Telefoonnummers, nummerborden en loten

Telefooncellen zijn nauwelijks meer nodig; de meeste Thai hebben een mobiele telefoon.

Nummers zijn in Thailand niet zomaar nummers, maar ze kunnen het verschil uitmaken tussen voor- en tegenspoed. Thai kopen bijvoorbeeld niet het eerste het beste loterijlot. Tussen de uitgestalde loten zoeken ze zorgvuldig naar de voor hen ideale cijfercombinatie. Is die niet voorradig, dan verkassen ze naar de volgende verkoper – keus genoeg want de stalletjes rijgen zich op veel plaatsen aaneen – net zo lang tot ze het lot hebben gevonden dat toegang geeft tot een onbezorgde toekomst. Dat hopen ze dan (tegen beter weten in?).
Om dezelfde reden krijgen klanten bij het kopen van een mobiele telefoon niet automatisch een nummer toegewezen maar ze kunnen uit een uitgebreid aanbod aan nummers kiezen. Daar nemen ze ruim de tijd voor – evenals voor het uitkiezen van de telefoon. Tientallen telefoons passeren hun handen, ze bestuderen de gadgets, kleur, het model tot ze eindelijk het geschikte toestel hebben gevonden. De verkoopster haalt ze allemaal uit de vitrine en toont geen enkel teken van ongeduld. Is de koop gesloten, dan beschikt de gelukkige eigenaar over dit bijna heilige communicatiemiddel, dat hij altijd bij zich draagt en onmiddellijk opneemt als de ringtone klinkt. Want praten behoort tot de eerste levensbehoeften van de Thai.
Ook nummerborden kunnen een magische betekenis hebben. Toen een aantal jaar geleden de nummers op waren en een nieuwe serie werd uitgegeven, was er een ware run op enkele zeldzame combinaties. Daar werden bij een veiling gigantische bedragen voor neergeteld; zelfs naar Nederlandse begrippen.
Ten slotte nog een tip voor wie niet weet wat zijn lucky numbers zijn. Sommige monniken verdienen een aardig zakcentje bij door deze te voorspellen. Thailand moge een boeddhistisch land zijn, maar niet alle monniken zijn even recht in de leer.

  • Geen Trackbacks
  • Reacties (0)
  1. Nog geen reacties