Thais nieuws woensdag 31 januari

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van begin januari zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand. Ouder nieuws onder het kopje Buitenland.

 

Prayut wil langer aan het roer staan

31 januari – Goedemorgen, beste vrienden, lieve vriendinnen op deze laatste dag van de januari-maand. Al in de stemming om het nieuws van de dag tot u te nemen? ’t Is weer veel polletiek met de verkiezingsdatum als hot item. Lange tijd voorspeld voor november, door een parlementsbesluit uitgesteld tot februari 2019 en nu vraagt premier Prayut de bevolking hem langer aan de macht te laten blijven ‘om door te gaan de fundering van het land’ te leggen. Maar hij zei gisteren niet voor hoe lang.

BP opent vandaag onder de kop Prayut wants more time at the helm  en om daar gelijk maar het openingsverhaal van pagina 3 aan vast te knopen: de eis van acht activisten die geprotesteerd hebben tegen het mogelijk uitstel van de verkiezingen met drie maanden, is in het verkeerde keelgat geschoten van het bewind. Ze moeten zich melden bij de autoriteiten en worden beschuldigd van sedition (opruiing) en dat is een zware beschuldiging.

De acht maakten deel uit van een groep van honderd die vorige week op de Rangsit campus van de Thammasat universiteit bijeen kwamen, waar ze aan een mars van 450 km naar Khon Kaen wilden beginnen, maar ze werden tegengehouden door de politie. Of het gelukt is elders te vertrekken, weet ik niet. Behalve tegen het uitstel protesteren ze ook tegen ‘inadequaat’ regeringsbeleid op tal van terreinen. De bestuursrechter, ingeschakeld door Thammasat, heeft de politie bevolen de mars te tolereren daar die vreedzaam is.

De krant schept enige verwarring want lokaliseert dit protest bij het Bangkok Art & Culture Centre (BAAC), maar daar kwam de politie niet in actie. De groep heeft aangekondigd er elke zaterdag te zullen protesteren tegen uitstel van de verkiezingen. Dus volgens mij haalt de krant twee acties door elkaar of ik ben abuis. Een derde bestond uit een  mars in het Lumpinipark, maar die wordt deze maal niet genoemd.

De politie gaat uitzoeken wie achter het protest bij het BACC zit en door wie de organisatoren financieel worden gesteund, mogelijk vanuit het buitenland. Het protest is in strijd met het samenscholingsverbod van de junta, dat bijeenkomsten van meer dan vijf personen verbiedt.

Terug naar premier Prayut. Na de kabinetsvergadering van dinsdag vertelde hij verslaggevers dat hij vasthoudt aan de roadmap to democracy. ‘Geef me meer tijd om een solide basis te leggen, maar de tijd die daarvoor nodig is, hangt af van de wet. Verlies de hoop niet. We proberen ons best te doen.’

Over het verwijt dat hij zijn belofte heeft verbroken om in november verkiezingen te houden, zei hij: ‘Ik heb alleen maar beloofd het leven van de mensen te verbeteren en ze gelukkiger te maken. Maar het is onmogelijk om in deze fase van het spel iedereen tevreden te stellen. In sommige opzichten kan ik direct mensen gelukkig maken, maar in andere opzichten moeten ze wachten. Het komt ook neer op het oplossen van problemen en toekomstige regeringen.’

‘Ik verzin geen excuses. Is het land nu gelukkiger en vreedzamer. Is de economie verbeterd? Zijn veel problemen opgelost? Alhoewel het niet veel is, heeft het geleid tot meer geluk voor meer mensen. Dat is mijn belofte. Ik heb als eerste gedaan, wat ik kon.’

Tot zover premier Prayut en mijn verslag, want al deze prietpraat is slecht voor mijn motivatie. Ik schrijf liever over een vette krimi, maar de laatste is al snel opgelost: de moord op de Italiaanse echtgenoot van een Thaise. Haar Franse lover heeft die bekend. Na de moord hielp ze het lijk te halveren, waarna ze het in brand staken. Een reconstructie heeft al plaatsgevonden. (Voorgaande berichten over de verkiezingen op de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Het overige nieuws van vandaag

31 januari – Heeft u zich door mijn openingsverhaal geworsteld? Zet u dan schrap voor het overige nieuws van vandaag. De krant bevat dertien nieuwsberichten en -verhalen op drie nieuwspagina’s, exclusief het financieel-ecomisch nieuws in het Business-katern. Daarvan noem ik de verhoging van het minimumdagloon.

Het kabinet heeft dinsdag het groene licht gegeven voor een verhoging van 5 tot 22 baht. De afgelopen drie jaar is het minimumloon niet verhoogd. De werkgevers zijn deze maal gepaaid met de toezegging van een belastingverlaging van 1 jaar. In bijgaand kader een overzicht van de verhogingen per provincie.

Pagina 2
Het is een bekende politieke oplossing als er een probleem is, niet alleen in Thailand, maar ook in Nederland: uitstel. Premier Prayut zei gisteren dat de bouw van een kolencentrale in Thepha (Songkhla) uitgesteld kan worden. ‘Het project wordt bezoedeld door conflicten wat de gemeenschap in tweeën heeft verdeeld. Zolang er diepe meningsverschillen over het project zijn, kan de regering niet doorgaan met het plan.’

Prayut zei dat het ‘for a while’ in de koelkast kan blijven totdat het ministerie van Energie de zorgen van de bewoners heeft weggenomen. Het ministerie gaat intussen onderzoek doen naar alternatieve locaties, die niet op tegenstand stuiten. Naar verwachting komt die studie in maart klaar.

Maandag vertrokken veertien dorpelingen uit Thepha naar Bangkok om een petitie tegen de bouw aan te bieden. Ze zijn van plan bij het Government House te blijven totdat het project van de baan is. Op 27 februari gaan bewoners van Krabi naar Bangkok om te protesteren tegen de bouw van een centrale op de kust vlakbij een dorp waar de bewoners leven van de visserij.

De bouw van beide centrales wordt sterk gepromoot door het landelijk elektriticiteitsbedrijf Egat. Over serieus onderzoek naar alternatieve energiebronnen, zoals zonne-energie, heb ik nooit iets gelezen. Volgens de voorstanders is de milieuschade miniem omdat ‘schone’ kolen worden gebruikt, wat door de milieubeweging een fabeltje wordt genoemd. Schone kolen bestaan niet en in het geval van Krabi levert de aanvoer over water en overslag schade op voor het ecosysteem. (Zie verder de pagina Kolencentrales)

Pagina 3
De opening van pagina 3 noemde ik al: de juridische actie tegen acht activisten die betrokken zijn bij The Walk, zoals de mars naar Khon Kaen heet. De NCPO (junta) zegt dat de mars in strijd is met het samenscholingsverbod van de junta. Ze verdedigt het verbod als maatregel om het risico van conflicten, sociale scheidslijnen, politieke onrust en geweld zo klein mogelijk te maken.

De acht mannen dienen zich bij de autoriteiten te melden en als ze niet komen opdraven, vraagt de politie arrestatiebevelen tegen hen aan. Het People Go Network, dat de mars heeft georganiseerd, zegt dat ze zich vandaag melden op het politiebureau van Klong Luang (Bangkok).

Het netwerk hoopt dat de mars mensen aanmoedigt hun mening te delen over vier kwesties: voedselveiligheid, bescherming van natuurlijke hulpbronnen, gemeenschapsrechten en vrijheid, die gerandeerd wordt door de grondwet. ‘De regering dient de kans aan te grijpen het verbod [op samenscholing] te herzien en te erkennen dat het de rechten van mensen en hun vrijheid beperkt.’

Premier Prayut zei gisteren dat de regering zich houdt aan de uitspraak van de bestuursrechter, maar degenen die meedoen aan de mars, dienen vanaf nu zorgvuldig te werk te gaan. De rechter heeft geen bezwaar tegen de mars omdat die vreedzaam is. Hij heeft de politie opgedragen de wandelaars niet tegen te houden en hen te beschermen.

Prayut zei: ‘Ze [de wandelaars] moeten rekening houden met degenen die zich tegen de mars verzetten en door hun verschillende motivaties heen kijken.’ Gisteren arriveerden dertien wandelaars in Nakhon Ratchasima.

Kort nieuws woensdag 31 januari

– De voormalige voorzitter van de Fisheries Association in Trang en vijf anderen hebben hun beroep verloren tegen hun veroordeling wegens mensenhandel, maar het Hof van Beroep heeft wel hun straf verminderd van 14 naar 10 jaar.

De zes mannen werden in maart vorig jaar door de Criminal Court veroordeeld en bevolen de slachtoffers met 2 miljoen baht schadeloos te stellen. Van de elf die toen terechtstonden, werden vier vrijgesproken. Eén kreeg een extra jaar wegens bezit van een illegaal vuurwapen, een ander een boete van 500.000 baht.

De slachtoffers, vijftien vissers, waren in Myanmar gered nadat ze een NGO om hulp hadden gevraagd. Ze zeiden dat ze gevangen waren gehouden, mishandeld en geen volledig loon hadden ontvangen.

– Vandaag is de deadline voor Thailand om zijn rapport over de maatregelen die het heeft genomen om een eind te maken aan de mensenhandel, in te leveren bij het Amerikaanse State Department . Het land hoopt een plaatsje op te schuiven in het jaarlijkse Trafficking in Persons rapport.

In juni vorig jaar handhaafde de VS Thailand’s plaats op de Tier 2 Watchlist van landen die niet voldoende doen. In 2014 zakte Thailand naar de Tier 3 lijst, de laagste ranking, om twee jaar later naar de Tier 2 lijst te promoveren.

– De gemeente Bangkok (BMA) vraagt nabestaanden geen ‘onnodige voorwerpen’, zoals goud en zilver, dikke dekens of persoonlijke eigendommen van de overledene, in lijkkisten te plaatsen daar die bijdragen aan de smog in de hoofdstad. Ook dienen plastic versieringen op de kist verwijderd te worden alvorens die de oven in gaat.

Vorige week werd Bangkok getroffen door een smog die de veiligheidslimiet overschreed. Een van de bronnen zijn de hoofdstedelijke crematoria. Gisteren bezochten 500 personen, betrokken bij crematies, een seminar over milieuvriendelijke procedures die ze zouden moeten volgen.

Gouverneur Aswin zegt dat de BMA zeventien maatregelen heeft genomen in de strijd tegen smog, waaronder controles van auto-uitlaten en vrachtwagens die bouwmaterialen vervoeren. Om bouwplaatsen dienen hoge schuttingen te staan en de wielen van vrachtwagens waarmee bouwmaterialen zijn aangevoerd, dienen schoon gespoten te worden. Het buitenshuis verbranden van afval is strikt verboden. Voorts worden bomen geplant op plaatsen met veel luchtverontreiniging.

– De eigenaar van Victoria’s Secret Massage en zijn echtgenote zijn nog steeds voortvluchtig. De politie vermoedt dat ze illegaal de grens zijn overgestoken. Maar hun afwezigheid heeft geen gevolgen voor het politieonderzoek.

RTP adjunct-hoofcommissaris Srivara zei dit gisteren na een vergadering van de DSI op het RTP hoofdbureau. De eigenaar en aandeelhouders van de massagesalon (lees: bordeel] worden verdacht van mensensmokkel en omkoping van politiepersoneel en functionarissen. Over het gebruik van grondwater door de salon plus vier andere zei hij dat twee daarvoor geen vergunning hebben: Victoria’s Secret Massage en Copa Cabana in Din Daeng. Het onderzoek naar de drie andere is nog niet afgerond. Verder gaat onderzoek worden gedaan naar vier andere salons en hun belastingbetaling.

– De Chulalongkorn Universiteit en het King Mongkut’s Institute of Technology University Ladkrabang hebben een Memorandum of Understanding afgesloten over de introductie van een dubbele bachelor’s graad in kunstmatige intelligentie en robottechniek. De faculteiten techniek van beide gaan hulpmiddelen en personeel delen. De opleiding, die met projecten werkt, duurt vier jaar. In augustus begint de inschrijving van veertig studenten. Thans telt het land tweeduizend technici op beide gebieden. Naar verwachting stijgt de vraag jaarlijks met 10.000 personen.

– Nog meer hoger onderwijs. De regering wil een plan versnellen voor hulp aan universiteiten om meer afgestudeerden af te leveren in de sectoren die het meest behoefte hebben aan hoog getraind personeel. Met ingang van het volgend semester wordt  afgestudeerde studenten aan universiteiten en beroepsopleidingen de mogelijkheid geboden een aanvullend programma van 2 jaar te volgen om hen beter voor te bereiden op de eisen van de veranderende binnenlandse en buitenlandse arbeidsmarkten. Het gaat om cursussen op het gebied van spoorwegen, luchtvaart, megatronica, toerisme en logistiek. Ze bieden een combinatie van academisch werk, praktische training en bevordering van kritisch denken. (Zie verder de pagina Onderwijs 2)

– Premier Prayut heeft de ministeries van Volksgezondheid, Handel en Landbouw opdracht gegeven andere landbouwchemicaliën te zoeken ter vervanging van paraquat, een gevaarlijk pesticide dat wordt gebruikt bij onkruidbestrijding. Omdat een alternatief nog niet beschikbaar is, dienen ze de boeren die de pesticide gebruiken, bewust te maken van de gevaren. De premier maakt zich zorgen over de boeren en consumenten.

Enkele organisaties, waaronder BioThai, dringen aan op een volledig verbod. In 53 landen is de pesticide al verboden, maar in Thailand mag het nog steeds verkocht worden. Het ministerie van Volksgezondheid steunt een verbod, de industrie ligt dwars.

– Het Anti-Money Laundering Office (Amlo) bereidt een wet voor op cryptovaluta’s, nu gebleken is dat callcentra en andere fraudeurs hun illegaal verkregen inkomsten in bitcoin en andere digitale valuta, zoals ethereum en ripple, wegmoffelen. Dat bemoeilijkt de opsporing en terugbetaling aan slachtoffers. De nieuwe wet vereist van de platformen in valutahandel dat ze hun transacties aan Amlo melden, vooral wanneer verdachte transacties worden ontdekt.

– Het meisje van 14 jaar met wie een schoolhoofd in Nakhon Ratchasima seks had, wordt overgeplaatst naar een andere school in een ander district. Het meisje wil niet langer op haar huidige school blijven. Ze voelt zich er ongemakkelijk over wat gebeurd is met het schoolhoofd.

Thans verblijft ze in het provinciaal Shelter for Cildren and Families. Ook twee andere meisjes uit dezelfde klas verblijven daar. [Eerder was alleen sprake van een 13-jarige] Het schoolhoofd zou zich vandaag bij de politie melden. Verder wordt een disciplinair onderzoek naar de man gedaan.

– Dertig voormalige parlementsleden en ministers gaan een nieuwe politieke partij oprichten. De partij wordt op 1 maart geregistreerd, vertelde voormalig minister Samphan van het Prime Minister’s Office gisteren op een persconferentie. Vanaf die datum mogen nieuwe partijen worden ingeschreven.

De besprekingen over de nieuwe partij zijn eind vorig jaar begonnen. De initiatiefnemers zeggen geen marionet van Pheu Thai te worden. Ze hebben genoeg van politieke partijen die ‘eigenaren hebben’. Samphan wilde niet zeggen wie ze gaan steunen om premier te worden. Een outsider premier kan ook, want de wet biedt die mogelijkheid. De partij heeft drie kandidaten die integer zijn, op het oog.

– De voormalige directeur van het Nida peilingenbureau waarschuwt politici zijn vertrek niet te misbruiken voor hun politiek gewin. Arnond nam ontslag omdat de rector van Nida de publicatie van een opiniepeiling over Prawit’s horlogeverzameling heeft tegengehouden. Hij zegt alleen vertrokken te zijn om zijn academische status te onderstrepen. (Zie verder de pagina Corruptie 5)

Nieuws van de website in 1 regel

• Lumpini: Politieagent ontslagen wegens afpersing Canadees
• Khon Kaen: Zeven verdachten van telefonische oplichting gearresteerd
• Politiebureau Phop Phra (Tak) ogenschijnlijk onbemand
• Verbinding Mae Sot met East-West Economic Corridor (5,8 km) bijna klaar
• Pro-verkiezingen demonstranten vervolgd voor opruiing
• Groen licht kabinet voor verhoging minimumloon met 8 tot 22 baht
• Franse lover bekent moord op echtgenoot vriendin (62)

Reacties niet mogelijk