Thais nieuws zaterdag 27 januari

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van begin januari zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand. Ouder nieuws onder het kopje Buitenland.

Diplomaten hekelen uitstel verkiezingen

27 januari – De twee onderwerpen die vanaf begin deze maand het nieuws domineren, beslaan vandaag bijna de gehele voorpagina van Bangkok Post. Raden welke dat zijn, is niet moeilijk: de verkiezingen en het horlogeschandaal. Zoals te verwachten was, is het uitstel van de verkiezingen met drie maanden slecht gevallen in het buitenland.

Een kader bij het openingsverhaal kopt False prophet, waarmee premier Prayut wordt bedoeld die ettelijke malen heeft beloofd dat Thailand in november naar de stembus gaat. Een tweede kader kopt Long and winding road.

Het uitstel is het gevolg van het besluit van de NLA (National Legislative Assembly, door de junta benoemd parlement) om de organieke wet op de verkiezingen drie maanden later dan gebruikelijk van kracht te laten worden. Vanwege de in de wet vastgelegde termijnen verschuiven daardoor automatisch de verkiezingen met drie maanden en wie weet misschien wel langer.

Diplomats slam poll delay kopt het openingsverhaal. EU ambassadeur voor Thailand Pirkka Tapiola zegt dat de relaties met Thailand ‘under review’ blijven. De EU blijft het land oproepen de beperkingen op de vrijheid van meningsuiting en de activiteiten van politieke partijen en burgergroepen op te heffen. De EU verwacht dat het land zich houdt aan Prayut’s verklaring over verkiezingen, die geloofwaardig zijn en in overeenstemming met internationale gebruiken. De ambassadeur van Finland sloot zich bij de woorden van Tapiola aan.

Een woordvoerder van de Amerikaanse ambassade zei gisteren dat Washington’s positie ien aanzien van de verkiezingen onveranderd is. ‘We waren blij met de toezegging van de premier dat niet later dan november 2018 verkiezingen worden gehouden. We zien uit naar een spoedige terugkeer van Thailand naar een democratische regering middels vrije en eerlijke verkiezingen. Dat stelt ons in de gelegenheid onze relatie te versterken en Thailand om een sterke en stabiele regionale leider te worden.’

Vice-premier Prawit gaf gisteren de verzekering dat de verkiezingen ‘zeker’ in februari worden gehouden. ‘Ze worden niet meer uitgesteld’, waarbij voormalig Chartthaipattana parlementslid Siripong opmerkt dat dit al vier keer is gebeurd. ‘Dit moet het laatste zijn.’ Hij vindt dat de NLA-leden zich beter kunnen concentreren op hun werkethiek in plaats van mazen in de wet te zoeken om aan de wensen van het regime tegemoet te komen.

Prawit vindt het niet nodig het buitenland een toelichting te geven, want de NLA heeft al een duidelijke verklaring gegeven voor het uitstel [Het geeft de bevolking en functionarissen meer tijd om vertrouwd te raken met de nieuwe verkiezingsregels en de politieke partijen om de vereiste voorbereidingen te treffen].

Gevraagd of Prayut geloofwaardigheid verliest omdat hij zich niet aan zijn belofte houdt, zei Prawit dat het slechts om drie maanden gaat. Gevraagd naar het verbod op politieke activiteiten zei hij dat het wordt opgeheven ‘in overeenstemming met de procedures die in de grondwet vastliggen’.

Verder bevat het artikel commentaren van partijleider Abhisit (Democraten), adjunct-leider Nipit, hoofd Chasak van het juridisch team van Pheu Thai en de eerder genoemde Siripong. Chasak zegt dat het besluit geen rekening houdt met de gevoelens van de bevolking en duidelijk een middel is om het regime te helpen langer aan de macht te blijven. Het besluit was te verwachten omdat de NLA tot dezelfde kliek behoort als het regime. Hij meent dat het uitstel met 90 dagen in het voordeel werkt van nieuwe opkomende partijen. (Meer over de verkiezingen op de pagina Verkiezingsnieuws 2)

NACC onder vuur in horloge schandaal

27 januari – En nu krijgt eens niet vice-premier Prawit er van langs voor zijn horlogeverzameling, maar de NACC die onderzoek doet. De uitspraak van NACC secretaris-generaal Worawit woensdag dat Prawit geen vermogen hoeft op te geven dat niet van hem is, is bij critici in het verkeerde keelgat geschoten.

Ze zien het als een poging om het blazoen van Prawit schoon te vegen. Prawit beweert dat alle 25 horloges ter waarde van 39,5 miljoen baht waarmee hij is gesignaleerd, van vrienden waren, dus die hoefde hij niet te vermelden in zijn [voor kabinetsleden en hoge ambtenaren verplichte] vermogensverklaring.

Adjunct directeur-generaal Poramet van het Department of the Attorney General’s Decision, zet op zijn Facebook pagina vraagtekens achter de uitspraak van Worawit. ‘De volgende keer zullen topambtenaren en politici beweren dat hun luxueuze auto’s of huizen niet  van hen zijn maar van hun vrienden.’

Poramet schrijft dat de NACC een uitvlucht creërt voor mensen die schuldig zijn aan corruptie. ‘Dingen die geleend zijn, kunnen ook als “benefit” worden beschouwd en hun waarde kan berekend worden net als geld.’ [De term benefit slaat op de formulering in de wet die functionarissen en politieke ambtsdragers verbiedt cadeaus van meer dan 3.000 baht aan te nemen]

Pheu Thai secretaris-generaal Phumtham noemt Worawit’s uitleg niet voldoende om de bevolking ervan te overtuigen dat de NACC betrouwbaar is en een eerlijk en transparant onderzoek doet. Hij beschuldigt de NACC van een poging het onderzoek te vertragen ‘om tijd te kopen’ voor de vice-premier. Een ander PT-lid zegt: Worawit probeert Prawit’s belangen te beschermen.

Premier Prayut distantieert zich van het schandaal: ‘Het is een privézaak’ en dat verbaast Worawit weer want andere functionarissen die verdacht worden van corruptie, worden door hem op grond van artikel 44, bijgenaamd het dictator’s artikel, geschorst.

Tachtig procent van de respondenten in een peiling van Nida beschouwt de NCPO niet als een transparant orgaan. 76 procent meent dat er sprake is van ‘onregelmatigheden’ in de manier waarop de NCPO en de regering zich gedragen. Slechts 17 procent heeft vertrouwen in hun transparantie. Ongeveer de helft betwijfelt of de NACC echt onderzoek wil doen naar zo’n hooggeplaatste politicus.

In een andere peiling eerder deze week zei 43 procent dat de NACC niet onpartijdig is. (Zie ook de pagina Corruptie 5)

Kort nieuws zaterdag 27 januari

– Minister Arkhom (Transport) heeft gisteren het starsein gegeven van het project Taxi OK. De eerste vijfduizend taxi’s staan in de startblokken om de straat op te gaan en een betere service te bieden dan ‘gewone’ soms stinkende taxi’s waarvan de bestuurders klanten wel eens lastig vallen, doorrijden of te veel geld vragen. Tot nu toe zijn 36.000 wagens geregistreerd. Gestreefd wordt naar 100.000 OK taxi’s.

Die slechte service is de reden van de populariteit van ridesharing diensten als Uber en Grab. Taxi OK kan evenals deze twee besteld worden via een applicatie. Het starttarief bedraagt 55 baht. De taxi’s beschikken over een GPS systeem, waardoor ze gevolgd kunnen worden, camera’s gericht op bestuurder en passagiers en een noodknop.

– Het luchtvaartverkeer in Thailand neemt de komende 20 jaar toe naar 3 miljoen vluchten per jaar. Thailand is dan de twintigste grootste speler op de wereldluchtvaart markt. Deze prognose van de Iata, in oktober bekend gemaakt, is voor Aeronautical Radio of Thailand (Aerothai) aanleiding er bij de luchtvaartautoriteiten op aan te dringen onmiddellijk te beginnen met hervormingen van de luchtvaartroutes en management.

Met de huidige 1 miljoen internationale en binnenlandse vluchten per jaar kampt de Thaise luchtvaart al regelmatig met vertragingen. Aerothai president Sarinee noemt als belangrijkste oorzaak overlappende routes die gebruikt worden door Aerothai en de luchtmacht. ‘Landen zoals de UK kunnen 2 miljoen vluchten per jaar hanteren, alhoewel ze minder luchtruimte hebben dan wij.’

Sarinee zegt dat de zaak gerepareerd kan worden door een beter management, te beginnen met de luchtwegen. Veranderingen van de passageways kunnen ruimte scheppen voor meer vluchten.

Aerothai verwacht dat het aantal vluchten dit jaar met 6 à 7 procent toeneemt. Vorig jaar steeg het verkeer met 5 procent, 3 procent minder dan verwacht. De Iata schat het aantal passagiers in 2036 op 7,8 miljard personen, tweemaal zoveel als dit jaar.

– De nieuw benoemde president van de Confederation of Asean Journalists (CAJ). Thepchai Yong, roept verslaggevers in de regio op met collega’s elders in de wereld samen te werken om ’fake news’ te bestrijden. Tijdens een speech op een conferentie in Bangkok zei Thepchai dat inaccurate verslaggeving in de regio de laatste tijd is toegenomen.

Thepchai betoogde dat organisaties zoals de CAJ als katalysator dienen te fungeren om journalisten in Asean te helpen deze foutieve verslaggeving te voorkomen. Dit jaar belegt de CAJ een forum over nep nieuws en ze lanceert een campagne om journalisten te stimuleren informatie uit te wisselen voor accurater nieuws. Thepchai roept nieuwsconsumenten, media activisten en de bevolking op om ook een steentje bij te dragen.

– Een luchtmachtofficier, die door de Criminal Court is vrijgesproken van een drugsvergrijp, heeft om bescherming van het ministerie van Justitie gevraagd. Hij zegt dat iemand drugs in zijn wagen had gelegd, waardoor de politie 30 gram crystal methamphetamine vond toen hij werd aangehouden. Volgens zijn advocaat en familieleden heeft een invloedrijk figuur, met wie hij eerder had samen gewerkt, hem na een persoonlijk conflict erin geluisd. De officier werd dinsdag vrijgesproken na een verblijf van zeven maanden en zes dagen achter de tralies.

– De immigratiepolitie heeft gisteren drie Nigerianen aangehouden op verdenking van drugssmokkel en 2.750 ecstasy pillen in beslag genomen, alsmede cocaïne, marihuana, een auto, mobieltjes, paspoorten en een postbus die uit België was verstuurd. De arrestatie was te danken aan de eerdere arrestatie van zeven Thaise vrouwen in Japan, eveneens voor drugssmokkel. De Nigerianen hadden de drugs geleverd voor de smokkel naar Japan. De ecstasy kwam per post uit België.

– De National Security Council is gisteren akkoord gegaan met het plan om de tijdelijke grenspost Ban Huak in Phayao te promoveren tot permanente grenspost met Laos. Voorzitter Kongsak van de KvK van Phayao zegt dat functionarissen de opdracht hebben gekregen plannen op te stellen om de lokale autoriteiten voor te bereiden op de veranderingen. Die worden ter goedkeuring aan het kabinet voorgelegd.

Vorig jaar toen de autoriteiten en lokale bevolking gesprekken voerden met functionarissen van het district Khop in Laos is al aangedrongen op een permanente post, evenals in 2015.

– De VS nemen met 6.800 soldaten deel aan de komende Cobra Gold legeroefeningen, waaraan dertig landen deelnemen of dienst doen als waarnemer. De 37e Cobra Gold wordt van 13 tot 23 februari gehouden in Chon Buri, Rayong, Chanthaburi en Chachoengsao.

Op 17 februari wordt geoefend met een amfibie aanval op het Hat Yao strand in Sattahip en met de evacuatie van bevolking uit een conflict zone. Verder wordt onder andere geoefend met brandbestrijding, humanitaire hulp en rampenbestrijding.

– De NLA heeft de organieke wet op de benoeming van senatoren gisteren goed gekeurd. De Senaat wordt in haar geheel benoemd, de vorige Senaat bestond voor de helft uit gekozen senatoren. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Nieuws van de website in 1 regel

• Luchthaven Khon Kaen gesloten na brand in terminal, vluchten omgeleid via Udon Thani
• Beslag op vermogen ad 300 mln baht vennoten Victoria’s Secret
• Suvarnabhumi: Haan met diamanten enkelbandjes trekt de aandacht van reizigers
• Nida peiling: NCPO speelt geen open kaart
• Badmintonspeelster Ratchanok schuift op naar halve finale Indonesia Masters
• Politie Hat Yai ontfermt zich over twee weeskalveren
• Massief gouden Fifa World Cup trofee zaterdag in Phuket op 2018 Trophy Tour
• Yala: Leerlingen geschrokken van arrestatie bestuurder schoolbusje
Uit BP van vrijdag
• Verhoging minimumloon: Belastingaftrek moet werkgevers over de streep trekken
• Luchtmacht neemt twee Zuid-Koreaanse training jets T-50TH in gebruik

Reacties niet mogelijk