Thais nieuws 16-31 maart

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op themapagina’s. Dat zijn pagina’s waarop alle berichten over een bepaald onderwerp zijn gebundeld. Alle themapagina’s staan opgesomd op de pagina Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van 1-15 maart zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand. Ouder nieuws onder het kopje Buitenland.

 

Interessante weetjes

• De taxidienst Grab brengt haar chauffeurs 25 procent van de omzet in rekening. Ola in India slechts 7 procent. Burin Kantabutra, een fervent schrijver van ingezonden brieven aan Bangkok Post, meldt dat in de krant van vrijdag naar aanleiding van het nieuws dat Grab en Uber gaan fuseren, waardoor ze een monopoliepositie verwerven.

• Het controversiële bouwproject aan de voet van Doi Suthep in Chiang Mai bestaat uit dertien kantoorgebouwen voor de Court of Appeal Region 5 en 45 huizen voor juridisch medewerkers. Het grenst aan nationaal park Doi Suthep. ‘Het blijft betwistbaar waarom de staf juist op zo’n schilderachtige plaats moet wonen’, schrijft BP in haar hoofdredactioneel commentaar van vrijdag. De krant noemt het project onnodig, kostbaar en schadelijk.

• In Nieuws uit Thailand schreef ik gisteren dat de zanger Tom Dundee door de rechtbank is vrijgesproken van majesteitsschennis. Maar wat had hij gezegd, wat volgens het OM niet door de beugel kan? De krant schrijft het niet, want dan zou ze zich ook schuldig maken aan majesteitsschennis. Een van mijn trouwste lezers wist het. Hij heeft gezegd dat in landen als Denemarken en Zweden koninklijke auto karavanen gewoon stilstaan voor een rood stoplicht. In Thailand wordt het verkeer stilgelegd, zoals uw redacteur onlangs weer eens zag op de Rama IV weg.

• De Thaise leerlooierij Interhides is onderscheiden met de Global Tannery of the Year 2018 en Innovation Award. Het bedrijf is een toonaangevende fabrikant en distributeur van leer van hoge kwaliteit. Het onderscheidt zich door milieubewustzijn en een permanente relatie met bedrijfspartners, zegt directeur Wasin. De Global Tannery wordt sinds 2009 jaarlijks toegekend door het World Leather Magazine.

Thaksin voorspelt monsterzege voor Pheu Thai

31 maart – Een krantenkop wordt geacht de lading te dekken van het artikel dat volgt – mag hooguit wat minder genuanceerd zijn omdat de ruimte beperkt is – maar wat Bangkok Post vandaag flikt, is in strijd met elk journalistiek handboek. De krant kopt boven haar openingsverhaal ‘Thaksin poll pick upsets regime’, maar dat blijkt helemaal niet uit het verhaal waarin alleen vice-premier Prawit wordt geciteerd.

Naar aanleiding van Thaksin’s voorspelling dat Pheu Thai bij de komende verkiezingen een monsterzege haalt, zegt hij: ‘Voel je vrij om het te geloven. Maar ik geloof het niet.’ Wijst die reactie erop dat het regime van streek is? Zich ongemakkelijk voelt? Dacht het niet. Dat van het regime maar één bewindsman wordt geciteerd, laat ik dan maar buiten beschouwing.

Thaksin deed zijn voorspelling donderdag toen hij samen met zusje Yingluck in Japan was om de boekpresentatie van een politicus bij te wonen. Hij en Yingluck zijn in het land van de rijzende zon volkomen veilig, want het heeft geen uitleveringsverdrag met Thailand. Thailand heeft zo’n overeenkomst met veertien landen, met zes andere landen heeft het een overeenkomst over gezamenlijke assistentie in strafrechtzaken.

Het Shinawatra duo werd eerder gesignaleerd in Hong Kong en Singapore en na dit bezoek vertrekt het naar China. Beider Thaise paspoorten zijn ingetrokken, maar dat vormt geen enkele belemmering om grenzen te passeren. Welk land zo vriendelijk is geweest hen dit reisdocument te verstrekken, weet ik niet.

De enige andere persoon die in het artikel wordt geciteerd, is Pheu Thai kernlid Samart Kaewmeechai. Prayut wil niets zeggen. RTP adjunct-hoofdcommissaris Srivara zegt alleen dat de buitenlanddivisie van de politie heeft bevestigd dat de foto’s van broer en zus op Facebook donderdag zijn genomen. Eén foto toont de twee terwijl ze een selfie maken, staand onder een Sakura boom (kersenboom) met een prachtige bloesem.

Samart zegt dat de premier uit eigen ervaring heeft gesproken, want bij de laatste verkiezingen boekte Pheu Thai, de tweede reïncarnatie van zijn geesteskind Tak Rak Thai (Thai houden van Thai), al een monsterzege.

‘Hij begrijpt dat deze platforms in het beste belang van de bevolking zijn en dat de bevolking tot op vandaag nog steeds de voordelen ervan plukt. Hij gelooft, denk ik, dat de kiezers loyaal blijven aan zijn beleid en de partij. Wanneer verkiezingen plaatsvinden te midden van de huidige problemen, zullen de mensen waarschijnlijk de partij blijven steunen. Wacht maar op de verkiezingen.’ (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Onderzoek naar Prawit’s horloges vordert met slakkengang

31 maart – Het onderzoek van de NACC naar de horlogeverzameling van vice-premier Prawit vordert met een slakkengang en dat ergert critici. Ze verliezen het vertrouwen in de anti-corruptie vechters. De zaak sleept zich al sinds december voort, toen Prawit tijdens een fotoshoot van het vernieuwde kabinet een peperduur Richard Mille horloge bleek te dragen.

De NACC zei donderdag meer tijd nodig te hebben om het eigendom van de 22 horloges vast te stellen. De media noemden tot nu 25 horloges, maar in drie gevallen bleek het om hetzelfde klokje te gaan.

Volgens Prawit waren ze eigendom van een vriend, die inmiddels is overleden, en daarom hoefde hij ze niet op te geven in zijn vermogensverklaring aan de NACC. [Verplicht voor ambtsdragers en topambtenaren bij aantreden en binnen jaar na vertrek] De diamanten ring was eigendom van zijn vader en na diens overlijden aan hem cadeau gedaan door zijn moeder.

De social media wemelen van de verhitte commentaren. De meest venijnige komt van kinderrechten advocaat en voormalig NRC-lid Thicha, die op haar Facebook pagina actie voert voor zijn vertrek uit de regering. ‘Waarom verdrijven we hem niet samen met de NACC?’ Ze heeft geen enkel vertrouwen meer in de NACC want die is niet in staat gebleken te doen wat ze volgens de grondwet moet doen. 80.000 mensen hebben haar oproep ondersteund.

Ook voormalig senator en consumentenadvocaat Rosana Tositrakul haalt uit naar de NACC. Zij schrijft dat de 20 jaar betrouwbaarheid van de NACC ‘bankroet’ is gegaan. Voormalig vice-premier Plodprasop in de regering Yingluck vraagt zich of de NACC ‘slim of stom’ is geweest bij de behandeling van de affaire. Voormalig minister van Financiën schrijft op zijn FB-pagina: ‘De mensen vragen zich af of de NACC probeert tijd te rekken.’ (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Corruptie 5)

ARL: Twee extra treinen brengen verlichting voor drukte

31 maart – Twee extra treinen, een in de ochtend- en een in de avondspits, moeten de grote drukte op de ARL-lijn verzachten. Met die noodmaatregel reageert de Spoorwegen (SRT), moedermaatschappij van exploitant SRT Electrified Train Co (SRTET), op de vele klachten van forenzen over uitpuilende treinen en gevaarlijk drukke perrons.

De SRT verwacht dat de ARL – drie van de negen treinen zijn in onderhoud – aan het eind van het jaar volledig operationeel is, zodat een eind komt aan de congestie. Overigens zijn volgens een post op de Facebook-pagina WhatsHappenARL slechts vier treinen in gebruik. De ARL lijkt het slachtoffer te worden van haar eigen succes, want de passagiersaantallen zijn de afgelopen jaren sterk gestegen. Thans bedient ze dagelijks 70.000 passagiers.

Om het tekort aan treinen tegen te gaan, heeft de SRTET het aanvangstijdstip van de dienstregeling vervroegd van 6 naar 5.30 uur. De extra treinen zijn dieseltreinen die tussen Hua Lamphong en Lat Krabang rijden. Precies begrijpen doe ik het niet, want dat is geen ARL-tracé.

De treinen hebben twee air-conditioned wagons en vier openlucht wagons. Ze worden van maandag tot vrijdag ingezet. Elke trip kent acht stops, die zich met uitzondering van Hua Lamphong vlakbij ARL stations bevinden.

Drukke tijden voor panel en Constitutionele Hof

31 maart – Bangkok Post telt vandaag geen vier maar drie nieuwspagina’s in het nieuwskatern, maar daar staan toch nog veertien items op. Pagina 2 opent met een vervolg op de verduistering van 107 miljoen baht door welzijnscentra. Ze hielden geld achter dat bestemd is voor gedepriveerde arme mensen, maar velen hebben nooit een cent ontvangen.

Het ministerie van Sociale Zaken heeft een panel gevormd dat een disciplinair onderzoek doet naar 26 betrokken ambtenaren. Minister Anantaporn verwacht dat het een maand in beslag neemt. Uit een eerder voorlopig onderzoek is gebleken dat de permanent secretaris van het ministerie, de hoogste ambtenaar, en zijn adjunct bij de verduistering betrokken waren. Zij zijn vorige maand [De krant schreef eerder vorige week] door premier Prayut overgeplaatst naar een inactieve post op het PM’s Office.

De 26 verdachten zijn functionarissen op operationeel niveau en ambtenaren betrokken bij de projecten. Degenen die nuttige informatie verstrekken worden beschouwd als getuige. Het panel bepaalt van ieder de mate van betrokkenheid en leidt daar de straf vanaf.

Maar de twee topambtenaren worden niet beschouwd als getuige. ‘Zij zullen hun onschuld moeten bewijzen’, zegt de minister. ‘Sommige functionarissen zeggen dat ze gedwongen werden geld naar hen te sturen.’

Het onderzoek volgt een stapsgewijze benadering en concentreert zich op het begrotingsjaar 2017. Daarna komen andere jaren aan de beurt. Tegen degenen in het disciplinair onderzoek wordt nog geen actie ondernomen.

De krant plakt er een bericht aan vast over het omkoopschandaal op de Samsenwittalayai school (Bangkok). Het onderzoek is afgerond, het wachten is op een beslissing van de permanent secretaris van Onderwijs. De schooldirecteur wordt ervan verdacht dat hij van een ouder 400.000 tea money heeft geëist in ruil voor plaatsing van zijn kind op de school.

Een andere zaak die in het bericht wordt aangesneden, betreft de aanschaf van airconditioners voor het politiebureau Phahon Yothin. Elf agenten zijn op hun salaris gekort om de ac’s te bekostigen. Eén agent heeft bij de PACC geklaagd, wat de vraag oproept of hij de juiste weg heeft bewandeld. (Zie verder de pagina Corruptie 5)

Pagina 3
Het Constitutionele Hof krijgt het druk. Niet alleen is het hof een uitspraak gevraagd over de twee organieke wetten die vereist zijn voor de verkiezingen, maar de Ombudsman stapt naar het hoge college voor een uitspraak over het besluit van premier Prayut artikel 44 [van de interim-grondwet dat hem absolute macht verleent]  in te zetten om de organieke wet op politieke partijen te wijzigen.

Thailand’s twee grootste partijen Pheu Thai en de Democraten hebben de Ombudsman daar om gevraagd. Ze vinden dat het besluit de rechten van partijleden schendt en een onnodige last vormt voor leden en politieke partijen. Vooral de eis dat partijleden voor 30 april hun lidmaatschap schriftelijk moeten bevestigen en hun lidmaatschapsgeld moeten betalen, wekt irritatie. Als ze in gebreke blijven, verliezen ze hun lidmaatschap. De secretaris-generaal van het kantoor van de Ombudsman vindt de deadline veel te krap. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Zo, hebben we de twee belangrijkste overige items in de krant van vandaag gehad. Wat er verder nog aan nieuws is, leest u in Kort Nieuws.

Kort nieuws zaterdag 31 maart

– Een groep rangers is gisteren in Narathiwat ternauwernood aan de dood ontsnapt  toen op een versmarkt in het district Bacho een bom ontplofte. De bom was geplaatst bij het marktkantoor dat 30 meter vanaf de weg staat. De rangers hadden daar hun gepantserd voertuig geparkeerd om tijdens hun ochtendpatrouille boodschappen te doen. Toen ze terug liepen, ontplofte de bom. Er vielen geen gewonden, wel werd het kantoor zwaar beschadigd. De bom sloeg een krater van 50 centimeter diep en 60 cm breed.

– Nog meer nieuws uit het Zuiden. Gisteren hielden vijfhonderd bewoners en autoriteiten onder leiding van islamitische leiders uit 61 dorpen in het district Rangae een herdenking van de dodelijke schietpartij een jaar geleden. Nadat ze gebeden hadden, lieten ze witte ballonnen op.

Bij de schietpartij door een gemaskerde man op agenten die in de houding stonden toen het volkslied klonk, kwam één persoon om het leven en werden drie gewond. Tegen veertien verdachten zijn arrestatiebevelen uitgevaardigd, tien zijn al aangehouden.

– Thailand gaat een nieuw centrum openen om de pogingen van Asean en de VN voor duurzame ontwikkeling te coördineren. Gehoopt wordt dat het Asean Centre for Sustainable Development Studies and Dialogue in 2019 kan open gaan. In dat jaar neemt Thailand het voorzitterschap van Asean over.

Het initiatief is een idee van Thailand naar aanleiding van het VN-rapport Complementarities between the Asean Community Vison 2005 and the United Nations 2030 Agenda for Sustainable Development. Het rapport adviseert de regio prioriteiten te stellen, zoals de bestrijding van armoede, infrastructuur en verbindingen, duurzaam beheer van natuurlijke grondstoffen, duurzame consumptie en productie, en bevordering van veerkracht. Een belangrijke prioriteit is het reduceren van de ondervoeding van kinderen en hen gelijke toegang verschaffen tot kansen en hulpbronnen.

– Een nieuwe grenspost in Khlong Nat (Sa Kaeo) is op tijd klaar voor de opening in mei door Prayut en zijn Cambodjaanse counterpart. Het Sa Kaeo-Ban Phanom Dai Immigration Checkpoint is de tweede permanente grenspost in de provincie die een nieuwe poort vormt voor het goederentransport naar Indo-China. De grenspost is een upgrade van de tijdelijke grenspost in Ban Khao Din en heeft tot doel het verkeer in de grenspost Ban Khlong Luek te ontlasten. De provoncie heeft ook plannen voor een derde grenspost in Ban Non Ian (Aranyaprathet).

– Het Hof van Beroep heeft elf personen veroordeeld tot gevangenisstraffen van 3 tot 20 jaar wegens overtreding van de beursregels. De zaak heeft betrekking op het verduisteringsschandaal bij de Bangkok Bank of Commerce.

Het bericht noemt wel braaf alle straffen en veroordeelde personen, maar laat na een indicatie te geven van het schandaal. De naam Rakesh Saxena kwam ik al eens eerder tegen. Was geloof ik gevlucht naar Canada en naar Thailand uitgewezen. Over welk jaar we het hebben, vermeldt het bericht ook niet. Ik meen 1997, het jaar van de financiële crisis die veel financiële instellingen en bedrijven de kop kostte.

– Het Chinese staatsbedrijf CRRC Corporation Lid gaat voor de eerste fase van de Thai-Sino HSL de rails, elektronica, machinerie en locomotieven leveren. Het bedrijf gaat ook Thais personeel trainen. De eerste fase bestaat uit de aanleg van het tracé Bangkok-Nakhon Ratchasima. Met de levering is een bedrag van 54 miljard baht gemoeid, maar dat is een voorlopige schatting. Het geld wordt op de binnenlandse markt geleend. (Zie verder de pagina Spoorwegen 2)

– Dat is wel erg oud nieuws: het gebruik van het chemisch bestrijdingsmiddel paraquat. Gezondheidactivisten dringen aan op een verbod. Onlangs kwam het vergif ter sprake op een seminar van de particuliere Anti-Corruption Organisation of Thailand. Een medewerkster van het Department of Occuptional Health and Safety vertelde er over een onderzoek van 113 zwangere vrouwen in drie provincies die aan het spul waren bloot gesteld.

De gevolgen van het gebruik blijven niet beperkt tot boeren, maar ook consumenten, zelfs in grote steden, lopen risico. In voedsel zijn residuen gevonden. Critici menen dat paraquat ook schadelijk is voor het milieu.

– Aannemer Premchai en zijn chauffeur moeten tot eind volgende maand wachten om te horen of ze vervolgd gaan worden voor hun poging tot omkoping van boswachters om hun arrestatie in een bosreservaat in Kanchanaburi te voorkomen.

Gisteren kwam het kantoor van de PG in het bezit van het politierapport. Werk aan de winkel want het telt 199 pagina’s en een audio waarop de omkoping te horen is. Lees het allemaal maar op de pagina Stroperssage.

– Het regime heeft gisteren aangifte gedaan tegen 57 pro-verkiezingen activisten die vorige week bij het legerhoofdkwartier demonstreerden tegen uitstel van de verkiezingen. Onder hen de bekende Sirawith Seritiwat en Rangsiman Rome. Ze marcheerden op 24 maart van de Tha Prachan campus van de Thammasat universiteit naar het hoofdkwartier aan de Ratchadamnoen Avenue en braken onderweg door een politiekordon.

Nieuws van de website in 1 regel

• Motorfietser aangeklaagd voor dood door schuld wegens mishandeling vuilnisman
• Nakhon Ratchasima: Boer (69) dood getrapt door op zijn akker foeragerende olifant
• Man (38) bekent doodslag op monnik tijdens ruzie over gokken op boksmatches
• Thaksin voorspelt bij verkiezingen verpletterende overwinning Pheu Thai
• Vice-premier Prawit reageert: Iedereen kan wel van alles zeggen
• 21 migranten uit Myanmar omgekomen, 27 overlevenden bij crash en brand charterbus
• Staatsloten zaak: Politie-onderzoeker verdacht van manipulatie bewijs
• Zwitser wordt uitgewezen; in eigen land gezocht voor HIV overdracht
• Treinen en perrons overvol in spits ARL, extra trein brengt enige verlichting


 

Enkele topics uit BP van vandaag

30 maart – Goed en minder goed nieuws vandaag op de voorpagina. Het verbod op politieke activiteiten wordt opgeheven, maar dat gebeurt niet op stel en sprong. In juni worden de touwtjes gevierd wanneer alle nieuwe politieke partijen gevormd zijn.

Het tweede goede nieuws: De bekende student-actievoerder Jatupat Boonpattararaksa, aka Pai Dao Din, heeft niet de referendumwet van 2016 overtreden en dat scheelt toch mooi een gevangenisstraf van maximaal 10 jaar.

Het minder goede nieuws – of eigenlijk slechte nieuws – is dat de National Anti-Corruption Commission (NACC) meer tijd nodig heeft voor haar onderzoek naar de horloges van vice-premier Prawit. Die zaak sleept zich maar voort want Prawit kreeg eerder viermaal uitstel voor het inleveren van zijn verweer. Het verhaal is nu: de horloges (geen 25, maar 22) had hij geleend van een vriend die inmiddels is overleden. Tja, de doden spreken niet. (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Corruptie 5)

Wat biedt Bangkok Post vandaag zoal? De krant bevat zestien items op vier nieuwspagina’s, waarvan één een achtergrondverhaal. Twee pagina’s openen met een politiek onderwerp: de al hierboven genoemde voorpagina en pagina 3 met een ontkenning van vice-premier Somkid (de economische tsaar van het kabinet). Hij zegt niet benaderd te zijn door politieke veteranen om zich aan te sluiten bij gesprekken over de vorming van een nieuwe partij. Dat zouden ze hem dit weekend in zijn huis in Nonthaburi gevraagd hebben.

Willekeurig nog enkele andere onderwerpen. De zanger Tom Dundee (artiestennaam) heeft zich niet schuldig gemaakt aan majesteitsschennis alhoewel hij zelf wel bekend heeft de monarchie tijdens een roodhemdrally in maart 2011 te hebben belasterd. Maar de strafrechtbank heeft de zaak geseponeerd omdat het OM daarvoor geen bewijs heeft geleverd. Tja, een verdachte kan niet louter op zijn eigen bekentenis worden veroordeeld; daarvoor is ondersteunend bewijs nodig.

Voormalig DSI-hoofd Tarit Pengdith kan ook opgelucht ademhalen, want hij (en vier anderen) is vrijgesproken van belastering van Suthep Thaugsuban. Suthep had hem voor de rechter gesleept omdat hij in 2013 had beweerd dat Suthep, destijds vice-premier, verantwoordelijk was voor het mislukken van het multi-miljarden project voor de bouw van 396 politiebureaus.

Ik ken de film niet, The Beach met Leonardo DiCaprio in de hoofdrol, maar het strand in nationaal park Hat Nopparat Thara-Mu Koh Phi Phi in Krabi waar opnamen zijn gemaakt en dat door grote aantallen nieuwsgierigen werd bezocht, gaat vier maanden dicht, zodat de ernstig beschadigde ecologie zich kan herstellen. Het strand krijgt van 1 juni tot 30 september rust ondanks aanvankelijke protesten van ondernemers die goed garen sponnen bij de toestroom van bezoekers. Maar inmiddels zijn ze om. ‘Ze hebben gezien dat de boot aan het zinken is en dat iedereen dood gaat als er niets wordt gedaan’, zegt directeur Songtham van het National Parks Office.

Over Krabi gesproken, de zes mannen die het gezin Worayut hebben uitgemoord, zijn gisteren van de provinciale gevangenis van Krabi overgeplaatst naar de (grotere) centrale gevangenis van buurprovincie Nakhon Si Thammarat. Familieleden die naar de gevangenis van Krabi waren gekomen, konden dus rechtsomkeer maken.

Game over in juni voor politieke ban

30 maart – Het goede nieuws over de opheffing van de politieke ban werd gisteren bekend gemaakt door vice-premier Prawit. Hij reageerde op de desbetreffende oproep van politieke partijen, woensdag gedaan tijdens een door de Kiesraad belegde bijeenkomst. ‘We moeten wachten tot de nieuwe partijen zijn gevormd zodat alle partijen tegelijk in juni aan de slag kunnen’, aldus Prawit.

Zijn  mededeling wijkt overigens af van een order van de NCPO, waarin als criterium de inwerkingtreding van de organieke wet op de verkiezingen wordt genoemd. Die wet evenals de organieke wet op de benoeming van senatoren, wordt voorgelegd aan het Constitutionele Hof met als risico dat de beloofde verkiezingsdatum van februari niet wordt gehaald. Prawit is daar niet bang voor. Het Hof wordt om snelle behandeling gevraagd, zegt hij.

De organieke wet op de verkiezingen bevat twee artikelen waarover twijfel is gerezen. Personeel van stembureaus mag gehandicapten helpen hun stem uit te brengen, maar dat kan in strijd zijn met het voorschrift dat stemmen in het geheim dient te gebeuren. Het tweede controversiële artikel betreft kiezers die zonder goede reden geen stem uitbrengen. Ze worden voor het leven uitgesloten van een politieke functie, een straf die de grondwetcommissie te ver vindt gaan. Het Constitutionele Hof mag de knoop doorhakken. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Pai Dao Din kan weer lachen

30 maart – De aanklacht van het OM wegens overtreding van de referendumwet tegen student-actievoerder Jatupat, aka Pai Dao Din, is door de Phu Khieo Provincial Court van Chaiyaphum gisteren afgewezen. De rechtbank meent dat hij en collega Wasin de wet niet hebben overtreden door een dag voor het referendum over de nieuwe grondwet in augustus 2016 T-shirts te dragen met de tekst Vote No en op de versmarkt van Chaiyaphum pamfletten met hetzelfde advies uit te delen, getiteld ‘7 reasons why we shouldn’t accept charter’ met een infographic gemaakt door de New Democracy Movement.

De twee actievoerders, zo redeneerde de rechtbank, hebben gebruik gemaakt van hun wettelijk recht. Ze hebben geen openbare onrust uitgelokt maar ze gaven een mening hetgeen de wet toestaat. De vrijspraak scheelt toch mooi een gevangenisstraf van 10 jaar, die maximaal op overtreding staat. Maar dat betekent niet dat Pai Dao Din kan gaan buitenspelen want hij zit 2,5 jaar gevangen wegens majesteitsschennis omdat hij in 2016 een link naar een ‘kritisch’ BBC-artikel over de nieuwe koning had geplaatst op zijn Facebook-pagina.

Overigens kregen hij en zijn maatje wel een boete van 500 baht omdat ze geweigerd hadden na hun aanhouding op de markt vingerafdrukken te laten afnemen.

Fraudeonderzoek nagelt ministerietop aan de muur

30 maart – In drugszaken blijven meestal de ‘grote vissen’ buiten schot, maar dat lijkt niet het geval in het onderzoek naar de fraude gepleegd door welzijnscentra, waarbij geld bestemd voor gedepriveerde arme mensen achterover is gedrukt. Een voorlopig onderzoek heeft bevestigd dat de permanent secretaris van het ministerie van Sociale Zaken, de hoogste ambtenaar van het ministerie, en zijn adjunct bij het schandaal betrokken zijn, aldus minister Anantaporn.

Beide topambtenaren zijn op bevel van premier Prayut vorige week overgeplaatst naar een inactieve post op het PM’s Office. De minister heeft de waarnemend permanent secretaris opgedragen een panel te vormen dat disciplinair onderzoek doet.

Nog even de voorgeschiedenis: Het schandaal is bekend geworden dankzij klokkenluider student Panida, die stage liep op het welzijnscentrum van Khon Kaen. Zij en haar drie vriendinnen moesten er kwitanties vervalsen, waarover ze geklaagd hebben bij de NCPO.

In totaal ging het om 7 miljoen baht waarop tweeduizend dorpelingen recht hadden. Naar aanleiding daarvan startte de PACC een onderzoek naar andere welzijnscentra in het land. In 53 provincies zijn tot nu toe sporen van gesjoemel gevonden.

De PACC verdenkt beide ambtenaren ervan de fraude te hebben geregisseerd, omdat in alle gevallen op dezelfde wijze te werk werd gegaan. Behalve deze lieden worden 94 personen verdacht. De PACC heeft het ministerie gevraagd de hoofden van de centra in Trat, Chaiyaphum en Buri Ram over te plaatsen. Gebleken is dat ze met bewijs hebben gerommeld en getuigen beïnvloed. (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Corruptie 5)

60.000 kinderen op bouwplaatsen vallen tussen wal en schip

30 maart – Ruim zestigduizend kinderen van gastarbeiders krijgen op bouwplaatsen niet de benodigde specifieke basiszorg, zegt een rapport van Unicef en de Baan Dek Foundation. Het rapport, Building Futures in Thailand: Support to Children Living in Construction Site Camps noemt vier uitdagingen die het welzijn van kinderen die daar leven, bedreigen.

1 Veel bouwplaatsen hebben geen toiletten en veiligheidszones voor kinderen. Er zijn geen aparte faciliteiten voor mannen en vrouwen, zodat kinderen het risico lopen seksueel misbruikt te worden.

2 Er bestaat een verhoogd risico op sociale uitsluiting, discriminatie, verwaarlozing en geweld. Negen van de tien kinderen meldt getuige te zijn geweest van gevechten tussen volwassenen of mishandeld te zijn door ouders of voogden.

3 De toegang tot gezondheidszorg is inadequaat. Een op de vijf ouders zegt dat hun kinderen niet de vereiste vaccinaties hebben gekregen. De helft zegt dat sommige kinderen geen actieve health card hebben.

4 90 procent van de kinderen gaat niet naar school. Barrières zijn dat de ouders vaak verhuizen, zich niet bewust zijn van hun recht op onderwijs, de taal van instructies niet begrijpen en dat ze niet weten dat de kosten van onderwijs worden vergoed door de overheid.

Unicef-vertegenwoordiger in Thailand Thomas Davin zegt dat ondanks wetten en beleid gericht op onderwijs voor alle kinderen, inclusief kinderen van migranten, er in de praktijk veel obstakels zijn. Hij roept vastgoed- en aannemingsbedrijven op meer te doen om de infrastructuur, rechten, gezondheid en onderwijs voor kinderen op bouwplaatsen te verbeteren. Dat komt niet alleen de kinderen ten goede, maar de bedrijven profiteren er ook van qua merkperceptie bij investeerders en verbeterde productiviteit. (Zie verder de pagina Migranten 2)

Kort nieuws vrijdag 30 maart

– Een Marokkaans vrouw, die een toerist uit Koeweit had bestolen, is door de politie in Pattaya aangehouden. Ze heeft bekend drie horloges, een slof geïmporteerde sigaretten, parfum en andere spullen uit zijn kamer te hebbben meegenomen, nadat ze seks hadden gehad en hij in slaap was gevallen. De man (22) had haar opgepikt in een bar in Walking Steer in Zuid-Pattaya. Nadat hij aangifte had gedaan, kwam de politie haar in hetzelfde gebied op het spoor.

– In het Queen Sirikit National Convention Centre is gisteren de 46e National Book Fair en 16e Bangkok International Book Fair 2018 van start gegaan. Tot 8 april kunnen boekenwurmen er volop hun hart ophalen, waarbij uw redacteur aantekent dat hij zelden in de metro iemand ziet, die zit te lezen. De meeste reizigers zijn verdiept in hun mobieltje, waarop ze spelletjes spelen of chatten.

– In Nakhon Si Thammarat zijn gisteren zes personen aangehouden en is 501 kilo marihuana in beslag genomen met een straatwaarde van 20 miljoen baht. De drugs waren gesmokkeld uit Laos en bestemd voor het Zuiden. De drugskoeriers werden gearresteerd toen ze bezig waren de drugs op een wagen te laden.

De arrestatie was een vervolg op de arrestatie van vijf andere verdachten uit Mukdahan bij de grens met Laos. Die liepen bij een controlepost tegen de lamp. De koeriers kregen voor hun werk 180.000 baht. De meesten stonden op de uitkijk. Na de arrestatie nam de politie nog eens 2,9 miljoen baht aan vermogen in beslag.

– Overheidsdiensten, het National Electronics and Computer Technology Centre en het kantoor van Depa (Digital Economy) is gisteren tjdens een bijeenkomst, belegd door de gouverneur, bijgepraat over de vorderingen van het Phuket Smart City project.

De afgelopen twee begrotingsjaren is daar door het ministerie van Digital Economy and Sociey (voorheen ICT) 386 miljoen baht in gestoken. Het meeste geld is besteed aan het installeren van high-speed internet op 1.000 punten en 21 digitale displays op openbare plaatsen, bij transportsystemen en op bedrijfsgebouwen voor open-luchtreclame. De gouverneur zegt dat ze ook gebruikt worden voor het verspreiden van informatie van de provincie en nieuws dat mensen kan helpen hun levensstandaard te verhogen.

Eind vorig jaar werden de bewoners van Phuket verblijd met de applicatie Bus Beam, die informatie geeft over de vertrek- en aankomsttijden van bussen. Het Land Transport Department zegt dat de app reizigers behulpzaam is hun reis te plannen en lange wachttijden kan voorkomen. De app wordt ontwikkeld in samenwerking met zes bedrijven en bestrijkt zowel de stad als de provincie. Tot 10 december wordt ermee proef gedraaid.

– In mei begint een campagne tegen hepatitis-B. Doel is het aantal kinderen dat met het virus wordt besmet, in 2025 te hebben teruggebracht tot minder dan 0,1 procent. In twaalf provincies wordt begonnen met een proefproject.

Het Department of Disease Control gaat in het kader van de campagne zwangere vrouwen vaker controleren. De baby’s van moeders die hepatitis-B hebben, krijgen een hepatitis B immune globulin injectie. Verwacht wordt 95 procent van de baby’s te kunnen vaccineren. Eveneens 95 procent van de geïnfecteerde moeders krijgt het advies antiviral medicatie te gebruiken. 90 procent van de vaccinaties wordt elk jaar herhaald.

De campagne is een reactie op het verzoek van de WHO aan verschillende landen om het infectiecijfer bij kinderen jonger dan 5 jaar tegen 2030 terug te brengen naar minder dan 0,1 procent. In Thailand worden jaarlijks 3.800 kinderen besmet. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg 2)

– RTP hoofdcommissaris Chakthip houdt het hoofd van het politiebureau Phahon Yothin verantwoordelijk voor de inhouding van geld op hun salaris, dat gebruikt is om de verhoorkamer van het bureau van nieuwe airconditioners te voorzien. Twee inspecteurs zijn ervan beschuldigd geld te hebben afgetrokken van het salaris van elf agenten.

Het schandaal kwam aan het licht omdat een van de agenten een klacht heeft ingediend bij de PACC. Hij vermoedt dat honderden andere bureaus hetzelfde doen wanneer ze niet kunnen wachten op het jaarlijks budget.

Commissaris Charnthep van de gemeentepolitie is door Chakthip gevraagd zich in de zaak te verdiepen. Chakthip is niet gelukkig met de gang naar de PACC. De agent had de hiërarchieke weg moeten volgen.

Nieuws van de website in 1 regel

• Thaksin en Yingluck in Japan voor boekpresentatie vriend
• NACC: Prawit leende 22 horloges van inmiddels overleden vriend
• Somkid: Dit jaar aansluiting bij elf leden tellend CP TPP (vh TPP)
• RTP hoofdcommissaris geërgerd over aircon klacht van agent


 

NLA vraagt nu ook om uitspraak over verkiezingswet

29 maart – Hilarisch hoor, al die vertalingen van flip-flop. Ik noem: buiteling, klip-klap, veranderende inhoud, mono-stabiel kipelement, flipflop schakeling en misschien is de beste vertaling nog flip-flop. Bangkok Post gebruikt het woord vandaag in de kop als aanduiding van de U-turn die het parlement heeft gemaakt om nu toch het Constitutionele Hof te vragen of de organieke wet op de verkiezing van het parlement al dan niet in strijd is met de grondwet.

Aanvankelijk wilde het parlement alleen de organieke wet op de benoeming van senatoren voorleggen, de andere wet vereist voor het houden van verkiezingen. De verkiezingswet voorleggen zou te riskant zijn en de beloofde verkiezingsdatum van februari 2019 in gevaar kunnen brengen. Maar blijkbaar is dat geen argument meer sinds premier Prayut eerder deze week zei de wet niet ter ondertekening aan de koning te zullen voorleggen zolang er geredetwist wordt over de rechtsgeldigheid.

De NLA wil Prayut voor zijn, mocht hij besluiten de wet terug te sturen naar het parlement. Parlementslid Kittisak zei gisteren dat minstens 25 parlementsleden besloten hebben de wet via de parlementsvoorzitter naar het Hof te sturen, het minimum aantal dat daarvoor wettelijk vereist is. [De website noemt 24 leden] De actie komt ook tegemoet aan Prayut’s besluit om juridisch specialisten naar de wet te laten kijken alvorens die naar de koning te sturen.

Kittisak benadrukt dat de NLA-actie geen poging is de verkiezingen te vertragen, alhoewel hij erkent dat ze wel gevolgen kan hebben voor de voorbereidingen van de verkiezingen. Hij zegt: ‘We didn’t flip-fop on the decision, maar omdat de bevolking twijfels heeft over de wet, denken we dat het ’t beste is om ze zo snel mogelijk weg te nemen.’

De grondwetcommissie was van meet af aan een voorstander van het inschakelen van het Hof. Beter gelijk maar doen, nu het tijdpad ruim genoeg is dan wachten tot na de verkiezingen of sommigen naar het Hof stappen, want dan zijn de rapen echt gaar en moet de wet herschreven worden.

Niettemin wekt de abrupte flip-flop angst op voor vertraging van de verkiezingen, signaleert Bangkok Post vandaag in de kop van haar openingsverhaal, maar van wie wordt niet genoemd. Verder bevat de opening nog wat losse flodders, onder andere over de invloed op de beurskoersen, maar die sla ik over. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Op de foto heeft partijleider Abhisit (Democraten) een onderonsje met secretaris-generaal Phumtham (Pheu Thai). Woensdag werd de eerder aangekondigde bijeenkomst van de Kiesraad gehouden waarop de politieke partijen te horen kregen wat volgende maand wel en niet mag, wanneer partijleden hun lidmaatschap dienen te bevestigen en contributie te betalen.

Doodstraf voor uitmoorden van Krabi-familie

29 maart – Het moet een van de gruwelijkste moordzaken van Thailand zijn, vermoed ik: de moord op acht leden van een familie in juli vorig jaar in het district Ao Luk (Krabi). Zes personen hebben daarvoor van de Krabi Provincial Court de doodstraf gekregen, twee een gevangenisstraf wegens medewerking.

Naar verluidt werd de opdracht om het huis van dorpshoofd Worayut binnen te vallen gegeven door een man die een conflict met hem had over grondeigendom. Gekleed in camouflagepakken drongen de zes de woning binnen. Nadat geen overeenstemming was bereikt over een deal, begonnen ze te schieten. Een van de slachtoffers was een meisje van 2.

De rechtbank heeft de daders bevolen acht familieleden van de slachtoffers elk jaar een smartengeld van 60.000 baht te betalen. Het aantal jaren dat ze dat moeten doen, varieert. Een overlevende en de schoonvader van het gezinshoofd zijn tevreden met de uitspraak. De schoonvader overlegt met de familie of ze in beroep gaan tegen de twee gevangenisstraffen. Mogelijk wordt ook een civiele procedure gestart.

De advocaat van de daders zegt dat ze in beroep gaan. Voor de zitting bestond grote belangstelling. Ze werd bijgewoond door meer dan honderd personen, waaronder RTP hoofdcommissaris Chakthip.

100.000 agenten krijgen loonsverhoging

29 maart – Goed nieuws voor honderdduizend politieofficieren: ze krijgen salarisverhoging en inquiry officers (agenten die misdaadonderzoek doen) kunnen betere loopbaanvooruitzichten tegemoet zien. Dat zijn de twee belangrijkste elementen van de hervormingsvoorstellen voor het politiekorps, waaraan een commissie maanden heeft gewerkt.

Gisteren maakte woordvoerder Manich bekend wat de commissie bekokstoofd heeft, nadat onlangs de laatste vergadering werd gehouden. De loonsverhoging riep al direct kritiek op van de bevolking, ze helpt niet het korps te hervormen zeggen de beste stuurlui aan wal. Maar Manich zegt: Het besluit is niet gebaseerd op de veronderstelling dat de loonsverhoging een eind kan maken maken aan de corruptie in het korps, maar op de noodzaak de loonschaal te wijzigen die al sinds 2000 onveranderd is.

Het panel heeft de Fiscal Policy Research Foundation van het ministerie van Financiën gevraagd een voorstel te doen voor de verhoging dat vergelijkbaar is met de praktijk in andere landen. Eerder deze maand suggereerde de stichting dat het aanvangssalaris voor onderofficieren belast met misdaadbestrijding naar 4.300 tot 5.000 baht dient te worden verhoogd en voor officieren met dezelfde taak naar 18.500 tot 21.500 baht.

Manich zegt dat politieagenten 13 tot 22 keer meer beroepsrisico lopen dan anderen in vergelijkbare burgerbanen. De lage salarissen hebben sommige officieren ertoe hebben gebracht geld af te persen, maar hij geeft toe dat de verhoging geen garantie vormt dat aan deze praktijk een eind komt.

Verder noemt het bericht enkele hervormingsvoorstellen, waarvan commissievoorzitter Boonsrang zegt: ‘Alhoewel het enige tijd kan duren voordat de politiehervorming vrucht draagt, worden dingen beter. We hebben hoge verwachtingen.’

Doi Suthep: Groen licht voor bouwproject

29 maart – Ik meldde gisteren al in Kort Nieuws dat het Office of the Judiciary doorgaat met de [controversiële] bouw van een nieuw kantoor van de Court of Appeal Region 5 en huisvesting voor juridische medewerkers aan de voet van nationaal park Doi Suthep (Chiang Mai). Vandaag meldt de krant dat legercommandant Chalermchai het groene licht heeft gegeven om met de bouw door te gaan.

De bouw is al te ver gevorderd om de stekker er nu uit te trekken, zegt hij. Het project is voor 95 procent klaar en wordt binnen twee maanden afgerond. Sinds februari 2013 is al 1 miljard baht besteed. Chalermchai zegt dat het project geen illegaal gebruik maakt van bosgrond (encroachment) of in strijd met wetten is.

Vorige week gaf hij na een inspectie van het terrein door de 3rd Army Region het bevel de bouw stil te leggen nadat de klachten van omwonenden hem ter ore waren gekomen, maar gebleken is dat de bebouwing binnen de toegestane 147 rai blijft.

Burgergroepen hebben gisteren provinciaal gouverneur Paween in een petitie gevraagd om hulp bij de uitleg van het project [?]. Het Treasury Department, dat overheidsland beheert, hebben ze gevraagd de bouwvergunning in te trekken en het landschap in de originele staat terug te brengen. De grond kwam in 1937 in het bezit van het leger. In 2003 kreeg het Office of the Judiciary toestemming voor de bouw en retourneerde het leger de grond aan het Finance Ministry.

Kort Nieuws donderdag 29 maart

– Gastarbeiders uit Laos, Myanmar en Cambodja hebben toestemming gekregen hun werkplaats te verlaten om in eigen land van 5 tot 30 april Songkran te vieren. Regeringswoordvoerder Athisit maakte dit kabinetsbesluit gisteren bekend. De toestemming geldt ook voor arbeiders met een tijdelijke werkvergunning. Ze hoeven hun visum niet in te leveren en mogen van hen afhankelijke personen jonger dan 18 jaar meenemen.

Het verificatieproces voor ongedocumenteerde werkers loopt op 31 maart af, maar 880.000 werkers zijn nog niet geregistreerd. Ze mogen tot juni blijven om alles in orde te maken. (Zie verder de pagina Migranten 2)

– De gemeente Bangkok belooft dat bewoners inspraak krijgen alvorens bestaande wegen worden verhoogd of nieuwe worden aangelegd. Adjunct-gouverneur Chakkraphan heeft dat gisteren toegezegd. Verhoging van sois (zijstraten) wordt beperkt tot 30 cm. Over verhogingen van meer dan 30 cm wordt met huiseigenaren overlegd omdat woningen dan onder water kunnen lopen, met name in het regenseizoen. In het verleden is al vaak geklaagd over wateroverlast.

– Vandaag valt op de 6th Greater Mekong Subregion Summit in Hanoi een besluit over verbeteringen van de spoorwegen die een verbinding vormen tussen Denchai, Chiang Rai en Chiang Khong ad 30 miljard baht. Op de agenda staan 226 projecten ad 2 biljoen baht die zijn vervat in het Regional Investment Framework voor de komende vijf jaar. Een ander belangrijk document waarover de GSM-leiders, waaronder premier Prayut, zich buigen is het Hanoi Action Plan dat dezelfde periode bestrijkt.

In een gezamenlijke nog goed te keuren verklaring zegt de GSM dat de sub-regio ’s werelds meest levendige midden-inkomen economie  is nadat de afgelopen 25 jaar tal van projecten zijn gerealiseerd.

– Voorzitter Wallop van de parlementscommissie dierenwelzijn dringt aan op wijziging van de Cruelty Prevention and Welfare of Animals Act met een verplichting om huisdieren te registreren. Overtreders dienen strenger bestraft te worden om het aantal zwerfhonden in Bangkok en elders te beperken, die verantwoordelijk zijn voor de verspreiding van rabiës.

Het voormalig hoofd van de Zoological Park Organisation vindt dat de regering de kosten van het implanteren van een chip (100 tot 200 baht) voor haar rekening moet nemen. Hij zei dat gisteren op een druk bezocht seminar.

In de afgelopen drie maanden zijn zeven personen aan rabiës overleden, de laatste in Phatthalung. De 39-jarige man werd een maand geleden door zijn hond gekrabd, maar liet zich niet vaccineren. Andere slachtoffers zijn gevallen in Surin, Trang, Songkhla, Nakhon Ratchasima, Prachuap Khiri Khan en Buri Ram. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg 2)

– Op 6 april, Chakri Memorial Day, ziet de eerste serie munten met de beeltenis van koning Vajiralongkorn het licht. Het gaat om negen verschillende denominaties van 1 satang tot 10 baht. Op de voorkant staat de monarch gekleed in het uniform van de Royal Guard tijdens het bewind van koning Chulalongkorn (Rama V). Op de achterkant staat het koninklijk monogram.

– De National Fisheries Association of Thailand vraagt de politie een onderzoek te doen naar een man die zegt ruim 15 jaar zonder betaling te zijn vastgehouden op een trawler. Voorzitter Mongkol denkt ‘persoonlijk’ dat het onmogelijk is iemand zo lang vast te houden zonder dat hij een kans heeft naar het vasteland te vluchten, want trawlers krijgen elke drie tot vijf jaar een onderhoudsbeurt. ‘Wat hij gezegd heeft, is onzinnig en het schaadt de goede sfeer bij het oplossen van de IUU-visserij.’

De man is inmiddels herenigd met zijn familie in Uttaradit die hij 30 jaar geleden verliet. Na van zee te zijn teruggekeerd, had hij allerlei baantje om geld te verdienen voor een fiets waarmee hij naar huis reed. Het verhaal werd bekend door een publicatie in Thai Rath, de Thaise Telegraaf.

– Dorpelingen in Pattani verzetten zich tegen verlenging van de landingsbaan van luchthaven Bo Thong met 1.100 meter. Ze zeggen dat die tot grote problemen leidt voor scholen, moskeeën, begraafplaatsen en huishoudens in drie dorpen, en pleiten voor verhuizing van de luchthaven naar het district Nong Chik dat beschikt over honderden rai braakliggend land.

Dinsdag maakten zo’n vijfhonderd dorpelingen op een vergadering van hun hart geen moordkuil. Hoofd Amarit van de Air Task Force 9 vertelde hen dat verlenging van de baan 800 miljoen baht kost en de aanleg van een nieuwe luchthaven 3 miljard baht.

De huidige landingsbaan is 1.500 meter lang en voldoet niet aan de internationale eisen voor de commerciële luchtvaart. De luchthaven is voor militair gebruik aangelegd door de luchtmacht en later aangepast voor commerciële vluchten. Thai Airways Co maakt er sinds 1963 gebruik van.

– Het hooggerechtshof heeft de levenslange gevangenisstraf voor een etnische Lahu bergbewoner gehandhaafd die in april 2011 het districtspolitiehoofd van Sai Ngam (Kamphaeng Phet) dood schoot. Hij was door een aannemer gehuurd, die verwikkeld was in een conflict over een project af 290 miljoen baht voor de aanleg van een dijk langs de Chao Phraya in Nakhon Sawan. De opdrachtgever kocht voor hem een motorfiets om na de moord te kunnen vluchten. Hij wordt vervolgd voor samenzwering en het illegaal bezit van een vuurwapen.

– Twee particuliere luchtvaartbedrijven hebben een nieuw Air Operator Certicate ontvangen van de CAAT: AC Aviation Co Ltd en VIP Jets Ltd. Zij en vele andere maatschappijen verloren hun AOC nadat de ICAO van de VN in juni 2015 de rode vlag had gehesen wegens zorgen over de veiligheid van de Thaise luchtvaart. De vlag werd in oktober gestreken. Inmiddels zijn zestien maatschappijen in het bezit van een nieuw AOC. De resterende drie particuliere bedrijven krijgen volgende maand het begeerde document. (Zie verder de pagina Luchtvaartdienst onder vuur 2 )

– De districtsrechtbank van Don Muang heeft een importeur van acht nep elektronische apparaatjes, die later werden verkocht aan het leger, vrijgesproken van samenzwering. Het OM kon niet bewijzen dat hij onder één hoedje had gespeeld met de Britse fabrikant.

Het leger kocht de dingen tussen 2007 en 2009 voor 10,4 miljoen baht. Met het apparaatje zouden bommen en drugs gedetecteerd kunnen worden. Een expert zei destijds dat een wichelroede net zo goed werkte. De producent  heeft volgens een BBC nieuwsbericht uit 2014 in Engeland een gevangenisstraf van 3,5 jaar gekregen en zijn vrouw moest 300 uur gemeenschapsdienst doen.

– Het onderzoek naar de verduistering van 120 miljoen baht uit het Sema Phatthana Chiwit Fund, een fonds voor meisjes uit arme gezinnen ter ondersteuning van hun onderwijs, wordt voor Songkran afgerond of op zijn laatst eind april, zegt het ministerie van Onderwijs.

Hoofdverdachte is de inmiddels ontslagen adviseur Rojana Sinthi. Zij zegt alleen te hebben gehandeld, maar naar die bewering doen de PACC en Amlo nog onderzoek. Vijftig (top)ambtenaren van Onderwijs, huidige en gepensioneerde, worden opgeroepen voor verhoor door het gevormde fact-finding panel. De verduistering begon in 2007. (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Corruptie 5)

– Het laatste bericht gaat over de verduistering van gelden uit het onderhoudsfonds van het National Office of Buddhism voor tempels. De politie begint aan de derde ronde van haar onderzoek waarbij tien tempels zijn betrokken. Ambtenaren en monniken worden verdacht van de diefstal van 100 miljoen baht. In de vorige twee rondes ging het om 200 miljoen baht. Meer dan 30 tempels worden verdacht van betrokkenheid bij de fraude. Het schandaal werd vorig jaar bekend. (Zie verder de pagina Corruptie 5)

Nieuws van de website in 1 regel

• Politieofficier in Narathiwat pleegt suïcide ivm onderzoek naar belening politiewapen
• Krabi: Doodstraf voor 6 mannen die dorpshoofd en 7 familieleden vermoordden
• Twee speervissers in nationaal park wekken irritatie op de social media
• AoT veilt dit jaar taxfree concessies voor winkels in uitbreiding Suvarnabhumi
• Strand in film The Beach vier maanden dicht voor herstel milieuschade


 

Commentaar: Schorsing praatshow is een trifecta van dwalingen

28 maart – De recente schorsing van twee nieuwsprogramma’s van Voice TV is een schoolvoorbeeld voor studenten journalistiek en sociale wetenschappen van wat de toekomst kan brengen. Het is een trifecta*  van vergissingen, schrijft Bangkok Post in haar hoofdredactioneel commentaar van dinsdag. De verkeerde keurmeesters vaardigden een verkeerd verbod uit met de verkeerde redenen.

Het station, dat een sterke sympathie heeft voor de roodhemden en Pheu Thai, verloor twee weken een praatshow. Maar de vorm en het resultaat van de sluiting van het programma Tonight Thailand gaan veel verder dan de onvermijdelijke rechtszaak over het bevel.

Het eerste probleem wordt gevormd door degenen die censureren. Kort nadat het leger in 2014 de macht had gegrepen, legde premier Prayut alle bevoegdheden ten aanzien van censuur in de handen van de National Broadcasting and Telecommunications Commission (NBTC) en haar secretaris-generaal Takorn. Dat besluit riep destijds zware kritiek op.

De taak van de NBTC is fysieke controle uit te oefenen op de ethergolven, niet om inhoud te controleren of te verbieden. De grondwet garandeert de vrijheid van meningsuiting en vrijheid van de pers. De autoriteiten kunnen deze vrijheden alleen beperken wanneer de nationale veiligheid en de openbare orde, waaronder moraal en gezondheid, in gevaar zijn.

Niet alleen heeft Voice TV deze voorwaarden niet overtreden, de NBTC heeft dat zelfs niet beweerd. Volgens het bevel van de NBTC ‘bleek het programma verwarring te hebben veroorzaakt’. De enige reden die gegeven werd, was dat de gasten hadden gesproken over de Franse revolutie (1789-1799). BP schrijft: ‘Dat is al net zo krankjorem als de beschuldiging wegens majesteitsschennis tegen sociaal criticus Sulak die de historische betrouwbaarheid van de overwinning van koning Naresuan op de rug van een olifant in twijfel had getrokken.’

BP betoogt dat het regime nooit de bevoegdheid om te censureren had mogen delegeren. De NBTC is daarvoor niet opgericht en geschikt. Haar beslissingen zijn gebaseerd op persoonlijke gevoelens van de NBTC of degenen die haar adviseren.

Het valt niet te ontkennen dat de programma’s van Voice TV brutaal en provocerend zijn. Het station is een tegenstander van de coup en het militaire regime. Pro-Thaksin en Yingluck verdedigers zijn vaste gasten. Voor sommigen is de inhoud vaak aanstootgevend. Maar minderheden en tegengestelde meningen zijn de redenen voor wetten om die te beschermen.

BP besluit: Het zou wijs zijn wanneer het regime de censuurbevoegdheid intrekt, want de NBTC mist competentie. Bovendien zal de regering uiteindelijk de wrange vruchten plukken [mijn formulering] voor elke aanval op de vrijheid van meningsuiting. Rest nog te melden dat de NBTC vaak het ‘ministerie van de waarheid’ wordt genoemd. (Bron: Bangkok Post, 27 maart)

* Een gok bij paardenraces waarbij de eerste drie in de juiste volgorde moeten worden voorspeld.

Groen licht voor de luchthavens-HSL

27 maart – De HSL die Thaland’s drie grootste luchthavens aan elkaar knoopt, Suvarnabhumi, Don Mueang en U-tapao, heeft dinsdag het groene licht gekregen van het kabinet. De spoorlijn (kosten 200 miljard baht) dient ter ondersteuning van de door de regering much touted (sterk gepropageerde) Eastern Economic Corridor (EEC), een industriegebied dat zich uitstrekt over Chachoengsao, Chon Buri en Rayong, en alleen nog maar op papier bestaat.

De lijn krijgt een lengte van 220 km met als startpunt op Suvarnabumi de Airport Rail Link. Er komen negen stations, de reistijd Bangkok U-tapao bedraagt 45 minuten, het kaartje gaat 300 baht kosten. De trein heeft een maximumsnelheid van 250 km per uur, maar in de stad zakt die naar 160 km. De route volgt grotendeels de bestaande spoorlijn van de SRT (State Railway of Thailand). Hua Lamphong verliest zijn positie als centraal station, die wordt overgenomen door Makkasan, thans een van de ARL-stations.

Woordvoerder Nattaporn van het economisch team van de regering zei gisteren dat het project het ‘Flagship of the EEC’ is en een poging de economische activiteit in de corridor te stimuleren. De regering verwacht dat de lijn een economisch rendement van 700 miljard baht oplevert, aldus Nattaporn. Over de financiering zei hij dat de lijn internationaal wordt aanbesteed met de regering en particuliere sector als co-investeerders. Gehoopt wordt dat de lijn de winstgevendheid van de thans verlies lijdende ARL bevordert, daar de ARL deel gaat uitmaken van het drie-luchthavens project.

Secretaris-generaal Kanit van het EEC-kantoor zegt dat gewerkt wordt aan het programma van eisen (ToR, terms of reference). Hij verwacht dat de ToR deze maand klaar komt. Het kantoor kan volgende maand projectinformatie verstrekken aan Thaise en buitenlandse bedrijven.

De milieu-effect rapportage (MER) voor het tracé Don Mueang-Suvarnabhumi is klaar, aan de MER voor het tracé Lat Krabang U-tapao wordt gewerkt. Kanit zegt verder dat de regering de infrastructuur in de EEC, inclusief snelwegen en dubbelspoorlijnen, wil verbinden met de diepzeehavens in Map Ta Phut, Laem Chabang en marinehaven Sattahip. (Zie verder de pagina Spoorwegen 2)

Wel of geen uitstel van de verkiezingen: that’s the question

28 maart – Eerst maar eens tellen en wegen alvorens een keuze te maken waaraan Nieuws uit Thailand vandaag aandacht besteedt: als afzonderlijk bericht of als kortje in Kort Nieuws. Ik tel 14 nieuwsberichten c.q. verhalen op vier pagina’s, waarvan 2 achtergrondverhalen.

Twee gaan over (partij)politiek: natuurlijk weer de verkiezingen en het verbod op politieke activiteiten, de overige artikelen komen voor een groot deel uit de regeringskoker. Geen klein leed, geen krimi’s, geen nieuwe corruptiezaken, alleen follow-ups. Conclusie: geen zware krant vandaag.

De voorpagina is bijna geheel het exclusieve domein van premier Prayut. Hij ontkent een ‘samenzwering’ [van het militaire regime] om de verkiezingen te verdagen door de organieke wet op de verkiezing van parlementsleden voor te leggen aan het Constitutionele Hof. Zolang er nog steeds geredetwist wordt, zal hij de wet niet ter ondertekening aan de koning voorleggen. Maar volgens de premier zal die procedure niet tot uitstel van de verkiezingen leiden.

Begin deze maand zeilden de twee belangrijkste organieke wetten, vereist voor de verkiezingen, door het parlement. De andere wet, die de benoeming van senatoren regelt, gaat in ieder geval naar het Constitutionele Hof, heeft het parlement besloten. Het gaat om enkele detailkwesties, maar die kunnen geen roet in het eten gooien.

BP haalt twee reacties naar voren in een zogeheten Uitgelicht citaat. Pheu Thai lid Chusak Sirinil zegt: ‘Wat de reden ook moge zijn, dit zorgt ervoor dat de mensen vertrouwen verliezen’, door de krant aangevuld met ‘dat de premier zich aan zijn woord houdt over de februari datum’, door mij aangevuld met ‘de datum die Prayut heeft beloofd’.

Partijleider Abhisit (Democraten) zegt: ‘Ik ben het eens met de pogingen om de wet te verduidelijken, maar de NCPO moet ook duidelijk maken dat het proces geen uitstel van de verkiezingen veroorzaakt.’

Meer weten? Lees het artikel en de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Kort nieuws woensdag 28 maart

– Het overige nieuws van vandaag krijgt van mij een bescheiden plaatsje in Kort Nieuws. Om te beginnen met de voorpagina: Het verzoek van televisiewaakhond NBTC om artikel 44 [van de interim-grondwet, het zogeheten dictatorsartikel] in te zetten voor uitstel van terugbetalingen aan de exploitanten van digitale tv en het 900-megahertz mobiele spectrum maakt waarschijnlijk geen kans, zegt secretaris-generaal Takorn.

Als reden noemt hij conflicterende opinies over de problemen met concessies. Prayut maakt zich volgens Takorn zorgen over de meningsverschillen en heeft de NBTC gezegd dat de maatregelen de particuliere sector niet mogen bevoordelen en dat ze het land voordeel moeten opleveren.

De NBTC heeft een week de tijd gekregen voor een nadere toelichting op het verzoek. Vice-premier Wissanu belegt een vergadering met betrokken partijen voordat het voorstel weer naar de NCPO gaat. Volgens de NESDB is het voorstel van de NBTC overdreven gunstig voor de twee betrokken partijen AIS en True Corp.

– Van de berichten op pagina 2 noem ik de ontkenning van het Livestock Department dat in augustus 2017 de vogelpest is uitgebroken, zoals virus-expert Thirawat van de Chulalongkorn universiteit heeft beweerd. De autoriteiten zouden daarover gezwegen hebben om de export van pluimvee te beschermen.

Adjunct-hoofd Jirasak zegt dat van de in het land verzamelde 300.000 monsters geen enkele het H5N1 virus bevatte. Om Thirawat’s beschuldiging te ontzenuwen heeft het LD functionarissen naar de dierentuin van Nakhon Ratchasima gestuurd, waar de uitbraak zou hebben plaatsgevonden.

Volgens Thirawat waren zes van de negentien gevonden dode dieren besmet. Van de 32 werknemers  heeft niemand de ziekte opgelopen.

Jirasak zegt dat het LD als een bok op de haverkist te zit. Provincies waar in voorgaande jaren de ziekte uitbrak, worden scherp in de gaten gehouden. Voor transport van pluimvee en andere agrarische producten is een vergunning vereist en voertuigen krijgen routinecontroles. Op kwetsbare plaatsen wordt met desinfecterende middelen gespoten.

– Verder op de 2: Het kabinet heeft een krediet van 3,5 miljard baht goedgekeurd voor de ontwikkeling van beroepsvaardigheden, die vereist zijn voor nieuwe high-tech industrieën. Het ministerie van Onderwijs wil het huidige aantal graduates van 1,6 miljoen naar 4,7 miljoen opvoeren.

– Verder op de 2: De nieuwe vierbaans snelweg Tak-Mae Sot (86 km) in de provincie Tak komt naar verwachting volgend jaar klaar. Thans is de aanleg voor 70 procent gevorderd. De snelweg maakt deel uit van de plannen voor de Eastern Economic Corridor (EEC).

– Een follow-up op de crash van een dubbeldekker in Nakhon Ratchasima die achttien levens en dertig gewonden eiste, stip ik kort aan. Het ministerie van Transport ‘overweegt’ een volledig verbod op het inzetten van deze doorgaans instabiele bussen op landelijke en lange-afstands routes. Minister Arkhom (Transport) maakte dat gisteren bekend na het kabinetsberaad.

In 2016 is na enkele dodelijke ongelukken gezegd dat vergunningen voor de bussen niet zouden worden verlengd en dat nieuwe bussen taboe waren. Bij het ministerie zijn zevenduizend dubbeldekkers ingeschreven. Volgens berekeningen hebben de dubbeldekkers tweemaal zo grote kans op ongelukken dan enkeldekkers.

– De Kiesraad gaat de politieke partijen helpen, die vragen om versoepeling van het verbod op politieke activiteiten. Vandaag geeft de Kiesraad een toelichting op de nieuwe eisen die de desbetreffende organieke wet stelt. 55 partijen sturen een vertegenwoordiger naar de bijeenkomst.

Secretaris-generaal Charungwit is benieuwd wanneer de NCPO het verbod versoepelt c.q. opheft. Hij belooft alle vragen die de partijen hebben, naar de NCPO te zullen doorspelen.

De huidige 69 partijen hebben van de NCPO toestemming gekregen hun ledenbestand up to date te brengen en lidmaatschapsgeld te incasseren. Ze hebben daarvoor dertig dagen de tijd, maar feitelijk zijn het zeventien werkdagen. Partijvergaderingen zijn nog niet toegestaan. Op de foto Kiesraadvoorzitter Supachai.

De Democratische partij heeft een application, genaamd D-Connect, ontwikkeld om haar leden te helpen hun lidmaatschap (zoals vereist) te bevestigen of lid te worden. Voor het geval dat de Kiesraad de app afwijst, heeft de partij in het hele land 263 stations voor (her)registratie. De leden moeten een kopie van hun ID en household registratie overleggen. (Zie ook de pagina Verkiezingsnieuws 2)

– Het Office of the Judiciary gaat aan de voet van Doi Suthep (Chiang Mai) door met de [controversiële] bouw van een nieuw kantoor van de Court of Appeal Region 5 en huisvesting voor juridische medewerkers. Secretaris-generaal Sarawut zegt dat het kantoor op de hoogte is van de zorgen van bewoners. Daarom gaat het maatregelen nemen ter verbetering van de omgeving en na de bouw bomen herplanten.

‘We denken dat we in harmonie met de omgeving kunnen co-existeren en we zullen kijken naar nabijgelegen bossen. Dat is een belangrijke verantwoordelijkheid waaraan we ogenblikkelijk gaan werken.’

– Tien leiders van het UDD (roodhemden) die terecht staan voor overtredingen tijdens de politieke onrusten in 2009 zeggen onschuldig te zijn. Op 28 mei buigt de rechtbank zich over het bewijs en de getuigenlijst. De getuigenverhoren beginnen in augustus.

De UDD-ers worden beschuldigd van illegale vergadering en het veroorzaken van onrust tijdens rally’s bij overheidskantoren. Ze worden ook verdacht van brandstichting in een bus en kaping van een tankwagen. De aanleiding was destijds het besluit van het Constitutionele Hof in 2007 om Thaksin’s partij Thai Rak Thai te verbieden.

In 2008 nam de Democratische partij het roer over, waardoor een jaar later de vlam in de pan sloeg. De tien verdachten zijn maandag gehoord en gisteren op een borgtochtsom van 200.000 baht vrijgelaten. Een van de bekendsten is voormalig UDD-voorzitter Jatuporn, maar die zit vanwege een andere zaak gevangen. Hij en twee anderen zijn beschuldigd van terrorisme.

– Pagina 4 ten slotte opent met een follow-up op  de verduistering van 120 miljoen baht uit het Sena Phatthana Chiwit Fund, een fonds voor kwetsbare meisjes, maar het nieuws is boterzacht. De PACC heeft drie mogelijke fouten ontdekt in de manier waarop het ministerie van Onderwijs de zaak heeft benaderd. Vind ik verder wel best.

– Vijf topambtenaren van het ministerie van Sociale Zaken kunnen deze week bestraft gaan worden in verband met de verduistering van gelden door welzijnscentra. Uit een onderzoek door een panel van het ministerie naar de besteding in 59 centra is gebleken dat 21 schuldig lijken en acht clean zijn. Naar de overige wordt nog onderzoek gedaan. Het aantal is aanzienlijk lager dan het eerder door de PACC genoemde aantal. Die zei dat in 53 van de 76 centra was gefraudeerd.

Eerder zijn de permanent secretaris van het ministerie en zijn adjunct overgeplaatst naar het PM’s Office. Ook zij of de door hen ingeschakelde stromannen gingen in de fout. Enkele ambtenaren hebben gesolliciteerd naar een functie op een welzijnscentrum om dichter bij de strooppot te zitten. Minister Anantaporn, die sinds november het ministerie leidt, zegt verontrust te zijn over de omvang van de zaken waarbij het ministerie is betrokken. (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Corruptie 5)

– Elf laaggeplaatste politieagenten schreeuwen moord en brand over het bevel 2.000 baht te betalen voor de aanschaf van nieuwe air-conditioners in het kantoor van hun bazen. Een van de agenten heeft een klacht ingediend bij de PACC.

Nieuws van de website in 1 regel

• Big C introduceert rijdende kruidenierswinkel
• Verdachten karaokemoord Khon Kaen beschuldigd van minachting van de rechtbank
• Boeren in Chai Nat protesteren tegen beslag op hun grond door BAAC
• Streetracer (16) rijdt zich te pletter tegen vrachtwagen, vriendje (14) gewond
• Grab en Uber fuseren in Zuidoost-Azië; vrees voor prijsverhogingen
• NACC krijgt donderdag van onderzoekscommissie eindrapport in horloge-affaire
• Greenpeace trekt zich terug uit falende Forest Stewardship Council
• Tweedaagse 4th Thai Rail Industry Symposium and Exhibition in station Makkasan
• Groen licht van kabinet voor HSL tussen luchthavens
• Prayut stelt besluit over steun aan digitale tv uit


 

Vandaag is zo’n dag…

27 maart – Het zal niet vaak voorkomen dat de krant op twee pagina’s met hetzelfde onderwerp opent. Maar vandaag is zo’n dag en dat is ook wel voor de hand liggend, want de Public Sector Anti-Corruption Commission heeft vastgesteld dat in twee-derde van de 76 welzijnscentra geld is verduisterd dat bestemd was voor arme mensen. Het gaat in totaal om 107 miljoen baht oftewel 87 procent van het budget dat is uitgekeerd aan alle centra.

Bangkok Post zet het bericht op pagina 3, want op de voorpagina meldt de krant dat Rojana Sakulpradit op staande voet is ontslagen. Na een vergadering van twee uur op het ministerie van Onderwijs besloot een commissie de vrouw, die wordt omschreven als senior planning and policy analysis expert, de laan uit te sturen en haar pensioen in te trekken wat van alle disciplinaire straffen de zwaarste is. Maar daar houdt het niet mee op: verder onderzoek naar haar rol wordt gedaan door Amlo, de PACC, de TCSD van de politie en de districtspolitie van Don Muang.

Een bron op het ministerie zegt dat Rojana ontslagen is zonder dat onderzoek is gedaan door een disciplinair panel (wat gebruikelijk is) omdat ze bekend heeft. Ze gaat strafrechtelijk vervolgd worden wegens plichtsverzuim, vervalsingen en corruptie, waarmee ze de staat grote schade heeft berokkend. De PACC vermoedt overigens dat ze niet alleen heeft gehandeld. De commissie concentreert zich op figuren hoger in de hiërarchie om te zien of die er ook bij betrokken waren.

Gebleken is dat Rojana, die eerder het toezicht had op het Sema Phatthana Chiwit Fund, een fonds ter ondersteuning van onderwijs aan kinderen uit arme gezinnen, sinds 2007 minstens 100 miljoen baht van het fonds heeft afgeroomd en overgemaakt naar 22 bankrekeningen van familie en vrienden. Vorige week werd 88 miljoen baht genoemd. Dat bedrag was gebaseerd op documenten die in haar huis in het district Don Muang in beslag waren genomen, maar zondag maakte het ministerie bekend dat nog eens 30 miljoen uit het fonds ontbrak.

Voorts meldt het bericht dat de National Primary Education Commission (Onpec) twee fact-finding teams heeft gevormd die onderzoek doen naar een particuliere school in Kanchanaburi. Daar zouden de namen van pasgeboren baby’s zijn gebruikt, waaronder kinderen in een kinderdagverblijf, om geld achterover te drukken. Onpec beschouwt de zaak vooralsnog als ‘verdacht’.

Onregelmatigheden in 53 welzijnscentra
Het openingsverhaal op pagina 3, voor alle duidelijkheid, gaat over een ander gevalletje van corruptie – nou ja, gevalletjes, meer geval gezien het bedrag – waarin welzijnscentra zijn betrokken. Die zaak is aan het licht gekomen nadat klokkenluider Panida onthuld had dat ze op het welzijnscentrum van Khon Kean tijdens haar stage kwitanties van uitbetalingen aan arme mensen moest vervalsen.

Naar aanleiding daarvan deed de PACC onderzoek bij de andere welzijnscentra en Bingo!, ook daar werden onregelmatigheden ontdekt. PACC secretaris-generaal Korntip zegt dat onregelmatigheden zijn gevonden in 53 welzijnscentra. In alle twintig centra in het Noordoosten is gesjoemeld. De PACC heeft besloten voorlopig onderzoek te doen in negen centra, 23 centra staan op de wachtlijst.

De onregelmatigheden bestaan uit het geheel of gedeeltelijk vervalsen van documenten en ‘uitbetalingen’ aan mensen die niet in aanmerking komen voor financiële steun. (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Corruptie 5)

Bosbranden in het Noorden, PM10-niveau stijgt

27 maart – De luchtverontreiniging in de noordelijke provincies Lampang en Phayao is gisteren naar een gevaarlijk niveau gestegen als gevolg van bosbranden die in de regio woeden. Het PM10 niveau varieert van 81 tot 104 microgram per kubieke meter lucht.

Hoewel de niveaus onder de veiligheidslimiet van 120 mg liggen, beschouwt het Pollution Control Department de situatie als ernstig omdat de niveaus blijven stijgen. [Waarom nu PM10 wordt genoemd en niet PM2,5 zoals in andere berichten, begrijp ik niet]

De nevel in het Noorden wordt toegeschreven aan slash- and-burn, het verbranden van oogstafval. Een andere boosdoener is het extreem droge weer van februari tot april.

In Lampang (foto) is 59 rai aan bos in vlammen opgegaan, waaronder bosgebieden in het Doi Pra Bat wildlife sanctuary en bosreservaat Mae Suk-Mae Soi. Hoofd Ronnarong van de brandpreventie-eenheid van bosreservaat Chae Som, waar gisteren het vuur zich uitbreidde, beschuldigt bewoners die brand stichten wanneer ze wilde groentes in het bos verzamelen.

In Phayao is de luchtkwaliteit nauwelijks verbeterd alhoewel het er wel geregend heeft, waardoor de bosbranden beperkt bleven. Het niveau aan stofdeeltjes neemt er toe. De gouverneur heeft zijn mensen opgedragen scherp te controleren op open vuren, die al twee maanden verboden zijn. Wie voor het midden van de maand betrapt wordt, wordt streng bestraft, zegt hij.

Ook in de provincie Tak geldt een verbod. De autoriteiten hebben in februari gejaagd op boeren die akkers met suikerriet in brand staken. Dat doen ze om schone stengels aan de fabriek te kunnen leveren, die meer geld opleveren. Op overtreding staat een maximum gevangenisstraf van 15 jaar en/of een boete van 150.000 baht.

Het Department of Disease Control zegt dat het nevelprobleem niet tot ernstige gezondheidsproblemen heeft geleid. Het advies luidt nog steeds: draag een mondkapje. (Lees ook het bericht van gisteren: VN-organisatie waarschuwt voor open burning)

Kort nieuws dinsdag 27 maart

– Eindelijk verzucht uw redacteur, want dat betekent dat ik voortaan niet weer hoef te schrijven over de NGV-bussen (aardgas) die het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok (BMTA) heeft aangeschaft en langer dan een jaar niet in gebruik konden worden genomen vanwege een conflict met de importeur. Vandaag gaan de eerste honderd van de 489 bussen op vijf routes de weg op. Als ze allemaal in bedrijf zijn, worden ze ingezet op 25 routes in de stad en randgemeentes.

De bussen tellen zestig zitplaatsen en zijn qua brandstofverbruik aanzienlijk goedkoper dan het huidig zootje oud roest [ik overdrijf een beetje] dat op diesel rijdt. Ze zijn volledig toegankelijk voor ouderen en rolstoelgebruikers, voor wie twee plaatsen zijn gereserveerd. De bussen hebben een systeem waardoor ze aan één kant kunnen zakken om op gelijke hoogte te komen met het trottoir en een uitklapbare helling voor rolstoelgebruikers. Op de foto bewondert minister Arkhom (Transport) een van de bussen.

– In de provincies Buri Ram en Nakhon Ratchasima zijn nieuwe gevallen van rabiës ontdekt. In elk van beide provincies gaat het om twee infecties. Buri Ram telt tot nu toe acht gevallen. Intussen slinkt de voorraad vaccins in hoog tempo omdat honden- en kattenbaasjes en -bazinnetjes hun huisdier laten vaccineren. Buri Ram heeft nog tweeduizend doses, maar die worden gereserveerd voor noodgevallen. Het wachten is op nieuwe voorraden.

In Nakhon Ratchasima is een bewoner overleden aan een op rabiës lijkende ziekte [geen details]. De provincie telt 400.000 honden en 120.000 katten. Gouverneur Wichian zegt dat haast gemaakt wordt met de aankoop van vaccins. Het doel is om alle honden en katten volgende maand gevaccineerd te hebben.

De provincie Trat, die nog niet is getroffen door rabiës, koopt meer vaccins. Twintigduizend dieren moeten er nog gevaccineerd worden. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg 2)

– De NACC gaat in beroep tegen het vonnis waarbij haar claim dat voormalige burgemeester Chonsawat uit Samut Prakan zich schuldig heeft gemaakt aan machtmisbruik en plichtsverzuim door de Criminal Court for Corruption and Misconduct Cases is afgewezen.

De burgemeester had in 2003 een 5-jaren contract ad 128 miljoen afgesloten met een afvalverwerkingsbedrijf. De NACC beschuldigt hem en een voormalige gemeenteambtenaar die eveneens is vrijgesproken, ervan een nodeloze schuldverplichting te zijn aangegaan van langer dan een jaar, hetgeen in strijd is met de regelgeving van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Chonsawat is al tarijke malen beschuldigd van onregelmatigheden tijdens zijn politieke loopbaan in Samut Prakan. Als voorzitter van de PAO (Provinciale Staten) keurde hij een krediet van 800 miljoen baht goed voor de bouw van een crematorium bij een tempel en hij maakte zich in 1999 schuldig aan het kopen van stemmen. (Zie ook de pagina Corruptie 5)

– De bekende milieuactievoerder Sasin, voorzitter van de Seub Nakhasathien stichting, organiseert een mars voor mensen die aandringen op een eerlijke berechting zonder vooringenomenheid van aannemerstycoon Premchai.

De directeur van ITD wordt verdacht van het stropen van beschermde dieren in een bosreservaat in Kanchanaburi. Gevreesd dat hij als hi-so de dans ontspringt en er met een voorwaardelijke veroordeling vanaf komt. De route van de mars moet nog worden vastgesteld: in Bangkok of tussen Bangkok en het Thungyai Naresuan Wildlife Sanctuary.

Het is niet de eerste keer dat Sasin een mars organiseert. Vier jaar geleden liep hij 400 km naar Bangkok om te protesteren tegen de plannen voor de Mae Wong dam. De krant schrijft vanaf Nakhon Ratchasima, maar dat is volgens mij foutief.

De DNP heeft gisteren de te eisen schadevergoeding voor de schade die Premchai c.s. aan het bos en de gestroopte dieren hebben toegebracht, opgetrokken naar 13 miljoen baht. Eerder stelde de DNP de schade vast op 3 miljoen baht, een bedrag waartegen actievoerder Srisuwan heeft geprotesteerd. (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Stroperssage)

– Politieke groepen willen dat alle vier resterende commissarissen van de Kiesraad aan hun kuierlatten trekken. Zo’n vijftig personen leverden die eis gisteren in bij de voorzitter van het parlement. Ze willen ook dat het nieuwe kiessysteem wordt geschrapt, dat ze een ondemocratische methode noemen, bedacht door ‘een handjevol mensen’. [ik laat een toelichting op de ingewikkelde telling achterwege]

De Kiesraad, die bestaat uit zeven commissarissen, krijgt een nieuwe samenstelling. De raad wordt reset omdat de organieke wet op de Kiesraad hogere eisen stelt aan de kwalificaties en ervaring van de commissarissen.

De eerste voordracht van kandidaten is vorige maand door het parlement afgewezen. Thans worden zeven nieuwe kandidaten gezocht. Kiesraadcommissaris Somchai kreeg vorige week zijn congé van premier Prayut. Hij zou verwarring hebben gesticht over de verkiezingsdatum. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

– Parlementsvoorzitter Pornpetch zegt geen gesjoemel te zullen accepteren tijdens de bouw van het nieuwe parlementsgebouw. Hij reageert op vragen van voormalig parlementslid Wilas (Democraten) over een reservering van 1,7 miljard baht voor een informatiesysteem. Het nieuwe IT-systeem is volgens Pornpetch nodig om van het complex een ‘smart parlement’ te maken.

Vijf jaar geleden toen het contract voor de bouw werd getekend, werden de bouwkosten begroot op 12 miljard baht, maar bepaalde uitrusting ontbak op de begroting. Thans bedragen de kosten 18 miljard baht. Het verschil van 6 miljard bestaat uit de aanleg van het IT-systeem, air-conditioning en andere systemen. De verhoging van het budget moet nog worden goedgekeurd door het Budget Bureau. De Rekenkamer houdt de besteding in de gaten.

– Alhoewel in Thailand de tolerantie van LGBTI mensen is toegenomen (lesbian, gay, bisexual, transgender en intersex), wordt er nog volop gediscrimineerd, stelt een vrijdag gepubliceerd rapport van de Wereldbank. Dat geldt met name voor banen, huisvesting, onderwijs, gezondheidszorg en wettelijke bescherming.

Het sociale stigma en uitsluiting zorgen ervoor dat de LGBTI-gemeenschap blijft bloot staan aan discriminatie en geweld. De LGBTI-ers hebben minder mogelijkheden in het leven, minder toegang tot markten, diensten en ruimte [?], stelt het rapport. De meeste discriminatie vindt plaats op het werk.

– De gemeente Bangkok (BMA) heeft een gebied van 50 rai beplant met mangrovebomen om de kusterosie in het district Kunthian tot staan te brengen. In 1 jaar is 10 meter van de 20 km lange kustlijn afgesnoept.

De bomen zijn de afgelopen tien maanden geplant. In het begint legde de helft het loodje omdat de werkers nalieten ze te beschermen. Sindsden is aan de buitenkant een rij betonnen palen geplaatst en aan de binnenkant drie rijen bamboepalen. Nadat de palen waren geplaatst, kwam een eind aan de aftakeling. (Meer weten over kusterosie? Lees: De zee geeft, de zee neemt)

– Vice-premier Prawit zegt dat Mara Patani, een paraplugroep van zuidelijke verzetsgroepen waarmee Thailand vredesgesprekken voert, akkoord is gegaan met het instellen van één veiligheidszone. Hij ontkent berichten waarin Mara Patani werd geciteerd dat geen zones zijn aangewezen. In aanmerking voor aanwijzing als veiligheidszone komen vijf districten in Pattani, Yala en Narathiwat. De namen zijn nog niet bekend gemaakt om te voorkomen dat sommige verzetsgroepen er toeslaan.

– Ik houd het kort. Soldaten gaan tijdens Songkran helpen bij verkeerscontroles en voertuigen van bestuurders die onder invloed achter het stuur zitten, worden net als vorig jaar tijdelijk geconfisqueerd. Dat is gisteren besloten tijdens een vergadering van de Defence Council. Soldaten hebben het consigne gekregen het goede voorbeeld te geven. Rijden met een slok op en te snel rijden zijn de voornaamste oorzaken van verkeersongelukken tijdens de zogeheten seven dangerous days.

Nieuws van de website in 1 regel

• Voorlopige hechtenis Premchai verlengd, borgtocht toegestaan
• Thaise drag queens hopen op LGBT erkenning dankzij nieuwe tv-serie
• Service-sector deels open voor buitenlanders
• Veerdienst tussen Phuket, Phangnga en Krabi in voorbereiding
• Online verkopers beschuldigd van ontduiking belastingen
• 107 miljoen baht gestolen van de armen in 76 welzijnscentra
• Future Forward partij krijgt nu al de wind van voren
• Hebbes! Nep monnik steelt geld uit tempel in Khon Kaen
• Visser uit Uttaradit na 30 jaar herenigd met familie
• Andy Hall moet Natural Fruit 10 mln baht betalen wegens smaad
• Prayut waarschuwt activisten: Hou je aan de wet, of anders…
• Prayut waarschuwt activisten: Hou je aan de wet, of anders…


 

Regering aangespoord tot Blitzkrieg tegen corruptie

26 maart – Wie Nieuws uit Thailand op de voet volgt, moet het zijn opgevallen dat de laatste tijd het aantal corruptiezaken waarbij ambtenaren zijn betrokken, sterk is gestegen. Corruptie is hier sowieso endemisch, maar het begint nu echt de spuigaten uit te lopen. Critici vragen zich dan ook af waarom zoveel zaken welig tieren, hoewel de NCPO bij haar aantreden vier jaar geleden heeft beloofd dat de strijd tegen corruptie proriteit nummer 1 is.

‘Toen de NCPO aan de macht kwam, nam het aantal duidelijk af blijkt uit onderzoeken, maar de corruptie-index steeg in latere jaren weer hoewel het niveau nog steeds lager is dan voor de komst van de NCPO’, zegt Mana Nimitmongkol, secetaris-generaal van de particuliere Anti-Corruption Organisation of Thailand.

’We hebben de zaken geanalyseerd en menen dat de netwerken van bedriegers geleidelijk mazen hebben gevonden of meenden dat de anti-corruptie mechanismen van de NCPO er niets tegen konden doen. Bovendien hebben topfunctionarissen de afgelopen twee jaar niet als een bok op de haverkist gezeten [mijn formulering] om continu en effectief corruptie aan te pakken maar ze hebben meer aandacht aan andere zaken besteed.’

Mana wijst erop dat de recente onthulling van corruptiezaken te danken is aan de bevolking en het maatschappelijk middenveld. De enige zaak die door intern onderzoek aan het licht is gebracht is de verduistering van gelden uit het Sema Phatthana Chiwit Fund van het ministerie van Onderwijs.

Researcher Tippatrai van het TDRI, die corruptie in Thailand bestudeert, wijst ook op de rol van afzonderlijke en civiele organisaties. Alhoewel de PACC het afgelopen jaar niet heeft stil gezeten, moet ze haar effectiviteit nog bewijzen, zegt hij.

‘De PACC heeft bewijs gevonden van corruptie bij welzijnsfondsen, maar ze heeft alleen maar in tien provincies onderzoekscommissies gevormd. Ik weet niet hoeveel mensen in hoeveel zaken uiteindelijk vervolgd gaan worden. Het wordt tijd voor de regering om de kwestie serieus aan te pakken en overtreders te vervolgen. Wanneer de regering serieus is, dienen overheidsdiensten de bevolking constant te informeren over de voortgang van de onderzoeken zodat ze geen twijfels hebben of de diensten proberen de zaken te rekken of al dan niet soepel zijn.’

‘Topambtenaren op het hoogste niveau worden ervan verdacht betrokken te zijn bij schandalen, dus de regering dient transparant te zijn en ervoor te zorgen dat boetes worden uitgedeeld. Anders verliezen mensen hun vertrouwen.’

Het enige lichtpunt in de strijd tegen corruptie is dat de mensen nu meer bereid zijn informatie te verstrekken, zegt PACC secretaris-generaal Pornthip. ‘De mensen hebben er meer vertrouwen in omdat ze de regering vertrouwen. Premier Prayut heeft onderzoeken het groene licht gegeven en hij eist van de PACC dat die hem wekelijks op de hoogte houdt. Hij heeft ook klokkenluider Panida lof toegezwaaid omdat ze de vermeende corruptie in een welzijnscentrum in Khon Kaen heeft onthuld, wat geleid heeft tot onderzoek in andere centra.’

‘Op veel plaatsen waar we onderzoek doen, leggen dorpelingen zich niet meer neer bij corruptie. In zaken waarin functionarissen hen hebben betaald om hun getuigenis te veranderen, hebben ze dit wangedrag aan de kaak gesteld. […] Regeringsfunctionarissen hebben de beschikking over veel geld. Tenzij ze mentaal sterk genoeg zijn, kunnen ze gemakkelijk ten prooi vallen aan hebzucht.’

Mana erkent dat enige vorderingen zijn geboekt in de corruptiestrijd: diensten zijn gevormd en wettelijke middelen zijn beschikbaar, zoals de wet op staatsaanbestedingen en de vorming van een aparte rechtbank voor corruptiezaken.

‘Maar mensen die interne controles uitvoeren worden normaal niet gepromoveerd en gesteund. Velen hebben niets te doen. Vaak wanneer ze zaken rapporteren, worden die in de doofpot gestopt of gerelativeerd.’

In onderstaand kader somt de krant zes recente corruptiezaken op. Met uitzondering van de laatste zaak heeft Nieuws uit Thailand er al uitgebreid over geschreven. (Zie verder de pagina Corruptie 5)

Prayut geeft opdracht demonstranten nauwlettend te volgen

26 maart – Bangkok Post telt vandaag tien nieuwsberichten en -verhalen alsmede één achtergrondverhaal op vier nieuwspagina’s. Op de voorpagina het hierboven beschreven verhaal over corruptie en een eenkolommer waarin premier Prayut reageert op het protest van zaterdag waarbij demonstranten door een kordon van de oproerpolitie braken. Prayut heeft opdracht gegeven de organisatoren van de demonstratie scherp in de gaten te houden.

Prayut had er bij de politie op aangedrongen ‘uiterst voorzichtig’ te zijn en dat was ze, want er zijn geen gewonden of nog erger doden gevallen. Hij zegt dat de mensen zich zorgen beginnen te maken dat de ‘haunting old scenes’ van politieke onrust zich herhalen, aldus regeringswoordvoerder Sansern. ‘Dus moedigt hij iedereen aan tweemaal na te denken over wat ze wel en niet moeten doen om het land voorwaarts te laten gaan. De regering en de NCPO proberen hun uiterste best te doen de natie niet te laten terug zakken in dezelfde vicieuze cirkel.’

Volgens Prayut zijn er groepen die proberen onrust te stoken; hij verwacht dat hun activiteiten zullen escaleren. Maar: ‘De meeste mensen begrijpen nu goed dat Thailand op weg is naar verkiezingen. De belangrijke missie van de NCPO is het land terug te voeren naar een volledige democratie.’

De organisatoren van het protest hebben aangekondigd dat de maand mei actiemaand wordt. Ze eisen van het leger: stop je steun aan de NCPO (junta) en van de regering: houd dit jaar, zoals beloofd, verkiezingen.

Woordvoerder Piyaphong van de NCPO zegt dat de veiligheidsdiensten bewijs en getuigenverklaringen verzamelen om indien nodig juridische actie te ondernemen tegen degenen die aan protesten deelnemen. (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Verzuchting: Mijn gedachten zijn als stroop

26 maart – De productie van Nieuws uit Thailand verloopt vandaag uiterst traag. Mijn gedachten zijn als stroop, waardoor het schrijven niet erg lukt. Nou ja, het kan niet iedere dag feest zijn. Soms zit het mee en soms zit het tegen.

Pagina 2
Pagina 2 opent met het bericht dat minister Grisada (Landbouw) vrijdag opdracht heeft gegeven voor een onderzoek naar vermeende onregelmatigheden bij de aankoop van rabiës vaccins. Hij ontkent berichten over een verzoek voor overplaatsing van directeur-generaal Apai van het Department of Livestock Development (DLD). ‘Overplaatsingen zijn niet aan de orde totdat het onderzoek is afgerond’, aldus Grisada. Voor het onderzoek is dertig dagen uitgetrokken. Apai ontkende gisteren het bericht dat hij om overplaatsing heeft gevraagd.

Het onderzoek concentreert zich op vier kwesties: Hebben familieleden jarenlang nep vaccin geleverd aan de DLD, is substandaard vaccin aan dieren toegediend, hoe zijn functionarissen van de DLD, het ministerie en het Department of Local Adminstration te werk gegaan bij de bestrijding van rabiës en hebben personen geprofiteerd van de vaccin aanbesteding?

De TAO Phu Sang in Phayao heeft er bij de regering op aangedrongen de prijs van het vaccin te reguleren indien verkopers de prijs verhogen, wanneer er een tekort aan is. Een dosis kost al jaren 30 baht, maar een bewoner van het district Chiang Kham zegt dat hij 70 baht moest betalen.

In Samut Prakan is in een kanaal 5 km vanaf de plaats waar drie kinderen zijn gebeten, een dode hond gevonden, die was overleden aan rabiës.

Pagina 3
Pagina 3 opent met het bericht dat de Democratische partij haar leden heeft opgeroepen voor eind april hun lidmaatschap schriftelijk te bevestigen en hun contributie te voldoen, twee (nieuwe) eisen die de organieke wet op politieke partijen stelt. Vanaf 1 april dienen politieke partijen hun ledenbestand up to date te brengen, waarvoor ze dertig dagen de tijd hebben.

Woensdag krijgen de politieke partijen tijdens een bijeenkomst belegd door de Kiesraad te horen wat ze wel en niet mogen doen in deze periode. De Democratische partij telt 2,5 miljoen leden, dus dat wordt overwerken voor het partijkantoor.

De nieuwe partij Prachachon Nititawan (Reform People Party) heeft toestemming gevraagd voor een partijvergadering op 7 april. Daarop worden de partijleider en bestuursleden gekozen. Er worden drie- tot vierhonderd personen verwacht. De partij steunt Prayut om na de verkiezingen terug te keren als outsider premier.

Adjunct-deken Suriyasai van het Social Innovation College van de Rangsit universiteit en voormalig coördinator van de PDRC (protestbeweging tegen de regering Yingluck) zei gisteren dat de politieke sfeer saai is in vergelijking met 2007. Hij schrijft dat toe aan het NCPO-verbod op politieke activiteiten. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Pagina 4
Bewoners in Nakhon Si Thammarat dringen er bij de autoriteiten op aan de monding van de Tha Mak rivier te baggeren, zodat vissers naar zee kunnen uitvaren en veilig kunnen terugkeren. Ook worden overstromingen erdoor verlicht. BP opent pagina 4 met dit pleidooi dat onlangs werd gehouden op een forum van het Department of Marine and Coastal Resources.

Die bijeenkomst had tot doel meningen te verzamelen over bescherming van de kustlijn en het voorkomen van overstromingen op duurzame wijze. Het grootste probleem is de toename van sediment waardoor vissers bij eb niet kunnen uitvaren. Dat bedreigt hun levensonderhoud.

De Tha Mak riviermonding ontvangt water van verschillende kanalen. De afgelopen jaren is de monding te ondiep geworden voor lokale vissersboten om veilig te gebruiken. Het sediment heeft de waterstroom vertraagd en in twee tambons voor overstromingen gezorgd.

Directeur-generaal Jatuporn van het departement heeft beloofd dat de monding wordt gebaggerd. Maar hij heeft twijfels over de suggestie om de kustlijn te versterken met betonnen barrières. Hij zegt dat meer studies nodig zijn om de beste oplossing voor kusterosie te zoeken. (Zie mijn artikel De zee geeft, de zee neemt)

Monnik smeekt om hulp bij zijn strijd tegen illegale houtkap

26 maart – De 76-jarige abt van Wat Pa Kham Sawang in Nakhon Phanom, de enige bewoner van de bostempel, heeft de provinciaal gouverneur om hulp gevraagd bij zijn strijd tegen de illegale kap van zeldzame en kostbare bomen in het bos dat onderdeel is van een koninklijk project om conservering te promoten. De abt is al enkele malen met de dood bedreigd door een transnationale bende. Woensdagnacht werd vlak naast zijn hut een geweer afgeschoten.

De gouverneur, soldaten, politieagenten en boswachters hebben een bezoek gebracht aan de tempel om maatregelen te bespreken de monnik te helpen en het bos te beschermen. Ze hebben beloofd hun pogingen om de bende te vinden op te zullen voeren. De abt zegt al enkele malen aan de bel te hebben getrokken bij de politie, maar die heeft geen serieuze poging gedaan de houthakkers op te sporen. De abt heeft ook met de lokale media gesproken.

In het bos groeien duizend Siamese rosewood bomen (palissander), die vermoedelijk 200 tot 300 jaar oud zijn. Het afgelopen jaar zijn er volgens de abt al honderd gekapt en afgevoerd. Palissander is een gewilde houtsoort in China vanwege de fraaie nervatuur. (Zie verder de pagina Illegale houtkap)

VN-organisatie waarschuwt voor open burning

26 maart – Het UN Environment Programme roept de regeringen van Aziatische landen op harder op te treden tegen open burning oftewel slah-and-burn, het gebruik om landbouwafval in brand te steken, wat een belangrijke oorzaak is van luchtverontreiniging in de regio.

De oproep werd vorige week gedaan tijdens een forum van het 2018 Asia-Pacific Clear Air Partnership in Bangkok. Daarop is ook gesproken over het stimuleren van elektrisch voortgedreven voertuigen en brandstof efficiëntie.

De Wereldbank heeft berekend dat de kosten van het kappen van bomen voor de aanleg van palmolie plantages meer dan tweemaal de kosten van de tsunami bedragen. Met name het Noorden van Thailand, zoals Chiang Mai, Chiang Rai, Phayao en Lampang, lijdt onder seizoens luchtverontreiniging als gevolg van slash-and-burn.

Directeur Köck van Scheuch, een bedrijf dat luchtverontreinigingspreventie technologie verkoopt, zegt dat er oplosingen zijn voor open burning, maar wat ontbreekt is de politieke wil.

In Thailand heeft de minister van Milieu zeven maatregelen goedgekeurd om open burning en smog tegen te gaan. De meeste hebben betrekking op de handhaving van wetten in plaats van innovaties bij het verwijderen van afval.

In 2016 heeft de Rotary Club van Lampang een draagbare biomassa versnipperaar met zestig messen ontwikkeld. De club heeft twee machines cadeau gedaan aan lokale boeren. Ze overlegt nu met het bestuur van Lampang over de productie van twintig versnipperaars voor gemeenschappen in Lampang en Chiang Mai.

Kort nieuws maandag 26 maart

– Vogelaars zijn blij met de campagne van Phetchaburi om de provincie te promoten als ‘capital of bird watching’ als middel om het bewustzijn over biodiversiteit en milieu te vergroten. Voorzitter Kiattisak van de bird waching club zegt dat de provincie vijfhonderd vogelsoorten, zowel  inheemse als trekvogels, telt, meer dan de helft van alle soorten in het land.

– Het panel nationale hervormingen gaat een lijvig pakket met voorstellen voor hervormingen bij de politie ter beoordeling voorleggen aan de regering. De hervormingen hebben betrekking op bevoegdheden en plichten, handhaving van strafwetten, onderzoekssystemen en personeelsbeleid. Het panel heeft ook een lijst van wetten opgesteld die gewijzigd dienen te worden en een tijdpad vastgesteld. Tevens heeft de commissie een 11-punten voorstel geformuleerd voor verbetering en ontwikkeling van forensisch werk. Daarvoor is een budget van 3,6 miljard baht in de jaren 2019 tot 2021 nodig.

Doel van dit alles is het werk van de politie te stroomlijnen en een managementsysteem te ontwikkelen dat borg staat voor onafhankelijkheid en transparantie.

– Laatste bericht. De watervoorraad van het land bedraagt 73 procent van de volle capaciteit, dus genoeg om het droge seizoen uit te zingen. In tegenstelling tot vorig jaar wordt boeren niet gevraagd af te zien van de tweede rijstoogst.

Het Office of the Natural Water Resources heeft evenwel berekend dat 74 districten van 23 provincies het risico van watertekorten lopen. De regering zegt de boeren bij de tweede oogst te willen helpen door het kunstmatig opwekken van regen en het oppompen van water.

Boeren in het stroomgebied van de Chao Phraya hebben meer rijst gezaaid dan gepland, maar het gebied is niet te groot, zegt secretaris-generaal Samroeng. Hij gaat personeel op pad sturen om met hen te praten over een beter gebruik van water. (Zie verder de pagina Rijst 4)

Nieuws van de website in 1 regel

• Plan voor aanleg Kra kanaal nog steeds niet van de baan
• 36 duikers en bemanningsleden gered nadat hun boot in brand vloog
• Chumphon verwacht impuls voor toerisme met dagelijkse vlucht van Thai AirAsia
• Verdachte met voorliefde voor diefstallen van buitenlandse toeristen aangehouden
• Tempel in Ayutthaya blijft vanwege de drukte langer open
• Visserijmedewerkers in Fukushima betreuren annulering vismaand in BKK
• Man aan de dood ontsnapt toen zijn over de kop geslagen auto in de brand vloog
• Thanathorn pessimistisch over politieke toekomst Future Forward Party
• Sa Kaeo: Twaalf gewonden bij botsing tussen bus en vrachtwagen
• Mae Sot: Oud huis voor monniken in Wat Wang Takhian afgebrand


 

Actievoerders voeren druk op; mei wordt protestmaand

25 maart – Eén ding is zeker na gisteravond toen pro-verkiezingen en anti-junta actievoerders door een politie- en legercordon braken, wat gepaard ging met enig duw- en trekwerk. Het geduld begint op te raken om nog langer onder het juk van het leger te leven, maar of dit de prelude is van een volksopstand zoals in mei 1992 (Black May) is gissen. Voor dat risico is al wel op 19 maart gewaarschuwd door Nitirat-leider Worachet.

De kleine vierhonderd demonstranten, die zich op weg naar het legerhoofdkwartier aan de Ratchadamnoen Avenue niet lieten tegenhouden, beloven in mei wanneer de junta vier jaar aan de macht is, een permanent protest te houden. Ze eisen van het leger: stop je steun aan de NCPO (junta) en van de regering: houd dit jaar, zoals beloofd, verkiezingen.

Het protest van gisteren was georganiseerd door de Democracy Restoration Group en Start Up People, een beweging geleid door de bekende actievoerder Sirawith Seritiwat. De demonstranten marcheerden vanaf de Tha Prachan campus van de Thammasat universiteit naar het legerhoofdkwartier. De politie zette zeshonderd man veiligheidsofficieren en anti-oproer politie in, maar die zag geen kans de demonstranten tegen te houden. Om 18:50 uur braken de demonstranten op de Jor Por Kor kruising door de blokkade en vervolgden hun tocht.

Het was de vierde keer dat de genoemde groepen die opereren onder de naam the People Who Want Elections, een rally hielden. Op 10 maart waren ze daarmee begonnen. Ze vragen het leger de kant van het volk te kiezen en zijn handen af te trekken van de NCPO. Rangsiman Rome, een leider van de DRG, zegt: ‘De Thaise politiek kan niet verder gaan wanneer het leger in de politiek blijft. We roepen niet op tot ontslagen, alleen maar tot de vrijheid van de NCPO.’

Sirawith voegde daaraan toe: ‘Het leger moet zorgdragen voor vrede en orde, maar niet voor de veiligheid van de NCPO. De verkiezingen mogen niet weer uitgesteld worden. Nu is de tijd van het volk. Wanneer het leger niet tegemoet komt aan onze eis, zullen we ook het leger verdrijven. De hoofden van de strijdkrachtonderdelen hoeven alleen maar ontslag te nemen.’

Het artikel gaat vervolgens in op de politieke ontwikkelingen. Interessant, maar vrij overbodig en al eerder gemeld. Inmiddels hebben 70 groepen een nieuwe politieke partij opgericht. Op 28 maart belegt de Kiesraad een bijeenkomst om uit te leggen wat mag en niet mag, want het verbod op politieke activiteiten blijft vooralsnog van kracht. Niettemin wordt verwacht dat de touwtjes op 1 april iets worden gevierd voor politieke partijen. 58 groepen hebben hun komst bevestigd.

Tijdens die bijeenkomst zullen ze andermaal pleiten voor opheffing van het verbod. Wat tot nu toe is toegestaan is het bijwerken van de ledenadministratie. De New Alternative Party vergaderde gisteren met toestemming van de NCPO als eerste nieuwe politieke partij. (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Verkiezingsnieuws 2)

120 mln baht verduisterd uit fonds voor kwetsbare meisjes

25 maart – Dramatische kop boven het bericht op de voorpagina over het onderzoek naar de verduistering van gelden uit een fonds voor kwetsbare meisjes. De krant kopt Traces of corruption found everywhere.

Het panel van het ministerie van Onderwijs dat onderzoek doet, heeft ontdekt dat nog eens 30 miljoen baht ontbreekt, waarmee het geschatte verlies nu het fenomale bedrag van 120 miljoen baht bedraagt. Het geld is in 2007, 2008 en 2010 verduisterd uit het Sena Phatthana Chiwit Fund.

Voorzitter Atthapol maakte de bedragen gisteren bekend. Hij zei dat het onderzoek voor zestig procent was gevorderd. ‘Ik moet toegeven dat we letterlijk overal sporen van corruptie hebben gevonden, wat de aanleiding kan zijn om de deadline voor afronding van het onderzoek gesteld op het eind van de maand, te verschuiven.’

Verwacht wordt dat nog meer vuil boven water komt uit de voorafgaande jaren, wanneer de notulen zijn gevonden van de vergaderingen in 2007 van de commissie die het geld toewijst. Bij onderzoek van de notulen van 2008 is ontdekt dat bedragen tweemaal in hetzelfde jaar werden verstrekt. Het bericht vermeldt alle details, maar die voeren te ver om hier te noemen.

Verder meldt het bericht dat vrijdag in twee huizen, eigendom van een topambtenaar van Onderwijs, huiszoeking is gedaan. Hij heeft eerder toegegeven 88 miljoen uit het fonds te hebben gehaald. Maar dat is oud nieuws. (Zie verder de pagina Corruptie 5)

Foto’s van vrouw met blote benen roept kritiek op

25 maart – De krant heeft er al een naampje voor: tempel benen foto’s. Ze zijn geplaatst (en gedeeld) op de social media door een paar uit Servië en hebben al de nodige commotie veroorzaakt. Gisteren kregen Nardica Curcin (31) en Vladimir Veizovic, eveneens 31 jaar en haar reismaatje, elk een boete van 5.000 baht voor de ‘indecente’ foto’s, genomen op de muur van de ubosothal in Wat Phra Si Rattana Satsadaram, beter bekend als de tempel van de emerald Boeddha.

Het tweetal zei gisteren op het bureau van de toeristenpolitie op luchthaven Suvarnabhumi zich niet gerealiseerd te hebben dat hun gedrag aanstootgevend dan wel in strijd met de wet was. Openbaar onfatsoen is verboden op grond van artikel 388 van het Wetboek van Strafrecht. Naar aanleiding van het incident heeft de toeristenpolitie gezegd dat ze haar voorlichtingscampagne over verboden gedrag tijdens bezoeken aan tempels en historische plaatsen zal opvoeren.

In november vorig jaar gingen twee Amerikanen de fout in met foto’s van hun ontblote billen, genomen in Wat Arun, op de Instagram reispagina Travelling butts. Na hun arrestatie op Don Mueang toen ze op het punt stonden het land te verlaten, zijn de foto’s verwijderd.

Commotie over ‘stupidity’ brief blijft aanhouden

25 maart – De adjunct-gouverneur van Khon Kaen heeft al zijn excuses aangeboden en de regering heeft een commissie gevormd die onderzoek doet naar de door hem ondertekende uitgelekte brief, waarin de provinciale diensten werd gevraagd zich voor te bereiden op het bezoek van premier Prayut om een eind te maken aan de people’s stupidy. De brief is schielijk teruggetrokken en de gewraakte passage is in een nieuwe brief vervangen door How to equip people with knowledge of the changing world, maar het kwaad was al geschied.

In een Special Report op pagina 3 blikt BP terug op de affaire. Ze schrijft dat het incident bevolking en regering schade blijft berokkenen. De voorzitter van de lokale People’s Anti-Corruption Organisation in Khon Kaen beschouwt de brief als een ‘opruiende belediging’ en eist een duidelijker verklaring van de betrokken partijen, want de huidige uitleg ‘gaat mank’.

Verder op de 3 de toekenning van een Amerikaanse onderscheiding aan mensenrechten advocaat Sirikan, die ik al meldde in Nieuws van de website in 1 regel. Zij is een van de tien vrouwen die de International Women of Courage Award hebben gekregen. Vrijdag deelde de Amerikaanse First Lady Melania Trump de onderscheidingen op het State Department uit.

Sirikan en collega’s richtten na de coup van mei 2014 Thai Lawyers for Human Rights op, die pro deo juridische steun verleent en mensenrechtenkwesties documenteert. In een verklaring zegt het State Department: ‘Vanwege de politieke gevoeligheid van het werk van de organisatie staan de TLHR advocaten en staf, en Sirikan in het bijzonder, bloot aan intimidatie en strafrechtelijk vervolgingen.’ June, zoals de bijnaam van Sirikan luidt, is de eerste advocaat die is beschuldigd van opruiing.’Niettemin gaat ze onverschrokken door’, aldus de verklaring.

Het derde bericht op de 3 meldt dat rubberboeren in het Zuiden de huidige gouverneur van de Rubber Authority of Thailand oproepen acht te slaan op hun suggesties voor de rubberprijzen. De Krabi Rubber Farmers Association is blij met zijn benoeming tot waarnemend gouverneur en hoopt dat de nieuwkomer een ‘open geest’ heeft. Op de vorige gouverneur hadden de boeren veel kritiek. Hij is vorige week overgeplaatst naar het Prime Minister’s Office.

De dragende plaat toont de stoomlocomotief met rijtuigen die van station Hua Lamphong naar Ayutthaya vertrekt. De rit markeerde het 121-jarig bestaan van de State Railway of Thailand. De passagiers hadden zich getooid in Thaise traditionele kleding, dezelfde die ook gedragen wordt door de spelers van de populaire tv-serie Love Destiny. Het is een fotobericht, maar de foto kan ik helaas niet laten zien. Altijd indrukwekkend zo’n locomotief die grote stoomwolken uitblaast.

Kort nieuws zondag 25 maart

– Ik ga in sneltreinvaart door pagina 4 want een stoomtrein gaat me te langzaam. De jaarlijkse Diamond Briljant prijs voor buitengewone prestaties bij de bestrijding van corruptie is dit jaar gewonnen door een team van de Thungyai Naresuan Wildlife Sanctuary.

Het team is een van de 24 gelukkige winnaars dit jaar, uitgekozen door het ministerie van Natural Resources and Environment. Het verwierf roem door de vasthoudendheid waarmee het zich heeft vast gebeten in de zaak van de stroperij van beschermde dieren door aannemerstycoon Premchai en zijn gezelschap. Dat heerschap is bovendien beschuldigd van een poging tot omkoping van het hoofd van het bosreservaat.

BP meldt in hetzelfde bericht dat actievoerder Srisuwan een verklaring heeft uitgegeven waarin hij de DNP kapittelt voor de mededeling dat het jachtgezelschap een schade van 3 miljoen baht heeft toegebracht aan het bos. Het bedrag dat wordt verhaald op Premchai, is veel te laag, zegt hij.

Een compensatie van 300 tot 500 miljoen acht hij realistischer. Als de DNP het bedrag niet optrekt, dreigt hij naar de rechter te stappen. (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Stroperssage)

– Zou het ooit gebeuren? I wonder want This is Thailand, zoals de uitdrukking luidt voor alles wat fout is in dit land en gedoogd wordt. Aannemers van snelwegen die niet voldoen aan de International Roughness Index (IRI), dienen hun wegen te ontmantelen en reconstrueren, zegt hoofd Thanin van het Department of Highways (DoH).

De testmethode van de IRI wordt zowel op bestaande wegen als bij toekomstige projecten toegepast. Met zogeheten walking profilers, bestuurd door getrainde technici, wordt de gladheid van wegen gemeten, vooral van asfalt en cement. De index bestaat sinds 1986 en is de populairste meetmethode ter wereld.

De DOH heeft achttien profilers ad 2 miljoen baht in bestelling, maar blijkbaar beschikt de dienst al over die dingen want Thanin zegt dat tot nu toe alleen testen zijn gedaan op in aanleg zijnde snelwegen.

– De ‘peetvader van het groene uniform’, zoals de media hem hebben gedoopt, is gisterochtend op 76-jarige leeftijd overleden aan prostaatkanker. Akaradej Sasirapa was adjunct permanent secretaris van het ministerie van Defensie.

Waaraan hij zijn bijnaam te danken had, die hij verwierf toen hij carrière maakte in het leger,wordt niet erg duidelijk uit het bericht. Hij heeft gezegd de bijnaam altijd gerelativeerd te hebben en nooit zijn legerrang te hebben misbruikt voor persoonlijk gewin.

– De gemeente Bangkok (BMA) dringt er bij haar bewoners op aan jaarlijks een röntgenfoto van hun longen te laten maken. Ze wil op deze manier de verspreiding van tbc voorkomen. Thailand is een van de veertien landen die het meest geplaagd worden door tbc.

Adjunct-gouverneur Thaweesak maakte het voornemen gisteren bekend op een bijeenkomst ter gelegenheid van World TB Day, die werd bijgewoond door driehonderd vertegenwoordigers van de BMA, het ministerie van Volksgezondheid, de WHO en andere betrokken diensten.

Vorig jaar zijn in Bangkok 11.789 patiënten gediagnostiseerd met tbc. 79,54 procent is volledig genezen. De WHO hanteert als streefaantal 85 procent. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg 2)

Nieuws van de website in 1 regel

• Krabi: Botsing tussen bus en pickup truck: 2 doden, 6 gewonden
• Pro-verkiezingen actievoerders voeren druk op NCPO en leger op
• New Alternative eerste nieuwe partij die vergaderd heeft
• Narathiwat: Twee rangers in hinderlaag gewond
• Mensenrechtenadvocaat Sirikan krijgt Amerikaanse onderscheiding
• Zanger Joey Bazoo 45 dagen in gevangenis om af te kicken
• Suvarnabhumi: Man maakt ‘grap’ over bom in zijn bagage
• 5000 baht boete voor onkuise foto’s, genomen in tempel van de Emerald Buddha
• Chao Phraya Insurance Plc moet verkoop schorsen wegens zwakke balans


 

Commentaar: Een keerpunt voor de Thaise mijnbouw

24 maart – Deze maand markeert een keerpunt voor de mijnindustrie. Vorige week trok de Udon Thani Administrative Court een concessie in voor de winning van kalksteen in een bosreservaat in de provincie Nong Bua Lam Phu. De rechtbank stelde dat het ministerie van Natural Resources and Environment en andere overheidsdiensten hadden nagelaten, alvorens de vergunning te verlenen, de bevolking inspraak te verlenen. En dat is een vereiste van de grondwet.

In het verleden ging het er anders aan toe, schrijft adjunct-hoofdredacteur Anchalee Kongrut in zijn wekelijkse commentaarrubriek op de opiniepagina van Bangkok Post. Rechters baseerden hun beslissing op aantoonbaar bewijs van hoe de wettelijke rechten en het leven van omwonenden beïnvloed zouden worden.

In de kalksteen zaak hield de rechtbank ook rekening met het proces van projectontwikkeling. Het vonnis, waartegen nog beroep mogelijk is, zal voor overheidsdiensten en bedrijven als herinnering dienen dat publieke participatie een cruciaal element is voor projecten in gebieden waar natuurlijke hulpbronnen met bewoners worden gedeeld.

Anchalee besteedt verder aandacht aan de jongste ontwikkelingen rond de goudmijn Akara in Phetchabun en Pichit. In december 2016 stak premier Prayut een stokje voor verdere ontginning wegens schade aan milieu en de gezondheid van omwonenden. Het bedrijf eist een forse schadevergoeding van de overheid.

Ook schrijft Anchalee over een tinmijn in Nakhon Si Thammarat, die de grond met arseen heeft verontreinigd, en het dorp Klity in Kanchanaburi, veel in het nieuws geweest vanwege de verontreiniging van de Klity Creek met lood, maar die zaken laat ik lopen. BP heeft vaak moeite met het schrijfadvies Kill your darlings oftewel Schrijven is schrappen.

De mijnindustrie gaat veranderen en naar mijn mening ten goede, concludeert Anchalee. De Mining Act van 2017 hecht meer belang aan milieuzorgen. Ze vereist dat het Department of Mineral Resources inbreng heeft in het verlenen van concessies door het ministerie van Industrie. De wet verbiedt mijnbouw in milieu kwetsbare gebieden.

Anchalee besluit: Natuurlijk is de wet verre van perfect. Milieuactievoerders klagen, zoals gebruikelijk, dat de wet niet voorschrijft wie de verontreiniging opruimt nadat een eind is gekomen aan de mijnbouw. De particuliere sector klaagt dat de wet het bedrijven moeilijk maakt om zaken te doen. Laatste zin: De nieuwe wet zal niet alleen het milieu en de mensen beschermen, maar ook de mijnbouwindustrie helpen meer sociaal verantwoordelijk te worden. (Bron: Bangkok Post, 23 maart)

Partijen dringen aan op opheffing politieke ban

24 maart – Veertien nieuwsitems op drie nieuwspagina’s vandaag in Bangkok Post. Dit zijn de openingskoppen:
1 Scrap political ban, parties urge
2 B300bn to lift average traffic speed by 2 kph
3 Graft feared at welfare agency in North

Op de voorpagina een dragende plaat, zoals we in de journalistiek de belangrijkste foto op een pagina noemen, van Shan jongens tijdens een poy sang long, een inwijdingsceremonie als noviet voor jongens van 7 tot 14 jaar. De knaapjes zijn gekleed in traditionele, kleurrijke ingewikkelde dracht met hoofdkap. De ceremonie was onderdeel van een culturele beurs in winkelcentrum  Seacon Bangkae (Bangkok), die tot 1 april duurt en ook aandacht besteedt aan architectuurstijlen en voedsel uit Noord-Thailand, waar deze etnische minderheid woont.

De keuze van de krant om te openen met de politieke ban, houdt verband met een bijeenkomst op 28 maart waarin de Kiesraad aan de politieke partijen zal uitleggen wat er verandert, wat mag en niet mag of zoals dat in het Engels heet wat de do’s and don’ts zijn. Verwacht wordt dat de partijen de bijeenkomst zullen aangrijpen om andermaal aan te dringen op opheffing van het verbod op politieke activiteiten, waaraan ze zich tot nu toe [angstvallig?] hebben gehouden.

Voormalig regeringspartij Pheu Thai, Thailand’s derde grootste partij Chartthaipattana en voormalig oppositiepartij Democraten hebben inmiddels hun komst bevestigd. Directeur Nikorn van Chartthaipattana zegt dat hij aan de aanwezige vertegenwoordigers van de NCPO (junta) gaat vragen hoe de partij te werk kan gaan zonder de huidige regels te overtreden.

Partijleider Abhisit (Democraten) zegt dat de Kiesraad de vragen moet beantwoorden van partijen die twijfels hebben over de praktische uitvoerbaarheid van de nieuwe regels in plaats van hen te vertellen wat ze moeten doen. Hij is er niet zeker van dat de bijeenkomst alle twijfels wegneemt.

Vanaf 1 april moeten de partijen hun ledenbestand up to date brengen: partijleden dienen hun lidmaatschap schriftelijk te bevestigen, wat voor de grote partijen veel werk oplevert. Ze moeten een kopie opsturen van hun identiteitsbewijs en huisregistratie. Waarom kan dat niet elektronisch, vraagt Abhisit zich af, maar op die vraag heeft de Kiesraad nog niet gereageerd.

Kiesraad-voorzitter Supachai zei gisteren na een bijeenkomst met vice-premier Wissanu over de voorbereidingen voor de bijeenkomst dat ‘alle vragen worden beantwoord’. Over opheffing van de ban is niet gesproken. ‘Het is aan premier Prayut om te beslissen wanneer de beperkingen op politieke activiteiten worden opgeheven’, aldus Supachai. Partijbijeenkomsten zijn pas toegestaan nadat de organieke wet op de verkiezing van parlementsleden van kracht is geworden.

De NLA (National Legislative Assembly, door de junta benoemd parlement) heeft de wet al goedgekeurd en zodra die op het bureau van Prayut ligt, heeft hij vijf dagen de tijd om te beslissen of hij het Constitutionele Hof gaat vragen of de wet al dan niet in strijd is met de grondwet dan wel ter ondertekening voor te leggen aan de koning.

NCPO-woordvoerder Piyapong waarschuwde gisteren pro-verkiezingsgroepen die van plan zijn vandaag bijeenkomsten te beleggen bij het legerhoofdkwartier aan de Ratchadamnoen Avenue. Als ze niet voorzichtig zijn over de presentatie van de bijeenkomsten, kunnen ze juridische actie verwachten. De NCPO houdt de groepen scherp in de gaten. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

De andere twee artikelen op de voorpagina gaan over de luchtverontreiniging in Bangkok en een puntensysteem voor rijbewijzen. Die komen later in Nieuws uit Thailand aan de orde.

Puntenrijbewijs moet veiligheid op de weg vergroten

24 maart – We kennen het niet in Nederland, andere landen wel: het puntenrijbewijs. De politie is er een voorstander van want het kan het rijgedrag van verkeersdeelnemers verbeteren en het aantal verkeersongelukken terugdringen.

De introductie is gisteren bekend gemaakt na een vergadering van de nationale commissie voor de preventie van verkeersongelukken. De wegen- en verkeerswet dient daarvoor te worden gewijzigd. De Raad van State heeft de wijziging al goedgekeurd, het kabinet buigt zich er later over.

In het systeem krijgen verkeersdeelnemers twaalf punten. Afhankelijk van de ernst van de overtreding worden punten afgetrokken. Wanneer die op zijn, mogen ze een bepaalde tijd niet rijden. In het allerergste geval wordt het rijbewijs ingetrokken.

Voor het niet dragen van een veiligheidsgordel of helm en overtreding van de maximum-snelheid geldt een aftrek van 1 punt, voor het doorrijden bij een rood verkeerslicht 2 punten, voor rijden onder invloed van alcohol of drugs en een hit-and-run 3 punten. Na twaalf maanden beginnen de verkeersdeelnemers weer met een schone lei.

‘Beschouw luchtverontreiniging in BKK als nationale ramp’

24 maart – Bangkok dient de luchtverontreiniging met ultra-fijn stof als ‘nationale ramp’ te beschouwen teneinde de bescherming te versterken tegen de verregaande gevolgen voor de gezondheid, zoals hart- en hersenaandoeningen en kanker. Dit pleidooi hield Supat Wangwongwattana, docent milieu aan de Thammasat universiteit en voormalig hoofd van het Pollution Control Department, gisteren, maar bij welke gelegenheid verzuimt BP te vermelden.

Supat drong aan op vermindering van het aantal vrachtwagens in de grote stad, want die vormen met hun dieselmotoren de belangrijkste bron van de luchtverontreiniging met PM 2,5 deeltjes. Bangkok dient tevens beter om te gaan met de armzalig beheerde verkeerscongestie, die verergert door het toenemend aantal voertuigen.

Supat is bang dat het probleem niet aan de wortel wordt aangepakt. Hij stelt voor elk jaar van februari tot april gebieden aan te wijzen waar vrachtwagens alleen op bepaalde uren mogen rijden. Wanneer de maatregel geen effect heeft, dienen kleine vrachtwagens en zelfs personenauto´s tijdens de spitsuren streng gecontroleerd te worden. Personenauto´s zouden om de andere dag van bepaalde wegen geweerd moeten worden.

Kort nieuws zaterdag 24 maart

– Ik begin Kort Nieuws met een foto van de machine die een aangehouden Pakistaan gebruikte om vervalste creditcards te produceren. Ik meldde de aanhouding al in Nieuws van de website in 1 regel. Behalve hem arresteerde de politie ook zijn vrouw en zoon. Zij worden verdacht van mensenhandel, drugssmokkel en het vervalsen van valuta, paspoorten en visa.

De arrestaties op donderdag waren een vervolg op de arrestatie van een man in januari, die valse paspoorten uit Singapore en India in zijn bezit had alsmede drukplaten en laminaten om visa’s voor Frankrijk, Italië en Spanje te maken. De twee mannen worden verdacht van de verspreiding van vals geld vanuit Thailand en mensenhandel naar de VS, Canada, Afghanistan en India. De Pakistaan exploiteert een restaurant in Ramkhamhaeng, dat gebruikt werd om geld wit te wassen.

– Follow-up op het bericht over Noppadol Preuksawan, voormalig hoofd van het Protected Area Regional Office 6 in Songkhla (zie Kort Nieuws van vrijdag, waarin hij directeur van het Wildlife Conservation Office wordt genoemd).

Noppadol ontkent dat met hem contact is opgenomen om de vrijlating van aannemerstycoon Premchai te regelen, toen hij en zijn jachtgezelschap gearresteerd werden voor het stropen van beschermde dieren. Volgens hoofd Wichien van het Thungyai Naresuan Wildlife Sanctuary in Kanchanaburi heeft Premchai de politie verteld dat Noppadol informatie zou verstrekken om hem vrijuit te laten gaan.

Gisteren moest Noppadol op het matje komen bij de Counter Corruption Division van de politie om een toelichting te geven. Het verhoor duurde twee uur. Noppadol heeft toegegeven Premchai c.s. geholpen te hebben om toegang te verkrijgen tot het bosreservaat. Hij zegt dat Premchai’s bezoek aan het reservaat niet tot doel had te stropen. (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Stroperssage)

– De zoon van een parlementslid die in Engeland studeert, is veroordeeld omdat hij in een kledingwinkel in Oxford Street video-opnames onder de rok van vrouwen maakte. Hij moet twaalf weken een elektronische armband dragen met een avondklok van 19 tot 6 uur, en mag vier maanden de City niet in. De 27-jarige knaap zegt geïnspireerd te zijn door upskirting videos op YouTube.

– De politie heeft vastgesteld dat de bestuurder van de dubbeldekker die in Nakhon Ratchasima van de weg afraakte, gelogen heeft over falende remmen. Het remsysteem vertoonde geen tekenen van olielekkage.

Dus wordt hem onvoorzichtig rijgedrag met doden tot gevolg ten laste gelegd. Hij wordt ook vervolgd voor zijn vlucht na het ongeluk dat het leven kostte aan 18 passagiers en 32 passagiers verwondde.

De dag na het ongeluk meldde de man zich bij de politie. Hij geeft toe ‘nogal snel’ te hebben gereden toen hij een vrachtwagen in de linker rijbaan inhaalde. Maar hij verloor de macht over het stuur, reed door de vangrail en crashte aan de andere kant van de weg.

– Het Office of Transport and Traffic Policy and Planning gaat de komende twaalf jaar 300 miljard baht investeren in de bestrijding van verkeerscongestie in Bangkok en buurprovincies. Wat het 12-jaren plan precies behelst, wordt niet erg duidelijk uit het bericht.

Genoemd worden vergroting van de capaciteit van het verkeersgebied, een betere coördinatie tussen stedelijke ontwikkeling en de constructie van verkeers- en transportinfrastructuur, versterking van wetshandhaving en upgrades van technologie.

– Een moeder in Khon Kaen, wier dochter (22) is overleden na een keizersnede in het Chum Phae ziekenhuis, eist dat iemand verantwoordelijk wordt gesteld voor haar dood. Een woordvoerder van het districtskantoor zegt dat niemand de verantwoordelijkheid wil nemen. De artsen zeggen dat ze hun best hebben gedaan. Volgens de vrouw heeft de chirurg, die haar na de keizersnede opereerde,  gezegd dat ze een allergische reactie op de verdoving had. De familie heeft aangifte gedaan bij de politie. (Zie ook de pagina Medische missers)

– Bij een coördinatiecentrum voor dorpsassistentie in het district Sam Kamphaeng (Chiang Mai) zijn door de Public Sector Anti-Corruption Commission (PACC) onregelmatigheden geconstateerd: informatie is uitgestuft en veel dorpelingen hadden hetzelfde handschrift. Het centrum ontving in het begrotingsjaar 2017 23,7 miljoen baht voor de minderbedeelden.

In een andere verduisteringszaak in een ander district kregen slechts dertien dorpelingen hulp alhoewel volgens documenten 537 personen 1,6 miljoen baht ontvangen zouden hebben. Enkelen woonden zelfs in het buitenland. Ook zijn handtekeningen vervalst.

Ten slotte meldt de PACC dat een commissie is gevormd die onderzoek gaat doen naar de verduistering van gelden door welzijnscentra in Chiang Rai en Ubon Ratchathani en een zelfhulp herhuisvestingsprogramma in Udon Thani. (Zie verder de pagina Corruptie 5)

– De ontslagen kiesraadcommissaris Somchai laat het er niet bij zitten. Hij zegt dat het juridisch team van de premier hem misleid heeft door hem wijs te maken dat de verkiezingsdatum alleen wordt vastgesteld door het regime en de regering. Somchai hekelt ook het team omdat het Prayut heeft geadviseerd hem te ontslaan.

Somchai is de laan uitgestuurd omdat hij verwarring zou hebben gezaaid over de verkiezingsdatum, wat de bevolking ertoe heeft gebracht zich af te vragen wie daarover beslist: de regering, de NCPO of de Kiesraad. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

– De PACC, Amlo, de Technology Crime Suppression Division en de politie van Don Muang hebben gisteren in de twee woningen van een topambtenaar van Onderwijs huiszoeking gedaan. De man wordt verdacht van betrokkenheid bij de verduistering van 88 miljoen baht uit het Sema Phatthana Chiwit Fund, een fonds voor kwetsbare vrouwen. De verdachte heeft toegegeven ten onrechte geld uit het fonds te hebben gehaald. De PACC vormde eerder een fact-finding panel om de zaak te onderzoeken.

– Laatste bericht. De NLA-commissie sociale zaken heeft kritiek op het voorstel honden- en kattenbelasting te gaan heffen. Gedwongen registratie van dieren is een betere methode om het aantal zwerfhonden terug te dringen, vindt de commissie. Het belastingvoorstel is gedaan door de permanent secretaris van het ministerie van Volksgezondheid. Woensdag wordt een openbare hoorzitting gehouden over verplichte registratie waarvoor een wetswijziging vereist is.

Nieuws van de website in 1 regel

• Nog eens 26,5 jaar cel voor Bangkok bommenwerper, nu samen 165 jaar
• Chauffeur verongelukte dubbeldekker had methamphetamine gebruikt
• Verdachte aangehouden die vrouw zomaar aanviel voor RTP hoofdbureau
• Pakistani aangehouden voor mensenhandel en vervalsingen
• Activist Rangsiman in Khon Kaen gevangen gezet wegens verboden samenscholing
• Researchers Kasetsart en legereenheid blijven twisten over gasmasker
• Februari: Werkloosheid stijgt met 61.000 werkzoekenden, meest afgestudeerde bachelors
• Rabiës waarschuwing in district Suan Luang (Bangkok); dode hond positief getest


 

Twee nieuwe feiten over rabiës

23 maart – In de nieuwskolommen heb ik er nog weinig tot niets over gelezen, maar dankzij het opinieverhaal van Sanitsuda Ekachai (dat ik verder niet zal behandelen) kwam ik te weten hoeveel honden al gedood zijn en dat nep-vaccin is toegediend.

Eerder las ik dat in de tempel Wat Khao Pridi in Nakhon Si Thammarat honden zijn afgemaakt. Op een videoclip op de social media is te zien hoe een groep Livestock functionarissen de dode honden verzamelen. Een functionaris vraagt om begrip, de tempel zou geen geld hebben de dieren in quarantaine te plaatsen, maar de vrouw die de video opnam vervloekt de doodgravers.

Het blijkt niet de enige executie van honden te zijn. In februari was de bevolking in alle staten toen bekend werd dat meer dan tweehonderd honden en katten in Chiang Mai waren gedood. Dat werd noodzakelijk geacht omdat het het besmettingspercentage dit jaar zou zijn verdubbeld.

Sanitsuda schrijft dat er dit jaar veel gezichten met schaamrood waren, toen bekend werd dat de rabiës uitbraak te wijten was aan sub-standaard vaccins. Ze schrijft dat corruptie ‘definitely’ betrokken was bij het vaccinatie schandaal. De vaccinaties werden toen onderbroken. Maar meer schrijft ze er niet over en in de krant zelf heb ik er nooit over gelezen.

Hoewel onvolledig en vragen oproepend leek het me zinvol het te melden in Nieuws uit Thailand en dat doe ik dan ook bij dezen. Waarom wordt er trouwens geen onderzoek naar gedaan? (Bron: Bangkok Post, 22 maart) (Zie verder de pagina Gezondheidszorg 2)

Update: In de krant van vandaag verdedigt het ministerie van Landbouw zich tegen de beschuldiging van het gebruik van sub-standaard vaccins. Het bedrijf dat 25 jaar de vaccins leverde (zie het bericht van gisteren: DLD krijgt knauw met rabiës vaccin schandaal) en eigendom is van de echtgenote van het latere hoofd van de DLD, staat sinds 2014 op de zwarte lijst. In 2016 vond de FDA te lage concentraties in vaccins geleverd door een ander bedrijf. Het bericht bevat dermate veel details dat ik de weg ben kwijt geraakt.

Commentaar: BP waarschuwt junta (niet) voor de laatste keer

23 maart – Ik waarschuw je voor de laatste keer, zeggen ouders wel eens tegen hun kinderen. Of de waarschuwing effect heeft, weet ik niet. Wel weet ik dat de laatste keer nooit de laatste keer is. De keren dat Bangkok Post in haar hoofdredactioneel commentaar, politici en academici de junta hebben opgeroepen het verbod op politieke activiteiten op te heffen, zijn niet te tellen op de vingers van één hand, maar BP blijft het (tegen beter weten in?) proberen.

Gisteren kopte de krant boven haar commentaar Lift ban and scrap meet. Met die ‘meet’ wordt de bijeenkomst bedoeld die Prayut in juni voor politieke partijen wil uitschrijven.

BP schrijft: ‘Het besluit is niet verstandig en mist inhoud. Het zal voor niemand nuttig zijn en het demonstreert de wens van het regime na de verkiezingen een vinger in de pap te houden [mijn formulering]. Prayut kon toen hij zijn voornemen bekend maakte ook geen zinnige reden noemen waarom hij politici van alle kampen wil ontmoeten. Discussiëren over de verkiezingsdatum en luisteren naar wat de partijen van plan zijn om de problemen van het land op te lossen vormen een deel van deze uit de losse pols geplande vergadering.’

BP wijst er echter op dat het de taak van de Kiesraad is om de verkiezingsdatum te bepalen; de beslissende factor is de inwerkingtreding van de twee organieke wetten (verkiezing parlement, benoeming senaat). ‘Bovendien klinkt de uitnodiging van Prayut manipulatief. Prayut schijnt vergeten te zijn dat politici verantwoording schuldig zijn aan de mensen die hen kiezen. Hun beleid wordt voorafgaand aan de verkiezingen bekend gemaakt.’

‘Het gaat de NCPO niks aan, zeggen veel politici uit verschillende kampen. Het is ook onduidelijk wat Prayut van plan is met hun input te doen en wat hij zal doen als hij er ongelukkig mee is.’

De rest van het commentaar benadrukt nog eens de noodzaak een eind te maken aan de politieke ban die al vier jaar van kracht is. Politieke partijen moeten vergaderingen kunnen houden, zodat ze beleid kunnen formuleren en hun verkiezingscampagnes plannen. ‘In plaats van politici te vragen wat ze van plan zijn te doen, kan Prayut beter beginnen na te denken over wat hij de bevolking gaat vertellen over de exit strategie van de NCPO.’

En daarmee  besluit ik deze samenvatting van een onderwerp dat al talloze malen aan de orde is geweest. De uitdrukking luidt: Herhaling is de kracht van de reclame, maar al die herhalingen over dit onderwerp beginnen knap te vervelen. (Bron: Bangkok Post, 22 maart) (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Twee busongelukken: 18 doden en 39 gewonden

23 maart – Een dik pak papier lag vanochtend in de receptie van mijn hotel op mij te wachten en in mijn enthousiasme om u deelgenoot te maken van het nieuws van  de dag, stootte ik mijn teen aan dat gemene wieltje onder het bed dat een stukje uitsteekt. Bloed!, maar gelukkig ben ik niet dood gebloed, dus dat valt weer mee. Hoeveel satang het pak papier gaat opleveren bij de oud-papierhandel, beter gezegd een mannetje dat paper, PET-flessen en ander recyclebaar materiaal ophaalt, weet ik niet.

De voorpagina vandaag zette al gelijk een domper op mijn stemming, want gaat over Wada, een groep moslim politici in het Zuiden. Ze willen zich los maken van voormalig regeringspartij Pheu Thai en een eigen partij oprichten. Niet bepaald een onderwerp om warm van te worden en volle kracht vooruit te gaan met de achttien nieuwsitems op de vier nieuwspagina’s van het eerste katern. Sla ik over, lees het zelf maar.

Ik verklap de openingskoppen, hebben we dat al vast gehad.
1: Wadah looks to ditch Pheu Thai.
2: PM tightens bus inspections after tragic crash.
3: PACC uncovers fresh fund fraud case.
4: Iconic artist wants to spark cultural wave.

Gelijk maar even een persoonlijke noot. Bij dat ongeluk woensdagavond in Nakhon Ratchasima zijn 18 passagiers om het leven gekomen en 32 gewond geraakt. De bestuurder is positief getest op het gebruik van methamphetamine. Hij weet het ongeluk aan falende remmen, maar dat gelooft niemand en ik zeker niet. Meneer reed 80 km op de bochtige weg, bleek uit het GPS-systeem. En dat bij de afdaling in een heuvelachtig terrein.

Premier Prayut reageerde met de gebruikelijk dooddoener: hij eist strengere controles op de conditie van bussen en bestuurders. Ze moeten vervangen worden als ze ongeschikt zijn om de weg op te gaan, zei de premier gisteren tijdens zijn bezoek aan Nong Bua Lam Phu. De speech die hij er hield stond grotendeels in het teken van het ongeluk, alhoewel het doel van zijn bezoek was zich op de hoogte te stellen van de assistentie die de dorpelingen op landbouwgebied hadden gekregen.

Alsof de duivel ermee speelde, raakte ook gisterochtend vroeg in Ayutthaya een dubbeldekker bus met vijftig leerlingen en leraren van de weg af. De bus kwam tot stilstand tegen een roadside rest stop. 39 passagiers raakten gewond, waaronder de bestuurder ernstig. De politie vermoedt dat de bus slipte omdat het wegdek glad was. Maar ik weet wel zeker dat hij te hard moet hebben gereden

Dubbeldekker bussen zijn notoir instabiel. In maart 2017 heeft het Land Transport Department de toegestane maximale hoogte teruggebracht van 4,3 naar 4 meter. In januari 2016 maakte minister Arkhom (Transport) bekend dat de premier een verbod had uitgevaardigd op de registratie van nieuwe dubbeldekkers. Er waren toen 20.000 bussen in bedrijf. Busmaatschappijen die de bussen op routes in bergachtig terrein inzetten, zouden m.i. vervolgd moeten worden voor dood door schuld, maar dat zal wel nooit gebeuren, vrees ik.

Op de foto het wrak van de bus in Nakhon Ratchasima.

Kort nieuws vrijdag 23 maart

– Tijdens zijn bezoek gisteren aan tambon Hua Na (Nong Bua Lam Phu) heeft premier Prayut gezegd dat de regering 90 procent van de bij het landsbestuur ingediende klachten, onder andere over corruptie, heeft opgelost. Prayut bracht een bezoek aan het gebied om een ceremonie bij te wonen waarbij bewoners van de provinciale gouverneur documenten kregen met het recht toegewezen gemeenschaps land te gebruiken. Prayut deelde ook hulppakketten uit aan de bewoners die door de recente stormen zijn gedupeerd.

Bong Bua Lam Phu is een van de armste provincies van het land. Het gemiddeld jaarinkomen per inwoner bedraagt 41.000 baht. Op de foto brengt Prayut een bezoek aan een organische boerderij.

– Vice-premier Prawit wuift de oproep van mensenrechtenactiviste Thicha, tevens voormalig lid van de NRC, weg om aan zijn kuierlatten te trekken naar aanleiding van de horloge affaire. Hij zegt niet af te treden totdat de NACC hem schuldig verklaart [voor het bezit van 25 dure merkhorloges die niet voorkomen op zijn vermogensverklaring]. ‘Ik ben nog niet schuldig verklaard. Wacht maar op de NACC om te zeggen of daarvoor gronden zijn’, zei hij gisteren.

Vorige maand diende Thicha bij het servicecentrum van de regering een petitie in met de eis te vertrekken, ondersteund door 80.018 handtekeningen verzameld op de campagnewebsite change.org. Thicha zegt dat Prawit eind januari heeft laten weten bereid te zijn om af te treden als de mensen hem niet willen. Ze heeft weinig waardering voor zijn optreden, niet alleen vanwege zijn verzuim de horloges op te geven maar ook vanwege zijn reactie op de dood vorig jaar oktober van cadet Pakapong. (Zie verder de pagina Corruptie 5)

– Buitenlandse toeristen kunnen binnenkort in vijf warenhuizen de betaalde BTW terugvragen. De terugbetaling moet het voor hen gemakkelijker maken de BTW direct te verrekenen, wanneer ze goederen en diensten kopen. Thans kan dat alleen bij vertrek op de luchthaven.

– De regering bij monde van vice-premier Prawit heeft directeur Trent van de Environmental Justice Foundation (EJF), een in Engeland gevestigde NGO, verzekerd dat ze verschillende stringente maatregelen heeft genomen ter bestrijding van de IUU-visserij, zoals de registratie van vissersboten en het gebruik van drones om ze te controleren.

Om onderzoeken naar overtredingen te versnellen en naleving van de wet te versterken is een speciale werkgroep gevormd. In voorbereiding is een wet ter ratificering van ILO-conventies. Ongedocumenteerde gastarbeiders hebben het dringend advies gekregen zich voor het eind van de maand bij de autoriteiten te melden, zodat hun verificatieproces voor eind juni kan worden afgerond. Verder is werkgevers gevraagd het loon op bankrekeningen te storten.

Volgens woordvoerder Koncheep van het ministerie van Defensie staat Thailand klaar om de aanpak van problemen met IUU-visserij in Asean te stimuleren. De EJF is gevraagd daarbij een handje te helpen. Prawit heeft de stichting om medewerking gevraagd opdat het land snel verlost raakt van de gele kaart die het in 2015 als ‘laatste waarschuwing’ van de EU heeft gekregen. (Zie verder de pagina De vis wordt duur betaald)

– Voormalig directeur Noppadol van het Wildlife Conservation Office is door de Counter Corruption Division van de politie op het matje geroepen om een toelichting te geven op een verklaring van hoofd Wichien van het bosreservaat Western Thungyai Naresuan Wild Life Sanctuary.

Volgens Wichien heeft aannemer Premchai (die daar is aangehouden voor de illegale jacht op beschermde dieren) gezegd dat hij Noppadol zal vragen hem te helpen een uitweg te vinden uit de huidige situatie. Na Noppadol’s uitleg wordt besloten of juridische actie tegen hem wordt ondernomen.

Hoofd Chaiwat van de Phaya Suea taakeenheid van de DNP is gevraagd de schade vast te stellen die Premchai c.s. aan het bos hebben toegebracht, en bewijs te verzamelen voor een civiele procedure. De schade voor het stropen van de dieren wordt thans geschat op 3 miljoen baht, maar dat bedrag heeft alleen betrekking op de dieren en niet op het ecosysteem. (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Stroperssage)

– De aanleg van een tracé van 3,5 kilometer van de Sino-Thai hogesnelheidslijn, aanvankelijk begroot op 398 miljoen baht, gaat 9 procent minder kosten, zegt hoofd Thanin van het Department of Highways (DOH). De nieuwe calculatie komt uit op 371 miljoen baht. De besparing is te danken aan onderhandelingen met China, waardoor Thailand meer in eigen land geproduceerde materialen mag gebruiken bij de aanleg van de embankments (dijk, waterkering). Die worden aangelegd door de DOH, een aanbestedingsprocedure is niet nodig. De gehele Sino-Thai HSL meet 607 km tussen Bangkok en Nong Khai. In 2022 moet die klaar zijn. (Zie verder de pagina Spoorwegen 2)

– Een ander project van de DOH gaat aanzienlijk meer kosten vanwege de kosten van onteigeningen. Het betreft de aanleg van de snelweg Bang Yai-Kanchanaburi, aanvankelijk begroot op 5,4 miljard baht, maar die gaat nu 14,3 miljard baht kosten. De sterk vertraagde aanleg is thans voor 6 procent gevorderd. Begin 2021 wordt de weg in gebruik genomen.

Een andere nieuwe snelweg, de Special Highway No. 6 tussen Bang Pa-in en Nakhon Ratchasima, is op schema en voor 32 procent klaar. Die is in juli 2020 klaar.

– Tegen vijftien gemeenteambtenaren, waaronder vier topambtenaren van het district Prawet, wordt een disciplinair onderzoek verrricht. Ze worden beschuldigd van vermeende nalatigheid om te voldoen aan een bevel van de bestuursrechter dat verband houdt met de illegale markten in de Seri Villa buurt, de buurt waar een bewoonster een  pickup truck met een bijl bewerkte omdat die de oprit van haar woning blokkeerde. De vrouw en haar twee zusters klagen al jaren over de overlast van de markten. De rechtbank heeft de markten bevolen daaraan een eind te maken, maar volgens de vrouwen hebben City Hall en het districtskantoor van Prawet nagelaten er iets aan te doen.

– Nadere toelichting op het openingsverhaal van pagina 3 PACC uncovers fresh fund fraud case, al gemeld in Nieuws van de website in 1 regel. De fondsen werden in het begrotingsjaar 2017 toegekend aan het Chiang Mai Hill Tribe Development Centre.

PACC-commissaris Jarumporn maakte gisteren details van de zaak bekend nadat hij een bezoek had gebracht aan het dorp Phuen en met vijf Thai en 18 etnische personen had gesproken. Allen zeiden nooit een cent te hebben ontvangen.

Directeur-generaal Napha van het Department of Social Development and Welfare zegt dat de districtskantoorhoofden van het centrum, die verdacht worden van betrokkenheid bij de verduistering, al overgeplaatst zijn zodat ze het onderzoek van de PACC niet kunnen hinderen. (Zie verder de pagina Corruptie 5)

– De politieagenten die onderzoek hebben gedaan naar de deelname van student rechten Jatupat Boonpattararaksa, beter bekend als Pai Dao Din, aan een politieke bijeenkomst in mei 2015 bij het Democracy Monument in Khon Kaen hebben in de rechtbank een verklaring afgelegd die volgens zijn advocaat de indruk wekt dat ze zijn cliënt steunen.

De agenten noemden een protest tegen een militaire coup rationeel, alhoewel een bijeenkomst van meer dan vijf personen door de junta is verboden. Ze vonden de verplichting om vooraf toestemming te vragen belachelijk, aldus de advocaat. Jatupat zit 2,5 jaar gevangen wegens een link die hij vorig jaar op zijn Facebook-pagina plaatste naar een BBC-artikel over de nieuwe koning, dat als majesteitsschennis wordt beschouwd. (Zie de pagina Majesteitsschennis)

– Nationaal kunstenaar Naowarat Pongpaiboon heeft gisteren opgeroepen regelmatig culturele evenementen in het land te organiseren. Hij deed de suggestie dat elke stad en gemeenschap festivals, voorstellingen e.d. organiseren om het bewustzijn te bevorderen van het belang van Thaise cultuur. ‘Het is de taak van alle Thai en de media om de Thaise cultuur te populariseren en exporteren en niet alleen van het ministerie van Cultuur of de regering.’

De krant vermoedt dat zijn oproep geïnspireerd is door het grote succes van de tv-serie Bupphaesannivas (Love Destiny). De tv-serie is gebaseerd op de gebeurtenissen tijdens het bewind van Narai the Great, koning van Ayutthaya van 1656 tot 1688. Toeristen, gekleed in Thaise traditionele dracht, komen in groten getale naar Wat Chai Wattanaram in Ayutthaya, een van de locaties waar de megahit is opgenomen.

– De Duitse ontwikkelingsorganisatie Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit voorspelt dat het aantal voertuigen in Asean tegen 2030 een half miljard bedraagt. In Thailand neemt het wagenpark jaarlijks met 3 tot 5 procent toe, wat weinig goeds belooft voor de luchtkwaliteit.

De GIZ pleit voor een belasting feebate, een systeem van heffingen en kortingen voor elektrisch aangedreven auto’s. Bangkok wordt sinds enkele weken regelmatig geteisterd door smog die met name door het vrachtverkeer wordt veroorzaakt.

– De strijdkrachten roepen dit jaar 356.978 dienstplichtigen op voor de loting tussen 1 en 12 april. 104.734 dienstplichtigen worden geselecteerd. Ze krijgen een wedde van circa 10.000 baht per maand.

Nieuws van de website in 1 regel

• Onderwijzer Preecha houdt vol: Staatsloten zijn van mij
• Vrouw zomaar op hoofd geslagen voor RTP hoofdbureau
• Bus raakt in Nakhon Ratchasima van de weg af: 18 doden, 32 gewonden
• FTI optimistisch over auto-export na vier maanden groei
• 45 landen dringen aan op vrije verkiezingen in Cambodja
• Chiang Mai: 69 mln verduisterd uit fonds voor bergstammen
• Dorpshoofd doodt ex-vrouw, wil suïcide plegen
• Parlement zegt ja tegen aanvullende begroting van 150 mld baht
• BAAC vreest dat NPL’s dit jaar 5 pct overstijgen
• Volume plastic afval in Pacific neem snel toe, nu 80.000 ton
• Microplastics bedreiging voor voedselketen


 

Prinses ontwerpt poëtische mode

Poetry in Motion is een Britse hit single uit 1961 die vijftien weken in de Billboard Hot 100 stond, maar het is nou niet een titel die je onmiddellijk in verband zou brengen met een prinses, haar modehuis, een gedicht en de nieuwe lente/zomercollectie van 2018.

Bangkok Post opent het Life-katern van woensdag onder die kop met een artikel over de Horse, Helen and Henri collectie, ontworpen door en geïnspireerd op een gedicht van prinses Sirivannavari Nariratana over een jonge legerofficier en een boerendochter. De collectie werd vorige week in een veld met papavers gepresenteerd in de Royal Paragon Hall van Siam Paragon, begeleid door het geluid van toetsaanslagen op een typemachine, een galopperend paard en hypnotiserende orkestmuziek, door de getalenteerde prinses gecomponeerd.

Het paard in de titel van de collectie brengt de twee samen. Helen ziet een paard door een veld geel koolzaad rennen met de bewusteloze en gewonde soldaat op zijn rug. Ze verzorgt zijn wonden en tijdens het genezingsproces raken ze verliefd op elkaar.

Nadat Henri is teruggekeerd naar het leger houden ze contact door elkaar brieven te schrijven, maar na verloop van tijd drijven ze uit elkaar. Ten slotte hoort de wanhopige Helen in een gerstakker met bloeiende papavers het geluid van een galopperend paard en ze realiseert zich dat Henri zijn woord heeft gehouden om de rest van zijn leven met haar te delen.

De prinses zegt dat alle details van de collectie verband houden met het verhaal: asymmetrische silhouetten, verfijnd borduurwerk en details zoals het paard, horse tack (rijgsteek?), het geel van het koolzaad, zegelwas, ear of barley (gerstaren?), papaverbloemen, zoemende bijen en nog meer.

Ik heb weinig affiniteit met mode, maar wel met mensen die een passie hebben en dat geldt zeker voor de prinses. Thailand blijft me verbazen. (Bron: Bangkok Post, 21 maart)


 

DLD krijgt knauw met rabiës vaccin schandaal

22 maart – Op de lijst van schandalen kan een nieuw schandaal worden bijgeschreven: het rabiësvaccin schandaal. Nog voordat er ook maar iets bewezen is, gebruikt Bangkok Post deze beladen term in haar openingsverhaal. Maar de krant kent haar pappenheimers. Jarenlang heeft het Department of Livestock Development (DLD) het vaccin bij dezelfde leverancier gekocht, wat een aanwijzing kan zijn voor mogelijke onregelmatigheden.

Gisteren maakte het ministerie van Landbouw bekend dat een onderzoek wordt begonnen. De kwestie kwam ter sprake op een persconferentie die de DLD had belegd voor een update over de uitbraak van de ziekte die dit jaar al zes levens heeft gekost. En nu wordt het pikant, want het bedrijf dat het vaccin de afgelopen 25 jaar leverde, heeft banden met de echtgenote van een voormalig adjunct directeur-generaal. Critici [daar heb je ze weer] vragen zich ook af of het geleverde vaccin kwalitatief onder de maat is.

Directeur-generaal Apai bleek huiverig om de kwestie te bespreken. Het enige wat hij zei was dat sinds 2014 geen zaken meer wordt gedaan met het bedrijf en dat de adjunct vorig jaar is overgeplaatst naar een ander departement. Apai benadrukte dat het aankoopproces transparant was. Met de specificaties was niet geknoeid om één bepaalde leverancier te bevoordelen.

Het schandaal wordt gezien [door wie?] als een nieuwe tegenslag voor de DLD die al onder vuur ligt over de manier waarop het vaccinatieprogramma voor zwerfhonden en -katten na de verspreiding van het virus in 24 provincies wordt aangepakt.

Twijfel aan dat programma is dinsdag gezaaid door hoofd Thirawat van de faculteit Medicijnen van de Chulalongkorn universiteit. Tijdens een seminar stelde hij de prikkelende vraag: Waarom hebben we deze situatie als we de target hebben gehaald die gesteld is in het programma? Als we de dieren hadden gesteriliseerd, waarom is het aantal zwerfdieren dan toegenomen?’

Apai zegt dat de cijfers niet gefantaseerd zijn. De DLD werkt samen met lokale bestuursorganen om circa 8,24 miljoen zwerfdieren te vaccineren. Inmiddels zijn 2,4 miljoen dieren gevaccineerd. In juni zal 80 procent van de dieren binnen een straal van 5 kilometer waarin geïnfecteerde dieren zijn aangetroffen, gevaccineerd zijn, aldus Apai.

Thirawat vindt de verdeling van het land in drie zones: groen, geel en rood al naar gelang de ernst, misleidend omdat de mensen de situatie minder ernstig opvatten dan ze zouden moeten doen. De situatie begon in 2016 zorgelijk te worden en is dit jaar verergerd. Gebrek aan coördinatie tussen de ministeries van Landbouw en Volksgezondheid is daarvoor deels verantwoordelijk. Thirawat vindt dat Volksgezondheid de vaccin richtlijnen van de WHO moet overnemen want die zijn effectiever om infecties te voorkomen.

Veearts Pornpitak noemt als belangrijkste oorzaak van de sterfgevallen het feit dat mensen die zijn gebeten, zich niet laten behandelen. De meeste mensen weten niet dat de kansen om te overleven klein zijn, wanneer iemand die geïnfecteerd is, symptomen van de ziekte vertoont.

Zoals eerder gemeld hielden de gemeente Bangkok en zes buurprovincies gisteren oorlogsberaad. Na afloop zei gouverneur Aswin dat de hoofdstad voldoende voorraden vaccin heeft. Het vaccin wordt betrokken van een leverancier die is gecertificeerd door de FDA.

Op de foto begroet Apai leden van een alliantie voor dierenrechten. Ze protesteren tegen het doden van dieren om de verspreiding van rabiës tot staan te brengen en willen deel uitmaken van een panel dat de infectiegevallen onderzoekt. (Zie verder Kort Nieuws van gisteren en de pagina Gezondheidszorg 2)

Rem op aantal bezoekers aan maritieme parken in de maak

22 maart – Bangkok Post telt vandaag veertien nieuwsitems op 4 pagina’s. Drie meldde ik al in Nieuws van de website in 1 regel, dus die sla ik over. Er staan deze maal geen achtergrondverhalen in het nieuwskatern; dat valt weer mee of tegen – het is maar hoe u het bekijkt. Ik besteed er zelden aandacht aan, want ze bevatten geen informatie die niet al eerder in de krant heeft gestaan. Ik vind ze vaak ook overdreven gedetailleerd.

Op de voorpagina vandaag behalve het rabiës schandaal een bericht over nationale maritieme parken. Een nationale strategiecommissie wil het aantal bezoekers per jaar beperken tot 6 miljoen om te voorkomen dat de waardevolle gebieden verder verslechteren. Maar erg veel haast wordt er niet mee gemaakt.

Commissielid Thon, adjunct-deken van de faculteit Visserij van de Kasetsart universiteit, zegt dat de commissie heeft besloten de beperking dit of volgend jaar te laten ingaan. De commissie heeft het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation (DNP) geïnformeerd over haar besluit, want die mag het uitvoeren. Wanneer parken hun quotum overschrijden, wordt dat beschouwd als een overtreding van artikel 157 van het Wetboek van Strafrecht dat handelt over ambtsmisdrijven en plichtverzuim.

Vorig jaar brachten 4,8 miljoen buitenlandse toeristen uit 34 landen een bezoek aan een nationaal maritiem park. Dit jaar worden 5,6 miljoen verwacht. Het aantal Thaise toeristen blijft constant op 2 miljoen. Het meest kwetsbaar zijn de koraalriffen. Onlangs dook een filmpje op van een Westers paar dat in nationaal park Tarutao (Satun) op een zachte koraal zat. Een andere zaak betrof een Chinees die in nationaal park Noppharat Thara (Krabi) op een koraalrif liep.

‘Gevallen zoals deze gebeuren bijna elke dag’, zegt Thon. ‘Het hangt er maar vanaf of ze worden opgemerkt. Sommige tourgidsen waarschuwen toeristen niet dat ze ongepast gedrag dienen te vermijden.’

Experts pleiten voor beperking van paraquat gebruik

22 maart – Nieuw argument om een eind te maken aan het gebruik van het chemisch bestrijdingsmiddel paraquat c.q. het te beperken. Op een seminar over de gezondheidseffecten hebben experts gepleit voor bescherming van kinderen, met name pasgeborenen, die bij boerderijen wonen.

Alhoewel er geen bewijs is dat baby’s geschaad worden, is uit laboratoriumtesten op dieren gebleken dat paraquat negatieve gevolgen heeft voor de ontwikkeling van de hersenen en het spier- en zenuwstelsel. ‘Daarom is het heel belangrijk om maatregelen te hebben die het risico verkleinen, waaronder een beperking van het herbicidegebruik in de agrarische sector’, zei Pornpimol, gezondheidsexpert in het Department of Occupational Health and Safety.

Pornpimol heeft onderzoek gedaan naar 113 zwangere vrouwen in landbouwgebieden waar paraquat wordt gebruikt. 81 woonden in Nakhon Sawan, Amnat Charoen en Kachanaburi. De eerste twee provincies behoren tot de tien ergste provincies met gevallen van pesticide vergiftiging in het land.

Het risico van paraquat concentratie is in agrarische gebieden zes maal hoger dan in gebieden zonder landbouw. In landbouwgebieden lopen vrouwen die op boerderijen werken in de zesde tot de negende maand van hun zwangerschap een 5,4 hoger risico besmet te worden dan vrouwen die niet op een boerderij werken.

Eind deze maand valt een beslissing over het gebruik van paraquat, chlorpyrifos en glyphosate. Paraquat is verboden in 53 landen, waaronder Vietnam en Laos. Over een verbod wordt al lang gesproken, boeren en zelfs overheidsfunctionarissen staan niet te juichen.

Volgens een botanicus van het Department of Agriculture is er geen geloofwaardige studie waaruit de negatieve gevolgen voor milieu en gezondheid van gebruikers blijken. Het departement is tegenstander van een verbod, het vindt dat gewacht dient te worden op betrouwbaarder research. Een verbod verhoogt de productiekosten jaarlijks met 40 miljard baht. De botanicus is wel voorstander van beperking en regulering van het herbicide gebruik. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg 2)

Kort Nieuws donderdag 22 maart

– Leuke foto op pagina 3 met Sombat Boonngam-anong (links), oprichter van de Grin Party, en de ontslagen Kiesraadcommissaris Somchai. Ze kwamen elkaar tegen in het regeringscomplex Chaeng Watthana, waar Sombat zijn partij registreerde bij de Kiesraad en Somchai zijn bureau kwam leeghalen.

Thans hebben 68 groepen een nieuwe partij geregistreerd. De Grin Party is tegen een outsider premier. De slogan van de partij luidt: Not Campaigning for votes, but looking for trouble. Zal wel grappig bedoeld zijn. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

– Lokale autoriteiten dienen vrouwen aan te raden tijdens Songkran geen sexy outfits te dragen ter voorkoming van ongewenste intimiteiten of aanranding. Directeur-generaal Sutthipong van het Department of Local Administration zegt dat de autoriteiten tevens alcoholvrije zones zullen aanwijzen. Hij vindt dat de lokale bestuursorganen de feestvierders tijdens Songkran beter moeten beschermen en de orde op toeristische plaatsen en in uitgaansgelegenheden beter moeten handhaven.

De Women and Men Progressive Movement Foundation heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken gevraagd om een betere bescherming van vrouwen. Directeur Jadet en dertig vrouwen, die vorig jaar zijn lastig gevallen, overhandigden gisteren een brief met dat verzoek. Eind vorig jaar besteedden de Thaise media veel aandacht aan de kunsttentoonstelling What Were You Wearing? in de universiteit van Kansas. De foto’s toonden overigens aan dat er geen verband is tussen de aanvallen en de kleding van vrouwen.

– De relatie tussen Thailand en Cambodja is nog nooit zo goed geweest als thans hebben vice-premier Prawit en de Cambodjaanse minister van Defensie gisteren in Bangkok vastgesteld, waar ze elkaar spraken op een vergadering van het General Border Committee. En dat is wel eens anders geweest: denk aan de schermutselingen rond de Hindoetempel Preah Vihear in 2008.

Beide landen zijn overeen gekomen de handelscontrolepost Chong An Man te upgraden. Dat zou eerder ondenkbaar zijn geweest want die bevindt zich vlakbij de tempel in een gebied dat door beide landen wordt geclaimd. Het Internationale Hof van Justitie heeft in 2013 de kaap van de tempel toegewezen aan Phnom Penh, maar dat besluit is nooit in de praktijk gebracht.

Behalve Chong An Man krijgen drie andere tijdelijke grensovergangen een permanente status. In Buri Ram en Trat worden twee nieuwe posten geopend en afgesprokent is een brug aan te leggen die Bang Nong Ian (Sa Kaeo) verbindt met een grensplaats in de Cambodjaanse provincie Banteay Meanchey.

Alle informatie over het conflict rond Preah Vihear is te vinden op de pagina Preah Vihear.

– Een wijziging van de Criminal Procedure Code opent de weg voor tijdelijke vrijlating van verdachten in zaken die een maximstraf van tien jaar kennen. Thans ligt de drempel op vijf jaar. Het kabinet heeft dinsdag de wijziging goedgekeurd.

Het amendement omschrijft de criteria voor de tijdelijke vrijlating en andere aspecten van rechtsvervolging. Ze zijn bedoeld om beter aan te sluiten bij de huidige sociale omstandigheden en effectieve en eerlijke bescherming van de rechten van mensen te waarborgen.

De rechtbank kan toestemming verlenen voor het gebruik van EM’s (Electric Monitoring, enkelbanden). Het kabinet heeft een budget van 162 miljoen baht goedgekeurd om over een periode van 30 maanden 4.000 EM’s te huren. De maatregel heeft tot doel de overbevolking van gevangenissen te verlichten en gedetineerden in staat te stellen werk te vinden om hun familie te onderhouden. 23 rechtbanken doen een proef met de verstrekking van de enkelbanden.

– Voice TV, geleid door Thaksin’s zoon Panthongtae, gaat de Administrative Court vragen een door de NBTC opgelegde schorsing van 15 dagen van een van haar nieuwsprogramma ongedaan te maken. Televisiewaakhond NBTC beschuldigt de zender van het aanzetten tot conflicten en scheidslijnen in het land.

Tijdens de schorsing mogen geen programma’s van Tonight Thailand worden herhaald. Een ander programma, Wake UpThailand, is niet geschorst; de NBTC beperkte zich tot een waarschuwing. Voice TV kreeg al eerder te maken met schorsingen variërend van 7 tot 26 dagen in 2014 en vorig jaar.

– Het kabinet heeft goedkeuring verleend aan de Equitable Education Fund Act, die voorziet in financiële steun voor kinderen uit arme gezinnen. Het fonds heeft de eerste vijf jaar een jaarlijks budget nodig van 25 miljard baht, 5 procent van de onderwijsbegroting. Thans moeten veel leerlingen op het platteland met school stoppen omdat het geld ontbreekt voor reiskosten en de aanschaf van een schooluniform. De huidige steun bedraagt 2 miljard baht per jaar.

– De generale staf van de VN in Thailand heeft het werk een halve dag stilgelegd uit protest tegen plannen voor salarisvermindering en dat zou de tweede keer zijn binnen vijf jaar. De verlaging houdt verband met wijziging van de loonschalen, die gevolgen heeft voor het personeel dat na maart 2012 is aangenomen.

– Het Department of Royal Rain Making and Agricultural Aviation staat in de startblokken om kunstmatig regen op te wekken. Doel is de belangrijkste waterreservoirs in het Noordoosten, Oosten en boven-Zuiden aan te vullen. Vorige maand is in het Noordoosten al een begin gemaakt, waar grote gebieden met droogte kampen. Het departement vliegt vanaf Udon Thani, Nakhon Ratchasima en sinds kort ook vanuit Khon Kaen.

Nieuws van de website in 1 regel

• Callcentrum in Dubai opgerold, 23 Thai aangehouden
• Februari: Exportgroei 10 pct, industrievertrouwen gezakt
• Nederland kiest gemeenteraden, referendum over ‘aftapwet’
• Kip duurder doordat China Thaise kippen gaat importeren
• ‘Economische tsaar’ Somkid steunt aansluiting bij gewijzigd TPP
• Anti-coup/outsider premier activist registreert 68e nieuwe partij
• VN: Luchtverontreiniging eist in Azië jaarlijks 5 mln levens
• Anti-corruptieactievoerder eist antwoorden in horloge-schandaal
• Nieuwe aanklacht tegen Premchai: Schade aan bos
• Record aantal Chinese toeristen in februari: 1,2 miljoen
• Dubbeldekker bus in Nakhon Ratchasima uit de bocht gevlogen: 15 doden, 35 gewonden


 

Regime strooit met geld, critici wantrouwen bedoeling

21 maart – Ik zeg wel eens tegen Thai, die menen dat het geld in het rijke Westen als manna uit de hemel valt en hopen er een graantje van mee te pikken, dat dit een ernstige misvatting is. Ook wij moeten het verdienen met hard werken, waarvan ik nu als pensionado profiteer.

Sinds mijn 20e gewerkt en nooit mijn hand opgehouden. Zoals de Heilige Schrift in Genesis 3:19 zegt: In het sweet des aanschijns zult ge uw brood verdienen. Ja, ik geef toe: er wordt (ook) hard gewerkt in Thailand, Thai maken lange werkdagen vaak voor een schamel dagloon van 300 baht, maar als het even tegenzit, houden ze bij de overheid hun handje op.

Deze gedachten bekropen mij vandaag toen ik het openingsverhaal van Bangkok Post zag. De krant kopt Regime under fire as is rains cash on villagers boven een verhaal over de 30 miljard baht die de regering in 82.000 dorpen gaat besteden. Critici beginnen al gelijk te koeren, ze verwijten de junta ‘politieke punten’ te scoren in de aanloop naar de voor februari geplande verkiezingen. Het geld zou bedoeld zijn steun te verwerven voor een door het leger gesteunde politieke partij zodat het leger zijn greep op de macht kan behouden.

En als ik ook advocaat van de duivel mag spelen: De junta heeft voortdurend de vorige regering verweten populistisch beleid te voeren. Denk aan het hypotheeksysteem voor rijst, douceurtjes bij de aanschaf van de eerste auto en eigen woning en de tablets voor schoolkinderen. Ze doet nu niets anders.

Minister Anupong (Binnenlandse Zaken) wuifde de kritiek gisteren weg. Het geld komt uit een aanvullend budget van 150 miljard, waarvoor het kabinet in januari het groene licht gaf. Morgen mag het parlement er zijn zegen aan geven. Parlementswoordvoerder Jate zegt dat de verstrekking van de gelden essentieel is om investeringen te stimuleren alsmede de economie in het algemeen middels het Pracharat beleid, dat erop gericht is overheid, bewoners en de particuliere sector te laten samenwerken.

Anupong zegt dat de economie verbetert, maar de provinciale economieën zijn nog niet gezond. ‘Het is onze plicht als regering ze te repareren en het inkomensniveau te verhogen. De besteding van de gelden wordt nauwkeurig gecontroleerd en de civiele en particuliere sector wordt gevraagd daaraan deel te nemen. Elk dorpscomité wordt direct verantwoordelijk voor de besteding, zonder dat het ministerie eraan te pas komt.’

In het verhaal wordt flink gegoocheld met bedragen. Nog eens [?] 2,5 miljard baht is bestemd voor steun aan het welzijns- en subsidieprogramma ten behoeve van de minderbeelden en 9 miljard baht gaat naar het Otop-programma (One Tambon One Product) dat gericht is op product specialisatie per tambon en marketing.

Over de 150 miljard baht meldt het bericht dat 50 miljard bestemd is voor de staatsreserves, met de resterende 100 miljard wordt de tweede fase [?] van het welzijns- en subsidieprogramma voor de minder bedeelden gefinancierd en geld gaat naar landbouwhervormingen alsmede naar tambon- en dorpsfondsen.

Kritiek op de financiële regen is geuit door adjunct-leider Nipit van de Democraten, ‘sleutelfiguur’ Korkaew van het UDD (roodhemden) en politicoloog Trakoon van de Chulalongkorn universiteit. Nipit zegt: ‘Een gekozen regering zou nooit zomaar 30 miljard kunnen toewijzen aan het ministerie van Binnenlandse Zaken want dat is verboden in de aanloop naar verkiezingen. Maar de regering is op een speciale manier aan de macht gekomen en heeft vrij spel.’

Legercommandant waarschuwt Nitiratleider Worachet

21 maart – Houd je gedachten voor jezelf, waarschuwt legercommandant Chalermchai docent rechten en Nitirat-leider Worachet naar aanleiding van zijn dramatische voorspelling dat een nieuwe bloedige Black May kan worden verwacht, wanneer na de verkiezingen een outsider premier [lees: Prayut] wordt benoemd. Ik schreef er gisteren al uitgebreid over. Chalermchai gelooft niet dat er dan geweld kan uitbreken.

Chalermchai zegt: ‘Alles gaat volgens de roadmap. Denk niet te ver vooruit. Laten we voortgaan naar verkiezingen en onderweg de problemen oplossen. Denk nog niet na over een outsider premier. Het maakt de mensen alleen maar gek en houdt ons tegen voorwaarts te gaan.’

Gevraagd naar de oproep van nieuwe politieke partijen om het leger af te slanken, zei Chalermchai dat het leger al enkele hervormingen heeft doorgevoerd en bereid is om te voldoen aan Thailand’s behoeften.

Hij wuifde ook zorgen weg over eventueel uitstel van de verkiezingen omdat de NLA de organieke wet op de benoeming van senatoren ter beoordeling heeft voorgelegd aan het Constitutionele Hof. De verkiezingen dienen in februari plaats te vinden, aldus Chalermchai, die zelf ook lid is van de NLA.

Premier Prayut waarschuwt politieke partijen voor uitstel van de verkiezingen, wanneer ze niet komen opdagen op een bijeenkomst die hij in juni wil houden om met hen over hun plannen voor nationale ontwikkeling te praten. ‘Als ze niet komen, kunnen we geen verkiezingsdatum vaststellen. Ze zijn welkom. Ik breek geen belofte. De verkiezingen vinden plaats en ik bepaal zelf de datum als ze wegblijven.’

Korkaew Pikulthong van het UDD verwacht dat de politieke partijen niet komen als hen gevraagd wordt hun platforms te bespreken [?, misschien wordt bedoeld het achterste van hun tong te laten zien]. ‘Misschien dat sommige bereid zijn te komen als ze tijdig een officiële agenda krijgen.’ (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

NCPO geeft kiesraadcommissaris Somchai zijn congé

21 maart – Zoals al gemeld in Nieuws van de website in 1 regel heeft de NCPO kiesraadcommissaris Somchai ontslagen wegens ‘onbehoorlijk gedrag’. Volgens de door Prayut getekende ontslagbrief is hij niet geschikt om als commissaris in de Kiesraad (EC) te dienen.

De persoonlijke meningen die hij heeft geventileerd, hebben verwarring veroorzaakt ‘in een kritieke tijd nu de Kiesraad voorbereidingen voor de verkiezingen treft’. Bovendien heeft Somchai gesolliciteerd naar de functie van EC secretaris- generaal en dat levert een belangenconflict op omdat hij nog lid is van de Kiesraad [die daarover beslist].

Somchai zei gisteren niet ontmoedigd te zijn door zijn ontslag. Zijn meningen waren in het publiek belang. ‘Ik wist dat ik riskeerde te worden verwijderd omdat mijn media interviews niet altijd welgevallig waren. Maar ik meen dat het mijn plicht was.’

De Kiesraad telt nu nog vier leden, maar volgens voorzitter Supachai kan de raad doorgaan met de voorbereidingen voor de verkiezingen. Verder meldt het bericht dat de Kiesraad de aanvraag heeft afgewezen voor de vorming van een partij onder de naam ‘Communist Party of Thailand’.

Tot toe hebben 65 groepen een partij geregistreerd, maar dat wil niet zeggen dat ze aan de verkiezingen kunnen deelnemen. Ze hebben alleen hun naam, logo en initialen van de oprichters ingeleverd. De Kiesraad controleert of die wettelijk zijn toegestaan. Soms moet de raad een woordenboek raadplegen om na te gaan of een naam acceptabel is, zegt secretaris-generaal Charungwit. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Kort nieuws woensdag 21 maart

– Het OM heeft nog niet besloten de zaak Premchai voor de rechter te brengen. Het heeft de politie gevraagd vier punten te verduidelijken om er zeker van te zijn dat het bewijs waterdicht is voor de illegale jacht van Premchai c.s. op beschermde dieren in een bosreservaat in Kanchanaburi. De openbare aanklagers overleggen maandag met de politie-onderzoekers.

Premchai en zijn chauffeur hebben zich gisteren gemeld bij de Counter Corruption Division van de politie. Zij worden beschuldigd van een poging tot omkoping toen ze op 4 februari in het bosreservaat werden betrapt. Van het aanbod bestaat een geluidsopname, maar de chauffeur beweert dat het om een grap ging.

Eveneens dinsdag meldde Premchai’s echgenote (op de foto samen met haar advocaat) zich bij de Natural Resources and Environmental Crime Division. Zij wordt beschuldigd van het illegale bezit van de slagtanden van Afrikaanse olifanten, die ze bij de registratie opgaf als Thais ivoor. (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Stroperssage)

– De regering overweegt de Foreign Business Act te wijzigen en met name de definitie van ‘foreigners’. Gestreefd wordt naar een nieuwe definitie van foreigners en nominees en wijziging van de straffen om het probleem van stromannen aan te pakken. De huidige wet beperkt het buitenlands bezit in Thaise bedrijven tot 49 procent en verbiedt Thai als zaakwaarnemer voor buitenlanders op te treden.

Directeur-generaal Kulanee van het Business Development Department zegt dat de operatie tot doel heeft een balans te vinden tussen bescherming van Thaise investeerders en bevordering van buitenlandse investeringen in het land. Gekeken wordt naar soortgelijke wetten in de VS, Japan, EU, Azië en buurlanden.

– Kritiek van TDRI-voorzitter Somkiat op de steun die de regering verleent aan de exploitanten van digitale tv-zenders. Ze krijgen drie jaar vrijstelling van betalingen en mogen intussen blijven uitzenden. De regering heeft hiervoor artikel 44 van de interim-grondwet ingezet.

Somkiat vindt het niet in de haak omdat zowel televisiewaaakhond NBTC als de regering niet verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor de acties van AIS en True Move die bij een veiling in 2015 een 4G vergunning in de wacht sleepten. Hij vreest dat het gebruik van artikel 44 de deur opent naar nog meer hulp.

Het bericht noemt ook nog het vonnis van de Central Administrative Court waarbij de NBTC werd bevolen de bankgaranties ad 1,5 miljard terug te geven aan Thai TV. De zender die zwaar onder de schulden gebukt gaat, had volgens de rechter het recht het contract te annuleren omdat de NBTC zich niet aan haar beloftes had gehouden, die ze in de prospectus had gedaan. Thai TV stopte twee jaar geleden.

– Oorlogsberaad over de uitbraak van rabiës. De gemeente Bangkok (BMTA) overlegt vandaag met functionarissen uit zeven omliggende provincies over maatregelen om een uitbraak in de hoofdstad en omgeving te voorkomen. Bangkok is een van de 22 provincies die door het Department of Livestock Development zijn uitgeroepen tot tijdelijke rabiës epidemie en voor rabiës vatbare zone.

Gouverneur Aswin zegt dat een van de uitdagingen om een epidemie te voorkomen is om hondeneigenaren te bewegen hun dier te laten vaccineren en niet op straat te zetten.

In Nakhon Si Thammarat worden geïnfecteerde dieren gedood. Het lokale kantoor van het DLD verdedigt het besluit omdat het kantoor niet de fondsen heeft de besmette dieren in quarantaine te plaatsen. Op een vidoeclip is te zien hoe in een tempel honden worden afgemaakt.

Tot nu toe zijn dit jaar zes personen overleden aan rabiës. Bangkok telt sinds 2016 geen dodelijke slachtoffers. In de hoofdstad leven 100.000 zwerfhonden. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg 2)

– Isoc Region 3 heeft gisteren een stokje gestoken voor de bouw van een kantoor voor het Hof van Beroep Region 5 en huisvesting voor personeel van nationaal park Doi Suthep (Chiang Mai) aan de voet van de berg. Bewoners hadden hun zorgen geuit over de gevolgen voor het milieu. Betrokkenen gaan de koppen bij elkaar steken over de toekomst van de bouw.

Wanneer het project is afgerond, biedt het onderdak aan tweehonderd personeelsleden van zeven juridische organen in Chiang Mai. Op change.org wordt de Region 5 Court of Appeal opgeroepen de 147 rai land terug te geven, 22.000 personen hebben al getekend.

– Airports of Thailand (AoT) gaat een extern bedrijf inhuren om onderzoek te doen naar het vermogen van dertien vooormalige geelhemdleiders die aansprakelijk worden gesteld voor de schade die de bezetting van Suvarnabhumi tien jaar geleden heeft opgeleverd en waardoor de luchthaven dicht ging.

De Civil Court heeft de dertien leiders bevolen 522 miljoen baht aan compensatie plus rente op te hoesten. Suriyasai Katasila, een van de leiders, zei gisteren het huren van een bedrijf niet zinvol te vinden. ‘Zelfs met het gecombineerd vermogen van ons alle dertien is het dat niet waard. Ik begrijp niet waarom AoT het niet zelf doet.’

Volgens Suriyasai hebben de voormalige leiders niet voldoende geld om het geëiste bedrag op te brengen. De leiders hebben nooit AoT-vertegenwoordigers gesproken over de eis. Hij denkt dat ze wachten op de rechtsgang die kan leiden tot hun bankroet.

– De aannemer van het nieuwe parlementsgebouw overweegt de secretaris-generaal van het Huis van Afgevaardigden aan te klagen wegens schade aan de bedrijfsreputatie. De SG heeft gezegd dat het bedrijf de lay-out van de ondergrondse parkeergarage heeft gewijzigd waardoor die in strijd is met de gemeentelijke regels dat parkeerruimte moet passen bij de grootte van een gebouw.

Het oorspronkelijk ontwerp ging uit van 300.000 vierkante meter voor 1.800 voertuigen, maar dat is veranderd in 500.000 vierkante meter. De nieuwbouw is inmiddels voor 98 procent klaar, het interieur voor 20 procent.

– De NACC neemt contact op met andere landen en met name de VS om het vermogen  van voormalig TAT-gouverneur Juthamas te achterhalen die in maart vorig jaar is veroordeeld tot 66 jaar cel wegens het aannemen van steekpenningen van de organisatoren van het Bangkok International Film Festival tussen 2002 en 2007. Haar dochter die had geholpen bij het openen van bankrekeningen kreeg 44 jaar. Op de diverse rekeningen is US$ 1,8 miljoen (56,1 miljoen baht) gestort. (Zie verder de pagina Corruptie 5)

– Directeur Mana van de particuliere Anti-Corruption Organisation of Thailand heeft op een seminar gepleit voor een betere bescherming van klokkenluiders tegen vervolging, wraakacties en dreigementen. Alhoewel de situatie iets is verbeterd – in de laatste Corruption Perception Index steeg Thailand vorig jaar van plaats 101 naar 96 – heeft het land nog een lange weg te gaan om corruptie uit te bannen, zei hij.

Uit een recente onderzoek van de UTCC blijkt dat de bevolking meer aandacht heeft voor corruptie. 87 procent van de respondenten wil graag een steentje bijdragen aan de bestrijding. Maar de 13 procent wijst erop dat velen bang zijn misstanden aan de kaak stellen omdat ze vrezen voor de gevolgen. (Zie verder de pagina Corruptie 5)

– Het ministerie van Transport heeft een commissie gevormd met vertegenwoordigers van groepen die zich inzetten voor de rechten van gehandicapten. De commissie gaat werken aan verbetering van de toegankelijkheid van alle vormen van openbaar vervoer.

Maandag komt de commissie voor het eerst bij elkaar. Als eerste buigt de commissie zich over de toegankelijkheid van de metrolijnen die worden beheerd door de MRTA, de exploitant van de ondergrondse metro. [Voor de BTS Skytrain is de BMA verantwoordelijk] De actievoerder die onlangs op station Asok de glazen deur voor een lift vernielde, zegt de vergaderingen van de commissie regelmatig te zullen bijwonen.

– Het ministerie van Onderwijs denkt vooruit: het wil het gemiddeld aantal schooljaren in 2039 naar 12,5 hebben gebracht, het aantal uren dat leerlingen van Mathayom 6 nu op school zitten. De vergroting maakt deel uit van het 20-jaren masterplan van het ministerie.

Uit een onderzoek naar de periode 2015-2017 is gebleken dat leerlingen er toe neigen langer op school te blijven alvorens de school te verlaten of op zoek te gaan naar een baan. In 2015 besteedden mensen van 15-59 jaar gemiddeld 9,33 jaar aan onderwijs, in 2017 steeg het aantal naar 9,52 jaar. (Zie ook de pagina Onderwijs 2)

– Ten slotte nog een follow-up op de kwestie van de uitbreiding van historisch park Phimai in Nakhon Ratchasima. Vertegenwoordigers van potentieel gedupeerden hebben de gouverneur gevraagd met het Fine Arts Department te overleggen over behoud van hun land. De gouverneur heeft dat toegezegd. Zoals bekend wil het FAD het gebied uitbreiden om een betere kans te maken op erkenning als werelderfgoed door Unesco. De bewoners vrezen dat ze zullen moeten verhuizen.

Nieuws van de website in 1 regel

• Levenslang voor drugsbaron Xaysana uit Laos
• Busje botst tegen achterkant vrachtwagen: bestuurder en Chinese toerist overleden
• Twee dorpen in Phangnga rolmodel voor toeristische ontwikkeling aan Andaman kust
• Noordoosten al getroffen door extreem weer; 100 huizen beschadigd in Ubon Ratchathani
• Somchai uit de Kiesraad gezet; zijn commentaren op de verkiezingen bevallen Prayut niet
• Thailand krabbelt omhoog op Innovation Index


 

Nitirat-leider waarschuwt voor nieuwe ‘Black May’

20 maart – Onheilspellende kop vandaag boven het openingsartikel van Bangkok Post. Worachet Pakeerut, docent rechten aan de Thammasat universiteit en leider van Nitirat, een groep progessieve juristen, waarschuwt voor een nieuwe Black May als na de verkiezingen een outsider premier [lees: de huidige premier Prayut] wordt benoemd.

Worachet zegt dat het land lessen dient te trekken uit het bloedbad van mei 1992, toen de bevolking in opstand kwam tegen de door het leger benoemde regering met coupleider en legercommandant Suchinda als premier.

In Bangkok gingen 200.000 mensen de straat op, het leger reageerde met harde hand waarbij zeker 52 personen gedood werden, honderden gewond raakten, velen verdwenen en 3.500 personen werden gearresteerd (en sommigen gemarteld).

Worachet vreest het ergste omdat veel politieke partijen een voorstander zijn van een niet-partij gebonden premier. Ook in de nieuwste peiling kiest een meerderheid van de respondenten voor deze constructie die de nieuwe grondwet biedt. Worachet twijfelt er ook aan of, zoals beloofd door Prayut, in februari verkiezingen worden gehouden.

Hij zegt: ‘Alles hangt af van de groep mensen die aan de macht zijn. Maar de verkiezingen kunnen niet eindeloos worden uitgesteld. Uiteindelijk zullen ze moeten worden gehouden.’

Prayut favoriet als nieuwe premier
De overige inhoud van het openingsverhaal kan ik overslaan: details over Black May (zie Wikipedia), de procedure vereist voor de benoeming van een outsider premier (al talloze malen in de krant vermeld) en een reactie van Prayut op de laatste Nida-peiling waaruit bleek dat hij favoriet is als nieuwe premier. Op 2 en 3 kwamen Sudarat Keyurapan en partijleider Abhisit (Democraten) uit de bus. Prayut haalt zijn schouders op over de peiling.

Verder nog wat geneuzel over zijn aankondiging dat in juni politieke partijen worden uitgenodigd hun gedachten over ’s lands ontwikkeling te laten weten, wat al direct een sneer opleverde van Pheu Thai. Hij kan beter de restricties op politieke activiteiten opheffen, zodat de partijen zich op de verkiezingen kunnen voorbereiden, zegt PT-er Noppadon. ‘De belangrijkste taak van het regime is te zorgen voor vrije en eerlijke verkiezingen.’

Reagerend op een opmerking van Prayut over pogingen van de regering om politieke scheidslijnen te slechten, zegt Noppadon dat het regime de afgelopen vier jaar weinig vorderingen heeft geboekt bij het bevorderen van nationale verzoening. ‘Het regime dient mensen toe te staan hun mening te geven, hate speech te voorkomen tegen politici en partijen de kans te geven om hun zaken te regelen in overeenstemming met de roadmap. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Op bouwplaats gevonden oefenbommen zijn veilig

20 maart – Blikvanger vandaag op de voorpagina is een vierkoloms foto met de oefenbommen en mortiergranaten die zijn opgegraven op een bouwplaats in het district Dusit (Bangkok). De website denkt dat ze bedoeld waren voor WOII, de krant voor de Vietnam oorlog. De bommen en granaten bevatten geen explosieven. Waarom ze dan toch nat gespoten werden, begrijp ik niet. Om ze af te koelen, zegt het fotobijschrift.

De locatie wordt door Siam Future Development Plc ontwikkeld als zogeheten Market Place project. Op de plaats waar de bommen lagen, zijn een parkeerterrein en een restaurant gepland. De bommen lagen 1,5 meter onder de grond.

Ze worden bij legeroefeningen uit vliegtuigen gegooid waarna ze rook produceren als ze de grond raken om grondtroepen te helpen hun locatie te bepalen. Een woordvoerder zegt dat het Amerikaanse leger de bommen niet langer gebruikt, het Thaise leger heeft ze nooit gebruikt. Sommige zijn al eens gevonden bij spoorwegstations en bruggen in de districten Bang Sue en Samsen. In 2015 zijn vijf gevonden aan de kant van een weg in Udon Thani.

Verder in Bangkok Post

20 maart – De krant bevat vandaag 15 nieuwsitems en 1 achtergrondverhaal op vier pagina’s. Pagina 2 opent met het goede nieuws dat transgender Kathawut door de Thammasat universiteit wordt benoemd tot docent. Dat is te danken aan een uitspraak van de Central Administrative Court, waarbij de tot vrouw omgebouwde man in beroep was gegaan, toen de uni haar niet wilde benoemen hoewel ze aan de eisen voldeed. De krant publiceerde gisteren al een interview met haar.

Ja, beste lezers, mocht u daar andere ideeën over hebben: het is niet allemaal kommer en kwel wat kranten melden. Als je trouwens gaat tellen, blijkt het aantal artikelen met goed of neutraal nieuws vele malen groter te zijn dan het aantal slecht- nieuwsverhalen. Maar die vallen blijkbaar meer op en beklijven beter.

Pagina 3
Pagina 3 opent met een reutel van vice-premier Wissanu. Hij vindt dat het parlement niet alleen de organieke wet op de benoeming van senatoren aan het Constitutionele Hof ter beoordeling moet voorleggen, maar ook de organieke wet op de verkiezing van parlementsleden. Wissanu zegt dat premier Prayut de mogelijkheid heeft om de mening van het het Hof te vragen over twee artikelen in de wet.

NLA-voorzitter Pornpetch herhaalde gisteren dat die wet geen flaws (fouten, zwakke punten) bevat dus daarom, ondanks zorgen van het parlement, niet is voorgelegd aan het Hof. De twee artikelen zijn volgens hem niet in strijd met de grondwet. Ze gaan over de hulp aan gehandicapten in het stemhokje en verlies van het recht op een openbare functie wanneer iemand de stemplicht ontloopt. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Het achtergrondverhaal op deze pagina gaat over het project Happy School Break: 450 activiteiten die tijdens de zomervakantie voor schoolkinderen worden georganiseerd, zodat ze niet de hele tijd computerspelletjes spelen. Ik schreef er op 14 maart al over in Kort Nieuws. (Zie ook de pagina Onderwijs 2)

Pagina 4
Ten slotte meldt de 4 in het openingsverhaal dat de regering de lat hoog wil leggen bij de milieudoelen van de Eastern Economic Corridor (EEC). Minister Surasak (Milieu) zei gisteren op een openbare hoorzitting over het milieuplan van het troetelkind van de regering: ‘Om problemen te voorkomen, dienen we de bescherming van het milieu op een niveau na te streven dat hoger is dan we eerder hebben gedaan. Als we op hetzelfde niveau blijven, ben ik er zeker van dat het milieuplan geen succes heeft.’ Nou, dan klinkt goed, maar ook hierbij geldt: geen woorden maar daden.

Idee geopperd voor honden- en kattenbelasting

20 maart – Alvorens met Kort Nieuws het nieuwsoverzicht van vandaag te vervolgen, enige aandacht voor het derde artikel op de voorpagina dat gewijd is aan rabiës (hondsdolheid). Gouverneur Aswin van Bangkok zei gisteren het eens te zijn met het idee een hondenbelasting te gaan heffen.

Het Department of Livestock Development werkt momenteel aan een model-verordening, die door de hoofstad zal worden overgenomen. De belasting geldt ook voor katten, aldus permanent secretaris Jedsada van het ministerie van Volksgezondheid. Parkieten, hamsters, cavia’s en goudvissen worden in het artikel niet genoemd, maar die zullen wel nooit geïnfecteerd worden.

Directeur Apai van het departement tempert het enthousiasme. Zo’n belasting valt niet op korte termijn te verwachten, want vereist een gecompliceerd proces, waaraan lokale bestuursorganen dienen deel te nemen.

Oprichter en directeur van de Thai Animals Guardians Association Roger Lohanan steunt het idee. ‘Veel landen, met name in Europa, heffen de belasting. Maar als de autoriteiten de belasting willen heffen, dient dat systematisch te gebeuren en over het proces moet goed worden nagedacht. Als dat het geval is, kan het mensen tegenhouden hun huisdier in de steek te laten of meer dieren te nemen dan ze zich kunnen veroorloven.’

Niettemin vindt hij registratie effectiever dan taxatie. De NLA werkt momenteel aan een wettelijke eis. Verder suggereert oprichter Dayin van SOS Animals Thailand belastingvoordelen te geven aan mensen die goed voor hun huisdier zorgen.

Inmiddels is het aantal doden opgelopen tot zes. Gisteren overleed een 14-jarig meisje in Buri Ram. Aswin zegt dat vaccinaties in volle gang zijn, bij 30.000 honden in Bangkok is een micro-chip geïmplanteerd. In voorraad zijn nog 250.000 doses vaccin.

Op de foto zwerfhonden in Wat Kroen in Pathum Thani. De tempel heeft de autoriteiten gevraagd de dieren snel te vaccineren.

Kort nieuws dinsdag 20 maart

– Korte follow-up op het eerste bericht in Kort Nieuws van gisteren over de brief van adjunct-gouverneur Suchai van de provincie Khon Kaen waarin het woord ‘stupidity’ voorkwam. Het ministerie van Binnenlandse Zaken gaat een onderzoek doen naar de uitgelekte brief.

In de brief werd de provinciale autoriteiten gevraagd aan een missie te werken ‘to end people’s stupidity’ in de aanloop naar de mobiele kabinetsvergadering en de tour van het kabinet door de provincie. Overigens was de brief al vervangen nog voordat de eerste versie op internet uitlekte. Als je het mij vraagt: Much ado about nothing oftewel een storm in een glas water.

Over stormen gesproken, maar dan echte: in 41 provincies waaronder Bangkok worden sinds vandaag tot vrijdag stormen verwacht. Het TMD voorspelde vorige week voor de hoofdstad temperaturen tot 36 graden en ik heb ergens gelezen dat het kwik zelfs naar 39 graden kan stijgen, dus dat wordt zweten.

– Nadere toelichting op de aanhouding van de bommenmaker, die ik noemde in Nieuws van de website in 1 regel. De man wordt ervan verdacht samen met vier anderen in 2016 plannen te hebben gesmeed voor bomaanslagen met autobommen in Bangkok en buurprovincies. Ze waren gepland voor 25 tot 30 oktober van dat jaar, maar lekten voortijdig uit. De man wordt ook verdacht van bomaanslagen in Narathiwat. Van de vier anderen zijn drie eerder aangehouden en één is voortvluchtig.

– Nog een nadere toelichting. 23 voormalige leiders en supporters van de PDRC zijn gisteren verschenen in de Criminal Court voor een zitting gewijd aan onderzoek van getuigen en bewijs. Het gaat om negen leiders onder leiding van Suthep Thaugsuban en veertien supporters onder leiding van actievoerder-monnik Buddha Isra, tv-presentator Anchalee en de Thai-Indiase zakenman Satish Sehgal.

De verdachten worden beschuldigd van een waslijst aan vergrijpen, zoals opruiing, misdadige vereniging, illegale vergadering en obstructie van kiezers om hun stem uit te brengen tijdens de protesten tegen de regering Yingluck tussen november 2013 en mei 2014. Suthep en zijn naaste medewerker worden tevens beschuldigd van terrorisme.

Suthep zei gisteren in een media-interview dat hij de rechtbank zal vragen de zaak tegen de veertien supporters terug te trekken en opnieuw te onderzoeken. De twee groepen combineren zou betekenen dat ze telkens alle 23 moeten komen en de beraadslagingen moeten aanhoren over zaken waarbij ze niet betrokken waren.

De negen leiders accepteren de volledige verantwoordelijkheid voor hun rol, maar Suthep vindt dat het OM moet nagaan wat precies de rol van de supporters was. Hij zegt dat sommigen alleen maar op podia de menigte hebben toegesproken.

– De selectiecommissie voor vijf van de zeven leden van de nieuwe Kiesraad neemt de tijd voor haar werk. Ze heeft 7 mei als deadline gesteld. De commissie, die bestaat uit leden, genomineerd door onafhankelijke organisaties, gaat haar wervingscampagne voor kandidaten opvoeren.

Het hooggerechtshof, dat twee leden nomineert, beslist maandag over zijn kandidaten. De vorige voordracht leidde ertoe dat de NLA alle zeven nieuwe kandidaten afwees. Volgens de NLA had het hof ten onrechte achter gesloten deuren vergaderd over de voordracht.

– Het Department of Rights and Liberties Protection legt de laatste hand aan een nationaal actieplan tegen misbruik van mensenrechten door overheidsdiensten en -bedrijven. Dat heeft directeur-generaal Pitikan gisteren bekend gemaakt op het seminar National Dialogue on Business and Human Rights 2018: Human Rights System Management.

Pitikan zei dat het aantal klachten over overtredingen scherp is toegenomen. Hij vindt dat het ministerie van Financiën investeerders actiever moet informeren dat ze een verantwoordelijkheid voor mensenrechten hebben en positief kunnen bijdragen aan community development.

Hoofd Ekniti van het State Enterprise Policy Office beklemtoonde de noodzaak mensenrechten te respecteren om handelsboycots te voorkomen.

Het seminar was georganiseerd met het oog op het bezoek dat de Working Group on Business Enterprises van het UN Human Rights Office tussen 25 maart en 4 april aan Thailand brengt. Het werd bijgewoond door vertegenwoordigers van 55 overheidsdiensten en -bedrijven. Het plan wordt in juni voorgelegd aan het kabinet.

– Het ministerie van Transport en de Royal Thai Police hebben gisteren een MoU getekend over verbetering van onderzoek naar luchtvaartongelukken. Het memorandum zal naar verwachting het in september gevormde Aircraft Accident Investigation Committee (AAIC) helpen bij onderzoeken en het verzamelen van gegevens over luchtvaartongelukken. Tot nu toe deed alleen de politie onderzoek. De AAIC gaat ook rapporten over ongelukken samenstellen en die aan de International Civil Aviation Organisation ter hand stellen.

Het idee voor het vormen van de AAIC is een uitvloeisel van de rode kaart die de Thaise luchtvaart in 2015 van de ICAO kreeg (zie de pagina Luchtvaartdienst onder vuur 2).  De rode kaart is in oktober ingetrokken.

– Ten slotte nog heel erg kort nieuws. Het OM heeft een panel van vier openbare aanklagers gevormd dat het politierapport van 857 pagina’s over de illegale jacht van aannemer Premchai gaat onderzoeken (zie de pagina Stroperssage).

De Thaise politie wil zoals haar Japanse counterparts doen, de straatmisdaad bestrijden door het ontwikkelen van een betere relatie met het publiek. De politie maakte in februari tijdens een bezoek kennis met de Japanse aanpak. Een hoge CSD-functionaris gaat zijn baas vragen het Japanse model over te nemen.

Nieuws van de website in 1 regel

• Oefenbommen en -mortiergranaten uit WO II opgegraven op bouwplaats
• Nieuwe Trade Competition Act wordt ingezet tegen gewetenloze fruitverkopers
• Pathum Thani: Drie mannen aangehouden nav ontvoering bedrijfspaar
• 100 mln baht in welzijnscentra van 49 provincies verduisterd
• Bommenmaker aangehouden van aanslagen in 2016 in Bangkok
• Passagier geeft taxibestuurder in Pattaya 300 dollar voor hulp
• Suthep en 22 PDRC co-leiders vragen rechtbank om afzonderlijke aanklachten
• AirAsia in gesprek over joint venture in Myanmar
• Peiling: 56 pct zegt regering kan corruptie niet oplossen, 23 pct twijfelt


 

Het omslagverhaal van Spectrum, de onderzoeksjournalistieke bijlage van Bangkok Post, bevat een fraaie illustratie die ik u niet wil onthouden. In de Thonburi Remand Prison maken artistiek aangelegde gedetineerden een prachtige muurschildering. De gevangenis volgt de zogeheten Nelson Mandela Rules van de VN die tot doel hebben de levenskwaliteit van gedetineerden te verbeteren.

Het artikel noemt ook het Women’s Correctional Institution in Chiang Mai, een van de tien gevangenissen die de VN Rules for the Treatment of Women Prisoners and Non-custodial Measures for Women Prisoners toepassen, ook wel Bangkok Rules genoemd, een initiatief van prinses Bajrakityabha. In de gevangenis worden verschillende beroepstrainingen gegeven, zoals koken, voedsel kerven, make-up en nagelverzorging.

Meer weten? Klik op Prisoners making the most of time behind bars. In bijgaand kader een overzicht van de Thaise gevangenisbevolking. (Bron: Spectrum, Bangkok Post, 18 maart)


 

Commentaar: Bewondering en hoon

19 maart – Ik heb bewondering voor de vasthoudendheid waarmee Bangkok Post de National Anti-Corruption Commission (NACC) achter de vodden zit in de horlogezaak. Ik zou de handdoek misschien al lang in de ring hebben gegooid, want brother Prawit is onaantastbaar. Die schrijf je niet de gevangenis in.

Tegelijk verdient de NACC hoon en die krijgt ze volop van BP. Ook gisteren weer in het hoofdredactioneel commentaar: de commissie laat het afweten een van de eerste beleidsdoelstellingen van de NCPO (junta), bestrijding van de corruptie, te realiseren.

De bevolking vraagt zich intussen af wanneer het langgerekte proces tot een eind komt. Ze dient te horen hoe iemand met een bescheiden salaris zich een verzameling van 25 dure merkhorloges kan veroorloven. [Op bijgaand eerder gepubliceerd overzicht staan er 22]

De krant schrijft: ‘Elke poging om dit ‘teleurstellende, inefficiënte en dubieuze onderzoek’ voort te slepen, vergroot het wantrouwen van de bevolking in zowel Prawit als de NACC. Het ondermijnt ook de geloofwaardigheid van de militaire regering die de macht greep van een gekozen regering en beloofde corruptie aan te pakken.’

Wat zijn de dieptepunten van deze affaire? In december gaf Prawit een verklaring voor negen horloges, waarmee hij gesignaleerd was. Die uitleg was onvoldoende, want bedoeld of onbedoeld liet hij de details weg van de rest van zijn verzameling.

Na driemaal uitstel te hebben gekregen van de NACC leverde Prawit donderdag, op de dag dat de deadline verliep, zijn verweer in. De inhoud is niet bekend gemaakt, maar Prawit heeft al een keer gezegd dat hij de horloges geleend had van vrienden. Daarom ontbraken ze op zijn vermogensverklaring. De NACC heeft zes vrienden gehoord, maar NACC secretaris-generaal Worawit wilde daarover eerder niets zeggen.

De hele sage laat het falen van de vice-premier zien om open en duidelijk te zijn over het bezit of lenen van de horloges. Het feit dat hij pas meer informatie gaf nadat hem dat gevraagd was, wekt de indruk dat hij iets te verbergen heeft. Hij had de informatie over de 25 horloges direct moeten geven.

Wat er nu moet gebeuren, is simpel. De vrienden dienen aan de hand van kwitanties, douane- en verzekeringsdocumenten bewijs te leveren dat zij de eigenaar zijn. Zonder die papieren, geverifieerd voor elk horloge, is hun claim niet geloofwaardig. En als Prawit de eigenaar is, moet hij verduidelijken wanneer hij de horloges heeft gekocht, uit welke geldbronnen ze zijn betaald en of hij invoerrechten heeft betaald.

De NACC dient vervolgens na te gaan of het accepteren van de horloges in strijd was met de regel dat bewindslieden geen cadeaus van meer dan 3.000 baht mogen aannemen. Ze dient na te gaan welke motieven de vrienden hadden om de klokjes uit te lenen en of die motieven geloofwaardig zijn.

BP besluit: De zaak betreft een van de meest invloedrijke beleidsmakers van het land; de NACC kan het zich niet veroorloven de zaak lichtvaardig op te nemen. Met vorige onderzoeken naar corruptie tegen andere leden van het regime heeft de NACC bij de bevolking weinig vertrouwen gewekt; deze maal laat de bevolking de zaak niet simpel in de doofpot stoppen. (Bron: Bangkok Post, 18 maart) (Zie voor alle berichten over de affaire de pagina Corruptie 5)

Analyse: Nieuwe politieke partijen krijgen concurrentie

19 maart – Bob Dylan zong het al in 1964: The Times They Are a-Changin’, en dat besef lijkt ook door te dringen tot de oude dinosaurus partijen in Thailand. Vandaag pakt Bangkok Post op de voorpagina groot uit met een analyse van de politieke situatie. Nieuwe politieke partijen verschijnen ten tonele en die beloven verandering; vooral de Future Forward partij (Anakhot Mai), opgericht door de 39-jarige captain of industry Thanathorn, trekt de aandacht.

Maar hij is niet de enige die het politieke landschap wil opschudden. Aan de poort van het parlement staat nog meer jong bloed te rammelen. De jonkies zijn weliswaar lid van de oude partijen, maar ze worden naar voren geschoven, want er is behoefte aan nieuw beleid dat past in het snel veranderende digitale tijdperk. Maar nu eerst Bob Dylan.

Future Forward partij: Voor en door het volk

19 maart – ‘Ik wil dat Anakhot Mai bekend wordt als de nieuwe macht van de mensen. Het wordt een partij van mensen die veranderingen willen zien in de democratie. […] De partij gaat fondsen van het volk werven om te voorkomen dat te veel zakenmensen haar richting beïnvloeden. Partijleden wordt ook gevraagd aan iedere stap van haar politieke zaken deel te nemen, variërend van het kiezen van kandidaten tot het formuleren van partijbeleid’, zegt jonge hond Thanathorn in het openingsverhaal van BP.

Dat is hem wel toevertrouwd want hij is de oprichter van het anti-establishment tijdschrift Fa Diew (Same Sky). Zelfs het debuut van de 25 mede-oprichters die de partij op 15 maart registreerden bij de Kiesraad, wijst op sterke banden met het volk, analyseert de auteur. Ze noemt Anakun Saiphet, die als ‘digitale boer’ mede-boeren helpt hun levensstandaard via internet en smart-phones te verhogen. Anakun meent dat digitale technologieën agrarische carrières kunnen zeker stellen.

De 27-jarige inwoner van Surin heeft rijstboeren aangemoedigd de applicatie Folkrice als nieuw kanaal te gebruiken om hun organische producten te verkopen. Dit internetplatform kan volgens hem de toegang voor stadsbewoners en health lovers tot hun producten verbeteren.

Het artikel noemt nog meer veelbelovende jongen honden, zoals student rechten Alisa Bindisa, die als mensenrechtenadvocaat dorpelingen bijstaat in de strijd tegen de bruinkoolmijn in Lampang en de plannen voor de bouw van een kolencentrale in Songkhla.

De jonge honden in de andere (oude) partijen delen soortgelijke ideeën als ze over de mensen praten. Pheu Thai lid Chayika bijvoorbeeld is zich bewust van de veranderingen in de manier waarop mensen informatie vergaren via online mediakanalen en social networking. Kiezers weten meer wat er aan de hand is en dienen meer ruimte te krijgen om beleid te helpen vormgeven.

Alhoewel de 39-jarige moeder de kracht van technologie erkent, steunt ze ook het idee van een nieuw schoolwerkplan, gebaseerd op de ‘humanity of men’, in plaats van te veel nadruk op robots en kunstmatige intelligentie.

Ik eindig met een persoonlijke noot. Ik geef vaak af op de politiek, maar deze mensen kan ik wel zoenen. Ze hebben een visie. Ik wens ze alle succes. (Meer over de verkiezingen en de jonge honden op de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Rohingya crisis staat centraal op gesprekken in Sydney

19 maart – Na dit optimistisch begin van Nieuws uit Thailand, blijf ik nog even op de voorpagina. Gisteren eindigde im Sydney de Asean-Australia Special Summit. Daarop heeft premier Prayut de andere leiders van de Aseanlanden aangemoedigd nauwer samen te werken met hun Australische counterparts om te helpen vrede in de regio Indo-Pacific te verzekeren, te midden van uitdagingen zoals de Rohingya vluchtelingencrisis in Myanmar en Bangladesh.

Op de laatste dag werden over het lot van de moslimminderheid verhitte discussies gevoerd, toen deelnemers zich over het probleem bogen in de context van het toenemend internationaal terrorisme. Vorig jaar vluchtten 700.000 verarmde Rohingya uit de Rakhine deelstaat in Myanmar nadat Nay Pyi Taw, de hoofdstad van Myanmar, de jacht had geopend op Rohingya verzetsstrijders, wat tot een massaslachting leidde. Thailand, Maleisië en Australië worden gezien als veilige havens voor de Rohingya.

Premier Najib van Maleisië zei dat de migratie van Rohingya een nieuwe regionale dreiging kan worden daar veel wanhopige moslims hun toevlucht nemen tot geweld. Prayut maakt zich ook zorgen over het toenemend extremisme. Hij omschreef de Rohingya als een belangrijke grensoverschrijdende dreiging en een belemmering van pogingen om aan regionale vrede te bouwen.

Huurmoordenaar, transgender en drijvende zonnepanelen

19 maart – Wat biedt BP vandaag nog meer? Op pagina 2, 3 en 4 staan drie verhalen die ik oversla en kort samenvat. Op de 2 een achtergrondverhaal over de aanhouding van de beruchte hitman (huurmoordenaar) Anan Hincheeranan, bijgenaamd Ja Hin. Jaren was naar de voormalige sergeant van de politie gezocht, deze maand lukte het de CSD hem in de boeien te slaan. Ja Hin is niet de enige voormalige officier van de RTP die de stap naar de misdaad heeft gezet en ervoor gekozen heeft om zijn brood te verdienen met berovingen.

Op pagina 3 praat de krant met transgender Kathawut Kangpiboon, die door de Thammasat universiteit is geweigerd voor een docentschap alhoewel ze wel aan de criteria voldoet. Onder de kop It’s not black and white at Thammasat schrijft BP dat vooroordelen en seksueel geweld nog steeds bestaan op deze als liberaal beschouwde universiteit.

Op pagina 4 ten slotte een verhaal over drijvende zonnepanelen in Rayong, ontwikkeld door SCG Chemicals. De panelen drijven in een vijver die oorspronkelijk bedoeld was om in 2007 het tekort aan water te compenseren.

Ongeveer de helft van de 20 rai metende vijver (10 voetbalvelden) wordt ingenomen door de drijvende spiegel, zoals bezoekers de panelen noemen. De solar farm kan 1 MW produceren. Ze wordt gebruikt om kleine gebouwen op industrieterrein Map Ta Phut van stroom te voorzien, waardoor de elektriciteitskosten met 5 miljoen baht per jaar afnemen.

Natuurlijk wilt u na dit overzicht van overgeslagen artikelen weten  wat u wel kunt verwachten. Die berichten vindt u in Kort Nieuws.

Kort nieuws maandag 19 maart

– Ik zou zeggen ‘Foutje bedankt’, de gevleugde uitdrukking van Rijk de Gooyer in een tv-spotje, over de brief van adjunct-gouverneur Suchai van de provincie Khon Kaen, maar zo denken ze niet in Thailand. Commandant Tharakorn van de 2n Army Region weet niet of hij het slachtoffer is van een ongelukkig incident of een doelbewust complot.

In de op 5 maart gedateerde brief roept City Hall de provinciale autoriteiten op om aan een missie te werken ‘to end people’s stupidity’ in de aanloop naar de mobiele kabinetsvergadering en de tour van het kabinet door de provincie. Ze waren ook uitgenodigd voor een vergadering op 13 maart. De brief was namens de gouverneur getekend door Suchai. Hij zou bezorgd worden aan de voorzitter van de PAO van Khon Kaen (Provinciale Staten). Op de social media riep de veel gedeelde brief een storm van kritiek op. Tharakorn zei gisteren dat hij contact zal opnemen met Suchai voor een verklaring.

Onduidelijk is of de woordkeus een technische fout was, een poging om de naam van Suchai te besmeuren of een vorm van minachting. Suchai heeft bevestigd dat de brief geen vervalsing was. Hij zegt de inhoud niet zorgvuldig te hebben bestudeerd, toen hij hem ter ondertekening kreeg voorgelegd, omdat hij het druk had. Op 12 maart, voordat de controversiële versie online werd gedeeld, heeft hij een nieuwe laten sturen.

– Uit het niet misselijke aantal van 3.664 klachten die de afgelopen acht maanden zijn ingediend bij regeringscentra voor wangedrag van overheidsdienaren, zijn 157 zaken gelicht die beschouwd kunnen worden als een ambtsmisdrijf. NCPO-woordvoerder Sirichan heeft dat gisteren bekend gemaakt. Ze betreffen onder andere het lozen van afvalwater in waterwegen, voorkeursbehandelingen voor bepaalde gegadigden bij de aanleg van wegen, het geven van valse informatie over uitkeringen aan boeren en verstrekking van noodpakketten aan slachtoffers van overstromingen.

1.758 zaken zijn voorgelegd aan het Office of the Permanent Secretary van het Prime Minister’s Office zodat de regering actie kan ondernemen. De 157 zaken gaan naar de rechter.

– Een recent vonnis van de Udon Thani Administrative Court waarbij een mijnconcessie voor het winnen van kalksteen in een bosreservaat in de provincie Nog Bua Lam Phu werd ingetrokken, heeft een precedent geschapen voor projecten die van belang zijn voor woongemeenschappen.

‘De rechtbank heeft duidelijk aangegeven dat de vergunning om de groeve te exploiteren in strijd met de wet was, omdat de dorpelingen niet waren geraadpleegd’, zegt Surachai Trong-ngam die hen in het lang lopende conflict heeft vertegenwoordigd. In het verleden betrok de rechtbank zelden het oordeel van omwonenden bij haar besluitvorming, alhoewel de grondwet hen wel het recht van inspraak verleent.

– Nog wat verkiezingsnieuws, verdeeld over drie berichten. (Zie ook de pagina Verkiezingsnieuws 2)
1 NLA-lid Wallop verwacht niet dat de roadmap naar de verkiezingen wordt beïnvloed door de petitie van 30 parlementsleden aan het Constitutionele Hof waarin ze vragen of de organieke wet op de benoeming van senatoren al dan niet in strijd is met de grondwet. De petitie heeft slechts op enkele artikelen betrekking. Premier Prayut heeft eerder bevestigd dat de verkiezingen in februari 2019 worden gehouden.

2 Het hoofd van de nieuwe partij New Palardharma, Rawee Machamadon, zei gisteren op een seminar, dat werd bijgewoond door oprichters, supporters en de media, dat zijn partij zich concentreert op volksgezondheid, onderwijs en anti-corruptie hervormingen. De partij belooft de problemen aan te pakken waarmee de Thaise ‘dumb, sick and poor’ kampen.

Rawee verwacht dat de commissie die het partijprogramma samenstelt, binnen enkele dagen een verklaring aflegt. De eerste partijvergadering is gepland in mei.

3 Worachet Pakerut, docent rechten aan de Thammasat universiteit en leider van Nitirat, een groep progressieve juristen die veel van zich liet horen tijdens het kabinet Yingluck, distantieert zich van de jonge honden die een nieuwe politieke partij oprichten. Hij zei dat bij de presentatie van zijn nieuwe boek History of Ideas of the Philosophy of Law. ‘Nitirat heeft niets te maken met welke politieke partij dan ook.’

Worachet ontkende een hand te hebben gehad in de vorming van de Future Forward partij, die is mede opgericht door voormalig Thammasat docent rechten Piyabutr. Phiyabutr heeft bij Worachet gestudeerd. Hij heeft onslag genomen om zich geheel aan de nieuwe partij te kunnen wijden.

Nieuws van de website in 1 regel

• Wai kru ceremonie in Ayutthaya: 1.260 Muay Thai boksers betuigen leraren respect
• Nida peiling: Prayut favoriet als premier, voorkeur voor nieuwe partijen boven oude
• King Cobra slang van 3,2 meter gevangen in woning Songkhla
• Grondverschuiving op stortplaats Mae Moh mijn: brug ingestort, 50 elektriciteitspalen omgevallen
• Adjunct gouverneur Khon Kaen rijdt scheve schaats in ’stupidity’ brief
• Samut Prakan: Eén dode, twee gewonden bij verkeersongeluk met twee auto’s


 

Bedankt Koh Tao bewoner voor je nieuws dat BP liet liggen

18 maart – Niet in de krant gelezen, niet op de website gezien, maar het leger heeft op Koh Phangan en Koh Tao tientallen hostels gesloten: op Koh Phangan meer dan honderd en op Koh Tao een tiental, inclusief de meeste populaire. Dat schrijft Koh Tao resident in een ingezonden brief aan Bangkok Post.

‘De jonge backpackers zijn niet naar dure vakantieparken gegaan maar zijn helemaal niet gekomen. Op Hostelworld is het aantal boekingen in Phangan met 50 procent gedaald vergeleken met vorig jaar. Dat heeft gevolgen voor alle bedrijven die afhankelijk zijn van het toerisme, zoals duikwinkels en fietsverhuur zaken. […] Er is een algemeen gevoel door het leger bezet te zijn, nu het de toerisme-industrie ontmantelt om het toerisme te redden.’

Blijft natuurlijk de vraag wat het leger bezielt deze bedrijfstak om zeep te helpen. Dat lijkt me een leuke klus voor Bangkok Post om eens uit te zoeken, evenals het vermoeden van de schrijver dat buitenlanders geen directeur mogen zijn in een LLC (limited liability company) die accommodatie biedt. Advocaten zoeken uit of dat wel in de haak is. (Bron: Bangkok Post, 17 maart)

Bangkok Post stuurt uw redacteur het bos in

18 maart – Van Gabriel García Márquez, winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur, heb ik eens de uitspraak gelezen dat het schrijven van de eerste zin hem meer tijd kost dan de rest van een verhaal. Omdat in die zin als het ware het verhaal al aanwezig is. Nu schrijf ik geen literatuur, ben nooit onderscheiden met de Pulitzerprijs, maar ik hecht ook groot belang aan de eerste zin. Zonder eerste zin geen tweede en volgende zinnen.

De literatuur kent beroemde eerste zinnen. Bijvoorbeeld over de man die de Sarphatistraat de mooiste plek van Europa vond. Of wat dacht u van: ‘Jongens waren we – maar aardige jongens. Al zeg ik ’t zelf. We zijn nu veel wijzer, stakkerig wijs zijn we, behalve Bavink, die mal geworden is.’ Beide van Nescio. Ze hebben de tand des tijds overleefd.

Beroemde journalistieke eerste zinnen ken ik niet. Ach, de krant is een eendagsvlieg: vandaag geschreven, morgen wordt de vis erin verpakt, zoals de uitdrukking luidt. Bovenstaande gedachten welden vanochtend bij me op nog voordat ik de krant had gezien. Waar zou Bangkok Post mee openen? Ik hoopte: liever niet de verkiezingen, liever een vet misdaadverhaal. Of een love story. Maar het mocht niet zo zijn.

BP opent weer met de verkiezingen en het is nog veel erger: BP stuurt mij het bos in en schrijft [in de eerste zin] dat politieke partijen een nieuw voorstel van een NLA whip verwerpen om de verkiezingen met nog eens drie maanden uit te stellen.

Hoezo nieuw voorstel? We weten toch al dat de verkiezingen verschuiven van november naar februari volgend jaar omdat de NLA heeft besloten de organieke wet op de verkiezing van parlementsleden en de benoeming van senatoren drie maanden later dan gebruikelijk van kracht te laten worden. Of dreigt nu een uitstel van zes maanden?

BP brengt me [en dus ook u, beste lezer] nog meer in verwarring. Ik lees dat whip Somchai het Constitutionele Hof gaat vragen de rechtsgeldigheid van de organieke wet op de verkiezing van parlementsleden te beoordelen ‘wanneer politieke partijen de koppen bij elkaar steken en een pact sluiten om toe te staan dat de verkiezings roadmap met nog eens drie maanden wordt uitgesteld’.

Maar een alinea verder lees ik dat alleen de senaatswet wordt voorgelegd en niet de parlementswet. En dat alles lees ik op een nuchtere maag. Ik denk dat ik het onderwerp verkiezingen maar eens taboe ga verklaren in Nieuws uit Thailand, want met deze warrige berichtgeving kan ik niets. Voor vandaag geldt: lees het zelf maar, klik hier. Ik pas! (Alles over de verkiezingen op de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Kort nieuws zondag 18 maart

– Met frisse tegenzin op naar de rest van de krant: twee andere nieuwsverhalen op de voorpagina, drie verhalen op pagina 3, waarvan één een interview met secretaris-generaal Wanlop, sinds vijf maanden hoofd van de National Security Council, en één verhaal op de 4.

Gevraagd wat momenteel de belangrijkste dreiging is voor de veiligheid, zegt Wanlop: ‘Alle verschillende aspecten van veiligheid moeten als geheel benaderd worden. We kunnen ons niet veroorloven alleen aan specifieke zaken aandacht te besteden.’ Hij zegt ervan overtuigd te zijn dat IS niet actief is in Thailand, maar er zijn nog steeds lieden die de ideologie van IS op de social media steunen. ‘Dat is niet ongebruikelijk, met name in de zuidelijke grensgebieden.’

De opening van pagina 3 is voor partijleider Abhisit (Democraten). Hij hekelt de Kiesraad omdat het een beleid mist om ‘fake news’ en ‘hate speech’ te beheersen, die naar verwachting bij de komende verkiezingen wijdverbreid zullen zijn.

‘Behalve het verbod op politieke posts drie dagen voor de verkiezingen, heb ik van de Kiesraad geen actief beleid of actieve maatregelen gezien die betrekking hebben op het gebruik van online applications en social media  bij verkiezingscampagnes.’ Abhisit zei dit tijdens het forum ‘Can Social Media Change Politics’, georganiseerd door de Dhurakij Pundit University.

Abhisit maakt zich het meest zorgen over hate speech die gericht is op bepaalde politieke partijen, maar ‘de Kiesraad besteedt er geen aandacht aan’. ‘Hate speech en gefabriceerde informatie zijn mijn grootste zorgen over de rol van de social media [bij de volgende verkiezingen]. De social media zullen een belangrijk middel worden voor politieke spelletjes.’ (Alles over de verkiezingen op de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Pagina 4 besteedt in een Special Report uitgebreid aandacht aan oudere invaliden. Het artikel meldt dat de 60-jarige Suban uit Ubon Ratchathani, die aan verschillende aandoeningen lijdt (diabetes, hoge bloeddruk, galstenen en staar) en voorheen aan bed was gekluisterd, tekenen van herstel vertoont. Sinds twee jaar krijgt ze regelmatig thuis fysiotherapie, gegeven door verzorgers in het kader van een programma van het National Health Security Office. ‘Ik heb nooit gedacht dat ik weer zou kunnen lopen.’ (Zie verder de pagina Gezondheidszorg 2)

And that’s all folks, hiermee moet u het vandaag doen aan nieuws. Of wil u misschien lezen wat premier Prayut en zijn Australische counterpart Malcolm Turnbull gisteren hebben bekokstoofd over de bilaterale handelsbetrekkingen? Nee toch.

Het was de eerste keer dat de twee premiers elkaar ontmoetten. Ze troffen elkaar voorafgaand aan de tweedaagse Asean-Australia Special Summit. ‘Het gesprek markeert een nieuw hoofdstuk in de relatie tussen beide landen’, zegt regeringswoordvoerder Werachon.

Nieuws van de website in 1 regel

• Bewoners Kanchanaburi beginnen campagne tegen stropen met Black Panther Lovers Club
• Opsporingsverzoek voor Vorayudh verdwenen van Interpol website, maar politie blijft zoeken
• Dinsdag tot vrijdag stormen verwacht in 41 provincies
• Familie die geld verdiende met zero-dollar tours krijgt dikke blauwe envelop
• Politici hekelen NLA omdat ze uit is op uitstel verkiezingen
• 3 arbeiders uit Myanmar omgekomen in brandend busje en 8 gewond na botsing
• Speciale air-conditioned toeristentrein BKK- Pattaya in gebruik genomen

 

Panter of luipaard?
Ik noem het dier dat aannemer Premchai en zijn jachtgezelschap hebben gedood ‘luipaard’ en niet ‘panter’. Eigenlijk is dit fout, want ‘luipaard’ wordt in de regel gebruikt voor dieren uit Afrika, ‘panter’ voor Aziatische dieren. Dit is echter geen strikte regel en regelmatig worden de namen door elkaar gebruikt. Een panter is zwart, een luipaard gespikkeld. Volgens Van Dale mag je bij luipaard zowel het lidwoord ‘de’ als ‘het’ gebruiken.

 


 

BP: Voldoende nieuws gisteren om 3 pagina’s mee te vullen

17 maart – Er is vandaag geen nieuws zou ik wel eens willen schrijven om mijn lezers vervolgens te adviseren om iets nuttigs te gaan doen. Doe de afwas, maak een dansje, lees een goed boek. Maar ook gisteren gebeurde er weer net zoveel om 1 krant mee te vullen, iets waarover Loesje zich ooit heeft verbaasd. Net zoveel? Er gebeurde veel meer maar dat haalt de krant niet of brengt het niet verder dan een bericht op de website.

Vandaag telt Bangkok Post (BP) drie nieuwspagina’s met veertien nieuwsitems, waarvan twee betrekking hebben op de verkiezingen, die talloze keren zijn uitgesteld maar nu toch echt in februari volgend jaar worden gehouden. Premier Prayut heeft dat beloofd, na eerder november van dit jaar genoemd te hebben. Maar de NLA reed hem in de wielen met het besluit de organieke wet op de verkiezing van parlementsleden en de senaatswet drie maanden later dan gebruikelijk van kracht te laten worden.

Voorzitter Pornpetch van de NLA (National Legislative Assembly, door de junta benoemd parlement) verwacht geen verder uitstel nu dertig leden besloten hebben het Constitutionele Hof de vraag voor te leggen of de organieke wet op de benoeming van senatoren door de beugel kan. De veel genoemde roadmap loopt er geen vertraging door op, zegt hij. De organieke wet op de verkiezingen van parlementsleden wordt niet aan het Hof voorgelegd.

Maar adjunct-partijleider Nipit (Democraten) acht dat wel mogelijk: ‘Als het Hof vindt dat sommige delen van de wet in strijd zijn met de grondwet, dient ze wellicht te worden herschreven met mogelijk uitstel van de verkiezingen tot gevolg.’ Kiesraadcommissaris Somchai noemt zelfs een uitstel van zes maanden. NLA-whip Somchai (zelfde naam) denkt dat het Hof niet meer dan drie maanden nodig heeft om de petitie te beoordelen, dus de roadmap loopt geen vertraging op. De organieke wet op de verkiezingen van parlementsleden wordt niet aan het Hof voorgelegd.

’t Is opening krant vandaag, dus zal wel het belangrijkste nieuws van de dag zijn; belangrijker dan de opening van pagina 2 die meldt dat in Hua Hin (Prachuap Khiri Khan) een man van 61 is overleden aan rabiës. Hij was twee maanden geleden gebeten door een kat. Maar hoofd Surin van het provinciaal Public Health Office houdt nog een slag om de arm, de doodsoorzaak moet bevestigd worden door verder onderzoek, hoewel bij een eerste onderzoek het rabiës virus is gevonden in monsters van haar, speeksel, ruggemerg vloeistof en ontlasting. Niettemin is de status van het district Hua Hin opgewaardeerd van gele zone naar rode zone.

Pagina 3 opent met een waarschuwing die op mij de indruk van kinnesinne maakt. De jonge honden die een nieuwe partij willen oprichten, hebben een lange weg te gaan voordat ze vaste voet in de politiek verwerven. Het zal voor hen zwaar zijn om lang bestaande partijen, die het politieke landschap beheersen en nog steeds beschikken over een trouwe achterban, naar de kroon te steken. Zeggen ‘politieke bronnen’ en die kunnen het weten. (Meer over de verkiezingen en de jonge honden op de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Het aardigste bericht vandaag gaat over Thai Airways International (THAI) die passagiers met een taille van meer dan 56 inches (142 cm) niet toestaat een stoel te kopen in de business class van twee Dreamliners (Boeing 787-9) sinds er nieuwe airbaggordels zijn geïnstalleerd.

THAI verdedigt het verbod met een beroep op de veiligheid. Dikkerdjes kunnen de veiligheidsgordels niet sluiten, wat een eis is van de US Federal Aviation Administration. Ook passagiers met een kind op hun schoot kunnen het wel schudden en zullen genoegen moeten nemen met een stoel in de Economy class.

De twee nieuwe Boeings zijn in september in gebruik genomen en vliegen op de route naar Auckland en Tapei. Een bron zegt dat de maatschappij reisagenten heeft gevraagd (vanaf 6 maart) geen Business class tickets meer te verkopen aan volumineuze passagiers. Volgens de bron hanteren andere luchtvaartmaatschappijen dezelfde regel.

Secretaris-generaal Naree van de Foundation for Consumers zegt dat de veiligheidsgordels neerkomen op discriminatie. ‘Het mag niet uitmaken waar je zit, maar voor alle plaatsen, goedkoop en duur, dienen dezelfde veiligheidsmaatregelen te gelden.’

‘Mijd populisme in campagnes’

17 maart – Vermijd in verkiezingscampagnes populisme. Op de korte termijn lijkt populistisch beleid tegemoet te komen aan de behoeften van mensen, maar op de lange termijn maken deze ‘appeasing’ maatregelen mensen veel te afhankelijk van de hulp van autoriteiten (to appease betekent geruststellen, naar de mond praten). Dit betoogde researcher Stithorn van het King Prachadhipok Institute gisteren op het internationale forum ‘Election 2018/9: What does it mean for Asia’.

Stithorn: ‘De keerzijde is dat populistisch beleid alleen ten goede komt aan sommige mensen ten nadele van anderen. Daardoor zullen altijd conflicten ontstaan en het effect van populisme zal diep wortel schieten in de samenleving.’

Het forum werd gehouden om aandacht te vragen voor de opkomst van populisme in het mondiale politieke landschap, met name in Azië. Naar verwachting zal populistische beleid centraal staan in verkiezingscampagnes in landen zoals Maleisië, Cambodja, Indonesië en Thailand. Stithorn noemde Thailand daar een treffend voorbeeld van, want populistische beleid heeft er al deel uitgemaakt van campagnes door oude en nieuwe partijen.

‘In Thailand zien we nog steeds de kloof tussen rijk en arm. Die is breder en breder geworden. Dit wetende gebruiken politieke partijen populistisch beleid om de mensen te paaien. […] Eén manier om populisme kwijt te raken is het idee van inclusiviteit te omarmen. Een gekozen regering dient ontvankelijk te zijn voor mensen in alle sectoren en bij het nemen van beslissingen de bevolking te raadplegen.’ (Meer over politiek op de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Kort nieuws zaterdag 17 maart

– De echtgenote van aannemerstycoon Premchai, die verdacht wordt van het stropen van beschermde dieren in een bosreservaat in Kanchanaburi, meldt zich dinsdag bij de Natural Resources and Environmental Crime Division van de politie. Op 14 maart waren zij en een ander al opgeroepen om een toelichting te geven op het illegaal bezit van vier slagtanden van Afrikaanse olifanten, maar beiden waren toen verhinderd. RTP adjunct-hoofdcommissaris Srivara had geen bezwaar tegen het door hen gevraagd uitstel.

De slagtanden zijn bij een huiszoeking van Premchai’s woning gevonden. Khanitta heeft verklaard dat ze van binnenlandse olifanten waren, hetgeen ook is vastgelegd bij de registratie. Maar uit genetisch onderzoek is gebleken dat het ivoor van Afrikaanse olifanten afkomstig is en niet van Aziatische. Niet eerder gemeld: Premchai is beschuldigd van mede-eigendom van de slagtanden. In totaal zijn twaalf aanklachten tegen hem aangebracht. (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Stroperssage)

– Een Thaise vrouw die vorig jaar is veroordeeld wegens de hulp die ze in 2014 heeft geboden om het lichaam van een door haar Thaise echtgenoot gedode 79-jarige Japanner te verdonkeremanen, is vrijgesproken van betrokkenheid bij de moord op een andere Japanner in 2003.

De vrouw kreeg in januari vorig jaar voor de hulp levenslang. Het in stukken gesneden lichaam hadden zij en haar echtgenoot Somchai, die schuld heeft bekend, gedumpt in een kanaal in Samut Prakan. Ook hadden ze zijn geld gestolen.

De zaak leidde tot heropening van het onderzoek naar de dood van haar voormalige Japanse echtgenoot, aanvankelijk toegeschreven aan een val van de trap. Na de dood incasseerde de vrouw 3 miljoen baht aan levensverzekeringspenningen. De dochter van de vrouw maakte de politie destijds attent op de dood. Tijdens het onderzoek bekende Somchai hem uit jaloezie te hebben gedood. Hij kreeg 33 jaar en vier maanden gevangenisstraf.

De vrouw werd door de rechtbank vrijgesproken omdat het OM geen getuigen of bewijs kon vinden die haar aan de dood koppelde. Er was ook geen bewijs dat ze weet had van de levensverzekering. [En nu maar hopen dat ik de twee zaken niet door elkaar heb gehaald]

– De Thaise gezondheidsautoriteiten en Unicef hebben de handen ineen geslagen om tegen 2028 een eind te maken aan de HIV/Aids epidemie. Ze hebben een nieuw online ‘gezondheidsstation’ geopend, gericht op teenagers en homoseksuelen.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid was vorig jaar 55 procent van de vijfduizend nieuwe patiënten jonger dan 25 jaar en homoseksuelen vormden 40 procent. Directeur Samarn van het bureau Aids, tbc en SOA’s zegt: ‘Het goede nieuws is dat op zeker moment het land 150.000 patiënten telde, die jaarlijks werden geïnfecteerd. Vorig jaar hebben we 5.000 gedocumenteerd. Het slechte nieuws is dat het moeilijk is het aantal terug te brengen zonder deze groepen die een groter risico lopen, aan te pakken.’

Het ‘station’, Lovecare YMSM geheten, concentreert zich op het delen van informatie, voorziet in consultaties en organiseert medische diagnoses. Het voorziet in twee gratis bloedtesten op HIV per jaar. Geïnfecteerden krijgen levenslang toegang tot de vereiste medicatie.

Alhoewel Thailand succes heeft geboekt bij de strijd tegen HIV, neemt het aantal infecties in de twee genoemde doelgroepen nog steeds toe. Thomas Davin, vertegenwoordiger van Unicef Thailand, zegt dat de helft van de teenagers die gevraagd is hoe ze zich kunnen beschermen, dit niet weet. Omdat er een taboe rust op gesprekken over seks, durven ze het hun ouders en vrienden niet te vragen. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg 2)

– Weer een seminar gisteren. Chatchawan, secretaris-generaal van Alternative Education, waarschuwde dat ontwikkelingsbeleid en projecten nadelige gevolgen voor gemeenschappen kunnen hebben omdat ze uitsluitend het werk zijn van de overheid en investeerders. Hij riep civiele maatschappelijke organisaties op solidair met elkaar te zijn en de bevolking op te roepen een sociale beweging te creëren wanneer ze hun doelstellingen willen bereiken.

‘Civiele groepen moeten hun activiteiten beter coördineren en leren samen te werken. Ze moeten hun strategie verbeteren en een verbinding leggen met andere sectoren in de samenleving. Ze moeten begrip en publieke participatie bevorderen om een sociale beweging te stimuleren die structurele sociale veranderingen brengt.’

Als voorbeeld noemde Chatchawan de plannen voor de controversiële kolencentrales in Songkhla en Krabi en de Eastern Economic Corridor (EEC). Deze plannen hebben oppositie opgeroepen en protesten veroorzaakt van degenen die menen dat ze het milieu en de bestaanszekerheid van mensen bedreigen.

– Het Rattanakosin Island Committee heeft de ontwerpen voor drie metrostations langs de westelijke Orange Line (Thailand Cultural Centre-Taling Chan) goedgekeurd. Ze worden gebouwd in de Old Town zone van Bangkok, een gebied waar strenge eisen gelden voor bebouwing. De drie locaties zijn bij Sanam Luang, het Democracy Monument en het Siriraj ziekenhuis aan de andere kant van de rivier tegenover het Grand Palace. In totaal krijgt de 39,6 km lange Orange Line, die Taling Chan met Minburi verbindt, 30 stations.

– Premier Prayut, minister Don (Buitenlandse Zaken), NSC secretaris-generaal Wanlop en secretaris-generaal Wilas van het PM’s Office zijn gisteren naar Australië afgereisd voor de Asean-Australia Special Summit, gewijd aan regionale veiligheid en welvaart.

Regeringswoordvoerder Werachon zegt dat Thailand strategische alternatieven voor Asean en Thailand hoopt te creëren, terwijl Australië bereid is regionale veiligheid en welvaart te bevorderen. De speciale top moet leiden tot twee documenten: de Sydney Declaration over regionale veiligheid en welvaart, en de Asean-Australia MoU on Cooperation to Combat International Terrorism.

– Stormen hebben sinds dinsdag 1.163 huizen in 205 dorpen in elf provincies van het Noordoosten en twee provincies in de Central Plains beschadigd, heeft het Disaster Prevention and Mitigation Department bekend gemaakt. Het departement zet samen met het leger en plaatselijke functionarissen vaart achter een inventarisatie van de schade en verspreiding van bouwmaterialen en dagelijks levensbehoeftes.

– De politie heeft in Nakhon Pathom een paar gearresteerd dat verdacht wordt van de diefstal van 1,5 miljoen baht van een bankrekening. Zij zouden valse informatie aan computersystemen hebben gegeven [?].

In beslag genomen zijn 400.000 baht aan contant geld, 55-baht weight aan gouden sieraden, 10 mobieltjes, 10 ATM-kaarten en 10 bankboekjes. [Waar, wanneer?]

De politie kwam in actie na een klacht van de eigenaar van de bankrekening. Het paar heeft verklaard dat ze voorheen gouden goederen online verkochten en de informatie van voormalige klanten gebruikten om in bankrekeningen in te breken. Het wachtwoord van het slachtoffer was gemakkelijk te achterhalen.

– Ten slotte nog een gevalletje van corruptie. De PACC doet onderzoek naar vermeende onregelmatigheden bij de verstrekking van staatsfondsen ad 11,7 miljoen baht aan het Ubonrat dam self-help settlement centre. De PACC vermoedt malversaties bij de betaling aan lage-inkomensverdieners en gedepriveerden in drie districten van Kohn Kaen. Wat het verband is met de verduistering van gelden door het provinciaal welzijnscentrum is mij niet duidelijk. (Zie verder de pagina Corruptie 5)

Nieuws van de website in 1 regel

• Van klif gevallen olifantenkalf na drie weken herenigd met moeder
• 530.000 buitenlanders verwacht met Songkran, goed voor 9 mld baht
• Amerikaanse onderzoekers gaan 3 jaar studeren op verbetering dammen in Mekong
• Songkhla: Stinkende kippenslachterij gesloten
• Chachoengsao: 19 hoogspanningsmasten omgewaaid; verkeer vertraagd door schade
• Nieuwe Porsche in brand gevlogen tijdens opladen, vuur slaat over naar woning
• Hua Hin: Man (61) overleden na beet van kat met rabiës
• Pattaya: Russische toerist gereanimeerd na bijna-verdrinkingsdood
• Veiligheidsgordel Business in THAI Dreamliners past niet om taille dikkerdjes of moeder en kind


 

 

Vergeten berichten uit de krant van donderdag

16 maart – Het komt wel eens voor dat ik een bericht over het hoofd zie, maar een hele pagina overslaan is me zelden overkomen. Gisteren weer. Ik geef een samenvatting van het nieuws op pagina 2 dat u heeft moeten missen.

• Uit een voorlopig onderzoek van de Maha Sarakham universiteit is gebleken dat Panida Yotpanya, de universiteitsstudent die de verduistering van gelden in het welzijnscentrum van Khon Kaen heeft onthuld, wel degelijk is geslagen door een hoogleraar, zoals ze eerder heeft gezegd. Secretaris-generaal Supat van Ohec zegt op de hoogte te zijn gebracht van het onderzoek door een commissie die door de universiteit was gevormd.

Gebleken is dat hij haar tweemaal op de schouder heeft geraakt en niet op de rug, zoals Panida heeft verklaard. Maar de commissie heeft niet gezegd hoe hard hij sloeg. Getuige van de straf, want dat was het, waren behalve Panida en de hoogleraar zelf, een vriendin van Panida en een andere docent. De informatie die Supat heeft ontvangen, zegt niets over de opdracht die ze kreeg om te knielen voor de staf van het centrum en haar excuses te maken. (Zie verder de pagina Corruptie 5)

• Thailand heeft voldoende vaccins in voorraad om alle 10 miljoen honden en katten in het land te vaccineren tegen rabiës (hondsdolheid), zegt het Department of Livestock Development. Directeur-generaal Apai zei gisteren dat 12,2 miljoen doses vaccin klaar liggen. Elk dier heeft één dosis nodig.

Het departement hoopt met deze geruststelling de vrees voor de ziekte, die tot nu toe vier levens heeft geëist, weg te nemen. Ze heeft baasjes en bazinnetje opgeroepen hun schatjes te laten vaccineren om verdere verspreiding van rabiës te voorkomen. Het Disease Control Department heeft 37 provincies uitgeroepen tot tijdelijke rabiës epidemie zone. Mensen die gebeten of gekrabd zijn, dienen een dokter te raadplegen.

• FBI-agenten is het niet gelukt twee Russische sekscoaches te spreken te krijgen die hebben beweerd over informatie te beschikken dat Rusland de presidentsverkiezingen in 2016 heeft beïnvloed.

Vorige maand vroegen de twee in een handgeschreven brief aan de Amerikaanse ambassade om hulp bij hun vrijlating nadat ze met anderen waren aangehouden vanwege de sekslessen die ze gaven. Volgens een bron wees het Immigration Bureau het verzoek van de agenten voor een ontmoeting met de gedetineerden af. Alleen juridische vertegenwoordigers en familieleden krijgen daarvoor toestemming.

• Vier NGO’s die het Safe Cities for Women Network vormen, hebben het ministerie van Transport gevraagd in alle voertuigen van het openbaar vervoer CCTV-camera’s te installeren om reizigers te beschermen tegen ongewenste intimiteiten. Het netwerk heeft ook gevraagd om een meldpunt. Personeel van de BMTA (openbaarvervoerbedrijf van Bangkok) dient een training te krijgen in de omgang met passagiers.

35 procent van de ondervraagden in een onderzoek van het netwerk zegt te zijn lastig gevallen, waarvan 52 procent zei dat dit de afgelopen 12 maanden is gebeurd. Het onderzoek strekte zich uit over veertien vormen van vervoer. De meeste zorg baart het feit dat 50 procent van de handtastelijkheden in openbare bussen plaatsvindt.

• Het Legal Execution Department (LED) hoopt tijdens een internationale bijeenkomst in mei van andere landen te leren hoe ze omgaan met digitaal vermogen. Voor het in beslag nemen en veilen van digitaal vermogen bestaan thans geen regels.

Het 23rd International Congress of the International Union of Judicial Officers wordt van 1 tot 4 mei in Bangkok gehouden. Daaraan nemen 500 gerechtsambtenaren uit 50 landen deel. Sommige Europese landen zijn al begonnen digitaal vermogen te confisqueren.

Het LED is blij met de goedkeuring die het kabinet dinsdag heeft gegeven aan de voorstellen voor twee koninklijke besluiten: een over transacties met digitaal vermogen en een ander om de Revenue Code te wijzigen zodat belasting op het vermogen kan worden geheven. Het LED ziet dat als belangrijke stappen om mensen te beschermen tegen zware verliezen als gevolg van investeringen in digitale valuta.

Thaise mensen minder gelukkig dan vorig jaar

16 maart – Prominent vandaag in Bangkok Post op de voorpagina een foto van 20×16 cm met een vrouw die op het eerste gezicht een mannequin lijkt. Ze draagt een sjiek wit ensemble en glimlacht, waardoor er kuiltjes in haar wangen verschijnen. Maar ’t is geen mannequin [van beroep], dit is prinses Sirrivannavari Nariratana die tijdens een modeshow van haar eigen modehuis poseert. In de Royal Paragon Hall presenteerde ze gisteren de lente/zomer collectie 2018. [De foto toont de prinses bij een andere gelegenheid]

Ik begin vandaag Nieuws uit Thailand maar eens met een luchtig onderwerp, want er komt nog de nodige zware kost aan. Zoals de opening krant over de door Thanathorn opgerichte nieuwe als progressief omschreven partij Anakhot Mai (Future Forward Party), een bericht over zwerfhonden in Bangkok en het gevaar van rabiës (hondsdolheid) en een bericht over de verduistering van 88 miljoen baht uit een fonds voor kwetsbare vrouwen, waarvan vijf functionarissen van het ministerie van Onderwijs worden verdacht.

Verder, waarde lezers, haal uw zakdoek vast tevoorschijn, want Thaise mensen zijn minder gelukkig dan vorig jaar. Thailand zakte op de ranglijst van het UN World Happiness Report van plaats 32 naar 46. Van de Aseanlanden staat het land op de derde plaats na Singapore (34) en Maleisië (35). De gelukkigste mensen ter wereld wonen in Finland.

Gevraagd naar commentaar op de gezakte plaats zei regeringswoordvoerder Sansern het rapport nog niet gezien te hebben, waaraan hij snedig toevoegde: ‘The rank can go up and down.’ [Laat ik er maar geen cynische opmerkingen over maken]

Nieuwe partij Future Forward verzet zich tegen outsider premier

16 maart – Vice-president Thanathorn Juangroongruangkit (links op de foto) van de Thai Summit Group, een van ’s lands grootste fabrikanten van auto-onderdelen, mag in zijn handjes knijpen met de publiciteit die hij [in ieder geval van BP] krijgt voor zijn initiatief een nieuwe politieke partij te vormen die zich richt op jonge kiezers.

Gisteren scheef hij in het gezelschap van mede-oprichter Piyabutr, docent rechten aan de Thammasat universiteit, en supporters Anakhot Mai (Future Forward Party) in bij de Kiesraad en maakte maar gelijk een eind aan mogelijke speculaties: de partij zal zich verzetten tegen de benoeming van een outsider premier na de verkiezingen [lees: Prayut].

Thanathorn: ‘We gaan ons best doen om elke stem te krijgen, maar we kunnen niet weten wat na de verkiezingen gebeurt. Wat ik nu al kan zeggen, is dat we zeker geen outsider premier accepteren. We nemen ook aan geen enkele procedure deel, die democratische principes ontbeert.’

Thanathorn zei zijn partij niet als alternatief te beschouwen. ‘We willen een sleutelpartij zijn die de democratie kan herstellen en het land voorwaarts brengt. In het geval dat we winnen, zullen we niemand buiten de partij nomineren om premier te worden. We willen er zeker van zijn dat ons beleid correct in de praktijk wordt gebracht.’

Mede-oprichter Piyabutr (rechts op de foto) zei dat het doel van de partij is de bevolking te laten zien dat Thailand kan terugkeren naar een democratie. ‘Tientallen jaren van politieke onrust hebben het leger in staat gesteld lange tijd aan de macht te blijven door als intermediair het land te bevrijden uit een crisissituatie. Maar nu is het leger zelf deel van het probleem geworden. Het heeft tot nu toe een verschrikkelijk negatieve visie van democratie gecreëerd en beweerd dat democratische verkiezingen de tientallen jaren van onrust  zullen terugbrengen. Onze nieuwe partij wil mensen inspireren te geloven dat er nieuwe hoop is voor de Thaise politiek.’

Future Forward  was gisteren de 58ste partij die zich inschreef bij de Kiesraad. Van de 26 oprichters zijn 16 jonger dan 30 jaar. De krant noemt er enkelen, maar die namen zeggen me niets.

Volgens Thanathorn zijn de meeste andere nieuwkomers geen tegenstander van een outsider premier, waardoor Prayut zijn macht zou kunnen continueren. Die mogelijkheid biedt de nieuwe grondwet wanneer het parlement het niet eens kan worden over een kandidaat uit eigen gelederen. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Gouverneur van Bangkok waarschuwt voor toename rabiës

16 maart – Gouverneur Aswin van Bangkok maakt zich zorgen over het aantal gevallen van rabiës in de hoofdstad, maar hij is niet erg bezorgd over dieren met een eigenaar, want de meeste zijn al gevaccineerd. Dit jaar hebben in vier districten in Bangkok zes dieren de ziekte opgelopen. Doden zijn niet gemeld, maar elders in het land zijn dit jaar al vier personen overleden. Vorig jaar werden geen personen geïnfecteerd,  wel 47 dieren. Bangkok telt 100.000 zwerfhonden.

De gemeente heeft de gezondheidsservicecentra en de vijftig districtskantoren opgedragen teams te mobiliseren om huis- en zwerfdieren te vaccineren. Dat gebeurt sinds maandag. Tot nu toe hebben 8.000 dieren in de hele stad een prik gehad. Verder is een campagne gestart om het publieke bewustzijn van de ziekte te verhogen. In het district Prawet is een opvangcentrum opgezet met ruimte voor 2.000 honden. Het is nu half vol.

Bangkok is een van de 22 provicies die door het Department of Livestock Development zijn uitgeroepen tot tijdelijke rabiës epidemie en voor rabiës vatbare zone.

In de provincie Uthai Thani is een opvangcentrum voor zwerfhonden met een capaciteit van 8.000. Er zitten nu 6.000 dieren. Ze krijgen gezelschap van dieren die in Bangkok worden opgevangen. In Bang Pa-in (Ayutthaya) hebben gisteren mobiele teams gratis 500 katten en honden gevaccineerd en gesteriliseerd. Staatssecretaris Luck (Landbouw) nam er een kijkje.

In het distric Khao Chakhan (Sa Kaeo) zijn borden geplaatst waarop toeristen worden gewaarschuwd voor de 70.000 in het wild levende pig tailed macaques (lampongapen) bij Wat Tham Khao Chakhan en in Khao Chakhan Forest Park.

De gouverneur van Nakhon Ratchasima heeft alle 32 districten in de provincie opgedragen dieren te vaccineren die mogelijk de ziekte dragen.

Kort nieuws vrijdag 16 maart

Freak storms bring chaos to 11 provinces kopt BP boven het nieuwsverhaal over de schade van de freak (wilde) stormen die gisteren voornamelijk over het Noordoosten raasden. In 21 districten en 31 tambons in de 12 provincies (volgens de kop 11), waarvan negen in het Noordoosten, werden tal van huizen (op de foto een huis in Surin) en akkers vernield. Het Disaster Prevention and Mitigation Department heeft een 24 uurs noodhotline geopend.

Een totaal schadebedrag meldt het bericht niet, wel een schade van 2 miljoen baht door regen en hagel in twee districten in Nakhon Phanom. Het was de tweede keer deze maand dat de provincie werd getroffen. Naar verwachting blijft het tot begin volgende week stormachtig.

– De NLA (National Legislative Assembly, door de junta benoemd parlement) gaat het Constitutionele Hof om een uitspraak vragen over de rechtsgeldigheid van de organieke wet op de benoeming van senatoren. Dat hebben de parlementsleden die bezwaren hebben tegen onderdelen van de wet, afgesproken. Niet gevraagd wordt om een oordeel over de organieke wet op de verkiezing van parlementsleden, want dat zou de verkiezings roadmap kunnen vertragen.

NLA-whip Somchai adviseert politieke partijen en individuen die moeite hebben met de wet, een petitie naar de NLA te sturen wanneer ze willen dat het Constitutionele Hof zich er ook over buigt.

Het besluit van de NLA is een reactie op een waarschuwing van CDC-voorzitter Meechai. Hij heeft gezegd: Beter nu het Hof inschakelen [waarvoor nog ruimschoots de tijd is] dan na de verkiezingen, want dan is de ellende niet te overzien. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

– Ik meldde het al in Nieuws van de website in 1 regel: Het opsporingsverzoek voor Vorayudh Yoovidhya, die in 2012 een motoragent dood reed, is verdwenen van de Interpol website. De reden is niet bekend, maar er wordt al druk gespeculeerd dat ‘machtige belangen’ er een hand in hebben gehad.

Interpol weigert een toelichting te geven, maar zegt alleen dat verzoeken worden verwijderd wanneer de verdachte is gearresteerd, uitgewezen of overleden of wanneer het land dat het verzoek voor de zogeheten red notice heeft gedaan, het verzoek intrekt. De status kan ook veranderd worden van public naar restricted.

– De universiteit van Khon Kaen hoopt 25 miljard baht op te brengen om een ziekenhuis van 5.000 bedden te ontwikkelen zodat patiënten in het Noordoosten beter kunnen worden bediend. Rector Kittichai zei gisteren in Bangkok dat het Srinakarind ziekenhuis in Khon Kaen, dat thans 1.000 bedden heeft, na de uitbreiding de grootste medische faciliteit in het land is en mogelijk ook in Asean.

Het ziekenhuis bedient thans 1 miljoen outpatients per jaar en 50.000 inpatients. Het fungeert ook als trainingscentrum voor studenten aan de faculteit Medicijnen en staat bekend vanwege zijn specialisatie in het opsporen en behandelen van een parasitaire worm die kanker kan veroorzaken.

– Een groep van researchers aan de Kasetsart universiteit, die in opdracht een gasmasker voor het leger ontwikkelt, heeft bij de politie aangifte gedaan wegens smaad nadat een researcheenheid van het leger hen beschuldigd had van het gebruik van een vals document met een certificering van de researchstandaard.

De advocaat noemt de beschuldiging van het leger ongegrond. Het certificatiedocument is verstrekt door een respectabel instituut in Tsjechië, een van de vijf instuten die gasmaskers mogen certificeren. Het gasmasker is in de researchfase en wordt nog niet geproduceerd, dus de claim van het leger dat het 150 miljoen baht verlies heeft geleden, is volgens hem eveneens ongegrond.

– Thailand en Maleisië zijn overeengekomen in Songkhla aan de grens een muur van 11 km te bouwen om de grensoverschrijdende misdaad te bestrijden. Volgens een bron staat de muur al langer op het verlanglijstje, maar het project zou tot nu toe niet van de grond zijn gekomen wegens vermeend gebrek aan enthousiasme in Maleisië. De muur moet een eind maken aan de smokkel van drugs, wapens, illegale benzine en mensenhandel. Thailand en Maleisië delen een grens van 640 km.

De overeenkomst is bereikt tijdens de 54e vergadering van het Thai-Malysian General Border Committee in Bangkok. Daarop is tevens gesproken over dubbel burgerschap waarover naar verwachting een MoU wordt getekend. De autoriteiten moeten nog uitzoeken om hoeveel mensen het gaat. De dubbele nationaliteit vormt een juridisch hiaat voor lieden die in het diepe Zuiden een aanslag plegen en gemakkelijk over de grens met Maleisië glippen om zich daar te verbergen. Niet gesproken is over de twintig illegale Uighur die in november zijn ontsnapt uit een detentiecentrum in Sadao (Songkhla). Zij wilden via Maleisië naar Turkije vluchten.

– Het onderzoek naar de verduistering van 88 miljoen baht uit een fonds voor kwetsbare jonge vrouwen (ik noemde het al eerder), het Sema Phatthana Chiwit Fund, is afgerond. De verdachten, vijf ambtenaren van het ministerie van Onderwijs, hebben bekend en details van de bankrekeningen en transacties zijn verzameld. Amlo bevriest volgende week 22 bankrekeningen. Verwacht wordt dat het verduisterde geld in zijn geheel kan worden achterhaald en geretourneerd aan het ministerie. De verdachten worden straf- en civielrechtelijk aangepakt. (Zie verder de pagina Corruptie 5)

– Aannemer Premchai en zijn chauffeur Yong zijn opgeroepen om zich maandag te melden bij de Counter Corruption Division van de politie. Ze worden ervan beschuldigd bij hun arrestatie in de Thungyai Naresuan Wildlife Sanctuary geprobeerd te hebben parkhoofd Wichien om te kopen. De chauffeur zou gevraagd hebben zijn baas vrij te laten in ruil voor steekpenningen, maar commandant Kamol zegt dat dit Premchai niet vrijpleit, want ze kunnen samengespannen hebben. (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Stroperssage)

– Verrassend: vice-premier Prawit heeft eieren voor zijn geld gekozen en zijn verweer in de horloge-affaire bij de NACC ingeleverd, kort voordat de deadline verliep. De commissie beslist of ze hem gaat oproepen, wanneer ze het verweer heeft bestudeerd. Prawit had al enkele keren uitstel gekregen voor het verweer. (Zie voor alle berichten over de affaire de pagina Corruptie 5)

– Rockzanger Sek Loso (44) draait vijf dagen de bak in omdat hij op 29 december tijdens een ceremonie in een tempel in Nakhon Si Thammarat vijf maal in de lucht heeft geschoten en eenmaal in de grond. Na de rechtbankzitting is hij vrijgelaten op een borgtochtsom van 150.000 baht. Zijn advocaat gaat in beroep. Volgens Sek waren de schoten een eerbetoon aan koning Taksin, van wie daar een beeld staat. Sek is al vaak in het nieuws geweest vanwege zijn drugsgebruik en problemen met zijn vriendin.

– Drie eilanden in Surat Thani, Koh Samui, Koh Tao en Koh Phangan, gaan ‘onvriendelijke activiteiten’ uitbannen die het milieu en het maritieme ecosysteem schaden. De maatregelen worden in juli van kracht.

Ze behelzen een verbod op voor anker gaan bij koraal riffen, vissen voeren en vangen, het lozen van afvalwater en sea walker activiteiten. Tevens zijn bouwwerkzaamheden verboden die schadelijk zijn. Het is de tweede keer dat het Marine and Coastal Resources Department in actie komt. Vorig jaar werd een zelfde maatregel getroffen op Koh Kai in de provincie Phangnga, die problemen ondervindt als gevolg van het grote aantal toeristen.

– Het ministerie van Werkgelegenheid lanceert een campagne om meer banen te vinden voor voormalige gedetineerden die in de gevangenis een baantraining krijgen, getiteld ‘Return good people to society’. Trainingen worden gegeven in het maken van gouden sieraden, schoenen, in naaien en de reparatie van motorfietsen.

In mei begint een proefproject voor 37.000 gedetineerden die binnenkort vrijkomen. Minister Adul zegt: ‘Het beste beleid is om behoorlijke banen voor hen te vinden, zodat ze hun gemaakte fouten niet herhalen.’

– De eerste 77 scholen beginnen in het eerste semester van het volgend schooljaar met een programma waarin openbare en particuliere scholen samenwerken. Woensdag worden de namen bekend gemaakt. Wat het programma nu precies inhoudt, vermeldt het bericht niet.

Wel iets anders: Het ministerie en onderwijsuitgeverij Pearson hebben een MoU getekend over de ontwikkeling van een beroepsstudie, die tot doel heeft leerlingen klaar te stomen voor een baan en de economie te stimuleren. (Alle over onderwijs op de pagina Onderwijs 2)

Nieuws van de website in 1 regel

• Honderden huizen beschadigd in Nakhon Phanom; schade 2 miljoen baht
• Onweersbuien blijven tot dinsdag Noordoosten, Central Plains en Oosten geselen
• Eigenaar Santika bar (67 doden, 103 gewonden bij brand in 2008) krijgt nog eens 7 maanden cel
• Drinkwater in flessen van topmerken verontreinigd met plastic deeltjes
• Special Economic Zone Dawei (Myanmar/Thailand) vordert in slakkengang
• Thanathorn lanceert nieuwe partij als Thailand Forward Party
• Kalasin: Ontslag dreigt voor muziekleraar die 11-jarige leerling aanrandde
• Gouverneur centrale bank: Economische groei overtreft verwachtingen
• Opsporingsverzoek voor Red Bull erfgenaam Vorayudh verdwenen van Interpol website
• Conflict Kasetsart universiteit en leger over gasmaskers
• Man schopt vuilnisman na botsing met motordriewieler
• NLA stuurt alleen senaatswet naar Constitutionele Hof, verkiezingen niet vertraagd

Reacties niet mogelijk