Attractieparken

Ze zijn imposant, wonderlijk, kleurrijk, exotisch en zo zou ik nog een tijdje kunnen doorgaan. Attractieparken zijn alleen al een goede reden om af te reizen naar Vietnam. Tijdens mijn vakantie bezocht ik er drie in en om Ho Chi Minh City: Dam Sen, Dai Nam Van Hien en Suoi Tien.De kermisattracties en speelwerktuigen voor kinderen kwamen bekend voor: reuzenrad, autootjes, draaimolen. Altijd aardig om te zien wat voor magische aantrekkingskracht ze op kinderen hebben.
Maar ik ben inmiddels lang die leeftijd voorbij en ik vergaap me dan ook het liefst aan al die vreemde attracties met even vreemde namen als Seven Fairy Mountain, Five Dragon Discovery, The Twelve Extraordinary Case.Geen idee naar welke volksverhalen en legendes die namen verwijzen – als ze dat al doen. Geen idee of de dierfiguren, scènes, beeldengroepen historisch verantwoord zijn of ontsproten zijn aan de fantasie van de ontwerpers. Geen idee ook of ik moet lachen of griezelen bij al die merkwaardige creaturen.Een wandeling door zo’n park is één en al verbazing, verwondering. Ik loop door een sprookjeswereld, ik ben Alice in Wonderland, de Kleine Johannes. Ik ben weer kind.

 

Dai Nam Van Hien 3Dai Nam Van Hien
Dai Nam Van Hien is een gigantisch groot attractiepark van 450 ha. Het park is na een bouwtijd van 10 jaar in 2008 open gegaan, maar op vele plaatsen wordt nog volop gewerkt.
Ik was er op een zaterdag en had verwacht dat het wel druk zou zijn. Het was druk, maar niet superdruk, hetgeen niet zo verwonderlijk is. Met uitzondering van het treintje moet voor alle attracties betaald worden. Een dagje uit naar dit park zal voor de meeste Vietnamese gezinnen onbetaalbaar zijn.
De dierentuin in het park is een moderne dierentuin zonder kooien en met ruime, natuurlijke dierenverblijven. In de dierentuin van Ho Chi Minh City staan de olifanten aan de ketting; hier kunnen ze vrij rondlopen en zelfs een bad nemen. De routering is handig: via één route kom je langs alle dieren. En die route is ook nog eens overdekt, wat wel zo plezierig was want het was gloeiendheet.
Dai Nam Van Hien 5Snow World is vervreemdend: een besneeuwde hal waarin Vietnamezen op autobanden van een helling roetsen. De bezoekers krijgen er laarzen, een jack en handschoenen uitgereikt. Via een sluis worden ze een hal ingeloodst met een besneeuwde helling, enkele sneeuwpoppen en een hut van ijsblokken.
Anders dan in Nederland rijden in het spookhuis The twelve extraordinary case geen karretjes, maar worden de bezoekers er over een lichtpad doorheen geleid langs scènes van martelingen, gevangenen met hun hoofd in een plank, enzovoort. Jammer genoeg lichten de scènes te kort op om ze goed te kunnen bekijken. Bovendien moet het oog steeds opnieuw focussen van donker naar licht, wat in die korte tijd niet lukt.

Dai Nam Van Hien, Gouden Tempel

Dai Nam Van Hien, Gouden Tempel

 

HCM, Dam Sen 2Dam Sen
Minder indrukwekkend dan Dai Nam Van Hien is Dam Sen, een park van 22 hectare (andere bronnen noemen 40 en 50 ha) met 30 attracties. De monorail van 2 km biedt een uitgelezen gelegenheid om het allemaal van bovenaf te bekijken; een ritje per elektrotreintje kan ook. Ik was er op een doordeweekse dag. Het was stil, veel attracties waren dicht en na een tijdje moest ik voor een onweersbui  schuilen, die een uur uurde. Daarna zag ik wat ik al in de krant had gelezen: de hemelwaterafvoer functioneert niet overal in Ho Chi Minh City even goed.

HCM, Dam Sen 5

 

 Suoi Tien 1Suoi Tien
Het Suoi Tien Cultural Theme Park, geopend op 2 september 1995, telt 62 attracties op een gebied van 106 ha. Het park heeft een weelderige beplanting, waardoor het sympathieker oogt dan Dai Nam Van Hien.
Evenals in Dai Nam Van Hien was ik er op een zaterdag. Het was behoorlijk druk en er waren ook enkele buitenlanders. Alsof de duivel ermee speelde: de enige (betaalde) attractie die ik niets vermoedend binnenstapte, was weer een spookhuis ditmaal met geraamtes, bewegende vloeren en een mannetje dat mijn benen vastpakte. De entree bestond uit een ‘lift’ die zogenaamd zes verdiepingen naar beneden ging.

Suoi Tien 6

  1. Nog geen reacties

  1. Nog geen trackbacks