Verder lezen

Verder lezen (beginners)
– Reisgidsen.
De Lonely Planet is de bekendste. Thailand Handbook van Carl Parkes (tweede druk) had lange tijd mijn  voorkeur. Die gids had een beter register, was minder gericht op backpackers, bevatte uiterst informatieve kaders en was uitgebreider, maar die gids is inmiddels sterk verouderd. De vierde druk, geschreven door Suzanne Nam, is 300 pagina’s dunner, dus ik ben weer terug bij de Lonely Planet (800 pagina’s).
– Sjon Hauser. Thailand: zacht als zijde, buigzaam als bamboe en De strepen van de tijger.
Hauser is de enige Nederlandse auteur die in een prachtig proza een genuanceerd beeld van Thailand schetst. Hij woont er sinds 1983 en heeft een afkeer ontwikkeld van wat hij noemt parachute-journalistiek: Nederlandse journalisten, die een paar dagen neerstrijken in het land en uitsluitend geïnteresseerd zijn in de Thaise seksindustrie.
– Robert & Nanthapa Cooper.
Culture Shock! Thailand. A Guide to Customs and Etiquette.
Verhelderend boek over de do’s en don’ts in Thailand. Bevat onder andere een leuke quiz. Verkrijgbaar in Nederland. Een absolute aanrader.

Verder lezen (gevorderden)1
– M.R. Kukrit Pramoj. Four Reigns.
Een klassieker. Familiegeschiedenis, die zich zowel binnen als buiten de paleismuren afspeelt, gedurende de regeringsperiode van vier vorsten.
– Pira Sudham.
People of Esarn.
Over het plattelandsleven in het arme noordoosten van Thailand. Sudham schrijft in het Engels omdat hij zich in die taal, zegt hij, preciezer kan uitdrukken dan in het Thais.
– James Eckardt.
Bangkok People.
Over het dagelijks leven in de grote stad met portretten van straatverkopers, barmeisjes, zangers, boksers, enzovoort.
– S. Tsow. Thai Lite en Thai Lite 2 The Refill.  
Bundeling van grappige en soms melige columns, de meeste uit de Bangkok Post.
– Chris Pirazzi en Vitida Vasant. Thailand Fever.  
Heldere tweetalige (Thai, Engels) uitleg voor interculturele echtparen over hun cultuurverschillen, misverstanden en communicatieproblemen. De auteurs, een Thaise en een Amerikaan, belichten beider perspectieven.
– Diverse titels. Er zijn tal van boeken waarin buitenlanders hun ervaringen met hun Thaise bruid beschrijven, maar nadat ik er twee had gelezen, wist ik het wel. Veel van hetzelfde.

1 Te koop bij Asia Books.

  1. Nog geen reacties

  1. Nog geen trackbacks