Dalat

Dalat 4Dalat is een aangename stad met een aangenaam klimaat. De stad ligt op 1475 meter waardoor de temperatuuur er gemiddeld 20 graden bedraagt. Om die reden was de stad dan ook in de koloniale tijd populair bij de Fransen, die de moordende temperaturen van bijvoorbeeld HCM niet konden verdragen, en kreeg ze de bijnaam Le petit Paris. De Franse invloed is nog volop zichtbaar in de architectuur. Er staat zelfs een kleine kopie van de Eiffeltoren.
Het landschap rond Dalat bestaat uit beboste heuvels en bergen. Op de vlakte telen de boeren groenten en fruit, soms in kassen bedekt met gaasdoek, als bescherming tegen de zon en felle slagregens. De akkers zien er goed verzorgd uit: kaarsrechte bedden met de planten keurig in het gelid. Er zijn weinig rijstvelden in dit gebied. In de dorpjes woont, net als in de grote stad, rijk en arm dwars door elkaar. Een enkel dorp doet Afrikaans aan met armoedige houten huizen en golfplaten daken en onverharde wegen.
Duc Trong, woning 2Maar de meeste huizen zijn van steen, vaak geschilderd in pastelkleuren. Opvallend is de hoogte van de kamers: zo’n 4 à 6 meter. Wat daarvan de ratio is, begrijp ik niet. Je ziet ook opvallend veel smalle huizen met een breedte van hooguit 4 meter. Het hotel in HCM bijvoorbeeld, waar ik heb gelogeerd, heeft twee kamers per verdieping: één aan de voorkant en één aan de achterkant. Die merkwaardig smalle panden staan niet alleen in een huizenrij, zoals het hotel, maar ook – en dat is een heel raar gezicht – los.
Veel huizen hebben een fraai stalen of smeedijzer toegangshek met een indrukwekkend hangslot waarachter zich een klein plaatsje bevindt voor het stallen van de motorfiets, hoewel die soms ook in de voorkamer staat. In Thailand heb ik zelfs auto’s op deze manier geparkeerd zien staan. Die sloten intrigeren me: zou Vietnam dan zo’n crimineel land zijn?

  1. Nog geen reacties

  1. Nog geen trackbacks