van plussen en minnen: meer minnen dan plussen. De belangrijkste problemen die zijn gebleven, zijn de sociale ongelijkheid, corruptie en de vernieling van natuurlijke hulpstoffen en het milieu.

Flagship wapenfeiten werden volgens het TDRI bereikt bij veiligheid en voorspoed, waaronder vorming van de Eastern Economic Corridor (EEC), fundering van een digitale economie, ontwikkeling van de visserij- en transportsector, reorganisatie van overheidsbedrijven, bevordering van onderwijshervorming en het aanpakken van werkgelegenheidskwesties.

President Somkiat die gisteren op een persconferentie een toelichting gaf op de evaluatie, zegt dat weliswaar goede prestaties zijn verricht, maar bepaalde beleidsonderdelen mislukten of veroorzaakten zelfs meer problemen. Het beleid ontbeerde all-round consultatie en werd ontwikkeld in een gecentraliseerd besluitvormingsproces. Het werd voornamelijk gestuurd door overheidsdiensten en bedrijven en verwaarloosde andere, effectievere kanalen om het te realiseren. De regering werd ook beïnvloed door grote bedrijfsgroepen.

Artikel 44 van de interim-grondwet, het zogenaamde dictator’s artikel, is bij talrijke gelegenheden en projecten, wetten en beleid ingezet, maar het TDRI stelt vast dat het tegelijkertijd inbreuk heeft gemaakt op de rechten en de vrijheid van mensen.

De TDRI adviseert de nieuwe regering, die niet de luxe van artikel 44 heeft, naar meer opinies te luisteren en de steun te zoeken van veel partijen. ‘Artikel 44 is ingezet om urgente problemen op te lossen, maar heeft ook problemen opgeroepen, aldus Somkiat.

Huishoudschulden bedreigen financiële stabiliteit

11 juli – Ik meldde het al in Nieuws van de website, twee commissies van de Bank of Thailand (BoT) hebben hun zorgen geuit dat de financiële stabiliteit gevaar loopt door de almaar toenemende huishoudschulden. De schuldenlast van gezinnen is hoog en zal vermoedelijk verder stijgen, met name door autofinancieringen, aldus het Monetary Policy Committee en het Financial Institutions Policy Committee.

De commissies stellen vast dat de concurrentie van commerciële banken en financiële instituten die aan de detailhandel lenen, toegenomen is waardoor leningen worden aangeboden op een manier die mensen verleidt meer schulden te maken dan noodzakelijk.

Ze zeggen: ‘Banken en instituten zouden zich meer bewust moeten zijn van het vermogen van leners om hun schuld af te lossen, met name bij kwetsbare groepen zoals mensen met een laag inkomen, first-jobbers en gepensioneerden. Deze groepen zijn geneigd extreme schulden te maken waardoor het resterende inkomen niet voldoende is om van te leven.’ Meer weten? Lees: Red flag raised on household debt spiral.

Kort Nieuws donderdag 11 juli

Bangkok Post biedt vandaag op de vier binnenlandpagina’s van het eerste katern vijftien nieuwsberichten en -verhalen. De opening krant behandelde ik al, verder staat op de voorpagina een bericht over een soldaat in Chiang Mai die een luipaard – meer een luipaardje – doodde en daarvan geen geheim maakte want hij plaatste foto’s van zichzelf met de jachtbuit op de sociale media, die verder verspreid zijn door Watchdog Thailand.

De man zegt niet geweten te hebben dat het een beschermd dier was, maar daar geloof ik niets van want de illegale jachtpartij van aannemerstycoon Premchai vorig jaar in Kanchanaburi, waarbij ook een luipaard werd gedood, heeft ruime aandacht in de media gekregen. De man, indien schuldig bevonden, riskeert een gevangenisstraf van maximaal 4 jaar en/of een boete van 40.000 baht. Het leger neemt disciplinaire actie tegen hem.

– De Wereldbank heeft financiële steun toegezegd voor de pogingen van de regering afval in haar wateren te lijf te gaan. Ook andere buitenlandse financiële instituten, zoals de Asian Development Bank en de EU, doen een duit in het zakje. Dit heeft permanent secretaris Wijarn van het ministerie van Milieu gisteren na de 30th Asean Senior Officials Meetting on the Environment in Bangkok bekend gemaakt.

‘Tijdens de vergadering zijn veel suggesties gedaan waaronder een aanbod van internationale instituten Asean te helpen de doelen te bereiken van regionaal maritiem afval management. Thailand ontvangt daarnaast een afzonderlijk pakket dat direct naar de regering gaat om te helpen land-based afval te beheren zodat het niet in zee terecht komt. De Wereldbank wil ons steunen omdat we een duidelijke roadmap naar beheersing hebben.’

– Het nieuwe e-paspoort krijgt anti-fraude kenmerken zoals een window-lock techniek en een iris herkenningssysteem, zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het paspoort wordt thans ontwikkeld door het DGM Consortium. Vorige week tekende het consortium het contract met het ministerie. Het bedrijf heeft negen maanden nodig om een systeem te installeren.

Adjunct-permanent secretaris Thani van BuZa zegt dat het systeem het paspoort binnen 12 minuten kan produceren tegen 20 minuten thans. De wachttijd bedraagt slechts één dag tegen twee dagen nu. Het aantal servicecentra wordt uitgebreid van 319 naar 500.

– Slachtoffers van oplichting met forex handel (handel in buitenlandse valuta) hebben aangifte gedaan bij de DSI nadat ze voor meer dan dan 1 miljard baht het schip zijn ingegaan. Ze investeerden grote geldbedragen, één slachtoffer zelfs 1 miljoen baht, nadat het bedrijf Share Forex hoge revenuen had voorgespiegeld.

In totaal vielen 2.400 personen ten prooi aan de oplichting. Het bedrijf adverteerde met foto’s van acteurs uit Hong Kong, maar die waren gemanipuleerd, en een foto van hun stand op de Money Expo, maar die werd gesloten nadat de SEC had gewaarschuwd.

– Future Forward wil dat alle S44-orders (Section 44 oftewel artikel 44 van de interim-grondwet) worden ingetrokken en niet alleen 67, het aantal dat premier Prayut heeft genoemd. De resterende orders beperken nog steeds de rechten en vrijheid van mensen, zegt secretaris-generaal Piyabutr. Als voorbeeld noemt hij de order die een overheidsfunctionaris toestaat iemand tot zeven dagen in voorlopige hechtenis te nemen.

Piyabutr vindt dat orders die moeten blijven, omgezet dienen te worden in wetten. Hij gaat het Huis van Afgevaardigden in een motie vragen een commissie te benoemen die de gevolgen van de orders voor de bevoklking bestudeert.

Volgens vice-premier Wissanu blijven tien orders van kracht. Dat zijn bestuurlijke orders en orders die hetzelfde gewicht hebben als wetten. Ze zijn volgens hem nodig zodat overheidsdiensten hun werk kunnen blijven doen. De eerste categorie wordt op een later tijdstip ingetrokken door de premier of het kabinet.

– Goed nieuws voor Thanathorn, Ja New, politicus Chaturon, de Resistant Citizens groep en de twee verdachten van de bomaanslag in 2015 bij de Erawan Shrine: hun zaken worden overgeheveld van de krijgsraad naar de civiele rechter. Maar of het goed nieuws valt pas te zeggen als ze berecht zijn.

– Politiek actievoerder Sirawith, die beter bekend staat als Ja New, en vorige maand ernstig werd mishandeld door vier mannen, hoeft zijn politieke activiteiten niet te stoppen in ruil voor politiebescherming.

Staatssecretaris Chaichan (Defensie) zegt dat de politie nooit iemand heeft tegengehouden een politieke beweging op te bouwen, omdat ze niet bevoegd is dat te doen. Zolang de persoon zijn of haar politieke rechten uitvoert die de grondwet toestaat, is er geen vuiltje aan de lucht.

In de Ja New-zaak heeft de politie vijftien getuigen gehoord. Chaichan zegt dat de politie ‘dichter’ bij het aanvragen van arrestatiebevelen tegen de daders is.

– De Technology Crime Suppression Division van de politie heeft bekend gemaakt 13 gebruikers van de sociale media aan te klagen voor het plaatsen van valse informatie. Ze deelden een bericht waarin beweerd werd dat adjunct-politiecommandant Chaiwat betrokken was bij de (twee) aanvallen op Ja New en andere recente aanvallen op politieke activisten.

Acht hebben zich al gemeld bij de politie; ze ontkennen de draconische Computer Crime Act te hebben overtreden die een maximum gevangenisstraf van 5 jaar en/of een boete van 100.000 baht kent en beweren niet geweten te hebben dat het bericht vals was. De overige vijf melden zich volgende week.

– Follow-up op de veroordeling van Bhumjaithai parlementslid Natee (zie Kort Nieuws van gisteren). Natee, die als vierde op de partijlijst staat wordt vervangen door nummer 13, Setthapong Malisuwan, als ze gediskwalificeerd wordt, wat nu nog niet duidelijk is.

Partijleider Anutin zegt dat de partij daardoor niet wordt gedupeerd, alhoewel Natee een belangrijke rol heeft gespeeld bij het opbouwen van een kiezersbasis in het Zuiden. Ze kan als niet-parlementslid nog steeds blijven helpen.

– Laatste bericht. De gemeente Bangkok (BMA) rondt volgende maand de bouw van een ondergrondse ‘water bank’ af onder de Asok-Din Daeng Road die bij zware regenval prompt onder water loopt omdat die in een laag gelegen gebied loopt.

De maatregel is afgekeken van Japan, waar dergelijke ‘banken’ al langer bestaan. De bank is een betonnen bron met pijpen en goten die het water afvoeren. De bouw van de bank is al voor 40 procent gevorderd.


 

Giovanni Battista Lulli, Marche pour la Cérémonie des Turcs | Modo Antiquo


 

Nieuws van de website 9-10 juli

• EIC verlaagt prognose economische groei van 3,3 naar 3,1 pct
• RAF rekruut ernstig mishandeld omdat hij zijn smart phone buiten toegestane uren gebruikte
• Pools gezin van vier dat de weg was kwijtgeraakt in bos op Koh Phangan na zoektocht van 3 uur gered
• Prayut trekt 100 NCPO-orders in mbt de media en krijgsraden; enkele mediaorders blijven van kracht
• Prayut trekt 66 van de 200 orders in, zegt een ander websitebericht; zaken overgeheveld van krijgsraden naar civiele rechter
• SRT bereid 100.000 rai over te dragen aan consortium dat de luchthaven HSL aanlegt
• Mogelijk levenslange ban op politieke functie voor Bhumjaithai parlementslid wegens onjuiste vermogensverklaring in 2013
• Ja New weigert politiebescherming want dan moet hij stoppen met politieke activiteiten
• Import van tweedehands auto’s vanaf 10 december verboden om fraude en corruptie te bestrijden
• Australische echtpaar zegt pad thai in Phuket maakte hen lange tijd ziek (‘We leken op zombies’); mogelijke oorzaak parasiet in darmen
• Yakuza gangster, Chinese fraudeur en 48 Pakistani zonder geldig paspoort aangehouden

Dictator’s artikel afgeschaft

10 juli – Premier Prayut kan niet meer gebruik maken van het draconische artikel 44 van de interim-grondwet, het zogeheten dictator’s artikel, dat hem de afgelopen vijf jaar absolute macht verleende, waardoor hij bestaande procedures e.d. kon negeren. Met zijn laatste order heeft hij 66 orders ingetrokken, waaronder verbodsbepalingen voor de media.

Alle zaken die betrekking hebben op overtreding van zijn orders zijn overgeheveld van de krijgsraden naar civiele rechtbanken. Enkele orders blijven van kracht totdat de nieuwe regering nieuwe wetten maakt om ze te vervangen, zei hij gisteren toen hij het goede nieuwe bekendmaakte.

Vervallen is de order die de media verbiedt informatie te verspreiden die veiligheidsrisico’s kan veroorzaken, vertrouwelijke overheidsinformatie te onthullen en conflicten te ontketenen. Dat geldt ook voor de order die de voor veiligheid verantwoordelijke autoriteiten de bevoegdheid geeft nieuwspresentaties te verbieden of de verspreiding van publicaties en andere media.

Vice-premier Wissanu bevestigde gisteren dat 62 orders van kracht blijven. ‘De betrokken organisaties beschouwen ze als noodzakelijk omdat het wetswijzigingen zijn zonder welke ze niet kunnen werken. Sommige orders hebben betrekking op de schorsing van lokale bestuurders die verdacht worden van corruptie, maar de premier kan de schorsing ongedaan maken als ze onschuldig blijken’, aldus Wissanu. Veel orders zijn automatisch geëindigd nadat de taken die erin geregeld werden, waren afgerond, zoals de overplaatsing van functionarissen.

Future Forward secretaris-generaal Piyabutr zegt dat zijn partij in de gaten blijft houden welke artikel 44-orders mensenrechten schenden. Wat de partij met die kennis doet, vermeldt het artikel niet.

De regering hield gisteren haar laatste kabinetsvergadering. Prayut bedankte alle ministers voor hun werk en zei dat ze met hem in contact kunnen blijven door hem te bellen. En hij zei dat ze hem altijd nog advies kunnen geven, aldus regeringswoordvoerder Taksada.

Tot besluit poseerde het kabinet voor een groepsfoto en ontvingen de ministers van de premier een munt met de beeltenis van Rama X, de huidige koning.

Naar verwachting zet de koning binnen enkele dagen zijn handtekening onder de line-up van het nieuwe kabinet. Op 16 of 17 juli leggen de ministers voor hem de eed van trouw af.

Minister belooft harde actie tegen ondermaatse schoollunches

10 juli – Minister Anupong (Binnenlandse Zaken) belooft harde actie te nemen tegen degenen die misbruik maken van de fondsen voor schoollunches. Hij wil ook strengere eisen stellen aan particuliere cateraars die door sommige scholen worden ingehuurd voor de lunches.

Directeuren van scholen, die onder beheer staan van Obec, en lokale bestuursambtenaren hebben de opdracht gekregen ervoor te zorgen dat de tussen school en cateraar afgesloten contracten een bepaling bevatten waardoor de school het contract kan schrappen wanneer de geleverde maaltijden onvoldoende kwaliteit hebben.

Onderzoekers [van welke dienst?] dienen na te gaan of de directeuren door iemand gedwongen zijn de contracten te tekenen. Districtshoofden en lokale ambtenaren is bevolen regelmatig maaltijden te controleren. Cateraars dienen voor elke maaltijd het menu bekend te maken zodat de leerlingen weten wat ze op hun bordje kunnen verwachten. Degenen die fondsen hebben misbruikt, worden zowel strafrechtelijk als civielrechtelijk vervolgd, aldus Anupong.

Het artikel dat de opening van pagina 2 vormt, bestaat verder uit het herkauwen van oud nieuws, maar dat ben ik al lang gewend van BP. U kunt het lezen op de pagina Onderwijs 2.

Mishandelde rekruut laat ’t er niet bij zitten

10 juli – De Royal Thai Air Force heeft van minister Prawit (Defensie) de opdracht gekregen om de drie sergeanten te straffen die een rekruut op 2 juli ernstig hebben mishandeld. Luchtmachtcommandant Chaiyapruk heeft hij geïnstrueerd het belang van het achterwege laten van geweld tijdens trainingen te benadrukken.

Een commissie is gevormd om het incident te onderzoeken. De bevolking dient de verzekering te krijgen dat geen enkele geweldszaak bij de strijdkrachten onder het tapijt wordt geveegd, omdat ze uiteindelijk toch bekend zullen worden, zegt Prawit.

De 21-jarige rekruut, die gevraagd heeft zijn naam niet bekend te maken uit bezorgdheid over zijn veiligheid, en zijn familie hebben gisteren tegen de drie sergeanten aangifte gedaan bij de Crime Suppression Division van de politie. Ze werden vergezeld door voorzitter Ronnarong van het Network for Campaigning for Justice in Society.

Het slachtoffer zegt vrijwillig dienst te hebben genomen bij de luchtmacht en had twee maanden een training gekregen bij het Air Force Military Police Regiment in Don Muang (Bangkok). Op de ochtend van 2 juli had hij stiekem zijn smart phone gebruikt, wat hij alleen op vrijdagen mocht. Hij werd betrapt en werd die dag zesmaal gestraft. Een van de sergeanten bedreigde hem met de dood wanneer hij zou deserteren.

Hij vertelt: ‘Ik ben gestompt, geschopt, geslagen met een bamboe stok, een bajonet is op mijn schouder gedrukt en mijn hoofd werd met geweld tegen mijn bord geduwd. Ik ben die avond gevlucht naar een vriend. Ik geef toe dat ik de regels heb overtreden, maar ik vind niet dat dit moet leiden tot zo’n ernstige mishandeling.’ (Zie voor andere incidenten de pagina Martelingen in de kazerne)

Ongewenste bezoeken roepen vragen op

10 juli – Politieke activisten, studenten en academici zeggen ‘verrassings’bezoeken te hebben gekregen van veiligheidsfunctionarissen zonder duidelijke aanleiding. Sommigen zeggen gevolgd te worden door soldaten of agenten en wanneer ze hen vragen waarom ze dat doen, krijgen ze als antwoord dat ze hen bescherming bieden.

Future Forward parlementslid Rangsiman gaat over deze bezoeken vice-premier Prawit vandaag in het parlement vragen stellen. De partij beschouwt ze als intimidatie en pesterij. Prawit is de gebeten hond omdat hij verantwoordelijk is voor veiligheidszaken.

Ongewenst bezoek kregen onder anderen deken Anusorn van de faculteit Sociologie en Antropologie (Thammasat universiteit) en leider Prachin van de anti-coup groep We Want Elections. Anusorn schrijft op Facebook dat er op zijn deur werd geklopt nadat hij zondag aan een forum had deelgenomen over rechten en vrijheid op universiteiten. De agenten zeiden dat ze gestuurd waren om te controleren of hij er werkelijk woonde en vertrokken abrupt.

Ook Prachin ventileerde zijn ergernis op Facebook. Maandag kwamen vijf mannen naar zijn huis, maar hij was niet thuis. Ze verboden een familielid foto’s te nemen, anders zou hij gevangen gezet worden. Het familielid belde Prachin, die van de bezoekers te horen kreeg dat ze zijn adres controleerden en wilden weten waarmee hij zijn brood verdiende.

Hoofdinspecteur Rangsan van het politiebureau Don Muang ontkent dat het bezoek politiek gemotiveerd was; de agenten waren slechts op een routinepatrouille.

Kort Nieuws woensdag 10 juli

– Bhumjaithai parlementslid Natee Ratchakitprakarn heeft geluk gehad. De afdeling voor politieke ambtsdragers van het hooggerechtshof heeft haar slechts een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand en een boete van 4.000 baht gegeven omdat ze in 2013 aan het eind van haar periode als parlementslid een onjuiste vermogensverklaring van haar bezittingen en schulden had overlegd.

Op de overtreding staat een verbod van 5 jaar op lidmaatschap van een politieke partij, maar daar heeft ze geen last meer van omdat gerekend wordt vanaf 9 december 2013.

Het is onduidelijk of haar huidige positie als parlementslid gevaar loopt. Secretaris-generaal Saksayam zegt dat de partij eerst het vonnis moet bestuderen. Het is mogelijk dat ze voor het leven wordt uitgesloten van een politieke functie. Natee staat als dertiende op de partijlijst. Als ze moet vertrekken, wordt haar plaats ingenomen door de volgende op de lijst.

Tijdens de zitting gaf Natee toe haar huis ter waarde van 2 miljoen baht en schulden ad 93 miljoen baht van haar echtgenoot niet te hebben opgegeven. Nadat ze het vonnis had gehoord, viel ze flauw. Later werd ze naar buiten begeleid (foto, Natee is de vrouw in het geel).

– Volgende week vindt Prayut op zijn bureau [of heeft hij een postvakje?] de eindversie van het door de coalitiepartijen opgestelde manifest met hun verkiezingsbeloftes. Dat heeft PPRP secretaris-generaal Sontirat bekend gemaakt. Op aandrang van de Democraten bevat het manifest haar wens voor wijziging van de grondwet. Als ik het goed begrijp wordt met het manifest de regeringsverklaring bedoeld, maar misschien kan die nog gewijzigd worden door Prayut.

Secretaris-generaal Chalermchai (Democraten) zegt dat de regering niet alleen kan verzekeren dat de wijzigingen het groene licht krijgen van het parlement; ze zal bij de oppositiepartijen en de Senaat moeten lobbyen voor steun. Chalermchai is vol goede hoop dat de wijzigingen Prayut’s zegen krijgen, maar hij heeft dat nooit rechtstreeks aan hem kunnen vragen. ‘Wat ik gehoord heb uit media interviews staat hij er niet afwijzend tegenover.’

Wat de wijzigingen precies behelzen, vermeldt het artikel niet. Ik neem aan dat ze te maken hebben met het terugdringen van de invloed van de [door de junta benoemde] Senaat op de besluitvorming.

– Het Department of Medical Sciences heeft een nieuwe snelle testmethode ontwikkeld om tuberculose vast te stellen. De kit (set, uitrusting) wordt in oktober verspreid onder alle buurtziekenhuizen. Permanent secretaris Sukhum van het ministerie van Volksgezondheid zei gisteren op een persconferentie dat het ministerie zich bewust is van de toenemende gezondheidsdreiging van tbc.

Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft als doelstelling het aantal patiënten tegen 2025 terug te brengen naar 10 per 100.000 personen. In Thailand was de verhouding vorig jaar 156:100.000. Geschat wordt dat een derde van de bevolking latente tbc zonder symptomen heeft, maar ze kunnen anderen niet besmetten. Zonder behandeling ontwikkelt 5 tot 10 procent in hun latere leven tbc.

Aan de snelle testkit is 5 jaar gewerkt. Het resultaat van een test is binnen een uur beschikbaar. De test kan overal gedaan worden, laboratoriumonderzoek is niet nodig en speciale expertise is niet vereist. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg 2019)

– De DSI werkt aan een webprogramma dat tot doel heeft personen op te sporen die de Foreign Business Act overtreden, inclusief Thai die als nominee (stroman) buitenlandse investeerders buiten schot houden. DSI adjunct-hoofd Korawat zegt dat dit een economisch misdrijf is dat schadelijk is voor Thaise belangen. Het nieuwe programma wordt als eerste toegepast in grote provincies die veel buitenlandse investeerders aantrekken zoals Surat Thani en Chiang Mai.

Thailand, legt hij uit, is als lid van Asean een voorstander van handelsliberalisatie om buitenlandse investeerders aan te trekken, hoewel ontdekt is dat sommige buitenlanders gebruikmaken van mazen in de wet om bedrijven te runnen die een dreiging vormen voor de nationale veiligheid.

De Foreign Business Act dateert van 1999. Doel van de wet is Thaise bedrijven te beschermen tegen concurrentie van buitenlandse bedrijven en zorg te dragen voor eerlijke handel tussen beide.

– Tegen het Zuid-Koreaanse bedrijf dat een episode van de reality tv-show The Law of the Jungle in nationaal park Hat Chao Mai (Trang) heeft opgenomen, is een tweede aanklacht ingediend door de politie. Eerder werd actrice Lee Yeol-eum beschuldigd van het vangen van beschermde giant clams (doopvontschelpen), wat haar op een gevangenisstraf van 4 jaar kan komen te staan. En nu zijn het productiebedrijf en het Thaise bedrijf dat assisteerde bij de opnames opgeroepen voor verhoor.

De eerste vergunningsaanvraag van het bedrijf werd afgewezen omdat het schieten van dieren in het script voorkwam, de tweede kreeg wel het groene licht omdat de opnamen alleen ‘tourism activities’ behelsden. De vangst van de schelpen vormt een overtreding van de Act on films uit 2008 omdat het bedrijf zich niet hield aan het script.

– Laatste bericht. Het Hof van Beroep heeft gisteren een man de doodstraf gegeven, die betrokken was bij de moord op acht famileleden in 2017 in Krabi. De rechtbank had de man een straf van 1 jaar en 9 maanden gegeven voor het bezit van een vuurwapen en trespassing op het eigendom van de slachtoffers (op verboden terrein komen), het Hof achtte hem evenwel ook schuldig aan samenzwering om de slachtoffers te beroven, hetgeen tot hun dood leidde.

Alhoewel de man tijdens de moorden niet in het huis aanwezig was, waar het vloedbad werd aangericht, redeneerde het Hof dat hij wel de intentie had gehad te moorden. [Ik ben benieuwd of deze redenering in hoger beroep wordt overgenomen door het hooggerechtshof]

Van de andere verdachten is de gevangenisstraf van 12 maanden voor één verdachte gehandhaafd, maar die heeft ze al uitgezeten, en zes verdachten kregen in maart vorig jaar al de doodstraf. De nu veroordeelde man moet famileden van de slachtoffers 5 miljoen bath betalen als compensatie.


 

Nieuws van de website 8-9 juli

• Obec beveelt landelijk onderzoek naar schoollunches nav schrale lunches op 4 scholen in Korat
• Thailand’s aanvraag van de Unesco werelderfgoedstatus voor nationaal park Kaeng Krachan (Phetchaburi) is door het World Heritage Committee afgewezen. De commissie, die in Azerbeidzjan vergadert, vraagt om aanvullende informatie over de aangepaste grenzen en de betrokkenheid van lokale gemeenschappen [lees: Karen bewoners].
• Centrale Bank is niet gelukkig met hot money dat het land instroomt. De sterke baht schrijft de bank toe aan de zwakke dollar, de kapitaalinstroom en het grote overschot op de betalingsbalans.
• Gouverneur zegt: Het is niet nodig het monetaire beleid snel aan te passen ondanks de verwachte lagere economische groei dit jaar
• TCEB vol vertrouwen dat de vijf MICE-steden het beter dan ooit doen: Bangkok, Chiang Mai, Pattaya, Khon Kaen en Phuket
• Thaksin: Geen verjaardagsfeestje met supporters, alleen familie; Thaksin wordt op 26 juli 70 jaar
• Phuket: Nieuwe tunnel (730 meter, kosten 546 mln baht, bouwtijd 4 jaar)) onder druk kruispunt geopend door Prayut
• Wereldbank: Aanhoudende politieke onzekerheid groot risico voor Thailand’s economische vooruitzichten
• Uttaradit: Echtpaar aangehouden voor 13 fraudezaken, ontfutselde slachtoffers 5 mln baht bij bemiddeling voor lucratieve banen in Zuid-Korea

Onderzoek naar ondermaatse schoollunches en fraude met budget

9 juli – De openingen van pagina 3 en 4 trekken vandaag de meeste aandacht – althans bij mij –, want de opening krant die een ingreep van premier Prayut in de kabinetssamenstelling meldt, kan me gestolen worden. De 3 opent met het bericht dat onderwijsautoriteiten in het hele land de opdracht hebben gekregen onderzoek te doen naar schoollunches en het budget voor de maaltijden, en de 4 meldt een incident tijdens een ontgroeningsritueel in Nakhon Pathom waardoor een 15-jarige leerling van Mathayom 3 nu in coma ligt.

Andere onderwerpen die mijn aandacht trokken toen ik de krant scande, zijn een oud plan dat de regering heeft afgestoft om de Isaan te irrigeren (opening pagina 2); de wens van minister Grisada (Landbouw) om een totaal verbod op giftige bestrijdingsmiddelen in de landbouw als nalatenschap achter te laten wanneer hij afzwaait als minister, en het bericht dat volgens een bron Thaksin niet zijn handen heeft afgetrokken van de politiek. Hij wacht alleen maar het juiste tijdstip af om terug te keren in de politieke sphere.

Geruchten dat Thaksin de politiek de rug toekeert, doken op nadat hij zondag had getwitterd dat hij zijn 70e verjaardag op 26 juli alleen met familie viert, in tegenstelling tot voorgaande verjaardagen waarbij altijd Pheu Thai prominenten aanwezig waren.

Ook aardig is het bericht dat de Royal Thai Police een Dassault Falcon 2000S ad 1,1 miljard baht heeft gekocht. Woordvoerder Piya ontkent dat het toestel is aangeschaft om vice-premier en minister van Defensie Prawit te gerieven, zoals critici beweren; nee, een klein toestel was nodig om te landen op korte landingsbanen wanneer urgent politiewerk is vereist.

Piya verdedigt de aanschaf nadat de Watchdog Act Facebook pagina een foto had gepubliceerd van het luxueuze interieur met tien zitplaatsen. Maar die foto was gemanipuleerd, zegt Piya: ‘Er is niets speciaals aan het toestel, het is uitgerust met de noodzakelijke faciliteiten.’

Naar verluidt vlogen Prawit en een entourage met het toestel op 27 juni naar Lop Buri waar hij grondactes teruggaf aan dorpelingen die ze waren kwijtgeraakt aan loan sharks.

Prayut zet Thammanat aan de dijk

9 juli – Thammanat axed in rejig kopt BP boven het openingsartikel oftewel Thammanat aan de dijk gezet, maar rejig is een woord dat zowel mijn papieren woordenboek als de twee digitale woordenboeken niet kennen en Google Translate vertaalt het als rejig, dus dat schiet ook niet op. Het artikel meldt dat premier Prayut op de valreep de kabinetssamenstelling heeft gewijzigd en de controversiële Thammanat Prompao, die getipt is als minister van Werkgelegenheid, aan de kant heeft gezet.

De revisie is gisteren bevestigd door een hooggeplaatste bron in Palang Pracharath (PPRP), nadat Prayut al zoiets vrijdag had laten doorschemeren.

Op vragen van verslaggevers daarover zei hij: ‘Is het waar? Wel, omdat jullie het bedacht hebben, ga ik met jullie mee. Maar wat als het niet waar is? Jullie dienen je verantwoordelijkheid te nemen, omdat jullie ze [de ministers] gemaakt hebben.’ Als u snapt wat hij bedoelt, bent u geslaagd voor het examen Prayut-wartaal.

De achtergrond van Thammanat was een bron van zorg voor Prayut en de coalitiepartners. Zijn publieke image zou een sneeuwbaleffect gehad kunnen hebben, waardoor een crisis was ontstaan, aldus de bron. De man wordt beschouwd als een controversieel figuur vanwege zijn banden met voormalig premier Thaksin en wijlen voormalig legerspecialist Seh Ice.

Hij zou ook verwikkeld zijn in diverse ondernemingen, zoals de distributie van staatsloten op de Klong Toey markt waarover hij de scepter zwaaide. Hij liep over van Pheu Thai naar PPRP en werd in het Noorden bij de verkiezingen van 24 maart het hoofd van de strategiecommissie.

De bron acht het onwaarschijnlijk dat zijn verwijdering uit de line-up van het kabinet dezelfde repercussies heeft als het gedoe met Sam Mitr, een groep parlementsleden uit het Noordoosten die dreigden met PPRP te breken als ze niet de door haar geëiste kabinetsposten zouden krijgen. Maar die plooien zijn al glad gestreken.

Ik heb alweer te veel geschreven over een artikel ‘dat me gestolen kan worden’, dus stop ik hier. Wilt u het lezen? Klik hier. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2019)

Regering stoft oud plan af om de Isaan te irrigeren

9 juli – Ik noemde het al: de regering, beter gezegd het Office of the National Water Resources (ONWR) heeft zich voorgenomen het Huai Luang Water Development project af te ronden, een project dat tot doel heeft water uit de Mekong te gebruiken om landbouwgronden in het Noordoosten (Isaan) te irrigeren. Het project is een reïncarnatie van het Khon-Chi-Mun plan, een irrigatieproject dat 30 jaar geleden werd gelanceerd om irrigatie in de vruchtbare regio’s in het Noordoosten uit te breiden.

Het afgestofte project bestaat uit de bouw van dammen en 15 stuwen, de aanleg van irrigatiekanalen (met een lengte van 47 kilometer) en de bouw van pompstations langs de Mekong. Met enkele werkzaamheden is destijds al begonnen, maar die zijn stilgelegd na protesten van bewoners die vreesden voor het milieu.

In april heeft het kabinet een krediet van 21 miljard baht uitgetrokken om de irrigatie in het stroomgebied van de rivier Huai Luang te verbeteren, die door de provincies Udon Thani en Nong Khai stroomt. ONWR secretaris-generaal Somkiat denkt dat andere waterbeheersprojecten in het Noordoosten op minder weerstand zullen stuiten wanneer het Huai Luang project succes heeft.

Het project vergroot het te verbouwen areaal van 15.000 naar 300.000 rai. Daarvan profiteren 30.000 huishoudens. Het hele project neemt naar schatting 10 jaar in beslag. Meer weten? Klik hier.

Obec beveelt landelijk onderzoek naar schoollunches

9 juli – Pagina 3 opent met de schoollunches die weer eens onder vuur liggen, want het is niet de eerste keer dat de krant schrijft over schrale lunches. Obec heeft de onderwijsdiensten in het hele land opgedragen onderzoek te doen naar de lunches in hun gebied.

Aanleiding is de ontdekking dat op vier scholen in Nakhon Ratchasima de kinderen armzalige lunches kregen. Dat is gebleken uit een onderzoek van de NACC. Volgens de NACC is slechts een deel van het budget dat de school ontving voor de lunches, daaraan besteed. De scholen konden niet uitleggen wat er met de rest van het geld was gebeurd of zeiden dat het aan activiteiten zoals sport was uitgegeven. In enkele gevallen was het aantal leerlingen dat geregistreerd was voor de lunches, groter dan het aantal aan de school ingeschreven leerlingen.

Het schoollunchprogramma bestaat sinds 1999. Kleuter en lagere scholen ontvangen 20 baht per leerling per dag. Scholen mogen cateraars inhuren om de lunches te leveren.

Verder noemt het bericht de overplaatsing van de bovenmeester (later hoofd der school, tegenwoordig directeur) van een school in Nakhon Si Thammarat, waar de leeringen rijst, soep met restjes groente en watermeloen kregen, hetgeen bekend werd door een videoclip. Twee jaar geleden kwam een soortgelijke zaak op twee scholen in Phrae  aan het licht.

Obec secretaris-generaal Suthep noemt het stelen van lunchgeld onacceptabel: ‘Het is een misdrijf dat het leven schaadt van ’s lands toekomstige generatie. Het budget van 20 baht per leerling mag niet veel lijken, maar het is meer dan genoeg om de leerlingen een gezonde en behoorlijke maaltijd voor te schotelen.’ (Zie verder de pagina Onderwijs 2)

Kort Nieuws dinsdag 9 juli

– Nog wat aanvullende informatie over de Unesco werelderfgoedstatus aanvraag voor nationaal park Kaeng Krachan (zie Nieuws van de website). De krant meldt dat twee aanvragen wel geaccepteerd zijn: het Phanom Rung-Muang Tam-Plai Bat tempel ruïnecomplex in Buri Ram en het Sri Thep Historical Park in Phetchabun. Dus de Thaise delegatie keert niet met lege handen terug uit Azerbeidzjan, waar het World Heritage Committee vergaderde.

– Ook nog wat aanvullende informatie over Thaksin’s verjaardag en zijn mogelijke ambitie om terug te keren in het Thaise politieke circus. Een bron ‘close to Thaksin’ zegt: ‘Als uncle Tu [bijnaam van Prayut] een misstap zet, kunnen we onmiddellijk vernieuwde politieke activiteit van Thaksin zien.’

‘Thaksin mag de indruk wekken dat hij zijn handen aftrekt van de politiek, maar dat is niet het geval. De mensen die hij vertrouwt, delen nog steeds de lakens uit in de partij.’ De krant noemt als voorbeeld de beoogde partijleider en adjunct-partijleider, die beiden nauw banden hebben met Thaksin, en zijn zuster Yaowapa.

Pheu Thai-parlementslid Suthin voor Maha Sarakham zegt dat Thaksin nooit heeft gezegd dat hij de politiek de rug toekeert; zijn beslissing politici niet uit te nodigen voor zijn verjaardag betekent niet dat hij zijn lier aan de wilgen wil hangen. ‘Maar ongeacht of hij de politiek zijn rug toekeert, heeft dit geen gevolgen voor Pheu Thai daar hij alleen dienst doet als spiritueel leider.’

– Personeel van de PCD heeft gisteren water- en grondmonsters verzameld op een illegale stortplaats met elektronisch afval in een bosreservaat in de provincie Sa Kaeo. De politie is op zoek naar de boosdoeners en probeert uit te vogelen waar het afval vandaan komt en waar het voor bestemd is.

Dorpelingen vonden de stapel geplet elektronisch afval twee maanden geleden bij hun dorp, maar de autoriteiten kwamen pas in actie nadat de media erover hadden bericht, zeggen ze. Ze dringen aan op snelle actie, want zijn bang dat hun waterbronnen worden verontreinigd.

Milieuactievoerder Sondhi vraagt zich op Facebook af hoe het afval het land kan zijn binnengekomen, daar sinds juni vorig jaar de import is verboden. Hij vermoedt dat het afval afkomstig is van recycling fabrieken in de nabijgelegen provincies Chon Buri, Rayong en Chachoengsao, daar het meeste afval bestond uit kleine stukjes.

– Ik blijf nog even op pagina 2 en neem twee kortjes uit de rubriek In Brief over. Een Britse man (geen leeftijd) heeft een doodsmak gemaakt toen de zipline waarlangs hij de rivier Nan in de gelijknamige provincie overstak, brak. De man gebruikte de geïmproviseerde lijn met daaraan een oude stoel verbonden om naar zijn boomhaard te gaan aan de overzijde. Hij brak zijn nek, zijn lichaam werd later gevonden, drijvend in de rivier. Of hij zelf de lijn had opgehangen, vermeldt het bericht niet. De man leefde met zijn Thaise vrouw sinds 1998 in het gebied.

Het andere kortje meldt dat ouders van kindergarten leerlingen in Phangnga een onderwijzer hebben beschuldigd van de diefstal van 1 miljoen baht uit een leerlingenspaarfonds. Gisteren deden honderd ouders aangifte op het politiebureau. De gemeente, die de zaak al heeft onderzocht, heeft beloofd het fonds uiterlijk 30 juni aan te vullen, maar omdat dit niet is gebeurd, stapten ze nu naar de politie.

– Follow-up op de berichtgeving over de fabriek in Kalasin waar illegale dieetcapsules werden geproduceerd. Eerder ontkende het Office of Consumer Protection Board dat een personeelslid erbij betrokken was; het wees naar de Consumer Protection Police Divison.

Maar die ontkent bij monde van RTP adjunct-hoofdcommissaris Wirachai mediaberichten dat een agent steekpenningen heeft gevraagd aan het bedrijf. Wirachai zegt dat een agent in 2017 in Khon Kaen verdacht werd van het aannemen van steekpenningen van een voormalige apotheker, dochter van de fabriekseigenaar. Nadat onderzoekers hadden vastgesteld dat de beschuldiging hout sneed, is hij overgeplaatst. De beschuldiging dook opnieuw op na de inval van de fabriek in Kalasin, waarbij de eigenaresse werd gearresteerd.

– Het juridisch team van Future Forward heeft het Constitutionele Hof aanvullende informatie verstrekt over de aandelenzaak waarin partijleider Thanathorn is verwikkkeld. Die informatie moet hem vrijpleiten van elke blaam. Het team heeft het Hof ook gevraagd de schorsing van Thanathorn als parlementslid ongedaan te maken. Meer weten? Lees: FFP team submits share saga ‘proof’.

– Als laatste pagina 4 die drie berichten bevat. Opening is het ontgroeningsritueel in Nakhon Pathom als gevolg waarvan een 15 jaar oude leerling van Mathayom 3 (derde klas middelbare school) die driemaal tegen zijn borst was geschopt, buiten bewustzijn raakte en in coma ligt met een gescheurde long. De dader, een 18-jarige leerling van Mathayom 6 heeft zich gemeld bij de politie, de andere betrokkenen zijn nog op vrije voeten, negen personen zouden getuige zijn geweest van het incident.

Het bericht meldt uitgebreid en met een overdaad aan details wat er gebeurd is, maar ook dat mag u zelf lezen: Hazing ritual leaves pupil in coma.

– Het ministerie van Werkgelegenheid vraagt het kabinet deze maand toestemming voor het voorstel werkvergunningen voor gastarbeiders met twee jaar te verlengen. Hiervoor komen 2 miljoen migranten uit Laos, Cambodja en Myanmar in aanmerking. De verlenging bespaart tijd en geld voor zowel arbeiders als werkgevers. De gastarbeiders hoeven niet meer terug te keren naar eigen land zoals voorheen, maar kunnen volstaan met een bezoek aan een van de one-stop servicecentra van het ministerie.

– Laatste bericht. Acht Myanmarezen en twee Thai zijn gearresteerd tijdens de jacht op een mensenhandelbende, die illegale migranten vervoert van Myanmar naar Maleisië. De werkers hadden zich verborgen in een busje, bestuurd door een Thaise vrouw, dat in Rattanaphum (Songkhla) door de politie werd gestopt. De twee Thai hebben bekend circa tienmaal eerder migranten te hebben gesmokkeld. Volgens de politie is de illegale mensenhandel de laatste zes maanden toegenomen omdat de vraag in Maleisië in de landbouw- en visserijsector is gegroeid.


 

Nieuws van de website 7-8 juli

• Prawet (BKK): Straatveger (22) oogst lof voor reanimatie flauwgevallen vrouw; slachtoffer later overleden
• Suan Dusit Poll: 60,6 pct verwacht dat de politieke verwarring groter wordt; 34,6 pct zegt: blijft gelijk
• Nida Poll: Premier moet zich concentreren op het land, niet op PPRP problemen
• Rivier Noi, Ayutthaya: Overbelast vlot met gelovigen gekapseisd voor tempel
• OCPB niet, politieagent wel betrokken bij productie verboden gewichtsverlies capsules in fabriek Kalasin
• Fabriek was ’s lands grootste producent van de illegale medicijnen, zegt de politie, die onderzoekt of er een verband bestaat met het overlijden van een moeder vorige week
• Vier zakken met 158 kilo heroïneblokken aan de kant van de weg in Ratchaburi gevonden
• Nakhon Si Thammarat: Vrijwillige politieagent (43) schiet zijn vrouw dood, terwijl hij bij zijn maîtresse sliep, meende op een inbreker te schieten, zegt hij
• Man gearresteerd in Thong Lor wegens oplichting van autodealers en golf winkels, totaal voor 100 mln baht
• Hotels in Phuket melden: Toerisme uit China ingezakt, maar toeristen uit India stromen toe
• Social Democrat Movement wil 50.000 handtekeningen verzamelen voor motie ter wijziging van de ‘ondemocratische’ grondwet

Analyse: Prayut trekt meer macht naar zich toe

8 juli – Bangkost Post opent vandaag met een analyse, een journalistiek genre dat sterk steunt op een persoonlijke interpretatie. De krant kopt Prayut wields ever more power, te vertalen als: trekt almaar meer macht naar zich toe. De auteurs menen dat te moeten concluderen uit de overdracht van onderzoeksdiensten naar het PM’s Office, hetgeen ze ‘zorgelijk’ noemen.

De desbetreffende diensten, die onder het ministerie van Justitie ressorteren, zijn de Public Sector Anti-Corruption Commission (PACC), het Anti-Money Laundering Office (Amlo), Office of the Narcotics Control Board (ONCB) en het Department of Special Investigation (DSI): diensten die de vaste lezers van Nieuws uit Thailand bekend moeten zijn, omdat ze vaak in het nieuws opduiken.

De PACC en Amlo zijn verhuisd naar het PM’s Office en worden nu dus direct aangestuurd door de premier, de overdracht van de ONCB is vertraagd omdat de NLA (National Legislative Assembly, het door de junta benoemd noodparlement) inmiddels is opgeheven en het wijzigingsvoorstel niet behandeld kon worden. Een geval apart is de DSI, de Thaise FBI. Daarvan zijn taken al overgeheveld naar de politie. ‘De status en rol van de DSI is still in question, schrijven de auteurs.

De PACC en Amlo onderzoeken niet alleen de financiële transacties van criminele verdachten, maar beschikken ook over een zogeheten ‘secret budget’ dat alleen bekend is bij de minister van Justitie en door hem in de gaten wordt gehouden. Het budget is naar verluidt al eens besteed aan onderzoek naar opponenten van de regering zoals gedurende de politieke onrust veroorzaakt door de geel- en roodhemden.

Ik heb me door het artikel heen moeten worstelen, moest het enkele malen lezen om de kern eruit te distilleren, wilde het negeren en heb zelfs overwogen om vandaag Nieuws uit Thailand maar eens over te slaan: een hobby moet leuk zijn, geen marteling. Het duurde ook lang om bovenstaande tekst te brouwen. Kortom: u moet het maar doen met mijn samenvatting. Meer weten? Klik hier.

Kort Nieuws maandag 8 juli

– Het overige nieuws vandaag vermag me evenmin in vervoering te brengen; vandaar dat ik maar direct overstap naar de rubriek Kort Nieuws, waarover een van mijn lezers eens heeft gezegd dat hij die het liefst leest.

– Vice-premier Wissanu zegt dat premier Prayut kan doorgaan met zijn werk, hoewel bij het Constitutionele Hof een petitie is ingediend, getekend door 101 parlementsleden van de oppositie, met het verzoek te vonnissen over zijn status en geschiktheid. De indieners menen dat de grondwet zich verzet tegen zijn status als premier omdat hij als hoofd van de NCPO een overheidsfunctionaris is en die mogen geen politieke functie bekleden.

Wissanu zegt dat de werkzaamheden van Prayut niet geschorst zullen worden, omdat de klacht over de interpretatie van de wet gaat, namelijk is hij nu wel of niet een overheidsfunctionaris. De klacht gaat niet over overtreding van de wet of corruptie, redeneert Wissanu.

Hij noemt de zaak verschillend van die tegen partijleider Thanathorn (Future Forward) die als parlementslid is geschorst omdat het Hof een klacht tegen hem van de Kiesraad in behandeling heeft genomen wegens vermeend verboden aandelenbezit in een mediabedrijf.

– Minister Chutima (Handel) is op een driedaags bezoek in India om het land te overtuigen van de noodzaak de onderhandelingen over de RCEP voor het eind van het jaar af te ronden. Het is de eerste keer dat de minister zijn Indiase counterpart Piyush Goyal spreekt sinds de verkiezingen in mei. Het pleidooi van Chutima wordt ondersteund door het Asean Secretariat en de Indonesische minister van Handel.

Het Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) is een voorgestelde vrijhandelsovereenkomst van de tien Asean-landen en zes geassocieerde landen, waaronder India. Vertegenwoordigers van de zestien landen overleggen later deze maand in Zhengzhou (China), kort voor de RCEP Ministerial Meeting op 3 augustus.

De onderhandelingen over de RCEP, een tegenhanger van het Trans-Pacific Partnership, zijn al in 2012 begonnen. Thailand hoopt als voorzitter van Asean dat het dit jaar lukt alle neuzen dezelfde kant op te laten wijzen. (Zie verder de pagina Trans-Pacific Partnerschip)

– Pagina 2 opent met de rubriek Inquiry Lines waarin deze keer president Nitinai van Airports of Thailand alle gelegenheid krijgt om zijn visie uiteen te zetten, want Thaise journalisten zijn brave borsten en durven autoriteiten zelden kritisch te bevragen.

Nitinai zegt van plan te zijn digitale innovatie te gebruiken om de dienstverlening van AoT, de beheerder van de zes grootste luchthavens, te verbeteren en meer verdiensten te maken.

‘De luchtvaart- en reisindustrieën vertonen geen tekenen van verzwakking. Ze zullen de komende vijf jaar alleen maar in winstgevendheid toenemen’, luidt zijn optimische voorspelling die in ieder geval voor dit jaar niet wordt gedeeld door de IATA (zie het bericht van 3 juni: Luchtvaart: Sterke tegenwind vertraagt groei).

– Voorts op de pagina de hulpverlening door een straatveger, die geprobeerd heeft het leven van een vrouw te redden door CPR (reanimatie) toe te passen. Ze vertelt in het Chulalongkorn Memorial Hospital een cursus te hebben gevolgd in CPR. De straatveger oogstte veel lof op de sociale media. Helaas mocht de hulp niet baten, want het slachtoffer overleed later.

– De 2 bevat verder twee nieuwe berichten en de rubriek In Brief met vijf kortjes. De gemeente Bangkok (BMA) is in overleg met de BTS Group Holdings Plc, de exploitant van de skytrain (bovengrondse metro) over de verlenging van twee concessies met 40 jaar van de Green Line. Het gaat om de tracés Mo Chit-On Nut en National Stadium-Saphan Taksin, waarvan de concessies respectievelijk in 2029 en 2042 aflopen.

De BMA stelt als voorwaarde dat BTS investeert in de verlenging van de Green Line tussen Khu Kot en Lam Luk Ka, en tussen Kheha en Bang Pu. Deel van de revenuen dient BTS af te staan aan de BMA.

Volgens een bron slepen de onderhandelingen zich al maanden voort omdat de BTS bezwaar maakt tegen de eis van de BMA het maximumtarief op 65 baht te stellen. BTS zegt dat dit commercieel niet haalbaar is.

Wanneer BTS dwars blijft liggen, zegt de bron, dient gewacht te worden tot een nieuwe gouverneur is gekozen om te besluiten of een andere exploitant gezocht moet worden. Een andere exploitant heeft evenwel als nadeel dat forenzen bij het overstappen een nieuw kaartje moeten kopen.

– Tweede nieuwe bericht op de 2: Het Internal Trade Department werkt aan richtlijnen voor inkomensgaranties bij de verbouw van vier gewassen: rijst, maïs, palmolie en cassave. De nieuwe minister van Handel, vermoedelijk de huidige partijleider Jurin (Democraten), vindt ze op zijn bureau, zegt directeur-generaal Whichai. De steun wordt beperkt tot boeren die de hulp werkelijk nodig hebben om te voorkomen dat het programma een financieel black hole wordt, zoals het hypotheeksysteem voor rijst van de regering Yingluck dat alle rijst opkocht.

– Pagina 3 bevat zes berichten waarvan twee nieuw, terwijl de opening meer informatie geeft over de inval in een bedrijf in Kalasin dat illegale gewichtsbeperkende capsules produceerde. Om daar maar gelijk mee te beginnen.

Het Office of the Consumer Protection Board (OCPB) ontkent dat personeel was betrokken bij de productie van de capsules die vermoedelijk hebben geleid tot het overlijden van een 30-jarige vrouw vorige week in Ang Thong.

De beschuldigde persoon is een RTP politieofficier die is verbonden aan de Consumer Protection Police Division en da’s een andere dienst, zei de OCPB gisteren. De naam en rang van de man zijn bekend, zijn identiteit is niet bekend gemaakt.

De eigenaresse van het bedrijf produceerde eerder gewichtsverlies producten voor Magic Skin in een oude fabriek in Samut Sakhon. Maar nadat die opgerold was, begon ze in Kalasin opnieuw. Het nieuwe bedrijf was het grootste in Thailand, zegt de politie. De capsules bevatten de verboden eetlust onderdrukker sibutramine, die wanneer te veel geslikt kunnen leiden tot uitval van de nieren en de dood.

Magic Skin producten zijn eerder gevonden op markten. Ze bevatten een vervalst goedkeuringslabel van de FDA. Enkele artiesten zijn aangeklaagd omdat ze reclame voor de pillen maakten.

– Follow-up op de aanvraag van de Unesco werelderfgoedstatus voor nationaal park Kaeng Krachan (Phetchaburi). De Thaise delegatie wringt zich in alle bochten om de aanvraag te verdedigen, hoewel nog steeds onduidelijkheid bestaat over de landrechten van etnische Karen die er al decennia lang leven. Volgens een Facebook-bericht van de NCPO zou Unesco al hebben toegestemd in de aanvraag, maar het World Heritage Committee, dat in Azerbeidzjan vergadert, heeft nog geen besluit genomen.

Bronnen menen dat het de Thaise delegatie gaat lukken de commissie, die uit vertegenwoordigers van 21 landen bestaat, te overtuigen. Zaterdag valt het besluit. Maar dat is waarschijnlijk wishfull thinking, want enkele landen maken bezwaar omdat Thailand geen duidelijke uitleg heeft gegeven over schending van de rechten van de Karen.

De dorpelingen bestookten Unesco in maart al met een petitie waarin ze om uitstel van het besluit vroegen, een tweede petitie wordt vandaag ingeleverd. Ze zeggen dat de regering hun culturele identiteit niet erkent en de langslepende kwestie van de landrechten maar niet wil oplossen.

Update: Het WHC heeft Thailand’s aanvraag afgewezen. Het heeft om actuele informatie gevraagd over de aangepaste grenzen en de betrokkenheid van lokale gemeenschappen [lees: Karen bewoners].

– Laatste bericht. Chinese investeerders hebben een joint venture gevormd met Thaise counterparts om in Thepha (Songkhla) een fabriek te bouwen voor het produceren van vriesgedroogde doerian ten behoeve van de export naar China. Het zou een van de grootste fabrieken in Thailand worden, gebouwd voor een bedrag van 700 miljoen baht.

In het vervolg van het bericht wordt een bezichtiging van de fabriek beschreven, dus blijkbaar staat die er al. Adjunct-leider Nippon (Democraten), secretaris-generaal Somkiat van het Southern Border Provinces Adminstrative Centre en vijfhonderd functionarissen en bewoners werden er rondgeleid door directeur Yao Huang Xiao. Hij toonde vol trots de uit China geïmporteerde machines. De fabriek biedt werk aan 1.200 mensen en koopt jaarlijks 12.000 ton doerian op.


 

De ‘24 Preludes opus 28’ van Chopin zijn 24 werken geschreven voor piano solo, en opgedragen aan Chopins vriend Camille Pleyel, die familie van de pianobouwer Pleyel was. Naast de bovengenoemde cyclus schreef Chopin nog een losse prelude, te weten: Prélude Op. 45 in cis-klein, voor Mademoiselle la Princesse Elisabeth Czernicheff. (Bron: Wikipedia)


 

Nieuws van de website 6-7 juli

• Baby doejongs Mariam (foto) en Yamil 24/7 te volgen op Facebook Live
• Grote drugsdealer die opereerde in de wijk achter Wat Weluwanaram (Don Muang) aangehouden
• Narathiwat: Dood geschoten olifant (20) gevonden, slagtanden ontbraken
• Particuliere ziekenhuizen krijgen uitstel tot eind juli voor opgave kosten medicijnen e.d.
• Legercommandant Apirat trekt zijn handen af van de politiek na ontbinding NCPO als het nieuwe kabinet is ingezworen
• Kalasin: Inval in fabriek van vermageringscapsules na dood vrouw in Ang Thong; 1 mln nep pillen in beslag genomen, eigenaar gearresteerd
• Uttama niet geschikt als minister van Financiën vanwege KTB-schandaal, zegt oppositie, maar hij speelt de vermoorde onschuld
• Online bericht dat adjunct-politiecommissaris Chaiwat betrokken was bij mishandeling Ja New, is nepnieuws, zegt politie. Verspreiders worden opgeroepen voor verhoor.
• Chon Buri: Nigeriaan en zijn Thaise vrouw aangehouden voor oplichting Thaise vrouw ad 2 mln baht
St. Joseph’s Church in Ayutthaya herdenkt begin verbreiding katholicisme 350 jaar geleden

Trans-Asean Line: Droom of werkelijkheid?

7 juli – Natuurlijk kan het geen kwaad om ambities te hebben, maar het plan om een spoorwegnetwerk aan te leggen dat het land met andere landen verbindt, zoals China en Singapore, roept bij mij als nuchtere kaaskop de vraag op: Wie zal dat betalen? Want het netwerk van 3.193 kilometer kost de lieve duit van 2,07 biljoen baht. Maar laat ik de feestvreugde niet bederven; wie weet wordt de droom gerealiseerd, alhoewel ik tegen die tijd achter de geraniums wegkwijn of zes voet onder de grond lig.

Dit ter introductie van de opening van Bangkok Post die in vette kapitalen over de volle breedte van de voorpagina kopt: FROM BANGKOK TO BEIJING. ‘De inwoners van Bangkok zullen het zich moeilijk kunnen voorstellen dat hun volgende trip naar Beijing in Bang Sue begint’, schrijft de krant en staatssecretaris Pailin (Transport) zegt: ‘In de toekomst kunnen Thai op het station hogesnelheidstreinen nemen naar de Chinese hoofdstad en Singapore. Dat is mogelijk zodra de aanleg van de vier routes voor Shinkansen of bullet trains voltooid is.’

Het beginpunt, zo u wilt eindpunt, van dit ‘feest’ is station Bang Sue (foto), momenteel in aanbouw, vier verdiepingen hoog, dat tevens de functie van centraal station Hua Lamphong voor de binnenlandse lijnen gaat overnemen en verbonden wordt met de Blue Line (metro) en Airport Rail Link (de lightrail lijn naar Suvarnabhumi). Om dat te onderstrepen heet het niet gewoon ‘centraal station’ maar ‘grand station’; het wordt naar verwachting het grootste in Asean, aldus SRT-gouverneur Worawut.

Zoals bij de meeste onderwerpen laat BP een expert aan het woord, in dit geval Aksornsri Phanishsarn, universitair hoofddocent aan de faculteit Economie van de Thammasat universiteit en directeur van het Thai-Chinese Strategic Research Centre. Ze zegt dat de spoorprojecten Thailand’s presence in de regio verhogen:

‘Ze vergroten ’s lands concurrentiekracht en verbindingen met andere landen. Zorgen zijn er echter over de veiligheid van de software en de systemen.’ Andere obstakels zijn ‘hoge aanleg- en onteigeningskosten’ die de projecten kunnen vertragen. En vooruit kijkend: ‘Thailand dient ook wijs te onderhandelen wanneer het besluit Chinese technologieën te kopen. Op de lange termijn moeten we in staat zijn zelf voor de treinen te zorgen zonder afhankelijk te zijn van China.’ (Zie verder de pagina Spoorwegen 2)

Reizen in Asean wordt gemakkelijker

7 juli – Nog meer vervoer, nu over de weg. De regering van Laos is van plan een expressway en drie snelwegen aan te leggen, in totaal 1.700 kilometer, die het land verbinden met China en Vietnam. Om die ambitie te realiseren heeft het land minimaal 283 miljard baht nodig, zegt Pheng Douangngeun, hoofd van het Lao Department of Roads.

De expressway, waarvan de aanleg al is begonnen, loopt vanaf de hoofdstad 113,5 kilometer noordwaarts en zorgt voor een gemakkelijke toegang tot de toeristenplaats Vang Vieng. Naar verwachting wordt de weg in 2021 geopend.

De 45 miljard baht kostende weg is onderdeel van een groter project dat Vientiane verbindt met het zuiden van China. De weg verkort niet alleen een trip naar China, maar vergemakkelijkt ook het reizen vanuit Thailand.

De snelwegen moeten het binnenlands en internationaal transport gemakkelijker maken. Thans wordt een haalbaarheidsstudie verricht naar een hoofdstad-naar-hoofdstad snelweg die 700 km lang loopt van Vientiane naar Hanoi. De andere snelwegen zijn gepland van Vientiane naar Pakse in het zuiden van het land, een afstand van 500 km, en Vientiane naar de grenspost Namphao en Cao Treo in het buurland.

‘Happy birthday’ mag niet in de lik

7 juli – Gevangenen mogen geen verjaardagsfeestjes bouwen, zegt directeur-generaal Naras van het Corrections Department in reactie op verhalen van vijf voormalige leiders van de PDRC. De vijf die in mei koninklijke amnestie hebben gekregen, deden tijdens een seminar, onlangs georganiseerd door het College of Social Innovation (Rangsit universiteit) en het Thailand Reform Institute, een boekje open over hun ervaringen achter de tralies.

Maar wat ze nu precies zeiden, schrijft de krant niet want die beperkt zich tot wat Naras erover heeft gezegd. Volgens hem komt het voor dat gevangenen kans zien de regels te omzeilen door mensen van buiten de gevangenis te vragen zogenaamd voedsel te doneren, terwijl het feitelijk om een verjaardagsfeestje gaat.

Naras zegt dat het seminar tot misverstanden heeft geleid, zoals over het gebruik van shackles (enkelketens). Ze worden alleen gebruikt als gevangenen worden beschouwd als vluchtgevaarlijk of wanneer ze naar de rechtbank worden begeleid. Jongeren onder de 18 jaar, senioren ouder dan 60 jaar, vrouwen en zieke gevangenen worden niet geketend, dit ter beoordeling van de cipiers, die gestraft worden, wanneer gevangenen ontsnappen. Meer weten over wat Naras zei? Lees: No partying allowed in jail: dept.

Kort Nieuws zondag 7 juli

– Bovenstaand verhaal vormt de opening van pagina 2, die verder drie berichten telt die al gemeld zijn in Nieuws van website, de rubriek In Brief met vijf kortjes en een korte necro van voormalig procureur-generaal Chulasingh Vasantasingh die gisterochtend op 69-jarige leeftijd is overleden.

Chulasingh bekleedde die functie van 2009 tot 2013. Hij is bekend vanwege enkele belangrijke zaken die hij behandelde zoals een zaak tegen de toenmalige echtgenote van Thaksin over belastingontduiking bij de transfer van aandelen van Shin Corporation, het telecombedrijf van Thaksin.

– Pagina 3 opent met het bericht dat legercommandant Apirat zijn handen aftrekt van de politiek zodra de NCPO is ontbonden nadat het kabinet is ingezworen. Meldde ik al in Nieuws van de website. De line-up van het nieuwe kabinet is vrijdag door premier Prayut naar de koning gestuurd ter ondertekening. Wanneer het kabinet de eed van trouw aflegt, is nog niet bekend.

Apirat zegt: ‘Vanaf dat moment geef ik geen politieke commentaren en ik zal op geen enkele manier betrokken zijn bij de politiek. Ik zal mijn taak als professioneel soldaat strikt uitoefenen.’

Gevraagd naar zijn rol als senator zegt hij dat die beperkt blijft tot het parlement. Apirat is een van de vijf senatoren die uit hoofde van hun functie zijn benoemd. Maar wanneer hij in september met pensioen gaat, komt daaraan een einde. Meer weten? Lees: Apirat to ‘wash hands’ of politics.

– Verder op de 3 een bericht over de stormschade in negen districten van de provincie Sa Kaeo die in de kop ‘unprecedented’ wordt genoemd (citaat gouverneur).

Tientallen elektriciteitspalen en grote bomen overleefden het natuurgeweld niet en vielen vaak op huizen en geparkeerde auto’s. De elektriciteit viel uit en geblokkeerde wegen leidden tot ernstige verkeersopstoppingen. Sa Kaeo is een van de provincies in Thailand die getroffen worden door de tropische storm Mun, die vorige week Vietnam bereikte.

Het Meteorological Department voorspelt dat morgen de stormen terugkeren tot het eind van de week. Pas tegen het weekend klaart de lucht op. In 60 procent van de oostelijke regio worden zware regens verwacht, alsmede in Sa Kaeo, het Noordoosten, Zuiden en Bangkok.

Foto: Visnet in het Ubolratana stuwmeer (Nong Bua Lam Phu) dat door de regen deze week flink wordt aangevuld, evenals andere waterreservoirs.

– Op vier scholen in de provincie Nakhon Ratchasima krijgen leerlingen een ondermaatse lunch, is gebleken uit een onderzoek van de provinciale NACC-divisie. Directeur Mongkon zegt dat op die scholen slechts de helft van het budget voor maaltijden besteed is aan voedsel. Wat er met de rest van het geld was gebeurd, konden de verantwoordelijken niet zeggen en sommigen zeiden dat het aan andere doelen was besteed zoals sport. Maar dat wordt beschouwd als fraude omdat het budget uitsluitend is bestemd voor de maaltijden.

De NACC gaat een onderzoekscommissie vormen. Naar verwachting duurt het onderzoek zes maanden, zo lang wat Mongkon toeschrijft aan personeelsgebrek. Niettemin zullen de desbetreffende personen de dans niet ontspringen, benadrukt hij.

Het schoollunchprogramma bestaat sinds 1999. Het ministerie van Onderwijs keert 20 baht per leerling/dag uit aan kleuter- en lagere scholen. Het laatste schandaal betreft een school in Nakhon Si Thammarat, waarvan de directeur is overgeplaatst (zie het bericht van 5 juli). Op een video is te zien dat de leerlingen een lunch krijgen bestaande uit rijst, soep met stukjes groente en watermeloen. (Zie verder de pagina Onderwijs 2)

– De Democraten willen dat in de regeringsverklaring onder andere aandacht wordt besteed aan wijzigingen van de grondwet, inkomensgaranties en prijsgaranties voor gewassen en bestuurlijke decentralisatie. Dat heeft adjunct-partijleider Niphon bekend gemaakt. Morgen overleggen vertegenwoordigers van de partij met de coalitiepartijen over het te voeren beleid. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2019)

– Pagina 4 bevat acht foto’s met een korte tekst over yoga oefeningen die in de central prison worden gedaan om gedetineerden te helpen peaceful and happy moments te vinden tijdens hun gevangenschap. Het programma dat sinds zes jaar bestaat, wordt gesponsord door de Thai Health Promotion Foundation.


 

Yuja Wang, Pianist performs at the 2010 Santa Fe Chamber Music Festival. Selections for Solo Piano by Alexander Scriabin.


 

Nieuws van de website 5-6 juli

• Treasury Department (ongev. ministerie van Financiën): Central Village heeft overheidsland gekraakt
Leerlingen in tranen bij afscheid schoolhoofd Amporn, die is overgeplaatst wegens schrale schoollunch
• Springvloed zorgt voor overstromingen in Samut Prakan
Prehistorische artefacten gevonden op cassave akker in Nakhon Ratchasima
• Nakhon Phanom: Nieuw fietspad langs de Mekong 2 dagen na ingebruikname ingestort
• Startbaan luchthaven Betong wordt verlengd van 1.800 naar 2.100 meter op bevel van Prayut
• Excuses van Dept. of Highways voor chronische opstoppingen op Rama II Rd vanwege uitbreiding aantal rijstroken
• Duitser (43) met verlopen visum in eigen land gezocht voor diefstal en vervalsingen ad € 460.000
• Koreaanse actrice riskeert 4 jaar cel omdat ze tijdens de reality tv-show The Law of the Jungle, opgenomen in het Hat Chao Mai marinepark (Trang), drie beschermde doopvontschelpen ving, waarna de deelnemers ze bereidden en opaten
• Koreaans-Amerikaanse zangeres Tiffany Young, voormalig Girls’ Generation ster, op 17 augustus terug in Thailand voor ‘Open Hearts Eve’ concert in Thunder Dome, Muang Thong Thani; prijzen 2.000-5.800 baht
• 3.000 Cambodjanen in beroep tegen afwijzing rechtbank van groepsactie tegen Mitr Phol die hen in 2008/2009 van hun land in Oddar Meanchey verdreef voor de aanleg van een suikerrietplantage
• Asean overweegt minister BuZa van Noord-Korea uit te nodigen voor Asean+3 vergadering in augustus in Bangkok

Oppositie vecht tegen de bierkaai

6 juli – Denkt de oppositie nu werkelijk dat ze in staat is de poten onder de premiersstoel van Prayut weg te zagen? Hoe naïef want uit alles blijkt dat de positie van hem ijzersterk is en dat de rechterlijke macht elk juridisch slimmigheidje zal bedenken om hem en de coalitieregering te beschermen.

Ik werp deze retorisch vraag* op naar aanleiding van de opening, waarin gemeld wordt dat de House Speaker een petitie van 101 oppositie parlementsleden naar het Constitutionele Hof heeft gestuurd, waarin gevraagd wordt of Prayut ‘als overheidsfunctionaris’ in aanmerking komt voor de post van premier. Volgens de klagers is dat in strijd met drie artikelen in de grondwet. Wanneer het Hof zou oordelen dat Prayut’s positie ongrondwettelijk is, betekent dit dat alle besluiten die hij in die hoedanigheid heeft genomen, ongeldig zijn.

Jade Donavanik, voormalig adviseur van de grondwetcommissie en voorzitter van de Faculty of Law (College of Asian Scholars) juicht de petitie toe. Volgens hem is het de eerste keer dat het Hof de vraag krijgt voorgelegd of Prayut als hoofd van de NCPO (junta) wel in aanmerking mocht komen voor de premierspost.

Hij zegt: ‘Het is goed om het dispuut naar het Hof te brengen en te voorkomen dat vragen worden gesteld over of zijn acties tijdens deze periode wettelijk bindend zijn.’

Overigens is het niet de eerste keer dat aan de poten van Prayut’s stoel wordt gezaagd. In maart kreeg de Ombudsman hetzelfde verzoek, maar die weigerde het naar het Hof door te sturen.

Om te worden beschouwd als een overheidsfunctionaris moet aan vier criteria zijn voldaan. Ik neem de Engelse tekst over, zodat geen enkele nuance verloren gaat: Being appointed or elected bij law; having the authority and duty to enforce laws and perform job responsibilities; being under the command or supervision of the state; and receiving a wage or salary.

Foto: Prayut gisteren op bezoek in Bang Khen (Bangkok) waar hij drie anti-overstromingsprojecten bekeek [geen details]. Links van hem gouverneur Aswin.

* Een retorische vraag is een stijlfiguur waarbij een vraag wordt gesteld, waarop men geen antwoord verwacht. Het is de bedoeling dat de ontvanger zich aangesproken voelt en voor waarheid aanneemt wat de zender suggereert. (Bron: Wikpedia)

Prayut en Wissanu doen geheimzinnig

6 juli – De line-up van het kabinet is door premier Prayut naar de koning gestuurd. Hij verwacht dat het spoedig zal worden ingezworen. Maar hij weigerde gisteren namen en rugnummers bekend te maken. De samenstelling kan dus afwijken van de twee dagen (gelekte) gepubliceerde samenstelling, door BP gegoten in een fraai kader met pasfoto’s van alle ‘gelukkigen’. Ook vice-premier Wissanu weigert iets te zeggen over de samenstelling en of hij terugkeert als vice-premier.

Het bericht springt dan abrupt over naar de verkiezingsbeloftes die door de drie grootste coalitiepartners zijn gedaan (zie bovenstaand kader). Palang Pracharath woordvoerder Kobsak zegt dat maandag waarschijnlijk overlegd wordt over de gewasprijzen en het minimumloon wanneer de coalitiepartijen vergaderen.

Het opkrikken van de landbouwprijzen is een van de belangrijkste campagnebeloftes die door Palang Pracharath en de Democraten zijn gedaan, hoewel ze verschillende oplossingen hebben om de boeren te helpen.  Kobsak noemt de voorgestelde verhoging van het minimumdagloon naar 400 tot 425 baht geen urgent beleid. Wanneer het wordt ingevoerd, zal het grote gevolgen hebben voor het bedrijfsleven.

De regering heeft drie weken de tijd om de regeringsverklaring op te stellen, waarbij de uitdaging is een concensus te vinden tussen de coalitiepartners. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2019)

Nog eens negen verdachten van ‘seasteading’*

6 juli – Het lijkt me nogal krap, veel er is niet te doen behalve een hengeltje uitgooien, om je mobieltje op te laden, zul je toch regelmatig naar de vaste wal moeten en bij ruw weer lijkt het mij bepaald onaangenaam. Maar het is een ideale plek om buiten de handen van Justitie te blijven, je hoeft er geen belasting te betalen en je hebt geen last van buren.

Ik heb het over de seastead die is opgetrokken door een Amerikaan en zijn Thaise vrouw voor de kust van Phuket. Het platform is inmiddels weggehaald want alhoewel het buiten de territoriale wateren van Thailand stond, werd het beschouwd als een bedreiging van de Thaise soevereiniteit (art 119 van de Criminal Code) en in strijd met de UN Convention on the Law of Sea van 1982.

De twee bewoners zijn voortvluchtig en zouden naar verluidt zich verborgen houden op het Taruato eiland in het zuiden van Thailand. Het paar is eerder opgeroepen door de politie, maar kwam niet opdagen. Als het op 25 juni weer wegblijft, vraagt de politie een arrestatiebevel aan.

Inmiddels zijn negen andere verdachten in beeld gekomen: zeven Thais, een Duitser en een persoon van onbekende nationaliteit. De Duitser is de eigenaar van Ocean Builders, het bedrijf dat de ‘woning’ bouwde en plaatste. Zijn visum is ingetrokken en de politie verzamelt meer bewijs tegen hem.

* Seasteading, een mengwoord van sea en homesteading is het idee om permanente bewoning, ‘seasteads’, op zee te maken, buiten de territoriale wateren.

Duiker met giant clam, niet de Zuid-Koreaanse actrice die vervolgd gaat worden.

Kort Nieuws zaterdag 6 juli

– Ik noemde het al in Nieuws van de website, de Zuid-Koreaanse actrice die tijdens een reality tv-show drie doopvontschelpen ving wat haar op een gevangenisstraf van vier jaar kan komen te staan, want de schelp is een bedreigd en beschermd organisme.

In het desbetreffende programma, The Law of the Jungle, dat sinds 2011 bestaat, worden beroemdheden in groepen uitgezonden om hun overlevingsvaardigheden op afgelegen locaties te testen.

De producent van het programma heeft zijn excuses aangeboden voor het filmen van de episode zonder bekend te zijn met de lokale voorschriften. Maar hoofd Narong van nationaal park Hat Chao Mai waar het incident plaatsvond, zegt dat de producenten waren geïnformeerd over de regels in het gebied.

‘Het zeeleven in Hat Chao Mai mag niet gevangen worden, er mag niet op gejaagd worden en het mag niet bereid worden. De cast en crew waren daarvan volledig op de hoogte.’

– Een vrouw in Nakhon Si Thammarat (31) eist van het Thungson ziekenhuis een compensatie van 250.000 baht omdat ze ten onrechte is gediagnosticeerd met HIV-Aids. Maar Charatphong Sukkri, een lokale volksgezondheidsfunctionaris, zegt dat ze niet het hele verhaal vertelt.

‘Ze heeft de media niet gezegd dat de bloedtesten van het ziekenhuis geen overtuigende uitslag hadden opgeleverd, omdat ze nog niet compleet waren. Ze heeft niet gezegd dat de testen verder onderzoek vereisten en dat ze afspraken met artsen miste.’

De vrouw diende haar klacht in nadat ze in een ander ziekenhuis was bevallen van haar zesde kind en daar te horen kreeg dat ze HIV-vrij was. Het Thungson ziekenhuis zegt dat ze haar niet hebben kunnen bereiken nadat ze de compensatie had geëist. Het ziekenhuis heeft 50.000 baht voor haar klaar liggen, maar die heeft ze niet opgehaald. ‘Ze is naar de media gegaan en een campagne begonnen om de reputatie van het ziekenhuis te besmeuren’, aldus Charatphong.

– Vanaf volgende maand wordt ’s lands eerste partij legale medische marihuana voorgeschreven aan geregistreerde patiënten. De eerste 10.000 flesjes met marihuana olie-extract worden geproduceerd door de Government Pharmaceutical Organisation en 5.000 door het Chaopraya Abhaiphubejhr ziekenhuis. Het Phra Achan Fan Acharo ziekenhuis produceert bovendien vijf formules van Thaise traditionele medicijnen met marihuana die is geconfisqueerd door de politie.

De medicijnen mogen alleen worden voorgeschreven door 400 artsen, apothekers en tandartsen en 2.900 tradionele genezers, die geautoriseerd zijn door het ministerie van Volksgezondheid. Ze zijn getraind in het gebruik van de medicijnen.

Voordat ze cannabis voorschrijven aan patiënten, dienen ze te overleggen met functionarissen van het Special Access Scheme, het overheidsorgaan dat toeziet op het gebruik van cannabis. De SAS legt de resultaten vast, houdt de bijwerkingen in de gaten en let op kwetsbare patiënten waaronder degenen met Parkinson, Alzheimer en de laatste fase van kanker. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg 2019)

– Het Student Loan Fund gaat de voorwaarden voor het herstructureren van studieschulden wijzigen met als doel het aantal wanbetalers terug te dringen, heeft manager Chainarong bekend gemaakt. Hij zegt dat een vorige regeling niet afdoende was want sommigen bleven ook in gebreke hun schuld in 9 jaar af te lossen. De wijzigingen komen erop neer dat de voormalige studenten hun schuld over een langere periode mogen uitstrijken.

– Als laatste pagina 4, die zes berichten bevat (waarvan vier al genoemd in Nieuws van de website), twee fotoberichten (kan ik niets mee) en de rubriek In Brief met vijf kortjes. De pagina opent met het bevel van premier Prayut om de start/landingsbaan van de in aanleg zijnde luchthaven van Betong (Yala) uit te breiden van 1.800 naar 2.100 meter zodat grotere toestellen er kunnen landen, wat volgens legercommandant Apirat gunstig is voor het toerisme in het Zuiden.

Apirat zei dat tijdens een inspectiebezoek dat hij aan Betong International Airport bracht. Naar verwachting is de aanleg in september klaar en gaat de luchthaven in juni volgend jaar open. De aanleg kost 1,9 miljard baht.

– In monsters van voedingssupplementen is een nieuw gewichtsverlies medicijn ontdekt, Lorcaserin, dat niet is opgenomen in de lijst van toegestane medicijnen. Dit is gebleken uit testen van het Department of Medical Sciences.

Lorcaserin is een eetlust onderdrukker en niet eerder in Thailand in voedselsupplementen gevonden. Degenen die het gebruiken, dienen dat onder dokters toezicht te doen, vooral degenen met nierproblemen. Gebruik zonder toezicht kan leiden tot bijwerkingen als hoofdpijn, duizeligheid en hart- en vaatziekte.

Voorheen werd sibutramine vaak gevonden in voedingssupplementen totdat het verboden werd na het overlijden van een vrouw (31) in Kanchanaburi aan een acute hartaanval, nadat ze pillen met die stof had geslikt.

Vorig jaar besloot het ministerie van Volksgezondheid sibutramine te plaatsen op de lijst categorie 1 narcotica omdat het ernstige bijwerkingen heeft zoals maagpijn. Vermoedelijk wordt lorcaserin gebruikt ter vervanging van sibutramine.

– Laatste bericht. Een tweede baby doejong (zeekoe), drie maanden oud, is begin deze week gevonden op het Bo Muang strand in Khlong Thom (Krabi). Prinses Sirivannavari heeft het zoogdier alsmede de in april gevonden Mariam onder haar bescherming genomen. Het laatste exemplaar heeft ze de naam Yamil gegeven, wat in de Yawi taal ‘handsome man of the sea’ betekent. Yamil is 1,1 meter lang en weegt 20 kilo. Het dier heeft zes sneden in zijn vel en verwondingen op zijn rug.

Mariam betekent in de Malayan taal, gebruikt in zuid-Thailand, ‘lady of the sea’. Naar haar is een fonds vernoemd voor de redding en bescherming van doejongs, het Mariam Fund for Trang’s Dugongs.


 

Rondeau des Indes Galantes de Rameau interprété par Magali Léger et Laurent Naouri, les Musiciens du Louvres sous la direction de Marc Minkowski en version de concert.


 

Nieuws van de website 4-5 juli

• Drie luchtvaartmaatschappijen willen op Betong gaan vliegen na opening volgend jaar
• House Speaker verdedigt zijn besluit motie voor onderzoek naar Senaat niet in stemming te brengen
• Drie mannen schuldig aan stichting nep universiteit
• Eerste Thaise die de Mount Everest beklom (2016), heeft nu ook de hoogste berg in Noord-Amerika bedwongen, Mount Denali in Alaska
81 taxichauffeurs bij Grand Palace aangehouden; weigeren passagiers, zetten de taximeter niet aan e.d.; veel klachten van Thai en buitenlandse toeristen, ook over tuktuk bestuurders
• Consumentenvertrouwen index gezakt naar laagste punt in 21 maanden
• BKK: Drie mannen aangehouden wegens diefstal van safe met 20 mln baht uit therapiecentrum
• Voormalige jetset monnik trekt beroep tegen gevangenisstraf van 20 jaar voor fraude in
• Airports of Thailand steekt een stokje voor de opening volgende maand van het luxueuze winkelcentrum Central Village bij de luchthaven; AoT zegt: Luchtvaart veiligheid is in gevaar

Tandarts bedwingt de Seven Summits

5 juli – De meeste aandacht op de voorpagina – althans van mij – trekt vandaag het bericht dat de Thaise bergbeklimmer Napassaporn Chamnansit, in het dagelijks leven tandarts, vorige maand de top van de hoogste berg in Noord-Amerika heeft bereikt, de 6.190 meter hoge Mount Denali in Alaska. Deze prestatie maakt haar de eerste Thaise vrouw die de Seven Summits heeft bedwongen, de hoogste bergen op elk van de zeven continenten.

Het is niet de opening van BP, want die meldt dat de line-up (samenstelling) van het kabinet ‘fails to win fans’, een conclusie gebaseerd op drie bronnen, gemakshalve door BP samengevat in de formulering ‘politieke waarnemers’. Daarentegen noemt de Thai Chamber of Commerce de samenstelling ‘acceptabel’ en ‘niet onverwacht’. Vice-voorzitter Siratranont zegt: ‘Het kabinet bestaat uit enkele lieden die competent zijn en enkele die dat niet zijn.’

Het was de tweede keer dat Eem (bijnaam Napassaporn) de berg beklom want vorig jaar moesten zij en haar team de klim opgeven omdat proviand en uitrusting opgeraakt waren, nadat ze zes dagen op de berg hadden moeten wachten wegens slecht weer.

De berg was een zware dobber voor haar, minder dan 40 procent van de bergbeklimmers bereikt de top, vertelt ze. Van Napassaporns team moesten enkele leden het onderweg opgeven; slechts vier inclusief zij bereikten de top.

De Seven Summits zijn de Mount Everest (beklommen in 2016); de Kilimanjaro, Elbrus, Aconcagua (2017) en de Puncak en Vinson Massif (2018). De voorbereidingen voor de klim van de Denali namen een jaar in beslag, het eerste halfjaar besteedde ze aan zware fysieke training.

Samenstelling kabinet ‘laat veel te wensen over’

5 juli – Politieke analisten zeggen dat de laatste versie van de kabinetssamenstelling [zie het bericht van gisteren] veel te wensen overlaat omdat sommige toekomstige bewindslieden een ‘sketchy track record’ hebben (letterlijk: vaag, summier, oppervlakkig; ook: prutsig). Ze zeggen dat de eenheid van de volgende regering ondermijnd wordt door het voortdurend gemarchandeer van coalitiepartijen.

Van de drie geciteerde bronnen, waarop de conclusie is gebaseerd, krijgt de reactie van Phichai Ratnatilaka Na Bukhet, deken van de School of Social and Environmental Development, een onderdeel van het Nida, de meeste aandacht. Hij zegt dat enkele personen in de onofficieel aan de media vrijgegeven line-up ‘questionable’ achtergronden hebben.

‘Naar sommigen wordt thans onderzoek gedaan wegens zowel onregelmatigheden bij hun werkzaamheden als hun connecties met invloedrijke figuren in de grey business. Sommigen missen integriteit en visie die kunnen helpen om economische ongelijkheid aan te pakken, een eind te maken aan monopolies en te zorgen voor eerlijke wetshandhaving.’

‘Bovendien lijkt het erop dat de regering haar beleid wil voortzetten, met name populistische maatregelen die enorme budgetten vereisen. […] Ministeries waar hard om gevochten is door leden van de door Palang Pracharath geleide coalitie kunnen meer vatbaar worden voor corrupte praktijken. Tenzij de premier ze strak houdt, heeft dat een negatieve invloed op de stabiliteit van de regering.’

Tot zover mijn bespreking. De rest van het verhaal moet u maar zelf lezen, maar veel nieuws bevat het niet: Line-up fails to win fans. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2019)

Déjà-vu op de 2, geen Aha-Erlebnis op de 3

5 juli – De openingskop van pagina 2 roept een déjà-vu gevoel op, de openingskop van pagina 3 geen Aha-Erlebnis. Begrijpt u wel? Nee, dan leg ik het uit.

De opening van de 2 gaat over armzalige schoollunches, een euvel dat al vaker in het nieuws is geweest. Deze maal ligt de directeur (foto) van de Maheyong school in Nakhon Si Thammarat onder vuur. Zij is dinsdag overgeplaatst, maar leerlingen, onderwijzers, ouders en alumni springen voor haar in de bres. Ze menen dat niet zij maar de cateraar de blaam dient te krijgen.

Het ‘schandaal’ kwam in het nieuws door een videoclip waarop te zien is dat leerlingen in de rij staan voor wat leftovers lijken als schoollunch. Vice-voorzitter Thanet van de vereniging van alumni dringt in een verklaring aan op een snel onderzoek. Wanneer de directeur onschuldig is, dient de overplaatsing ongedaan gemaakt te worden. Volgens de loco-burgemeester worden de resultaten daarvan vandaag verwacht.

Thanet prijst haar als een fatsoenlijk en capabel schoolhoofd, dat samen met de ouders fondsen voor diverse projecten op school heeft geworven zonder te moeten wachten op goedkeuring van budgetten door de gemeente Nakhon Si Thammarat.

Amporn zegt dat de school haar eigen lunchprogramma regelde totdat de gemeente een cateraar een contract verleende voor de schoollunches op alle gemeentelijke scholen. De commissie die toeziet op de kwaliteit van de lunches is verantwoordelijk voor wat gebeurd is en de cateraar, die de concessie aan andere cateraars had overgedragen, dient ontslagen te worden, aldus Amporn die in het bericht nu ineens als Mr en niet meer als Ms wordt aangeduid. Op de foto neemt ze afscheid van de leerlingen, die in tranen zijn over zoveel onrecht.

Mom Oui calls for patient leaders
Dit is de openingskop van pagina 3, die bij mij geen Aha-Erlebnis opriep want wie met Mom Oui wordt bedoeld, wist ik niet. Nu wel, want het is de bijnaam van voormalig vice-premier Pridiyatorn Devakula.

In zijn keynote speech ‘Professional Standards in the Digital Age’ ter gelegenheid van het 22-jarig bestaan van de National Press Council of Thailand riep hij de machthebbers gisteren op open te staan voor diverse opinies om een herhaling te voorkomen van gewelddadige confrontaties in het verleden.

Pridiyatorn zei dat het huidige politieke klimaat hem deed denken aan de jaren die leidden tot de studentenopstand van 1971 (moet zijn 1973; waarom heeft BP geen fact-checker in dienst?) en de massaslachting in oktober 1976 toen rechtse groepen op de campus van de Thammasat universiteit inhakten op studenten en demonstranten. Dé manier om een herhaling te voorkomen is volgens hem voor degenen die aan de macht zijn, smart acties te verrichten, en geduld en een open mind te hebben. Meer weten? Lees Mom Oui calls for patient leaders.

Ik noem gelijk maar even het kadertje dat in de opening is ingebouwd. BP heeft een onderscheiding voor een uitmuntend redactioneel artikel gekregen van de National Press Council of Thailand. Het winnende artikel beschrijft de oneerlijke aard van ’s lands drie belangrijkste ziektekostenverzekeringen. De jury noemt het ‘goed georganiseerd en informatief met een duidelijk standpunt tegen ongelijkheid’ [in de vergoedingen].

Kort Nieuws vrijdag 5 juli

– Behalve de opening over de schoollunches bevat pagina 2 nog twee onderwijsberichten. De Teacher’s Council of Thailand (TCT) wil strengere straffen invoeren voor onderwijzers die hun leerlingen seksueel belagen of fysiek verwonden dat wil zeggen als straf slaan.

Onderwijzers die leerlingen seksueel misbruiken, dienen voor het leven uitgesloten te worden van een onderwijsbaan (doordat hun vergunning wordt ingetrokken) en onderwijzers die onredelijke methodes gebruiken om leerlingen te disciplineren, dienen voor tenminste zes maanden geschorst te worden, vindt het Professional Standards Committee van de TCT.

Thans bestaan twee soorten straffen voor seksueel misbruik: tijdelijke schorsing wanneer geen penetratie plaatsvindt, intrekking van de onderwijsvergunning bij verkrachting. Voorzitter Ekkachai vindt dat alle vormen van seksueel misbruik de strengste straf moeten krijgen.

Onderwijzers met losse handjes worden thans voor slechts 60 dagen geschorst. ‘In veel gevallen kwamen onderwijzers terug in de klas alhoewel het onderzoek naar hen nog niet was afgerond’, zegt hij.

– Het andere bericht meldt dat alle zes leerlingen van een kleine school in het district Phra Samut Chedi (Samut Prakan) zijn overgeplaatst naar een grotere school in de buurt. Vandaag beginnen ze op hun nieuwe school. Het kantoor van de Primary Educational Service in Samut Prakan heeft al fondsen aangevraagd voor hun vervoer. Sinds 2017 is het leerlingenaantal van de school sterk gedaald. De school wordt omringd door mangroves en is alleen per boot toegankelijk na een wandeling van een kilometer.

– Het hoofd van het district Sathon (Bangkok) ontkent berichten dat de autoriteiten woensdag een ngiew (Chinese opera) hebben stilgelegd omdat bewoners van een nabijgelegen flatgebouw hadden geklaagd over de herrie.

Facebook-gebruiker Charlie Lew schrijft dat de voorstelling enkele minuten voor het einde werd gestopt nadat de politie was gearriveerd. Hij zegt dat de voorstelling al de afgelopen veertig jaar jaarlijks wordt uitgevoerd ter herdenking van de oprichting van een lokale shrine (heiligdom, altaar), voordat het condominium enkele jaren geleden werd gebouwd. Gisteren was de laatste voorstelling van dit jaar.

Het hoofd van de operagroep zegt de lokale gemeenschap en het district altijd te informeren over geplande voorstellingen bij het heiligdom. ‘We proberen sinds bewoners het gebouw zijn ingetrokken, het geluid tot een minimum te beperken.’ Ze geeft toe dat er gedurende die tijd enkele klachten zijn geweest.

De manager van het gebouw zegt dat niet geklaagd is bij het district. ‘We hebben altijd op goede voet gestaan met de beheerders van het heiligdom.’

Volgens het districtshoofd is geklaagd door iemand die niet in de flat woont. Hij zegt dat het heiligdom altijd gehoor geeft aan verzoeken van het district het geluid te beperken.

– Ten slotte staan op pagina 2 vier foto’s van parlementsleden die gisteren de vergadering bijwoonden, gekleed in traditionele outfit of kleding gemaakt van traditionele stoffen. Dat riep direct al vragen op of ze de kledingvoorschriften van het parlement overtraden. Ja, Thaise mensen en vooral politici kunnen enorm zeuren.

– Op naar pagina 3, die opent met Mom Oui en nog twee berichten bevat. De Civil Aviation Authority of Thailand (CAAT) bevestigt dat ze het groene licht heeft gegeven voor de bouw van Central Village, een luxueus winkelcentrum naast luchthaven Suvarnabhumi (kosten 5 miljard baht).

CAAT-directeur Chula zegt dat het project vorig jaar juli is goedgekeurd omdat de gebouwen lager dan 23 meter zijn en geen gevaar vormen voor de luchtvaartveiligheid, hoewel ze zijn gebouwd in de Air Navigation Safety Zone van Suvarnabhumi.

Volgens het websitebericht zou AoT, de exploitant van de luchthaven, bezwaar hebben gemaakt tegen de opening volgende maand omdat zij zich wel zorgen maakt over de veiligheid. Maar het krantenbericht formuleert het anders: AoT vroeg zich af of het project wel was goedgekeurd door de CAAT.

– Het andere bericht meldt dat Ja New in een Facebook-bericht zijn fans bedankt. Hij zegt (want zijn vriend typte het) dat hij zijn kracht herwint en bereid te zijn om zijn democratische ideologie te blijven uitdragen. Hij hoopt dat de aanval op hem de laatste is die iemand ooit te verduren krijgt.

De politie meldt slechts persoonlijke ruzies en vermeende schulden bij loan-sharks als motief uit te sluiten. De daders zijn nog niet gevonden.

– Als laatste pagina 4 met vier berichten. De opening bestaat uit een vrij gedetailleerd bericht over de voormalige zogeheten jetset monnik, die nu de burgernaam Wirapol Sukphol draagt.

Hij heeft afgezien van een beroep in een fraudezaak nadat hij al is veroordeeld voor fraude en de verkrachting van een minderjarig meisje.

Om een lang verhaal kort te maken, want ik neem de inhoud van het bericht verder niet over: meneer mag 20 jaar zijn zonden overdenken achter de tralies.

– De particuliere Anti-Corruption Organisation of Thailand (ACT) zegt dat 1,5 miljoen baht aan steekpenningen is betaald aan ambtenaren die belast zijn met het verstrekken van bouwvergunningen. Secretaris-generaal Mana schrijft dit in een Facebook-bericht getiteld ‘Tea money makes home buyers pay more than they should’.

De gegevens zijn verstrekt door vastgoed ontwikkelaars die last hebben van corruptie. Vorig jaar zijn in Bangkok 61.000 vergunningen verstrekt voor de bouw van condominium eenheden en 22.000 voor woningen en andere gebouwen. Volgens Mana moesten ze gemiddeld 3.500 of 9.000 baht dokken, afhankelijk van het soort gebouw.

– Laatste bericht want de straf voor drie leidinggevenden van de World Peace University, een nep universiteit, meldde ik al in Nieuws van de website. Voorvechters van kinderrechten zijn ongelukkig met het besluit van het Government Lottery Office 10 miljoen loten extra te drukken en nieuwe loterijvormen te introduceren.

32 organisaties zeggen dat de jeugd daardoor op het slechte pad wordt gebracht. Thailand telt 7 miljoen jongeren, die aldus de Children and Youth Council of Thailand beschermd dienen te worden tegen gokken.


 

Nieuws van de website 3-4 juli

• Amnesty vraagt minister van Defensie en hoofdcommissaris aanvallers van drie pro-democratie activisten te berechten; foto: Protest woensdag bij hoofdbureau politie
• Aantal suïcides vorig jaar toegenomen van 6,03 naar 6,11 personen per uur
• Centrale Bank: Economische groei trekt aan in tweede halfjaar, groei dit jaar geschat op 3,3 pct
• Centrale Bank sluit renteverlaging niet uit, daar de economie verslechtert en de baht duur is
• Brit (78) overleden in bioscoop Pattaya
• 800 kratom planten vernietigd op boerderij in Phangnga, eigendom van zoon van lokale politicus
• Cameravallen in Salak Phra Wildlife Sanctuary (Kanchanburi) betrappen zeldzaam wild, wo barking deer (muntiacus)

Nieuwe regering is ‘stalen schip, maar het kan zinken’

4 juli – Dit zijn ze dan, de 36 leden van het kabinet, die de komende vier jaar het land gaan leiden – dat wil zeggen als het niet voortijdig sneuvelt, zoals sommige iezegrims voorspellen. De kabinetsleden komen uit zes partijen, slechts drie zijn vrouwen en drie vice-premiers houden hun huidige functie.

De Sam Mitr groep krijgt niet de posten die ze geëist heeft. In plaats van Economie mag Suriya Jungrungreangkit, een prominent lid van de groep parlementsleden uit het Noordoosten, het ministerie van Industrie leiden en een ander lid, dat aasde op Landbouw, wordt de volgende minister van Justitie. De groep heeft zich erbij neergelegd.

Volgens een bron heeft Prawit, de ‘Big Brother’ van het huidige kabinet, een belangrijke rol gespeeld bij de samenstelling van het kabinet dat ‘duurzaam genoeg’ moet zijn om gezien de smalle meerderheid van de coalitieregering te overleven. De samenstelling moet helpen binnenlandse conflicten tussen verschillende facties, waaronder Sam Mitr en voormalige supporters van de PDRC (de protestbeweging in 2013 en 2014 tegen de regering Yingluck), te voorkomen, zegt de bron.

Vice-premier Wissanu, die gisteren bevestigde dat de line-up van het kabinet was afgerond, vergeleek de nieuwe regering met ‘een stalen schip, geladen met zware lading’, doelend op de zware taak die de regering wacht. Eerder vergeleek hij de huidige regering met een houten boot oftewel rua pae.

‘Iedereen in de boot moet helpen bij het peddelen’, zei hij. ‘En iemand moet misschien helpen water uit de boot te scheppen. Het belangrijkste is dat niemand talmt. Als ze niet helpen, dienen ze zich stil te houden. […] Maar het schip mag dan van staal zijn, het kan gaan roesten en zinken. Iedereen in de boot moet meehelpen.’ (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2019)

Aanvraag werelderfgoedstatus voor Kaeng Krachan kansloos

4 juli – De aanvraag van de Unesco World Heritage status voor nationaal park Kaeng Krachan (Kanchanaburi) maakt geen kans van slagen, want de regering erkent de culturele identiteit niet van de etnische Karen die er leven. Dat zeggen mensenrechten activisten aan de vooravond van een vergadering van het World Heritage Committee in Azerbeidzjan, die morgen begint en tot 10 juli duurt.

Mensenrechten advocaat Surapong zegt dat de regering de toestemming moet hebben van de gemeenschappen die in het bos leven wil Kaeng Krachan erkend worden. En die krijgt ze zeker niet; in maart vroegen de dorpelingen van twee dorpen in het bos het voorstel niet in te dienen omdat de regering ‘de culturele identiteit van de Karen dorpelingen over het hoofd ziet’.

Surapong heeft ook kritiek op de regering omdat langslepende ruzies over landrechten niet opgelost worden, als gevolg waarvan de Karen dorpelingen uit Bang Kloy Bon en Jai Pandin zijn uitgezet naar twee dorpen, 50 km verder. Dit ondanks het feit dat de Karen al langer dan een eeuw in het gebied wonen – lang voordat de regering het gebied in 1981 tot nationaal park uitriep. Surapong zegt: ‘De regering moet met de dorpelingen praten en de problemen oplossen alvorens het park voor te dragen als WHS (World Heritage Site).’

Gisteren vond op de Chulalongkorn universiteit een forum plaats, gewijd aan de aanvraag. Daarbij werd een boek gepresenteerd, getiteld Jai Pandin, Pandin Klang Jai Karen Kaeng Krachan (The Heart of the Land, The Land in the Heart of the Karen in Kaeng Krachan). Op de foto toont een dorpeling het boek.

Politie maakt schetsen van belagers Ja New

4 juli – De politie probeert op basis van CCTV-beelden schetsen te fabriceren van de vier mannen die politiek activist Sirawith, bijgenaamd Ja New, vrijdag te grazen namen en hem ernstig verwondden. Dat zal niet meevallen want de mannen droegen helmen, maar de politie bekijkt ook beelden van de ontsnappingsroute die ze daarna volgden. Verder is de politie op zoek naar getuigen en mensen die een paar dagen eerder op de plaats delict waren.

Ja New’s moeder Patnaree roept de oppositiepartijen op een wet te maken, die voorziet in de vorming van een speciaal lichaam ter bescherming van politieke activisten [zoals bekend is Ja New niet de enige die belaagd is].

Gisteren ging ze naar het TOT auditorium in Chaeng Watthana, de tijdelijke vergaderzaal van het parlement tot de nieuwbouw later dit jaar klaar is, om een petitie met dit verzoek in te dienen. Naar verluidt zou de oppositie gisteren de regering ondervragen over de recente aanval.

Patnaree vindt zo’n wet nodig want de huidige regels voor getuigenbescherming gelden alleen wanneer een activist wordt bedreigd [maar dan zal het wel te laat zijn]. Patnaree zegt: ‘Mijn zoon is een politieke activist, wat bepaalde groepen mensen verontrust. Ik denk dat de aanval een politieke reden had.’

Pheu Thai parlementslid Chonnan Srikaew, die de petitie in ontvangst nam, zegt dat de oppositie het Huis gaat vragen een commissie te vormen voor onderzoek naar schendingen van mensenrechten en geweld tegen politieke activisten.

De June 24 Democracy Group vroeg de oppositie gisteren een motie van wantrouwen tegen Prayut in stemming te brengen omdat hij gefaald heeft de laatste vijf jaar aanvallen op politieke campagnevoerders te stoppen.

‘Hate speech en nepnieuws nemen toe’

4 juli – Nog meer Ja New. Chaiwat Satha-anand, hoogleraar politicologie aan de Thammasat universiteit, voorspelt: ‘Er zullen meer fysieke aanvallen in de samenleving plaatsvinden. Het geweld eindigt niet met de zaak Ja New.’ Hij zei dat gisteren tijdens een seminar over geweld en hate speech aan de Chulalongkorn universiteit.

Sirawith, bijgenaamd Ja New, volgde ooit colleges van Chaiwat. Chaiwat zegt medelijden met hem te hebben; hij omschreef hem als een ‘beleefde’ student. Maar hij is nog somberder over en bevreesd voor de Thaise samenleving. ‘Mijn zorg is dat onze samenleving op een punt is gekomen van voortgezette conflicten. Conflicten zullen voortduren alhoewel regeringen, inclusief de militaire regering, geprobeerd hebben rivaliserende groepen te verzoenen.’

Chaiwat noemt pogingen om mensen te leren dat ze ‘feiten’ op de sociale media moeten controleren noodzakelijk maar niet genoeg. ‘De redenen achter hatelijkheden zijn krachtig en niet noodzakelijkerwijs verbonden met of worden opgelost door onderwijs. De familie en opvoeding spelen ook een rol bij het oplossen van het probleem. […] Hate speech is niet nieuw in Thailand, het bestaat al bijna tien jaar, alhoewel zonder dat het tot geweld leidde.’

Kort Nieuws donderdag 4 juli

– De Tourism Authority of Thailand (TAT) heeft zondag deelgenomen aan de World Pride rally in New York om gelijkheid voor LGBTQ* individuen te bevorderen en meer toeristen naar Thailand te trekken. Directeur Charinya van het TAT-kantoor in New York zegt dat de TAT een boodschap naar LGBTQ toeristen wil sturen dat ze welkom in het land zijn. De TAT voert een campagne onder de titel Go Thai, Be Free.

Charinya zegt dat tenminste 5 miljoen mensen in de VS geen geheim maken van hun seksuele oriëntatie. ‘Dat is ons target segment. We geloven dat het de potentie heeft om uit te breiden.’ De TAT wil de campagne ook uitrollen naar landen in Zuid-Amerika, waar naar schatting 20 miljoen LGBTQ-ers leven. Daarover is al overlegd met veertig touroperators uit Centraal en Zuid-Amerika.

* Lesbian, gay, bisexual, transgender, queer.

– Airports of Thailand (AOT), de beheerder van de zes grootste luchthavens, gaat de inschrijving op een concessie voor belastingvrije winkels op Don Mueang openen zodra een nieuwe minster van Transport is aangetreden. AoT wil eerst wachten op beleidsrichtlijnen van de nieuwe man.

Vrijdag wordt het contract ondertekend voor de concessies op Suvarnabhumi, Chiang Mai, Phuket en Hat Yai. Zoals al eerder gemeld zijn die in de wacht gesleept door de King Power groep, de huidige beheerder van de belastingvrije zone op Suvarnabhumi.

King Power garandeert een minimum opbrengst van 15,4 miljard baht voor de belastingvrije winkels en 5,7 miljard baht voor andere commerciële ruimtes op Suvarnabhumi alsmede 2,3 miljard baht op de overige drie luchthavens.

– Om het tekort aan onderwijzend personeel in afgelegen gebieden te verlichten verleent het Equitable Education Fund in het semester 2020 aan driehonderd studenten een beurs. Het fonds heeft daarover een Memorandum afgesloten met overheidsdiensten. De beurs gaat naar studenten uit arme gezinnen, die anders geen kans zouden hebben hun opleiding af te maken.

De regering wil elk jaar 300 nieuwe onderwijzers opleiden in het kader van het programma khru rak thin (Teachers love the Homeland) dat 5 jaar duurt. Het programma richt zich onderwijzers die toegewijd zijn aan het gebied waar ze werkzaam zijn en die willen helpen het onderwijs er te verbeteren. Idealiter is dat het gebied waar ze geboren zijn, zegt voormalig voorzitter Daranee van een onafhankelijk commissie onderwijshervormingen.

– Pheu Thai kiest op 12 juli de nieuwe partijleider, secretaris-generaal en 29 bestuursleden. Parlementslid voor Chiang Mai Sompong wordt getipt als partijleider en Anudit, parlementslid voor Bangkok, als secretaris-generaal.

De vertrekkende secretaris-generaal wordt vermoedelijk adviseur van de nieuwe partijleider. Oudgedienden waaronder Sanoh Thienthong, Chalerm Ubumrung [bekende naam uit de regeringsperiode Yingluck] en mevrouw Sudarat [voorzitter van PT’s strategiecommissie en genoemd als kandidaat-premier] krijgen een positie in de partij, maar worden geen bestuurslid omdat Pheu Thai zich wil vernieuwen door nieuwe gezichten in te brengen.

– Rond de Watthanatham Islam Phor Ming school in Pattani wordt door de 4th Army Region een bewakingscordon gelegd om het personeel te beschermen tegen aanvallen van zuidelijke verzetsstrijders. Tevens wordt het aantal patrouilles in het gebied opgevoerd. Aanleiding is de beschieting en verwonding, zondag van een moslim religie docent.

Verder hebben de autoriteiten op scholen en in tempels oefeningen gehouden ter voorbereiding van noodgevallen op veiligheidsgebied. Een protocol is opgesteld om leerlingen en leraren in noodsituaties te beschermen.

– Methamphetamine blijft een dringend probleem in Thailand, terwijl in andere Aziatische landen de afgelopen drie jaar chrystal meth oftewel ya ice een belangrijke plaag is geworden, aldus adjunct secretaris-generaal Weerawat van het Office of the Narcotics Control Board. Hij luidde de noodklok op de 8th Asean Drug Monitoring Network Operational Workshop in Bangkok.

Vertegenwoordigers van de tien Asean-landen wisselden er informatie uit over de drugssituatie in hun land. Meer weten? Lees: ‘Ya ice’ emerges as regional drug menace.

– Laatste bericht. Alcohol Watch dringt er bij het ministerie van Volksgezondheid op aan strenger op te treden tegen drankwedstrijden nadat zaterdag een man is overleden die aan een beer chugging evenement in Phetchaburi deelnam [letterlijk: hoesten, ploffen, tuffen]. Hij had een alcohol promillage van 400 milligram per deciliter, 100 meer dan de veiligheidslimiet.

AW-coördinator Kamrong en leden van het Youth Network of New Face Drinker Prevention leverden gisteren een petitie in bij het ministerie met dit verzoek. Kamrong zegt dat de politie de zaak ernstig dient te nemen en de overheid dient de bevolking bewust te maken van de gevaren van dit soort drankgebruik. Volgens hem is de wedstrijd in strijd met de Alcohol Beverage Control Act.

Hoe zo’n wedstrijd in zijn werk gaat, vermeldt het bericht niet. Misschien het glas zo snel mogelijk in één teug leeg drinken.


 

Nieuws van de website 2-3 juli

• Activisten bieden RTP grafkrans aan als symbool van falende justitie wegens voortdurende aanvallen op politieke activisten
• Lop Buri: Man (63) bijna gewurgd door defecte elektrische massagestoel
• Zware regen woensdag en donderdag voorspeld in Noorden, Oosten en Noordoosten
• Bedrijven vragen nieuwe regering geleidelijke verhoging minimumloon itt sommige verkiezingsbeloftes
• Sam Mitr krijgt standje, belooft niet meer te klagen over kabinetsposten; Prayut beslist
• Ayutthaya: Boeren dreigen met protesten tegen beperkingen op verkoop ongepelde rijst buiten de eigen regio
• 15 jaar cel voor twee mannen die de tante van een van hen kidnapten voor losgeld
• De man die een 7-Eleven in Nakhon Ratchasima beroofde, was oud-werknemer, vorig jaar ontslagen
• Suvarnabhumi verwacht dit jaar 66-68 miljoen passagiers, 2 tot 3 procent meer dan vorig jaar
• Duitser (34) die zijn vrouw helpt bij de verkoop van gegrilde kip en lof oogst van netizens, blijkt in eigen land gezocht te worden voor o.a. verkoop van illegale drugs online
• IWD stoft plan af voor afvalscheidingscentrales in hele land
• Prayut: Plooien PPRP glad gestreken, kabinet is rond, wordt midden deze maand ingezworen
• Siriraj ziekenhuis zoekt familie van seriemoordenaar Si Quey (kannibaal) om begrafenis te regelen
• Filipijnen verbiedt import van varkens en varkensproducten uit Laos wegens infectiegevaar varkenspest

Kabinet is rond; laatste plooien glad gestreken

3 juli – Het kabinet is rond. Vier maanden na de verkiezingen wordt het ingezworen, heeft premier Prayut gisteren bevestigd. De laatste plooien zijn glad gestreken: Sam Mitr, een groep parlementsleden uit het Noordoosten, krijgt toch de portefeuille van Economie, die aan haar neus dreigde voorbij te gaan. Maar nadat de groep gedreigd had te breken met Palang Pracharath (PPRP), trok PPRP secretaris-generaal Sontirat zich terug uit de strijd.

Het ministerie van Economie is een belangrijke post alhoewel het slechts over een bescheiden budget van 3 miljard baht beschikt. Maar het speelt een belangrijke rol bij het toekennen van concessies voor olie- en gaswinning em de bouw van energiecentrales, die honderdduizenden baht waard zijn. Het ministerie is ook verantwoordelijk voor het recent door het kabinet goedgekeurde Power Development Plan dat voorziet in de bouw van energiecentrales die gebruik maken van aardgas en zonne-energie.

De grote spelers op de energiemarkt willen een minister die een goed publiek image heeft en geen gevestigde belangen in de energiesector heeft, aldus een bron. Naar verluidt zouden sommige via een naaste medewerker bij Prayut gelobbyed hebben om te voorkomen dat Sam Mitr-lid Suriya de portefeuille zou krijgen.

De Sam Mitr groep zegt te zullen stoppen met klagen over kabinetsposten en zich neer te leggen bij wat Prayut als premier van het nieuwe kabinet beslist. ‘De Sam Mitr groep zal geen problemen veroorzaken voor de premier zodat hij tijd heeft om voor het land te werken’, zegt Suriya.

Maar waarnemers denken dat de interne conflicten bij Palang Pracharath onder het tapijt zijn geveegd en dat ze in de toekomst weer zullen opduiken. (Zie verder het bericht van gisteren Sam Mitr gapt de energiepost en de pagina Verkiezingsnieuws 2019)

Ruangkrai krijgt het deksel op zijn neus

3 juli – Wie het onderste uit de kan wil hebben, die valt het lid (deksel) op de neus. Dit oude spreekwoord is zeker van toepassing op Ruangkrai Leekitwattana, voormalig lid van de opgeheven partij Thai Raksa Chart. Hij had bij de Kiesraad vijf klachten over Palang Pracharath (PPRP) en premier Prayut ingediend en ze zijn allemaal van tafel geveegd, inclusief zijn oproep om PPRP te ontbinden.

BP somt braaf op wat die klachten behelsden, maar die ga ik niet allemaal noemen. Ik licht er één uit die in het nieuws de meeste aandacht heeft gekregen: het Chinese buffet in december. Volgens Ruangkrai was het bedoeld om commerciële winst te maken en daarom in strijd met de regels die gelden voor het werven van donaties.

Maar de Kiesraad zegt dat het buffet daarmee niets te maken had, derhalve waren er geen gronden om de partij te ontbinden.

De zaak Ja New: Prayut geeft weer eens een opdracht

3 juli – Premier Prayut zegt geen vijand te zijn van Sirawith, de politieke activist die vrijdag ernstig werd mishandeld door vier mannen en al eerder een keer is aangevallen. Prayut is zich ervan bewust dat de aanval een dramatische indruk heeft gemaakt op het publiek. ‘Het behoort nooit te gebeuren – bij niemand’, aldus de premier.

Prayut heeft de politie opgedragen haar onderzoek te versnellen en andere betrokken diensten gevraagd Sirawith, wiens bijnaam Ja New luidt, te bezoeken in het ziekenhuis [met medeneming van een bloemetje of een fruitmand?] en hem alle steun te verlenen, ook financieel voor medische kosten waarin zijn verzekering niet voorziet.

Prayuth’s ‘opdracht’ komt op dezelfde dag dat een groep activisten naar het hoofdbureau van de RTP trok om daar een grafkrans te overhandigen als symbool voor het falen van justitie bescherming te bieden aan actievoerders en daders aan te houden (zie de foto boven Nieuws van de website). Het aantal aanhoudingen is miniem wat het vermoeden wekt dat de aanvallen misschien niet in opdracht van, maar wel met goedkeuring van de autoriteiten zijn uitgevoerd.

Prayut feliciteerde Sirawith met de beurs die hij heeft ontvangen voor een studie in India. Zijn moeder zegt ervoor te zorgen dat zoonlief zo snel mogelijk na zijn ontslag uit het ziekenhuis naar India reist waar hij veilig is voor verdere aanvallen.

Sirawith’s conditie is stabiel, zegt ze, en hij kan weer praten. Ze vertelt dat hij voortdurend is behandeld aan een neusbloeding en ook behandeld gaat worden aan bloedklonters in zijn ogen. Volgens sommige mediaberichten zou hij zijn belagers kunnen identificeren, maar dat is volgens haar niet waar.

Persoonlijke noot: Ik heb het woord ‘opdracht’ tussen aanhalingstekens gezet, want Prayut is kampioen opdrachten geven, maar ik lees nooit of ze worden uitgevoerd en of betrokkenen ter verantwoording worden geroepen wanneer ze genegeerd worden. Het is gezegd en daarmee is de kous af.

Kort Nieuws woensdag 3 juli

– Follow-up op het besluit van het Exat-bestuur de BEM een contract van 30 jaar te verlenen voor de exploitatie van twee expressways ter compensatie van een schadevergoeding ad 4,3 miljard baht die Exat van de Supreme Administrative Court moet ophoesten wegens contractbreuk.

Het ministerie van Transport heeft nu een stokje gestoken voor het bestuursbesluit. Staatssecretaris Pailin (Transport) zegt dat het ministerie het voorstel nog niet aan het kabinet heeft voorgelegd. Sinds het rechtbankbesluit houdt de regering voet bij stuk Exat niet toe te staan de schadevergoeding uit te betalen.

De State Enterprises Worker’s Relations Confederation protesteerde maandag bij het ministerie tegen het bestuursbesluit. Ze vindt dat de voorgestelde oplossing financieel nadelig is voor Exat.

– De regering heeft zich voorgenomen het gebruik van piepschuim bakjes en andere vormen van eenmalig gebruik van plastic, zoals rietjes en bekers, tegen 2022 uit te bannen.

Na de kabinetsvergadering van gisteren zei premier Prayut dat het belangrijkste is de gewoontes van mensen te veranderen. ‘De mensen moeten zich meer bewust worden van de plastic verontreiniging. Dus ik doe een beroep op ze in kruidenierswinkel en warenhuizen plastic zakken te weigeren. De regering van haar kant zal maatregelen verscherpen.’

Dit jaar is de regering begonnen plastic zegels op flessen uit te bannen, microbeads [?] en oxo-degradable plastic bags.

– Het kabinet heeft gisteren een krediet van 112 miljoen baht goedgekeurd uit een budget van 751 miljoen baht dat vereist is voor de financiering van het ontwerp van de tweede fase van de Sino-Thai HSL in het Noordoosten. Deze fase bestaat uit de aanleg van het tracé Nakhon Ratchasima-Nong  Khai (355 km, kosten 200 miljoen baht). Het grootste deel van het budget komt uit de begroting van volgend jaar (1 oktober 2019-30 september 2020).

De ToR (Terms of Reference, programma van eisen) voor de aanleg in de tweede fase is al vastgesteld en wordt op internet gepubliceerd voor een online openbare hoorzitting over het ontwerp. Het ontwerp neemt een jaar in beslag.

De eerste fase is de sectie Bangkok-Nakhon Ratchasima (253 km, kosten 125 miljard baht).

– Een functionaris in Pichit heeft het ei van Columbus gevonden voor het tekort aan arbeidskrachten en lage lonen. Hij is vorige maand begonnen de rijstvelden van zijn familie met een drone te besproeien met kunstmest, pesticides en onkruidverdelgers en verleent deze dienst nu ook aan buren.

De man heeft een lening van 250.000 baht afgesloten voor de drone die per vlucht 10 liter vloeistof kan vervoeren, genoeg voor een oppervlakte van 3 tot 4 rai. Hij rekent 59 bath per rai, minder dan anderen die dezelfde dienst verlenen en 65 baht rekenen.

Ook geeft hij hen adviezen over organische landbouw en manieren om minder chemicaliën te gebruiken, die ze zelf moeten kopen.

Intussen gaat zijn gewone werk als secretaris van de assistent-gouverneur van de provincie door. Het werk met de drone doet hij in zijn vrije tijd.

– Het Health Department heeft de strijd tegen PM 2,5 fijnstof en andere schadelijke stoffen in de lucht hervat. Target is de luchtverontreiniging in 2 jaar met 10 procent te verminderen. Dat heeft hoofd Phanphimon gisteren bekend gemaakt ter gelegenheid van Thai Environmental Health Day morgen.

Phamphimon zegt dat de hoeveelheid fijn stof in veel provincies, waaronder Bangkok, acceptabele niveaus overschrijdt. Alhoewel de situatie sinds vorig jaar verbeterd is, zijn de niveaus aan PM 2,5 en PM 10 en het grondniveau aan ozon en airborne benzeen nog steeds zorgwekkend.

Een van de boosdoeners is het gebruik van hout en kerosine om eten te koken en voor verwarming. 18 procent van de huishoudens in het Noorden en Noordoosten gebruikt dit soort ‘vuile’ brandstof om te koken, aldus Phanphimon. De gevolgen voor de gezondheid zijn ‘alarmerend’ met name voor kinderen en ouderen.

– Laatste bericht. Een vereniging van particuliere islamitische scholen, zogeheten ponohs, in het Zuiden heeft de regering opgeroepen snel de schutter voor de rechter te brengen die zondag in Pattani een moslim religieuze leider ernstig heeft verwond bij een beschieting.

De vereniging dringt aan op effectieve maatregelen om verdere aanvallen op lokale religieuze leiders te voorkomen. Scholen dienen voor de staf een veilige plaats te zijn, zegt de vereniging in een gisteren uitgegeven verklaring. Degenen die onrust veroorzaken, dienen te stoppen met geweld tegen religieuze leiders, kinderen en vrouwen. Aanvallen op religieuze leiders vinden al 15 jaar plaats en zelden zijn de daders berecht, aldus de verklaring.


 

Nieuws van de website 1-2 juli

• Phrae: Twee mannen aangehouden die varken hadden gestolen uit politieboerderij
• Verplichte reisverzekering voor buitenlandse toeristen in de maak; premie 20 baht
• 39 Karen families met 151 personen zijn vrijwillig teruggekeerd naar Myanmar uit hun kamp in Umphang (Tak); sinds 2016 zijn 900 vluchtelingen teruggekeerd, 100.000 leven nog in kampen
• Tak: Man (52) aangehouden, was 14 jaar op de vlucht na verkrachting 14-jarig meisje in Lamphun
Sontirak (rechts op de foto) ziet af van ministerspost Energie na protest van Sam Mitr groep
• Eerste groep court marshals (ongev. veiligheidspolitie) begint op 16 juli aan nieuwe baan
• 100.000 meth pillen onderschept op controlepost Sangkhla Buri (Kanchanaburi)
• 2 miljoen baht zondagnacht gestolen uit 7-Eleven Nakhon Ratchasima; personeel bedreigd
• TAT verlaagt prognose groei inkomsten uit toerisme van 10 naar 9,5 procent
• Prayut maakt excuses voor gebikker in Palang Pracharath; vele leden azen op kabinetspost
• CNN Air Travel: Thailand achtste van tien toplanden met het beste voedsel
• Destinationtips.com zet maaltijden THAI op de eerste plaats van tien luchtvaartmaatschappijen

Sam Mitr gapt de energiepost

2 juli – Bangkok Post vindt het dermate belangrijk dat ze de krant ermee opent, maar of de lezers van de krant daar ook zo over denken, waag ik te betwijfelen en de ‘gewone mensen’ zal het allemaal lood om oud ijzer zijn wie welke kabinetspost krijgt, want ze hebben belangrijker problemen, zoals de stijgende kosten van levensonderhoud. De lezers van Nieuws uit Thailand zal het al helemaal niet interesseren behalve de enkeling die geniet van al dat politiek gebikker.

Ik heb het over de post van minister van Energie, die aanvankelijk was beloofd aan Suriya Jungrungreangkrit (links op de foto), een prominent lid van de Sam Mitr groep, later was aangeboden aan secretaris-generaal Sontirat (rechts) van Palang Pracharath (PPRP), maar nu onder druk van de groep parlementsleden uit het Noordoosten toch naar Suriya gaat.

Sontirat doet er luchtig over. Hij zegt: ‘Ik heb geen wens voor de post van energie minister en accepteer hem niet. Ik hoop dat de dingen tot een goed einde komen zodat we kunnen samenwerken ten voordele van het land. Ik ben bereid op elk ministerie te werken dat me wordt toegewezen.’

Sontirat zei dit nadat de Sam Mitr groep gisteren een actie is begonnen om hem te wippen als secretaris-generaal omdat ‘hij onenigheid in de partij veroorzaakt’. Parlementslid Sira voor Bangkok, lid van Sam Mitr, gaat vandaag op de partijvergadering een motie indienen om hem af te laten zetten.

‘We beschouwen hem als een groot risico voor de stabiliteit van de partij en de regering. Hij heeft verschillende fouten gemaakt en ontbeert leiderschap. Elke keer als ik vroeg of ik hem kon spreken, gaf hij niet thuis en problemen zijn nooit opgelost. Zelfs nu de partij een crisis doormaakt, blijft hij weigeren met de groep te spreken. Hij moet aftreden en afzien van een ministerspost.’

Premier Prayut beziet het allemaal met lede ogen. Hij heeft zelfs zijn excuses gemaakt voor het geruzie. ‘Er zijn enkele management kwesties in de partij omdat het een nieuwe partij is’, schrijft hij in een gisteren uitgegeven verklaring.

‘De leden komen uit veel verschillende groepen; ze zijn vastbesloten hun best te doen om hun taken als lid van het Huis en kabinet uit te voeren. Maar bij personeels management is het moeilijk iedereen tevreden te stellen. Het belangrijkste is ervoor te zorgen dat de mensen vertrouwen hebben in de regering en alle politieke partijen, zowel in de regering als in de oppositie.’

Opvallend in het artikel is dat vice-premier Somkid niet om commentaar wordt gevraagd want bekend is dat de ‘economische tsaar’ van het huidige kabinet de economische portefeuilles van het nieuwe kabinet in één hand, die van PPRP, wil houden – onder zijn voortgezette leiding.

Leuk om te lezen, al dit gebikker? Ik vind het wel vermakelijk om te lezen dat volwassenen zich gedragen als kleine kinderen die ruzie maken over hun speelgoed. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2019)

Ja New’s moeder ontzenuwt geruchten over schulden

2 juli – De moeder van politiek activist Sirawith Seritiwat aka Ja New, die vrijdag zwaar is mishandeld door vier mannen, heeft gisteren gezegd dat de aanval onmogelijk bevolen kan zijn door een loan shark (geldwoekeraar). Ze geeft toe dat haar zoon financiële problemen heeft gehad, maar dat was lang geleden. ‘Het is onwaarschijnlijk dat die geleid hebben tot de aanval.’

De moeder gelooft ook niet dat de aanvallers sidekicks waren van politici, zoals gesuggereerd is in de media. Haar zoon, zegt ze, herstelt nog steeds van zijn verwondingen, waaronder een gebroken oogholte, en hij heeft nog met niemand gesproken behalve met politieondervragers.

Critici vraagt ze de familie met rust te laten. Ze begrijpt dat details van de aanval in het publieke belang zijn, maar sommige commentaren zijn te ver gegaan, zoals financiële steun die beloofd is voor zijn ziekenhuisrekeningen. ‘Ik ben bedroefd hem zo te zien. Gun ons alsjeblieft consideratie wanneer gesproken wordt over donaties of andere zaken.’

Roodhemdleider Weng schreef gisteren op Facebook dat een smear campaign (hetze) wordt gevoerd, waarbij feiten worden verdraaid om Sirawith in een kwaad daglicht te stellen, zoals de berichten dat hij was belaagd en aangevallen door een bende loan sharks. Weng zegt dat Sirawith een politiek activist is die sinds de coup campagne voert tegen het regime; zijn vijanden zijn de dictatuur en degenen die aan de macht willen blijven.

Woordvoerder Pannika van Future Forward maakte gisteren bekend dat de partij een werkgroep gaat vormen om intimidatie en rechtenschendingen van activisten in beeld te brengen. Sirawith is niet de eerste politieke activist, zei ze, die aangevallen is. Zijn mishandeling heeft de noodzaak onderstreept om de zaak te bekijken. De partij roept de bevolking op informatie over aanvallen door te geven zodat de partij een motie bij het parlement kan indienen waarin de autoriteiten om een respons op het incident wordt gevraagd.

Adviseur Panitan van vice-premier Prawit zegt dat de internationale gemeenschap bezorgd is over de aanval. De regering verstrekt via de Thaise ambassades updates. Sommige critici hebben gesuggereerd dat de regering een hand heeft gehad in de aanval of die toegestaan heeft, maar Panitan verwerpt die beschuldiging: ‘De regering heeft niets te winnen door mensen te intimideren.’

Ook senaatsvoorzitter Pornpetch mengt zich in de discussie. Hij roept alle partijen op tijdens het onderzoek te stoppen met het wijzen van beschuldigende vingers.

Op de foto de Ratchaprasong kruising waar Sirawith werd belaagd. Sinds gisteren worden er waxinelichtjes geplaatst naast een tekening van hem.

Beschuldigde senatoren zinnen op wraak

2 juli – De 21 senatoren die door Ruangkrai Leekitwattana zijn beschuldigd van verboden aandelenbezit in mediabedrijven, laten het er niet bij zitten en gaan hem voor de rechter slepen.

Senator Wanchai Sornsiri, een van de beschuldigden, zei gisteren dat hij en de anderen hebben voldaan aan alle wettelijke eisen, die aan senatoren zijn gesteld en daarom Ruangkrai, voormalig lid van de opgeheven partij Thai Raksa Chart, zullen aanklagen. Maar dat doen ze pas nadat de Kiesraad, waarbij Ruangkrai een petitie tegen hen heeft ingediend, zijn onderzoek heeft afgerond. Thai Raksa Chart was de partij die prinses Ubolratana had genomineerd als kandidaat-premier en daarom door het Constitutionele Hof is ontbonden.

Wanchai wijst erop dat de NCPO, die de senatoren gekozen heeft, alle kandidaten heeft gezegd aandelen die ze mogelijk hadden in mediabedrijven, tijdig van de hand te doen voordat de lijst ter ondertekening op 10 mei aan de koning werd voorgelegd.

BP maakt het bericht weer lekker ingewikkeld door een andere aandelenzaak op te rakelen, die zich ontwikkeld heeft tot een tit-for-tat (leer om leer; oog om oog, tand om tand) zaak tegen 33 parlementsleden van de oppositie en 41 van de oppositie. Ook wordt weer de zaak tegen Thanathorn genoemd. Allemaal oud nieuws, dus bladvulling. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2019)

Little Duck mag niet in voormalig Nataree-pand

2 juli – De nieuwe eigenaar moet er al heel wat geld aan besteed hebben, want de gevel ziet er puik uit. Maar het is weggegooid geld want massagesalon Little Duck mag niet in het pand van de voormalige massagesalon Nataree die in 2016 werd gesloten omdat er illegale seksuele diensten werden verricht, voornamelijk door buitenlandse en enkele minderjarige vrouwen.

Ik besteed een apart bericht aan het eenkolommertje op pagina 3 omdat ik er elke dag langs rijd op weg naar naar metrostation Huai Khwang en ook mezelf destijds heb laten verwennen in Nataree, inclusief een Happy Ending ad 500 baht. Dus dat schept een band.

Het Anti-Money Laundering Office heeft bekend gemaakt dat het pand alleen een nieuwe bestemming kan krijgen, waarvoor wel tevoren toestemming moet worden gevraagd aan Amlo en de politie. Het pand mag niet meer dienst doen als massagesalon.

Nataree Entertainment werd vijf jaar gesloten nadat de politie er in juli 2016 een inval had gedaan. Daarbij werden niet alleen de ‘masseuses’ aangetroffen maar ook werden kasboekjes gevonden met betalingen van steekpenningen. De ontvangers werden er met codes in aangeduid. De zaak is nog onder de rechter, vijf personen zijn gearresteerd.

De nieuwe eigenaar heeft een vergunning voor zijn bedrijf aangevraagd, maar die is geweigerd. Intussen heeft Little Duck de opening al aangekondigd in advertenties.

Kort Nieuws dinsdag 2 juli

– De opening van pagina 2 sla ik over want gaat over een onderwerp, alleen te begrijpen door degenen die de recente Asean Summit op de voet hebben gevolgd en weten wat bedoeld wordt met Indo-Pacific Plan, een plan dat sprake kwam op het 4th Rangsit China Forum gisteren. Thema was Asean, the Indo-Pacific, and the Changing Regional Architecture.

Voormalig permanent secretaris van Buitenlandse Zaken Sihasak drong er bij Thailand als huidige voorzitter van Asean op aan de bevoegdheid van de East Asia Summit uit te breiden om de zogeheten Asean Outlook on the Indo-Pacific te bevorderen. Nou, dat snap ik geen hout van.

– Metrostation Tao Poon, het beginpunt van de Purple Line en het eind van de Blue Line (die op Hua Lamphong begint), barst uit zijn voegen, met name in de ochtendspits. Het ministerie van Transport vraagt exploitant BEM (Bangkok Expressway and Metro Plc) de frequentie tussen 7 en 8 uur uit te breiden. Gemiddeld zijn de wachttijden voor de Blue Line 7 minuten en voor de Purple Line 6 minuten. Adjunct permanent secretaris Chirute zegt dat het aantal passagiers de laatste maanden sterk is gestegen van 62.000 naar 70.000 per dag.

Chirute verwacht dat de wachttijden volgende maand worden verminderd, wanneer nieuwe rijtuigen in bedrijf komen en volgend jaar worden gehalveerd wanneer nog meer nieuw materieel gaat rijden.

De uitbreiding van de Blue Line van Hua Lamphong naar Lak Song komt op 12 augustus in bedrijf, de uitbreiding van Tao Poon naar Tha Phra volgend jaar januari.

– Premier Prayut is in zijn nopjes met de verbeterde positie van Thailand op de Sustainable Development Goals ranglijst van 2019. Thailand is omhoog geklommen van de 40ste naar de 59ste plaats en staat nu bij de Asean-landen bovenaan. Hij dankt alle sectoren in de maatschappij voor hun inzet dit doel te bereiken.

Thailand deed het beter op het gebied van armoedebestrijding, schoon water, sanitair, menswaardig werk en economische groei. Bij zes andere doelen vertoont het land ook een positieve trend, onder andere gezondheid en welzijn, sekse gelijkheid en betaalbare en schone energie, aldus regeringswoordvoerder Werachon.

– SCG Chemicals en het Department of Medical Science hebben een wat genoemd wordt Nano Shoe ontwikkeld, die muskieten kolonies kan verdelgen.

Als proef worden de anti-muskieten Mosquito Shoes ingezet in de provincie Chanthaburi en het district Map Ta Phut (Rayong). Bestudeerd wordt hoe effectief ze zijn en of ze schade berokkenen aan mens en milieu.

De Nano Shoe trekt muskieten aan. Zodra ze in de val arriveren, worden hun poten bedekt met insectide (vandaar de naam schoen). Wanneer ze op een broedplaats landen, reageren deze chemicaliën onmiddellijk en voorkomen de groei van muskieteneieren en larven. De innovatie is mogelijk gemaakt door de vorderingen die zijn geboekt op het gebied van bio- en nanotechnologie. Meer weten? Lees: Medical dept, SCG launch anti-mosquito ‘Nano Shoes’ 

– Het begint op een continuing story te lijken met herhaling van zetten: het bestuursbesluit van de Expressway Authority of Thailand (Exat) om BEM (Bangkok Expressway and Metro Plc, de exploitant van de metro) het recht te geven drie expressways 30 jaar te exploiteren in een poging de schulden aan het bedrijf weg te werken.

De State Enterprises Workers’ Relations Confederation heeft gisteren een petitie aan het ministerie van Transport aangeboden met de eis vragen te beantwoorden over de bronnen van informatie die gebruikt worden bij onderhandelingen met de BEM en ze heeft premier Prayut gevraagd het voorstel te schorsen.

Een parlementslid van de partij New Palangdharma heeft een petitie ingediend bij de Ombudsman en zal op 4 juli een motie indienen bij het Huis van Afgevaardigden waarin gevraagd wordt om een onderzoek.

Wat precies de bezwaren zijn van de confederatie is nogal ingewikkeld maar komt erop neer, als ik het goed begrijp, dat Exat een dief van eigen portemonnee is.

– Laatste bericht. De noordoostelijke provincies Roi Et en Nakhon Ratchasima willen zich aansluiten bij het project dat voorziet in de ontwikkeling van smart cities. In zeven provincies is daar vorig jaar een proef mee begonnen. Zeventien provincies komen in de tweede fase aan de beurt, maar de twee genoemde provincies zitten daar niet bij.

In Khon Kaen, een van de zeven, wordt werk verricht om van de stad een leefbare, efficiënte en duurzaam ontwikkelde stad te maken. De provincie werkt aan de ontwikkeling van het openbaar vervoer, waaronder smart bussen, een light-rail transitsysteem, smart parkeerplaatsen, mobiele applicaties voor forenzen en digitale technologie om de gezondheidszorg te stroomlijnen.


 

Nieuws van de website 30 juni-1 juli

• Maandag begint treindienst Bangkok-Ban Klong Luk border station, 6 km vanaf Poipet
• Geen overeenstemming tussen Eva Air en cabinepersoneel; staking gaat door
• Veestapel hard getroffen door droogte in Nakhon Ratchasima
• Nida Poll: 75 pct van de respondenten steunt GLO idee voor 2- en 3-cijferloterij
• Suan Dusit Poll: Formatie regering aan top van onbeantwoorde vragen, zegt 46 pct
• Leger ingezet om veenbrand in Nakhon Si Thammarat te bestrijden
• 20.000 baht aan donaties gestolen uit kamer abt Wat Pa Mai Dungdee (Tak)
• EU tekent vrijhandelsovereenkomst met Vietnam, de eerste in Azië, maar in het Europese parlement bestaan bezwaren vanwege mensenrechtenschendingen

Trump zet voet op Noord-Koreaanse bodem

1 juli – Bangkok Post steekt vandaag de Bajeskrant naar de kroon met een grote foto op de voorpagina van Donald Trump en Kim Jong-un in de DMZ tussen Noord- en Zuid-Korea. Ze lopen naast elkaar, niet handje-in-handje – zo intiem zijn ze niet met elkaar – waarbij opvalt dat Trump bedenkelijk kijkt en Kim in zijn nopjes lijkt.

De krant, beter gezegd persbureau AFP, noemt het ‘a moment of high diplomatic drama on the world’s last Cold War frontier’. Mijn verwijzing naar de Bajeskrant [bestaat die nog?] moet u maar beschouwen als een onschuldige plaisanterie – alhoewel ik niet zo’n hoge pet op heb van het ethisch gedrag van beide regeringsleiders.

Ik laat het hierbij. De Nederlandse en Belgische kranten zullen er wel genoeg aandacht aan besteden en mijn lezers in Thailand verwijs ik naar bijgaand websitebericht met een andere foto. Ook de tekst verschilt van de papieren versie.

Mishandeling Ja New: Politie meldt ‘voortgang’ in onderzoek

1 juli – De politie zegt ‘vorderingen’ te maken in het onderzoek naar de mishandeling van politiek activist Sirawith Seritiwat, aka Ja New. Maar waaruit die vorderingen bestaan, moeten we maar raden, want RTP hoofdcommissaris Chakthip zei gisteren alleen dat de politie camerabeelden bekijkt en naar een verband zoekt tussen de aanval op vrijdag en een eerdere aanval op 2 juni.

‘De politie concentreert zich op persoonlijke kwesties en politieke motieven, maar we sluiten andere mogelijke motieven niet uit. Er zijn standaard procedures voor de zaak en we hebben wat voortgang geboekt’, aldus Chakthip na een vergadering van twee uur met hoge politieofficieren.

De oproep van de groep Police Watch om ontslag te nemen als hij binnen een week niet met de daders op de proppen komt, neemt Chakthip niet serieus. ‘Ze kunnen zeggen wat ze willen. De politie doet zijn best. Elke zaak is anders.’

Verder riep hij politieke actievoerders op om politiebescherming te zoeken als ze zich onveilig voelen. ‘Ze kunnen zich ook aansluiten bij politieke partijen om voor hun idealen in het parlement te vechten.’

De Prachachart partij maakte gisteren bekend dat ze een motie zal indienen met het verzoek om een parlementair onderzoek naar de aanvallen. Secretaris-generaal Thawee zegt dat de aanvallen vermoedens oproepen dat Sirawith om politieke redenen het doelwit is.

NHRC-commissaris Angkhana zei gisteren dat de aanval een nationale en internationale kwestie is geworden. Ze eist dat de autoriteiten snel actie ondernemen, roept getuigen op zich te melden en vraagt de politie hen bescherming te bieden.

Voorzitter Adul van de steungroep voor slachtoffers van het Black May 1992 politieke protest waarschuwt de politie vaart te zetten achter het onderzoek voordat de situatie verergert. (Zie verder het bericht van 30 juni: Druk neemt toe om aanvallers van Ja New te arresteren)

Kort Nieuws maandag 1 juli

– Exclusief het openingsverhaal telt BP vandaag tien nieuwsberichten c.q. -verhalen op de vier binnenlandpagina’s van het eerste katern. Maar ik hoef er slechts drie van te behandelen, want de overige onderwerpen kwamen al langs in Nieuws van de website, één verhaal  gaat over de ontwikkelingen op de Cambodjaanse kant van de grens met Thailand, één is een verhaal in de serie Crime Track waarin een misdaadzaak wordt gereconstrueerd en één is een interview met de leider van het door de Democraten gevormde team Economic Avengers. Verder natuurlijk de rubriek In Brief, ditmaal ook weer met vijf kortjes.

– Een enkele woord over de misdaadzaak. In een container in de haven van Klong Toey die volgens het connossement 632 dozen met schoenen bevatte, bestemd voor de export naar de Filipijnen, bleek 985 kilo ya ice te zitten met een straatwaarde van meer dan 2 miljard baht (foto). Eén van de betrokkenen bij de smokkel was Suban Mahachanon, voormalig partijlijstkandidaat voor Seri Ruam Thai, die we al eerder in het nieuws tegenkwamen.

Het is aardig om te lezen hoe de politie de zaak heeft opgelost, maar het voert te ver om dat allemaal hier te vermelden.

– Ook een enkel woord over het Cambodja-verhaal dat de gehele pagina 2 beslaat. Dat gaat over de ontwikkeling van een nieuwe stad Thamada met tienduizend condominiums. Inmiddels is de eerste fase afgerond die bestaat uit duizend eenheden, een 5-sterrenhotel, restaurant, casino’s en andere openbare voorzieningen. Het gehele project neemt drie tot vijf jaar in beslag.

Thamada is bereikbaar vanaf Ban Tha Sen in de provincie Trat, nu nog via een grenspost (foto) die drie dagen per week open is, maar die wordt ontwikkeld tot een permanente grenspost.

Een soortgelijke stad als Thamada is in voorbereiding. Beide steden worden grotendeels gefinancierd door Chinezen.

– Het Office of the Judiciary (rechterlijke macht) bestudeert wetgeving voor juridische procedures bij verkeerszaken, die is voorgesteld door een nationale hervormingscommissie. Daaraan wordt de voorkeur gegeven boven de vorming van een gespecialiseerde verkeersrechtbank. Wel kunnen bij bestaande rechtbanken, zoals de District Courts, verkeersdivisies worden gevormd.

Ook de president van het hooggerechtshof is geen voorstander van aparte verkeersrechtbanken, want het land telt al 275 rechtbanken die goed uitgerust zijn om verkeerszaken te behandelen.

– Thailand en Laos hebben een overeenkomst gesloten over verbetering van een weg en verlenging van een spoorlijn ad 3 miljard baht om de grenshandel tussen beide landen te stimuleren. De R11, die de grenspost Phudu verbindt met Vientiane, wordt verbreed naar twee rijstroken en geasfalteerd, en de spoorlijn Nong Khai-Thanaleng in Laos wordt verlengd naar Vientiane.

– Laatste bericht. Laat je vandaag in een overheidsziekenhuis gratis testen op HIV-Aids roept het Department of Disease Control de bevolking op. Vandaag is de Voluntary Counselling Testing (VCT) Day for HIV/Aids. Het thema van dit jaar is Know Your Status.

Uit cijfers van het DDC blijkt dat 28.000 Thai zich er niet bewust van zijn de ziekte te hebben opgelopen. Dit jaar zijn al 6.400 nieuwe infecties gediagnosticeerd, vorig jaar overleden elke dag 49 personen aan aids. Volgens cijfers van het National Health Security Office weten 451.384 personen dat ze seropositief zijn.

DDC-directeur Suwanchai zegt: ‘Het feit dat tenminste 28.000 mensen zich er niet bewust van zijn dat ze de ziekte hebben opgelopen maakt behandeling en het voorkomen van verspreiding van het virus moeilijk.’ Hij adviseert met name personen met een high-risk lifestyle zich regelmatig te laten testen. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg 2019)

Reacties niet mogelijk