Thais nieuws dinsdag 30 januari

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van begin januari zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand. Ouder nieuws onder het kopje Buitenland.

 

‘Nida-peiling kwam ongelegen en was onbillijk’, zegt rector Pradit

30 januari – Eigenlijk is het helemaal niet interessant welke verklaring rector Pradit van het National Institute of Development Administration (Nida) geeft voor zijn besluit om de peiling over de horlogeverzameling van vice-premier Prawit niet openbaar te maken. Ik vat zijn verweer samen met de in de kop geciteerde uitspraak.

Pradit verschuilt zich achter het onderzoek dat de NACC doet, maar waarom zou de bevolking niet een mening mogen hebben over Prawit’s verdediging dat hij de horloges had geleend? Guru-hoofdredacteur Pornchai heeft daarin vrijdag enkele pijnlijke gaten geschoten (zie het bericht van 29 januari: Horlogeschandaal: Regering zit in haar maag met peiling).

Het verlossende woord van de NACC wordt eind deze maand of begin volgende maand verwacht. Ik voorspel: deze zaak gaat als een nachtkaars uit. Prawit zal er wel vanaf komen met een tik op zijn dikke vingers. En als ik het mis heb, eet ik mijn hoed op. Kan ik makkelijk zeggen want ik heb geen hoed. (Bron: website Bangkok Post, 29 januari) (Zie verder de pagina Corruptie 5).

Prayut sluit verder uitstel van verkiezingen niet uit

30 januari – Dun krantje vandaag, maar toch nog altijd zeventien artikelen op de drie nieuwspagina’s, waarvan twee een Special Report. De krant opent niet met de verdediging van rector Pradit, wat ik wel had verwacht, maar met wat premier Prayut gisteren heeft gezegd in antwoord op vragen van verslaggevers over het verkiezingstijdstip.

BP kopt: PM won’t rule out further delays, maar met Prayut weet je nooit wat hij nu precies bedoelt. De vraag luidde: Stopt de missie van de NCPO (junta) in februari 2019? Prayut antwoordde: ‘Dat is een wettelijke zaak.’ Gevraagd om een nadere toelichting zei hij: ‘Ik kan de wetgevende procedure niet versnellen, daar een gezamenlijke vergadering moet worden gehouden van betrokken partijen’ [om de organieke wet op de verkiezing van het Huis van Afgevaardigden die donderdag door de NLA is goedgekeurd, te bespreken].

De betrokken partijen zijn de Kiesraad, de grondwetcommissie (CDC) en de NLA (National Legislative Assembly, door de junta benoemd parlement). Ze moeten het eens zien te worden over de geamendeerde organieke wet, want de NLA heeft besloten dat de wet niet direct na koninklijke goedkeuring van kracht wordt, zoals gebruikelijk, maar pas drie maanden later. Daardoor schuift het enkele malen aangekondigde verkiezingstijdstip van november op naar februari. Maar zelfs die maand is niet zeker, wanneer BP de woorden van de premier juist interpreteert.

Critici [wie zijn dat toch?] hekelen het uitstel met drie maanden. Ze zeggen: De NLA heeft wettelijke formaliteiten gebruikt om het regime te helpen langer aan de macht te blijven. Maar Prayut draait om de hete brij heen. Gevraagd of het uitstel met 90 dagen het laatste is, zegt hij: ‘Ik ben niet verantwoordelijk voor het uitstel. Ik heb niets uitgesteld.’

Wordt de populariteit van de regering negatief beïnvloed, wanneer ze langer dan beloofd aan de macht blijft, leverde als antwoord op: ‘Dat denk ik niet. Mijn belofte blijft onveranderd. Ik doe mijn best, alles gaat volgens de roadmap. Maar sommige groepen willen dat dezelfde oude dingen terugkomen. Dus maak een keus tussen mij of een terugkeer naar oude dingen.’

Politici en academici eisten gisteren dat Prayut zich aan zijn belofte houdt. Adjunct-partijleider Nipit (Democraten) zei dat het uitstel de zaken alleen maar erger maakt, daar veel mensen het uitstel onacceptabel vinden. ‘De mensen dachten dat Prayut’s belofte voor november zijn laatste was, maar de verkiezingen zijn nu verder vertraagd. Dat zal alleen maar meer mensen van streek maken.’

Nipit voorspelt dat soortgelijke protesten als op de Thammasat universiteit en Siam Square zich zullen verspreiden. ‘De politie zal niet durven in te grijpen uit angst dat de situatie uit de hand loopt.’ [Wat ze overigens wel op Thammasat deed, want ze hield de menigte tegen om aan The Walk te beginnen, een protestwandeltocht naar Khon Kaen]

Hoofd Chusak van het juridisch team van Pheu Thai vindt dat de premier de mensen teleurgesteld heeft met een verklaring waaraan duidelijk een luchtje zit. ‘De keuze die Prayut aan de bevolking voorlegt om tussen hem en politieke partijen te kiezen, toont zijn bedoeling aan om de verkiezingsdatum uit te stellen door een grimmig beeld van de toekomst te schetsen zodat de mensen bang worden.’

NLA-voorzitter Pormpetch verdedigde gisteren maar weer eens het uitstel. Het geeft partijen meer tijd om zich op de verkiezingen voor te bereiden, met name op de primaries, een nieuwe procedure in de organieke wet geïntroduceerd die meer dan 90 dagen in beslag kan nemen.

Wel, beste lezers, lieve lezeressen: bent u er nog of bent u al afgehaakt? Ik kan wel genieten van dit mieren neuken. Genieten tussen aanhalingstekens; ’t is meer een satanisch genoegen. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Wat biedt de krant nog meer aan leesplezier?

30 januari – Verder op de voorpagina een follow-up op het besluit van Nida-rector Pradit om de peiling over Prawits’ horlogeverzameling onder de pet te houden. Maar inmiddels is al wel bekend geworden – leve lekkende bronnen! – dat 85 procent van de respondenten de uitleg van de vice-premier ongeloofwaardig vindt. De horloges zouden niet van hem zijn, vrienden hadden ze uitgeleend.

De regering ontkent de rector opdracht te hebben gegeven om de resultaten niet openbaar te maken. ‘Het ontslag van de Nida-directeur is zijn eigen beslissing en heeft niets met mij te maken, aldus Prayut naar aanleiding van het vertrek van Arnond Wakworawich, hoofd van Nida’s enquêtebureau, die ontslag heeft genomen uit protest tegen het besluit van de rector (zie het bericht van gisteren: Horlogeschandaal: Regering zit in haar maag met peiling).

Het derde bericht op de voorpagina gaat over de bitcoin. Uit onderzoek blijkt dat fraudeurs de cryptovaluta gebruiken om hun verdiensten te maskeren. Directeur Tanitsak van het RTP centrum dat callcentra en online oplichting bevecht, zegt dat dit de pogingen hindert om gestolen geld te achterhalen en terug te geven aan de slachtoffers.

Pagina 2 opent met een Special Report (achtergrondverhaal) over Thai-niyom (Thai-ness). Premier Prayut introduceerde de term in zijn speech op Children’s Day. Enkele dagen later, op Teacher’s Day, gaf hij een nadere toelichting en een week geleden maakte de regering het Thai Niyom Yangyeun programma bekend (zie bijgaand kader Grass-rooting out problems).

‘Thainess is geen nationalisme of patriottisme en het verschilt ook van populisme. Het legt de nadruk op interne groei en publieke participatie en steun, terwijl de regering streeft naar medewerking met de particuliere en academische sector. Samenwerking creërt de kracht van drie: regering, bevolking en particuliere sector.’

Pagina 3 meldt in de opening dat de Thammasat universiteit de regering heeft opgeroepen de juridische actie tegen acht activisten in te trekken, die een mars van 450 km naar Khon Kaen maken, georganiseerd door het People Go Network. Vrijdag beval de bestuursrechter de politie om de mars niet tegen te houden, zoals op 17 januari op de Rangsit campus is gebeurd. De activisten vertrokken daarna van verschillende locaties. Ze zijn beschuldigd van overtreding van het samenscholingsverbod.

De mars heeft tot doel het falend regeringsbeleid aan de kaak te stellen op het gebied van milieu, natuurlijke hulpbronnen, landbouw, voedselveiligheid en vrijheid. Volgens de Thammasat universiteit wordt het tijd voor het regime om het verbod op politieke activiteiten te herzien. Dat verbod is gebaseerd op artikel 44 [van de interim-grondwet] dat premier Prayut absolute bevoegdheid geeft. Als het van kracht blijft, zegt de universiteit, ondermijnt het de grondwet.

Pagina 4 opent met het bericht dat de bestuursrechter Yingluck’s petitie over de beslaglegging op haar vermogen heeft afgewezen. Yingluck moet 35 miljard baht betalen ter compensatie van de verliezen die in het hypotheeksysteem voor rijst zijn geleden. Het was de tweede keer dat Yingluck de kous op de kop kreeg. (Zie verder de pagina Rijst 4)

Op deze pagina het tweede Special Report, getiteld Inmates seek redemption in art. Gaat over een project dat gedetineerden leert Boeddha-beeldjes te maken (zie foto).

Kort nieuws dinsdag 30 januari

– Tegenstanders van de bouw van een kolencentrale in Thepa (Songkhla) zijn gisteren naar Bangkok gereisd om premier Prayut een petitie tegen de bouw aan te bieden. Ze vragen het project voor eens en voor altijd te schrappen en de aanklacht tegen zeventien dorpelingen in te trekken die tijdens de mobiele kabinetsvergadering op 17 november in Songkhla zijn gearresteerd vanwege het opwekken van onrust.

Madtayom Chaitem, een dorpeling van een buurtschap van vissers in Thepha, zegt: ‘We hebben besloten terug te keren naar Bangkok. In Songkhla blijven staat gelijk aan wachten op de regering om het groene licht voor de bouw te geven.’

Het Office of Natural and Environmental Policy and Planning (Onep) heeft inmiddels de milieu-effectrapportage (EIA) goedgekeurd. Het wachten is op de eindbeslissing door de National Environmental Board. Volgens Madtayom is de EIA sterk beïnvloed door onjuiste informatie van de projectontwikkelaar. Hij vindt dat de premier nu naar beide kanten van het verhaal moet luisteren, met name naar de argumenten van de bewoners.

Volgende maand houden bewoners van Krabi waar ook een kolencenrale is gepland, een rally in Bangkok. Het landelijke elektriciteitsbedrijf Egat heeft zaterdag tijdens een hoorzitting, een nieuwe EIA toegezegd nadat de eerste door de regering was afgewezen. (Zie verder de pagina Kolencentrales)

– Het schoolhoofd in Nakhon Ratchasima dat onslag boven zijn hoofd hangt vanwege seks met een 14-jarige leerlinge, kan sowieso ontslagen worden wanneer hij vijftien achtereenvolgende dagen niet op zijn werk verschijnt. Tot nu toe is hij zes dagen niet verschenen, vanwege een longontsteking, zegt hij.

Donderdag meldt hij zich weer, niet op zijn eigen school want hij is overgeplaatst naar een inactieve post. Morgen zou hij zich bij de politie melden. Tegen de man wordt een disciplinair onderzoek gedaan.

– Volgende maand houdt het kabinet een mobiele kabinetsvergadering in Trat en Chanthaburi. Op de agenda staan updates over de  Eastern Economic Corridor (EEC). Prayut gaat zich volgens een bron op de hoogte stellen van de voortgang in ontwikkelingen op het gebied van toerisme en landbouw. Een van de plannen die besproken worden, is de aanleg van dubbelspoor van Bangkok naar Trat via Chanthaburi, te beginnen met het tracé naar Rayong. Ook wordt gepraat over het plan om Chanthaburi te promoten als ‘Thai capital of fruit and precious gems’.

– De Phramongkutklao Hospital Foundation heeft haar exuses aangeboden aan NRC-lid Icha Nakorn omdat ze per abuis een kwitantie voor een gift van 500 baht heeft gekregen in plaats van 15.000 baht die ze had gedoneerd aan de liefdadigheidsmarathon van Toon Bodyslam.

De stichting is verantwoordelijk voor de administratie van de gelden die Toon ingezameld heeft tijdens zijn marathon van 2.215 kilometer. Gisteren stond de teller op 1,34 miljard baht.

– Twintig personen in Chachoengsao hebben aangifte gedaan tegen Thai Asian Network Co dat hen heeft overgehaald te investeren in trainingsessies voor een project dat bestond uit de verkoop van zeep en gezondheidsvoeding. Ze moesten een lidmaatschapsgeld van 4.500 tot 1 miljoen baht betalen en zouden dagelijks een winst van 45.000 baht maken. Maar het bedrijf keerde geen cent uit. In totaal leden alle tweehonderd slachtoffers een verlies van 120 miljoen baht.

– Nog een oplichtingszaak. In Klong Toey (Bangkok) zijn twee Indiërs aangehouden die een geldwoekerbedrijf runden. Ze verleenden leningen met een rente die hoger dan toegestaan is. [Geen details]

– De DSI heeft nog eens vijf bankrekeningen ontdekt van aandeelhouders van Victoria’s Secret Massage. Sinds de inval op 12 januari is inmiddels beslag gelegd op een vermogen van 400 miljoen baht.

Zeven personen zijn aangehouden, maar de eigenaar en zijn vrouw zijn nog steeds voortvluchtig. Uit documenten die bij de inval zijn gevonden, is gebleken dat politieagenten en functionarissen zijn omgekocht om een oogje dicht te knijpen. In de massagesalon werkten voornamelijke buitenlandse vrouwen, van wie veertien minderjarig.

– De Association of Siamese Architects stapt naar de bestuursrechter met het verzoek de gemeente Bangkok te verbieden 10 historische huizen in de Mahakan buurt te slopen. ASA vice-president Sudjit voor stedelijke activiteiten en publiek beleid zegt dat de sloop in strijd is met de afspraak dat achttien huizen worden gespaard. De ASA vroeg eerder vice-premier Prawit, voorzitter van de Rattanakosin commissie, er een stokje voor te steken. (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Mahakan Fort)

Nieuws van de website in 1 regel

• Thai/Frans echtpaar aangehouden voor moord op Italiaan
• Financiën verhoogt prognose economische groei van 3,8 naar 4,2 pct
• Vrijspraak voor vier studenten en verslaggever in referendumzaak 2016
• Bestuursrechter wijst Yingluck’s petitie tegen beslaglegging af

Reacties niet mogelijk