Hoe vervoer je personen en vracht?

HCM, verkeer 5

Een motorfiets biedt plaats aan twee personen: de berijder en een duopassagier. Althans in grote delen van de wereld. Maar niet in Vietnam. Daar biedt een motorfiets plaats aan vier personen: drie op het zadel en de vierde, een kind, staand tussen bestuurder en stuur. Het record staat op vijf personen op één fiets, maar dat waren allen kinderen.
IMG_0002Een motorfiets biedt ook ongekende mogelijkheden om er vracht mee te vervoeren. Het criterium is: zolang de vracht er niet vanaf dondert, zijn er geen grenzen. In de hoogte kun je gemakkelijk tot ruim een meter gaan en met hulp van een duopassagier tot wel twee meter of zelfs nog hoger. Zo heb ik regelmatig deuren zien vervoeren. In de breedte is een halve meter aan beide zijden geen enkele probleem en in de lengterichting is het maximum iets van twee meter aan de voor- en achterkant. Speciale verkeersregels voor vrachtmotorfietsen zijn er niet. De berijders mengen zich in het verkeer alsof ze niets bijzonders doen.
Voor aanhangwagentjes, bakfietsen en vrachtwagens geldt een zelfde criterium. Zolang de vracht er niet vanaf valt en ze niet door hun assen zakken, kun je er onbeperkt vracht mee vervoeren.
HCM, Mieu Noi Pagoda 8Minder spectaculair maar wel zo effectief is het vervoer per taxi, bus, trein en vliegtuig. Tan Son Nhat International Airport in HCM heeft twee terminals: voor binnenlandse en internationale vluchten. Ze zijn van alle gemakken voorzien; in de internationale terminal zijn de bekende, dure merkartikelen te koop. Taxi’s zijn er in twee modellen: de personenauto en de minivan. De taximeter telt in duizenden dong en begint doorgaans bij 10.000 dong (41 eurocent). Met bus en trein heb ik geen ervaring.

De taxi is ook een prima vervoermiddel voor bestemmingen buiten de stad. Zo reisde ik naar Cu Chi, Can Gio, Dai Nam Van Hien, Suoi Tien, enzovoort per taxi. Het hoogste bedrag dat ik voor een heen- c.q. terugreis betaalde was 500.000 dong. Bovendien, en dat is wel zo handig, wachtte de chauffeur ter plaatse op me, zonder dat een wachttarief in rekening werd gebracht. Ook binnenlandse vluchten doen een niet al te grote aanslag op het vakantiebudget. Het ticket bleek trouwens altijd goedkoper dan de prijzen die vermeld stonden op de website van Vietnam Airlines.

HCM, verkeer 4a

HCM, verkeer 4c

  1. Nog geen reacties

  1. Nog geen trackbacks