De enige buitenlander

Ik krijg altijd een kick als ik ergens de enige buitenlander ben. En dat ben ik meestal. Het voordeel van een Vietnamese vriendin is dat je op plaatsen komt die niet vermeld worden in de reisgidsen, zoals de pagoda Mieu Noi en de Pho Quang Temple.
HCM, Mieu Noi Pagoda 2Mieu Noi staat op een eilandje in de Vam Thuat rivier, alleen te bereiken met een pontje. Het is geen bijzonder mooie of grote pagoda, maar het is er doorgaans druk – zeker op feestdagen. Op National Day voeren zelfs drie pontjes heen en weer om de gelovigen te vervoeren. Ik ben er twee keer geweest en heb beide keren vogeltjes losgelaten en kleine visjes teruggezet in de rivier.

Pho Quang Temple 2Pho Quang Temple was nog drukker. Ook hier alleen maar Vietnamezen die wierook brandden. Anders dan in Thailand, waar volstaan wordt met drie wierookstokjes, koop je in Vietnam een bundel en zet bij elk goden- en godinnenbeeld een stokje. Op het tempelterrein is een grot nagebouwd, waar het het drukste was. In een andere ruimte was een eredienst aan de gang met in blauwgrijs geklede vrouwen. Er heerste lange tijd een meditatieve stilte, waarna een monnik het woord nam.

Pho Quang Temple 1

  1. Nog geen reacties

  1. Nog geen trackbacks