Thais nieuws maandag 22 januari

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van begin januari zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand. Ouder nieuws onder het kopje Buitenland.

 

Column: ‘Hua Hin ziet eruit als Miami’

22 januari – Andrew Biggs, de Australiër die een academische graad in de Thaise taal heeft behaald, had zijn zus uit Florida en haar twee kinderen in de puberleeftijd uitgenodigd om de nieuwjaarsvakantie in Hua Hin door te brengen. Maar Hua Hin viel zwaar tegen. ‘Deze plaats ziet eruit als Miami’, zei zijn zus. De 14-jarige neef: ‘Lijkt nauwelijks op een badplaats.’

Inderdaad: Hua Hin heeft de semi-landelijke sfeer van weleer opgegeven voor kolossale condo-projecten, 5-sterren hotels en dure winkelcentra. Het is een stad aan het strand waar je het strand niet kunt zien, want de hoofdweg loopt niet parallel aan het strand. Biggs schrijft: ‘Ik heb geen idee waar een familie zijn auto moet parkeren en de emmertjes en schepjes uit de auto kan halen.’

Meestal vind ik de wekelijkse rubriek van Biggs in het zondagmagazine Brunch van BP te lang – een vaste omvang bevordert geleuter – maar deze is wel aardig als je de passages over de (lege) Supercar zones in parkeergarages en de horloges van Prawit overslaat. Biggs mocht er zijn Teana uit 2008 niet parkeren. (Bron: Brunch, Bangkok Post, 21 januari)

Thailand Internet Crimes Against Children

Regering wil strijd tegen mensenhandel opvoeren

22 januari – Bangkok Post telt vandaag drie achtergrondverhalen, een interview met vice-partijleider Nipit (Democraten), Crime Track, een rubriek waarin misdaadzaken worden behandeld, en slechts vijf nieuwsberichten c.q. -verhalen. Van de onderwerpen op de website komt geen enkel item in de krant voor.

De gehele voorpagina is gewijd aan de situatie op het gebied van mensenhandel. Eind deze maand levert Thailand zijn rapport in bij het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken ten behoeve van het nieuwe Trafficking in Persons rapport, waarin Thailand momenteel op de Tier 2,5 Watchlist staat. Het ziet er niet goed uit voor Thailand, want de VS beschouwen de handel in vrouwen en kinderen voor seksuele exploitatie als eerste prioriteit. Directeur Sompong van het Labour Rights Promotion Network verwacht dan ook niet dat Thailand’s positie dit jaar verbetert.

De regering is daarentegen optimistisch. Ze hoopt te promoveren naar de Tier 2 Watchlist van landen die significante pogingen ondernemen de mensenhandel uit te bannen. In het Special Report op de voorpagina schrijft BP dat de regering de strijd tegen mensenhandel wil opvoeren. De recente inval in Victoria’s Secret Massage, waar tachtig meest buitenlandse vrouwen horizontale diensten verrichtten, sommigen minderjarig, komt dan ook op een uiterst ongelukkig tijdstip. De massagesalon werd gedoogd dankzij steekpenningen die in de zakken van politieagenten en functionarissen verdwenen. Sompong: ‘Als dit in het centrum van Bangkok kan gebeuren, kan het overal in het land gebeuren.’

Visserij
Het artikel vervolgt met de situatie in de visserij en de visverwerkende industrie, waarover Sompong postiever is. Alle vissersboten zijn geregistreerd, sommigen hebben een Vessel Monitoring System, er zijn Port in – Port Out centra (PIPO) gevormd, nieuwe regels voor het huren van migranten opgesteld en strengere straffen uitgedeeld voor de illegale tewerkstelling van minderjarigen.

In Samut Sakhon zijn honderden schuren, waarin migranten onder slechte omstandigheden garnalen pelden, gesloten. De eigenaren zijn bang voor de hoge boetes. Het aantal slachtoffers van dwangarbeid is afgenomen.

Niettemin vindt Sompong dat de regering faalt adequate humanitaire hulp aan migranten te verlenen, zoals het zoeken van nieuwe banen voor degenen die misbruikt zijn, en hen baantraining te geven. De nadruk ligt te veel op controle van documenten, zegt hij.

Bescherming, preventie en vervolging
Permanent secretaris Puttipat van het ministerie van Sociale Zaken wijst erop dat de VS in de strijd tegen mensenhandel de nadruk leggen op bescherming, preventie en vervolging. Thailand telt acht opvangcentra voor de bescherming van slachtoffers: vier voor mannen en vier voor vrouwen. In 2017 zochten 360 slachtoffers bescherming: 132 Thais en 228 buitenlanders. Hij zegt dat ze training krijgen en hulp bij het vinden van een baan. Het ministerie voert een campagne om de bevolking bewust te maken van de situatie en heeft een hotline, voor tips en verzoeken om hulp.

Minister Adul (Werkgelegenheid) zegt dat het aantal inspecteurs dat de leefomstandigheden van migranten controleert, is uitgebreid van 1.245 in 2016 naar 1.506 vorig jaar. Het aantal coördinatoren in de PIPO-centra die de taal van buurlanden spreken, is verdubbeld van 30 in 2016 naar 60 vorig jaar.

Thans werkt het ministerie aan een wetsvoorstel voor de preventie en onderdrukking van dwangarbeid. De wet voldoet aan de Forced Labour Convention van de ILO, die Thailand gaat ratificeren. Meer wetten zitten in de pijplijn en er zijn plannen om andere ILO conventies te ratificeren zoals de Work in Fishing Convention en de Right to Organise and Collective Bargaining Convention.

Ik laat het hierbij en noem van de overige maatregelen alleen de verificatie van gastarbeiders (Zie de pagina Migranten 2). Twee miljoen ongedocumenteerde migranten uit Laos, Myanmar en Cambodja moeten nog het verificatieproces doorlopen om een werkvergunning te krijgen.

Ten slotte nog iets over het TIP-rapport van vorig jaar. Daarin werd als belangrijkste probleem het gebrek aan vervolgingen van regeringsfunctionarissen genoemd. In enkele grote zaken zijn strenge straffen uitgedeeld, zegt RTP-adviseur Tamasak Wicharaya, tevens hoofd van de groep Thailand Internet Crime Against Children. 16 personen zijn gevangen gezet na onderzoek door de PACC, 800 miljoen baht aan vermogen is bevroren en 150 miljoen baht is in beslag genomen.

Sompong: ‘Als we op de Tier-2 lijst blijven, is dat voor het derde achtereenvolgende jaar. Dus moeten we harder en sneller werken  omdat landen die vier jaar op de lijst staan, worden gedegradeerd naar Tier 3.’

Op de foto leden van de Thailand Internet Crime Against Children  groep. Ze verrichten gemiddeld twee arrestaties per dag.

Mensenhandel

 Kort nieuws maandag 22 januari

– Op pagina 2 nog meer over mensenhandel onder de kop Police boast of trafficking achievements. Het bericht bevat een waslijst van cijfers over vervolgingen (vorig jaar 793) en veroordelingen (640), en namen van veroordeelden zoals voormalig legeradviseur Manas en voormalig hoofd van de 42nd Military Circle in Songkhla. Hij kreeg een gevangenisstraf van 27 jaar, de burgemeester van Padang Besar 78 jaar, eveneens wegens (betrokkenheid bij) de smokkel van Rohingya vluchtelingen. Als ik me goed herinner kwam die zaak aan het licht nadat massagraven aan de grens waren ontdekt. De andere gegevens laat ik maar lopen. U mag het zelf lezen.

– De politie van Satuk (Buri Ram) gaat de president en zeven functionarissen van de Cremation Aid Association van de Satuk Agricultural Cooperative oproepen voor verhoor. Ze worden verdacht van de verduistering van 10 miljoen baht, waardoor 150 leden zijn gedupeerd.

De leden stortten jaarlijks 3.500 tot 4.000 baht in de verenigingskas. De nabestaanden zouden na hun dood 120.000 tot 150.000 baht ontvangen. Maar talloze malen weigerde de vereniging het geld uit te keren. Soms werd slechts 10.000 tot 20.000 baht uitgekeerd.

Aan de zaak is door de politie geruime tijd gewerkt, waarbij twintig getuigen zijn gehoord. Wanneer de verdachten driemaal niet komen opdagen, vraagt de politie voor hen arrestatiebevelen aan.

– Voormalig regeringspartij Pheu Thai zegt dat de regering de crises waarmee ze kampt, geheel aan haarzelf heeft te wijten, en ze dreigen tot haar val te leiden.

PT secretaris-generaal Phumtham noemde gisteren het voortdurend verschuiven van de verkiezingsdatum, verschillende schandalen zoals het Rajabhakti parkproject, de aankoop van een luchtschip dat nauwelijks dienst heeft gedaan en recent de horlogeaffaire waarin vice-premier Prawit is verwikkeld.

Een andere crisis betreft het inschakelen van juridische experts om de rechtsstaat te vervormen zodat het regime zijn politieke ambities kan realiseren en aan de macht kan blijven. Nog eentje: Projecten die plaats vinden onder de paraplu van het Pracharath partnerschap (samenwerking van overheid, bevolking en particuliere sector) komen alleen grote bedrijven ten goede die banden hebben met de machthebbers.

– Follow-up op de berichten over het besluit van de parlementscommissie, die de organieke wet op de verkiezingen onder de loep neemt. NLA-woordvoerder Taweesak verdedigt het besluit de wet pas 90 dagen na publicatie in de Royal Gazette van kracht te laten worden, wat kan resulteren in uitstel van de verkiezingen van november tot februari 2019.

Taweesak ontkent dat het besluit een complot is van de regering om langer aan de macht te blijven. Zelfs wanneer de wet eerder van kracht zou worden, zet dit geen zoden aan de dijk want door het verbod op politieke activiteiten zijn politieke partijen aan handen en voeten gebonden. Uitstel geeft hen meer tijd voorbereidingen voor de verkiezingen te treffen. (Meer op de pagina Verkiezingsnieuws 2)

– Bangkok veranderen in een ‘loopbare stad’, waarin mensen lopend, fietsend of met het openbaar vervoer reizen, leidt tot vergroting van het welzijn van de stedelijke bevolking. Dit betoogde Pornsan Vichienpradit, adjunct-directeur van het Urban and Design and Development Centre, tijdens de recente paneldiscussie Liveable City, Thailand 4.0 of 0.4?, georganiseerd door Greenpeace.

Pornsap vertelde dat het Good Walk project van zijn organisatie tot doel heeft de bevolking te informeren over de voordelen van lopen en haar te stimuleren minder gebruik van de auto te maken. ‘Fietsen en lopen dragen bij aan onze gezondheid. Ze kunnen het risico van obesitas (overgewicht) met 10 procent reduceren en helpen de luchtvervuiling te verminderen.’

Good Walk doet onderzoek naar de loopbaarheid van gebieden in Bangkok. Ze beoordeelt verschillende factoren zoals veiligheid, gemak en de beschikbaarheid van activiteiten. De autoriteiten kunnen van die gegevens gebruik maken bij het opstellen van full-scale ontwikkelingsplannen.

De lijst van Good Walk districten wordt aangevoerd door Ban Rak met een score van 59 uit 100, gevolgd door Pathumwan. Bij de 963 beoordeelde wegen staat Ratchawong op plaats 1 met een score van 33.

Pornsan stelt Kopenhagen en Warschau ten voorbeeld. Als enkele plaatsen in Bangkok naar die steden gemodelleerd worden, zou dat meer economische mogelijkheden bieden en de lokale economie stimuleren.

Nieuws van de website in 1 regel

• Prem wegens ziekte afwezig op Dag van de Strijdkrachten
• Thailand en Myanmar vormen gezamenlijke grenspatrouille
• Minimumloon en Prawit’s horloges aan kop in peiling
• Surin: Bus gekanteld, 6 gewonden van wie 2 ernstig
• Songkhla: Dierenartsen proberen tijger met tumor van 2 kilo te redden
• Nakhon Ratchasima: Lichaam douanebeambte gevonden in kanaal
• Duopassagier valt van motorfiets en wordt overreden
• Zes Taiwanezen gearresteerd voor oplichting via callcentrum
• Dhammakaya helpt bij ceremonie met 20.000 monniken in Myanmar
• Lofzang soldaat op Naresuan the Great wekt bewondering
• Badminton ster Ratchanok wint Malaysia Masters
• Drie bagagebehandelaars luchthaven Phuket aangehouden

Reacties niet mogelijk