Thais nieuws dinsdag 23 januari

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van begin januari zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand. Ouder nieuws onder het kopje Buitenland.

 

Komische strip Khai Maew gestopt

Komische strip Khai Maew geruisloos verdwenen

23 januari – Na 1 jaar, 8 maanden en 3 dagen is de komische strip Khai Maew abrupt van Facebook verdwenen. In tegenstelling tot een terroristische aanslag heeft niemand de verantwoordelijkheid opgeëist. Vice-premier Wissanu weet niet of de regering erbij betrokken was. Maar hij weet wel dat de autoriteiten bevoegd zijn illegale content te verwijderen.

Gelanceerd op 21 april 2016, zag Khai Maew (kattenballen) kans binnen twee maanden meer dan 100.000 likes en volgers te trekken. Toen de strip verdween, had de strip 450.000 volgers. In 2017 was de strip de meest populaire Facebook Fanpage in Thailand, in 2016 stond ze op de tweede plaats in een peiling van de Thaise nieuwssite Prachathai.

De talk-of-the-town cartoon bestond uit vier plaatjes die voornamelijk gingen over de post-coup politiek. Het was een ‘stomme’ cartoon zonder tekstballonnetjes, maar die niettemin doordringende boodschappen bevatte over politieke en sociale relaties. De figuurtjes zagen eruit als bekende politieke figuren. Bijvoorbeeld: de man met het Hitler-snorretje was premier Prayut, de dame met twee oog-stengels en een klauw voormalig premier Yingluck, omdat haar bijnaam Poo (krab) luidt en de man met het vierkante hoofd was haar grote broer Thaksin, die toen hij aan de macht was vaak bespot werd vanwege zijn vierkante hoofd.

De cartoonist die zijn identiteit anoniem houdt, heeft ooit een interview gegeven en uitgelegd waarom de strip geen tekst bevat. ‘Ik meen dat iedereen gepredisponeerd is en die waarden gebruikt om de cartoons te beoordelen. Ik wil lezers niets opdringen. De stille strip onthult hun politieke voorkeur en waarover ze denken.’

Ik ontleen bovenstaande informatie aan de rubriek Media Focus van Pirongrong Ramasoota, hoogleraar media, communicatie en samenleving, op de opiniepagina van Bangkok Post. Ze geeft een toelichting op de vier afgebeelde plaatjes die in december 2016 werden geplaatst voorafgaand aan wijziging van de Computer Crime Act, een al controversiële wet die nog strenger werd gemaakt.

De plaatjes spotten met de Big Brother praktijk [mijn woordkeus] van het leger, waarin iedereen onderworpen kan zijn aan het toezicht van het leger. Pirongrong wijst op de verschillende kleuren shirts (rood en geel) en de man met wit haar in het laatste plaatje die lijkt op de gevluchte anti-coup historicus Somsak. Internetgebruikers is verboden contact met hem te hebben.

Het definitieve einde van Khai Maew kan niet geheel onverwacht komen, want eerder werden al plaatjes verwijderd. Spijtig, al die lange tenen in Thailand. (Bron: Bangkok Post, 22 januari)

En weer die verkiezingen, bah!

23 januari – Lijdt Bangkok Post aan ideeënarmoede, want de krant opent vandaag weer met de verkiezingen. Oké, geen onbelangrijk item, want verkiezingen zijn een belangrijk goed in democratieën, hoewel ik me afvraag of Thailand ooit een democratie is geweest of zal worden want functies en baantjes worden verdeeld op basis van vriendjespolitiek (cronyism in het Engels). Nog meer dan elders in de wereld geldt hier: Als je voor een dubbeltje geboren bent, word je nooit een kwartje.

De huidige discussie die ik eerder tot irritatie van een van mijn vaste lezers aanduidde als ‘gekibbel’,  gaat echter alleen maar over de vraag wanneer de in behandeling zijnde organieke wet op de verkiezingen van parlementsleden van kracht dient te worden: wanneer de wet gepubliceerd wordt in de Royal Gazette, zoals gebruikelijk, of 90 dagen later waardoor de verkiezingen niet in november kunnen worden gehouden maar pas in februari.

De parlementscommissie die de wet onder de loep heeft genomen, wil in meerderheid uitstel, een kleine minderheid zelfs met 120 dagen. Donderdag wordt de wet in tweede en derde lezing door de voltallige NLA (National Legislative Assembly, door de junta benoemd parlement) behandeld en dan weten we meer. Ik waag me niet aan een prognose.

Vandaag brengt de krant als (groot) nieuws dat premier Prayut ontkent opdracht voor het uitstel te hebbben gegeven. De premier zei dit gisteren na een speech te hebben gehouden op een seminar over het nationaal strategieplan, een blauwdruk voor de komende 20 jaar. Maar de vraag of de verkiezingen dit jaar worden gehouden, wilde hij niet beantwoorden.

Vice-premier Chatchai sloot zich aan bij de woorden van Prayut. Uitstel is een zaak van de NLA, er is geen bevel gegeven aan de wetgevers en Prayut is er niet bij betrokken.  Woordvoerder Taweesak van de commissie bevestigde dit: ‘Ik heb niet de opdracht gekregen uitstel te overwegen, maar ik kan niet garanderen dat dit ook voor de andere leden geldt’. [De commissie bestaat uit 33 leden van wie 12 uit het leger komen]

De meest zinnige opmerking die ik in het artikel tegenkom, wordt m.i. gemaakt door Kiesraad-commissaris Somchai. Hij vindt het besluit uberhaupt onzinnig. Het zou veel gemakkelijker zijn wanneer het regime het verbod op politieke activiteiten opheft. Dat stelt politieke partijen in staat tijdig de benodigde procedures uit te voeren en is het 90 dagen-uitstel niet eens nodig. Maar dat durft de junta blijkbaar niet aan, bevreesd als ze is voor de geest in de fles die ze inmiddels meer dan drie jaar heeft onderdrukt.

Het artikel noemt ook nog de artikel-44 order van Prayut met een nieuwe deadline voor de herregistratie van partijleden, het vermeende voordeel daarbij voor nieuwe partijen en de wens van sommigen Prayut na de verkiezingen te laten terugkeren als premier. Maar dat is allemaal oud nieuws.

Het UDD (roodhemden) blijft er maar op hameren: De grondwet en andere wetten effenen de weg voor Prayut’s terugkeer als outsider premier, aldus secretaris-generaal Nattawut gisteren. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Het People Go Network bij de bestuursrechtbank

Bladerend door BP: Van mineur naar majeur

23 januari – Bangkok Post bracht me met het eerste verhaal vandaag in mineur-stemming, maar de rest van de nieuwspagina’s met dertien nieuwsberichten en -verhalen leverde meer schrijfplezier op, maar misschien is dat voornamelijk te danken aan het aanstaande ontbijt. Dankzij een tip van een landgenoot kocht ik gisteren bij Foodland Russisch ei, in Nederland mijn favoriete salade. De grootgrutter verkoopt ook aardappel- en vleessalades. Wordt nog moeilijk kiezen.

BP besteedt op de voorpagina ruime aandacht aan de blokkade van de protestmars van het People Go Network (zie het bericht van 21 januari Anti-junta protesttocht BKK-Khon Kaen in de kiem gesmoord). Gisteren trokken leden naar de Administrative Court (bestuursrechtbank), waar ze een petitie inleverden. Ze beschuldigen drie politiecommandanten van overtreding van de Public Gathering Act van 2015.

‘In plaats van veiligheid te bieden en een veilige doorgang, saboteerde de politie de wandeling alsof we misdadigers zijn. Bovendien hadden we woensdag al toestemming gevraagd voor de mars. Maar onze burgerlijke en legale activiteit werd door het staatsapparaat dwarsgezeten’, zegt advocaat Surachai die de groep vertegenwoordigt.

Pagina 3 opent met een verhaal over de bomaanslag op de markt van Yala, die aan drie personen het leven heeft gekost. Het artikel gaat vergezeld van een grote vierkoloms foto van de ravage. Plaatsvervangend gouverneur van Bangkok, Aswin Kwangmuang, zegt de mogelijkheid niet uit te sluiten dat hij meedoet aan de verkiezingen voor de post van gouverneur [waarvan het tijdstip nog moet worden vastgesteld]. Enkele mensen hebben hem gevraagd zich verkiesbaar te stellen. Aswin neemt de post waar sinds zijn voorganger Sukhumbhand Paribatra aan de kant werd geschoven.

Een pagina terug, dat moet dus de 2 zijn, opent met de zaak Victoria’s Secret Massage, een massagesalon die in de laatste berichten door de krant consequent bordeel wordt genoemd. De DSI probeert het geldspoor bloot te leggen en dat belooft weinig goeds, want ze vermoedt dat de salon deel uitmaakte van een mensenhandel netwerk.

Een vierkoloms foto toont omwonenden van de goudmijn in Pichit. Ze laten documenten zien waaruit blijkt dat hun gezondheid is geschaad door de mijnbouw. Meer zegt de krant er niet over. Hoeft ook niet want er is al vaak genoeg geschreven over de milieu- en gezondheidsgevolgen van de mijn. Begin vorig jaar heeft de NCPO alle goudmijnbouw verboden.

Ravage na de bomaanslag op de markt van Yala

Voormalig vice-premier Pridiyathorn: Prawit moet aftreden

23 januari – Pridiyathorn Devakula, voormalig vice-premier in het eerste kabinet Prayut, vindt dat vice-premier Prawit zijn functie ter beschikking moet stellen voordat zijn reputatie naar de knoppen gaat door de voortgaande sage over zijn verzameling luxueuze horloges. ‘Gezien de gespannen situatie zou ik als ik hem was aftreden’, zei hij in een interview met Spring News, een onderzoeksprogramma waarin actuele zaken aan bod komen.

Pridiyathorn zegt: ‘Als de meerderheid van de bevolking het schandaal onacceptabel vindt, ligt voor Prawit een hobbelige weg in het verschiet, die zijn reputatie aan flarden kan scheuren. Ik heb iemand hem al dat laten overbrengen. Leef een gelukkig leven, leef goed en bescherm je reputatie die nog onaangetast is. Maar als hij aanblijft en mensen hun vertrouwen in hem verliezen, zal zijn reputatie onherstelbaar geschaad worden.’

Volgens sommige berichten zou zakenman Pattawat, die vorig jaar is overleden, Prawit vaak horloges hebben uitgeleend. Pridiyathorn, een vriend van Pattawat, zegt dat nooit van hem gehoord te hebben. Prawit en Pattawat zaten beiden op het Saint Gabriel’s College. De twee maakten deel uit van een eliteclubje dat horloges uitwisselde. ‘Zelfs ik heb er een geleend van Pattawat. Ik heb het na twee maanden teruggegeven en kreeg daarna een nieuwe te leen’, zegt Pridiyathorn. (Voorgaande berichten op de pagina Corruptie 5)

Kort nieuws dinsdag 23 januari

– Nieuwe cijfers over de inval in Victoria’s Secret Massage. Er zijn op 12 januari 113 vrouwen aangetroffen die uit Myanmar, Laos en Cambodja komen. Veertien zijn minderjarig. Bottesten hebben dat uitgewezen. Aanvankelijk werd een aantal van negen genoemd. De leeftijd van de andere meisjes moet nog worden vastgesteld.

Volgens ex-eigenaar Chuwit Kamolvisit kregen de ouders van de meisjes ‘leningen’ om hen te helpen hun schulden af te betalen in ruil voor het werk van hun dochters. De DSI probeert het geldspoor van het mensenhandel netwerk bloot te leggen en verwacht meer te weten te komen wie allemaal steekpenningen in de vorm van gratis diensten hebben gekregen om een oogje dicht te knijpen. (Voorgaande berichten op de pagina Corruptie 5)

– Het ministerie van Wetenschap en Technologie wil van Bangkok een centrum van start-ups (beginnende ondernemingen) maken. Minister Suvit zei gisteren dat het ministerie met publieke en particuliere diensten samenwerkt om wetenschaps en innovatieve bedrijven zich in de hoofdstad te laten vestigen. In de volgende fase komen in het kader van het Eastern Economic Corridor (EEC) beleid de oostelijke seaboard provincies aan de beurt, waaronder Bang Saen, Sri Racha, Pattaya, U-tapao en Bang Chang.

Bangkok is de meest geschikte plaats in Azië en zevende in de wereld om een nieuw bedrijf te beginnen, heeft freelance marktplaats PeoplePerHour vorig jaar in een onderzoek vastgesteld. Thailand telt thans 8.000 start-ups. Het ministerie richt zich in eerste instantie op 5.000 die geïnvesteerd hebben in wetenschap en technologie. Drie bestaande faciliteiten leveren entrepeneurs ondersteuning om hun ideeën in winstgevende zaken om te zetten.

– Thai Airways International (THAI) heeft van staatssecretaris Pailin het dringend advies gekregen kleinere vliegtuigen aan te schaffen om te besparen op de operationele en onderhoudskosten zodat ze beter kan concurreren met low-budget maatschappijen.

THAI kampt met een enorme schuldenlast, evenals trouwens het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok (BMTA) en de Spoorwegen, samen naar schatting 200 miljard baht. Ze moeten met plannen komen om hun schulden weg te werken. THAI wil dit jaar 28 nieuwe toestellen kopen: 19 voor THAI en 9 voor budgetdochter Thai Smile Air. Vorige week heeft het State Enterprise Policy Office de verbeterplannen van de BMTA en THAI afgewezen.

– Bijna tweederde van de groentes die in een hydrocultuur worden verbouwd (zonder aarde) bevat te veel schadelijke pesticides, heeft het Thailand Pesticide Alert Network (Thai-PAN) vastgesteld. De NGO heeft 30 monsters getest van groentes die op versmarkten en in supermarkten in Bangkok worden verkocht. Slechts acht monsters waren veilig.

De resultaten wijzen erop dat hydrocultuur minder veilig is dan sommige consumenten menen. Ze is niet hetzelfde als organische teelt. THai-PAN zal de resultaten ter attentie van de boeren brengen zodat ze het gebruik van pesticides beter reguleren.

– Vakbondsvertegenwoordigers wijzen het voorstel af om werkgevers te helpen het minimumloon te verhogen door hen toe te staan hun premieafdracht aan het Social Security Fund voor een periode van een jaar te verlagen van 5 naar 1 procent van de maandsalarissen. Ze wijzen erop dat hierdoor de spaargelden in het Elderly Fund afnemen. Permanent secretaris Petcharat van het ministerie van Werkgelegenheid noemt het effect ‘niet ernstig’ omdat de korting slechts voor een jaar geldt.

Woensdag besloot de nationale looncommissie met ingang van 1 april het minimumdagloon te verhogen met 5 tot 22 baht, maar de werkgevers klagen over de extra financiële last. De vakbonden hebben geen bezwaar tegen belastingverlaging voor werkgevers. (Zie ook de pagina Minimumdagloon in discussie)

– Gouverneur Aswin van Bangkok – ik noemde hem al eerder – heeft grootste plannen voor de hoofdstad. Dat vertelde hij gisteren op een bijeenkomst met gemeenteraadsleden en functionarissen in het Bangkok Arts & Culture Centre [een prachtig cultureel centrum. Bezoek aanbevolen]. Ik noem mobiele diensten voor medicatie, dierenwelzijn, de aanleg van tien nieuwe ondergrondse wateropslagfaciliteiten, 100 beurzen voor leerlingen om in Australië Engels te studeren en drie openbare parken.

– De politie is op zoek naar een Thaise vrouw en haar Franse vriend, die verdacht worden van de moord op een Italiaanse man met wie ze een verhouding had. Zijn verminkte en verbrande lichaam werd vrijdag in een bos in Bung Na Rang (Pichit) bij een zoetwater vijver gevonden. De vrouw woonde volgens de politie bij een Thaise man.

– De regering belooft nieuwe maatregelen zodat eigenaren van vissersboten, die het moeilijk hebben, hun arbeid kunnen voortzetten. Ze krijgen onder andere toestemming om ongebruikte trawlers die over een correcte registratie beschikken, over te nemen of hun eigen ongeregistreerde boot te verkopen. Veel boten zijn opgelegd bij gebrek aan bemanning.

De Fishing Association of Thailand klaagt over een tekort aan betaalautomaten. Sinds 1 november worden de vissers niet meer contant betaald, maar wordt hun loon via ATM’s betaald om financiële transacties traceerbaar te maken en fraude te voorkomen.

Reacties niet mogelijk