Thais nieuws 1-15 augustus

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation. Voor de betrouwbaarheid steek ik mijn handen niet in het vuur.
Op de pagina Dossiers 2019 geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op themapagina’s. Dat zijn pagina’s waarop alle berichten over een bepaald onderwerp zijn gebundeld. Alle themapagina’s staan opgesomd op de pagina Leeswijzer.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van 2019 klik hier: Thais nieuws 1-15 januari 2019, Thais nieuws 16-31 januari 2019, Thais nieuws 1-15 februari 2019, Thais nieuws 16-28 februari 2019, Thais nieuws 1-15 maart, Thais nieuws 16-31 maart, Thais nieuws 1-15 april, Thais nieuws 16-30 april, Thais nieuws 1-15 mei, Thais nieuws 16-31 mei, Thais nieuws 1-15 juni, Thais nieuws 16-30 juni, Thais nieuws 1-15 juli en Thais nieuws 16-31 juli. Voor ouder nieuws zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Buitenland.

 

Mr. Hulot’s Holiday in 8 minutes
Jacques Tati (1907-1982) was een Franse filmacteur, komiek en filmregisseur. In zijn carrière, die 50 jaar duurde, maakte Tati slechts zes lange en vier korte films. Toch is zijn invloed op de cinematografie groot. Hij begon als mimespeler in music-halls.
Zijn films kwamen telkens na jarenlange minutieuze arbeid tot stand. Hij speelde er de hoofdrol in: de zwijgzame, gesticulerende, onaangepaste Monsieur Hulot, die struikelend door de hedendaagse, gemechaniseerde wereld doolt. In 1958 ontving hij een Oscar voor Mon oncle. (Bron: Wikipedia)


 

Nieuws van de website 14-15 augustus

• Handel Cambodja-Thailand in eerste halfjaar met 7 pct gestegen naar $4,1 miljard (foto: Grenspost Aranyaprathet)
• Politie heeft drie verdachten in ’t vizier, die verdacht worden van de bomaanslagen in Bangkok en Nonthaburi, maar die zijn al terug in Maleisië, aldus Prawit
• 24 roodhemdleiders vrijgesproken van terrorisme; protest in 2010 was politieke actie
• Financiën wil vier oude overheidsgebouwen, beroemd vanwege hun architectuur en culturele waarde, commercieel ontwikkelen (Foto: Ban Khiew, Ayutthaya)
• Min BiZa wil 600 miljard baht aan slapende lokale fondsen vrijmaken om de economie te stimuleren
• KBank verlaagt rentes MRR en MOR in reactie op verlaging beleidsrentevoet BoT
• Pathum Thani: Drie gezinsleden dood aangetroffen in geparkeerde auto met warm houtskool komfoor, motor liep nog toen politie arriveerde, slotenmaker opende portiers die op slot zaten
• THAI zet woensdag groter toestel in om gestrande reizigers in HK op te halen
• Rechtbank vonnist 1 oktober over bezit vier Afrikaanse olifanten slagtanden van aannemerstycoon Premchai Kanasutra (zie pagina Stroperssage)
• International Narcotics Control Board in Genève waarschuwt (weer) voor liberalisering cannabisgebruik, Thailand is gehouden aan vier conventies
• Sociale isolatie dreigt bij overmatig gebruik sociale media en apps, ze hebben vele voordelen mits verstandig gebruikt, zeggen medische experts
• Voorstel: Visumontheffing van 15 dagen voor toeristen uit China en India, proef van 1 jaar
• Thailand wil nog eens 3 jaar MotoGP organiseren op Chang International Circuit in Buri Ram
• TIJ ziet herstelrecht als cruciale oplossing voor overbevolking gevangenissen, verstoppingen in het rechtssysteem en reclassering
• Verwachting DITP: waarde content industrie stijgt dit jaar met 10 pct naar 33 miljard baht
• Verlies Bangkok Airways in Q2 698 miljoen baht door daling aantal Chinese toeristen en dure baht
• De 60 door het leger gekochte gereviseerde Amerikaanse M1126 Stryker pantservoertuigen worden begin volgende maand geleverd, gaan o.a. in gebruik bij de 11e Infanteriedivisie in Chachoengsao

Mekong: Visserijdienst heeft plannetjes, maar helpen ze?

15 augustus – Dat premier Prayut in het Huis van Afgevaardigden een grilling (zoals de Engelse uitdrukking luidt) door de oppositie kan verwachten, waarmee BP opent, kan me gestolen worden. Als hij daar niet tegen kan, moet hij maar teruggaan naar de kazerne, waar bevelen nooit worden tegengesproken.

Belangrijker vind ik de opening van pagina 2 over de Mekong. Ik heb er al vaak over geschreven, heb er een lijvig dossier over aangelegd met de belangrijkste voorgaande artikelen. Ze komen allemaal op hetzelfde neer: de rivier wordt ernstig bedreigd door de bouw van dammen die rampzalig zijn voor de visstand dus voor het levensonderhoud van de bewoners die van de visserij afhankelijk zijn, alsmede voor de ecologische diversiteit.

Gisteren vond een forum plaats over de toekomst van de visserij in de Mekong, waarna hoofd Adisorn van het Fisheries Department op een persconferentie vertelde welke plannetjes zijn dienst heeft gesmeed om de gevolgen van de dammenbouw te helpen beperken.

Het meest effectief zou natuurlijk zijn om nooit meer een dam te bouwen in de rivier, om zich met hand en tand te verzetten tegen verdere aanslagen, zoals het opblazen van rotsformaties. Maar dat gebeurt niet. Thailand neemt bij voorbeeld de meeste stroom af van de Xayaburi dam in Laos die in oktober in bedrijf komt. Het zijn de bewoners die protesteren, niet de overheid.

De maatregelen die Adisorn bekend maakte, omvatten diplomatieke coördinatie met Laos, het programma Fisheries Watch (om vissers benedenstroom tijdig te waarschuwen voor veranderingen in de waterstroom), de instelling van Fish Stock Zones in de Mekong en zijrivieren (om te voorkomen dat de visvoorraden opraken), de constructie van enkele fish corridors zodat vissen gemakkelijker hun paaigebied kunnen bereiken (Adisorn: ‘Man-made obstakels langs de rivier houden vissen tegen, dus moeten we corridors creëren’) en als laatste vissen in de rivier vrijlaten.

Maar Adisorn benadrukt dat alleen vissen die endemisch in de rivier zijn, zoals de Mekong giant catfish, worden uitgezet en hij vindt het ook niet de beste methode, want de overlevingskansen van de ‘nieuwe’ vissen zijn klein. ‘De beste manier om soorten te beschermen is hun natuurlijke habitat te conserveren.’

Of het allemaal zoden aan de dijk zet, waag ik in twijfel te trekken. Bovendien is China de grootste boosdoener, zie bijvoorbeeld het bericht Opinie: Draait China de Mekong waterkraan dicht? van 11 augustus en natuurlijk het door mij samengestelde dossier Mekong brood uit het water.

Dode baby gevonden in wasmachine

15 augustus – Aan bizarre gebeurtenissen geen gebrek in Thailand en vandaag spant het bericht over een dode baby die in een wasmachine is gevonden, de kroon. Gelukkig was het een kapotte wasmachine, want stel je voor dat de baby erin een wasbeurt had gekregen, dan zou hij/zij (de sekse kon niet worden vastgesteld van de tussen drie en vijf maanden oude baby) ernstig verminkt zijn, vermoed ik.

De wasmachine, afkomstig uit het Maharaj Nakhon Si Thammarat Hospital, stond al jaren voor het huis van Phongsakl Burirat (wie dat is, vermeldt het bericht niet. Misschien een ziekenhuismedewerker?). Hij ontdekte de vondeling toen hij de machine wilde laten repareren. Vermoedelijk was het kindje meer dan twee dagen geleden overleden. Het ziekenhuis verricht een autopsie om de doodsoorzaak vast te stellen. De politie vermoedt dat de moeder een tiener was.

Het bericht staat in de rubriek In Brief, maar vond ik dermate opvallend dat ik er een apart bericht aan wijd, alvorens te vertellen wat Prayut op de grill kan verwachten.

Roodhemdleiders vrijgesproken van terrorisme in 2010

15 augustus – Het was geen terrorisme, het was een politieke actie, oordeelde de rechtbank gisteren en daarom sprak ze de 24 roodhemdleiders vrij, die door het OM waren beschuldigd van terrorisme, opruiing, verboden bijeenkomst en overtreding van de bestuursmaatregel over noodsituaties. Je zou dus blije gezichten verwachten toen ze het gerechtsgebouw verlieten, maar op de foto zie ik alleen maar ernstige gezichten toen UDD-voorzitter Jatuporn de pers te woord stond.

De demonstranten van het United Front for Democracy Against Dictatorship (UDD) eisten in maart 2010 bij het Government House (foto boven) de ontbinding van het Huis van Afgevaardigden door toenmalig premier Abhisit (Democraten). Ze meenden dat de vorming van zijn regering in december 2008 te danken was aan de steun van het leger.

Abhisit vormde zijn regering nadat de People Power Party, de voortzetting van Thaksin’s Thai Rak Thai partij (Thai houden van Thai), wegens verkiezingsfraude was ontbonden, waardoor er een eind kwam aan de regering Somchai. Abhisit lukte het een meerderheidsregering te vormen dankzij overlopers naar de Democraten, wat ook al kwaad bloed had gezet bij het UDD. Ze zeiden dat hij de meerderheid had gestolen.

Ik ben vergeten uit welke partij ze kwamen, maar weet nog wel dat ze onder leiding stonden van Newin Chidchob, die de politiek heeft verlaten om zich te wijden aan FC Buriram United en het motorcircuit.

In haar vonnis overwoog de rechtbank dat geen enkele getuige had verklaard dat de gedaagden hadden opgeroepen tot terrorisme. Er was ook geen bewijs van betrokkenheid bij de brandstichting in winkelcentrum CentralWorld op 19 mei 2010, toen het leger met harde hand een eind maakte aan de bezetting van het stadscentrum door het UDD.

De eis aan Abhisit het parlement te ontbinden en nieuwe verkiezingen uit te schrijven, was volgens de rechtbank een legitieme uitoefening van politieke rechten, zoals gegarandeerd door de wet. Nattawut Saikuar, een van de leiders, zei na afloop dat het recht had gezegevierd; het vonnis was het bewijs dat ze geen terroristen waren.

Phayao Akahad, de moeder van een vrijwillige verpleegster die op 19 mei werd doodgeschoten toen ze met anderen voor het legergeweld was gevlucht naar Wat Pathum Wanaram, pleitte gisteren voor de vorming van een parlementscommissie om degenen die verantwoordelijk waren voor haar dochter’s dood voor het gerecht te brengen.

Premier Prayut moet een luierbroekje aan

15 augustus – Doet premier Prayut het in zijn broek voor de grilling die hij kan verwachten van de oppositie? Dat lijkt er wel op want hij heeft al tweemaal gespijbeld van het Huis van Afgevaardigden toen de oppositie hem het vuur na aan de schenen wilde leggen over de onvolledige eedaflegging. Mijn advies aan de generalissimo luidt dan ook: draag een luierbroekje, dan blijft de schade beperkt.

De oppositie heeft nu een ‘urgente’ motie ingediend bij House Speaker Chuan Leekpai met het verzoek een vergadering te convoceren over Prayut’s ‘blunder’ door een deel van de eed niet voor te lezen. Pheu Thai parlementslid Cholnan verwacht dat het debat volgende week plaatsvindt. [En nu maar hopen dat Prayut dan niet weer ‘schoolziek’ is]

De oppositie stelt in de motie dat de eedaflegging op 16 juli voor de koning in strijd was met de ethische code van de grondwet. De oppositie denkt, aldus Cholnan, dat Prayut niet de eed voorlas van de tekst die hem was verstrekt door het kabinetssecretariaat maar van een ‘prepared note’ [?].

Prayut liet de laatste zin van de eed weg: de belofte om de grondwet te eerbiedigen. Cholnan zegt: ‘Wij menen dat het niet een zaak van achteloosheid was. Het kan de bedoeling van de premier zijn geweest belangrijke zinnen in de eed te ontwijken. Prayut’s ommissie laat een gebrek aan vertrouwen in democratisch bestuur zien, wat een grove schending van de wet is.’

Prayut is in hot water [weer zo’n leuke Engelse uitdrukking] omdat hij vorige week en gisteren een parlementsvergadering miste, waarin secretaris-generaal Piyabutr (Future Forward) hem wilde vragen een toelichting te geven op zijn omissie. Vorige week was hij op werkbezoek in het Zuiden, Prayut gaf gisteren geen reden voor zijn afwezigheid woensdag.

Een politieke bron zegt dat de oppositie het debat wil gebruiken de premier te dwingen zich nader te verklaren. Gestemd gaat er niet worden. [Dus waar is hij nu bang voor: een paar harde woorden?]

De zaak heeft inmiddels de Ombudsman bereikt, die de kwestie vermoedelijk voorlegt aan het Constitutionele Hof. Prayut zegt: ‘Ik weet niet hoe de petitie [?] uitpakt. Laten we dit niet gebruiken om me politiek aan te vallen. Ik ben klaar om over de sage te worden ondervraagd.’

House Spreaker Chuan zei gisteren te verwachten dat Prayut het Huis zal antwoorden. Als hij om een of andere reden de vergadering niet kan bijwonen of geen uitleg wenst te geven, dan moet hij een verklaring geven voor zijn afwezigheid, aldus Chuan.

Foto: Pop van Prayut, meegedragen in de carnavaleske optocht die vooraf ging aan de jaarlijkse voetbalwedstrijd Chulalongkorn-Thammasat.

Kort Nieuws donderdag 15 augustus

– Eerst maar even het overige politieke nieuws, dan ben ik daarvan verlost. Pagina 3 opent met de benoeming van vice-premier Prawit, in het vorige kabinet minister dan Defensie en toen verwikkeld in het zogeheten horlogeschandaal, tot voorzitter van Palang Pracharath’s strategiecommissie. Daar schijnt veel over te vertellen te zijn want het artikel beslaat een kwart pagina.

In een analyse oppert Nattaya Chetchotiros als verklaring dat zijn benoeming tot doel heeft de leidende coalitiepartij te versterken en wellicht haar status als politiek ‘instituut’ te smeden. Dat Prawit een sleutelrol zou gaan spelen, werd al voorspeld toen de coalitie was gevormd. Zijn benoeming is bevestigd door partij zwaargewicht Thammanat, hoewel Prawit nog niet begonnen is aan zijn nieuwe taak.

Politicoloog Weerasak van de Chulalongkorn universiteit zegt dat Prawit’s inlijving in PPRP niet alleen eenheid brengt in de ‘factionalised’ partij [die uit verschillende facties bestaat] maar ook de basis legt voor haar toekomstige ontwikkeling. En de rest mag u zelf lezen in Prawit takes the PPRP driving seat.

– De berichtgeving over de bezetting van de luchthaven van Hong Kong is vandaag op de binnenlandpagina’s uiterst summier en te vinden op de buitenlandpagina en in het Business-katern. Alleen op de voorpagina wordt gemeld dat het ministerie van Buitenlandse Zaken het advies heeft gegeven niet-noodzakelijke reizen naar Hong Kong achterwege te laten. Verder is reizigers geadviseerd hun vluchtstatus regelmatig te controleren.

De luchthaven wordt al sinds maandag bezet door pro-democratie demonstranten. Als gevolg daarvan zijn honderden vluchten vervallen of verschoven. Duizenden reizigers zijn op de luchthaven gestrand. In een opinieverhaal las ik dat de auteur zich erover verbaast dat de internationale gemeenschap zich afzijdig houdt en dat is inderdaad merkwaardig.

Thai International Airways heeft een groter toestel op de route ingezet, zodat alle Thai opgehaald kunnen worden, wat misschien inmiddels al is gebeurd.

– De terugkeer van de 18 vissers die gestrand waren op de trawler Wadani 1 in Somalische wateren heeft de familieleden van een ploeg die op de Wadani 2 werkt, gestimuleerd om de autoriteiten te vragen contact met hen op te nemen en te vragen of ze hulp nodig hebben. Suriya Jiamsakul, broer van Som, heeft die oproep gedaan, want hij maakt zich zorgen over diens lot.

Op de Wadani 2 werken 20 Thaise vissers, waarvoor de Thaise autoriteiten geen toestemming hebben verleend. Het schip werd vorige week gesignaleerd bij Oman en zou op weg zijn naar Iran. Het Thai Maritime Enforcement Command Centre verzamelt de noodzakelijke informatie om indien nodig assistentie te verlenen. De Thaise ambassade heeft nog geen contact kunnen krijgen met het schip omdat het te ver weg is.

Som’s schoonzuster Yod zegt dat Som voor de baan koos omdat de banen die bij zijn huis beschikbaar waren, slecht betaald werden. Zijn inkomen was niet eens voldoende om zijn droom waar te maken een huis te kopen. Volgens hem kon hij in het buitenland meer verdienen.

– Het door militairen gerunde Huai Tueng Thao toerismepromotie kantoor, beter bekend als Army Land, heeft het plan laten varen om samen met de 33rd Military Circle in Chiang Mai met Loy Krathong 20.000  lampionnen op te laten. Het beoogde daarmee de Lanna cultuur te promoten en een plaatsje te verwerven in het Guinness Book of World Records. Lanna is de naam van een oud koninkrijk dat in het noorden van Thailand tussen de 13e en 18e eeuw bloeide.

Opponenten zeggen dat het oplaten van lampionnen geen traditie was van de authentieke Lanna cultuur. Het zou ook een gevaar vormen voor het luchtvaartverkeer, branden kunnen veroorzaken en tot een enorme afvalhoop leiden. Loy Krathong staat plaatselijk bekend als yi peng. Sinds de Lanna periode is het een belangrijk feest.

– De politie verzamelt bewijsmateriaal om arrestatiebevelen te kunnen aanvragen voor nog eens drie verdachten van de bomaanslagen op 2 augustus in Bangkok en Nonthaburi. Thans zijn negen personen in voorlopige hechtenis genomen, waaronder de twee onverlaten die bij het hek van het RTP hoofdbureau twee bommen plaatsten en op de terugweg naar het Zuiden werden aangehouden.

De ‘nieuwe’ drie zouden over de grens zijn geglipt en nadat ze de bommen hadden geplaatst teruggekeerd zijn naar Maleisië. De autoriteiten daar wordt gevraagd om hun uitlevering.

Adjunct-hoofd van de Metropolitan Police Divison 6 (gemeentepolitie van BKK) weigert desgevraagd te reageren op berichten dat het onderzoek wordt overgeheveld naar de CSD. Een bron bij de CSD heeft gezegd dat de CSD thans voorbereidingen treft om de zaak over te nemen.

– Als laatste vandaag pagina 4 die drie berichten telt. De VS heeft de Thaise energie-ontwikkelaar Blue Solar Co Ltd een gift verleend voor een haalbaarheidsstudie naar een project voor de opslag van zonne-energie in Suphan Buri.

Thomas Hardy, directeur van het US Trade and Development Agency, bekrachtigde het douceurtje van US$553.000 (17 miljoen baht) gisteren met zijn handtekening. Hij noemde de steun een belangrijke mijlpaal in de rol van USTDA in Thailand.

‘Het is een bewijs van de Indo-Pacific visie die vorig jaar door minister Pompeo (Bu Za) is vastgelegd. Wij hebben ons voorgenomen te investeren in visionaire bedrijven die de energiesector willen transformeren.’

Directeur Hansaward van Blue Solar zegt dat de overgang van fossiele brandstof naar duurzame energie van belang is om de uitstoot van broeikasgas te verminderen, die verantwoordelijk wordt gehouden voor klimaatverandering.

‘Maar duurzame energie is van nature onbetrouwbaar. Het is niet geschikt om de belangrijkste energiebron te worden. Om de onbetrouwbaarheid van zonne-energie op te lossen, gaan we een systeem met energieopslag ontwerpen dat energie aan het netwerk levert.’

– Van de andere twee berichten kan ik één overslaan, de waarschuwing van de INCB aan de regering uiterste voorzichtigheid te betrachten bij het cannabis beleid. Nieuw is een follow-up op de klacht van een milieuactievoerder in Phatthalung die zegt ontvoerd te zijn om te voorkomen dat hij een hoorzitting over een steengroeve zou bijwonen. De politie heeft twee verdachten geïdentificeerd, tegen wie een arrestatiebevel wordt aangevraagd.


 

Adagio Flamenco. Festival Fin de Curso 2015 de la Escuela de Danza Noemí Alcázar. Grupo de Examen de la Carrera de Flamenco.
Flamenco is een muziekgenre en een bijbehorende dans afkomstig uit de zuidelijke provincies van Spanje. Kenmerkend voor deze muziekvorm zijn de soms Arabisch aandoende klanken, de uitbundige muzikale versieringen rondom het thema en het sterke ritme binnen een twaalftelssysteem. Culturele herkomst: Andalusië. Typische instrumenten: flamencogitaar, castagnetten, palmas, cájon. (Bron: Wikipedia) Kenners zullen het Adagio van Albinoni herkennen.


 

Nog eenmaal het gevaarlijk geachte minibusje

14 augustus – Evenals Veera Pratheepchaikul in zijn wekelijkse bijdrage op de opiniepagina betoogde (zie het bericht 10, 12 jaar of tot in lengte van dagen: dat is de vraag van gisteren) vindt de hoofdredactie van BP het besluit van minister Saksayam (Transport) om het gebruik van minibusjes ouder dan 12 jaar toe te staan onverstandig. De busjes zijn onveilig en dienen te worden axed, kopt de krant boven het hoofdredactioneel commentaar van dinsdag. [To axe betekent afschaffen, aan de dijk zetten]

Het commentaar voegt één argument toe aan wat Veera al betoogde. BP schrijft: ‘De minister mag denken dat zijn besluit acceptabel is daar hij opdracht heeft gegeven voor veiligheidscontroles alvorens het groene licht te geven voor het voortgezet gebruik, maar het is geen geheim dat inspectie-eisen in dit land gemakkelijk ontweken kunnen worden.’

Het commentaar roept een beruchte crash uit 2017 in herinnering. Toen botste in Chon Buri een busje tegen een vrachtwagen, waardoor 25 personen om het leven kwamen. Direct na het ongeluk beweerde de manager van de Chanthaburi-Bangkok van queue (rij van busjes) dat het busje voldeed aan de ‘veiligheidseisen’ maar later bleek dat dit niet het geval was. Het voertuig was nauwelijks roadworthy (verkeerde in slechte staat).

‘Het is begrijpelijk’, schrijft BP, ‘dat de heer Saksayam mededogen heeft voor de exploitanten die met moeite kunnen overleven, maar hij dient niet met de publieke veiligheid te gokken. Het beste wat hij kan doen is het verbod [van de vorige regering op busjes ouder dan 10 jaar] handhaven, maar assistentie verlenen bijvoorbeeld door het verstrekken van zachte leningen, zodat de exploitanten met succes de noodzakelijke transitie [naar midibusjes] kunnen maken.’

Ten slotte nog een persoonlijke toevoeging. Het komt voor dat meer passagiers dan is toegestaan in een busje worden gepropt. Bij een ongeluk of wanneer het in brand vliegt, zitten ze als ratten in de val. Ook komt het voor dat het portier openspringt, waardoor passagiers uit de wagen worden geslingerd. Dat is gebeurd bij de horror crash die werd veroorzaakt door die blaag Orachon. Het busje reed op de verhoogde expressway Don Muang en de slachtoffers kwamen meters lager op de begane grond terecht. (Bron: BP, 13 augustus)

Nieuws van de website 13-14 augustus

• 8 artesische bronnen bij Surin Hospital maken korte metten met watercrisis
• Gestrande reizigers steunen protesten HK, vliegverkeer deels hervat, demonstranten dinsdagmiddag teruggekeerd
• Bank of Thailand maakt zich zorgen over financiële stabiliteit
• Government Savings Bank overweegt verlaging hypotheekrente nadat de BoT rentevoet met kwart pct heeft verlaagd
• Huizenmarkt Greater BKK in eerste halfjaar gekrompen met 13 pct door strengere LTV-verhouding
• THAI neemt maatregelen mbt kostenreductie en omzetvergroting; schuldenlast bedraagt 100 mld baht
• 1.500 baht p.p. beschikbaar voor 10 miljoen personen ter stimulering van binnenlands toerisme
• Volgend jaar 200 pct belastingaftrek voor MKB’s die smart devices e.d. aanschaffen
• Felle concurrentie de rest van het jaar verwacht op online markten wegens trage economie
• Vijf buitenlandse criminelen in vier afzonderlijke zaken aangehouden: fraude, beroving en ID-diefstal
• Vader vraagt CSD onderzoek naar serieverkrachting van zijn dochter op bouwplaats in Hat Yai (Songkhla) te versnellen
• Prayut praat niet met kleine partijen over hun grieven; ze vragen Mongkolkit: blijf bij ons
• Minister Suriya (Industrie) belooft export te stimuleren, maar houdt zijn handen af van de (dure) baht
• Amerikaan (66), in de VS veroordeeld voor pedofilie, aangehouden in Phayao waar hij illegaal Engelse les gaf
Mongkolkit (Thai Civilised Party) houdt zijn poot stijf, gaat door als People’s MP
• TCC: Bedrijfssentiment naar laagste niveau in 18 maanden
• Songkhla: Vijf werkers die in de berm uitbliezen na gras gemaaid te hebben, dood gereden door Maleisische automobiliste, één gewond
• Exxon Mobil trekt 330 mld baht uit voor ethyleen kraakinstallatie en uitbreiding van de raffinaderij in Sri Ratcha
• Dinsdag: Vliegverkeer Hong Kong ligt weer stil door bezetting terminals

Minister Saksayam is eigenwijs

14 augustus – Minister Saksayam (Transport) verdedigt zijn beleid om de eis van de vorige regering oude minibusjes te vervangen door midibussen, te schrappen. Daardoor wordt voorkomen dat de tarieven stijgen, zegt hij. Bovendien zou verplichte vervanging de veiligheid niet ten goede komen, omdat bestuurders verleid worden te jakkeren om zoveel mogelijk geld te verdienen voor de afbetaling van de midibussen.

Ik heb met verbazing dit bericht gelezen, hoewel ik toch heel wat gewend ben aan krompraat in Thailand. Ik heb me ook weer verbaasd over tegenstrijdige informatie, want voorgaande berichten noemden 13 augustus als deadline voor de vervanging [die dus nu van de baan is] en dit bericht 1 oktober. De berichten spreken elkaar ook tegen of het gaat om busjes ouder dan 10 of 12 jaar. Dit bericht noemt weer 10 jaar.

Kortom: van de minister mogen de onveilig geachte busjes in gebruik blijven, mits ze regelmatig [hoe vaak?] naar het Land Transport Department worden gebracht voor een keuring, zeg maar de Thaise variant van de Nederlands APK keuring. Bestuurders zijn niet langer verplicht over te stappen op een midibusje, maar de exploitanten hebben de optie hun busjes te vervangen indien ze zich de uitgave van 2,2 miljoen baht kunnen veroorloven, want zoveel kost een midibus.

De bottom-line is, zegt de minister, dat het niet noodzakelijk is door te gaan met het vervangingsbeleid wanneer de exploitanten in staat zijn hun veiligheidsstandaard te verhogen. En ik zeg: de bottom-line is dat sommige [veel?] bestuurders een onveilig rijgedrag vertonen door te pas en te onpas in te halen en veel te snel rijden. Ik schreef het eerder: de enige remedie is een snelheidsbegrenzer en strenge controles met harde sancties op overtredingen.

Leger bereidt reddingsoperatie voor

14 augustus – Het in de opening van de krant gemelde nieuws over de luchthaven van Hong Kong is al weer achterhaald door de laatste ontwikkelingen. De krant meldt nog dat vluchten tot in het weekend geschorst kunnen blijven, maar de website meldt dat sinds vandaag de meeste toestellen op tijd vertrekken. Als dat zo blijft hoeft de RTAF niet twee toestellen en functionarissen naar HK te sturen om de gestrande Thai op te halen.

Gistermiddag om half vijf besloot de luchthaven alle uitgaande vluchten weer te annuleren, nadat ’s ochtends enkele toestellen hadden kunnen landen en opstijgen. De luchthaven verwachtte niet dat arriverende vluchten getroffen zouden worden, alhoewel vele al geannuleerd waren.

Maandag werden 200 vluchten geannuleerd en was de luchthaven feitelijk gesloten voor luchtverkeer in beide richtingen. Passagiers moesten op zoek gaan naar accommodatie in de stad en luchtvaartmaatschappijen probeerden andere manieren te zoeken om hen op de plaats van bestemming te krijgen.

RTAF-woordvoeder Pongsak zei gisteren dat commandant Chaiyapruk zijn manschappen heeft opgedragen de situatie op de voet te volgen en luchtroutes voor te bereiden. ‘Het komt neer op landen in Hong Kong. Dat hangt van de regering af. Maar we zijn klaar om te handelen’, aldus Pongsak.

Het Kasikorn Research Centre heeft berekend dat de protesten in Hong Kong een negatieve invloed hebben op de 30.000 toeristen die deze week uit Hong Kong worden verwacht. Wanneer de luchthaven de hele week gesloten blijft, bedraagt het verlies 1,4 miljard baht. Het centrum dringt er bij de Thaise autoriteiten op aan richtlijnen aan buitenlandse toeristen uit te geven, zoals over directe vluchten en transits via een andere luchthaven. In 2018 bezochten 1,02 miljoen toeristen uit Hong Kong Thailand; ze spendeerden 42 miljard baht.

Het Royal Thai Consulate-General adviseert Thai de luchtvaartmaatschappij waarmee ze zouden vliegen, te raadplegen over updates en voor zover mogelijk plaatsen op de luchthaven te mijden waar geprotesteerd wordt. Thai AirAsia heeft bekend gemaakt dat het haar gelukt is enkele vluchten uit te voeren voordat de luchthaven weer dicht ging.

Foto: Een man die door demonstranten woensdagochtend werd verwond omdat ze dachten dat hij een Chinese spion was, wordt door paramedici in veiligheid gebracht.

De smalle grens tussen leven en dood

14 augustus – De grens tussen leven en dood kan smal zijn; de vrijwilligers van een van Thailand’s grootste reddingsorganisaties, de Ruamkatanyu Foundation, ervaren dat bijna elke avond en nacht. Op sommige avonden gebeurt niets, op andere gebeurt te veel.

Een indringend beeld van hun werk wordt gegeven door de fototentoonstelling Dispatch met foto’s van de Amerikaanse fotograaf en docent aan de Stamford International University R. Scott Davis. Hij rijdt al negen jaar mee met de reddingswerkers, die opereren vanuit een basis onder een viaduct in Nonthaburi.

Daar luisteren ze naar het politieradiokanaal en zodra ze het woord ongeluk horen, komen ze in actie. Ze racen met loeiende sirene naar de plaats des onheils en verlenen eerste hulp.

Ik toon twee foto’s. Meer zien? Klik hier: Framing life and death. De tentoonstelling duurt van 17 augustus tot 7 september, te zien in de Ilford Galerie aan de Surawong Road.

Milieuactievoerder en media geweigerd op hoorzitting

14 augustus – Premier Prayut belooft dat hij onderzoek zal laten doen naar berichten over de intimidatie van een milieuactievoerder en mediaploegen die de toegang werd geweigerd tot een openbare hoorzitting in een moskee in Phatthalung over een steengroeve project.

Milieuactievoerder Ekkachai Itsaratha zegt dat hij ontvoerd werd door twintig mannen toen hij de hoorzitting van het mijnbouwbedrijf en functionarissen van het Department of Primary Industries and Mines wilde bijwonen.

De groep stal zijn auto en mobieltje en hield hem enkele uren gevangen in een nabijgelegen resort tot de hoorzitting voorbij was.

Ekkachai, secretaris-generaal van het NGO Coordinating Committee on Development, deed gisteren aangifte bij de politie van Songkhla en vroeg de Provincial Police Region 9 in een petitie een onderzoek in te stellen. Hij vermoedt nu dat hij gevolgd wordt want heeft een verdacht uitziende auto bij zijn huis in Songkhla opgemerkt.

De Association of Southern Newspaper Journalists (ASNJ) en Phatthalung Provincial Media Club leverden vorige week al een soortgelijke petitie in bij de gouverneur van Phatthalung. ANSJ president Chaiyong zegt dat ploegen van Channel 7, Thai PBS, Amarin TV en lokale media de toegang werd geweigerd. In plaats daarvan maakten ze een omweg om bij waterval Lad Toey te filmen in de zone die bestemd is voor de steengroeve. Ze werden gevolgd en door een onbekende man gevraagd het gebied te verlaten.

Kleine partijen weer genegeerd, maar ze blijven de coalitie trouw

14 augustus – Het kabinet had gisteren een gulle bui want heeft 41 politieke posten uitgedeeld aan leden van de regerende coalitie maar de kleine partijen pissen buiten de pot, voor de tweede keer want bij de kabinetsformatie zijn ze ook al overgeslagen.

Eén kleine partij heeft deswege de coalitie de rug toegekeerd: de Thai Civilised Party, geleid door Mongkolkit. Ik meldde het al eerder. Hij hield gisteren een persconferentie. Als gevolg van zijn vertrek telt de coalitie nu 19 partijen [maar volgens mij klopt dat niet: zijn het er 18].

De desbetreffende – en ik mag aannemen goed betaalde –  posten zijn die van ministerie adviseur, secretaris van ministers en staatssecretarissen en assistent van ministers. Ze worden bezet door parlementsleden van de coalitiepartijen, van wie sommigen bij de kabinetsformatie buiten de boot vielen. Het artikel noemt twee namen, maar die zeggen me niets.

Mongkolkit legde op de persconferentie uit dat zijn vertrek voortkwam uit frustatie omdat hij niet ‘met respect’ is behandeld door Palang Pracharath, die de coalitie leidt. Nagelaten is de politieke wensen van zijn partij op te nemen in de regeringsverklaring. Hij zei het ook oneens te zijn met het regeringsvoornemen de accijns op benzine te verhogen en populistische programma’s uit te voeren en kritiseerde de onvolledige eedaflegging.

Ook de negen resterende kleine partijen hielden gisteren een persconferentie. Ze herbevestigden hun steun aan de regering.

Staatssecretaris Thammanat (Landbouw), contactpersoon van PPRP met de kleine partijen, zei gisteren dat ze later politieke posten krijgen. Op 20 augustus neemt het kabinet daarover vermoedelijk een besluit, maar om welke het gaat, zei hij niet. Misschien koffiejuffrouw?

Prayut benadrukt dat de politieke posten belangrjk zijn voor de regering; ze worden niet uitgedeeld als dank voor steun.

Kort Nieuws woensdag 14 augustus

– Thai Airways International (THAI) roept de regering op het internationaal open skies beleid te herzien, want het bevoordeelt sommige landen. Hoewel Thailand zijn luchtruim opent voor buitenlandse luchtvaartmaatschappijen, laten enkele landen dit na, hetgeen onbillijk is voor Thaise maatschappijen, zegt THAI-president Sumeth. Hij zal details van het beleid aan de autoriteiten overleggen, waaronder het ministerie van Transport.

Het beleid heeft ertoe geleid dat Thai, mede vanwege de groei van budgetmaatschappijen, genoodzaakt was zich uit slots van grote luchthavens terug te trekken, zoals in Japan. THAI gaat forums beleggen om de kwestie aan de bevolking uit te leggen.

– Goed nieuws over baby dujong Mariam die voor de kust van Koh Lipong is aangevallen door volwassen dujongs [meervoud, in voorgaande berichten werd één dujong genoemd]. Het acht maanden oude zoogdier reageert goed op haar behandeling. Ze kan zeegras eten, zwemmen en duiken. Niettemin overwegen de behandelende dierenartsen nog steeds haar te verhuizen naar het Marine Biological Centre in Phuket, een van de drie beoogde nieuwe adressen om te herstellen van een longinfectie en uitdroging.

Bangkok Post slaat zichzelf weer eens op de borst want heeft een exclusive interview mogen houden met de vice-premier en minister van Buitenlandse Zaken van Nieuw-Zeeland Winston Peters. Gevraagd naar zijn indrukken van de 52nd Asean Foreign Ministers’ Meeting en andere vergaderingen die van 29 juli tot 3 augustus in Bangkok werden gehouden, antwoordt hij met een lach: ‘Indrukken? Thailand is nu een democratie. We zullen alles doen wat mogelijk is om te helpen door te gaan met democratie.’

Nog meer stroop: ‘Thailand heeft een heel serieuze reputatie en respect in Nieuw Zeeland verworven omdat het in het verleden dramatically succesvol is geweest als een Aziatische tijger. Dat was een lange tijd geleden maar als je erover nadenkt, kan het in de toekomst hetzelfde zijn.’

En wat hij verder zei, mag u zelf lezen in Peters upbeat about kingdom’s ‘progress’.

– Moet denken aan het kinderliedje ‘Er was een oorlogsschip (2x), Dat was al op een duimpje na gezonken op een klip (2x). En er was een oude vrouw (2x), Die nam het hele oorlogsschip en stak het in haar mouw (2x)’ [Vergeef me de pleasanterie] Maar of deze vrouw oud was, weet ik niet, want haar leeftijd wordt niet genoemd. Waar gaat het om?

De rechtbank heeft het verzoek van het OM afgewezen om een Thaise vrouw naar de VS uit te wijzen. Zij wordt ervan beschuldigd in oktober 2011 betrokken te zijn geweest bij fraude met de verkoop van brandstof aan een bezoekend Amerikaans oorlogsschip. Ze zou samengespannen hebben met twee personen die eerder uit Singapore zijn uitgewezen en in de VS zijn berecht. Die zijn veroordeeld tot 46 en 70 maanden cel. Maar volgens de rechtbank was de betrokkenheid van de Thaise niet overtuigend bewezen.

– Het politieke nieuws verban ik vandaag naar Kort Nieuws, want mijn arbeidsvreugde is al tot een minpunt gedaald vanwege de oorverdovende herrie die een drilboor maakt. Aan het straatje waaraan mijn hotel staat en zijstraten wordt gewerkt. In een van mijn columns op Facebook vertel ik er meer over.

Het is ook het laatste bericht, dus mijn lijden valt mee. De oppositie gaat vandaag premier Prayut op de gril leggen (zoals de uitdrukking in het Engels luidt) over zijn blunder bij de eedaflegging voor de koning vorige maand. Hij vergat toen een deel van de eed voor te lezen. De oppositie had dat vorige week al willen doen, maar toen bracht Prayut een bezoek aan het Zuiden.


 

Ana Moura – Desfado
There is no other fado voice like Ana Moura’s. A voice that traipses (slentert) freely through tradition, but that also takes time to flirt elegantly with pop music, to broaden the scope of this Lisbon song form in a highly personal way. But what really sets her apart is not just the deep and sensual timbre that few others can produce, it is her adroitness (bedrevenheid) at instantly transforming into fado any melody she lends her voice to. There is practically no fuse on this emotional explosion, fired unhesitatingly at the listener’s heart. (Bron: website Ana Moura)


 

10, 12 jaar of tot in lengte van dagen: dat is de vraag

13 augustus – Wie heeft het bij het rechte eind? Die vraag stel ik me vaak bij Bangkok Post omdat berichten elkaar soms [vaak?] tegenspreken. Niet alleen wanneer geschreven door verschillende auteurs, maar ook door dezelfde die dan lijkt te lijden aan korte-termijn geheugenverlies.

Ik stuitte gisteren weer eens op het probleem toen ik het opinieverhaal van Veera Prateepchaikul las, waarin hij enkele harde noten kraakt over minister Saksayam (Transport), die als een speer gaat en het ene na het andere besluit neemt.

Ze zijn niet allemaal welkom, schrijft Veera, want Saksayam’s voorstel om een eenheidstarief van 15 baht in te voeren op de Purple Line (metro van Tao Poon naar Bang Yai) en de Airport Rail Link (Phaya Thai-Suvarnabhumi) werd al direct afgeschoten door premier Prayut. Die geloofde de redenering van Saksayam niet dat een goedkoop kaartje automobilisten naar het openbaar vervoer lokt.

Een ander besluit dat Veera aanhaalt, heeft betrekking op minibusjes. In de krant van gisteren stond in de nieuwskolommen het bericht dat busjes die ouder zijn dan 10 jaar tot in lengte van dagen in gebruik kunnen blijven wanneer ze bij een veiligheidskeuring worden goedgekeurd.

Bovendien heeft Saksayam een vette streep gehaald door het besluit van de vorige regering dat ze na 10 jaar vervangen dienen te worden door midibusjes (foto boven).

Maar Veera schrijft dat de uiterste gebruiksduur is verschoven naar 12 jaar [dus niet tot in lengte van dagen]. Maar ook die termijn noemt hij ‘ondoordacht’. ‘Het is duidelijk dat Saksayam tegemoet komt aan de belangen van de exploitanten en weinig of geen belang hecht aan de veiligheid van de passagiers, die hun leven in de handen leggen van bestuurders, die vaak berucht zijn omdat ze roekeloos of te snel rijden.’

De cijfers spreken boekdelen. Volgens het Safe Public Transport Travel Project van de Foundation for Consumers kwamen in 2016 bij ongelukken met minibusjes 105 personen om het leven en werden 1.102 gewond; in 2017 waren busjes betrokken bij 236 ongelukken die resulteerden in 113 doden en 906 gewonden.

Veera zoekt de verklaring in het feit dat de busjes ongeschikt en onveilig zijn voor het vervoer van passagiers. Ze zijn ontworpen voor het vervoer van vracht, maar in Thailand zijn ze omgebouwd om passagiers te vervoeren. Vandaar de eis dat ze dienen te verdwijnen en te worden vervangen door midibusjes (foto boven). Hij wijst er ook op dat de bestuurders onder druk staan om te voldoen aan hun dagquotum, waardoor ze als een gek scheuren.

Ten slotte nog een persoonlijke noot. Ik geloof er niets van dat een midibusje veiliger is dan een minibusje wanneer ze door dezelfde snelheidsduivels worden bestuurd. De enige remedie is strenge snelheidscontroles [of nog beter een snelheidsbegrenzer] en het innemen van vergunningen bij overtredingen. Maar in Thailand lijkt het leidend principe ‘pappen en nat houden’, en een bedragje aan de controlerende agent doet altijd wonderen. (Bron: BP, 12 augustus)

Nieuws van de website 12-13 augustus

• Doorbraak 15 meter breed in de wal van waterreservoir Morasuap (Bang Saphang, Prachuap Khiri Khan)
• 2 dode arbeiders gevonden onder ingestorte bouwsteiger in Phuket; totaal 3 doden, 8 gewonden
• Trat: Abt tijdens ochtendgebed (5 uur) in Wat Suwanpakdi dood geschoten in het volle gezicht van monniken en gelovigen, dader aangehouden
• THAI annuleert 2 vluchten naar HK en 1 van HK; Thai AirAsia annuleert drie vluchten naar HK en 3 retourvuchten wegens bezetting en sluiting vliegveld
• Erawan waterval in Kanchanaburi maandag tijdelijk deels gesloten nadat toeristen gewond waren geraakt door glad pad; mogelijk dinsdag weer open
• Baby dujong Mariam ernstig ziek na aanval door volwassen dujong; o.a. longinfectie en uitdroging
• Thaise Alexander Albon vervangt Gasly in Red Bull F1 team van Max Verstappen

Koningin-moeder Sirikit krijgt verjaardagsvisite

13 augustus – Of er Happy Birthday voor haar werd gezongen en of de jarige kaarsjes op een taart heeft uitgeblazen, komen we niet te weten, maar we weten nu wel hoe koningin Sirikit eruit ziet want het Royal Household Bureau heeft foto’s verspreid van de verjaardagsvisite. Eén foto staat vandaag prominent op de voorpagina van BP, maar die kan ik helaas [?] niet laten zien, want ontbreekt op de website. [Zogeheten fotoberichten worden nooit op de website geplaatst]

Het fotobijschrift meldt braaf wie gisteren allemaal aanwezig waren in het Chitlarada Palace voor een merit-making ceremonie met de 87 jaar geworden koningin-moeder. Dat waren koning Vajiralongkorn, koningin Suthida en vijf prinsessen, van wie twee zussen van Rama X: Chulabhorn en Sirindhorn.

De overige drie zijn kinderen van de koning met als bekendste Bajrakitiyabha, die ik de laatste tijd veel tegenkom op het journaal en al even geïnteresseerd als Sirindhorn is als ze een werkbezoek aflegt. Die twee maken de meest sympathieke indruk van het koninklijk roedel. Op de foto ontbreken één prinses en Vajiralongkorn’s zoon; die zijn gesneuveld bij het bijsnijden van de foto. Ik zag ze wel in het journaal, dat alle foto’s liet zien.

Rest nog te vermelden dat Sirikit ooit de mooiste koningin ter wereld werd genoemd, hetgeen ik niet zal tegenspreken, maar ouderdom en ziekte hebben inmiddels wel een zware tol geëist.

Thais gestrand in HK, vissersmannen teruggekeerd

13 augustus – De ene groep Thais is gestrand, aan de stranding van de andere groep is een einde gekomen. Beide items krijgen een plaatsje als paginaopening in de krant van vandaag: respectievelijk de voorpagina en pagina 3.

Hong Kong besloot gistermiddag alle inkomende en uitgaande vluchten te stoppen, want duizenden demonstranten bezetten de terminal van een van ’s werelds drukste luchthavens [volgens de krant]. De abrupte sluiting volgde op de toenemende ergernis van de Chinese regering, die de demonstranten zelfs ‘terroristen’ noemt, terwijl ze alleen maar sinds twee maanden demonstreren voor de aparte status die de ‘geurige haven’ (betekenis HK) heeft nadat Engeland de kroonkolonie in 1997 heeft overgedragen aan China, alsmede tegen het politiegeweld.

Hoeveel Thaise reizigers in HK zijn gestrand vermeldt het artikel niet. Wel dat THAI en Thai AirAsia hun vluchten van gisteren naar en van de stad hebben geannuleerd. Naar verwachting zou de luchthaven vanochtend om 6 uur weer opengaan, alhoewel veel demonstranten de nacht op de luchthaven hebben doorgebracht en niet van zins lijken om te vertrekken.

De opening van de 3 meldt dat de 18 Thaise vissers die gestrand waren in Somalië, terug zijn in Thailand. Gisterochtend arriveerden ze op Suvarnabhumi (foto), maar meer komen we niet te weten. Alleen een foto van een moeder die haar zoon omarmt, geeft een indicatie van het weerzien, dat toch emotioneel moet zijn geweest.

Wat weten we nu? Op de trawler werkten aan het begin van de trip 20 Thaise bemanningsleden, maar vier waren al teruggekeerd, één omdat hij ziek was. Verder bestond de bemanning uit drie Somalische vissorteerders en zes bewakers. Na verloop van tijd was de brandstof opgeraakt, ook was er geen voedsel meer, maar ze aten vis die ze zelf vingen. Er was wel voldoende drinkwater. Ze zouden maandenlang hun maandloon van 15.000 baht niet hebben ontvangen, maar dit ontkent de job broker die de betalingen verrichtte.

Behalve deze trawler, de Wadani 1, noemt het artikel nog een tweede, Wadani 2, waarop twintig Thai werken. Het schip is vorige week gesignaleerd in de wateren van Oman en zou op weg zijn naar Iran. Het Thai Maritime Enforcement Command Centre zegt dat beide schepen in 2015 waren verkocht aan een Iraniër. Sindsdien staan ze niet meer op de lijst van Thaise boten.

De job broker gaat waarschijnlijk vervolgd worden voor illegale arbeidsbemiddeling. Daarop staat een maximum gevangenisstraf van 10 jaar en een boete van 60.000 à 200.000 baht. Het artikel bevat nog meer zakelijke informatie (gemakkelijk te vergaren met een paar telefoontjes) maar schiet als verslag van de aankomst schromelijk tekort. Dus hiermee moet u het doen.

PPRP ploetert om kleine partijen in de coalitie te houden

13 augustus – ‘Het is te laat, er is geen terugkeer mogelijk’, zegt partijleider Mongkolkit Suksintaranont van de Thai Civilised Party die de door Palang Pracharath (PPRP) gesmede coalitie heeft verlaten – volgens een eerder bericht samen met Palang Prachatham, maar die wordt in dit bericht niet genoemd.

In een poging te voorkomen dat zijn voorbeeld door een van de andere negen kleine partijen wordt gevolgd, hebben PPRP ‘zwaargewichten’ besloten de Palang Thong Thin Thai (PTTT) partij te verblijden met de post van ministersassistent. Genomineerd is de zoon van de PTTT-leider, aldus een bron. Prayut beslist aan welk ministerie hij komt te werken.

Donderdag voert Prayut gesprekken met de kleine partijen om de lucht te klaren. Senator Thawatchai heeft aangeboden om te bemiddelen, maar Mongkolkit zegt dat zijn terugtrekking meer te maken heeft met beleid dan met het toewijzen van posities. Het bestuur van zijn partij houdt vandaag een persconferentie om zijn besluit toe te lichten. Naar verluidt zouden ook de negen andere kleintjes vanmiddag commentaar leveren.

Partijleider Suratin (Prachatthippatai Mai) wuift geruchten over scheuringen in de coalitie weg. Hij zegt dat de kleine partijen bij de PPRP-regering blijven. Maar er zijn wel ‘kwesties’ die opgelost moeten worden; het blok zal die met de premier bespreken.

Staatssecretaris Thammanat (Landbouw) die door PPRP is aangewezen als vrederechter, zegt dat hij niets kan doen wanneer Mongkolkit besluit de regering zijn rug toe te keren.

Verder meldt het bericht dat vice-premier Prawit vermoedelijk door PPRP wordt aangewezen als hoofd van de partijstrategiecommissie.

CSD neemt onderzoek naar bomaanslagen BKK over

13 augustus – De Crime Suppression Division (CSD) van de politie gaat het onderzoek overnemen naar de bomaanslagen en brandstichtingen op 2 augustus in Bangkok en Nonthaburi. Politiecommissaris Chapthip zegt dit besluit te hebben genomen omdat vermoed wordt dat de aanslagen verband houden met elkaar en door dezelfde groep mensen zijn gepleegd. De CSD werkt bij haar onderzoek samen met het kantoor van de procureur-generaal.

Naar verluidt zouden de aanslagen beraamd zijn op een vergadering bij de grens van Thailand en Maleisië. Dat is gebleken uit verhoren van verdachten [geen details] en vergaarde informatie. De vergadering werd bijgewoond door de masterminds van de aanslagen en enkele vechters die kans hadden gezien over de grens te glippen, aldus een bron.

CSD adjunct-commissaris Somkhuan is aangewezen als leider van het CSD-team. Somkhuan is een bekende juridisch specialist, wiens juridische en onderzoeks expertise nodig is om de onderste steen boven te halen, zegt de bron.

Het bericht meldt verder dat twee verdachten zijn aangehouden, die twee bommen hadden geplaatst bij het hek van het RTP hoofdbureau, maar dat weten we al. Ook dat de aanslagen werden gepleegd in Pratunam en op Siam Square en dat de politie aanvankelijk vermoedde dat ze verband hielden met het zuidelijk geweld.

Kort Nieuws dinsdag 13 augustus

– Eerst maar even een berichtje dat niet in de krant staat, maar dat ik alleen op de website tegenkwam. Gaat over Chlamydia trachomatis, door Wikipedia omschreven als een bacterie die de seksueel overdraagbare aandoening chlamydia veroorzaakt. Deze ziekte uit zich bij de man door urethritis en soms epididymitis. Bij de vrouw treden cervicitis en soms urethritis op.

Uit voorlopige klinische testen is gebleken dat een nieuw vaccin voor een immuun reactie bij vrouwen heeft gezorgd. Verdere proeven, die later dit jaar beginnen, moeten aantonen of het vaccin werkelijk beschermt tegen de meest voorkomende bacteriële SOA.

Hoogleraar Darville van de University of South Caroline, niet een van de onderzoekers, zegt: ‘Een vaccin zal enorme voordelen hebben voor de volksgezondheid en economie.’ Het mogelijke goede nieuws wordt gemeld in het medisch tijdschrift The Lancet.

– Pagina 2 bestaat voor de helft uit vier foto’s met beelden van de festiviteiten gisteren ter gelegenheid van Sirikit’s verjaardag. De andere helft bestaat uit een achtergrondverhaal over moedermelk. ‘Lange-afstands moeders’ kunnen nu hun ‘kostbare’ voeding  via een landelijke dienst laten bezorgen.

Een 31-moeder in Khon Kaen vertelt dat ze elke dag op kantoor of thuis kolft, de melk in de vriezer bewaart waarna die om de twee à drie dagen wordt opgehaald en naar Bangkok wordt gevlogen waar haar ouders voor de zeven maanden oude baby zorgen.

Wilt u het hele artikel lezen, klik op Milk flights a boost for babies.

– Pagina 3 opent, ik schreef het al eerder, met de teruggekeerde vissers. Verder bevat de pagina de rubriek In Brief met vijf kortjes, twee nieuwe berichten en een bericht over de vermoorde abt (zie Nieuws van de website).

Ik noem één kortje met een bizar bericht. In een waterreservoir in de provincie Trat is het lichaam gevonden van een 75-jarige man die verlaten zou zijn door zijn zoon. Het lichaam is door een visser uit het water gehaald. De politie zegt dat de man voor het laatst in de buurt van het reservoir werd gezien toen hij op een motorfiets zat, die bestuurd werd door zijn zoon.

Familieleden hebben verklaard dat de zoon verslaafd was aan drugs. De zoon die is verhoord door de politie ontkent de vader te hebben mishandeld voordat hij hem in het bos achterliet. Als je het mij vraagt heeft hij zijn vader verzopen. Misschien komen we dat nog te weten.

– Al gemeld in Nieuws van de website: de dujong Mariam (hier gespeld als Marium) is ziek. De krant voegt er vandaag aan toe dat de DNP drie opties voor herstel bekijkt: het dier verhuizen naar een sanctuary bij Koh Libong, verhuizen naar de Rajamangala University of Technology Srivijaya Trang campus of haar per vliegtuig naar het Marime Biological Centre in Phuket brengen.

Het besluit is aan de dierenartsen die het 8 maanden oude dier behandelen sinds ze werd aangevallen door een volwassen dujong. Mariam werd in april op het strand van Krabi gevonden. Ze was haar moeder kwijt geraakt.

– Online sociale netwerken zijn nu een populair kanaal voor de verkoop van illegale drugs. Dat kregen bezoekers van een panel discussie, ‘Narcotics Market and Online Crimes’ geheten, vorige week te horen. Kanittha Thaikla, lector aan het Research Institute for Health Sciences (universiteit van Chiang Mai), maakte er de resultaten bekend van een onderzoek over de periode april tot eind juli. Ze vertelde dat Twitter een populair communicatiemiddel is tussen drugsdealers en kopers. Vorig jaar vond de drugshandel voornamelijk plaats via Facebook en Line.

In de onderzochte periode werden op meer dan 200 Twitter accounts drugs verkocht, vooral crystal meth, cannabis, methamphetamine pillen, kratom en pijnstillers. Verkopers en kopers hebben een eigen taaltje ontwikkeld om ontdekking te voorkomen. Nadat de drugs zijn besteld en betaald, worden ze door besteldiensten afgeleverd.

– Als laatste pagina 4 met drie berichten. De opening bericht dat ongeschoolde Thaise migranten in Zuid-Korea worden gestimuleerd om deel te nemen aan additionele vaktrainingen, die door Seoul worden aangeboden, om ze te helpen betere banen met hogere lonen te bemachtigen.

Dit meldt arbeidsattaché Pinyuda Jamjasri van de Thaise ambassade in Seoul. Ze zegt dat van de 26.011 Thai die legaal in Korea werken, 517 ongeschoold zijn. ‘Dat aantal is belangrijk lager dan het aantal phi noi (illegale werkers) in Zuid-Korea dat wordt geschat op ongeveer 140.000.’

De meeste Thaise werkers zijn werkzaam in de landbouw. Zij zijn geslaagd voor de vereist tests [?]. Ongeschoolde werkers van 39 jaar en jonger krijgen doorgaans een werkvergunning voor maximaal 4 jaar en 10 maanden. Ze ontvangen het minimumloon en dienen naar Thailand terug te keren zodra hun vergunning verloopt. Om terug te keren, moeten ze een nieuwe vergunning aanvragen.

Geschoolde werkers met een E7-4 visum kunnen maximaal 2 jaar werken, maar hun contract kan onbeperkt worden verlengd, zolang ze slagen voor een gestandaardiseerde arbeidsvaardigheidstest.

Meer weten? Klik hier: Workers told to take up skills training.

– De perrons op alle stations van de noord- en noordoostlijn gaan verhoogd worden in verband met de aanleg van dubbelspoor. De perrons die thans 23 cm hoog zijn worden gesloopt en vervangen door perrons van 110 cm.

Volgend jaar komen nieuwe treinen in bedrijf met treden die aansluiten op de verhoogde perrons. Bestaande treinen met lagere treden worden aangepast. Op sommige stations wordt ook de infrastructuur verbeterd, er komen bij voorbeeld voetgangers hellingbanen over rails [?]. Ook worden veel stations herbouwd. Ze krijgen een uiterlijk dat aansluit bij de architectuurstijl van de regio.

Het SRT-bestuur heeft onlangs een plan goedgekeurd om meer ruimte te scheppen voor treinen die legertanks en bulkvracht vervoeren. De kosten bedragen 1,7 miljard baht of 6 miljoen baht per station aan de zuidelijke lijn en de noordoost lijn.

– Laatste bericht. Het Office of Trade Competition Commission heeft een panel gevormd dat onderzoek doet naar online boekings- en verkoopwebsites die mogelijk in strijd zijn met de wetgeving op concurrentie. Het gaat om hotelreserveringen, de verkoop van detailhandelsgoederen, ride-hailing diensten [zoals Grab en Uber] en ziekenhuizen die behandelingen aanbieden. De websites nemen in populariteit steeds meer toe bij consumenten.

Het panel heeft al vastgesteld dat enkele websites beschuldigd worden van oneerlijke praktijken tegen de eigenaren van de producten die ze verkopen. Producenten en hoteleigenaren klagen dat de websites hen opgedragen hebben hun prijzen te verlagen.


 

Cesaria Evora Sodade
Cesária Évora (1941-2011) was een folkzangeres uit Kaapverdië. Ze stond bekend als de ‘diva op blote voeten’, omdat ze de gewoonte had om blootsvoets het podium te betreden.


 

Nieuws van de website 11-12 augustus

• Academici: Aparte paden voor motorfietsers verminderen verkeersongelukken
• Snelweg 1090 in Tak, die een verbinding vormt tussen Mae Sot, Phop Phra en Umphang, zaterdagavond geblokkeerd door grondverschuiving en sinds zondagochtend deels open. In het gebied viel de stroom uit
• Suan Dusit Poll: 86,13 pct zegt bomaanslagen in BKK hadden politiek motief; 13,87 pct meent persoonlijk of zakelijk conflict
• Nida Poll: Meerderheid (62,52 pct) tegen verhoging taxitarieven; 38,2 pct noemt de verhoging met 0,5 baht voor de eerste 10 km redelijk gezien stijging kosten levensonderhoud
• Buri Ram: Bekende zakenmagnaat (70), eigenaar van een verhuurbedrijf van kraanwagens [hijskranen?], sinds woensdag vermist, mobieltje thuis achtergelaten
• 4,1 miljoen meth pillen gevonden in  een droge kreek in Mae Sai (Chiang Rai) na tip bewoners
• Canadese monnik (42) in Mae Hong Son, populair vanwege zijn hulp aan behoeftigen, verlaat kloosterleven wegens seksuele relatie met minstens één vrouw
Brand veenmoerasbos Khuan Khreng (Nakhon Si Thammarat) onder controle, over enkele dagen geblust
• Phuket Bouwsteiger ingestort: 1 dode, 8 gewonden
Ex-monnik ziet kans met behulp van een nep-concert in Nakhon Si Thammarat en nep-begrafenis in Nonthaburi talloze bedrijven, artiesten enz op te lichten voor miljoenen baht
• Thailand stelt voor: Haven Laem Chabang en Sihanoukville (Cambodja) met elkaar verbinden

Gestrande vissers teruggekeerd uit Somalië

12 augustus – De uitdrukking ‘Door de bomen het bos niet meer zien’ is vandaag naadloos van toepassing op het openingsverhaal van BP, want het staat bol van de (soms overbodige) details en vage formuleringen.

Na het ettelijke malen gelezen te hebben, lukt het me nog niet het ordentelijk samen te vatten, zoals u van mij gewend bent. Wanneer dit verhaal als eindexamenstuk zou zijn ingeleverd door een student, toen ik doceerde aan de School voor Journalistiek, zou mijn onverbiddelijk oordeel luiden: Gezakt.

Het verhaal gaat over de 18 Thaise vissers die vorige week alarm sloegen omdat de trawler waarop ze voor de kust van Somalië werkten, geen brandstof meer had en zij voedsel en water tekort kwamen. De groep is vandaag gearriveerd in Thailand. Volgens Jan, Piet, Joris en Corneel hadden ze al maanden geen salaris ontvangen en waren de leefomstandigheden aan boord van de Wadani 1 (eigenaar onbekend) abominabel.

De job broker, die de salarissen uitbetaalde, beweert evenwel dat zij alleen in juli geen geld hebben ontvangen. Hij zegt altijd goed voor hen gezorgd te hebben. ‘De bemanning kon contact hebben met hun familie. Helemaal geen probleem. Alleen enkelen hebben geklaagd dat ze in juli geen geld naar hun familie konden sturen.’

Dat is wat ik als ‘harde feiten’ uit het verhaal heb gevist (pun intended), want de rest is een allergaartje van citaten van zegslieden van het Department of Fisheries, het Thai Maritime Enforcement Command Centre en de National Fisheries Association of Thailand.

De conclusie van de auteur, ik neem de Engelse tekst over, Trawler’s plight off Somali coast exposes shady practices in Thai fishing industry, wordt op geen enkele manier waar gemaakt. Tenzij de auteur het wel snapt en ik niet.

Er is er een jarig, hoera, hoera

12 augustus – Na bovenstaande krachtsinspanning ben ik (geestelijk) uitgeput en ga ik eerst maar eens even loungen, vroeger zeiden we relaxen, en nog vroeger mij ontspannen.

Ik ga een verjaardagslied aanheffen voor koningin-moeder Sirikit die vandaag de respectabele leeftijd van 87 heeft bereikt. De krant verdient er weer goed aan want op tal van advertentiepagina’s wordt ze gefeliciteerd door bedrijven en organisaties. De foto’s tonen Sirikit in haar betere jaren, want naar verluidt lijdt ze aan een aandoening waaraan onze Juliana aan het eind van haar leven ook leed.

Maar niet getreurd: als ik hersteld ben van genoemde krachtsinspanning vervolg ik de rubriek Nieuws uit Thailand. Nog even geduld. Oh ja, vandaag is ook Moederdag, waar bloemisten weer van profiteren.

Hospitaal evacueert patiënten

12 augustus – De weergoden hebben geen enkele compassie, want het regent in enkele provincies al dagen. Op zaterdag moesten patiënten van het Kwai River Christian Hospital in Sangkhla Buri (Kanchanaburi) geëvacueerd worden nadat een kanaal dat direct achter het ziekenhuis loopt, na tien dagen onophoudelijke regen buiten zijn oevers was getreden. Het water bleef er stijgen als gevolg van run-off van de bergen.

Directeur Pranot zegt dat het ziekenhuis na de overstromingen van vorig jaar een noodplan had opgesteld. De elektrische uitrusting was al tijdig in veiligheid gebracht. ‘Een aantal patiënten is ook geëvacueerd naar het nieuwe gebouw, dat niet door de overstromingen is getroffen.’

Het bericht springt daarna over naar Prachuap Khiri Khan. Het bedrijf dat gecontracteerd is om het Morasuap reservoir in Bang Saphan te upgraden, heeft de uitstroom verhoogd om te voorkomen dat het verder beschadigd wordt nadat drie lekken waren ontdekt.

De upgrade die in 2016 is begonnen (kosten 37,9 miljoen baht) is nog niet voltooid, zegt districtshoofd Loetyot. ‘De aannemer heeft de afgelopen drie jaar herhaaldelijk gevraagd om uitstel van de deadline, maar het blijft op dezelfde plaats lekken.’

Vervolgens springt het bericht over naar Mae Hong Son in het Noorden, waar een brug die een verbinding vormt tussen Ban Mae Sam Laep (district Sop Moei) en de rest van de provincie, ernstig is beschadigd door run-off (bergwater). Het heeft er enkele dagen geregend. Voor auto’s wordt een tijdelijke brug gebouwd, want de huidige is onveilig.

Ten slotte meldt het bericht dat enkele nationale parken zijn gesloten, waaronder het populaire Doi Inthanon National Park in Chiang Mai en Than Bokkhorani National Park in Krabi. Zwemmen op het populaire strand Khao Lak in Phangnga is verboden, eveneens uit veiligheidsoverwegingen vanwege de hoge golven.

Verlichting voor watertekort Surin ziekenhuis

12 augustus – Artesische putten die bij het Surin ziekenhuis worden gegraven moeten het ernstige watertekort van het ziekenhuis verlichten. Minister Anutin (Volksgezondheid) bracht gisteren een bliksembezoek aan het ziekenhuis. Het ministerie heeft een team technici gestuurd om naar de waterbronnen te boren.

Normaal gebruikt het ziekenhuis 800.000 tot 1 miljoen liter water per dag, maar nu beschikt het nog maar over 80.000 liter. Anutin heeft het ziekenhuis de opdracht gegeven een waterbeheersplan te maken, dat voorziet in duurzame waterreserves. De medische staf is opgedragen voorbereidingen te treffen voor de behandeling van ziektes die het gevolg zijn van watertekorten.

De minister werd vergezeld van de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken. Dat ministerie is evenals het ministerie van Milieu, het leger en lokale bedrijven gevraagd hulp te bieden. Adjunct permanent secretaris Volksgezondheid Prapon zei gisteren dat het ziekenhuis watervoorraden heeft ontvangen van lokale bestuursorganen, andere diensten en particuliere bedrijven.

Rond het ziekenhuis worden acht artesian wells gegraven en uitgerust met twee grote waterfiltermachines. Naar verwachting is het werk donderdag klaar.

Regeringswoordvoerder Narumon zei gisteren dat het leger zwaar materieel naar de provincie brengt om op plaatsen waar de nood het hoogst is, putten te graven. Premier Prayut brengt op 19 augustus een bezoek aan Surin om zich op de hoogte te stellen van de situatie.

Verder meldt het bericht dat staatssecretaris Thammanat (Landbouw) in het Noordoosten operaties bijwoont waarbij kunstmatig regen wordt opgewekt.

Een artesische bron is een bron waaruit het water ‘spontaan’ naar boven komt door de hydrostatische druk op het water dat zich in een ondergronds bekken bevindt. De naam komt van de provincie Artesië in Frankrijk waar dit soort bronnen veel voorkomt. (Bron: Wikipedia)

 

Zonnepanelen bieden uitkomst, maar niet genoeg

12 augustus – De Duitse ambassade heeft de helpende hand geboden aan twee grenspolitie scholen aan de grens met Myanmar in Prachuap Khiri Khan. Ze heeft de scholen voorzien van koelkasten op zonne-energie, waarin voedsel voor de leerlingen wordt bewaard en bewoners ook hun proviand en medicijnen mogen opslaan.

Ambassademedewerker economie en commerciële zaken Alexander Raubolt zegt: ‘Deze zonnegeneratoren bieden een oplossing zonder de noodzaak een compleet elektriciteitsnetwerk aan te leggen. Ze zijn ook milieuvriendelijk.’

Alhoewel de installatie het leven voor de dorpelingen aanzienlijk heeft vergemakkelijkt, zijn meer zonnepanelen nodig om de computers van de school in Ban Phamak te voeden. Het computerlokaal is thans een museum waar oude computers stof verzamelen, zegt het schoolhoofd. De vier generatoren zijn niet sterk genoeg om aan de energiebehoefte van de school te voldoen.

‘Sommige zijn kapot gegaan, dus moeten we op donkere en regenachtige dagen gebruik maken van generators op benzine. Maar dat doen we spaarzaam, want benzine is duur. We doen ook zelden het licht aan in klaslokalen omdat we de elektriciteit voor andere activiteiten nodig hebben. We kunnen de elektrische ketel en televisie gebruiken, maar zodra we een strijkijzer gebruiken, valt het hele circuit uit.’

Schoolhoofd Noppadol van de andere school in Ban Tha Wang noemt de zonne-energiepanelen een ‘begraafplaats’. ‘Ze genereren niet langer genoeg elektriciteit omdat de accu’s in het verloop van de tijd verslechterd zijn. Die zijn zo’n tien, twintig jaar geleden geïnstalleerd.’

Expert waarschuwt voor oude minibusjes

12 augustus – Minister Saksayam (Transport) heeft toestemming verleend voor het gebruik van minibusjes die ouder dan 10 jaar zijn en goedgekeurd zijn na een veiligheidsinspectie, maar voormalig hoogleraar Agachai van het King Mongkut’s Institute of Technology Ladkrabang en de Hong Kong Polytechnic University vindt dat een onverstandig besluit. Hij zegt dat het risico van doden bij verkeersongelukken met voertuigen die ouder dan 10 jaar zijn, ‘erg hoog’ is.

Agachai haalt een studie aan van het Amerikaanse Department of Transportation, waaruit blijkt dat bestuurders en passagiers in auto’s die ouder dan 15 jaar zijn, een 50 procent hogere kans hebben om te komen dan degenen die in 10 jaar oude auto’s rijden. Bij vertuigen die 18 jaar oud zijn, bedraagt de kans zelfs 71 procent.

Saksayam deed zijn knieval vorige week tijdens een discussie met bestuurders.  Eerder verplichtte het Land Transport Department hen uiterlijk 13 augustus de oude minibusjes te vervangen door midibusjes, maar dat hoeft dus niet meer. Ze mogen hun busjes tot in lengte van dagen blijven gebruiken.

Het besluit van de vorige regering was ingegeven door de wens de veiligheid voor passagiers te vergroten, want ongelukken met minibusjes zijn aan de orde van de dag [mijn formulering]. De nieuwe regering moet nog reageren op de kritiek van Agachai.

Geen Kort Nieuws vandaag.


 

Paradijs voor smulpapen

Daar hebben we CNN niet voor nodig om vast te stellen dat Bangkok de beste stad ter wereld is voor straatvoedsel. De inwoners van de hoofdstad weten dat al lang.

Het absolute culinaire paradijs is Banthat Thong Road. De 2,5 km lange straat stond ooit bekend vanwege de sportartikelen die er te koop waren, maar sindsdien heeft de ene na de andere eatery zich er gevestigd.

BP noemt het een paradijs voor gastronomen (epicuristen, simpel gezegd smulpapen). En zijn we dat niet allemaal? Klik hier om te weten te komen wat je er allemaal voor lekkers kunt eten.


 

Rectificatie taxitarieven

Het bericht over de taxitarieven gisteren in Kort Nieuws was niet correct en onvolledig. Columniste Sirinya somt de volgende op: Het basistarief blijft 35 baht, het tarief per kilometer gaat de eerste 10 km met 0,5 baht omhoog en vanaf 10 km met 50 satang. Het tarief, wanneer een taxi stil staat, stijgt van 2 naar 3 baht per minuut. De luchthaventoeslag voor gewone taxi’s gaat omhoog van 50 naar 70 baht en voor taxibusjes 90 baht [vijfdeurs taxi’s?].

Sirinya denkt dat forenzen niet gelukkig zullen zijn met de verhoging van 10 procent, maar aan de andere kant wel content zijn met het besluit van de minister de taxidiensten die gebruik maken van een app, de zogeheten ride-haling services, te legaliseren.

Dat besluit zal helpen gevechten tussen chauffeurs te voorkomen, het biedt forenzen een keuzemogelijkheid en maakt taxidiensten meer concurrerend. De meeste passagiers zijn best bereid meer te betalen, schrijft ze, als cabbies hun service verbeteren, dus passagiers niet meer weigeren of weigeren de meter aan te zetten, vooral bij buitenlanders. (Bron: BP, 10 augustus)

Opinie: Draait China de Mekong waterkraan dicht?

11 augustus – Het artikel eindigt met de vraag of China als de big brother in de regio zich houdt aan zijn belofte meer te doen om de ontberingen van bewoners stroomafwaarts langs de Mekong te helpen verlichten of dat die grote woorden verdampen zonder concrete actie.

BP adjunct-hoofdredacteur Nauvarat Suksamran, auteur van het opinieverhaal Will China turn off the Mekong tap? in BP van gisteren is er niet gerust op want er zijn berichten dat China weer de waterstroom uit de Jinhong dam gaat beperken van 11 tot 15 augustus. ‘Alles wat we deze keer kunnen doen is te hopen dat de gevolgen stroomafwaarts minimaal zullen zijn.’

Veel nieuwe informatie voegt het artikel niet toe aan eerdere berichten over het extreem lage waterpeil van de Mekong. Degenen die de berichtgeving op de voet volgen [waaronder ik] weten het zo langzamerhand wel. Laos, Thailand, Cambodja en Vietnam zijn overgeleverd aan de grillen van China die op het Chinese deel van de Mekong, Lancang geheten, zes grote dammen heeft gebouwd en plannen heeft voor nog eens 21 andere.

Dat heeft tremendous veranderingen aan de ecologie van de rivier teweeggebracht. Behalve de dammen is daarvoor ook verbreding van de rivier verantwoordelijk door het opblazen van rotsformaties. Ook voor het Thaise deel bestaan die plannen want China wil er ook in het droge seizoen met grote vrachtboten kunnen varen, maar die plannen zijn [voorlopig?] van de baan.

De zaak is weer volop in het nieuws sinds vorige maand het waterpeil sterk daalde. Met de beschuldigende vinger werd gewezen naar China dat de uitstroom uit de Jinhong dam wegens onderhoudswerkzaamheden had verminderd. Het waterpeil zakte verder door een test van de Xayaburi dam in Laos, maar de directie van die dam heeft dit ontkend. De uitstroom is gelijk gebleven aan de instroom.

Als gevolg van de protesten herstelde China de waterstroom, maar veel heeft dit niet geholpen om de droogte te helpen verlichten. China schrijft dat toe aan de gevolgen van El Nino.

De kwestie kwam begin deze maand aan de orde op de Asean Ministerial Meeting in Bangkok. De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi erkende er de problemen. Hij zei dat China als teken van goodwill besloten had de uitstroom van de Jinhong dam te vergroten om bewoners stroomafwaarts gedurende de droogte te helpen. Maar hij benadrukte dat de Lancang (het Chinese deel van de Mekong, 4.350 km lang) slechts voor 13,5 procent bijdraagt aan de waterstroom in de gehele Mekong-Lancang rivier.

Een Chinese delegatie op hoog niveau, geleid door Zhang Lie, directeur van het Department of Asia-Pacific Security, bezocht onlangs het noorden van Thailand om de lokale zorgen over de gevolgen van de veranderende ecologie op de middelen van bestaan te bespreken. Zhang opperde tijdens een forum van het Mae Fah Luang’s Centre for International Development in Chiang Rai verschillende oplossingen, zoals een nieuwe inkomstenbron zoeken [ter vervanging van of aanvulling op de visserij, die kampt met dalende vangsten].

Het forum was het erover eens dat meer aandacht dient te worden besteed aan weg- en spoorvervoer. Twee snelwegen verbinden Chiang Rai met China. Maar het werk aan beide wegen is vertraagd door de machtige gewapende etnische Wa minderheid in Myanmar. China heeft beloofd met de groep te praten zodat het werk hervat kan worden en de grenshandel zich kan herstellen. (Bron: BP, 10 augustus) (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Mekong brood uit het water)

Nieuws van de website 10-11 augustus

• Bewoners van negen provincies in vier regio’s gewaarschuwd voor overstromingen en grondverschuivingen (foto: hangbrug in Sangkhla Buri, Kanchanaburi)
• Verlies THAI in tweede kwartaal verdubbeld (6,88 miljard baht), omzet gezakt met 10 pct
• Twee van de negen kleine partijen hebben zich teruggetrokken uit de regeringscoalitie: de Thai Civilized Party, geleid door Mongkolkit Suksintaranont (rechts op de foto) en Palang Prachatham, geleid door Pichet Thirachawal; zij gaan door als People’s MPs. Mongkolkit zegt: ‘Toen we ons aansloten bij de coalitie dachten we dat de samenwerking gebaseerd zou zijn op oprechtheid. Maar vanaf het begin hebben we problemen ondervonden.’
• Na 14 jaar op de vlucht te zijn geweest, is in Phangnga een man (62) aangehouden die een 5-jarig meisje in december 2004 in Yala had aangerand. De man heeft bekend.
• Vrouw (25) en twee mannen aangehouden wegens moordpoging op haar moeder voor levensverzekering uitkering (100.000 baht) en verkoop grond (10 mlm baht). Met het geld wilde ze de borgsom betalen voor haar echtgenoot die gevangen zit wegens drugsvergrijpen
• Een 103-jarige Thaise vrouw is de oudste pelgrim die dit jaar de hadj maakt (9-14 augustus). Ze zegt al lang gedroomd te hebben van de tocht om in Mekka te bidden. De vrouw maakt de hadj samen met haar zoon. De hadj is de pelgrimstocht naar Mekka, een van de vijf zuilen van de islam.
• Minister van Justitie oppert het idee bedrijven die ex-gedetineerden in dienst nemen, een belastingvoordeel te bieden. Dat zei hij tijdens een bezoek aan de Bangkok Remand Prison.
• Nagekomen: Fotoalbum met 7 foto’s van het nieuwe station Ha Yaek Lat Phrao op de noordelijke uitbreiding van de BTS Green Line

Honderdjarig Lumpini park krijgt grote opknapbeurt

11 augustus – FACELIFT PLANS FOR LUMPINI kopt vandaag BP in vette kapitalen boven haar openingsverhaal over een grote opknapbeurt voor het park dat in 2025 honderd jaar bestaat. ‘Dit historisch park is jarenlang verwaarloosd. Het is goed om te horen dat het eindelijk wat aandacht krijgt’, zegt Singha Tancharoenkit, een gepensioneerde leraar die er al vijf jaar regelmatig komt. ‘Het niveau van een gerevitaliseerd Lumpini park moet het niveau van St James park in Londen en Central park in New York evenaren.’

De opening is een gezellig verhaal – hetgeen niet altijd van BP gezegd kan worden – volgens het journalistieke vox-pop principe oftewel de journalist vraagt een willekeurig aantal personen naar hun mening en/of ervaringen.

De krant schrijft: Iedere dag kun je in het park mensen van alle leeftijden tegenkomen variërend van wise elders die tai chi of yoga beoefenen, geliefden die op de oever van de grote vijver loungen of een waterfiets hebben gehuurd (foto boven), negen-tot-vijf werkers die naar natuur smachten, mensen die lichaamsoefeningen doen, joggen, fietsen enzovoort enzovoort.

’t Is geen hard nieuws, maar wel leuk om te lezen. Zo zegt een 74-jarige vrouw die er sinds haar pensionering 14 jaar komt, dat Lumpini park levendiger is dan welk ander park in de hoofdstad. Er is een ruime keus aan activiteiten en bezoekers spreken elkaar meer dan in voorgaande jaren daar ze zich aansluiten bij de verschillende clubs die gevormd zijn.

De 75-jarige Kanchana, die regelmatig ’s ochtends vroeg komt om tai chi te beoefenen en dat al jaren doet, blijft na afloop om met haar vriendinnen in de Sieng Leng Tai Chi Lumpini Club te kletsen, er thee te drinken en snacks te eten. Ze vertelt dat er veel clubs zijn, waarvan de leden vrijwillig lidmaatschapsgeld betalen.

In het verleden betaalden ze 200 baht, maar nu is 1.500 baht per jaar amper genoeg om de mensen te betalen die thee zetten en de plaats schoonhouden. De club moet ook betalen voor de elektriciteit die ze gebruikt voor de muziek bij de oefeningen en om thee te zetten.

Tai chi trainer Chayaronnakorn (43) vertelt dat Lumpini 20 jaar geleden op een Yutthaphop (land of warriors) leek daar er veel martial arts clubs waren; tegenwoordig vestigen clubs voor Muay Thai en andere zich buiten het park, alleen de Chinese stijl martial arts zijn gebleven. Hij zegt dat steeds meer mensen naar het park komen om hard te lopen of te fietsen.

Het ‘harde’ nieuws over de facelift staat in een apart kader. De renovatie die één jaar duurt, start volgend jaar april, maar gedurende de werkzaamheden kunnen bezoekers overal in het park van 360 rai terecht. Gepland zijn negen projecten: verbetering van de drainage, verlichting, jogging- en voetpaden. Het asfalt van de 24.116 vierkante meter jogging paden bevindt zich op verschillende plaatsen in vervallen staat met het risico dat joggers struikelen over de scheuren.

De ondergrondse elektriciteitskabels met een lengte van 32.000 meter worden vervangen en 390 straatlantaarns krijgen een LED lampje om energie te sparen. Ten slotte worden enkele paviljoens, zoals het Octagon Pavilion en de Sala Bhirombhakdi, en negen bewakingshokken opgeknapt.

Ik eindig met een kleine fotografische impressie. Op de bovenste foto vrouwen die yoga oefeningen doen, op de middelste een waterturbine die als doel heeft zuurstof aan het water toe voegen en op de onderste maakt een bezoeker een selfie met op de achtergrond een varaan, waarvan er vele zijn in het park.

Ten slotte nog een persoonlijk [gratis] advies aan de gemeente Bangkok. De fitnesspleintjes in het park kunnen ook wel een opknapbeurt gebruiken. Uitbreiding met een Cooperbaan en een kinderboerderij lijkt me ook niet verkeerd. Voor kinderen zijn in het park geen specifieke voorzieningen. Het rookverbod in het park dient m.i. te worden uitgebreid met een verbod op het spelen van domme spelletjes op een mobieltje. Boete bij overtreding ook 2.000 baht.

Bedorven eieren gebruikt in schoollunch

11 augustus – ’t Is geen paginaopening, maar heeft wel een prominente plaats rechtsboven op pagina 3 gekregen en het gaat over schoollunches, een onderwerp dat al vaker in het nieuws is geweest omdat kwantiteit en kwaliteit op sommige scholen onder de maat waren.

Dit geval is wel uitzonderlijk: de directeur van een school in Prachin Buri heeft opdracht gegeven bedorven eieren in phalo soep te gebruiken. Hij heeft, aldus een panel dat onderzoek heeft gedaan, de kok [kokkin?] opgedragen de eieren te wassen en terug in de soep te stoppen.

Het panel is gevormd naar aanleiding van berichten op de sociale media over de bedorven eieren. De directeur is overgeplaatst naar een inactieve post en hij mag met zijn duimen draaien zolang het onderzoek duurt.

Eén preschool leerling liep op 30 juli voedselvergiftiging op en op dezelfde dag klaagde de keukenprinses dat de directeur haar had gedwongen de bedorven eieren te gebruiken. Honderd leerlingen hebben bij de school gedemonstreerd. Ze hielden plakkaten omhoog waarop het ontslag van de man werd geëist.

Ook in Nakhon Pathom is een geval van een armzalige schoollunch aan het licht gekomen. Een moeder heeft daarover geklaagd. Enkele leerlingen hadden op Facebook foto’s van hun lunch geplaatst. De moeder zegt dat ze elk semester 3.500 baht moet betalen voor de lunches. Waarom ze moet betalen begrijp ik niet, want de lunches worden gesubsidieerd door de overheid. (Zie verder de pagina Onderwijs 2)

Watertekort in Surin, wateroverlast in Kanchanaburi

11 augustus – Ruime aandacht voor de watercrisis in Surin en wateroverlast in Kanchanaburi op pagina 2. Het Surin Hospital heeft een crisiscentrum gevormd om het ernstige watertekort waarmee het ziekenhuis kampt, te helpen verlichten, maar welke maatregelen zijn genomen vermeldt het bericht niet. Het zegt slechts dat het centrum de situatie dagelijks volgt en met andere diensten samenwerkt om de beschikbare hoeveelheid water te beheren (10 procent van wat normaal wordt gebruikt).

Minister Anutin (Volksgezondheid) bezoekt het ziekenhuis vandaag en premier Prayut is van plan volgende week een bezoek aan de provincie en buurprovincie Buri Ram te brengen. De minister en ook regeringswoordvoerder Narumon zeggen dat het ziekenhuis normaal kan functioneren. Surin Hospital gebruikt normaal 800.000 tot 1 miljoen liter water per dag. Thans is slechts 80.000 liter beschikbaar, dat geleverd kan worden door andere diensten. Hoe ze het niettemin flikken ‘normaal’ te functioneren, is mij een raadsel.

Met een tegenovergestelde situatie worden negen provincies in vier regio’s geconfronteerd. Het DDPM heeft de bewoners gewaarschuwd voor overstromingen en grondverschuivingen, daar het de afgelopen twee dagen heeft gestortregend in het Noorden, Oosten en Zuiden.

Een kritieke situatie is ontstaan in een dorp in het district Sangkhla Buri (Kanchanaburi). De rivier Song Kalia heeft er rijstvelden, suikerrietakkers, huizen en een hangbrug overstroomd. Soldaten en vrijwilligers verwijderen takken en afval uit de rivier om te voorkomen dat de brug wordt beschadigd (zie foto boven Nieuws van de website). De brug is de enige verbinding van een dorp met de buitenwereld. Districtshoofd Pakorn heeft het provinciale DDPM-kantoor om platbodems gevraagd om bewoners in risicogebieden te helpen.

Het Meteorological Department biedt weinig hoop voor verbetering. Het weekend blijft het gieten in het Oosten en Zuiden omdat de zuidwest moesson boven de Andaman zee en de Golf van Thailand in kracht toeneemt. Gisteren was de verwachting dat elf provincies worden getroffen. Vandaag worden geïsoleerde buien in zes provincies voorspeld. Kleine boten is geadviseerd niet uit te varen want in het noordelijke deel van beide wateren worden golven van 2 tot 4 meter verwacht.

Overheid verdedigt plan voor kernreactor

11 augustus – Het Thailand Institute of Nuclear Technology (Tint) probeert de groeiende publieke druk te temperen over het van stal gehaalde project een nucleaire research reactor te bouwen in Ongkharak (Nakhon Nayok). Het Tint zegt dat het project zich nog in een beginnend stadium bevindt.

Het instituut reageert op een recente mars tegen het project, waarbij de demonstranten eisten dat het geschrapt wordt. Ze zeggen dat de gezondheid van omwonenden en het milieu bedreigd worden wanneer het plan doorgaat. Tint zegt dat de EHIA-studie (Environmental and Health Impact Assessment) nog afgerond moet worden. De openbare hoorzittingen, die daarvan deel uitmaken, zijn vorig jaar begonnen en eindigen binnen de komende maanden.

Volgens adjunct-directeur Hannarong heeft 90 procent van de bewoners geen bezwaar. Ze begrijpen dat het een research reactor is en geen kernenergie reactor. Hannarong noemt de research cruciaal voor de industriële sector, de landbouw en volksgezondheid. Hij zegt dat veel demonstranten de feiten verdraaien.

De bouw die zeven jaar duurt, wordt misschien niet eens door het kabinet goedgekeurd vanwege de hoge kosten, oppert Hannarong. In 1989 keurde het toenmalige kabinet het project dat toen op 5 miljard baht werd begroot, goed. Tien jaar geleden verhuisde het naar de koelkast toen accountants onregelmatigheden hadden gevonden nadat de helft was het budget was besteed.

Thailand beschikt thans over één nucleaire research reactor van twee MW in Bang Khen (BKK). De voorgestelde reactor heeft een capaciteit van 20 MW en kost 10 miljard baht. Hannarong zegt dat de reactor het land geld bespaart omdat anders radioactieve producten voor de behandeling van kanker geïmporteerd moeten worden. De reactor kan 28 ziekenhuizen bevoorraden, de huidige reactor is niet in staat aan de vraag te voldoen. Meer weten? Klik hier.

Kort Nieuws zondag 11 augustus

– Het ministerie van Energie is van plan energieprojecten met biomethaangas en napiergras (Pennisetum purpureum) te promoten. Het hoopt lokale agrarische gemeenschappen te bewegen om dit giant grass te verbouwen.

Minister Sontirat (Energie) zegt dat het ministerie het project van stal heeft gehaald nadat het in 2012-2013 voor onbepaalde tijd was geschorst. Het ministerie gaat met de Federation of Thai Industries overleggen over het verlenen van vergunningen.

Het idee om bio-energie uit agrarische producten te halen is voor het eerst 7 à 8 jaar geleden geopperd, omdat het bevordelijk is voor de lokale economie en boeren kan helpen. Het Power Development Plan 2018-2037 gaat uit van de productie van 546 MW in de komende 20 jaar. De grootste capaciteit wordt geproduceerd door faeces van veeteeltbedrijven en afvalwater.

‘Mijn beleid geeft prioriteit aan particuliere bedrijven’, zegt Sontirat, ‘om deel te nemen aan energieactiviteiten, bijvoorbeeld door joint ventures met lokale gemeenschappen om te investeren in duurzame energie.’

Andere bio-energie plannen zijn voorstellen om de productie van palmolie voor biodiesel te vergroten. Het ministerie wil B10 promoten ter vervanging van B7. B10 bevat 10 procent methylester uit palmolie en B7 7 procent.

Pennisetum purpureum is een grassoort van de subtropische savannes van Afrika. Het is een hoge, overblijvende plant met verhoutende stengels. Het gras bereikt een hoogte van ongeveer 3 tot 7 meter en heeft bladeren van 30 tot 90 cm lang en 2 tot 3 cm breed. (Bron: Wikipedia)

– Als laatste pagina 3 en 4. Pagina 4 bevat 11 foto’s van de tentoonstelling The Glory Kingdom In Our Land Since the 13th Century. Meer dan 200 artefacten zijn te bewonderen in het National Museum. Sommige dateren uit de Sukothai periode, 700 jaar geleden. De tentoonstelling duurt tot 25 oktober.

Pagina 3 opent met het vertrek van twee kleine partijen uit de coalitie. Meldde ik al in Nieuws van de website. Ben benieuwd of hiervoor geldt: Als er één schaap over de dam is, volgen er meer.

Nieuw is het bericht dat het ministerie van Digital Economy and Society het inkomen van mensen op grass-root niveau wil vergroten door mobiele apps en e-commerce platforms. In enkele gebieden wordt een proefproject gedaan. De gedachte is dat apps en e-commerce kleine bedrijven helpen hun producten online te verkopen. Het Digital Economy Promotion Agency gaat ze helpen door training en cursussen in verpakkingen en marketing.


 

Vijf nieuwe metrostations

Het mooiste van de vijf nieuwe metrostations op de MRT-lijn vanaf Hua Lamphong is ongetwijfeld Sanam Chai (bovenste foto). Als je niet beter wist, waan je je in een paleis. Maar ook Wat Mangkon en Sam Yot zijn de moeite waard om te bezoeken.

Sam Yot (middelste foto) heeft geen typische metrostationsingang (mooi Scrabble woord) maar die is kunstig weggewerkt in een gebouw in koloniale stijl zodat het station niet detoneert met de omgeving. Wat Mangkon (onderste foto) heeft prachtige muurschilderingen.

De andere twee zijn Tha Phra (als enige niet ondergronds, ‘impressively huge’) en Itsaraphap (vrijheid). Klik hier als u de foto’s wilt bekijken. In het artikel worden de stations summier beschreven, de meeste tekst gaat over de omgeving en wat daar zoal te zien is.


 

Nieuws van de website 9-10 augustus

• Gevluchte premier Yingluck, die in Thailand 5 jaar gevangenisstraf heeft gekregen, heeft de Servische nationaliteit verworven [Grote broer Thaksin heeft het paspoort van Montenegro]
• Regering grijpt niet in het monetaire beleid van de centrale bank in; ‘rentetarieven ín goede richting’, zegt minister Uttama (Financiën)
• 7-Eleven winkel in Phasicharoen (BKK) door 2 mannen beroofd, werknemer beschoten, buit 3.000 baht
• Terugkeer 14 gestrande vissers uit Somalië uitgesteld, wachten op vier vrienden die nog aan boord van trawler zijn
• Tabaksaccijns, door vorige regering verhoogd van 0,5 naar 10 satang, verminderd met een kwart om boeren die tabak verbouwen, te steunen
BTS Ladphrao Intersection station vrijdag geopend (zie bijgaand routekaartje)
• Gefuseerde TMB en Thanachart bank willen zesde grootste bank in Thailand worden om beter te kunnen concurreren met banken in Zuidoost-Azië
• Phuket: DDPM dringt aan op snelle goedkeuring krediet van 50 miljoen baht voor aanschaf blusboten – nav brand op Lady D
• Slechts 48 pct van volwassen motorfietsers draagt een helm, klik hier voor meer cijfers
• Nog 37 particuliere ziekenhuizen moeten kosten medicijnen en medische behandeling opgeven, deadline 31 augustus; QR-codes vanaf 16 augustus beschikbaar
• Prayut bevestigt: Ik treed niet af, ‘I am still here. I am not going anywhere’
• Zeven oppositiepartijen beginnen campagne voor herziening ‘ondemocratische’ grondwet
• Surin Hospital luidt de noodklok, beschikt nog maar wegens droogte over 10 pct van benodigd water
• Winkelier in Pratunam meldt pas na 5 dagen geëxplodeerde brandbom waar een sjaal omheen zat; winkelpersoneel had het brandje geblust
• Minister van Industrie wil 90 procent lokale inbreng bij megaprojecten en aanbestedingsprocedures om investeerders en uitvoerders te bewegen meer lokaal geproduceerd materiaal te gebruiken
• Tossapon Bijleveld (Asian Aviation) bepleit uitbreiding visumvrijstelling voor grote toeristenmarkten, zoals China en India, want toerisme zit in een dal
• Siam Paragon organiseert deze maand diverse activiteiten (o.a. tentoonstellingen en Khon uitvoeringen) ter ere van koningin moeder Sirikit, die op 12 augustus 87 jaar wordt; die dag is tevens moederdag
Legercommandant Apirat: Bomaanslagen BKK bedoeld om de civiele regering te ondermijnen; vijanden gebruiken nepnieuws om jongeren tegen het leger en de monarchie op te zetten

Een kind kan de was doen

10 augustus – Zelfs een kind kan dat bedenken: als je een fout maakt, kun je hem verbeteren, maar in Thailand denken ze daar anders over. Daar bieden ‘experts’ deze voor de hand liggende oplossing voor Prayut’s gaffe (blunder, flater) – zoals de krant het noemt, ik noem het een foutje – die vorige maand bij de eedaflegging van het kabinet voor de koning vergat te noemen dat het kabinet zich aan de grondwet zal houden.

Eén van die experts is Jade Donavik, voormalig adviseur van de grondwetcommissie. Hij zegt dat Prayut een royal pardon (gratie) en Zijne Majesteit’s advies dient te vragen of het kabinet de eedaflegging voor hem kan herhalen. De regering dient ook te wachten op wat het Constitutionele Hof ervan vindt. Wanneer het Hof oordeelt dat de de eed incorrect werd afgelegd, betekent dit dat de procedures die daarop gevolgd zijn, waaronder de regeringsverklaring, terug naar Af moeten gaan.

Ook politicoloog Wanwichit Boonprong (Rangsit University) vindt dat Prayut voor een koninklijke oplossing moet kiezen om de fout te herstellen. De premier en het kabinet kunnen eerbiedig [mijn toevoeging] om een audiëntie bij de monarch verzoeken en om gratie vragen.

Wanwichit vindt dat de premier de toenemende publieke druk dient te temperen door in het openbaar zijn fout toe te geven en excuses te maken. De eedaflegging, zegt hij, begint een politiek karakter te krijgen, wat de stabiliteit van de regering kan schaden. De regering moet voorkomen dat de zaak uit proporties wordt geblazen.

De beste oplossing is te wachten op een uitspraak van het Constitutionele Hof, die een eind aan het probleem maakt. Ontslagname door de premier en ontbinding van het Huis van Afgevaardigden zijn voor de bevolking niet acceptabel want dan zou de lange tijd besteed aan de kabinetsformatie voor niets zijn geweest.

Tot zover mijn samenvatting van het lijvige openingsartikel dat verder nog commentaren van anderen bevat en de voorgeschiedenis oprakelt. Ik vraag me af of Jan met de pet, die elk dag moet sappelen voor een karig belegde boterham, het ene moer interesseert dat Prayut een foutje heeft gemaakt. Tenslotte maakt iedereen fouten, zelfs de koning, zoals wijlen koning Bhumibol eens in een toespraak heeft gezegd naar aanleiding van het strafwetartikel over majesteitsschennis. Meer weten? Lees: Experts offer oath fixes

Ik schreef al eens in een column, dat ik de Thaise politiek op een soap vind lijken of gekibbel van kinderen wie het eerst de Donald Duck mag lezen. Overdreven? Jawel, maar dat mag een columnist die de moderne variant van de hofnar is.

Leerlingen bekijken een dode kikker tijdens een anatomieles op de Science Week tentoonstelling aan de Khon Kaen universiteit.

Ministerie van Onderwijs heeft krankjorum plan

10 augustus – Zijn ze bij het ministerie van Onderwijs gek geworden [maar die overtuiging heb ik al langer] want het Office of Basic Education Commission (Obec) stelt voor computer coding te gaan onderwijzen aan leerlingen van Prathom 1 tot 3 (onze groep 3 tot 5 van het basisonderwijs).

Staatssecretaris Kalaya (Onderwijs) maakte dit krankjorum plan gisteren op een persconferentie bekend. Met het nieuwe vak wordt in november bij de start van het tweede semester op enkele openbare scholen van Obec begonnen. Scholen mogen zelf bepalen of ze meedoen.

Kalaya wil dat coding op zoveel mogelijk scholen wordt onderwezen, want ‘het is een noodzakelijke vaardigheid voor de 21ste eeuw’. ‘Maar ik besef dat niet alle scholen daarvoor klaar zijn wegens een gebrek aan middelen.’

In de eerste fase is het gebruik van computers niet vereist. Leerlingen krijgen les in unplugged coding [zoiets als droogneuken?] of coding concepten die creatief en logisch denken van kinderen bevorderen. Onderwijs dat computers en plugged coding vereist, wordt later ingevoerd wanneer er voldoende staf en uitrusting zijn.

Kalaya zegt dat duizend lagere-schoolleerkrachten worden geselecteerd en getraind door experts van het Institute for the Promotion of Teaching Science en Technology. Zij volgen in september een driedaags trainingsprogramma om master trainer te worden. De opgedane kennis dragen ze over aan onderwijzers op 30.000 scholen. Wanneer de eerste fase succes heeft, wordt het programma uitgerold naar leerlingen op midden- en hogeschoolniveau.

Het artikel eindigt met voorbeelden uit andere landen, zoals Zuid-Korea, Engeland en Japan. Engeland maakte programmeren in 2014 een verplicht vak voor leerlingen van 5 tot 16 jaar. (Zie verder de pagina Onderwijs 2)

Polsband voor elektronisch toezicht ondeugdelijk

10 augustus – De elektronische polsbanden die licht gestrafte delinquenten als alternatieve straf dragen, kunnen gemakkelijk met een beetje water en zeep verwijderd worden en daarna uit elkaar gehaald. Dat is gebleken tijdens een proef bij het Department of Probation, die werd bijgewoond door minister Somsak (Justitie).

De test werd uitgevoerd nadat een van de bedrijven die op de levering had ingeschreven en verloren had, klaagde over de gemakkelijke demontage, die overigens niet geldt voor enkelbanden. Uit de test is ook gebleken dat de polsband het signaal ‘beschadigd’ uitzendt, wanneer die daarna weer gedragen wordt.

Somsak heeft een onderzoek gelast. Wanneer blijkt dat de banden niet volgens specificaties zijn geleverd, neemt het departement actie tegen de leverancier. Het departement heeft een leasecontract getekend voor leveranties in 2019 en 2020.

Het elektronisch toezicht heeft tot doel de bewegingen van dragers te volgen, die voorwaardelijk zijn vrijgelaten. Ze hebben op bepaalde uren huisarrest. De maatregel dient om de overbevolking van gevangenissen te verminderen.

Politieagenten moeten verkeersexamen doen

10 augustus – Agenten van de gemeentepolitie Bangkok (MPB) die minder dan 80 procent op een nieuw verkeersexamen scoren, mogen niet meer bekeuringen uitschrijven. Het enige wat ze nog mogen doen is administratief werk, PR-werk en collega’s helpen door bok rot te roepen, een bevel aan bestuurders om te stoppen.

MPB adjunct-commissaris Sukhun zei gisteren dat van agenten verwacht mag worden dat ze de verkeersregels en -wetten die ze moeten handhaven, kennen zodat ze overtredingen correct kunnen vaststellen en overtreders kunnen uitleggen wat ze verkeerd hebben gedaan. Vaak ontstaan ruzies tussen agenten van de verkeersdienst en degenen die ze aanhouden. Die zeggen dat de agenten fout zitten of ze staan met hun mond vol tanden wanneer uitgedaagd. Om dit soort situaties te voorkomen zijn agenten nodig met kennis van zaken.

Het MPB heeft duizend multiple-choice vragen opgesteld. Honderd gaan naar een van de negen MP-divisies en 88 politiebureaus. Elke eenheid krijgt een andere set vragen. Volgens Sukhun zijn ze niet al te moeilijk. De vragen gaan over de Land Traffic Act, Land Transport Act, Vehicle Act en nieuwe verkeerswetten. Circa drieduizend verkeersagenten doen begin volgende maand examen. Een agent die zakt, krijgt een herkansing. Wanneer agenten dan nog zakken, kunnen ze overgeplaatst worden.

‘We willen agenten niet straffen, maar het examen is nodig om hun professionaliteit te controleren’, zegt Sukhun. ‘Ze weten allemaal dat de test eraan komt, dus hebben genoeg tijd om zich voor te bereiden.’

In 2017 deden 5.000 agenten een soortgelijke test. Toen zakten 26 agenten. Ze scoorden minder dan 45 van de 50 punten en kregen ook een verbod op het geven van bekeuringen.

Watertunnel in reservaat wekt ergernis

10 augustus – Een wateromleidingsproject in het Salak Phra Wildlife Sanctuary (Kanchanaburi), een rijke habitat voor dieren in het westelijk boscomplex, heeft de ergernis gewekt van milieuactievoerders.

Het project behelst de aanleg van een ondergrondse tunnel van 22 kilometer om water uit het Srinakarin stuwmeer om te leiden naar het Lam Iee Su reservoir in het district Si Sawat. De tunnel is goed voor een waterverplaatsing van 500 miljoen kubieke meter per jaar om een gebied van 200.000 rai te bevloeien.

Secretaris-generaal Panudej van de Seub Nakhasathien Foundation vraagt zich af of dat wel werkelijk het doel is. Hij vermoedt dat het water bestemd is voor de western corridor special economic zone, zeg maar de industrie. De stichting heeft woensdag een protestbrief gestuurd naar het Office of National Water Resources (ONWR) met het verzoek het project te schrappen.

Het project vereist boorwerkzaamheden in een ecologisch kwetsbaar gebied (Class A watershed) wat wettelijk verboden is. Het reservaat is ook de habitat van enkele zeldzame in het wild levende dieren zoals lierherten, marmerkatten en tijgers [met dank aan Google voor de vertaling].

Voorzitter Hannarong van het Thai Water Partnership maakt zich bovendien zorgen over de kosten, die vermoedelijk erg hoog zullen zijn. Hij zegt dat er nog geen studie is verrricht naar de financiële haalbaarheid en een kosten-baten analyse is gemaakt. ‘De regering kan de boeren beter vertellen dat ze gewassen moeten verbouwen die minder water vereisen.’

ONWR secretaris-generaal Somkiat zegt dat momenteel een EIA (environmental impact assessment) wordt gedaan (in Nederland milieu effectrapportage geheten). Maar die is nog niet goedgekeurd. Hij wijst erop dat de plannen uit zes alternatieven bestaan, waarvan twee een tunnel. De andere vier zijn minder aantrekkelijk omdat ze duurder zijn.

Kort Nieuws zaterdag 10 augustus

– De dreigende desertie van kleine partijen uit de coalitieregering is van de baan. Palang Pracharath, die de coalitie leidt, heeft hun parlementsleden meer sleutelrollen beloofd. De overeenkomst werd bereikt nadat de coalitie voor het eerst van de oppositie had verloren bij de stemming donderdag over het reglement van orde. De regering verloor toen met 204 tegen 205 stemmen.

Staatssecretaris Thammanat (Landbouw) heeft de schone taak van vrederechter gekregen. Hij zei gisteren dat alle tien partijen met 1 zetel in het Huis van Afgevaardigden de regering blijven steunen na een gesprek over verbeterd begrip.

De onmin is aangeslingerd door partijleider Mongkolkit (Thai Civilised Party). Hij was ontevreden dat de kleine partijen geen enkele kabinetspost hebben gekregen als dank voor hun steun aan de coalitie. Zonder die tien zou de coalitie geen meerderheid hebben gehad in het Huis.

Partijleider Pichet (Thai People Justice Party) zei donderdag dat vijf partijen van plan waren een onafhankelijke oppositie te vormen, maar gisteren slikte hij die woorden in. ‘Het idee van zo’n onafhankelijke stuff is verdwenen.’

De regering heeft beloofd nieuwe quota voor de kleine partijen vast te stellen, waaronder het voorzitterschap van parlementscommissies en andere partijstaf.

– Een hoge ambtenaar van de NACC heeft een valse vermogensverklaring ingeleverd, maar hij wordt niet geschorst totdat de zaak door het hooggerechtshof in behandeling wordt genomen. NACC-president Watcharapol zegt dat de valse verklaring is ontdekt toen onderzoek werd gedaan naar investeringen in de productie van palmolie in Indonesië door een energiebedrijf. Daaruit bleek dat geld was overgemaakt naar familieleden van de ambtenaar.

De NACC vergadert dinsdag over de zaak. Separaat wordt een disciplinair onderzoek gedaan. Naar verluidt zijn onregelmatigheden gevonden bij vermogen ad 260 miljoen baht, dat behoort aan de echtgenote van de ambtenaar, maar niet is opgegeven. NACC ambtenaren dienen elke drie jaar hun vermogen en schulden op te geven.

– Het Servische paspoort voor premier Yingluck vormt geen beletsel voor Thailand om te vragen om haar uitlevering, zegt directeur-generaal Chatchom van het International Affairs Department van het kantoor van de procureur-generaal. Alhoewel Thailand geen uitleveringsverdrag met Servië heeft, kan Thailand om haar uitlevering vragen wanneer haar verblijfplaats bekend is, volgens een ‘wederzijdse overeenkomst’.

Het Servische nieuwsagentschap Tanjug meldde dat de Servische regering Yingluck het burgerschap heeft verleend omdat ‘dit in het belang van Servië kan zijn’, aldus Associated Press. In juni verleende Servië het burgerschap, zo blijkt uit een publicatie in de staatscourant van Servië.

Overigens is het een publiek geheim dat Thailand helemaal niet zit te wachten op Yingluck, want dat zou alleen maar tot protesten leiden. En dat geldt ook voor Thaksin. Voor beiden geldt: Opgeruimd staat netjes.

– Op 20 augustus wordt een wet van kracht die roken binnenshuis verbiedt en het beschouwt als huiselijk geweld. Volgens medische research wordt 81 procent van meerokers bloot gesteld aan deze verderfelijke gewoonte. Dat is vorig jaar gebleken bij een onderzoek van 385 vrouwen op baarmoederhalskanker in het Siriraj ziekenhuis.

– De regering heeft op maandag diverse activiteiten gepland ter ere van koningin-moeder Sirikit die 87 jaar wordt. De dag is tevens moederdag. De feestelijkheden beginnen ’s ochtends op Sanam Luang met het offeren van giften aan 488 monniken door de premier en zijn kabinet. Sommige giften gaan naar liefdadigheidsinstellingen en armlastige tempels. ’s Avonds leidt de premier een candle-lighting ceremonie, ook op het grote plein bij het Grand Palace.

Soortgelijke activiteiten worden bij Provinciehuizen gehouden, andere locaties en Thaise ambassades en consulaten in het buitenland.

Woensdag gaan Prayut en ministers naar de Foundation for the Blind aan de Ratchawithi Road, waar ze brailleboeken maken en spelletjes met kinderen spelen.

– Als laatste pagina 3 met zes berichten. De opening, het verkeersexamen voor agenten, en de watertunnel noemde ik al; dat het Surin ziekenhuis met watertekorten kampt, staat al in Nieuws van de website. Wat blijft over?

– Nieuwe branden zijn uitgebroken in het veenmoerasbos Kuan Kreng (Nakhon Si Thammarat), die de 4th Army Region hebben genoopt nieuwe teams te sturen om het vuur te bedwingen. De brand woedt nu in vijf districten.

De laatste uitbraak in tambon Suan Luang (district Chalerm Prakiat) levert de meeste problemen op omdat brandweerwagens er niet kunnen komen. De commandant heeft als oplossing bedacht dat soldaten worden uitgerust met waterzakken. Ook worden graafmachines ingezet tussen Kuang Kreng en de Waterfowl Reserve to unblock drainage [?].

Overigens hebben niet alle branden een natuurlijke oorzaak. Het commandocentrum heeft berichten ontvangen dat een brand in het gezondheidscentrum van Ban Tun is aangestoken. Minister Varawut (Milieu) zei gisteren dat hittedetectie apparatuur in combinatie met drones wordt ingezet om brandhaarden te lokaliseren.

– ’t Is een gebed zonder eind, de uitbanning van gevaarlijke chemische bestrijdingsmiddelen in de land- en tuinbouw. Staatssecretaris Manaya (Landbouw) belooft dat ze binnen het jaar worden verboden. Ze heeft het Department of Agriculture opdracht gegeven aan de rem te trekken bij de verlenging van vergunningen. De staatssecretaris meent dat het zal lukken voor paraquat, glyphosate en chloropyrifos alternatieven te vinden.

‘Voorstanders van het gebruik zeggen dat we de schadelijke gevolgen kunnen voorkomen, maar dat is niet zo. Ze zitten in het voedsel dat we eten en komen in het water, de grond en het milieu.’

En nu maar hopen dat ze voet bij stuk houdt, maar ik heb mijn twijfels want de drie vergiften worden door boeren veel gebruikt. In 53 landen is paraquat al verboden, aan de andere twee worden beperkende voorwaarden gesteld.

– Laatste bericht. Het cannabis extract dat bekend staat als ‘Daycha Oil’ wordt begin volgende week goedgekeurd, maar de maker zegt geen verantwoordelijkheid meer te nemen voor levering aan het Department of Thai Traditional and Alternative Medicine.

‘Ik vind het moeilijk om het op eigen kracht te maken omdat het proces erg gecompliceerd is. Dus heb ik besloten om met het departement samen te werken voor betere productie.’ Het bericht reutelt nog een tijdje door, maar verzandt in de details, dus gooi maar in mijn pet.


 

Der Kuckuck und der Esel || Kinderlieder Puppenvideo


 

Nieuws van de website 8-9 augustus

• Verlaging beleidsrentevoet al weer teniet gedaan, munt 0,2 procent gestegen
• Kamer van Koophandel pleit voor verdere verlaging, omdat de baht sterk is gebleven na verlaging met kwart procent
• Pattaya: Brit (80), in UK gezocht voor verkrachting en molest, gearresteerd; wordt uitgewezen
• Prayut geeft toe: Onvolledige eed kan hinderpaal voor regering zijn, ‘Het is zorgwekkend’
• Samut Sakhon: Man (38) die vorig jaar 12 mln in loterij won en vrienden fêteerde op meth, aangehouden
• Songklod (Thai Nation Power): 10 kleine partijen blijven loyaal aan kabinet Prayut ondanks dreigement Mongkolkit (Thai Civilised Party) te deserteren
• Yuan op zwakste niveau in 11 jaar (7,0039 tegen dollar)
• 3 Indonesiërs en 1 Vietnamees aangehouden wegens ontvoering van Indonesiër voor losgeld van 300.000 baht; hadden een vinger geamputeerd
• Motief bomaanslagen is politie nog niet duidelijk; mogelijk politiek motief en niet zuidelijk verzet, want niet alle verdachten hebben banden met Zuiden
• TMB Bank en Thanachart Bank tekenen volgende week fusieovereenkomst; alle details zijn geregeld
• Nabestaanden van de slachtoffers van een crash in 2011 in Phayao (2 doden, 3 ernstig gewonden) vragen Justitie om hulp bij verkrijgen compensatie; zaak staat nu bekend als Prawae 2
• Voormalige RKK-leider in Songkhla dood geschoten, na zijn arrestatie had hij zich aangesloten bij het overheidsprogramma pha khon klap ban (take people home, bedoeld om opstandelingen los te weken van verzetsgroepen)
• Regering vormt monetaire en fiscale beleidscommissie om gevolgen van vertragende wereldeconomie aan te pakken en de baht te stabiliseren
• Consumentenvertrouwen index gezakt naar laagste punt in 22 maanden wegens zorgen over economische malaise, politieke instabiliteit, handelsoorlog VS-China en relatief lage prijzen voor landbouwproducten
• Partijleider Mongkolkit (Thai Civilised Party) zegt dat 5 kleine partijen met 5 parlementszetels coalitie verlaten; ‘We voelen ons ongemakkelijk’ zonder kabinetspost

Prayut treedt niet af wegens onvolledige eed

9 augustus – ‘Ik neem als enige de verantwoordelijkheid’ zegt premier Prayut over zijn blunder een deel van de eed te hebben overgeslagen toen het kabinet vorige maand werd ingezworen door de koning. Volgens politieke waarnemers betekent zijn excuus dat hij zal aftreden, maar regeringswoordvoerder Narumon ontkent dit ten stelligste. De opmerking van de premier heeft niets te maken met de eed, maar met de verantwoordelijkheden die hij op basis van de grondwet heeft.

Prayut, die nooit het achterste van zijn tong laat zien, maakte gisteren zijn verontschuldigingen voor zijn omissie tijdens een bijeenkomst met ministers, topambtenaren en vertegenwoordigers van staatsbedrijven in Impact Forum, waarin hij het regeringsbeleid toelichtte. Op zijn excuus volgde: ‘Mijn enige zorg is hoe ik ervoor kan zorgen dat de regering kan functioneren. Ik vraag jullie allemaal door te gaan met je werk. […] De kwestie wordt opgelost door een grondige studie van de grondwet.’

Narumon neemt haar baas in bescherming: ‘Ga er niet vanuit dat de premier een hint gaf over aftreden. Hij geeft nog steeds instructies en woont elke dag bijeenkomsten bij. De premier is niet ontmoedigd door de kwestie. Hij heeft al een oplossing bedacht. We moeten wachten om dat zelf van hem te horen.’

Vice-premier Wissanu weigerde gisteren commentaar te leveren op Prayut’s excuus. Hij zei de indruk te hebben dat de premier over de hoofden van de afwezigen zich tot de bevolking richtte. ‘Als hij zich had willen verontschuldigen voor de kabinetsministers had hij dat gedaan tijdens een kabinetsvergadering of ergens anders. Het was voor hem niet nodig om dat tijdens een openbare bijeenkomst te doen, die live werd uitgezonden.’

Woordvoerder Supoj van de (oppositie)partij Prachachat zei gisteren dat de premier en zijn kabinet verantwoordelijk dienen te worden gehouden voor de kwestie. Ze dienen zich strikt aan de grondwet te houden en de volledig eed af te leggen. [Prayut sloeg de laatste alinea van artikel 161 van de grondwet over met de belofte zich aan de grondwet te houden] Supoj zei dat Prayut’s excuus te laat komt: de grondwet staat niemand toe de eed naar eigen goeddunken af te leggen.

Pheu Thai parlementslid Suthin zei eerder dat de premier zijn omissie moet toelichten in het Huis van Afgevaardigden. Wanneer hij geen bevredigende toelichting kan geven, kan de oppositie een motie van wantrouwen in stemming brengen.

De Ombudsman buigt zich ook over de kwestie. Hij beoordeelt op verzoek van lastpak Srisuwan de legitimiteit van de afgelegde eed. Srisuwan heeft hem gevraagd de kwestie voor te leggen aan het Constitutionele Hof of de bestuursrechter.

Beste lezers, lieve lezeressen, mocht u zich afvragen waar maken ze zich in Thailand druk over, dan kan ik u geen ongelijk geven. Moet denken aan de uitdrukking van een mug een olifant maken. Maar wie weet is Prayut’s omissie de spreekwoordelijke bananenschil. De oppositie zal er niet rouwig om zijn.

Families van slachtoffers horror crash incasseren 42,4 mln baht

9 augustus – Eind goed, al goed, maar het heeft wel 9 jaar geduurd voordat de slachtoffers van de dodelijke crash, veroorzaakt door de toenmalige 16-jarige Orachon Devahastin na Ayudhya, en de nabestaanden van de negen doden smartegeld kregen. Vandaag ontvangen degenen die een bankrekening hebben bij de Krungthai bank de lang verwachte compensatie; degenen met een rekening bij een andere bank moeten tot dinsdag wachten.

Thawil Chaothiang (71), de moeder van een wetenschapper die bij de NSTDA werkte, zegt opgelucht te zijn dat aan het gevecht om gerechtigheid een eind is gekomen. Toen haar zoon Sastra om het leven kwam, verloor ze haar enige broodwinner. Ze heeft zich al die tijd in leven gehouden door het verkopen van guirlandes op een markt in Ratchaburi, hetgeen geen vetpot geweest zal zijn. Ze ontving 2,5 miljoen baht. Of ze de bloemenkransen blijft verkopen, vermeldt het bericht niet.

Stabiliteit regering niet in gevaar, of toch wel?

9 augustus – De gevleugelde uitspraak Jij bent groot en ik ben klein en dat is niet eerlijk van het tekenfilmfiguurtje Calimero, een zwart kippenkuiken dat in 1972 zijn debuut maakte op de Nederlandse televisie, lijkt van toepassing op de huidige Thaise politiek. Want de kleine politieke partijen die de door Palang Pracharath geleide coalitieregering aan een meerderheid hebben geholpen, beginnen te morren omdat ze geen kabinetsposten hebben.

Partijleider Mongkolkit (Thai Civilised Party) heeft zelfs al gedreigd de coalitie te verlaten. Volgens een websitebericht zouden zes partijen aan hun stutten willen trekken. Maar in dit bericht zegt de regeringscoördinator kleine partijen Thammanat, dat Mongkolkit’s aankondiging geen gevolgen heeft voor de rest van zijn partij en te wijten kan zijn aan onenigheid. De regering gaat met hem praten om hem op andere gedachten te brengen. ‘De regeringsstabiliteit wordt vermoedelijk niet aangetast, maar de stemmen van de kleine partijen moeten ook gehoord worden.’

Partijleider Tawee (New Palang Dharma) vindt dat de zorgen van de tien kleine partijen gehoord dienen te worden. Hij maakt een rekensommetje: Chartthaipattana heeft twee ministers alhoewel ze niet eens veel groter is dan zijn partij die geen ministers heeft.

Partijleider Pichet (Thai People Justice) onderschrijft de noodzaak van gesprekken met de regering, ‘anders zijn zeven partijen bereid een onafhankelijke oppositie te vormen’.

Minister Buddhipongse (Digital Economy and Society), kernlid van PPRP, zegt dat de regering bereid is om verder met de kleine partijen te praten over hun rol.

Partijleider Songklod (Thai Nation Power) schrijft de mededeling van Mongkolkit toe aan ‘hurt feelings’, maar volgens hem verwoordt hij niet de wil van andere partijen. Mongkolkit zei eerder dat minstens vijf van de tien kleine partijen, elk met één parlementslid, van plan zijn de coalitie te verlaten  omdat ze zich ‘ongemakkelijk’ voelen.

De coalitie steunt thans op 254 van de 500 parlementsleden, de oppositie heeft 246 zetels. Wanneer kleine partijen hun steun intrekken, blijft er niet veel over van de flinterdunne meerderheid.

Kort Nieuws vrijdag 9 augustus

– De misdaad krijgt vandaag weer de nodige aandacht in BP. De krant opent pagina 4 met de ontvoering van een Indonesiër door drie landgenoten en een Vietnamees – de man heeft sindsdien negen vingers – en op pagina 3 staat een bericht over de moord op Abdultore Kaso, voormalig leider van de guerillagroep RKK in Songkhla.

Kaso werd eind gisteren aangevallen door een groep ongeïdentificeerde mannen toen hij in Thepha uit zijn pickup truck stapte om ijs af te leveren aan klanten, wat zijn nieuwe baan is. De aanvallers, gewapend met een geweer en pistool, vuurden enkele keren op hem.

De politie onderzoekt of de moord het resultaat is van een persoonlijk conflict of te maken heeft met het zuidelijk geweld. Mogelijk [maar dat bedenk ik zelf] was het een wraakactie omdat Kaso na zijn arrestatie en vrijlating zich heeft aangesloten bij het overheidsprogramma pha khon klap ban (take people home), een programma dat tot doel heeft opstandelingen en sympathisanten los te weken van de verzetsgroepen. Een soort Thaise Judas dus.

Intussen heeft vice-premier Prawit aangedrongen op verbetering van de inlichtingenmissies om een herhaling van de bomaanslagen in Bangkok en Nonthaburi te voorkomen. ‘We zijn de afgelopen 10 jaar niet erg goed geweest in het verzamelen van informatie omdat we in bepaalde gebieden geen bronnen hebben.’

De ontvoering stipte ik eveneens al aan in Nieuws van de website. De politie heeft de ontvoerders in Bangkok aangehouden. Ze waren zondag via een grenspost in Sa Kaeo het land binnengekomen waarna een achtervolging volgde die in de hoofdstad eindigde. Onderweg stapten ze over op een ander minibusje om te voorkomen dat ze zouden worden aangehouden op een speciaal voor hen opgezette controlepost.

De politie was door de Cambodjaanse collega’s geattendeerd op hun komst. De ontvoering vond ook in het buurland plaats. Het viertal wordt later uitgeleverd.

– De immigratiepolitie in Khon Kaen heeft dinsdag een Japanner en twee Thai aangehouden die bekend hebben minderjarige prostituees aan de Japanse man te hebben geleverd. Voorafgaand aan de arrestatie was de politie erachter gekomen dat een 14 en 15-jarig meisje seksuele diensten hadden verricht waarvoor ze telkens 10.000 baht ontvingen. Een van de Thai werd op heterdaad betrapt toen hij een 17-jarig meisje naar een hotel in Khon Kaen begeleidde, waar de Japanner verbleef.

– Alvorens Nieuws uit Thailand af te sluiten, noem ik nog even vier korte berichten in de rubriek In Brief. Het Disaster Prevention and Mitigation Department heeft bekend gemaakt dat 461 dorpen in zes districten van vier provincies zijn getroffen door de droogte. De dienst werkt samen met het leger om de dorpelingen van water te voorzien.

De regering gaat met Cambodja overleggen over samenwerking op energiegebied. Beide landen delen een maritieme zone die olievoorraden bevat. Minister Sontirat (Energie) heeft dat bekend gemaakt, maar details gaf hij niet. Meer studies zijn nodig omdat het een gevoelige kwestie is.

Het ministerie van Transport heeft beloofd in totaal een bedrag van 12 miljoen baht uit te keren aan bewoners die plaats hebben moeten maken voor de aanleg van de Bang Yai-Kanchanaburi snelweg. Deze maand buigt het kabinet zich over het voorstel.

Door de aanleg hebben honderden bewoners van Nonthaburi, Nakhon Pathom, Ratchaburi en Kanchanaburi moeten verhuizen. Veel minima zijn dakloos geworden nadat ze geld hadden moeten lenen omdat het allemaal zo lang duurde en niet in staat waren hun schulden af te lossen.

Op het Hat Kata strand van Phuket is een dode dolfijn gevonden waarvan om de bek een stuk plastic zat. Het dier was niet gewond en had ook geen littekens. Misschien gestikt?

– Alhoewel het land vorderingen maakt onder druk van de EU de visserij te saneren, hebben migranten nog steeds te maken met slechte arbeidsomstandigheden aan boord van vissersboten. Dit is gemeld tijdens een recent seminar van de Coalition for Sustainable and Ethical Seafood.

Een vertegenwoordiger van het Stella Maris Seafarers Centre Songkhla vertelde dat het centrum nog steeds berichten ontvangt over ongelukken op vissersboten, zoals bemanningsleden die overboord vallen. Hij noemde verbetering van de veiligheid en werkomstandigheden een urgente zaak.

Maar er is ook goed nieuws. De adjunct directeur-generaal van het Social Welfare and Labour Protection Department zei dat het aantal gevallen van dwangarbeid aanzienlijk is afgenomen dankzij een strengere controle op naleving van de anti-mensenhandel wet.

– Het Department of Land Transport heeft het plan bekend gemaakt een archiefsysteem met QR-codes te ontwikkelen om de service van taxi’s te verbeteren. Wanneer het systeem in bedrijf is, kunnen passagiers van taxi’s en motorfietsen de QR-code, die de bestuurders bij zich hebben, scannen op hun mobieltje.

Inmiddels zijn de taxitarieven [na lange tijd en herhaald aandringen van de bestuurders] verhoogd. Het basistarief blijft 35 baht maar de kilometerprijs voor 1-10 km gaat omhoog van 6 naar 6,5 baht, de prijs voor een rit van 10-90 km blijft ongewijzigd  en gaat daarboven omhoog naar 10,5 baht. De toeslag voor taxi’s op Suvarnabhumi stijgt van 50 naar 70 baht.

– En nu echt het laatste bericht. Geologen hebben een nieuwe actieve breuklijn gevonden aan de grens met Myanmar. Ze voorspellen dat het district Wiang Haeng in Chiang Mai de komende 50 jaar een aardbeving van 6,7 op schaal van Richter kan verwachten. Het is de zestien breuklijn in het land, de overige bekende breuklijnen bevinden zich in 22 provincies.


 

Vocalise – Live video recording session @ concertstudio Kortrijk – March 24, 2013. Song by Marc Matthys, Nathalie Matthys: piano


 

Nieuws van de website 7-8 augustus

• Gestrande hongerige vissers in Somalië op weg naar huis
• Legerhelikopters ingezet om brand in veenmoerasbos Khuan Khreng te blussen
• Koh Samui: Amerikaanse eigenaar (38) van luxueus resort gearresteerd op verdenking van fraude
• Ombudsman doet onderzoek naar eedaflegging kabinet nav klacht dat die onvolledig was
• Prayut: Onvolledige eed was onopzettelijk; Pheu Thai: kabinet moet eed opnieuw afleggen
• Fetco stelt nieuw investeringsfonds voor omdat belastingvoordelen LTF dit jaar eindigen
• Arme Cambodjaanse vrouw en drie kinderen tegengehouden toen ze naar BKK liepen om zich te voegen bij de vader
• Verrassend: MPC verlaagt beleidsrentevoet met kwart procent naar 1,5 pct om de economische groei te bevorderen en dure baht te temperen
• Schade brand op superjacht Lady D (55 meter) in Thalang (Phuket) bedraagt 100 miljoen baht
Woordvoerder Pannika (FFP) dient aanklacht wegens smaad in tegen PPRP-parlementslid die bomaanslagen in BKK in verband had gebracht met FFP
• Prayut bezoekt Pattani en Yala en stuit op defecte lift in regeringscentrum Yala
• Prayut beveelt Min Transport wegen in de drie zuidelijke provincies te verbreden
• Bangkok en Sukhothai door Min Cultuur genomineerd voor 2019 Unesco Creative Cities Network
• Ongeëxplodeerde brandbom gevonden op Pratunam; identiek aan de bom die er vrijdag ontplofte
• TAT-kantoor Stockholm lanceert project Bringing the New Shades of Thailand to Nordic Travellers

Lady D in vlammen opgegaan

8 augustus – Misschien is het de goden verzoeken om je superjacht van 240 miljoen baht Lady D te noemen naar de tragisch omgekomen Diana Spencer, prinses van Wales, die in 1997 om het leven kwam bij een wilde achtervolging door paparazzi. Gisteren brak brand uit op het schip van 55 meter wat spectaculaire beelden opleverde.

De krant plaatst vandaag een grote 4-koloms foto op de voorpagina waarop dikke zwarte rookwolken uit het schip opstijgen en een tweede foto van het uitgebrande schip. De brand begon aan de achterkant van het jacht en verspreidde zich daarna snel over de hoger gelegen dekken. Een bemanningslid probeerde nog het vuur te doven met een brandblusapparaat, maar dat was onbegonnen werk. Gewonden zijn niet gevallen.

Een geluk bij een ongeluk was dat Lady D lag afgemeerd aan het eind van de Ao Por Grand Marina steiger in Thalang (Phuket), maar voor alle zekerheid werden de trossen los gegooid en dreef het schip weg, waardoor andere schepen geen gevaar liepen. Maar die afgelegen plaats maakte het voor de brandweer die met vijf wagens was uitgerukt, wel weer lastig de brand te bestrijden.

Te zien aan de foto’s liet de brandweer het jacht gecontroleerd uitbranden. Rond het schip werden pontons gelegd om eventuele brandstoflekkage te voorkomen, want het had een volle tank toen de brand uitbrak, en ramptoeristen op een afstand te houden voor het geval van een mogelijke explosie. Lady D wordt later naar het onbewoonde eiland Koh Nang gesleept.

Het bericht vermeldt niet wie de eigenaar is, alleen dat hij niet in Thailand is. Het schip is geregistreerd in Engeland en was recent uit Maleisië aangekomen. De kapitein is een Canadees.

Centrale bank en Financiën nemen ‘drastische maatregelen’

8 augustus – De krant noemt het ‘drastische maatregelen’ om de gevolgen van de handelsoorlog tussen de VS en China in te tomen daar de Thaise economie vertraagt. BP doelt op het besluit van de Bank of Thailand de beleidsrentevoet met een kwart procent te verlagen van 1,75 naar 1,5 procent en de oproep van het ministerie van Financiën aan staatsbedrijven voor het eind van het jaar 130 miljard baht in projecten te investeren.

De Bank of Thailand verraste de markt gisteren door in navolging van andere grote centrale banken het tarief te verlagen om de economie te stimuleren. Het Monetary Policy Committee stemde met 5 tegen 2 voor de verlaging, waardoor de benchmark rate terug is op het niveau van voor de verhoging in december. De commissie stelde vast dat de Thaise economie langzamer zal groeien dan eerder verwacht omdat de gekrompen export de binnenlandse vraag heeft geschaad.

Minister Uttama (Financiën) maakte gisteren bekend dat het ministerie het State Enterprise Policy Office (Sepo) heeft opgedragen staatsbedrijven 130 miljard baht extra te laten investeren om de targets voor het eind van het jaar te halen. Sepo moet ook met andere diensten samenwerken om hordes bij investeringen weg te nemen.

Het kabinet boog zich dinsdag over de volatiliteit (onvoorspelbaarheid, wisselvalligheid) van de wereldeconomie. Vice-premier Somkid vertelde het kabinet dat drie kwesties de Thaise economie negatief kunnen beïnvloeden: de handelsoorlog, de protesten in Hong Kong die gevolgen hebben voor de effectenbeurzen en de depreciatie (waardevermindering) van de Chinese yuan.

Somkid zei dat de Thaise economie de gevolgen begint te voelen van de intensiever wordende handelsoorlog, die ’s lands export treft. De staatsbedrijven, betrokken bij de investeringsstimulans, zijn TAT Telecom en Thailand Post. Het postbedrijf wil dit jaar het logistieke centrum worden van de Eastern Economic Corridor (EEC) en streeft ernaar tegen 2022 volledig geautomatiseerd te zijn.

Het bericht zegt verder niets over CAT Telecom, wel dat staatsbedrijven door Somkid een ultimatum is gesteld. Wanneer ze hun ongebruikte budget niet investeren, wordt het door Financiën geconfisqueerd en teruggestort in de staatskas.

Sepo adjunct directeur-generaal Charnwit zegt dat het investeringsbudget van de 45 staatsbedrijven dit jaar 329 miljard baht bedraagt. Daarvan is 129 miljard baht (87 procent) tussen oktober en juni dit jaar uitgegeven.

Verder noemt het bericht dat het ministerie van Handel, de particuliere sector en palmkwekers overeenstemming hebben bereikt over een prijsgarantie van 4 baht per kilo palmpitten en een maximum quotum van 25 rai per huishouden.

De dagen zijn geteld voor Klong Toey

8 augustus – ‘Het woord achterbuurt moet uiteindelijk verdwijnen uit de Thaise samenleving’, zegt staatssecretaris Atirat (Transport). De wrakkige bebouwing in het havenkwartier Klong Toey [de foto spreekt boekdelen] moet plaatsmaken voor een nieuw complex, bestaand uit een school, commerciële gebouwen, winkels en vier flats.

Volgend jaar begint de constructie van een ‘smart community’ zei hij gisteren tijdens een bezoek aan de Port Authority of Thailand (PAT). De PAT wil de haven van Bangkok moderniseren alsmede de omgeving waar veel arme mensen illegaal huizen [lees: krotten] hebben gebouwd. Zij moeten verhuizen naar de flats van 25 verdiepingen met 6.144 eenheden, elk ter grootte van 33 vierkante meter. Wanneer ze geen flatje willen huren, zal de PAT hen andere opties geven. Atirat steunt de plannen van de PAT.

Uit een laatste onderzoek is gebleken dat 13.000 families illegaal op 31 plaatsen wonen. Daaronder zijn vijf buurten onder delen van een (verhoogde) expressway.

Futsal schandaal bedreigt coalitie

8 augustus – Ik stipte het schandaal gisteren al aan en vandaag komt er krant erop terug in een Special report (achtergrondverhaal). Ik zou het normaal hebben overgeslagen, maar het bijzondere van deze zaak is dat de coalitie dreigt te kapseizen wanneer de hoofdrolspelers door de afdeling voor ambtsdragers van het hooggerechtshof worden berecht.

Het gaat om PPRP whip Virat Ratanasate, zijn vrouw en haar zuster, die beiden parlementslid zijn en 21 personen die ervan verdacht worden geld te hebben afgesnoept van het MP Fund [?] en het besteed hebben aan de aanschaf van matten voor futsalvelden van drie scholen in Nakhon Ratchasima. Die matten zijn van ondeugdelijke kwaliteit.

De NACC zegt bewijs te hebben gevonden dat het zaakje stinkt. Het heeft 30 dagen de tijd om het  aan het OM voor te leggen en vervolgens heeft het OM 180 dagen de tijd om het voor te leggen aan het hooggerechtshof. Als die de zaak in behandeling neemt, wordt het drietal geschorst als parlementslid waardoor de meerderheid van de coalitieregering in het Huis van Afgevaardigden ineen schrompelt tot 1.

De vermeende corruptie vond plaats in 2012 toen de regering Yingluck aan de macht was. Virat was toen Pheu Thai parlementslid voor Nakhon Ratchasima. Het geld voor de aanschaf van de matten kwam uit de begroting 2012. Nadat de velden waren aangelegd en bleek dat de matten niet deugden, werden ze verlaten. Pikant detail: Veel scholen hadden er niet eens om gevraagd.

De aanbestedingsprocedure zou bepaalde particuliere bedrijven, die een nauwe band met overheidspersoneel hadden, bevoordeeld hebben, aldus de NACC. De matten kostten tienmaal zoveel als de marktprijs van 330 baht per vierkante meter. (Zie verder de pagina Corruptie 5)

Weed gebruik is ‘medisch mijnenveld’

8 augustus – Thailand verliest voor enkele medicijnen import privileges wanneer het land ervoor kiest marihuana voor recreatief gebruik niet meer strafbaar te stellen, zegt de in Wenen gevestigde International Narcotics Control Board.

In een bericht met als kop Weed use a ‘medical minefield’ wijst INCB president Viroj erop dat Thailand de 1971 Single Convention on Narcotic Drugs heeft ondertekend, die cannabis als een drug beschouwt maar het gebruik voor medische doeleinden onder supervisie toestaat.

Viroj zegt dat de INCB de VS en Canada al hebben verwittigd dat ze de conventie overtreden. Hij beweert dat buitenlandse actievoerders in Thailand een campagne hebben gevoerd voor recreatief gebruik omdat ze dat in eigen land niet kunnen doen. ‘Ze hebben hun campagnebases naar Zuidoost-Azië verplaatst omdat hun regeringen banken hebben bevolen een eind te maken aan hun transacties.’

Op de foto toont minister Anutin (Volksgezondheid) een flesje met cannabis olie-extract. De GPO levert binnen een week 4.500 flesjes aan overheidsziekenhuizen die het medicijn mogen voorschrijven, als eerste aan kankerpatiënten.

Anutin is lid van Bhumjaithai, een partij die tijdens de verkiezingscampagne beloofd heeft marihuana verder te legaliseren, maar gezien de uitspraken van Viroj kan die belofte nooit worden waargemaakt. Als voorbeeld werd Californië genoemd waar bewoners zes cannabisplanten in eigen tuin mogen kweken.

Kort Nieuws donderdag 8 augustus

– Premier Prayut heeft een stokje gestoken voor het plan van minister Saksayam (Transport) om op de metroroute Tao Poon-Bang Yai (Purple Line) en de Airport Rail Link (Phaya Thai-Suvarnabhumi) een eenheidstarief van 15 baht in te voeren. Volgens de minister zouden de kosten gecompenseerd worden door een groter passagiersaanbod, maar Prayut zegt dat uiteindelijk de overheid het verschil zal moeten bijpassen.

Prayut heeft Saksayam gevraagd nog eens ‘tweemaal na te denken’. ‘Niemand kan die beslissing eenzijdig nemen. De kwestie moet besproken worden en door alle betrokkenen beoordeeld. Wanneer het voorstel wordt toegepast, waar vindt de regering dan het geld dat benodigd is om de verliezen te compenseren? De forenzen in Bangkok moeten in de zaak geduld betrachten.’

– Het wrak van de Phoenix, de boot die vorig jaar juli voor de kust van Phuket kapseisde, waardoor 47 Chinese toeristen verdronken, is op een veiling van Amlo door een bedrijf in tweehands goederen gekocht voor 905.000 baht. De eigenaar zegt een merit-making ritueel voor de doden te zullen uitvoeren en de boot te zullen verkopen aan iemand die er een gedenkteken van wil maken. Het is niet te hopen dat de boot weer in de vaart komt, want hij voldeed niet aan enkele veiligheidseisen.

– Bovenstaand bericht is een kortje in de rubriek In Brief. Ik noem er nog één. Italiaanse en Chinese investeerders hebben belangstelling voor regeringsinvesteringen om van Yala een zogeheten Durian City te maken. Dat heeft premier Prayut gisteren gezegd tijdens zijn bezoek aan de provincie.

De provincie is al bezig met een project om de kwaliteit van doerians te vergroten en kwekers te certificeren die kwaliteitsvruchten leveren. Volgens Prayut zijn doerians uit Yala de beste van het hele land.

– Van pagina 3 behandelde ik al het bericht over het futsal schandaal. De opening meldt dat Prayut tijdens zijn bezoek aan Yala opdracht heeft gegeven voor urgente infrastructurele werken waaronder de verbreding van wegen naar vier rijstroken.

Over spoorwegvervoer zei hij dat een hogesnelheidslijn naar het Zuiden in de niet al te verre toekomst zal worden aangelegd in fases, gegeven de hoge kosten. [Heb ik nooit iets over gelezen] De lijn zal gefinancierd moeten worden met een PPP-constructie (Public-Private Partnership). Voorlopig moet het Zuiden het doen met de verbreding van enkel- naar dubbelspoor. Tussen Nakhon Pathom en Chumphon wordt daaraan al gewerkt.

– Pagina 3 bevat verder twee nieuwe berichten. De NACC overweegt actie te nemen tegen het postkantoor van Khukhot (Pathum Thani) dat tegen ongebruikelijk hoge kosten is gerenoveerd en waarin in een kleine ruimte van 45 vierkante meter 30 plafondventilatoren zijn opgehangen ad 6.000 baht elk. De renovatie kostte 180.000 baht, inclusief 45.000 voor lonen van werkers om de ventilatoren te installeren.

Het bericht zegt dat de vakbond documenten aan de NACC heeft overhandigd, waaruit blijkt dat een budget van 5,3 miljoen baht was uitgetrokken voor de renovatie. Het postkantoor zou niet het enige in de provincie zijn dat beschuldigd is van onregelmatigheden.

– Laatste bericht. Het Eastern Economic Corridor Policy Committee heeft het besluit van een selectiecommissie gesteund om een consortium dat aast op de derde fase ad 84 miljard baht van het  Laem Chabang zeehaven project te diskwalificeren. Om het contract wordt door twee consortia gevochten: NPC die nu afgevoerd is, en GPC. NPC  heeft de Central Administrative Court gevraagd de afwijzing, die gebaseerd is op het ontbreken van enkele handtekeningen, ongedaan te maken.


 

Phuket verliest zijn aantrekkingskracht

7 augustus – Een (dreigend) overschot aan hotelkamers en de nasleep van de boottragedie eisen hun tol van de Pearl of the Andaman. In het Business-katern van gisteren een achtergrondverhaal (klik hier), ik beperk me tot het bijgeplaatste kader waarin alle cijfers netjes worden opgesomd. Foto onder: Old Town Phuket.


 

Nieuws van de website 6-7 augustus

• Tempel boven water gekomen door drooggevallen waterreservoir in Lop Buri (nog meer foto’s)
• Doodstraf voor vrouw die in 2015 haar Chinese partner liet vermoorden
• Cheque van 41,75 mln baht van familie Orachon gedeponeerd bij rechtbank, compensatie voor nabestaanden en slachtoffers van horror crash
• Onderzoek naar daders bomaanslagen BKK vordert, arrestaties verricht, maar Prawit noemt geen details; legercommandant Apirat legt verband met incidenten tijdens voorgaande vergaderingen van Asean in Pattaya en Phuket
• Lampang: Twee arbeiders uit Myanmar gedood en acht anderen gewond bij botsing busje tegen boom; chauffeur was in slaap gevallen
• FDA roept rough-surfaced siliconen borstimplantaten terug, nadat Amerikaanse leverancier een verband met zeldzame vorm van kanker had ontdekt
• Luchthavens van Buriram, Surat Thani en Krabi krijgen volgend jaar een upgrade ad 11,3 mld baht
• VIP Van Association vraagt ministerie maximumsnelheid voor charter minibusjes te verhogen van 90 naar 110 km, want boetes kosten hen 300 mln baht per jaar
• Twee zusters aangehouden die 10 jaar geleden 10 mln baht stalen van de bankrekening van de oudervereniging van een school in Pathum Thani
• Investeerdersvertrouwen index voor het eerst in 5 maanden toegenomen, verwachting: index tot december bullish (hause).
• Pattani: Studentenvereniging Fatoni University keurt namens 75 islamitische universiteiten in Thailand en buitenland bomaanslag bij ATM ingang campus af
• Exporteurs vragen regering om war room om de gevolgen van de VS-China handelsoorlog te beperken en de export te bevorderen (foto: 62nd Bangkok Gems and Jewelry Fair)
• Chumphon: Bus met 36 leerlingen op weg van Hat Yai naar BKK gekanteld: 1 dode, 19 gewonden
• Kabinet keurt begroting 2020 goed met 3,2 biljoen baht aan uitgaven en tekort van 469 mld baht
• Bangkok Land trekt 5 à 6 mld baht uit voor vastgoedprojecten in Muang Thong Thani langs de geplande Pink metrolijn
• Op afstand werken wint terrein, zoals thuiswerk, op co-working places, in coffeeshops enzovoort

Suthep faces trial for graft

7 augsutus – De Engelse taal leent zich vaak beter voor het maken van krantenkoppen dan de Nederlandse taal die meer woorden nodig heeft om hetzelfde te zeggen. Neem de openingskop van BP van vandaag die ik daarom onvertaald heb gelaten. In het Nederlands zou die luiden: Suthep kan vervolging wegens corruptie tegemoet zien (of verwachten). Of: Suthep wacht vervolging wegens corruptie, maar ik weet niet zeker of dat een correcte formulering is.

Tja, Suthep Thaugsuban: wie kent hem niet? Vice-premier in het kabinet Abhisit, gehaat door de roodhemden, want hij gaf het leger toestemming om met scherp te schieten op roodhemd demonstranten. Zogenaamd uit zelfverdediging, maar dat is een rekbaar begrip.

Eind 2013 en begin 2014 leidde hij de protesten tegen de regering Yingluck. Hij toonde zich een ware volksmenner bij de actie Bangkok Shutdown van de PDRC, waarbij enkele plaatsen in Bangkok werden geblokkeerd. Nadat het leger de macht had overgenomen, liet hij zich inwijden tot monnik en dook na een jaar weer op als oprichter van Muan Maha Prachachon for Reforms Foundation, een stichting die als voortzetting werd gezien van de PDRC.

Als laatste richtte hij mede de politieke partij Action Coalition for Thailand op, die nu deel uitmaakt van de regeringscoalitie van 16 (!) partijen.

Dit alles ter inleiding op het openingsnieuws van vandaag: de NACC heeft voldoende bewijs gevonden om Suthep en zestien agenten te vervolgen wegens de bouw van 396 politiebureaus ad 5,84 miljard baht plus 163 flats met dienstwoningen.

In 2011 gaf het kabinet Abhisit daarvoor het groene licht. Suthep, destijds vice-premier, liet echter na zijn collega-ministers te raadplegen; hij veranderde de aanbestedingsprocedure en verleende de opdracht aan één aannemer in plaats van meerdere lokale aannemers.

De aannemer gaf na een tijdje de brui eraan, veel politiebureaus en dienstwoningen werden nooit afgebouwd wat tot een aanzienlijk schadebedrag voor de overheid leidde.

Een tweede zaak waarover de NACC een besluit nam, is de aanleg van futsal velden bij minstens vijf scholen in Nakhon Ratchasima. De huidige PPRP hoofd whip Virat Ratanasate, zijn vrouw en haar zuster, beiden parlementslid, en 21 anderen worden door de NACC verdacht van gerommel met fondsen in 2012. Virat was destijds Pheu Thai parlementslid voor Nakhon Ratchasima.

Virat ontkent, zijn advocaat bereidt juridische actie tegen de NACC voor die hij ervan beschuldigt slordig werk te hebben verricht. Als de rechtbank de zaak in behandeling neemt, worden alle drie geschorst als parlementslid. Dat zou betekenen dat de coalitie die al op een minieme meerderheid in het Huis van Afgevaardigden steunt, in de problemen komt.

Defensie begonnen aan het ruimen van 3.133 landmijnen

7 augustus – Het ministerie van Defensie is begonnen aan een grote operatie om in totaal 3.133 landmijnen te ruimen. Defensie hoopt dat de operatie ertoe leidt dat Thailand wordt geschrapt van de zwarte lijst van de Ottawa Convention.

De operatie, genaamd Thailand’s Anti-Personnel Mines Stockpile Destruction 2019, begon gisteren op de Observatory Hill 152 in het district Watthana Nakhon (Sa Kaeo). In dit gebied liggen de meeste landmijnen.

De start van de operatie werd bijgewoond door Chaichana Nakkerd, hoofd Joint Staff, buitenlandse militaire attachés, NGO’s en enkele regeringsvertegenwoordigers. Chaichana dankte Japan, Noorwegen, de VS en enkele internationale organisaties voor hun steun. De operatie duurt nog tot 10 augustus. Enkele mijnen worden op een afgesloten plaats bewaard voor trainingsdoeleinden.

Thailand was het eerste land in Zuidoost-Azië dat de Ottawa Convention in 1997 ondertekende. De meeste mijnen werden in de jaren zeventig van de vorige eeuw geplaatst langs de grens van Thailand met Cambodja.

Nadat de conventie was getekend, werd het Thailand Mine Action Centre gevormd om toezicht te houden op het ruimen. Volgens een studie uit 2016 liggen de mijnen verspreid op een gebied van 420 vierkante kilometer, voornamelijk op Thais grondgebied.

Kort Nieuws woensdag 7 augustus

– Laat ik eerst de openingen noemen van pagina 2 en 3 alvorens in het overige nieuws te duiken. Pagina 2 opent met het bericht dat premier Prayut vandaag een bezoek brengt aan de in aanleg zijnde luchthaven in Betong (Yala), die in juni volgend jaar open gaat. Hij gaat ook onder andere in het diepe Zuiden een nieuw civil service complex [?] openen, bezoekt lokale bewoners en verleent financiële steun aan slachtoffers van zuidelijk geweld.

Schout bij nacht Somkeart, directeur-generaal van het Southern Border Provinces Adminstrative Centre, zegt dat het zuidelijk geweld is afgenomen en het aantal opstandelingen is verminderd dankzij de inspanningen van de regering het onderwijs en de regionale economie te verbeteren en banen te creëren.

De afgelopen achttien maanden is 1,8 miljard baht in de drie zuidelijke provincies geïnvesteerd en de Board of Investment heeft belastingvoordelen geboden voor investeringen in industriële machinerie. De drie provincies kregen in 2016 en 2017 bezoek van 1,5 miljoen toeristen, waardoor 4,6 miljard baht aan inkomsten werd gegenereerd.

De aanleg van de luchthaven (kosten 1,9 miljard baht) is in 2016 begonnen en nu voor 85 tot 95 procent voltooid. Naar verwachting wordt de luchthaven in november door de aannemer opgeleverd. Prayut gaf eerder opdracht de landingsbaan te verlengen van 1.800 naar 2.100 meter, zodat grotere toestellen er kunnen landen en het aantal toeristen kan toenemen.

– Over de opening van pagina 3 kan ik kort zijn, want die meldt dat nog eens zeven verdachten van de bomaanslagen in Bangkok en Nonthaburi zijn aangehouden. Het totaal aantal verdachten in hechtenis bedraagt nu negen.

De eerste twee verdachten werden gearresteerd bij een controlepost in Chumphon. Ze waren op de terugweg naar het Zuiden, nadat ze bij het hek van het RTP hoofdbureau in Bangkok een tijdbom hadden geplaatst, maar die is tijdig onschadelijk gemaakt.

Pagina 3 zal ik verder niet behandelen want de andere twee berichten zijn al bekend: televisiepresentator Kanchai en advocaat Decha hebben een cheque van 41,75 miljard baht overhandigd aan de rechtbank. Dat geld, gefourneerd door de familie van Orachon Devahastin na Ayudhya (van de horror crash, weet u wel?) is bestemd voor de nabestaanden van de dodelijke slachtoffers en de gewonde slachtoffers.

Het andere bericht meldt dat de studentenvereniging van de Fatoni universiteit namens 75 islamitische universiteiten in binnen- en buitenland de bomaanslag van zondag op een ATM van de Islamic Bank op de campus in Yarang (Pattani) heeft veroordeeld. In een verklaring wijst de vereniging erop dat vrede het leidend principe van de Islam is.

– Vrijdag gaat BTS-station Ha Yaek Lat Phrao open op de noordelijke uitbreiding van de Sukhumvitlijn. Voorlopig hoeft er niet betaald te worden voor het ritje vanaf Mor Chit, want de gemeente Bangkok (BMA)  is nog in onderhandeling met de exploitant van de lijn. Dit zei gouverneur Aswin gisteren toen hij een kijkje kwam nemen in het nieuwe station. De opening wordt verricht door premier Prayut.

De Green Line uitbreiding verbindt Mor Chit met de Saphan Mai-Khu Khot noordelijke route. De BMA en regering zijn overeengekomen dat een kaartje maximaal 65 baht mag kosten. De volgende vier stations (Phanyothin 24, Ratchayothin, Sena Nikhom en Kasetsart University) komen in december in bedrijf, de hele uitbreiding is naar verwachting in juli 2021 klaar.

– Het overige nieuws is te vinden op pagina 2, die opent met het al vermelde bezoek van Prayut aan de luchthaven van Betong. De pagina bevat vier nieuwe berichten, de rubriek In Brief en een bericht over de borstimplantaten, die nu textured [?] worden genoemd.

Ik noem één kortje. Koningin Sirikit is ontslagen uit het King Chulalongkorn Memorial Hospital, waar ze was opgenomen vanwege een ontsteking aan de luchtwegen. Ze heeft geen koorts meer en heeft een goede eetlust, aldus het Royal Household Bureau.

– Het ministerie van Transport gaat een weg verlengen die deel uitmaakt van het zogeheten Thai Riviera ontwikkelingsproject, zodat de rivier Chao Praya wordt verbonden met de rivier Kolok aan de grens met Maleisië. Directeur-generaal Kritthep van het Department of Rural Roads, zei gisteren dat de weg in noordelijke en zuidelijke richting wordt verlengd. Aan de noordkant wordt 100 km toegevoegd tussen Pak Nam (Samut Prakan) en Khlong Kon (Samut Sakhon) en aan de zuidkant 300 km tussen Sungai Kolok (Songkhla) en de grens.

Minister Saksayam heeft het departement opgedragen de routes te ontwerpen en landelijke wegen te verbeteren met gebruik van rubberproducten, wat de eigenaren van rubberplantages in het gebied als muziek in de oren moet klinken. Het departement heeft een target van 6.000 ton rubber, voor de verbetering van de wegen is een krediet van 58 miljard baht uit de begroting 2020 aangevraagd.

Het Thailand Riviera project bestaat uit twee fases. De eerste fase van 683 km loopt van Samut Songkhram naar Chumphon; die is voor 40 procent klaar. De tweede fase van 578 km loopt van het district Lamae (Chumphon) naar Thepha (Songkhla). De aanleg daarvan begint in 2022.

– Het Department of Airports wil de bouw van een tweede terminal op de luchthaven van Buri Ram versnellen. Besloten is het ontwerp van de bestaande terminal te kopiëren, wat tot tijdwinst zal leiden. Wanneer de tweede terminal (kosten 700 miljoen) baht klaar is, kan de luchthaven 1,7 miljoen passagiers per jaar verwerken tegen 750.000 thans.

De uitbreiding van de tarmac is onlangs voltooid. Die biedt nu ruimte voor zes Boeings 737-400 met 180 zitplaatsen tegen twee eerder. Buri Ram wordt beschouwd als een economische boom town, de provincie en stad profiteren van het succes van FC Buri Ram en het FIA Grade 1 motorracecircuit. De provincie is ook het bolwerk van Bhumjaithai, de coalitiepartner die het ministerie van Transport beheert.

– Naar twee voormalige directeuren van het Hua Hin ziekenhuis wordt een disciplinair onderzoek gedaan, nadat de NACC heeft geconstateerd dat de klacht van een Nederlander terecht is over een service fee van 300 baht die hij telkens moest betalen toen hij werd behandeld aan ruggemergkanker, in totaal sinds 2015 veertien maal.

Het ziekenhuis zegt dat buitenlanders die in een overheidsziekenhuis worden behandeld, dit tarief moeten betalen, maar volgens onze landgenoot bestaat zo’n regeling niet. Hij heeft ook bij de politie aangifte tegen beide directeuren gedaan wegens plichtsverzuim.

– Laatste bericht. Een voormalige leider van een vrijwilligerseenheid die in Nakhon Ratchasima bossen beschermt, zegt dat zijn eenheid door een groep ‘oneerlijke overheidsfunctionarissen’ is vervangen om een crimineel netwerk in staat te stellen kostbaar hout te smokkelen. De eenheid moet nu een ander gebied controleren.

De vrijwilligers hadden in april vorig jaar een illegale opslagplaats van phayung (Siamese rosewood, palissander) ontdekt. Dorpelingen hebben toegegeven dat ze elke keer 10.000 baht ontvingen wanneer ze het netwerk hielpen. Ook overheidsfunctionarissen, waaronder agenten, kregen geld. Naar de zaak is een onderzoek gaande, maar door wie vermeldt het bericht niet.


 

Liszt – La Campanella — Alice Sara Ott

German-Japanese pianist Alice Sara Ott (1988) has been diagnosed with multiple sclerosis. The pianist who experienced some health issues towards the end of 2018, is now beginning treatment, yet is looking forward to continuing her concert season as planned. (16 februari 2019)


 

Nieuws van de website 5-6 augustus

• Nakhon Si Thammarat: Brand in veenmoeras Khuang Khreng uitgebreid naar 5 districten
• Moeder van Orachon zegt voldoende fondsen te hebben verzameld voor compensatie van de nabestaanden en slachtoffers horror-crash
• Politie maakt jacht op meer dan 10 verdachten van bomaanslagen op vrijdag in Bangkok (foto: schade brandbom Pratunam markt)
• Politie: Bom bij RTP hoofdbureau bedoeld slachtoffers te maken daar die tijdens ochtendspits zou ontploffen
• Prayut wuift kritiek op onvolledige eedaflegging weg; FFP stelt de kwestie in het parlement aan de orde
• 7 vluchtelingen uit China, Egypte, Pakistan, Sri Lanka en Zuid-Korea door IB aangehouden, waren eerder het land uitgezet
• Minister Suriya (Industrie) vraagt BoT maatregelen tegen dure baht
• Gouverneur Prachuap Khiri Khan dringt aan op versnelling geplande installatie HD CCTV-camera’s in Hua Hin, reactie op vondst motorfietsen met zuidelijk kenteken
• Eerste groep van 35 marshals begint dinsdag aan nieuwe baan, bescherming rechtbanken
• Vrachtwagen gekanteld op Kanchanphisek Rd , honderden doerians verspreid over wegdek

Bangkok Post Forum: Grote uitgaven op komst

6 augustus – Bangkok Post schurkt vandaag (weer) dicht tegen de politiek aan. De krant kopt boven de opening Big spend coming, says Uttama en in een tweede bericht op de voorpagina Three-month strategy unveiled to revive economy. Beide artikelen gaan over het Bangkok Post Forum 2019 dat gisteren werd gehouden onder de pretentieuze titel Roadmap to success.

Minister Uttama (Financiën) maakte er bekend dat uitbreiding van het Thailand Future Fund (TFF) en belastinghervormingen zijn twee belangrijkste prioriteiten zijn om de inkomensongelijkheid te verminderen. Grote uitgaven aan infrastructuur en publiek welzijn zullen volgens hem op de lange termijn concurrentie versterken.

Het TFF is voor infrastructurele ontwikkelingen een van de belangrijkste financieringsbronnen van de regering in aansluiting op het public-private partnership investeringsbeleid. Het beursgenoteerde fonds heeft sinds zijn introductie in 2015 44,7 miljard baht aangetrokken, waarvan 28,8 miljard door kleine investeerders is gestort. Het fonds heeft tot nu toe in twee expressways geïnvesteerd.

De belastinghervormingen hebben betrekking op e-commerce bedrijven, die moeten zorgen voor een vergroting van de belastingopbrengsten. Het Fiscal Policy Office is daarover in gesprek met het Revenue Department (belastingdienst), Customs Department (douane) en het Excise Department (dienst accijnzen).

Uttama zei dat de kracht van de economie ligt in handhaving van een gezonde grassroot economie. Hij beloofde dat de regering doorgaat met welzijnsuitgaven. Het fonds voor ouderen bevat 400 miljard baht, 13 procent van de begroting van vorig jaar.

In het andere bericht vertelt minister Jurin (Handel) wat zijn plannen zijn. Zijn ministerie neemt vier beleidsmaatregelen om de economie de komende drie maanden te stimuleren: inkomensgarantie voor boeren, die rijst, tapioca, rubber, oliepalmen en maïs verbouwen; stimulering van de export, toezicht op de kosten van levensonderhoud en gesprekken over handelsakkoorden zoals de RCEP en een FTA met de Europese Unie.

Jurin heeft zich voorgenomen de RCEP, waarover al jaren wordt onderhandeld, uiterlijk in 2020 van kracht te laten worden. De gesprekken met de EU, die na de coup van 2014 door de EU werden gestopt, gaan hervat worden.

Een hele pagina met plannen

6 augustus – Dat Bangkok Post een zogeheten paper of record is, bewijst ook pagina 2 met vier artikelen waarin vier ministers hun plannen bekend maken. Puntsgewijs:

– Minister Anutin (Volksgezondheid) heeft deze week overheidsziekenhuizen toestemming gegeven marihuana olie-extracten voor te schrijven. Hij belooft door te gaan met zijn cannabisbeleid en verbetering van ziekenhuisdiensten.

Het ministeriële groene licht volgt op de bekendmaking door de Government Pharmaceutical Organisation zaterdag dat het 6.500 flesjes met het extract levert. Daarvan bevatten 4.500 THC (tetrahydrocannabinol), 500 CBD (tetracannabidiol) en 1.500 beide in een gelijke concentratie. Kankerpatiënten in de laatste fase van kanker krijgen als eerste het extract.

– Minister Suriya (Industrie) wil FDI’s (foreign direct investments) uit China aantrekken; hij is ervan overtuigd dat Thailand een save haven is te midden van de VS-China handelsoorlog. Thailand en Asean kunnen volgens hem profiteren van de handelsoorlog, omdat Chinese investeerders nieuwe locaties zoeken om verliezen te voorkomen. De regering gaat in China roadshows houden om investeringen in de Eastern Economic Corridor (EEC) aan te trekken.

– Minister Phiphat (Toerisme en Sport) zegt dat de Tourism Authority of Thailand (TAT) met de particuliere sector samenwerkt om meer toeristen naar Thailand te trekken, nu de baht sinds het begin van het jaar in waarde torenhoog is gestegen. ‘We moeten meer aan marketing en prikkels besteden om meer bezoekers te trekken’, zegt hij.

Phiphat heeft daarover al gesproken met college Uttama die gaat proberen de Bank of Thailand te bewegen om een oplossing te zoeken, want de appreciatie van de baht heeft een flink deuk geslagen in de inkomsten uit toerisme.

– Minister Sontirat (Energie) had op het forum goed nieuws voor omwonenden van energiecentrales. Zij krijgen de komende drie maanden speciale kortingen op hun elektriciteitsrekening. Thans zijn alleen huishoudens die daar wonen en minder dan 50 kWh per maand gebruiken, vrijgesteld. Maar die regeling stuit op kritiek omdat daarvan ook vakantiehuizen profiteren.

Verder werkt het ministerie aan een regeling om de prijzen van butagas en elektriciteit voor de minima te beperken. Zij worden via hun welcare smart card gesubsidieerd.

* Newspaper of record
Een grote krant die een grote oplage heeft en waarvan de redactionele en nieuwsverzamelende functies als gezaghebbend worden beschouwd.

Kort Nieuws dinsdag 6 augustus

– Pagina 3 en 4 bevatten acht berichten, waarvan zes al genoemd zijn in Nieuws van de website, en de rubriek In Brief met vijf kortjes. Het aardigste vind ik zelf het bericht over de doerians die uit een gekantelde vrachtwagen op het wegdek van de zuidelijke randweg om Bangkok zijn beland, maar liefhebbers van deze weeïge vrucht huilen misschien tranen met tuiten.

Als gevolg van de voortijdige lossing moesten twee rijstroken worden gesloten om de doerians over te laden en de vrachtwagen weg te slepen. Hoe lang dat geduurd heeft, vermeldt het bericht niet.

Eén van de kortjes gaat trouwens ook over doerians. Het meldt dat de export naar China de komende vijf jaar zal verdubbelen, daar de Chinezen gek zijn op de vrucht. Dat zegt directeur Prasert van Man Kuwang Food Co in Songkhla, een grote exporteur van de stinkvrucht.

Thans consumeren 42 miljoen Chinezen per jaar doerians, dat aantal stijgt naar 70 miljoen oftewel 5 procent van de Chinese bevolking. Vorig jaar werd voor 14,5 miljard baht naar China geëxporteerd, 42 procent van de totale Thaise fruitexport.

– Eerst een omissie goedmaken, want de voorpagina bevat nog een derde bericht, maar dat is niet ontleend aan het forum. Thai Airways International (THAI) heeft van minister Saksayam (Transport) toestemming gekregen 38 nieuwe toestellen te kopen of te leasen voor een bedrag van 136 miljard baht. De minister trekt zich niets aan van de kritiek van de vakbond op deze financiële aderlating voor de nationale luchtvaartmaatschappij die met een schuldenlast van 100 miljard baht kampt.

Volgens de minister is de aanschaf een noodzakelijke investering. Saksayam zegt dat de huidige vloot veroudert, de aanschaf noemt hij een bold move om de maatschappij te laten overleven. Nagegaan wordt hoe de nieuwe toestellen de concurrentiepositie van THAI kunnen verbeteren.

De minister heeft de maatschappij gevraagd een nieuwe prijsstrategie uit te werken om haar concurrentiekracht te versterken. ‘Als we niet investeren en in plaats daarvan het bedrijf met verlies laten werken, blijft de situatie zoals die is.’

De minister zei niet zwaar te tillen aan het vertrek van de RvB-voorzitters van THAI en de SRT. Hij zei dat dit normaal is bij regeringswisselingen [lees: om vriendjes op sleutelposten te benoemen]. Naar verluidt heeft THAI bestuursvoorzitter Ekniti zijn ontslag ingediend.

Over de zogeheten ride-hailing taxidiensten zei Saksayam dat gesprekken over legalisering deze week worden afgerond. De taxibedrijven dienen eigendom van Thai te zijn, zodat naleving van de regels en betaling van belasting verzekerd zijn. De conventionele taxibestuurders die nieuwkomers als Grab en Uber met lede ogen aanzien omdat ze een betere service bieden, hebben volgens de minister niets te vrezen.

– Het ministerie van Landbouw trekt 17 miljard baht uit voor prijsgaranties voor rijst, rubber en palm. Binnenkort neemt het kabinet daarover een besluit. De marktprijs voor rubber wordt vastgesteld op 60 baht per kilo tegen gemiddeld 39 baht thans, de prijs van palmpitten op 6 baht per kilo (thans 2,46 baht) en de prijs voor rijst op 10.000 baht per ton (thans 7.000 baht).

Volgens minister Chalermchai vormt de prijsondersteuning geen aanslag op de staatskas, wat mij onwaarschijnlijk lijkt. Het ministerie gaat ook boeren helpen hun overheadkosten te verminderen en de vraag naar hun producten in de markt te vergroten. De vraag naar rubber kan toenemen dankzij een MoU dat het ministerie gaat afsluiten met het ministerie van Transport over rubberproducten voor wegen, constructiematerialen, barrières en verkeerskegels.

– Als laatste noem ik het Special report over een nieuwe high-tech ambulancedienst in Khon Kaen. Dat initiatief, Stroke Ambulance Fast Track geheten, is vorig jaar geïntroduceerd. Het is een managementsysteem dat in elke ambulance wordt gebruikt, om de tijd die wordt besteed aan de registratie van patiënten te verminderen, bloedonderzoek te doen en gegevens alvast naar het ziekenhuis te sturen.

Strokes (beroertes) zijn de belangrijkste oorzaak van voortijdige dood in Thailand. Jaarlijks kosten die het leven aan 50.000 personen, vooral vrouwen. Dood of verlamming kan voorkomen worden wanneer patiënten binnen 4,5 uur na de beroerte worden behandeld.


J.S. Bach – Prelude & Fugue BWV 847 in c minor by Nathalie Matthys


 

Nieuws van de website 4-5 augustus

• Waterpeil Mekong iets gestegen, maar nog steeds erg laag
• Moslim hadj-reisbureau in Narathiwat beschoten; geen gewonden
• Phimai (Nakhon Ratchasima): Onderwijzeres en dochter (14) omgekomen bij botsing van hun motorfiets tegen pickup truck
• Songkhla: Zware schade door brand in fabriek van rubber handschoenen
• ATM Islamic Bank Pattani beschadigd door bom
• Pattani: Autobanden op 2 plaatsen van highway 42 in brand gestoken
• Gevangenisdirecteur Pathum Thani overgeplaatst vanwege dood drugsverdachte
• Pavin vermoedt leger achter aanval met chemisch goedje op hem; legercommandant ontkent (foto: protest Pavin in 2015 bij bezoek Prayut aan NY)
• Nida Poll: Acceptatie van transgenders sterk toegenomen; 90,15 pct heeft geen bezwaar tegen transgender collega, 86,81 pct idem in familie
• Thaise vrouwen volleybalteam verliest eerste wedstrijd in pool A van kwalificatietoernooi voor Olympische Spelen van Servië
• Chachoengsao: Vrouw (71) met Alzheimer overreden door vrachtwagen en daarna nog door andere voertuigen, waardoor haar lichaam ernstig verminkt werd
• Ouders van twee Thaise vissers die voor de kust van Somalië als slaven worden behandeld, vragen regering: breng onze jongens thuis
Drie beschadigde motorfietsen met zuidelijk kenteken, achtergelaten bij station Hua Hin, ‘onschadelijk’ gemaakt door EOD
• Twee lichte geïmproviseerde bommen (van kruit, gravel en glasscherven) gevonden in kartonnen doos in Pak Kret (Nonthaburi), één ontploft, de ander blindganger
Nuon Chea, hoofd ideologie Khmer Rouge en rechterhand van Pol Pot, die van 1975 tot 1979 een hele generatie Cambodjanen liet uitmoorden en verhongeren, op 93-jarige leeftijd overleden [moge hij eeuwig branden in de hel]

Furore over bureaucratie

5 augustus – In de ingezonden brievenrubriek van Bangkok Post hadden de adgelopen weken buitenlanders al meermalen hun gal gespuwd en nu opent de krant met het fraaie staaltje van bureaucratie. Buitenlanders die op een permanent adres wonen (zoals ik), kennen het al: formulier TM30 waarop de huisbaas of in mijn geval de hoteleigenaar verklaart dat ik op het opgegeven adres woon.

Maar het Immigration Bureau trekt de touwtjes aan: Huisbazen worden verplicht elke keer als hun huurders naar het land terugkeren en wanneer de huurders langer dan 24 uur op een andere plaats dan hun permanente adres verblijven, het formulier binnen 24 uur in te leveren. Wie in gebreke blijft, riskeert een boete van 800 à 2.000 baht.

Doel van deze vendetta, ontleend aan de Immigration Act van 1979, is om criminelen die kwaad in de zin hebben en anderen die de wet overtreden en zich niet aan de eisen houden, op te sporen. Maar buitenlanders die zich netjes aan de regels houden, betwijfelen of de strenge toepassing van de wet effect heeft. Ik denk: lieden die snode plannen hebben, zullen zich echt niet laten tegenhouden door papieren tijgers.

IB-hoofd Sompong Chingduang erkent dat er problemen zijn, omdat huisbazen en verhuurders vaak niet op de hoogte zijn van de regels. Hij zegt ook dat veel particuliere huiseigenaren de hele procedure negeren; hotel en guesthouse eigenaren zijn daarentegen beter vertrouwd met het proces.

Sompong benadrukt dat de TM30 procedure in de toekomst zal blijven worden toegepast, maar dat zal wel een loze bewering blijken. Als de storm is gaan liggen, kraait er geen haan meer naar. Zoals de uitdrukking luidt: TIT oftewel This is Thailand, hetgeen zoveel zeggen wil als: regels zijn flexibel.

Mager nieuwsaanbod vandaag in Bangkok Post

5 augustus – De krant biedt vandaag weinig hard nieuws en wat de moeite waard is om te vermelden, staat al in Nieuws van de website. Pagina 2 en 3 openen met een achtergrondverhaal en op de 2 staat ook nog een achtergrondinterview, genres die ik doorgaans oversla. Het enige nieuwe nieuws is te vinden in een klein 1-kolommertje over verdrinkingen in Thailand.

In Asean is Thailand nog steeds ‘number one’ qua aantal verdrinkingen van kinderen en het aantal is tweemaal zo hoog als het wereldgemiddelde, aldus cijfers van wereldgezondheidsorganisatie WHO.  Thaksapon Thamarangsi, directeur van het Department of Noncommunicable Diseases and Environmental Health, een onderdeel van WHO’s Southeast Asia Regional Office, zegt dat Thailand weliswaar het aantal heeft weten terug te dringen, maar het gemiddelde is nog steeds te hoog. Thaksapon adviseert lokale organisaties, overheden en scholen kinderen te trainen hoe ze veilig in en bij het water kunnen spelen.

Min of meer nieuws is het bericht dat de toerismeverenigingen van Phuket en Phangnga het plan verwelkomen om een luchthaven in Phangnga aan te leggen. Die zal het passagiersverkeer op Phuket Airport en Krabi Airport, die beide zwaar overbelast zijn, helpen verlichten en het toerisme in de Andaman Triangle van Krabi, Phangnga en Phuket bevorderen. Naar verwachting komt de luchthaven in 2025 in bedrijf.

Verder aanvullende informatie op het websitebericht over de ATM in Pattani die door een bom is beschadigd. In totaal zijn gisteren bij drie ATM’s van de Islamic Bank bommen ontploft. Ze ontploften kort achter elkaar in drie verschillende districten. Gewonden zijn niet gevallen.

De politie verdenkt tien opstandelingen, allemaal lid van dezelfde groep, aldus commandant Piyawat van de politie Pattani. Verder zegt hij informatie te hebben verkregen dat opstandelingen van plan zijn meer aanvallen in de regio uit te voeren.

Vrijwilligers stellen hun leven in de waagschaal

5 augustus – Halverwege het artikel wordt de vraag opgeworpen waarom de overheid in het Zuiden vrijwilligers nodig heeft om legertaken uit te voeren. Het antwoord luidt: omdat het leger nauwere banden wil smeden met lokale gemeenschappen om betere veiligheid te verzekeren.

Het rekruteren van bewoners als vrijwilliger is behulpzaam, maar kan moeilijk zijn omdat veel zuiderlingen soldaten wantrouwen, waardoor het leger moeite heeft informatie te verzamelen over mogelijke aanvallen of activiteiten van opstandelingen.

De vrijwilligers waarover het artikel gaat, vormen de zogeheten Chor Kor Tor, oftewel Tambon Defence Volunteers. Er zijn 164 eenheden van elk 36 gewapende vrijilligers in Yala, Pattani, Narathiwat en Songkhla. Ze krijgen op de 4th Region Army basis een training van 45 dagen. Daarna ontvangen ze een wapen.

Elke vrijwilliger krijgt een wedde van 15.000 tot 18.000 baht per maand. Sollicitanten worden door de lokale bestuursorganen gescreend. Ze mogen geen drugs gebruiken, dienen een goed karakter te hebben en worden in hun eigen dorp gestationeerd.

Het werk als vrijwilliger is niet geheel van risico’s ontbloot. De laatste tijd richten opstandelingen zich voornamelijk op de vrijwilligers. In januari bestormden opstandelingen een Ban Bukoh school en doodden vier vrijwilligers die de school bewaakten. In juli werden in Muang (Pattani) drie vrijwilligers overvallen. Tien opstandelingen hadden zich in de struiken verborgen bij een controlepost, waar de vrijwilligers dienst deden. Ze wierpen twee pijpbommen en openden het vuur. Eén soldaat kwam om het leven.

Een 44-jarige vrijwilliger die het leger verwisselde voor het vrijwilligerskorps toen het in 2014 werd gevormd, hoopt dat de dingen beter worden. ‘Natuurlijk zijn we bang, maar we moeten andere vrijwilligers aanmoedigen moedig te zijn en op hun hoede. We dienen van elk incident te leren en ons best te doen ons werk te verbeteren. Als we bang zijn, hoe kunnen de dorpelingen dan in vrede leven? Wie beschermt ze?’

Politie pakt misdaad op Khao San hard aan

5 augustus – Gisteren meldde de krant dat de Khao San Road op de schop gaat en vandaag opent pagina 2 met een follow-up waarin Woraphong Thongphaibun, hoofd van het toeristenpolitiebureau subdivison 1, vertelt dat de politie de misdaad in het gebied hard aanpakt.

‘Khao San is nu over het algemeen veilig’, zegt hij. ‘Er worden geen zware misdrijven in het gebied gepleegd. Tot nu toe zijn we alleen gestuit op zakkenrollen en kleine overvallen.’

De vorige maand deed de politie een inval in een hostel, waar ze een bende Chinese zakkenrollers aantrof en arresteerde. Ze hadden er veel kamers gehuurd en in elke kamer sliepen acht Chinezen. Uit onderzoek bleek dat ze ook slachtoffers elders in de stad hadden gemaakt en in het hostel verbleven alsof ze backpackers waren. De goedkope accommodatie van 200 à 300 baht per nacht en goedkoop straatvoedsel stelden hen in staat er voor lange tijd te logeren.

Een schuilplaats zoeken rond Khao San is bij ervaren transnationale criminelen ongebruikelijk want die weten dat de politie er vaak patrouilleert. Dus degenen die zich er nu verborgen houden, moeten nieuwkomers zijn, vermoedt Woraphong.

Na de laatste arrestaties is de politie begonnen Chinese toeristen scherper in de gaten te houden. Maar reizigers uit andere landen blijven niet buiten schot. Woraphong’s divisie werkt samen met het Immigration Bureau om buitenlandse verdachten op te sporen, met name degenen die door Interpol worden gezocht.

Om misdrijven te voorkomen is de politie prominent aanwezig om verdachten af te schrikken, zegt Woraphong. Overdag zijn ze gestationeerd bij tempels in Rattanakosin en ’s avonds in Khao San Road. Meer weten? Lees: Cops crack down on Khao San crime.

Amlo gaat de strijd aan tegen cryptovaluta

5 augustus – Laatste bericht. Secretaris-generaal Preecha van het Anti-Money Laundering Office (Amlo) ziet cryptovaluta als een nieuwe uitdaging voor zijn kantoor. ‘Dat is een nieuw middel om geld wit te wassen’, zegt hij in antwoord op de vraag naar zijn toekomstvisie nu Amlo voorbereidingen treft op 20 augustus zijn 20e verjaardag te vieren.

Preecha noemt twee prioriteiten: als eerste de traditionele taak geheime samenzweringen te voorkomen en op te rollen die tot doel hebben illegaal vermogen te verbergen, en als tweede onderzoek naar nieuwe schuilplaatsen in de cyber wereld. Preecha meent dat criminelen steeds vaker hun geld zullen omzetten in bitcoins daar dit virtuele format het voor de autoriteiten moeilijker maakt hun financiële transacties bloot te leggen.

Maar dat zal hij niet laten gebeuren: ‘Daarom gaan we wetten wijzigen ter voorbereiding op nieuwe online missies. Als eerste komt de Anti-Money Laundering Act aan de beurt. Die gaat uitgebreid worden met een artkel dat providers van cryptovaluta diensten verplicht transacties aan Amlo te melden. Die informatie is cruciaal om financiële activiteiten op internetplatforms te traceren. Misschien vinden we geen aanwijzingen, maar dat betekent niet dat er niets verkeerds gebeurt.’

Het artikel vervolgt verder met het oprakelen van oud nieuws: de oplichting van een Finse investeerder, waarbij een oudere broer van acteur Jiratpisit, aka Boom, was betrokken. De Fin verloor 797 miljoen baht. Meer weten? Klik hier: Amlo goes high-tech to tackle laundering.


 

Nieuws van de website 3-4 augustus

• PET-flessen en ander recyclebaar plastic zijn bruikbare grondstoffen voor monnikspijen (klik hier voor het bericht en meer foto’s)
• PPRP-parlementslid Sira looft 100.000 baht uit voor aanwijzingen die leiden tot aanhouding bommenwerper op regeringscomplex Chaeng Watthana
• Twee overlevenden en één persoon vermist nadat vissersboot op de rivier Moei (Tak) kapseisde
• Voorzitters RvB THAI en SRT treden af, want minister Saksayam (Transport) wil nieuw bloed (foto: vlnr Saksayam Chidchob, SRT RvB voorzitter Kulit Sombatsiri en dito THAI-voorzitter Ekniti Nitithanprapas)
• Pompeo uit Thailand vertrokken, teleurgesteld over afwezigheid minister BuZa N-Korea en conflict Tokio-Seoul
• Samut Prakan: 5 agenten van bureau Bang Bo overgeplaatst nav inval in illegaal casino
• Bangkok: 12 kanalen wo Klong Mahasawat (26 km) bestemd voor verbeteringen
• Sing Buri: Vrouw (26) gearresteerd wegens oplichting middels nep FB-profiel waarin ze beweerde dochter van legercommandant Apirat te zijn
Ratchanok na moeizame overwinning op Pornpawee door naar finale BWF Thailand Open

Een kijkje achter de tralies

4 augustus – Bangkok Post biedt vandaag op pagina 4 in negen foto’s een (paginagroot) kijkje achter de tralies van de Bangkok Remand Prison aan de Ngam Wong Wan Road in Chatuchak. De gevangenis, waar 3.700 gedetineerden verblijven, is meer dan een verzameling cellen, schrijft de krant.

Ze biedt trainingscursussen om hen voor te bereiden op banen buiten de gevangenismuren, ze leert hen vaardigheden als bakken, meubels maken en landbouwwerk doen. De gevangenis heeft ook een bibliotheek, er is een tuin met organische groentes en bezoekers kunnen de producten kopen die gevangenen maken.

Ik kan de foto’s (nog?) niet laten zien. De foto’s hierboven en rechts zijn ontleend aan een websiteverhaal over een 31-jarige vrouw die wegens drugsgebruik gevangen zit in de Chanthaburi Provincial Prison. Ook daar worden gedetineerden voorbereid op het leven buiten de tralies. De vrouw leert er voor barista (coffeehouse bartender) en zo te zien is ze al behoorlijk bedreven in de fijne kneepjes van het vak.

Khao San Road gaat op de schop

4 augustus – De Khao San Road, die bij toeristen in de hele wereld bekend staat als ‘fun, wild and rowdy’, krijgt een ingrijpende facelift. De 400 meter lange straat, een magneet voor backpackers, wordt opnieuw bestraat en ingedeeld zodat een eind komt aan conflicten tussen de straathandel en winkels.

‘De nieuwe Khao San verliest niet haar oude charme, maar wordt schoner, mooier en in overeenstemming gebracht met de architectuur en het landschap van het gebied’, zegt adjunct-gouverneur van Bangkok Sakoltee Phattiyakul.

Het project is de eerste facelift sinds de straat in 1892 tijdens het bewind van koning Rama V werd gecreëerd. De straat was lange tijd een belangrijke markt waar rijst werd verhandeld, een activiteit die de straat de gelijknamige naam Khao San gaf, die rijstpelmolen of gepelde rijst in het lokale dialect betekent.

Zo’n veertig jaar geleden veranderde de rijstmarkt in een straat voor toeristen, toen buitenlandse filmploegen kwamen filmen in Bangkok en er bij bewoners goedkope kamers huurden.

De kamers zijn nog steeds goedkoop; sinds het begin van het jaar zijn de prijzen zelfs gezakt van 2.000 naar 1.500 à 1.600 baht per nacht, want het aantal toeristen, tijdens het hoogseizoen tussen de 40.000 en 50.000 per dag, is fors gedaald naar 20.000.

‘De lagere kamerbezetting laat al zien hoe ongezond de situatie is, maar we hebben hoge verwachtingen van het hoogseizoen’, zegt Sanga Rungwattanakul, voorzitter van de Khao San Business Association en directeur van de Buddy Group. De groep, een van de grootste kamerverhuurders in Khao San Road met 200 kamers, zag de bezettingsgraad in het tweede kwartaal zakken van 80 procent vorig jaar naar 60 procent.

De werkzaamheden beginnen in oktober en duren tot februari volgend jaar. Het project is in goede aarde gevallen bij alle betrokkenen, want Khao San is niet alleen een toeristenmagneet  maar haar unique vibe trekt ook lokale bewoners. De huidige bestrating past niet bij een walking street. Bewoners klagen dat straatverkopers de voetpaden hebben gekaapt en soms ook de rijbaan, en overal ligt afval (foto links). De facelift moet aan al deze problemen een eind maken.

De gemeente Bangkok, die het tot nu toe niet gelukt is orde te scheppen in de straatverkoop, gaat 240 tot 360 straatverkopers een kans geven hun handel voort te zetten. Ze krijgen een ruimte van 1,5 bij 2 meter, moeten hun vergunning elke 1 tot 2 jaar verlengen en mogen de ruimte niet onderverhuren. De gemeente en de politie controleren of er geen nagemaakte merkartikelen worden verkocht.

Meer weten? Lees Cleaning up Khao San.

Politie: Bomaanslagen waren geen wraak

4 augustus – De politie denkt niet dat de bomaanslagen van vrijdag een wraakactie waren voor de dood van een vermeende sympathisant van de zuidelijke opstandelingen die overleed toen hij gevangen zat in een militair kamp van de Fourth Army Region in het diepe Zuiden.

De berichten die daarover speculeren, werden gisteren door politiewoordvoerder Krissana afgewezen. Hij zei dat premier Prayut RTP hoofdcommissaris Chakthip heeft opgedragen pogingen op te voeren om de daders op te sporen en te arresteren.

Eerdere berichten legden een verband tussen de zuidelijke mannen die bij het hek van het RTP hoofdbureau een verdacht pakketje hadden achtergelaten, dat later een tijdbom bleek, en acht verdachten die chaos in Bangkok wilden creëren vanwege de dood van de sympathisant. De twee mannen werden vrijdag in Chumphon aangehouden toen ze op de terugweg naar het Zuiden waren. De bom werd tijdig onschadelijk gemaaakt door de EOD.

Een bron bij het onderzoeksteam zegt  dat vier verdachten op 31 juli in Hat Yai (Songkhla) een interliner namen en de volgende dag in Mor Chit uitstapten. Ze namen een taxi naar de Makro in Pathum Thani waar ze van kleding verwisselden en in twee groepen van twee in verschillende taxi’s doorreisden.

Eén groep ging naar het Government Complex aan de Chaeng Watthana Road en de andere groep naar het kantoor van de Permanent Secretaris van Defensie in Pak Kret (Nonthaburi). Vervolgens reisden ze donderdagavond via Mor Chit terug naar Hat Yai. De bommen ontploften de volgende ochtend op de twee locaties.

De vier verdachten spraken Yawee, het Malay dialect dat in het diepe Zuiden wordt gesproken. De politie verzamelt bewijs zodat arrestatiebevelen kunnen worden aangevraagd. Een team van zestien agenten onder leiding van adjunct-hoofdcommissaris Srivara doet onderzoek.

De politie meldde gisteren dat vrijdag in Bangkok en Nonthaburi op vijf locaties bommen zijn geplaatst: één bij BTS station Chong Nonsi in de buurt van de Mahanakhorn Tower en twee op het regeringscomplex aan de Chaeng Watthana Road en bij het hoofdkwartier van de RTAF. Vrijdagavond arresteerde de politie zeven studenten op verdenking van de bomaanslag in soi 57/1 van de Rama IX Road, maar zij ontkennen elke betrokkenheid.

Bamboe omheiningen brengen rust in Khao Yai

4 augustus – De reusachtige netelige bamboe (bambusa bambos) is het ei van Columbus om olifanten, die willen foerageren op akkers van boeren, op een afstand te houden. Dat is een diervriendelijker bescherming dan elektriciteitsdraden, waardoor ze geëlektrocuteerd worden en het voorkomt ook dat boze boeren de dieren dood schieten.

Het planten van de thorny bamboo die in nationaal park Khao Yai groeit, als omheining is door de DNP in het nationaal park geïntroduceerd als een nieuwe manier om de jumbo’s op een afstand te houden. De omheining is onschadelijk voor de olifanten, maar effectief en gemakkelijk te onderhouden.

Khao Yai is het derde grootste nationaal park in Thailand en telt op een oppervlakte van 2.168 vierkante kilometer circa 300 van de in totaal 3.500 tot 4.000 olifanten die in het hele land in het wild leven. Dat aantal blijft toenemen, wat problematisch is want voedsel en water worden steeds schaarser als gevolg van urbanisatie en het in cultuur brengen van land. Veel olifanten hebben dan ook geen andere keuze dan akkers van boeren te plunderen om hun honger te stillen.

De laatste 10 jaar hebben 17 dorpen bij Khao Yai ongewenst bezoek gekregen en zijn 13 olifanten gedood. De door bewoners geplaatste hekken en gegraven greppels vormden geen afweer meer want de dieren leerden hoe die te passeren, zegt DNP adjunct-directeur Chongklai Worapongsathorn.

Het project, vorig jaar begonnen, is een samenwerking tussen de DNP, milieuactievoerders en de lokale bevolking, die zich Bamboo Heroes noemen. Samen planten ze langs de 400 km lange weg die door en langs het nationaal park loopt de stekelige bamboe.

Chongklai: ‘Dit kan levensreddend zijn voor zowel mensen als olifanten. Met deze techniek hebben we een lange-termijnoplossing omdat ze geen regelmatig onderhoud vergt en steviger zijn dan elektriciteitsdraden. Wat kan er beter zijn dan een omheining die uit zichzelf groeit?’

Timor-Leste hunkert naar Asean-lidmaatschap

4 augustus – Bovenstaand verhaal staat als Special Report op pagina 2, maar vormt niet de opening. De opening gaat over Timor-Leste, dat al acht jaar verwoede pogingen doet om te worden toegelaten tot de Association of Southeast Asean Nations (Asean), maar tot nu toe heeft het regionale blok het land niet geaccepteerd als elfde lid.

Buitenland minister Dionisio Babo Soares van Timor-Leste verwacht echter goed nieuws nu Thailand dit jaar voorzitter is van Asean. ‘Ik heb alle landen van Asean bezocht en ze toonden allemaal geen aarzeling om ons toe te laten’, zegt hij hoopvol. Babo Soares was vorige week in Bangkok waar hij deelnam aan de Asean Ministerial Meeting.

‘Een van de zorgen is dat ze Timor-Leste niet alleen willen zien als een democratisch land maar ook als een land met sterke instituten, een land dat zijn eigen boontjes kan doppen [mijn woordkeus] en niet toegeeft aan andere wereldmachten. Ik heb ze verteld dat we een lange historie hebben van strijd tegen kolonialisme. Wij voldoen aan de vereisten voor een Aseanlid.’

Meer weten? Lees het Special interview met de bewindsman. Klik hier.

Kort Nieuws zondag 4 augustus

– Pagina 2 bevat verder de rubriek News Bites, die op de overige dagen In Brief heet. Ik noem één kortje, omdat ik het incident al vrijdag heb vermeld. Pavin Chachavalpongpun heeft tijdelijk Japan verlaten en is naar een onbekend land vertrokken. Zijn partner is door de politie naar een safe house in Kyoto gebracht.

Pavin en zijn vriend werden ’s nachts op 8 juli door een inbreker met een chemisch goedje besproeid. Het spul veroorzaakte een brandend gevoel op hun huid. Pavin is uit Thailand gevlucht omdat hij beschuldigd is van majesteitsschennis.

– Van pagina 3 noem ik slechts twee berichten, want de overige zijn a l bekend (rollende koppen bij THAI en SRT, kritiek op incomplete eed, herstel van twaalf kanalen in Bangkok. Op de foto Klong Mahasawat).

In een follow-up op het zinken van twee aken bij het overladen van steenkool meldt de krant dat de waterkwaliteit ter plaatse normaal is. Dat is gebleken uit bemonstering door het Department of Marine and Coastal Resources. Nader onderzoek wordt gedaan naar zware metalen en olieverontreiniging in het zeewater. Duikers zijn ingezet om de wrakken te inspecteren. Overigens zegt dit bericht dat de twee schepen tegen elkaar botsten.

Het andere bericht meldt dat vice-premier en minister van Handel Jurin de onderhandelingen over de vrijhandelsovereenkomst RCEP, die zich al jaren voortslepen, dit jaar wil afronden. De RCEP is de Aziatische tegenhanger van het Trans-Pacific Partnership, het geesteskind van Obama waaruit Trump zich heeft teruggetrokken, maar door de resterende landen wordt voortgezet. Zie mijn pagina Trans-Pacific Partnership.


 

Om 11 uur vieren de geesten feest

3 augustus – Elke avond om 11 uur verlaten de geesten het kerkhof om aan de voet van de Sathorn Unique Tower te smullen van khao pad moo khrob. De verlaten wolkenkrabber staat er al sinds 1995 bij als herinnering aan de financiële Tom Yum Goong crisis, die tot vele faillissementen leidde.

De toren was oorspronkelijk bedoeld voor een bevolkingsgroep, in het Engels genaamd hi-so (rijke stinkerds?), maar werd nooit afgebouwd nadat de opdrachtgever was gearresteerd op verdenking van een moordpoging op de president van het hooggerechtshof en omdat het in dollars geleende geld in één klap was verdampt.

Dat zijn de feiten, maar de fantasie biedt een mooiere, hoewel ongeloofwaardige verklaring. De flat wierp zijn schaduw over de nabijgelegen tempel Wat Yan Nawa, terwijl een andere verklaring zegt dat die gebouwd was op een oud kerkhof. Oei!

Ondanks dit bijgeloof en het feit dat het gebouw onveilig is, zijn er nog tal van waaghalzen die het interieur bekijken en naar de top klimmen om daar te genieten van een adembenemend uitzicht op de wijk Sathorn/Bang Rak.

Het gebouw is ook gebruikt als locatie voor de horrorfilm The Promise en in 2014 werd er het lijk gevonden van een buitenlander, wat het griezelige image van het gebouw natuurlijk verder versterkte. (Bron: Guru, Bangkok Post, 2 augustus)

Nog een griezelverhaal

3 augustus – Ik heb er al eens eerder over geschreven. Thaise ouders waarschuwen ondeugende kinderen dat Si Quey ze komt halen en dat belooft weinig goeds want de man die veroordeeld is voor de moord op een aantal kinderen, zou zich na de daad tegoed hebben gedaan aan hun organen. Maar dat is nooit bewezen. De vraag is zelfs of hij wel de moordenaar was en gebruikt is als zondebok.

Hoe het ook zei, zijn geprepareerde lichaam staat te pronken in het museum van het Siriraj ziekenhuis te midden van andere lijken (waarover ik nooit iets heb gelezen). Lange tijd stond als toelichting op de vitrine Si Quey, Cannibal, maar die tekst is vervangen door Death Row Prisoner.

De man, een Chinese immigrant die slecht Thais sprak en misschien niet eens de tenlastelegging begreep, is in 1959 door een vuurpeleton geëxecuteerd. Mogelijk had zijn veroordeling te maken met de Koude Oorlog die toen op het hoogtepunt was en anti-Chinese sentimenten.

Inwoners van het dorp waar de boeman leefde, dringen sinds enige tijd aan op een ordentelijke begrafenis. Het ziekenhuis lijkt het lichaam te willen vrijgeven, maar dat is nog steeds niet gebeurd. (Bron: Guru, Bangkok Post, 2 augustus)

Nog meer gekkigheid

3 augustus – De nieuwe partij Future Forward is sinds de ‘verkiezingen’ [aanhalingstekens staan er niet voor niets] het doelwit van tal van aanvallen – de meeste te gek voor woorden. De partij wordt ervan beschuldigd de Illuminati te zijn, een historisch ‘geheim’ genootschap met invloeden uit de theosofie en anti-esoterische Verlichting (bron: Wikipedia).

Lach niet, schrijft Guru, het vrijdagmagazine van BP dat het omslagverhaal wijdt aan samenzweringen in Thailand. Ook bovenstaande twee verhalen zijn daaraan ontleend. De beschuldiging is gebaseerd op de vermeende ‘griezelige’ [woordkeus Guru] overeenkomst tussen het partijlogo en het Illuminati logo. Maar een Facebook gebruiker slaat terug en wijst op de overeenkomst van het Palang Pracharath logo en de First Order uit Starwars.

Future Forward, een partij die vooral populair is bij jonge kiezers, wordt van nog meer duivelse trucs beschuldigd. Ze dankt haar populariteit niet aan haar politieke visie maar de jongeren worden via hun mobieltje gebrainwasht.

Persoonlijke noot: Never a dull moment with the Land of Smiles. (Bron: Guru, Bangkok Post, 2 augustus)


 

Nieuws van de website 2-3 augustus

• Drie personen zijn vrijdagochtend gewond geraakt bij explosies in Bangkok, waaronder twee straatvegers in een zijstraat van de Rama IX Rd. Een andere explosie beschadigde glas bij de Mahanakorn Tower.
• Ook op enkele andere plaatsen ontploften pingpong bommetjes, onder andere bij BTS station Chong Nonsi en het regeringscomplex aan de Chaeng Watthana Rd. (Voor een fotoalbum met 8 foto’s van vrijdag klik hier)
• Bij een controlepost in Chumphon zijn twee mannen in een interliner, die op weg was naar het Zuiden, aangehouden. Ze worden verdacht van het plaatsen van een verdacht pakketje bij het RTP hoofdbureau in Bangkok en hadden tweemaal in Bangkok van kleding en taxi gewisseld.
• Studie Farnborough International: U-Tapao geschikt voor luchtshow in 2023
• Ramon Magsaysay Award voor teruggetreden NHRC-commissaris Angkhana Neelapaijit
• Airbus maakt met zijn nieuwe A220-300 jet 2 weken demonstratievluchten in Azië-Pacific
• Vier snelwegen geschikt voor verhoging max snelheid naar 120 km; nadere studie naar precieze plaatsen
• Pattaya: Kleine boten, speedboten en jetski’s geadviseerd niet uit te varen vanwege tropische storm
• Voormalig Thai Raksa Chart-lid Chaturon vrijgepleit door Kiesraad van beïnvloeding kiezers
• Bang Bo (Samut Prakan): 116 personen aangehouden inclusief 15 bookmakers bij inval in illegaal casino
• Minister Uttama (Financiën) heeft zijn ministerie opgedragen maatregelen voor te stellen om de economie te beschermen tegen mondiale volatiliteit (veranderlijkheid, onvoorspelbaarheid)

Hoofdstad opgeschrikt door blitz

3 augustus – De usual suspects* zijn deze keer niet roodhemden of anti-monarchisten, alhoewel politieke motieven niet kunnen worden uitgesloten, maar zuidelijke opstandelingen worden verdacht van de serie bomaanslagen gisteren in Bangkok en Nonthaburi. Bangkok Post zet ze zwaar aan in de openingskop Capital rocked by bomb blitz (blitz is een afk. van het Duitse Blitzkrieg, zegt mijn woordenboek).

Bijgaand plattegrondje [nog niet beschikbaar] toont de locaties, dus die hoef ik niet te noemen. Een kader somt de explosies sinds 2006 in Bangkok op: de meest dodelijke op 17 augustus 2015 bij de Erawan Shrine, die aan 20 voornamelijk Chinese toeristen het leven kostte en 130 personen verwondde.

De laatste was op 22 mei 2017 in het Phramongkutklao ziekenhuis, waarbij 21 personen gewond raakten. De dader, een 61-jarige man, kreeg daarvoor een gevangenisstraf van 27 jaar. Zijn daad was een protest tegen de militaire regering.

RTP hoofdcommissaris Chakthip zei gisteren dat de aanvallen vermoedelijk zijn gepleegd door dezelfde lieden die in augustus 2016 in zeven zuidelijke en centrale provincies bommen tot ontploffing brachten. De groep gebruikte nieuwe leden die geen strafblad hebben, om in BKK toe te slaan. Hij denkt dat ze hun doelwitten tevoren hebben verkend. Chakthip gaf de verzekering dat de autoriteiten de situatie onder controle kunnen brengen; hij heeft zijn adjunct Chaiwat, die ook de aanslag bij de Erawan Shrine onderzocht, opgedragen het onderzoek te leiden.

Volgens bomexperts uit het Zuiden ging het om geïmproviseerde bommen die door timers tot ontploffing werden gebracht. Ze waren bedoeld om paniek te zaaien in plaats van gewonden te maken, aldus een politiebron. De schade en verwondingen waren minimaal; de timing van de incidenten, gelijktijdig met de Asean-vergaderingen, wijst erop dat het belangrijkste doel was de regering in verlegenheid te brengen.

Ook legt de bron een verband met het bezoek dat premier Prayut gisteren bracht aan het RTP-hoofdbureau, een politiedienst die hij direct aanstuurt. Op donderdag was bij het hek een pakketje met een tijdbom achtergelaten, die vrijdag om 9 uur had moeten ontploffen. De twee daders zijn later in Chumphon aangehouden toen ze de wijk namen naar het Zuiden.

Meer weten? Lees: Capital rocked by bomb blitz. Op de foto glasschade in BTS-station Chong Nonsi aan de Silom Road.

* The usual suspects is een Amerikaanse misdaadfilm uit 1995, waarin niet alles is wat het lijkt.

Pompeo looft terugkeer naar democratie

3 augustus – De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Michael Pompeo [Waarom wil ik telkens Pompeii tikken als ik zijn naam noem?] heeft Thailand lof toegezwaaid voor ‘returning to the democratic fold’. Hij zei dat gisteren bij de Siam Society tijdens zijn speech over Amerikaans economisch engagement in de regio Indo-Pacific. [Democratie? Die man moet toch beter weten]

Hij prees ook Thailand’s pogingen de afgelopen tientallen jaren armoede te verminderen, wat hij toeschreef aan de economische samenwerking met de VS in de regio. ‘Het armoedepercentage is verminderd van 67 procent terug in 1986 naar 7,8 procent in 2017. Thailand heeft nu de twintigste grootste economie ter wereld.’

Pompeo deed een beroep op de Asean naties om ‘handel en vrijheid’ hoog te houden bij hun pogingen in de regio als geheel armoede te verminderen. ‘Wij willen een vrije en open Indo-Pacific die gekenmerkt wordt door wetshandhaving, openheid, transparantie, goed bestuur en respect voor soevereiniteit.’

Meer weten? Lees: Pompeo hails ‘return to democracy’

Ministers beloven geen ruzie meer te maken

3 augustus – De ministers van Buitenlandse Zaken van de Azië-Pacific landen hebben hun verplichting bevestigd conflicten in de Zuid-Chinese Zee, in de deelstaat Rakhine (Myanmar) en op het Koreaans schiereiland te beëindigen. Adjunct permanent secretaris Buitenlandse Zaken Arthayudh Srisamoot maakte gisteren na de 9th East Asian Summit dit goede nieuws bekend.

Op een persconferentie zei hij dat de Single Draft Negotiation Text of the Code of Conduct (CoC) in the South China Sea eerder dan verwacht was opgesteld. Arthayudh zei te hopen dat binnen drie jaar een eind komt aan maritieme conflicten. ‘De COC is in overeenstemming met de UN Convention of the Law of Sea (Unclos) die voorziet in vrijheid van navigatie en overvliegverkeer. Asean en China houden zich aan internationale wetten.’

Arthayudh wijdde ook enkele woorden aan de Rohingya crisis en de veiligheidssituatie op het Koreaanse schiereiland, maar dat mag u zelf lezen: FMs vow to end regional laws.

Leerling (17) krijgt miskraam op school

3 augustus – Aan bizarre verhalen ben ik zo langzamerhand wel gewend, maar dit bericht overtreft alles wat ik tot nu toe heb gelezen. Op een school in Hankha (Chai Nat) kreeg een leerling van 17 jaar op 18 juli een miskraam, waarna ze de acht maanden oude foetus in haar schooltas verborg. De foetus en de moeder die nog bloedde, werden gevonden in een toilet. Ze werden daarna naar een ziekenhuis gebracht.

De school zegt niet geweten te hebben dat het meisje zwanger was omdat ze normaal al mollig was. Directeur Thawat van de Mathayom Education Area 5 in Sing Buri zegt dat de school nooit geprobeerd heeft het incident weg te moffelen. De districtspolitie is later geïnformeerd; een onderzoek is begonnen.

De leerling heeft verklaard dat ze enkele pijnstillers tegen gewrichtspijn had ingenomen voordat ze maagpijn kreeg en naar het toilet ging. Haar leerkracht heeft ze verteld dat ze zich niet bewust was van de geboorte. De foetus viel in de toiletpot waarna ze hem oppakte en in haar tas stopte. De leerkracht bracht haar naar het ziekenhuis en ontdekte pas later dat ze een miskraam had gehad. De foetus is voor een autopsie naar een ziekenhuis in Nakhon Sawan gebracht.

Het meisje is inmiddels ontslagen uit het ziekenhuis. Haar vriend die haar bezwangerde, is een klasgenoot, zijn naam is niet bekend gemaakt.

Premier aangespoord blunder te rectificeren

3 augustus – Pagina 2 bestaat vandaag voor het grootste deel uit foto’s van de bomaanslagen gisteren. De kop luidt Chaos returns to capital, maar daarvan heb ik niets gemerkt toen ik aan de maaltijd zat in restaurant Sarica aan de Surawong Road, niet ver verwijderd van de Silom Road waar bij BTS skytrainstation Chong Nonsi een bom ontplofte. Een ober wist het mij te vertellen, maar ik had het al gelezen op de website. De maaltijd smaakte als vanouds – dus goed.

De pagina opent met een follow-up op het bericht dat het kabinet op 16 juli een onvolledige eed heeft afgelegd voor de koning. Daar heeft Future Forward secretaris-generaal Piyabutr tijdens de behandeling van de regeringsverklaring op gewezen. Volgens de constitutionele monarchie wordt de regering ingezworen om drie pijlers te beschermen: de monarchie, het volk en de grondwet. Prayut noemde alleen de eerste twee.

Deze omissie roept de vraag op of het kabinet wel legitiem is en zijn taken kan uitvoeren. Jade Donavanik, voormalig adviseur van de grondwetcommissie, zegt dat de onvolledige eed een ‘kwestie’ is geworden omdat regeringen opereren aan de hand van een grondwet. Jade denkt niet dat Prayut de derde pijler opzettelijk wegliet, maar de regering dient niet de kritiek van de oppositie te negeren en moet de kwestie oplossen om juridische complicaties te voorkomen. Critici zouden de zaak kunnen voorleggen aan het Constitutionele Hof.

Piyabutr riep de premier gisteren op zijn fout manmoedig toe te geven en uit te vogelen hoe die te rectificeren. ‘Wanneer hij niets doet, kunnen toekomstige premiers ook hun eigen eed gebruiken zonder aan de grondwet te voldoen.’

Kort Nieuws zaterdag 3 augustus

– Pagina 2 bevat verder twee nieuwe berichten. Namtaee Meeboonsalang, hoofd openbare aanklager in Kanchanaburi, zei dinsdag op een seminar over juridische problemen dat openbare aanklagers en andere betrokken organisaties toegang dienen te krijgen tot PD’s (plaatsen delict) om het risico van zondebokken en steekpenningen te verminderen.

Namtaee zei: ‘Het Thaise rechtssysteem is ineffectief vanwege twee belangrijke problemen. Het eerste is dat onschuldige mensen worden vervolgd en het andere dat schuldigen vaak de dans ontspringen.’

Thans is een PD alleen toegankelijk voor de politie. Namtaee vindt dat openbare aanklagers en andere betrokken juridische organisaties direct aan het begin van een onderzoek toegang tot een PD dienen te krijgen ‘om het Thaise rechtssysteem te verbeteren en het vertrouwen van de bevolking te winnen’.

Namtaee’s suggestie is niet uniek, want in 2014 toen het leger de macht overnam, stelde de NCPO dit al voor, maar het voorstel stuitte op bezwaren van de politie. Voormalig procureur-generaal Kanit Nanakorn noemde op hetzelfde seminar als grootste probleem dat onschuldige slachtoffers tot zondebok worden gemaakt.

– Bij het overladen van steenkool uit de bulkcarrier MV Southampton, donderdagavond voor de kust van Koh Si Chang (Chon Buri), zijn twee kolenaken gezonken, waardoor tonnen steenkool in zee is terecht gekomen. De twee schuiten met een totale capaciteit van 2.400 ton raakten in de ruwe zee los van het vrachtschip. Gewonden zijn niet gevallen.

Burgemeester Damrong van tambon Koh Si Chang zegt dat overleg gevoerd wordt met de eigenaar van de aken over een schoonmaakoperatie teneinde de schade voor het maritiem ecosysteem zo veel mogelijk te beperken en de boten te lichten. Het PCD heeft personeel gestuurd om de schade te bepalen.

Het incident is te wijten aan de tropische storm Wipha. In Ranong aan de Andaman kust zijn talrijke vissersboten gezonken en huizen onder water gelopen. Khon Kaen en Nakhon Ratchasima werden ook gegeseld door zware regenbuien, maar die deden weinig om de watervoorraden aan te vullen.

– En daarmee komt een einde aan Nieuws uit Thailand, want de rubriek In Brief op pagina 3 sla ik over en twee andere berichten zijn al genoemd in Nieuws van de website (onderscheiding voor Angkhana en verhoging maximumsnelheid op vier wegen). Ben benieuwd hoe snel de daders van de bomaanslagen in Bangkok worden gevonden. Dat moet toch niet zo moeilijk zijn, want de hoofdstad hangt vol met camera’s.


 

Nieuws van de website 1-2 augustus

• Ergste droogte in tien jaar zet de centrale bank onder druk om policy rate te verlagen (foto Huay Saneng reservoir in Surin)
• CPI in juli gestegen met 0,98 pct, iets minder dan de Reuters voorspelling van 1 pct; inflatie blijft tussen bandbreedte van 1 tot 4 procent
• Ministerie van Energie werkt aan P2P energiehandelsmodel (peer-to-peer) om ‘s lands energievoorziening te decentraliseren conform Power Development Plan 2018-2037
• Nonthaburi: Studente (18) bekent ongewenste baby te hebben vergiftigd en van een balkon gegooid; zij en haar vriend aangehouden
• Drie districten in Nakhon Si Thammarat rampzone wegens brand in het uitgebreide Khuan Khreng veenmoerasbos
• Taxibestuurder op Suvarnabhumi beboet omdat hij weigerde zijn meter aan te zetten
• Vice-premier Wissanu houdt zich van de domme over beschuldiging dat kabinet onvolledige eed aflegde
• Koningin Suthida verricht eerste officiële daad: opent tentoonstelling tgv National Women’s Day
• Rama I Rd bij RTP hoofdbureau 1 uur gesloten vanwege verdacht pakje bij hek
• 2,5 jaar cel voor eigenaar autowasbedrijf, die 2 à 3 jaar elektriciteit stal
• Bang Khae (BKK): Vrouw (26) gearresteerd met grote hoeveelheid speedpillen, crystal meth en ketamine
• Inval op 17 locaties in 8 provincies, politie arresteert 4 personen met illegale dieetpillen

Pompeo steunt banden VS-Asean

2 augustus – BP opent vandaag de krant met de steun die de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo belooft aan de Asean Outlook on the Indo-Pacific, een verklaring die de 34e Asean Summit in juni in Bangkok heeft vastgesteld. Pompeo zei tijdens de Asean Ministerial Meeting in Bangkok (die tot morgen duurt) verheugd te zijn dat Asean zich inzet voor soevereiniteit, transparantie, goed bestuur en rule-based order.

Wat hij verder zei, mag u zelf lezen in het openingsverhaal dat een flink deel van de voorpagina beslaat (klik hier). Wel een enkel woord over de kop die luidt: Pompeo touts US-Asean ties. Mijn digitale woordenboek vertaalt to tout als brallen, slijmen en geeft als voorbeeld Il me parle tout bas [!]. Mijn papieren woordenboek kent het niet in die betekenis en vertaalt: klanten lokken, iets te weten zien te komen, bespioneren, lastig vallen, stemmen werven enzovoort. Ik heb het maar vertaald met het neutrale steun, hoewel slijmen misschien meer op zijn plaats is.

Foto: Minister Pompeo (rechts met die vette kop) en zijn Thaise counterpart Don hebben lol.

Nieuw lottospel krijgt niet de handen op elkaar

2 augustus – Het besluit van het bestuur van het Government Lottery Office (GLO) om een nieuw gokspel toe te voegen aan de staatsloterij valt niet in goede aarde bij critici [nou ja, daar zijn critici voor].

PPRP-parlementslid Sira zegt dat het voorgestelde ’12 Thai Zodiac’ plaatjesspel tot meer gokken zal leiden (‘De goksituatie is al erg genoeg’) en niet het probleem oplost van te duur geprijsde lootjes en de illegale loterijen. Hij zegt: ‘Ik denk dat vervanging van het bestuur een betere actie is.’

Het bestuur maakte woensdag de dierenriemloterij bekend met als verklaring dat dit spel mensen kan weghouden van de illegale loterijen waarin jaarlijks een bedrag van 500 miljard baht omgaat.Tevens wil ze een eind maken aan de praktijk dat lootjes voor meer worden verkocht dan 80 baht, wat gebeurt bij lucky numbers. Daar willen gokkers wel meer voor betalen.

Sira zegt dat de ondergrondse loterijen beter direct bestreden kunnen worden, daar de GLO verantwoordelijk is voor het controleren van de prijzen van de lootjes. Hij roept de regering op, die het laatste woord heeft, om de voor- en nadelen van het nieuwe spel tegen elkaar af te wegen.

Ook kampioen klachtenindiener Srisuwan Janya, secretaris-generaal van de Association for the Protection of the Constitution, sluit zich aan bij het koor van tegenstanders; hij verwijt de regering dat ze geen ideeën meer heeft om inkomsten te genereren.

‘Door nieuwe loterijspelen te introduceren, laat de regering aan de mensen zien dat ze bankroet gaat. Een goede regering dient de economie te stimuleren door met andere landen zaken te doen en het toerisme te promoten, niet door de mensen geld uit hun zak te kloppen.’

48 particuliere ziekenhuizen zijn een beetje stout

2 augustus – Het derde bericht op de voorpagina meldt dat 48 particuliere ziekenhuizen nog niet aan de verplichting hebben voldaan om uiterlijk 31 juli de kosten van de medicijnen, die ze verstrekken, en medische zorg te publiceren. Ze zijn door het Internal Trade Department (ITD) opgeroepen om uit te leggen waarom ze in gebreke zijn gebleven. 305 ziekenhuizen hebben wel het departement de gevraagde informatie verstrekt.

ITD adjunct directeur-generaal Prayot, die dit bekend heeft gemaakt, zegt verder dat het departement in gesprek gaat met de Dental Council over de kosten van tandheelkundige behandelingen in particuliere ziekenhuizen, want die zijn toegevoegd aan de prijscontrolelijst van de centrale commissie voor de prijzen van goederen en diensten. Het gaat om 54 producten, waaronder medicijnen en gerelateerde diensten, die begin juli zijn vastgesteld door het kabinet.

Het ministerie wacht nog even met het publiceren van een QR-code die toegang verleent tot een prijslijst. De code zou oorspronkelijk op 29 juli beschikbaar zijn, maar dat wordt nu 15 augustus. De maatregelen zijn een reactie op klachten over de hoge kosten die particuliere ziekenhuizen in rekening brengen. Patiënten mogen nu ook de voorgeschreven medicijnen elders kopen, waar ze vaak goedkoper zijn. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg 2019)

Even koppen snellen

2 augustus – Eerst maar eens de openingskoppen van de overige pagina’s snellen en een snelle blik werpen op de foto’s alvorens het overige nieuws van vandaag te behandelen. Pagina 2 bevat een 5-koloms foto van de staf en leiding van Bangkok Post die gisteren het 73-jarig bestaan van de krant vierden. Bijna allemaal met lachende gezichten en gekleed in gele shirtjes. Alleen de vice-voorzitter van de raad van bestuur en de directeur droegen hun gewone kloffie.

De opening meldt dat ziekenhuizen die vallen onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Volksgezondheid over drie weken mogen beginnen met het verstrekken van cannabis medicijnen.

Pagina 3 bevat een vierkoloms foto van het TOT auditorium aan de Chaeng Watthanaweg dat dienst heeft gedaan als tijdelijke vergaderzaal voor het parlement. Vanaf volgende maand vergadert het parlement in de nieuwbouw in Kiakkai, maar die is nog niet helemaal klaar.

De pagina opent met het bericht dat de begroting 2020 is vastgesteld in een vergadering van Prayut, vice-premier Somkid, minister Uttama (Financiën) en vertegenwoordigers van het Budget Bueau, de NESDB en de Bank of Thailand. Dinsdag behandelt het kabinet de begroting, op 17 oktober gaat ze naar het Huis van Afgevaardigden en in januari naar de Senaat. Eind januari mag de koning zijn handtekening eronder zetten. De periode oktober-december wordt overbrugd met gelden uit de begroting 2019. Volgens directeur Dechapiwat van het Budget Bureau is er voldoende geld voor salarissen en vaste kosten.

Pagina 4 opent met de arrestatie van vier verdachten, waaronder een arts, die zich bezighielden met de verkoop van illegale dieetpillen. De politie deed op 17 locaties in 8 provincies invallen. De operatie was een vervolg op invallen in maart. Pagina 4 zal ik verder niet noemen want de twee andere berichten zijn al bekend uit Nieuws van de website (de veenbrand in Nakhon Si Thammarat en de taxibestuurder die zijn meter niet wilde aanzetten).

Meer over cannabis

2 augustus – Er vanuit gaande dat de behandelingen met cannabisolie, voorgeschreven door ziekenhuizen aanslaan, wordt het beleid met de volgende stap voortgezet, zegt minister Anutin (Volksgezondheid). Maar wat die ‘volgende stap’ is, vermeldt het artikel niet. Die stap zal wel niet volledige liberalisering inhouden, want dat is nog een brug te ver.

De minister zei gisteren zich geen zorgen te maken dat buitenlanders de cannabismarkt in Thailand domineren. De regering praat alleen met buitenlanders (buitenlandse bedrijven?) over de know-how die vereist is voor het kweken van cannabis en extraheren van cannabis-olie. De minister heeft wel zorgen of aan de vraag kan worden voldaan.

Het Department of Medical Service zei woensdag dat de eerste serie cannabismedicijnen vanaf begin volgende maand door de GPO worden geleverd aan ziekenhuizen maar het zijn minder dan verwacht. De GPO hoopt 4.000 flesjes van 5 milligram met cannabismedicijn te leveren. Ze gaan naar ziekenhuizen waarvan artsen en apothekers een vergunning hebben gekregen om ze voor te schrijven.

Als gevolg van de beperkte productie kunnen niet alle daarvoor in aanmerking komende patiënten worden voorzien van het medicijn. Voorrang krijgen degenen die lijden aan bijwerkingen van kankerbehandelingen en MS.

Het departement zit intussen niet stil. Het is begonnen 20.000 cannabisstruiken [de krant noemt ze bomen] te planten die eind december goed zijn voor 250.000 milligram medicijn met CBD.

Het Department of Thai Traditional and Alternative Medicine biedt ook een helpende hand. Het kan cannabisolie leveren, geproduceerd door volksgenezer Daycha Siripatra. Hij kan in augustus twaalf volksgezondheidsregio’s van olie voorzien. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg 2019)

Kort Nieuws vrijdag 2 augustus

– Pagina 2 bevat 5 berichten en de rubriek In Brief met vier kortjes. Eén gaat over een mij onbekende peiling, de Ban Somdet Poll. Hoofd Sudarat van Pheu Thai’s strategiecommissie is bij 21 procent van de respondenten favoriet voor de post van gouverneur van Bangkok.

Verder werden genoemd voormalig minister van Transport Chadchart (20 pct), de huidige gouverneur Aswin (16 pct), voormalig partijleider Abhisit (14 pct) en voormalig gouverneur Apirak (8 pct).  Begin volgend jaar gaan de inwoners van de hoofdstad naar de stembus.

Ook werd de respondenten gevraagd naar dringende kwesties. Ze noemden als eerste corruptie (28 pct), gevolgd door openbare veiligheid (23 pct) en betere waterbehandeling (9 pct).

– Inwoners van Chiang Mai die de eerste hoorzitting bijwoonden over de plannen voor de aanleg van een light rail lijn van 12 km tussen het Nakhon Ping ziekenhuis en de kruising Mae Hia, deels ondergronds, hebben hun steun voor de lijn uitgesproken. Ze menen dat die kan helpen tegen verkeerscongestie, de mobiliteit kan verbeteren en het toerisme kan bevorderen.

De aanwezigen pleitten ook voor de aanleg van twee andere lijnen: Chiang Mai Zoo-Sri Bua Ngern Pattana kruising (12 km) en Ruam Choke kruising-Chiang Mai airport (11 km). Wanneer ze achter elkaar worden aangelegd, duurt het 15 jaar voordat het netwerk klaar is. De MRTA gaat na of ze gelijktijdig kunnen worden aangelegd, maar dat zou tot aanzienlijke verkeersproblemen in het stadscentrum leiden.

– Nog steeds op de 2. Staatssecretaris Thaworn denkt dat Thai Airways International, die zwaar onder de schulden ad 100 miljard baht gebukt gaat, over 3 jaar winst kan gaan maken. Dat zei hij na een vergadering met leidinggevenden van THAI en THAI’s dochter Thai Smile Airways. Thaworn heeft vertrouwen in het rehabilitatieprogramma van de maatschappij dat voorziet in kostenbesparingen,  stimulering van digitale marketing en de aanschaf van nieuwe toestellen.

THAI-president Sumeth noemt 3 tot 5 jaar. De staf verzamelt momenteel gegevens over het plan om 38 nieuwe toestellen aan te schaffen of te leasen (kosten 130 miljard baht) alvorens het voorstel aan het kabinet voor te leggen. Hij zei verder dat de maatschappij aan boord Otop-producten gaat verkopen en passagiers gaat toestaan vier dagen tot twee weken tevoren in te checken.

– Aanvulling op de berichtgeving over de tropische storm Wipha. Met uitzondering van de Central Plains zorgt een sterke moesson in het Zuiden tot dinsdag voor zware regenbuien in het Zuiden en Oosten, aldus het Meteorological Department. Wipha bereikt vandaag het noordelijk deel van Vietnam en zorgt daarna voor regenbuien en overstromingen in het Noorden en Noordoosten.

– Zeven van de 17 merken nam prik num (chilidipsaus noordelijke stijl) bevatten te veel conserveringsmiddel benzoic (benzoëzuur), is gebleken uit een onderzoek van de Foundation for Consumers. Het middel wordt ook niet vermeld op het etiket.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft in 2018 het maximum van 500 milligram per kilogram voedsel voorgeschreven. De gevonden hoeveelheden bedroegen elfmaal de limiet. Twee merken bevatten geen enkel benzoëzuur, de overige acht bleven onder de limiet.

– Als laatste pagina 3, want de 4 deed ik al. Vier nieuwe berichten en één oud (moeder die haar ongewenste baby schoonmaakmiddel te drinken gaf en het kind van het balkon kieperde). Het nieuw ingestelde deelkabinet voor economische zaken vergadert vermoedelijk maandag voor het eerst. Het gaat proberen de economie te stimuleren, die te kampen heeft met de handelsoorlog tussen de VS en China en de vertraging van de wereldeconomie.

Kobsak Pootrakool, adjunct secretaris-generaal van de premier voor politieke zaken, noemt het een ideaal mechanisme voor Thailand omdat het bestaat uit diverse partijen die verschillende ideeën voor een oplossing hebben.

– Dertig werknemers van twee digitale kanalen van BEC World Plc zijn gisteren voor de Central Labour Court verschenen om te pleiten voor een betere afvloeiingsregeling. De kanalen stoppen er op 1 oktober mee omdat ze het financieel niet meer kunnen bolwerken.

De werknemers vinden de uitkering te laag omdat ze onverwacht zijn ontslagen. Dat is gebeurd, onmiddellijk nadat de maatschappij de vergunning had teruggegeven aan de overheid. Ze zeggen ook dat de uitkering in strijd is met de arbeidswet en een order van de NCPO dat ze behoorlijk gecompenseerd dienden te worden.

Een van werknemers zegt dat hen door de directie beloofd is dat ze een hogere uitkering zouden krijgen dan wettelijk voorgeschreven. Hij zegt ook dat de maatschappij nieuwe mensen op hogere salarissen heeft aangenomen, alhoewel hun afvloeiing nodig was om kosten te besparen.

– De DNP neemt juridische actie tegen vier ambtenaren van Alro die de staat benadeeld zouden hebben vanwege een controverse over een door Palang Pracharath georganiseerd seminar in een illegaal vakantieverblijf. Dat resort is aangelegd in nationaal park Thap Lan – ik meldde het al enkele keren eerder.

Wat ze precies misdaan hebben, is nogal detaillistisch dus gooi ik in mijn pet. De betrokken ambtenaren kunnen vervolging tegemoet zien voor een ambtsmisdrijf. Ze zijn overgeplaatst naar een inactieve post bij het Agricultural Land Reform Office (Alro).

– Laatste bericht. Pavin Chavavalpongpun, lector aan de Kyoto universiteit, die uit Thailand gevlucht is omdat hij wordt beschuldigd van majesteitsschennis, zegt dat een gemaskerde man ’s nachts op 8 juli zijn woning is binnengedrongen en hem en zijn vriend heeft bespoten met een chemisch goedje.

Internetgebruikers maakten zich al zorgen over hem omdat hij sinds de dag van de aanval niets had geschreven op Facebook. De Japanse internationale terrorisme-eenheid heeft hem geadviseerd naar een veiliger plek te verhuizen waar hij politiebescherming krijgt.


 

Nieuws van de website 31 juli-1 augustus

• Baht op hoogste niveau in 6 jaar, maatregelen BoT van korte duur, verwachten topvoorspellers
• Forest rangers krijgen betere uitrusting en welzijnsvoorzieningen, maar geen loonsverhoging
• Mitsubishi exporteert 4 miljoenste wagen, een Triton pick-up naar Europa
Vermiste kok die zijn aansluitende vlucht in Moskou miste na 43 dagen opgespoord, was gaan zuipen
• Voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 jaar en levenslang alcoholverbod voor dronken Mercedes-Benz bestuurder die echtpaar dood reed (foto: auto van echtpaar)
• Noorden en Noordoosten gewaarschuwd voor stortbuien en overstromingen tot vrijdag
• Epac handhaaft 5 baht korting op biodiesel B20 tot eind september
• Asean-China Ministerial Meeting: Thailand pleit voor meer samenwerking
• Rechter die in mei weigerde zijn rijbewijs te tonen bij een politiecontrole, schriftelijk berispt
• Eerste light-rail in Chiang Mai gepland voor 2027 (12 km, Nakhon Ping ziekenhuis-Mae Hia kruising)
• Aantal dodelijke ongelukken met zware motoren in 2 jaar verdubbeld; roep om strenger rijexamen
• Nakhon Si Thammarat: Lokale leiders vragen gouverneur traag onderzoek naar moord op dorpshoofd in oktober te versnellen
• China juicht vorderingen toe in conflict over Zuid-Chinese Zee, beschouwt Asean als belangrijkst diplomatiek kanaal om botsingen te voorkomen

Asean en China zetten eerste stapje naar gedragscode

1 augustus – Even de tanden op elkaar bijten bij het lezen van het nieuws dat BP vandaag als opening presenteert. De krant schrijft: Asean and China have completed the first reading of the Single Draft Negotiating Text of the Code of Conduct (COC) for the South China Sea ahead of schedule. Dat heeft de Chinese minister van Buitenlandse Zaken en State Councillor Wang Yi gisteren bekend gemaakt na de Asean-China Ministerial Meeting in Bangkok.

Wang Yi zei: ‘We hebben de tekst gestroomlijnd en een duidelijker architectuur en elementen van de COC-tekst vastgesteld. Dat vertegenwoordigt nieuwe vooruitgang in de COC consultatie en markeert een kritieke stap naar het doel om het [de COC] binnen drie jaar af te ronden.’

Wang schreef die mijnpaal toe aan de inzet van de leden van het bloc. ‘We kunnen de eerste versie van de tekst vervroegd vaststellen omdat andere partijen serieuze consultaties hebben gehad.’

Beste lezers, lieve lezeressen: Bent u er nog of bent u gillend weggelopen? Dit is politieke taal van de bovenste plank die zonder vertaling niet te begrijpen is door ons eenvoudige stervelingen. Om het simpel te zeggen: het gaat om de vraag: wie is de baas in de Zuid-Chinese Zee? Brunei, China, Maleisië, de Filipijnen, Taiwan en Vietnam maken daar al jaren ruzie over want het gebied is rijk aan grondstoffen en vormt een belangrijke vaarroute.

Op recente bijeenkomsten over het conflict uitten de Asean-landen zorgen over de toename van militaire activiteiten, illegale en ongereglementeerde visserij, transnationale misdaad, maritieme vervuiling, afname van de visstand en het gebruik van extern geweld in de zee.

Verder mag u het artikel zelf lezen (klik hier) en bij de foto een quiz doen: Wie is wie? Ik herken alleen Prayut, met zoals vaak op foto’s zijn gezicht in een irritante vergenoegde grijnslach.

Maximumsnelheid naar 120 km, maar niet overal

1 augustus – Het andere voorpaginanieuws bestaat vandaag uit twee berichten: verhoging van de maximumsnelheid en uitbreiding van de staatsloterij met een ‘12 Thai Zodiac game’ om te concurreren met ondergrondse loterijen.

De verhoging van de maximumsnelheid naar 120 km, het geesteskind van de nieuwe minister van Transport Saksayam Chidchob, geldt alleen op snelwegen met vier rijbanen, alleen voor personenauto’s en alleen op de uiterst rechtse rijbaan. De maximumsnelheid voor bussen en vrachtwagens blijft gehandhaafd op 80 km.

‘De nieuwe snelheidslimiet zal niet leiden tot meer verkeersongelukken’, voorspelt Saksayam. ‘De meeste ongelukken op onze wegen worden veroorzaakt door dronken en roekeloos rijgedrag. Niettemin zullen we aanvullende veiligheidsregels moeten opstellen samen met de nieuwe snelheidslimiet.’

De minister heeft het Department of Highways (DoH) opdracht gegeven uit te zoeken welke wegen zich lenen voor de limiet van 120 km. De DoH buigt zich ook over de infrastructuur van wegen, zoals rumble strips, optical speed bars en geschikte rijstroken bij U-bochten. De DoH heeft van de minister een maand de tijd gekregen om met voorstellen te komen. Een eerste verkenning heeft al geschikte wegen opgeleverd die beschikken over een parallel weg voor langzamer verkeer en een flyover U-turn.

Het Thailand Accident Research Centre van het Asian Institute of Technology roept de minister in een brief op zijn besluit te heroverwegen. De nieuwe limiet leidt tot meer ongelukken, stelt het centrum omdat wegen in Thailand en bijbehorende infrastructuur zijn ontworpen op snelheden van 90 tot 110 km. Het centrum wijst er ook op dat snelwegen vol risico’s zijn met overal in- en uitgangen en U-turns.

Bovendien zijn de vangrails niet sterk genoeg wanneer voertuigen er met 120 km per uur tegen botsen. Het ministerie zal veel geld moeten uittrekken om ze te versterken, aldus de brief. Het centrum adviseert de minister de nieuwe limiet alleen toe te passen op wegen met weinig in- en uitgangen en U-turns.

Het andere bericht meldt dat het Government Lottery Office heeft besloten de staatsloterij uit te breiden met een ’12 Thai Zodiac’ spel (dierenriem) om de wind uit de zeilen te nemen van ondergrondse loterijen. Maar dat zal niet gebeuren, durf ik wel te voorspellen, want ze zijn populair en hebben een grotere winkans. Maar goed: niet geprobeerd is altijd mis.

De trekking voor het spel vindt op dezelfde dagen plaats als voor de staatsloterij, de eerste en zestiende van elke maand. De lootjes gaan 50 baht kosten, 60 procent van de opbrengst wordt besteed aan prijzengeld. De topprijs valt op vier plaatjes in de getrokken volgorde, kleinere prijzen gaan naar de vier in willekeurige volgorde. De lootjes zijn online of via verkoopmachines beschikbaar. Kopers moeten aantonen dat ze minstens 20 jaar zijn.

Klassejustitie? Geen cel voor dronken Benz bestuurder

1 augustus – Pagina 2 opent met de voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 jaar en een levenslang alcoholverbod voor Somchai Werotipat (57). De eigenaar van Thai Carbon & Graphite Co die in april een echtpaar in hun Suzuki Swift dood reed, hoeft zich alleen maar de komende twee jaar regelmatig te melden bij de reclassering en moet 48 uur sociaal werk verrichten.

De coulante houding van de Taling Chan Provincial Court heeft hij te danken aan zijn spijtbetuiging, de ruime compensatie die hij aan de familie heeft verleend en zijn blanco strafblad. Aanvankelijk wilde het OM hem vervolgen voor moord en poging tot moord, maar de rechters weigerden dat. In plaats daarvan veroordeelden ze hem voor rijden onder invloed leidend tot dodelijk slachtoffers, ernstige verwondingen en het veroorzaken van schade.

Somchai heeft de familie een compensatie verleend van 45 miljoen baht, waaronder 15 miljoen baht voor de twee tienerdochters en 2,5 miljoen baht voor elk familielid van het echtpaar. Hij kocht een nieuwe auto en betaalde voor de medische behandeling van de dochter van 12 die bij de botsing ernstig werd verwond. Voorts steunt hij de dochters maandelijks met 10.000 baht en betaalt acht jaar 20.000 baht voor algemene uitgaven.

BKK-HK luchtverkeer tweede drukste ter wereld

1 augustus – Het vliegverkeer tussen Suvarnabhumi en Hong Kong International Airports staat op de tweede plaats van de vijf luchthavens met het drukste verkeer. Vorig jaar werden 3,4 miljoen vluchten gemaakt, 9 procent meer dan in 2017.

Alle vijf liggen in de regio Azië-Pacific. De drukst bevlogen route is Hong Kong – Taipei Taoyuan, aldus cijfers van de International Air Transport Association (IATA). Experts schrijven de stijging toe aan de toename van vluchten door budget luchtvaartmaatschappijen.

Uit de cijfers van IATA blijkt ook dat de luchtvaartmaatschappijen in Azië-Pacific wederom de meeste passagiers vervoerden. In 2018 vlogen 4,4 miljard passagiers tussen 22.000 stedenparen, een toename met 1.300 vergeleken met 2017 en het dubbele aantal van 1998.

De maatschappijen die de meeste kilometers per passagier aflegden, waren American Airlines (330,6 miljard kilometer), Delta Airlines, United Airlines, Emirates en Southwest Airlines. De Star Alliance behield haar positie als grootste alliantie: in 2018 verzorgde ze 21,9 procent van alle vluchten, gevolgd door SkyTeam en Oneworld.

Kort Nieuws donderdag 1 augustus

– Pagina 2 bevat vier berichten. De opening noemde ik al, de vermiste kok die in Rusland is opgedoken, noemde ik in Nieuws van de website en de blokkering van een bankrekening in Bangkok, waarop een in Laos ontvoerde zakenman geld had gestort, stond gisteren al in de krant. Nieuw is het bericht dat de regering tempo wil maken met de begroting voor 2020 (1 oktober 2019-30 september 2020). De behandeling is vertraagd als gevolg van de kabinetsformatie.

Vice-premier Wissanu maakte gisteren bekend dat het wetsvoorstel in oktober aan het Huis van Afgevaardigden wordt aangeboden. De uitgaven ad 3,3 biljoen baht worden thans herzien om te voldoen aan het beleid dat vastgelegd is in de vorige week behandelde regeringsverklaring. Over drie maanden of in januari volgend jaar wordt het fiat van het Huis verwacht. De uitgaven worden met terugwerkende kracht gedaan.

Op 8 augustus belegt Prayut een vergadering met permanent secretarissen van de ministeries en provinciale gouverneurs over de beleidsrichtlijnen. De vergadering is nodig om het beleid in detail toe te lichten.

Wissanu verdedigde gisteren ook de eedaflegging van het kabinet. Volgens de oppositie liet Prayut na enkele woorden toe te voegen waardoor de eedaflegging ‘grondwettelijk incompleet’ was. Maar Wissanu wuifde de kritiek weg: het proces is voltooid en het kabinet heeft de zegen en het advies van de koning geaccepteerd.

– Als laatste pagina 4 met vijf berichten en de rubriek In Brief. De pagina opent met het al behandelde bericht over het vliegverkeer. Twee berichten zijn nieuw: De Judicial Commission heeft vice-president Slaikate Wattanapan van het hooggerechtshof benoemd tot president. Hij volgt Cheep Jullamon op die met pensioen is gegaan. De benoeming gaat op 1 oktober in, de eerste dag van het begrotingsjaar 2020.

Het andere bericht meldt dat Tuenjai Deetes en Angkhana Neelapaijit ontslag hebben genomen uit de National Human Rights Commission. Da’s een gevoelig verlies want Angkhana, weduwe van een vermiste mensenrechtenadvocaat, was een actief lid van de commissie.

Maar zij en de ander zeggen dat het werkklimaat momenteel niet bevorderlijk is voor een effectieve uitoefening van hun taak. De vrouwen trekken twee maanden voordat hun zittingsperiode afloopt aan hun stutten. Twee andere commissarissen gaven er eerder de brui al aan.

De commissie bestaat nu nog uit drie leden, wat niet genoeg is om te kunnen functioneren. Een van de drie verwacht dat de vacatures snel worden opgevuld.

– Ten slotte nog wat extra info over de waarschuwing dat het Noorden en Noordoosten tot morgen zware regenbuien en overstromingen kunnen verwachten. Boosdoener is de tropische storm Wipha [wie bedenkt toch die namen?] die richting Vietnamese kust trekt. Vandaag bereikt die het vasteland van Vietnam. Om 10 uur gisterochtend bevond Wipha zich nog 250 km ten oosten van Hainan (China).

Het financieel centrum van Hong Kong heeft de deuren gesloten vanwege verwachte windstoten tot 95 km per uur. Het Hong Kong Observatory heeft stormwaarschuwing nummer 8 (snelheden van 63 tot 117 km) uitgegeven. Scholen zijn gesloten en ambtenaren krijgen een vroegertje zodat ze veilig thuis kunnen komen.

– Laatste bericht. Minister Saksayam (Transport) zegt dat het voorgenomen eenheidstarief van 15 baht op twee metroroutes geen overheidssubsidies vergt, want het goedkope kaartje zal meer passagiers aantrekken, genoeg om het verlies te compenseren, verwacht hij. Eind van het jaar zijn de details van het douceurtje bekend. Het gaat om de sectie Tao Poon-Bang Yai van de Purple Line en de Airport Rail Link (Phaya Thai-Suvarnabhumi).

Voorts wordt in advertenties gemeld dat Bangkok Post 73 jaar bestaat. Hiep hiep hoera!

Reacties niet mogelijk