Vietnam in vogelvlucht

 • Sinds het einde van de oorlog in Vietnam (1975) zijn ruim 42.000 mensen in het land om het leven gekomen door achtergelaten explosieven. Nog eens 62.000 raakten gewond, van wie tienduizenden voor de rest van hun leven zijn verminkt.
 • Volgens de Vietnam Veterans of America Foundation zijn in de zes centrale provincies 10.529 mensen gedood en 12.000 gewond door bommen en landmijnen.
 • Naar schatting 800.000 stuks UXO (unexploded ordnance) liggen nog verspreid over Vietnam.
 • De Vietnam Association for Victims of Agent Orange heeft 10 augustus uitgeroepen tot Orange Day. Het Amerikaanse leger begon 48 jaar geleden met het sproeien van dit ontbladeringsmiddel. Tussen 1961 en 1971 sproeide het leger 80 miljoen liter met 366 kilo dioxine over 30.000 vierkante mijl van Zuid-Vietnam. Er zijn 4,8 miljoen Vietnamezen aan blootgesteld. Als gevolg daarvan zijn veel ernstig gehandicapte kinderen geboren. De slachtoffers kampen nog steeds met gezondheidsproblemen en hebben genetische afwijkingen.
 • Slechts 6 van de 2464 leerlingen van de 9e klas in Ho Ch Minh City zijn in 2009 geslaagd voor het toelatingsexamen voor Engelse les voor gevorderden.
 • Sinds 15 juni 2009 mag in Ho Chi Minh City (HCM) damesondergoed niet meer zichtbaar geëtaleerd worden. Het etaleren van luiers en maandverband is ook verboden. Badkleding mag wel getoond worden. Het verbod geldt niet elders in het land.
 • Veel scholen in HCM zien zich vanwege het grote aantal aanmeldingen genoodzaakt in het schooljaar 2009-2010 voor de eerste klas de halve schooldag in te voeren. Sommige scholen breiden daarnaast de klassegrootte uit tot 45, alhoewel het ministerie van Onderwijs 35 als maximum hanteert.
 • Sommige scholen in Hanoi hebben daarentegen het tegenovergestelde probleem. ‘Gewone’ lagere scholen kampen met lege klassen omdat ouders hun kinderen bij voorkeur naar een school sturen die goed bekend staat.
 • Met de aanleg van de legendarische Ho Chi Minh Trail werd in 1959 begonnen. De route met een totale lengte van 20.330 km liep van Noord-Vietnam via Laos en Cambodja naar Zuid-Vietnam met diverse oost-west aftakkingen, neproutes om de vijand te misleiden en onderwater bruggen. De route deed tijdens de Vietnamoorlog dienst als aanvoerlijn van goederen, wapens, benzine en soldaten voor de Vietcong.
 • De eerste Amerikaanse soldaten zetten in 1950 voet op Vietnamese bodem. Het leger had in 1969 zijn grootste omvang met 543.400 soldaten. Tijdens de Vietnamoorlog sneuvelden 58.000 Amerikanen en 500 Australiërs. Tussen 1954 (slag bij Dien Bien Phu; einde Frans koloniaal bewind; splitsing van Vietnam) en 1975 (hereniging Noord- en Zuid-Vietnam) kwamen drie miljoen Vietnamezen om het leven. De Vietnamoorlog heet in Vietnam Amerikaanse oorlog. Het omver rijden van het hek van het Presidential Palace op 30 april 1975 staat symbool voor het einde van de oorlog.
 • Echtgenoot te huur. Die service biedt sinds begin dit jaar een bedrijf in Ho Chi Minh City. De ‘echtgenoten’ zijn op uurbasis te huur voor klusjes in het huis, als surrogaat vader of ze bieden een troostende schouder. Seksuele diensten worden niet verleend. Het uurtarief varieert van $8,45 tot $28. Bij het bedrijf staan 150 ‘echtgenoten’ ingeschreven.
 • Ho Chi Minh City verliest dagelijks een half miljoen kubieke meter drinkwater als gevolg van lekken in het leidingnet. Saigon Water Corporation levert 1,25 miljoen kubieke meter water per dag via 3.350 kilometer pijpleiding. Het bedrijf probeert de lekkages terug te dringen, maar verwacht niet dat het verlies onder de 25 procent zal uitkomen, omdat 700 km van het net ouder is dan 30 jaar en aan vervanging toe is.
 • In de bruidsfotografie zit de klad. Als gevolg van de economische crisis bezuinigen bruidsparen op de bruidsfoto’s. HCM-bruidsfotografen klagen erover dat amateurs de markt overstromen. ‘Ze hebben dure camera’s, maar missen kwaliteit. Niet de camera, maar stijl maakt een goede foto’, aldus een van hen.
 • Ondanks protesten van reclamebureaus handhaaft de gemeente Ho Chi Minh het verbod op reclames op stadsbussen. Reclames toestaan zou het image van de stad schaden en de verkeersveiligheid niet ten goede komen. Volgens het ministerie van Cultuur, Sport en Toerisme is het verbod in strijd met landelijke regels. HCM telt 3000 bussen.
 • Mannen dienen hun echtgenote en kinderen niet te slaan. Die boodschap had de leider van de communistische partij van Danang voor 130 mannen, die onder andere door buren bij de autoriteiten waren aangegeven wegens huiselijk geweld. Tijdens een bijeenkomst waarschuwde hij dat Vietnam sinds november 2007 een Domestic Violence Prevention Law kent, die vervolging mogelijk maakt. De mannen tekenden een verklaring waarin ze beloofden hun leven te beteren.
 • Verkeersongelukken hebben de eerste zes maanden van 2009 5827 levens geëist. Nog eens 3975 personen werden gewond. In deze periode constateerde de politie 2,5 miljoen overtredingen. Van 77.000 chauffeurs werd het rijbewijs ingenomen. Aan boetes incasseerde de politie 33 miljoen US$.
 • Verschillende diersoorten dreigen in Vietnam uit te sterven omdat de vraag naar wildvlees de laatste jaren sterk is toegenomen. Gevreesd moet worden voor het voortbestaan van de rhinoceros, gibbon, civet en tapir. Circa 200 diersoorten, waarvan 80 zeldzaam zijn, worden geconsumeerd door Vietnamezen.
 • Het aantal inwoners van Vietnam is in 10 jaar gestegen van 76,3 tot 85 miljoen. HCM is de grootste stad met 7,1 miljoen inwoners. Dertig procent van de bevolking leeft in stedelijke gebieden tegen 23,5 procent tien jaar geleden. Het geboortecijfer is gedaald van 1,7 naar 1,2 procent.
 • Een van de twee rhinocerossen in de dierentuin van HCM is in augustus 2009 overleden. Het 38 maanden oude vrouwtje rhinoceros stierf aan anaplasma ovis, een ziekte die de witte bloedlichaampjes aantast. Het dier werd in december 2007 uit Zuid-Afrika naar de dierentuin gebracht.
 • 5459 gevangenen die zich goed hebben gedragen, zijn in het kader van het jaarlijkse National Day amnestieprogramma vrijgelaten. De amnestie was ook afhankelijk van de snelheid waarmee de familie van de gevangene de slachtoffers heeft gecompenseerd. In januari 2009 werden 15.140 gevangenen vrijgelaten in het kader van het Lunar New Year amnestieprogramma. National Day valt op 2 september. Op die datum in 1945 verklaarde  Ho Chi Minh in Hanoi de Democratische Republiek Vietnam onafhankelijk.
 • Adoptie van kinderen door Vietnamese gezinnen krijgt voorrang boven adoptie door buitenlanders. Tevens wordt de tijd beschikbaar voor het adopteren van wezen en andere behoeftige kinderen verlengd van 30 naar 90 dagen. Pas daarna zijn buitenlanders aan de beurt.
 • Tegen dertig Vietnamezen, die goederen uit containers hadden gestolen, zijn gevangenisstraffen geëist, variërend van acht maanden tot 14 jaar. Ze ontvreemdden  onder andere airconditioners, gasstellen en kleding. Dertien andere containerdieven werden eerder veroordeeld tot gevangenisstraffen van 3 tot 15 jaar.
 • Duizenden jongeren uit centraal Vietnam vertrekken ieder jaar richting Ho Chi Minh City en industriële centra zoals de Binh Duong Province op zoek naar een beter leven voor zichzelf en hun kinderen. Circa 70 procent van de bevolking leeft nog op het platteland tegen 76 procent tien jaar geleden.
 • Buitenlandse reisbureaus dreigen hun reisprogramma´s naar Vietnam te annuleren. De verkeersopstoppingen en opgebroken straten in HCM zorgen ervoor dat ze moeten snijden in het aantal bestemmingen of op het laatste moment excursies moeten laten vervallen. Sommige toeristen hebben ook al hun retourvlucht gemist omdat het vliegveld onbereikbaar was.
 • Met ingang van 1 januari 2010 geldt een rookverbod in publieke ruimtes, zoals klaslokalen, gezondheidscentra, bibliotheken, theaters, culturele centra en kantoren. Dit jaar wordt de accijns op tabak al verhoogd. De verkoop van tabaksproducten aan personen onder de 18 jaar is al verboden.
 • Vietnam verwacht in 2020 zijn eerste kerncentrale in gebruik te nemen. De centrale, die een capaciteit krijgt van 1000 megawatt, wordt grotendeels gebouwd en bediend door buitenlands personeel. Vietnams enige kernreactor in Dalat is sinds 1984 in gebruik voor training en research. Hij dient in 2015 vervangen te worden.
 • De Vietnamese explosieven opruimingsdienst heeft 25 augustus 2009 in de provincie Dong Nai een bom van 450 kilo onschadelijk gemaakt. De bom, die in 1945 was gemaakt en 250 kilo TNT bevatte, lag twee meter onder de grond op een bouwplaats.
 • Het aantal diabetici in Vietnam neemt snel toe; elk jaar met 8 tot 10 procent. Van de stedelijke bevolking lijdt 4 procent aan de ziekte, op het platteland 2,5 procent; samen goed voor 4,5 miljoen patiënten. Circa 65 procent van de mensen met diabetes is zich daarvan niet bewust. Risicogroepen zijn kinderen met overgewicht en mensen die weinig bewegen.
 • Zevenentwintig Londense taxi’s (volgens een andere nieuwsbron tien) maken van september 2009 tot februari 2010 reclame voor Vietnam met als slogan Charming Vietnam. De reclame op de zijkant van de wagens toont Ha Long Bay en fietsende schoolmeisjes in typische Vietnamese dracht: conische hoeden en witte ao dai (pantalon en nauwsluitende blouse met lange voor- en achterpanden).  Doel van de campagne is het toerisme dat met 17,7 procent is teruggelopen, te promoten.
 • Tijdens de lunchpauze een dutje doen in een café: dat is bij veel jonge kantoormedewerkers in HCM de laatste jaren aantrekkelijker dan naar huis gaan. De cafés hebben doorgaans comfortabele banken met kussens en het bedienend personeel maakt de slapers op een vooraf afgesproken tijdstip wakker. De siësta in Vietnam duurt van 12 tot half twee. De meeste mensen keren om 2 uur terug op hun werk.
 • De huizenprijzen in de buitenwijken van Hanoi zijn zo hoog dat slechts weinig mensen ooit in staat zullen zijn een huis te kopen. De goedkoopste woning van 50 vierkante meter kost 300 miljoen VND. Dit betekent dat iemand 25 tot 30 jaar moet werken en niets mag uitgeven om zich een eigen woning te kunnen permitteren. Het gemiddeld inkomen in de hoofdstad bedraagt 10-15 miljoen VND. District 7 in het zuidoosten van HCM is een ultramoderne nieuwbouwwijk met torenflats, flatgebouwen, appartementencomplexen, villa’s, ommuurde villawijken met bewaking en vierbaanswegen. Evenals in de buitenwijken van Hanoi zijn de huizenprijzen zo hoog dat slechts weinigen zich er een eigen woning kunnen permitteren. 
 • De koffie-export is dit jaar met 15 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar, maar de verdiensten zijn gedaald van 2,02 naar 1,6 miljard US$ als gevolg van de lage koffieprijs. Vietnam is na Brazilië de grootste koffie-exporteur ter wereld. Meer dan de helft gaat naar de Europese Unie, 25 procent naar de VS en 7 procent naar Japan.
 • Voor de rijstexport geldt hetzelfde verhaal. Van januari tot augustus exporteerde Vietnam 5,6 miljoen ton rijst, 67 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Maar de verdiensten bleven achter: 1,8 miljard US$ tegen 1,9 vorig jaar. Vietnam is de grootste rijstexporteur ter wereld.
 • Ze zaten in een vrachtwagen verstopt achter dozen rijst, noodles en sauzen, en waren op weg naar Engeland maar verder dan de Franse havenstad Quistreham kwamen ze niet. De douane ontdekte daar dertien Vietnamezen, mannen en vrouwen tussen de 29 en 45 jaar, die een beter leven als kok of ober zochten in Birmingham. Voor de reis hadden ze £20.000 pond betaald.
 • Een dertienjarige jongen is in HCM na zware regens geëlectrocuteerd als gevolg van een stroomlek in een lantaarnpaal. De jongen reed op weg naar school door een plas, kwam onder stroom te staan en viel door de schok van zijn fiets. Hij overleed op weg naar het ziekenhuis, een andere jongen is in het ziekenhuis opgenomen. Volgens experts werkt het automatisch afsluitsysteem van het elektriciteitsbedrijf niet naar behoren.
 • De Public Lighting Company heeft na protesten van experts en de bevolking  twee managers op non-actief gesteld, die verantwoordelijk worden gehouden voor de dood van de 13-jarige jongen. Ook de monteurs die verantwoordelijk zijn voor het onderhoud van de lantaarnpaal kunnen disciplinaire straffen verwachten. Aanvankelijk weet de directie het ongeval aan de zware regen. De familie van de jongen is een strafzaak begonnen tegen het bedrijf.
 • Het minimumloon bij overheidsbedrijven gaat in mei 2010 omhoog van 600.000 naar 800.000 VND ($44,63). Ook de pensioenen en speciale toelagen voor oorlogsveteranen worden verhoogd. Bij privébedrijven gaat het minimumloon al aan het begin van het jaar omhoog.
 • Het ministerie van Industrie en Handel overweegt administratieve procedures te vereenvoudigen omdat deze de groei van de handel vertragen. Op de Index of Economic Freedom, een lijst met 179 landen, staat Vietnam op de 145e plaats, 10 plaatsen lager dan vorig jaar. De IEF meet 10 economische factoren en wordt opgesteld door de Heritage Foundation en de Wall Street Journal. Vietnam kent 5700 administratieve procedures met 85.000 formulieren op basis van 7.870 documenten.
 • Afgestuurde Vietnamese architecten ontbreekt het aan praktijkervaring. Ze hebben nooit een bouwplaats bezocht en hebben nooit geleerd te overleggen met klanten. Hun technische kennis is daarentegen wel voldoende. Dit blijkt uit een artikel in Asia Life dat gebaseerd is op vraaggesprekken met twee internationale architectenbureaus.
 • Een 39-jarige man is aangehouden nadat hij zijn 6-jarige dochter ernstig had mishandeld. Hij sloeg haar met een lange stok waar twee schroeven uitstaken, verwondde haar rechtervoet aan een gascomfoor en sloeg haar bewusteloos. De man, die gedronken had, was kwaad geworden omdat zijn vriendin het meisje had laten televisiekijken in plaats van haar huiswerk te laten maken.
 • De Vietnamese Pham Thi Lan, wier ouders in 1980 naar Tsjechië verhuisden, heeft in dat land de  literaire prijs voor ongepubliceerd werk gewonnen. Volgens de jury is haar autobiografische verhaal White Horse, Golden Dragon een mix van oude legendes en hedendaagse korte verhalen. Ook roemde de jury haar creatieve taalgebruik. In haar verhaal beschrijft Lan het dagelijkse leven van de Vietnamese gemeenschap en de problemen als gevolg van racisme.
 • Luitenant William Calley, de enige Amerikaanse legerofficier die is veroordeeld voor de massaslachting in My Lai in 1968, komt naar Vietnam. Twee weken geleden maakte hij voor het eerst in het openbaar zijn excuses tijdens een spreekbeurt in Greater Columbus. Een andere veteraan uit zijn compagnie woonde vorig jaar de herdenking bij van de massaslachting, waarbij 504 dorpelingen werden geëxecuteerd.
 • Vietnam streeft naar een economische groei in 2010 van 6,5 procent en een inflatie onder de 7 procent, aldus de Centrale Bank. Met belastingvrijstellingen en subsidies op leningen probeert de regering de economie dit jaar te stimuleren. De eerste helft van dit jaar groeide de economie met 3,9 procent tegen 6,2 procent in 2008. Naar verwachting komt de groei dit jaar uit op 5,5 procent.
 • Een 15-jarige jongen is 8 september gedood en zijn vader ernstig gewond geraakt toen vlak bij hen een bom explodeerde, terwijl zij bezig waren een vijver te graven. De jongen werd vijf meter weggeblazen door de explosie. De arm van de vader werd verbrijzeld en hij liep diverse andere verwondingen op. In augustus stierven vier personen toen ze probeerden explosieven uit de Vietnamoorlog te verwijderen.
 • Voor de zesde keer in vier maanden is een dode olifant gevonden in het zuiden van Vietnam. Dinsdag 8 september trof de politie een 3-jarig olifantje op de oevers van een riviertje aan. Vermoedelijk is het beest bij het oversteken meegesleurd door het water dat door de zware regens van vorige week hoger staat dan normaal. In juni en juli werden vijf dode olifanten gevonden. Zij waren vermoedelijk vergiftigd met onkruidverdelger.
 • Een tijger heeft donderdag 10 september in attractiepark Dai Nam Van Hien een dierentuinmedewerker gedood en een andere verwond. Het beest sprong over een 5 meter hoog hek en viel drie medewerkers aan die bezig waren bomen te planten. Een medewerker ontkwam door in een gracht te springen. Volgens de dierentuindirectie kunnen de tijgers onmogelijk ontsnappen omdat om hun verblijf een elektrisch hek staat en een vier meter diepe, acht meter brede gracht ligt.
 • Het straten- en wegennet in HCM is niet meer in staat voldoende ruimte te bieden aan de zes miljoen motorfietsen en 460.00 auto’s en vrachtwagens. De komende jaren wordt de situatie nog nijpender met de duizend motorfietsen en honderd auto’s, die er elke dag bijkomen. Binnen vijf jaar zal het aantal motorfietsen acht miljoen bedragen. Een metrolijn moet uitkomst bieden, maar het werk daaraan begint pas in 2014.
 1. Nog geen reacties

 1. Nog geen trackbacks