Thais nieuws 1-15 december

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan andere bronnen. Voor de betrouwbaarheid steek ik mijn handen niet in het vuur.
Op de pagina Dossiers 2019 geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op themapagina’s. Dat zijn pagina’s waarop alle berichten over een bepaald onderwerp zijn gebundeld. Alle themapagina’s staan opgesomd op de pagina Leeswijzer.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van 2019 klik hier: Thais nieuws 1-15 januari 2019, Thais nieuws 16-31 januari 2019, Thais nieuws 1-15 februari 2019, Thais nieuws 16-28 februari 2019, Thais nieuws 1-15 maart, Thais nieuws 16-31 maart, Thais nieuws 1-15 april, Thais nieuws 16-30 april, Thais nieuws 1-15 mei, Thais nieuws 16-31 mei, Thais nieuws 1-15 juni, Thais nieuws 16-30 juni, Thais nieuws 1-15 juli, Thais nieuws 16-31 juli, 1-15 augustus, Thais nieuws 61-31 augustus, Thais nieuws 1-15 september, Thais nieuws 16-30 september, Thais nieuws 1-15 oktober, Thais nieuws 16-31 oktober, Thais nieuws 1-15 november en Thais nieuws 16-30 november. Voor ouder nieuws zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Buitenland.

 

Monopolies belemmeren economische groei van Thailand

Een analyse door gastschrijver Tino Kuis

De Thaise economie wordt beheerst door staatsbedrijven, veelal met een monopolie op hun activiteiten. Ook andere bedrijven hebben vaak een monopolie of oligopolie positie. Voor een zich pas ontwikkelende economie kan dat gunstig zijn, maar voor een land met het ontwikkelingsstadium zoals dat van Thailand juist niet. De slecht draaiende economie is niet alleen het gevolg van buitenlandse factoren.

Monopolie en oligopolie
Een bedrijf heeft een monopolie als het de enige is die een bepaald product of dienst aanbiedt. Een enkel bedrijf bepaalt dan de prijzen, er is geen enkele concurrentie. We spreken over een oligopolie wanneer product of dienst door slechts een paar grote bedrijven wordt aangeboden. Dit leidt tot oneerlijke en vaak felle concurrentie tussen slechts enkele bedrijven.

Een monopolie of oligopolie wordt als nadelig gezien voor de ontwikkeling van een goede economie. In het algemeen zal het de prijzen opdrijven, de kwaliteit van de producten verminderen en innovatie frustreren. Het is goed voor de producent maar slecht voor de consument.

Thailand is een monopolieland zoals mag blijken uit de volgende voorbeelden. Nog niet zo lang geleden kreeg King Power, ondanks protesten, opnieuw het alleenrecht taxfree winkels te openen op de luchthavens. Sinds 2010 kocht de Bangkok Dusit Medical Services acht privé ziekenhuizen en andere gezondheidsinstellingen op. U zult vergeefs zoeken naar privé ziekenhuizen met lagere prijzen.

Singha bier had gedurende negen jaar vrijwel een monopolie op de biermarkt. Totdat Thai Beverage, een whiskey monopolist, Chang bier op de markt bracht. Winkels die whiskey wilden inkopen konden dat alleen doen als ze ook Chang bier kochten. Hier is nu dus sprake van een oligopolie.

Bier is relatief duur in Thailand, de prijs per liter is ongeveer gelijk aan de prijzen van de grotere en duurdere biermerken in Nederland. Een goedkopere of kleinere bierproducent zul je in Thailand praktisch niet vinden. Zelf een brouwerij opzetten is door verschillende regels een bijna onmogelijke opgave, tenzij je veel geld en goede connecties hebt.

Honda wilde niet meer leveren aan verkoopplekken die ook andere merken verkochten. Dat leidde tot een gerechtelijk proces dat na 10 jaar werd gedropt. Ook in de detailhandel en de filmindustrie zijn er mono- en oligopolies. Staatsbedrijven, goed voor 40 procent van het bruto nationaal product, zijn over het algemeen ook monopolies. Dit zijn zo een paar voorbeelden, maar de literatuur meldt dat dit een overheersend gegeven is in de Thaise economie.

De wet
In 1999 kwam onder een wet het Trade Competition Committee tot stand. Deze commissie zou moeten toezien op een gezonde competitie en moest klachten daarover afhandelen. Voorzitter was de minister van Handel, daarnaast twee secretarissen-generaal van Handel en Financiën, een paar onafhankelijke leden, en de helft van de commissie moest bestaan uit, jawel, afgevaardigden uit het bedrijfsleven.

Men had een heel gering budget, heeft slechts ooit één klacht gegrond verklaard en vele, vele andere klachten ongegrond bevonden. Dit terwijl op hun website de merknamen van de beschuldigde bedrijven onzichtbaar waren gemaakt.

In 2017 kwam een nieuwe wet daarover tot stand. Daarin geen duidelijk regels over wat wel en wat niet mag waar het concurrentie betreft, alleen dat fusies en overnames binnen 10 dagen na de totstandkoming gemeld moeten worden. Tot nu toe zijn er nog helemaal geen beslissingen over fusies of overnames gemeld. De wet is machteloos lijkt het. Zou dit met opzet zijn? Ik laat het aan de verbeelding van de lezers over waarom…

Noi vliegt terug naar Thailand met Thai Airways International. Op het vliegveld Suwannabhumi koopt ze eerst wat cadeautjes bij King Power, dan neemt ze de metro en vervolgens de trein naar haar woonplaats Ayutthaya. Ze pint geld bij de Krung Thai bank, koopt wat staatsloten en neemt een taxi, die onderweg moet tanken, naar huis. Ze doet het licht en de airco aan en zakt vermoeid op de bank onderuit. Ze kijkt nog een uurtje naar het nieuws en een soap op de televisie en valt in slaap.

Noi maakte gebruik van vele staatsbedrijven en één commerciële monopolie: King Power.

Staatsbedrijven
Een staatsbedrijf is een onderneming waarin de staat een belang heeft van minstens 50 procent. Staatsbedrijven in Thailand nemen een overheersende en toenemende economische positie in. Ze zijn vandaag de dag verantwoordelijk voor zo’n 40 procent van het bruto binnenlands product (in 2010 nog 32 procent). Er zijn in totaal 56 staatsbedrijven. Tussen 2004 en 2013 verdrievoudigde hun gezamenlijke bezittingen en verdiensten.

De staatsbedrijven die redelijk veel winst maken zijn onder andere: Government Lottery Office, PTT (gas en olie), EGAT en Provincial Electricity Authority (elektriciteit) en de Government Savings Bank. Verliesgevend zijn State Railways, Thai Airways International, Bangkok Mass Transport Authority (BMTA), TOT Plc en CAT (telecommunicatie). Bij 43 van deze 56 staatsbedrijven staat een legergeneraal aan het hoofd.

Al deze bedrijven hebben vrijwel een monopoliepositie en de staat heeft een belangrijke invloed op het bestuur ervan. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Nederlandse Spoorwegen, waarvan de staat alle aandelen bezit maar het bestuur volledig onafhankelijk is.

De economie in Thailand draait behoorlijk slecht, zegt men, al mag dat van vice-premier en economisch deskundige, Somkit Jatusripitak, niet hardop worden gezegd want dan worden buitenlandse investeerders onrustig. Somkit noemde eerder als reden voor de economische achteruitgang alleen slechts de wereldwijde economische achteruitgang en de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China.

Ik zou daar aan toe willen voegen dat de grote ongelijkheid in bezit en inkomen in Thailand en de nadelige gevolgen van het bovenstaande verhaal over monopolies eveneens bijdragen aan minder economische groei. De ongelijkheid neemt verder toe. Zo waren in 2004 boeren nog voor 44 procent eigenaar van het land dat ze bebouwden, in 2011 was dat nog maar 15 procent.

Het huidige economisch model is nog gebaseerd op dat uit de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Dat werkte toen prima. Nu moet het anders: meer vrijheden en meer concurrentie.

Maar is economische groei dan het belangrijkste doel? Nee, zeggen Chris Baker en Pasuk Phongpaichit in hun boek ‘Thailand’s Boom and Bust’: ‘We moeten ook zorgen voor een politiek kader waarin publieke diensten en sociale waarden er voor kunnen zorgen dat meer mensen kunnen deelnemen, bijdragen en profijt hebben van de economische groei.’

Tino Kuis
Tino Kuis (1944) woonde van 1999 tot 2018 in Thailand. Zijn interesse gaat uit naar de Thaise taal, cultuur en geschiedenis. Hij publiceert regelmatig artikelen op andere thailandblogs.

Lees ook:
http://www.khaosodenglish.com/news/business/2016/12/16/monopolyland-thailands-markets-ever-fair/

Bronnen:
https://www.bangkokpost.com/thailand/general/1796999/dont-mention-the-economy

https://www.bangkokpost.com/business/1795454/somkids-message-be-prepared


 

Future Forward Party leader Thanathorn Juangroongruangkit gives a three-finger salute.

Nieuws van de website 14-15 december

• Duizenden gaven zaterdag gehoor aan Thanathorns ‘uitnodiging’ naar Pathumwan te komen voor een oproep tot gerechtigheid. ‘Dit is slechts het begin van een beweging tegen anti-democratische krachten. Vandaag is een vertoon van kracht zodat anderen zich in de toekomst kunnen aansluiten. Prayut, wees nog niet bang. The real thing is volgende maand’, zei hij.
• Ze waren dronken en deden net alsof, zegt de bestuurder van een tuktuk waarin een man en een vrouw leken te cohabiteren. Hij is naar de politie gestapt om de lucht te klaren over het incident, te zien op twee videoclips op Facebook die tot grote verontwaardiging hebben geleid
• Vier staalverenigingen hebben de regering gevraagd het gebruik van in Thailand gemaakte staalproducten in infrastructurele projecten meer te bevorderen, met name stalen staven en versterkte stalen stangen. Ze vinden dat die voor 90 procent uit eigen land dienen te komen
• De Goverment Savings Bank wil de leningen op credit cards herfinancieren om de financiële last van klanten met een goede afbetalingshistorie te verzachten. De raad van bestuur beslist op 17 december
• Naakte man, ca 30-35 jaar, maakt vrijdagnacht dodelijk val uit flat van 29 verdiepingen in Chatuchak. Zijn gezicht en lichaam waren dermate zwaar verwond dat het moeilijk was hem te identificeren, enkele lichaamsdelen lagen verspreid
• Yala: Jongen (14) verdacht van dodelijk schot op leidinggevende bosbeheer (53). Drie personen gearresteerd wo opdrachtgeefster die kwaad was een promotie te hebben misgelopen

Eet smakelijk: Penissoep

15 december – De nose-to-tail restaurant trend die enkele jaren geleden furore maakte, is niets nieuws, schrijft Guru, het creatieve en soms ondeugende zusje van Bangkok Post in haar omslagverhaal van vrijdag. Over de hele wereld, inclusief Thailand, serveren restaurants al jarenlang gerechten bestaand uit werkelijk alles wat een dier te bieden heeft. De kop, Bizarre Foods, biedt een indicatie wat u op uw bordje kunt verwachten.

Guru beschrijft vijf gerechten: Dragon’s tongue, Penis soup, Black egg, Pig’s brain en Losing to gambling rice. Ik kies er drie uit: Vandaag de penissoep die op het menu van Texas Goat Meat in Yaowarat, de Chinese wijk, staat. Morgen twee andere. Misschien kunt u al raden welke dat zullen zijn.

Texas Goat Meat bestaat sinds 1954. Eigenaar Thanyuth serveert alles van een geit ‘en ik bedoel alles. Inclusief penis’. De specialiteit is nuea pae tun mor din (clay pot goat) met penis als een van de ingrediënten. Het gerecht wordt geserveerd met ‘verrrukkelijke’ [woordkeus Guru] zelfgemaakte chili, knoflook, azijn dipsaus en gestoomde rijst.

Misschien is het een aanbeveling: Guru schrijft dat geit op sommige plaatsen in de wereld wordt beschouwd als afrodiasicum (netjes geformuleerd lustopwekkend middel, iets minder netjes: je wordt er geil van).

Een kleine schotel kost 300 baht, een grote 500 baht: dat zijn bedragen die ik normaal niet betaal voor mijn avondmaaltijd. Ik eet doorgaans voor 150 à 220 baht in de stad en een penis verorberen? Mij niet gezien.

China sluit 60 km Mekong om rotsen op te blazen

15 december – Het bericht staat vandaag in de zondagkrant enigszins weggemoffeld op pagina 3, maar ik haal het naar voren omdat het gaat over de zoveelste aanslag op de Mekong. Dat onderwerp heeft nu eenmaal mijn bijzondere belangstelling. Zie de pagina Mekong: Brood uit het water.

China heeft voor onbepaalde tijd een 60 kilometer lang deel van de Mekong afgesloten voor alle scheepvaartverkeer om er rotsen op te blazen voor verbreding van de vaargeul. Het gaat om het deel tussen Guan Lei en Ganlanpa in Yunnan’s Xishuangbanna prefectuur. Dwars over de rivier zijn draden gespannen om te voorkomen dat schepen de gevarenzone invaren. De haven van Guan Lei blijft wel open voor vracht- en passagiersschepen.

Als gevolg van de sluiting stappen passagiers die per boot van Chiang Rai naar Jinghong reizen 100 kilometer eerder op een bus dan waar ze voorheen zouden overstappen. Jinghong, de hoofdstad van Xishuangbanna is populair bij Thaise toeristen.

Volgens Pakaimas Vierra, vice-voorzitter van de Chiang Rai Chamber of Commerce, heeft de sluiting geen ernstige gevolgen voor het toerisme of vrachtvervoer omdat reizen naar China over de weg gemakkelijker is geworden [geen details].

China is erop gebrand de rivier het hele jaar bevaarbaar te houden c.q. maken voor grote vrachtschepen. Een plan om in het Thaise deel rotsen op te blazen werd onder druk van protesten afgeblazen en dat geldt ook voor een deel tussen Yunnan en Luang Prabang. De protesten daar leidden ertoe dat China het opblazen van rotsen heeft verplaatst naar een deel dat geheel op eigen grondgebied ligt.

A grilled squid vendor in Yaowarat area lines up squid all of sizes on the grill.

BKK haalt wit voetje bij voetgangers en straathandel

15 december – Bangkok Post opent vandaag met een achtergrondverhaal over een nieuw walking street project, dat vandaag en morgen op drie straten in de hoofdstad van start gaat, en later elders in het land.

De krant kopt in vette kapitalen RECLAIMING THE STREETS wat ik losjes vertaald heb met een wit voetje halen, een uitdrukking die me altijd doet denken aan het sprookje van de Boze Wolf en de Zeven Geitjes, maar teruggaat op een paard met vier witte voeten (zie verder)

De vergelijking gaat niet helemaal op. De hongerige en boosaardige wolf ziet kans binnen te komen, waar de geitjes zich verschanst hebben, door zijn poot in meel te steken, maar het gemeentebestuur van Bangkok zou ik niet boosaardig willen noemen. Hoewel?! De straatverkopers die weggejaagd zijn van trottoirs denken daar ongetwijfeld anders over. Met deze campagne, zoals ik het zie, probeert de hoofdstad hen te paaien, maar of de kassa voor hen gaat rinkelen, weet ik niet. Uiteindelijk kunnen consumenten hun geld maar eenmaal uitgeven.

Een wit voetje bij iemand proberen te halen betekent ‘bij iemand in de gunst proberen te komen’. Deze uitdrukking gaat terug op het feit dat het vroeger gunstig was als je paard vier witte voeten had. Dan hoefde je namelijk geen tol te betalen, aldus het Groot Uitdrukkingenwoordenboek.

Volgens minister Anupong (Binnenlandse Zaken) is het walking street project een initiatief van premier Prayut. Hij heeft de BMA (gemeente Bangkok) en andere provincies opgedragen evenementen te organiseren die will echo the spirit of community en inkomsten genereren voor de lokale bevolking. Het project is gebaseerd op het pracharat principe, een term die verwijst naar de samenwerking tussen overheid, particuliere en sociale sector en onderwijsinstituten.

Prayut brengt vandaag om 6 uur een bezoek aan Silom en gaat daarna naar Yaowarat. Dat komt mooi uit want rond die tijd ben ik op Silom en kan ik hem eens in levende lijve bewonderen. Hem de hand schudden of een selfie met hem maken, zal er wel niet in zitten, want hij zal wel omringd worden door een horde journaille waar niet doorheen te komen is.

Ik eindig met een citaat van permanent secretaris Chatchai van Binnenlandse Zaken die de wandelstraten een ‘street of happiness’ noemt voor verkopers en kopers. En ze bieden ook activiteiten die een beeld geven van de cultuur of geest van lokale gemeenschappen. De rest van het artikel, dat het grootste deel van de voorpagina beslaat plus een overlees op pagina 3 mag u zelf lezen. Klik hier.

Amnestie voor illegale Thaise werkers in Zuid-Korea

15 december – Illegale Thaise gastarbeiders in Zuid-Korea krijgen tot eind juni volgend jaar de gelegenheid terug te keren naar Thailand zonder dat ze een boete moeten betalen voor het verlopen van hun visum of dat ze op een zwarte lijst worden geplaatst en nooit meer worden toegelaten.

Maar vanaf 1 juli delen de Koreaaanse autoriteiten weer boetes uit: degenen die zich tot 30 september vrijwillig melden betalen 30 procent van de standaardboete voor een verlopen visum en daarna 50 procent.

Wie zich niet meldt en gearresteerd wordt, betaalt het volle pond, dat afhankelijk is van de duur van de overschrijding. Als die meer dan drie maanden bedraagt, wordt de persoon beboet met 2 miljoen won (515.000 baht).

Degenen die vanaf 1 juli volgend jaar terugkeren, mogen 1 tot 10 jaar het land niet meer in. Werkgevers in medium en middenindustrieën die de autoriteiten melden dat ze illegale werkers in dienst hebben, worden niet beboet.

De Koreaanse regering vindt het belangrijk het probleem van illegale Thaise werkers op te lossen, zegt directeur-generaal Suchat van het Department of Employment, maar is zich er ook van bewust dat Thaise werkers in trek zijn bij Koreaanse werkgevers. ‘Maar ze moeten zich wel houden aan de binnenlandse arbeidswetten wanneer ze er zijn.’ Zoals bekend is Zuid-Korea gewild bij Thai omdat de lonen stukken hoger liggen dan in eigen land.

Kort Nieuws zondag 15 december

– Future Forward krijgt weer behoorlijk veel aandacht in de krant: op de voorpagina een verslag van de rally in Pathumwan waar honderden mensen op de voetgangersbrug naar het Bangkok Art and Culture Centre luisterden naar de voorman van FFP. Thanathorn zei dat de bijeenkomst een politieke statement was van degenen die weigeren te tolereren dat de coup-makers aan de macht blijven.

‘We willen onze stemmen gehoord maken. Het is een show van kracht en macht dat we de dictatuur niet tolereren of aan de kant staan.’ Thanathorn kondigde aan dat soortgelijke bijeenkomsten in andere provincies worden gehouden, zoals Chiang Mai, Samut Prakan en Maha Sarakham.

De 3 opent met een verslag van het forum dat gisteren op de Thammasat uiversiteit werd gehouden. De partij tekende daar een pact met zes andere oppositiepartijen waarin ze beloven gezamenlijk te streven naar wijziging van de grondwet die ze beschouwen als een product van de dictatuur. Thanathorn zei dat het land zich bevindt op een kruising en moet beslissen of het de huidige grondwet in bloed dan wel met toestemming van allen herschrijft.

‘Wijziging van de grondwet is geen uitzondering maar regel. Het is de enige manier voor de samenleving om te overleven. Het wordt tijd dat de mensen er een duidelijk standpunt over innemen. Dit is niet de tijd om bedeesd te zijn.’

Meer weten? Lees: Charter amendment ‘necessary’.

– De National Human Rights Commission (NHRC) gaat het kabinet vragen volgend jaar op scholen in het hele land lessen in basis mensenrechten te introduceren. De NHRC heeft een handboek geproduceerd dat onderwijzers voor hun lessen kunnen gebruiken. De lesstof is bedoeld voor kinderen vanaf pre-school tot de middelbare school.

Het handboek is samengesteld door een team van onderwijs en mensenrechten experts uit verschillende diensten en onderwijsinstituten. Het wordt volgende maand gepresenteerd. NHRC-commissaris Prakairatana zegt dat de lessen jonge leerlingen richtlijnen geven over basis mensenrechten, hoe democratie wordt gepraktiseerd in het gezin en hoe ze tolerant dienen te zijn jegens andere standpunten.

De NHRC is ook van plan cursussen te ontwikkelen voor professionals in gespecialiseerde groepen, zoals functionarissen die naleving van wetten controleren en leidinggevenden van bedrijven.

– Weer een seminar, ze zijn er in Thailand gek op. Uit Nederland herinner ik me geen enkel seminar en ze lijken me ook knap vervelend. Het beschreven seminar in Pattani boog zich over de dubbele Thaise- Myanmarese nationaliteit. Die vormt volgens commandant Pornsak van de 4th Army Region een ‘lange termijn nationale veiligheids dreiging’ voor beide landen. Hij zei dat de regering de medewerking had gezocht van Kuala Lumpur ‘maar veel meer dient gedaan te worden’.

De Thaise autoriteiten beweren al lang, aldus deze ijzervreter, dat personen met de dubbele nationaliteit verantwoordelijk zijn voor de geweldsincidenten in het Zuiden; ze willen dat de kwestie wordt opgelost. Pornsak vroeg de aanwezigen, waaronder tal van bobo’s, de zaak te bespreken en meer effectieve maatregelen te bedenken om de problemen aan te pakken.

– De politie in Saraburi onderzoekt meer menselijke botten die gevonden zijn in een kanaal in het district Nong Don, waar een auto maandag uit het water is gehaald met daarin het skelet van een vrouw, die vermist was.

De onderzoekers weten niet zeker of de botten van Klingkaysorn zijn, een 36-jarige handelsvertegenwoordiger en eigenaresse van een restaurant, of dat ze van een ander zijn. Behalve de botjes zijn vrouwenondergoed en groen plakband gevonden.

Adjunct-commissaris Thanayut van de Provincial Police Region 1 zegt dat de zaak Klinglaysorn gecompliceerd gaat worden als blijkt dat de botten van een ander zijn.

– Tot besluit van deze aflevering van Nieuws uit Thailand meld ik dat de rubriek News Bites op pagina 3 vijf kortjes bevat, dat pagina 4, die op zondag Through the lens heet, een fotopagina is, althans een halve pagina, met foto’s van zoals de krant kopt The season for selfies (de christelijke adventsdagen) , en dat pagina 5, Urban Life, uitgebreid aandacht besteedt aan Pathum Thani. De provincie heeft als USP (unique selling point, een marketing term) een goede locatie, moderne logistiek en een grote handels output, en heeft zich voorgenomen de food hub van Asean te worden. Nou, ze steken daar hun licht niet onder de korenmaat.

– Rest nog te melden dat ik vanochtend heb ontbeten met muesli, die heel wat smakelijker was dan de cornflakes die ik de afgelopen dagen heb gegeten/getest. Dus dat wordt een blijvertje.


 

Hier is die dan: het fotoalbum

14 december – Gisteren schreef ik te hopen dat Bangkok Post nog een fotoalbum op de website zou plaatsen van de royal barge procession, de vlootschouw op de Chao Phraya. Inmiddels staan ze erop: elf foto’s waarvan ik alvast één foto plaats met de prinsessen Sirivannavari en Bajrakitiyabha. Zo te zien genieten ze van het vaartochtje. Klik hier voor de overige foto’s.

Ook aanbevolen bijgaande special: tekst en illustraties van een full-colour glossy, waarin de krant gisteren zat ingevouwen. Klik hier. Als voorproefje de illustratie oarsmen and crew for the four main royal barges.


 

Premchai Karnasuta arrives at the Thong Pha Phum Court in Kanchanaburi province on Friday morning.

Nieuws van de website 13-14 december

• Aannemersmagnaat Premchai en twee medeverdachten van stropen vrijdag door hooggerechtshof vrijgelaten op een borgsom van 1 miljoen baht na de nacht in de gevangenis te hebben doorgebracht. Ze mogen het land niet verlaten en moeten een elektronische enkelband dragen
• Partijleider Thanathorn (Future Forward) roept supporters op voor een rally zaterdag in Pathumwan om ‘rechtvaardigheid’ te eisen: ‘Het wordt tijd om de stem van het volk luid te laten horen.’
• Unesco heeft Nuad Thai (Thaise masssage) erkend als onaantastbaar cultureel erfgoed
New Year Grand Sale van 14 december tot 12 januari biedt kortingen tot wel 70 pct. Het ministerie van Handel, initiatiefnemer van de campagne, zegt dat consumenten 21,6 miljard baht kunnen besparen oftewel 30 procent van wat ze normaal uitgeven. Aan de uitverkoop wordt deelgenomen door 20.000 warenhuizen, kruidenierswinkels, hypermarkten enz
Walking street campagne gaat zondag van start op Silom en Yaowarat en maandag op Khao San Road. Andere provincies volgen later met soortgelijke evenementen
• Biodiesel B10 and gasohol E20 van 25 december tot 10 januari 1 baht per liter in prijs verlaagd
• Vrouw zoekt buitenlander die met CPR het leven redde van de vader van haar vriend, nadat hij in Lumpini park bewusteloos was geraakt en zijn hartslag was gestopt

Future Forward roept op tot rechtvaardigheid

14 december – Future Forward, de partij die bij de verkiezingen als een komeet omhoog schoot, krijgt vandaag ruime aandacht in de krant. BP opent met de ‘uitnodiging’ (zoals hij het noemt) van partijleider Thanathorn, om vandaag naar Pathumwan te komen en op te roepen tot legitimiteit, rechtvaardigheid en gelijkheid in de samenleving. Dit zei Thanathorn, ik neem de Engelse tekst over, zodat geen nuance verloren gaat.

If you have had enough, do not want to tolerate these social conditions any longer and want to jointly push for a change, I invite everyone to attend.
It is time for us to sound the people’s voice loudly, so that those in power can hear. If you agree with me that we, the people, must stand up and call for legitimacy, justice and equality in society, meet me on Dec 14.

De ‘uitnodiging’ lijkt een reactie op de recente actie van de Kiesraad om het Constitutionele Hof te vragen de partij te ontbinden. De kromme redenering hoef ik toch niet te herhalen? De Kiesraad beschouwt de lening die Thanathorn aan de partij heeft verstrekt om haar verkiezingscampagne te financieren als een donatie en dat is in strijd met de organieke wet op politieke partijen.

De lening wordt ook genoemd in de uitstekende beschouwing van Wasant Techawongtham, voormalig redacteur van BP, op de opiniepagina vandaag. Hij betoogt dat de politieke ontwikkelingen sterke gelijkenis vertonen met absurd toneel, een toneelgenre waarin de onlogische en irrationele aspecten van het leven benadrukt worden, vaak om de doelloosheid van het leven aan te tonen. Een van de bekendste stukken is Wachten op Godot van Samuel Becket.

Het verhaal van Wasant is te mooi om hier samen te vatten, dus beveel ik gaarne ter lezing aan (klik hier). Om alvast een tipje van de sluiter op te lichten. Hij schrijft over parlementslid Pareena, die illegaal overheidsland in gebruik heeft genomen (encroached in het Engels, gekraakt zouden wij zeggen): Wanneer ze een arme dorpeling was geweest, zou ze al naar de rechtbank zijn gesleept en in a flash (in een vloek en een zucht) gevangen zijn gezet. Maar niet Pareena want de twee betrokken overheidsdiensten traineren de zaak en staatssecretaris Thamanat (Landbouw), een partijgenoot van haar, meent zelfs dat ze vrijuit kan gaan wanneer ze het land teruggeeft.

Die Thamanat is trouwens ook niet zuiver op de graad, want heeft in Australië terecht gestaan wegens drugssmokkel en betrokkenheid bij een moord. Heeft bovendien nauwe banden met een ‘maffia clique’ in het Noorden en bezit een betwistbare PhD graad. Maar dat maakt hem niet ongeschikt voor de functie van bewindsman. Vice-premier Wissanu, de juridische wizard, heeft uitgelegd waarom: hij is niet in Thailand veroordeeld.

Maar ik dwaal af, want behalve dat de krant opent met Future Forward, komt de partij nog een tweede keer aan bod in een bericht dat ze zeven zogeheten cobra’s, parlementsleden die de partijlijn aan hun laars hebben gelapt, wil royeren. Op 16 december neemt de partij daarover een beslissing. Een van hen bij voorbeeld stemde in afwijking van de partij voor het uitvoeringsbesluit legereenheden onder koninklijk bevel te plaatsen en stemde voor de begroting 2020.

Rest nog te melden dat premier Prayut Thanathorn heeft gewaarschuwd geen onrust te ontketenen en dat de politie met juridische actie heeft gedreigd wanneer de partij niet voorafgaand aan wat ze noemt een rally, zoals wettelijk voorgeschreven, toestemming vraagt. Adjunct-commissaris Somprasong van de gemeentepolitie zegt dat dit ‘tot nu toe’ nog niet is gebeurd. De politie zet 150 man in om de orde te bewaren.

Gevraagd of de ‘rally’ gepast is in een tijd van public happiness in de aanloop naar Nieuwjaar, antwoordde Prayut: ‘Is dit iemands persoonlijke kwestie? Is het ook een kwestie voor andere mensen?’ En gevraagd of hij niet bang was dat de rally de zogeheten drop of honey zou zijn die vooraf gaat aan geweldsincidenten, zei hij: ‘Zijn jullie er ook bang voor? Als je dat bent, vertel ze dan geen druppel honing te verspillen.’

Onnavolgbare man, die Prayut, kampioen vragenontwijker. Bovendien altijd tiptop gekleed en gekapt. Nee, dan heb ik liever Boris Johnson. Zag hem gisteren op de tv. Ongekamde haardos, hondje aangelijnd, liep hij naar het stembureau. Ook geen horde ongedisciplineerde verslaggevers die zich met mobieltjes, microfoons en camera’s om hem heen verdringen, zoals in Thailand.

Promthep Cape is one of Phuket’s most photographed and perhaps best-known locations.

Dure baht nekt toerisme in Phuket

14 december – Alhoewel het aantal bezoekers aan Phuket dit jaar is toegenomen met 4 procent, nemen de inkomsten uit het toerisme af, blijkt uit onderzoek van de faculteit Hospitality and Tourism van de Prince of Songkhla universiteit.

‘De economie van Phuket maakt een transformatie door’, zei Chayanon Phucharoen, mede-deken research en graduate studie, gisteren op een persbriefing. ‘De jaarlijks economisch groei in de provincie bedroeg de afgelopen twintig jaar 6 procent, maar recent hebben we een tegenslag gezien.’

Hij verwijst naar een onderzoek van de Bank of Thaland waaruit blijkt dat het aantal toerisme operators verrassend is afgenomen hoewel het aantal toeristen is toegenomen. Chayanon wijt dit aan de duurdere baht die een rem vormt op de uitgaven van toeristen. Door de digital disruption (nieuwe digitale technologieën) verschuiven toeristendiensten en inkomsten naar online platforms die worden beheerd door outsiders. Andere factoren die de toerismesector ondermijnen, zijn de verwaarloosde stranden en beroerde verkeersveiligheid.

Chayanon zegt dat Phuket dringend nieuwe toerisme ervaringen dient te creëren in plaats van uitsluitend te vertrouwen op haar reputatie van zee, strand en zon. ‘De sector kan op veel manieren verbeterd worden door toeristen nieuwe ervaringen aan te bieden zoals culturele activiteiten.’

Het artikel vervolgt met de situatie in Pattaya, waar ze ook de druk van de dure baht voelen. De bars melden daar een afname in cliëntèle van 40 procent. Alhoewel de Chinezen de grootste groep bezoekers vormen, kiezen velen voor het goedkopere Vietnam.

Secretaris Damrongkiat van de Entertainment and Tourism Industry Association Pattaya zegt dat behalve de dure baht het gedrag van toeristen een rol speelt. ‘s Avonds blijven ze liever in hun hotel dan feest te vieren in disco’s en bars.’

Een lichtpuntje vormt de recente toestroom van toeristen uit India, die worden aangetrokken door het levendige nachtleven. ‘Maar hun aantal zal vermoedelijk niet verder stijgen, dus uitbaters dienen op deze lastige situatie te reageren.’

Een van mijn lezers reageert: Hier in Phuket zijn al 40 kleinere guesthouses gesloten en de grote hotels (ketens) bieden kamers voor dumpprijzen aan, dus vele kleine zullen ermee moeten stoppen. Het wordt een afbraakcircus à la Spanje in de jaren 80-90. Griekenland volgde 10 jaar later en nu begint het ook in Turkije. 1>prijzen stijgen dan, 2>service en kwaliteit daalt, 3>ze blijven maar kamers en condo’s bij bouwen in een heel hoog tempo. l’Histoire se répète..

Kort Nieuws zaterdag 14 december

– Het Immigration Bureau verdedigt de arrestatie van de echtgenote en twee kinderen van commandant Tun Myat Naing van het Arakan leger in Myanmar. Het IB zegt dat dit geen schending van mensenrechten was omdat ze een paspoort had, dat was ingetrokken door de regering van Myanmar.

Moeder en kinderen zijn van elkaar gescheiden, maar bureauhoofd Sompong houdt eigenwijs vol dat ook dit niet in strijd is met internationale regels op het gebied van mensenrechten.

Of ze worden teruggestuurd wil hij niet zeggen, wel zegt hij dat de vrouw de VN heeft laten weten dat ze als balling naar een derde land wil.

Het bericht plakt er nog het nieuws aan vast dat een groep van negen Chinezen in een tempel in Sri Ratcha (Chon Buri) is aangehouden omdat ze er amuletten verkochten. De politie was getipt dat ze die voor 10.000 baht per stuk te koop aanboden. Volgens de autoriteiten hebben vier Chinese reisagentschappen hun klanten overgehaald om ze te kopen.

– Minister Somsak (Justitie) belooft kratom te zullen legaliseren nu researchers de plant, die in Thailand wordt geclassificeerd als narcoticum, hebben gepatenteerd voor op kratom gebaseerde medicijnen in Japan en Amerika. Hij zegt dit zo snel mogelijk te zullen doen omdat ‘legalisering waarlijk de samenleving ten goede komt’, waarbij hij wijst op het gebruik van kratom als traditioneel medicijn ter bestrijding van pijn en behandeling van koorts, dysenterie en diarree. Het ministerie heeft een commissie gevormd die de legalisering verder uitwerkt.

De VN beschouwt kratom en de daarvan afgeleide producten niet als narcoticum. De plant kan in vele landen vrij geïmporteerd en geëxporteerd worden. Maar de afgelopen 70 jaar is dat al verboden in Thailand. Op de verkoop staat een straf van maximaal 2 jaar en/of een boete van tussen de 40.000 en 200.000 baht.

In het Zuiden wordt kratom al jaren gekauwd als stimuleringsmiddel. Het wordt ook gebruikt als ingrediënt in een recreatieve drug die bekend staat als 4×100.

– Honderd voormalige en huidige kankerpatiënten verschijnen morgen aan de start van de 2,2 kilometer lange Chula Cancer Run om morele steun te verlenen aan patiënten en geld in te zamelen voor het CU Immunotherapy Fund. Morgen begint ook een virtuele run die tot 4 februari duurt. Donaties kunnen gestort worden op een bankrekening.

– De Association of Southeast Asian Nations (Asean) kan uiteenvallen in facties met landen die door China worden aangetrokken en maritieme landen die dichter tegen elkaar aankruipen; Thailand ‘hangt’ ergens in het midden. Die voorspelling deed Donald K Emmerson, directeur van het Southeast Asia Programme van de Stanford universiteit, gisteren op een forum aan de Chulalongkorn universiteit, getiteld ‘Where Northeast Asia Meets Southeast Asia: The Great Powers, Global Disorder and Asia’s Future’. [Wat een geleerde titel]

Wat hij verder nog in zijn glazen bol ziet, mag u zelf lezen in Forum predicts break-up of Asean.

– Heb je hem weer: activist en lastpak Srisuwan Janya. Hij roept het Agricultural Land Reform Office op juridische actie te ondernemen tegen twaalf politici die geen recht hebben op gebruik van Sor Por Kor land. Hij heeft bij Alro een petitie ingediend met het verzoek onderzoek te doen en de gronden in beslag te nemen. Als Alro het laat afweten, stapt hij naar de Central Administrative Court.

De twaalf vermeende ‘krakers’ zijn lid van Pheu Thai, Bhumjaithai en Future Forward, plus een senator en het bekende parlementslid Pareena Kraikupt.

Over deze dame heeft Alro secretaris-generaal Vinaroj al gezegd dat Alro niet naar de rechter kan stappen omdat ze al beloofd heeft 682 rai over te dragen aan Alro. Hij ontkent dat Alro haar de hand boven het hoofd houdt, maar geeft als reden dat de grond geen eigendom is van Alro. Maar daarover bestaat verwarring. De Raad van State is door Alro en de RFD gevraagd klare wijn te schenken.

– Ik ben inmiddels beland op pagina 3, de laatste van de binnenland pagina’s. De pagina bevat verder de rubriek In Brief met vier lange kortjes, een bericht over het vissersprotest en de mededeling van een bron in het Witte Huis die zegt dat Trump Prayut gaat uitnodigen voor een tweede bezoek begin volgend jaar.

De bron onthulde dat op een bijeenkomst met journalisten die uitgenodigd zijn het US Indo-Pacific Command in Hawaii te bezoeken. Prayut’s bezoek vindt plaats voorafgaand aan de jaarlijks militaire oefening Cobra Gold van 25 februari tot 6 maart.

De oefening bestaat ditmaal uit meer veldacties en niet alleen uit strategische planning. Ook worden gezamenlijk mijnen geruimd. Paradepaardje is de onlangs aangeschafte Stryker, een pantserinfanterievoertuig (armoured personnel carrier).

– Laatste bericht. De vissers die gaan demonstreren in Bangkok is geadviseerd onderweg een kopie bij zich te dragen met het verzoek om de rally te houden (ingediend bij het politiebureau van Nang Loeng) daar gevreesd wordt voor blokkades van de politie. De demonstructie [woordkeus Winny the Pooh] begint dinsdag. Er worden 10.000 boze vissers uit 22 kustprovincies verwacht. Ze slaan hun tenten op bij het ministerie van Landbouw. (Meer, misschien wel alles, over de visserijperikelen op de pagina De vis wordt duur betaald)


 

The Royal Barge Suphannahong, carrying Their Majesties the King and the Queen, and His Royal Highness Prince Dipangkorn Rasmijoti, graces the Chao Phraya River in Bangkok on Thursday afternoon.

Spectaculaire flottielje besluit kroningsceremonie

13 december – Geen lachje kon er donderdag vanaf bij de koning – wat kijkt die man ernstig (chagrijnig?) – maar zijn twee charmante dochters Sirivannavari en Bajrakitiyabha keken heel wat vrolijker toen ze na de royal barge procession debarkeerden voor een vervolg over straat.

De vlootschouw op de Chao Phraya duurde 45 minuten over een afstand van 3,4 kilometer. De flottielje bestond uit 52 ceremoniële barges (lange smalle sloepen), bemand door 2.200 roeiers van de marine, die in een formatie van vijf kolommen van de Wasukri pier (steiger) in Dusit naar de Ratchaworadit steiger voeren. In het midden de vier koninklijke sloepen, er omheen aan elke kant twee rijen escort sloepen. Vanaf de oever werden ze gadegeslagen door duizenden Thai die met gele en rood-wit-blauw-wit-rode vlaggetjes wuifden.

Het was allemaal veel pracht en praal. Maar als calvinist en nuchtere Nederlander heb ik moeite met zoveel ijdel vertoon. Vooral op de dag dat ik een commentaar heb gewijd aan de boevenbende die het land leidt en het leger dat het ene na het andere oorlogsspeelgoedje koopt en ook de nodige miskopen heeft gedaan.

BP zat gisteren ingevouwen in een full-colour glossy met veel illustraties, onder andere van de bemanningsleden, en achtergrondinformatie.

Herinneringen bij de Vlootschouw
Ik heb vroeger veel geroeid, zowel bij de zeeverkennerij als bij roeivereniging Nautilus op de Rotte. Maar de manier waarop de koninklijke sloepen tijdens de vlootschouw van donderdag werden voortgedreven, vind ik nogal omslachtig en lijkt me ook knap vermoeiend.

Telkens wanneer een slag in het water was gemaakt, hieven  de roeiers hun riemen (niet roeispanen, dat zeggen leken; eigenlijk zijn het peddels) schuin omhoog onder een hoek van circa 80 graden. Dat wil zeggen: op sommige sloepen want bij de meeste gebeurde dat niet.

Lijkt me een nogal nutteloze beweging, waarbij ik me ook afvraag of de roeiers elke keer op een lichte douche werden getrakteerd. Wie zou dat bedacht hebben en waarom?

Van mijn eigen roei-ervaring herinner ik me alleen nog het commando Haal op, Gelijk. Het eerste deel is een waarschuwing en betekent zoiets als: je moet zo dadelijke je riem in het water steken, en bij Gelijk doe je dat. Bij de zeeverkenners hieven we ook onze riemen omhoog, maar alleen als we klaar waren.

 

Construction billionaire Premchai Karnasuta arrives at Thong Pha Phum Court.

Nieuws van de website 12-13 december

• Follow-up in de stroperssage. Het Hof van Beroep in Kanchanaburi heeft de gevangenisstraf voor aannemersmagnaat Premchai Karnasuta verhoogd van 16 maanden naar 3 jaar en 2 maanden wegens het bezit van een dode fazant, beschermde zwarte panter, een muntjak alsmede vuurwapens en stropen, waarop hij in februari 2018 is betrapt in de westelijk Thungyai Naresuan Wildlife Sanctuary.
Ook zijn drie jachtmaatjes kregen hogere straffen. Gehandhaafd is de eis de DNP een compensatie te verlenen van 2 miljoen baht. Ze blijven op vrije voeten, maar moesten de borgsom verhogen
• Kleine bedrijven stellen misschien volgend jaar investeringen en rekrutering van personeel uit vanwege de verhoging van het minimumdagloon met 5 à 6 baht, zegt de Federation of Thai SMEs (MKB’s in Nederland)
• De Indonesische vrouw (37) die vorige maand een gouden halsketting stal uit een juwelierswinkel in Thung Song (Nakhon Si Thammarat), is aangehouden in Sa Kaeo. Ze blijkt een strafblad te hebben van eerdere diefstallen in het hele land
• Het ministerie van Volksgezondheid heeft een nieuwe website gelanceerd met informatie over het medisch gebruik van marihuana. www.medicalcannabis.go.th bevat uitgebreide informatie over de verbouw van cannabis en veilig gebruik
• Ratchaburi: Een Perzische kat heeft een katje met twee koppen gebaard. Het is met een keizersnede ter wereld gekomen. De eigenaresse wil het dier zo lang mogelijk in leven houden
• Smog is weer volop terug in Bangkok en omgeving. 42 meetstations gaven donderdagochtend een concentratie PM 2,5 stofdeeltjes aan boven het veiligheidsniveau. Het ergst getroffen is tambon Maha Chai in Samut Sakhon
• Een echtpaar uit Singapore en hun 10-jarig zoontje zijn woensdagavond buiten bewustzijn aangetroffen in een kamer van het vakantieverblijf Phu Thap Boek in Phetchabun. Een vriend vond hen toen hij hen kwam vragen om te gaan eten. Ze waren bedwelmd door een gaslek van de verwarming die ze hadden aangezet vanwege de kou. Het drietal is opgenomen in het ziekenhuis
• Dienst Accijnzen bestudeert maatregelen om automobilisten met een wagen ouder dan 10 à 15 jaar te bewegen hun karretje voor sloop in te leveren ter bestrijding van de luchtverontreiniging. Maandag overlegt de dienst met de sectie automobielindustrie van de Federation of Thai Industries over een roadmap to demolition
Een lokale autoriteit in Phayao vraagt ministerie van Financiën regels voor noodhulp bij koude te versoepelen. Thans geldt als regel dat de temperatuur drie achtereenvolgende dagen lager dan 8 graden C dient te zijn. BiZa adviseert Fin de drempel op te trekken naar 15 graden. De temperatuur varieert momenteel in het land van 6 tot 15 graden
• Parlementscommissie corruptieonderdrukking en -preventie nodigt RFD-hoofd uit om een toelichting te geven op de encroachment van parlementslid Pareena. De RFD en Alro hebben de Raad van State advies gevraagd vanwege verwarring over bevoegdheden
• Directeur van de Ban Nong Plong School in Chamni (Buri Ram) is overgeplaatst naar een inactieve post wegens onbeschoft gedrag tegenover zijn collega’s en leerlingen
• Hof van Beroep handhaaft levenslang voor drugsbaron Lao Ta Saenlee en een vrouwelijke medeplichtige en de doodstraf voor zijn zoon en een mannelijke medeplichtige. De verdachten zijn in 2016 in Chiang Mai in een undercover operatie gearresteerd. Lao’s echtgenote kreeg eerder ook levenslang, maar was niet in beroep gegaan
• Bangkok is 43 plaatsen omhoog geschoten en behoort nu voor het eerst tot de 50 duurste steden in de wereld, wijst een onderzoek van ECA International uit. Eca geeft adviezen op het gebied van management en compensatie voor werknemers die in het buitenland worden gestationeerd

De Amerikaanse president Donald Trump hekelt het tijdschrift Time omdat het de Zweedse klimaat activiste Greta Thunberg heeft uitgeroepen tot 2019 Person of the Year. Hij sneert in een tweet: ‘So ridiculous. Greta must work on her Anger Management problem, then go to a good old fashioned movie with a friend! Chill Greta, Chill!’

Enkele minuten later reageerde ze en veranderde haar bio op haar Twitter account in: ‘A teenager working on her anger management problem. Currently chilling and watching a good old fashioned movie with a friend.’

 

Vrijdag, de dertiende: dat belooft weinig goeds

13 december – De combinatie 13 en vrijdag, zo wil het bijgeloof, staat borg voor ongeluk en andere ellende, dus het is oppassen geblazen, bijvoorbeeld voor bananenschillen waarover je lelijk kunt uitglijden. Daar Thailand van bijgeloof aan elkaar hangt – denk maar aan de bloeiende amulettenhandel en geloof in lucky numbers – doe ik deze keer maar eens mee, want Do in Rome as the Romans do.

Voor aannemersmagnaat Premchai was gisteren al een ongeluksdag want nadat het Hof van Beroep zijn gevangenisstraf had verhoogd van 16 maanden naar 3 jaar en 2 maanden, moest hij ook nog eens een nachtje in de cel doorbrengen, omdat de rechtbank niet tijdig een besluit kon nemen over zijn verzoek om vrijlating op borgtocht.

Maar of hij net als andere gedetineerden op een dun dekentje op de betonnen vloer moest slapen in de Thong Pha Phum gevangenis in Kanchanaburi vermeldt het bericht niet. Misschien heeft de gevangenis wel VIP cellen en heeft hij een extra dekbed gekregen want het is bitterkoud in Thailand en gevangenissen zullen wel geen centrale verwarming hebben.

Premchai’s advocaten hebben de rechtbank gevraagd voor Premchai en zijn drie mede-verdachten de borgsom te verlagen van 400.000 à 500.000 baht naar 200.000 baht, alsof de steenrijke directeur van Italian-Thai Development Plc (ITD), een beursgenoteerd aannemersbedrijf dat tal van grote infrastructurele werken in uitvoering heeft, zich niet een storting van een half miljoen baht kan veroorloven. In 2016 zette het tijdschrift Forbes hem en zijn zuster op de 36ste plaats van de rijkste Thai met een netto-vermogen van US$630 million.

Natuurlijk is deze affaire nog niet ten einde want Premchai zal ongetwijfeld in beroep gaan bij het hooggerechtshof, dus kan nog even van zijn vrijheid (en fortuin) genieten. De zaak kent één klein lichtpuntje: klassejustitie heeft zijn grenzen, alhoewel wanneer een arme sloeber hetzelfde gedaan zou hebben als hij, op beschermde dieren jagen, die onmiddellijk in de bak was gesmeten en daar vele jaren had moeten doorbrengen. Want arme mensen kunnen zich geen dure advocaat veroorloven en een borgsom ophoesten.

Voor de voorgeschiedenis, verwijs ik naar de pagina stroperssage. Daar leest u alle voorgaande berichten.

LANG LEVE DE KONING kopt Bangkok Post

13 december – Zou de redactie van BP wel eens Duitse kranten lezen, want is twee pagina’s niet een beetje veel om aan de royal barge procession (vlootschouw of flottielje, wat ik een mooier woord vind) te besteden? De krant kopt op de voorpagina in vette kapitalen LONG LIVE THE KING en op pagina 2, een fotopagina, over de volle breedte Yellow-clad crowds greet royal barges.

De onderkop meldt dat buitenlanders zich bij de lokale bevolking hebben aangesloten voor het historic event, maar dit geldt niet voor mij want ik heb geen stap buiten de deur gezet, behalve om de avondmaaltijd te gebruiken. Heb wel de flottielje gevolgd op de televisie, maar niet de volle 45 minuten en ook de daarop volgende tocht naar het Grand Palace, waarbij de koning op een palankijn (draagstoel) werd rondgedragen, begon al snel te vervelen.

De wijze van marcheren vind ik nogal koddig. De escorterende, wat zijn het: soldaten?, lijken houten benen en armen te hebben, waarbij de benen een schoppende beweging maken, als u begrijpt wat ik bedoel. U zou het moeten zien, dan wordt het wel duidelijk. En de pakjes die ze dragen, lijken te komen uit een verhuurbedrijf van operettekleding.

Hopelijk plaatst BP nog een fotoalbum op de website, zodat ik u daarnaar kan verwijzen, want ik heb er eigenlijk al te veel over geschreven.

Vissers dreigen met rally, 10.000 man sterk

13 december – De Thaise Jan, Pier, Tjores en Corneel vormen een lastig volkje, want hebben andermaal gedreigd dat ze 10.000 man sterk uit 22 kustprovincies naar Bangkok optrekken om tot 15 januari of eerder, wanneer aan hun eisen wordt tegemoet gekomen, bij het ministerie van Landbouw te demonstreren voor versoepeling van de strenge regels voor de visserij.

De vergelijking met de vier mannen met baarden gaat niet helemaal op want die varen te kaap’ren en de demonstranten zijn reders en vissers die zover niet komen. Ze gooien hun netten uit dichter bij moeders pappot en lijken zich minder dan de regering zorgen te maken over een mogelijk importverbod van de EU voor Thaise visproducten wanneer niet voldaan wordt aan de IUU-regeling.

President Mongkon van de National Fisheries Association of Thailand is trouwens niet vies van enige overdrijving, want zegt: ‘Wanneer de regering weigert aan onze oproep te voldoen dient ze alle visserijuitrusting en trawlers te kopen, daar we niet langer kunnen werken [als gevolg van de strenge regels].’

Adviseur Alongkorn van de minister van Landbouw deed woensdag een beroep op de vissers om af te zien van hun gepland protest in de hoofdstad. Hij zei dat aan acht van de elf eisen van de vissers is voldaan en dat de overige eisen zijn doorgespeeld naar andere ambtelijke diensten. Hij wees er ook op dat de BAAC een lening van 10,3 miljard baht heeft verstrekt om de liquiditeit van de vissers te helpen.

De visserijgroepen willen dat Chalermchai verder gaat, omdat hij als minister het vermogen heeft de wettelijke amendementen voor te stellen, waarop de vissers aandringen, zegt Mongkon. ‘Een gezamenlijke poging van de visserijgroepen en de regering om de kwestie op te lossen, die direct begonnen is nadat deze regering is aangetreden, heeft tot niets geleid. De wekelijks vergaderingen, die Alongkorn heeft belegd, zijn vruchteloos gebleken en hebben de vissers alleen maar geld gekost om naar Bangkok te reizen.’

Kort nieuws vrijdag 13 december

– Veel nieuws, althans nieuw nieuws, bevat de krant verder niet. Pagina 3 opent met het bericht dat de Kiesraad een petitie voorbereidt waarin het Constitutionele Hof wordt gevraagd om ontbinding van Future Forward. Dat begrijp ik niet, want eerder meldde de krant dat dit verzoek al is gedaan. Maar misschien nog niet in een formele petitie, dat zou kunnen. Het bericht kan ik overslaan, want bevat werkelijk NIETS nieuws, het is allemaal ouwe koek, met copy and paste ontleend aan voorgaande berichten.

Verder op de 3 de uitnodiging van de parlementscommissie corruptiebestrijding en –preventie aan het hoofd van het Royal Forest Department om eens te vertellen wat het ministerie heeft gedaan aan de encroachment door parlementslid Pareena van overheidsgronden, laat ik het zo maar samenvatten. Oud nieuws.

Derde bericht op de 3: Het ministerie van Transport wil voor het eind van deze maand een eind maken aan het conflict met tegenstanders van de aan te leggen snelweg Bang Yai-Kanchanaburi, zodat de weg er over drie jaar kan liggen. Het project wordt al een jaar vertraagd doordat bewoners, wier grond wordt onteigend ontevreden zijn over vertragingen bij het uitkeren van vergoedingen.

Minister Saksayam (Transport) zegt dat het Highways Department er al mee begonnen is. Premier Prayut is vandaag eregast bij een ceremonie in Nakhon Pathom, waarop hij geld overhandigt aan de dorpelingen. Iedereen krijgt zijn geld deze maand, verzekert Saksayam.

– Laatste pagina. De 4 opent met het dreigement van de vissers, noemt Premchai’s logeerpartijtje in de gevangenis, de geboorte van een katje met twee koppen, de bevestigde gevangenisstraffen van drugsbaron Laota Saenlee en zijn maatjes door het Hof van Beroep, de rubriek In Brief met vijf kortjes, de ontkenning door het ONCB dat Mexicaanse drugssyndicatenThailand beschouwen als een markt voor hun methamphetamine, wat het hoofd van de Amerikaanse Joint Interagency Task Force West heeft beweerd en zegge en schrijven één nieuw bericht. [Probeer de afgelopen zin maar eens in één adem te lezen, dat gaat u niet lukken zonder zuurstofmasker]

– Thailand blijft een topbestemming om illegaal ivoor te kopen, zegt WWF Thailand. WWF publiceerde gisteren de resultaten van haar laatste onderzoek, verricht tussen oktober en december. Uit ondervraging van 214 toeristen uit China op vijf toeristische hotspots in Bangkok is gebleken dat 4 procent ivoren producten wilde kopen, 81 procent was dat niet van plan en 15 procent wist het niet zeker. Gevraagd waar je het gemakkelijkst ivoor kunt kopen, antwoordde 51 procent in Thailand, gevolg door Myanmar (19 pct), Cambodja, Hong Kong en Laos (10 pct).

WWF manager Duangkamol zegt dat hoewel attitudes langzaam veranderen, de vraag naar ivoor bij Chinese toeristen hoog blijft en dat Thailand ‘s werelds topproducent blijft van ivoren producten. De Chinezen komen naar Thailand, omdat China de handel in ivoor in 2017 heeft verboden.

– Einde Nieuws uit Thailand van vandaag. En beviel ‘t?


 

Les Négresses Vertes – Zobi La Mouche (Clip Officiel). https://youtu.be/S6nSpBiekzQ

Les Négresses Vertes is een Franse band die een mix brengt van alternatieve rockmuziek met punk, jazz, balmuziek, rai en andere wereldmuziekstijlen. De band werd in 1987 opgericht door een aantal vrienden, van wie enkelen nog nooit een instrument hadden bespeeld.


 

Future Forward Party leader Thanathorn Juangroongruangkit at the last campaign on March 22.

Commentaar: Kiesraad haalt de kastanjes uit het vuur

12 december – Leger en elite hebben hun zin. De Kiesraad heeft voor hen de kastanjes uit het vuur gehaald of om een andere toepasselijke uitdrukking te gebruiken: een stok gevonden om de hond te slaan. Die hond is Future Forward, de partij die bij de verkiezingen op 24 maart als een komeet omhoog is geschoten, en de stok is het Constitutionele Hof dat van de Kiesraad het advies heeft gekregen de partij te ontbinden. En alleen maar omdat partijleider Thanathorn de partij 191 miljoen baht heeft geleend voor haar verkiezingscampagne, toen ze nog over onvoldoende financiën beschikte.

Sinds Thanathorn heeft aangekondigd de nieuwe grondwet van 2017 te zullen verscheuren, wanneer de partij macht verwerft, zit ze in het verdomhoekje van de Thaise gerontocratie*. En sinds ze heeft voorgesteld te bezuinigen op de defensieuitgaven, de dienstplicht af te schaffen en het aantal militairen met de rang van generaal te zullen verminderen, zit ze in het verdomhoekje van het leger.

Sindsdien is elke zogenaamde faux pas van Thanathorn, secretaris-generaal en medeoprichter Piyabutr en ook woordvoerder Pannika aangegrepen om een aanklacht in te dienen, bijvoorbeeld wegens majesteitsschennis, in totaal 28 maal.

Ik zal de hele voorgeschiedenis niet herhalen – dat doet Bangkok Post wel, die is er gek op – maar volsta met de verwachting dat Barbertje moet hangen en dat Barbertje zal hangen. De politieke elite kan net als Pontius Pilatus haar handen in onschuld wassen, ze is een lastige luis in de pels kwijt en kan doorgaan zichzelf te verrijken. En het leger is een lastige criticaster kwijt, die een gevaar vormde voor de vette soldij die generaals opstrijken.

De vraag is natuurlijk: Durft het Constitutionele Hof Thanathorn en de FFP de nek om te draaien? Op die vraag kan ik geen antwoord geven. Afwachten maar. (Bron: Dick van der Lugt)

* Gerontocratie is een bestuursvorm waarbij alle autoriteit toekomt aan ouderen. De naam komt van de Griekse woorden geros en kratein en betekent zoveel als ‘regeren door ouderen’. Men kan daarbij denken aan een raad van stamoudsten.

 

Oarsmen had their final rehearsal of the royal barge procession for His Majesty the King on Monday.

Nieuws van de website 11-12 december

• Metro en bus zijn donderdag gratis wanneer de royal barge procession (vlootschouw) op de Chao Phraya wordt gehouden, het laatste onderdeel van de kroningsceremonies
• De teerling is geworpen voor Future Forward. Kiesraad vraagt Constitutionele Hof de partij te ontbinden wegens de lening van 191 miljoen baht die partijleider Thanathorn aan de partij heeft verstrekt. Indien het Hof het verzoek honoreert, worden 15 bestuursleden waaronder Thanathorn, Piyabutr en Pannika, 10 jaar uitgesloten van een politieke functie. De 80 parlementsleden van FFP zijn vrij om zich aan te sluiten bij andere partijen
• Staatssecretaris Thamanat (Landbouw) krijgt naar verwachting de wind van voren in het door de oppositie aangevraagde censure debate (ongev. interpellatie) nav de Sor Por Kor affaire van parlementslid Pareena. De bewindsman zit er niet mee
• Ipsos, een Frans markt en consultancy bureau: Rijke en super-rijke Thais besteden veel meer tijd op de sociale media dan hun lotgenoten in Azië-Pacific. Het bureau ondervroeg 24.182 personen in 11 landen, in Thailand werden 2.062 personen ondervraagd met een jaarinkomen van $42 miljard en meer
• UTCC: Voor de twaalfde achtereenvolgende maand is de business confidence index gezakt: in november van 46 naar 45,9. De UTCC dringt er bij de regering op aan meer stimuleringsmaatregelen te nemen en begrote uitgaven te versnellen
• Drie buitenlanders en twee Thais, eerder veroordeeld tot celstraffen van 16-19 jaar omdat ze vier Marokkaanse vrouwen in Nana hadden gedwongen seksuele diensten te verlenen, zijn door het Hof van Beroep vrijgesproken. Het Hof twijfelde aan de verklaringen van de slachtoffers en gaf de vijf mannen het voordeel van de twijfel
• Khon Kaen: Patiënt die een volgens hem ‘trage’ arts (25) geprobeerd heeft met een schaar in haar nek te steken, wordt vervolgd voor poging tot moord. Bij zijn aanval zei hij: ‘With such slow examination, we’re better off dying together.’ De arts is met verlof gestuurd om tot rust te komen
• King Power is de enige gegadigde die heeft geboden op de concessie voor belastingvrije winkels op luchthaven Don Mueang van 2022 tot 2033
• Wereldgezondheidsorganisatie WHO prijst Thailand voor zijn strenge anti-rookbeleid. Thailand is het eerste land in Azië dat plain packaging (neutrale verpakking) voor rookwaren verplicht heeft gesteld
• Op de 36e Thailand International Motor Expo die dinsdag na dertien dagen eindigde zijn orders geplaatst voor 44.740 motorfietsen en auto’s, 16,2 procent minder dan vorig jaar, voor in totaal 50 miljard baht. De beurs trok 1,51 miljoen bezoekers

‘Besluit Kiesraad is een schande’

12 december – ‘Vandaag is een schande voor een onafhankelijke organisatie. Ik wil de bevolking vragen zich uit te spreken en het werk van de Kiesraad te bekritiseren en beoordelen. Maar ik kan niet namens de bevolking beslissen of ze de straat moeten opgaan. De partij verwacht dat dit gaat gebeuren maar niet spoedig.’

Secretaris-generaal Piyabutr van Future Forward (FFP) maakt van zijn hart geen moordkuil over het besluit van de Kiesraad om het Constitutionele Hof te vragen de partij te ontbinden daar ze in strijd met de organieke wet op politieke partijen geld geleend heeft van haar partijleider.

Gisteren hield hij in het parlement een persbriefing, waaraan bovenstaande citaat is ontleend. Hij zei dat de Kiesraad zich gehaast heeft met de zaak en de wet heeft gebruikt als politiek middel.

Het argument dat de Kiesraad in stelling brengt doet mij denken aan de vraag of een glas half vol of half leeg is. FFP redeneert dat er niets mis is met de lening omdat geld lenen niet uitdrukkelijk is verboden in de wet. Maar de Kiesraad zegt dat geld lenen niet wordt toegestaan in de wet, alleen toegestaan zijn donaties (tot een maximum van 10 miljoen baht binnen een periode van een jaar).

Wat zal ik er verder nog over schrijven? Mijn commentaar is helder. Ik wil er alleen nog aan toevoegen dat die zogenaamde ‘onafhankelijke organisatie’, de Kiesraad dus, is benoemd door de NCPO en als was in de handen is van de zogenaamde democratisch gekozen premier en zijn kabinet [lees: roversbende].

Hoe lang het duurt voordat het Hof klare wijn schenkt, is niet zeggen. Het Hof mag er 30 dagen over doen om te beslissen of het verzoek van de Kiesraad in behandeling wordt genomen en vervolgens drie maanden om over de zaak te delibereren. In het geval van de opheffing van de Thai Raksa Chart partij had het Hof slechts 13 dagen nodig.

Verder meldt de krant dat volgens een bron bij FFP 40 à 50 parlementsleden van de 80 leden zullen overstappen naar een nieuwe partij die al geregistreerd is, de rest sluit zich aan bij coalitiepartijen, met name Bhumjaithai. Dus die switchen van oppositie naar het regeringskamp. Judassen zijn het, maar dat zeg ik, niet de bron.

Hooggerechtshof steunt Central Village in ruzie over toegang

12 december – De foto bij het tweede artikel op de voorpagina is enigszins verwarrend want toont niet Central Village maar CentralWorld alhoewel het verschil met bovenstaande foto, ontleend aan het websitebericht, vanwege de gelijkenis me eerst niet eens opviel.

Central Village: weet u nog? Airports of Thailand (AoT), de beheerder van het nabijgelegen Suvarnabhumi, had de toegang geblokeerd tot het luxueuze als outlet omschreven winkelcentrum, kort voor de opening. Eigenaar Central Pattana Plc dwong via de rechter openstelling af en dat besluit is nu bevestigd door het hooggerechtshof.

Volgens AoT zou het winkelcentrum negatieve gevolgen hebben voor de dienstverlening van de luchthaven en toekomstige ontwikkelingsplannen. De weg zou ook leiden tot verkeersopstoppingen waardoor passagiers die met de auto kwamen, gehinderd werden en wie weet hun vlucht zouden missen. Leuk bedacht, maar vond geen gehoor bij het hooggerechtshof. Het noemde AoT’s zorgen ‘voorbarig’ en ‘te voorkomen’.

Wat betreft de foto die in de krant staat. Deze toont kerstdecoraties te zien bij Central@CentralWorld in Ratchaprasong. Gisteren ging het voor 1 miljard baht opgeknapte dertig jaar oude Zen@CentralWorld open, dat meen ik een onderdeel is van CentralWorld – ik ken de situatie ter plaatse niet erg goed en het fotobijschrift blinkt ook niet uit in duidelijkheid.

Zen wordt omschreven als de ultimate lifestyle department store. Klinkt duur en dat zullen de artikelen die er te koop zijn, ook wel zijn.

Central Village wordt een outlet genoemd, maar is het dat wel of is het een factory outlet centre? Wikipedia zegt: Een outlet is strikt genomen een fabriekswinkel waar een fabrikant zijn eigen artikelen rechtstreeks aan de verbruiker aanbiedt. Op die manier wil hij te grote voorraden en licht beschadigde artikelen aan de man brengen. De prijzen liggen meestal aanzienlijk lager dan in een normale winkel.

Een Factory Outlet Center (FOC) is een concentratie fabriekswinkels waar fabrikanten en handelaren partijen goederen (meestal merkkleding, maar ook bv. schoenen of sieraden) tegen hoge korting verkopen aan consumenten. De suggestie wordt gewekt dat het gaat om voorraden artikelen die uit de winkels worden teruggehaald omdat er een nieuwe collectie wordt geïntroduceerd, maar dat is meestal maar voor een klein deel van de producten het geval.

In werkelijkheid wordt een groot gedeelte van het aanbod van de meeste outlets speciaal gemaakt of gekocht voor die goedkopere winkels. Doorgaans zijn deze centra gevestigd op een perifere locatie (goedkope grond buiten de stad) met een goede bereikbaarheid en voldoende parkeergelegenheid.

Omdat klanten van grote afstand worden aangetrokken (tot maximaal 2 uur autorijden), is een dergelijk centrum erop gericht om de klant het gevoel te geven ‘een dagje uit’ te zijn. Daarom wordt extra aandacht besteed aan een gezellige inrichting, kinderspeelgelegenheid en aan  horeca-faciliteiten. Ook wordt er aandacht besteed aan het bieden van vermaak aan de partner die mee komt en die minder interesse heeft in een hele dag ‘shoppen’.

Kort Nieuws donderdag 12 december

– Pagina 2 opent met het bericht dat Mexicaanse drugssyndicaten methamphetamine Thailand en andere Aziatische landen binnen smokkelen. Aziatische landen zijn kwetsbaar voor deze drugshandel. De in Mexico geproduceerde drug is vergelijkbaar met de meth die in laboratoria van het United Wa State Army langs de Thai-Myanmar grens wordt geproduceerd daar beide dezelfde precursoren gebruiken.

Dit zei Earl Hampton, adjunct-directeur van de Joint Interagency Task Force West van de Verenigde Staten tijdens een briefing van Thaise verslaggevers op het Amerikaanse Indo-Pacific Command in Hawaii. Thailand is zowel een markt als een transitpunt voor drugssmokkelaars, vertelde hij. De taskforce werkt nauw samen met de Thaise politie en civiele diensten om het gebruik van precursor chemicaliën en synthetische drugs te bestrijden.

Het Thai Narcotics Suppression Bureau zegt dat uit voorlopige controles niet gebleken is dat Mexicaanse kartels drugs Thailand binnen smokkelen. Bureauhoofd Chinnapat acht dat onwaarschijnlijk omdat het oneconomisch zou zijn daar op plaatsen langs de Thaise grens goedkope drugs worden geproduceerd.

– Het ministerie van Landbouw dringt er bij reders en bemanningen van vissersboten op aan volgende week niet naar Bangkok te trekken voor een protest tegen de strenge regelgeving. Ze hebben daarmee gedreigd wanneer de regering niet tegemoet komt aan hun eis deze te versoepelen. De vissers hebben een lijstje met elf eisen opgesteld. Volgens hen hebben velen al hun bedrijf moeten opgegeven omdat ze niet konden voldoen aan de regels.

Adviseur Alongkorn van het minister zegt dat het ministerie zich bewust is van de uitdagingen die de nieuwe [?] regeringsregels voor de vissers vormen na de waarschuwing van de Europese Unie over de IUU-visserij. Volgens Alongkorn voldoet het ministerie aan acht van de elf eisen, de overige eisen zijn doorgespeeld naar andere diensten. Hij vraagt de vissers af te zien van hun protest.

– Verder op de 2 een bericht met het advies van de PCD aan de inwoners van Bangkok mondkapjes te dragen als ze naar buiten gaan want de concentratie PM 2,5 stofdeeltjes is op 43 meetpunten in de hoofdstad en omgeving gestegen tot boven het veiligheidsniveau. De concentratie varieert van 34 tot 87 microgram per kubieke meter lucht. De PCD hanteert 50 als grens, de WHO daarentegen 25.

– Dat metro- en busvervoer vandaag gratis is in verband met de royal barge procession is natuurlijk fijn, maar er zitten meer kortingen in het openbaar vervoer aan te komen. De regering overweegt het metrokaartje 10 tot 52 procent drie maanden in prijs te verlagen om het aantal passagiers op te krikken. Ook wordt een korting van 10 procent (5 baht) overwogen op zes toegangen tot tolwegen.

In het bericht wordt alleen de Purple Line genoemd waar een rit maximaal 20 baht gaat kosten. Exploitant MRTA verwacht dat daardoor het aantal passagiers met 10.000 personen (18 procent ) per dag zal toenemen. Een besluit over de Blue Line is nog niet genomen door het MRTA-bestuur.

– Wat biedt de krant nog meer? Op de 2 de rubriek In Brief met vijf kortjes, waarvan ik alleen noem dat een 27-jarige vrouw in Phangnga uit een ziekenhuis een 2 dagen oude baby heeft gestolen. Ze is gearresteerd en kan maximaal 3 tot 5 jaar de bak indraaien plus een boete moeten ophoesten van 30.000 baht.

– Pheu Thai kandidaat Thanik Maseepitak kan meedoen aan de herverkiezingen op 22 december in Khon Kaen, die gehouden worden omdat het gekozen parlementslid in een moordzaak is veroordeeld en derhalve zijn zetel heeft verloren.

De Kiesraad heeft de klacht van een kiezer verworpen dat Thanik niet gekwalificeerd was om kandidaat te staan voor een districtszetel omdat hij op de (landelijke) partijlijst van Pheu Thai staat. Echter: toen Thanik zich kandidaat stelde, heeft hij zich tegelijkertijd teruggetrokken als partijlijstkandidaat.

– Ik ben inmiddels op pagina 3 beland, waarvan dit bericht de opening is. De pagina bestaat voor de helft uit een advertentie van Patek Philippe, een duur horlogemerk, dus veel ruimte voor nieuws blijft er niet over: zegge en schrijven twee berichten.

Het secretariaat van het Huis van Afgevaardigden vraagt de politie partijleider Mongkolkit (Thai Civilised Party) te vervolgen omdat hij, aldus een eerder bericht, een EOD-man had gevraagd een bom naar zijn kamer in het parlementsgebouw te brengen om de door een Amerikaans bedrijf ten behoeve van de Asean Summit geleverde bomdetectoren te testen. De detector waarschuwde niet. Volgens dit bericht nam hij de bom zelf mee.

In plaats van het boetekleed aan te trekken heeft het secretaraat aangifte gedaan waarbij het van de politie te horen kreeg dat Mongkolkit’s actie een strafrechtelijk vergrijp is. Secretaris-generaal Sorasak noemt de stunt ‘schadelijk’ voor het vertrouwen van de mensen in het veiligheidssysteem. Mongkolkit haalt zijn schouders op over de aangifte. ‘Zie ik er soms uit als een terrorist?’

– Laatste bericht, weer over de zaak Pareena, het houdt maar niet op. Het Agricultural Land Reform Office (Alro) zegt niet bevoegd te zijn juridische actie tegen haar te ondernemen wegens het illegaal in gebruik nemen van 682 rai Sor Por Kor land omdat ze geen rechtsbevoegdheid heeft over het land. Secretaris-generaal Vinaroj ontkent dat Alro haar de hand boven het hoofd houdt.

Pareena heeft overigens toegezegd de grond te zullen overdragen, maar dat is al eerder gemeld. Waarom Alro niets kan doen, legde ik eerder uit en wordt in dit bericht weer uitgebreid opgerakeld.


 

Bernard Lavilliers – Angola. https://youtu.be/07P-XKS5k6k

Bernard Lavilliers, geboren als Bernard Ouillon, (Saint-Étienne, 7 oktober 1946) is een Franse chansonnier. Hij was de zoon van een werknemer van de Société Manufacturière d’Armes (MAS) in Saint-Étienne en een lerares en toonde al zeer vroeg interesse in de muziek. Sinds zijn 4e verjaardag, waarop hij een platenspeler cadeau kreeg, luisterde hij bij voorkeur naar de songs van de Les Compagnons de la chanson en van de Peruaanse zangeres Yma Súmac.

Vanaf zijn 13-jarige leeftijd wijdde hij zich in zijn vrije tijd aan de bokssport. Wegens diefstal werd hij veroordeeld tot een celstraf en na zijn vrijlating begon hij te werken.

In 1963 schreef hij zich in bij de communistische partij Parti communiste français (PCF). In 1965 op 19-jarige leeftijd reisde hij naar Brazilië, keerde in het daaropvolgende jaar weer terug naar Frankrijk en werd daar wegens desertie voor een jaar opgesloten in de vesting van Metz.

Lees verder over zijn stormachtige carrière op https://nl.wikipedia.org/wiki/Bernard_Lavilliers. Ook aanbevolen: Le Grand choral de Bernard Lavilliers – Les mains d’or (avec Mino Cinelu), https://youtu.be/WlXWxOw5Bck


 

Prinses Sirivannavari verrast met vier orkestsuites

11 december – Met drie gastmusici van de Wiener Philharmoniker heeft het Royal Bangkok Symphony Orchestra vorig maand een concert gegeven met composities van prinses Sirivannavari Nariratana Rajakanya, getiteld Four Royal Orchestral Suites For His Majesty King Rama X. Ze woonde alle repetities bij en gaf zo nu en dan aanwijzingen.

Getalenteerde prinses, dochter van koning Vajiralongkorn, want ze ontwerpt ook kleding en heeft een eigen kledinglijn. Ze is ook een fervente amazone en heeft in het onderdeel dressuur meegedaan aan het FEI Asian Championships Pattaya 2019 oftewel concours hippique. Het Thaise dressuurteam sleepte de eerste prijs in de wacht (zie Nieuws van de website 3-4 december).

In Nieuws uit Thailand heb ik al enkele keren over haar geschreven, maar dat ze kan componeren, wist ik niet. De musici uit Oostenrijk waren vol lof over de composities. Concertmeester Daniel Froschauer: ‘Haar composities blinken uit in ritmes, melodieën en harmonie.’ Harpiste Ladislav Papp: ‘Het is uitdagend. Het stuk voor harp is goed geschreven.’ Cellist Robert Nagy: ‘Het was een soort avontuur met nieuwe instrumenten.’

In een interview vertelt Sirivannavari zeven maanden gewerkt te hebben aan de composities. Ze componeerde ze aan de piano en inclusief de repeties nam het hele proces een jaar in beslag. Zoals op de foto te zien is, voegde ze ook enkele nieuwe ‘instrumenten’ toe, zoals een fietswiel en moderne instrumenten als elektrische gitaren.

Het Life-katern van 10 december besteedt er een uitgebreid verhaal aan, dat ik ook vanwege de foto’s van harte ter lezing aanbeveel. Klik hier: Royal love for classical music.

Nieuws van de website 10-11 december

• Thammasat universiteit in Rangsit heeft de grootste dakboerderij in Azië. Het 7.000 vierkante meter tellende dak is ingericht als rijstterrassen zoals die voorkomen in het Noorden van het land
• Het hoogseizoen in Phuket begint laat dit jaar voor hoteliers. De bezettingsgraad van hotels bedroeg in november 50 tot 60 procent, terwijl 70 procent normaal is. Ook de eerste helft deze maand bleef de bezetting laag met uitzondering van 4 en 5-sterrenhotels bij stranden en hotels in Patong. De Thai Hotels Association southern chapter verwacht dat de hotels vanaf kerstmis tot januari voor 90 pct of geheel volgeboekt zijn. Phuket kampt met een overaanbod aan nieuwe investeringen en illegale hotels (Foto: Tourists climb stairs to see Phuket’s Big Buddha, a revered landmark on the southern island)
• Ministerie van Energie begint volgend jaar met het project Energy for All community-owned power waarbij vergunningen voor het opwekken van elektriciteit worden verleend aan de eerste groep aanvragers ad 70-80 miljard baht
• De smog is terug in Bangkok. Dinsdagochtend steeg de concentratie aan PM2,5 stofdeeltjes boven het veiligheidsniveau bij zeven meetstations: Bang Khen Laksi, Phasicharoen, Bang Sue, Pathumwan, Bang Kho Laem en Khong San [Ik tel er maar zes]
• Werkloosheidspercentage in november licht gestegen naar 1,1 procent (429.300 personen), 0.1 procent (60.200 personen) hoger dan in november 2018. Het aantal werkenden steeg met 550 naar 37,71 miljoen
• Een houten loods in Ban Tha Phra Nao (Khon Kaen) en tonnen stoffen om dweilen te maken zijn maandagnacht in vlammen opgegaan. 10 brandweerwagens bestreden het vuur en een graafmachine werd ingezet om het materiaal weg te halen. De brandweer had 2 uur nodig om het vuur onder controle te krijgen, omdat het werd aangewakkerd door de harde wind. De eigenaresse vermoedt dat de brand is aangestoken. De schade bedraagt 2 miljoen baht
• Fabrikanten krijgen geen toestemming van het ministerie van Werkgelegenheid voor prijsverhogingen daar de verhoging van het minimumdagloon met 5 à 6 baht slechts een marginale invloed heeft op de productiekosten
• Lichaam zonder hoofd van een man van middelbare leeftijd aangespoeld op het Bonon strand (volgens fotobijschrift  Ban Baonon) van Tha Sala (Nakhon Si Thammarat). Het lichaam had geen zichtbare tekens van kneuzingen. Een arts schat dat hij al een week dood was
• DSI confisqueert 743 miljoen baht aan vermogen van Forex-3D verdachten, als laatste dure sportwagens ad 43 miljoen baht. Het is de derde ronde aan inbeslagnames in deze fraudezaak
• Veel onderwijzers en ouders maken zich zorgen over de geplande opheffing de komende drie jaar van 5.447 kleine scholen om die te laten opgaan in grotere scholen. Volgend jaar wordt met 1.398 kleine scholen begonnen. Op 3.000 kleine scholen die niet geschikt zijn om te fuseren (o.a. vanwege de ligging), wordt de onderwijskwaliteit versneld ontwikkeld [geen details]
• Phatthalung: Leraar Engels (55) aangehouden die tweelingbroers heeft geëlektrocuteerd. Hij had in zijn boomgaard schrikdraad op de grond gespannen omdat bijna elke nacht limoenen werden gepikt, niet wetende dat dit dodelijk kon zijn. De man wordt vervolgd voor eerstegraads moord alsmede voor het verbergen van de lichamen van de tweeling. De politie vermoedt dat meer personen erbij betrokken waren
• Menselijke skelet, omwikkeld met een laken, gevonden in een auto die in een irrigatiekanaal in Saraburi lag. De politie vermoedt dat het om de 36 jaar oude saleswoman (ongev. vertegenwoordiger) gaat die 3 jaar geleden vermist raakte. De auto kwam boven water omdat het waterpeil in het kanaal was gezakt. Haar vader heeft verklaard dat ze ook een steakshop en verhuurbedrijf van Thaise klederdracht had
• Het secretariaat van het Huis van Afgevaardigden heeft voor de vierde keer uitstel verleend voor de oplevering van het nieuwe parlementsgebouw, ditmaal tot 31 december volgend jaar (Foto: het gebouw in juni)
• Min. Financiën wil volgend jaar een aandelenmarkt vormen voor buurtbedrijven, zodat ze fondsen kunnen werven om uit te breiden wat ten goede komt aan de lokale economie
• Legercommandant Apirat ontkent berichten dat partijleider Thanathorn (Future Forward) de militaire dienstplicht zou hebben ontdoken door een vals Sor Dor 9 formulier te gebruiken. Apirat zegt dat die berichten ongegrond zijn, Thanathorn heeft aan alle verplichtingen voldaan
• 4 op de 10 jongeren beschouwen klimaatverandering als een van de belangrijkste kwesties waarmee de wereld kampt. Dat blijkt uit een onderzoek van Amnesty International onder 10.000 personen van 18 tot 25 jaar in 22 landen.
Kumi Naidoo, AI’s vertrekkend secretaris-generaal zegt: ‘Dit is een waarschuwing voor wereldleiders dat ze veel meer stringente actie moeten nemen om de klimaatcrisis aan te pakken anders riskeren ze de jonge generatie verder te verraden.’
• Myanmar’s leider Aung San Suu Kyi, winnares van de Nobelprijs voor de Vrede, is gearriveerd in Den Haag om zich in het Internationale Hof van Justitie te verweren tegen beschuldigingen van genocide waaraan de Rohingya moslimminderheid bloot staat. De zitting duurt drie dagen. In eigen land staken honderden supporters haar een hart onder de riem met slogans als ‘To protect the country’s dignity, stand with Mother Suu’

SSI gezakt, maar startups blijven optimistisch

11 december – De Startup Sentiment Index (SSI) is eveneens als in het tweede kwartaal in het derde kwartaal gezakt. De graadmeter voor beginnende bedrijven (in het Engels startups) zakte van 54,9 naar 51,85. In het eerste kwartaal bedroeg de SSI nog 58,8. Dit blijkt uit een onderzoek van de Government Savings Bank (GSB), die de teruggang wijt aan de haperende economie, behoedzame consumentenuitgaven en verhevigde concurrentie.

De verwachtingen voor de volgende drie maanden zijn daarentegen benign (gunstig) vanwege het hoogseizoen voor het toerisme en economische stimuleringsmaatregelen van de regering. Ook overheerst optimisme over de algehele economische situatie, zegt president Chatchai van de GSB. (Bron: BP, 10 december)

Meer weten? Lees GSB: Startups continue bleeding confidence in Q3.

Bangkok Post associeert zich met Wall Street Journal

11 december – Bangkok Post krijgt een forse kwaliteitsinjectie doordat een overeenkomst is gesloten voor de overname van artikelen uit de Wall Street Journal, een van de meest gezaghebbende kranten in de wereld. De krant meldt het in de zogeheten bovenop (artikel boven de opening) en maakt van de gelegenheid gebruik (liever: misbruik) om zich luidruchtig op de borst te kloppen.

Vice-bestuursvoorzitter Worachai zegt dat de samenwerking twee merken samenbrengt die in termen van kwaliteitsjournalistiek gemeenschappelijke waarden delen. ‘Het partnerschap met de Wall Street Journal toont het belang van Bangkok Post aan om te voorzien in journalistiek van de hoogste kwaliteit en de beste service aan de lezers te bieden.’

De samenwerking geldt voor drie jaar. BP zal van maandag tot vrijdag in het Business katern één pagina reserveren voor artikelen en features van de Amerikaanse krant. Jonathan Wright, directeur van Dow Jones en de Wall Street Journal, zei bij de signing ceremony verheugd te zijn dat BP zich heeft aangesloten bij 44 kranten die al gebruik maken van dezelfde service.

Beste lezers, lieve lezeressen, u zult begrijpen dat ik met moeite bijkwam van het (schamper) lachen toen ik het geroffel op zijn borst van Worachai las. Het motto van de krant luidt The newspaper you can trust, maar zoals u inmiddels moet weten, kom ik te vaak slordigheden, aperte fouten en gefantaseer in de krant tegen om dat motto elke dag waar te maken. Wat een gotspe, dat commentaar van Worachai. Maar dat kwaliteitsjournalistiek wordt toegevoegd aan BP, staat als een paal boven water.

Het artikel gaat vergezeld van een 4-koloms foto van de ondertekenaars plus enkele andere bobo’s maar die staat niet op de website, dus kan ik niet laten zien. BP’s hoofdredacteur hangt er een beetje bij want die staat uiterst rechts. In het midden voorzitter Sukikiati van Bangkok Post Plc en Jonathan Wright die het samenwerkingscontract vasthouden.

Wright is de dikste van de acht personen, waaronder één vrouw: Esme Choi, Asia Pacific manager of Commercial Partnerships, Dow Jones. Waar en wanneer de ceremonie plaatsvond wordt niet vermeld, wat bewijst dat – maar nu houd ik mijn mond.

Lot van Future Forward hangt aan zijden draadje

11 december – Bangkok Post opent met het nieuws dat het lot van Future Forward aan een zijden draadje hangt omdat de Kiesraad (EC) vandaag beslist of de door partijleider Thanathorn verstrekte lening aan de partij in strijd is met de organieke wet op politieke partijen. De krant vindt dat belangrijker dan de elf dode zeeschildpadden die in één week zijn gevonden wat ik ik schokkender vind dan de jacht op Thanathorn en zijn bende.

De opening beslaat drie kolommen, waarvan één en nog wat is overgepend, beter gezegd met copy and paste is overgenomen van vorige berichten. De rest bevat wel enig vuurwerk, want FFP woordvoerder Pannika heeft de hand weten te leggen op een document waarin een hoog geplaatst figuur bij de EC voorstelt het ‘doodvonnis’ [mijn woordkeus] te voltrekken over Thanathorn en Future Forward. Concreet: Thanathorn en andere FFP-bestuurders krijgen een politieke ban van 5 jaar en de partij wordt verboden (iets wat het Constitutionele Hof kan besluiten).

Dus de zaak zou al bekokstoofd zijn, nog voordat die besproken is door de Kiesraad. Waar of niet waar? U mag het zeggen, want natuurlijk ontkent de Kiesraad het bestaan van dit document. Pannika zegt dat de zaak ‘politiek gemotiveerd’ is, zoals dat heet, maar de Kiesraad ontkent ook dit in een uitgegeven verklaring. De raad zegt de juste procedure te hebben gevolgd en Thanathorn en de partij alle gelegenheid te hebben gegeven om zich te verdedigen.

Nou ja, ze doen maar daar in politiek Thailand, het zal me worst wezen. Ik heb en passant een eenvoudig ontbijtje verorberd van honey stars (cornflakes in de vorm van sterren) en koffie gedronken, het is nog steeds koud, niet bitterkoud maar wel koud met 18 graden, ik ben licht verkouden, voel me niet senang en ga nu even plat om gemiste nachtrust in te halen.

13 zeeschildpadden leggen in 1 week het loodje

11 december – Schokkend nieuws vindt u niet: de vondst van elf dode schilpadden in de zee en aan het strand van de zuidelijke provincies in één week. Ongetwijfeld bezweken aan het oppeuzelen van plastic en ander afval.

Vermaard maritiem wetenschapper Thon Thamrongnawasawat van de faculteit Visserij van de Kasetsart universiteit is ‘geschokt’ door het nieuws dat is gemeld door het Department of Marine and Coastal Resources.

Hij zegt: ‘Dit jaar hebben we al 23 doejongs verloren, wat een record is. Misschien verbreken we ook het record van dode zeeschildpadden. […] De dode dieren laten duidelijk zien dat Thailand zeeafval moet uitbannen.’

Kort nieuws woensdag 11 december

– Het idee voor de constructie van een brug die Koh Samui met het vasteland van Surat Thani verbindt, dat twee jaar geleden voor het eerst werd geopperd, is opnieuw opgedoken. Gisteren brachten lokale toerisme- en gezondheidsfiguren het ter sprake in een vergadering met minister Phiphat (Toerisme en Sport).

Ze denken dat de brug het toerisme kan stimuleren. Een koopman wijst op het voordeel voor toeristen: ze hoeven niet langer in een lange rij te wachten op een veerboot, die tussen 5 en 19 uur vaart, of het vliegtuig nemen.

Patiënten kunnen sneller naar een beter geoutilleerd ziekenhuis op het vasteland worden gebracht. Thans gebeurt dit met speedboten, wat in sommige gevallen wel 6 uur kan duren, zegt directeur Khamrop van het lokale Samui Hospital. Vorig jaar werden 342 patiënten overgebracht, dit jaar al 361.

De kosten van de 18 kilometer lange brug, waarvoor getuige de foto al een ontwerp is gemaakt, zijn begroot op 30 miljard baht. Volgens het ministerie van Toerisme en Sport bezochten vorig jaar 2,6 miljoen toeristen het eiland, inclusief alle bezoekers aan Surat Thani. Ze gaven 64,7 miljard baht uit. Het bericht zegt niets over de reactie van de minister.

– Ik weet niet of het u interesseert, ik denk zo langzamerhand: nou weten we het wel. Ik doel op de opening van pagina 3 over de zaak waarin parlementslid Pareena Kraikupt is verwikkeld. Het bericht meldt dat het Royal Forestry Department (RFD) en het Agricutultural Land Reform Office (Alro) nauw samenwerken om te bepalen of ze juridische actie tegen haar kunnen nemen.

Nou, fijn dat ze samenwerken, het zou pas écht nieuws zijn wanneer ze elkaar de tent uitvechten. Maar ze hebben dan ook een gemeenschappelijk belang, want Pareena heeft 682 rai zogeheten Sor Por Kor land in gebruik genomen (encroached) en 46 rai van een bosreservaat in de provincie Prachaburi.

De RFD heeft al aangifte gedaan, maar het is onduidelijk wie de jurisdictie heeft over het andere gebied omdat het ooit werd beheerd door de RFD en in 2014 werd overgedragen aan Alro. De overdracht vond plaats in een periode toen de kippenboerderij van Pareena al in bedrijf was. Verder besteed ik er geen woord aan. Meer weten? Lees: RFD plots next move in land case.

– Pagina 2 bevat drie berichten. De opening geeft wat extra informatie over het gevonden skelet (woordkeus krant) van een vrouw in een auto die in een irrigatiekanaal in Saraburi lag en boven water is gekomen doordat het waterpeil was gezakt. De politie verhoort de toenmalige vrienden van Klinkaysorn Wongsing (36), een sales representative (handelsreiziger) en eigenaresse van een restaurant en verhuurbedrijf van klederdrachten, die in 2016 vermist raakte.

Twee persons of interest zijn een mede-vertegenwoordiger in kunstmest, die in Samut Prakan woont, en een man die financiële steun verleende voor beide bedrijven. Volgens familieleden ging ze met de collega-vertegenwoordiger om en had in zijn kantoor overnacht voordat ze verdween.

De voormalige echtgenoot assisteert de politie bij haar onderzoek. Echter, kort voordat Klinkaysorn verdween, had ze een klacht ingediend bij de politie in Sing Buri dat haar ex-echtgenoot geprobeerd had haar aan te vallen (aan te randen?).

Tot nu toe heeft de politie de moeder van het slachtoffer en een ander familielid ondervraagd. De volgende die worden ondervraagd, zijn haar zuster en de vier ooggetuigen die de auto hebben opgemerkt. De wagen die op zijn kop lag, werd maandag op het droge gebracht. Dat kostte al met al drie uur.

Afijn, als ik het zo allemaal op me laat inwerken is weer een nieuwe KRIMI in de maak. De politie meent dat ze vermoord is – ja, Thailands dienders zijn niet op hun achterhoofd gevallen.

– Verder op de 2 het bericht dat Airports of Thailand geen felle strijd verwacht over de concessieverlening voor belastingvrije winkels op Don Mueang. Vandaag neemt ze de biedingen in ontvangst en maakt bekend wie een bod hebben uitgebracht.  Naar verwachting zijn dat vijf bedrijven  waaronder King Power en een consortium van Bangkok Airways en Lotte Duty Free.

AoT-president Nitinai zegt dat de strijd minder fel zal zijn dan om de concessies voor de luchthavens Suvarnabhumi, Phuket, Chiang Mai en Hat Yai omdat de geïnteresseerde bedrijven de beperkingen van Don Mueang kennen. De passagierscapaciteit is beperkt omdat niet meer startbanen kunnen worden aangelegd, waardoor het aantal vluchten op de lange termijn niet kan worden uitgebreid.

De belastingvrije winkels bestrijken een gebied van 4.000 vierkante meter in de twee terminals van Don Mueang. De huidige sessie loopt in september 2022 af.

– Derde bericht op de 2. Forensische testen op haarzakjes van een vrachtwagenchauffeur die vorige maand in Sam Rot Yot (Prachuap Khiri Khan) is aangehouden op verdenking van drugsgebruik hebben geen sporen van methamphetamine gevonden zoals verwacht, zegt minister Somsak (Justitie).

Maar de testen hebben wel sporen van mitragynine aangetroffen, een actieve alkaloïde in kratom. De chauffeur heeft toegegeven dat hij kratom, een plant die beschouwd wordt als narcoticum, gebruikt tegen maagontsteking en diarree. Waarom de minister himself zich met deze zaak bezighoudt, begrijp ik niet, maar er is ook veel in Thailand wat ik niet begrijp. Bij de aanhouding vond de politie 1 speedpil in zijn wagen. Oei, oei, oei…

– Als laatste pagina 3, die opent met de al uitgekauwde zaak van Pareena en verder berichten bevat die al aan de orde zijn geweest in Nieuws van de webiste plus de rubriek In Brief met vijf kortjes. Het enige min of meer nieuwe bericht is een verklaring van het secretariaat van het Huis van Afgevaardigden dat het uitstel met 382 dagen van de oplevering van het nieuwe parlementsgebouw ‘rationeel’ is. Het is de vierde keer dat de oplevering wordt uitgesteld. Het complex had aanstaande zondag klaar moeten zijn.


 

Mayra Andrade – Ilha de Santiago (Official Video). https://youtu.be/bkDEw6HI20w

Mayra Andrade is een Kaapverdische zangeres die woont en registreert in Lissabon, Portugal. Vaak wordt Andrade, in vergelijking met Cesária Évora, geprezen om haar moderne interpretatie van de traditionele Kaapverdische morna-muziek.


 

Commentaar: Onderwijs moet op de helling

10 december – De reactie van de beleidsmakers op de resultaten van de Pisa test 2018 bewijst dat niet alleen het Thaise onderwijs dient te veranderen. De resultaten laten zien dat Thaise leerlingen in de drie geteste vakken lezen, mathematics (rekenen, wiskunde) en science (natuur- en scheikunde) slechter presteerden dan de (600.000) leerlingen (van 15 jaar) in de meeste andere (79) landen.

Sinds Thailand in 2000 is begonnen deel te nemen aan de test van de Organisation for Economic Co-operation and Development zijn de scores van Thaise leerlingen lager dan het internationale gemiddelde.

Vergeleken met de vorige test in 2015 zakte de score bij lezen met 15 punten naar 393 punten (ver onder het gemiddelde van 487), sciences steeg met 4 punten naar 426 punten (internationaal gemiddelde 489) en mathematics steeg met 3 punten naar 419 punten (ook 489).

De significante daling van de leesscore is zorgwekkend, schrijft BP in haar hoofdredactioneel commentaar van gisteren, omdat lezen een basisvaardigheid is en leerlingen in staat stelt geschreven teksten te begrijpen, gebruiken en erover te reflecteren teneinde leerdoelen te bereiken en kennis en analytische vaardigheden te verwerven.

Reagerend op de resultaten van de Pisa test, klonk minister Nataphol (Onderwijs) optimistisch; hij zei trots te zijn op de kleine verbeteringen in mathematics en sciences. ‘Dit bewijst dat het ministerie met succes beide vakken heeft ontwikkeld.’

Ook enkele onderwijsfunctionarissen verdedigden het Thaise onderwijs; ze zeiden dat de scores van beroemde scholen, die beide vakken een hoge prioriteit geven, en van university demonstration schools op gelijke hoogte of beter zijn dan van landen die in de top van de test staan.

BP hekelt deze vergoeilijkende reacties: In plaats van overdreven optimistisch en defensief te zijn, dienen beleidsmakers en functionarissen de realiteit te accepteren en serieuze actie te ondernemen om de kwaliteit van het Thaise onderwijs te verbeteren. De Pisa resultaten dienen de minister eraan te herinneren dat het onderwijsstelsel armzalig blijft en dat de afgelopen 20 jaar lesgeven en leren niet significant zijn verbeterd. De huidige resultaten dienen hem niet trots te maken op ons onderwijs.

Het commentaar gaat nog een tijdje door, onder andere over het onderwijsbudget (elk jaar toegenomen en het grootst van alle ministeries), ongelijkheid (de ‘gigantische’ kloof tussen socio-economisch bevoordeelde leerlingen in steden en minderbedeelde leerlingen op plattelands scholen is groter geworden) enzovoort. Maar ik stop nu want het belangrijkste is gezegd, behalve: Ontslaan die nitwit van onderwijsminister. (Bron: BP, 9 december) Meer weten? Lees: Education needs change.

The Carnival Fantasy cruise ship leaves PortMiami, in Miami Beach, Florida, US on June 20, 2016. The Caribbean and Mediterranean could eventually be rivalled by Southeast Asia, a budding hotspot for Chinese voyagers

Nieuws van de website 9-10 december

• Global Ports Holding Plc, ’s werelds grootste beheerder van cruisehavens zoekt uitbreidingsmogelijkheden in Thailand, Maleisië, Indonesië en Vietnam om meer bestemmingen toe te voegen aan cruises vanuit Singapore, thans haar enige haven in Azië. De vraag naar cruises neemt sterk toe. Door een groeiende middenklasse is de afgelopen vier jaar het aantal Chinese toeristen verdrievoudigd
• Khon Kaen: Opgewonden honden die in de grond wroetten, hebben geleid tot de vondst van een uiteengereten babylijfje van 4 à 5 maanden. De meeste lichaamsdelen lagen naast de ingang van een school in het dorp Ban Sa-ard
• Pattaya: Ierse toerist (46) zondagnacht op straat in elkaar geramd na een ruzie in een pub. De Ier was 24 uur eerder gearriveerd in Thailand. De politie trof de man half buiten bewustzijn aan met een bebloed gezicht. Hij zegt door tien man te zijn aangevallen, hij vermoedt bewakers van de pub
• Tesco, Engelands grootste supermarktketen, overweegt haar vestigingen in Thailand en Maleisië te verkopen, maar een beslissing is nog niet genomen. Het bedrijf bestudeert de strategische opties
• Voormalig senator Rosana Tositrakul maakt vrijdag officieel bekend dat ze zich kandidaat stelt voor de post van gouverneur van Bangkok. Ze doet mee als onafhankelijk kandidaat. Voormalig minister van Transport Chadchart Sittipunt (Pheu Thai) maakte eerder bekend dat hij op het baantje aast, maar ook als onafhankelijk kandidaat. De verkiezingsdatum is nog niet vastgesteld
• Prachuap Khiri Khan: Vier personen zijn om het leven gekomen en zeven ernstig gewond toen een gecharterd busje waarmee ze van Ratchaburi naar Yala reisden, maandagochtend tegen een boom in de middenberm van de Phetkasem Highway botste
Video: Slam dunk for disabled. Pattaya has hosted a wheelchair basketball tournament, a competition that means more than fun and games for people with physical disabilities
• Maximumsnelheid op delen van snelwegen omhoog van 90 naar 120 km per uur. Uit onderzoek blijkt dat 71 pct van de respondenten voorstander is van de verhoging, zegt minister Saksayam (Transport)
• Voorspelling Kasikorn Research Center (K-Research): 100.000 banen gaan dit jaar verloren en 30.000 volgend jaar agv achteruitgang export, lauwe economische groei en droogte
• Prayut heeft op maandag tijdens een bijeenkomst tgv van International Anti-Corruption Day beloofd de efficiëntie van het anti-corruptie werk te verbeteren. Meer wetten moeten aangepast worden om mazen te dichten
• De zoektocht naar een Poolse toerist en Thaise vrouw voor de kust van Phuket wordt gehinderd door de ruwe zee. Maandag werd voor de derde dag gezocht. De vrouwen kwamen niet terug van een tochtje met een gehuurde kajak
Pirapan Salirathavibhaga heeft abrupt de Democratische partij verlaten, waardoor ook zijn status als partijlijstkandidaat vervalt. Een reden voor zijn vertrek gaf hij niet. Pirapan verloor in mei van Jurin in de strijd om het partijleiderschap, nadat Abhisit zijn functie had opgegeven vanwege de slechte verkiezingsuitslag

Ali Baba en de 30 rovers actief in Thailand

10 december – In het sprookje uit Duizend-en-een-nacht van Scheherazade zijn het veertig rovers, in de Thaise variant 30 en het zijn eerbiedwaardige parlementariërs, senatoren en ambtenaren. Het is ook geen sprookje maar keiharde realiteit. En Ali Baba die de rovers met zijn slavin verslaat, is de rechterlijke macht.

Ja, beste lezers, lieve lezeressen, vandaag sloeg mijn fantasie op hol bij de opening van Bangkok Post, de Thanse variant van het Perzische sprookje. Want More MPs face land scrutiny meldt de krant in een fors lettercorps boven het openingsverhaal. Oftewel: Palang Pracharath parlementslid Pareena Kraikupt (van de kippenboerderij, weet u wel) is niet de enige die illegaal land in gebruik heeft genomen (encroached) maar 21 parlementsleden, 5 senatoren en 4 functionarissen hebben op dezelfde manier rovertje gespeeld. Dat zegt Atchariya Ruangrattanapong, voorzitter van de Help Crime Victims Club.

O, wat kan ik genieten van mijn verblijf in Thailand en mijn onbezoldigd werk als redacteur van Nieuws uit Thailand. Never a dull moment in het land van de Glimlach, de Keuken van de Wereld of hoe het land ook verder gepositioneerd wordt in de toeristenmarkt. De welig tierende corruptie is een dankbaar onderwerp om over te schrijven, vooral vandaag, twee dagen na International Corruption Day waarop Grote Roerganger Prayut heeft beloofd corruptie uit te zullen bannen.

Waarom de club die slachtoffers van misdrijven helpt, de zaak aanzwengelt begrijp ik niet goed want het enige slachtoffer van de vermeende encroachment is de overheid die de grond bezit of maakt Atchariya zich bezorgd over de landloze boeren die een kans mislopen grond toegewezen te krijgen die nu in gebruik is door de 30 rovers?

Overigens gaat de opening grotendeels over Pareena, die ervan beschuldigd wordt haar kippenboerderij op 682 rai zogeheten Sor Por Kor land (grond bestemd voor landloze boeren) en 46 rai aan staatsbos, beheerd door het RFD, te hebben gevestigd. Pareena over wie de krant eerder schreef dat ze de 682 rai zal overdragen aan het Agricultural Land Reform Office (Alro), stelt nu als voorwaarde het recht te willen behouden haar bedrijf voort te zetten, wanneer Alro het land verdeelt onder boeren.

De brief waarin ze dit schrijft, is echter niet acceptabel voor staatssecretaris Thamanat (Landbouw). Hij zegt dat haar gevraagd is een nieuwe brief te schrijven, want deze bevat ‘een clausule die in de toekomst kan leiden tot een juridisch conflict’. ‘Haar verzoek is tegen de regels van het kantoor ten aanzien van de toewijzing van land, daar ze geen arme boer is.’ Dat kan kloppen want in haar [voor politici verplichte] vermogensverklaring aan de NACC heeft ze een vermogen van 163 miljoen baht opgegeven.

De zaak ligt zelfs nog iets ingewikkelder want Thamanat gaat Alro en de RFD vragen een gezamenlijke commissie te vormen om uit te zoeken welk van de twee diensten bevoegd is juridische actie te nemen. Maar dat ga ik niet allemaal uitleggen, want dat verwart de zaak alleen maar. Meer weten? Klik op de kop.

Ali Baba en de veertig rovers is een sprookje uit Duizend-en-een nacht van Scheherazade. Het verhaal handelt over Ali Baba die toevallig ziet hoe een troep rovers hun schatkamer openen met de toverspreuk ‘Sesam, open u’. Als de rovers weggaan, opent Ali Baba de schatkamer om zijn zakken te vullen. De rovers ontdekken hem, maar samen met zijn slimme slavin Morgiana verslaat Ali Baba de rovers.

Kiesraad neemt morgen besluit over lening controverse

10 december – Morgen is een spannende dag voor partijleider Thanathorn (Future Forward) want dan neemt de Kiesraad een besluit of hij de organieke wet op politieke partijen heeft overtreden door zijn partij een lening van 161 miljoen baht te verstrekken. Als de idealistische voorman van de FFP schuldig wordt bevonden, kan de Kiesraad het Constitutionele Hof vragen de partij te ontbinden en Thanathorn voor de rechter laten dagen.

De Kiesraad moet twee vragen beantwoorden: is de lening een donatie want giften van meer dan 10 miljoen baht die binnen een periode van 12 maanden door particulieren worden gedaan, zijn verboden en als tweede: is de lening/gift onwettig verkregen? Een vraag die volgens een bron ook aan de orde moet komen: is de partij in staat de lening terug te betalen, daar de wet politieke partijen verbiedt hun inkomsten te besteden aan terugbetalingen.

De bron zegt: ‘Als je geld leent, heb je de verplichting het terug te betalen. Maar waar halen zij [FFP] het geld vandaan de lening af te lossen? De inkomsten van de partij zijn off-limits in deze zaak. De Kiesraad zal ook moeten besluiten of de lening “inkomsten” of “uitgaven” van FFP zijn en of dit neerkomt op een “hidden transaction”.’

Thanathorn en de FFP redeneren dat de wet niet expliciet leningen verbiedt als inkomstenbron voor politieke partijen, dus de lening kan niet als illegaal worden beschouwd. De lening wordt ook verantwoord op de balans van de partij.

Rest nog te vermelden (herhalen) dat de zaak is aangedragen door Srisuwan Janya, secretaris-generaal van de door hemzelf opgerichte Association for the Protection of the Constitution, een man die om haverklap over van alles en nog wat klaagt en petities indient. In Engeland zou zo iemand een public nuisance heten. Daar zijn het vooral pensionado’s, die bijvoorbeeld ambtenaren bevragen wat ze met het door hen opgebrachte belastinggeld doen.

Kort Nieuws dinsdag 10 september

– Wat biedt de krant vandaag nog meer? Op de voorpagina vrouwelijk schoon, want er staan twee grote foto’s op van de Miss Universe verkiezing in Atlanta (Georgia). Op de ene wordt winnares Zozibini Tunzi uit Zuid-Afrika gekroond door Miss Universe 2018 en op de andere toont de Thaise deelneemster haar avondjurk. Nou ja, jurk? Lijkt meer op een muskietennet, maar wel met een mooi kleurtje.

Verder op de voorpagina drie berichten. De afgelopen 10 jaar is prijzengeld van de staatsloterij ad 10,4 miljard baht niet opgehaald, meldt het Government Lottery Office. Volgens een bron konden sommigen hun prijs niet incasseren omdat ze het lootje waren kwijtgeraakt, maar de meesten controleerden de uitslagenlijst niet goed.

Hij zegt: ‘De mensen controleren of ze de hoofdprijzen bij de twee en drie cijfers hebben gewonnen en negeren de minder populaire categorieën, waaronder de vijfde prijs van 10.000 baht. Hun geluk vervloekend wanneer het gaat om de grote prijzen gooien ze onmiddellijk hun lootjes weg of laten ze achter op de tafel.’

GLO-hoofd Bunsong wijst erop dat prijzen binnen twee jaar na de trekking moeten worden opgehaald, daarna vervallen ze aan de staat. Hij adviseert gokkers de uitslagenlijst zorgvuldig te bestuderen om te zien of hun lotnummer erop staat.

Voor de overheid is de staatsloterij een interessante inkomstenbron. Dit jaar bedroeg de omzet 41,9 miljard baht. De trekking vindt tweemaal per maand plaats: op de eerste en zestiende dag van elke maand.

Tweede bericht: Voormalig partijleider Mingkwan van de New Economics Party is boos op vier parlementsleden van zijn partij die niet samen met de overige oppositie parlementsleden de vergaderzaal verlieten toen er gestemd zou worden over de S44-motie.

Omdat zij en ook enkele andere oppositieleden bleven zitten, was het quorum aanwezig en kon er gestemd worden. Zoals bekend ging het om een herstemming want de eerste keer ontbrak het quorum. In de herkansing sneuvelde de door FFP ingediende motie.

Mingkwan ontkent dat er ruzie is in de partij. ‘Er is niet gediscussieerd over de vorige Huis vergadering maar ik ben beschuldigd van het incident. Ik moet mijn reputatie beschermen, dus ik zeg dit: de parlementsleden moeten hun verantwoordelijkheid nemen voor wat ze deden. Ik heb niets met hen te maken.’

Derde bericht: Vele reservisten hebben zich gisteren opgegeven om als tijdelijk officier in het leger dienst te doen. De rekrutering maakt deel uit van het beleid van het leger om het aantal permanente officieren te verminderen, daar er bezuinigd moet worden. De rekruten tekenen voor 4 jaar, eventueel uit te breiden naar 8 jaar.

In totaal worden 243 personen middels een examen geselecteerd. Tot 19 januari kunnen geïnteresseerden zich nog opgeven. Als ik het goed begrijp maken de baanzekerheid en salariëring de post gewild en de kans na acht jaar op een permanente officierspost.

– Nieuwe bezems vegen schoon en dat doet de nieuw benoemde directeur-generaal van het Department of Airports (DoA) , Thawi Kesi-samang, die gisteren aan zijn eerste werkdag begon. Hij maakte bekend dat de DoA volgend jaar 5,8 miljard baht investeert in verbetering van de belangrijkste (regionale) luchthavens. ‘Ik wil het werk versnellen’, zei hij na door zijn ondergeschikten te zijn gebriefd.

De investeringen vinden plaats op de luchthavens van Krabi (aanleg taxiways), Narathiwat (nieuwe terminal, uitbreiding airport bays) en Buri Ram (idem). Op de luchthaven van Surat Thani wordt een nieuwe internationale terminal gebouwd en de aanleg van een nieuwe luchthaven in Betong (Yala) wordt versneld. Die moet midden volgend jaar in bedrijf komen.

De DoA heeft voor de jaren 2019 tot 2027 een tienjarenplan ad 35 miljard baht. Daarvan wordt 27 miljard besteed aan upgrades tussen 2019 en 2022 van 17 luchthavens en de rest gaat naar verdere ontwikkeling van luchthavens [geen details].

Het bericht meldt verder dat hoge verwachtingen bestaan van Thawi. Hij is benoemd omdat hij in zijn vorige baan bij het Highways Department targets bij de aanleg van snelwegen haalde. Minister Saksayam (Transport) zou hem om die reden bewonderen. Een bron bij de DoA zegt: ‘Saksayam houdt van zijn werkstijl.’

– Pagina 2 opent met dit bericht en bevat verder de rubriek In Brief met vijf kortjes, die deels al bekend zijn, en drie eveneens al bekende nieuwsberichten: verhoging maximumsnelheid, de koude die drie levens heeft geëist en de botsing in Prachuap Khiri Khan.

– Pagina 3 opent met de lening controverse en bevat drie berichten, alle al bekend: de belofte van Prayut om de corruptie uit te bannen, het vertrek van Democraat Pirapan en Rosana’s voornemen een gooi te doen naar de post van gouverneur van Bangkok.

Meer biedt de krant niet, althans aan binnenlands nieuws. Dus eindig ik met de afscheidsgroet Have a nice day, die de eigenaresse van Congo Bongo altijd gebruikt waneer ik er gegeten heb. Dat is een eethuisje op de hoek van het straatje waaraan mijn hotel is gevestigd. De groet gaat vergezeld van twee snoepjes chocolate & almond.


 

La Tendresse – Maurane (L’aventure inattendue de Mimie Mathy). https://youtu.be/f_R34WoiB4Y

Reactie van een luisteraar: Mimie Mathy pleure car c’est une chanson que lui à beaucoup chanté son père quand elle revenais de l’école après avoir subit la moquerie, les insultes et les préjuges des gens.

Claudine Luypaerts, better known as Maurane was a Belgian singer and actress. She was born on 12 November 1960 in Ixelles, Brussels, to Guy-Philippe Luypaerts,a composer and director of Académie de Musique of Verviers, and Jeannie Patureaux, a piano teacher. When she was a teenager she took part in several musical contests.

On 7 May 2018 Maurane was found dead at the age of 57 beside her bath at her home in Schaerbeek in the area of Brussels, Belgium. The following day, the magistrate of the Brussels public prosecutor’s office confirms the opening of a judicial inquiry, although the death of the singer is not considered as suspect. The first conclusions point to a probable heart attack.


 

Commentaar: Tijd om de oorlog met straatverkopers te beëindigen

9 december – Wat bezielt de gemeente Bangkok (BMA) toch om rigoureus een eind te willen maken aan de straatverkoop? De BMA wil het trottoir exclusief ‘teruggeven’ aan voetgangers en rolstoelgebruikers. Al die kramen en eetgelegenheden staan maar in de weg, dus weg ermee is het motto. De toeristische trekpleister Pak Klong Talad bloemenmarkt is daarvan al geruime tijd geleden het slachtoffer geworden.

Afgelopen week leek de gemeente haar strenge houding te hebben versoepeld, ze zou het komend jaar de straathandel weer geleidelijk willen toestaan onder bepaalde condities. Dat heeft gouverneur Aswin op 4 december toegezegd in een overleg met de overheidscommissie armoede- en ongelijkheidbestrijding, zegt senator en commissievoorzitter Sungsidh Piriyarangsan.

Maar BMA-woordvoerder Pongsakorn, nota bene een zoon van Aswin, zegt dat de gemeente helemaal niet voornemens is haar houding te versoepelen. Zulke berichten noemt hij ‘desinformatie die misverstanden oproept’. Dat schrijft hij op de gemeentelijke PR webpagina. Het is op 31 december over en uit.

Ik ontleen deze informatie aan het hoofdredactioneel commentaar van gisteren, waarin de krant de gemeente oproept zich te houden aan de door Aswin gedane toezegging. Ze vraagt de regering tussenbeide te komen en de gouverneur enkele hoognodige adviezen te geven. Ik houd het verder kort; wilt u meer weten, klik hier. (Bron: BP, 8 december)

Tot slot een persoonlijke commentaar. Volgend jaar wordt een nieuwe gouverneur gekozen. Het is te hopen dat de nieuwe man verstandiger is dan de huidige ex-politieofficier die is benoemd door de militaire junta. Tenslotte beschouwt de World Tourism Organisation al tien achtereenvolgende jaren het straatvoedsel van de hoofdstad als een van de tien meest populaire voedingswaren en heeft CNN de stad in 2016 en 2017 uitgeroepen tot ’s werelds straatvoedsel hoofdstad. Adeldom verplicht, dunkt mij.

Nieuws van de website 8-9 december

• Theerathon Bunmathan is de eerste Thaise voetballer die de J-Leage titel heeft gewonnen nadat zijn team Yokohama Marios in de finalematch van het seizoen zaterdag met 3-0 FC Tokyo had verslagen. Theerathon scoorde in de 26e minuut het eerste doelpunt. De J-League is de professionele nationale voetbalcompetitie van Japan, in de J1 league spelen 18 teams
• Een Poolse toerist en een Thaise vrouw, die zaterdagmiddag in een kajak de zee op gingen voor de kust van Phuket, worden vermist. Ze maakten deel uit van een groep van zeven toeristen die vier kajaks hadden gehuurd. De anderen zijn veilig teruggekeerd. De marine en vissersboten zijn op zoek naar het tweetal.
• Yang Talat (Kalasin): Een man die zaterdagnacht de weg overstak is dodelijk geraakt door een pickup truck. De bestuurder zegt dat de man abrupt overstak, waardoor hij niet tijdig kon stoppen. De man belandde op het dak van de wagen
• Na zes maanden in functie te zijn geweest, heeft premier Prayut een onvoldoende gekregen van de respondenten in de Nida Poll. 58 procent vindt dat hij op diverse terreinen slecht heeft gepresteerd, 33 procent zegt dat de regering de economische problemen niet heeft opgelost, slecht voor de mensen heeft gezorgd, gerechtigheid heeft verwaarloosd en dat de genomen acties alleen zijn cronies hebben bevoordeeld
• Samut Prakan: Een olietanker die op 3 december voor de monding van de Chao Phraya was gezonken door de hoge golven, is gelicht en de olievlek van 4 kilometer is door twee marineschepen opgeruimd
• Een vrouw (44) die drie dagen was vermist, is gevonden in een irrigatiekanaal in Rai Pattana Manorom (Chai Nat). Ze was op 5 december op haar motorfiets vertrokken om de oogst op hun rijstveld te inspecteren en niet teruggekeerd, zegt haar echtgenoot. Zondagochtend vonden dorpelingen de motorfiets bij het kanaal
• De in mei overleden voormalige voorzitter van de Privy Council (98) Prem Tinsulanonda is gisteren gecremeerd in Wat Debsirindrawas. Velen togen voorafgaand daaraan naar Wat Debsirindrawas om Prem de laatste eer te bewijzen, zo ook het koningspaar
• Een man die gezien had dat een valide bestuurder zijn pickup had geparkeerd op een plaats bij Big C Chiang Rai 2 gereserveerd voor invaliden, heeft een ruit van de wagen ingeslagen. Hij plaatste een bericht over zijn actie plus video op Facebook
• Thailand wacht nog even met de deportatie van de echtgenote en kinderen van Tun Myat Naing, commander-in-chief van het Arakan leger. Ze waren illegaal Thailand binnengekomen nadat Myanmar hun paspoort had ingetrokken. De autoriteiten gaan eerst een uitgebreid onderzoek doen. Mensenrechtengroepen hebben geprotesteerd tegen hun arrestatie en verzetten zich tegen uitwijzing

Het blijft rillen tot januari

9 december – ’t Is een geliefkoosd gespreksonderwerp momenteel en dat kan het nog wel een tijd blijven want het Meteorologocal Department voorspelt dat het koudefront uit China, waardoor het kwik in het noordelijk deel van het land al is gedaald, de temperaturen in het Noorden en Noordoosten zal blijven beïnvloeden tot eind januari en mogelijk zelfs februari.

De komende dagen zakt de temperatuur in het Noorden en Noordoosten met 1 à 3 graden om aan het eind van de week met gemiddeld 2 graden te stijgen. Op welke temperatuur de thermometer dan staat vermeldt het bericht niet, een smal 5-koloms bericht aan de onderkant van de voorpagina. Wel komen we te weten dat de temperaturen in Bangkok, Central Plains en het Oosten op zijn minst tot morgen blijven variëren van 13 tot 18 graden.

Departementshoofd Somsak Khaosuwan zegt dat de temperatuur per gebied en de hoogte kan verschillen: ‘In bergachtige streken kan die zakken naar 1 graad, dus toeristen en bewoners in de getroffen gebieden wordt geadviseerd jacks te dragen om zichzelf warm te houden.’ [Voorwaar een deskundig en nuttig advies]

Somsak waarschuwt tevens bewoners in deze streken om te letten op aanwijzingen van branden, daar de droge lucht waar het koudefront voor zorgt, de kans op branden kan vergroten.

Hink-stap-springend door de krant

9 december – Het belooft mij energie te geven om actief en alert te zijn; nou, dat kan ik wel gebruiken nu ik op het punt sta een hink-stap-sprong door de krant te maken. De belofte wordt gedaan door Kellog’s cornflakes die vanochtend mijn ontbijt vormen.

Het is een proef, want normaal ontbijt ik met croissant, gekookt ei, jam en broodbeleg. Ik zag de doosjes die 25 gram bevatten en 9,5 baht kosten bij Foodland en dacht: laat ik eens met de sleur breken, het leven is al zo saai. Een mooie hoeveelheid trouwens voor mijn eenpersoons huishouden.

Cornflakes voor ontbijt heb ik leren eten toen ik een jaar in Engeland werkte. Na terugkomst ben ik er een tijd mee doorgegaan en heb de flakes ook vervangen door muesli, wat héél gezond schijnt te zijn. Maar die bevlieging is overgegaan – tot vandaag dus. Koop de volgende keer een grotere verpakking bij voorkeur met cornflakes met een smaakje, want deze waren vrij smakeloos.

Dit, beste lezers en lieve lezeressen, ter introductie op de krant van vandaag die weinig boeiends bevat. Neem de opening: een saai verhaal dat wemelt van de cijfers en plaatsnamen over de geplande aanleg van de HSL Bangkok-Nakhon Ratchasima (een tracé van 3,5 km is bijna klaar), vier dubbelspoorlijnen en drie uitbreidingen van de Red Line (metro).

Het enige aardige bericht op de voorpagina gaat over de man die de ruit van een pickup truck heeft ingeslagen omdat de (valide) bestuurder zijn wagen had geparkeerd op een invalidenparkeerplaats. Moest ik wel om grinniken. De zaak is in der minne geschikt. De man heeft beloofd de schade te vergoeden en dokt 10.000 baht.

De bestuurder zegt het bordje invalidenparkeerplaats niet gezien te hebben en ook niet het bericht te hebben gehoord dat werd omgeroepen met het verzoek de wagen te verplaatsen. ‘Ik heb mijn excuses gemaakt. Maar waarom hadden we dit niet kunnen regelen door te praten?’

Aan computerspelletjes verslaafde jongen steekt z’n vader dood
Ook de opening van pagina 2 is aardig want gaat over vermoedens van corruptie (zie het volgende bericht). Al even pikant is het bericht, eveneens op de 2, dat een jongen van 17 jaar zijn vader heeft dood gestoken omdat die hem een standje gaf over zijn verslaving aan computerspelletjes waardoor hij gestopt is met school.

De knaap is gisteren aangehouden en naar het Surat Thani Juvenile Observation and Protection Centre gestuurd waar hij zal worden ondervraagd door een team multidisciplinaire experts alvorens de politie verdere juridische actie onderneemt.

Regels gelden voor rijk en arm
Verder bevat pagina 2 een Special interview [wat er zo speciaal aan is, ontgaat me maar alla borstklopperij moet mogen] met directeur-generaal Atthapon Charoenchansa van het Royal Forest Department. Hij kwam vorige week in het nieuws omdat hij bij de politie aangifte heeft gedaan van encroachment (kraken, oftewel illegaal gebruik) door parlementslid Pareena Kraikupt van 46 rai van een bosreservaat in Ratchaburi.

Atthapon zegt: ‘We won’t let anyone, especially influential figures, encroach upon forest land’, wat verwoord wordt in de kop: Rules apply to rich and poor. Maar dat is een gotspe voor wie het nieuws op de voet volgt – dat hoef ik verder toch niet toe te lichten?

Pheu Thai slaat verzoenende toon aan
Met pagina 3 ben ik ook snel klaar, want bevat een interview van een halve pagina, nu geen Exclusive interview maar een interview in de rubriek Inquiry Lines, met Pheu Thai secretaris-generaal Anudith Nakornthap. Aan hem is te danken, aldus de krant, dat Pheu Thai een verzoenende toon richting regering aanslaat in tegenstelling tot andere oppositiepartijen, zoals Future Forward die de regering keihard aanvallen.

Pheu Thai kiest voor het kritiseren van beleid in plaats van slamming (Amerikaans Engels voor afgeven op). Klik hier voor het artikel.

Pagina 4 behandel ik in de rubriek Kort Nieuws.

Bouw nieuw parlementsgebouw (weer) vertraagd

9 december – Hiep hiep hoera, we hebben weer irregularities­ – hoe vaak ik dit woord al niet gelezen heb bij (overheids)projecten. Het is natuurlijk een eufemisme voor corruptie en daar is Thailand heel goed in, als ik zo vrij mag zijn dit op te merken.

House Speaker Chuan Leekpai wil dat juridische experts kijken naar weer een verzoek om de deadline voor de oplevering van het nieuwe parlementsgebouw uit te stellen nadat diverse berichten irregularities de schuld gaven voor de vertraging.

Chuan’s actie is een reactie op vragen van voormalig parlementslid voor Bangkok Wilas Chanphitak (Democraten) waarom aannemer Sino-Thai Engineering Plc voor de vierde maal om uitstel vraagt. De huidige deadline verloopt op 15 december en het is onduidelijk welke boete de aannemer krijgt wanneer hij de datum mist.

Chuan zegt: ‘Als House Speaker moet ik de voortgang van het rivieroever complex in de gaten houden, hoewel ik persoonlijk niet betrokken ben bij het contract’, want het contract van 12 miljard baht is verleend door het secretariaat van het Huis van Afgevaardigden. ‘Ik kan niet zeggen wie gelijk of ongelijk heeft. Een team van juridische experts dient naar de zaak te kijken om twijfels weg te nemen. Elke beslissing dient in overeenstemming met de wet genomen te worden.’

Wilas heeft eerder gezegd dat Sino-Thai verplicht is een boete van 12,8 miljoen baht per dag te betalen wanneer de deadline wordt overschreden. Een ingehuurd consultancybureau heeft het verzoek van het bedrijf beoordeeld en gesuggereerd dat het secretariaat het bedrijf nog eens 320 dagen geeft, hoewel het om 502 dagen heeft gevraagd. ‘Dat betekent dat de aannemer tot april 2021 de tijd heeft om het werk af te maken.’

Het nieuwe parlementscomplex is thans voor 70 procent klaar en tal van werkzaamheden moeten nog verricht worden. De aannemer wijt de vertraging aan de ingebruikname van de senaatsvergaderzaal en het parkeerterrein, maar dat excuus snijdt volgens Wilas geen hout, want volgens het contract heeft het secretariaat het recht delen van het gebouw in gebruik te nemen voordat het opgeleverd wordt.

Kort Nieuws maandag 9 december

– Pagina 4 bevat het meeste en meest gevarieerde nieuws: vijf berichten en de rubriek In Brief met vijf kortjes. De gelichte olietanker voor de monding van de Chao Phraya meldde ik al in Nieuws van de website. Als ik het goed begrijp is de olievlek (nog) niet opgeruimd maar alleen door twee marineschepen contained om te voorkomen dat die zich verder verspreidt en er zijn chemicaliën over gesproeid door een vliegtuig en (of?) helikopter van de marine.

– Nog meer marine, want de opening meldt dat de Royal Thai Navy zich beraadt over wat ze noemt een ‘nieuwe situatie’ nadat ze vernomen heeft dat Myanmar zijn attack submarine [rare uitdrukking, heb je dan ook onderzeeërs die niet kunnen aanvallen] naar de Andaman zee gaat sturen voor veiligheidsmissies oftewel voor ‘veiligheid en bescherming van Myanmar’s maritieme belangen’, aldus directeur-generaal Prachachart van het Naval Acquisition Management Office.

De in Rusland gemaakte schuit, die gekocht is van India, begint daarmee op 24 december, een dag voor ‘Vrede op aarde, in de mensen een welbehagen’-kerstmis. Het 3rd Naval Area Command heeft de opdracht gekregen [van wie?] de onderzeeër in de gaten te houden.

Het bericht bevat verder info over de onderzeeër (waterverplaatsing, kwaliteiten, bemanning) en over Thailand’s aankoop van Chinese onderzeeërs. Mag u zelf lezen: Thai Navy to ‘monitor’ Myanmar sub.

– Follow-up op de berichtgeving over de drie chemische bestrijdingsmiddelen waarover zoveel te doen is. Ditmaal een reactie van het Thai Soil Partnership, dat ik niet eerder in de krant ben tegengekomen.

Het TSP, een netwerk van regering, particuliere, academische, religieuze, civiele en publieke sector groepen, heeft bekend gemaakt een voorstander te zijn van het verbod op de drie chemicaliën teneinde de gezondheid van de grond en agrarische praktijken te verbeteren.

De bekendmaking werd donderdag gedaan ter gelegenheid van World Soil Day 2019, tijdens een evenement in het Khao Cha Ngum Land Rehabilitation Project in Ratchaburi met als thema ‘Stop Soil Erosion, Save Our Future’.

Voorzitter Wiwat van de World Soil Assocation zegt: ‘We zijn ons bewust van het belang van grond en water behoud door erosie te verminderen, ecosystemen te beschermen en duurzaam grondbeheer conform koning Bhumibol’s filosofie te steunen.’

Het bericht, een lange 1-kolommer, geeft verder een toelichting op wat er allemaal mis is met de grond en wat er moet gebeuren. Mag u zelf lezen: Soil quality action group pursues farm chemical ban.

Ik ben blij met dit bericht want tot nu toe schreef de krant alleen over de gezondheidsrisico’s van het gebruik van de drie chemicaliën voor boeren en consumenten. Dat ze de grond vervuilen, heb ik nooit eerder gelezen.

– Laatste bericht. Minister Somsak (Justitie) heeft het idee geopperd kratom te schrappen op de lijst van (verboden) narcotica zodat de plant beschikbaar komt voor medisch gebruik. Kratom wordt al 70 jaar beschouwd als drug en gebruikt als stimuleringsmiddel en recreatieve drug. Ook wordt het gebruikt in traditonele medicijnen om ziektes te behandelen zoals dysenterie, diarree en maagpijn.

Somsak zegt: ‘Het is gecatalogiseerd als narcoticum zoals marihuana alhoewel het minder negatieve gevolgen heeft want het stimuleert gebruikers niet ernstige misdrijven te plegen of ongelukken te veroorzaken en het activeert niet het zenuwstelsel.’

– Tot besluit noem ik de dragende plaat (foto) van de pagina waarop een hoofd te zien van een man die zich in het zand van het Mai Khao strand in Phuket heeft ingegraven. De man lijdt aan gedeeltelijke verlamming en denkt dat dit kan helpen zijn ziekte te verzachten. De afgelopen drie maanden deed de 63-jarige dit elke dag twee uur. Toen ik klein was, deden we dit ook soms op het strand, maar niet omdat we ziek waren.


 

Maurane – Sur Un Prélude De Bach. https://youtu.be/xVUfPK4OC6s

Claudine Luypaerts, better known as Maurane (pronounced [moʁan]; 12 November 1960 – 7 May 2018), was a Belgian singer and actress. She was born on 12 November 1960 in Ixelles, Brussels, to Guy-Philippe Luypaerts,a composer and director of Académie de Musique of Verviers, and Jeannie Patureaux, a piano teacher. When she was a teenager she took part in several musical contests.

On 7 May 2018 Maurane was found dead at the age of 57 beside her bath at her home in Schaerbeek in the area of Brussels, Belgium. The following day, the magistrate of the Brussels public prosecutor’s office confirms the opening of a judicial inquiry, although the death of the singer is not considered as suspect. The first conclusions point to a probable heart attack.


 

Nieuws van de website 7-8 december

• Pran Buri (Prachuap Khiri Khan): Vier hoogspanningsmasten door de sterke wind omver geblazen. Eén paal viel op een winkelwoonhuis. Familie en buren moesten een deur forceren om een vrouw die gevangen zat, te bevrijden. Veel elektrische apparaten in tambon Khao Noi werden beschadigd
• Ratchaburi: Parlementslid Pareena Kraikupt heeft 29 percelen ter grootte van 682 rai overgedragen aan het Agricultural Land Reform Office en zal niet vervolgd worden voor encroaching, zegt staatssecretaris Thamanat (Landbouw). Pareena hield op industriële schaal kippen op het land en koeien (foto: boerderij)
• Oppositiepartij New Economics Party (zes parlementszetels) wacht op een formele uitnodiging van de coalitie om over te lopen, maar wanneer geen kabinetspost wordt aangeboden, blijft de partij haar beleid trouw [dus?]. Vier NEP-ers volgden woensdag niet de oppositie toen ze het parlement verliet bij de herstemming over de S44-motie
• Op Koh Samui zijn rode vlaggen gehesen om toeristen te waarschuwen voor de gevaarlijke branding met hoge golven. Kleine boten is geadviseerd niet uit te varen. De harde wind houdt aan tot 10 december. De marine is gevraagd de Tor 111 naar de Nathon pier te sturen om in geval van nood assistentie te verlenen
• Nieuwe visumregels voor toeristen uit Taiwan uitgesteld tot maart. De regel dat ze financiële gegevens dienden te overleggen bij het aanvragen van een visum had de Taiwanese autoriteiten geërgerd omdat Thaise toeristen geen visum voor het land nodig hebben tot 31 juli
• Echtgenote en kinderen van de commander-in-chief van het Arakan leger, een verzetsgroep in Myanmar die vecht voor grotere autonomie voor de deelstaat Rakhine, aangehouden in Thailand
• Phangnga: Twee Roemeense toeristen en de schipper van een boot die door de sterke wind was gestrand op Koh Raya Ring, zijn gered door twee patrouilleboten van het Ao Phangnga National Park
• Thalang (Phuket): Zes personen, waaronder drie Chinese toeristen, zijn gewond geraakt bij een botsing vrijdagnacht tussen twee minibusjes. Een van de busjes was door een rood licht gereden, de politie vermoedt dat de bestuurder in slaap was gevallen. Beide voertuigen sloegen over de kop. Alle slachtoffers zijn naar het ziekenhuis gebracht

Duits tv-programma waarschuwt voor oplichting

8 december – Taxibestuurders die te veel rekenen, producten en diensten waarvoor te veel gevraagd wordt, bendes die nep treinkaartjes en rijbewijzen verkopen en personen die zeggen dat ze agenten van de toeristenpolitie zijn. Komt deze opsomming u bekend voor? Waarschijnlijk wel, want ze hebben betrekking op oplichting van buitenlandse toeristen in Thailand en zijn genoemd in het Duitse televisieprogramma Achtung Abzocke.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft naar aanleiding van de uitzending overheidsdiensten geïnstrueerd de veiligheid voor toeristen op te voeren. Gisteren bogen in Pattaya het plaatselijke kantoor van de Tourism Authority of Thailand, toerismeverenigingen, de Tourist Police en de Immigration Police zich over maatregelen.

Achtung abzocke – Urlaubsbetrügern auf der spur is een programma waarin verslaggever Peter Giesel op zoek gaat naar bedrog in vakantieoorden. Ik heb wat gesnuffeld op internet, maar heb alleen gevonden dat hij in juni in Thailand was. Ik neem de desbetreffend tekst over:

Peter Giesel ist für Sie ins Urlaubsparadies Thailand gereist, um freche Abzockemaschen und Gaunereien aufzudecken – denn nicht nur bei Touristen, sondern auch bei Betrügern, Wucherern und korrupten Offiziellen ist das Land beliebt…

Voor Abzocke vond ik de volgende synoniemen: Bauernfängerei, Beschmu, Betrug, Fraud, Gaunerei, Manipulation, Nepp, Schmu, Schummelei, Schwindel, Täuschung, Trickserei. De enige vertaling die ik heb gevonden, luidt scheur, maar die lijkt me niet juist; liever: bedrog.

BP plaatst het artikel vrij prominent rechtsboven op de voorpagina naast een 4-koloms foto van de koningin [waarom zet de krant nooit haar naam Suthida erbij?] gekleed in toga, die een ceremonie bijwoont ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de Assumption University op de Suvarnabhumi campus in Samut Prakan. Ze kreeg er een eredoctaraat in computerwetenschap.

Ronnakit Ekkasingh, loco-burgemeester van de Pattaya Special Administration, zegt dat de jaarlijkse inkomsten van de stad uit het toerisme meer dan 270 miljard baht bedragen, uitgegeven door 18 miljoen toeristen, waarvan 10 miljoen buitenlanders. ‘Het is belangrijk om hun veiligheid te waarborgen.’

Wat is er zoal afgesproken op de vergadering? Puntsgewijs: Het werk van diensten wordt geïntegreerd om voorbereidingen te treffen voor het hoogseizoen, er komt een commandocentrum bij de Bali Hai Pier in zuid-Pattaya, er worden gezamenlijke oefeningen gehouden om voorbereid te zijn op misdrijven, overstromingen, branden en ongelukken te land en ter zee en er komen maatregelen [geen details] om ervoor te zorgen dat toeristen eerlijke prijzen betalen voor goederen en diensten.

Hoofd Worapong van de Tourist Police Division 1 zegt dat er veel geklaagd wordt over oplichting maar ernstige misdrijven tegen toeristen zijn zeldzaam. ‘De meeste zaken hebben te maken met ruzies tussen buitenlanders.’

Hij wijst erop dat talrijke CCTV-camera’s zijn geïnstalleerd en er komen er nog meer bij. De toeristenpolitie is op een strook van 3 km van het strand van 22 tot 4 uur verantwoordelijk voor de veiligheid. Het strand wordt verdeeld in drie zones, in elke zone worden negen agenten gestationeerd.

Politieagenten zijn kwetsbaar en hebben hulp nodig

8 december – THE COPS WHO OPT TO DIE kopt BP vandaag in vette kapitalen boven de opening (De dienders die ervoor kiezen om te sterven), een achtergrondverhaal met ‘schokkende’ cijfers over het aantal politieagenten die de hand aan zichzelf slaan. Sinds 2008 zijn dat er 396 oftewel 18 op elke 100.000 agenten, meer dan het gemiddelde aantal suïcides van de bevolking, want volgens wereldgezondheidsorganisatie WHO maken 14 Thai per 100.000 personen een eind aan hun leven.

Volgens een studie van de RTP zijn de meeste slachtoffers officieren met de rang van sergeant-majoor en senior sergeant-majoor die bij de misdaadbestrijding werkten. Velen zijn geknakt door persoonlijke problemen, zoals familieconflicten, gevolgd door hoge schulden en ziekte. Het zijn vooral officieren van 25 jaar en ouder die suïcide plegen; wanneer ze de leeftijd van 50 jaar bereiken spelen ziektes een grotere rol.

Uitzichtloosheid en en depressie werken suïcide in de hand. ‘Wanneer ze in deze gemoedstoestand wapens dragen of alcohol gedronken hebben, kan een plotselinge impuls zichzelf te doden gemakkelijk volgen’, zegt psycholoog Winai Thongchai, die werkzaam is in het Police General Hospital en tevens vice-voorzitter is van de Thai Clinical Psychologist Association.

‘Politieman is al een stressvolle baan en wanneer die gepaard gaat met kennis over wapens, kan dat fataal zijn. Scheidingen, vaak veroorzaakt doordat de officieren weinig tijd doorbrengen met hun gezin, maakt ze ook vatbaar voor een tragisch einde. Cops can be very lonely. Als ze gestresst zijn door het werk, hebben ze steun nodig van de familie, iemand die voor ze zorgt. Werkstress, familieproblemen of zelfs schulden kunnen agenten aanzetten om te drinken als een manier om problemen te onderdrukken. Maar met een vuurwapen in de hand, kunnen ze depressief raken en knappen.’

‘Een andere reden waarom agenten de hand aan zichzelf slaan is wanneer ze overgeplaatst worden naar posities als inquiry agent. Zeven van de twintig officieren die dit jaar suïcide pleegden, waren inquiry officer. De meesten waren uit andere divisies overgeplaatst.’

Tot zover mijn samenvatting van het nogal lijvige artikel dat de halve voorpagina en de halve pagina 3 beslaat. Wat er voor maatregelen zijn en worden genomen om de trend te keren, mag u zelf lezen. Klik hier.

Kort Nieuws zondag 8 december

– Wat biedt de krant nog meer? Op pagina 2 drie artikelen met als opening dat parlementslid Pareena Kraikupt er in toegestemd heeft de 682 rai Sor Por Kor land, waarop ze een kippenboerderij heeft, over te dragen aan de autoriteiten. In tegenstelling tot wat ik op de website dacht te hebben gelezen, loopt ze nog steeds het risico te worden vervolgd voor encroachment.

Het Agricultural Land Reform Office (Alro) neemt weliswaar geen juridische actie tegen haar, maar het Royal Forest Department kan haar wel laten vervolgen omdat ze ook 46 rai van een bosreservaat in gebruik heeft.

Het tweede bericht meldt dat de koude drie levens heeft geëist. In Nakhon Ratchasima en Chai Nat zijn twee personen van respectievelijk 60 en 92 bezweken aan de kou en in Bung Kan is een man van 38 dood aangetroffen.

Zoals al gemeld heeft het koude weer gisteren veel toeristen naar de hooglanden in het Noorden gelokt. In nationaal park Doi Inthanon in Chiang Mai is de temperatuur gezakt naar 1 graad onder nul. Bloemen en bladeren zijn bedekt met rijp wat toeristen aldus de krant excites (opwindend vinden).

Derde bericht: ‘Creativiteit, entrepeneurschap en emotioneel management zijn drie van de essentiële vaardigheden die jonge mensen in de toekomst nodig hebben daar Thailand demografisch verandert en een digitale verstoring meemaakt.’ Dit betoogde Juan Santander, adjunct-vertegenwoordiger van Unicef Thailand, op de bijeenkomst ‘Dare to Dream Fest’. Hij zei dat de vraag ­what-do-you-want-to-be mogelijkheden meer beperkt dan opent.

‘Toen ik jong was, hield ik van die vraag omdat ik Spider Man wilde worden. Maar toen ik 15 was, hield ik er niet van omdat ik het gevoel had iets te moeten kiezen voor de rest van mijn leven… Stop deze dromen niet in een doosje. Verbind ze niet met een specifieke baan. Hou ze open en laat ze je tot gids zijn. Het zijn meer kompassen [die de richting aangeven] dan kaarten [die je de exacte locatie vertellen].’ Meer weten? Lees: Daydream believers look to the future.

– Met pagina 3 ben ik snel klaar. De pagina opent met het al in Nieuws van de website gemelde nieuws dat de New Economics Party (6 parlementsleden) wacht op een uitnodiging van de coalitie om zich bij haar aan te sluiten.

Een tweede bericht gaat over Elon Musk die een Britse grotonderzoeker in een boze tweet een ‘paedo guy’ heeft genoemd. Een jury in Los Angeles vindt dat geen smaad. De zaak was eerder in het nieuws, maar omdat ik dacht dat het buitenlands nieuws was, heb ik die niet gevolgd.

Musk, CEO bij Tesla, had de irritatie gewekt van Vernon Unsworth, die vorig jaar deelnam aan de redding van de twaalf voetballertjes en hun coach uit de Tham Luang grot. Hij noemde de hulp van Musk een ‘PR-stunt’ en dat ergerde Musk op zijn beurt weer.

De pagina bevat verder de overlees van de opening en de rubriek News Bites met vijf kortjes. Waarom In Brief op zondag een andere naam heeft, begrijp ik niet. Past News Bites beter bij de zondag dan In Brief?

Mooie foto trouwens in het hart van de pagina. Roeiers die oefenen met de royal barges voor de vlootschouw op 12 december ter gelegenheid van de kroning van de koning. Ze hebben hun mooie pakkies al aan. Op de achtergrond het Grand Palace.

Als laatste noem ik de pagina Urban Life, gewijd aan Creative City Bangkok. Die eretitel heeft de hoofdstad eind oktober gekregen van het Creative Cities Network van Unesco in de categorie Design. De kop luidt: Bangkok’s creative city tag to spur economy. Lezen!

Ik eindig met enkele foto’s uit het artikel.

Majestic palace: A view of the two-century-old Grand Palace and its surrounding neighbourhood. Bangkok was honoured as a Creative City under the Design category in Unesco’s Creative Cities Network on Oct 30.

Creative vibes: Kadee Jeen, a community in Thon Buri’s Klong San, has received a landscape redevelopment fund to prepare for Bangkok’s 250th anniversary in 2032.

Time for a rejig: Pavement redevelopment in Phahurat, known as major textile market near the Yaowarat Chinatown area.

Innovative solution: Water turbines in Chulalongkorn University Centenary Park both help clean the water and generate electricity.


 

Rokia Traore – Sabali. https://youtu.be/92ahok3oy6Q

Rokia Traoré (1974) is een met prijzen bekroonde Malinese zangeres, tekstschrijfster en gitaarspeelster. Traoré is geboren in Mali als lid van de Bambara bevolkingsgroep. Haar vader was diplomaat, met als gevolg dat ze gedurende haar jeugd veel heeft gereisd, onder andere naar Algerije, Saoedi-Arabië, Frankrijk en België.


 

Commentaar: De Mekong is aan ’t verhongeren

7 december – Heldere uitleg in het hoofdredactioneel commentaar van BP over het zogeheten hungry water effect, waardoor de Mekong op enkele plaatsen, zoals in Nakhon Phanom, Chiang Rai en Ubon Ratchathani in kleur is verschoten van roodachtig-bruin naar helder blauw. De veranderde kleur is een symptoom van een zieke en verhongerende rivier. Ecologen en waarnemers wijzen naar de belangrijkste boosdoeners: de dammen bovenstrooms.

De Mekong is gewoonlijk roodachtig-bruin omdat ze rijk is aan sediment. Elk jaar stroomt 160 miljoen ton sediment van de bovenstroom in China naar Vietnam’s rice bowl in de Mekong Delta.

Volgens WorldFish absorberen sedimenten voedingsstoffen, zoals fosfor en stikstof alsmede organische deeltjes, en transporteren ze door de rivier naar de flood plains. Ze beïnvloeden de ademhaling, voeding, reproductie en migratie van de visvoorraad en bemesten de grond in de floodplains waardoor deze voedingsrijke rivier een belangrijke oorzaak vormt waarom landbouw en visserij in de regio zo overvloedig zijn.

De afgelopen week merkten bewoners in de drie genoemde provincies de kleurverandering op. Ecologen zeggen dat dit het resultaat is van een verlies of vermindering van sediment, wat resulteert in het hungry water effect.

Afgezien van de schade die het berokkent aan de landbouw en visserij, is de nu oceaanblauwe rivier hongerig naar sediment en zal ze beginnen sediment te absorberen van de oevers, op de lange termijn resulterend in ernstige erosie. In de Mekong Delta zijn mensen al enkele jaren getuige van het hongerige water syndroom.

Dus waar is al het sediment naar toe gegaan?

De verminderde hoeveelheid sediment kan worden toegeschreven aan riverbed mining [ontginning?], gebruik van land en klimaatverandering, maar de meest recente verandering van de rivier is hoogst waarschijnlijk te wijten aan de hydropower projecten bovenstrooms die het sediment tegenhouden. De verandering valt samen met het in bedrijf komen van de Xayaburi dam in Laos in oktober, de eerste van elf in de benedenstroom van de Mekong geplande dammen.

Wetenschappelijke studies, uitgevoerd op initiatief van de inter-gouvernementele Mekong River Commission, tonen aan dat bestaande en geplande dammen in de Mekong volgend jaar cumulatief 67 procent van het sediment zullen tegenhouden en in 2040 97 procent.

Dit zal gevolgen hebben voor ecosystemen en de landbouw en visserij schaden, tenzij deze projecten effectieve maatregelen nemen om te voorkomen dat sediment wordt tegengehouden. Maar werken deze maatregelen? Over de dammen in China is weinig bekend, de ontwikkelaar van de Xayaburi dam heeft voor de MRC-studie slechts ‘beperkte’ gegevens verstrekt.

Zelfs met deze beperkte informatie zijn de bevindingen alarmerend. De studie concludeert dat maatregelen grotendeels ineffectief zijn omdat 80 procent van het sediment ‘de eerste paar jaar tot tientallen jaren door deze dam wordt tegengehouden’.

Het commentaar besluit met de verzuchting dat de Mekong hongerig is geworden en soon it could be mankind’s turn oftewel: spoedig is de mensheid aan de beurt. (Bron: BP, 6 december) (Zie voor alle berichten over de Mekong de pagina Mekong: brood uit het water)


 

Nieuws van de website 6-7 december

• De Mekong in Nakhon Phanom heeft een aquamarijn kleur aangenomen die toeristen bekoort maar een indicatie vormt van de problemen veroorzaakt door de bovenstroomse dammen. Door de dammen wordt minder sediment aangevoerd waardoor de oevererosie toeneemt. een verschijnsel dat bekend staat als hungry river effect. Het waterpeil is ook ongebruikelijk laag wat een probleem vormt voor vissers en boeren. [oud nieuws maar de foto is te mooi om niet te laten zien]
• Onderwijsminister Nataphol beschuldigt FFP parlementslid Chirat Thongsuwan in Chachoengsao van propaganda; hij bezoekt scholen en stookt leerlingen op tegen de dienstplicht die zijn partij wil afschaffen. De minister zegt: Het ministerie steunt al leerlingen om te leren over democratie door diverse buitenschoolse activiteiten, zoals de leerlingenraad
• Waterbeheersplan in de maak voor de Eastern Economic Corridor (EEC), daar de vraag naar water enorm zal toenemen naarmate het gebied verder wordt ontwikkeld
• Bang Phli (Samut Prakan): Cambodjaanse bouwvakker op bouwplaats gedood en een ander gewond doordat een sectie van betonnen muur (gewicht 3 ton) was gevallen door de harde wind
Tien gedupeerden doen bij de TCSD aangifte van oplichting door de eigenaar van de Nadia Shop, een online winkel die kleding uit China zou verkopen. Ze zeggen 10 miljoen baht te hebben geïnvesteerd, maar de kleding werd nooit geleverd en de eigenaar is verdwenen
• UTCC: Consumentenvertrouwen index gezakt van 70,7 in oktober naar 69,1 in november, het laagste niveau in 67 maanden. Ondanks stimuleringsmaatregelen van de regering voelen consumenten zich onzeker over de politieke stabiliteit en economisch herstel, gezien de vermindering van de export, de VS-China handelsoorlog en Brexit
• Pollution Control Department (PCD) lanceert volgend jaar in enkele overheidsgebouwen een afvalwater campagne, die reduce en reuse tot doel heeft, want het volume aan geloosd afvalwater is toegenomen met 60 procent. 180 departementen doen mee aan de campagne
• Minimumdagloon gaat op 1 januari omhoog met 5 à 6 baht van 308-330 baht naar 313-336 baht, indien het kabinet akkoord gaat met het voorstel van de nationale looncommissie. Ongeschoolde arbeiders hebben recht op 315-320 baht
• Agricultural Land Reform Office neemt 682 rai aan grond in Ratchaburi van parlementslid Pareena Kraikupt in beslag. Haar kippenboerderij ligt op grond bestemd voor landloze boeren. Donderdag legde de RFD al beslag op 46 rai die in een bosreservaat lag
Video: Where Gen Y’s money goes. Thai millennials spend 1.37 trillion baht a year on their favourite consumer goods. Here’s how they spend the money. BKPgraphics | Kanokporn Laorvilai
Vakantieverblijf Chumphon Cabana Resort and Diving Centre dat de sufficiency filosofie van koning Bhumibol toepast, is gered doordat duizenden supporters geld hebben gestort om een veiling te voorkomen. Het kampt met een schuldenlast van 130 miljoen baht en heeft tot nu toe 144 miljoen baht ontvangen.
• Songkhla: Arrestatiebevelen zijn uitgevaardigd tegen vier leden van een familie op verdenking van de illegale opsluiting van en poging tot moord op een 50-jarige vrouw die ze beschuldigen van de diefstal van 300 gram crystal methamphetamine (ice). Ze hadden de drugs verstopt bij haar onderkomen om te worden opgehaald door een klant.
Een 17-jarige in de zaak heeft bekend het viertal naar haar te hebben gebracht. Ze belaagden de vrouw, overgoten haar met benzine en staken haar in brand. De vrouw, die afval verzamelt, zei de drugs al in water te hebben opgelost. Ze is met ernstige brandwonden opgenomen in het ziekenhuis
• Honderden gasten van de Holiday Inn Express in Pattaya zijn in paniek gevlucht toen het hotel vrijdagochtend om half vijf in brand vloog. De tweede verdieping van het acht verdiepingen tellende gebouw brandde uit. De brandweer had het vuur binnen een half uur onder controle. De schade bedraagt 3 miljoen baht, niemand raakte gewond
• Touroperators in Nakhon Phanom werken samen met dorpelingen om meer cruiseroutes over de Mekong te ontwikkelen die lokale gemeenschappen met elkaar en nabijgelegen provincies verbinden om culturele en religieuze diversiteit te promoten
• De Belastingdienst waarschuwt 3 miljoen individuen en 200.000 bedrijven om belastingaangifte te doen op straffe van een onderzoek naar achterstallige betalingen
• De Bangkok Mass Transit Authority heeft een busroute geopend tussen luchthaven Don Mueang en twee nieuwe BTS skytrain stations bij de Kasetsart universiteit: Ratchayothin en Sena Nikhom, ook wordt gestopt bij het Vibhavadi Hospital

Werkers krijgen piepklein Nieuwjaars cadeau

7 december – Bangkok Post opent vandaag met het besluit van het National Wage Committee het minimum dagloon met 5 tot 6 baht te verhogen. Het besluit heeft voornamelijk positieve reacties opgeleverd want de afgelopen twee jaar is het minimumloon constant gebleven. Alleen de Federation of Thailand Industries is er niet blij mee. ‘De timing is niet goed’, zegt Suchart Chantaranakaracha namens de FTI. ‘Het zal de economische problemen die het land belagen, erger maken.’

Suchart wijst erop dat diverse fabrieken gesloten zijn, dat sommige bedrijven arbeiders hebben laten afvloeien en dat vele van plan zijn te sluiten, dus de verhoging kan de final straw zijn. Maar Suchart Thailuan, president van het National Congress of Thai Labour, zegt dat de sluiting van zo’n drieduizend fabrieken het afgelopen jaar niets te maken heeft met de verandering van het minimumloon. ‘Ze zijn het resultaat van mismanagement en de algehele economische condities.’

Permanent secretaris Suthi van het ministerie van Werkgelegenheid zegt dat de commissie haar besluit heeft gebaseerd op diverse factoren, zoals de kosten van levensonderhoud, het vermogen van werkgevers om te betalen, inflatie en lokale en mondiale economische condities.

Directeur-generaal Wichai van het Internal Trade Department zegt dat de verhoging slechts een miniem effect heeft op de productiekosten daar de meeste fabrikanten machines gebruiken. Wanneer ze hun prijzen willen verhogen, beoordeelt het departement of de productiekosten consistent zijn met de gevraagde verhoging. Maar tot nu toe heeft geen enkele fabrikant zo’n verzoek gedaan.

Directeur Thanavath van het Centre for Economic and Business Forecasting van de UTCC zegt dat de verhoging tegemoet komt aan de economische malaise en vice-voorzitter Sanan van de Thai Chamber of Commerce noemt de verhoging acceptabel omdat die minder dan 2 procent is van het minimumloon. Hij is blij dat er nu duidelijkheid is, want gesproken is over een verhoging naar 400 baht. Hij zegt: ‘De verhoging zal weinig effect hebben op grote bedrijven, maar kleine en middelgrote bedrijven lijden er misschien onder.’

Fishing trawler operators and fishing boat crew in Trat gather at the provincial hall to call for the relaxation of rules and threaten to take their protests to Bangkok if their 11-point demand is not met

Vossers pritesteren tehen nieuqe tegels

7 december – Wat een rare kop staat er boven dit bericht. Hoe komt dat nou? Dat zal ik u uitleggen. Het is hier zo koud dat ik rillend voor mijn laptop zit en mijn handen niet stil kan houden. De temperatuur in de hoofdstad bedraagt ongeveer 16 graden en ik denk in mijn kamer nog een paar graadjes lager. Normaal draag ik boxershorts als ik aan het werk ben, verder niets, maar vandaag zit ik ingepakt in pantalon, polo (nog wel met korte mouwen) en ik overweeg sokken aan te trekken.

Pagina 2 opent met het protest van duizenden reders en bemanningen van vissersboten, volgens de krant in 22 kustprovincies. Ze verzetten zich tegen de strenge regels van de overheid die tot doel hebben zogeheten IUU-visserij uit te bannen (illegal, unreported en unregulated), want deze eis van de EU kan leiden tot een importverbod voor Thaise visproducten.

De visserijgroepen hebben een lijstje met elf eisen opgesteld en dreigen naar Bangkok te marcheren wanneer de regering er niet aan tegemoet komt. Volgens hen hebben de regels al velen gedwongen hun lier aan de wilgen te hangen.

In de zuidelijke provincie Satun verzamelden vijfduizend werkers in de traditionele en commerciële visserij zich bij het stadhuis; ze overhandigden het elf-puntenlijstje aan de loco-gouverneur met het verzoek het naar premier Prayut te sturen. President Somkiat van de visserijvereniging van Satun, zegt dat indien de regering niet voor 16 december reageert, zo’n 10.000 vissers uit 22 provincies in Bangkok gaan demonstreren. Hij verwacht dat er elke dag 10.000 bij komen.

In de provincie Trat parkeerden vijfhonderd personen honderd auto’s bij het stadhuis en overhandigden aan de loco-gouverneur het eisenlijstje. In Phuket kwamen 300 demonstranten bij het Provinciehuis bijeen. President Somyot van de Phuket visserijvereniging zegt dat de leden onbuigzaam zijn: de regelgeving dient in haar geheel herzien te worden.

Persoonlijke noot: Waarom de vissers nu in het geweer komen, begrijp ik niet, want de gewraakte strenge en m.i. terechte regels zijn niet van vandaag en morgen. Willen de vissers dan de zee leeg vissen en willen ze niet voorkomen dat de Europese importmarkt op slot gaat?

Kort Nieuws zaterdag 7 december

– Wat biedt de krant nog meer? Op de voorpagina twee berichten en een foto van het koningspaar op weg naar een tentoonstelling in Yaowarat, gewijd aan de Chakri dynastie, die hij geopend heeft. Eén bericht meldt dat parlementslid Pareena Kraikupt zeven dagen de tijd heeft gekregen van het Agricultural Land Reform Office om de 682 rai in Ratchaburi die ze in gebruik heeft genomen voor haar kippenboerderij, over te dragen. Wanneer ze dat nalaat, wordt het perceel geconfisqueerd. De grond is bestemd voor arme landloze boeren en niet voor rijke stinkerds [mijn woordkeus].

– Het andere bericht voert [weer!] lastpak Srisuwan Janya ten tonele. Deze maal vraagt hij premier Prayut een onderzoek te laten doen naar de video waarin te zien is dat de dochter van een hoge legerofficier rekruten uitscheldt omdat ze te lang doen over het wassen van haar auto.

Srisuwan vindt dat juridische en disciplinaire actie moet worden genomen tegen de officier omdat hij rekruten huishoudelijk werk laat doen, terwijl ze voor de dienstplicht zijn opgeroepen om het land te dienen. Hij roept Prayut ook op om een bevel te geven dat officieren geen soldaten mogen inzetten als huishoudelijke hulp, wat vrij gebruikelijk is. Doen ze het toch, dan dienen ze ontslagen te worden, zegt Srisuwan.

– Pagina 2 bevat de rubriek In Brief met vijf kortjes (deels al genoemd in Nieuws van de website), twee al bekende berichten (waterbeheersplan voor EEC en arrestatiebevelen voor de familieleden die een vrouw in brand hebben gestoken) en twee nieuwe berichten.

Children at a school in Surin province are all wrapped up in preparation for a swift drop in the temperature.

De koude snap (plotselinge periode van kou of vorst) in de arme provincies van het Noordoosten met temperaturen van rond de 14 graden heeft de verkoop van tweedehands jacks en andere warme kleding aanzienlijk opgedreven. De meeste verkopers op de Klong Thom markt in Nang Rong (Buri Ram) zeggen dat hun dagomzet is verdubbeld. Tweedehands jacks worden er verkocht voor 50 tot 100 baht per stuk. Sommige verkopers zeggen 5.000 baht per dag te verdienen daar klanten soms wel tien kledingstukken kopen.

Een functionaris van het Department of Disaster Prevention and Mitigation in Chiang Mai maakt zich ernstig zorgen over het gebrek aan winterkleding bij mensen in het Noorden. ‘Dat kan invloed hebben op hun gezondheid.’ Hij zegt dat er in 25 districten van Chiang Mai een tekort is aan warme kleding en dekens. Tot nu toe heeft het departement slechts warme kleding kunnen verstrekken aan 30.000 personen oftewel 10 procent van de getroffen bevolking.

Maar er is één sector, die profiteert van de koude. Duizenden toeristen zijn naar Doi Inthanon National Park getrokken en hebben er in het lange weekend hun tenten opgeslagen om vorst te ervaren; de temperatuur is er gedaald naar 9 graden. Gisteren arriveerden 7.000 toeristen in het nationale park. Hotels en herbergen zijn bijna volledig volgeboekt tot maandag.

Het Thai Meteorological Department verwacht dat de temperatuur in het Noorden en Noordoosten tot dinsdag met nog eens 4 tot 8 graden daalt. In Bangkok, het Oosten en de Central Region is het kwik gezakt naar 13 tot 18 graden.

– Het andere bericht meldt dat de 16-jarige motorrijder Amber Garcia Torres uit de Filipijnen donderdag is overleden aan verwondingen die hij zondag heeft opgelopen bij een crash op het Chang International Circuit in Buri Ram in de categorie Underbone 150cc. Torres botste in de derde ronde van Race 2 tegen een andere rijder. Hij werd opgenomen op de IC van het Buriram Hospital. Ondanks the best efforts van de medische staf overleed hij ’s middags op 5 december.

– Als laatste pagina 3 die opent met het bericht dat de New Economics Party (6 parlementszetels) is benaderd om zich aan te sluiten bij de coalitieregering. Dat heeft minister Buddhipongse (Digital Economy and Society) bekend gemaakt. De uitnodiging is een reactie op het (stem)gedrag van vier leden die woensdag in het parlement bleven zitten toen de oppositie uit protest de vergaderzaal verliet bij de herstemming over de vorming van een S44-panel. Meer weten? Lees: Govt looks to bring minnow under its wing.

– Laatste berichten. Secretaris-generaal Piyabutr (Future Forward) dreigt met juridische actie tegen de Kiesraad wanneer blijkt dat de raad zijn bevoegdheid heeft misbruikt in de zaak over de lening aan de partij. Vind ik best, lees het zelf maar: FFP makes threat in loan case.

En nu u toch aan het lezen bent, lees dan ook de volgende twee berichten van de pagina: Thailand new hub, warns drugs czar en Changing MRT line near Kasetsart will cost B10bn.


 

Nostalgia… (Belleza del Silencio… Belleza de la Tristeza…Belleza de sueños del primer Beso…Esperanza del perdido ….Alegría del Hallado en un Ultimo Deseo)… https://youtu.be/ziRLAaSbWSY


 

Nieuws van de website 5-6 december

• Boswachters in nationaal park Thap Lan (Nakhon Ratchasima) hebben zich ontfermd over een olifant die herstelt van verwondingen na aangevallen te zijn door andere jumbo’s. De 60-jarige mannetjes olifant Yoyo is behandeld met antibiotica injecties in zijn spieren. Hij heeft nog weinig zin naar de jungle terug te keren. Hij blijft liever in het Huay Tuey reservoir
• Ratchaburi: Het Royal Forest Department heeft bij de kippenboerderij van parlementslid Pareena Kraikupt een bord geplaatst met de mededeling dat 46 rai in beslag is genomen omdat het in een bosreservaat ligt
• Door gelijkspel tegen Vietnam in de finale van groep B is het over en uit voor voetbalteam U23 War Elephants in de SEA Games
• Het koude weer blijft aanhouden tot maandag met temperaturen in het noordelijk deel van het land die 6 tot 8 graden dalen. Het kwik in Greater Bangkok wijst 13 tot 18 graden aan, in het Zuiden overheersen harde winden. De koudste provincie is Nakhon Phanom met 8 graden
• Na zes maanden voortvluchtig te zijn geweest is in Bangkok een lid van een inbrekersbende aangehouden, die in mei uit een huis in Phuket een brandkast stal met geld en kostbaarheden ad 10 miljoen baht
• Premier Prayut heeft donderdag op de geboortedag van koning Bhumibol op Sanam Luang een tentoonstelling geopend, gewijd aan vaderdag en de monarch. Teven namen hij, kabinetsleden en hun echtgenotes deel aan religieuze ceremonies. Ook elders in het land kwamen mensen bijeen om de vorst te gedenken. De meeste mensen droegen uit eerbied geel, de kleur van Bhumibol’s geboortedag
• Patchanu Noree (44), art director van animatiefilms, is om het leven gekomen toen zijn wagen donderdagochtend vroeg op de Rama IV Road in Klong Toei tegen een elektriciteitspaal botste. Patchanu dankt zijn bekendheid aan de populaire animatiefilm Kan Kluay over een baby olifant die opgroeide om koning Naresuan te dienen in zijn olifantenduel met een Birmese koning
• In een laatste poging de rest van het jaar en begin volgend jaar de export te stimuleren heeft minister Jurin (Handel) beloofd de levering van goederen waarvoor al contracten zijn afgesloten, te versnellen en business matching te promoten. Hij heeft 35 MoU’s getekend voor contracten ad 44,72 miljard baht en business matching deals ad 26,24 miljard baht na zijn recente bezoek aan enkele landen
• De DSI heeft op vier locaties in Bangkok en Nonthaburi nog meer vermogen ad 15 miljoen baht in beslag genomen van Apiruk Kothi, de eigenaar van online makelaar Forex-3D, en van leden van zijn netwerk die bij de fraude waren betrokken

Kwik tuimelt naar beneden; Bangkok rilt

6 december – Het is koud in Bangkok en het wordt nog kouder, voorspelt het Meteorological Department. Morgen zakt de temperatuur naar 13 tot 18 graden in de hoofdstad, in buurprovincies en langs de oostkust.

Zelfs in dezelfde provincie kan de temperatuur variëren afhankelijk van hoogte en het gebied, zegt hoofd Somsak. In de voorsteden van Bangkok is de temperatuur doorgaans lager dan in de binnenstad omdat ze meer groen hebben.

In het Noorden en Noordoosten kan de temperatuur de komende dagen zakken naar 6 tot 12 graden en op bergen naar 1 graad, waar het bijna vriest. Het district Lom Kao (Phetchabun) maakte gisteren kennis met temperaturen van één cijfer, de temperatuur op de berg Phu Thap Boek zakte naar 7 graden.

Het koudste punt werd bereikt om 6.40 uur zegt chauffeur Anusit die toeristen rondrijdt. De temperaturen zijn in Phetchabun de afgelopen twee dagen naar beneden getuimeld. Hij verwacht dat daardoor toeristen worden aangetrokken naar Phu Thap Boek en Khao Kho, een ander hooggelegen gebied in de provincie.

Anusit beschouwt het prettige weer dit weekend als een mogelijkheid geld te verdienen aan toeristen, maar er is één ding waar hij niet van houdt: verkeersopstoppingen die gepaard gaan met de toestroom van toeristen.

Niet alle provincies zijn blij met het koelere weer, besluit het artikel. Kouder weer zal vermoedelijk in het diepe Zuiden leiden tot zwaardere regenval en overstromingen, waarschuwen de meteorologen.

Cobra’s zijn geen verzekering voor regering

6 december – Cobras no insurance for govt kopt BP vandaag boven het openingsartikel, een analyse over de razor-thin meerderheid waarop de regering in het Huis van Afgevaardigden steunt. Dat is pijnlijk gebleken toen een FFP-motie werd goedgekeurd en pas in de herstemming werd afgekeurd dankzij renegade (afvallige) parlementsleden van de oppositie.

De afvalligen, aangeduid als cobra’s, zorgden ervoor dat het quorum aanwezig was, wat bij de eerste stemming niet het geval was omdat alle oppositie parlementsleden de vergaderzaal hadden verlaten. Dat deden ze weer bij de herstemming, maar nu bleven enkele oppositieleden achter; bovendien stemden de tien Democraten die de eerste keer de motie hadden gesteund, nu tegen de motie.

In een exclusief interview met BP zegt Stithorn Thananithichote, directeur van het Office of Innovation for Democracy, een onderdeel van het King Prajadhipok’s Institute, dat het nu duidelijk is waar de cobra’s staan, want de FFP motie werd snel afgeschoten. Hij rekent voor: 261 parlementsleden waren aanwezig, waardoor het vereiste quorum van 249 werd gehaald. De motie werd met 244 stemmen tegen, 5 voor en 5 onthoudingen afgestemd.

Stithorn zegt dat alhoewel de regering kans zag een quorum te ritselen [mijn woordkeus] en een nieuwe stemming kon afdwingen [ook mijn woordkeus] om te voorkomen dat de motie zou worden aangenomen, de gang van zaken bewijst dat het niet gemakkelijk is voor de coalitie, die steunt op een minieme meerderheid, het quorum te handhaven. ‘De regering moet nog steeds aanzienlijke druk uitoefenen om het eerste jaar te kunnen overleven.’

Alhoewel de afwijzing van de motie, die voorzag in de vorming van een commissie om de door de NCPO gegeven art.44 orders eens kritisch tegen het licht te houden, geen high-stakes zaak was voor de regering liggen andere uitdagingen nog in het verschiet zoals het door de oppositie aangekondigde no-censure debate, een interpellatie die kan uitmonden in een motie van wantrouwen. De regering zal dan alle zeilen moeten bijzetten om te overleven.

Tot zover mijn samenvatting. Verder moet u het artikel maar zelf lezen. Klik op de kop.

Koning en koningin bezoeken Yaowarat

6 december – Alhoewel weinig relevant voor mijn lezers, plaats ik toch de graphic met verkeersmaatregelen die gelden tijdens het bezoek van het koningspaar aan Yaowarat, de Chinese wijk van Bangkok. Waarom? Ik ben nu eenmaal gecharmeerd van de graphics die BP produceert; ze zijn van hoge kwaliteit en maken situaties en problemen vaak duidelijker dan woorden kunnen doen.

BP plaatst het kaartje en een vierkoloms foto van het paar prominent op de voorpagina. De foto toont de hoge gasten in een niet nader aangeduide ruimte van het Grand Palace, waar ze kaarsen aansteken tijdens een ceremonie ter herdenking van de geboortedag van koning Bhumibol. Dat kunnen ze heel goed en het is stukken gemakkelijker dan in de open lucht waar de wind vaak de vlammetjes uitblaast.

In Yaowarat woonden – en nu neem ik de aanduiding in de krant letterlijk over – His Majesty King Maha Vajiralongkorn Phra Vajiraklaochaoyuhua and Her Majesty Queen Suthida Bajrasudhabimalalakshana de openingsceremonie bij van de tentoonstelling Chakri Dynasty Glory, samengesteld door de Tio Chew Association of Thailand en andere Chinese verenigingen. Duurt maar 1 dag: vandaag van 10 tot 22 uur.

Verbinding Klong Toey-Laem Chabang komt eraan

6 december – Misschien stamt mijn voorliefde voor graphics uit mijn padvinderstijd toen ik veel gebruik maakte van stafkaarten oftewel topografische kaarten van de Topgrafische Dienst op een schaal van 1:25.000. Prima te gebruiken als wandelkaart en leuk om te zien wat een gebied allemaal aan interessants biedt. Heb ooit in het Westland een hike gemaakt met zo’n kaart in de hand en bij enkele veilingen een kijkje genomen.

Deze graphic staat bij een artikel over een nieuw project dat tot doel heeft het transport naar de Eastern Economic Corridor (EEC) te vergemakkelijken door een expressway netwerk uit te breiden dat de havens van Klong Toey en Laem Chabang met elkaar verbindt. Later dit jaar wordt de inschrijving geopend op het project van 9 miljard baht. Naar verwachting gaat de nieuwe route in 2023 open. De al vaak genoemde EEC bestrijkt de provincies Chon Buri, Chachoengsao en Rayong.

Kort Nieuws vrijdag 6 december

– Wat biedt de krant nog meer vandaag? Pagina 2 is een fotopagina inclusief bericht over zoals de krant kopt de natie die eer betoont aan koning Rama IX. Gisteren was de geboortedag van Bhumibol, een dag die tevens is uitgeroepen tot vaderdag.

Hoogtepunt was een ceremonie op Sanam Luang, het grote plein bij het Grand Palace, waar premier Prayut, ministers en hun echtgenotes deelnamen aan een religieuze ceremonie. Daarna opende Prayut een tentoonstelling gewijd aan het werk van de koning en vaderdag. De premier prees de koning voor zijn onvermoeibare inzet bij het oplossen van de problemen van mensen, variërend van inadequate gezondheidszorg tot armoede.

De pagina bevat acht foto’s. De aardigste vind ik de foto van een stoomlocomotief die station Hua Lamphong verlaat voor een excursie van een dag naar Chachoengsao. Ik had in mijn jonge jaren een modelspoorbaan, dus dat moet de verklaring zijn voor mijn keuze.

Indrukwekkend is de foto waarop Prayut en ministers, gekleed in hagelwit ceremonieel tenue, op hun knieën liggen met de handen geheven in een wai-gebaar. Ik denk dan altijd: arme wasvrouwen die ze weer schoon moeten zien te krijgen. Dat wil zeggen: de kleding, want de dames en heren kunnen zichzelf wel wassen.

– Als laatste pagina 3 die opent met het voor straatverkopers goede nieuws dat de gemeente Bangkok (BMA) volgend jaar hen weer wil toestaan hun handeltje op straat te hervatten, maar wel onder bepaalde restricties. Senator Sungsidh, voorzitter van een regeringscommissie die armoede en ongelijkheid moet aanpakken, maakte de belofte bekend na een vergadering van de commissie en BMA functionarissen, geleid door gouverneur Aswin.

De BMA heeft verkoop op voetpaden verboden en de verkopers gezegd dat ze voor 31 december hun biezen moeten pakken. Tijdelijke toestemming voor verkoop op 900 locaties is ingetrokken, waardoor 200.000 verkopers worden gedupeerd, aldus Sungsidh.

Aswin zei tijdens de vergadering dat het verbod alleen geldt op grote straten in de binnenstad, niet in kleine zijstraten. Deze maand worden Silom, Yaowarat en Khao San Road op bepaalde tijden veranderd in voetgangersgebied ter bevordering van toerisme en de plaatselijke economie. [Uw redacteur die regelmatig op Silom komt, heeft daarvan nog niets gezien; er is niets veranderd]

Sungsidh is het eens met het beleid van de BMA maar vraagt City Hall meer belang te hechten aan de informele handel, die nauw banden heeft met de formele handel. Meer weten? Lees: Reprieve for footpath traders.

– Verder op de pagina de rubriek In Brief met vijf kortjes. Ik noem: Jongeren jonger dan 19 jaar kunnen nu een anticonceptie implantaat krijgen zonder toestemming van de ouders, zegt het Department of Health.

Aan de kust van Nakhon Si Thammarath is een dolfijn aangespoeld te midden van stukken solified fossil fuel en afval, waarmee de kust bezaaid ligt door de harde inlandige wind.

De National Anti-Corruption Commission heeft een zaak wegens wangedrag tegen voormalig premier Yingluck laten vallen. Ze werd ervan beschuldigd broer Thaksin te hebben toegestaan op de staatstelevisie tijdens een live-uitzending van een bokswedstrijd in Macau zeven jaar geleden, toen ze premier was. De NACC zegt niet waarom niets is gedaan met de door de Green Politics Group in 2012 ingediende klacht.

– De overige en laatste berichten stip ik kort aan.
1 De politie van Surat Thai heeft 54 teenagers, de meesten Chinezen, gearresteerd die vanuit een hotel op Koh Samui een call centre bemanden. Ze werkten in opdracht van een bendeleider en waren naar Thailand gekomen op een toeristenvisum.

De bende beschikte over meer dan honderd chatrooms op internet waarin ze slachtoffers overreedden geld over te maken. De gearresteerden hebben verklaard dat ze een target hadden gekregen van 5 miljoen baht per slachtoffer. De politie is op zoek naar de bendeleider die vermoedelijk in Thailand is en hun paspoorten heeft.

2 Minister Saksayam (Transport) heef de Expressway Authority of Thailand opgedragen ervoor te zorgen dat de Rama III Expressway-Dao Khanong Western Outer Ring Road op tijd klaar is om de verkeerscongestie te verzachten.

3 Het leger belooft snelle actie over wat genoemd wordt ‘dehumanising treatment’ van legerrekruten door een vrouw die beweert de dochter van een hoge legerofficier te zijn. Op Facebook heeft ze geringschattende opmerkingen gemaakt over de rekruten die in haar huis werken. In een video is te zien dat ze de rekruten uitscheldt omdat ze er te lang over doen haar auto te wassen.


 

Habibti Ensemble – Baghdad | Live at Zappa Jerusalem. https://youtu.be/bkUYJImXlrQ

Habibti Ensemble is a 9 member musical collective of friends, formed at Kibbutz Samar, Israel, in 2013. The members of Habibti Ensemble create a mesmerizing musical scene, that takes the listener to a journey between the summer nights of Baghdad to the sunsets of the Edom mountains.

Habibti Ensemble’s musical influences include both Arabic, Moroccan and Balkan roots, alongside Western contemporary music, Classical music and Jazz. The Ensemble’s new, unique sound, combines the east and the west, the new and the old, the authentic and the modern, into a fresh, extraordinary musical experience.

Habibti Ensemble first got together in Kibbutz Samar at the southern desert of Israel, in the summer of 2012. After a few months of living together in the Kibbutz, the members of the ensemble understood the musical potential of the group. Their first show was a great success, and the musicians realized that they want keep playing and creating music together.

After a wonderful year in Samar, the group decided to move together to Jerusalem, where they live and create music to this day.


 

Nieuws van de website 4-5 december

• Nou, dat moet een harde klap geweest zijn te zien aan de foto. Een Ferrari met een drankenfabrikant (36), tevens autoracer, aan het stuur en een actrice botste dinsdagnacht tegen de betonnen rand van een weg in Samut Prakan, waar een monorail in aanbouw is. De bestuurder brak zijn been, de actrice raakte gewond, ze had lichte borstpijn. De man denkt dat hij geslipt is op een laagje olie.
• Opnieuw hebben Thaise leerlingen een slechte beurt gemaakt in de PISA test, een internationaal vergelijkend onderzoek in kernvakken. Gepubliceerd door de Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) op dinsdag laten de resultaten zien dat ze slechter presteren in lezen, mathematics (rekenen, wiskunde) en science (natuur- en scheikunde?) vergeleken met de leerlingen in de meeste andere landen. De PISA test wordt elke drie jaar gehouden onder leerlingen van 15 jaar. Aan de laatste test in 2018 werd deelgenomen door 600.000 leerlingen uit 79 landen, de focus lag voornamelijk op lezen. Thailand eindigde respectievelijk op plaats 66, 56 en 52.
• Future Forward heeft de parlementscommissie corruptie gevraagd onderzoek te doen naar House Speaker Chuan die het verzoek van de coalitie om een nieuwe stemming over haar artikel-44 motie heeft gehonoreerd. Volgens het reglement had hij alleen toestemming mogen geven voor het hertellen van de stemmen, niet voor een nieuwe stemming.
• Milieuactivisten geven coalitie en regering standje omdat dinsdagavond tijdens een dineetje haaienvinnensoep op het menu stond. Minister Varawut (Milieu) was principieel, hij verliet de tafel maar kon de anderen niet tegenhouden de soep op te lepelen. Elk jaar worden 100 miljoen haaien gedood voor hun vinnen (foto: Aankomst van de gasten bij de Rajpruek Club)
• Kabinet akkoord met 20-jarenplan om het aantal rubberplantages met 21 pct te verminderen en de waarde van de rubberexport te verdrievoudigen. Thailand is ’s werelds grootste producent en exporteur van natuurrubber, goed voor 40 procent van het aanbod. De laatste jaren kampen de rubberboeren met lage prijzen vanwege de matige wereldvraag
• BoT tempert zorgen van bedrijven over de almaar duurder wordende baht en zegt dat volgend jaar die trend kan omkeren. Investeerders beginnen de baht te zien als overgewaardeerd
• Het Joint Standing Committee on Commerce, Industry and Banking (JSCCIB) verwacht dat de economie zich in 2020 herstelt dankzij de grenshandel en stimuleringsmaatregelen voor investeringen en toerisme
• Skytrain (BTS) en MRT bieden gratis ritten aan naar enkele nieuwe stations. BTS heeft vier nieuwe stations geopend: Phahonyothin 24, Ratchayothin, Sena Nikhom en Kasetsart University; MRT vier stations op de Blue Line: Bang Pho, Bang O, Bang Phat en Sirindhorn
• Dertig personen, die verleid door prijzen lager dan de marktprijs gouden sieraden online hadden gekocht, hebben bij de CSD aangifte van oplichting gedaan tegen de verkoper. Ze zijn miljoenen baht armer en een ervaring rijker (foto: enkele gedupeerden)
• Min. van Landbouw heeft geen idee wat te doen met de drie controversiële giftige landbouw bestrijdingsmiddelen; het ministerie wacht op een aanwijzing van de NHSC

Verloren art.44 motie is niet het einde

5 december – ‘Het is jammer dat de S44 kwestie (artikel 44) verlaagd is tot een politiek spel. Het feit is dat dit controversiële artikel van de interim-grondwet voor het land enorme gevolgen heeft gehad in een periode toen checks and balances ontbraken.’ [De 5 jaar dat het leger aan de macht was]

‘Sommige van de S44 orders maakten grote inbreuk op de rechten van mensen en sommige veroorzaakten lange-termijn problemen, zoals de order die investeerders toestaat hun projecten te beginnen terwijl milieu-effectrapportages nog aan de gang zijn.’

Dit schrijft BP in haar strenge hoofdredactioneel commentaar vandaag naar aanleiding van het ‘afschieten’ door de coalitiepartijen van de S44 panel motie, ingediend door Future Forward. Vorige week woensdag beet de coalitie in het zand, maar gisteren zette ze de oppositie in de herkansing een hak met een smerige truc. Dus komt er geen commissie die de draconische orders eens kritisch tegen het licht gaat houden.

Alhoewel ook deze keer de oppositie uit protest de vergaderzaal verliet, was het quorum aanwezig mede dankzij elf parlementsleden van de oppositie die niet wegliepen. Het vermoeden bestaat dat ze ‘gekocht’ waren door de regering. En deze keer waren er ook geen dissidente Democraten die de motie steunden. Daar heeft Prayut een hand in gehad, want hij heeft gedreigd het Huis te ontbinden en de kabinetssamenstelling te wijzigen. Ik neem aan tijdens het dineetjes met de haaienvinnensoep.

Het commentaar kopt, enigszins hoopvol, dat de afgeschoten motie niet het einde betekent. De oppositie kan bijvoorbeeld zelf een commissie vormen die de zaak bestudeert om de bevolking voor te lichten over de effecten van de ‘ondemocratisch gegeven orders’.

Volgens Jade Donavanik, voormalig adviseur van de grondwetcommissie, kan ze ook de kwestie voorleggen aan het Constitutionele Hof. Hij zegt dat de stemming gisteren legitimiteit miste, omdat de oppositie parlementsleden er niet aan deelnamen. Jade vindt dat de regering een slecht precedent heeft geschapen, want het is nu mogelijk om elke keer bij een krappe stemming te controleren of het quorum aanwezig is.

Gisteren was dat het geval, want de stemming had het vereiste quorum van 249. De motie werd verworpen met 244 stemmen, vijf parlementsleden steunden de motie en vijf onthielden zich van stemming.

Leerlingen scoren (weer) slecht op Pisa test

5 december – Als je het mij vraagt, wordt het nooit wat met het Thaise onderwijs. Zoals een goede kennis mij schreef in een e-mail: ‘Thaise schatjes zijn bang, geremd en bedroefd op school, niet blij, open en dapper. De PISA toetsen die ook vragen naar de gemoedstoestand van de deelnemers zegt dat 80 procent van de Nederlandse scholieren plezier heeft op school, dat is bij Thaise leerlingen net andersom.’ Waaraan ik toevoeg dat leerresultaten voor 20 procent worden bepaald door de houding die een leerlingen ten opzichte van de school heeft.

Bangkok Post, als altijd erg gericht op (zogenaamde) autoriteiten, schrijft in de krant dat het Office of the Basis Education Commission zich voorgenomen heeft de leesvaardigheid van leerlingen te verbeteren, want bij lezen scoorden de Thaise schatjes nog slechter dan drie jaar geleden. Alleen de scores bij de andere twee vakken bleven gelijk, maar zijn nog steeds lager dan gemiddeld.

Nou, Obec doet zijn best maar; het zal allemaal weinig zoden aan de dijk zetten. Overheidsbeleid heeft slechts een marginale invloed op de leerresultaten en dat geldt ook voor compensatieprogramma’s of voorschools onderwijs.

Veel bepalender zijn factoren als milieu, discipline, intelligentie e.d en ook, maar minder, de kwaliteit van het onderwijs, lesmateriaal en de didactische kwaliteit van de meester of de juf. Meer weten? Lees: Pupils below global average.

Rijkste man van Thailand bazelt over onderwijs

5 december – Hoe het Dhanin Chearavanont gelukt is de rjkste man van Thailand te worden, snap ik niet want rekenen kan de voorzitter van de Charoen Pokphand Group (CP) niet. In een exclusief interview met Bangkok Post in Parijs [wow!] waar hij was uitgenodigd om te spreken op het World Forum for Education, zegt de multimiljonair dat de tijd die leerlingen op school en aan de universiteit doorbrengen verkort dient te worden.

Hij rekent voor: De lagere school moet van 6 jaar terug naar 4 jaar en niet meer dan 2 jaar moet op hogere niveaus worden doorgebracht zodat – let op, nu komt het – studenten kunnen afstuderen en beginnen te werken wanneer ze 18 zijn [en zodat kapitalisten als hij schathemeltje rijk kunnen worden over de ruggen van uitgebuite arbeiders].

Dhanin verbeeldt zich ook verstand te hebben van onderwijs, want vindt de op school doorgebrachte jaren verspilde tijd: ’Tegenwoordig hoeven leerlingen geen feiten uit hun hoofd te leren, daar ze alle informatie at their fingertips op internet kunnen vinden. Machine learning and artificial intelligence can process the information, memorise and calculate faster and far better than humans.’

Dus is er volgens hem geen reden om dezelfde oude methoden te blijven gebruiken die de meeste scholen en universiteiten toepassen. ‘Scholen en universiteiten dienen studenten klaar te stomen voor de arbeidsmarkt door ze te laten leren van wereldproblemen en uitdagingen.’

Wat een gebazel, alsof onderwijs niet veel meer is dan ‘leerlingen klaarstomen voor de arbeidsmarkt’. En omdat ik nu al tot halverwege het artikel te zijn gevorderd – nota bene de opening van BP – niet goed word, stop ik en verwijs u naar de website. Klik hier: Cut school years: Dhanin.

Kort Nieuws donderdag 5 december

– Vice-premier Prawit heeft de VN Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen gevraagd het werk te versnellen om vluchtelingen en asielzoekers uit Thailand naar een derde land over te plaatsen. Hij deed dit verzoek in een gesprek gisteren met Indrika Ratwatte, directeur Azië en de Pacific, aldus defensiewoordvoerder Kongcheep.

Tijdens het gesprek kwam nog meer aan de orde, zoals het (recente) gewapend conflict in Myanmar en de repatriëring van ontheemden naar de deelstaat Rakhine om twee topics te noemen. Meer weten? Lees: Prawit asks UN to speed up processing.

– Pagina 2 opent met een lijvig artikel over het Memorandum of Understanding dat de Mahidol universiteit en het National Cancer Institute of Thailand (NCIT) hebben getekend om weefsel en bloedmonsters van kankerpatiënten voor research doeleinden te delen en op te slaan in de Biobank van de universiteit.

Piyamitr Sritara, deken van de faculteit Medicijnen van het universitaire Ramathibodi ziekenhuis, waar de Biobank is gevestigd, zei gisteren op een persbriefing dat de samenwerking de research naar precisie medicijnen voor de behandeling van kankers zal helpen. Om die te kunnen ontwikkelen is een analyse nodig van genetische en moleculaire details van de ziekte van een patiënt voor een behandeling op maat die tegemoet komt aan de behoeften van de patiënt.

De Biobank beschikt thans over 2.000 weefsel- en bloedmonsters. De meeste komen van patiënten met borstkanker, darmkanker en longkanker. Ze worden opgeslagen onder een temperatuur van -80 graden Celcius.

Pitamitr verwacht dat de Biobank door de samenwerking met het NCIT meer monsters kan verwerven. De universiteit gaat ook meer research verrichten naar oogzenuwkanker bij kinderen omdat over deze zeldzame vorm weinig bekend is.

– Phuket bereidt zich voor op een toestroom van toeristen in de Nieuwjaarsvakantie. Manager Thanee van Phuket International Airport zegt dat luchtvaartmaatschappijen is gevraagd snel hun nieuwsjaarsvluchten te melden bij de Civil Aviation Authority om te voorkomen dat vluchten zoals vorig jaar elkaar overlappen.

De gouverneur van Phuket zegt dat de veiligheidsmaatregelen tijdens het Countdown evenement worden uitgebreid; hij verwacht een record aantal bezoekers. De maatregelen bestaan uit het inzetten van drones  en bewakingscamera’s om toeristische trekpleisters als stranden en walking streets te bewaken.

– De regering vraagt 230.000 milieuvrijwilligers te helpen bij haar campagne om de plaag van plastic afval in het land te bestrijden. Permanent secretaris Jatuporn van het ministerie van Milieu zegt dat ze fungeren als rolmodel en mensen gaan waarschuwen voor de crisis. Hij zei dat op een tweedaagse bijeenkomst met vrijwilligers die gisteren eindigde.

De hulp is gewenst omdat de overheid slechts beperkte mankracht heeft om in te zetten. Het ministerie gaat ook online communicatiekanalen gebruiken zoals Line, Facebook en YouTube om milieuberichten te verspreiden. Parallel aan de campagne zijn 75 zaken met 24.500 filialen van plan vanaf 1 januari plastic zakken en tassen in de ban te doen.

Volgens het PCD worden jaarlijks 45 miljard plastic tassen gebruikt. 13,5 miljard komen van kruidenierswinkels en een zelfde aantal van winkelcentra, supermarkten en buurtwinkels. Thailand is de zesde grootste vervuiler ter wereld van de oceaan. Van de 24 miljoen ton afval die het land jaarlijks produceert belandt 2.172 ton in zee.

– De Kiesraad heeft geen behoefte aan meer informatie over de lening die partijleider Thanathorn (Future Forward, FFP) heeft verstrekt aan zijn partij. De raad heeft het verzoek van FFP om meer bewijs in te mogen leveren, afgewezen. De partij heeft al 120 dagen de tijd gehad om het te verzamelen, zegt een bron bij de Kiesraad. De Kiesraad commissarissen beschouwen het verzoek als een poging tijd te rekken.

Zoals bekend is de zaak aangezwengeld door de bekende lastpak Srisuwan, kampioen klachtenindiener. Hij beschuldigt Thanathorn van overtreding van de organieke wet op politieke partijen die een maximum stelt aan donaties. Maar Thanathorn zegt dat het om een lening gaat, verstrekt toen de partij pas was opgericht en niet voldoende geld had voor haar verkiezingscampagne. De lening is verantwoord op de balans.

– Verder op pagina 2 de rubriek In Brief, waarvan ik drie kortjes noem:
1 De familie van prettie Lunlabelle gaat haar lichaam cremeren want accepteert de conclusie van de door haar gevraagde tweede autopsie, die de eerste heeft bevestigd dat ze is overleden aan bloedvergiftiging.

2 De operatie om 2.000 liter bunkerolie met een lengte van 2,4 kilometer voor de kust van Sri Racha (Chon Buri) op te ruimen, gaat een week duren, heeft het 1st Naval Area Command bekend gemaakt. De olie is gelekt uit een tanker nadat hoge golven caused the ship to list [?].

3 Het kabinet heeft een ontwerp-ministeriële regeling goedgekeurd die aangeeft hoe jonge delinquenten ‘geboeid’ moeten worden, namelijk met een paar plastic polsbanden of met speciaal ontworpen metalen handboeien.

– Pagina 3 ten slotte opent met de Pisa test, maar die kennen we al. Verder een fotobericht met een foto van een portret van koning Bhumibol wiens geboortedag vandaag wordt herdacht. Het is te zien op Sanam Luang waar vandaag een herdenking van 10 dagen begint [geen details].

– Laatste bericht. Het vierde Global Report on Adult Learning and Education (ALE) van Unesco geeft Thailand een hoge score op het gebied van volwassenonderwijs. Unesco zegt dat Thailand 4 procent van zijn onderwijsbudget aan ALE besteedt. Mag u zelf lezen: Thailand scores high in Unesco’s adult learning rankings.


 

Por una Cabeza – Carlos Gardel. https://youtu.be/Gcxv7i02lXc

Carlos Gardel (born Charles Romuald Gardès; 11 December 1890 – 24 June 1935) was a French Argentine singer, songwriter, composer and actor, and the most prominent figure in the history of tango. Gardel’s baritone voice and the dramatic phrasing of his lyrics made miniature masterpieces of his hundreds of three-minute tango recordings. Together with lyricist and long-time collaborator Alfredo Le Pera, Gardel wrote several classic tangos.

Gardel died in an airplane crash at the height of his career, becoming an archetypal tragic hero mourned throughout Latin America. For many, Gardel embodies the soul of the tango style. He is commonly referred to as “Carlitos”, “El Zorzal” (The [Song] Thrush), “The King of Tango”, “El Mago” (The Wizard), “El Morocho del Abasto” (The Brunette boy from Abasto), and ironically “El Mudo” (The Mute).


 

From left: Chef d’equipe Col. Vithai Laithomya, Pakjira Thongpakdi, HRH Princess Sirivannavari Nariratana Rajakanya, Arinadtha Chavatanont, Apisada Bannagijsophon

Nieuws van de website 3-4 december

• Het dressuurteam van Thailand heeft de eerste medaille gewonnen op de FEI Asian Championships Pattaya 2019. Aan het concours nemen 15 landen en 100 paarden deel, ze strijden in drie onderdelen: dressuur, springen en eventing (military, samengestelde wedstrijd). Een van de deelnemers aan de dressuur was prinses Sirivannavari Nariratana Rajakanya, een fervente amazone. In een video vertelt ze dat ze zes dagen per week heeft getraind
• Hooggerechtshof veroordeelt nog eens twee roodhemdleden tot 4 jaar gevangenisstraf wegens verstoring Asean Summit in Pattaya in 2009 (links op de foto Worachai Hema ). Daarvoor worden achttien vervolgd, drie kregen eerder 4 jaar cel, drie zijn gevlucht, tegen één, Waipot Arpornrat, is een arrestatiebevel (rechts op de foto) uitgevaardigd [de overigen worden niet genoemd]
• De duizend Mon dorpelingen die uit Myanmar naar Thailand zijn gevlucht wegens gevechten tussen het Mon National Liberation Army en de Border Guard Force, kunnen weer terugkeren, want de vijandelijkheden zijn gestaakt
• Activisten van 35 groepen, verenigd in de River Assembly, blijven zich verzetten tegen de Chao Phraya Riverside Promenade (kosten 8,3 miljard baht), maar de gemeente zegt dat niemand er nog bezwaar tegen heeft
• Thai National Shippers’ Council voorspelt dat de export dit jaar daalt met 2,5 à 3 procent, de raad roept de BoT op de koersstijging van de baht te stoppen
• Regering zet de plannen door voor de aanleg van de diepzeehaven Pak Bara in Satun en de tweede diepzeehaven in Songkhla ondanks protesten van de lokale bevolking. De aanleg van beide kost 17 miljard baht
• Minister Suriya, voorzitter van de NHSC, dreigt met juridische actie terug te slaan tegen organisaties die hebben gedreigd hem aan te klagen wegens de ommezwaai die de NHSC heeft gemaakt. Hij houdt eigenwijs vol dat het niet nodig was te stemmen over intrekking van het verbod op drie chemische landbouw bestrijdingsmiddelen omdat de leden het eens waren met de woordkeus
• Straatprotesten kunnen weer oplaaien wanneer het establishment zich blijft verzetten tegen democratische veranderingen, waarschuwt partijleider Thanathorn. De vlam slaat in de pan indien volgende maand de partij door rechters wordt verboden. Hij zei dat maandag in een speech bij de Foreign Correspondents’ Club of Thailand. Tegen de partij en enkele partijfunctionarissen loopt een dozijn zaken. (Klik hier voor het hele bericht)

Tandensmid moet 1,1 miljoen baht ophoesten

4 december – Mijn tandarts in Nederland heeft me eens de raad gegeven bij een bezoek aan een tandarts in Thailand te vragen of hij in het buitenland heeft gestudeerd. Dat zou een garantie zijn dat ik te maken heb met een professionele tandensmid (kiezenboer). Ik heb het nooit durven vragen, want dat zou neerkomen op een motie van wantrouwen en kunnen leiden tot gezichtsverlies, wat te allen tijde wordt vermeden in Thailand.

Dit ter introductie op het voorpaginabericht (niet de opening) dat Thaise studenten tandheelkunde die in het buitenland hebben gestudeerd [die dus volgens mijn tandarts de besten zijn] 1,1 miljoen baht moeten betalen voor een vergunning om in Thailand te mogen werken. Het is een nieuw tarief want vorig jaar kostte de vergunning 120.000 baht, ook nog altijd een fors bedrag voor ‘legeskosten’.

Een ouder van een van de studenten zegt zich niet te willen verzetten tegen de Dental Council, die de vergunningen uitgeeft, maar ‘we willen de reden begrijpen en een oplossing zoeken’. Hij heeft de senaatscommissie volksgezondheid een petitie aangeboden met de vraag om hulp. Vice-voorzitter Chaloemchai beloofde ernaar te kijken.

De Dental Council heeft gisteren een verklaring uitgegeven. Het nieuwe tarief dekt de feitelijke kosten voor uitrusting, mankracht en de tijd die het duurt om overzeese graduates te kunnen laten voldoen aan de eisen van de Dental Council. Het onderzoeksproces is niet een one-time sitting. Het proces bestaat deels uit een lange training en beoordelingscursus, die alleen al 320.000 baht kost. De studenten zijn verplicht de bijeenkomsten bij te wonen alvorens ze examen mogen doen. Bovendien is er een tekort aan mankracht en faciliteiten voor de training. Op 12 december vergadert de raad over de kwestie.

Wie gaat winnen vandaag: coalitie of oppositie?

4 december – S44 panel vote on knife-edge kopt Bangkok Post vandaag boven haar openingsverhaal wat ik losjes vertaal met Stemming over motie Future Forward wordt kritiek. Vandaag stemt het Huis van Afgevaardigden voor de tweede maal over een door Future Forward ingediende motie om een commissie te vormen die de artikel-44 orders van de NCPO eens kritisch tegen het licht gaat houden.

De herstemming is aangevraagd door de coalitie, die vorige week woensdag een gevoelige nederlaag leed en met 4 stemmen verschil in het zand beet. De coalitie vroeg toen om een nieuwe stemming, waarna de oppositie uit protest de vergaderzaal verliet en het quorum ontbrak om opnieuw te kunnen stemmen. Ook op donderdag ontbrak het quorum.

De nederlaag was te wijten [te danken, vanuit het oppositie perspectief] aan zes Democraten die rebelleerden tegen de coalitie en voor de motie van FFP stemden. Volgens een bron bij de Democraten was dat uit wraak voor de weigering van regeringspartij Palang Pracharath om voormalig partijleider Abhisit (Democraten) te steunen voorzitter te worden van de parlementscommissie grondwetwijziging die gevormd gaat worden.

Om te voorkomen dat dit weer gebeurt, heeft PPRP gisteren een vergadering gehouden om ervoor te zorgen dat alle parlementsleden van de coalitie vandaag aanwezig zijn en braaf het regeringsstandpunt volgen [lees: tegen de motie stemmen]. De vergadering werd ook bijgewoond door premier Prayut, die maar moeilijk kan wennen aan zijn rolwisseling van ‘dictator’ naar gekozen premier en niet meer beschikt over S44 (section 44 oftewel artikel 44), het artikel dat hem 5 jaar absolute macht verleende bestaande procedures te omzeilen.

Prayut zegt niet bang te zijn voor het door de oppositie gewenste panel. De orders die hij destijds op grond van artikel 44 heeft gegeven, waren volgens hem in overeenstemming met de wet. [Ter toelichting: artikel 44 verwijst naar de interim-grondwet, het werd overgenomen in de grondwet van 2017]

Studenten willen Prayut verdrijven met wedloop

4 december – ’t Mag als ze maar niet de wet op openbare bijeenkomsten overtreden’, zegt vice-premier Prawit over de twee aangekondigde wedlopen: één tegen premier Prayut en één pro-premier.

De contra-wedloop is een initiatief van de Student Union of Thailand (SUT) met als doel steun te verwerven voor de verdrijving van premier Prayut; vandaar de naam Wing Lai Lung (Run to Oust the Uncle), ook genoemd Run against the dictator. Lung (oom) is het koosnaampje van Prayut.

Gevraagd maar zijn commentaar zegt hij dat het aan de bevolking is te beslissen welke zijde te steunen. ‘Uiteindelijk beslist de samenleving of deze politieke move zinvol is gezien de huidige vreedzame politieke situatie.’

Gevraagd naar de pro-wedloop die onder de titel Wing Tam Lung (Run to Follow the Incle) is aangekondigd op Facebook, zegt hij: ‘Run to catch up with me if you can.’

De contra-wedloop die op 12 januari wordt gehouden, heeft grote aandacht van de media getrokken omdat een logo wordt gebruikt dat grote overeenkomsten vertoont met het logo van Thai Glico Co en Glico Frozen (Thailand).

De bedrijven hebben gezegd niets te maken te hebben met de wedloop en altijd politiek neutraal te zijn. Ze hebben de organisatoren gevraagd hun ‘Glico Running Man’ logo niet meer te gebruiken daar het misverstanden oproept als zou Glico het evenement sponsoren.

SUT zegt op Facebook dat Glico’s handelsmerk in de campagne niet gebruikt is voor commerciële doelen of met het doel Glico’s reputatie te schaden.

Kort Nieuws woensdag 4 december

Bangkok Post telt vandaag drie binnenland pagina’s in het eerste nieuwskatern. Mocht u de krant nog nooit in uw handen gehouden hebben: de andere katernen zijn Business, Life, soms Asia Focus en een advertentiekatern, typisch voor Engelse kranten maar in Nederland staan de advertenties en  advertentiepagina’s verspreid door de krant.

– Pagina 2 opent met het bericht dat de regering het plan voor de aanleg van de Pak Bara diepzeehaven in Satun en in Songkhla een tweede diepzeehaven ad 17 miljard baht uit de koelkast heeft gehaald, waarin ze lagen vanwege protesten van de lokale bevolking. Die zullen zich ongetwijfeld weer verzetten maar minister Saksayam (Transport) heeft goede hoop dat hij ze kan overtuigen van de zegeningen van de havens. ‘Deze projecten zijn goed’, zegt de minister, ‘ze zijn nuttig voor de handel en zeetransport, daar ze de transportkosten verlagen.’

In de begroting voor 2020 is geen geld uitgetrokken voor de aanleg. Niettemin denkt Saksayam andere bronnen te kunnen aanboren zoals het Thailand Investment Fund of investeringen via een public-private partnership.

– Verder op de 2 de rubriek In Brief met vijf kortjes (sla ik over, 1 kortje al bekend over de twee roodhemdleiders) en drie nieuwe berichten.

1 Het Immigration Bureau heeft op een grenspost in Sa Kaeo een Zuid-Koreaanse man (53) gearresteerd die in eigen land werd gezocht voor zijn rol in een piramide constructie die vijfduizend personen 10 miljoen baht heeft gekost. De man bood de slachtoffers aan hen uit te betalen in digitale valuta. Hij wordt teruggestuurd naar eigen land.

2 Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft bekend gemaakt dat Thailand op de UN Climate Change Conference (COP25) in Madrid zijn belofte zal bevestigen om de gevolgen van klimaatverandering te verzachten. Het bericht bevat (weer) veel achtergrondinformatie; moet u zelf maar lezen: Thailand to affirm climate credentials in Madrid.

3 Een 55-jarige Duitsers die met krukken loopt, heeft bij de politie van Pattaya aangifte gedaan van beroving door een ‘Thai gekleed als een vrouw’. Ze had hem aangeboden te helpen toen hij op weg was naar een restaurant en had hem ook een knuffel gegeven. Nadat hij zijn buikje vol en rond had gegeten, ontdekte hij dat zijn portefeuille met 3.000 baht ontbrak. Ja, hoe zou dat nou komen?

– Als laatste pagina 3, die opent met het bericht dat de NACC zes maanden nodig heeft om onderzoek te doen naar de vermogensverklaring van PPRP parlementslid Pareena Kraikupt. Secretaris-generaal Worawit zegt dat een voorlopig onderzoek al is gedaan en dat deze week wordt besloten welke aspecten verder te onderzoeken.

Pareena heeft in haar verklaring aangegeven dat ze 1.700 rai land bezit in Ratchaburi, maar volgens de NACC bezit ze slechts 691 rai. De NACC vereist dat grondbezit wordt bewezen met grondactes, maar die ontbreken bij haar. Bovendien heeft de RFD vastgesteld dat ze illegaal 56 rai publiek bos in gebruik heeft genomen en 691 rai land dat bestemd is voor arme boeren. Zoals eerder gemeld houdt Pareena er kippen.

– Het hooggerechtshof heeft de vrijspraak voor zes politieofficieren, waaronder toenmalig RTP hoofdcommissaris San Sarutanon, van een lagere rechtbank gehandhaafd. Ze stonden terecht wegens een charge op 25 personen, die 17 jaar geleden bij een hotel protesteerden tegen een pijpleidingsproject in Hat Yai (Songkhla). Volgens de rechters verrichtten de agenten hun plicht door de demonstranten te verwijderen.

De demonstranten wachtten er op de aankomst van toenmalig premier Thaksin voor een mobiele kabinetsvergadering. Ze wilden hem een brief overhandigen en hadden de regering dat tevoren laten weten. Een functionaris had hen gezegd bij het hotel te wachten.

– Laatste bericht. Het Thailand Institute of Nuclear Technology (Tint) ontkent berichten dat het illegaal radioactief afval van de reactorfaciliteiten in Bangkok en Pathum Thani naar het Ongkharak Nuclear Research Centre in Nakhon Nayok heeft vervoerd om daar te worden opgeslagen. Bewoners van Ongkharak beweren in een maandag bij de NACC ingediende klacht dat Tint nagelaten heeft, zoals vereist is, het transport openbaar te maken.

De directeur van Tint zegt dat is voldaan aan alle wetten en regels. ‘Wat we hebben gedaan is transparant en verantwoord.’ Een bron zegt dat in de toekomst meer radioactief afval naar Nakhon Nayok gaat omdat de opslagruimtes in Bangkok en Pathum Thani al vol zijn.


 

Yatra – Ta By Tania María. https://youtu.be/1eJhWRVwIlI

Brazilian jazzist Tania Maria performs a wild piece of her own composition. Tania Maria (1948) is een Braziliaanse kunstenaar, zangeres, componist, bandleider en pianospeler, die voornamelijk in het Portugees of Engels zingt. Haar Braziliaanse stijl muziek is meestal vocaal, soms pop, vaak jazzy, en omvat samba, bossa, Afro-Latin, pop en jazz fusion. Ik heb haar life gezien op het North Sea Festival en was gelijk verknocht aan haar performance.


 

Glyphosate is wél gevaarlijk, mogelijk kankerverwekkend

3 december – Gisteren citeerde ik uit een ingezonden brief van een lezer de volgende passage:

De bewering dat de bestrijdingsmiddelen een gezondheidsrisico vormen gaat voorbij aan het feit dat glyphosate bij juist gebruik bewezen heeft een van de meest effectieve en veiligste herbicides te zijn, ooit ontwikkeld – een feit waardoor het het meest gebruikte herbicide in de wereld is en geleid heeft tot een enorme toename van landbouwopbrengsten.

Beste lezers, lieve lezeressen, de bewering dat glyphosate veilig is, laat ik het maar op zijn Rotterdams zeggen, is lulkoek. Het onkruidverdelgingsmiddel is een bedreiging voor de gezondheid. Het International Agency for Research on Cancer heeft geconcludeerd dat glyphosate waarschijnlijk bloedkanker of non-Hodgin lymfeklierkanker veroorzaakt. Dat het in tal van landen gebruikt wordt, is wel juist; minister Suriya noemt 161 landen inclusief de VS [de wereld telt 196 landen].

Bayer die vorig jaar de productie van het Amerikaanse bedrijf Monsanto heeft overgenomen, wordt in de VS alleen al geconfronteerd met meer dan 18.000 civiele rechtszaken, aangespannen door slachtoffers van glyphosate. Het wordt daar verkocht onder de handelsnaam Roundup. [Terzijde: over Monsanto valt nog het nodige te zeggen; het is een uiterst omstreden bedrijf dat producten voor de landbouw produceert]

Ik ontleen bovenstaande gegevens aan een opinieverhaal van Veera Prateepchaikul naar aanleiding van het ‘besluit’ van de National Hazardous Substances Commission het verbod op de drie chemische bestrijdingsmiddelen, waartoe de commissie in oktober heeft besloten, in te trekken. .

Ik zet het woord ‘besluit’ tussen aanhalingstekens: volgens voorzitter en minister Suriya (Industrie) is het wel besloten, volgens de vertegenwoordigers van Volksgezondheid in de commissie is er niets besloten. Suriya zegt dat de commissie heeft besloten het verbod op paraquat en chlorpyrifos, twee pesticides, zes maanden uit te stellen (vanaf 1 december) en het gebruik van glyphosate gecontroleerd toe te staan.

De bewering van Suriya dat glyphosate geen gevaar kan, wordt [behalve door het Amerikaanse kankerinstituut] weersproken door het Chulabhorn Research Institute, het Research Institute van de Mahidol universiteit en het Medical Science Department van het ministerie van Volksgezondheid, schrijft Veera.

Hij noemt het gecontroleerde gebruik van glyphosate voor onbepaalde tijd ‘een slechte beslissing’ die alleen voordeel oplevert voor de importeur en de fabrikant Bayer. ‘Ze gaat ten koste van consumenten die fruit en groente moeten eten en water moeten drinken, verontreinigd met een giftige stof die vermoedelijk kankerverwekkend is.’

Veera heeft ook weinig vertrouwen in de controle op het gebruik door het Department of Agriculture. Hij vraagt: ‘Hoe lang duurt dat gecontroleerde gebruik? Eindeloos? Gaat het departement harder werken om een alternatief te zoeken voor de stof of blijft ze zelfingenomen? We verwachten antwoorden anders lijkt het bestaan van het departement zinloos.’ (Bron: BP, 2 december. Klik hier voor het artikel)

Nieuws van de website 2-3 december

• Nakhon Ratchasima: Een felle brand heeft zondagavond een schade van 50 miljoen baht berokkend aan de Mae Kim Heng markt. 30 kramen brandden uit, gasflessen explodeerden en het grootste deel van het dak stortte in. De brand werd veroorzaakt door een explosie in een transformator. De brandweer bestreed het vuur met 30 wagens. Na een uur kon het sein brand meester worden gegeven
• Palang Pracharath Party parlementslid Pareena Kraikupt heeft 46 rai bos in Ratchaburi illegaal in gebruik genomen voor haar kippenboerderij. Het Royal Forest Department heeft aangifte gedaan voor vier overtredingen waarop zware gevangenisstraffen en/of boetes staan
• Prayut heeft ook overal verstand van, althans meent dat te hebben. Hij zegt dat het land moet nadenken over uitgaven in dollars om de dure baht te verzwakken. De particuliere sector moet daarbij helpen. Volgens hem wordt de extreem dure baht veroorzaakt door het betalingsoverschot, kapitaalinstromen en grote buitenlandse valutareserves
• Thailand’s headline consumer price index (CPI, inflatie) is in november met 0,21 procent gestegen tov een jaar geleden, sneller dan een maand eerder maar minder dan verwacht, aldus cijfers van het ministerie van Werkgelegenheid
• Narathiwat: Overstromingen in 11 van de 13 districten, veroorzaakt door stortbuien en doordat de rivieren Sungai Kolok en Bang Nara buiten hun oevers waren getreden. 30.000 personen in 209 dorpen gedupeerd. Politiebureaus zijn geopend als schuilplaats
• Coördinatiecentrum gevormd dat verantwoordelijk is voor beveiliging en verkeersmaatregelen tijdens drie grote evenementen deze maand: royal barge procession (vlootschouw) plus aansluitend rab yai foot processie, nationale vaderdag (5-14 december op Sanam Luang) en viering van de Chakri dynastie plus bezoek koningspaar aan Yaowarat
• 500.000 items met vermeend nepnieuws zijn de afgelopen maand verspreid op de sociale media, de meeste zijn afkomstig van 60-plussers, aldus het anti-nepnieuws centrum
• DTAC, de derde grootste operator van mobiele telefonie, vraagt NBTC de in februari geplande veiling van het 5G spectrum uit te stellen, zodat tegelijkertijd het 3500-megahertz spectrum kan worden geveild
• Ministerie van Landbouw werkt aan standaardisering van kaarten, wat de autoriteiten kan helpen om beter om te gaan met illegaal gebruik van Sor Por Kor gronden
• Gemeente Bangkok verbiedt de verkoop van frisdranken in haar 437 gemeentescholen. Aanleiding is een onderzoek van de Chulalongkorn universiteit waaruit is gebleken dat het aantal type 2 diabetes zaken bij Thaise kinderen en adolescenten de afgelopen 10 jaar met 27 procent is toegenomen
• Min. Onderwijs gaat onderwijzers met schulden die meer bedragen dan de helft van hun salaris uitsluiten van uitvoerende posities. Het ministerie verwacht dat de regel onderwijzers zal stimuleren hun financiën beter te beheren
• Surat Thani: Een lading illegaal gekapt Malacca teakhout is ontdekt doordat een vrachtwagen was blijven steken in de modder zodat een voertuig met leerlingen hun school niet kon bereiken

Commentaar: Grondwet wakkert verslechtering aan

3 december – De regering heeft haar problemen met de economische neergang en haar recente nederlaag in het Huis van Afgevaardigden aan één ding te wijten: de grondwet van 2017. Bedoeld om specifieke doelen te bereiken, heeft de grondwet een zwakker, meer verdeelde coalitieregering gebaard die geleid wordt door Palang Pracharath (PPRP).

Het ontbreken van controle door PPRP over economische portefeuilles heeft het voor de regering moeilijker gemaakt de trage economie aan te pakken. De neergang in het derde kwartaal resulteerde in een verminderde voorspelling van de economische groei naar 2,6 procent tegen een eerdere prognose van 3,2 procent.

Vice-premier Somkid heeft toegegeven dat de economie thans door slechts één motor wordt aangedreven in plaats van de vier die ze normaal zou gebruiken. De motor die goed functioneert, is het ministerie van Financiën en zijn diverse mechanismen, maar de economie dient ook te worden aangedreven door de export, agrarische producten en uitgaven aan infrastructurele projecten.

Bangkok Post legt in haar hoofdredactioneel commentaar van gisteren de vinger feilloos op de zere plek. De problemen waarmee het land kampt, zijn te wijten aan de grondwet die een nieuw systeem van het toewijzen van stemmen heeft geïntroduceerd waardoor kleine en middelgrote partijen meer zetels hebben verworven om de door het leger gesteunde PPRP aan een meerderheid te helpen. Tegelijkertijd is het aantal zetels beschikbaar voor grote partijen verminderd, blijkbaar bedoeld om te voorkomen dat Pheu Thai een meerderheid in het Huis verwerft.

Het land zit nu met de brokken, want om een meerderheidsregering te kunnen vormen, waren negentien (!) partijen nodig die tezamen een minieme meerderheid in het Huis hebben. Deel van de deal was dat PPRP economische portefeuilles moest afstaan aan de Democraten en Bhumjaithai, waardoor een gebrek aan eenheid in het economische kabinet is ontstaan.

De minieme meerderheid is de oorzaak van politieke instabiliteit, zoals vorige week is gebleken bij de nederlaag die de regeringspartijen leden toen een motie van Future Forward werd aangenomen voor de vorming van een panel dat het gebruik van het draconische artikel 44 door de vorige regering [lees: Prayut) onder de loep neemt.

Slecht economisch beheer en politieke instabiliteit zijn de cruciale factoren die Thailand hinderen om de voornaamste bestemming te worden voor investeringen door buitenlandse bedrijven die hun productiebasis vanwege de Sino-US handelsoorlog naar elders willen verplaatsen. Vietnam is een gunstiger keuze geworden dan Thailand door zijn veelbelovende performance, lagere arbeidskosten en politieke stabiliteit.

De krant concludeert: Het wordt tijd de grondwet te repareren teneinde politieke stabiliteit te verkrijgen en de betere economische performance die daarmee gepaard gaat. (Bron: BP, 2 december)

Bangkok Post heeft een creatieve oprisping

3 december – Bangkok Post verrast vandaag met een infographic die de halve voorpagina boven de vouw in beslag neemt. Redactioneel laat BP regelmatig steken vallen maar infographics maken kunnen ze daar op de redactie in Khlong Toei als de beste.

De illustratie doet me een beetje denken aan gestrooide pepernoten of een kerstboom vol gehangen met kerstballen. De paginabrede kop boven de opening luidt Prawit defends army spending, maar had evengoed kunnen luiden Thanathorn attacks army spending.

De idealistische partijleider van Future Forward sneed vrijdag de kwestie van off-budget geld van het ministerie van Defensie aan toen hij uit de buitengewone parlementscommissie stapte, die de begroting 2020 onder de loep neemt. Zondag gaf hij een openbare lezing over het geheime potje en riep het ministerie op details over het budget te verstrekken ter wille van ‘transparantie en verantwoording’.

Prawit zegt dat het ministerie alles volgens de regels doet. Hij zet vraagtekens achter het motief van de kritiek, die volgens hem alleen maar tot doel heeft bij de bevolking misverstanden te wekken. Hij waarschuwt ook de FFP-leider zich aan de wet te houden bij zijn campagne om publieke steun te verwerven voor een door de FFP opgesteld wetsvoorstel de militaire dienstplicht af te schaffen.

Defensiewoordvoerder Kongcheep verwelkomt het voorstel van FFP, maar zegt in één adem dat de dienstplicht niet snel zal worden afgeschaft omdat er niet voldoende vrijwilligers zijn die dienst willen nemen. ‘Het is te vroeg om de dienstplicht te schrappen. We moeten onder andere de gevolgen voor de nationale veiligheid in beschouwing nemen.’ Koncheep zegt ook bezorgd te zijn dat het geven van incomplete informatie misverstanden en verwarring kan oproepen bij de bevolking.

FFP-woordvoerder Natcha relativeerde gisteren een recente peiling over de dienstplicht. Volgens Super Poll vindt 61,4 procent van de respondenten de dienstplicht noodzakelijk en 18,4 procent niet. De partij vindt het resultaat verrassend positief omdat de kwestie gecompliceerd is en verwacht had dat slechts 20 procent het eens is met een vrijwilligersleger.

Natcha wijst erop dat de campagne van de partij pas onlangs begonnen is; de partij nodigt alle partijen uit hun mening te geven. Hij zegt verder dat het FFP-voorstel niet alleen streeft naar afschaffing van de dienstplicht maar ook stimulansen suggereert voor vrijwillige militaire dienst en voorstellen bevat hoe de strijdkrachten te versterken.

‘Het partijbeleid is erop gericht het aantal troepen te handhaven. Er zijn veel details in het wetsvoorstel. Dit weekend voeren we weer campagne zodat de mensen deze eerste stap van onze militaire hervormingen begrijpen.’

Suriya kan rechtszaken verwachten voor ommezwaai

3 december – Een netwerk van voorvechters van een verbod op drie giftige landbouw bestrijdingsmiddelen dreigt naar de rechter te stappen om minister Suriya (Industrie) aan te klagen vanwege het besluit van de National Hazardous Substances Commission het verbod op het gebruik van paraquat, glyphosate en chlorpyrifos in te trekken.

Directeur Witoon van BioThai zegt dat de groep rechtszaken gaat aanspannen bij de Central Administrative Court en de Criminal Court for Corruption and Misconduct Cases tenzij een relevante overheidsdienst of de NHSC zelf een proces begint om de legitimiteit van het besluit te bepalen. De Foundation for Consumers zegt dat het netwerk namens 110 slachtoffers van de drie stoffen een zogeheten class-action lawsuit (groepsvordering) tegen de NHSC begint.

De dreigementen zijn een reactie op de bekendmaking van Suriya, de nieuwe voorzitter van de NHSC, dat de commissie besloten heeft het verbod op paraquat en chlorpyrifos zes maanden uit te stellen en het gebruik van glyphosate toe te staan. Maar vertegenwoordigers van het ministerie van Volksgezondheid bestrijden dat de commissie een besluit heeft genomen en voorzitter Jiraporn van de Pharmacy Council of Thailand heeft zelfs uit protest de NHSC verlaten.

Suriya is niet onder de indruk van het dreigement. Hij zegt dat de NHSC deze maand weer vergadert om het [omstreden] besluit te bevestigen. ‘De beslissing blijft onveranderd. Het besluit is legaal. Het is al gecontroleerd door advocaten.’

Klikspaan kan geld verdienen

3 december – Klikspanen of neutraler gezegd tipgevers van verkeersovertredingen door vrachtwagen- en/of OV-bestuurders krijgen een beloning wanneer ze de overtreding melden bij het Land Transport Department en wanneer die leidt tot een veroordeling. Het Judas-geld bedraagt de helft van de boetes die variëren van 200 tot 30.000 baht.

Minister Saksayam (Transport) maakte het besluit gisteren bekend, vooruitlopend op de nieuwsjaarsvakantie van vijf dagen, een periode die bekend staat als de seven dangerous days en altijd meer verkeersslachtoffers maakt dan de rest van het jaar.

Saksayam moedigde degenen aan die verkeersovertredingen zien, foto’s te maken en via Facebook of de website naar het LTD te sturen. Ook foto’s van voertuigen die een zwarte rook uitbraken , kunnen geld opleveren. Voorts kunnen overtredingen gemeld worden via de hotline 1584.

Kort Nieuws dinsdag 3 december

– Wat biedt BP vandaag nog meer aan nieuws? Natuurlijk enkele items die al genoemd zijn in Nieuws van de website; die berichten sla ik over, tenzij ze interessant aanvullend nieuws bevatten.

Nieuw op de voorpagina is een bericht over het besluit van het ministerie van Onderwijs [het ministerie van de vele ideetjes, die later ingetrokken worden of waarover je niets meer leest] om meer lessen in de Engelse taal te introduceren in staatsscholen. Het ministerie is in gesprek met buitenlandse ambassades om meer leraren Engels te vinden. Ze gaat onder andere de Filipijnse ambassade vragen te helpen bij het zoeken naar leraren.

De extra lessen gaan met ingang van het nieuwe semester in. Ze hebben tot doel Thaise leerlingen minimaal naar het B2 niveau te brengen van het Common European Framework of Reference for Languages (CEFR). Deze standaard is in Europa populair en wordt internationaal geaccepteerd. Het is een van de meest gebruikte methodes om de beheersing van de Engelse taal door leerlingen te bepalen.

Het inzetten van native speakers is ingegeven door de ervaring dat zelfs leerlingen die slagen voor het B2 niveau, niet altijd efficiënt communiceren met native speakers. ‘Dus we hebben Engels sprekende leraren nodig die hun Engelse taalschat verbetert’, zegt secretaris-generaal Amnat van Obec.

– Het Department of Special Investigation zegt dat het onderzoek naar de moord op Karen actievoerder Porlajee Rakchongcharoen aka Billy niet gehinderd wordt doordat recente DNA-testen op nog meer gevonden botjes geen relatie met Billy hebben gelegd. De DSI beschikt al over schedelfragmenten waarvan het DNA overeenkomt met dat van zijn moeder.

De schedelfragmenten zijn gevonden in een olievat dat is opgevist uit een reservoir in nationaal park Kaeng Krachan, de negen andere 10 meter verder. De negen nieuwe botjes zijn evenals de schedelfragmenten in brand gestoken geweest.

– Pagina 2 opent met het weinig verrassende nieuws dat 50 procent van de LGBT mensen in Thailand te maken heeft met discriminatie thuis en op school omdat verwacht wordt dat ze zich gedragen als heteroseksuelen. Dit stelt het rapport Tolerance But Not Inclusion van het United Nations Development Programme (UNDP) dat gisteren op een bijeenkomst van de Foreign Correspondents Club werd gepresenteerd door Katri Kivioja, een UNDP-programma specialist.

De meerderheid van de bevolking (88 procent), met name stedelingen, vrouwen en degenen die veel te maken hebben met LGBT-ers heeft een positieve houding tegenover deze groep, vertelde ze. ‘Maar wanneer we kijken naar hoe mensen over LGBT-ers in hun omgeving denken, zoals familieleden, studenten, werkers en kennissen, is het beeld minder positief [mijn woordkeus].’

– Als laatste pagina 3, die opent met het bericht dat premier Prayut een vorkje gaat prikken met topfiguren van de coalitie om de banden tussen de coalitiepartijen aan te halen. Mag u zelf lezen, want interesseert me geen biet. Klik hier: Key coalition figures to meet over S44 loss.

– Aan nieuw nieuws bevat de pagina verder twee berichten. Het Department of Business Development heeft van vice-premier Weerasak de opdracht gekregen een gedetailleerd onderzoek te doen naar de juridische registratie van Hopewell (Thailand), u weet wel het bedrijf dat een forse compensatie eist voor het verbreken van het contract in 1998 voor de aanleg van een verhoogde snelweg en spoorlijn vanaf luchthaven Don Mueang naar de stad.

De compensatie ad 25 miljard baht is toegekend door de Supreme Administrative Court , maar de Spoorwegen en het ministerie van Transport proberen er uit alle macht onderuit te komen.

– Laatste bericht [zucht]. Voor studenten farmacie, die afgestudeerd zijn met een overheidsbeurs, heeft het ministerie van Volksgezondheid geen permanente posten. Het ministerie heeft de faculteiten in een brief laten weten dat die dit begrotingsjaar en volgend jaar niet beschikbaar zijn. Ook de afgelopen twee jaar zijn ze al afgewezen door twee commissies. De brief stelt voor ontvangers van een beurs een tijdelijk contract aan te bieden.

Als ik het goed begrijp levert dat voor de betrokken studenten een probleem op omdat ze wettelijk verplicht zijn een bepaalde periode bij de overheid te werken alvorens over te stappen naar de particuliere sector.


 

Bobby McFerrin – LIVE Improvisation at The Kennedy Center. https://youtu.be/snFZFw2y9Gk

The Kennedy Center and Georgetown University host a musical celebration of Martin Luther King Jr.’s legacy. The concert features Grammy Award–winning vocalist Bobby McFerrin with the Let Freedom Ring Choir with Music Director, Rev. Nolan Williams Jr.

Performed on the Millennium Stage on January 16, 2012.

P.S. Ik heb een optreden van Bobby McFerrin lang geleden meegemaakt op het North Sea Festival, toen nog in Den Haag. Maar dat was zonder koor.


 

Commentaar is neerbuigend en beledigend

2 december – Het hoofdredactioneel commentaar van 28 november, getiteld ‘Ban needs backbone’, is een lezer van BP in het verkeerde keelgat geschoten, zo blijkt uit een ingezonden brief in de krant van gisteren.

De hoofdredactie schreef dat de boeren die zich verzetten tegen het verbod op de drie chemische bestrijdingsmiddelen, blijk geven van onwetendheid en hun keuze om geld voor hun gezondheid te laten gaan. De schrijver noemt deze bewering ‘neerbuigend en beledigend’.

De bewering dat de bestrijdingsmiddelen een gezondheidsrisico vormen gaat voorbij aan het feit dat glyphosate bij juist gebruik bewezen heeft een van de meest effectieve en veiligste herbicides te zijn, ooit ontwikkeld – een feit waardoor het het meest gebruikte herbicide in de wereld is en geleid heeft tot een enorme toename van landbouwopbrengsten, betoogt de briefschrijver.

‘Het zou fantastisch zijn wanneer boeren in de hele wereld alle voedsel dat de mensheid nodig heeft, zonder het gebruik van chemicaliën kunnen produceren. Het debat gaat nog steeds door of dit haalbaar is.’

‘Maar serieuze stappen in die richting vereisen het hertrainen van boeren in ecologisch verantwoorde landbouw, een grote toename van het aantal boeren die bereid zijn arbeidsintensieve landbouw te bedrijven vergeleken met de huidige sterk gemechaniseerde landbouw en een bereidheid van consumenten veel meer te betalen voor hun voedsel – iets waartegen consumenten zich verzetten hetgeen blijkt uit rellen die vaak uitbreken wanneer de prijs van rijst of brood stijgt.’

De schrijver wijst erop dat boeren elke dag gedwongen zijn moeilijke en shrewd (spitse, sluwe, verstandige) beslissingen te nemen bij het afwegen van risico’s en opbrengsten, vechtend tegen slecht weer en plantenziektes, dat ze hun gezin moeten voeden (zowel als de stedelijke bevolking) en daarmee een mager inkomen verdienen. Geen enkele boer, waar ook ter wereld, zal willens en wetens het voedsel dat hij produceert, verontreinigen of het milieu vernietigen om zijn winst te vergroten.

De brief besluit met de oproep ‘onze hard werkende boeren’ het respect te geven dat ze verdienen. ‘Wanneer we echt willen dat ze voedsel zonder chemicaliën produceren, moeten we voor het geld zorgen om research te steunen, uitbreiding [van de organische landbouw] en de hogere prijzen die nodig zijn om het te laten gebeuren.’

Bij sommige ingezonden brieven denk ik wel eens: die zouden perfect geschikt zijn als hoofdredactioneel commentaar. (Bron: BP, 1 december)

Nieuws van de website 1-2 december

• Het is de naam van een Thais restaurant in Rotterdam, Blue Mekong, en laat de rivier bij Nakhon Phanom nu recent van kleur zijn verschoten: van geel-bruin naar groen-blauw. Hoewel mooi vormt het een teken van gevaar, zeggen milieudeskundigen. De kleur kan erop wijzen dat het watertekort nog nijpender wordt dan voorheen. Het waterpeil bedraagt ter plaatse 1 meter, het laagste niveau in 50 jaar
• Bij twee afzonderlijke ongelukken zondagochtend vroeg in Phuket zijn een vrouw om het leven gekomen en drie personen gewond. De vrouw (42) zat in een wagen die over de kop sloeg, de bestuurder raakte bekneld en gewond. Bij het andere ongeluk botste een auto tegen een elektriciteitspaal, die daardoor brak. De twee vrouwelijke inzittenden (26 en 29) raakten gewond en zijn opgenomen in het ziekenhuis
• Nida Poll: Kleine meerderheid respondenten (51,5 pct) heeft de buik vol van gekibbel in parlementscommissie corruptie; 24,7 pct vindt voorzitter Sereepisuth Temiyavej onbuigzaam, 12,3 pct te agressief
• Kalasin: Negen personen zijn gewond geraakt toen de pickup truck, waarin ze zaten, zaterdagnacht tegen een geparkeerd staande vrachtwagen botste. De bestuurder van de vrachtwagen zegt dat de brandstof was opgeraakt, hij had de waarschuwingslichten ingeschakeld. De gewonden zijn naar een ziekenhuis gebracht
• Kathu (Phuket): Vijf Turkse toeristen en een Thaise chauffeur zijn gewond geraakt bij een botsing zaterdagmiddag tussen een minibusje en een pickup truck. De pickup was geslipt en op de andere weghelft terecht gekomen. Beide wagens raakten zwaar beschadigd, de pickup truck sloeg over de kop, maar de bestuurder was wonder boven wonder ongedeerd
• Politie sluit kermisattractie ‘Crazy Wave’ in Lop Buri nadat vier personen eruit waren gevallen en gewond geraakt. Een 13-jarig meisjes brak haar been en is opgenomen in het ziekenhuis, de anderen zijn behandeld in het ziekenhuis. De exploitant was vergeten een lap bar (stang) te verzekeren, waardoor passagiers niet kunnen vallen.
• Lange rijen wachtende passagiers zondag op Suvarnabhumi bij vertrek. Verkeersradio Jor Sor overstelpt met klachten en vragen. Volgens het IB was de vertraging te wijten aan het screening proces dat uitgevoerd werd cf instructies van de ICAO
• Koud weer van 3 tot 7 december voorspeld in Noorden en Noordoosten met minimum temperaturen van 12-19 graden en in de bergen van 2-10 graden met hier en daar vorst
• Siam Wellness Group Plc, Thailand’s grootste massage en spa keten, gaat uitbreiden in China waar ze tot nu toe 1 vestiging heeft. 75 procent van de 3.000 dagelijkse bezoekers in Thailand zijn buitenlanders, de meesten Chinezen

Opening van BP verbleekt bij ander nieuws

2 december – Het openingsverhaal van Bangkok Post kan me vandaag gestolen worden, want drie andere nieuwsitems vind ik veel interessanter en belangrijker. Ik duid ze alvast kort aan en kom er later op terug:

• Thaise tieners van 16 en 17 jaar hebben minder seks maar gebruiken vaker condooms
• De blauwe kleur van de Mekong wordt veroorzaakt door het zogeheten ‘hungry water effect’
• Twee docenten Frans zijn in de prijzen gevallen vanwege hun ‘ongebruikelijke’ didactische aanpak

Dat is toch stukken newsier (nieuwswaardiger) dan het geneuzel van vice-premier Somkid die in een lijvig openingsverhaal zegt dat de oppositie en regering met elkaar moeten praten om ’s lands economie te helpen de wereldwijde economische problemen te doorstaan (in het Engels to weather the global economic problems), vindt u niet? Nou ik wel en ik ben toevallig de baas van Nieuws uit Thailand op Dick’s blog.

Verslechterend ecosysteem Mekong alarmeert activisten

2 december – Dat de machtige Mekong, de levensader voor miljoenen bewoners die langs de rivier wonen, een bedreigde rivier is, is genoegzaam bekend. Maar misschien kan het niet vaak genoeg gezegd worden en het eind is nog niet in zicht want de huidige elf dammen die daarvoor verantwoordelijk zijn, krijgen nog gezelschap van negen nieuwe.

‘Als deze zogeheten ontwikkelingsprojecten doorgaan, stevent de Mekong af op een crisis’, zei Niwat Roi-kaeo, president van de Rak Chiang Khon Group, een collectief natuurbeschermers in Chiang Rai, op een seminar [geen details] over de toenemende problemen van de rivier.

Dat ze toenemen wordt zonneklaar gedemonstreerd doordat de kleur van het Mekong water in Nakhon Pathom is veranderd in groenachtig-blauw, een fenomeen dat bekend staat als het hungry water effect. Wat dat is, legt BP niet erg duidelijk uit in dit bericht, maar gelukkig vond ik op het internet een tekening die een en ander verduidelijkt.

‘Hongerig water erodeert de rivieroevers voorbij een dam ernstiger dan het gebruikelijke getijde’, zegt Chawalit Witthayanant, een expert op het gebied van de Mekong visstand. ‘Gedurende de eerste paar jaren van dit fenomeen, wordt vis ongebruikelijk overvloedig, maar niet lang daarna neemt de voorraad in hoog tempo af.’

De dorpelingen van Ban Tamui (Ubon Ratchathani) kunnen daarover meepraten; in oktober werden ze verrast dat de visvangsten enorm toenamen toen het water helderder werd, vertelde Khampin Aksorn, coördinator van het Network of People who love the Mekong, op het seminar.

Het artikel signaleert verder dat tot groot ongenoegen van de Mekong natuurbeschermers de regering en oppositie onlangs hebben besloten een dertig jaar oud wateromleidingsplan [geen details] af te stoffen voor de rivieren Salween, Yuam, Moei en Mekong. Enkele jaren geleden werd afgezien van het idee door sterke oppositie vanwege de gevolgen voor de ecosystemen van de rivieren.

Ook deze keer zal het op grote weerstand van de lokale bevolking en milieuactievoerders stuiten, voorspelt Phongphipat Mibenchamat van de Salween conserveringsgroep. Hij vergelijkt de Mekong met de verrotte linkerarm van Thailand en de Salween met een rechterarm die nu de infectie oploopt die de andere arm al heeft vernield. (Alle voorgaande berichten over de Mekong staan op de pagina Mekong: Brood uit het water)

Tieners: Minder seks, vaker condooms

2 december – Teen sex on wane, condom use up, kopt de krant boven een forse tweekolommer op de voorpagina. Die conclusie is ontleend aan onderzoeken van het Department of Disease Control (DDC) tussen 2015 en 2017 onder tweedejaars studenten van beroepsopleidingen (Por Wor Chor 2) en Mathayom-5 leerlingen van beide seksen.

Chartwut Wangwol, directeur Health Risk Control Office van de Thai Health Promotion Foundation heeft de resultaten van het onderzoek bekend gemaakt, maar bij welke gelegenheid zegt het artikel niet. Ik teken er direct bij aan dat in onderzoeken over niets zo veel wordt gelogen dan over seks [en trouwens ook over het betalen van belastingen].

Het artikel staat bol van de cijfers, waarvan ik er enkele noem. In 2017 had gemiddeld 42 procent van de desbetreffende schoolgaande jongeren van 16 en 17 jaar seks tegen 50 procent een jaar eerder. In 2017 had 25 procent van de jongens in 5 Mathayom seks en 17 procent van de meisjes, ongeveer even veel als in 2016.

Over het gebruik van condooms zegt het artikel: 69 procent van de jongens in Por Wor Chor 2 gebruikte condooms bij de eerste keer en 74 procent van de meisjes vroeg hun partner een condoom te gebruiken. Bij Mathayom bedroegen die percentages respectievelijk 75 en 77.

Chartwut zegt dat het condoomgebruik stopt wanneer ze het vertrouwen hebben ontwikkeld dat ze een vaste relatie hebben. Maar dit draagt bij, zegt hij, aan de verspreiding van SOA’s en HIV/Aids, dus zo stabiel zijn die relaties blijkbaar niet, denk ik dan.

Directeur Supattra Nakapew van de Foundation for Aids Rights roept de GPO op meer condooms te produceren en ze goedkoop te verkopen. Ze zegt dat de overheid voldoende geld heeft om 40 miljoen condooms per jaar te maken, wat nog steeds niet genoeg is want de jaarlijkse vraag bedraagt 230 miljoen, aldus de DDC.

Narenrit Puttasri, a French teacher from Kaennakhon Witthayalai School in Khon Kaen, (left) and Panupan Junfeung, a French teacher from Silpakorn University, show their certificates received upon winning a national video contest on French teaching.

Didactische aanpak van twee leraren Frans wint lof

2 december – Een leraar Frans van een middelbare school in Khon Kaen en een docent aan de faculteit Kunsten van de Kasetsart universiteit zijn in de prijzen gevallen van een door de Franse ambassade uitgeschreven competitie.

De leraar was een van de vijf winnaars in zijn categorie; ze krijgen een stage van 15 dagen en cultureel bezoek aan Frankrijk. De leerlingen krijgen een cadeautje van de ambassade. De 29-jarige leraar stuurde een video van 40 seconden in over zijn lesmethode.

Hij zegt een sfeer in de klas te scheppen, waardoor leerlingen zich vertrouwd voelen dat Frans spreken de beste manier is om de taal onder de knie te krijgen. Ze zijn zelfs nog enthousiaster wanneer technologie en innovatie [geen details] worden toegepast, waardoor hun aandachtsniveau toeneemt.

‘Ik krijg goede feedback van mijn leerlingen. Ze zeggen Frans beter te kunnen begrijpen dan de andere talen die ze geleerd hebben. Dus ik geloof in de mogelijkheid van technologie om onderwijs te verbeteren’, zegt Narenrit Puttasri.

Panupan Junfeung (27) was een van de twee winnaars in de categorie universiteitsdocenten. Hij past artistieke technieken toe bij het onderwijzen van Frans, waaronder tekenen wanneer de studenten naar Franse zinnen luisteren, toneelstukken en dergelijke. Hij heeft ook een Frans sprekende gemeenschap aan de universiteit gecreëerd, waardoor de studenten meer vertrouwd raken met Frans spreken. Frans studeren neemt in populariteit toe: vorig jaar volgden 50 studenten de studierichting, dit jaar 60.

Thailand telt 600 leraren Frans in 210 middelbare scholen, 30 universiteiten en in internationale scholen, inclusief de French International High School in Bangkok en de Alliances Française in Bangkok, Chiang Mai, Chiang Rai en Phuket.

Condities ‘rijp’ voor massale protesten

2 december – Ik noemde in mijn openingsverhaal Opening van BP verbleekt bij ander nieuws drie berichten die eruit springen, maar ik kan daar nog een vierde aan toevoegen: de opening van pagina 3. Een steungroep voor nabestaanden van slachtoffers van de politieke onrust in 1992 heeft gisteren gewaarschuwd dat Thailand’s politieke en economische situatie verslechtert, waardoor elk ogenblik straatprotesten kunnen uitbreken.

Voorzitter Adul Khiewboriboon zegt dat de waarschuwingssignalen al gezien kunnen worden en dat de condities voor massale protesten ‘rijp’ zijn. ‘Gezien de ontberingen, kunnen de mensen die getroffen worden door economische problemen jump in en de situatie erger maken.’

Adul sprak zijn zorgen uit toen anti-regerings activisten bij elkaar kwamen om een evenement op 12 januari voor te bereiden dat ze noemen Wing Lai Loong (Run to oust the Uncle, de bijnaam van premier Prayut).

Adul waarschuwt ook partijleider Thanathorn (Future Forward) om voorzichtig te zijn met zijn campagne tegen de militaire dienstplicht en voorstel om 27 orders van de NCPO ongeldig te verklaren. Thanathorn trok de afgelopen weken door het land om daarvoor steun te verwerven.

Adul drong er verder bij de regering op aan pogingen om de grondwet te wijzigen en het gebruik van het draconische artikel 44 [van de interim-grondwet] te onderzoeken niet tegen te werken. Grondwetwijziging wordt nagestreefd omdat de grondwet gezien wordt als een middel waardoor de NCPO [lees: het leger] na de verkiezingen een greep op de macht kon behouden.

Kort Nieuws maandag 2 december

– DNA tests van negen nieuwe stukjes bot die gevonden zijn in de moordzaak van Karen actievoerder Porlajee Rakchongcharoen aka Billy hebben geen verband met hem aangetoond. BP meldt het in een kortje in de rubriek In Brief maar had er wat mij betreft wel meer aandacht aan mogen besteden; het gaat tenslotte om de eerste zaak van een vermissing die mogelijk tot een veroordeling van de daders leidt.

De DSI die het onderzoek verricht, beschikt al wel over schedelbotjes, waarvan het DNA overeenkomt met dat van zijn moeder. De botjes zijn gevonden in een olievat dat opgevist is uit een waterreservoir in Kanchanaburi bij nationaal park Kaeng Krachan. Het toenmalige hoofd is een van de verdachten van de moord.

– Pagina 2 opent met het bericht dat advocaten de premier van Laos om vrijlating hebben gevraagd van Kittidet Latthi (48), die al dertien maanden gevangen zit, volgens zijn advocaten onschuldig. De engineer (ingenieur of technicus) wordt ervan beschuldigd een Laotiaans bedrijf voor 1,7 miljoen baht schade te hebben berokkend. Meer weten? Lees: Jailed Tha seeks help of Laos premier.

– Het Panyaphiwat Institute of Management (PIM), een bedrijfsuniversiteit van de Charoen Pokphand Group, opent volgend jaar een nieuwe campus in Pattaya met als doel te voldoen aan de toegenomen vraag naar vakbekwaam personeel voor de Eastern Economic Corridor.

De campus wordt met een budget van 20 miljoen baht gebouwd op een perceel van 20 rai. In de eerste fase worden drie bachelor programma’s aangeboden: bachelor of Engineering in Automation, Sciences in Digital Economy en Innovative Management.

– Laatste bericht. Midden volgende jaar kunnen bedrijven inschrijven op een tram system [ik meen metro of light rail] van 35 miljard baht in Phuket. Het herziene ontwerp van de 41,7 km lange lijn wordt thans beoordeeld door het bestuur van de MRTA en gaat daarna naar het ministerie van Transport en de Public-Private Partnership commissie. De lijn verbindt Phuket International Airport met de Chalong intersection via tunnels en verhoogde secties.

– Ten slotte geef ik nog de link naar het openingsverhaal van BP Unity the ‘key’ to fix economy, waaraan ik geen woorden wil vuilmaken.


 

WayV, a hot rookie group from China, will meet their Thai fans for the first time during the “2019 WayV Fanmeeting Tour ‘Section#1_We Are Your Vision’ – in Bangkok” at the Thunder Dome, Muang Thong Thani, on Dec 14 at 6pm and Dec 15 at 5pm.

This is the first fan meeting outside of China after the boy band made their debut with the digital EP The Vision, in January this year. Its lead single, Regular, peaked at No.9 on China’s largest music site, QQ Music, and No.3 on the US World chart.

Meer weten? Klik hier: Chinese group WayV to make Bangkok debut


 

Nieuws van de website 30 november-1 december

• Nakhon Si Thammarat: Grote drugsvangst in huis van drugsbaron uit Myanmar, die vrijdag in een vuurgevecht met de politie is doodgeschoten. Aangetroffen zijn 500.000 speed pillen, 10 kilo crystal methamphetamine en een pers om pillen te maken
• Sri Racha  (Chon Buri): Negentien passagiers van een midibus zijn gewond geraakt toen de bus zaterdagochtend tegen de achterkant van een tankwagen botste. Achttien passagiers en de chauffeur zijn naar een ziekenhuis gebracht, twee waren zwaar gewond (foto)
• Voormalig Pheu Thai kandidaat-premier Chadchart Sittipunt aast op de post van gouverneur van Bangkok. Hij gaat op eigen kracht, los van PT, campagne voeren. Zegt de afgelopen zeven maanden veel inwoners te hebben gesproken en hun problemen gehoord
• Partijleider Thanathorn (Future Forward) stapt uit de buitengewone begrotingscommissie van het Huis van Afgevaardigden, een dag nadat hij enkele kritische vragen had gesteld over een off-budget fonds van het leger. In zijn ontslagbrief geeft hij geen reden voor zijn vertrek. ‘Ik neem ontslag om terug te zijn bij de mensen.’
• Hoofdverdachte van moord op leraarsechtpaar, werkzaam op een particuliere school in Rayong, aangehouden in Chiang Mai samen met een man die hem hielp toen ze op het punt stonden naar Myanmar te vluchten
• Kanchanaburi: Zoektocht gaat door naar vermiste tourgids (26) uit Kirgizië, die donderdagavond ging zwemmen in de Kwai Noi rivier. De waterstroom was toen erg sterk omdat de Vajiralongkorn dam water loosde
• Individuele reizigers uit Taiwan dienen vanaf volgende maand bij de aanvraag van een visum financiële gegevens te overleggen als bewijs dat ze hun reis- en verblijfskosten kunnen betalen. Thais kunnen tot 31 juli 2020 visumvrij naar Taiwan reizen

Thaise rijst voelt de druk; rijstboeren gevangen in armoede

1 december – THAI RICE FEELS THE STRAIN kopt BP vandaag in vette kapitalen boven het openingsverhaal, een woordspeling die zich niet adequaat laat vertalen in het Nederlands want strain betekent zowel druk als (rijst)ras.

Aanleiding voor het Special report (achtergrondverhaal, analyse) is dat de Thaise Hom Mali (jasmijnrijst) twee achtereenvolgende jaren geen prijs heeft gewonnen in een wedstrijd waarin rijstsoorten worden vergeleken. Nadat de Thaise rijst 5 jaar achtereen is bekroond, ging de prijs vorig jaar naar Cambodja en dit jaar naar Vietnam.

‘Het wordt tijd dat zowel de regering als de particuliere sector de handen ineen slaan in een meer serieuze poging de kwaliteit van Thaise rijst te verbeteren om te voldoen aan de verwachtingen van de wereldmarkt’, betoogt Charoen Laothamatas, president van de Thai Rice Exporters Association. ‘De reputatie van het land voor het produceren van kwaliteits rijst is in gevaar als gevolg van het ontbreken van effectieve research and development (R&B).’

Dat is een ander geluid dan in een eerder hoofdredactioneel commentaar waarin BP de regering oproept de rijstsector [financieel] meer te steunen. ‘Begrijpelijk’, schreef een lezer zaterdag in de rubriek met ingezonden brieven, ‘maar het moet pijnlijk duidelijk zijn dat het verbouwen van rijst voor boeren een armoedeval is en een enorme druk legt op ’s lands financiële bronnen. Achtereenvolgende Thaise regeringen hebben miljarden baht aan belastinggeld besteed aan subsidie voor een sector die niet kan zorgen voor een behoorlijk inkomen. Ondanks de handouts en support, blijven de meeste boeren arm.’

Hij vervolgt: ‘Alhoewel misschien waar in het verleden, is de bewering van de hoofdredactie dat de rijstproductie altijd de ruggengraat heeft gevormd van de Thaise economie niet langer correct. De rijst ad 180 miljard baht die Thailand jaarlijks exporteert vormt nauwelijks 2 procent van onze totale export en blijft ver achter bij minstens negen andere categorieën goederen die geëxporteerd worden.’

De briefschrijver eindigt met de verzuchting: ‘Hoe eerder meer rijstboeren opschuiven naar meer lucratieve sectoren, des te beter is dat voor allen. Degenen die zich nu bezighouden met de landbouw, kunnen dan uiteindelijk ontsnappen aan de armoedeval van de rijstverbouw en het land kan ontkomen aan de last van subsidies die de staatskas leegzuigen.’

Het lijvige openingsverhaal laat ik verder grotendeels onbesproken. Het hamert behalve op R&D onder andere op de noodzaak de opbrengst per rai te te vergroten (in Thailand 400 kilo per rai, in Vietnam 1.000 kilo) en de productiekosten te verlagen. Het wijst er verder op dat de dure baht de export bemoeilijkt, waardoor Thaise rijst per ton 1.000 US$ meer kost dan rijst van de concurrenten. Meer weten? Lees: Thai rice feels the strain.

Alarm over drastische verlaging waterpeil in stuwmeren

1 december – Het lage peil van bruikbaar water in ‘s lands vier grote waterreservoirs heeft tot zorgen geleid over de waarschijnlijkheid van een ernstige, wijdverspreide droogte gedurende het droge seizoen volgend jaar. Het thans opgeslagen watervolume bedraagt 47 procent van hun gecombineerde capaciteit; slechts 27 procent kan gebruikt worden, zegt het Royal Irrigation Department.

Het openingsartikel van pagina 2 schetst in detail de situatie. Op 29 november bevatten de Bhumibol, Sirikit, Khwae Noi en Pasak Jolasid 11.682 miljoen kubieke meter water, aldus het Smart Water Operation Centre van het departement. De cijfers spreken boekdelen: Bhumibol bijvoorbeeld in de provincie Tak bevatte 5.802 miljoen kubieke meter water (43 procent) waarvan slechts 2.002 miljoen kubieke meter water gebruikt kan worden. Pasak Jolasid (Lop Buri) zelfs 32 procent.

De droogte is al toegeslagen in enkele delen van het land. In het district Non Thai (Nakhon Ratchasima) staat het Bueng Sa Chorakhe moeras, dat leidingwater aan 200 huishoudens levert, al enkele maanden droog. De Second Army Region, het provinciaal DPM-kantoor en de gemeente Non Thai halen water uit een bron in een andere provincie om te gebruiken bij de productie van leidingwater.

Thailand wordt momenteel geconfronteerd met een ongebruikelijk tekort aan regen, die met name de agrarische sector treft. De autoriteiten vrezen dat het gebrek aan regen de oogsten tot volgende jaar zullen blijven treffen.

Geen Kort Nieuws vandaag

– De rubriek Kort Nieuws, bij 1 lezer weet ik populair, vervalt vandaag want het openingsartikel neemt de meeste ruimte in beslag. Wat blijft over? Pagina 3 opent met een groot artikel over de massive groei van trans-nationale e-commerce die de binnenlandse midden- en kleinbedrijven (in het Engels SME, bij ons MKB) in een krappe hoek duwt en waarschijnlijk gevolgen heeft voor de werkgelegenheid in de detailhandel en aanverwante sectoren.

Verder bevat de 3 de rubriek News Bites met vijf kortjes en het al bekende nieuws dat Thailand strenge financiële eisen stelt aan toeristen uit Taiwan.

De concurrentie van de elektronische handel kwam ter sprake op de 37ste jaarlijkse vergadering van de University of the Thai Chamber of Commerce. Vice-president Thanavath vertelde er de circa tweeduizend KvK-leden dat het bedrijfsleven zich zorgen maakt over Thais die online in het buitenland winkelen. De meeste aankopen, goed voor 100 miljard baht, worden gedaan in China. Meer weten? Lees: Online trade hurts locals.

Pagina 4 bevat de rubriek Through the lens, een fotopagina met acht foto’s ditmaal gewijd aan een project in de Bang Kwan Central Prison. Het project getiteld ‘Schulpting Earth into Merit’, een initiatief van prinses Bajrakkitiyabna Narendiradebyavati, leert gedetineerden beeldjes van klei van de Boeddha te maken, om zoals de krant schrijft ‘emotionele troost te vinden en weg te breken van de shackles (letterlijk enkelketens) van zelfverwijt en slechte gedachten. Ook, wanneer deze sinners hun creaties aan hun familie geven, krijgen ze de emotionele stimulans en steun, waar ze lang naar verlangd hebben.’ Op de shirts van de beeldhouwers staat het woord ‘morale’.

Pagina 5 ten slotte is de zondag-pagina Urban Life, die ditmaal een uitstapje maakt naar Rio de Janeiro onder de titel S America eyes tech to harness wild nature. Daar zoeken teams van universiteitsstudenten, leiders van tech start-ups (beginnende bedrijven), software ontwerpers en computer engineers naar innovatieve manieren om de stad te helpen haar verliezen ten gevolge van het onstuimige weer door de klimaatverandering te beperken.

De stad, die aan zee ligt, wordt de meeste jaren getroffen door steeds vaker voorkomende zware regens, overstroen en grondverschuivingen. Kan het artikel niet vinden op de website, dus een link ontbreekt.

Reacties niet mogelijk