Majesteitsschennis

21

Het erotisch samenzijn met koningin Beatrix, dat Hans Teeuwen in een van zijn cabaretprogramma’s ten tonele voerde (laat ik het maar netjes omschrijven), zou in Thailand ondenkbaar zijn. Majesteitsschennis wordt er zwaar bestraft, hetgeen de Australiër Harry Nicolaides (41) heeft moeten ervaren. Maandag, 19 januari 2009 werd hij tot een gevangenisstraf van drie jaar veroordeeld. Er was zes jaar geëist, maar omdat hij (heel verstandig) schuld had bekend kwam hij er nog genadig vanaf. Hans Teeuwen zou, zelfs met een excuus, de maximumstraf van 15 jaar hebben gekregen.
Nicolaides, voorheen universitair docent in Noord-Thailand, werd veroordeeld op grond van zijn roman Verisimilitude, die hij in 2005 in eigen beheer uitgaf en waarvan zegge en schrijve vijf exemplaren werden verkocht. In 2006 werd een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd, in augustus 2008 werd hij op het vliegveld Suvarnabhumi gearresteerd.
De website van de Engelstalige Bangkok Post, de NRC van Thailand, meldde de veroordeling maandagmiddag met een bericht van het Franse persbureau AFP. Vervolgens stroomde de site (ook ’s nachts) vol met reacties, een stuk of veertig, die dinsdagochtend bij zonsopgang nog geraadpleegd konden worden, maar een uurtje later waren verwijderd.
De reden daarvoor is niet zo moeilijk te bedenken. De reacties bevatten onder andere een verwijzing naar de gewraakte passage, waarin het […].Verder werd er fors gediscussieerd over […]. En dit zijn dan nog de minst controversiële. Als ik moderator van de website was, zou ik de reacties ook gedelete hebben, want een verblijf in Bangkok Hilton, zoals de Bangkwan prison wel cynisch wordt genoemd, staat nou niet op mijn verlanglijstje. [De passages tussen vierkante haken zouden als majesteitsschennis kunnen worden beschouwd en heb ik daarom verwijderd.]

Update: Nicolaides werd een maand na zijn veroordeling gratie verleend dankzij tussenkomst van de Australische regering.

  1. Nog geen reacties

  1. Nog geen trackbacks