Thais nieuws augustus 2018

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation. Voor de betrouwbaarheid steek ik mijn handen niet in het vuur.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op themapagina’s. Dat zijn pagina’s waarop alle berichten over een bepaald onderwerp zijn gebundeld. Alle themapagina’s staan opgesomd op de pagina Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor ouder nieuws zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Buitenland. De rubriek is niet verschenen tijdens mijn vakantie in Nederland. 

 

Nieuws van de website 31 augustus

• Voetbalcoach Worrawoot van het Thaise voetbalelftal, genaamd U23, dat in de eerste ronde van de Asian Games in Indonesië werd uitgeschakeld, geeft toe dat hij zijn ontslag had verwacht. Worrawoot werd dinsdag de laan uitgestuurd door FAT-president Somyot. Hij zegt dat hij zich ‘opgelucht’ voelt.

• Elf Amerikaanse uitwisselingsstudenten die woensdag de weg waren kwijt geraakt in de jungle bij het Huay Tueng Thao reservoir in Chiang Mai, zijn rond middernacht gevonden en in veiligheid gebracht. De zoektocht werd uitgevoerd door soldaten, reddingswerkers en staf van nationaal park Doi Suthep. Ze konden de Amerikanen vinden omdat een van hen de politie had gebeld en hun locatie aan de hand van de GPS kon worden bepaald.

• Privy Council voorzitter Prem Tinsulanonda die een week geleden 98 is geworden, heeft onvermoede talenten. Toen hij 80 jaar werd, is hij liederen gaan schrijven en sindsdien zijn er 200 uit zijn pen gevloeid. Concertpianist en componist Nat Yontararak heeft tien liederen gearrangeerd en gebundeld in het muziekboek Music from Heaven. Sommige zijn gearrangeerd voor piano solo’s, andere voor duetten, twee piano’s, quatre-mains en zelfs piano en harp, een ongewone combinatie die concertgangers al in vervoering heeft gebracht.

• In de Kwai Noi rivier in Kanchanaburi is donderdagochtend het lichaam gevonden van een Ier (51) die sinds dinsdag vermist werd na een ruzie met zijn Thaise vriendin. Zijn lichaam dreef 30 km stroomafwaarts vanaf het raft house (woonboot?) waar hij en zijn vriendin verbleven.

• De jongeman die beschuldigd is van aanranding van de 12-jarige autistische zus van zijn vriendin, zegt dat niet hij maar zijn vriendin het zusje met een komkommer heeft gepenetreerd. Forensische onderzoekers gaan onderzoeken of dit waar is. Beiden werden woensdag aangehouden nadat ze de benen hadden genomen. Ze hadden de 73-jarige grootmoeder die de meisjes heeft groot gebracht, aangevallen en beroofd.

• Thaise huishoudens behoren tot de grootste leners van Azië. Eind maart bedroeg de schuldenlast 12,17 biljoen baht oftewel 77,6 procent van het bruto binnenlands product. Het percentage non-performing hypotheken steeg aan het eind van het tweede kwartaal naar 3,39 procent, het hoogste niveau sinds de financiële crisis in 2009. Ook bij autoleningen liep de afbetalingsdiscipline terug.

• In Yala en Pattani zijn donderdagochtend twee kantoren van de Provincial Electricity Authority aangevallen. Het personeel van het kantoor in Yala werd achter het gebouw vastgebonden, waarna het in brand werd gestoken. Ook twee voertuigen gingen in vlammen op. Het kantoor in Pattani werd bestookt met Molotov cocktails. De brandschade was gering (foto).

• Een 14-jarige jongen in Buri Ram heeft toegegeven dat hij zijn 6 jaar oude speelmaatje in diens kont heeft geneukt (vertaling op online woordenboeken van sodomize). Hij vergreep zich aan hem terwijl ze aan het zwemmen waren. Eerder verklaarde hij dat hij alleen maar geprobeerd had het knaapje aan een boom op een tempelterrein vast te binden. Dat is ook gebeurd maar later. De jongen is opgenomen in het ziekenhuis. De vader heeft aangifte gedaan bij de politie.

• Een politieteam uit Bangkok heeft tot nu toe geen bewijs of getuigen kunnen vinden die de bewering van de Britse ondersteunen dat ze in juni verkracht en gedrogeerd is op het eiland Koh Tao, maar het onderzoek gaat door. De moeder van het 19-jarige slachtoffer vliegt volgende maand naar Thailand.
Adjunct-commandant Surachate van de toeristenpolitie zegt dat de verkrachting op 25 juni nooit heeft kunnen plaatsvinden op het Sairee strand, omdat het strand door de hoge vloed was overstroomd. Bovendien waren er veel mensen die naar de World Cup keken, dus was het onmogelijk de bewusteloze vrouw onopgemerkt te dragen, door het water te waden en achter rotsen te verkrachten. Op de rotsen en in de kamer waar de vrouw en haar vriend logeerden, zijn geen sporen van sperma gevonden. (Zie ook bijgaande graphic)

• Bij een inval in een huis in Nonthaburi zijn dinsdag 160 (Human Rights Watch noemt 181) Montagnards (bergbewoners) uit Cambodja en Vietnam opgepakt, waarvan vermoed werd dat ze illegaal in Thailand werkten. Volgens mensenrechten actievoerders gaat het echter om vluchtelingen of asielzoekers, de meesten met de VN vluchtelingenstatus. 38 Cambodjanen zijn naar het Immigration Detention Centre in Bangkok gestuurd; zij worden gedeporteerd. Over de overigen beslist de rechter. HRW Azië directeur Brad Adams zegt dat de Montagnards in veel gevallen bloot staan aan brute vervolging.

‘Alleen een totale opheffing van de politieke ban is voldoende’

31 augustus – Bangkok Post pleit in haar hoofdredactioneel commentaar van donderdag voor een totale opheffing van het verbod op politieke activiteiten en het verbod op politiek getinte bijeenkomsten van vijf personen en meer. Het halfzachte voornemen om het verbod gedeeltelijk op te heffen, zet geen zoden aan de dijk en wekt de indruk dat de NCPO een verborgen agenda heeft. Bij voorbeeld om de geesten rijp te maken voor de terugkeer van Prayut als premier na de verkiezingen.

Dinsdag maakte de NCPO de gedeeltelijke opheffing bekend, maar een ingangsdatum ontbreekt nog, en wat mag, is niet officieel bekend gemaakt. Duidelijk is wel dat verkiezingscampagnes en bestuursvergaderingen over het te voeren beleid niet zijn toegestaan.

Het plan van de NCPO om de politieke restricties beperkt op te heffen, kan niet gerechtvaardigd worden door wat voor geldige reden dan ook, schrijft BP. Behalve dan om haar eigen politieke belangen te dienen. In werkelijkheid zal het voorkomen dat het militaire regime om de oren wordt geslagen met regelrechte verwijten over zijn armzalige prestaties en andere netelige kwesties. Dit zou de populariteit van de NCPO schaden en met name Prayut’s politieke ambities.

Sommige politici en anderen hebben weliswaar op de social media op een ad-hoc basis de draak gestoken met de junta zonder in problemen te geraken. Maar elke keer als ze fysiek bijeen kwamen om de junta aan te vallen, kregen ze te maken met de consequenties.

Dat geldt bijvoorbeeld voor voormalig regeringspartij Pheu Thai en de nieuwe partij Future Forward die door de NCPO voor de rechter worden gesleept. De eerste door alleen maar een persconferentie te beleggen en daarop de NCPO te kritiseren en de tweede op basis van uitspraken gedaan op Facebook Live. Actievoerders die tegen de regering hebben geprotesteerd, hebben ook rechtszaken aan hun broek.

Intussen draait de propagandamachine van het regime op volle kracht. Minister Kobsak (Prime Minister’s Office) wees er dinsdag op dat het regeringsprogramma Thailand Moves Forward, waarvan de kijkcijfers waren gekelderd, geholpen heeft de populariteit van de NCPO op te krikken en haar ‘hervormingspogingen’ (een woord dat de krant veelbetekenend tussen aanhalingstekens zet) te promoten dankzij de medewerking van populaire tv-sterren aan het programma.

Veelzeggend is ook dat out of the blue een Facebook pagina is geopend om de minst populaire leider, vice-premier Prawit, te steunen. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Politie zegt: Verkrachtingsverhaal is verzonnen

31 augustus – De politie zegt het zeker te weten: de Britse backpackster heeft het verhaal verzonnen dat ze op het strand van Koh Tao is verkracht. Bangkok Post, niet vies van sensatie, doet er nog een schepje bovenop door dit in een grote letter in de kop van het openingsverhaal te melden.

De twee populaire Facebook pagina’s die op gezag van de Britse krant The Sun de ‘valse’  informatie hebben verspreid, Samui Times en CSI LA, gaan door de politie vervolgd worden. Ze hebben het Thaise toerisme en ’s lands image bezoedeld, aldus de politie. Adjunct-hoofd Surachate van het Tourist Police Bureau wijst erop dat de vrouw tegenstrijdige informatie heeft verspreid over haar beproeving.

De jonge vrouw heeft The Sun, aldus de publicatie van 23 augustus verteld dat ze op 25 juni gedrogeerd, ontkleed, beroofd en verkracht was op het strand Sairee. Ze had met vrienden wat gedronken in de Fish Bowl Bar, was verkast naar de Leo Bar, waar een pilletje in haar drank zou zijn gedaan. Ze werd wakker op het strand, waar een man naast haar lag te grijnzen.

Surachate heeft gisteren op de Britse ambassade de Britse consul-generaal geïnformeerd over wat de politie heeft ontdekt tijdens haar onderzoek. (Zie verder het desbetreffende bericht in Nieuws van de website)

Commissie verzacht spuitverbod in landbouw

31 augustus – Bangkok Post telt vandaag elf nieuwsberichten c.q. -verhalen op vier nieuwspagina’s. ’t Is niet veel en er is eigenlijk afgezien van de verkrachtingssage maar één onderwerp dat eruit springt: De Hazardous Substance commissie (HSC) heeft haar besluit om drie in de landbouw veel gebruikte chemicaliën te verbieden, herzien. Paraquat, chlorpyrifos en glyphosate mogen gebruikt blijven worden bij de verbouw van maïs, cassave, suikerriet, rubber, palmolie en fruit.

De commissie heeft het Department of Agriculture drie maanden de tijd gegeven om de details uit te werken. Het moet maatregelen bedenken om het gebruik te beperken en boeren dienen te worden voorgelicht over een juist gebruik. Winkels die de in veel landen verboden chemicaliën verkopen, dienen een quotum te krijgen.

Bij haar besluit heeft de commissie overwogen dat een onmiddellijk en totaal verbod op het gebruik ten koste gaat van de groenteteelt. Boeren moeten de tijd krijgen vervangende middelen te zoeken alvorens het gebruik wordt verboden.

Staatssecretaris Wiwat zegt een landelijke campagne te zullen lanceren om boeren over te halen helemaal te stoppen met het gebruik van chemicaliën. 56 provinciale gouverneurs hebben al hun medewerking toegezegd aan de ‘kruistocht’.

Wiwat: ‘Het ministerie van Volksgezondheid heeft ook een partnerschap met ons gevormd en gaat onderzoek doen naar organische producten om er zeker van te zijn dat ze veilig gebruikt kunnen worden.’

Crypto misdrijven rijzen de pan uit

31 augustus – Misdrijven met cryptovaluta zullen in de nabije toekomst in Thailand toenemen want het land mist ter zake kundig personeel en moderne technologie om de cybercrime effectief te kunnen bestrijden. Dit slechte nieuws kregen de deelnemers aan een seminar, getiteld Advancing the Economy and Combating Crime in the Digital Age: Cryptocurrency and Crime, gisteren te horen.

Kittipong Kittayarak, directeur van het Thailand Institute of Justice (TIJ), vertelde dat uit een gezamenlijke studie van het TIJ en het UN Interregional Crime and Justice Research Institute is gebleken dat criminele activiteiten van de transnationale georganiseerde misdaad in Thailand toenemen. Ze bestaan uit het vervalsen van ID-kaarten, reisdocumenten, het witwassen van geld, drugssmokkel, mensenhandel , oplichting via call centres en diefstal van credit card informatie. Behalve het gebrek aan deskundig personeel noemde Kittipong ook gebrek aan effectieve communicatie tussen diensten als gevolg van de gebrekkige beheersing van buitenlandse talen door functionarissen en bureaucratie.

Het UN Office on Drugs en Crime, mede-organisator van het seminar, zegt dat veel criminele bendes cryptovaluta gebruiken om geld wit te wassen en financiële steun aan terroristen te verlenen. Ze worden ook gebruikt om bij ontvoeringen losgeld te betalen, kinderpornografie te kopen, illegale drugs, malware en vuurwapens op het dark web, waarvan de populariteit bij criminele bendes aan het toenemen is.

Volgens Julien Garsany, UNODC adjunct regionaal vertegenwoordiger voor Zuidoost-Azië en de Pacific, worden jaarlijks in de regio 6 miljard cyber misdrijven gepleegd. Criminele bendes hebben met illegale transacties een winst van 100 miljard baht gemaakt en elk jaar aan de regionale economie een schade berokkend van 150 miljard baht.

Vijf verdachten aangehouden voor brute moord op werkgever

31 augustus – De politie in Kanchanaburi heeft vijf verdachten aangehouden voor betrokkenheid bij de brute moord op de 56-jarige werkgever Nawaphong Satchathamphiwat. Het gaat om drie Thai en twee personen uit Myanmar. Een van de Thai, Phuphathong, heeft bekend de moord te hebben beraamd nadat het slachtoffer had ontdekt dat hij een affaire had met zijn vrouw. Hij en een Myanmarees, genaamd Soni, waren in dienst van de man, de andere drie waren vrienden.

Phuphathong heeft toegegeven het slachtoffer meermalen met een knuppel te hebben bewerkt tot hij zijn bewustzijn verloor en te hebben gestoken waarna de andere Myanmarees de klus afmaakte. De verdachten brachten het lichaam naar een cassave plantage, 10 km vanaf de PD. Daar probeerden ze het in brand te steken, maar dat lukte slechts gedeeltelijk. Nadat Soni de man had onthoofd, werd het lichaam begraven. Later kwam hij terug om het hoofd te verbranden en hij dumpte het stoffelijk overschot in een rivier.

Kort nieuws vrijdag 31 augustus

– Mijn papieren woordenboek vertaalt het aanzienlijk neutraler dan mijn digitale woordenboek: het werkwoord to tout. Brallen, slijmen, vertaalt bab.la maar mijn Wolters woordenboek zegt: klanten lokken, (stemmen) werven (Am. & kol.) Het werkwoord komt voor in de kop van de opening van pagina 3: Parties tout economic policy for poll.

De grote partijen, zo meldt BP, zijn bezig beleid te ontwikkelen om de levensstandaard van de laagstbetaalden te verbeteren. Dit met het oog op de verkiezingen in februari. Voormalig regeringspartij Pheu Thai beweert dat haar economisch beleid zal bijdragen aan een snellere en stabiele economische groei, terwijl de Democraten zeggen dat hun beleid ook tot doel heeft de armen te helpen door zowel particuliere als publieke monopolies aan te pakken. Daar ik huiduitslag krijg van politieke onderwerpen in de krant, verwijs ik verder naar de website.

– De NLA (National Legislative Assembly, het door de junta benoemde parlement) is gisteren akkoord gegaan met de begroting voor het fiscale jaar 2019 (1 oktober 2018-31 september 2019) dat voorziet in 3,3 biljoen baht aan uitgaven. Na een vergadering van drie uur kreeg de begroting het groene licht van de ja-knikkers. Slechts enkele NLA-leden voerden het woord. Het meeste geld gaat naar het ministerie van Onderwijs, gevolgd door Defensie, Binnenlandse Zaken en Landbouw.

– Vice-premier Wissanu heeft er gisteren bij vier overheidsdiensten op aangedrongen hun pogingen om goed bestuur te promoten te consolideren in de strijd tegen corruptie. Hij zei dat bij de ondertekening van een Memorandum of Understanding door vier diensten over het bouwen van een netwerk voor grotere transparantie in de publieke sector. De vier diensten zijn het Office of the Permanent Secretary to the Prime Minister, het kantoor van de Ombudsman, de NACC en het kantoor van de Rekenkamer.

Wissanu zei dat het MoU een cruciale stap vormt in de campagne van de publieke sector tegen corruptie. Corruptie zal aanzienlijk afnemen, profeteerde hij, als het principe van good governance (goed bestuur) in praktijk wordt gebracht. (Zie ook de pagina Corruptie 5)

– Het aantal vissersboten die in Thaise wateren mogen vissen, bedraagt 10.743. Dit heeft vice-premier Chatchai bekend gemaakt tijdens een persbriefing over de zogeheten IUU campagne van de regering. Het is de eerste keer dat een regering in staat is een precies aantal te noemen; eerder werd er een slag naar geslagen.

Chatchai noemde het cijfer een belangrijke stap in de strijd tegen de IUU visserij. Het cijfer is gebaseerd op een inventarisatie door het Fisheries Department dat daaraan twee jaar heeft gewerkt. (Zie verder de pagina De vis wordt duur betaald)

– Het kabinet heeft een wetsvoorstel goedgekeurd dat rechtbanken toestaat om een eigen politie eenheid oftewel court marshal service te vormen om beter te kunnen handelen tegen verdachten die rechtbank orders aan hun laars lappen.

– Tijdens een inval in een werkplaats in Kap Choeng (Surin) is een grote hoeveelheid Siamese rosewood, Burma Padauk en andere types hout gevonden. Vier verdachten en een Chinese financier zijn aangehouden. Zij hebben verklaard dat een Chinese vrouw een van de grootste bendes van houtsmokkelaars leidt, die het kostbare hout naar het buitenland smokkelt. (Zie ook de pagina Illegale houtkap)


 

Nieuws van de website 30 augustus

• Tv-actrice Amelia ‘Amy’ Jacobs die elf maanden in voorarrest heeft gezeten op beschuldiging van drugsgebruik, komt in aanmerking voor  compensatie van het Justice Fund. De van oorsprong Nederlandse heeft van de rechtbank een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden gekregen. De krant voegt hieraan toe dat ze recht heeft op een vergoeding omdat ze langer gevangen heeft gezeten dan de straf.

• Legerleider Chalermchai: Versoepeling restricties op politieke activiteiten is bevordelijk voor de vrede en leidt tot verkiezingen

• De Bank of Thailand staat niet onder druk om de rentetarieven te verhogen zoals opkomende markten elders doen. Het land heeft een solide buffer en een relatief sterke munt, aldus BoT-gouverneur Veerathai. De beleidsrentevoet wordt door de bank al twee jaar ongewijzigd gehandhaafd op 1,5 procent.

• De afdeling voor politieke ambtsdragers van het hooggerechtshof heeft voormalig premier Thaksin vrijgesproken van ambtsmisbruik in de zaak van de rehabilitatie van Thai Petrochemical Industry (TPI) 15 jaar geleden. Volgens de rechtbank kan Thaksin geen persoonlijk gewin hebben nagestreefd van zijn beslissing om het ministerie van Financiën het rehabilitatieplan te laten beheren. Bovendien gingen de banken die geld aan TPI hadden verstrekt, schuldenaren en de vakbond van TPI akkoord met de rol van het ministerie, aldus de rechtbank. Die rol voldeed aan een bevel van de Central Bankruptcy Court.

• Het meisje (16) en haar vriend die werden gezocht voor aanranding c.q. verkrachting van haar autistische zusje van 12 zijn in Hat Yai (Songkhla) aangehouden. Tijdens hun verhoor vertoonden ze geen enkel teken van emotie.

• De dodelijke schietpartij bij een e-sport toernooi in de VS is voor het National Institute for Child and Famly Development aanleiding om aandacht te vragen voor de juiste attitude van e-sport rivalen en online gamers in Thailand. Directeur Suriyadeo vindt dat overheidsdiensten het voortouw moeten nemen bij het bevorderen van sportiviteit. ‘Een schietpartij zoals in Florida kan ook op andere plaatsen gebeuren, inclusief Thailand.’ In Jacksonville kwamen twee mensen om het leven en werden tien gewond. De schutter doodde daarna zichzelf.

• Thailand is een plaatsje gezakt op de lijst van ’s werelds meest populaire bestemmingen, opgesteld door het UN Travel Agency. In 2017 trok het land 35,4 miljoen bezoekers wat goed was voor de tiende plaats. Een jaar eerder stond het land op plaats negen. Qua verdiensten bleef Thailand op de vierde plaats staan. De topverdieners zijn de VS, Spanje en Frankrijk. Klik hier voor de toptien.

• Op Hong Kong wordt druk uitgeoefend om de binnenlandse varkens gescheiden van de varkens die uit China worden geïmporteerd, te slachten. De vrees bestaat dat de Afrikaanse varkenspest zich anders snel verspreidt. Hong Kong importeert dagelijkse 4.000 levende varkens uit China; 290 dieren worden door binnenlandse varkensboeren geleverd. De FAO waarschuwde dinsdag voor het snelle begin van de varkenspest in China. Deze maand telt al vier uitbraken, de eerste werd gemeld op 3 augustus in de noordoostelijke stad Shenyang.

ACT zegt de overheid miljarden te hebben bespaard

30 augustus – Bangkok Post zit vandaag ingevouwen in een glossy advertentiebijlage waarin het nieuwe Waldorf Astoria hotel in Bangkok wordt geïntroduceerd. Het hotel telt 171 luxueuze kamers en suites en enkele restaurants en bars. Als eenvoudige Rotterdammer, niet gewend aan zoveel luxe en al helemaal niet in het bezit van een dikke portemonnee, kijk ik mijn ogen uit bij het zien van de extravagante inrichting. De bijlage bewijst eens te meer dat Thailand een land is van sterke contrasten: vies rijk versus grote armoede.

Misschien vraagt u zich af wat deze beginzinnen van Nieuws uit Thailand nou met het nieuws van de dag te maken hebben. Laat ik er dit over zeggen: het is een afleidingsmanoeuvre om de krant niet met u te hoeven doornemen, want erg inspirerend nieuws bevat BP vandaag niet. De opening is een slaapverwekkend verhaal met een brave weergave van wat vice-premier Somkid, bijgenaamd de economische tsaar van het kabinet, op een seminar van de Stock of Exchange of Thailand heeft gezegd. Meer meld ik er niet over: lees het zelf maar als u de slaap wil vatten (Somkid talks up economic growth)

De opening van pagina 3 daarentegen boeit meer. De particuliere Anti-Corruption Organisation of Thailand (ACT) vierde gisteren haar zevende verjaardag en meldde vol trots de staat 25,1 mijard baht te hebben bespaard dat anders weggevloeid zou zijn aan steekpenningen.

Volgens voorzitter Pramon is dat te danken aan de State Procurement Act van 2017 en de introductie van een zogeheten integrity pact dat heeft bijgedragen aan transparantie en concurrentie bij overheidscontracten. Sinds 2015 heeft het pact 73 overheidsdiensten wakker geschud, die opdracht gaven voor projecten ter waarde van 875 miljard baht. Voor 45 projecten zijn de contracten al getekend.

Pramon (rechts op de foto): ‘De ACT heeft geholpen het percentage aan steekpenningen terug te dringen van 20 tot 30 procent naar 15 tot 20 procent. Dit laat een toenemend bewustzijn zien van het corruptieprobleem en pogingen om het op te lossen. Niettemin: zolang het controlemechanisme zwak is, zal corruptie blijven bestaan.’

Een ander succes van de ACT, aldus Pramon, was de betrokkenheid van de ACT bij het opstellen van de nieuwe grondwet die beschouwd wordt als een ‘anti-corruptie grondwet’. De Operation Watchdog, een project om Thai aan te moedigen aan anti-corruptiemaatregelen deel te nemen, stimuleerde zevenhonderd personen om ruim duizend gevallen van corruptie bloot te leggen.

Een obstakel is nog dat sommige overheidsdiensten niet genegen zijn hun volledige medewerking te verlenen. Pramon: ’We dienen ons meer aan te sluiten bij het netwerk [?], zowel in het binnenland als internationaal, zodat we de mogelijkheid om informatie te verzamelen, kunnen versterken.’ (Zie verder de pagina Corruptie 5

Medicijnwet is een bittere pil; veiligheid patiënten in gevaar

30 augustus – Een netwerk van apothekers in het Zuiden heeft zich aangesloten bij de protesten tegen een artikel in de nieuwe Drug Act dat andere gezondheidswerkers toestaat medicijnen te verstrekken. Ze zeggen dat het de gezondheid van patiënten in gevaar kan brengen en investeerders zakelijke kansen kan bieden.

Hoewel het artikel tot doel heeft het tekort aan apothekers in staatsziekenhuizen aan te pakken, waar verpleegsters  helpen medicijnen te verstrekken, maken critici zich zorgen dat professionele gezondheidswerkers niet de juiste kennis hebben om dat werk te doen. Ze zijn ook bang dat kruidenierswinkels in het land medicijnen gaan verkopen, wat de pogingen frustreert om veilig medicijngebruik te stimuleren.

Het zuidelijk netwerk heeft zich aangesloten bij een civiel netwerk in het Noordoosten dat een oproep heeft gedaan zaterdag in Khon Kaen bijeen te komen voor een protest bij de faculteit Pharmaceutical Sciences van de Khon Kaen universiteit.

Gezondheids professionals in Nakhon Ratchasima juichen de nieuwe wet toe, want die weerspiegelt beter de huidige situatie. Directeur Rattana van het Lak Roi wijkgezondheidscentrum zegt dat in zijn centrum geen apothekers werken. De verpleegsters die medicijnen verstrekken, zijn zich bewust van de beperkingen en voelen zich ongemakkelijk. ‘Wanneer de medicijnwet wordt veranderd, zal de staf het werk met een meer gerust hart doen.’

Overigens stuurt het Debaratana Nakhon Ratchasima ziekenhuis tweemaal per week een van zijn twee apothekers naar het centrum om medicijnen te verstrekken en de staf voor te lichten over veilig medicijngebruik.

Over de door de FDA voorgestelde wijziging wordt al zeven maanden geruzied. (Zie ook de pagina Gezondheidszorg 2)

Kort nieuws donderdag 30 augustus

– Het in de organieke wet op de verkiezing van parlementsleden geïntroduceerde nieuwe systeem van primaries om de kandidaten te kiezen voor de verkiezingen blijft de gemoederen bezighouden. Een beperkte versie waarbij honderd partijleden de kandidaten voordragen is thans in discussie bij de regering. Maar academici en politieke partijen hebben kritiek.

Vice-premier Wissanu zegt dat waarschijnlijk het voorstel van de grondwetcommissie (CDC) wordt gevolgd waarin partijen een panel van elf leden (vier bestuursleden en zeven vertegenwoordigers van de partijleden) vormen dat de kandidaten kiest.

Politieke waarnemers zeggen dat dit systeem de nominaties weer in handen legt van het partijbestuur en het was juist de bedoeling partijleden daarop meer invloed te geven.

Kortom: het laatste woord is hierover nog niet gezegd. Maar zo verlopen de zaken nu eenmaal in Thailand: voorstellen buitelen over elkaar heen en uiteindelijk blijft alles bij het oude. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

– Een twist-lock systeem is vanaf september verplicht voor het handmatig borgen van containers, heeft het Land Transport Department gisteren bekend gemaakt. De maatregel is een reactie op enkele ongelukken waarbij containers van de oplegger op andere voertuigen vielen. Eind mei bijvoorbeeld werd een Toyota Fortuner geplet door een container met sojabonen. Pech voor de bestuurder want die zat nog in de wagen.

Vrachtvervoerders hebben een jaar de tijd om het systeem te installeren. De containers moeten met vier banden worden vastgezet waarbij de kleur aangeeft of die geborgd is of niet. Het twist-lock systeem hoeft niet te worden geïnstalleerd op vrachtwagens met een automatisch bevestigingssysteem.

– Het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation gaat een e-ticket systeem introduceren voor maritieme parken om het aantal bezoekers te kunnen beheersen en corruptie te voorkomen.

‘Binnenkort zijn er geen bezoekers meer die op de bonnefooi naar binnen huppelen’, zegt directeur Songtham van het National Park Office. ‘Het nieuwe systeem zorgt voor meer inkomsten omdat het toegangsgeld direct op de rekening van het departement wordt gestort.’

Drie gegadigden, 7-Eleven, Krungthai Bank en Siam Commercial Bank, hebben belangstelling om de e-tickets te verkopen. In oktober, voordat het toeristenseizoen in maritieme parken in de Andaman zee van start gaat, wordt de winnaar bekend gemaakt. De DNP begint met drie parken in Krabi en Phagngan en breidt het systeem later uit naar alle andere parken.

– Acteur Jiratpisit en zijn oudere broer Thanasit hebben gisteren bij de CSD twee uur gepraat als Brugman om te bewijzen dat ze in het bitcoinschandaal ook het slachtoffer zijn, evenals de Finse zakenman Aarni Otava Saariman die miljoenen baht heeft verloren. Jiratpisit zegt geen contact te hebben met zijn oudste broer die door de politie wordt beschouwd als de mastermind van de oplichting, waarbij de cryptovaluta werden gebruikt om aandelen te kopen, maar de slachtoffers zeggen die nooit ontvangen te hebben.

De twee broers meldden zich bij de CSD een dag nadat twee andere Thaise verdachten, een aandelenhandelaar en grootaandeelhouder van Expay Software Co, op het matje moesten komen.

– Elf raden die verschillende beroepsgroepen vertegenwoordigen, gaan op 6 september vice-premier Prajin een petitie overhandigen met het verzoek vier artikelen in het wetsvoorstel Higher Education te schrappen. Drie artikelen zouden een eind maken aan de rol van professionele raden bij beoordeling en goedkeuring van hoger onderwijs cursussen. Het andere artikel staat de instituten voor hoger onderwijs toe professionele diensten te verlenen.

De Thailand Lawyers Council vreest voor kwaliteitsverlies. De Dental Council of Thailand is bang voor een stijging van ondermaatse programma’s en een groter aantal professionals zonder vergunning.

– Het RID wuift de zorgen van de bevolking over mogelijke overstromingen in Ayutthaya weg nu de Pa Sak Jolasid dam in buurprovincie Lop Buri meer overtollig water loost. Directeur-generaal Thongplew zegt dat het stuwmeer voor 32 procent vol staat. De dam loost meer water om ruimte te scheppen voor run-off uit Phetchabun waar de regen in bakken naar beneden komt.

Gevreesd wordt dat het waterpeil in de rivieren benedenstrooms van de Rama VI dam met 1 meter stijgt. Bewoners van huizen die langs de rivieren zijn gelegen en drijvende restaurants zijn gewaarschuwd voor de gevolgen van het wassende water. Maar tot nu toe zijn geen overstromingen gemeld.


 

Nieuws van de website 29 augustus

• Chayanisa Chomchuendee heeft dinsdag bij polsstokhoogspringen de enige medaille voor Thailand gewonnen: zilver, en ze heeft met een sprong van 4,30 meter haar persoonlijk record verbeterd. Gisteren was een perfecte dag voor Thailand, want vijf boksers drongen door tot de halve-finale, waardoor ze in ieder geval zeker zijn van brons. Met 53 plakken (9 gouden, 11 zilveren en 35 bronzen) staat Thailand nu op de medal tally op de tiende plaats. China is heer en meester in Indonesië met 204 medailles, waarvan 95 gouden.

• De NCPO (junta) is dinsdag akkoord gegaan met het gedeeltelijk opheffen van het verbod op politieke activiteiten, zegt NCPO adjunct-hoofd Tanasak. Binnenkort volgt een officiële mededeling. Volgens een bron blijven verkiezingscampagnes niet toegestaan. In december is de NCPO van plan het verbod op politieke bijeenkomsten van vijf personen en meer op te heffen en een order in te trekken die partijen verbiedt aan activiteiten deel te nemen, zegt hij.
Vice-premier Wissanu zei eerder dat de versoepeling betrekking heeft op het houden van partijvergaderingen om bestuursleden te kiezen en leden te rekruteren, discussies over de grenzen van nieuwe kiesdistricten, het houden van primaries en het vormen van commissies die kandidaten kiezen [voor de primaries?].

• Een Portugese vrouw van 22 is tijdens de Full Moon Party op Koh Phangan met een fles op haar hoofd geslagen. De wond moest met 20 hechtingen worden gehecht. Ze werd geslagen door een winkeleigenaar die ze had uitgescholden. Die verzocht haar de toegang tot de winkel vrij te maken die ze blokkeerde. De vrouw heeft nog geen aangifte gedaan.

• Directeur Piya Yodmani van Nok Air heeft ontslag genomen na elf maanden de budgetluchtvaartmaatschappij te hebben geleid. Hij heeft zich ook teruggetrokken uit de raad van bestuur en alle andere commissies waarvan hij lid was. Dankzij Piya’s inzet worden de vertrektijden minder overschreden. In juli vertrok 88 procent van de vluchten op tijd. Piya zegt met een gerust hart te kunnen vertrekken omdat alle vacatures op uitvoerend niveau zijn vervuld.

• Voorwaardelijke gevangenisstraf en een boete van 5.000 baht voor tv-actrice en vm Miss Teen Thailand Amelia Jacobs, omdat ze illegale drugs heeft gebruikt. Haar vriend is minder fortuinlijk, want hij kreeg van de Min Buri rechtbank een gevangenisstraf van 25 jaar wegens het dealen van drugs.

• De politie van Surat Thani gaat de Britse vrouw die in juni op Koh Tao is verkracht en beroofd, en haar vriend oproepen voor verhoor. Beiden zijn al in juli teruggekeerd naar Engeland.

• De ouders van een jongen (geen leeftijd) uit Myanmar die zes maanden geleden is gedood en wiens lichaam in de Tha Chin rivier (Samut Sakhon) was gedumpt, hebben de hulp van de CSD ingeroepen om de moordenaar te vinden. Ze zeggen dat de lokale politie de zaak laat versloffen.
Vermoedelijk werd de knaap gedood door een voormalig dorpshoofd toen hij, zijn oudere broer en vrienden werden betrapt bij het stelen van kratom bladeren uit de tuin van een familielid van het dorpshoofd. Die heeft de familie 100.000 baht geboden wanneer ze de zaak zouden laten vallen.

• De coach van het Thaise voetbalteam dat al in de eerste ronde van de Asian Games in Indonesië is uitgeschakeld, is ontslagen. Voorzitter Somyot van de Football Association of Thailand zegt dat ze met wederzijdse instemming uit elkaar zijn gegaan.

BP opent met politieke ban, maar Koh Tao-zaak valt meer op

29 augustus – Twee onderwerpen verdringen elkaar op de voorpagina van BP: de aangekondigde versoepeling van het verbod op politieke activiteiten, en de verkrachting en beroving in juni van de 19-jarige Britse op Koh Tao. De krant opent met het politieke onderwerp, maar de Koh Tao-zaak valt het meeste op door een plattegrond van een kwart pagina met de plaatsen waarop de politie aanwijzingen hoopt te vinden voor wat er gebeurd is, want tot nu toe is er alleen het verhaal van de Britse.

In het openingsartikel valt weer op dat de regering met twee tongen spreekt. Vice-premier Prawit denkt dat de ban over enkele dagen versoepeld kan worden, maar premier Prayut is aanzienlijk voorzichtiger: Sommige politieke activiteiten kunnen worden toegestaan wanneer de organieke wetten op de verkiezing van parlementsleden en benoeming van senatoren koninklijk zijn goed gekeurd. Maar wanneer het de koning behaagt zijn handtekening te zetten, heb ik nog niet gelezen.

De politieke partijen zijn in hun nopjes met de versoepeling, want eindelijk kunnen ze beginnen met de voorbereidingen voor de verkiezingen die op zijn vroegst op 24 februari worden gehouden. Maar ze maken zich ook zorgen, met name over de primaries die ze voor het eerst moeten organiseren, en ze hebben geen duidelijk beeld van de kiesdistricten, waardoor het lastig zal zijn de primaries te houden. [Blijkbaar krijgen de districten nieuwe grenzen, maar waarom en hoe heb ik nog nergens gelezen]

Verder bevat het artikel veel oud nieuws en vrij overbodige citaten. Misschien nog aardig om te vermelden is dat de methode voor het selecteren van kandidaat-parlementsleden gunstig is voor nieuwe partijen maar de verklaring hiervoor gaat boven mijn pet. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

DNA op shirt kan leiden naar de dader
Zoals gisteren al gemeld gaat de politie van Surat Thani het verkrachtingsslachtoffer en haar vriend oproepen voor verhoor. Volgens de Britse krant The Sun, die de zaak in de openbaarheid bracht, zijn op het T-shirt dat de Britse droeg sporen van DNA gevonden die afkomstig zouden kunnen zijn van de dader. De vrouw heeft het shirt in een gesealde plastic zak veilig gesteld en overhandigd aan de Britse politie omdat ze de Thaise politie niet vertrouwt. Zie verder bijgaande graphic.

BP in vogelvlucht

29 augustus – BP telt vandaag zeventien nieuwsberichten en -verhalen. Op de voorpagina de twee hierboven al genoemde onderwerpen en een bericht over het ontslag van voetbalcoach Worrawoot, dat al gemeld werd in Nieuws van de website.

Vrijspraak voor Suchart
Pagina 2 opent met de vrijspraak voor voormalig commandant Suchart van de gemeentepolitie Bangkok. De zaak heeft betrekking op de fatale verspreiding van demonstranten van de PAD die op 7 oktober 2008 probeerden te voorkomen dat toenmalig premier Somchai zijn regeringsverklaring in het parlement zou afleggen.

Suchart gaf opdracht de menigte met traangas te verspreiden, wat zo stelt het hooggerechtshof gisteren toen de zaak voorkwam, in andere landen een vrij gebruikelijke methode is. Dus heeft hij zich niet schuldig gemaakt aan plichtsverzuim. Bij de operatie kwamen twee personen om het leven en werden tal van de 381 demonstranten gewond.

Vragen over ontwerpwedstrijd voor nieuwe terminal
Weer gedoe over de nieuwe passagiersterminal op Suvarnabhumi, goed voor de opening van pagina 3. Eerder (zie Kort Nieuws van zaterdag) lag architect Duangrit onder vuur omdat hij het werk van een Japanse architect zou hebben geplagieerd; nu gaat het om de ontwerpwedstrijd. Twijfels zijn gerezen over de winnaar nadat de oorspronkelijke winnaar gediskwalificeerd was.

Het is een nogal technisch verhaal over quotations waar ik het fijne niet van begrijp. Premier Prayut heeft luchthavenbeheerder Airports of Thailand opgedragen onderzoek te doen.

AoT-president Nitinai zei gisteren in een officiële verklaring dat de ontwerpwedstrijd transparant was uitgevoerd. De enige reden om de SA Group, de oorspronkelijke winnaar, te diskwalificeren was dat ze verzuimd had de originele quotation te overleggen. Snapt u wel? Nou, ik niet.

Suvarnabhumi’s tweede terminal komt vermoedelijk in 2021 en 2022 in bedrijf, een hoognodige uitbreiding want de luchthaven barst uit haar voegen.

Verder bevat het bericht informatie over de belastingvrije zones in de nieuwe terminal en ontwikkeling van de luchthavens Khon Kaen en Krabi, beide beheerd door het Department of Airports, tot internationale luchthavens. De capaciteit van de twee luchthavens wordt verdubbeld. In Khon Kaen worden de passagiersterminal en het parkeerterrein uitgebreid. Krabi krijgt een derde terminal, het landingsgebied en het parkeerterrein worden uitgebreid, en de huidige twee terminals worden opgeknapt.

Spuitverbod in landbouw is gebed zonder end
Ten slotte pagina 4. Staatssecretaris Wiwat (Landbouw) steunt een totaal en onmiddellijk verbod op het gebruik van drie gevaarlijke herbicides in de landbouw. Wiwat zegt een commissie te hebben gevormd die onderzoek doet naar de gevolgen voor de gezondheid van de boeren en het milieu.

Dus voorlopig zal de knoop wel niet worden doorgehakt. (Zie verder het bericht van 22 augustus Steun voor verbod op gebruik van herbicides in de landbouw)

Kort nieuws woensdag 29 augustus

– De Finse zakenman Aarni Otava Saariman, die miljoenen baht heeft verloren in vermeende oplichting met bitcoins is ‘tevreden’ na een regeling te hebben getroffen met de twee hoofdverdachten die gisteren de beschuldiging van fraude bij de CSD hebben toegegeven. Bij de fraude waren ook twee Thaise verdachten betrokken: een bekende aandelenhandelaar en een grootaandeelhouder van Expay Software Co, maar volgens hen zelf waren ze ook slachtoffer. De hoofdverdachte is gevlucht naar de VS.

– Het Anti-Money Laundering Office (Amlo) gaat beslag leggen op het vermogen van TC Blue Dream Ltd, het bedrijf dat namens buitenlandse investeerders een schip exploiteerde dat vorige maand kapseisde. Daarbij kwamen 47 Chinese toeristen om het leven. Amlo vermoedt dubieuze zaken, waaronder het witwassen van geld.

– China gaat op 4 september beginnen met de bouw van de onderzeeër die is besteld door de Thaise marine. De marine en de Chinese scheepsbouwer Shipbuilding & Offshore International Co tekenden in mei vorig jaar het aankoopcontract voor een bedrag van 13,5 miljard baht. Op 4 september, ’s lands Submarine Day, wordt de kiel gelegd.

Naar verwachting duurt de bouw vijf jaar. In de tussentijd worden voorbereidingen getroffen voor de bouw van een onderhoudsloods en een dok in de Sattahip Naval Base. De aanschaf is zwaar bekritiseerd, niet alleen vanwege de kosten maar ook omdat de Golf van Thailand te ondiep zou zijn voor de onderzeeër om efficiënt te opereren.

– Een leidinggevende van de goudmijn Akara Resources Plc heeft zich gisteren gemeld bij de DSI, die hem had opgeroepen op beschuldiging van encroachment van bossen en snelwegen in de provincies Pichit en Phetchabun. De DSI beschuldigt het bedrijf er ook van voor delen van het bos eigendomspapieren te hebben uitgegeven [?].

Directeur Goetsak maakt zich geen zorgen. Hij zegt dat het bedrijf zich aan de wet heeft gehouden en is benieuwd welke nieuwe beschuldiging de DSI in petto heeft.

De in 2016 op last van de Thaise regering gesloten goudmijn weigerde vorige maand een studie te accepteren waaruit bleek dat een opslagfaciliteit met giftige stoffen lekte. Bewoners hebben geklaagd dat afvalwater in hun rijstakkers terecht is gekomen. Maar Akara vertrouwde de onderzoeksmethode niet van de Naresuan University en het National Institute of Advanced Industrial Science and Technology uit Japan.

Het bedrijf kwam al in 2015 onder vuur te liggen toen in watermonsters uit de buurt van de mijn mangaan en arseen werden gevonden. Uit bloedonderzoek van omwonenden is gebleken dat meer dan de helft van hen ongewoon hoge concentraties arseen en mangaan in hun bloed had.

– 1.776 van de 4.555 rechters in het hele land hebben er bij het Office of the Judiciary op aangedrongen  Chamnan Rawiwanpong af te zetten als lid van de Judicial Commission. De eis is vervat in een petitie die gisteren aan het kantoor is overhandigd. De reden is niet formeel bekend gemaakt.

– Het tv-programma Thailand Moves Forward: Build Thailand together waarvan de kijkcijfers waren gekelderd, wordt beter bekeken sinds Thaise beroemdheden aan het programma meewerken. Minister Kobsak van het PM’s Office zegt dat de inzet van celebs, zoals ze liefdevol worden genoemd, helpt de kijkers bewust te maken van alle hervormingspogingen. Naar de aflevering met Nittha keken 6 miljoen kijkers.

Voor hun medewerking krijgen de celebs begin volgende maand een certificaat van premier Prayut. Dan wordt ook een nieuw tijdschrift gelanceerd, genaamd Hundred Stories, met informatie over regeringsprojecten. Tevens worden nieuwe liedjes onthuld die zijn gecomponeerd door bekende componisten.

Op 23 augustus is de social media pagina Cute Side of Uncle Pom, de bijnaam van vice-premier Prawit, door fans van hem geïntroduceerd. Prawit ontkent elke betrokkenheid. Gisteren had de pagina 850 likes gescoord.

– De Council of University Presidents and Civil Servants of Thailand heeft gisteren benadrukt dat rectors van overheidsuniversiteiten niet ouder dan 60 jaar mogen zijn. De universiteitsraad van de Rajabhat University in Kanchanaburi is onlangs teruggefloten door de Supreme Administrative Court omdat Panya Kanpanich, die ouder dan 60 is, benoemd was tot plaatsvervangend rector. De leeftijdgrens is voorgeschreven in de Teacher Civil Service and Educational Personnel Act en die geldt ook voor rectoren.

– De provinciale rechtbank van Songkhla heeft een arrestatiebevel goedgekeurd voor een 17-jarig meisje dat haar eigen huis heeft geplunderd, haar grootmoeder heeft aangevallen en haar 22-jarige vriend haar 12-jarig autistische zuster heeft laten verkrachten. Vermoedelijk houden de verdachten zich schuil in het district Sadao. De politie gaat op vijf plaatsen naar hen op zoek.


 

Nieuws van de website 28 augustus

– De metro op MRT- station Tao Poon is maandagochtend tijdens de spits door een storing een uur uitgevallen waardoor de perrons zich met lange rijen wachtenden vulden. Bovendien brak een kleine commotie uit toen de wachtende passagiers werd gevraagd naar een ander perron te gaan. Ta Poon is een druk station waar passagiers overstappen van de Purple Line op de Blue Line vice versa.

– De FDA waarschuwt voor een nieuw seksstimulerend middel waarvoor op de social media reclame wordt gemaakt. Het product Girly Sex is nooit onderzocht en ook niet goedgekeurd door de FDA. Het wordt gepresenteerd als medicijn; derhalve kan de importeur vervolgd worden voor de import en verkoop van een ongeregistreerd medicijn.

– Met een druk op een knop, waardoor beton werd gegoten voor de fundering, heeft premier Prayut maandag het officiële startsein gegeven voor de aanleg van twee monorails. Het gaat om de Yellow Line (Lat Phrao-Samrong, 30 km, kosten 52 miljard baht) en de Pink Line (Min Buri-Khae Rai, 34 km). De aanleg is al voor 3 tot 5 procent gevorderd.

– Elektriciteitsbedrijf Egat gaat vanaf begin volgend jaar LNG (liquefied natural gas) importeren. Het overheidsbedrijf kreeg al in december 2016 toestemming voor de diversificatie in het gas segment, maar de startdatum is enkele malen uitgesteld. Begonnen wordt met 1,5 ton per jaar, het gas wordt opgeslagen bij PTT’s ontvangststation op industrieterrein Map Ta Phut (foto). De binnenlandse LPG-markt wordt tot nu toe gedomineerd door PTT Plc, ook een overheidsbedrijf, en bekend van de vele benzinestations langs de snelweg.

– Zo’n honderd huizen in de omgeving van de Vajiralongkorn dam in Kanchanaburi zijn onder water gelopen door het stijgende water in het reservoir. Thans stroomt 100 miljoen kubieke meter per dag het reservoir in en wordt 53 miljoen kubieke meter geloosd. Het staat nu voor 93 procent vol. De uitstroom is vergroot om ruimte te scheppen voor de regen die tot volgende maand wordt verwacht.

– Vanaf december kunnen forenzen in Singapore gebruik maken van een busdienst op oproep, waarbij de bus via een mobiele appp wordt besteld. Twee bedrijven exploiteren de dienst op routes met een laag passagiersaanbod tijdens spitsuren. De algoritme die de twee bedrijven hebben ontwikkeld, hebben tot nu toe aangetoond dat het systeem de beperkte middelen kan optimaliseren. Eén bedrijf exploiteert al zo’n dienst in New York en Chicago en het andere verzorgt een ride-sharing dienst. Voorlopig gaat het om een proef van zes maanden.

– Thailand’s target van zeventien gouden medailles op de Asian Games in Indonesië lijkt in de verste verte niet te worden gehaald, want maandag stond de stand op negen. Verder heeft het team tien zilveren medailles en 33 bronzen gescoord. Zondag 2 september is de laatste dag in Palembang.

Verkrachting: Bangkok Post spreekt met twee tongen

28 augustus – Bangkok Post pretendeert de krant te zijn die je kunt vertrouwen, aldus het motto, maar dat valt zwaar tegen. De krant meldde gisteren dat in juni een Britse backpacker van 19 jaar is verkracht en beroofd op Koh Phangan; de website en ook de Engelse media schrijven daarentegen dat het om Koh Tao ging, het beruchte eiland waar in 2014 twee Britse toeristen zijn vermoord. De vrouw werd gedrogeerd waarna een man zich op het strand Sairee (foto) aan haar vergreep. Naar de verkrachting doet de politie in Surat Thani inmiddels onderzoek.

Politie doet onderzoek naar verkrachting

28 augustus – Veel nieuws vandaag in BP: 16 nieuwsberichten c.q. -verhalen plus de rubriek InBrief met  vijf kortjes. De krant corrigeert de blunder van gisteren (zie het bericht hierboven) en meldt in de openingskop dat de politie onderzoek doet naar de vermeende verkrachting op Koh Tao.

Maar een rectificatie ontbreekt, er kan zelfs geen excuus vanaf; dat doet de krant alleen als een bobo over fouten in een bericht klaagt. En dan gaat het vaak nog om onbeduidende details zoals de functie van die persoon. Nederlandse kranten zijn minder bang voor gezichtsverlies. Vaak hebben ze een rubriek waarin fouten en slordigheden op eigen initiatief worden gecorrigeerd. Dat vergroot de betrouwbaarheid van de krant, is de gedachte.

In het openingsverhaal wordt teruggeblikt op wat gebeurd is. Eigenaresse Pattara van het logement The Hive op Koh Tao, waar de backpackster en vier vrienden verbleven, vertelt haar geadviseerd te hebben aangifte doen van de verkrachting, maar ze zei geen tijd daarvoor te hebben omdat ze snel naar Koh Phangan moest om haar vriend en andere vrienden te ontmoeten voor de Full Moon Party.

De verkrachting op 23 augustus is bekend geworden door een publicatie in de Engelse tabloid The Sun. De krant verhaalt dat de 19-jarige met een pilletje in haar drank werd gedrogeerd, ontkleed, beroofd en ‘subjected to a nightmare sex ordeal’ op het bij buitenlanders populaire vakantie-eiland. Toen ze terugkwam van Koh Phangan en aangifte wilde doen bij de politie van Koh Tao, weigerde die haar aangifte in behandeling te nemen, aldus het Sun-bericht.

De eigenaresse van het logement zegt de vrouw herhaaldelijk te hebben gevraagd aangifte te doen, maar dat deed ze niet omdat ze niet zeker wist of het incident had plaatsgevonden. Pattara had zelfs een ontmoeting met de politie gearrangeerd maar zij en haar vrienden kwamen niet opdagen. Ze had ook de vriend meegenomen naar de politie van Koh Tao om namens zijn vriendin aangifte te doen, maar de politie kon dat niet doen omdat het slachtoffer niet aanwezig was.

Commandant Apichart van de provinciale politie van Surat Thani bracht gisteren met een team van politie, leger en lokale functionarissen een bezoek aan het Sairee Beach. Hij bezocht ook het politiebureau van Koh Phangan waar de vrouw had geprobeerd aangifte te doen van de diefstal van haar mobieltje en 3.000 baht om een bewijsstuk te hebben voor de verzekering. Maar ook die aangifte kon niet behandeling worden genomen omdat de diefstal in een ander rechtsgebied had plaatsgevonden.

Vandaag brengen adjunct-commissaris Surachate van het Tourist Police Bureau en medewerkers van het Office of Forensic Science een bezoek aan het gebied. Minister Weerasak (Toerisme) signaleert dat in de zaak informatie elkaar tegenspreek. ‘De mensen dienen te wachten op de resultaten van het onderzoek.’

Foto: Eigenaresse Pattara van The Hive leidt de politie rond op het Sairee strand.

Rekenkamer: Yingluck’s rijstprogramma schaadde de natie

28 augustus – De president van de Rekenkamer beweert met klem dat het hypotheeksysteem voor rijst van de regering Yingluck het land schade heeft berokkend. Hij reageert op een uitspraak van juridisch adviseur Ruangkrai van voormalig regeringspartij Pheu Thai die erop heeft gewezen dat de nationale financiële verklaring van het Comptroller General’s Department geen melding maakt van verliezen.

Maar dit is strijdig met het vonnis van de afdeling voor politieke ambtsdragers van het hooggerechtshof d.d. 27 september vorig jaar dat meer dan 536,90 miljard baht aan verliezen noemt. Indien deze niet misselijke verliezen zijn geleden, had dit in de verklaring vermeld moeten worden, aldus Ruangkrai.

Zoals bekend nam Yingluck de benen kort voordat het hooggerechtshof haar schuldig achtte aan plichtsverzuim. Ze is al enkele malen met haar grote broer Thaksin (ook voortvluchtig) gesignaleerd.  (Zie verder de pagina Rijst 4 en The Great Escape)

Kort nieuws dinsdag 28 januari

– De Criminal Court heeft gisteren zes personen tot gevangenisstraffen, variërend van acht maanden tot negentien jaar, veroordeeld wegens hun rol in de tewerkstelling van minderjarigen in Victoria’s Secret Massage, een mondaine massagesalon in Huai Khwang (Bangkok). Bij een inval in januari werden daarbij tachtig masseuses aangetroffen, de meesten uit buurlanden en veertien minderjarig.

Uit later onderzoek is gebleken dat twintig ambtenaren, waaronder hoge politieofficieren, betrokken waren bij de zaak oftewel gratis een behandeling kregen. Eerder legden de DSI en Amlo beslag op vermogen ad 100 miljoen baht van de eigenaren en andere betrokkenen.

De beschuldiging van mensenhandel is door de rechtbank afgewezen, reden waarom het OM in beroep gaat.

– De politie doet onderzoek naar beschuldigingen dat een bedrijf, werkzaam voor City Hall, grond heeft gestolen van een bouwplaats voor de verlengde Skytrain lijn op de Rachayothin kruising. Op de plaats waar een tunneltje voor auto’s onder constructie is, zijn grote hoeveelheden aarde opgegraven die op verschillende plaatsen in Bangkok is gedumpt, waaronder privéland. Als de beschuldiging waar is, worden de verantwoordelijken strafrechtelijk en civielrechtelijk vervolgd omdat de grond staatseigendom is.

– Het ministerie van Volksgezondheid heeft een ad-hoc commissie gevormd om een eind te maken aan de meningsverschillen over de verstrekking van medicijnen. Het thans in discussie zijnde wetsvoorstel ter vervanging van de Drug Act van 1967 opent de mogelijkheid dat professionals in de gezondheidszorg, anders dan artsen en apothekers, medicijnen voorschrijven. Over het wetsvoorstel, dat is opgesteld door de FDA en het ministerie, wordt al zeven maanden gedelibereerd. Gisteren woonden vijfhonderd personen een inspraakbijeenkomst bij. Minister Piyasakol (Volksgezondheid) mag de knoop doorhakken. Op de foto protesteren apothekers.

– De Ram Intra woningwijk in Bang Khen (Bangkok) krijgt naar verwachting een face-lift nadat daarmee goede ervaringen zijn opgedaan bij het herstel van flats in Ding Daeng, ook eigendom van de National Housing Authority (NHA). De NHA heeft een renovatieplan gemaakt voor de 40 jaar oude wijk. De Ram Intra flats staan op een terrein van 52 rai en omvatten 812 wooneenheden en winkels, verdeeld over acht gebouwen van vijf verdiepingen en 322 van twee verdiepingen.

De renovatie van de Ding Daeng flats ging niet van een leien dakje omdat bewoners bang waren dat de flats verhuurd zouden gaan worden voor commerciële ontwikkeling. In februari tekende de regering een overeenkomst met de bewoners, waarna het werk kon beginnen.

– De Public Sector Anti-Corruption Commission (PACC) heeft bij een inspectie in de provincie Loei ontdekt dat 2.777 rai bosland ter waarde van 416,5 miljoen baht illegaal is uitgegeven. Ze heeft de NCPO gevraagd actie te ondernemen en het Land Department opdracht te geven de  Nor Sor 3 Kor land rights documenten voor 63 percelen in tambon Pla Ba en Rong Jik in te trekken en hun status als staatseigendom te herstellen. De documenten zijn sinds 1990 verstrekt. Bij 32 van de 63 percelen ontbrak elke documentatie.

– Voormalig regeringspartij Pheu Thai is het gelukt enkele voormalige parlementsleden die van plan waren over te lopen naar de pro-regime Phalang Pracharat partij, terug te winnen. Volgens een bron blijven de meeste voormalige Pheu Thai-parlementariërs in het Noordoosten, een bolwerk van PT, de partij trouw ondanks het sterke gelobby door de Sam Mitr (Three Allies) groep.

– De gemeente Bangkok is [door wie?] gevraagd een openbaar forum te houden over het voorstel het aantal stadsbestuurders te verminderen. Een peiling via haar website heeft geen duidelijke respons opgeleverd. Het voorstel behelst het opheffen van districtsraden en deze te vervangen door civiele commissies als deel van de nationale hervorming van het lokaal bestuur.

Pheu Thai wees begin deze maand het idee af omdat de commissieleden gelecteerd zouden worden in plaats van gekozen. Daardoor zouden ze de problemen van de stedelijke bevolking minder goed begrijpen en weten hoe die op te lossen. Ik laat het hierbij, lijkt me meer een onderwerp voor fijnproevers.

– Het regeringsprogramma Pracharat, een initiatief om alle sectoren van de maatschappij, zowel particuliere als publieke, te laten samenwerken, wordt niet gekort op haar budget. Dit heeft de NLA-commissie besloten die de begroting 2019 onder de loep neemt. De samenwerking heeft tot doel de economie op lokaal niveau te versterken.

De begroting voorziet in uitgaven ten bedrage van 3 biljoen baht. Het meeste geld gaat naar het ministerie van Onderwijs, gevolgd door het ministerie van Defensie, Transport en Binnenlandse Zaken. Alle ministeries zijn door de commissie gekort op hun budget.

– Het verlenen van de Thaise nationaliteit aan kinderen van migranten gaat niet van een leien dakje. Obscure procedures en overlappende overheidsdiensten zijn de belangrijkste obstakels, zo kregen deelnemers aan een seminar gisteren te horen. Een docent rechten van de Thammasat universiteit pleitte voor het opruimen van deze obstakels.

Een ander obstakel is het verkrijgen van een document om te bewijzen dat de persoon in Thailand is geboren wanneer hij/zij langer dan 10 jaar in Thailand heeft gewoond omdat verschillende ministeries zich bezighouden met het verstrekken van geboorteaktes en het toekennen van burgerschap.

– Bij de start van de aanleg van de Yellow en Pink Line (zie Nieuws van de website) heeft premier Prayut er bij overheidsdiensten op aangedrongen infrastructurele projecten niet te laten hinderen door onteigeningsprocessen. Dat dreigt omdat de grondprijzen op bestaande en toekomstige metroroutes de pan uitrijzen.

Op de routes van beide monorails is de grond vijf tot tienmaal zoveel waard geworden, waardoor het onteigenen van grond, eigendom van particulieren, moeilijk wordt, zei de premier. ‘De regering is niet in staat die kosten alleen te dragen.’

– De NLA buigt zich voor het einde van het jaar over het wetsvoorstel Waste from Electrical and Electronic Equipment. De wet verplicht fabrikanten elektronisch afval van hun producten te verzamelen en af te voeren.

Aan het wetsvoorstel is 5 jaar gewerkt. Verschillende versies zijn door het kabinet afgewezen omdat de particuliere sector een intensieve lobby voerde met als argument dat ze niet klaar waren voor de lastenverzwaring. Maar gisteren heeft de NLA whip toegestemd in het voorstel.

Producenten zullen nu centra moeten vormen waar consumenten hun gebruikte en versleten elektronica kwijt kunnen, zoals computers, mobieltjes, airconditioners, televisies en koelkasten.


 

Preview van de Heritage Line

Op vier stations van de elf stations van de verlengde Blue Line, Hua Lamphong-Lak Song, worden de reizigers ondergedompeld in de geschiedenis. Met kunst en architectuur weerspiegelen ze de geschiedenis en culturele wortels van de buurten rond elk station. Lijn en stations zijn thans in aanleg, in september volgend jaar wordt de verlenging in gebruik genomen.

De vier stations zijn Wat Mangkon, Sam Yot, Sanam Chai en Itsaraphap. Ze liggen onder Bangkok’s Old Town, die ook bekend staat als Rattanakosin Island. Begin dit jaar opende de MRTA de stations voor bezichtiging. Sindsdien circuleren foto’s op de social media. Kijk en geniet van deze pareltjes.

Nieuws van de website 27 augustus

• Tegenstanders van het woningbouwproject op Doi Suthep (Chiang Mai) eisen snel herstel van het bos dat moest wijken voor woningen van rechters en juridisch personeel van de Appeals Court Region 5.

• Nida peiling: Prayut doet het goed als premier. Hij heeft de afgelopen vier jaar ‘heel goed’ gepresteerd (22,15 pct) of ‘redelijk goed’ (48,96 procent). Met name het herstel van rust en orde wordt gewaardeerd.

• Suan Dusit Poll: Hogere boetes voor overtreders van verkeersregels zullen weinig invloed hebben op Bangkok’s verkeersinfarct.

• Achtmaal goud voor Thailand bij de Asian Games dankzij de overwinning van sepak takraw spelers op zaterdag en goud voor Thailand’s jet skier. Verder tweemaal zilver voor jet skiers, gemengd dubbelspel tennis en BMX wielrennen.

• Duizenden deelnemers zondag aan tiende mini-marathon van Bangkok Post. Klik hier voor een fotoalbum.

• Man loopt 1.500 km van Trang naar top Inthanon met de as van zijn overleden vrouw. Toen ze nog leefde, had hij haar beloofd dat ze samen de berg zouden beklimmen.

• Kiesraad stelt richtlijnen op voor politieke partijen die tijdens de verkiezingscampagne gebruik maken van de social media.

• Bang Lamung (Chon Buri): Politie arresteert zes mannen met vervalste Koreaanse bankbiljetten ter waarde van 1,57 miljoen baht. Ze liepen tegen de lamp in een undercover operatie.

• De bekende politieke en sociale criticus Somsak is na een beroerte in Parijs opgenomen in het ziekenhuis. Hij kan de rechterkant van zijn lichaam niet bewegen.

• De Vajiralongkorn dam in Kanchanaburi blijft tot 3 september 53 miljoen kubieke meter water per dag lozen. Aanvankelijk was hiervoor 23 tot 27 augustus uitgetrokken, maar een grote hoeveelheid water blijft het stuwmeer instromen.

• Narathiwat: Jongen (14) gedood door verdwaalde kogel, doelwit beschieting gewond

• Op Suvarabhumi is een satelliet terminal in aanbouw. Die moet in 2020 in bedrijf komen zodat de zwaar overbelaste luchthaven weer wat lucht krijgt.

• Zuid-Korea is niet van plan een eind te maken aan de visumvrijstelling voor Thai, een gerucht dat circuleert op de social media, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken. Opheffing zou verband houden met de toestroom van vluchtelingen en illegale immigranten. Sinds 1981 kunnen Thai zonder visum het land in. Naar schatting werken 100.000 Thai illegaal in het land. 65.000 Thai hebben de maximale verblijfsduur van 90 dagen overschreden.

Ex-VS basis ‘geen geheime gevangenis’

27 augustus – Of het waar is, zullen we wel nooit te weten komen, maar het leger ontkent dat de voormalige Amerikaanse legerbasis in Udon Thani een geheime gevangenis van de CIA was, waar gevangenen werden gemarteld om een bekentenis af te dwingen met als meest omstreden methode water-boarding.

Bangkok Post plaatst de ontkenning vandaag prominent als kop boven het openingsverhaal, waarin legerleider Chalermchai aankondigt dat de gerenoveerde basis en het radarstation in Nongsoon zijn ingericht als museum en toeristische attractie. Thans wordt de laatste hand gelegd aan de renovatie, zaterdag gaat het terrein dat voorheen bekend stond als Ramasun Station, open.

Ramasun Station is een van de drie beveiligde inrichtingen in het Noordoosten, waar de omstreden martelmethode vermoedelijk is toegepast. De andere twee zijn het kamp van het 13th Artillery Battalion, 13 km verderop, en Wing 23 van de luchtmacht.

Ramasun Station verwierf in 2003 bekendheid toen vermoed werd dat het onderdak bood aan een geheime gevangenis, die werd geopend na de arrestatie in Ayutthaya van Hambah, de meest gezochte verdachte van terrorisme in de regio. Hij zou onmiddellijk zijn overgedragen aan de VS en werd overgevlogen naar een onbekende locatie om er ondervraagd te worden.

Luitenant-kolonel Ratkrit, commandant van het 1st Battalion van het 3rd Infantry Regiment, dat het toezicht op het Ramasun Station heeft, ontkent alle berichten over het bestaan van zo’n geheime gevangenis. ‘Ik denk dat het komt omdat het terrein verboden is voor outsiders en de lokale bevolking bekend is met het bestaan van een tunnel. Dat kan een gevoel van geheimzinnigheid geven.’ Volgens hem is de 300 meter lange tunnel geen passage, maar wordt die gebruikt voor de opslag van kabels.

Ratkrit die nu vier jaar heeft dienst gedaan als commandant van het bataljon, zegt met verschillende old-timers te hebben gesproken en geen van hen wist iets over geheime activiteiten en met name de detentie en marteling van Hambah. Evenmin heeft hij aanwijzingen gevonden die daarop duiden. Ook heeft hij voormalige GI’s gesproken die de plaats bezochten, van wie niemand iets had gehoord of gezien van detentie in het kamp.

Vijf legerofficieren zijn getraind als gids. Ze gaan de bezoekers rondleiden en informatie geven over het oude Amerikaanse kamp dat slaapzalen omvat, een theater, PX (winkeltje), gymzaal, zwembad, tennisbaan en een legerdepot.

Het kamp werd tijdens de Indo-China oorlog in 1964 gebouwd voor radiocommunicatie en spionage activiteiten. Nadat de VS zich in 1975 had teruggetrokken uit Vietnam werd het aan het leger overgedragen. Het terrein van 800 rai werd destijds voor een bedrag van 400 dollar gekocht van een dorpeling.

De naam is afgeleid van het Thaise volksverhaal over Ramasun, de god van de donder, en Mekkhala, de godin van de bliksem.

Kort nieuws maandag 27 augustus

– Onder de titel ‘Tham Luang Incredible Mission: The Global Agenda’ is in Siam Paragon een tentoonstelling geopend met informatie, foto’s, en uitrusting die gebruikt is bij de redding van de Wild Boars, het voetbalteam dat van 23 juni tot 10 juli vast zat in de verradelijke grot in Chiang Rai die onder water was gelopen.

De 15-jarige leerling Supakorn die toevallig op de tentoonstelling stuitte, zegt onder de indruk te zijn van de beproeving waaraan de jongens en hun coach zijn bloot gesteld geweest. ’Ik ben alleen kort in de replica van de grot geweest en voelde de druk van ingesloten te zijn in de grot. Ik kan me alleen maar een voorstelling maken van hoe ze zich voelden.’

Op de foto kruipt een jongen door de nagebouwde grot.

– De politie in Surat Thani onderzoekt een zaak, gemeld door de Britse Sun, over de verkrachting van een Britse backpacker in juni op Koh Phangan. Ze zegt dat de politie destijds weigerde de zaak in onderzoek te nemen. De vrouw zou gedrogeerd zijn, ontkleed en beroofd van haar mobieltje en geld, waarna ze naar het buureiland Koh Tao vluchtte waar ze de verkrachting meldde.

Gisteren vergaderden de provinciale politie en onderzoekers met kennis van de zaak. RTP hoofdcommissaris Chakthip heeft juridische experts opgedragen onderzoek te doen. De politie op Koh Phangan zegt dat de vrouw bij haar geen aangifte van verkrachting heeft gedaan. Ze wilde alleen dat proces-verhaal werd opgemaakt van de diefstal, zodat ze een bewijsstuk had voor de verzekering.

De politie van Koh Tao die zich pas in augustus over de zaak boog, zegt CCTV-beelden te hebben gecontroleerd, maar die waren niet meer beschikbaar omdat er te veel tijd was verstreken. Bovendien was de vrouw inmiddels al teruggekeerd naar Engeland.

– Teenagers gebruiken steeds vaker een nieuw mengsel van hoestsiroop en tramadol, dat aanzienlijk goedkoper is dan andere drugs. Tramadol is een opiaat dat wordt voorgeschreven als pijnstiller, maar het is niet illegaal. In de rubriek Crime Track schrijft de krant dat de politie vanaf 17 augustus op twintig plaatsen in Bangkok en omstreken invallen heeft gedaan.

Bij één inval zijn vijf verdachten aangehouden en is een grote hoeveelheid tramadol poeder in beslag genomen, alsmede een machine om capsules te vullen met de poeder, gevulde capsules en flessen hoestsiroop.

De Technology Crime Suppression Division van de politie en de FDA kwamen in actie naar aanleiding van klachten van ouders die zeiden dat het gedrag van hun kinderen was veranderd. De kinderen bleken ook regelmatig te hebben gespijbeld en leken zich te isoleren van vrienden en familie.

– Onder de demonstranten van het op de website gemeld protest tegen het woningbouwproject op Doi Suthep in Chiang Mai, zo is later gebleken, bevond zich een lokale roodhemdleider.

Commandant Wijak van de Third Army Region maakt zich zorgen dat zijn aanwezigheid de protestbeweging geen goed zal doen.

De demonstranten eisen dat de woningen, die gebouwd zijn voor rechters en juridisch personeel van het Hof van Beroep, gesloopt worden en dat het gebied herbebost wordt. Wijak zegt dat de eisen in behandeling zijn maar snelle actie is niet mogelijk omdat juridische stappen moeten worden gezet. ‘De gebouwen staan op bosland dat eigendom is van de staat. Het is niet waarschijnlijk dat ze onmiddellijk gesloopt kunnen worden.’

Volgens hem zijn de veertig woningen nog onbewoond; wel hebben middenkader en lagere functionarissen negen appartementen betrokken maar voor hen is op dit moment geen vervangende woonruimte.

– De krant trekt vandaag vrij veel ruimte uit voor de mini-marathon van Bangkok Post die al gemeld werd op de website. Zes foto’s brengen het evenement in beeld waarvan de opbrengst wordt besteed aan een goed doel.

– De Crime Suppression commando-eenheid heeft er een taak bij: de bescherming van de koning en de konklijke familie. De eenheid dient direct te rapporteren aan het Central Investigation Bureau. Over een of twee weken buigt het kabinet zich over het voorstel van de Police Commission.

De nieuwe eenheid krijgt een omvang van duizend agenten die worden gerekruteerd uit het Border Patrol Police Bureau aangevuld met agenten die recent hun opleiding hebben afgerond. Elke twee jaar wordt de samenstelling gewijzigd. Behalve bescherming van het Koninklijk Huis gaat de nieuwe divisie ook functioneren als SWAT (special weapons and tactics) eenheid analoog aan de SWAT-eenheid van de Amerikaanse FBI.

– Een lokale gemeenschap in Khong Chai (Kalasin) die bekend staat vanwege de recycling van elektronisch afval wuift de zorgen weg voor de gezondheid van omwonenden en het milieu wanneer er na een lange vertraging een verbrandingsoven wordt gebouwd. Een lid van de TAO Khok Sa-art (gemeentebestuur) zegt dat het sorteren van het afval en het ontmantelen van elektronische uitrusting voor de bewoners een belangrijke inkomstenbron is. Maar de bedrijfstak wordt gehinderd door de (illegale?) import van plastic en elektronisch afval uit het buitenland.


 

Nieuws van de website 26 augustus

• De Japanse stad Tamura gaat samenwerken met Pongpha (Chiang Rai) om de Tham Luang grot in Chiang Rai te ontwikkelen tot een nieuwe attractie met betere veiligheidsvoorzieningen. Woensdag is de samenwerking beklonken; details worden later besproken. Tamura heeft twee beroemde grotten: Abukuma en Irimizu. Die trokken 300.000 bezoekers per jaar, maar na de Fukushima tsunami en de kernramp in 2011 is dat aantal gedaald naar 200.000.
• In Vietnam zijn zestien Thais en twee Taiwanezen aangehouden, die lid waren van een door Taiwanezen geleide bende van telefoonoplichters. Ze hebben in twee maanden een schade van 50 miljoen baht berokkend.
• Grote hoeveelheden methamphetamine en crystal meth stromen dit jaar het land in, daar producenten hun productie hebben verdrievoudigd als reactie op de toegenomen hoeveelheid onderschepte drugs. Sinds 2013`werken zes Mekonglanden samen bij de bestrijding van de drugssmokkel. De afgelopen drie jaar is 1,1 miljoen kilo drugs in beslag genomen in Thailand.
• Een hotelschoonmaakster in Pattaya is aangehouden omdat ze kostbaarheden ter waarde van 500.000 baht uit de kamer van een Amerikaanse toerist had gestolen.
• Op Sanam Luang is een kanon opgegraven dat vermoedelijk 200 jaar oud is. Medewerkers van het Fine Arts Department denken dat het dateert uit de tijd toen koning Rama II aan het bewind was (1809-1824). Drie jaar geleden werden er al eens antieke kanonnen gevonden. Sanam Luang was destijds een wapenopslagplaats.
• Het Thaise voetbalteam is al in de eerste ronde van de Asian Games in Indonesië uitgeschakeld. Volgende week ontmoet voorzitter Somyot van de Football Association of Thailand de teamcoach en het technisch hoofd. Verwacht dat hij een hartig woordje met hen spreekt. Het team is inmiddels teruggekeerd in Thailand. Somyot heeft de Thaise fans zijn excuses aangeboden.

Vice-premier Somkid in gesprek met Wang Yong

Regering maakt Chinese investeerders het hof

26 augustus – Bangkok Post opent vandaag met een nogal ingewikkeld economisch onderwerp dat het best kan worden toegelicht aan de hand van graphics. De krant kopt Govt courts Chinese cash. Eenvoudig gesteld komt het erop neer dat de regering met de ontwikkeling van infrastructuur, zoals de aanleg van de luchthaven HSL, en diensten haar pogingen opvoert Chinese investeerders aan te trekken om aan te sluiten bij China’s Belt and Road initiative (zie de graphic How it unwinds).

Het Thaise vlaggenschip is de Eastern Economic Corridor (EEC). Kanit Sangsubhan, secretaris-generaal van het EEC-kantoor, zegt: ‘Thailand vertrouwt erop dat onze corridor verbonden kan worden met andere landen in Zuidoost-Azië via de CLMV-landen (Cambodja, Laos, Myanmar, Vietnam) terwijl tegelijkertijd China zijn handel en investeringen in de regio kan uitbreiden.’ Zie onderstaande graphic.

Thailand en China zijn het eens over zeventien Memorandums of Understanding, waarvan vrijdag vijf zijn getekend door vice-premier Somkid, aka de economische tsaar van het kabinet, die Wang Yong, lid van China’s Raad van State, en Chinese investeerders begeleidde op een bezoek aan de luchthaven U-Tapao, de zeehaven Laem Chabang (Chon Buri) en twee industrieterreinen: Amata City Industrial Estate en WHA Industrial Estate in Rayong.

Voor de aanleg van de luchthaven-HSL, een verbinding tussen de luchthavens Don Mueang, Suvarnabhumi en U-Tapao, hebben zich 31 bedrijven uit Thailand, China, Japan en Zuid-Korea opgegeven. De regering verwacht de winnende bieder dit jaar bekend te kunnen maken. Verder in de pijplijn: de uitbreiding van de luchthaven U-Tapao (kosten 200 miljard baht) en de zeehaven Map Ta Phut. Het programma van eisen daarvoor is in de maak. U-Tapao krijgt een tweede startbaan en een derde terminal. Naar verwachting kan de luchthaven de komende 20 jaar 60 miljoen passagiers bedienen.

Critici vertrouwen Thai Nyom niet

26 augustus – Inclusief het openingsverhaal bevat BP vandaag zes artikelen, waarvan één een achtergrondverhaal, en de rubriek Newsbites met vijf kortjes. Het achtergrondverhaal gaat over het Thai Niyom Yangyuen (sustainable Thainess) programma, zeg maar een zak geld van 100 miljard baht, geld dat verspreid wordt onder dorpen voor de ontwikkeling van projecten die tot doel hebben het inkomen van Thai onder de armoedegrens op te krikken.

Critici zeggen dat het programma door de regering gebruikt wordt om politieke punten te scoren, waardoor premier Prayut na de verkiezingen kan terugkeren als premier. Thailand’s twee grootste partijen, Democraten en Pheu Thai, zeggen dat de campagne weinig gevolgen heeft voor hun kiezersbasis.

Het programma is in februari gelanceerd. Premier Prayut heeft opdracht gegeven het geld uiterlijk volgende maand te besteden. In het programma werken overheidsdiensten en lokale wetenschappers samen aan de hand van doelen die in het 20-jaren strategieplan zijn gesteld. De campagne beoogt verbetering van het inkomen van de 11,4 miljoen laagst betaalden met een zogeheten welfare card, waarvoor een budget van 21,07 miljard beschikbaar is. Als tweede hervorming van de agrarische sector met een budget van 24,3 miljard baht en als derde de ontwikkeling van lokale economieën. Hiervoor ontvangen dorpen elk 200.000 baht.

Het geld wordt gestort op de bankrekening van dorpscommissies die toezien op de besteding. Projectvoorstellen dienen ter goedkeuring te worden voorgelegd aan het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dorpen die de 200.000 baht efficiënt besteden, krijgen een extraatje van maximaal 300.000 baht. Voorts is nog een bedrag van 9,3 miljard baht uitgetrokken voor de ontwikkeling van lokaal toerisme.

FDA roept nog meer valsartan terug

26 augustus – De Food and Drug Administration (FDA) heeft haar terugroepactie van valsartan uitgebreid, een medicijn dat gebruikt wordt om de bloeddruk te beheersen en hartfalen te voorkomen. Het medicijn wordt teruggeroepen omdat gebleken is dat het een onzuiverheid bevat. De laatste terugroepactie heeft betrekking op partijen valsartan waarin ingrediënten van Hetero Labs Limited uit India zijn verwerkt. Ze bevatten hoge niveaus aan N-nitrosodimethylamine (NDMA), een stof die een potentieel kankerrisico vormt.

FDA adjunct secretaris-generaal Surachoke zegt dat de terugroepactie betrekking heeft op drie farmaceutische bedrijven: twee die het medicijn importeren en verspreiden, en een dat de drugs in licentie produceert waarbij ingrediënten van het Indiase bedrijf worden gebruikt. De importeurs dienen uiterlijk eind deze maand details van de verkoop sinds 2015 aan de FDA te overleggen. De Thaise fabrikant moet het medicijn binnen 15 dagen terugroepen.

Vorige maand riep de FDA al vijf valsartan merken terug met ingrediënten van Zhejiang Huahai Pharmaceuticals uit China. Die bleken ook NDMA te bevatten. De uitgebreide terugroepactie heeft geen gevolgen voor patiënten want er zijn voldoende andere valsartan producten beschikbaar. (Zie ook de pagina Gezondheidszorg)

Waterafvoer in Laos beïnvloedt overstromingen in Noordoosten

26 augustus – Thailand heeft van een bron bij de Mekong River Commission het advies gekregen de waterafvoer van de Nam Ngum en Nam Theun dam in Laos nauwkeurig te volgen, want dat is belangrijk voor de beheersing van overstromingen in het Noordoosten, met name in Nakhon Phanom en Mukdahan. De bron zegt dat het waterpeil van de Mekong gestegen is doordat beide dammen meer water lozen. Naar verwachting bereikt het waterpeil van de Mekong vandaag een hoogtepunt met 12,54 meter.

De provinciale gouverneur van Nakhon Phanom heeft gisteren vertegenwoordigers van dertig particuliere en overheidsorganisaties uitgenodigd voor overleg over het rampenplan van de provincie. Ze vergaderen dagelijks met de provincie tot het eind van de overstromingen, waardoor grote gebieden aan akkers en vele huizen onder water zijn gelopen.

Thans worden drie provincies geteisterd door overstromingen: Bung Kan, Nakhon Phanom en Phetchaburi. Zeventien districten hebben daar te maken met ernstige overstromingen. In totaal zijn 38.875 personen in 13.227 huishoudens gedupeerd. Veel provincies kampen met overstromingen veroorzaakt door de tropische storm Bebinca. De situatie in Phetchaburi is volgens de provinciale autoriteiten verbeterd. Veel ondergelopen wegen zijn spoedig weer droog.

Het Office of Natural Water Resources heeft gisteren negentien provincies in het Noorden, Noordoosten, Oosten en Zuiden gewaarschuwd voor nieuwe overstromingen daar waterreservoirs vol zijn. Twee grote reservoirs in Phetchaburi en Sakhon Nakhon zijn aan het overstromen en 32 andere staan voor 80 tot 100 procent vol.

Kort nieuws zondag 26 augustus

– Directeur Nikorn van de Chartthaipattana partij verwacht dat de regering het verbod op politieke activiteiten niet volledig zal opheffen totdat begin volgend jaar een KB van kracht is waarbij de verkiezingsdatum wordt vastgesteld. Polici waaronder van Pheu Thai hebben om een totale opheffing gevraagd, maar de NCPO heeft volgens hem redenen van praktische en strategische aard dat niet te doen. (Zie ook de pagina Verkiezingsnieuws 2)

– De Finse minister van Buitenlandse Zaken Tino Soini verheugt zich op nauwere samenwerking met Thailand nu beide landen voorbereidingen treffen voor het voorzitterschap van respectievelijk de EU en Asean. Donderdag sprak Soini in Helsinki met minister Don (Buitenlandse Zaken). Hij zei uit te kijken naar verdere vooruitgang in de bilaterale relaties op het gebied van economie en ontwikkeling.


 

Nieuws van de website 25 augustus

• Met deze scherpe punten heeft de eigenaar van een particuliere markt in Khon Kaen de toegang tot de markt onmogelijk gemaakt. De vrouw had genoeg van alle overtredingen van het inrijverbod. De maatregel heeft veel kritiek opgeroepen.

• Het rijbewijs van de vrouw die op de luchthaven van Chiang Mai op een bewaker is ingereden, omdat hij een wielklem op haar wagen had gezet, is voor de rest van haar leven ingetrokken. De vrouw lijdt aan een psychische aandoening.

• China laat er geen gras over groeien om de verdere verspreiding van de varkenspest tegen te gaan. Donderdag brak de varkenspest voor de vierde keer uit en zijn 1.300 varkens geruimd. Tot nu toe zijn 25.000 varkens geruimd. Gezocht wordt naar de bron van het virus dat drie weken geleden voor het eerst toesloeg.

• Future Forward partijleider Thanathorn en twee bestuursleden die zich vrijdag bij de TSCD moesten melden, hebben via hun advocaat om uitstel tot volgende maand gevraagd (en gekregen) omdat ze kort tevoren waren opgeroepen en andere verplichtingen op deze dag hadden. De drie worden beschuldigd van overtreding van de draconische Computer Crime Act wegens uitspraken op Facebook.

• De strenge straffen voor bestuurders die geen rijbewijs hebben, zijn noodzakelijk omdat veel dodelijke verkeersongelukken worden veroorzaakt door jonge motorrijders. Met dit argument heeft de politie zich vrijdag op een persconferentie verweerd tegen de kritiek. In het uiterst geval kan de boete oplopen tot 50.000 baht of een gevangenisstraf van drie maanden.

• De sluiting van dierentuin Dusit is een maand uitgesteld naar eind september. Sinds de sluiting bekend is gemaakt, wordt de 80-jarige dierentuin overstroomd door bezoekers. Met de aanleg van de nieuwe dierentuin in Pathum Thani is nog niet begonnen. Daar krijgen de dieren meer ruimte. De aanleg duurt drie jaar. In de tussentijd logeren de dieren in andere dierentuinen.

• Roodhemdleider Arisman is op een borgtocht van 5 miljoen baht vrijgelaten. Hij wordt beschuldigd van omkoping bij een bouwproject van huizen voor arme mensen in 2005 en 2006. Ook drie bedrijven en een leidinggevende staan daarvoor terecht, alsmede de toenmalige minister van Sociale Zaken in de regering Thaksin en acht anderen.

• Rattanawan Wamalun heeft bij de gewichtheffers Thailand’s vijfde medaille in de wacht gesleept op de Asian Games in Indonesië. In de 63 kilo categorie voor vrouwen eindigde ze als derde.

Land Transport Department krabbelt terug

25 augustus – Wordt er wel eens nagedacht in de burelen van de overheid? Want het is niet de eerste keer dat een of ander maf plan wordt aankondigd en na protesten van de bevolking schielijk wordt ingetrokken of veranderd.

Ook nu weer: het plannetje van het Land Transport Department (LTD) om de boete voor het rijden zonder rijbewijs sterk te verhogen – tot een maximum van 50.000 baht of drie jaar gevangenisstraf – heeft zoveel protesten opgeroepen op de social media dat het LTD het voorstel nog eens gaat bekijken. LTD adjunct directeur-generaal Kamol heeft dat gisteren aangekondigd op een persconferentie. Ook de Royal Thai Police en verkeersveiligheids experts waren daarbij aanwezig.

Kamol: ‘De LTD verzamelt momenteel feedback van de bevolking over de voorgestelde veranderingen om die ter overweging aan de NLA voor te leggen. We zullen verschillende punten die naar voren zijn gebracht, heroverwegen zoals of de boetes te hoog zijn.’

Kamol benadrukte echter dat de plannen niet van tafel zijn; ze hebben tot doel de verkeersveiligheid te vergroten en onverantwoordelijk rijden te ontmoedigen. Volgens hem is de huidige verkeerswetgeving verouderd en zijn de boetes voor overtredingen van de verkeersregels te laag om effectief  af te schrikken. Verder zei hij dat het uiteindelijk aan de rechter is om de maximumboete van 50.000 baht op te leggen.

De gisteren aanwezige veiligheidsexperts reageerden over het algemeen positief op de plannen van het LTD. Secretaris-generaal Thanapong van de Road Safety Policy Foundation zei: ‘Dit is een stap in de goede richting. Bestuurders dienen te beseffen hoe belangrijk een rijbewijs is. In de eerste plaats dienen die moeilijk te verkrijgen zijn.’

Hij vertelde dat de stichting 1.200 kinderen in twaalf ziekenhuizen heeft ondervraagd die betrokken waren bij een ongeluk met een motorfiets. De gemiddelde leeftijd waarop ze begonnen te rijden, was negen jaar. ‘Met dergelijke boetes zullen de ouders op zijn minst niet staan te trappelen om hun kinderen op zo’n jonge leeftijd toe te staan op de motorfiets te stappen.’

Onrust mogelijk wanneer politieke ban wordt versoepeld

25 augustus – Het wordt vervelend, maar weer opent Bangkok Post vandaag met een artikel over de verkiezingen, alhoewel met een andere invalshoek. De krant kopt  Unrest on cards if political ban eased (Onrust waarschijnlijk wanneer het verbod op politieke activiteiten wordt verzacht). Het leger gaat volgende maand strenge veiligheidsmaatregelen in Bangkok nemen om ongeregeldheden te voorkomen.

Legercommandant Chalermchai verwacht dat de NCPO (junta) waarschijnlijk in september het verbod gedeeltelijk zal opheffen zodat politieke groepen en partijen zich op de politiek kunnen storten. Tijdens een bezoek aan het Air Defence Command van het leger in Don Muang (Bangkok) zei hij dat de NCPO rond de klok stand-by dient te zijn.

‘De Air Defence Command is een militaire eenheid dichtbij het stadscentrum, waardoor het een kwetsbare plek is. Van alles kan daar elk tijdstip gebeuren, dus moeten we de hele tijd klaar staan.’

Premier Prayut maakte gisteren bekend dat de NCPO dinsdag vergadert over de versoepeling. Details zullen later door vice-premier Wissanu bekend worden gemaakt. Prayut heeft het juridisch team van de regering opgedragen na te gaan welke problemen zowel de politieke ban als de organieke wet op politieke partijen kunnen opleveren zodat de NCPO deze tijdens haar vergadering kan oplossen.

‘Wanneer problemen opdoemen die verband houden met de verkiezingen ligt dat niet aan de desbetreffende wetten, want die zijn bedoeld voor politieke hervormingen’, aldus Prayut, ook nu weer grootmeester in raadselachtige uitspraken.

De rest van het artikel sla ik over, want dat bestaat uit oud nieuws en quotes van lieden die zo nodig een duit in het zakje moeten doen, maar die niets nieuws toevoegen. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

BP krijgt nieuwe weekendbijlage

Een krant moet zich zo nu en dan vernieuwen; immers stilstand is achteruitgang. Daarom worden de zaterdagbijlage Muse van Bangkok Post en de zondagbijlage Brunch vanaf morgen gecombineerd in een nieuwe bijlage, getiteld B. Magazine. Onderwerpen zijn lifestyle, beroemdheden, reizen, mode en weekend activiteiten. Verder bevat het blad columns.

Kort nieuws zaterdag 25 augustus

– Thailand en China hebben gisteren vijf Memorandums of Understanding getekend over de Eastern Economic Corridor. De ondertekening werd bijgewoond door premier Prayut en vice-premier Somid, aka de economische tsaar van het kabinet.

‘De regering is vol vertrouwen dat Thailand en China zullen profiteren van de strategische samenwerking in Zuidoost-Azië. Ze verwacht dat de waarde van de handel en investeringen tussen de twee landen in 2021 meer dan 140 miljard dollar zullen bedragen’, aldus Somkid. ‘We verwelkomen Chinese investeerders en menen dat Thailand de poort kan zijn naar andere Zuidoost-Aziatische markten waar China zijn investeringen in de regio kan uitbreiden.’

– De Thaise media zijn pissig dat de regering toestemming heeft verleend voor het interviewen van de Wild Boars, het voetbalteam dat in juli is gered uit een grot in Chiang Mai. De jongens en hun coach zijn geïnterviewd door James Longman van ABC en daarna door NBC en CNN. De Thaise media verwijten de regering buitenlandse media beter dan hen te behandelen.

De meest uitgesproken criticus is Channel 3 news anchor Thanapee. Zij verwijt de regering in een bericht op Facebook inconsistent te zijn met haar beleid de jongens uit de media te houden. Directeur-generaal Boonruang van het Department of Mental Health zei direct nadat het team was gered dat interviews de geestelijke gezondheid op de lange termijn zouden kunnen schaden. Hij pleitte ervoor de jongens twee maanden met rust te laten.

– Tragisch! De 9-jarige jongen die tijdens zijn inwijding als noviet in de zomervakantie zwaar is gestraft door zijn mentor, een oudere monnik, is donderdag na een coma overleden. De ouders gaan juridische actie nemen tegen de voormalige monnik, die gevangen is gezet nadat hij uit de monnikenorde was verwijderd. De politie verzwaart de beschuldiging tegen hem. Bij de ‘straf’ op 18 augustus werd zijn hoofd verwond, hij liep interne bloedingen op, ernstige kneuzingen en een gebroken arm.

– Bij een benzinestation in Prawet (Bangkok) is een man aangehouden, die had geprobeerd zich van het leven te beroven. Naast hem lag het lichaam van zijn zoontje van 5 jaar, wiens nek was doorgesneden met een glasscherf. De man was dronken en leek gedesoriënteerd. Toen hij naar het ziekenhuis werd gebracht, bleef hij constant mompelen. Zijn toestand is kritiek omdat hij veel bloed heeft verloren.

– De autoriteiten in Phetchaburi maken gebruik van het lage getijde om de grote hoeveelheid run-off in de Phetchaburi rivier af te voeren naar de Golf van Thailand. Delen van drie districten in de provincie zijn onder water gelopen nadat water uit het Kaeng Krachan en Petch reservoir was geloosd. Het RID heeft waterpompen ingezet en met zandzakken dijkjes aangelegd om nieuwe overstromingen te voorkomen. RID-hoofd Thonplew verwacht dat de overstromingen langs de rivier binnen vijf dagen zullen afnemen.

– Architect Duangrit Bunnag, die de tweede terminal van Suvarnabhumi heeft ontworpen, ontkent het werk van een Japanse architect te hebben geplagieerd. ‘Degenen die mijn werk volgen, weten dat ik een soortgelijk beeld in mijn vorige ontwerpen creërde, zoals voor een hotel in Sri Lanka.’ Volgens Thaise internetgebruikers lijkt het ontwerp van Duangrit sterk op het Yusuhara Wooden Bridge Museum in het zuiden van Japan.

De bouw van de nieuwe terminal kost 35 miljard, de ontwerpkosten bedragen 329 miljoen baht. De bouw begint volgend jaar, in 2021 of 2022 wordt de terminal in gebruik genomen.

– Universitaire cursussen die voornamelijk werkloze graduates afleveren of die zich concentreren op vaardigheden die niet overeenkomen met het 20-jaren strategieplan of het Thailand 4.0-beleid, gaan gekort worden op hun financiering wanneer het nieuwe ministerie van Tertiary Education, Research and Innovation is gevormd. Dit heeft staatscretaris Udom (Onderwijs) bekend gemaakt.

Sociale wetenschappen en openbare gezondheidszorg zijn het kind van de rekening. Universiteiten leveren elk jaar 10.000 graduates openbare gezondheidszorg af, van wie velen nog steeds werkloos zijn, zegt hij. ‘Hetzelfde geldt voor sociale wetenschappen.’

– De Thai Constitution Protection Association dringt er bij de NCPO op aan artikel 44 in te zetten om officieren van het 3rd infantry Batallion te straffen nadat een dienstplichtige tijdens een disciplinaire sessie gewond raakte en in coma raakte. De soldaat (22) is dinsdagavond opgenomen in het ziekenhuis. Zijn familie was verteld dat hij een hartaanval had gehad, maar ze kwam er later achter dat zijn conditie het gevolg kan zijn geweest van de straf. Hij zou ook hersenbeschadiging hebben opgelopen, aldus een online bericht van een familielid.

Dat er hardhandig gestraft wordt in het leger, is algemeen bekend. In het verleden zijn daarbij dienstplichtingen om het leven gekomen. (Zie de pagina Martelingen in de kazerne)

– Vertegenwoordigers van vijf civiele organisaties hebben de Ombudsman gevraagd de RTP onder druk te zetten haar plan in te trekken om dit jaar alleen aanvragen van mannen voor onderzoekstaken in behandeling te nemen. Ze zeggen dat de rechten van vrouwen daardoor worden gedupeerd.

– De provinciale rechtbank van Pattani heeft de zaak tegen de vrouwen die gearresteerd zijn omdat ze als vrijwilliger les gaven in een klooster in Pattani geseponeerd, maar ze worden wel uitgewezen hetgeen betekent dat ze twee jaar Thailand niet in mogen. De Human Rights and Development Foundation die de vrouwen verdedigde, gaat niet in beroep want dan zou hun detentie nog langer duren.


 

Panipak schittert, Sukanya stelt teleur

24 augustus – Vandaag begin ik maar eens met de opening van de sportpagina (11), die trots meldt dat Panipak Wongpattanakit op de Asian Games in Indonesië bij taekwondo goud in de wacht heeft gesleept in de categorie vrouwen 49 kilo. Dankzij haar overwinning is Thailand verder opgeschoven op de medal tally en staat nu op de zesde plaats.

De triomf van Panipak was een opsteker voor het Thaise contingent, schrijft de krant, omdat bij gewichtheffen Sukanya Srisurat teleurstelde – onverwacht, want op de Olympische Spelen in 2016 scoorde ze goud.

Dit keer kwam ze niet verder dan zilver, hoewel dat toch ook een mooie plaats is, dunkt me. Zoals het gezegde luidt: Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd en zo klein is zilver nu ook weer niet.

Op de foto viert Panipak haar overwinning samen met haar coach.

Weer geneuzel over verkiezingen en politieke ban

24 augustus – Bangkok Post bevat vandaag 14 nieuwsberichten en -verhalen en de rubriek InBrief met vijf korte berichten. Het wordt vervelend – althans voor mij, misschien niet voor de lezers van BP – maar de krant besteedt weer ruime aandacht aan de polletiek.

De opening meldt dat premier Prayut artikel 44 van de interim-grondwet (in de nieuwe grondwet overgenomen) uit de kast haalt om het verbod op politieke activiteiten deels op te heffen, zodat de politieke partijen hun activiteiten kunnen hervatten. Dit maakte vice-premier Wissanu gisteren bekend: een beslissing volgt ‘spoedig’.

Prayut zelf zei dinsdag dat hij enkele kwesties zal ‘unlock’ en volgende maand gesprekken gaat beginnen met partijen. De politieke activiteiten die toegestaan gaan worden, zijn ledenvergaderingen om bestuursleden te kiezen en partijleden te werven, het houden van primaries om kandidaat-parlementsleden te kiezen en een kwestie te bespreken die verband houdt met het vaststellen van nieuwe grenzen voor de kiesdistricten.

Campagne voeren is nog niet toegestaan, zegt Wissanu. Daar mag pas mee begonnen worden nadat het KB is verschenen met de verkiezingsdatum. De Kiesraad heeft 24 februari als verkiezingsdatum vastgesteld, maar dat besluit kan altijd door de NCPO terzijde worden geschoven. Eerder is niet waarschijnlijk, aldus Prayut dinsdag na de mobiele kabinetsvergadering in Chumphon.

Voormalig regeringspartij Pheu Thai pleitte gisteren voor een totale opheffing van het verbod op politieke activiteiten. Zo blijft het verbod op politieke bijeenkomsten van vijf personen en meer voorlopig van kracht. Pheu Thai zegt dat partijen tijd nodig hebben om hun beleid vast te stellen, aan de bevolking voor te leggen en meningen te verzamelen over wat de bevolking van de verkiezingen verwacht. Ze dringt er bij de NCPO op aan alle politieke groepen gelijke kansen te geven en met name de Sam Mitr groep niet voor te trekken die Prayut wil steunen bij zijn terugkeer als premier na de verkiezingen. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Monorail plan voor herziening naar kabinet

24 augustus – De krant noemt het een controversieel project: de aanleg van de MRT Brown Line, een monorail verbinding tussen Khae Rai in Nonthaburi en Lam Sali. Bewoners en publieke instellingen langs de route hebben bezwaren omdat de lijn voor meer luchtverontreiniging zorgt in Khae Rai, wat ik mij nauwelijks kan voorstellen bij een elektrisch voortgedreven monorail.

Er is verder nog gedoe over de route, reden waarom het Office of Transport and Traffic Policy and Planning (OTP) de hete aardappel doorschuift naar het kabinet, naar verwachting in oktober. Dat mag de knoop doorhakken.

De MRT Brown Line krijgt een lengte van 22,1 km, 20 stations en zal een verbinding vormen met zeven andere routes, waaronder de Purple, Orange en Red Line. De kosten bedragen 20 miljard baht.

Gisteren vond de laatste openbare hoorzitting plaats. Er werd zware kritiek geuit op het project. Met name zouden de studieresultaten van het OTP geen helderheid scheppen. Een zakenman zei dat enkele bedragen die zijn genoemd voor het onteigenen van grond erg hoog zijn en aanvankelijk niet waren gepubliceerd. ‘Ik kwam er pas achter dankzij de media.’

Kort nieuws vrijdag 24 augustus

– De Democratische partij verzet zich tegen het plan van het Land Transport Department om de boetes voor het rijden zonder of met ingetrokken rijbewijs sterk te verhogen. Het plan dat beoogt de verkeersveiligheid te vergroten, is momenteel in discussie bij de NLA. De boete kan in het ergste geval oplopen tot 50.000 baht met als extraatje een gevangenisstraf van drie maanden.

Woordvoerder Rames van de Democraten vindt de onderbouwing van de maatregel zwak. Bewezen zal nog moeten worden dat verkeersongelukken het gevolg zijn van het ontbreken van het rijbewijs. Of zijn ze te wijten aan gebrek aan discipline van verkeersdeelnemers? Hij zegt dat de maatregel corrupte agenten kan bewegen om een financieel slaatje te slaan uit de maatregel. Het zou beter zijn een verkeersrechtbank te vormen, zodat rechters per geval een passende straf kunnen geven.

– De Ratchadamnoen Avenue Nok in Bangkok lijkt de meest geschikte plek om een ondergrondse parkeergarage te bouwen, aldus het Office of Transport and Traffic Policy and Planning. Met name het gebied onder het VN-gebouw is daarvoor de beste plaats met ruimte voor duizend auto’s en bussen. Aan uitbreiding van het aantal parkeerplaatsen bestaat grote behoefte, want de laan telt  veel overheidsgebouwen en toeristische attracties.

– Voor het eerst in 16 jaar zijn de twee spillways (overlopen) van het Vajiralongkorn stuwmeer in Thong Pha Phum (Kanchanaburi) geopend om het reservoir op een beheersbaar niveau te houden. De reguliere uitstroom (links op de foto) is verhoogd van 43 miljoen kubieke meter naar 53 miljoen per dag.

In de afgelopen 24 uur bedroeg de instroom 50,1 miljoen kubieke meter water, waardoor het reservoir voor 91 procent van zijn beheersbare capaciteit vol staat. Het Chalerm Phrakiat Rama IX openbaar park, 5 kilometer stroomafwaarts op de rivier Kwai Noi, ondervindt als eerste de gevolgen van de openstelling. Het waterpeil van de rivier staat al tien dagen 30 centimeter boven haar oevers. Naar verwachting zal het nog met een meter stijgen. Hoteliers langs de rivier hebben hun bezittingen al in veiligheid gebracht.

Het bericht bevat nog meer overstromingsnieuws, maar dat mag u zelf lezen. Klik hier.

– Migranten zijn nog steeds laks met het aangeven van geboortes. Van driekwart van de baby’s die worden geboren, wordt geen aangifte gedaan met als gevolg dat hun toegang tot het basisonderwijs en gezondheidszorg wordt gehinderd, zegt de World Vision Foundation of Thailand.

De belangrijkste reden is dat de moeders of verzorgers niet weten dat ze de geboorteakte van het ziekenhuis moeten registreren bij het districtskantoor. Volgens een recent onderzoek van de WVFT is 32 procent niet op de hoogte van de procedure en weet 25,3 procent niet waar ze moeten zijn. 10,1 procent beheerst de Thaise taal niet en 7,3 procent noemt transportproblemen om enkele percentages te noemen.

Om het welzijn van migrantenkinderen te verbeteren is de WVFT in drie provincies met het hoogste aantal migranten het project Empowering Civil Sociery Organisations for the Protection of Migrant Children  begonnen.

– Er gaan meer koppen rollen bij Wat Saket in verband met de verduistering van gelden uit het tempelfonds van het National Office of Buddhism (NOB), dat bestemd is voor reparaties, renovaties en godsdienstonderwijs. Twee voormalige assistent-abts en een leek zijn door het OM in staat van beschuldiging gesteld voor verduistering van 10 miljoen baht uit een budget van 72 miljoen baht van het NOB. (Zie verder de pagina Corruptie 5 voor voorgaande berichten over de tempelaffaire)

– De moeder van een 7-jarige jongen die zegt dat haar zoon door een hoge legerofficier is misbruikt, heeft aangifte gedaan bij de CSD. Ze eist dat hij vervolgd wordt en er niet vanaf komt met een schrobbering. De moeder en haar tweeling wonen op het terrein van het leger in Trang.

– Drie hoge politieofficieren in Chaiyaphum zijn naar een inactieve post overgeplaatst. Ze lieten na een eind te maken aan seksuele dienstverlening in een karaokebar [lees: bordeel] door minderjarigen. De uitbater zegt dat hij de politie elke maand geld moest toeschuiven om met rust gelaten te worden.

– Thailand en Laos hebben een Memorandum  of Understanding gesloten om de drukke haven van Chiang Saen (Chiang Rai) te verbinden met de haven van Muang Mom aan de overzijde van de Mekong. Doel is de handel tussen beide landen, Myanmar en zuidelijk China te bevorderen. Het MoU loopt vooruit op de vorming van de Chiang Saen special economic zone. Dat moet een logistiek en toeristisch knooppunt worden.

– De bevolking dient niet de andere kant op te kijken bij huiselijk geweld, was de boodschap gisteren op een seminar van de Women and Men Progressive Movement Foundation. Sprekers deden een beroep op getuigen om tussenbeide te komen om dodelijke slachtoffers te voorkomen.

Stichtingslid Angkhana zei dat in 95 procent van de dodelijke incidenten voorbijgangers geen hulp boden. In de overige 5 procent probeerden familieleden te bemiddelen. In de eerste zeven maanden van dit jaar bedroeg het aantal doden meer dan in 2014 en 2015.

– De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas heeft er vertrouwen in dat Thailand terugkeert naar democratie en begin volgend jaar verkiezingen houdt. Dat zal de welvaart ten goede komen. Hij heeft dit woensdag gezegd tegen zijn Thaise counterpart Don. Volgens Maas zijn de bilaterale banden en handel tussen beide landen gezond en zullen ze in 2019 een hoogtepunt bereiken.

– De NACC heeft haar onderzoek naar vermeende onregelmatigheden bij de bouw van politiebureaus en dienstwoningen in 2009 zo goed als afgerond. In deze zaak ligt toenmalig vice-premier Suthep Thaugsuban onder vuur omdat hij op eigen houtje de aanbestedingsprocedure heeft gewijzigd. Hij wordt beschuldigd van plichtsverzuim. (Zie Kort Nieuws van dinsdag)

– Minister Weerasak (Toerisme en Sport) brengt volgende maand een bezoek aan China om het vertrouwen van Chinese toeristen in hun veiligheid te herstellen wanneer ze in het Zuiden reizen. Dat is ernstig geschokt na een ongeluk in Phuket in juli met een boot, waarbij 47 Chinezen om het leven kwamen.

Nieuws van de website 24 augustus

– De overstromingen in het centrum van Phetchaburi (foto) zijn donderdag toegenomen, maar verwacht wordt dat de situatie verbetert omdat de waterstroom uit het Kaeng Krachan reservoir afneemt.

– Consumenten die in het buitenland producten kopen, kunnen binnenkort online de importheffing betalen en de pakjes worden naar hun huis gestuurd. Artikelen die minder kosten dan 1.500 baht zijn vrijgesteld van de heffing. Thans worden de pakketten gecontroleerd op Suvarnabhumi en naar het postkantoor Lak Si gestuurd. Artikelen die duurder zijn dan 1.500 baht moeten daar worden opgehaald.

– Partijleider Thanathorn van de nieuwe Future Forward partij die bekend is geworden doordat hij de bezem wil halen door het verstofte politieke landschap, moet zich, evenals twee bestuursleden, melden bij de politie. Hij zou met uitspraken op Facebook de strenge Computer Crime Act hebben overtreden. Thanathorn heeft zich de toorn van het regime op de hals gehaald, omdat hij gezegd heeft de nieuwe grondwet te zullen verscheuren, wanneer de partij macht verwerft.

– Het dak van een BTS trein lekte donderdag op de plaats waar twee treinstellen aan elkaar zijn gekoppeld. Op de vloer klotste het water heen en weer, waardoor reizigers amper hun schoenen konden droog houden. Dat blijkt uit een clip op Facebook.

– In Khon Kaen is een kliniek geopend waar vrouwen die met een buitenlander willen trouwen, worden voorgelicht over het leven in het buitenland.

– Volgend jaar komt er een apart rijbewijs voor bestuurders van zware motorfietsen met een motorvermogen van 400 cc en meer.

– Het inkomen van boeren is in juli met 6,38 procent op jaarbasis gestegen, de productiekosten namen toe met 7,37 procent en de prijzen van landbouwproducten daalden met 0,93 procent. De prijs van cassave, maïs, longan en eieren steeg; de prijs van rubber, ananas en kippenvlees daalde.

– De Australische filmer James Ricketson die in Cambodja terecht staat voor spionage en in juni vorig jaar werd aangehouden, verdedigt zijn opnamen met een drone van een rally van de oppositiepartij. Ricketson zegt: Ik ben journalist, geen spion en ik ben niet politiek actief. De partij, Cambodia National Rescue Party, werd in november verboden waardoor de partij van Hun Sen alle parlementszetels verwierf.


 

Automobilisten ziedend over verhoging boetes

23 augustus – Het Department of Land Transport (DLT) en de politie worden overladen met kritiek van automobilisten en internetgebruikers op de extreem hoge boetes die door het DLT zijn voorgesteld voor rijden zonder rijbewijs, rijden met een verlopen of ingetrokken rijbewijs of vergeten het rijbewijs mee te nemen. Ze noemen de boetes oneerlijk en zijn bang dat ze leiden tot een heksenjacht op automobilisten. Internetgebruikers menen dat ze uitnodigen tot corruptie.

DLT directeur-generaal Sanith zegt dat de maatregel nodig is om de verkeersveiligheid te vergroten en het aantal verkeersdoden terug te dringen, dat het tweede hoogste aantal ter wereld is. Dat blijkt uit een rapport van wereldgezondheidsorganisatie WHO uit 2015. 83 procent van de verkeersdoden zijn voetgangers, fietsers en motorrijders, aanzienlijk meer dan het wereldgemiddelde van 49 procent. Het voorstel is inmiddels naar het kabinet gestuurd.

Sanith: ‘Het is nu ter beoordeling aan de diverse betrokken commissies of de boetes rechtvaardig zijn en of ze tot het maximum worden geheven. Ik ben er zeker van dat ze met een eerlijke conclusie voor de bevolking komen. De maximum boetes zijn het gecombineerde resultaat van twee boetes voor openbare en particuliere voertuigen. Het is onwaarschijnlijk dat particuliere autobezitters een boete van 50.000 baht krijgen.’

Ik laat de verklaring hiervoor achterwege. Heeft te maken met de combinatie van de Vehicle Act en Land Transport Act. De Land Transport Act geldt voor openbaar vervoer en logistiek.

BP in vogelvlucht

23 augustus – De vuige aanval op de bezitters van Heilige Koeien vormt vandaag opening krant. Wat biedt BP nog meer op de vier nieuwspagina’s? Veel: 17 nieuwsberichten en -verhalen, dus dat wordt aanpoten voor uw redacteur. De rubriek InBrief sla ik voortaan over, want die korte berichten bevatten vaak onbeduidend nieuws. Sommige staan trouwens al in Nieuws van de website.

Pagina 2 opent met het bericht dat het stadscentrum van Phetchaburi onder water is gelopen, hetgeen al werd voorspeld op de website. Andere overstromingen worden gemeld uit Kanchanaburi en Nakhon Phanom, waar de Mekong buiten haar oevers is getreden. Tevens op deze pagina aandacht voor het wonder kankermedicijn, dat ik gisteren al noemde.

De opening van pagina 3 is iets voor politieke fijnproevers. De vice-voorzitter van de NLA (National Legislative Assembly, het door de junta benoemde parlement) vindt dat het ‘almachtige’ artikel 44 van de interim-grondwet moet worden ingezet om de problemen aan te pakken die het gevolg zijn van het introduceren van primaries. Het artikel kan gebruikt worden om de organieke wet op politieke partijen te wijzigen. Zoals eerder gemeld zijn de politieke partijen niet enthousiast over dit systeem.

Ten slotte pagina 4: De arrestatie van twee vrouwen uit Myanmar die als onderwijsvrijwilliger in het Laem Nok klooster werkten en er tachtig kinderen van migranten les gaven, heeft de ergernis gewekt van mensenrechten voorvechters. De vrouwen hebben een boete gekregen van 5.000 baht. Wanneer ze het land worden uitgezet, mogen ze twee jaar Thailand niet in. Overigens beschikken de vrouwen over de juiste ID-documenten en werkvergunningen, maar die gelden niet voor vrijwilligerswerk.

Keer ik nog eenmaal terug naar de voorpagina. Panya Yingdung, aka Sia Ouan, eigenaar van een club in Phuket, heeft de moord op een paar bekend, eind juli op een parkeerterrein in Chon Buri. Zie verder Nieuws van de website van vandaag.

Ook op de voorpagina een grote 5-koloms foto met een actie van Pornchai Kaokaew tijdens de sepak takraw finalewedstrijd tussen Thailand en Maleisië. Thailand heeft op de Asian Games in Indonesië inmiddels achttien medailles in de wacht gesleept en staat nu op achtste plaats van de medal tally.

Nieuws van de website

• Een werknemer van een limousinedienst op Suvarnabhumi is aangehouden op verdenking van diefstal. Hij was in het bezit van een iPhone7, eigendom van een vrouw uit Mongolië.
• Een Amerikaan van 49 is in een flat in Jomtien (Pattaya) aangehouden, kort nadat zijn Thaise vrouw bloedend uit steekwonden het gebouw was uitgevlucht, samen met haar 7 jaar oude zoon. De vrouw is aan haar verwondingen behandeld in het ziekenhuis. In de flat heeft de politie zes messen gevonden, flessen sterke drank en drugs.
• De Cambodjaanse autoriteiten hebben Panya Yingdung aan de Thaise politie overgedragen. Panya, eigenaar van een club in Phuket, was naar het buurland gevlucht omdat hij ervan verdacht wordt een van de twee moordenaars te zijn van een jong echtpaar, eind juli op een parkeerterrein in Khao Chee Chan (Chon Buri).
• Het ministerie van Handel heeft een app, genaamd full-litre petrol, gelanceerd met de namen en locaties van 3.700 betrouwbare benzinestations, Tevens bevat de app de locatie van LPG en NGV (aardgas) pompen, kruidenierswinkels, bankfilialen en ATM’s.
• Premier Prayut heeft de leden van de NCPO opgedragen binnen dertig seconden een kruispunt te passeren dat is afgezet door de politie. Sluiting van wegen en kruispunten voor ministers en andere belangrijke personen is gebruikelijk in Thailand, maar levert veel overlast op. Volgens de politie is het aantal klachten van weggebruikers de laatste tijd toegenomen.
• Het stadscentrum van Phetchaburi begint onder water te lopen door water uit de Phetchaburi rivier. Woensdagaochtend steeg het water al tot 10 à 20 centimeter en het blijft stijgen. Scholen in de stad zijn voor de rest van de week gesloten. De autoriteiten hebben meer waterpompen geïnstalleerd en zandzakken neergelegd.
• De plotselinge en stijgende vraag naar de ang kap nu, een stekelige plant die zou helpen tegen kanker, verbaast de apotheker van het Chaophraya Abhaibhubejhr ziekenhuis in Prachin Buri niet. Hij zegt dat de plant een prima medicijn is tegen ontstekingen, maar het veronderstelde effect op kanker dient nog grondig te worden bestudeerd.
De plant wordt gekweekt op het terrein van het ziekenhuis, dat gespecialiseerd is in traditionele Thaise medicijnen. Afgelopen weekend plukten tientallen mensen de plant, waardoor er nu slechts stompjes resteren.
• Paniek over extreem hoge nieuwe boetes voor rijden zonder rijbewijs of ongeldig rijbewijs; politie en Land Transport Department sussen de onrust: Ze zijn nog niet vastgelegd in een wet.
• Het lichaam van een intercedent uit Kanchanaburi die sinds zondag vermist werd, is gevonden in de Tapi rivier (Surat Thani). Hij had kogelwonden in zijn buik en rug en zijn handen en voeten waren vastgebonden. Zeven kilometer vanaf de vindplaats stond zijn pickup truck, die in brand was gestoken.
• De Chulalongkorn universiteit heeft een badminton instructeur geschorst en is een onderzoek begonnen naar zijn gedrag na klachten van studenten over ongewenste seksuele intimiteiten. De instructeur was niet in dienst van de universiteit, maar werkte er op contractbasis.

Kort nieuws 23 augustus

– Het is het mantra van politici, bekend geworden door een uitspraak van Colijn in 1936. Er is geen reden voor paniek nu in Uthai Thani een 23-jarige vrouw is bezweken aan het influenza A (H1N1) virus, zegt het Department of Disease Control. Zij overleed na drie weken te zijn behandeld in het ziekenhuis.

Een lid van de Uthai Thani PAO (Provinciale Staten) is minder optimistisch. Hij riep eerder het ministerie van Volksgezondheid op snel in actie te komen om meer doden te voorkomen. Sinds 1 januari zijn 89.846 besmettingen gemeld en 12 personen overleden, minder dan vorig jaar. Wie langer dan twee dagen koorts heeft, dient een arts te raadplegen.

– Tegen vier personen uit Singapore zijn arrestatiebevelen uitgevaardigd. Zij worden verdacht van fraude met investeringen in buitenlandse aandelen. Slachtoffers in Thailand zijn daarbij 200 miljoen baht kwijt geraakt. De vier behoren tot een groep van 32 verdachten. Daarvan zijn 23 Thai en 9 buitenlanders. Twaalf Thaise verdachten en een Amerikaan zijn al aangehouden. De Amerikaan is gisteren voorgeleid aan de rechtbank.

Uit een eerste onderzoek blijkt dat hij als acteur in China woonde en door iemand uir Singapore was gehuurd om op te treden als CEO van een in Amerika gevestigd bedrijf dat vermogens en investeringen in index futures beheerde. Hij ontkent bij de fraude betrokken te zijn en zou alleen gehuurd zijn om de betrouwbaarheid van het bedrijf te steunen.

– De Association of the Council of University Presidents of Thailand heeft de selectie- en toelatingsprocedure tot universiteiten gewijzigd. De wijzigingen zijn een reactie op de kritiek die het vorige systeem heeft gekregen. Dat beperkte de kansen voor leerlingen om op de universiteit die hun voorkeur heeft, te worden geplaatst. Een knap ingewikkeld proces; ik volsta met een verwijzing naar het bericht Kritiek op toelatingsprocedure voor universiteiten van 1 juni op de pagina Onderwijs 2.

– De abt van Wat Don Khamin (Kanchanaburi), waar een 9-jarige noviet door een oudere monnik zwaar is gestraft [zeg maar mishandeld) zegt dat de monnik geen kwaad in de zin had. Ook gelovigen die de tempel bezoeken, nemen de monnik in bescherming. Als gevolg van de ‘straf’ is de jongen  in een coma geraakt. De monnik is uit de monnikenorde gezet.

– Verdachten in mensenhandelzaken lijken steeds jonger te worden. In juni werd een 17-jarig meisje aangehouden omdat ze een 14-jarig meis je voor seksuele diensten had geleverd aan een Indiase toerist in Pattaya en gisteren arresteerde de politie in Roi Et een 19-jarige vrouw die een 15-jarig meisje aan het werk had gezet in een drugsnetwerk. Ze werd in een undercover operatie ontmaskerd. Ongeveer dezelfde tijd kwam de politie in Chaiyaphum in actie. Daar werkten twee 16-jarigen in een bordeel dat eruit zag als een karaokebar.

– Het ministerie van Natural Resources and Environment gaat in Nan, Lampang en Phrae strenger controleren op het illegaal kappen van bomen. De boosdoeners maken gebruik van een maas in de nieuwe boswet, die de kap van waardevolle bomen op eigen grond toestaat, mits daarvoor toestemming is verleend. Ze geven de gekapte bomen aan als afkomstig van land dat in particulier bezit is, maar die in werkelijkheid in beschermde bossen en nationale parken zijn gekapt. (Zie verder de pagina Illegale houtkap)


 

Topics in BP vandaag: Verkiezingsdatum en wateroverlast

22 augustus – Bangkok Post bevat vandaag 15 nieuwsberichten en -verhalen, de rubriek InBrief, waarbij vooral pagina 2 opvalt met zes foto’s die de wateroverlast in Phetchaburi in beeld brengen. Blikvanger is een vierkoloms foto met zomerhuisjes op een vakantiepark die onder water zijn gelopen; alleen de daken steken nog parmantig boven het water uit.

Boeren en exploitanten van resorts bij de Kaeng Krachan dam smeken de regering de afvoer van water te versnellen, daar hun bedrijven al een maand lijden onder wateroverlast. De bewoners van de provinciehoofdstad hebben daar tot nu toe geen last van, hetgeen de krant benadrukt in de kop met Phetchaburi floods expose rural-urban divide. Maar hoe lang ze droge voeten houden, is de vraag. De bewoners zijn gewaarschuwd voor overstromingen nu meer water wordt geloosd uit het Kaeng Krachan stuwmeer naar de Phetchaburi rivier, die als gevolg daarvan vandaag buiten haar oevers dreigt te treden.

De krant, gezagsgetrouw als altijd, opent echter met de  zoveelste voorspelling van premier Prayut over de verkiezingsdatum. Hij zegt dat de verkiezingen ‘tentatively’ (voorlopig) zijn gepland voor 24 februari, dezelfde datum die de Kiesraad heeft bepaald. Maar Prayut houdt ook nu weer een slag om de arm. ‘Als we het kunnen doen, doen we het in februari. Als we het niet kunnen, dan bespreken we de zaak opnieuw.’ Dat zei hij gisteren na afloop van de mobiele kabinetsvergadering in Chumphon.

Zonder verdere toelichting zei hij verder: ‘De regering zal volgende maand enkele kwesties unlock en gesprekken beginnen met politieke partijen.’ De krant merkt daarbij op dat het de eerste keer is dat Prayut een precieze datum noemt. Eerder zei hij: Begin volgend jaar, en vice-premier Wissanu acht uitstel tot 5 mei zelfs mogelijk. [Met hoeveel tongen spreekt deze regering?]

Het regime handhaaft intussen het verbod op politieke activiteiten. Wissanu heeft daarover gezegd dat het geleidelijk versoepeld zal worden, te beginnen volgende maand. De politieke partijen hebben er vertrouwen in dat Prayut zich deze keer aan zijn woorden houdt. Chusak Sirinil, hoofd van het juridisch team van Pheu Thai: ’24 februari is een geloofwaardige datum. Zodra de organieke wet op de verkiezing van parlementsleden koninklijke goedkeuring heeft verkregen en van kracht is, is alles klaar om de verkiezingen voor mei te houden.’

Chusak dringt er bij de regering op aan de aangekondigde versoepeling van het verbod op politieke activiteiten zo snel mogelijk toe te staan zodat de politieke partijen voorbereidingen kunnen treffen voor de verkiezingen. Hij verwacht dat opheffing niet zal leiden tot verstoring of onrust, die roet in het eten kan gooien.

Ook Supachai, adjunct secretaris-generaal van de Bhumjaithai partij is optimistisch. ‘Prayut’s laatste uitspraak is reden voor hoop dat de routekaart naar de verkiezingen wordt gevolgd.’ Hij hoopt dat het verbod in september wordt versoepeld, zodat politieke partijen voldoende tijd hebben om voorbereidingen te treffen voor de verkiezingen. Sommige kwesties, zegt hij, vragen nog om een nadere verduidelijking zoals de primaries waarmee de politeke partijen voor het eerst te maken hebben.

Vice-partijleider Nipit (Democraten) geeft de premier ‘het voordeel van de twijfel’. Hij waarschuwt de premier zich voor te bereiden op ‘iets onverwachts’, een verwijzing naar eerder uitstel van de verkiezingsdatum. ‘Dat kan altijd opduiken.’ (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Steun voor verbod op gebruik van herbicides in de landbouw

22 augustus – Lang in discussie, maar een verbod op het gebruik van drie gevaarlijke herbicides, die in andere landen verboden zijn, zit er voorlopig niet in. De nationale hervormingscommissie maatschappelijke kwesties gaat de zaak bestuderen, waaronder het tekort aan arbeidskrachten in de landbouw.

Gisteren spraken drie hervormingscommissies hun steun uit voor een verbod op of beperkende voorwaarden voor het gebruik van de onkruidverdelgers paraquat, glyphosate en chlorpyrifosone, die schadelijk worden geacht voor de volksgezondheid en het milieu. In 2017 lukte het het ministerie van Volksgezondheid niet deze chemicaliën te verbieden. Het gebruik blijft populair daar het het werk van boeren vergemakkelijkt.

Winai Dahlan, lid van de nationale commissie volksgezondheid, zei gisteren nadat het besluit voor een nadere studie bekend was gemaakt: ‘Het zware gebruik van gevaarlijke chemicaliën zal op de lange termijn uiteindelijk leiden tot een toename van gerelateerde kwalen en ongetwijfeld grote gevolgen hebben voor de economie. Wanneer gevaarlijke chemicaliën dodelijk zijn voor mensen, is het van een economisch standpunt bezien beter ze te verbieden. Bovendien zijn veel jonge werkers en personeel vereist om zorg te dragen voor oudere patiënten.’

Vandaag vergadert de speciale commissie die het toezicht houdt op het gebruik van chemische stoffen in de landbouw. Die commissie is in juli op bevel van premier Prayut gevormd met tot doel meer informatie te verzamelen [over de gezondheidsrisico’s en gevolgen voor het milieu] en oplossingen voor te stellen. Prayut’s bevel was een reactie op pleidooien voor een verbod door consumentengroepen. Verwacht wordt dat de commissie volgende maand aan Prayut rapport uitbrengt.

Kort nieuws woensdag 22 januari

– Door een grote aardverschuiving in Chalerm Prakiat (Nan) is een weg geblokkeerd, waardoor de vijfduizend bewoners een omweg van 100 kilometer moeten maken om de stad te bereiken in plaats van de gebruikelijke 30 km.

Het is de tweede grootste aardverschuiving in deze noordelijke provincie in minder dan een maand. Op 27 juli kwamen daarbij acht personen van één familie om het leven en werden in het aangrenzende district Bo Klue talloze huizen vernield. De laatste aardverschuiving bestond uit 30.000 kubieke meter aarde met een hoogte van 4 meter.

Naar verwachting van lokale functionarissen duurt het vijf dagen één rijstrook vrij te maken. Voordat alle aarde is verwijderd, moet eerst een muur worden gebouwd om te voorkomen dat nog meer aarde op de weg terecht komt.

– In Ayutthaya treffen de provinciale autoriteiten voorbereidingen om mogelijke overstromingen te voorkomen nadat ten noorden van de provincie zware regens zijn gevallen. Ayutthaya is een laag-gelegen provincie waardoor ze gemakkelijk overstroomt wanneer run-off uit de noordelijk en centrale provincies stroomt.

Zes districten met 52 kwetsbare plekken lopen als eerste het risico van overstromingen. Industrieterreinen lopen geen gevaar want die zijn goed beschermd met muren. De boeren is geadviseerd voor 15 september te oogsten.

– Het kabinet heeft in principe goedkeuring verleend aan de Southern Eastern Corridor, een project dat de Andaman zee en de Golf van Thailand verbindt met de landen langs de Indische Oceaan.  De kosten worden geschat op 200 miljard baht, te besteden aan transportverbindingen in vier provincies. Die zijn als eerste gekozen omdat ze qua locatie complementair zijn.

Het project behelst de aanleg van een spoorlijn tussen Nakhon Pathom, Hua Hin en Prachuap Khiri Khan naar Chumphon. De lijn komt in 2020 in gebruik. Ook heeft de regering plannen voor een route naar Ranong, dat ontwikkeld gaat worden als knooppunt voor verbindingen over zee met de Baai van Bengalen.

– Thailand is op de medal tally van de Asian Games in Indonesië een plaatsje omhoog geschoven en staat nu op de twaalfde plaats dankzij brons voor gewichtheffer Surodchana (18) in de 53 kilo categorie voor vrouwen. De medaillelijst wordt aangevoerd door China met zestig medailles, Thailand heeft er tien.

– De autoriteiten overleggen met Maleisië over de vrijlating van vier Thaise functionarissen. Zij zijn aangehouden nadat Maleisische vissers de hulp hadden ingeroepen van hun waterpolitie, toen de Thaise autoriteiten hun vissersboot in beslag hadden genomen omdat die in Thaise wateren viste. De door Thailand aangehouden Maleisische vissers zijn maandag vrijgelaten. Ze beweren dat de Thaise autoriteiten hebben geprobeerd hen te beroven.

Commandant Supawat van de politie in Satun zegt dat het conflict waarschijnlijk te wijten was aan een misverstand. De betrokken Thaise functionarissen zijn voorlopig overgeplaatst, maar dat wil niet zeggen dat ze schuldig zijn, aldus Supawat.

– Adjunct-hoofd Surachate van het Tourist Police Bureau is benoemd tot assistent-woordvoerder van vice-premier Prawit. Surachat, die bekend staat als ‘Big Joke’, heeft nauwe banden met Prawit, waardoor hij de afgelopen jaren carrière heeft kunnen maken. Voordat hij TPB adjunct-hoofd was, leidde hij de 191 emergency politie-eenheid.

– Het ministerie van Onderwijs heeft een budget van drie miljard baht uitgetrokken om administratieve staf op overheidsscholen aan te trekken zodat leraren verlost zijn van tijdrovend papierwerk en zich kunnen concentreren op lesgeven. Vanaf 1 oktober hoeven leraren niet langer algemene taken te verrichten, aldus minister Teerakiat (Onderwijs) op een bijeenkomst van onderwijsbobo’s in Chumphon, waar het kabinet gisteren een mobiele kabinetsvergadering hield.

Het besluit maakt deel uit van pogingen van het ministerie de werkomgeving van leraren en hun  levenskwaliteit te verbeteren. Het ministerie gaat voor hen nieuwe accommodatie bouwen en laat bestaande gebouwen repareren.

– De Chao Phut Palang Phaendin Groep (Group of Buddhists Who Are the Power of the Land) haar pijlen gericht op Maitree Chimcherd, hoofd van de Crime Suppression Division. Ze hebben gisteren een klacht tegen hem ingediend bij de NACC en beschuldigen hem van een ambtsmisdrijf. Volgens de groep zijn de monniken die beschuldigd worden van verduistering van gelden uit het tempelfonds onschuldig. In mei zijn in verband hiermede zes vooraanstaande monniken uit de monnikenorde gezet waaronder de abt van Wat Sam Phraya.

Nieuws van de website 22 januari

• Phetchaburi stad dreigt onder water te lopen. Het Kaeng Krachan stuwmeer staat voor 109 procent vol, waardoor water al over de overloop stroomt.
• Premier Prayut heeft tijdens de mobiele kabinetsvergadering in Chumphon gezegd dat de verkiezingen ‘waarschijnlijk’ op 24 februari worden gehouden, de datum die de Kiesraad heeft vastgesteld. Vice-premier Wissanu zei eerder dat de verkiezingen uiterlijk 5 mei worden gehouden.
• In Chaiyaphum mogen twee loansharks, zoals de Engelse term luidt voor geldwoekeraars die geld tegen extreem hoge rentes uitlenen, 430 miljoen baht aan belasting ophoesten die ze sinds 2007 niet hebben afgedragen. Ook vijf ‘haaien’ in Kalasin en twee in Phetchaburi worden voor hetzelfde vergrijp aangeslagen.
• Egat gaat voor het eerst LNG (liquefied natural gas) importeren om beter in de energiemarkt te kunnen concurreren. Het landelijk elektriciteitsbedrijf verwacht jaarlijks 1,5 miljoen kubieke meter via de bestaande Map Ta Phut LNG Receiving Terminal in te voeren.
• Het Anti-Money Laundering Office (Amlo) heeft bezittingen ter waarde van 100 miljoen baht in beslag genomen van het voormalig hoofd van de provinciale politie in Loei en zijn medeplichtigen. Ze worden ervan verdacht 192 politieofficieren met een piramide constructie opgelicht te hebben voor 229 miljoen baht.
• Een vrouw van 69 heeft op de luchthaven van Chiang Mai een bewaker aangereden, die een wielklem op haar wagen had gezet, omdat ze haar wagen voor de passagiersterminal had geparkeerd. De vrouw was kwaad dat ze een boete van 400 baht moest betalen. Nadat ze de boete had betaald en wegreed, schepte ze de bewaker die ernstig gewond raakte.
• Udon Thani: Record drugsvangst van 3,2 miljoen speedpillen en 170 kilo crystal methamphetamine, die was gesmokkeld uit Laos. De drugs werden gevonden in een vrachtwagen die cement vervoerde. De politie verrichtte één arrestatie.
• Koningin Sirikit, die zondag met griep is opgenomen in het ziekenhuis, is aan de beterende hand, meldt het Royal Household Bureau. Ze is koortsvrij en hoest minder.
• 3,2 miljoen buitenlandse toeristen bezochten in juli Thailand, vergeleken met dezelfde maand vorig jaar 2,9 procent meer. De boottragedie in Phuket begin deze maand leidde slechts korte tijd tot annuleringen. De meeste toeristen kwamen uit China.


 

Politieke partijen krijgen volgende maand meer armslag

21 augustus – Bangkok Post bevat vandaag vijftien nieuwsberichten c.q. -verhalen en vijf korte berichten in de rubriek InBrief. De krant opent met de ‘belofte’ van vice-premier Wissanu dat de lang verwachte verkiezingen ergens tussen 24 februari, de datum die is aangekondigd door de Kiesraad, en 5 mei worden gehouden.

Maar voormalig oppositieleider Abhisit heeft er weinig vertrouwen in dat Thailand op 24 februari naar de stembus gaat. Weliswaar is volgens de grondwet de Kiesraad verantwoordelijk voor het vaststellen van de verkiezingsdatum, maar de NCPO (junta) kan die wijzigen dankzij artikel 44 van de interim-grondwet , die Prayut de absolute macht geeft om in te grijpen. Bovendien is de verkiezingsdatum al talloze malen uitgesteld.

Wissanu (foto) vergaderde gisteren met de Kiesraad, die inmiddels uit vijf nieuwe leden bestaat. Wissanu zegde toe dat het verbod op politieke activiteiten midden volgende maand wordt versoepeld, wanneer de organieke wet op de verkiezing van parlementsleden door de koning is goedgekeurd.

Activiteiten die daarvoor in aanmerking komen zijn ledenvergaderingen, het vormen van partijafdelingen, werving van nieuwe leden en het houden van primaries, waarop de kandidaat-parlementsleden worden gekozen. Het is voor het eerst dat die gehouden moeten worden, maar de politieke partijen verzetten zich tegen het systeem, dat bekend is uit de VS. Ze klagen dat het verwarrend is, onpraktisch en kostbaar.

Sluitstuk is het opheffen van het gehele verbod op politieke activiteiten, maar een precieze datum daarvoor is nog niet bekend.

Abhisit’s reserves hebben te maken met de oprichting van een politieke partij die Prayut steunt bij zijn eventuele terugkeer als premier na de verkiezingen. Uitstel  zou de partij meer gelegenheid geven daarvoor steun te verwerven. Prayut heeft zich tot nu toe op de vlakte gehouden of hij terugkeer ambieert. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Grote overstromingen dreigen voor stadscentrum Sukhothai

21 augustus – De autoriteiten in Sukhothai zetten alle zeilen bij om te voorkomen dat het stadscentrum van de hoofstad morgen wordt getroffen door grote overstromingen, veroorzaakt door waterstromen uit het Noorden. De maatregelen behelzen het beperken van het waterpeil van de rivier Yom en en het gebruik van vijvers om water op te vangen.

De maatregelen zijn gisteren aangekondigd door RID-hoofd Thongplew, nadat de gouverneur van de provincie bevel had gegeven de situatie rond de klok in de gaten te houden. Een zelfde bevel is eerder gegeven in Kanchanaburi, een provincie in het westen die de gevolgen ondervindt van de tropische storm Bebinca. Maar die is gelukkig in kracht afgenomen.

Vorige week zorgde de storm voor zware regenbuien in boven-Thailand, waardoor in de provincies Phrae en Sukhothai grote hoeveelheden run-off (water dat van de bergen stroomt) de rivier Yom instroomden. Verwacht werd dat de stroomsnelheid gisteren in het district Muang (Phrae) naar 900 kubieke meter per seconde zou toenemen. Dit district is het eerste dat door de run-off wordt getroffen.

Het bericht beschrijft verder in detail de situatie, zoals omleiding van deel van de run-off naar het Yom-Nan kanaal en opslag van water in de vier wateropslagvijvers van de provincie. Die zijn goed voor de opslag van 41 miljoen kubieke meter water. Gehoopt wordt dat het zakenkwartier en woningen in het stadscentrum aan de overstromingen ontsnappen.

Ook in Phitsanulok worden voorbereidingen getroffen ter voorkoming van overstromingen, maar het voert te ver om ze allemaal te noemen. Bovendien is daarvoor enige kennis vereist van de geografie.

In Chiang Rai ten slotte is is de Muang Phra Khru kreek overstroomd waardoor een lokale weg zwaar werd beschadigd. Een dorpeling is om het leven gekomen omdat hij door de waterstroom werd meegesleurd. Voorts staat in het Noordoosten het waterpeil in de Mekong op een kritiek hoog niveau.

DSI doet onderzoek naar Prem’s rol in KTB schandaal

21 augustus – De grise eminence Prem Tinsulanonda, voorzitter van de Privy Council, lijkt minder onkreukbaar dan zijn reputatie doet vermoeden, want de DSI (Thaise FBI) doet een onderzoek naar hem in verband met het KTB leningschandaal.

Volgens een bron zou hij een cheque van 100.000 baht hebben ontvangen uit de frauduleuze lening, verstrekt aan een vastgoedbedrijf waarvan het moederbedrijf op de zwarte lijst stond. Dat geld zou hij niet zelf in zijn zak hebben gestoken, maar was bestemd voor de General Prem Tinsulanonda Statesman Foundation [geen details].

De DSI komt in actie naar aanleiding van een klacht van Panthongtae Shinawatra, de zoon van Thaksin, die er eveneens van verdacht wordt geld te hebben ontvangen, hetgeen neerkomt op het witwassen van besmet geld. De Krungthai Bank (KTB), een bank eigendom van de overheid, verleende destijds een lening van 9,9 miljard baht, die verdeeld is onder diverse personen. In de zaak worden Panthongtae en twee anderen verdacht. (Zie verder de pagina De zaak Panthongtae en de pagina Corruptie 5)

Kort nieuws dinsdag 21 augustus

– Thailand heeft inmiddels op de Asian Games in Indonesië zes medailles in de wacht gesleept en staat op de twaalfde plaats van de medal tally. De hoogst scorende Thaise deelnemer was Vipavee Deekaballes bij het women’s downhill mountain bike event. Ze was 9,5 seconde langzamer dan de winnares. De Spelen zijn zondag van start gegaan. De Thai Amateur Weightlifting Association heeft hoge verwachtingen van de gewichtheffers en rekent op een gouden medaille.

– Suthep Thaugsuban, de voormalige leider van de PDRC, de protestbeweging tegen de regering Yingluck, tevens voormalig vice-premier in de regering Abhisit, heeft gisteren bij de National Anti-Corruption Commission (NACC) zijn onschuld bepleit in het project voor de bouw van dienstwoningen en 396 politiebureaus ad 5,8 miljard baht. Hij wordt beschuldigd van corruptie. Suthep wijzigde in 2010 op eigen houtje de aanbestedingsprocedure zonder zijn collega-ministers te raadplegen.

Nieuws van de website in 1 regel

• Juli: Industrieel gevoelsindex bereikt hoogste punt in 5 jaar
• Buri Ram: Echtpaar aangehouden na diefstal zeven motorfietsen
• Overstromingen houden aan in 9 provincies in Noorden, Noordoosten en Central Plains
• Bruto binnenlands product groeit traag in tweede kwartaal
• Koningin met griep opgenomen in ziekenhuis
• Autoverkoop in juli met 25,7 procent op jaarbasis gestegen
• Vrouw (37) beschuldigt kliniek in Silom van ondeugdelijke borstversteviging
• 5 baht korting op Easy Pass toegang Asok 4 van Si Rat Expressway
• Zevende koe in Surin bezweken aan rabiës; honderden dorpelingen lopen gevaar
• Gouverneur centrale bank overweegt verhoging beleidsrentevoet na 2 jaar 1,5 pct
• Thailand uit de gratie bij Chinese toeristen; Japan neemt nu toppositie in
• Wissanu: Verkiezingen op zijn vroegst op 24 februari en zijn laatst op 5 mei
• Chileen (64) aangehouden wegens diefstal van eigendommen op Suvarnabhumi
• Waterpeil Mekong stijgt snel, noordoostelijke provincies gewaarschuwd voor overstromingen


Kanchanaburi: novieten gisteren tijdens hun ochtendronde

Bangkok Post in vogelvlucht

20 augustus – Om mijn trouwe lezers van Nieuws uit Thailand niet al te lang verstoken te laten blijven van het nieuws van de dag, noem ik kort de nieuwsitems die vandaag in de krant staan. Ik begin met de voorpagina; de onderwerpen op de overige pagina’s noem ik later.

De opening kan ik grotendeels overslaan, want die is niet of nauwelijks relevant voor mijn lezers: de veiling van vergunningen voor het 1800 megahertz spectrum door telecommunicatiewaakhond NBTC.

De krant beschrijft de eerste ronde als ‘een farce’ omdat geen van ’s lands drie grootste operators belangstelling had. Maar ook de tweede ronde was geen succes: slechts twee van de negen te koop aangeboden blokken gingen van de hand. Eén blok ging naar Advanced Wireless Network, een dochter van AIS, Trinet  (DTAC) verwierf het andere blok. Beide maatschappijen betaalden daarvoor elk 12,5 miljard baht.

Tweede onderwerp op de voorpagina: Het kabinet vergadert vandaag en morgen in Ranong en Chumphon, en probeert het geweld de kop in te drukken door met een zak vol geld te komen. Een naar mijn mening vrij heilloze aanpak van de problemen in het Zuiden van Thailand. Elf provincies krijgen bij elkaar 200 miljard baht, waarvan het grootste deel wordt besteed aan het initiatief om het toerisme in de kustprovincies te stimuleren onder de ambitieuze titel Thailand Riviera.

Volgens een bron was premier Prayut aanvankelijk niet van plan in het Zuiden te vergaderen omdat hij verwachtte na de verkiezingen in februari grote steun te verwerven, maar de recente problemen, zoals de lage rubberprijzen, deden hem van mening veranderen. In het Zuiden, een bolwerk van de Democratische partij, bestaat veel sympathie voor het militair bewind, maar de problemen hebben de populariteit van de regering ondermijnd, aldus politieke waarnemers.

In het derde artikel op de voorpagina wordt de zaterdag in Zwitserland overleden voormalig secretaris-generaal van de VN Kofi Annan door de regering een ‘goede vriend’ van Thailand genoemd en worden zijn pogingen om van de wereld een betere plaats te maken om in te leven en zijn inzet voor mensenrechten geroemd.

Verhuizing dierentuin Dusit komt als geroepen

Dusit Zoo begint aan een lang afscheid, kopt de krant boven een bijna paginagroot artikel over de verhuizing van Thailand’s eerste en oudste dierentuin. Geïnformeerde bronnen weten wel beter, maar ik houd me maar aan de officiële verklaring dat de dierentuin uit haar jasje is gegroeid en dringend behoefte heeft aan meer ruimte.

Op de nieuwe locatie, ter beschikking gesteld door koning Rama X, krijgt Kaodin Wana, zoals de dierentuin wordt genoemd sinds de aanleg door koning Rama V en opening voor het publiek in 1938 door koning Rama VIII, de beschikking over een terrein van 300 rai (1 rai is 1600 vierkante meter). Tot vorig jaar trok de dierentuin 2 miljoen bezoekers per jaar, een aantal dat is gestegen sinds bekend werd dat Dusit zou verkassen.

Het artikel bevat verder weinig concrete gegevens over de nieuwe locatie. Bezoekers en stafleden halen herinneringen op, zoals de 16-jarige leerling Thanapat die vertelt dat de dierentuin een speciale plaats in zijn hart inneemt, omdat zijn ouders hem vaak meenamen naar de dierentuin. Zijn favoriete dier was de neushoorn Mae Mali. Een amateurfotograaf betreurt de verhuizing. Hij kwam er vaak om foto’s te maken, maar de nieuwe locatie is voor de 60-jarige te ver.

Voor veel van de driehonderd stafleden is de verhuizing een ingrijpende operatie. Zij werken er al tientallen jaren, van sommigen werkten hun ouders er al. Een oudere werknemer die tijdelijk in Nakhon Ratchasima te werk wordt gesteld, zegt: ‘Wij zijn dierenverzorgers, we gaan waar onze dieren zijn. Ik denk dat de nieuwe dierentuin voor de dieren een verbetering is omdat die veel groter is.’

De 35-jarige verzorger Yuthana gaat met de 35-jarige olifant Pang Jim mee naar Surin. ‘Het olifantenpark in Surin is een betere plaats, want Dusit Zoo is te klein. Ze kan er oude vrienden ontmoeten en nieuwe vrienden maken.’

Nida peiling: Meerderheid steunt medicinaal gebruik marihuana

Een ruime meerderheid van 72,4 procent van de respondenten in een opiniepeiling van het National Institute of Development Administration (NIDA) is een voorstander van het medicinaal gebruik van marihuana oftewel ganja. Maar ze pleiten wel voor strenge voorwaarden, zoals het gebruik beperken tot ziekenhuizen, verbouw op bepaalde plaatsen en strenge straffen voor misbruik.

Het vrijgeven van marihuana is al lang in discussie, sinds een vorige minister van Justitie voorstelde het gebruik van soft drugs uit de strenge strafwet te halen en drugsgebruikers niet meer gevangen te zetten, maar hulp te bieden om van hun verslaving af te komen. Dat was destijds vloeken in de kerk, want het zou het drugsgebruik bevorderen, iets wat niet uit de praktijk blijkt.

Noviet (9) in coma na brute aanval door oudere monnik

De 9-jarige noviet Wattanapol ligt in coma als gevolg van talrijke verwondingen, toegebracht door een oudere monnik die de zorg had over vier novieten. De monnik heeft toegegeven de jongen meerdere keren met een roede te hebben geslagen omdat hij volgens diens verklaring koppig en ongehoorzaam was.

Wattanapol is met een gebroken rechterarm en pols en ernstige verwondingen aan hoofd en lichaam opgenomen in het Phaholpolpayuhasena ziekenhuis in Kanchanaburi. Hij is buiten bewustzijn en zijn conditie verslechtert aldus de behandelende artsen. De monnik is uit de monnikenorde ontzet. Wattanapol’s moeder wil dat juridische actie tegen hem wordt genomen.

Reacties niet mogelijk