De tunnels van Cu Chi

Cu Chi 10

Je kunt over de Vietnamoorlog lezen, oorlogsfilms, documentaires en foto’s zien, maar door het oorlogsgebied lopen bij dezelfde temperatuur als destijds, is stukken indringender. Zo’n confrontatie was mijn bezoek aan het Historics Relics & Cu Chi tunnel complex in Cu Chi, zo’n 70 km ten noordwesten van Ho Chi Minh City.
De eerste tunnels werden eind jaren veertig gegraven toen de Viet Minh tegen de Franse kolonisator vocht. Tijdens de Amerikaanse oorlog, zoals de Vietnamoorlog in Vietnam heet, werd het complex door de Viet Cong uitgebreid tot een netwerk van 200 km (Lonely Planet: meer dan 250), soms wel op vier niveaus, met alle faciliteiten, beschermd met valkuilen, zwanenhalzen met water (tegen gasaanvallen), neptunnels met boobytraps en onderwater toegangen.
Cu Chi 4Een deel van dat netwerk is gerenoveerd in dit historische openluchtmuseum. Een gids leidde ons door een nieuw aangeplant bos rond over een pad dat er destijds niet geweest zal zijn. En de bordjes No smoking en Keep our country clean bij afvalbakken evenmin. We kregen diverse ondergrondse ruimtes te zien, zoals een operatiekamer, eetzaal, commandocentrum en werkplaats (met bewegende poppen). Verder valkuilen met puntige bamboestaken, kunstig gecamoufleerde nauwe ingangen en bomkraters.
Cu Chi 6Gebukt lopen door enkele gangen lukte nog net en dan te bedenken dat de gangen destijds lager waren en hier ten behoeve van de toeristen hoger zijn gemaakt.
Het is niet moeilijk om je voor stellen wat voor hel dit gebied moet zijn geweest voor de Amerikaanse soldaten. Op patrouille in een toendertijd dicht begroeid bos bij temperaturen van 30 graden en hoger of in tropische stortregens. Met altijd de angst gespiest te worden in een valkuil of beschoten door een onzichtbare tegenstander.

Cu Chi 9

  1. Nog geen reacties

  1. Nog geen trackbacks