Ca phe sua nong

Duc Trong, cafe 2

In Vietnam drink je ca phe den nong of caphe da, eventueel met sua. Oftewel, voor degenen die geen Vietnamees kunnen lezen: zwarte koffie, zwarte ijskoffie, eventueel met melk.
Mijn voorkeur gaat uit naar ca phe sua nong, letterlijk: koffie melk warm. De bereiding is als volgt: in een kopje wordt een laagje condensed sweet milk gegoten, waarna op het kopje een koffiefilter (uiteraard met koffie) wordt gezet. Nadat het water is doorgelopen en je flink geroerd hebt, heb je een heerlijk mierzoet, pittig kopje koffie. In sommige cafés wordt het iets anders gedaan: daar staat het filter op een glaasje in een schaaltje met warm water. Overigens krijgt de koffie bij het roeren nauwelijks een andere kleur zoals in Nederland bij koffie met melk. Dus niet gelijk bij de ober klagen dat de melk ontbreekt.
Geef je de voorkeur aan ijskoffie, dan krijg je er een glas gevuld met ijsblokjes bij. Koffie overgieten in het glas, even flink roeren en je hebt een heerlijke verfrissende ijskoffie. Niet te versmaden bij 30 graden Celcius.

  1. Nog geen reacties

  1. Nog geen trackbacks