Thais nieuws vrijdag 26 januari

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van begin januari zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand. Ouder nieuws onder het kopje Buitenland.

 

Bangkok zet zich schrap voor nog meer smog

26 januari – Regen, koude en smog liggen deze maand in het verschiet voor de bewoners  van Bangkok. Het Department of Pollution Control (DPC) voorspelt smog tegen het eind van de maand, het Thai Meteorological Department (TMD) waarschuwt voor unseasonal zware regenbuien, die tot zondag duren. Niet alleen in Bangkok, maar ook in het Noorden, Noordoosten en Central Plains. Naar verwachting zakt het kwik met 6 tot 8 graden, dus dat wordt weer rillen.

Van de regen smelt je niet, zou mijn moeder zeggen, maar smog is een ander verhaal. Het fijnstof PM 2,5 dringt de longen binnen en veroorzaakt keelirritatie en ademhalingsmoeilijkheden. Het DPC adviseert de hoofdstadbewoners mondkapjes te dragen en inspanning buitenshuis te vermijden.

Na een week waarin het niveau aan PM 2,5 boven de veiligheidslimiet uitkwam [‘met dank’ aan de uitlaatgassen van het hoofdstedelijk verkeer], verbeterde de situatie iets op woensdag dankzij de regen. Maar eind deze maand, wanneer de temperatuur zakt, komt de smog terug. Directeur Thaloengsak van het DPC Bureau Air Quality and Noise Management denkt dat de problemen tot eind februari aanhouden.

Tara Buakamsri, directeur Thailand bij Greenpeace Southeast Asia, constateert een groot manco in de evaluatie van de luchtkwaliteit, die voor internationale vergelijkingen van belang is. PM 2,5 is nog niet opgenomen in de periodieke evaluatie van het DPC. De afdeling gebruikt doorgaans het PM 10 niveau voor de evaluatie en waarschuwingen aan de bevolking. ‘Door de PM 2,5 factor niet op te nemen, blijft de afdeling in gebreke de bevolking belangrijke informatie te verstrekken.’

NLA akkoord met voorstel commissie; verkiezingen naar februari

26 januari – En nu wilt u natuurlijk weten of bovenstaand verhaal opening krant is vandaag. Nee, dus. Niet omdat politiek mijn minst populaire schrijfonderwerp is, maar omdat het openingsverhaal voornamelijk bestaat uit voor de hand liggende commentaren, oud nieuws en informatie over de procedure, ben ik er niet mee geopend.

Zoals BP adjunct-hoofdredacteur Soonruth al had voorspeld (zie het bericht van gisteren: Uitstel of geen uitstel verkiezingen: vandaag weten we ‘t) is de NLA (National Legislative Assembly, door de junta benoemd parlement) akkoord gegaan met het voorstel van een parlementscommissie de inwerkingtreding van de organieke wet op de verkiezing van parlementsleden met 90 dagen uit te stellen, waardoor de verkiezingen naar februari opschuiven.

Ik ben benieuwd hoe premier Prayut dit gaat verdedigen richting internationale gemeenschap en met name de EU, die in december besloot de relatie met Thailand geleidelijk te herstellen. Prayut heeft enkele malen beloofd dat Thailand in november naar de stembus zou gaan en Bangkok Post anticipeert erop door al te beginnen met aftellen. Vandaag staat de Poll Countdown op 304 dagen.

Het parlement gaf gisteren met 196 tegen 12 stemmen en 14 onthoudingen het groene licht voor het uitstel. Het besteedde de gehele dag aan de behandeling van de organieke wet.

Inmiddels is een nieuw gerucht opgedoken dat de verkiezingen zelfs met één of twee jaar worden uitgesteld, maar dat zou alleen mogelijk zijn als de grondwet wordt herschreven om te voorzien in zo’n lang uitstel. Vice-premier Wissanu ontkent het gerucht, alhoewel hij zei de precieze verkiezingsdatum niet te kunnen garanderen.

De controversiële organieke wet gaat nu besproken worden door een gezamenlijke commissie van de Kiesraad, de grondwetcommissie (CDC) en het parlement. In maart wordt de wet ter ondertekening aan de koning voorgelegd. Nadat de wet in juni van kracht is geworden, zal de NCPO politieke partijen, de Kiesraad en andere diensten uitnodigen voor een discussie over de verkiezingsdatum.

Voorzitter Witthaya van de NLA-commissie die verantwoordelijk is voor het uitstel, verdedigt het besluit. Het geeft de bevolking en partijen meer tijd om de wet te bestuderen, zodat die niet overtreden wordt. Bovendien stelt het de 1,5 miljoen functionarissen die betrokken zijn bij de verkiezingen, in staat zich vertrouwd te maken met de nieuwe verkiezingsregels.

Parlementslid Taweesak, lid van de commissie, meent dat 90 dagen niet voldoende is en pleit voor uitstel met 120 dagen. Parlementslid Phongchai maakt het nog bonter en noemt 5 jaar, zodat het consistent is met het 20-jaren strategieplan van de regering.

Het artikel bevat geen commentaren van politieke partijen, maar die hebben al eerder het nodige gezegd over uitstel. Critici zien er een complot in om de junta langer aan de macht te houden. (Zie voor voorgaande berichten de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Weekendmarkt Chatuchak schaft contant geld af

26 januari – De Spoorwegen, grondeigenaar en beheerder van de Chatuchak weekendmarkt, gaat betaling met contant geld op de markt afschaffen. Klanten gaan afrekenen met een kaart [?] of via een QR code. De operatie start in juni. Later dit jaar wordt parkeren geautomatiseerd. Dat alles gebeurt in het kader van Thailand 4.0, een economisch beleid gericht op technologie en innovatie. Voor alle veranderingen is een bedrag van 100 miljoen baht uitgetrokken.

De upgrades zijn een toevoeging aan de huidige Chatuchak Guide applicatie met informatie over de lokatie van winkeltjes, die per categorie zijn gegroepeerd, alsmede over hun rating. Toeristen kunnen daardoor gemakkelijker hun weg vinden op de markt, zegt directeur Siripong van de afdeling land development. Verder zei hij te verwachten dat sommige verkopers in de toekomst hun goederen naar het buitenland gaan exporteren.

De bouw van air-conditioned toiletten is in voorbereiding. De SRT onderhandelt met bedrijven over de constructie. Een toiletbezoek gaat 10 baht kosten. Thans heeft de markt acht toiletgroepen. Gebruik kost 2 baht. Nadat ze opgeknapt zijn, gaat de prijs omhoog naar 5 baht. In maart begint de aanbestedingsprocedure.

Siripong leverde gisteren ook commentaar op een actie van verkopers, die willen dat de gemeente Bangkok weer het beheer over de markt krijgt (zie Kort nieuws van woensdag). Ze klagen over de huren die verhoogd zijn toen het beheer van gemeente naar SRT ging, maar Siripong vindt ze ‘redelijk’.

Kort nieuws vrijdag 26 januari

– Voormalig Bangkok Post stafverslaggever Paritta Wangkit heeft gisteren de eerste prijs in ontvangst genomen in de categorie print media van Amnesty International Thailand’s Media Awards. Hij sleepte de prijs in de wacht met zijn artikel Too Little, too late for Lahu traumatised by youth’s killing. Paritta werkt nog als freelancer voor de krant.

Bij de prijsuitreiking demonstreerden de winnaars in vier categorieën tegen de arrestatie van twee journalisten in Myanmar die beschuldigd worden van overtreding van de Official Secrets Act.

– Een groep Pheu Thai-leden scherpt de messen om een onderzoek naar 40 voormalige parlementsleden te laten stoppen. De PT-ers stemden in 2013 voor een amnestie wetsvoorstel, waarvan critici zeiden dat het tot doel had Thaksin te vrijwaren van rechtsvervolging. Het voorstel voorzag in amnestie voor iedereen die sinds 2006 betrokken was bij corruptie. Het leidde destijds tot massale straatprotesten, waaraan met de coup van mei 2014 een eind kwam.

De groep, geleid door Worachai Hema die de amnestiewet voorstelde, eist in een petitie aan de NACC om haar onderzoek te staken. Ze meent dat de NACC niet bevoegd is de zaak te onderzoeken, want ze mengt zich in zaken van de wetgevende macht. De veertig parlementariërs zijn gerechtigd wetsvoorstellen te behandelen en zijn dus immuun voor juridische actie.

Noot van uw redactie. De amnestie zou niet gelden voor corruptiezaken, zoals het bericht zegt, maar voor personen die betrokken waren bij of veroordeeld zijn voor politieke protesten. Zie verder de pagina Amnestie voor Thaksin.

– Thailand neemt de rol op zich van intermediair tussen India en Asean, heeft premier Prayut zijn Indiase counterpart Narendra Modi gisteren toegezegd tijdens een bezoek aan New Delhi. De premier vertelde hem ook de ‘constructieve samenwerking’ van alle landen in de Indo-Pacific regio te steunen. Ze gaan op alle gebieden samenwerken via het Regional Comprehensive Economic Partnership. Het RCEP is de Aziatische tegenhanger van het Trans-Pacific Partnership, sterk gepromoot door Obama, waaruit Trump zich heeft teruggetrokken.

De twee leiders zijn verder overeen gekomen de bilaterale en multilaterale samenwerking in Asean en de Indo-Pacific regio op zowel land- als zeeroutes te versterken. Nou ja, veel mooie voornemens dus, maar weinig concrete actie. Prayut was in India voor de Asean-India Commerative Summit.

– Het schoolhoofd dat was beschuldigd van seks met een 14-jarige leerlinge, is in hot water, zoals de Engelse uitdrukking luidt. Een onderzoekscommissie heeft zijn schuld vastgesteld. Het Nakhon Ratchasima Provincial Education Office gaat nu een commissie vormen met de gouverneur als voorzitter die beslist over disciplinaire actie. De directeur, die is overgeplaatst, riskeert ontslag.

De zaak is aanhangig gemaakt door de moeder van een ex-vriend van het meisje. Ze heeft ook aangifte wegens seksueel misbruik gedaan bij de politie van Bua Yai. De politie heeft hem opgeroepen voor verhoor. De ouders van het meisje hebben geen aangifte gedaan.

Nadat het schandaal bekend werd, verliet de echtgenote van het schoolhoofd haar man. Volgens de moeder van het meisje is ze met de directeur getrouwd. De directeur ging eerder op een andere school in de fout. Hij voorkwam serieuze actie door de ouders 200.000 baht te betalen. Zijn salaris werd toen twee maanden met 5 procent gekort.

– De politie heeft vier leden van een bende aangehouden die bijna 20 jaar slachtoffers voor 100 miljoen baht hebben opgelicht met een loterij. Drie broers waren de leidende figuren. De arrestaties waren te danken aan een inval van de CSD en Amlo op tien locaties in Nonthaburi, Samut Prakan en Bangkok eerder deze maand. Daarbij zijn gouden halskettingen, Boeddha amuletten gevat in goud, gouden ringen en horloges in beslag genomen. De politie heeft vijf maanden aan de zaak gewerkt.

Aan de oplichting namen twintig personen in het hele land deel (geen details). Potentiële slachtoffers waren vooral ouderen met een slecht gezichtsvermogen zodat ze niet opmerkten dat er geknoeid was op de nep lootjes. De loten werden verkocht voor bedragen variërend van 100.000 tot 2 miljoen baht.

– Het nationale hervormingsplan (niet te verwarren met het 20-jaren strategieplan van de regering) is in maart klaar, zegt vice-premier Wissanu. Dat zei hij gisteren op een forum over hervormingen, bijgewoond door topambtenaren van het ministerie van Werkgelegenheid. Aan het plan is door dertien commissies gewerkt.

Het plan wordt bekend gemaakt op de website van de NESDB. Tot 25 februari kunnen suggesties worden gedaan voor veranderingen. Het plan is juridisch bindend omdat het gebaseerd is op de grondwet. Overheidsdiensten zijn verplicht het te volgen. Als ze dat nalaten worden ze op de vingers getikt en lopen het risico gekort te worden op hun budget. Wissanu zegt dat het als richtlijn voor het land dient om voorwaarts te gaan. Het heeft ook als doel Thailand 4.0 te steunen.

Nieuws van de website in 1 regel

• Student zwaar gewond bij val van 2e verdieping, nadat vriendin hem had verlaten
• Illegaal gekapt payung twv 30 mln onderschept, Chinese handelaar aangehouden
• Totale maansverduistering op 31 januari
• Ratchanok naar kwartfinale Indonesia Masters
• Weersverwachting donderdag tot zondag: Zware regenbuien en kou

Reacties niet mogelijk