De dikke en de dunne

22-1a

Je hebt drie soorten vrouwen in Thailand: dikke, normale en anorexia-typjes. Die laatste categorie durf ik – als dat al gebruik zou zijn – nauwelijks een hand te geven uit angst dat ik de arm uit de kom trek. De mannelijke kant komt er iets beter vanaf: je hebt dikke en dunne mannen. Dikke mensen in Thailand zijn meestal van Chinese afkomst, maar overgewicht begint ook bij de autochtone bevolking een probleem te worden. De schappen bij Albert Heijn zijn niets vergeleken bij het assortiment aan chips en andere knabbels dat hier verkrijgbaar is.
Schoolkinderen zijn er als eerste het slachtoffer van. Kilo’s calorieën verhuizen dagelijks naar hun hongerige magen. Maar obesitas is niet het enige gevaar dat hen belaagt. Amfetaminepillen en tienerzwangerschappen vormen een even groot probleem. En die laatste resulteren niet altijd in love-baby’s, want leraren willen wel eens mooie cijfers uitdelen als beloning voor een zekere, intieme dienst. De pillen helpen bij de ratrace naar de universiteit, want het aantal plaatsen is beperkt en het toelatingsexamen zwaar.
Het zijn de uitwassen van een maatschappij in transitie: niet representatief voor Thailand als geheel, maar blijkbaar ernstig genoeg voor academici om er onderzoek naar te doen en de kranten om aan die onderzoeken aandacht te besteden. Ook in Thailand geldt het journalistieke adagium: goed nieuws is geen nieuws.

  1. Nog geen reacties

  1. Nog geen trackbacks