Verboden te roken

13-1Een pakje Krong Thip met twintig sigaretten kost 45 baht (taxfree 30 baht). De sigaret bevat minder tabak dan Nederlandse sigaretten en brandt daardoor sneller op.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Thailand kent een streng anti-rookbeleid. Op tal van plaatsen, zoals openbare parken, dierentuinen, stations, openbare gebouwen, cafés, restaurants (soms zelfs inclusief het terras) en winkels, geldt een rookverbod. Op de televisie en in de krant mag voor sigaretten geen reclame worden gemaakt. Ook films moeten eraan geloven. Steekt een acteur een sigaret op, dan verdwijnen mond en sigaret achter een filter. Maar de rook wordt ongemoeid gelaten. Winkels mogen sigaretten niet zichtbaar etaleren. Dus liggen de pakjes sigaretten in de bekende kruideniersketen Seven Eleven (zo genoemd naar de oorspronkelijke openingstijden) verborgen in een kast met horizontale klapdeurtjes. Maar een verstokte roker hoeft nooit te raden waar hij zijn verslaving kan halen, want elke winkel die sigaretten verkoopt, meldt dit duidelijk met het opschrift ‘Cigarettes sold here’.
Wat zo aardig is van Thailand: het Nederlandse streng-calvinistische adagium ‘regels zijn regels’ wordt in veel gelegenheden soepel toegepast. Wanneer je in een restaurant waar toch duidelijk bordjes verboden te roken op de tafel staan, een pakje sigaretten op tafel legt, dan komt de bediening vaak aangesneld met een asbak. Regels moge regels zijn, maar gastvrijheid gaat bovenal. Zelfs politieagenten heb ik wel zien roken in restaurants en die zouden toch het goede voorbeeld moeten geven of bij overtreding een vette boete uitdelen. Maar misschien stopt de uitbater hen wel een bedragje toe om een oogje dicht te knijpen. Zou me niet verbazen. Of ze zijn net zo verslaafd als ik.

Tien verschillende plaatjes brengen de toekomst van verstokte rokers in beeld.

  1. Nog geen reacties

  1. Nog geen trackbacks