Waarom de Amerikanen de Vietnamoorlog verloren

HCM, War Remnants Museum 8

De Vietnamoorlog heet in Vietnam Amerikaanse oorlog. Die naam geeft precies aan waarom het de Amerikanen niet gelukt is de oorlog te winnen. Ze dachten een oorlog op zijn Amerikaans te kunnen voeren met een technologisch superieur leger. De Vietcong op zijn beurt begreep heel goed dat ze nooit op het slagveld zou kunnen winnen. Dus ging ze ondergronds en wel letterlijk. Vanuit een tunnelcomplex van 200 km in en om Cu Chi bestreed ze de vijand die niet opgewassen was tegen dat leger van mollen.
Maar niet alleen in Vietnam werd de oorlog verloren; ook in de VS zelf verloor de regering de oorlog. De steun van de bevolking brokkelde af toen de lijkkisten maar bleven binnenstromen. Na de publicatie van de Pentagon Papers, waaruit bleek dat de regering had gelogen over het verloop van de oorlog, en het bekend worden van de massaslachting in My Lai (504 doden) zwollen de protesten aan, niet alleen van studenten maar ook van veteranen.

Het zwakke punt van de Amerikanen in Vietnam was hun voorspelbaarheid, zichtbaarheid, slordigheid, motivatie en (aanvankelijk) gebrekkige kennis van de vijand.
1 Voorspelbaar. De Amerikanen sliepen ’s nachts en gingen op een vast tijdstip op patrouille. Als een soldaat in een tunnel was omgekomen of gewond, haalden ze hem er eerst uit en boden de vijand daarmee de tijd om te hergroeperen.
2 De Amerikanen waren zichtbaar en hoorbaar. 
3 Alles wat de Amerikanen achterlieten, bijvoorbeeld blikjes, werd door de Vietnamezen gerecycled. Van autobanden werden slippers gemaakt.
4 De Vietnamezen wisten waarvoor ze vochten: de onafhankelijkheid van hun land. Van de Amerikaanse soldaten is dat nog maar de vraag.
5 De Amerikanen hadden aanvankelijk geen idee van het bestaan van de tunnels. Als ze de slag bij Dien Bien Phu hadden bestudeerd, hadden ze dit kunnen weten, want daar vocht de Viet Minh al uit tunnels en loopgraven.
Verder kenden de Vietnamezen het terrein beter en ze waren van jongsafaan gewend aan het klimaat met zijn soms moordende temperaturen en zware slagregens.

Cu Chi 8

  • Geen Trackbacks
  • Reacties (1)
  1. Ik heb zelf meerdere stukken over de Vietnamoorlog geschreven, naar met door stuk raak je wel de kern

Reacties niet mogelijk